כספים 31.7.2002
2
ועדת הכספים
31/07/2002
פרוטוקולים/כספים/6394
ירושלים, י"ג בניסן, תשס"ג
15 באפריל, 2003
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 416
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, כ"ב במנחם-אב התשס"ב (31 ביולי 2002), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 31/07/2002
שינויים בתקציב לשנת 2002 (פניות מס' 147 ו-148, 249 ו-250, 242 ו-243, 227 ו-228, ובקשות מס' 009-17 ו-010-17, 004-46, ו-024-13 ו-025-05).; ”אל-על” - השלמת קרן הפיצויים לעובדי ”אל-על” אשר עבדו בחברה לפני 1983 בגין לפני העסקתם עד סוף שנת 1982 באמצעות מתן ערבות מדינה
פרוטוקול
(1) שינויים בתקציב לשנת 2002 (פניות מס' 147 ו-148, 249 ו-250, 242
ו-243, 227 ו-228, ובקשות מס' 009-17 ו-010-17, 004-46, ו-024-13
ו-025-05).
(2) "אל-על" - השלמת קרן הפיצויים לעובדי "אל-על" אשר עבדו בחברה
לפני 1983 בגין לפני העסקתם עד סוף שנת 1982 באמצעות מתן ערבות מדינה.
נושא 1: אמיר אסרף - אגף התקציבים, משרד האוצר
יגאל גידרון - אגף התקציבים, משרד האוצר
שרון גמבשו - אגף התקציבים, משרד האוצר
דניאל לימור - אגף התקציבים, משרד האוצר
ניר רייס - אגף התקציבים, משרד האוצר
נושא 2: אלדד פרשר - סגן החשכ"ל משרד האוצר
רן אלון - ע' לסגן החשכ"ל, משרד האוצר
נגה שילוח - לשכת החשכ"ל, משרד האוצר
ניר כהן - מנהל מח' פנסיה, אגף שוק ההון, משרד האוצר
אמציה גינת - כלכלן הפרטה, רשות החברות הממשלתיות
עמוס שפירא - מנכ"ל "אל-על"
יורם גלאון - סמנכ"ל כספים, "אל-על"
איתמר ברטוב - מזכיר חברת "אל-על"
לא. הם אומרים לי שפתאום זה בדרך. אני מחכה.
עתה, פניות מספר 147 ו-148 לוועדה. זו פניה ישנה מאד, ומדובר על תקציב גימלאות לעובדי מדינה - מימון גימלאות רפא"ל.
הפניה עוסקת בהעברת 36 מליון שקל לגימלאות עובדי מדינה וגימלאות עובדי מחקר רפא"ל. אחת לחצי שנה מבצעים עדכון ברפא"ל להוצאות החזויות עד סוף השנה בגימלאות של שתי האוכלוסיות האלה, ובהתאם לכך אנו עושים את התיקונים הנדרשים בתקציב.
אני מעמיד להצבעה את פניות מספר 147 ו-148 לוועדה.
ה צ ב ע ה
פניות מס' 147 ו-148 לוועדה התקבלו פה אחד.
יש סעיף תקציבי נפרד לכל נושא הגימלאות, ואנו שם פתחנו תכנית יעודית לנושא רפא"ל. זו לא תכנית. זו אולי תקנה יעודית.
יש פה: גימלאות ופיצויים. אתם מתעסקים בסעיף של חמישה מיליארדי שקלים, ומתוך זה גימלאות עובדי המדינה זה 4.4 מיליארדי שקלים. אני חושבת, שלדבר כזה צריך סעיף נפרד.
דייקתי במינוח. חשבתי שצריך להיות לזה סעיף נפרד, ואתה עושה זאת תקנה. אם כך, אתה יכול להביא לוועדה את הפירוט גם ברמת התקנה.
חבר-הכנסת וילן, אמרתי שצריכים לראות את התקנה הנפרדת לגבי גימלאות עובדי רפא"ל. זה לא צריך להיות מהרזרבה.
שינויים בתקציב לשנת 2002
(פניות מס' 249 ו-250 לוועדה)
הפניה עוסקת בהעברת כ-4 מליוני שקלים מסעיף 07, שהוא סעיף התקציב השוטף של המשרד לביטחון פנים, לסעיף 52 שהוא סעיף הפיתוח של המשרד לביטחון פנים. למעשה, זו פניה טכנית. באפריל ביצענו קיצוץ כחלק מהתכנית הגדולה שהיתה אז, והמשרדים נדרשו להעביר את התקנות.
קראתי בעיתון שראש הממשלה מאד התלהב לעזור ללוד. אני מאד מכבד את החלטתו ואת זה שהוא רוצה לפעול בלוד, וזה באמת צודק ונכון. אם עוזרים ללוד, צריכים לעזור לפחות לאלה שחיים כמו חיות - סלח לי על הביטוי - בבתי-הסוהר. זה נורא ואיום שם. הייתי מצביע נגד זה רק בגלל זה.
אני יכול לעדכן, שדוקא אתמול עבר תקציב. במסגרת התקציב שעבר אתמול הסכמנו עם המשרד לביטחון פנים שהם מקבלים תוספת של עשרות מליוני שקלים לטובת תוספת- - -
זה לא מספיק. בכל מקרה, אתמול אושרה תוספת של 520 מקומות כליאה ב-2003, וזאת בנוסף לבית-סוהר שאמור להיפתח בינואר 2003 - אשל-ג' - תוספת של 450 מקומות. בסוף 2003 ייפתח אשל-ג' שלב ב' עם עוד 300 מקומות, ובתחילת 2004- - -
זה לא מדוייק. התכנית הזו נחתמה ב-2000, וזו תכנית שמשמעותה יותר מ-455 מליון שקל. זה המון כסף.
אני מעמיד להצבעה את פניות מספר 249 ו-250 לוועדה.
ה צ ב ע ה
פניות מס' 249 ו-250 לוועדה נתקבלו.
איזורי תעשיה הם אותם אלה שהולכים ל"נועם" ומפתחים שם את איזורי התעשיה הזו. למעשה, פניה זו באה להשלים את תיקצוב המזומן שחסר שם. ההרשאה קיימת ובוצעה. יש טרקטורים בשטח, ואנשים צריכים לקבל כסף. יש איזורי תעשיה בכל הארץ. אינני מכיר את כולם בעל-פה, אבל יש בנועם ובמקומות אחרים.
ברצוני לומר לפרוטוקול, ששרת המסחר והתעשיה התנהגה בחוסר יושר קיצוני בישיבת הממשלה לפני מספר שבועות, בה אושרו איזורי עדיפות לאומית בתחום התעשיה. מצוי בידי מכתב, שהיא נתנה יומיים לפני ישיבת הממשלה לאיגוד התעשיה הקיבוצית, בו היא מודיעה שבארבע השנים הקרובות אפשר יהיה להמשיך לבצע את ההשקעות במפעלים על-פי המפה הקודמת. הגיעה לממשלה מפה אחרת לגמרי, מכתב אחר ואישור של היועץ המשפטי לממשלה. בערי הפיתוח ובהתיישבות העובדת היכולת היום להשקיע במפעלי תעשיה קיימים, לא חדשים, שואפת לאפס, לאור האילוצים שהיא הכניסה, ובעצם 'עבדה' בגדול על כל הממשלה שלא הבינה על מה היא מצביעה. אי לכך, אני תובע ממך לעצור פה, עד שזה יגיע לוועדת הכספים להסברים. צריך לחזור לממשלה, לעבור להצעת חוק קריאה ראשונה ולאחר מכן להגיע לכאן.
