פרוטוקולים/כספים/3629
31
ועדת הכספים
24.7.2001
פרוטוקולים/כספים/3629
ירושלים, א' באלול, תשס"א
20 באוגוסט, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 287
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ד' באב התשס"א (24 ביולי 2001), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 24/07/2001
תקנות מס הכנסה (הנחות ממס ביישובי גבול הצפון)(תיקון), התשס”א-2001.; שינויים בתקציב לשנת 2001.; אישור מוסדות ציבור לעניין סעיף 46 לפקודת מס הכנסה.
פרוטוקול
חברי הוועדה: יעקב ליצמן - היו"ר
אבשלום וילן
עופר חוגי
אמנון כהן
ישראל כץ
יוסף פריצקי
משרד האוצר:
אסרף אמיר
אמיר ברקן
יגאל גדרון
אורן גלעד
דניאל לימור
עמית לנג
עמית לרנר
אסף רגב
גלי תורג'מן
יעל ייטב - נציבות מס הכנסה
מיכל דויטש - נציבות מס הכנסה
רומן גורביץ - משרד הקליטה
משה מרחביה- משרד התעשייה והמסחר
אדוארד בלאו- יועץ שר התשתיות הלאומיות
קונסטנטין בלוז- משרד התשתיות הלאומיות
אילנה ברדוגו- שירות התעסוקה
תא"ל במיל. אמירה דותן
1. תקנות מס הכנסה (הנחות ממס ביישובי גבול הצפון)(תיקון), התשס"א-2001.
2. שינויים בתקציב לשנת 2001.
3. אישור מוסדות ציבור לעניין סעיף 46 לפקודת מס הכנסה.
תקנות מס הכנסה (הנחות ממס ביישובי גבול הצפון)(תיקון)
שלום לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. על סדר היום תקנות מס הכנסה (הנחות ממס ביישובי גבול הצפון) להגדלת ההנחה לקרית שמונה.
אני רוצה לברר את המעמד של העניין. נתקלתי במעמד מאוד מוזר. ביום העצמאות האחרון הוזמנתי לקרית שמונה, חגגו שם ברוב עם כעשרת אלפים אנשים וקיבלתי את תואר יקיר העיר על פעילותי למען קרית שמונה ובין השאר ציינו את החוק שהעברנו כאן בוועדה. פה בוועדה קיבלנו החלטה על חוק להגדיל את הפטור לקרית שמונה מ-20 ל-25%.
כשהיה עיכוב בביצוע, פנינו לאנשי האוצר והם פעלו בצורה מאוד יעילה והכסף כבר מזמן בבנק של האנשים, רטרואקטיבית מינואר. זה היה במסגרת התיקון הכללי של החוק.
פתאום אני קורא בעיתונים ששר האוצר ביקר שם והודיע להם שתהיה הגדלה וכו'.
השאלה היא מאוד חשובה. אם עכשיו אנחנו הולכים לאשר תקנות שנובעות מהחוק, זה דבר מקובל, אבל זו לא החקיקה שכבר עשינו אותה. מידי פעם אנחנו מקבלים כאן החלטות שאחרי כן מקבלות ניסוח משפטי. לפעמים הביצוע לא תואם. אם זה התקנות, אז מדוע השר הכריז על מה שהוא הכריז? דרך אגב, אנשים צעקו לו שם שהם קיבלו כבר את הכסף, הכסף בכיס.
אם קיבלנו החלטה להגדיל את הפטור, וגברת שניידר ניסחה את ההחלטה בצורה משפטית, האם זה לא אוטומטי מוגדל ל-25% או שזה נתון עדיין לשיקול דעתו של שר האוצר?
אני רוצה להדגיש שקרית שמונה נבדלה מהרשימה האחרת. אני רוצה לחזק את דבריו של חבר הכנסת כץ. הגיעו אליי מכתבים ופקידי האוצר עשו בפועל משהו שלא היה חוקי. הם נתנו לתושבי קרית שמונה את ההנחה בלי שהיתה להם סמכות, מתוך הנחה שכתוב בחוק.
