פרוטוקולים/כספים/5945
2
ועדת הכספים
08/10/2002
פרוטוקולים/כספים/5945
ירושלים, כ"ט בחשון, תשס"ג
4 בנובמבר, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 424
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ב' במרחשון התשס"ג (8 באוקטובר 2002), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 08/10/2002
הצעת חוק אפשרות לבחירת תאריך תשלום משכנתאות לדיור, התשס”ב-2002 מאת חבר-הכנסת חיים כץ.; עמלות הבנקים על הוראות קבע.; תקנות מס שבח מקרקעין (מס רכישה) (תיקון והוראת שעה), התשס”ג-2002.; שינויים בתקציב לשנת 2002.
פרוטוקול
(1) הצעת חוק אפשרות לבחירת תאריך תשלום משכנתאות לדיור, התשס"ב-2002 -
מאת חבר-הכנסת חיים כץ.
(2) עמלות הבנקים על הוראות קבע.
(3) תקנות מס שבח מקרקעין (מס רכישה) (תיקון והוראת שעה), התשס"ג-2002.
(4) שינויים בתקציב לשנת 2002.
אבי גבאי - סגן החשב הכללי, משרד האוצר
אהרון אליהו - סגן נציב מס הכנסה
יעל ייטב - מנהלת מחל' חקיקה, נציבות מס הכנסה
צחי מלאך - ממונה תחום שיכון, החשב הכללי, משרד האוצר
אמיר אסרף - אגף התקציבים, משרד האוצר
יגאל גדרון - אגף התקציבים, משרד האוצר
סיון הכטר - אגף התקציבים, משרד האוצר
עמיחי כץ - אגף התקציבים, משרד האוצר
דניאל לימור - אגף התקציבים, משרד האוצר
רותם פלג - אגף התקציבים, משרד האוצר
ניר רייס - אגף התקציבים, משרד האוצר
עמית שפייזמן - אגף התקציבים, משרד האוצר
גלעד תמרי - אגף התקציבים, משרד האוצר
ישראל שורץ - סמנכ"ל לאכלוס, משרד הבינוי השיכון
טארק בשיר - משרד המשפטים
יהושע דוד - משרד המשפטים
רני נויבואר - משרד המשפטים
ארז ליטן - משרד הפנים
הרצל בן-יהושע - משרד התחבורה
רפאל מלכא - משרד התחבורה
מרדכי פיין - סגן המפקח על הבנקים, בנק ישראל
אופירה וייס - ממונה על חוזים אחידים, בנק ישראל
דודו זקן - עוזר למפקח על הבנקים, בנק ישראל
דניאל חכיאשוילי - כלכלן, בנק ישראל
אתי לוי - בנק ישראל
חנוך וסרצוג - בנק לאומי למשכנתאות, איגוד הבנקים בישראל
ישראל סגל - בנק טפחות, איגוד הבנקים בישראל
בני שיזף - בנק משכן, איגוד הבנקים בישראל
אני פותח את הישיבה. הסעיף הראשון על סדר-היום הוא: הצעת חוק אפשרות לבחירת תאריך תשלום משכנתאות לדיור, התשס"ב-2002 – מאת חבר-הכנסת חיים כץ.
נתחיל בנציג בנק ישראל, נעבור לנציגי הבנקים ולאחר מכן ידבר חבר-הכנסת חיים כץ.
למען הסדר הטוב, ברצוני להזכירך את החלטת הוועדה שאמרה שתוך שבועיים אתה תכנס עם המציע. חבר-הכנסת חיים כץ אפילו לא התלונן אצלי וללא אמר לי זאת.
חבר-הכנסת חיים כץ, תן לי לעשות את החלק שלי בהצגה. חלילה, אינני בא לעשות עם זה הצגה, אבל אם לומר לך את האמת החלטת הוועדה היתה שאתה תכנס את כל הגורמים אצלך כולל המציע. מה זה שווה בלי המציע? הסתדרת עם הכלה בלי החתן.
שם הבנקים מיוזמתם הציעו הצעת הסדר שתהיה תקופת מבצע, שמבחינת משלוח ההודעות ללקוחות זה יהיה הכי נוח וישא הכי פחות עלויות. המבצע יהיה בן ארבעה חודשים בין מרץ 2003 עד יוני 2003, בו ניתן יהיה ללווים ותיקים שממלאים תנאי שאחד מבני הזוג איננו מקבל את המשכורת ב-1 לחודש – ולא צריך את שניהם כמו בהצעת החוק של חבר-הכנסת חיים כץ – לשנות את התאריך תמורת ריבית מסויימת, כשלדעתנו מה שהציעו הבנקים למשכנתאות היא הוגנת, ועוד עמלה שגם קיימת כיום כאשר משנים את תאריך ההחזר. העמלה תהיה מופחתת במסגרת המבצע, וקבענו לה גם גג – היא תהיה 200 שקל - והיא חד-פעמית. כאשר יש יותר הלוואות, המכסימום, יהיה 300 שקל. אנו חושבים שזו הצעה הוגנת. העברנו את הסיכום אליכם.
אני חנוך וסרצוג מבלמ"ש. אנו הגענו כבנקים, והייתי אומר שבישיבה שמרדכי פיין כינס ישבו נציגי כל הבנקים להוציא שניים, אבל למיטב הבנתי גם עליהם ההסדר מקובל. ברצוני לגעת בכמה נקודות. הריבית שנקבעה פה היא ריבית יחסית נמוכה. לא רק שהיא לא ריבית על האוברדראפט – זה הרבה פחות מריבית האוברדראפט. צריך שזה יהיה ברור פה בקטע של הריבית, למרות שחבר-הכנסת חיים כץ מחייך. האוברדראפט שמשלמים הוא יותר מפריים פלוס 1. מה לעשות?
זו המציאות, ואפשר לבדוק בבנקים המסחריים מה הן הריביות שמשלמים.
פתחנו פה חלון הזדמנויות. לקחנו ארבעה חודשים, וגם היתה התלבטות קודם; חשבנו שארבעה חודשים הם מספיק זמן כדי שכל הלקוחות שירצו להכנס להסדר הזה יוכלו גם לשקול את השיקולים שלהם ולעשות את החשבון שלהם. גם את קביעת זמן החלון קבענו, כאשר הבנקים התחייבו גם לתת הודעה ללקוח, ולא שלפתוח איזה שהוא חלון כשהלקוח לא יודע. הבנקים לקחו על עצמם להודיעו לכל לקוחותיהם מה הוא חלון הזמן ושהם רשאים לעשות זאת, וזאת כחלק מההסדר. ואז, קבענו את החלון. מאחר שאנו מוציאים פעם בשנה דו"ח שנתי ללקוח על כל הפרעונות וכל מה שהמפקח על הבנקים מחייב אותנו, ואינני רוצה כרגע להכנס זה, אמרנו ששם אנו נכתוב באותיות קידוש לבנה את כל נושא ההסדר במידה והוא יוסכם. נקבע את כל זה, וניתן להם את הדוגמאות. כלומר, כל לקוח יוכל לדעת בדיוק מה הן הזכויות שישנן. לכן, אני חושב שאם אנו בודקים את כל החבילה כחבילה, החבילה קיימת.
במאמר מוסגר, אני חושב שחברי-כנסת קודמים אמרו פה כי הצעת חוק שפוגעת בחופש החוזים זה פחות טוב. יש את העניין של האם זה בכלל חוקי לגבי חוק היסוד, וזה מה שהיועצת המשפטית אמרה פה, אבל קטונתי מלהכנס לזה.
אינני נכנס לזה, ואני רק מעיר הערת אגב.
דרך אגב, הרי נושא המשכנתאות זה לא נושא של הוראת קבע יחידה שישנה לאנשים רגילים.
ישנם עוד נושאים שיש הוראות קבע. במקרה, בדקתי את שלי, וראיתי שלקופת-חולים שלי יורד ב-5 לחודש ושלחברות ביטוח יורד בנושא אחר.
אני אומר, שאם הולכים על רעיון שרוצים לסדר, מבחינתך, את הכל, צריך לחשוב. אפשר לעשות שינוי קטן.
מר וסרצוג, אני מבין שכל ההצעה שאתם מדברים כאן זה הכל כדי לעשות הסדר זמני, ולא מדברים על חוק.
הבנתי את ההצעה, אבל התכוונתי שיעבירו לי את זה בזמנו. השאלה כאן היא, ועוד מעט נגיע לחבר-הכנסת חיים כץ, האם הוא מסכים בכלל שלא יהיה חוק וכן יהיה חוקי והאם הוא בכלל מסכים שיהיה הסדר לחצי שנה. אולי יש לי גם הצעה משלי. האם מה שאתה אומר זה על דעת כל הבנקים? האם זה גם על דעתכם?
אשאל אותך איזו שהיא שאלה ששאלתי בעצם את מרדכי פיין לפני הישיבה. לצערי, היום, אנו במצב אבטלה נורא. אדם עבד ב"אינטל" וקיבל את משכורת מדי 1 בחודש בדיוק. לאחר מכן, "אינטל" פיטרה אותו, והוא עבר לחברה מתחרה ולאחר מכן הוא התחיל לקבל את משכורתו לא ב-1 בחודש אלא ב-10 בחודש. מה יעשה האדם הזה?
לא. אז משכורתו תהיה ב-15 בחודש. זה אולי נראה אבסורד, אבל קודם כל אלה דברים אמיתיים שקורים בשוק ובמשק, לצערנו, וזה הביא את חבר-הכנסת חיים כץ להביא את הצעת החוק שלו.
שנית, ואולי בזאת אסיים את שאלתי, אני מציע לכם, גם מבחינת האוצר: אני מוכן ויכול להבין שלהצעה של חבר-הכנסת חיים כץ, לפי מה שהם טוענים, יש עלות מסויימת. זה לא שאני אומר שלא מרויחים מספיק מעמלות, אבל זה סיפור נפרד ובזה נדון. לא באתי לפגוע בבנקים.
אני רוצה לעשות מין פשרה - מה שחבר-הכנסת חיים כץ לא מתכוון. חלק שגית אפיק אמרה לי, ועל חלק חשבתי לבד. הייתי מבין, אם נניח הייתם באים ואומרים: "אתה יודע מה? אי אפשר לעשות זאת כל פעם. תעשה תקופה – פעם בחמש שנים. פעם אחת עכשיו חצי שנה אתה נותן לכולם את האפשרות, ואחר כך פעם בחמש, בארבע או בשלוש שנים, ואינני יודע בדיוק את התקופה". אתם תגידו. חבר-הכנסת חיים כץ יגיד לך "שנה", אתם תגידו "חמש שנים", ונחפש את הפשרה באמצע. זה נראה לי איזה שהוא משהו הוגן שהוא אפשרי. אם אתם אומרים: "רבותי, אין כלום" – אז או שיש הצעת חוק ואז נצטרך להצביע והרוב יקבע, או שאין הצעת חוק.
אענה על זה שני דברים. לגבי הקטע הראשון, צריך לשים לב שמשכורת האנשים היא משכורת קבועה מבחינת הסכום.