לא רק שאצביע נגד, אלא שאעשה רביזיות וכל מה שקשור למשרד המסחר והתעשיה יוּרד פוליטי אחרי ששרת התעשיה- - -
עד הרגע הזה לא היה לך אפילו צורך להצביע רביזיות, כי זה היה נופל אחד נגד אחד. עכשיו, יכול להיות שתצטרך, ואני לא בטוח כי יכול להיות שחבר-הכנסת רחמים מלול די קרוב אליך.
שרת התעשיה והמסחר העבירה החלטה בממשלה על איזורי עדיפות, שכל המפעלים הקיימים בפריפריה, בערי הפיתוח ובהתיישבות העובדת, לא יקבלו יותר השקעות ממרכז ההשקעות, השקעות חדשות, אלא אם הם יעברו למרכזי התעשיה החדשים אותם הם רוצים להקים. זה מה שמביאים לפה עכשיו.
אם זה מפעל חדש - אני מבין. אבל, לא לתת למפעלים קיימים לחיות משום שפקידי משרד המסחר והתעשיה החליטו שהתעשיה העתידית תקום במרכזי תעשיה מחוץ לערים ומחוץ לישובים? אתה בא ואומר: "סליחה. במעלות יש מפעלים בפנים. לאורך גבול לבנון בקיבוץ חניתה יש קצת למעלה". 'יוק', נגמור.
ודאי. יש לי התנגדות. כל הקונצפציה שלהם שגויה. אם הם היו עושים זאת במעבר נכון, והוא רוצה פה ל"נועם" ולעמק-שרה- - -
בשום פנים ואופן, לא. הם הוליכו שולל את הממשלה. ראשי המועצות המקומיות וראשי מרכז המועצות האיזוריות מתנגדים.
חבר-הכנסת רחמים מלול, אל תצביע על זה.
אעצור בכח יכולתי הפוליטית, אם יש לי, כל הצעה שלכם, עד אשר יתקיים דיון חוזר. השיטה הזו שמרמים את ראשי השלטון המקומי ואת ראשי המועצות האיזוריות ואחרי זה מספרים - שיעשו בלונדון ולא פה.
אמיר אסרף, אני יודע שאתה לא בעסק.
מה שהיא עשתה פה הוא מה שהיא בעצם אמרה, והיועץ המשפטי לממשלה אמר: "אני לא יכול". הוא יצטרך לאשר היום כל השקעה במפעלים קיימים בפריפריה. הגסות בה היא התנהגה וחוסר היושר - לא יכול להיות שאחרי שהיא מרמה אוכלוסיות שלמות, את נציגיהן הבכירים, ראשי מועצות וראשי ערים ומזכירות המועצות האיזוריות, היא תבוא לפה לבקש אחרי זה להמשיך את המהלך האסטרטגי שלה ובינתיים היא שיקרה את כולם ורימתה ולא עמדה בסיכומים. אני הולך עם זה במוצ"ש לביתו של ראש הממשלה. אני אומר לך, שאסור כרגע להעביר שום החלטה של משרד התעשיה והמסחר, עד שיתחילו להתנהג על-פי כללי מינהל תקין.
הוא רוצה להוציא את הכעס. אני מבקש, שתוציא את הכעס על הפניה הבאה של משרד התמ"ס, ולא אפריע לך. את זה מישהו בכיר מאד ביקש ממני, ואני רוצה לאשר לו את זה. חבר-הכנסת וילן יימנע.
חבר-הכנסת מלול הולך להפיל זאת.
אני מעמיד להצבעה את פניות מספר 242 ו-243 לוועדה.
ה צ ב ע ה
בעד - 1
נגד - 1
נמנעים - 1
פניות מספר 242 ו-243 לוועדה לא התקבלו.
היושב-ראש ליצמן, למעשה, הוא צודק בטיעון שלו. נמנעתי רק כדי לא לפגוע בעמדת יושב-ראש הוועדה.
האם אתה יודע מי בכלל הביא זאת לידיעתי? סטף ורטהיימר. הוא בונה בפריפריה, והוא אמר לי: "תראה מה עשו פה".
אני מבקש שהרביזיה תהיה בעוד שבוע. האם לא עזרתי לכם בזמנו? כשהאוצר לא התנהג איתך בסדר, גם שר האוצר וגם אוהד מראני, האם לא עזרתי לכם פה להקפיא?!
זה צריך להיות, עד שהיא ושרים יבינו שהסכם מחייב. מכתב שאת הוצאת לשלטון המקומי ולמועצות האיזוריות מחייב אותךְ. אין כעבור יומיים לשקר: "'סידרתי' אתכם". אין שקרים גסים ומכוערים בתוך המערכת הפוליטית. זה כמו שרימו אתכם, ואני הייתי נגד. התחייבו אליכם - צריך לבצע. לא היה צריך להתחייב. התחייבות צריך לבצע. אותו דבר היא עשתה לנו. האם אתה לא מבין?! למה אתה מעביר זאת?
חבר-הכנסת רחמים מלול, אינני רוצה להגיד לך מי ביקש ממני, כי אני מפחד שזה ידרבן אותך להצביע נגד. דוקא אביגדור יצחקי ביקש ממני.
עתה, פניות מספר 227 ו-228 לוועדה - טיפול באנשי צד"ל. האם יש עוד כאלה שנמצאים בארץ?
כן, יש עוד כאלה שנמצאים בארץ, והם קיבלו מעמד של עולה חדש. לצורך זה, הוקמה תכנית במשרד הקליטה. עניינה של פניה זו הוא העברת מליון שקלים ממשרד הקליטה למשרד העבודה והרווחה לצורך תעסוקת יוצאי צד"ל.
אני מעמיד להצבעה את פניות מספר 227 ו-228.
ה צ ב ע ה
פניות מס' 227 ו-228 לוועדה התקבלו.
במשרד הקליטה נפתחה תכנית מיוחדת לאנשי צד"ל שהוכרו כעולים חדשים עם כל מיני הטבות. אחד הנושאים שעוזרים להם בו הוא עניין עזרה בתעסוקה.
עזרה בתעסוקה באמצעות משרד העבודה והרווחה. זה אומר להעביר מתכנית של משרד הקליטה למשרד העבודה והרווחה, כאשר ההעברה נעשית דרך הרזרבה הכללית בין שני סעיפים.
זה כן דרך משרד העבודה והרווחה. מעבירים את הכסף ממשרד הקליטה למשרד העבודה והרווחה.
שינויים בתקציב לשנת 2002
(בקשות מס' 009-17 ו-010-17)
לגבי פניה קודמת, אם לא הייתי אומר למישהו, אפילו רביזיה לא הייתי עושה. אביגדור יצחקי ביקש, ואמרתי לו שנעביר את זה. אתם לא רוצים - לא תעבירו.
חבר-הכנסת וילן, אתה מדבר כללית. כללית, אני מסכים איתו. זה מה שאמרתי. אתה מדבר על סעיף כללי, ולגבי סעיף כללי אני איתך. אינני מדבר על הסעיף הזה.
דרך אגב, חברי-הכנסת, אני יכול להגיד לכם שעומד להתפרסם מחקר על כל ההעברות התקציביות שאנו מעבירים, בעיקר מה שהאוצר מבקש, והוא מראה שכל התקציבים וכל ההעברות זה "ישראבלוף" אחד גדול.
זה לא רק זה. הטענה שם היא, שכל שנה באותם הסעיפים יש העברות תקציביות, ומבקשים העברת תקציב על אף שאין חסר. ביצוע התקציב הזה הוא 30%. כלומר, זה לא בחסר, ומעבירים לשנה הבאה ומעבירים מסעיף לסעיף. כך חוזר חלילה שנים אחרי שנים הסעיף הזה, כאשר אין צורך בזה ואין שום דבר בזה. זה סתם החזקת טייס אוטומטי. יש המון סעיפים כאלו.
אני עדיין מנוע מלהגיד זאת, אבל מישהו ממשרד המשפטים סיפר לי זאת.
