פרוטוקולים/כספים/4729
19
ועדת הכספים
20.2.2002
פרוטוקולים/כספים/4729
ירושלים, כ"א באדר, תשס"ב
5 במרץ, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 370
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ח' באדר התשס"ב (20 בפברואר 2002), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 20/02/2002
תקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסות משקיעים בסרט בישראל) (תיקון), התשס”ב- 2001.; תקנות מס הכנסה (שיעור המס על הכנסה בעד עבודה במשמרות) (תיקון), התשס”ב-2001.; אישור המלצות ועדת המשנה לשוק ההון.
פרוטוקול
1. תקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסות משקיעים בסרט בישראל) (תיקון), התשס"ב-
2001.
2. תקנות מס הכנסה (שיעור המס על הכנסה בעד עבודה במשמרות) (תיקון), התשס"ב-
2001.
3. אישור המלצות ועדת המשנה לשוק ההון.
טלי דולן - יועמ"ש, אגף כלכלה והכנסות המדינה, משרד האוצר
עו"ד אבי נוב - אגף כלכלה והכנסות המדינה, משרד האוצר
עו"ד נועה וגנר - משרד העבודה והרווחה
חזקי ישראל - התאחדות התעשיינים
איתן אבן - איגוד מפיקי סרטים וטלוויזיה בישראל
תמר מרימוביץ
1. תקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסות משקיעים בסרט בישראל) (תיקון), התשס"ב-2001
2. תקנות מס הכנסה (שיעור המס על הכנסה בעד עבודה במשמרות) (תיקון), התשס"ב-2001
בוקר טוב, אני פותח את הישיבה. הסעיף הראשון על סדר היום הוא תקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסות משקיעים בסרט בישראל) (תיקון), התשס"ב-2001.
תקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסות משקיעים בסרט בישראל) מאפשרות לנכות מהכנסות את ההוצאות שהיו לאדם שהשקיע בסרט ישראלי.
זאת שאלה טובה מאד. אני מוכרחה להגיד, שאני מודה ומתוודה שאני התכוננתי אליה. אנחנו מבקשים להאריך את תוקף התקנות האלה AS IS לשנת 2002, בגלל מינויה של ועדת רבינוביץ, שמן הסתם תדון גם בהטבות המס למיניהן, כולל ההטבה הזאת.
אנחנו מדברים על הסרטים. תדע לך שאני עומד לנקום במפיקי הסרטים, אז תחליט מהר לאן אתה רוצה ללכת.
חבר-הכנסת ליצמן שאל מה יקרה אם הוא לא יאשר את התקנות. אני יכולה להגיד, שאני מקווה שבשנה הבאה נלך בדרך של התקצוב הנכון, ולא בדרך של ניכוי מהמס.
אבל לפי מה שאמרת כאן, יוצא שוועדת רבינוביץ לא תסיים את עבודתה עד סוף שנת 2002, כי אחרת למה לכם להאריך את התקנות עד סוף השנה?
לא, רבינוביץ אמור לסיים את עבודתו תוך 90 יום, אבל תמיד צריך לזכור שישנם הליכי חקיקה, והליכי החקיקה מן הסתם ייקחו כמה חודשים.
אני מקווה שזה ייקח פחות זמן, ואני מקווה שגם התוצאה תהיה אחרת. הכוונה שלנו היא שבתאריך אחד בינואר 2003 ההמלצות ייכנסו לתוקף.
השקעה לא מתירה ניכוי מס, בהשקעה אתה מגדיל את הנכסים שלך. אם אתה משקיע היום במפעל תעשייתי, אתה לא מקבל ניכוי ממס על ההשקעה.
טוב, אני לא שייכת לחלק התקציבי. על כל פנים, מדובר בסכום נמוך יחסית, ואנחנו רוצים במהלך השנה לעשות סדר.