היתה סוגיה דומה עם חבר הכנסת יצחק סבן עם המשכנתאות, שאנחנו החלטנו ואחרי זה אנשי האוצר עשו אחרת.
אני אומר דבר עקרוני. אנחנו יכולים לקבל החלטה, אבל יכול להיות שבסוף הגורמים הממשלתיים מפרשים אותה אחרת.
אנחנו צריכים לזכור שיש לנו את סעיף 11 לפקודת מס הכנסה. הסעיף הזה אומר כך: "שר האוצר רשאי, באישור ועדת הכספים של הכנסת, לקבוע בתקנות הוראות בדבר הנחה ממס על הכנסה שהופקה, בדרך שנקבעה בתקנות, בשטח התיישבות חדשה או בשטח פיתוח שהוגדרו באותן תקנות, או על הכנסות של תושב שטח כאמור, וכן רשאי הוא, באישור כאמור, לקבוע ניכוי נוסף בשל נכסים של מפעל באותו שטח, והכל בתנאים שיקבע". זה סעיף מסגרת שמכוחו הותקנו במשך השנים כל התקנות שנותנות את ההנחה בפועל. נקבע שם השיעור של ההנחה, נקבעו התנאים לקבלת ההנחה וכל זה נקבע בתקנות באישור ועדת הכספים של הכנסת.
יישובי גבול הצפון, אילת, מצפה רמון, היאחזויות נח"ל וכו', זה מה שהיה בחוק. במשך השנים תוקפן של התקנות האלה הוארך מפעם לפעם בחוקי הסדרים, בחוקים כאלה ואחרים. הקפיאו את הרשימות, הפשירו את הרשימות, הכל נעשה בעצם בצורה של סעיף מסגרת בחוק שמפנה לתקנות. הכל באישור ועדת הכספים של הכנסת.
בשלב מסוים התחיל איזשהו כרסום בעניין הזה והתחילו לעשות בתוך חקיקה ראשית רשימות של יישובים, שמבחינה משפטית – אם יורשה לי להעיר – זה לא תקין, אבל הכנסת קיבלה את זה.
במיוחד שכבר יש מבנה, שהכנסת קיבלה אותו, שנתנה סמכות מסגרת לשר האוצר עם פיקוח פרלמנטרי להתקין תקנות. זה התחיל עם עכו והמשיך עם עוד כל מיני רשימות. בסופו של דבר, במרץ 2001, ניסינו לעשות סדר בכל העניין הזה והתקבל חוק הסדרים במשק המדינה (הנחות ממס הכנסה)(הוראת שעה). ועדת הכספים אישרה כמובן את החוק הזה. החוק הזה אומר כך: "תקנות לפי סעיף 11 לפקודת מס הכנסה (להלן – הפקודה), שתוקפן פקע ביום ו' בטבת התשס"א (1 בינואר 2001) יעמדו בתוקפן, כאילו לא פקע, עד יום ט"ז בטבת התשס"ב (31 בדצמבר 2001), ואין לגרוע מהן או להוסיף עליהן יישובים". כלומר, כל הרשימות בתקנות הקיימות מוקפאות. אי אפשר להוסיף יישובים ואי אפשר לגרוע.
ואז בא סעיף 2 ואומר כך: "על אף הוראות סעיף 1, שר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, רשאי להגדיל את שיעור ההנחה ממס לתושבי היישובים בגבול הצפון כקבוע בתקנות מס הכנסה (הנחות ממס לתושבי גבול הצפון), התשמ"ו-1985, (להלן – תקנות גבול הצפון), ובלבד שההנחה המרבית לא תעלה על 15% מההכנסה החייבת של תושב כאמור, ולגבי תושב קרית שמונה – על 25% מהכנסתו החייבת". זאת אומרת, שוב הכנסת נתנה סמכות לשר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, להגדיל את שיעור ההנחות לתושבי גבול הצפון, כאשר שיעור ההנחה המרבי לתושב קרית שמונה הוא 25% מהכנסתו החייבת.