אם, נניח, קיבלתי משכורת ב-1 לחודש – ואתחיל בכיוון הזה – ועלי לשלם ב-15, אני צריך לשמור בצד כסף לקראת ה-15 בחודש; אם לא אשמור בצד כסף ל-15 בחודש, ינכו לי את הוראת הקבע ואז הבנק המסחרי ירויח על האוברדראפט. זה דבר שהוא אסור, כי צריכים לקחת בחשבון שאוברדראפט אפשר לקבל פעם אחת. לא כל חודש מקבלים אוברדראפט וזה מתגלגל וכל חודש יש הלוואה נוספת, אלא זו פעם אחת. אם אדם באוברדראפט, זו הטעות הכי גדולה. דרך אגב, זה קיים רק במשק הישראלי שחיים על אוברדראפט. יש מדינות שבכלל אסור לקחת אוברדראפט. מה קורה באוברדראפט? באוברדראפט הוא הגדיל פעם אחת את המשכורת- - -
אני מסכים איתך לגבי כל מלה, אבל בלשון הגמרא נאמר "קשוט עצמך". תחילה, תנהיג דבר כזה שתקציב המדינה לא יהיה באוברדראפט, ואחר כך תבוא לאנשים פרטיים. אתה מתחיל מהאנשים פרטיים. איזו חוכמה זו?
מה שקורה הוא, שלמעשה, אנשים מגלים את האוברדראפט פעם ברבעון כאשר הם באים ורואים פתאום בדף החשבון ריבית ואומרים: "אוי ואבוי, מה קורה? אלה מאות שקלים".
אני אומר דבר אחר. ראשית, האיש צריך לדאוג שלא יהיה לו אוברדראפט.
לגבי הצעתך לעשות זאת בתקופה מסויימת, אני מבחינתי לא רואה בזה בעיה. אינני יודע לגבי הבנקים.
האפשר קודם לשאול משהו על הצעת החוק? אתה כותב בסעיף 2: "רשאי לבחור את התאריך המועדף עליו לתשלום מדי חודש בחדשו".
זה בעת החתימה על המשכנתא. אם כך, מדוע זה ב-1 בחודש או ב-10 בחודש? זה תרתי דסתרי. אתה סותר את עצמך מניה וביה בתוך אותו סעיף.
חבר-הכנסת מלול, לא היית בדיון שעבר. אענה לך. אין בעיה יותר מיולי 2000. אנחנו מדברים רטרואקטיבית.
בדיוק. מיולי 2000 הבנקים מאפשרים ללווה לבחור בין שלושה מועדים בעת מתן ההלוואה. לכן, הצעת חבר-הכנסת חיים כץ מתייחסת לחוזים שנחתמו לפני יולי 2000. לכן, השינוי איננו בעת מתן ההלוואה.
מה שמיולי 2000 בא בעקבות מה שאנו עשינו פה. אז, הם אמרו: "מעכשיו". אנו באנו עכשיו רטרואקטיבית.
יש בעיה. יש כאן נימוקים. מדובר בחוזה אחיד. יכולת ההשפעה של הלקוח בשעת חתימת החוזה נמוכה יחסית. מדובר בחוזה ארוך טווח במהלכו נסיבות כריתת החוזה משתנות. לא ברור שבאמת מדובר בנימוקים כאלה כבדי משקל לעשות זאת רטרואקטיבית בצורה מושלמת. לכן, אנו צריכים להגיע פה לפשרה שתהיה סבירה. אם אנו עושים חקיקה רטרואקטיבית, היא צריכה להיות פשרה שתהיה מקובלת ושתהיה סבירה.
ברצוני להגיד משפט וחצי. ישבנו פה בוועדה, וסוכם פה שאתם תזמנו אותנו לפגישה. אני מבין, שצריך להיות WIN-WIN SITUATION. אני מבין שאני לא רוצה את שלכם, ואתם לא רוצים לקחת את של הלקוחות. הבנקים לא עובדים לשם שמיים, והם רוצים להרויח כסף, וזה לגיטימי והם צריכים להרויח כסף. אבל, מה שאתם עשיתם לא הוגן ולא הגון. ישבתם ביניכם, ולא היה לכם זמן להזמין אותי. הייתם אומרים: "אנו מוכנים להזמינך, אבל אין לנו: לא מספיק קפה, ולא מספיק תה", והייתי מביא מהבית. הייתי מביא זאת איתי. אתם באתם ואמרתם: "יאללה, הם לא קובעים בכלל שום דבר". אי לכך, מאחר וזו לא קריאה שניה וקריאה שלישית, אני מבקש להצביע על זה, ואז יהיו דיונים איתנו. אני לא הולך לעשוק את הבנקים או לפגוע בבנקים.
אולי עכשיו אפשר לעשות זאת. אני אומר דבר אחד: תעזוב את עניין הרטרואקטיביות וכל הדברים. מהיום- - -
לכל אדם מהיום יש אפשרות לשנות חצי שנה – מה שהם הציעו - ולאחר מכן יש לו אפשרות כל חמש שנים או שלוש שנים לשנות את התאריך.
כל שלוש או ארבע שנים או מה שנסכם בינינו יוכל אדם בעקבות המצב, אם הוא פוטר וכו', לשנות זאת תמורת אגרה מסויימת, תמורת עמלה מסויימת.
אני מסכים איתך.
אם תקחי היום את כל רשויות הממשלה, את כל המועצות המקומיות ואת כל הבנקים, הם מקבלים ב-1 בחודש. האוכלוסיה יחסית היום הולכת וקטנה. אבל, זה המכסימום.
אני דודו זקן מבנק ישראל. יש לי הצעה, אם איננו יודעים על כמה אנשים מדובר. זה מקובל, כי אולי צריך להמשיך במבצע הזה. יהיה מבצע ראשון בתחילת השנה הבאה. נראה מה תהיה ההיענות שלו ונמדוד את כמות.
אגיד לך למה אינני יכול לקבל זאת. תחילה, המלה שלי גם שווה משהו. אמרתי והבטחתי שאם לא יסתדרו בישיבה הקודמת עם חבר-הכנסת חיים כץ – ואמרתי זאת בוועדה, ולכן אינני חוזר בי – נצביע לפני תום הפגרה. שימו לב, שכמעט כל הישיבה היום, חוץ מהעברות תקציביות שיש לנו גם אחר כך, היא בעיקר כדי לקיים מה שהבטחתי – לא לו, אלא אמרתי לכל הוועדה – שנקיים דיון על זה בתוך הפגרה.
שנית, אינני רואה שום אסון בכך שתהיה קריאה ראשונה ונצביע על נוסח. אני מבין, שחבר-הכנסת חיים כץ יכול לקבל את מה שאני אומר.
גם משרד האוצר יכול לקבל זאת. אנו ננסה 'להלביש' זאת בתוכן החוק ולהגיד שני דברים: נקבל את הצעתכם על המבצע בן ארבעת החודשים, ואנו נוסיף סעיף אחד שאומר שנעשה זאת כל 3 או 4 שנים.
האם יש פה נציג של משרד האוצר? האם משרד האוצר או נציבות מס הכנסה יראו בשינוי הסכם ההלוואה החדש ויבקשו לבייל אותו? אני רוצה להתחיל להבין אם אינני פותח פה מצב מסויים.
חבר-הכנסת פריצקי, לאור מה שקורה כאן, יכול להיות שכביש האגרה חוצה-ישראל יכול להיות יום אחד כביש מעבר חציה.
לא. חבר-הכנסת ליצמן, אתה יודע שהיום כל חוזה הלוואה מביילים.
האם יש פה מישהו מנציבות מס הכנסה?
לא. תימצא כמו אתונו של בלעם ורק הפוך – באת לברך ותימצא מקלל, כי לגבי כל הלוואה כזו יאמרו: "בבקשה. זה הסכם הלוואה חדש. נא להתחיל לבייל אותו".
אני ישראל סגל מבנק "טפחות". לגבי הישיבה הקודמת שהיתה כאן, אני מצטער, לא הבנתי, למרות שנכחתי, שאנו צריכים להפגש עם חבר-הכנסת חיים כץ. הבנתי שצריך לבוא לכאן להצעה.
אנו הבנו, שהמטרה המשותפת לשני הצדדים – לחברי-הכנסת ולנו – היא למנוע תקדים של חקיקה רטרואקטיבית. אם נבוא עם הצעה שהיא סבירה ומקובלת, אנו נחסוך את החקיקה הזו.
הרי ההצהרה היא לכולי עלמא, וגם חבר-הכנסת מסכים כאן לפחות באופן כללי שההצעה די הוגנת. לא חיפשנו לעגל פינות.
לא אמרתי דבר כזה שאני מסכים שההצעה היא די הוגנת. אמרתי שאנו נשב ונבדוק, ואם היא הוגנת - אני אגיד שהיא הוגנת.
לא בריביות. אני אפילו לא יודע איזו ריבית. אינני יודע אם היא הוגנת או לא. התכנית עצמה - כן.
אגיד עוד דוגמא אחת מההסכם שלנו, מההצעה שלנו. בדברי ההסבר של חבר-הכנסת חיים כץ כתוב שמדובר במקרים ששני בני-הזוג מקבלים את המשכורת לא ב-1 בחודש. אנו מציעים שמספיק שרק אחד כזה - הוא יהיה זכאי. אנו לא חיפשנו כאן פינות איך לצאת מהענין.
ראשית, אנו נצביע היום לקראת קריאה ראשונה, וזו לא קריאה שניה או קריאה שלישית. יש עוד מספיק זמן לדון בזה ולהגיע לפשרות כדי שלא יהיה חוק. יכול להיות שגם חבר-הכנסת חיים כץ יסכים ואני מסכים גם שלא צריך להיות חוק, אבל היום נצביע על זה.
שנית, לגבי ההצעה הזו, אני חושב שזו הצעה הוגנת, מה שאני הצעתי, שנעשה מין פשרה - אתם תעשו את המבצע ארבעה חודשים ולאחר מכן אנו ניתן 4-5 שנים או 3-4 או 5 שנים ונגיע להסכמה. עשיתם פעם את המבצע היום, ותעשו עוד פעם מבצע. זה לא אסון.
לגבי חוק או לא, לאחר קריאה ראשונה נדון ונחליט אם כן או לא.
רבותי, אנו מצביעים לפי רוח הדברים.
יש עוד שני דברים שצריך להתייחס אליהם: דבר אחד הוא ההלוואה לדיור. מאחר שכאשר לוקחים הלוואה משלימה, בדרך-כלל נלקחת גם הלוואה לדיור שהבנק משמש המתווך שלה, יש צורך להחיל את אותו דין גם לגבי הלוואה לדיור.
אגיד ואסביר לך בדיוק שוב. נושא אחד הוא, שהם הציעו כאן מבצע בן ארבעה חודשים.
נושא נוסף הוא, שבמקום לעשות כל הזמן מי שרוצה מתי שהוא רוצה, אנו נעשה את אותו המבצע שהם עושים, לפי הצעת החוק כמו שהולכת להיות לפי הצעת החוק של חבר-הכנסת חיים כץ, ואז יהיה אותו מבצע ויעשו זאת פעם ב-3 או 5 שנים או מה שיסתדרו ביניהם.
מה שכתוב בפנים 'מת', ועכשיו יש נוסח חדש שאומר כך: "הבנקים יתנו מבצע מיום מסויים עד יום מסויים ואחת לכמה שנים יתנו כך". האם זה החוק?
--שנגדיר אותה במשא ומתן בינינו - עם הבנקים. אם הם לא יסכימו, אולי נעשה בלי עמלה. אם הם לא יסכימו, אולי נצביע בלי עמלה.
ממילא העמלה קבועה בכללי הבנקאות.