אנחנו עוברים לדון בתקנות מס הכנסה (שיעור המס על הכנסה בעד עבודה במשמרות) (תיקון), התשס"ב-2001. מדובר בזיכוי מהמס בשיעור של 15% לגבי הכנסה מעבודה במשמרת שנייה ושלישית של עובדים במפעלי תעשייה, כשעיקר הפעילות של המפעל היא פעילות ייצורית.
בשנת 1990 הוגבלה ההכנסה שבגינה ניתנת ההטבה, והסכום הנכון ל-2001 היה 8,800 ₪.
לא, מדובר על תקרה של 8,800 שקל. בזמנו היו טענות שאנו מסבסדים את עובדי חברת החשמל ואלה שמרוויחים משכורות עתק, ולכן קבעו תקרה של 8,800 שקל. זה יוצר מצב שאנשים שמקבלים רמות שכר גבוהות מאד לא ייהנו מהטבה כל-כך גבוהה.
בוודאי שזה גם יידון שם. אני לא יודעת האם תחליטו לבטל את זה או לא, אבל בוודאי שזה יידון שם.
המטרה של זה היתה לפני שנים רבות לעודד את העסקת המפעלים שמעסיקים עובדים במשמרת שנייה ושלישית. זה היה בבחינת עידוד לבעלים ולא לעובדים. בתקופה של אבטלה וחוסר תעסוקה, לא צריך להטיל קנסות על עבודה, אבל לא צריך לסבסד היום עבודה.
אני בעד הארכת תוקף התקנות האלה, ואני אגיד לכם מאיזו סיבה. אם את רוצה להחליט את מה שאת מחליטה, דבר ראשון אנחנו נחליט לא לתת זיכוי עבור משמרת בשבת, כי משלמים עבור יום אחד עבודה במשמרת שבת כמו שלושה ימים באמצע השבוע.
אני תומך בגישתך. בניגוד למה שאמרה סמדר, הטבת המס הזאת מהווה את התמריץ המרכזי לעבודה במשמרות.
האם לדעתך צריך לתת תמריץ כזה לעובדי משמרת נוספת בקריית גת, כשרוצים לפטר 700 עובדי "בגיר"?
אני אומר שיש מקומות שיש בהם אבטלה גואה, ויש מפעל אחד שעומד להיסגר. האם לדעתך יש טעם לשלם למפעל מסוים עבור עובדים במשמרת נוספת, במקום לאפשר לעובדים נוספים להרוויח שכר של לפחות משמרת אחת?
לגבי השכר על עבודה במשמרת שנייה ושלישית, זה תלוי בהסכמים קיבוציים ובענפים השונים. יש ענפים שבמשמרת ראשונה מקבלים בממוצע תוספת של 25% ויש כאלה שעבור משמרת שלישית מקבלים תוספת של עד 40% וגם 45%. זה משמש תמריץ לעבודת המשמרות, כאשר אנחנו נותנים את התמריץ הזה, וגם המדינה משתתפת בזה.
אם יש בקריית גת מפעל שיש לסחורה שלו ביקושים, והוא יוכל להעסיק יותר עובדים ולהעסיק במשמרת שנייה את עובדי "בגיר" לדוגמה, זו ההזדמנות גם לפצות את העובדים. הכל תלוי במסגרת ההזמנות. זאת אולי תשובה חלקית למה ששאלת. אני חושב שאם לא נאריך היום את תוקף התקנות האלה, תהיה פגיעה גם בעובדים עצמם.
אני ארגיע אותך, כי אני בעד אישור התקנות. אני שואל האם אחרי האישור הזה לא כדאי שגם אתם תיישמו את זה במקומות שיש בהם מספר גבוה של מובטלים, כי אין דבר כואב יותר מלראות אדם שפיטרו אותו ושהוא מחוסר עבודה.
אני אומר שאולי תיפגע מעט פרנסתם של אותם עובדי משמרות, אבל לא כולם מנצלים עד תום את המשמרות, וכך תתאפשר העסקת עובדים נוספים. התייחסתי למשמרות בשבת, ואני מתכוון למה שאמרתי. בלי קשר לשבת, אני אומר את הדברים האלה גם מתוך דאגה למובטלים.