אני, בהחלט, רוצה לקיים את ההמלצות שהוא מדבר עליהן, שבתקציב המדינה יהיה גם כמה בוצע בשנים אחורה, והוא אומר שהוא מבקש גם שבכל העברה תקציבית ייאמר כמה נוצל בשנים האחרונות. אלה יהיו ההמלצות.
חברי-הכנסת עופר חוגי ורחמים מלול, אינכם מקשיבים. אתם עדיין על מדברים על הסעיף של חבר-הכנסת וילן מקודם.
סעיף 17, מתאם הפעולות בשטחים. מדובר על נושאים בכלל התקציב. בשנת 2001 נעשו התקשרויות שחלקן- - -
אני מעמיד להצבעה את בקשות מספר 009-17 ו-010-17. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
בקשות מס' 009-17 ו-010-17 לוועדה התקבלו.
לא. מה שקורה הוא, שבקרן לקליטת חיילים משוחררים יש תקציב שכולו מיועד לטובת חיילים המשוחררים: מענק ופיקדון לטובת לימודים ולטובת סיוע לחיילים על-פי קריטריונים כלכליים. כל עודף שנוצר, דהיינו אם חיילים לא מממשים בשנה מסויימת, מועבר לשנה הבאה ומממשים אותו בשנים הבאות.
אני מעמיד להצבעה את בקשה מספר 004-46 לוועדה.
ה צ ב ע ה
בקשה מס' 004-46 לוועדה התקבלה.
על-פי החוק לקליטת חיילים משוחררים, חייל משוחרר זכאי למענק ולצורך לימודים ומספר נושאים אחרים: פתיחת עסק, קניית דירה, נישואין גם נכנס עכשיו. החייל רשאי בחמש השנים הראשונות להחליט מתי הוא מבקש את הכסף. אם הוא לא ניצל אותו בחמש השנים הראשונות, הוא מקבל את כל הכסף במזומן. אם חיילים החליטו בשנה מסויימת לנצל פחות או שלדוגמא היתה ירידה מסויימת בשכר הלימוד וזה יצר ירידה מסויימת בביצוע, אנו מעבירים את הכסף לרשותם לשנה הבאה והם ינצלו זאת בשנה הבאה.
זה עניין חלם. קחו את הכסף הזה, ותשתמשו בו למה שאתם צריכים. בשנה הבאה אם יצטרכו - יוסיפו. למה צריך לשים זאת במשמרת?
חייל משוחרר יכול לקבל זאת - אם הוא הולך ללימודים, אם הוא פותח עסק וכו'. אם הוא לא עשה זאת - זה נשמר לו. אסור לגעת בזה.
אם אסור לנגוע בזה, אז אסור. זה כמו במשכנתאות, שאני רוצה שיגעו אבל לגבי דיור ולא לְמה שהם רוצים.
שינויים בתקציב לשנת 2002
(בקשות מס' 024-13 ו-025-05 לוועדה)
יש לי פה הודעה לוועדה של משרד האוצר - בקשות מספר 024-13 ו-025-05. זו פניה משולבת. מדובר כאן בהעברת 26 אלף שקל מסעיף הוצאות שונות למשרד האוצר הראשי. למעשה, מדובר כאן במימון נסיעה לחו"ל של צוות מיכון לנציגות בניו-יורק.
מאחר ותקציב הנסיעות לחו"ל לחוץ מאד ולא נותר שם כסף, נאלצו להעביר את הכסף מסעיף 13 למימון הנסיעה.
הייתי מצביע נגד, אלא שאם אתחיל עם פקידי האוצר מחר ידרשו לפטר אותי.
אני מעמיד להצבעה את בקשות מספר 024-13 ו-025-05 לוועדה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
בקשות מספר 024-13 ו-025-05 לוועדה התקבלו.
מנכ"ל האוצר החליט על יחידה חדשה של כלכלה ומחקר. לצורך הקמת היחידה, מעבירים חמש משרות לנושא הזה.
סיימנו. יכול להיות שאיחרת.
"אל-על" - השלמת קרן הפיצויים לעובדי "אל-על" אשר עבדו בחברה לפני 1983
בגין העסקתם עד סוף שנת 1982 באמצעות מתן ערבות מדינה
הסעיף הבא על סדר-היום הוא: "אל-על" - השלמת קרן הפיצויים לעובדי "אל-על" אשר עבדו בחברה לפני 1983 בגין העסקתם עד סוף שנת 1982 באמצעות מתן ערבות מדינה. אני מבין שזו לא סתם ערבות, אלא בעצם כסף ל"אל-על" כדי שישלמו.
אתה עושה לי סימנים. רבותי, לא גנבתי ולא גזלתי. אני רק מנסה להבין מה בתוך הפניה. נדמה לי שסמדר אלחנני אמרה לי במראי מקומות, וקראתי גם בעיתון.
תחילה, צריך לקדם בברכה את מנכ"ל "אל-על", שנדמה לי שזו פעם ראשונה שהוא מופיע כאן. אני מאחל לך הצלחה בתפקיד. יש לך הרבה התחרויות, קודם כל עם חברות אחרות, ואחר כך עם "איסראייר". על אף ש"איסראייר" היא גם חלק מאיתנו כאן בוועדה, אין הבדל בין "איסראייר" ל"אל-על".
מעולם לא טסתי בה. אגיד לך למה יש לי מניות. אם טסתי ב"אל-על" והיא הפסידה - אני שותף לזה. היות וב"איסראייר" לא טסתי - היא לא הפסידה בגללי.
תחילה, תודה רבה על הברכות.
שנית, תודה רבה על כך שציינת ש"אל-על" היא לא מונופול ושיש לה הרבה תחרות, כי מאז נכנסתי לתפקיד, מרוב שאני מתחרה כל הזמן וכל היום מוטרד, פתאום אני מוצא שהרבה פעמים מתבטאים כאילו "אל-על" היא מונופול. אני שמח מאד על הציון הזה שאתה אמרת.
אגיד לך למה "אל-על" איננה מונופול, מעבר למה שאתה הסברת. יש חברות שמתחרות בה, ויש כאלה שלא מפרגנות ל"אל-על", וגם זה סוג של תחרות ל"אל-על".
הכל התהפך על הראש. אין חברת תעופה אחת בעולם שעובדת כך. אלה דברי שבח והקלס שלכם ל"אל-על".
הסיבה היחידה ש"אל-על" עדיין הפסידה כסף זה בגלל שיש לה טיסות שכר "סאן-דור", ומשם נובעים ההפסדים.
חברות התעופה הגדולות בעולם עם 500-1,000 מטוסים - כמה מטוסים הם מחזיקים ברזרבה? - 1-2 מטוסים, כי הם טסים 7 ימים בשבוע ו-364 יום, ורק ביום-הכיפורים הם לא טסים.
מהות הפניה היא באמת לתת מסגרת של כ-80 מליון דולר לחברה כערבות מדינה לצורך פרישת עובדים מהחברה על-פי תכנית התייעלות שהחברה מעוניינת לעבור.
זה לצורך תכנית התייעלות שהחברה מעוניינת לעבור. תכנית זו כרוכה במספר תכניות-משנה או תתי-תכניות, שהראשונה בהן כבר הוצגה לפנינו, והאחרות עוד יוצגו. בעצם, כל תכנית, באופן פרטני, תצטרך לעבור את אישור הגורמים המתאימים, בין אם זה משרד התחבורה או משרד האוצר, על מנת לקבל את הנתח הנוסף.
לשם מה נחוצה לכם ערבות? נניח, שאתם חושבים לשלם זאת - המדינה כמדינה. לא אמרתי זאת כבדיחה כי אמרתי את מה שקראתי ובגלל זה אני רוצה להבין, ואינני נכנס כאן לשאלה ויכול להיות שצריך לשלם להם. אינני מערער על זה. אינני יודע את המצב. אבל, אם צריך לשלם להם - לשם מה צריך את הערבות? אפשר שתהיה העברה תקציבית. האם היות ואין כסף עושים זאת כהתחשבות כך שבינתיים זו ערבות ואחר כך משלמים זאת ככסף?