עניין נוסף הוא עניין הערבים. כאשר אנו מעבירים את מועד הפרעון מה-1 בחודש ל-15 לחודש, גדלה ההלוואה מכיון שיש לנו 15 ימים.
אינני יודע איך את מנהלת עסקים, אבל כשאני לוקח משכנתא אולי יגידו: "הזיזו את כל התקופה, והעלות עולה לך 200 שקל שאתה משלם אותה חד-פעמית ואת השאר - - -
שגית אפיק כן אומרת משהו, ויש לה טענה שאולי הבנתי בצורה אחרת. היא אומרת שברגע שהזזת את הלווה מה-1 בחודש ל-10 יש בעיה עם הערבים.
זו לא עלות. הערב יכול להגיד: "הסכמתי להיות ערב רק ב-1 בחודש. הזזת ל-10 בחודש - ערבותי פקעה".
לגבי הדברים האלה, תסתדרו ביניכם עד אחרי הקריאה הראשונה.
אני מעמיד להצבעה את הצעת חוק אפשרות לבחירת תאריך תשלום משכנתאות לדיור, התשס"ב-2002--
--לפי הסיכומים שסיכמתי. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
ה צ ב ע ה
בעד - הרוב
נגד - 1
נמנעים - אין
הצעת חוק אפשרות לבחירת תאריך תשלום משכנתאות לדיור, התשס"ב-2002,
לפי הסיכומים שסיכם יו"ר הוועדה, התקבלה.
הבעיה שם היא, שמדובר בחמישה דברים שונים שלא קשורים זה לזה. הם יכולים להביא חמש העברות נפרדות, ואפשר להתנגד למה שלא רוצים. אני חוזר בסביבות 12:30.
מדובר על העברת תקציבים של משרד הבינוי והשיכון, וביקשתי זאת לפנים משורת הדין. יש שם חמישה דברים שלא קשורים זה לזה.
בוא ונצביע על זה ביום שני. מדובר על אבטחה במזרח-ירושלים. למתנחלים במזרח-ירושלים יש חברת אבטחה פרטית, ומשרד הבינוי והשיכון מממן בעלות של 27 מליון שקל בשנה. זה לא בסדר, ולזה אני רוצה להתנגד. אינני רוצה לכלול בזה קשישים וכל מיני דברים שלא קשורים.
כששרון היה שר הבינוי והשיכון, הוא אמר להם: "לכו ותגורו בסילואן". הם אמרו: "בסדר, אבל מי ישמור עלינו?". הוא אמר להם: "יש צבא ויש משטרה". "צבא ומשטרה הם לא בשבילנו, אנשים מיוחסים" - ומשרד הבינוי והשיכון הקים להם חברת אבטחה. מדובר ב-27 מליון שקל לכמה מאות לכמה מאות תושבים שגרים שם. יש משטרה ויש צבא, ושיסתדרו הם עם זה. גם אני רוצה חברת אבטחה פרטית.
לפי האנשים שמשתתפים כאן כרגע, ואני לא יכול להגיד לך שצפוי יותר, כרגע אין רוב לדבר הזה.
אני אצביע בעד.
תעמוד בקשר, ונראה איפה זה. אעשה זאת בסוף.
עמלות הבנקים על הוראות קבע
נחזור לנושא: עמלות הבנקים על הוראות קבע. אני מצטער שהיתה אי-הבנה שלא הזמנו את דרור שהיה צריך להיות כאן, ולכן כנראה אינני יכול להיות בטוח אם נוכל להחליט בדיוק מה.
בנושא הזה אנו עובדים עם הרשות להגבלים עסקיים בשיתוף פעולה מלא, ואנו מגיעים להחלטה משותפת. כרגע, המצב הוא מלפני מספר חודשים שהממונה על ההגבלים העסקיים ביטל את העמלה הבין-בנקאית שהיתה קיימת על חיובים על-פי הרשאה והעמיד אותה כרגע על אפס עד שנגבש עמדה חדשה.
אם אפשר, אבקש להכניס אותי למשפט בשלושה משפטים להכניס אותי לתמונה. בדרך-כלל, אני אוהבת להבין על מה אני מצביעה. האם יש כאן הצבעות היום או שזה המשך דיון?
זו לא הצבעה, כי זה עדיין לא חוק.
חבר-הכנסת פריצקי, אני מניח שאתה תתמוך בהצעה שלי לחבר אותנו, את ועדת הכספים, לאוצר מבחינת המחשבים.
בוא ונראה שיהיה אחד. האם השתגעת? איך יוכלו למכור לנו 'לוקשים', אם המחשב יהיה מחובר? ייאמר ששכחו להזין את המחשב, שיש קריסה ושהרשת לא עובדת.
אני רונית אברמזון, היועצת המשפטית של בנק דיסקונט. במשך שנים רבות בין הבנקים לבין לקוחותיהם - ולקוחות בעניין הזה מוגדרים שניים: אחד הוא הלקוח הפרטי המשלם, ואחד הוא בית העסק או לצורך העניין ניקח את חברת החשמל, כדוגמא, המוטב, שגובה כספים עבור לקוחותיו בהוראות קבע - ההסדר הזה היה הסדר שנעשה בין מרבית הבנקים. 80% בערך מהוראות הקבע נעשו דרך הסדרים. הוא היה הסדר שנקבע בין הבנקים, אבל הוא היה אחיד. ההסדר שנקבע בין הבנקים, שהתקשרו בו, היה אחיד, אבל לא כל הבנקים התקשרו בו.
לפני כשנה וחצי פתח הממונה על הגבלים עסקיים נושא שנקרא: כללי התנהגות. זה מסמך שנחתם בשנת 1983 וקבע מה מותר לבנקים ומה אסור להם לעשות בינם לבין עצמם. נושא זה של העברות בין-בנקאיות היה אחד הנושאים שהוסדרו בתוך המסמך הזה. הוא אמר לנו: "אני מבקש שאתם תפנו אלי בכל נושא שאתם חושבים שעשוי להיות בו או יכול להיות הסדר כובל". אנו לא קיבלנו אף פעם את העובדה שמדובר בהסדר כובל, כי מדובר בהסדרים שנעשו בין הבנקים. אבל, פנינו לממונה כדי לקבל פטור. כל אחד מהבנקים פנה וביקש פטור. ביוני הממונה הודיע לנו שהוא לא מאשר את הפטור, ואז נוצר מצב שכאשר בנק שיש לו לקוח כמו חברת חשמל רוצה לגבות עבור צרכני חברת החשמל את הכספים מלקוחותיו של אותו בנק ומלקוחותיו של בנקים אחרים פונה לבנק האחר ומבקש מהבנק האחר שיעשה עבורו את את העבודה, הבנק האחר לא יכול לגבות כסף עבור אותה עבודה, אותה פעולה שהוא מבצע.
בדיוק.
אנו, כמובן, חשבנו מה אנו עושים, כי בסך-הכל נוצר מצב שהבנק מבצע פעולות עבור לקוחות של בנק אחר ולא רק עבור לקוחותיו ולא יכול לקבל תמורה. פנינו למוטבים ואמרנו להם: "אנו צריכים לקבל את התמורה, ובואו ותסדירו זאת איתנו - כל מוטב בדרכו". בעניין זה התערבו גם הממונה וגם המפקח על הבנקים, כי מדובר בהסדר שאין ספק שהוא הסדר נכון לכל המערכת. גם הממונה על ההגבלים העסקיים, גם המפקח על הבנקים וגם הבנקים אומרים זאת. זה הסדר שהוא טוב למשלם, כי הוא חוסך לו לבוא לדלפק ולשלם את חשבון החשמל שלו. זה חוסך לחברת החשמל עמלת גביה ומנגנון גביה שלם, כי אנו עושים זאת עבורם. המנגנון הזה הוא מנגנון נכון. אבל, מאחר ופתאום נוצר איזה שהוא ואקום, נוצר הצורך להסביר זאת.
"תשלמו לנו". הודיע לנו המפקח: "אינכם יכולים להפסיק לתת את השירות הזה, למרות שאינכם מקבלים תשלום עבורו, כי זה שירות חיוני".
מבחינת ההסבר, אני מקצרת את כל התהליך רק כדי לתת את התמונה.
אנו, כמובן, נזעקנו, משום שאנו ודאי לא צריכים לסבסד את השירות הזה.
אני חושבת שאין ויכוח על העובדה שהבנקים לא צריכים לסבסד. אתה יכול לבוא ולהגיד שיש היום עמלות שנגבות והבנקים כאילו מפוצים עבור זה.
אתם לא לוקחים על זה עמלה ספציפית, אבל אתם לוקחים על זה עמלה כפעולה בחשבון הלקוח. האם זה נכון או לא? היושב-ראש, הם לא לוקחים עמלה כעמלה ספציפית על הוראת הקבע, אבל הם לוקחים עמלה כפעולה חשבונאית בחשבונו של הלקוח.
זה לא שייך לחיוב הזה, כי דמי השורה - אליהם אתה מתכוון - אנו גובים תמורת שירותים שלא נתפסים כהוצאות עקיפות. זה לא קשור להוראה ספציפית.
זה לא קשור. באופן עקרוני, העמלות שהבנקים גובים מכסות 60% מההוצאות התפעוליות. אין שום קשר בין עמלת השורה הזו לבין הפעולה הספציפית.
אני דניאל חכישווילי מהפיקוח על הבנקים, ואשלים קצת את התמונה. הממונה לא נמצא פה, אבל לפני שהוא הוריד את העמלה לאפס, והממונה הוא שהוריד את העמלה לאפס, הוא ביקש מהבנקים עלות, כלומר שיאמרו כמה זה עולה להם. הם לא הגישו לו.
אינני יודע מתי העברתם לו את הטבלה, אבל אני קיבלתי את זה רק לאחרונה. גם זה לא בטוח. מישהו מבנק הפועלים היה צריך להביא לי זאת היום בבוקר, ולא קיבלתי זאת. כך אמר לי המנכ"ל.
צריך להבדיל. אתה דיברת על השורה, ויתר העמלה הם גובים מהמוטבים. על הגובה הזה יש ויכוח - על הגובה של העמלה שהיתה קיימת עד היום; העמלה הבין-בנקאית היתה בין הבנקים 32.5 סנט, אבל מהמוטבים גבה הבנק המרכז גם יותר.
הבנתי, שהבנקים טוענים ש-32.5 סנט זה גג, ובגלל זה זה לא קרטל. הם אומרים: "יותר מזה אנו נספוג".
הממונה התערב, משום שהעמלה הבין-בנקאית שהיתה בגובה 32.5 סנט היא עמלה שנקבעה ע"י הבנקים עצמם, ולזה הוא לא היה מוכן. כרגע, הוא ביטל אותה, וכרגע כפי שאמרה עורכת-הדין אברמזון המצב לא הגיוני והוא עומד על אפס. גם לדעת בנק ישראל, המצב לא הגיוני, משום שהבנקים רשאים להתפרנס מהדבר הזה.
אבל, רונית אברמזון, אני שאלתי באותה ישיבה ואת לא ענית על זה עכשיו ואף לא העלית זאת. שאלתי מה ההבדל בין צ'קים לבין הוראות קבע. כבר עברנו את ראש-השנה, יום-הכיפורים, עשינו תשובה והתחלנו בסוכה, אבל תשובה עדיין לא קיבלנו.