רק דבר אחד את לא מציינת, שלפי אותו נוהג, שלדעתך הוא לא היה אמור להיות בחקיקה ראשית, קרית שמונה נכללה בחוק עצמו ב-25%.
בעניין הזה הזיכרון שלי אף פעם לא מטעה אותי. יש דברים שאני שוגה בהם, אבל אלה לא דברים שאני לא יכול לשגות בהם. עד מרץ 2001 זה אכן היה במסגרת ההיא, אבל מאז קבענו שקרית שמונה תקבל 25% וזה עבר בכנסת.
אחד מסמיך את שר האוצר להביא בכל עת לאישור ועדת הכספים עוד רשימות ולתת להם הנחה עד התקרה המרבית. המסלול השני הוא רשימות בתוך החקיקה ראשית. את בעצם תגלי שאנחנו ביקשנו את המסלול השני, אבל את אישרת את זה במסלול הראשון.
ההמשך אומר כך: "על אף האמור לפי סעיף 11 לפקודה, לעניין הנחות ממס -
(1) "דין תושב אחד היישובים המפורטים בתוספת הראשונה" – שזה אור הגנוז, בר יוחאי וכו' – "כדין תושב אחד היישובים המפורטים בתקנות גבול הצפון, למעט קרית שמונה"; - שזה 15%. כתבנו "למעט קרית שמונה", כי להם נתנו 15%.
(2) " דין תושב אחד היישובים המפורטים בתוספת השנייה" – שזה אבשלום, ביטחה, בית הגדי וכו' – "כדין תושב אחד היישובים המפורטים בפסקה (1) בתוספת השלישית לתקנות מס הכנסה (הנחות ממס ביישובים מסוימים ובהאחזויות נח"ל)" – שזה 7%.
(3) "דין תושב אחד היישובים המפורטים בתוספת השלישית" – שזה רק ביריה – "כדין תושב אחד היישובים המפורטים בפסקה (2) בתוספת השלישית לתקנות יישובים מסוימים".
כללתי את קרית שמונה, אבל גם כאן מפנים את כל היישובים לתקנות וכל התנאים צריכים להתקיים. לא היתה ברירה והכנסנו אותם כאן, כי הם לא היו בתקנות והתקנות מוקפאות. אני עשיתי לפי מה שהוחלט בוועדת הכספים. הבאתי את הנוסח לאישור בקריאה שנייה ובקריאה שלישית, וכך הצביעו. הנוסח היה לפני הוועדה והרי אני לא מניחה לקריאה שניה וקריאה שלישית לפני שאני מקבלת אישור מהוועדה.
הקונסטרוקציה הזאת אומרת בעצם שאם התקנות יפקע תוקפן ב-31 בדצמבר 2001, גם היישובים הכתובים כאן לא יהיו זכאים להנחה, כי כולם באותו סל. זה בדיוק אותו הדבר גם עם קרית שמונה.
גילינו בעצם שהושארה בטעות סמכות לשר האוצר, כלומר שמותר לשר האוצר תמיד להביא כל רשימה שהוא ירצה.
התקנות האלה מותקנות מכוח חוק ההסדרים במשק המדינה (הנחות ממס הכנסה)(הוראת שעה), התשס"א-2001, שבמסגרתו הכנסת החליטה להסמיך את שר האוצר להעלות את ההנחה ל-25% מהכנסתו החייבת של תושב קרית שמונה. שר האוצר מבקש ליישם את הסמכות.
אנחנו לא קיבלנו החלטה להסמיך את שר האוצר, אנחנו קיבלנו החלטה לתת הנחה של 25%. חד וחלק, זו היתה ההחלטה.
הסוגיה הזאת לא שייכת לנציגת נציבות מס הכנסה. היא צריכה להביא לאישורנו מה שהאוצר נתן לה.
המשמעות תהיה אחרת ולא תהיה במסגרת החוק, משום שמה שהועבר לקריאה שנייה ולקריאה שלישית ומה שקיים היום בספר החוקים הוא, הסמכה לשר האוצר להעלות את שיעור ההנחה.