אגיד לך איך אני רואה את התרגיל, אם זה תרגיל. יש לנו זמן עכשיו עד הלילה. מה שיכול להיות, וזה דוקא תרגיל לא רע, הוא שאנו ניתן זאת כערבות כי אין רזרבה, אין תקציב ואין כסף. בבוא הזמן, כשיהיה לנו כסף, אם נצטרך זאת, נבטל את זה מהערבות, נעביר סעיף ונקטין את הערבות. לדעתי, זה התרגיל שאני הייתי עושה. אני חושב, שגם אתם עושים זאת.
אסביר. למעשה, "אל-על" תיטיב להסביר ממני איך הם יחזירו את הכסף. אנו בחנו את התכנית שלהם, ואנו נבחן בהתאם כל תת-תכנית. בעצם, זו תכנית פרישת עובדים, כאשר "אל-על" משלמת ל"מבטחים" ו"מבטחים" משלמת לעובדים פרישה מוקדמת מגיל ממוצע של 57 עד גיל 65 כשממילא מגיל 65 "מבטחים" מחוייבת בתשלום. מגיל 57 בממוצע ועד גיל 65, על-פי הנחיות הממונה על שוק ההון, הביטוח והחסכון במשרד האוצר, על מנת להבטיח את יציבותם של מוסדות פנסיוניים במדינת ישראל, כל התחייבות כזו שאיננה בהתחייבויות השוטפות של קרן הפנסיה מחוייבת לקבל ערבות בנקאית מהמעלה הראשונה. היות ומדובר כאן על יחסי עובד-מעביד, היות ומדובר על תקופה מאד ארוכה והיות ומדובר על סכומים כבדים מאד במצב בו אנו נמצאים, מצב יחסי הלימות הון בו אנו נמצאים במערכת הבנקאית, "אל-על" לא יכולה להביא ערבות בנקאית מהמעלה הראשונה ל"מבטחים" לכל התקופה - אני מדגיש: לכל התקופה, כי לחלק מהתקופה יתכן והיא יכולה, וכמובן נעמוד על זה שאם היא יכולה היא תביא - ועל כן "אל-על" מגיעה ומבקשת ערבות מדינה, בעצם, על-פי דרישת המפקח שוק ההון.
ערבות נטו זה כסף. אני מחפש משר האוצר שיתן לי ערבות באמת על משהו, והוא אומר שזה כמו תקציב.
אתאר את הענין. אנו מפרישים עובדים בהסכמה לפרישה מוסכמת. למשל, עשינו תכנית כזו בשנה שעברה.
הפרשנו כ-240 עובדים בפרישה מרצון בשנה שעברה, ובשתי התכניות הבאות שתהיינה השנה, אם התכנית הזו תאושר גם בשנה הבאה, אנו מצפים להוציא עוד כ-400 עובדים.
לא חסרים. היה אחד שברח מהטיסה ולא רצה לעבוד בגלל שלא נתנו לחברו כרטיס טוב במקום טוב.
אני נאלץ לשמור על כבוד חבר-הכנסת אליעזר כהן, שהוא קפטן בדימוס. השר נסים דהן עדיין לא התחיל בכלל להתקדם. הוא רק עשה רשיון טיס פרטי. גם לחבר-הכנסת חטיב יש רשיון טיס פרטי. מפה ועד לקחת 400 נוסעים רב המרחק.
בתכנית השלב הראשון שביצענו בשנה שעברה 240 עובדים פרשו פרישה מרצון בגילאים שבין 55 ל-64, כאשר ההסכם בינינו לבין קרן הפנסיה "מבטחים" הוא שאנו בכל חודש מעבירים ל"מבטחים" את סכום הפנסיה שהם מקבלים מ"מבטחים" עד הגיעו של כל אחד מהם לגיל 65. בגיל 65 הם ממשיכים לקבל פנסיה מ"מבטחים" מכוח הביטוח שלהם. עד כאן הכל בסדר.
דא עקא, שהממונה על המימון בשוק ההון אומר: מאחר ופה "מבטחים" התחייבה לשלם לעובדים האלה פנסיה תקציבית עד הגיעם לגיל 65 וחלקם פורשים בגיל 55 כלומר רק בעוד עשר שנים הם יגיעו לפנסיה המובטחת מ"מבטחים", יש פה התחייבות של "מבטחים" כלפי העובדים שמתפרשׂת על פני עשר שנים.
"אל-על" מממנת. היא כבר מממנת בפועל, ואין לה בעיה לעשות זאת. הבעיה היא בין "מבטחים" והממונה על המימון בשוק ההון באוצר. הוא אומר, שמוסד כספי, שנכנס להתחייבות כלפי צד ג' במימדים כאלה ולטווח ארוך, צריך להביא ערבות בנקאית ממעלה ראשונה, כמו שאמר אלדד פרשר, כדי להבטיח את קרן הפנסיה ואת עמיתיה האחרים. זו ערבות שבאה להבטיח את "מבטחים" על-פי דרישות הממונה על המימון בשוק ההון.
לנו יש תכנית פרישה שמוסכמת עם נציגות העובדים, עם ההסתדרות ועם העובדים עצמם, כי זו תכנית פרישה מרצון. העובדים פורשים ומקבלים את זכויותיהם. כדי להתנתק מ"אל-על" ולנתק יחסי עובד-מעביד, את הפנסיה עד הגיעם לגיל 65 הם מקבלים מ"מבטחים". אני שם את הכסף ב"מבטחים", ו"מבטחים" היא זו שמשלמת להם, כדי לנתק יחסי עובד-מעביד על מנת שלא יהיה פתחון פה.
מפני שאיננו יכולים להשיג ערבות בנקאית. בנק לא נותן כלל ערבות ליחסי עובד-מעביד לתקופה של 10 או 12 שנים. מכסימום הוא יתן לביצוע הסכם של חצי שנה או שנה.
זה לא "מבטחים". זה הממונה על המימון. זה לא עניין של סומך או לא סומך. הוא קבע כלל קבוע. "מבטחים" נכנסת להתחייבות כלפי צד ג' כדי להבטיח את המבוטחים האחרים ב"מבטחים" שהיא לא תפשוט רגל, חלילה, והוא אומר שיביאו ערבות בנקאית ממעלה ראשונה. אין ערבות בנקאית כזו לסכומים כאלה לתקופה של 12 שנה. לכן, מאחר והאוצר רוצה לסייע לנו בתכניות הפרישה מרצון, כי הן מאד משפרות את המצב הכלכלי של "אל-על" וישפרו אותו עוד יותר, הוא בא ואמר: "אני אתן לכם את הערבות הזו, כדי שאתם תוכלו להמשיך בתכנית".
לא. ועדת השרים להפרטה תיקנה את החלטתה, והסירה את הסעיף הרלוונטי מהחלטת ההפרטה. דהיינו, מה שאנו עושים כאן גומר את ההתחשבנות.
הוא מסיים את ההתחשבנות ההסטורית לגבי פורשי/עובדי 1982 וההתחשבנות שנקבעה בגינם. את המהלך הזה הוא מסיים - אותו מהלך שנקבע בהחלטת ההפרטה. הוא לא מסיים דברים אחרים. הוא ודאי לא סולל את הדרך למהלך ההפרטה, מכיון שיש דברים נוספים.
אזכיר לך, שהיתה חברת "טאווראייר" שהרוב המכריע של נוסעיה היו חרדים. היא הורידה מחירים, והיא התמוטטה. היא השתמשה במטוסים ישנים, הורידה מחירים יותר מדי ולא ניהלה את עצמה נכון, ונפלה.
