כספים 8.1.2003
59
ועדת הכספים
08.01.2003
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 462
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ה' בשבט התשס"ג (8 בינואר 2003), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 08/01/2003
צו הריבית (קביעת שיעור הריבית המכסימלי) (תיקון), התשס"ג-2002.; תקנות פסיקת ריבית והצמדה (קביעת שיעור הריבית ודרך חישובה), התשס”ג-2002.; תקנות הפיקוח על עסקי ביטוח (דרכי השקעת ההון והקרנות וניהול התחייבויותיו) (תיקון), התשס”ג-2002.; תיקון בתקנון הבורסה - סליקה ומשמורת של ניירות ערך שאינם נסחרים בבורסה. תיקונים בתקנון הבורסה: (א) כללים לרישום ולמסחר של ניירות ערך מסחריים. (ב) תעודות סל. תיקונים בתקנון הבורסה: (א) חברות חו"ל. (ב) נגזרים על שער האירו - שער קובע למימוש אופציה. (נוסח לא משולב). (ג) נג
פרוטוקול
(1) צו הריבית (קביעת שיעור הריבית המכסימלי) (תיקון), התשס"ג-2002.
(2) תקנות פסיקת ריבית והצמדה (קביעת שיעור הריבית ודרך חישובה),
התשס"ג-2002.
(3) תקנות הפיקוח על עסקי ביטוח (דרכי השקעת ההון והקרנות וניהול
התחייבויותיו) (תיקון), התשס"ג-2002.
(4) תיקון בתקנון הבורסה - סליקה ומשמורת של ניירות ערך שאינם נסחרים
בבורסה.
(א) חברות חו"ל.
(ב) נגזרים על שער האירו - שער קובע למימוש אופציה. (נוסח לא משולב).
(ג) נגזרים על שער מט"ח - תיקונים במועדי הסליקה כספית במקרים חריגים
(נוסח לא משולב).
(5) תקנות מס רכוש וקרן פיצויים (כללים בדבר הקטנת חוב מס) (הוראת שעה)
(תיקון), התשס"ג-2002.
(6) תקנות מס הכנסה (פטור ממס לתושב חוץ על רווח הון במכירת נייר ערך),
התשס"ג-2003.
(7) תקנות מס הכנסה (פטור ממס לתושב חוץ על רווח הון מעיסקה עתידית)
(תיקון), התשס"ג-2003.
נושאים 1 ו-2: אבי גבאי - משרד האוצר
דוברת - משרד האוצר
אלדר דוכן - משרד האוצר
אבי נוב - משרד המשפטים
דניאל וקס - עו"ד, איגוד הבנקים בישראל
חיים פריליכמן - מנכ"ל "טפחות", יו"ר הבנקים למשכנתאות
טלי טל - עו"ד, בנק לאומי
ורדה קליפשטיין - עו"ד, בנק לאומי
משה וינרב - התאחדות חברות ביטוח חיים
נושא 3: אייל בן-סימון - אגף שוק ההון ביטוח וחסכון, משרד האוצר
מרגלית בראון - אגף שוק ההון ביטוח וחסכון, משרד האוצר
נושא 4: חגית נאמן - היועצת המשפטית, הבורסה ניירות ערך
אלעזר אמיר-הימל - מנהל מחלקת הפיקוח על השוק המשני, רשות
ניירות ערך
נושאים 5, 6 ו-7: טלי ירון-אלדר - נציבת מס הכנסה
טליה דולן-גדיש - היועמ"ש, אגף כלכלה והכנסות המדינה,
משרד האוצר
יעל ייטב - עו"ד, נציבות מס הכנסה, משרד האוצר
טארק בשיר - רו"ח ועו"ד, משרד משפטים
חיים הוזמן - רו"ח, בנק לאומי
סאמר חג' אחמד - שתי"ל
מאהר בחוס - שתי"ל
שבתאי עזריאל - יו"ר עמותת נמ"ר (נפגעי מס רכוש)
אני פותח את הישיבה. אנו עוברים לסעיף הראשון בסדר-היום, נושאי מס הכנסה יידחו לשעה יותר מאוחרת. מס הכנסה ביקש לדחות זאת בעוד שעה, ונציגיו יגיעו בשעה 11:00. טלי ירון-אלדר היתה באיזה שהוא מקום שהיא לא יכולה היתה להתפנות, התחשבתי בה ואמרתי שאסדר את סדר-היום קצת אחרת. אני מודיע זאת בתחילת הישיבה. אני מניח, שיש הרבה דברים מעניינים בכנסת היום.
תקנות פסיקת ריבית והצמדה (קביעת שיעור הריבית ודרך חישובה), התשס"ג-2002. אנו מחכים כבר 52 שנה להסבר לגבי איך מחשבים ריבית בבנקים.
היינו פה לפני חצי שנה בנושא צו הריבית, וקבענו את צו הריבית לגג של פריים+6.5%. אחרי שוועדת הכספים אישרה ויצאנו לדרך, הבנו מבנקים מסויימים - ואני אומר זאת פה בריש גלי - שניסו להתחכם עם מה שהחלטנו בוועדת הכספים ואמרו: "פריים+6.5%, אבל צמוד למדד" שזה מושג שלא קיים כלל בעולם הבנקאות. לכן, החלטנו לבוא לפה ולתקן זאת כך שלא תהיה כלל שום שאלה לגבי כוונת הוועדה הזו וכוונת ועדת החוקה שלמעשה ביקשה לשנות את חוק הריבית בהתאם. כרגע, אנו מדברים על שינוי הצו בצורה כזו שלא יהיה ספק שמדובר על פריים+6.5% כשאין על זה הצמדה ואין על זה שום דבר וכלום.
הוא לא מתחמק. הוא עסוק בנושא הלבנת הון. אני יודע שהוא לא יכול היה להגיע, כי אמרו לי שיש איזה שהוא נושא אחר.
תשאיר לי את הפרשנות. היות ולכם יש בעיה לפרשן, אני אפרשן. אמרתי לכם שאני מומחה לפרשנות פוליטית; זה לא בכדי שהוא לא בא. אשמח מאד, אם הוא יבהיר לי זאת אחרת, כי הסיפור הזה הוא כתם על בנקים שמפרשים זאת אחרת.
אנו פה שני נציגים שמייצגים את כל הבנקים. אני יושב-ראש סקציית הבנקאים למשכנתאות, ודני וקס הוא משפטן.
אני חושב שגם במכתב השר ליושב-ראש כתוב במפורש לגבי בנקים מסחריים: "לאחרונה התברר כי מספר בנקים מסחריים גובים הפרשי הצמדה...". אני, כמייצג את הבנקים למשכנתאות, אומר שאנו מהרגע הראשון פירשנו זאת בדיוק כמו הצו, כמו כוונת המחוקק. אני רוצה גם להיות הגון עם הבנקים המסחריים. אני חושב, שהם לא עוסקים במטריה השוטפת בדברים האלה, ולכן אולי מפה באה הטעות.
ברצוני לחזק את דברי אבי גבאי. צו הריבית מאפשר גמישות בריבית, כלומר זה דבר שמשתנה לפי תנאי השוק. גם אם מישהו חשב שצריך לתת הפרשי הצמדה, הרי זו ריבית נומינלית שלוקחת בחשבון ומגלמת בתוכה, כך שאי אפשר פעמיים לעשות זאת.
היא כבר לוקחת זאת בחשבון. חס וחלילה, ושלא יכתבו בפרוטוקול, אם תהיה אינפלציה גבוהה, תהיה ריבית יותר גבוהה.
אני דני וקס. היושב-ראש, כדי שיהיה מובן, ברצוני לומר שטענתי היא שמלכתחילה לא היתה כוונה להטיל את שיעור ריבית הפיגורים המכסימלית לגבי הלוואות עסקיות, כיון שכל הכוונה בחוק ההגנה על נוטלי הלוואות לדיור היתה לתקן את כל המקרים בהם אנשים לוקחים הלוואות ממשכנתא וקשה להם להחזיר והשאלה היא מה תהיה ריבית הפיגורים עליהם. לגבי הלוואות עיסקיות, תנאי השוק הם שצריכים לקבוע. לגבי ריבית הפיגורים, המשמעות היא: אותו לקוח שלא משלם את החוק וצריך להחזיק - מה תהיה ריבית הפיגורים? אם ריבית הפיגורים תהיה נמוכה מהריבית הרגילים שאלה תנאי השוק, הריבית הרגילה - הוא לא יחזיר את ההלוואות. לא מדובר כאן בכלל על הלוואות עסקיות. לא היה צריך להיות מדובר על הלוואות עסקיות. בטעות צו הריבית מדבר על זה.
ברצוני להבין את השורה התחתונה: האם אתה בעד או נגד? האם אתה בעד מה שהשר אומר כאן או נגד?
לו היית צריך להצביע, האם היית מצביע עכשיו בעד תקנות פסיקת ריבית והצמדה (קביעת שיעור הריבית ודרך חישובה) וכו'?
אבל, אין נציג של הבנקים, כך שאין מי שיגיב.
תגידי לנגיד, שגם לגבי הריבית זה לא סתם מופרז אלא מופרז ומופרז.
יש לי פה גרף. קרה פה דבר פשוט מאד. שר המשפטים רצה לתקן את החוק, חוק הפינוי, לגבי נושא אגרות לדיור. כספיח של החוק היה נושא ריבית הפיגורים. במסגרת זו, נדרש לתקן את חוק קביעת ריבית פיגורים, ולכן נזקקו לאישור ועדת הכספים. באותה הזדמנות שתיקנו את התיקון של הריבית, יש כאן התייחסות כללית לכל מי שלקח הלוואה כנגד מישכון דירה. דני וקס אומר במידה מסויימת של צדק, שיש שוני בין אדם שלוקח משכנתא בבנק למשכנתאות לאחר.