אני מניחה שלכל בנק יש את התשובות שלו. דעו לכם, שגם בין הבנקים אנו לא מדברים - ודאי לא על ריביות. אנו לא מדברים בינינו, וזה אחד הדברים שאנו מקפידים מאד עליו. מקפידים שהאינפורמציה הזו לא תעבור.
כעקרון, גם בצ'קים יש לנו עלויות. מסתבר, שבמהלך השנים אנו את השירות הזה נתנו כשירות ללקוחותינו. בתחילת הדרך גם הרווחנו על זה ימי ערך; הבנקים עבדו על ימי ערך וקיבלו איזה שהוא רווח מסויים בתוך הדבר הזה. במהלך השנים הדבר הזה נשחק, ולא גבינו מהלקוחות. אבל, אני רוצה לפחות למצב את ההבדל העקרוני בין צ'ק, שפה אנו סופגים עלויות, לבין מצב של הרשאות קבע. בהרשאות קבע השירות שאנו נותנים הוא ללקוח של בנק אחר.
בצ'ק אני נותנת שירות ללקוח שלי. זה לקוח שלי שהוציא את הצ'ק, ואני מסבסדת אותו כך או אחרת. לעומת זאת, נניח, שאנו נותנים שירות לחברת חשמל, וחברת החשמל היא לקוח של בנק הפועלים שבא אלי ואומר לי: "את תגבי מהלקוחות שלך". חברת החשמל איננה לקוח שלי, אינני חייבת לו דבר. למה אני צריכה לסבסד אותו? למה אני צריכה לתת לחברת החשמל את השירות הזה בחינם?
אמרתי שמישהו שבסניף הבנק מכניס עשרה צ'קים כפול 500 שקל כל צ'ק, ויחד זה 5,000 שקל, ומפקיד אותם בבנק. ואז, מופיעה שורה אחת על הפקדת 5,000 שקל.
בהוראת קבע זה 32.5 סנט על כל פעולה כפול עשר. מה ההבדל? אמרו שיש עלויות בהוראות קבע. אמרתי, שבצ'קים יש יותר עלויות, שכן צריך להסתכל על הצ'ק ולראות אם לא מחוק שום דבר והאם צריך להחזיר. לא קיבלתי תשובה. קיבלתי תשובה על עלות, אבל לא קיבלתי תשובה על ההבדל.
לפני שבנק ישראל התערב כאן והממונה, הרי זה התחיל מתוך בלאגן. זה לא התחיל מהם. הם לא התחילו את הנושא הזה.
אני נחום ביטרמן, היועץ המשפטי של בנק לאומי. ההתערבות לא היתה מצד הלקוחות. התערבות הממונה על ההגבלים העסקיים היתה כשהוא הסתכל בכללי ההתנהגות. הוא הגיע לבדוק את כללי ההתנהגות שנעשו אז בין הבנקים--
--ולבדוק כללי התנהגות. נושא כללי התנהגות היה סעיף אחד. היתה רשימה גדולה של פעילויות שהסכימו הבנקים לפעול ביניהם, ואז הוא התערב.
בכל זאת, ברצוני להגיד משהו לגבי הצ'קים ששאלת לגביהם ולגבי השירות. בצ'ק זה שונה. קודם כל, הבנק גובה עמלה על הצ'ק. כשמנפיקים את פנקס הצ'קים, הבנק גובה עמלות בגין פנקס הצ'קים. הצ'ק קשור במישרין, ואת זה רונית אברמזון הזכירה, לניהול החשבון באותו סניף בו נמשך הצ'ק עליו, וזה לקוח של הבנק, ולא חשוב אם זה הבנק הגובה או הבנק הנמשך, וכרגע כל אחד מופיע בשני הכובעים ותלוי מה היא הפעולה, והבנק "נהנה" ומכסה במידה מסויימת הוצאות שלו כשהוא מנהל את החשבון. פה יש מצב אחר לגמרי, וצריך להבין זאת. בא מוטב כמו חברת החשמל, "סלקום" ו"בזק", ואנו מספקים לו שירות של גביה מצרכנים שלו, ובמקרים רבים הוא גם לא הלקוח שלנו.
אני אומר זאת רק כדי להסביר. מה היה אז המצב ואיך חברת החשמל גבתה כסף מהצרכנים? איך גבו כל ספקי הגז? הקימו משרדי גביה, והיו צריכים לאתר את הלקוחות החייבים. פה הבנק מרכז עבורם את הלקוחות אצלו.
לא. זו עמלה שהבנק משלם למס"ב עבור השירותים שהוא נותן להם. זו עמלה פנימית שהבנק משלם למס"ב.
ההתחשבנות איתם היתה על-פי ימי ערך. אבל, זה בהסכמה שלהם. הם היו מוכנים בעבר לשלם באיחור של תשלום ושהבנק יעכב. דרך אגב, היום אנו מפסידים מזה הרבה מאד כסף, כי יש את ההשהיה הזו של שלושת הימים האלה.
זה לא משנה. אנו נזמין את דרור לישיבה הבאה. נעשה זאת בקיצור ונסכם את הדברים. זה לא החוק, ולכן יהיה לכם יותר קל.
ברצוני לדבר על כמה עקרונות. קודם כל, צריך שיהיה ברור שהמצב הנוכחי הוא עמלה של אפס, וזה לא מצב נכון. זה מצב זמני בעקבות כל ה'טרררם' מסביב.
ה-32.5 הסנט שהיו קודם הם גם מצב לא נכון, ולכן הוא בוטל.
זו אופרה אחרת. כיום, בעקבות החזרת חיוב על-פי הרשאה, המצב נמשך ולא בוטל. אני אומר שזו עמלה נפרדת עבור החזרת חיוב על-פי הרשאה, ולא בזה אנו דנים.
אנו דנים בשאלה מה צריכה להיות העמלה הבין-בנקאית ההוגנת, שהיתה בעבר 32.5 סנט וכרגע במצב זמני היא עומדת על אפס. אנו התקדמנו מאד יחד בשיתוף פעולה מלא עם הממונה על ההגבלים העסקיים. ביקשנו נתונים מהבנקים, קיבלנו מהבנקים גדולים את החישובים שלהם, את התמחירים שלהם, לגבי עלויות הפעולה. יש שונוּת ביניהם. מה שאני יכול לומר בגדול הוא כך: אין לי כרגע מספר שהממונה יטיל עליו פיקוח ויקבע מספר מסויים שאת זה יוכלו לגבות, אבל ברור לנו שזה צריך להיות נמוך באופן משמעותי ממה שזה היום. מבדיקת הנתונים הגענו למסקנה שההוצאה העיקרית היא בבניית ההרשאה עצמה. כשמישהו פותח את ההרשאה, שם עיקר ההוצאה. לכן, אנו נציע לחלק את העמלה לשניים, אבל קודם נאמר שהעמלה תמשיך ותיגבה מהמוטבים ולא מלקוחות הבנקים. לקוחות הבנקים משלמים כיום רק את עלות השורה, וכך זה יימשך. לא יוטלו עמלות נוספות על הלקוחות.
בימים הקרובים. תוך כמה ימים נגבש זאת. עד היום שרר מצב שלא כל הבנקים השתתפו בהסדר, כפי שציינה עורכת-הדין אברמזון, וחלק מהבנקים לא שילמו ולא קיבלו, מתוך אני לא יודע איזה כלכולציות בין הבנקים עצמם. אבל, מעכשיו ההסדר שיחול הוא שכל הבנקים גם ישלמו וגם יקבלו, ולפי דעתנו זה ייטיב את מצב המוטבים. לאור העובדה שתיקבע עמלה הרבה יותר נמוכה מהיום ואילך, כל בנק יקבל וישלם כסף, לבנקים יהיה כדאי להציע הצעות למוטבים. למוטבים תהיה אפשרות יותר טובה לעשות SHOPPING ולהגיע למחיר יותר נמוך באיזה שהוא בנק. היום, היתה להם רצפה של 32.5 סנט שלא תהיה קיימת. לדעתנו, תהיה הוזלה ניכרת בעלויות גם למוטבים. זה יגביר את התחרות. בימים הקרובים אנו נגיע להסדר.
היות ודרור איננו כאן, לישיבה הבאה נזמין את דרור ונסכם את הדברים - מה שאמרתם. נשמע הערות, אחרי שתגבשו בדיוק את הדברים. אני מקווה, שתהיה תחרות ושיוזלו העלויות.
אני מתנצל על כך שלא יכולתי לסכם זאת. תודה לכם.
(הישיבה הופסקה בשעה 11:01.)
(הישיבה חודשה בשעה 11:43.)
תקנות מס שבח מקרקעין (מס רכישה) (תיקון והוראת שעה), התשס"ג-2002
אני מחדש את הישיבה. הנושא הבא על סדר היום הוא: תקנות מס שבח מקרקעין (מס רכישה) (תיקון והוראת שעה), התשס"ג-2002. מאיר קפוטה, אנו מאחלים לך הצלחה.
התקנות, שבפניכם, הן תקנות שלמעשה מיישמות את המלצות ועדת הרפורמה הראשונה לנושא מיסוי המקרקעין - דו"ח רבינוביץ הראשון.
כזכור, החוק עבר בסוף חודש מרץ, ומאז למעשה הותקנו חלק מהתקנות וחלק אחר מובא בפניכם כרגע.
למעשה, תקנות אלה נותנות ביטוי חוקי למה שקבוע בהמלצות וגם בחוק, כלומר הפחתה של מדרגת מס הרכישה המירבית מ-5% ל-4.5% בשנת המס 2002 ול-4.75% בשנת המס 2003. אלה עיקר התקנות. בפועל, שלטונות המס יישמו את התקנות ולא גבו את הכספים האלה, ולכן אין כאן שום בעיה.
בנוסף לנושא המרכזי הזה, יש כאן עוד נושא טכני בהקשר של בניין להשכרה שלמעשה הופך את ההטבה, שקיימת היום והיא מוגבלת, להטבה מעט רחבה יותר גם על העברת קרקע שהיא נכס קבוע.
דו"ח רבינוביץ' הראשון - שהובא ועלה שר האוצר ואמר על הדוכן שזו מהפכה, שיפשירו את המקרקעין ושיהיה נפלא ונהדר - היום מביאים תקנות ליישם אותו. דרך אגב, לגבי הרפורמה במס שהועברה בקול תרועה רמה פה בכנסת, אני מבין שעדיין אין תקנות ביצוע.
הדבר הזה מראה את כל הבדיחה של כל העסק הזה. בכל הכבוד הראוי, אני לא הצבעתי בעד כך שאני נקי.
מר קפוטה, אני לפחות נפגשתי עם עורכי-דין שעוסקים בנדל"ן שאומרים לי: "אדוני, לא ידענו מה לעשות". זה לא מדוייק שהחזירו להם. אינני יודע. זה תלוי במשרדים שונים ומשונים. אני מבין, שלא הוציאו הוראות ביצוע או שכן, ותתקן אותי. עבר חוק, ולא עברו תקנות. מה עשו?
גם אני לא מבין. מה הלך פה? במרץ 2002 זה התקבל, ואנו היום כבר באוקטובר. מה היה בעסקאות שנעשו בין לבין? מה עכשיו? האם אין מכירה או שיש? מה הולך בתקופת הביניים הזו? מה נעשה בה?