בעצם כמו בשאר המקומות. יוצא איפה שקרית שמונה היא כמו ביריה ושר האוצר יכול להביא לאישור ועדת הכספים שינוי.
צריך להבחין בין שני דברים נפרדים. בגלל ההיסטוריה החקיקתית בעצם נוצרו שני מסלולים נפרדים. יש מסלול אחד שממשיך בתקנות. קרית שמונה היתה שם תמיד. חוק ההסדרים בשנים קודמות הסמיך את שר האוצר להעניק הנחה עד שיעור של 20% לקרית שמונה. בעצם מה שהחלטתם לעשות השנה זה להרחיב את הסמכות שלו ל-25%.
אנחנו החלטנו לתת, אבל מה שהצבענו עליו היה כנראה שונה. יכול להיות שכתוצאה מהדיון הזה יימנעו טעויות בעתיד, כי ההחלטה כאן היתה חד משמעית.
חוק ההסדרים מבחין בין ההסמכה של שר האוצר לגבי דברים מסוימים לבין רשימת יישובים שהמחוקק כבר קבע בחקיקה ראשית שהם נהנים מההטבות. כדי ליישם בעצם את הכוונה שהיתה פה, שההטבה לתושבי קרית שמונה תעלה ל-25%, שר האוצר מביא לאישור ועדת הכספים של הכנסת את התקנות האמורות. הוא משתמש בסמכותו הקבועה בחוק ההסדרים והוא מבקש לקבוע שבתקנה 2 לתקנות מס (הנחות ממס ליישובי גבול הצפון), במקום 20% יבוא 25%. התחולה היא מה-1 בינואר 2001, תחולה רטרואקטיבית לתחילת השנה, על מנת שהתושבים יקבלו את ההנחה כפי שהכנסת רצתה לתת בתחילת שנת המס.
האם יש לכם הערכה כמה זה משפיע, מה היקף ההכנסה שם, מה יינתן בממוצע? אין עיני צרה, אבל במה מדובר כאן, מה המשמעות של זה?
אין לי הערכה תקציבית ומאחר שאני לא כלכלנית אני לא יכולה לעשות את זה. בדרך כלל כשאנחנו עושים הערכה תקציבית, אנחנו בוחנים בפועל את האוכלוסיה.
אמרתם לפני שבוע שסך הפטורים ממס במדינת ישראל הוא 29 מיליארד שקלים. בעצם חבר הכנסת פריצקי מבקש לקבל הערכה מה המשמעות של ההטבה הזאת.
זה היה 600 מיליון שקל, למעט אותו חלק בנגב שקיבל. כלומר, כולל אותו חלק בנגב שקיבל, זה היה 600 מיליון שקל עד לשנה. תוסיף את הנגב, שיש לגבי זה כל מיני אומדנים וכן את התיקונים המזעריים כאן, לדעתי הכל ביחד הוא פחות ממיליארד שקל לשנה. וזה מתוך 29 מיליארד שקל.
אני אומר לך מה עמדתי, למרות שאמרתי לך אותה הרבה פעמים. עמדתי היא שלא נותנים הטבות במס וכולם משלמים מס אחיד. כלומר, לבטל את כל ה-29 מיליארד והממשלה תיתן בתקציב סיוע למקומות, לאנשים, לגופים באופן כזה.
דרך אגב, הכסף שאתה תשיג מגביית מס אמת, כתוצאה מכך שלא יהיו פערים והנטייה להוריד שיעורי מס, גם יביא הון, והממשלה צריכה לתת בתקציב לאזורים בקו הגבול וכו'. אני לא בעד הטבות מס.
מחפשים את האזורים המרוחקים והמסכנים ואז אומרים להם שהם מקבלים הנחות שלא מגיעות להם. אבל כשזה ניתן לגופים כלכליים חזקים – אולי בצדק, כדי להמריץ אותם לפעילות – זה בסדר.