נהג ב"דן", למשל, שעובד ביום שבת, מקבל שכר גבוה פי שלוש מזה שעובד ביום רגיל. נהג "דן" שעובד שלוש שבתות בחודש – הוא עובד הרבה פחות קשה בימי שבת, כי הכבישים ריקים ואנשים לא עולים לאוטובוס, ואני אומר את הדברים לאחר שבדקתי אותם - מקבל עבור כל משמרת כזאת פי שלוש ממשמרת רגילה, כאשר במקומות אחרים יש מובטלים. האם לא כדאי להעסיק במקומו עוד שלושה עובדים שיעבדו באמצע השבוע?
לאור המצב הקיים, יש מפעלים שמנסים לשרוד, ואפילו מגיעים להבנות עם עובדים לגבי הורדה של רמת שכר מסוימת.
שאלו אותי אתמול לגבי נושא הארנונה, וגם לגבי התגובה לדברים שפרסמת ועל כך שיש פגיעה קשה בתעשייה ובמפעלים. אמרתי שאני מסכים שהמפעלים הם במצב קשה, ושנצטרך לדון במצבם ולעזור להם, אבל להגיד לך שאני מסכים עם הטענה שהמפעלים יתמוטטו בגלל ההפרש בין 1.7% ל-2.5%? אני לא תמים כזה, ולכן אני לא אגיד לך שזה המצב.
בכל מקרה, העלאת הארנונה ל-2.5% פוגעת בהם, ומוסיפה נטל כבד על אותם מפעלים ועסקים, שבקושי מצליחים לשרוד היום.
אני חושב שגם תשלומי החשמל והמים הם נטל. העברנו חוק הסדרים שמקפיא את כל הקצבאות וכו', אז למה שלא תהיה הקפאה בחשמל ובמים? זה מה שאומר ההגיון, בלי הסתדרות עם הסתדרות. אם אתה מקפיא, אין בעיה, תקפיא את הכל.
אולי מישהו יסביר לי, למה כל המוזמנים לא הגיעו לישיבה? האם הם היו בטוחים שתקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסות משקיעים בסרט בישראל) יאושרו, או שהם היו בטוחים שהן לא יאושרו?
יכול להיות שיש פקקים בכניסה לעיר. הם הוזמנו לשעה 9:00. אם הם לא באו, סימן שהם יודעים שאתה תומך בסרטים.
אני מניח שהם סמכו על כך, שאוטומטית אנחנו נאשר את התקנות, אבל אני הולך להפתיע אותם. אני לא יודע האם לא להצביע, או להצביע נגד.
קודם כל, בואו נצביע על תקנות מס הכנסה (שיעור המס על הכנסה בעד עבודה במשמרות) (תיקון), התשס"ב-2001 – מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה להאריך את תוקף תקנות מס הכנסה (שיעור המס על הכנסה בעד עבודה במשמרות) (תיקון), התשס"ב-2001 לגבי שנת המס 2002, התקבלה.
על זה לא הצבענו.
אני עושה הפסקה לדקה, עד שאיתן כבל יגיע לדיון על המלצות ועדת המשנה לשוק ההון.
מאחר שהגיע איתן אבן מאיגוד מפיקי סרטי טלוויזיה בישראל, אני מחדש את הדיון על תקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסות משקיעים בסרט בישראל).
היתרון הגדול שלה היה שכאשר חוק הקולנוע לא היה קיים, גייסנו ממשקיעים פרטיים כספים, הם קיבלו את ההכרה, וההוצאה היתה מוכרת, וכך הוזרם כסף לענף בטיפין טיפין.
עכשיו כשחוקק חוק הקולנוע, ניתן לנו לגייס כסף ציבורי עד גובה של 70% מהתקציב לכל סרט ולכל פרויקט בנפרד. אנחנו זקוקים להשלמה של 100%, והתוספת של 30% יכולה לבוא רק ממשקיעים פרטיים. מפני שכל המשקיעים הפרטיים בשנים האחרונות עזבו קולנוע לטובת היי-טק, וכמעט שאין בכלל משקיעים פרטיים, אנחנו חייבים לעודד אותם ולתת להם תמריץ כדי שיחזרו אלינו.