נעשה סדר בדברים. החוק עבר במרץ, ובמסגרת החוק ניתנו ששים ימים להתארגנות. אם מודדים, מודדים ששים יום ממרץ ומגיעים לתאריך שמגיעים. ואכן, זה נכון עובדתית, שבכל מקרה, אנו נמצאים מעבר לאותם ששים יום. כרגע, פה אנו מדברים על תקנות מס רכישה ואתייחס כרגע לדברים של תקנות מס רכישה שהם בעצם הנדונות היום.
אם כך, בוא ונדבר על מס רכישה. כפי שאמר מאיר קפוטה בדבריו, את היישום התחלנו מיידית. דרך אגב, התחלנו מיידית לא מתום ששים היום אלא מהרגע שהחקיקה עברה ב-23 במרץ. כלומר, מבחינת מיסוי מקרקעין, מה שמומלץ פה בתקנות בהפחתת שיעורי המס נעשה בפועל כבר ממרץ 2002.
אנו צריכים את האישור משום שבוא ונחלק את ההפחתות ממס הרכישה: חלקן מקבל ביטוי בחקיקה הראשית - הפחתות לדירות מגורים מקבלות ביטוי בחקיקה הראשית, והנכסים האחרים, נכסי מקרקעין אחרים, שיעורי מס הרכישה אינם קבועים בחקיקה הראשית אלא במסגרת התקנות ובעצם התקנות האלה באות להשלים את המהלך ובעצם לאפשר גם את ההפחתה בשיעורי מס הרכישה על הנכסים האחרים.
סגן נציב מס הכנסה, עם כל הכבוד, אמר מר קפוטה שבכל אופן הגם שלא אושרו התקנות הללו כאן אתם כבר ביצעתם את זה. מכח מה באיזו סמכות וברשות מי ביצעתם זאת? אם ביצעתם זאת ואתם יכולים בלעדינו, תעשו בלעדינו.
למעשה, חברי-הכנסת טל ופריצקי, מעלים שאלות שונות ומדברים על זויות שונות של הדברים. חבר-הכנסת פריצקי, אתה אומר שנעשתה חקיקה ונעשתה רפורמה אבל הציבור לא ידע מה קורה עם זה.
לגבי מס הרכישה, לא היתה בעיה של אי-ודאות או של אי בהירות. מרגע שהחקיקה הראשית יצאה לפועל, הציבור ידע.
אדוני סגן נציב מס הכנסה, האם אתה מוכן להשיב לי לשאלתי? מדוע אתם זקוקים להחלטת השולחן הזה, אם אתם החלטתם כבר לאשר את זה? מכוח איזו סמכות עשיתם את הדבר הזה? מי אישר לכם? מי שמכם להחליט כך, כשהשולחן הזה צריך להחליט על כך?
זו שאלה תמימה מאד, אבל זה נהוג כך כאן כמעט בכל דבר במדינה. בוועדת הכספים היתה פעם פניה לאשר מזגנים למשרד האוצר, וחבר-הכנסת חוגי מש"ס אמר: "מה פתאום לתת מזגנים לפקידי האוצר? קודם, תתנו לבתי-הספר", ולא אישרנו את הפניה. ביום בהיר, לאחר כמה ימים, נקלעתי למשרד האוצר והם היו בשיא העבודה במזגנים.
אני יודע ומכיר את עבודתו הברוכה של היושב-ראש הזה, אבל היושב-ראש הזה שמדבר אליך כרגע בוועדת העבודה והרווחה בה אני יושב יכול לספר לך שהגישו בה מטעם המשרד לביטוח לאומי כנראה משהו בנוסח הזה, ולא אישרתי להם ואמרתי: "כפי שעשיתם זאת עכשיו, תמשיכו לעשות זאת הלאה". הם הלכו. זה היה הרבה כסף.
חבר-הכנסת טל, היות וזה מיטיב - מיטיב, ולא מסתכלים. אם זה לא היה מיטיב - אולי הייתי איתך באותה ספינה.
חבר-הכנסת פריצקי יושב מולי, והוא לימד אותי כמה פעמים על עליונות שלטון החוק. חבר-הכנסת פריצקי, עד שהטמעת זאת בתוכי, אינני יכול להתפטר ולהשתחרר מזה. לגבי כל דבר, אני שואל: איפה השלטון ואיפה החוק?
אני מבין, שהיועצת של הוועדה, גברת אלחנני, הגישה פה מספר ניירות. אני מבין, שבאתר האינטרנט עדיין כתוב 5%, כך שזה בסדר.
ברור שיש הבדל בין גביית כסף מאזרחים שזו ודאי פגיעה חוקתית חמורה, אם זה נעשה בלי היתר, לבין מצב בו הממשלה מקדימה ויתור על הכנסה מסויימת שזה אולי גם לא בסדר אבל זו בהחלט לא פגיעה חוקתית כמו גבייה בהעדר הסמכה.
אני רק רוצה להוסיף, שמבחינה משפטית לא ניתן כאן פטור אלא יש עיכוב של גבייה של סכום שאנו יודעים שנצטרך להחזירו בעוד חודש. זה הכל.
אני מעמיד להצבעה את תקנות מס שבח מקרקעין (מס רכישה) (תיקון והוראת שעה), התשס"ג-2002. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
ה צ ב ע ה
תקנות מס שבח מקרקעין (מס רכישה) (תיקון והוראת שעה), התשס"ג-2002 התקבלו.
עתה, נעשה כמה העברות תקציביות. לפנינו פניה מספר 297 לוועדה, ומדובר על תקצוב רכישת רכבים ממוגנים ותקצוב הוצאה מותנית בהכנסה לפתוח באיזור תעשיה ארז.
אלה שינויים פנימיים בתקציב תיאום הפעולות בשטחים - סעיף 17 - שעיקרם תקצוב רכישת רכבים ממוגנים בסך שני מליוני שקלים, שינויים והוצאה מותנית בהכנסה שעיקרה- - -
בפניה זו מדובר בשינויים והוצאה מותנית בהכנסה שעיקרה תקצוב שנועד לאפשר קליטת הכנסות לפיתוח איזור תעשיה ארז ושינויים נוספים.
אני מעמיד להצבעה את פניה מספר 297 לוועדה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
פניה מס' 297 לוועדה נתקבלה.
הפניה אושרה.
עתה, פניות מס' 298 ו-299 לוועדה. - משרד החקלאות.
שינויים בתקציב לשנת 2002
(פניה מס' 306 לוועדה)
יש פה חמישה סעיפים: הסעיף הראשון הוא הגדלת הכנסת ממנהל מקרקעי ישראל לשם פיתוח תשתיות בישובי הבדואים בדרום.
הסעיף השני הוא: הגדלת הוצאה מותנית בדיור לקשיש. אלה הכנסות שצריכות להגיע מחברת "פרזות" לשיפוץ הוסטלים.
את תקציב הפיתוח אי אפשר לבצע בלי הרשאה להתחייב. מול ההוצאה המותנית חייבת להיות גם הרשאה להתחייב, כדי שיהיה אפשר לבצע את הכסף הזה.
כן. אנו מסבסדים שם עלויות פיתוח באיזור פיתוח א'.
הסעיף הרביעי הוא תגבור תקציב תכנית אבטחה במזרח-ירושלים בהתאם לביצוע.
הן לא נקבעות ע"י השב"כ ומשטרת ישראל. הן נקבעות ע"י הכנסת. לצערי, אנו אישרנו זאת בתקציב. הגשתי הסתייגות. אבל, אנו יכולים לא להגדיל זאת.
כי משטרת ישראל, חס וחלילה, לא עלינו, עלולה להשתמש בשיקולים ענייניים ולקבוע איפה צריך לשמור ואיפה לא. מדובר על 28 מליון שקל.
אני חושב שיש בזה הגיון. לא יכול להיות שילד קטן שמביאים אותו לבית-הספר ילך עם שוטר. יש את הטראומה ואת כל הדברים. לוקחים את זה אזרחים. רוצים שהאזרחים יחיו שם חיים נורמליים ורגילים עם לבוש אזרחי.
כשרוצים חיים פשוטים ונורמליים, עם כל הכבוד לא יעמוד שוטר ליד כל משפחה. אלה לא חיים נורמליים.
זה לא 'עובד' כך.
זה מזרח-ירושלים, כלומר זו ירושלים. זה בתחומי שיפוט המינהל של מדינת ישראל. אין בזה שום הגיון. חבר-הכנסת ביבי, סלח לי, אך אתה הראשון שצריך להתקומם על זה.
כל שנה מדברים על זה, וכל שנה יש ויכוחים. אני מסכים עם היושב-ראש. בתקציב אנו צריכים בתקציב חדש לתקן זאת, אבל עכשיו אנו צריכים לאשר זאת.
רק לשם הקוריוז, אני מציע לבקש מתמיר כהן להוציא לנו מהפרוטוקולים של 5-10 השנים האחרונות כמה פעמים התקיים דיון בנושא הזה עם אותה לוגיקה ועם אותן תשובות שאני כבר לא זוכר, ובסופו של דבר כולם מגיעים למסקנה, כולל, נדמה חבר-הכנסת לשעבר חיים אורון, שהיה פה, שזו השיטה הכי נכונה.
לא נכון. אל תעליל על חבר-הכנסת לשעבר חיים אורון. חבר-הכנסת לשעבר חיים אורון היה מעורב נגד יותר ממני. זו כמעט הוצאת דיבה על חבר-הכנסת לשעבר חיים אורון.
חבר-הכנסת קליינר, אתה, כחניך תנועת ז'בוטינסקי, צריך להיות נגד זה יותר ממני. לא יכול להיות שבתחומי מדינת ישראל - ואני מדבר עכשיו ברצינות - תשלם מדינת ישראל כסף לחברת אבטחה פרטית להגן על שלומם של אנשים. תן את זה למשטרה. זה לא יכול להיות.
בכמה אנשים מדובר שם?
אין ספק שמי שדורש את השמירה ומי שקובע את הצרכים זה המשטרה והשב"כ, ורמת הסיכונים ברובע המוסלמי ובעיר-דוד יותר גבוהים מאשר בגבעה הצרפתית.
לנושא הזה יש תולדה הסטורית. מי שקרא את דו"ח קלוגמן, שהוא לא דו"ח של "שלום עכשיו" אלא של ועדה שהקימה הממשלה, הרי שהוא מסביר בדיוק איך הגיעו בכלל לבתים האלה ואיך פתאום החבר'ה האלה גרים שם. האם הם קנו את הבתים? התשובה היא, שלפעמים כן, הם קנו אותם מהמדינה בסכומים של שקל, שני שקלים או משהו כזה.
בזמנו, היה שר הבינוי והשיכון היה אריאל שרון, והוא זה שהשכיר להם חלק מהבתים, ואת חלק מהבתים מכר להם.
הוועדה הממשלתית הזו חשפה שם חוזים שמשכירים דירות בשקל לשנה. קנו דירות בכמה שקלים.
בטח. אבל, אז התעוררה הבעיה. הם פחדו ללכת לגור שם. זו לא היתה הנחיה: לא של השב"כ ולא של משטרת ישראל. להיפך, הם התנגדו לזה. אמרו: "ניתן לכם חברה פרטית. למה חברה פרטית? כי אתכם אנו מעדיפים על אחרים. לכם יש דם כחול יותר, וניתן לכם חברה פרטית".
מדובר כאן על סכום של כבר כמעט 28 מליון שקל בשנה לפחות מאלף תושבים. כלומר, לכל אחד כ-28 אלף שקל.