שאלת אותי שאלה נכונה – אם אני בעד ביטול הטבות להיי-טק, ואמרתי שכן. אני גם בעד ביטול הטבות להיי-טק. אני לא חושב ששום תעשייה או מגזר צריכים לקבל הטבות במס. המס הוא אחיד, פשוט וקל. כתוצאה מכך גובים מס אמת, כתוצאה מכך ההון השחור יורד וממשלה נכונה משקיעה בתשתיות או במקומות בהעדפות תקציביות למקומות כאלה ואחרים.
זה כבר בחקיקה, אם באמת מכבדים פרוטוקולים. אם חברי כנסת מצביעים במליאה על דברים שהם לא החליטו, זה לא בסדר. אני יכול לייעץ ליושב ראש לבדוק תמיד מה מביאים למליאה ואם זה תואם את החלטות הוועדה. יש לנו אמון בדברים שאנחנו מצביעים עליהם, מתוך הנחה שמה שאנחנו מחליטים בוועדה זה מה שאנחנו מצביעים במליאה.
אני משוכנע שבמקרה הזה הכל בתום לב. אני מניח שהיתה טעות בגלל שיש שני מסלולים – אחד של תקנות ואחד של חקיקה. אני מניח שהבעייתיות בניסוח נובעת מזה שיש שני מסלולים. אנחנו ביקשנו להכניס את קרית שמונה לחקיקה הראשית.
אני מבקש לאשר את תקנות מס הכנסה (הנחות ממס ביישובי גבול הצפון)(תיקון), התשס"א-2001. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – הרוב
נמנעים - 1
תקנות מס הכנסה (הנחות ממס ביישובי גבול הצפון)(תיקון), התשס"א-2001, אושרו.
שינויים בתקציב לשנת 2001
מינהל הסטודנטים שלנו מממן שכר לימוד לסטודנט. שכר הלימוד של הסטודנט מורכב ממספר דברים: שכר לימוד לאוניברסיטה ומעטפת קהילתית – מדריכים וכד'. הטיפול של הסוכנות בכל המעטפת מתבטאת ב-12 מיליון שקל שהסוכנות מעבירה אלינו לפעילות.
אז למה אתה רוצה הוצאה תקציבית להשתתפות בתוכניות של הסוכנות אם היא נותנת לך? זו קבלה, לא הוצאה.
משרד הקליטה לא מקבל מהסוכנות כסף, אלא שבפעילות של מינהל הסטודנטים, שזה מפעל משותף לסוכנות ולמשרד הקליטה, אנחנו נותנים חלק והסוכנות נותנת חלק.
לא בכדי שאלתי את מה ששאלתי. מה שקורה הוא שהמדינה מעבירה בין 85 ל-90% ובפועל המדינה לא משתתפת במה שנקרא הפרוייקט הקהילתי. הסוכנות שולחת את מי שהיא רוצה, הסוכנות עושה את הכל.
כשמגיע עולה חדש עד גיל 25, הוא זכאי לקבלת ההשכלה. אנחנו מממנים במשך שלוש שנים שכר לימוד לסטודנט עולה. שכר הלימוד זה לא רק הכסף, אלא מעטפת קהילתית, שכן הסטודנט חי במעונות, יש שם מדריכים והוא זכאי לטיולים, שיעורי עזר וכד'.
לא. מינהל הסטודנטים משלם שכר לימוד במוסדות להשכלה גבוהה שמוכרים על ידי המועצה להשכלה גבוהה.
לסטודנטים עולים שלומדים במכללת "לב" למשל, שזה גם מוסד תורני וגם מוסד להשכלה גבוהה, אנחנו מממנים להם את שכר הלימוד.
אני גם מבקש לשוחח עם מר סליי מרידור, כדי לבדוק מה קורה פה, כי העובדות שהוא מסר לי היו אחרות.
הפנייה מורכבת משני נושאים. הנושא הראשון – 60 מיליון – הוא לתוכנית של שילוב נכי נפש בקהילה. בשנה האחרונה ישנה תוכנית משותפת למשרד הבריאות, משרד האוצר והגורמים המקצועיים להעברת המשקל בין בתי החולים לבריאות הנפש אל הקהילה. בגלל שינויים טכנולוגיים שנעשו, היום אנשים שמאושפזים בבתי חולים יכולים בעזרת שינויים טכנולוגיים, קרי תרופות, להיות בקהילה.