יש לי פה טבלת ריביות. ריבית עו"ש על משכורת, בין בנק לבנק - ולקחתי פה שלושה בנקים - נעה בין 17.6% ל-18.1%. ריבית חח"ד פרטי נעה בין 20% ל- - -
אני רוצה להסביר למה נבעה אותה טעות של אותם בנקים מסחריים. לנו, לבנקים למשכנתאות, אין שום בעיה. ריבית פיגורים בהלוואות היום היא 16.9%, והיא נמוכה בכשני אחוזים בערך מריבית החח"ד הרגילה והיא עדיין ריבית נמוכה מהריבית הקיימת.
כן, ואת יכולה לראות ולבדוק זאת. אלה הנתונים נכון לאתמול. זה יחסית לריבית חח"ד. הרי האלטרנטיבה של אדם שנמצא בפיגור היא במקום להיות בחשבון העו"ש שלו, וגם בחוק נקבע במפורש שצריך להתאים זאת לחשבון העו"ש. מכאן מקור הטעות. לפעמים, יש 'עליהום' על הבנקים. אינני מייצג את הבנקים המסחריים, אבל אני חושב שמן הראוי לשים את הדברים על השולחן בצורה ברורה וחדה. לצורך העניין, עשיתי זאת בהמחשה גרפית בולטת.
לכן, בעקרון, אין לנו בעיה. יש לי רק בעיה מסויימת עם הניסוח, ודיברתי עם אבי גבאי קודם. הניסוח, כפי שהוא כתוב בתקנות עצמן, אני חושב שמן הראוי היה לתקן אותו לפחות לגבי סעיף 1(2)(ג). בסעיף 1(2) כתוב: "אחרי סעיף קטן (ב) יבוא: '(ג) היתה קרן ההלוואה או הריבית בתקופת הפיגור, צמודה למדד...". אני חושב שהעניין הזה יכול להביא לפרשנות מוטעית של אי אילו אנשים שמדובר על קרן ההלוואה שהיא לא בפיגור.
אבל, לא כתוב סכום הפיגור. "תקופת הפיגור" זה נכון. בתקופת הפיגור יש סכומים שאינם בפיגור.
אני חולק עליו. אם פתחתי בזה, אינני יכול לומר שהוא הסביר לי משהו אחר.לכן, אני חוזר לזה. פתחתי בתקנות פסיקת ריבית והצמדה, שזה הסעיף הראשון שהופיע לפני.
אם כך, אנו חוזרים לצו הריבית (קביעת שיעור הריבית המכסימלי) (תיקון), התשס"ג-2002.
אם חזרנו לצו הריבית, אני מציע לתקן משהו פשוט מאד - במקום המלים: "היתה קרן ההלוואה או הריבית" לכתוב: "היו הסכומים שבפיגור", בתקופת הפיגור, "צמודים למדד וכן הלאה". הכוונה היא, שאם את הסכום שנמצא בפיגור אני גם מצמיד וגם רוצה לקחת פריים זה אסור לי ואני צריך להוריד את ההצמדה.
בעיית ניסוח - למה לכתוב "תנוכה"? אבי גבאי, למה לא לכתוב זאת על דרך השלילה, כלומר: "לא ייכללו הפרשי ההצמדה בריבית הפריים"?
יש לך פה גם הפרשי הצמדה על קרן וגם הפרשי הצמדה על ריבית. האם אתה מוריד את הכל מריבית הפריים?
קורה פה דבר כזה: ברגע שיש פיגור, אנו לוקחים את כל הפיגור ושמים אותו בסל חדש. כל הקרן שנמצאת בתוך הפיגור צמודה פריים+6.5%. אם מישהו מתחכם ועל זה מוסיף הצמדה, ההצמדה יורדת. כלומר, נשאר נטו פריים+6.5%, וזה מה שכתוב.
בואו ונבין את המטריה. יש לי הלוואה של 100 אלף שקל עם תשלום חודשי של 1,000 שקל פריים וריבית. עברה תקופה, והאדם חייב 92,000 שקל ביתרת הקרן ויש לו בפיגור 8 חודשי פיגור, קרי 8,000 שקל. רק על 8,000 השקל האלה אני לוקח ריבית פיגורים, ולא על 92,000 השקל.
אחרי הערתךְ אני מוכן לעזור לך ולכתוב כך: "היו סכומי קרן ההלוואה או הריבית שבפיגור", בתקופת הפיגור, ואז קיבלתְ את הקרן, את הריבית וגם את מה שאמרתי. אינני משפטן.
אני מציעה, שהם ינסחו זאת מחדש כמו שצריך ויביאו זאת שוב לוועדה, כי נסיוני אומר שקוראים זאת אחרי התיקונים ושוב באים לתקן.
מותר לה להציע, ומותר לי לא לקבל. אני עומד להצביע, ולצערי פה אחד.
דני וקס, הא םמה לא נרגעת?! הוא כבר הסכים.
הבעיה איננה רק הניסוח. אנו מדברים כאן על כמה דברים מהותיים. אני חוזר שוב: זה לא צריך לחול על הלוואות עסקיות, מכיון שלא יתכן שאדם שבמקרה נתן בטוחה- - -
אינני יודע איך להסביר לך, אבל בוועדת הכספים לפחות בתקופתי, אני מאד לא אוהב כמה דברים שנעשו כאן בצורה שבנקים. אני די בטוח בדברים. אני לא חלילה נגד הבנקים, אבל אני חושב שאם זה כלול ולדעתי כן צריך לכלול בנקים מסחריים, אז אין ויכוח על זה.
עכשיו, הרגזת אותי. שנה שלמה אני שומע מבנקים כל הזמן שאי אפשר לבצע: לא רפורמה, לא זה ולא זה, וכן שילכו לבג"ץ או למה כתוב שמס הכנסה נכנס לנו לקרביים ולחשבונות. רבותי, אם זה לא היה כולל את המסחריים, הייתי כן כולל. אבל, ברגע שאומרים לי שזה כלול, אז זה כלול.
דבר שני - מדובר כאן על רטרואקטיביות. האם אתה היום תחזיר כספים ללקוחות, שגבית מהם לפני שנים, ביוני?
אין פה נושא רטרואקטיביות, מכיון שכבר הצו המקורי התייחס לזה גם לגבי הצמדה, והחלק השני של הצו הוא לא רטרואקטיבי.
הצו הקודם הוא מה-2 ביוני, ועל זה הערנו כבר בצו הקודם. לא ישבנו כאן בישיבה. אבל, הצו יצא. אם יש היום פסק-דין או אם היום יש ההוצאה לפועל או אפילו לא הוגשה תביעה ועדיין נמצא בספרי הבנק, האם אתה יכול להיום להחזיר חזרה בספרים, חזרה לפני ה-2 ביוני, ריבית ברגע שחישבת ריבית לפי 17% צמוד?
אתה לא צריך להחזיר מהסיבה שכבר הצו הקודם התייחס לכך שזו ריבית פריים שכוללת בתוכה - וזו הערה גבירתי, סמדר אלחנני - כבר את ההצמדה. זו לשון ההתחכמות שקודם התייחסו אליה. לא היה טעם מראש לא להתייחס לפי זה.
אני מעמיד להצבעה את צו הריבית (קביעת שיעור הריבית המכסימלי) (תיקון), התשס"ג-2002, עם התיקון הקטן שקיבלנו עכשיו. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
צו הריבית (קביעת שיעור הריבית המכסימלי) (תיקון), התשס"ג-2002,
בתוספת התיקון שצויין, התקבל.
לגבי רטרואקטיביות, הם חייבים להתייעץ עם משרד המשפטים לפני זה. הם צריכים צריכים לקבל אישור ממשרד המשפטים.
לפי חוק ריבית והצמדה, לפני שתוקן התיקון האחרון פה, לפני כשנה, תיקון מספר 8, המצב היה שעל חוב שפסקה רשות שיפוטית שילמו הפרשי הצמדה וריבית במספר שהיה נקוב בחוק. היה נקוב 4%, ועד היום שיעור הריבית הוא 4% צמוד או 16% נומינלי. מצב זה יצר בעיות שהובילו לתיקון מספר 8.
מר וקס, לגבי רטרואקטיביות זה עדיין פתוח, למרות שהצבעתי. הם צריכים לבוא למשרד המשפטים ולשכנע אותם שאין כאן נושא רטרואקטיביות.
אם יש נושא רטרואקטיביות, אינני יודע אם נביא את זה עוד פעם, אבל אנו בוועדה בדרך כלל לא עושים רטרואקטיביות.
לא. אמרתי זאת לפרוטוקול. הצבעתי בעד התקנות בהנחה שאין נושא רטרואקטיביות בצו או שיש להם אישור ממשרד המשפטים לעשות זאת. זה תלוי במשרד המשפטים.
לפי המצב הקודם בחוק פסיקת ריבית והצמדה, נקבעו סכומים קבועים וזה היה 4% ריבית צמודה ו-16% ריבית נומינלית.
שאלת אותי האם הריבית יותר גבוהה או יותר נמוכה. הריבית הזו זו לא ריבית שמשולמת למדינה. המדינה היא לא בעלת עניין.
אני רק אומר, שזה לא אינטרס של המדינה שזה יהיה יותר גבוה או נמוך. אין מדובר פה בריבית שמשתלמת למדינה.
