פרוטוקולים/כספים/5143
12
ועדת
פרוטוקולים/כספים/5143
ירושלים, י"ט בסיון, תשס"ב
30 במאי, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, י' בסיון התשס"ב (21 במאי 2002), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 21/05/2002
תקנות מס בולים (סכום מירבי של אגרה שניתן לשלם בבולים)(תיקון מס` 3), התשס”ב-2002.; תקנות הביטוח הלאומי (תשלום ופטור מתשלום דמי ביטוח)(תיקון), התשס”ב-2002.; שינויים בתקציב לשנת 2002.
פרוטוקול
1. תקנות מס בולים (סכום מירבי של אגרה שניתן לשלם בבולים)(תיקון מס' 3),
התשס"ב-2002.
2. תקנות הביטוח הלאומי (תשלום ופטור מתשלום דמי ביטוח)(תיקון),
התשס"ב-2002.
3. שינויים בתקציב לשנת 2002.
המוסד לביטוח לאומי:
ישראל זהבי - לשכה משפטית
רועי קרת - לשכה משפטית
ורד שהרבני - לשכה משפטית
נועה וגנר - משרד העבודה
יעל אביר - לשכה משפטית, אגף המכס והמע"מ
ישראל חזקיה - התאחדות התעשיינים
רותם פלג - משרד האוצר
דניאל לימור - משרד האוצר
אפרת כהן - משרד האוצר
אדי הרשקוביץ - סמנכ"ל כספים, משרד החינוך
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. הסעיף הראשון על סדר היום: תקנות מס בולים (סכום מירבי של אגרה שניתן לשלמה בבולים)(תיקון מס' 3), התשס"ב 2002.
לפי המצב המשפטי היום, אגרות מסוימות ניתן לשלם באמצעות בולי הכנסה. הסכום הבסיסי שנקבע הוא 50 שקל ועם העדכונים הוא הגיע עם המדד ל-135 שקלים. מהנהלת בתי המשפט פנו אלינו שנבקש משר האוצר, באישור ועדת הכספים, להעלות את הסכום, כדי להקל על האזרח.
לא מעלים את האגרה, אלא מאפשרים לשלם בבולי הכנסה גם אגרות שבסכום גבוה יותר ממה שקבוע היום.
זה מקל על האזרח. כשהאזרח מגיע לבית משפט לתביעות קטנות והקופה סגורה, אין לו דרך לשלם במזומן ולכן הוא יכול להדביק יותר בולים.
אני בעד זה. אני מעמיד את הנושא להצבעה. מי בעד אישור תקנות מס בולים (סכום מירבי של אגרה שניתן לשלמה בבולים)(תיקון מס' 3)?
הצבעה
בעד – הרוב
הסעיף הבא על סדר היום: תקנות הביטוח הלאומי (תשלום ופטור מתשלום דמי ביטוח)(תיקון).
גם אחרי הקיצוצים עדיין משהו משתלם. בכל זאת אנחנו משלמים בסדר גודל של 20 מיליארד שקל כל שנה.
שמעתי את השר בניזרי שאומר שקיצצו 6 מיליארד שקל, 8 מיליארד, 6 מיליארד של שיפוי מעסיקים. אז מה נשאר כבר?
עדיין נשארים הרבה מאוד מיליארדים. מה שנשאר הוא עדיין יותר ממה שקוצץ.
התקנות שהבאנו לוועדת הכספים מתייחסות לאופן שבו מחשבים את השכר שממנו גובים דמי ביטוח, כשהתעוררה שאלה מה קורה כשלאדם יש שכר קבוע ומה קורה שמשתלם בחודש מחודשי השנה איזשהו סכום חד פעמי מאוד גבוה ואיך צריך לחשב אותו ביחס למשכורות הרגילות.
מסיבות היסטוריות התקנות היום קובעים כללים די מורכבים וכבר לא כל כך מתאימים להיות.
עובדי מדינה לא, אבל יש עוד עובדים במשק שגובים מהם דמי ביטוח.
השיטה הנוכחית לא טובה והיא קובעת כללים שלפיהם בעצם דרך החלוקה של אותו שכר נוסף היא לא נכונה. לפי השיטה הזאת אם התשלום הנוסף ניתן בחודשים מסוימים, אז הוא מחולק על פני מספר מסוים של חודשים בשנה. אם המענק ניתן בחודשים אחרים, הוא מחולק על פני מספר חודשים אחר.