אגיד לך סיבה, ואינני רוצה להפריע לשמחת "אל-על", אבל אני מניח שגם ל"אל-על" יש איזו שהיא יד למה "טאווראייר" פשטה את הרגל.
ברשותך, עוד הבהרה אחת לגבי השאלה: ערבות או תקציב? ערבות מדינה נבחנת, ובהחלט היא יכולה לשמש בתור, כפי שתיארת אותה, כתחליף תקציב, ואנו מאד מקפידים לא להגיע לוועדה ולא להביא בפני הוועדה ערבויות שהן תחליף תקציב. כל ערבות נבחנת לגופה, וערבויות מגיעות לוועדה הזו רק כאשר אנו משוכנעים שביכולת הגוף הנערב להחזיר את התחייבותו ברמת ודאות מאד מאד גבוהה. מה שיורם גלאון לא תיאר, ואולי כדאי שהוא יתאר, זה את החסכון הנגרם מהתכנית הראשונה שכבר הוצגה בפנינו לגבי יציאה של--
אלדד פרשר, לא זו הבעיה שלנו. יש פה תכנית כלכלית להבראת "אל-על" - ועזוב את ההפרטה - של הוצאת אנשים לפנסיה מוקדמת. הם סופגים, ויש להם את המקורות לכך. כל הבעיה היא שנדרשת ערבות מדינה, משום שהממונה על שוק ההון והביטוח טוען שחייבים לדבר כזה לתת ערבות לצרכי עשר שנות הפנסיה. הם טוענים שאין ערבות בנקאית כזו בנמצא.
השאלה שלי - הגשתי הצעת חוק. ניר גלעד היה פה לפני שנה, לאחר ה-11 בספטמבר.
הוא היה עוד לפני כן, ואמר: "המטוסים כרגע באויר, ואם יש בעיה עם הביטוח בעצם זה כמו מלחמה. אם בו בערב לא נאשר את ערבות המדינה, לא יתנו למטוסים לנחות". האם הנוסעים יהיו באויר?! התרשמנו מהנימוק הגורלי, ואמרנו: "קדימה, ערבות מדינה". ואז, הסתבר שאנו נתנו ערבות מדינה בסך 17 מיליארד שקל. קראנו בחוק שכתוב שלמדינה מותר 10% מהתקציב הרגיל שלה לתת ערבות מדינה, קרי 17 מיליארד.
לא היה.
לאחר מכן, באתם עם בקשה לערבות אחרת. שאלנו: "מה יהיה?", ואז אמרתם: "על-פי החוק, המצב לא ברור, אבל מותר כל שנה לתת ערבות מדינה...".
אם אתה היית מנהל עסק כלכלי ולא מדינה, לא היית מעיז כלל לעבור כלל שאתה אומר: "אם אני לוקח סיכון של 10% ערבות מדינה, הוא לא מצטבר". הפירוש של "הוא לא מצטבר" הוא, שאתה יכול להכנס למצב של פשיטת רגל. אתה בעצמך אומר: סך הערבויות יהיה יותר גבוה מהתקציב הרגיל וחס וחלילה במקרה כזה תצטרך להפעיל את כולם, ואין לך מקורות איך לכסות את זה. לכן, הגשתי הצעת חוק שמונחת על שולחן הכנסת, שאומרת שהערבויות תהיינה מצטברות. תרצה הכנסת להגיד ואתם תגידו - "לא 10% אלא 15% או 20%", אבל זה מצטבר כי אין הגיון כלכלי להחלטה. עכשיו, אתה בא ומבקש מאיתנו: 80 כפול 5, שזה קרוב ל-400 מליון שקל.
זה 376 מליון שקל נכון להיום. עם התכניות הנפלאות שלכם, שער הדולר יעלה די מהר. אני שואל אותך: האם יש לך ריכוז כמה ערבויות מדינה לרגע זה נתנה מדינת ישראל?
זה 30 מיליארד פלוס עכשיו עוד 376 מליון שקל. אני רוצה להבין את הדבר הבא: ראיתי גם בתקציב 2003 שהגשתם שלא השתנו המספרים. סך התקציב הוא 262 או משהו כזה מיליארדי שקלים. תוריד את הפיתוח וכו', והתקציב הרגיל- - -
אתה לוקח סיכון. עם כל הכבוד לך, אתה פקיד, וניר גלעד פקיד. אינני בא בטענות לפקידים, ואני רק אומר שיש פה בעיה עקרונית מהמעלה הראשונה. אנשי "אל-על" לא בעסק הזה. הבעיה שלי היא איתכם. האם ממשלת ישראל החליטה? תבוא ממשלת ישראל ותגיד: "אני ועדת כספים מפקחת על הרשות המבצעת". אתה יודע מה? תגיד: "חברי ועדת הכספים, אנו מוכנים לקחת סיכון של 30 מיליארד מתוך תקציב של 200 מיליארד. אין לנו בעיה עם זה. ערבות מדינה זה כסף לכל דבר". כך מסתכלים על זה בעסקים, וכך אמר לכם יושב-ראש הוועדה. אבל, תבואו ותגידו זאת. אתם באים פה ובשיטת הסלאמי, וכל פעם באים ואומרים: "בעצם, זו לא בעיה". התהליך הפוליטי לא מבשר טובות. אני מאד מקווה ש"אל-על" תתאושש.
לא. לא נראים כרגע הסכמי שלום בעין. חס וחלילה, יבואו פחות תיירים, ו"אל-על" תטוס פחות ותיכנס לקשיים.
האינתיפאדה הזו עולה לנו הרבה כסף. אתה בשוק הזה, ואתה מכיר זאת יותר טוב ממני. אבל, אני חוזה וחושב שתסריטים עלולים, חס וחלילה, להיות יותר קשים. ואז, תבוא ותצטרך להפעיל, וישאל מישהו: עוד פיגוע אחד בארצות-הברית, והערבות שם של 18 המיליארדים, חס וחלילה, תצטרך פתאום להיות מופעלת. מה יגידו אז? "אלו חברי ועדת כספים? איש לא חשב על זה. למה אישרתם כך כלאחר יד? איפה הייתם? נרדמתם בשמירה. מי אתם? למה בוחרים אתכם? אוכלי חינם".
אינני רוצה להיות פופוליסט. אני אומר לך באחריות, שלי אין בעיה לאשר. מבחינתי, "אל-על" הם לא הבעיה. אני רוצה שיגיע לכאן ניר גלעד, שיבוא פה בהחלטת ממשלה שהממשלה דנה וישבה. דרך אגב, קראתי גם באחד העיתונים שב"איסראייר" יש בכלל איזה שהוא גיס עם מניות ב"איסראייר" ופעם ככה ופעם ככה. אני בכלל חושב, ששר האוצר, למען גילוי נאות, צריך להצהיר על זה. אם, חס וחלילה, יש שם עסקי משפחה, שיוציא עצמו מהעניין. יש את סגן שר האוצר, יצחק כהן - שהוא ייצג את המשרד. אין לי בעיה עם זה.
היה איזה שהוא טיעון מגוחך בעיתונים לגבי "איסראייר", ואמרו ששר האוצר בקשרי משפחה קשור למתחרים של "אל-על". כדי שאיש לא יגיד ששר האוצר עסוק פה ושם, תביא את סגן שר האוצר שאין לו שום אינטרסים משפחתיים.
זה לא מובן. אני דורש ממך לחזור לממשלת ישראל, לבוא עם החלטה מוסמכת, כדי שאני אאשר החלטת ממשלה מוסמכת.
חשבתי, שאני תמים בכנסת הזו; לגבי כל דבר שעולה מליון אומרים שהוא עולה מיליארד, ולגבי כל דבר שלא עולה כסף יגידו: "50 מליון שקל".