מצב זה גרר כל מיני עיוותים, כי הסכומים האלה לא תלויים בריבית הנהוגה במשק. אם הריבית הנהוגה במשק היא למשל גבוהה יותר מ-4% צמוד - הצד שנאלץ לשלם את הריבית הרויח. אם הריבית היתה נמוכה יותר - הוא 'נדפק'. נוצרו מצבים שלחייב מסויים היה נוח לא לשלם, כי בבנק למשל כספו קיבל ריבית גבוהה של יותר מ-4%, והריבית שהוא היה צריך לשלם לבעל חובו היא רק 4%. ואז, הוא פשוט לא שילם; כדאי לו לא לשלם. לכן, נוצר צורך בתיקון מספר 8, כשאמרו: נצמיד, נתאים את הריבית לפי חוק פסיקת ריבית.
התקנות האלה, שמונחות כרגע לפני הוועדה, נועדו להתאים בין גובה הריבית לפי החוק לבין הריבית הנהוגה במשק. איך עשינו זאת? יש שלושה סוגי ריביות: ריבית צמודה, ריבית נומינלית וריבית על חוב במטבע-חוץ. היום, זה 4% צמוד, לפי החוק ולא לפי התיקון שלנו, 16% נומינלי, ולגבי חוב במט"ח לפי הפסיקה פוסקים לפי החוב הנומינלי שזה 16%. לפי המצב החדש, אנו לא נותנים מספרים אלא אומרים שבכל סוג של ריבית שיעור הריבית ייגזר מהשיעור הנוהג בשוק. מהו השיעור הנוהג בשוק? לגבי ריבית צמודה, הלכנו למכשיר שנקרא: אג"ח סחירות - אג"ח שמנפיקה המדינה והן נסחרות בבורסה. מכיון שהן נסחרות בבורסה, בכל יום נקבעת להן הריבית שמתאימה לאותו יום לפי המצב במשק.
לקחנו ריבית של בין שנתיים לחמש שנים. אמרנו, שבאפיק צמוד בדרך-כלל מדובר בטווח קצת יותר ארוך מריבית נומינלית, ולכן באפיק הנומינלי הלכנו על מק"מים - על טווח קצר, ובאפיק הצמוד הלכנו על טווח יותר רחב של בין שנתיים לחמש שנים.
לגבי השאלה הזו, זו שאלה קשה מאד. לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה, אנו לא יודעים כמה זמן יתעכב החוב. זה יכול להיות חוב עד שנושה תבע בבית-משפט ועד שבית-משפט פסק עברו עשר שנים, ויכול להיות שעברה שנה עד שבית-המשפט נתן את הפסיקה.
זה לא כלול. הוא לא מתחשב. הוא פשוט מפנה לחוק פסיקת ריבית והצמדה. לכן, אנו אלה שצריכים להתחשב. לכן, אמרנו: בין שנתיים לחמש שנים. אי אפשר לדייק, וכל מקרה הוא אחר.
בכל מקרה, המצב הוא הרבה יותר טוב מאשר מה שהוא היום שהוא סתם 4% ו-16% שאיננו משקף את המשק ואת השוק.
אתם שם לחלוקת העבודה: לגבי הצו אתם קיבלתם, והוא, נציג משרד המשפטים, לא קיבל, ועתה אתם לא קיבלתם.
אני מבין שההתייחסות כאן איננה למקרים שיש הסכמים, אלא מדובר כאן על פסיקת ריבית במקרים שאין הסכמים. כלומר, מהו השיעור שבית-המשפט קבע.
לא. זו טעות שלי בהקלדה. בסעיף 5 מדובר על ריבית פיגורים, ובמקום "6%" צריך להיות כתוב "6.5%".
קודם כל, אינך חייב לאשר.
יש ריבית בחשב הכללי - לגבי הריבית הנהוגה על ריבית פיגורים, הם נוהגים להוסיף 6.5%. כתבתי "6%" כי שאלתי את אותו בחור שאמר לי בטעות שזה 6%. שאלתי את הממונה עליו, והוא תיקן.
כן, כי הריבית הזו של הפיגורים היא מספר קבוע. תמיד לחשב הכללי יש ריבית: ריבית פיגורים וריבית בנקאית. על ריבית הפיגורים הוא מוסיף תמיד 6.5%, וזה מספר, מעל הפריים.
מכסימום הוא יהיה בחקירת משטרה.
אתה אומר שצריך לתקן חצי אחוז. האם יש לנו בעיה עם זה? האין התנגדות לאף אחד? האם הכל בסדר? האם הבנקים מתנגדים? לא משנה להם.
אתה יודע, גם על השירותים שאנו החלטנו בשבוע שעבר לחייב את הבנקים, לגבי דיווח סוף שנה על ההוצאות וכל הפרטים, הציבור ישלם והשאלה היא רק מאיזה כיס ומאיזה סעיף. ברור לך שזה לא ישאר על חשבון הבנקים, על אף שהודגש בחוק שזה יהיה בחינם. זה יהיה בחינם, אבל הציבור ישלם את זה. אנו לא תמימים.
הערה לגבי סעיף 7 - תקנה 7 אומרת: לפי המנגנון שעשינו, לכל רבעון תהיה הריבית הרלוונטית שלו לפי המסחר בבורסה. בכל רבעון יקחו את הממוצע של עשרת הימים האחרונים בבורסה. מכיון שצריך לעשות את הממוצע, הפרסום של זה יכול להיות בהגדרה רק בתחילת הרבעון הבא. אם, נניח, הפרסום ב-5 באפריל, עוררה הנהלת בתי-המשפט את השאלה: מה יהיה בחמשת הימים עד הפרסום? לכן, אמרנו בסעיף 7 שעד שיפורסם שיעור הרבעון הבא ימשיך לנהוג מה שהיה ברבעון הקודם. אני חושב, שלמען הבהירות צריך להוסיף פה שב-5 בחודש, לאחר שפירסמו של הרבעון הקודם, זה יחול גם על הימים שמה-1 עד ה-5.
אנו לא יודעים. לפעמים זה טוב, ולפעמים זה לא טוב. חוץ מזה, אדם יודע כרגע על מה הוא הולך והוא לא יודע אחר כך. תשובה היא: לא.
אתה רוצה אחר כך כשיש בהירות שזה יחול על חמישת ימי אי-הבהירות, ואני אומר: חמשת ימי אי-הבהירות כרגע, מה שחל כרגע - הוא יודע שזה אי-הבהירות. אז, אין אי-בהירות.
אבל, מה יהיה המצב? אם אני בא לשלם, נניח, ב-20 באפריל, המצב הכי בהיר הוא שכל הרבעון הזה אשלם את מה שפורסם לרבעון הקודם.
אתה צודק, אבל כשאתה עומד בתוך חמשת הימים הללו ואינך יודע מה קורה, יש לך את אי-הבהירות - מה שהיה.
זו לא מערכת בנקאית. זה למערכת בתי-המשפטית. המערכת הבנקאית היא מערכת הסכמית, וזה אחרת. השופט צריך לפסוק ריבית, והחשב בהוצאה לפועל צריך לחשב אותה. איך הוא יודע מה שיעור הריבית? זה מה שפורסם.
האם יש הערות?
אני מעמיד להצבעה את תקנות פסיקת ריבית והצמדה (קביעת שיעור הריבית ודרך חישובה), התשס"ג-2002, עם תיקון סעיף 5 ועם סעיף התחילה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
תקנות פסיקת ריבית והצמדה (קביעת שיעור הריבית ודרך חישובה),
התשס"ג-2002, עם תיקון סעיף 5 ועם סעיף התחילה, התקבלו.
אתה עושה את חישוב הריבית הצמודה על-פי אגרות-חוב צמודות נסחרות משנתיים עד חמש שנים. האם אתה עושה זאת ממוצע משוכלל לפי הנפח שלהן בשוק?
כי יכול להיות שיש נפח מאד קטן של הארוכות שהוא, נניח, גבוה מאד היום, והקצרות - נמוך אבל הנפח שלהן קטן.
לא. בהגדרה זה לפי הנפח.
תקנות הפיקוח על עסקי ביטוח (דרכי השקעת ההון והקרנות של מבטח וניהול התחייבויותיו)
(תיקון), התשס"ג-2002
הנושא הבא הוא: תקנות הפיקוח על עסקי ביטוח (דרכי השקעת ההון והקרנות של מבטח וניהול התחייבויותיו) (תיקון), התשס"ג-2002.
העדכון הזה מדבר על כך: פוליסות משתתפות ברווחים ונשאר תיק של חברת הביטוח. עד היום, ואפילו מצויין פה בסעיף 3 בנייר שהופנה אליכם, בטעות, שחלה תקנה שמגבילה את ההשקעות בתיק המשתתף ברווחים במגבלה מסויימת מההון העצמי. אין רלוונטיות בין ההון העצמי לתיק המשתתף ברווחים של חברת ביטוח, משום העובדה שהתיק הזה לא משפיע על הונה של חברת הביטוח באופן ישיר. אנו רוצים לתקן את התקנה הזו, כלומר להבחין בין המגבלה של ההון העצמי לתיק המשתתף. זה תיקון תקנה 8(ד).
למעשה, התיקון הזה, ללא תיקון אחר, מאפשר השקעה בסכומים נכבדים מאד מתיק המשתתף ברווחים, ולכן שמנו מגבלה אחרת שמשחררת את האפשרות להשקיע, במלים אחרות פותחת את האפשרויות לפני חברות הביטוח להשקיע סכומים נכבדים יותר מהתיק המשתתף ברווחים ומגבילה אותן בתקרה גבוהה יותר. התקרה פה היא למעשה מגבלת קבוצת לווים - אנו מגבילים השקעה בקבוצת לווים בשלוש מגבלות אם ההשקעה מדורגת או לא מדורגת בגדול, כלומר: אם היא לא מדורגת בכלל, האם היא מדורגת מדירוג מסויים ואם הדירוג יותר טוב אז המגבלה פחות אפקטיבית. זהו התיקון.