אני רוצה לשאול שאלה תיאורטית. אם אישה שמקבלת דמי לידה לקחה את חופשת הלידה חודשיים לפני הלידה ובאמצע היא קיבלה איזשהו סכום עבור הבראה, איך אתם מחשבים את זה? השאלה הזאת היא בעקבות תלונה שהוגשה לי על ידי אישה שטענה שמוסד מסוים החשיב לה את זה כמשכורת כאשר לא מדובר במשכורת.
אני מדבר על מצב בו אישה לקחה חופשת לידה לפני הלידה ובאמצע היא קיבלה דמי הבראה. האם החישוב הוא לפי שלושה חודשים שלפני הלידה? במקרה שלה המעביד הכניס לה את זה לתוך המשכורת ואז היא מפסידה.
זו בדיוק התקנה. התקנה שקיימת היום קובעת שחייבים לפרוס את השכר לאחור למספר חודשי עבודה, לפי המועד שבו שולם המענק. יכול גם להיות שהשכר הבסיסי של היולדת עלה רטרואקטיבית והיא תקבל הפרשי דמי לידה.
התקנה שקיימת היום היא בעצם תקנה שהמעסיקים ביקשו אותה בזמנו, משום שבזמנו הוסבר שלא יכול להיות שאם אנחנו פורסים שכר לאחור, שזה יחתוך שנות כספים ושמס הכנסה לא מקבל את זה. בדקנו את זה אז במס הכנסה וזה היה נכון. יצרנו תקנה כל כך מסובכת – ואני הייתי בין אלה שניסחו אותה – שהיום, כשאני מלמד את העובדים שלנו את התקנה ואיך צריך לחשב וכו', אני צריך לשבת ולהיזכר איך זה היה, כי זה כל כך מסובך. הוחלט לפשט את זה ולהחזיר את זה למצב שהיה קיים לפני כן. תקנות מס הכנסה תוקנו ואנחנו רוצים לפרוס שכר נוסף לשניים-עשר חודשים באופן יחסי לאחור, להוסיף את החלקים באופן שווה וזה גם יגדיל את הגמלאות בהתאם.
מה עם פריסה קדימה? אם אני יוצא למילואים, אבל שלושה חודשים קודם קיבלתי דמי הבראה. אם אתה פורס לי לאחור - - -
אז יוצא שכיכול בשלושת החודשים לפני שירות המילואים שלי או חודשיים לפני לא קיבלתי דמי הבראה, אבל בשנה הבאה אני גם אקבל דמי הבראה.
בדוגמה שיושב ראש הוועדה הציג, אם יש תשלום שמשתלם אחרי המועד שבה קיבלת את הגמלה והוא מחושב אחורנית, נוצרת לך הכנסה יותר גבוהה מזו שהיתה.
כשאני יוצא למילואים אתה מעביר למעסיק שלי את הביטוח הלאומי שמגיע עבורי ובעוד שנה אתה מחזיר לו עוד החזרים?
יכול להיות שבשוליים יש כאלה קטנים שלא יודעים, אבל הגדולים כולם יודעים. דרך אגב, גם המעסיקים הקטנים לא צריכים לדעת, כי כולם עובדים על מערכות שכר ממוכנות וזה אוטומטי.
אני יושבת ראש הוועדה לענייני הביטוח לאומי בלשכת עורכי הדין. אני רוצה לומר שיש פה היבטים של פגיעה בגמלאות, לפעמים שיפור בגמלאות. על כל פנים, אני מציעה שבטרם אתם מאשרים את זה, שתהיה התייעצות גם עם היועצת המשפטית של ועדת העבודה והרווחה שדנה בגמלאות.
העליתי נושא שיש לו היבטים שלא שייכים לוועדת כספים, אלא לנושא של גמלאות פרופר. לדוגמא, אדם נפגע בעבודה בחודש ינואר. הבסיס של החישוב של הפגיעה שלו, לפעמים נכות לכל החיים, יהיה החודשים הקודמים בשנה הקודמת. נניח שלצורך העניין רק בשנה שלאחר מכן ישתלם לו איזשהו בונוס, בונוס גבוה, שבדיעבד מס הכנסה כן ייחס את זה לשנה הקודמת. אני שואלת את המוסד לביטוח לאומי האם הוא יכניס את התשלום הזה גם אם הוא היה אחרי הפגיעה בעבודה?
אני רוצה בעצם לומר שישנן פה הרבה מאוד שאלות שלא באות לידי ביטוי בהצעה הזאת. יכול להיות שצריך לאשר את ההצעה כמו שהיא, אבל יכול להיות שצריך לצורך העניין לתקן למשל את חוק ביטוח לאומי סעיף 98, שמגדיר מה זה שכר עבודה רגיל.