זה לא במקום. אני מציע לך, שתשים לב שכל המחבלים שעצרו במזרח-ירושלים - 200 פלשתינים - מאיפה הם? משני הכפרים שיש בהם מתנחלים: סילואן וראס אל-עמוד. תחשוב, שאולי יש קשר לדברים או שלפחות תהיה ישר להגיד שזה בטח לא מנע את זה. לא שמעת על חוליית בית-צפאפה.
משפחה עם ארבעה ילדים שגרה שם עולה למדינה 50 אלף שקל בשנה רק לשמור עליה, ואת הבית היא עוד קיבלה בחינם? האין גבול לדברים האלה? ברחוב מהלך ג'ורג', במרכז העיר ירושלים, נהרגו הרבה אנשים בפיגועים, והרבה יותר מפחיד לילד קטן ללכת שם. לא שמעתי שבסילואן היה פיגוע .למה להם לא נותנים מאבטח פרטי?
דרך אגב, זו גם היתה שגיאה נוראית לישב יהודים ברמלה, כי עכשיו יש חוליית רמלה. אם לא היו יהודים ברמלה, אולי לא היתה חוליית רמלה.
אני חושבת, שזה מאד לא נכון שתחת סעיף של אבטחה יהיו העברות של משרד השיכון. אני חושבת שהפעם אצביע בעד, אבל אני דורשת שבשנה הבאה זה יהיה מותנה.
אני מעמיד להצבעה את פניה מספר 306 לוועדה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
ה צ ב ע ה
בעד - רוב
נגד - 2
פניה מס' 306 לוועדה נתקבלה.
שני חברי-כנסת התנגדו. הפניה התקבלה.
שינויים בתקציב לשנת 2002
(פניות מס' 304 ו-305 לוועדה)
עתה, פניות מספר 304 ו-305 לוועדה. שר האוצר מבקש לגבי נסיעות ראש הממשלה לחו"ל והאבטחה בתקציב ראש הממשלה. מי נוסע לחו"ל?
אני רוצה לשאול: אם אנו לא מאשרים, האם הוא נשאר שם? אם, נניח, אנו לא מאשרים, אין לו הוצאות. שישאר שם. ואז, יש פה תמריץ אדיר לכמה מחברי מרכז הליכוד להצביע נגד. אני רוצה לקרוא לחבר-הכנסת שטייניץ שיבוא להצביע. חבר-הכנסת ישראל כץ, מן הראוי שיבוא לכאן.
יש לי שאלה קצת רצינית לאוצר: למה אנו צריכים לאשר כל נסיעה? אני לא מבין. האין תקציב לנסיעות האלה?! למה צריך לבוא כל פעם לוועדת הכספים ולאשר? עכשיו מאשרים מה שהיה ברוסיה, ובשבוע הבא יאשרו מה שהיה בסין ובטיוואן ואחר כך יאשרו מה שהיה באמריקה.
אני מבין, שאתה אומר עכשיו שהאוצר פתאום רק לגבי ראש הממשלה רוצה לשמור על ההדק שלא יסע הרבה מדי.
אם כך, אני מבקש שמהיום כל נסיעה של כל אחד משרי הממשלה – בוועדת הכספים אנו נאשר אותה. אם ראש הממשלה צריך, גם את הנסיעות שלהם צריך לאשר.
אדוני היושב-ראש, במידה ויש לי בעיה תקציבית בנסיעה זו או אחרת לחו"ל וההיקף הוא יותר גדול ממה שמתוכנן, אז צריך לבוא.
אינני זוכר מה היתה הנסיעה שלפני הנסיעה לרוסיה. זו נסיעה גדולה - ארצות-הברית, אירופה או משהו כזה. אינני זוכר את הפרטים המדוייקים.
שאלה לרפרנט: עזוב לרגע את נושא ראש-הממשלה. מה זה חצי מליון שקל לאהוד ברק ו-670 אלף שקל לבנימין נתניהו?
מדובר כאן בהוצאות מיגון בשני מבנים: אחד בכפר-שמריהו ואחד ברחוב בלפור - בניין בית ראש-הממשלה נתניהו בירושלים--
אני רוצה להבין. בא ראש ממשלה לשעבר, שהיתה לו אבטחה, ומכר את ביתו. אתם השקעתם. האם אתם קיבלתם כסף?
חבר-הכנסת פריצקי, הפתרון הוא שברק ילך לגור בעיר העתיקה. תהיה שמירה, והכל יהיה בסדר - חמישה מליוני שקל.
אני רוצה למחות. תחילה, לראש הממשלה אריק שרון יש בית בעיר העתיקה, והוא מקבל שם את חברת השמירה הפרטית הזו, אבל הוא לא בבית כך שהם שומרים על הבית הריק ועוד מיגנו את חוות השקמים בשמונה מליוני שקלים.
אם יש לו בית, שיגור שם ויחסוך מאיתנו את חוות השקמים.
לגבי נושא הנסיעה לחו"ל, אני באמת לא חושב שאנו צריכים להתערב אם ראש הממשלה יסע לחו"ל או לא על-פי שיקול של כמה כסף יש לנו. לא הגענו למצב כזה גרוע. אבל, אם זה כך ומביאים לנו את הנושא בדיעבד, למה שנאשר? האם עושים מאיתנו צחוק?! הרי ממילא הוא נסע.
לא. חבר-הכנסת רז, עם כל הכבוד, אומר מה שלי נראה לא תקין כחבר-כנסת פשוט ורגיל. נניח, שהם אומרים עכשיו שחסר להם עד סוף השנה ולא יודעים. תעבירו שמונה מליוני שקלים או עשרה מליוני שקלים או כמה שצריך, ואם נשאר סוף השנה - תחזיר. אין טעם שאחרי כל נסיעה יבואו ויאמרו: "רגע אחד. הוא נסע עוד פעם – תעבירו עוד פעם כסף". זה אבסורד.
לא. יש חריגה בכלל בתקציב הנסיעות. הוא אמר שלגבי הנסיעה לרוסיה יביאו את זה עוד פעם, ואני אומר שזה מטומטם.
חסר לו, הוא נסע, ולא שילמו. צריך לשלם להם. עכשיו הוא צריך לכסף. הוא מביא מסעיף אחר לשלם את ההוצאות.
עם כל הכבוד, אינני מבין איך לא שמתם לב לארגיומנט של הרפרנט שלדעתי הוא ארגיומנט במקרה הזה ממש מצחיק. הוא אמר: "אנו לא רוצים לתקצב...", ואני מניח שזה לא- - -
זה לא שלא רוצים. זה בהתאם לסדרי עדיפויות בתקציב משרד ראש-הממשלה. בנסיעות לחו"ל יש סכום מסויים שלא מספיק לנסיעות האלה.
לא הפרעתי לך. אחרי שאגמור, תוכל להעיר. אבל, זה מה שאמרת. אמרת: "אנו מעדיפים להיות עם היד על ההדק", כלומר לתקצב קצת פחות ואז על כל נסיעה שיצטרכו להזיע. קודם כל, אף אחד לא מעלה על הדעת שלא יאשרו נסיעה לראש-הממשלה. שנית, הרי בלאו הכי אתם מביאים זאת בדיעבד. מה יצטרכו להזיע? חוץ מזה, אני גם מתקומם נגד ההנחה שנמצאת ביסוד העניין שאם נתקצב יותר מדי יבוא ראש-ממשלה ויגיד: "חבר'ה, יש לנו כסף בתקציב נסיעות – בואו ונעשה עוד איזו שהיא נסיעה מיותרת". זה נשמע לי טפשי.
אם משרד ראש-הממשלה מתקצב זאת בחסר כדי שיוכל לתקצב ביתר דברים אחרים, אז ודאי שאין לכם עניין בזה.
לכן, אני מציע שאתם תתקצבו את ראש-הממשלה באופן ריאלי - את נסיעותיו - ואפילו תנו קצת רזרבה לנסיעות, ולפעמים אתם עושים זאת, ותחסכו מאיתנו את הבזיון הזה שאתם באים לכאן לאשר כל נסיעה בדיעבד.
אני מעמיד להצבעה את פניות מספר 304 ו-305 לוועדה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
ה צ ב ע ה
בעד - 4
נגד- 2
נמנעים - 1
פניות מס' 304 ו-305 לוועדה התקבלו.
מדובר בפניה זו בביצוע שינויים פנימיים בתקציב משרד האוצר הראשי, אגף המכס והמע"מ ואגף מס הכנסה. בנוסף, יש פה תגבור ההוצאה המותנית בתקציב מינהל הרכב הממשלתי בהיקף של כ-27 מליון שקל, שנועד בעצם לאפשר קבלת הכנסות ממכירת רכבים. תקציב מינהל הרכב, כפי שהוא כרגע, לא מותאם להכנסות שהתקבלו מבחינת הרכבים. כל שנה אנו מבצעים התאמות בתקציב, וזו ההתאמה השנה כדי לאפשר את קבלת הכספים.
סתם מתוך סקרנות - אתה מוריד כאן את שירותי מטה ממשלתיים מ-93 מליון שקל ל-21 מליון שקל. מה הורדת בזה?
אני מעמיד להצבעה את פניה מספר 308 לוועדה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
ה צ ב ע ה
פניה מס' 308 לוועדה נתקבלה פה אחד.
הפניה אושרה.
פניות מספר 298 ו-299 הן בנושא חסכון במים וחקלאות. אין מישהו מחקלאות. הוא נרדם בשמירה. נעבור לפניה הבאה.
שינויים בתקציב לשנת 2002
פניה מס' 300 לוועדה
IDA זו קרן של קרן המטבע הבינלאומית. זו קרן שתומכת במדינות עולם שלישיות, ובה כל מדינה תורמת ע"י הסכם. זו תרומה שאנו מחוייבים לתרום במסגרת הסכם לסיוע למדינות שלישיות. מדובר כאן על IDA-13. IDA-12 נגמרת השנה, ו-IDA-13 מתחילה בשנה הבאה. מדובר על 53 מליון שקל בהרשאה.
חבר-הכנסת פריצקי, אגיד לך מה מפריע לי. לוקחים 53 מליון שקל לקרן IDA לארבע שנים, אבל כשצריך כאן משהו לקרן ישראל לא נותנים 53 מליון שקל.
האם יש עוד שאלות? אני מעמיד להצבעה את פניה מספר 300 לוועדה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
ה צ ב ע ה
פניה מס' 300 לוועדה התקבלה.
לכל סעיף יש את הגג שלו. זו העברה מסעיף הוצאות פיתוח שונות לסעיף הפיתוח של המשרד לביטחון פנים ולתקציב השוטף של המשרד לביטחון פנים.
האם יש שאלות? אין.
אני מעמיד להצבעה את פניות מספר 301, 302 ו-303 לוועדה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
פניות מס' 301, 302 ו-303 לוועדה התקבלו.
מדובר בהעברת 120 עובדים מהעסקה באמצעות ספק להעסקת באמצעות שיא כוח-אדם, בהתאם לסיכום שנעשה עם העובדים.
אני לא מוסיף שום דבר. צורת ההעסקה שלהם עוברת מצורת העסקה באמצעות עבודה בלתי צמיתה לשיא כוח-אדם. אלה 120 עובדים קיימים.
אתה לוקח אנשים, שעד היום היו עובדים לא קבועים ולא בתקן, 120 משרות לשירות המדינה שתהיינה קבועות--
נפלא. כאשר הממשלה באה ומטיפה לאזרחים לקצץ בתקציב, ראוי שהיא תקצץ קודם כל בכוח-האדם שלה.