היום, בחישוב שלנו, חישוב בגדול, התיקון הזה מאפשר להשקיע בשוק ההון סכומים נוספים בסדרי-גודל של 4-5 מיליארדי שקל, וזה שיכלול השוק. זה תורם לשיכלול שוק ההון ומאפשר לחברות הביטוח להשקיע סכומים הרבה יותר נכבדים ממה שהן השקיעו עד היום מהתיק המשתתף ברווחים.
אני מעמיד להצבעה את תקנות הפיקוח על עסקי ביטוח (דרכי השקעת ההון והקרנות של מבטח וניהול התחייבויותיו) (תיקון), התשס"ג-2002. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
תקנות הפיקוח על עסקי ביטוח (דרכי השקעת ההון והקרנות של מבטח
וניהול התחייבויותיו) (תיקון), התשס"ג-2002, התקבלו.
התקנות אושרו פה אחד.
תיקון בתקנון הבורסה - סליקה ומשמורת של ניירות ערך שאינם נסחרים בבורסה.
(א) חברות חו"ל.
(ב) נגזרים על שער האירו - שער קובע למימוש אופציה.
(נוסח לא משולב).
(ג) נגזרים על שער מט"ח - תיקונים במועדי הסליקה כספית
במקרים חריגים (נוסח לא משולב).
יש תיקון בתקנון הבורסה - סליקה ומשמורת של ניירות ערך שאינם נסחרים בבורסה, וכן הנושאים: כללים לרישום ולמסחר של ניירות ערך מסחריים ותעודות סל. האם הכל ביחד?
אלה חמישה נושאים, ששלושה מתוכם - חברות חו"ל, תעודות סל וניירות ערך מסחריים - הם הוראות שעד היום הן קבועות בהתאם לחוק בהנחיות זמניות. בהתאם לחוק ניירות ערך, הנחיות זמניות יכולות להיות בתוקף מכסימום שנתיים. השנתיים חלפו, ועכשיו אנו מבקשים לעגן את אותן הוראות, שהיו בהנחיות הזמניות, במסגרת תקנות והנחיות.
חברות חו"ל - זה מדבר על החברות הדואליות. זה תיקון שבא במקביל לתיקון בחוק ניירות ערך שקבע פרק חדש לגבי הסדרת המסחר והקלות ברישום לניירות-ערך של חברות שרשומות בבורסות בנאסד"ק ובניו-יורק, ובמקביל הבורסה קבעה כללים מקלים לרישום למסחר של חברות האלה וכללים לשימור הרישום של החברות האלה.
כללים לרישום למסחר של ניירות-ערך מסחריים - למעשה, אלה כללים שהיו במשך שנתיים בהנחיות זמניות. לדאבוננו, גם בגלל המצב שהיה במשק לא היו הנפקות על-פי הכללים האלה, אבל אנו מאד מקווים שבעתיד כן תהיינה הנפקות של ניירות-ערך מסחריים.
הכללים של תעודות סל - אלה ניירות-ערך שצמודים למדד של סל ניירות-ערך, כמו לדוגמא: למדד של סל מעו"ף. יש היום חברה אחת שהנפיקה דרך הנחיות הזמניות, חברת תאל"י, ניירות-ערך שצמודים למדד תל-אביב-25, וזה מקביל להשקעה אלטרנטיבית לקרן נאמנות שצמודה במדד תל-אביב-25. זה לגבי שלושה הסעיפים של תקנות והנחיות כהמשך להנחיות זמניות.
נושא אחד הוא סליקה ומשמורת של ניירות ערך שנסחרים בבורסה. מבוקשת תוספת לתקנון שמסמיכה את הבורסה לגבות עמלות על סליקה של ניירות-ערך שלא נסחרים בבורסה. במסגרת השירותים שמסלקת הבורסה נותנת לחברים, הוחלט לנצל את התשתית המיחשובית שיש לקשר שבין הבורסה לבין החברים ולתת להם שירותי סליקת ניירות-ערך, שני סוגי ניירות-ערך: גם ניירות-ערך שנסחרים בחו"ל ויש להם היום בעיה של סליקה מול התשתית בחו"ל, ואנו מתבססים על התשתית המיחשובית שיש לנו לחברים ונותנים להם שירותי סליקה, וגם לסליקת ניירות-ערך שלא נסחרים או אג"ח פרטיות שנסחרות - המסלקה נותנת להם שירותי סליקה לאג"חים האלה. התיקון הזה בתקנון אמור לתת הסמכה לגבות עמלות בגין השירותים האלה.
נגזרים על שער מט"ח - תיקונים במועדי הסליקה. למעשה, זה תיקון שבמהותו הוא יותר טכני. היום, הכללים שלנו קובעים שבימי הפקיעה שהם נגזרים החיובים והזיכויים הכספיים מבוצעים ביום העסקים הראשון שלאחר מועד הפקיעה של הנגזר. יש מקרים מאד מיוחדים, בהם במקרה אם לפי לוח-השנה מועד הפקיעה נפל על יום שהוא יום חול אבל איננו יום עסקים, כמו פורים, הבורסה לא עובדת וחברי הבורסה אינם עובדים ואז את כל התהליכים הטכניים שעושים במסלקה, כמו רישומים, חיובים ובדיקות שבדרך-כלל עושים ביום שהוא יום עסקים, לא ניתן לעשות ביום הפקיעה. לכן, אנו מבקשים לתקן את הכללים שלנו בצורה כזו שבתאריכים כאלה החיובים והזיכויים כספיים יהיו ביום העסקים השני שלאחר מועד הפקיעה ולא ביום העסקים הראשון שלאחר מועד הפקיעה. זה משהו טכני לחלוטין.
נגזרים על שער האירו. רוצים הסמכה פה בתקנון. היום, בתקנון נקבע שהמחיר הקובע של האירו--
אנו מבקשים להסמיך את הבורסה בנגזרים על שערי מט"ח לקבוע גם שהשער הקובע יהיה אופציה בצורה שונה, וזה מתייחס לשער האירו. היום, שער האירו נקבע ע"י חישוב של השערים בין השעה 14:00 לשעה 15:00 - מה שמאד מגדיל את הסיכונים שיש לפעילים בשוק המעו"ף לגבי מה יהיה שער הפקיעה. אנו רוצים לצמצם את הסיכון הזה, ואנו רוצים לקבוע שהשער הקובע לפקיעה יהיה שער ממוצע של 7 מתוך 9 עיסקאות שבוצעו ב-2-3 דקות בין, אם אינני טועה, 14:45 ל-14:46 - מה שמאד חשוב לפעילים בשוק הנגזרים לדעת בדיוק, לכוון את הפעילות שלהם ולדעת מה יהיה השער שייקבע. כשזה בטווח של שעה, שזה גם שער האירו שזה מתבסס גם על השער הדולר שקל וגם על שער האירו, אנו רוצים לצמצם את האי-ודאות הזו ואת הסיכון ואנו מבקשים להסמיך אותנו לקבוע שהשער הקובע לפקיעה לא יהיה השער היציג אלא שער שייקבע בהנחיות הבורסה.
אלה הציטוטים שנקראים במסכים של בלומברג, וקבענו אלטרנטיבה. אנו מסתמכים על שבע מבין תשע עסקאות שמתפרסמות כל הזמן במסכים של בלומברג. יש לנו כל הזמן ציטוטים של עסקאות, ולקחנו איזו שהיא אלטרנטיבה שאמרנו שאם המסכים של בלומברג אינם - אז לפי הנוסחים של רוייטרס או כל חברה אחרת שמפרסמת ציטוטים של שערי עסקאות.
אין הערות.
אם כך, נעבור להצבעה. אני מעמיד להצבעה תיקונים בתקנון הבורסה, ויש פה חמישה דברים.
אקריא: חברות חו"ל, נגזרים על שער האירו - שער קובע למימוש אופציה, נגזרים על שער מט"ח - תיקונים במועדי הסליקה הכספית במקרים חריגים, תיקון תקנון הבורסה - סליקה ומשמורת של ניירות ערך שאינם נסחרים בבורסה, תיקון תקנון הבורסה - כללים לרישום ולמסחר של ניירות ערך מסחריים, ותעודות סל.
זה לא כאן. זה לא על סדר-היום.
אני מעמיד להצבעה את התיקונים הנ"ל בתקנון הבורסה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
התיקונים הנ"ל בתקנון הבורסה התקבלו.
התיקונים הנ"ל בתקנון הבורסה אושרו.
עתה, נצא להפסקה בת כחצי שעה.
(הישיבה הופסקה בשעה 11:00.)
(הישיבה חודשה בשעה 11:25.)
תקנות מס רכוש וקרן פיצויים (כללים בדבר הקטנת חוב מס)
(הוראת שעה) (תיקון), התשס"ג-2002
אני מחדש את הישיבה. הנושא הבא בסדר-היום הוא: תקנות מס רכוש וקרן פיצויים (כללים בדבר הקטנת חוב מס) (הוראת שעה) (תיקון), התשס"ג-2002.