יכול להיות שיש דברים שצריך לתקן, אבל זה שייך לוועדת העבודה והרווחה. כרגע אנחנו מדברים על סעיף מסוים או על חישוב מסוים שמדבר על כסף. לכן הדברים האלה שייכים אלינו ולדברים האלה אנחנו הולכים להתייחס ולא על דברים אחרים.
זה לא שייך לסעיף הזה בכלל. התיקון שאת מבקשת שייך לוועדת העבודה והרווחה. את צריכה לפנות אל יושב ראש ועדת העבודה ולבקש ממנו שיעלה את זה אצלו בוועדה.
השאלה היא אין מקום לעכב את זה ולקבל תשובה מהביטוח לאומי לגבי ההשפעה של התיקון הזה על דמי לידה, על מילואים ועל פגיעה בעבודה של שכירים.
אני חושבת שההצעה של הביטוח הלאומי היא הצעה מאוד טובה, כי היא עושה סדר. בתור מי שתמיד בודקת את תלוש המשכורת שלה ובאה בשאלות למנהלי השכר פה ולא מקבלת את התשובות המלאות, אני מאוד מרוצה מזה. אבל יש תשלומים שהם לא שנתיים. האם דמי לידה זה תשלום שנתי?
אם זה תשלום שנתי, דמי ההבראה או המענק השנתי הזה שאנחנו מקבלים צריך לחלק אותו ל-12, כי זה שומר גם על הגמלאות שהן תהיינה בגודל הנכון.
הכל עניין של מזל. לקבל דמי לידה עוד אולי אפשר לתכנן, אבל לגבי פגיעה בעבודה זה לפי מתי שנפגעים ולפי המזל.
אני רוצה לשאול לגבי העניין של ה-25%. ברור לי שיש כאן עניין של נוחות, אבל השאלה היא אם זה לא יגרום לעיוות מסוים. נניח שמעסיק משלם לעובד שלו מענק בגובה 24% משכרו.
זה היה 50% ואנחנו משפרים את זה עכשיו ל-25%. נכון שיש כאן גם עניין של נוחות ביצועית וזה עניין שרירותי, אבל זה בוודאי יותר טוב מ-50%.
זה גם לא חל על כל סכום. נניח שנולד לעובד ילד והמעביד נותן לו מתנה של 150 שקל. כיוון שהמעביד שילם את זה, זה שכר עבודה וזה חייב בדמי ביטוח וחייב במס. אתם רוצים שנפרוס את זה? לכן הוחלט לקבוע איזשהו סכום נורמלי שלא יהיה גבוה מדיי או נמוך מדיי, שאותו לא הסכמנו לפרוס. אם המעביד נותן לעובד מתנה כזאת, הוא מצרף את זה לשכר באותו חודש.
הממשלה ביקשה לבטל את התקרות ואם היא תצליח בזה, לא יהיו תקרות. הנימוק היחידי שהוא רלוונטי הוא בגמלאות מחליפות שכר, וזה כדי שהעובד לא ייפגע היה ויקרה לו מקרה.
האם אפשר לקבל תשובה לשאלה שלי לפני ההצבעה? האם יפגע מי שמקבל את הבונוס אחרי הפגיעה בעבודה?
אם תתקלי בזה, תתקשרי אליי ואני אראה לך שמתקנים את זה. במקום ללכת לבית דין, תתקשרי אליי.
מי בעד אישור תקנות הביטוח הלאומי (תשלום ופטור מתשלום דמי ביטוח)(תיקון), התשס"ב-2002?
הצבעה
בעד – הרוב
מדובר ב-200 מיליון שקל בהרשאה להתחייב לשכירת מגורים לקשישים בהתאם לסיכום בין שר האוצר למשרד השיכון. מדובר על 500 יחידות דיור לתקופה של 20 שנה.
מדובר בעצם בהוצאה שוטפת, כי אלה פעולות שוטפות של המשרד, שעוזרים לקשישים להיכנס לשכירות לטווח ארוך.
בהחלט לא. המשרד עצמו שוכר את יחידות הדיור ולא מדובר על עזרה לקשישים לשכור דירה. במקום שהמשרד יבנה הוסטל, הוא שוכר את ההוסטל.
אין לי בעיה עם זה, זה דבר טוב, מה גם שזה בדרך כלל במרכזי הערים. בכל מקרה זה לא צריך להיות בסעיף פיתוח. מדוע זה צריך להיות בסעיף פיתוח? למה זה צריך להיות בהרשאה להתחייב? ברור לי למה זה, כי אין כסף ברזרבה ולכן אתם לוקחים מהרזרבה של ההרשאה להתחייב.