1. זה מפנה מיטות שלא צריך אותן בבריאות הנפש. 2. הכסף שנחסך בעניין המיטות, צריך להיות מושקע בתחום האמבולטורי. התכנית שיש למשרד האוצר ומשרד הבריאות היא לארבע השנים הקרובות.
אני רוצה לפנות אל היושב ראש, ואני רוצה לדבר איתו לא פוליטית, אלא אנושית. אסור להצביע על הדבר הזה. אני מציע שנשמע למשל את אלה שמטפלים בדברים הללו ואת אלה שמטפלים בחולי הנפש. אם מה שקורה הוא שמוסיפים תקציב ולא גורעים מהטיפול בחולי הנפש, בבקשה. מה שכאן עושים הוא לא כך. יש איזושהי מגמה לסגור מוסדות שמטפלים בחולי נפש. שוחחו איתי מספר רופאים פסיכיאטריים שטוענים שיש אנשים שכשירים לזה, אבל יש אנשים שלא כשירים לזה וזה האילוץ התקציבי, משום שחולה נפש בקהילה עולה למדינה פחות מאשר חולה נפש בבית החולים.
משרד הבריאות בדק את זה באמצעות הרפרנטים התקציביים שלו. אני ממליץ ליושב ראש הוועדה לשמוע את האנשים.
האם אפשר לדעת מאיזה בתי חולים יוציאו חולים לקהילה? אני מבין שלוקחים את זה מתמיכה לפי הסכם הבראה של קופת חולים.
זה לא בתי חולים מסוימים, אלא איזה אנשים יכולים לצאת. זה נכון לגבי כל בתי החולים. זה עניין מקצועי של מי להוציא ומי לא להוציא. מי שעשה את התוכנית זה אנשי מקצוע. פסיכיאטרים עשו את התוכנית ואנחנו היינו בקטע התקציבי.
לגבי השאלה למה זה ניתק מקופת חולים כללית. בשנה הבאה תהיה תוספת של הסכום הזה והוא לא ייגרע. כדי להניע את התהליך הזה השנה, צריכים להקים ועדות, כדי לבדוק איזה אנשים נמצאים שם. תהיה תוספת של הסכום הזה ולא יגרעו מסכום אחד.
היות שאנחנו מתכוונים להזמין את שר הבריאות לישיבה שתהיה בשבוע הבא על מערכת הבריאות, אפשר יהיה לשאול אותו גם לגבי העניין הזה.
לא יהיה מצב שבו אנחנו לוקחים לגמרי, כי זה יוחזר בשנה הבאה. כדי להניע את התהליך השנה, צריך להקים ועדות, כדי לראות מי יכול לצאת מבתי החולים.
אמת.
הנושא השני הוא העברת 5 מיליון לקו עימות. זה על פי החלטת ממשלה מה-17 במאי 2000, החלטה 1626. זה מיועד לשתי נקודות הזנקה בקרית שמונה ועוד שתיים במעלה יוסף. כמו כן שתי נקודות בגליל העליון – אחד בגב ההר ואחד באזור המזרחי.
אני מבקש שעל הנושא הזה נקיים את הרוויזיה מחר. לא יקרה כלום. אני אביא לכאן דוחות, שאתה תחשוב אחרת. אני יודע שהעניין האנושי הזה נוגע לך.
עם כל המשחקים שעושים בוועדת הכספים, יש כמה נושאים שאני לא מוכן לעכב, כמו בריאות וביטחון. לכן, ברגע ששר הבריאות תומך בזה, נראה לי שזה בסדר. שר הבריאות יהיה כאן בשבוע הבא ונוכל לדבר איתו על כך. אני לא חושב שצריך לעכב את הפנייה.
פנייה מספר 009-24 עוכבה על ידי חבר הכנסת פריצקי.
מדובר על תקציב הפיתוח של משרד הבינוי והשיכון. התחייבויות שתוקצבו בשנת 2000 והמשרד, מכל מיני סיבות, לא הספיק לנצל אותם, בעיקר מסיבות טכניות. רוצים להעביר אותם לשנת 2001.