במהלך שנת 2002, במסגרת הסמכות שניתנה בחוק מס רכוש בסעיף 34(א), אנו התקנו תקנות או הסעיף בחוק מאפשר בתקנות באישור ועדת הכספים לקבוע מתי יהיה פטור או לא ישולם מס רכוש, למרות שהיה החוק הקודם. מטרתנו בהתקנת התקנות היתה ליצור משהו שיאזן בין אינטרסים שונים. אנו מדברים על חוק מס רכוש שהוא חוק שבוטל, ואנו מדברים על חובות שהיו קיימים על-פי החוק כמו שהוא היה אז - חובות שעל-פי דין מדינת ישראל צריך היה לשלם. למעשה, מטרת ההסמכה בתקנות היתה למצוא איזה שהוא איזון בין חובות וחוק מדינה שצריך לקיים לבין אפשרות להקל עם מי שצריך להקל במסגרת החובות הקיימים. האיזון נמצא ע"י התקנות שהבאנו לוועדת הכספים בצורה של מבצע; מי שיסדיר חובותיו עד סוף השנה ושילם חלק משמעותי משווי הנכס בתשלומי מס רכוש - חלק משמעותי משווי הנכס בתשלומי מס רכוש, ביטאנו אותו בכל מיני דרכים במסגרת התקנות - חשבנו שאז נכון לבוא ולהקל אתו, לעשות אתו הסדר תשלומים ולוותר על יתרת החוב מעבר לחלק שקבענו בתקנות. נוצר קושי ביישום התקנות בגלל שביתה במשרדינו, כשבמשך חודשיים לא היתה קבלת קהל. לכן, אנו מבקשים להאריך את ההסדר, שנקבע כהסדר להסדרת התשלומים, למשך מספר חודשים. זה גם משתלב עם חוק יסוד: הכנסת, שקובע הארכה אוטומטית. אנו מתקנים זאת בצורה שמשתלבת עם זה, כדי לאפשר לאנשים לבוא ולהסדיר את התשלומים שלהם במהלך התקופה הזו ולהסיר את החובות.
למען הפרוטוקול וכדי שנדע, הוגש בג"ץ במסגרתו יש בקשה להרחיב את האנשים שיכולים ליהנות מההקלה הזו. חשבנו שהכללים שהצענו הם כללים מידתיים ובצורה מידתית נכונה ולא צריך למצוא ולחפש דרך לתת פטור למי שכבר שלא שילם את חובותיו בזמן. צריך לעשות זאת רק בתנאים מוגבלים מאד ומצומצמים מאד. לכן, יש את ההגבלות שקבענו בתקנות.
לעניות דעתי, יש פה בעיה עם התאריך. לפי החוק, הכי מרחיב זה שלושה חודשים לתקופת כהונת הכנסת הנכנסת. הכנסת הנכנסת ה-16 תתחיל ב-16 בפברואר, ושלושה חודשים זה עד ה-16 במאי. למה כתוב כאן: 31 במאי? החיקוקים האחרים הם לגבי שלושה חודשים, ויהיה לך פה פער של שבועיים. אלה שאוטומטית מתארכים יהיו רק עד ה-16 במאי.
הלכנו פשוט עד סוף החודש, אבל אין לאקונה. היא לא חייבת ללכת עם כל הדברים שמתארכים אוטומטית. אחרים מתארכים אוטומטית.
אני יודעת, אבל היא התאימה זאת לדברים שמתארכים אוטומטית. אם כך, לא צריך להיות הבדל בתאריכים.
אני מאהר בחוס. דובר כאן בקשר לחובות למדינה שצריך לשלמם, ואני עם הנציבה לגבי זה שצריך לשלם את החובות למדינה. עובדה היא שרוב התושבים, ואני מדבר פה על הסקטור הערבי במיוחד, משלמים את כל המסים שנדרשים מהם, אם זה מס הכנסה, אם זה ביטוח לאומי וכו'. בעניין מס רכוש היתה בעיה רצינית, מפני שזה נכס שבו לא היה יבול ולא היווה שום הכנסה לבעל הקרקע. לכן, היו קשיים בתשלום המס. בגלל כל הדברים האלה חוק מס רכוש הוקפא. זה לא הוקפא כך סתם, אלא מפני שהמס כאן היה מס בלתי סביר לחלוטין. כל החובות, שקיימים היום, נובעים מאותו חוק שהוקפא. לכן, דרישתנו היתה בעבר שצריך להפסיק עם החובות האלה וצריך לבטלם כליל.
בפעם הקודמת כשהיתה לנו ישיבה בוועדת הכספים דובר על התקנה הזו, ואמרנו שהתקנה הזו בלתי מציאותי מפני שהיא לא פותרת כלום. אם נבוא ונסתכל, היא לא פתרה כלום. היא מדברת על תשלום חובות 25% מערך הקרקע. כבוד הנציבה, אם אנשים שילמו, נניח, 15 שנה כפול 2.5%, זה 37.5%. אם בעל הקרקע רוצה למכור את הקרקע, הוא צריך לשלם מס שבח בערך כ-40%, ועוד 37% זה 77.5%. עם עוד 25% כפי שאתם דורשים מערך הקרקע, זה אומר שבעל הקרקע צריך לשלם מכיסו. לכן, באנו וטענו שכל הדברים האלה הם דברים שלא פותרים את הבעיה. ביקשנו ודרשנו: "בואו ונשב. אנו, כבעלי הקרקעות, כבעלי חובות, לפחות בואו ונשב ביחד. נבוא בדברים. אם יש לכם דברים לשכנע אותנו, תשכנעו אותנו. אם יש לנו דברים לשכנע אתכם, נשכנע אתכם. נבוא ונסכם". אבל, כך סתם אנו לא פותרים בעיה.
אתה צודק. אני רק אעיר שמטרת ישיבה זו היא רק לגבי זה שהיו מבצע ושביתה ואנשים לא הספיקו לנצל את המבצע. מס הכנסה מציע להאריך זאת אוטומטית בעוד שלושה חודשים. אז יהיו ממשלה חדשה ושר אוצר חדש - ישן-חדש או חדש-ישן ואני לא יודע איך להגדיר את זה - והוא יחליט מה שצריך לעשות עם כל הסיפורים האלה: עם מס רכוש, עם החובות ועם מבצעים ולא מבצעים. אני מניח, שמס הכנסה גם רוצה לגבות כסף. הם יודעים דבר אחד: כל מבצע מכניס כסף. זו מטרת מבצע.
לפי התקנה של שר האוצר, אפילו במשרדי מס רכוש לא פותרים בדיוק כפי שכתוב שם. למשל: ה-20 שנה הוא דבר מוגזם מאד. יש אנשים שבאמת שילמו 20 שנה ויותר, אבל אין להם את הקבלות. למי יש קבלות 40 שנה?
לכן, דובר בתקנה הזו על: "או בהנחת דעתו של המנהל", כלומר בשיכנוע. אנו באים ומשכנעים ואומרים כך וכך.
ישנם אנשים בכירים, פקידים בכירים, במשרדי מס רכוש שמכירים את האנשים. הם מכירים ממתי הם נכנסו.
הם מכירים, שהאנשים באים כבר למשרד הזה 30 ומשהו שנה ומשלמים מס רכוש. אנו באים ואומרים זאת. אנו מכירים את משרד מס רכוש מלפני שלושים שנה ובאיזה צד הוא היה, והיום הוא בצד אחר. יש דברים שאפשר לשכנע אותם. אבל, בואי ותסבירי זאת.
אני שבתאי עזריאל, יושב-ראש עמותת נמ"ר (נפגעי מס רכוש). למעשה, אני מייצג את הציבור ומי שהוביל את המהלכים לביטול המס.
רבותי, יש לנו שאלות שמאז שהתחלנו את המאבק ב-1996 טרם קיבלנו עליהן תשובה. השומות שקיבלנו הן שומות פיקטיביות מנותקות מהשווי וללא קשר לשום דבר. אם מישהו בא ומבסס את השומות או את החיובים על שומת 1999, זו שומה מנופחת וכולם יודעים זאת באופן מוחלט. זה לא משהו שבכלל ניתן לספק. אם יושבת כאן נציבת מס הכנסה, אני רוצה להבין איך יתכן שאנו מבקשים לשלם שומות פיקטיביות. משנת 1996 השומות לא קטנו, למרות שמחירי הקרקעות צנחו בעשרות אחוזים. שומות מס רכוש נגזרות משווי הקרקע. אני רוצה שמישהו יסביר לי את העניין הזה. כשהלכו לחשין, הוא אמר: "אינני יושב בבית-משפט עליון כדי לדון בעוולות של המדינה. תמשיכו להוציא להם איזה שומות שאתם רוצים". כלומר, כל המערכת כאן שיתפה פעולה להוציא לנו שומות פיקטיביות.
אני אטפל בו בדרכים שלי. אין שום בעיה. גם שופט - יש כללי משפט שהוא חייב להיות כבול אליהם.
ב-7 באפריל 1998 הגענו אליו עם בג"ץ 6537/97 להורות להוציא שומות אמת. חשין אמר בקול רם, ושמעתי זאת באוזניי: "אני לא יושב בבית-משפט עליון כדי לדון בכל העוולות של המדינה", והוא עשה את התנועה המזלזלת שלו בצורה כזו כי כך הוא נוהג לדבר. הוא הוציא פסק-דין שבאנו עם טענות מוגזמות לבית-משפט עליון, והוא לא מבקר מדינה והוא לא זה ולא זה ושנלך לוועדות ערר. באותו זמן היתה עתירה שוועדות ערר כולן נגועות בניגודי עניינים קיצוניים, ובעקבות העתירה הזו בסוף פוטרו הרבה מאד עשרות של חברי ועדות ערר והשתנו הקריטריונים לבחירת חברים. כלומר, כל המערכת כאן שיתפה פעולה להוציא שומות פיקטיביות. עדיין לא קיבלתי הסבר איך יתכן שמ-1996 השומות לא קטנו למרות שהמחירים נפלו בעשרות אחוזים. לא יכול להיות דבר כזה. אנו כבולים כאן לאיזה שהם 25% משווי הקרקע לפי שומת 1999, אבל מהי שומת 1999? על זה אנו לא מקבלים תשובה. אנו כבולים ל-25% משומת 1999, אבל מזה שומת 1999? על זה אנו לא מקבלים תשובה.
דבר שני - השאלה הכבדה היא: באו הוראות הביצוע ובניגוד לכל הגיון ובניגוד למה שכתוב בחוק, בהגדרות "בעל קרקע" אמרו: "מי ירש קרקע אנו לא מכירים בתשלומים ששילם המוריש". היינו המומים מהסיפור הזה. משהו כאן בהגדרת "בעל קרקע" סותר את הוראות הביצוע האלה באופן חד-משמעי.