אני לא אומרת מה רע בזה, אלא שצריך לומר את האמת, כדי שתהיה שקיפות מלאה. אני לא רואה סיבה לקחת את זה מהרשאה להתחייב ואני לא רואה סיבה שזה יהיה בסעיף 70 ולא בסעיף הרגיל.
עם כל הכבוד, את אומרת שאין שקיפות כאן, אבל משרד השיכון אומר בפירוש שהוא רוצה לתת 200 מיליון שקל עבור קשישים. זה לגיטימי, בסדר ונוהל תקין.
מכיוון שמדובר בשכירת מבנים, היום מבצעים את ההתחייבות בהרשאה להתחייב. השקיפות היא בזה שזה בהרשאה להתחייב, שהיום אני שם את כל הסכום ולא רואה כל שנה 20 מיליון שקל או סכום אחר. אני אומר היום של-20 שנה זה יעלה 200 מיליון שקל.
יש מספר קריטריונים שאנחנו עובדים לפיהם ועל פי הקריטריונים האלה זה יוצא בסופו של דבר במקומות במרכז הארץ.
נכון ואני גם אסביר למה. בסופו של דבר הסעיף הזה מתנהל כל שנה קצת אחרת ומיישרים אותו לפי איך שהוא מתנהל.
לא. אין לזה שום קשר. מדובר בסך הכל בתיקון פנימי של הסעיף הזה, שבמקום אחד יש טיפה עודף ובמקום אחר יש חסר.
בעוד חודשיים יכול לבוא שר השיכון ויאמר שהוא צריך עוד 20 מיליון שקל. אני לא יכול להצביע על זה.
גם אני אצביע נגד. אני מציע לא להצביע היום על זה עד שנקבל הבהרות לגבי זה.
פנייה מס' 83-84.
מדובר בהעברה של 30 מיליון שקל מסעיף הוצאות פיתוח אחרות. לאור המצב של הסניגוריה הציבורי, המצב הקשה מבחינה תקציבית, אנחנו משלימים כאן חלק מהפער שחסר, 30 מיליון שקל.
בגדול, לא היה שינוי משמעותי. מה שכן עשינו בסניגוריה הציבורית הוא שפעלנו להוריד תעריפים של עורכי הדין, פעלנו להכנסת קריטריונים, כדי שהם יעבדו במערכת של תיקים במקום תיק תיק, כי זה מוריד מהעלויות.
האם מישהו שוחח עם השופטים בעניין הזה? אני רוצה להסביר למה היה צריך לשוחח עם השופטים. הסניגוריה הציבורית זה באמת מכשיר נהדר, אבל בפועל מופיעים נאשמים שלא שאין ידם משגת, ידם משגת, אבל הם מופיעים בפני שופט בלי סניגור. כל שופט, באופן אוטומטי, לא אוהב בעל דין שלא מיוצג בפניו. אומרים לשופט שאין יכולת וכו', ומייד מחליטים על סניגוריה ציבורית. פתאום הסניגוריה הציבורית התחילה להתמלא לא באלה שבאמת צריכים לעזור להם, אלא מהגורן ומהיקב.
מה שחבר הכנסת פריצקי אומר הוא נכון. 40% מהוצאות הסניגוריה הציבורית נובעים מ-18(ב), שזה הסמכות של השופטים להפנות לסניגוריה הציבורית.
הפנייה הזאת נועדה בעיקר לעשות את השינויים בתקציב. כפי שאתם זוכרים, כשהחליטו על התקציב, ברגע האחרון היה קיצוץ של שני אחוזים בכל המשרדים, למעט משרד הביטחון. האוצר, שלא יכול היה להיערך לקיצוץ, החליט לשים אותו במספר גושים. אנחנו הסטנו את זה לאורך כל התקציב. זה השינוי הגדול.
השינוי השני שישנו בפנייה זו הוא תוספת גידול טבעי.
הדבר השלישי, היו מספר החלטות ממשלה שהיינו צריכים להתייחס אליהם, כגון עזרה ראשונה וכד', שבאים לידי ביטוי בפנייה הזאת.
מי בעד פנייה מס' 85?
הצבעה
בעד – 1
נגד – 2
אני מבקש רוויזיה. הרוויזיה תתקיים בישיבה הבאה.
אני מודה לכולם, הישיבה נעולה.
- - - - - - -
הישיבה ננעלה בשעה 11:00