ראית שעל חוקים שלי מצביעים ראש ממשלה ויושב-ראש ועדת חוקה, חוק ומשפט. אחרי זה האוצר צועק, ולא מבינים מה קרה לו.
אבל, אתה במצב טוב. לגבי חוק שלי בעניין מילווה חובה, היה כתוב בעיתונים שהוא עבר כשאפילו הוא לא עבר כי לא הצביעו עליו. נאמר שראש הממשלה הצביע בעד והוא קיבל נזיפה משר האוצר, כשלא היה: לא דובים ולא יער.
ישבתי במליאה וראיתי שאינך שם ודילגו על החוק שלך. למחרת בבוקר בעיתון "מעריב" יהודה גולן מתאר שהעברת את החוק לגבי 2% מילווה חובה לכולם. ישבתי באולם וחבר-הכנסת ליצמן לא היה, ואינני מבין את זה. אבל, למחרת קראתי שיהודה גולן התנצל והסביר שהמחשב אשם.
שאלה נוספת - כשהם אומרים שאין להם ערבות וששום בנק לא מוכן להעמיד ערבות להסדר כזה, מה קורה במקרים אחרים?
מה קורה בעולם הגדול? היום עם כל תנועות הכספים הבינלאומיות, איך קורה שבמקרה של "אל-על" הפתרון היחידי הוא ערבות מדינה?
אנסה להסביר קודם את הנושא הראשון, ולאחר מכן את הנושא השני. לגבי הנושא הראשון, המצב החוקי הוא - ותמימי דעים בו היועצת המשפטית לוועדה, היועצת המשפטית לכנסת, היועצת המשפטית לאוצר והיועץ המשפטי לממשלה - שהפניה זו היא מכוח החוק, וכל מה שאמרת מתייחס להגיון הכלכלי.
חבל על זמנך. אמרתי לך, שהויכוח שלי איתך איננו משפטי אלא כלכלי. האם הממשלה שקלה זאת כלכלית?
אינני מנסה לשכנע אותו. אני רק מנסה, למען הרקורד, לשים את הדברים כהוויתם.
במקרה הזה התהליך פה עבר גם את ועדת שרים להפרטה, שם יושבים שר האוצר, ראש הממשלה, שרת התמ"ס וגם שרים אחרים.
אלדד פרשר, אתה מתחמק. פורמלית, אין לך בעיה. אני שואל לגבי השאלה הכלכלית האם הממשלה דנה בזה. האם ועדת שרים שואלת כמה ערבויות יש לך?
אינני מתחמק. לגבי השאלה הכלכלית, כדי להפוך את מצבת ערבויות המדינה למצבת שמתעדכנת באופן אוטומטי על כל המצבה, כלומר גם על העבר ולא רק על השנה השוטפת, יש לבצע תיקון חקיקה, ואני מבין שאתה התחלת בו.
היות ולא ראיתי את הצעת החוק, אינני רוצה להגיב כי לא קיימנו דיון אוצרי. לא ראיתי את ההצעה, אבל בהצעה לראות את כל המצבה יש הרבה הגיון כלכלי. השאלה היא האם היא תוגבל ל-10% או ל-30%. אני לא יודע.
לצורך הענין, יש בה הרבה הגיון כלכלי. צריך לראות איך היא מאפשרת לשר האוצר ולממשלה ולהמשיך להוציא ערבויות מדינה כשם שנדרש. אבל, יש בה הרבה הגיון כלכלי. אמרתי זאת בעבר גם ליועצת הכלכלית לוועדה שהעלתה זאת כבר הרבה מאד פעמים. זה נאמר לרמת השאלה שלךָ. אני אומר שוב, שזו לא עמדת משרד האוצר. זו עמדתי כמי שממונה על ערבויות המדינה. בהחלט ברמה הכלכלית או המימונית כל יתרת הערבויות היא בגדר חשיפה של המדינה. לכן, דרך אגב, על-פי חוק, אנו מעבירים לממשלת ישראל את יתרת הערבויות כולן. הממשלה יודעת בכל סוף שנה את יתרת הערבויות כולן, והממשלה מודעת למספר הזה.
ברצוני רק להגיב לגבי המספר הזה. במשך שנים רבות יתרת ערבויות המדינה הולכת וקטנה, למעט השנה האחרונה שבה אכן אישרתם באופן חריג ערבות שהיא חריגה מאד. ערבות זה ערבות "אל-על" אלא ערבות ביטוח סיכוני מלחמה--
--כ-18 מתוך ה-30. כלומר, בלי הערבות הזו - והיא ערבות ככל ערבות אחרת - וללא הסיטואציה שנקלענו אליה כתוצאה מאירועים חיצוניים, היינו היום ב-12 מיליארד, ואז גם המצבה לא היתה באה לפה לדיון. טוב שהיא באה לדיון, מפני שברמה הכלכלית אין ספק שהדיון חיוני.
אינך מתמקד במה ששאלתי אותך. תפקידי לבצע בקרה כלכלית - ואין לי ויכוח משפטי איתך - על החלטות הרשות המבצעת. אם אתה שואל אותי לגבי הפרטת "אל-על", כאשר במלחמת המפרץ, ואינני רוצה לחזור למלחמת יום כיפור, בתנאי קצה של מדינת ישראל, פרט ל"אל-על" אף אחד לא טס, יש שאלה שהיא לפני ההפרטה: מי יהיה המוביל הלאומי ומה עושים וכו'? זה לא אומר, שאני אשחוט אותם בדרישה להתייעלות. כשנעשה דיון על "אל-על", אגיד לך מה עמדתי. אני חושב, שמדינת ישראל לא יכולה לשחק בהפרטת חברה לאומית בגלל מצבה המיוחד. אבל, תעזוב את זה.
האם ועדת השרים לענייני הפרטה, ועדת השרים לענייני כלכלה או מישהו ישב ואמר: "אני כרגע נמצא ב-31, ואני מוסיף עוד 376, ואני מגדיל את הסיכון הכלכלי. שקלתי זאת. החלטתי את זה.". זה לגיטימי. צריך, שנשמע שקיימו את הדיון הכלכלי ולא המשפטי. אתה חשב כללי. אתה אחראי על גזברות במדינת ישראל. אני שואל אותך: מה היא רמת החשיפה והסיכון שאתה נמצא בהם? האם אתה ביושר מקצועי אומר לי "אין לי בעיה לקחת את הסיכון"?
כפי שאמרתי, הבקשה הזו הובאה במקרה גם בפני ועדת השרים להפרטה, אבל זה לא רלוונטי.
הסכום הזה של יתרת הערבויות נמצא בידי חברי הממשלה כדיווח שוטף שאנו מעבירים להם.
אני אחראי לניהול הסיכונים של הממשלה, ואכן הפניה לוועדה היא פניה של שר האוצר ולא של פקיד. הפניה היא של שר האוצר שאמון על החוק. חוק ערבויות המדינה הוא חוק ששר האוצר אמור להפעילו.
אתה שואל האם שר האוצר מודע לערבות הזו והאם הוא מודע לסך-הכל הסיכונים הקיימים, והתשובה היא: בודאי שכן.
זה חוסר אחריות של מדינת ישראל זה להתנהג בצורה כזו עם ערבויות המדינה. צר לי שאני כאופוזיציה צריך להגיד את זה.
אעיר כמה הערות כלכליות לנושא זה ולהוסיף על הדברים שאמרו חברי-הכנסת. אגיד זאת בנקודות, וגם לא כתבתי זאת כי "אל-על" היא חברה שצריכה להתחרות ואינני רוצה שהדברים יהיו כתובים ואני אומרת אותם בעל-פה.