יש הגדרת "בעל קרקע" בתיקון 26 לחוק, יש בחוק מס שבח (מקרקעין) ויש בכלל בהגדרות שונות. מה זאת אומרת שלא מכירים בתשלומי המוריש?
בנוסף, אם מישהו ירש קרקע, הוא חייב בחובות המוריש, אבל לא מכירים בתשלומים שהמוריש שילם. איך יתכן דבר כזה?
הוכחת תשלומים - בתקנות המקוריות אמרו: "רק בקבלות מקוריות". התנהל כאן ויכוח, ויש לי פה את פרוטוקול הדיון. כבוד היושב-ראש ליצמן ביקש מעורכת-הדין אנה שניידר: "תפרשי לי", ואז היא אמרה: "מה שכתוב: רוצים קבלות מקוריות". ישב כאן אדם של מס הכנסה ואמר: "לא. אנו כן התכוונו ולא התכוונו", והיתה דרישה לתקן את הסעיף הזה: "להנחת דעתו של המנהל". עכשיו, באים ודורשים מאנשים קבלות מקוריות. אספר לוועדה מה קרה כשבאתי לבקש אם שילמתי או לא. מאחר ושמי מוכר, אמרו: "יש לנו עד 1985, ומעבר ל-1985 נלך לארכיון מס רכוש ונוציא את התיק, ואני אתקשר אליך הביתה ואודיע לך. יש לנו רישום מה שילמת ומה לא שילמת". אני קצת מוכר במס רכוש. אבל, כשבא אדם מהשורה, אומרים לו: "אין לך קבלות - ככה". איזו מין צורת התנהגות זו? מוליכים אנשים שולל.
דבר נוסף - מטילים קנסות. על מה מטילים קנסות? אני מבין שמטילים קנס על זה שעיכבתי מס, אבל הוכח שהמס הזה הוא מס שאינני מסוגל לשלמו כי אין לי מקורות הכנסה.
אביא לכאן עד שאמרה לו רבקה גוטפריד, מנהלת הגביה במס רכוש במיסוי מקרקעין בתל-אביב: "אין לי רשות להוריד לך קנסות".
יש לי פה תלונה על רבקה גוטפריד, מנהלת מיסוי מקרקעין בתל-אביב. גברת טלי ירון-אלדר שלחה לשם את ביקורת מס הכנסה כדי שהם יבדקו את התלונה הזו. רבקה גוטפריד, מנהלת מיסוי מקרקעין, באופן שיטתי היתה מאלצת אנשים להגיע אליה לא באמצעות הודעות שהיא שולחת להם אלא סוגרת להם את חשבונות הבנק, מטילה להם עיקולים על המכוניות, לוקחת להם את הכסף מאני לא-יודע-מה, וכך היא מאלצת אותם לבוא לנהל שיחה.
ביקשנו גם לקבל מראש לפחות טיוטה של הוראות ביצוע, לפחות להביע דעה. מקבלים זאת נציגי הלשכות. אני מבקש להבין באיזו רשות נציגי לשכות, לשכת עורכי-הדין ולשכת רואי-החשבון, מקבלים זאת, ואני, כמייצג את הציבור, לא מקבל זאת. הם לא מייצגים אותי. הם נגדי. לשכת עורכי-הדין פעלה נגד ביטול מס רכוש. למה הם מקבלים זאת? הם יריבים שלי.
למען הפרוטוקול, אני לא מוכנה ואני גם חושבת שזה לא הוגן, לא הגון ולא ישר, לבוא ולהגיד: שחיתות.
אגיד זאת אחרת: אני נותנת אמון מלא במערכת מס רכוש שפועלת. אני נותנת אמון מלא בפקידוּת שעובדת. במקום שיש טענה ספציפית אנו נבדוק אותה כשצריך לבדוק אותה. כך צריך לפעול. המערכת הזאת ממשיכה ותמשיך לעבוד.
יש לי אמון מלא בכל המערכת כולל הערכות שנעשו. אני חוזרת על מה שנאמר פה בעבר בקשר לתקנות האלה. אנו לא דורשים מסמכים בכתב בכל המקרים, אבל אנו כן דורשים איזו שהיא מידה של הוכחה כי אי אפשר בלי זה. ההוראות הן - ולא בגלל שזה שבתאי עזריאל - לסייע, לעזור ולחפש פתרונות ולפש דרכים. אנו מודעים לזה שזה הרבה מאד שנים, אבל אי אפשר בלי איזו שהיא הוכחה ששולם הכסף. זה שבא בן-אדם ואומר "אני שילמתי 20 שנה", לא על סמך זה הוא יקבל את ההנחה הזו.
"לשביעות רצונו". אנו נבדוק ונמשיך לבדוק ולסייע.
לגבי הפרשנות לעניין הירושה, זה לא קשור לתקנות עצמן. זה בהוראות הביצוע. אבדוק, ותקבלו התייחסות לעניין הזה לגבי מה כתוב בעניין יורשים ולא יורשים.
טלי ירון-אלדר, עם כל הכבוד, אני מבקש להעיר הערה. גם לשכת רואי-החשבון וגם לשכת עורכי-הדין העירו על העניין הזה שלא יתכן דבר כזה.
בסדר. אמרתי שאני אבדוק זאת ושתהיה התייחסות לעניין הזה. לא אמרתי שלא. אמרתי שאני אבדוק את זה ושתהיה התייחסות לעניין הזה של היורשים.
אני מצטרפת לטלי ירון-אלדר. בתור נציגת לשכת עורכי-הדין, אני קצת מתקוממת למה שאתה אומר, למרות שאני מבינה את סערת הרגשות ואת כל מה שכרוך בנושא הזה מבחינתך. אבל, ברצוני לומר שלגבי הרשויות, עד כמה שאני מכירה את בתי-המשפט, יש ועדות של מס רכוש. החוק קובע שהשווי למשל לגבי שנת 1999 זה נובמבר 1998. שווי השוק בשנת 1999 הוא בעצם נמוך יותר, ואז אתה מתווכח ומביא הוכחות. ואז, כאן יש בעיה שבוועדת מס רכוש נציגי מס רכוש מביאים שווי שוק של 2-3 עסקאות שהשווי שלהן היה הכי גבוה, וכשאני, כעורכת-דין, מבקשת לדעת מה שווי כל העסקאות שהיו באותו אזור בזמן האחרון, לא מגלים לי זאת. אם, נניח, הוועדה במקרה מסויים הורידה אחוז מסויים מהשווי, אבל זה עדיין לא היה השווי הריאלי של שווי השוק - אין ברירה ופונים לבית-המשפט המחוזי. בבית-המשפט המחוזי יושבים שופטים, וכל הכבוד באמת למערכת בתי-המשפט.
בשאלה של שווי הוא לא מתערב. הרי את יודעת זאת כעורכת-דין. גם אני מופיע בבתי-משפט, ונתקלתי בזה שאמרו לי: "בית-משפט לא מתערב בשאלה של שווי. לך הביתה".
אני מבקשת מטלי ירון-אלדר שתהיה הנחיה בכל הדיונים שיש, שיושבים בוועדה, שכשנציג מס רכוש מביא שווי שלא יביא של שתי עסקאות שהשווי שלהן היה הכי גבוה אלא שיגלה את כל העסקאות. לגבי זה, בית-המשפט המחוזי כן נתן לי צו, וחזרנו לוועדה. גילו לי את השווי של כל העסקאות, וראינו את הפער.
האפשר להציע הצעה, שלדעתי היא הצעה נכונה? אינני יודע אם יסכימו לה. בקשר לשנת 1999 באמת העלו זאת בצורה מוגזמת לעומת 1998, ואינני יודע למה העלו זאת שכן דוקא הקרקעות היו בירידה. לדעתי, צריך להוריד את ההערכה של 1999 לפחות כפי שהיתה ב-1998. זה צודק לגמרי.
עשינו בג"ץ נגד ועדות ערר במס רכוש, ובעקבותנו עשה אהוד יערי בג"ץ נגד קריטריונים של ועדות ערר במס שבח. קבעו קריטריונים אחרים למנות חברי ועדות ערר, ועשרות חברי ועדות ערר סולקו חד וחלק.
אני רוצה להוסיף, שבלשכת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה התקבלה החלטה לא לקבוע קריטריונים לפי פסק-דין של בג"ץ, ועל זה הייתי צריך ללכת ולעשות בג"ץ נוסף, ויצא לי צו על תנאי נגד אליקים רובינשטיין: מדוע לא תבטל את ההחלטה שלךָ שלא לקיים פסק-דין של בג"ץ? אינני יודע אם יש דבר כזה בכל מדינה מערבית.
חבל על הזמן. זה לא יהיה לפני הבחירות. אני אומר לך מיד: יהיה שר אוצר חדש-ישן או ישן-חדש, ואינני יודע מי שזה יהיה, ואז תִפנו מחדש וגם אני אפנה מחדש. ואז, נחליט מה צריך לעשות. כרגע, אין לי אפשרות לפתוח את הדברים. יש לנו רק את הנושא הזה על סדר-היום, ויש בעד או נגד וזהו.
אני מעמיד להצבעה את תקנות מס רכוש וקרן פיצויים (כללים בדבר הקטנת חוב מס) (הוראת שעה) (תיקון), התשס"ג-2002. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
תקנות מס רכוש וקרן פיצויים (כללים בדבר הקטנת חוב מס) (הוראת שעה) (תיקון),
התשס"ג-2002, התקבלו פה אחד.
כן, אבל היא אמרה שתבדוק.