כן, על זה אני מדבר, אבל זה הולך למועצת הקולנוע, וזה כסף ציבורי. כסף ציבורי, לפי התקנון, יכול להוות עד 70%, וחסרים 30% מגיוס כספים פרטיים של אנשי עסקים. בלעדי זה, כל החוק כאילו חוקק לשווא, איך נפעיל את החוק הזה? לכן אנחנו מבקשים שהחוק ייושם. מה עוד, שאין פה פגיעה בתקציב המדינה.
אני מבקשת למחות על ההערה הזאת. בנוכחותי, אי אפשר להגיד שהטבה במס לא פוגעת בתקציב המדינה.
אבל יש לו יתרונות אחרים הרבה יותר גדולים, שלנו אין בכלל. אנחנו בעצם נשארים קירחים מכאן ומכאן, כי קיבלנו איזושהי עוגה - שכולנו מודים על קבלתה - אבל העוגה היא מפולחת.
ומה יקרה אם אני לא אאשר את התקנות האלה עכשיו, אלא אומר שנחכה חודשיים, ואז אולי יגיעו אלינו תיקונים שונים למס הכנסה מוועדת רבינוביץ החדשה? אפשר להחיל את זה רטרואקטיבית, נכון?
אפשר להחליט שזה יהיה רטרואקטיבי, אבל אני חושבת שאם יש אנשים שרוצים עכשיו להשקיע, הם לא יידעו האם כן תינתן להם ההכרה לגבי ההוצאה או לא.
לא רק זה, אלא יש סרטים שאנחנו מפיקים עבור תחנות הכבלים למשל. הכבלים משקיעים סכום מסוים, והם מקימים אתנו שותפות מוגבלת. הם מקימים שותפות מוגבלת, כדי שגם הכספים שהם משקיעים לא יהיו רק בבחינת הפסדים, אלא כדי שהם יוכלו לקזז חלק.
דרך אגב, אני מודה שכבר קיבלתי הרבה מאד טלפונים בעניין, ולכל המתקשרים אמרתי שהכוונה היא להאריך את תוקף התקנות, כי הן מונחות על שולחנה של ועדת הכספים לצורך ההארכה.
החישוב הוא שנתי. זה יגרום לבלגן לא נורמלי, כי כולם פתאום יטענו שהם השקיעו בחודשים הראשונים, ואיך תעקוב אחרי זה?
בייגה, אני בטוח שאתה תומך בהארכת תוקפן של תקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסות משקיעים בסרט בישראל), ואפילו אין לי ספק בזה.
שאלתי אותם שאלה, ולא קיבלתי מהם תשובה מספקת. שאלתי למה זה חל רק לגבי העניין הזה ולא לגבי דברים אחרים.
תעשיית הסרטים זו תעשייה, שכמעט בכל מקום בעולם יש לה תקנות מיסוי מהסוג הזה. יש טעם רב בעידוד של התעשייה הזאת מבחינת המשק. אני לא יודע כמה זה עולה למשק, והאם זה בכלל עולה למשק.
ועדה נוספת עומדת לשקול את העניין הזה, ולכן ביקשנו להאריך את תוקף התקנות גם לגבי שנת 2002.
ליצמן, אז תאשר את הארכת תוקף התקנות לשנה נוספת, ואחר-כך נראה מה יוחלט. האם זה מה שמציק לך, וכל השאר לא מציק לך?
אני לא הולך אתך לקרב הזה, אז תעשה מה שאתה רוצה. אני חושב שצריך להאריך את תוקף התקנות.
חשבתי לחכות עם זה חודשיים, כדי לראות מה תחליט ועדת רבינוביץ החדשה, ואז לאשר את זה רטרואקטיבית.
מי בעד תקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסות משקיעים בסרט בישראל) (תיקון), התשס"ב-2001? בייגה, אתה מצביע?