מה זה: "אין פה תוספת"? אתה אומר שאין תוספת כסף של כוח-אדם, כלומר מבחינה כספית אתה אומר: אני משלם אותו דבר.
אם מחר תבוא הממשלה ותגיד לקצץ חלק מהמשרות האלה, אם נאשר את ההעברה הזו - יהיה אחר כך הרבה יותר קשה. אני נגד.
זה הבדל משמעותי. אם זה בין עובדים, אני יכול לבלוע זאת. אם זה בין פוליטיקאים, זה אחרת.
אין מסים, יש גרעון תקציבי והממשלה גדולה מדי, והולכים ומגדילים אותה? האם נפלתם על הראש?
אינני מביא זאת להצבעה. זה סתם לעשות הצבעה ולעשות רביזיה. אתה רוצה שנצביע - אני יכול לעשות זאת ויהיה פה תיקו.
זו הרשאה להתחייב, וזה לא מזומן. כדי להפעיל את הסעיף, אתה צריך לשים גם הרשאה להתחייב. זו העברה רק של הרשאה להתחייב. המזומן כבר מתוקצב.
אצביע בעד. זה הסדר שנעשה, ואינני רואה טעם שעכשיו אטרפד את זה. לדעתי, אני נגד ההסדר אולי בהתחלה, אבל משעשו את זה אני אצביע בעד.
בדיוק. אני מבקש בסך-הכל הלוואה פה והלוואה שם, והוא אומר לי: "זה מזומן". גם אתם יודעים זאת.
עם כל הכבוד, אתה חברמ'ן ואתה עושה זאת באופן חלקלק כאילו שזה שום דבר - 25 מליון שקל.
מה רצית שהוא יעשה? זה כמו הבדיחה הבאה: אחד תלה שעון ואמר: "מה פתאום שען? אני מוהל". אמרו לו: "אם כך, למה אתה תולה שעון?", והוא ענה: "מה אתה רוצה שאני אתלה?". זה בערך אותו דבר.
שאלה לגבי ההתחלה של ההעברה - בפעם השניה תוך שבועיים אתם מורידים סכומים מהתמיכה במחירים של מצרכי היסוד. נדמה לי, שהיה עוד סכום שהופחת לפני שבועיים של 280 מליון שקל, אם אינני טועה.
מלכתחילה מה סבר האוצר כשהוא תיקצב את התמיכות שלו במוצרי היסוד, שהוא צריך להפחית שבועיים 300 מליון שקל מן התמיכה במוצרי יסוד?
זו שאלה מעניינת מאד. יש ארבעה מוצרים בכל המשק, שהעשירון התחתון משלם עליהם יותר מאשר העשירון העליון, כלומר צורך יותר: תחבורה ציבורית,--
לא. העשירון העליון צורך יותר לחם מהעשירון התחתון. המוצרים הם: התחבורה הציבורית, חינוך בבתי-ספר כי יש יותר ילדים בעשירון התחתון, שמן זית כי יש הרבה ערבים בעשירון התחתון, והדבר הרביעי, שלא נעים לי להגיד אלא אם אקבל אישור הלכתי ממך, הוא בגלל שיש הרבה עולים חדשים בעשירון התחתון.
אם אני זוכרת נכון, יש שלוש קבוצות עקריות שמסובסדות: נושא מים, סבסוד מים, ותחבורה ציבורית שזה עיקר הסעיף הזה.
המוצר השלישי זה כמה מוצרים בתחום חקלאות, שאני לא כל כך שולטת בזה, אבל ממה שאני מכירה נדמה לי שזה חלב וביצים. אינני מכירה מספיק את המוצרים.
צריך להבחין כאן בין מוצרים מסובסדים, שהמדינה מעבירה כסף כדי לכסות על חלק מהעלויות, לבין מוצרים מפוקחים. הלחם האחיד הוא מוצר מפוקח, משמע אי אפשר להעלות את המחיר ללא אישור שלנו. הוא לא מוצר מסובסד.
אם כך, מה קרה שהאוצר הוריד מתקציב התמיכה במוצרי יסוד 300 מליון שקל תוך שבועיים, והעבירם לרזרבה לנצלם לסעיפים אחרים?
לא. זה ברזרבה של הסעיף. לכל סעיף תקציבי יש רזרבה. זה לא ממה שמתוקצב לסיבסוד. לא הפחיתו כאן את הסיבסוד.
אני, כמובן, הייתי נגד כל ההסדר. דרך אגב, סבסוד המים מצטרף אליו. סבסוד המים זה לא מטעמים של תחבורה ציבורית או של תמיכה בחלשים. זו שאלתי: היה הסדר. מה קרה? מה התחדש? מה השתנה? בתקציב ידעתם שיש הסדר קיבוצים. איך פתאום זה צמח?
האוצר אומר שהוא לא יודע בתחילת השנה כמה קיבוצים, שעדיין לא נכנסו להסדר, ייכנסו להסדר.
דרך אגב, אני לא יודעת מה יהיה לאור החלטת בג"ץ. אם הם ישנו שם את כל שיעור הפיצוי, זה יכול באמת לגרום לסיבוכים.
אני תומך במה שאתה מבקש, ולא אעכב את ההצבעה. אנו נבקש מנציג האוצר כרגע להמציא לנו תשובה לשאלה: עבור מי מיועדים 25 מליון השקל? בינתיים, אנו נאשר זאת.
זה לגיטימי לדעת למה זה מיועד. האם אתה אומר "קודם תנו כסף, ואחרי זה תראו לְמה זה"? זה לא רציני. זה לא יכול להיות. ברמה העקרונית, תעזוב את זה, ומצידי שתהיה מחר ישיבה. לא יכול להיות שבא חבר-כנסת ואומר שהוא רוצה לדעת לְמה הולך סכום של 25 מליון שקל.
נער הייתי גם זקנתי, ואני חייב להגיד לך שבוועדה זה כל הזמן אותו דבר. מבקשים רשימות, ובינתיים לא מעכבים. רק אם יש איזו דעה שהיא סופר-פוליטיקה- - -
אינך חושד בי שאני חלק מהקיבוצים, אינך חושד בי שנולדתי בקיבוצים ואני יכול להגיד לך שאני נגד ההסדר. אבל, אחרי שעשו את ההסדר אני תומך בזה.
היושב-ראש נזף קודם בממונה על הכנסות המדינה שישב כאן ואמר: "איך קודם עשיתם, ועכשיו אתם באים לכנסת?".
היום, למשל, היה נושא של נסיעת ראש-הממשלה. היום, היו כמה דברים שאנו מבקשים בדיעבד.
אין לי בעיה שיעכבו זאת ביום, כלומר עד מחר, ותקבל פירוט. הרי אני תמיד עומד בצד הזה שאני מבקש את הפירוט ומצביעים, ואחרי שבועיים אני שואל איפה הפירוט שהבטיחו לי.
אם זה יפול - בין כה זה יידחה ביום, כי נעשה רביזיה ביום אחר. לכן, נצביע.
אני מעמיד להצבעה את פניות מספר 311 ו-312 לוועדה.
ה צ ב ע ה
בעד - 4
נגד - 1
פניות מס' 311 ו-312 לוועדה התקבלו.
פניה מספר 313 לוועדה - מפעלי השבת קולחין - משרד התשתיות. לא הגיע רפרנט.
פניה מספר 314 לוועדה - מימון פתרון ביב לעיר ירוחם - משרד התשתיות. לא הגיע רפרנט.
שינויים בתקציב לשנת 2002
(פניה מס' 315 לוועדה)
פניה מספר 315 לוועדה - משרד הדתות. רבותי, אל תפתחו דיון על הוידיאו ועל דברים אחרים. תקיימו דיון ענייני לגבי משרד הדתות.
יש פה שינויים פנימיים בתקציב משרד הדתות. חלק כולל, למשל, העברת כסף להנצחת חיילים בבתי-כנסת, וזה הכנסת ספר תורה לזכר חיילים שנפלו. יש פה סיוע ברכישת בדיקת ספרי תורה. יש פה העברה למנהרות הכותל, בעקבות החלטת ממשלה ממרץ, ואחרי זה תהיה גם השתתפות משרדי ממשלה. יש בתקציב מערכת מחשב. יש פה את המרכז למקומות קדושים. אלה שינויים פנימיים בתקציב.
חשבתי, שמשרד הדתות זה כך: שירותי דת, מועצות דתיות ומקומות קדושים. עכשיו, מתברר שמועצות דתיות מורידים, שירותי דת מורידים ומקומות קדושים מורידים. אם כך, לאן לוקחים את הכסף הזה?
אלה שטויות. אני מעמיד להצבעה את פניה מספר 315 לוועדה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
בעד - מיעוט
נגד - 1
נמנעים - 2
פניה מס' 315 לוועדה התקבלה.
הפניה לא עברה. אני מבקש רביזיה, והיא תתקיים בעוד שתי דקות.
אורית נוקד, אני אבקש שתצביעי בעד זה. אני חושב שצריך להצביע בעד. לא בגלל שזה נקרא "משרד הדתות", צריך להצביע נגד. אני אומר זאת גם לחבר-הכנסת מוסי רז.
היושב-ראש, לא מצביעים פה לגופו של עניין. הצבעתי לגופו של עניין בעניין הקיבוצים. תקיים את הרביזיה על הקיבוצים.
לא. הוא אמר: "תעשה את הרביזיה", כי הוא רצה להצביע איתי. עכשיו, היות והיא הבטיחה לו, אם אלה 'דילים' זה משהו אחר.
לא. הוא אומר, שיש לו בין כך רוב של 4-2. חבר-הכנסת מיכאל קליינר, תצביע. אינני חושב שזה FAIR להצביע על דתות.
אם אתחיל לעשות פוליטיקה, אני מתחיל את כל הדברים. יש הרבה פוליטיקה. אינני עושה זאת. לגבי הסדר הקיבוצים, הייתי בעד על אף שאני נגד ההסדר.
בנושא הקיבוצים היתה בקשה לגיטימית לדחות זאת ביום או יומיים, כדי לשמוע את הפרטים. אני חושב, שזו היתה שערוריה לא לעשות זאת.
לא נעניתי לפניה, כי באותם הנושאים, באותו סוג הפניות שמבקשים לקבל רשימה ופרטים, מאשרים ואחר כך מבקשים.
זו לא רשימה. דרך אגב, כל פעם שחבר-הכנסת לשעבר אורון היה מבקש פרטים לגיטימיים, היו דוחים זאת, למרות שזה היה דחוף מכולם.
לא קרה מצב שחבר אופוזיציה מבקש על דבר, על הוצאה כספית מסויימת לדעת על מה היא, ושלא דחו אותה.
חבר-הכנסת קליינר, כמי שמזדהה עם מה שאמרת ומוכן שידחו את ההצבעה ביום, אני אומר לך שזה לא נכון. הרבה פעמים ביקשתי, והצביעו.
לפעמים מבקשים דבר שקשור, שהוא לא ישירות קשור, והוא אומר: "תן לי רשימה של כל הישובים", כמו שהוא רצה את כל המוצרים המסובסדים. לגבי בקשת כל המוצרים המסובסדים, נניח שאפשר להגיד: "בוא ונאשר היום, ואת רשימת המוצרים המסובסדים תקבל אחר כך". פה ביקשתי רק לְמה הכסף ולא משהו עקיף.