פרישה מרצון היא לא תכנית הבראה. בפרישה מרצון פורשים אנשים שבדרך-כלל יש להם יכולת להשתכר במקום אחר או תכנית אחרת. תכנית הבראה כרוכה בפיטורי אנשים שלא רוצים לפרוש מרצון. לכן, היה צריך לראות את כל התכנית הכוללת. פרישה מרצון זה בכלל צ'ופר.
לא הייתי אומרת דבר כזה.
ערבויות מדינה - אינני יודעת מה יהיה הסוף, אבל עדיין תקציב המדינה הוא בשקלים. השכר בשקלים, "מבטחים" זה בשקלים, הגרעונות הם גם בשקלים ועדיין כולנו, ואינני יכולה להבטיח היום כבר שום דבר, אנו בשקלים. אני מציעה, שערבות המדינה, גם המבוקשת פה, תהיה בשקלים ולא בדולרים.
תכנית ההבראה כולה לא הוצגה לפני הוועדה. לכן, אני חושבת שאי אפשר להוציא מרכיב אחד שלה, כי אחרת זה מה שאמר יושב-ראש הוועדה: זה סתם להעביר כסף.
אם החברה לא יכולה להשיג זאת במקום אחר, היא צריכה לתת משהו תמורת זה, איזו שהיא התחייבות או משהו - לקבל BACK TO BACK איזו שהיא התחייבות.
נקודה שלא שייכת ל"אל-על" אבל זו ההזדמנות להעירה - יש פה בעיה של סתירה וניגוד אינטרסים בין הבעלים, כאשר מדינת ישראל היא הבעלים של "אל-על", לבין הממשלה. זה נוח לה. היא הממשלה וגם הבעלים. אלה דברים, שחברה אחרת לא יכולה להשיג בכלל, כי בעליה לא יכולים לתת ערבות מדינה. זו בעיה. זה לא רק "אל-על". זה קשור לכל, אבל ב"אל-על" זה בולט מאד.
ב"מבטחים" שהיא קופת פנסיה שמתנהלת לפי כל מיני כללים יש תכנית לפרישה מוקדמת. אם אתה מחליט לפרוש פרישה מוקדמת ויש לה "מבטחים" אחרי כך וכך שנים וכו' - עושים לך חישוב אקטוארי מדוייק בכמה תקטן הפנסיה שלך, והם מוכנים לשלם לך החל מגיל 55 או החל מגיל 58 את הערך הנוכחי של זרם התקבולים העתידי שאתה צפוי לקבל.
אני רק רוצה להראות לכם את העניין. לא צריך לשלם בשביל זה. "מבטחים" כבר לקחה זאת על עצמה. ברגע ש"מבטחים" ביטחה מישהו באיזה שהוא הסכם קיבוצי וקיבלה מספיק, כלומר צריך ותק מסויים, ואחר כך אדם אומר "אני רוצה לפרוש פרישה מוקדמת", ואלה לא דברים שהמצאתי אותם אלא אלה דברים שקיימים, - --
בדיוק. יש ערך נוכחי של זרם התשלומים העתידי, ואתה מקבל פחות. בודקים לך את זה, ויש נוסחא מתמטית. "מבטחים" לא צריכה בשביל זה שום ערבות מדינה ושום ערבות. זו תכנית.
צריך לפרק? - אז, הייתי אומרת: לפחות תפרקו לשני מרכיבים: מרכיב אחד הוא מה אם מבוטח ב"מבטחים" בא ל"מבטחים" ואומר: "אני רוצה עכשיו לפרוש. תגידו לי כמה אקבל". היה הסכם עבודה שאומר "אני מבטיח לך משכורת מלאה עד גיל 65 או פנסיה מלאה" - תפרקו את שני החלקים, את המרכיב הזה ש"מבטחים" כבר לקחה על עצמה כי זה היה ב"מבטחים" לכל אזרח, ובין התוספת ש"אל-על" הבטיחה לעובדיה, ורק על זה לפחות תקחו ערבות מדינה.
הנתון, שביקשתי אתמול והתקבל היום, נותן את יתרת הערבויות ל-31 בדצמבר 2001. הייתי מצפה מהחשב הכללי, עם המחשבים המאד משוכללים שיש להם והידע הרב שיש להם, שזו תהיה יתרה יומית.
ראשית, הייתי מצפה מהם שיתנו לי את ה-30 ביולי 2002.
שנית, הייתי מצפה שיתנו לי פירוט של כל הערבויות.
דברי חבר-הכנסת וילן מזכירים לי את הפתגם התלמודי: "ערבך ערבא צְריך". התלמוד מתאר בפתגם מאד יפה, שיש מצבים שגם הערב צריך ערב. האם אתם טוענים ואומרים שהערבות היא למעשה כסף מזומן או שחלילה עלולות להיווצר נסיבות שהכסף הזה תצטרכו אותו ככסף מזומן? האם ישנו מצב כזה? האם עלול להיות מצב כזה?
זה יהיה כסף שיהיה מונח בצד, שאם, חלילה, קורים אסון או מחדל או לא-יודע-מה, יש כסף מזומן שאתה צריך לשלמו. אינני רואה שהאוצר היום הוא במצב כזה שהוא יכול לערוב ב-15% מתקציבו - 31 מיליארד שקל - ואתם מוסיפים היום עוד 360 מליון מליון. זה כמעט 15% מתקציבו.
שנית, האם יש פה תקדים שהאוצר חתם על הערבות לצורך תנאי פרישה של סקטור כלשהו, מפעל כלשהו?
הם טוענים שיש להם, ורק בגלל שהממונה על שוק ההון דורש את הערבות הזו האוצר מאשר זאת.
מה הם תנאי הפרישה שאתם מציעים לעובדים במסגרת הסכם תנאי פרישה מרצון? זה חשוב.
עכשיו, התחיל הדיון. עד עכשיו, לא דיברו על "אל-על" אלא על האוצר. עכשיו, מדברים על "אל-על".
בסופו של דבר, אם הם נותנים תנאי פרישה חריגים, הרי האוצר ערב לתנאי הפרישה החריגים, אם אנו מאשרים את הערבות.
חבר-הכנסת וילן, אני רואה שאתה הולך. אני לא הולך להצביע על הרביזיה. אבל, לגבי נושא זה אני מצביע ואתה תבוא.
תכנית הפרישה מרצון האמורה היא תכנית הבראה מובהקת, מאחר והמלה "מרצון" פירושה רק: "כופין עליו הר כגיגית עד שאומר 'רוצה אני'". כלומר, "אל-על" הכינה רשימת עובדים, שתכונתם המשותפת שלהם היא שאינם מביאים תפוקה ראויה ל"אל-על", והיא רוצה לגרום לפרישתם תוך הבטחת תנאי קיום אנושיים ונאותים, שמיד אענה על זה בתשובה לשאלתךָ, והפרישה מרצון רק אומרת שאינני מפטר את האיש בעל כורחו אלא אני גורם לזה שהאיש בא ואומר: "הנה, אני חותם על כוונתי לפרוש".
לכן, אני מציע תנאים. לכן, קודם כל, זו תכנית הבראה מובהקת - תכנית הבראה, שכבר בשנתה הראשונה הותירה בידי "אל-על" חסכון של 4.5 מליוני דולר לשנה אחת לאחר כל תשלומי הפרישה שאנו משלמים ל"מבטחים". בסך-הכל, אותה תכנית של 240 עובדים שהפרשנו בשנה שעברה במשך עשר שנות הפרישה יותירו ב"אל-על" לפחות 38 מליון דולר כחסכון כולל, שרובו בא בשנים הראשונות כי במרוצת הזמן אנשים מגיעים לגיל 65 והם כבר ממילא פורשים. כלומר, הערך הנוכחי של החסכון גבוה מאד. אנו מרגישים זאת כבר בשנה הראשונה. לכן, זו תכנית פרישה מאד הבראתית.