תקנות מס הכנסה (פטור ממס לתושב חוץ על רווח הון במכירת נייר ערך), התשס"ג-2003
אנו עוברים לתקנות מס הכנסה (פטור ממס לתושב חוץ על רווח הון מעיסקה עתידית) (תיקון), התשס"ג-2003.
אני חיים הוזמן מבנק לאומי. אני מבקש להתחיל עם התקנות השניות - תקנות מס הכנסה (פטור ממס לתושב חוץ על רווח הון במכירת נייר ערך), התשס"ג-2003.
בסדר. חיים הוזמן מבקש להתחיל בתקנות מס הכנסה (פטור ממס לתושב חוץ על רווח הון במכירת נייר ערך), התשס"ג-2003.
במסגרת הרפורמה יש חיוב במס על מכירות נייר-ערך בבורסה. בתקנה יש פטור ממס לתושבי חוץ על מכירות של ניירות-ערך בבורסה. כשאנו מדברים על הבורסה מחוץ לישראל אנו נותנים להם פטור על מכירת ניירות-ערך בבורסה מחוץ לישראל בתנאים שקבועים בתקנות. אנו לא רוצים לחייב במס תושבי חוץ על רווחי הון במכירת ניירות-ערך בבורסה. התנאים הם בעיקר תנאים שקשורים לדברים הבאים: האם זה מפעל קבע בישראל? האם זה קשור למפעל קבע בישראל? זה לא היה קודם לא-סחיר, ואז אם זה לא היה קודם לא-סחיר אז זה חייב להיות מתחייב במס של 25%. זה סוג התנאים שנמצאים במסגרת התקנות פה.
כמו שאמרתי, הפטור ניתן לגבי בורסה בישראל, וזה לא נמצא פה. התקנות האלה קובעות את מה שקבענו לגבי ניירות-ערך זרים לגבי חברה תושבת ישראל. אמרנו, שחברה תושבת ישראל היא כמו נייר-ערך בישראל, ולכן גם לזה צריך לתת את הפטור.
למה ההגדרה היא של "ניירות-ערך" ולא של "ניירות-ערך זרים"? אנו רוצים לתת פה הגדרה לפטור לניירות-ערך זרים.
להיפך. אלה לא חברות זרות. אלה חברות ישראליות שנסחרות בחו"ל. זו חברה ישראלית שנסחרת בבורסה בחו"ל.
אני לא צריכה לתת פטור לתושב חוץ על מכירת IBM בבורסות בחו"ל, כי על IBM בבורסה בחו"ל אין שום חיוב במס בארץ מראש.
למה צריך? צריך לתת את הפטור על חברה תושבת ישראל, שאז יכול להיות חיוב, ומאחר ויכול להיות חיוב זה לא נכנס להגדרה של "נייר-ערך זר", ולכן ההגדרה היא כזו.
אני מעמיד להצבעה את תקנות מס הכנסה (פטור ממס לתושב חוץ על רווח הון במכירת נייר ערך), התשס"ג-2003. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
תקנות מס הכנסה (פטור ממס לתושב חוץ ע לרווח הון במכירת נייר ערך),
התשס"ג-2003, התקבלו.
התקנות אושרו.
אני חייב להעיר שקראתי בעיתון, ואינני רוצה להגיד איזה, ידיעה מרעישה שמאיר זיילר לא נכשל ולא קיבל את הפטור שהוא ביקש. זו פשוט בורות.
הוא ביקש, וטלי ירון-אלדר התנגדה. הוא אמר: "זה מה שמקבלים. זה לשביעות רצוננו". הוא לא רוצה את זה. הוא הלך וביקש. איזו ידיעה מרעישה! אגיד לךָ עכשיו למה מגיע להם את זה: כי הם הראשונים שפירסמו כאילו אני נתתי לו את זה. כשהם כתבו, הם ידעו שלא נתתי את זה ושזה לא התקבל. שלא התקבל. אני רוצה לומר לפרוטוקול איזו בורות שכותבים דברים וידיעה מרעישה אתמול. לפחות זה עונש על כך שכותבים דברים לא נכונים בהתחלה. הוא צריך עכשיו להצדיק למה בהתחלה הוא כתב ובסוף זה לא קרה. אז, הנה.
פירסמו השבוע את רשימת התורמים של הליכוד ב"ידיעות אחרונות". לקחו זאת מאתר האינטרנט, אלא שלא שמו לב שזה מהבחירת הקודמות.
תקנות מס הכנסה (פטור ממס לתושב חוץ על רווח הון מעיסקה עתידית)
(תיקון), התשס"ג-2003
הנושא הבא הוא: תקנות מס הכנסה (פטור ממס לתושב חוץ על רווח הון מעיסקה עתידית) (תיקון), התשס"ג-2003. אני מבין שהוא כבר לא מתנגד לזה.
יש לו ארבעה שינויים. חלק כן וחלק לא.
אסביר מה עומד מאחורי התקנה. שוב, אנו חוזרים לתושבי חוץ. אנו נתנו להם פטור על מסחר בבורסה, על ניירות-ערך הנסחרים בבורסה, וגם נתנו להם פטור מריבית על פיקדונות מסויימים שהם משקיעים את זה בפיקדונות האלה. אנו מבקשים פה לתת פטור, וזה פטור ממס על עסקאות נגזרות - על הנגזרות, על העסקאות שהן בבסיסן עסקאות פטורות. כלומר, אם יש לי פטור מריבית, אנו מדברים על זה שהעיסקה הנגזרת, אופציה על או על שערי מטבע יהיו גם פטורים. כנ"ל לגבי ניירות-ערך- - -
זה המקור של העיסקה.
יש את הספר המפורסם של אדם סמית', שאמר:IF YOU HAVE THE URGE TO TRADE IN FUTURES, GO TO BED AND STAY THERE UNTIL THE URGE LEAVES YOU.
תזכרי את מה שאמרתי. תיכף לא יסכימו איתךְ, ש-COMMODITY נכנסת להגדרת "עיסקה עתידית", כי מס הכנסה מגדיר "עיסקה עתידית" כהכל חוץ מ-COMMODITIES.
זה לא עניין של הגדרה. השאלה היא לְמה אנו נותנים את הפטור. הרעיון בתקנות האלה הוא לתת את הפטור לתושבי חוץ בין שהם סוחרים בשוק המשני ובין בנגזרות מהסוגים השונים - לבוא ולהגיד להם: "יש לכם פטור פה. נאפשר לכם את אותו פטור גם בתקנות".
בואו ונסכים על הדברים שאנו רוצים להוסיף.בשורה השניה, בסעיף 2 בתקנות, אני מבקש שייכתב: "ובלבד שהיא נסחרת בבורסה בישראל, או בבורסה בחו"ל או נסחרת בתאגיד בנקאי". הרי אין הבדל אם זה מסחר בבורסה ישראלית או בבורסה בחו"ל.
אם הוא נסחר בבורסה בחו"ל, אני לא צריכה לתת לתושב-חוץ. הוא לא בטריטוריה שלי. אין בכלל מס.
הסיבה שהגבלנו זאת נעוצה בכך שבבורסה או בשוק מוסדר בחו"ל אפשר לעשות עסקאות עתידיות על נכס בסיס בישראל שחייב במס, למשל: ניירות-ערך לא נסחרים בבורסה שחייבים במס או נכסים כמו מקרקעין ודברים כאלה. העיסקה העתידית הזאת - אנו לא רוצים שהיא תהיה פטורה ממס.
אלו מקרקעין את יכולה לעשות? אין בשום בורסה בחו"ל, כמו שאנו מכירים אותה, עיסקה עתידית על מקרקעין בישראל.
אנו לא מכירים בפרקטיקה איזה שהוא חוזה עתידי שנסחר בבורסה בחו"ל, בשיקאגו, בפילדלפיה או בקנזס, שנכס הבסיס שלו- - -
אני חושבת שאנו יכולים להסכים עם משהו שיתאים לכולם. בעקרון, אין לי בעיה עם נייר-ערך זר בהנחה שהוא היה פטור - שהוא לא היה חייב. כשנכס הבסיס פטור, אין לי בעיה שיהיה נייר-ערך זר בחו"ל, אבל צריך להיווסף לזה תנאי שנכס הבסיס שלו, של נייר-הערך הזר, הוא לא נכס בישראל.
שאלה - אם אני עושה חוזה עתידי בשיקאגו על הלִיבּוֹר, על הריבית האמריקאית, לא תוכלי להגיד שיש לי איזה שהוא פיקדון בישראל- - -
נעבור לרשימת נכסי הבסיס. רשימת נכסי הבסיס כוללת בסעיף (1): "נייר ערך הנסחר בבורסה שאינו נייר ערך זר". הייתי רוצה הגדרה ספציפית ל"נייר-ערך זר" ול"אינדקס על נייר-ערך זר".
לא. שיניתי זאת בעקבות ההערה שלך. בסדר, אני אציע. אנו מציעים דבר כזה: "נייר ערך הנסחר בבורסה בישראל- - -
שם יש את התנאי ש"אינו נייר ערך זר". אז, בעקבות הערתך אנו נשנה זאת לזה: "נייר ערך הנסחר בבורסה בישראל או נייר ערך של חברה תושבת ישראל הנסחר בבורסה או בשוק מוסדר מחוץ לישראל".
מה זה חשוב לךְ? הוא אומר: אם תושב חוץ משקיע בנייר ערך זר, הוא ממילא פטור. אז, תכניסו את זה.
אין לי בעיה שזה יהיה גם נייר ערך זר, אם זאת ההנחה. וזאת, למעט נייר ערך זר שהוא נכס בסיס.
הרבה תושבים מניו-יורק מתקשרים, וכספם פה, ואומרים: "תעשה לי בבקשה חוזה עתידי על SNP, על הנאסד"ק, על IBM או על MICROSOFT" אפילו.