חבר-הכנסת קליינר, אם הייתי עושה זאת לכולם, הייתי עושה זאת גם לך.
שינויים בתקציב לשנת 2002
(בקשה מס' 016-19 לוועדה)
בעקרון, פניה זו מבצעת שינויים פנימיים בתוך התקציב לפי סדרי העדיפויות של המשרד. יש כאן קצת שינויים פנימיים בתוך המדע, כדי לעשות התאמה למחקרים שמועברים אליהם כספים. יש כאן איזו שהיא השתתפות בנושא מדענים עולים, כדי לתגבר זאת. יש כאן איזו שהיא העברת כסף לתקציב התפעול של המשרד בגלל הגידול החד בהוצאות האבטחה, בין היתר אבטחת אירועים ואבטחת משלחות לחו"ל. למשרד הזה יש צרכי אבטחה גדולים שגדלו בגלל המצב הבטחוני, וצריך היה לתגבר את התחום הזה.
לא. מה עם פרט מספר 193103 - תמיכה במוסדרות תרבות אומנות ומחקר, יוצרים ואומנים? יש פה איזו שהיא הגדלה של תמיכה באומנים.
אני מעמיד להצבעה אתבקשה מספר 016-19 לוועדה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
בקשה מס' 016-19 לוועדה התקבלה פה אחד.
עתה, פניות מספר 311 ו-312 לוועדה בעניין הקיבוצים - רביזיה. אני מעמיד את הרביזיה להצבעה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
הרביזיה על פניות מס' 311 ו-312 לוועדה לא התקבלה.
הרביזיה לא אושרה. הפניות אושרו.
שינויים בתקציב לשנת 2002
(פניה מס' 315 לוועדה - רביזיה)
אני מעמיד להצבעה את הרביזיה על פניה מספר 315 לוועדה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
הרביזיה על פניה מס' 315 לוועדה התקבלה.
אני מעמיד להצבעה את פניה מספר 315 לוועדה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
פניה מס' 315 לוועדה התקבלה.
מדובר בשינויים פנימיים בתקציב משרד התיירות. עיקר השינויים הוא אירוח עיתונאים זרים - הגדלת התקציב - כדי לאפשר לעיתונאים שיכתבו כתבות.
אני מעמיד להצבעה את בקשה מספר 022-37 לוועדה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
ה צ ב ע ה
בקשה מס' 022-37 לוועדה התקבלה.
אני מעמיד להצבעה את בקשה מספר 025-37. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
ה צ ב ע ה
בקשה מס' 025-37 לוועדה התקבלה.
בבקשה זו מדובר בהסכם שנחתם עם רשת מלונות "ישרוטל" כפשרה בתביעה שהרשת הגישה נגד מדינת ישראל, ובה הוסכם על פיתוח שמדינת ישראל תבצע באילת בסביבות הים, ואלה עבודות ציבוריות ולא עבודות לרשת, בסטנדרט ובהיקף מסויימים. פה מדובר על מימון הסכם זה.
אני מעמיד להצבעה את בקשה מספר 009-78 לוועדה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
בקשה מס' 009-78 לוועדה התקבלה.
הבקשה אושרה.
בקשה מספר 013-09 - משרד החוץ - הרפרנט לא נמצא.
בקשה מספר 026-08 לוועדה - משרד המשפטים - הרפרנט לא נמצא.
שינויים בתקציב לשנת 2002
(בקשה מס' 019-29 לוועדה)
עתה, בקשה מספר 019-29 לוועדה - משרד השיכון. לגבי שיקום שכונות, מדובר על 175 אלף שקל.
ליאת קרפטי, ממזכירות הוועדה, אומרת שזה חבר-הכנסת עופר חוגי. אני מעמיד להצבעה את בקשה מספר 019-29 לוועדה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
ה צ ב ע ה
בקשה מס' 019-29 לוועדה התקבלה.
הבקשה אושרה.
בקשה מספר 011-55 לוועדה - משרד האוצר. אין רפרנט ממשרד האוצר.
יש לנו עוד כמה פניות חדשות. בקשה מס' 021-13 - משרד האוצר - קליטת כוח אדם בעניין ועדת רבינוביץ. לא הגיע רפרנט.
אז מה? אלעד היא עיר חרדית, וגם במעלה אדומים היום כשר למהדרין. אתה, חבר-הכנסת מוסי רז, תצביע נגד.
אני בעד, אבל אינני בטוח אם זה תקין שכרגע מביאים בקשה חדשה. היו כאן חברי-כנסת, ויכול להיות שחבר-הכנסת פריצקי רצה לומר משהו.
רבותי, אמרתי שכל הדברים האלה הגיעו הבוקר, כדי לא לעכב דברים. כשחברי-כנסת יודעים שיש סעיף על סדר-היום של העברות תקציביות, הם צריכים לשבת כאן. אינני מסתיר, ואמרתי שיש עוד. אמרתי שהגיעו חדשים ונצביע בסוף.
אני רואה זאת פעם ראשונה, ואני אפילו לא יודע מה הגיע. שאלתי את המזכירה בוועדה האם הגיעו, וביקשתי שתביא את הבקשות כי אינני רוצה לעכב.
נתחיל מהסעיף האחרון, סעיף ג'. משק כספי סגור זה אומר, שהמשק מממן את עצמו. אנו משלמים את הוצאות הפיתוח, ואנו מקבלים חזרה תשלומים מהקבלנים, ברגע שהם מוכרים מגרשים או מוכרים דירות. פה יש איזו שהיא הגדלה שהיא במסגרת המשק הכספי הסגור.
הגדלת הכנסות בתכנית "המשכים". זו הוצאה מותנית בהכנסה. שוב, אלה הכנסות מפרוייקטים שהולכות חזרה להתחייבויות. "תכניות ההמשכים" הן תכניות משנים קודמות. אלה התחייבויות שנעשו בשנים קודמות, וצריך לממנן פה.
יש העברות תקציביות, והיו פה 6-7 חברי-כנסת. לא באתי בתחילת הישיבה, איחרתי ולא שמעתי את ההודעה. ראיתי פה ערימת הודעות, וידעתי שיש דיון בהעברות תקציביות. לפני חמש דקות הייתי הולך, כי הערימה נגמרה. אני חושב, שזה דבר עקרוני. ראיתי את הערימה, היא נגמרה ואין שום דבר שמעניין אותי והלכתי מפה. אם, נניח, היה פה דבר שנניח שאני מאד מתנגד לו כמו בסעיף הבא, למשל, הבדואים - לא הייתי יכול בכלל להצביע ולא הייתי יודע.
אסביר לך שוב. עם כל הכבוד, תפקיד חבר-כנסת זה לשבת בדיוני הוועדה ולא לטייל. מבחינת העברות תקציביות, סמכות היושב-ראש להעביר כל מה שיש לו על השולחן. הודעתי בישיבה שהגיעו היום ושאני מביא את הכל.
תאמין לי, שלא ראיתי לפני כן על מה מדובר. אמרתי למזכירה בוועדה שתביא את הכל, כי אני חושב שמה שאני יכול להקל, לא לדחות לשבוע הבא, למה לדחות בעוד שבוע ימים. אין שום סיבה לדחות את הדיון הזה. אתה יכול להצביע נגד. יהיה רוב - יהיה, ואם לא יהיה רוב - זה יפול.
בכנסת הבאה אולי יעשו שינויים בכל הדברים.
אני מעמיד להצבעה את פניה מספר 309 לוועדה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
ה צ ב ע ה
בעד - 2
נגד - 2
נמנעים - 1
פניה מס' 309 לוועדה לא התקבלה.
הטענה שלו יכולה להיות נגדי: למה הבאתי זאת? עושים זאת כל הזמן. האם אחכה לחבר-כנסת האם ייצא מהחדר או לא והאם יבוא או לא? אני לא עושה את זה. בשעה 10:00 בבוקר חברי-כנסת לא הגיעו - האם אגיד להם: "למה לא הגעת? אז, אני מחכה". אני לא עושה את זה. זו הפריבילגיה של יושב-ראש ועדת כספים.
המותר לי להסתכן ולומר לך משהו? כשישבת כאן, לא ידעת אפילו על מה אתה הולך להצביע היום.
יש פה הגדלה של 115 אלף שקל מהאפוטרופוס הכללי. יש פה שני מליוני שקלים, שהם בהתאם להחלטת הממשלה 4464 לגבי תשתיות בישובים הבדואים בצפון הארץ.
אני חושב, שאנו הבנו די טוב. אני מעמיד להצבעה את פניה מספר 317 לוועדה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
בעד - 3
נגד - 2
פניה מס' 317 לוועדה התקבלה.
אני הרצל בן-יהושע. בפניה זו מדובר בתקציב הרגיל של משרד התחבורה. עיקרי השינוי, שאנו רוצים לעשות, הם לתקצב שיטת ניקוד חדשה שנדונה ברשות הלאומית לבטיחות בדרכים והתקבלה בברכה על כל מי שמתעסק בתחום הזה. בנוסף, יש לנו פה תוספת הכנסות של מינהל התעופה שלא תוקצבה בבסיס התקציב, וההכנסות האלה הן מרישוי צוותי אויר ורישוי מטוסים. יש לנו עוד מספר שינויים פנימיים בתוך התקציב עצמו.
אני רוצה רק להעיר, שאני, כמובן, תומך ואני בעד, ואצביע נגד. לפעמים, יש בפגרה העברות תקציביות, ואני מתקשר בבוקר לטמיר כהן ושואל אותו מהם הנושאים ולפי זה מחליט אם אעלה לירושלים או לא. זכותי להיות בפרוצדורה הזאת, ולא שיגידו לי: "כרגע, אלה הנושאים, אבל אולי במפתיע, בשעה 13:00 בצהרים, יבוא איזה שהוא נושא שכן מעניין אותך".
אני מעמיד להצבעה את פניה מספר 316 לוועדה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
בעד - 3
נגד - 2
פניה מס' 316 לוועדה התקבלה.
אלה שינויים פנימיים במסגרת תקציב הפיתוח של משרד התחבורה. כעקרון, זו חלוקה של רזרבה בהרשאה להתחייב במסגרת הכבישים הבין-עירוניים. יש לנו פה שני נת"צים בתל-אביב שאנו רוצים לתקצבם: אחד - נת"צ המסגר, והשני - נת"צ אחד העם. יש לנו תוספת לפינויים בכביש חוצה-ישראל באיזור ראש-העין. יש פה עוד מספר שינויים קטנים, שבעיקרם נוגעים למיחשוב המשרד ולתכנית לתב"ע עבור מינחתים.
כביש 4 זה איזור מחלף אשדוד.
לגבי כביש 5, אינני זוכר את הקטע. זו תוספת הרשאה להתחייב של 600 אלף שקל.
אני מעמיד להצבעה את פניה מספר 319 לוועדה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
ה צ ב ע ה
בעד - 3
נגד - 2
נמנעים - אין
פניה מס' 319 לוועדה התקבלה.
מדובר בהגדלת תקציב להנפקת דרכונים דרך המדפיס הממשלתי ב-800 אלף שקל, בגלל שנגמר מלאי הדרכונים. זו העברה בתוך מינהל האוכלוסין.
אני מעמיד להצבעה את פניה מספר 318 לוועדה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
בעד - 3
נגד - 2
פניה מס' 318 לוועדה התקבלה.
הפניה אושרה.
הרביזיה תתקיים בשבוע הבא.
הישיבה נעולה.
תודה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 13:00.