מי בעד תקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסות משקיעים בסרט בישראל) (תיקון), התשס"ב-2001?
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – 1
ההצעה להאריך את תוקפן של תקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסות משקיעים בסרט בישראל) (תיקון), התשס"ב-2001 לגבי שנת המס 2002, התקבלה.
אני נמנע. תקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסות משקיעים בסרט בישראל) (תיקון), התשס"ב-2001 אושרו.
אני יכולה להרגיע אותך, שוועדת המשנה לשוק ההון בדקה את כל הנושאים, ורשימת הנושאים נמצאת לפניך.
סעיף 1 - תקנות ני"ע (דו"חות תקופתיים ומיידיים) (תיקון מס' 2), התשס"ב-2002. תקנות ני"ע (פרטי התשקיף, מבנהו וצורתו) (תיקון), התשס"ב-2002.
דו"חות תקופתיים ומיידיים מתייחסים לתאגידים שפועלים עם הבורסה. הם צריכים להוציא דו"חות נוספים על הדו"חות הרגילים שחברה רגילה צריכה להוציא. כשהוציאה הרשות לניירות ערך את התיקון הראשון שלה לתקנות ני"ע (דו"חות תקופתיים ומיידיים), והוא הובא בפני ועדת הכספים, היתה התנגדות של איגוד החברות הציבוריות ושל הבורסה לכל מיני נוסחים בתקנות האלה.
הם ישבו כאן בוועדת המשנה יחד עם חבר-הכנסת איתן כבל, והגיעו להסכמות. הרשות לניירות ערך תיקנה את התקנות בהתאם להסכמות. אנחנו בדקנו את זה, ואכן הנוסח באמת תוקן.
מי בעד אישור התקנות?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
ההמלצה לאשר תקנות ני"ע (דו"חות תקופתיים ומיידיים) (תיקון מס' 2), התשס"ב-2002 ותקנות ני"ע (פרטי התשקיף, מבנהו וצורתו) (תיקון), התשס"ב-2002, תוך בדיקת תיקוני ניסוח, התקבלה.
התקנות האלה אושרו פה אחד.
אנחנו עוברים לסעיף 2 – תיקונים לתקנון הבורסה – היחס בין מספר המניות הנובעות מהמרה של כתבי אופציה לבין מספר המניות.
זה היה בעבר די טכני. כל תיקון בתקנות הבורסה צריך להגיע לוועדת המשנה. גם שמענו את נציגי הבורסה ואיגוד החברות הרשומות למסחר בבורסה, וזה היה על דעתם.
ועדת המשנה החליטה להמליץ לאשר. מי בעד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
ההמלצה לאשר תיקונים לתקנון הבורסה – היחס בין מספר המניות הנובעות מהמרה של כתבי אופציה לבין מספר המניות, התקבלה.
אלה תיקונים בתקנון הבורסה, לגבי ההגדרה מי יכול להיות חבר בורסה. לא היתה שום בעיה עם זה.
מי בעד סעיף 3?
הצבעה
בעד- 2
נגד – אין
נמנעים - אין
ההמלצה לאשר תיקונים בתקנון הבורסה – חלק ראשון – חבר בורסה, התקבלה.
סעיף 3 אושר פה אחד.
אנחנו עוברים לסעיף 4 – תיקונים בתקנון הבורסה בעניין חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של חברי בורסה שאינם בנקים.
מי בעד סעיף 4?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
ההמלצה לאשר תיקונים בתקנון הבורסה בעניין חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של חברי בורסה שאינם בנקים, התקבלה.
"הוחלט להמליץ לאשר בנוסח המתוקן כלהלן: "תחילה" תחילתו של הביטול האמור בסעיף א' במועד תחילתו של צו איסור הלבנת הון".
"תחילה: תחילתו של הביטול האמור בסעיף א' במועד תחילתו של צו איסור הלבנת הון (חובות זיהוי דיווח וניהול רישומים של חבר בורסה), התשס"ב-2001, התקבלה.