אני רוצה גם את ההגדרה על מדדי מניות.
בהמשך כתוב: "והכל אם תושב החוץ הגיש לתאגיד הבנקאי הצהרה בטופס כך וכך על היותו תושב חוץ ביום ההתקשרות בעיסקה העתידית". אנו מבקשים לשנות, כך שבמקום "ביום ההתקשרות" שיהיה: "עד יום הפרעון".
כבר היום, המצב של היום הוא שהבנקים בודקים האם הנישום חייב או לא חייב ביום הפרעון ולא ביום ההעמדה של העיסקה. גם לתושבי ישראל זה מה שאנו עושים. אנו בודקים פטוֹרים או לא פטוֹרים ביום של אירוע המס, ולא ביום שנכנסתי לעיסקה. טלי ירון-אלדר, זו עיסקה עתידית.
אני פשוט לא מוכנה. תקשיב טוב למה שאני הולכת להגיד. התנאי שלי, כדי לקבל את זה, הוא שאתה תהיה תושב חוץ לכל אורך תקופת העיסקה. אני לא מוכנה שיהיה מצב שיהיה תושב ישראל שייהפך להיות תושב חוץ בין שלב עשיית העיסקה לבין שלב מועד הפרעון--
"אני תושב חוץ. אני מבקש את ההקלה". אחרת, אנו מסבכים אתכם עם מס יציאה. אני לא רוצה בזה. התנאי הזה צריך לעמוד בשלב עשיית העיסקה ולכל אורך תקופת העיסקה.
האם שמעת מה שאמרתי? אני רוצה את כל התקופה. מבחינתי, החיוב צריך להיות בכל התקופה. אני מוכנה לתת תקופת היערכות.
שאלה - תושב חוץ, שמגיע לישראל פעם בשנתיים או בשלוש שנים, ממשיך לתת לי הוראות מניו-יורק: "תבצע לי עיסקאות עתידיות", אבל הוא עדיין לא הגיע לישראל. מאחר והוא בא לביקור פה פעם בשנתיים או בשלוש שנים, הוא עדיין לא חתם. אבל, עכשיו יש לו פרעונות.
בפעם הראשונה שהוא בא אליך, אני מניחה שאתה דואג לקחת ערבויות, ושאתה דואג להבטיח את עצמך נהדר בחלק הבנקאי של העיסקה.
את אותו הדבר תעשה ביום הראשון. אם אתה מדבר איתי על עסקאות שהיו בעבר או רק מעבר - אין לי בעיה. לגבי הוראת מעבר על ההסטוריה, על מה שהיה, אין לי בעיה. לגבי ההסטוריה, אני מוכנה שזה יהיה ביום הפרעון. אלה שנעשו ועדיין לא הסתיימו - זה יהיה ביום הפרעון. אבל, יש את אלה שנעשות מהיום ואילך.
אין לי בעיה שתהיה הוראת מעבר לגבי ההסטוריה. כלומר, בחלק של הוראת המעבר לגבי אלה שנעשו לפני שהרפורמה מתחילה ועדיין לא נפרעו ושזה יהיה לפני יום הפרעון - אין לי בעיה.
אנו לא יכולים לעמוד בזה. אף בנק לא יוכל לעשות את הבדיקה הזאת, כי לגבי לקוחות שהיום בערב נותנים הוראות, והיום בערב עדיין הם לא הגיעו לתל-אביב לחתום על ההצהרה של תושב חוץ, אז מבחינתךְ- - -
אם אנו רוצים להיות ריאליים, צריך לדעת שהתושבים האלה לא מגיעים בשלושת החודשים הקרובים לארץ. בפעם הראשונה שהם מגיעים לישראל הם צריכים לחתום על ההצהרה הזו.
התשובה היא: לא. גמרנו. אתה צריך לדרוש מהם להעביר. הם ימלאו את הטופס בחתימה אלקטרונית.
בנוסף לדברים ניסוחיים שאני אוסיף: "יום מכירה", "תושב חוץ" לפי מה שטלי ירון-אלדר אמרה, יש את השינוי הבא בסוף סעיף 2: במקום ש"התאגיד הבנקאי הוא צד לה", יש "התאגיד הבנקאי הוא הצד האחר לעיסקה".
לא, זו נקודה שעכשיו אנו מתחילים להתווכח עליה. דיברנו על כך שניירות-ערך זרים פטורים, שערי ריבית פטורים ושערי מטבע חוץ פטורים. טובין - זה דבר שאנו דיברנו איתךְ לאורך חודשים.
"(1) ניירות ערך זרים. (2) שערי ריבית. (3) שערי מטבע חוץ". אלה סוגי עסקות עתידיות שתושבי חוץ מקבלים פטור. הם לא מקבלים פטור, אם הם עושים עיסקה עתידית על זהב.
אותו תושב חוץ שיושב בניו-יורק מתקשר ואומר לי: "תעשה לי בבקשה FUTURE אחד על ה-SNP, ו-FUTURE אחד על ה-GOLD או על משהו אחר".
התוצאות הן, שמס הכנסה לא מסכים להכניס את ה-COMMODITIES להגדרה של FUTURES, כאשר COMMODITIES זה ה-FUTURES בעולם. 90% מהמסחר ב-FUTURES זה COMMODITIES.
אני מציע שנשאיר משהו גם לפעם הבאה. בפעם הבאה נתקן. צריך לתקן משהו. לפי כל התיקונים כאן, לא יהיה מה לתקן בפעם הבאה.
במובן של FUTURES, כמו שאני מכירה זאת, זה מה שהוא אומר. בדרך-כלל, אלה COMMODITIES בזהב ודברים כאלה. אין בזה מסחר בארץ. אין בורסה כזאת בארץ.
אני מציע שביל באמצע, ואולי מס הכנסה יקבל אותו. מס הכנסה לא יכול להתבצר ולהגיד: "הכל - לא".
אני ממש מתקוממת כנגד זה. כל הפטור הזה בא בעקבות בקשה של הבנקים ורצון שלהם לבוא ולעודד את העיסקאות האלה,--
--ואנו ממס הכנסה באנו מאד לקראת הבנקים בעניין הזה. זה לא שהכל לא. הכל מתחיל מ"כן", ועכשיו אנו רק מתחילים את ההרחבות.
אני מציע שניקח את ה-FUTURES ונחלק אותם. מה שהוא PRECIOUS MATTERS, מה שנקרא: זהב, פלטינה ו-SILVER, יהיו בהגדרה הזו, וכל שאר הסחורות, שזה קקאו, סוכר, נפט וכו', נקבל את הדעה שלכם. גם הספרות המקצועית מגדירה את ה-COMMODITIES כך: PRECIOUS MATTERS זה סוג אחד של COMMODITIES, וכל ה-COMMODITIES, מה שנקרא: קשיחים, הם סוג אחר של COMMODITIES. את ה-COMMODITIES הקשיחים נוציא החוצה, וה-PRECIOUS MATTERS- - -
איך מישהו יבוא אליך ויעשה לך FUTURES ב-PORK BARRELS? אתה יודע שהמסחר העיקרי בשיקאגו זה PORK BARRELS.
זה נראה לי חלק קטן, אם זה בארץ. הרי אינני יכולה לבדוק אם הזהב הזה נמצא בארץ או לא. כלומר, אינני יכולה לדעת באמת איפה נכס הבסיס.
אני יכולה לדעת אם נכס הבסיס הוא נכס שנסחר בארץ הוא במניות. בנכסים מהסוג הזה אני באמת לא יודעת. מה מטריד אותי? מעסיק אותי, שזה יהיה באמת מסחר בארץ שייעשה דרך העסקאות האלה.
אני רואה את ההיקף. האנשים שמתקשרים, תושבי החוץ שעושים זאת, בערב אחד קונים אלף חוזים כאלה ואלף חוזים כאלה. האם נראה לךְ שבאמת יש להם נכס בסיס על זהב בגודל החוזה העתידי? כולם ספקולנטים.
הקטע של הברוקרים לא עושה שום דבר, כי הם לא פועלים ישירות בחו"ל אלא הם פועלים דרך הבנקים. לגביהם, אין לנו התנגדות.
מר ליצמן, אני עדיין לא מרוצה מזה שלגבי הטובין אתה קיבלת את עמדת מס ההכנסה.
יכול להיות שאתה קיבלת פה דעה, ואני לא מכיר את הרקע של הגברת סמדר אלחנני, אבל נראה לי שהיא די- - -
בסוף סעיף 2 צריך לומר: "והכל אם תושב החוץ הגיש לתאגיד הבנקאי הצהרה על היותו תושב חוץ ועל זכאותו לפטור ממס". זה קיים בכל התקנות ניכוי במקור, ואנו רוצים שתהיה אחידות.
בקטע הזה, לגבי ההצהרה, גם הסכמתי, מבחינת מועדים, שזה לא יחול על עסקאות שנעשו כבר, ואז אנו דורשים רק- - -
שנעשו ועדיין לא חל מועד הפרעון, ולכן הדרישה תהיה רק לפני מועד הפרעון לגבי כאלה ולא בינתיים.
הדבר השני הוא לגבי שלושה חודשים, שבתקופה הזו גם עסקאות שייעשו בשלושת החודשים הקרובים - את ההצהרה יהיה אפשר לקבל לפני מועד הפרעון.
אני מעמיד להצבעה את תקנות מס הכנסה (פטור לתושב חוץ על רווח הון מעיסקה עתידית) (תיקון), התשס"ג-2003, בכפוף לתיקונים שהעבירו עכשיו. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
תקנות מס הכנסה (פטור לתושב חוץ על רווח הון מעיסקה עתידית)
(תיקון), התשס"ג-2003, בכפוף לתיקונים שצויינו, התקבלו.