להלן התנאים: מדובר בעובדים שגילם המינימלי 55 ולא יותר מאשר 64. הותק שלהם צריך להיות כ-30 שנה ומעלה בחברה, הוותק הממוצע של האנשים שפרשו היה כ-35 שנים בחברה. התנאים הם, שהאיש מקבל פנסיה עד הגיעו לגיל 65 מאמצעי החברה 2% לשנה.
לא. הממוצע הוא 6 עד 7 שנים, כי פורשים אנשים מגיל 55 עד 64. משקל בני ה-55-60 הוא קצת יותר גדול.
אני נותן לו 68%. אני נותן ל"מבטחים" כל חודש את הכסף שמהווה 68% משכרו, ו"מבטחים" אומרת: "אני נותנת לך את הפנסיה". זה לא "אל-על", כדי שלא יהיו יחסי עובד-מעביד.
בנוסף, אני שומר את הזכויות הסוציאליות של העובד ב"מבטחים". כלומר, עד שהאיש יגיע לגיל 65, אני ממשיך לשלם לעובד את ההפרשה הסוציאלית לשמירת זכויותיו ב"מבטחים" בתנאי שגם העובד מפריש את חלקו מדי חודש מהפנסיה שלו, כדי שגם בתקופת הפנסיה התקציבית הוא יצבור ותק נוסף בהגיעו לגיל 65 יקבל את הפנסיה מ"מבטחים".
אני הולך לענות על זה עכשיו.
בנוסף לזה, כשהאיש פורש, שהרי הוא מתפטר מ"אל-על" - כשהוא מתפטר מ"אל-על", על-פי החוק במדינת ישראל הוא זכאי לפיצויים כדין.
אתחיל אחרת. ב"אל-על" מקדמת דנה לא היתה קרן פנסיה, אלא רק קרן פיצויים, כי עובדי "אל-על" במשך שנים רבות לא האמינו שיש אנשים בני 50. הם אמרו שאין חיה כזו בטבע. לכן, לא היתה קרן פנסיה. גם קופת פיצויים - החברה לא הפקידה עד 1982, לפני שנות דור, בקרן הפיצויים.
פעם ראשונה שעובדי "אל-על" וההנהלה הגיעו להסכם על כניסת עובדים לקרן הפנסיה היתה ב-1992. ב-1992 לעובדים היתה אופציה להכנס לקרן הפנסיה מאותו מועד ואילך - זו המלה החשובה: מאותו מועד ואילך. אם בחרו לא להכנס לקרן הפנסיה, הם ממשיכים להיות זכאים לפיצויים בפרישתם. רק עובד חדש, על-פי ההסכם הקיבוצי, חייב להכנס לקרן הפנסיה.
קח לדוגמא את העובד בן ה-60 שפורש עכשיו על-פי התכנית הזו. הוא היה 30 שנה ב"אל-על", ונניח שהוא הצטרף.
אל תקפצו. אני נותן לך דוגמא שתבהיר לך את העניין. עובד בגיל 60 עם ותק של 30 שנה הצטרף לקרן הפנסיה ב-1992, כשנוסד ההסכם הזה, והוא פורש היום. הוא זכאי ל-100% פיצויים כדין עבור התקופה מיום כניסתו לעבודה ועד 1992. מ-1992 ואילך הוא זכאי לפנסיה מ"מבטחים" מגיל 65 --
לפי הכללים של "מבטחים". זה לא נוגע לתכנית הפרישה מרצון, כי הזכאות שלו בגין פנסיה מ-1992 עד 2002 תיכנס לתוקפה בהגיעו לגיל 65.
למה נושא תכנית הפרישה המוקדמת של "מבטחים" לא חל על העובדים האלה? בגלל הוותק הזעום שלהם. הם לא זכאים לזכויות האלה, מפני שהם בממוצע בין 8 ל-4 שנים בכלל בקרן "מבטחים" אם הם בכלל בקרן "מבטחים".
יש לך כסף על הפנסיה רק לעשר שנים - מ-1992 עד 2002. אבל, לאותו פורש אתה נותן פנסיה של 68%.
--אני נותן פיצויים 100% משכרו עבור התקופה שמסתיימת ב-1992. זה רק חד-פעמי, שחוק מדינת ישראל מחייב.
סליחה, טעיתי. אדוני, אני מסיר בפניך את הכובע. טעיתי במספר של ה-30 שנה. הפיצויים, שאני משלם לו, הם עבור 2% לשנה החל משנת 1992.
הוא אומר: 10 שנים "מבטחים" כפול 2% זה 20% ופלוס בונוס שהוא נותן של 8% זה 28%. על 20 השנה הראשונות הוא נותן לו 100% פיצויים.
כל נושא הערבות הזו לא מובן לי. ל"מבטחים" גרעון אקטוארי של כמה מיליארדי שקלים, וזה בהרבה משרדי ממשלה. יש לה ערבות. גם מבקר המדינה כותב שהמדינה ערבה לכספים האלה. עד היום, "מבטחים" לא דורשת את הערבות הזו. מה פתאום היום באה "מבטחים" או הממונה על הביטוח ומבקשים ערבויות? מה ההבדל? אם אתה מבקש פה ערבות מדינה - בוא ותבקש לגבי עוד כמה משרדי ממשלה. אין שום טעם לתת גם פה. אני מבקש תשובה על זה.
אני ניר כהן, מנהל מחלקת הפנסיה באגף שוק ההון. ממש בקיצור: למעשה, מדובר פה בתקופה בה "מבטחים" משמשת כשלם. לוקחת מגורם א' לגורם ב', וזה לא קשור ללהתחייבויות שלה מכוח התקנות. דרכו של שלם היא, שאם יש מקורות - הוא משלם, ואם אין - הוא לא משלם. מאחר והעובדים פה רוצים הבטחה שימשיכו לשלם להם עד גיל הפרישה, נדרשה התחייבות של "אל-על" באמת לשלם.
אינני רוצה לדפוק את עובדי "אל-על". אני מציע שנחזיר את הנושא לשבועיים לממשלה - שכן אתה יוצא לחופשה - ונקבל את עמדת ועדת השרים לענייני כלכלה לגבי סך הערבויות במדינת ישראל.
אני מסכים איתך בכל מלה, אבל אחרי ההצבעה. אל תצביע נגד. תעזוב זאת. מדובר על העובדים. שמעתי אותך, ואינני מקבל.
אני לא מוכן לשערוריה הזו. זו בעיה של העובדים. אם הם לא סומכים על החברה שלהם, מה אכפת לי?
אינני הולך להביא את נושא הערבויות. סמדר אלחנני, עם כל הכבוד, הויכוח שאת מעלה כאן עולה בכל דיון על ערבויות.
חבר-הכנסת וילן, עם כל הכבוד, היועצת המשפטית אמרה לי בדיון הקודם, שהכל בסדר. לכן, גם היום זה בסדר. אתה יכול להצביע נגד.
אבל, אתה לא יושב-ראש ועדת חוקה, חוק ומשפט. אתה יושב-ראש ועדת כספים. אתה אחראי מטעם הרשות המחוקקת על הפיתוח, על הרשות המבצעת.
תבקש רביזיה, ונדון בזה.
אני מעמיד להצבעה את השלמת קרן הפיצויים לעובדי "אל-על" שעבדו בחברה לפני 1983 בגין העסקתם עד סוף שנת 1982 באמצעות מתן ערבות מדינה, לגבי חברת "אל-על". מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
ה צ ב ע ה
בעד - 1
נגד - 2
נמנעים - 1
השלמת קרן הפיצויים לעובדי "אל-על" שעבדו בחברה לפני 1983 בגין העסקתם עד
סוף שנת 1982 באמצעות מתן ערבות מדינה, לגבי חברת "אל-על", לא נתקבלה.