מדובר על פרוייקטים שתוקצבו בשנת 2000 בהרשאה להתחייב והמשרד לא הספיק לנצל את ההרשאה להתחייב ולכן אנחנו מעבירים לשנת 2001. מדובר בפיתוח ותשתיות ביישובי מיעוטים – מדובר על פיתוח מוסדות ציבור ביישובי בדואים בדרום ובצפון לפי החלטת הממשלה. בבנייה הכפרית מדובר על פנייה תקציבית בהתאם לסיכום של שר האוצר. דיור לקשיש – מדובר על בניית הוסטלים לדיור לקשיש, שלא הספיקו להתחייב עליהם בשנת 2000 ומעבירים אותם לשנת 2001.
כמו כן מדובר על פרוייקטים מיוחדים במודיעין, אלעד ומעלה אדומים, שלא הספיקו להוציא את המכרזים ולא הספיקו להתחייב. בפנייה זו אנחנו מעבירים להם את ההרשאה לשנת 2001.
מדובר בהעברה של 3 מיליון מהרזרבה הכללית. הכסף הזה נועד לשמש תשלום לחברה מייעצת שעושה עבודה - -
עשו מכרז וזו החברה שנבחרה. החברה הזאת עושה עבודה ביחס לשינויים מבניים שנדרשים במשק החשמל. את העבודה עושה קבוצה גדולה מאוד של יועצים – רואי חשבון, משפטנים, מהנדסים – ואין כאן מספיק.
מהניסיון שלי, במדינת ישראל קשה מאוד להשיג יועצים למשק החשמל, שהם אובייקטיביים ולא קשורים לחברת החשמל.
לא ממש. בעיקרון הרשות מתעסקת בתעריפים והחלוקה של התעריפים במתקנים השונים, אבל הם לא עושים את העבודה הזאת. העבודה הזאת נועדה לייעץ לוועדה שבראשה עומדים מנכ"לים של משרד האוצר ומשרד התשתיות ושאמורה לקבל החלטות.
אני לא מבין את הדבר הזה. הקימו רשות לשירותים ציבוריים, כדי שהיא תפקח על המונופול של חברת החשמל, תקבע תעריפים ותדאג שלא יהיה סבסוד צולב. בראש הרשות הזאת יושב חיים מילתא. נאמר גם שהמימון של הרשות הזאת ייקבע על ידי ועדת הכספים, על מנת שהיא תהיה בלתי תלויה. עכשיו עושים שינויים מבנים במשק החשמל ועושים את זה באמצעות משרד האוצר והתשתיות. אני מבין שהרשות העצמאית הזאת, שהיא בפיקוח שלנו, של הפרלמנט, הולכת ומוציאה מכרז לשינויים מבניים. האם אנחנו נותנים לחתול לשכור את השמנת או הפוך?
הרשות עצמה מפקחת על התעריפים, על אמינות אספקת החשמל ועל המונופול עצמו. ב-1999 הממשלה קיבלה החלטה להקים ועדה בראשות המנכ"לים. ועדה זו אמורה להגיע להחלטה בנושא המבנה הנכון של משק החשמל לקראת שת 2006, אז יהיה תום הזיכיון של חברת החשמל. אין שום קשר בין העבודה הזאת ובין העבודה של רשות הציבורית לשירותים ציבוריים.
יש שתי בעיות מרכזיות בתחום של אנרגיה בארץ. כאשר אנחנו נכנסים לנושאים חדשים, שהם חדשים לנו כמדינה, אנחנו נאלצים להיעזר בגורמים חיצוניים.
אנחנו מקבלים מחברת החשמל את תחזיותיה, את בקשותיה, את תוכניותיה וכו'. אלא מאי? אנחנו גם מעונינים לבחון מגוף אחר שאינו תלוי בה, לא היה בעבר וגם לא מקווה להיות תלוי בעתיד, דעה שהיא לעיתים דעה אחרת. במקרה הזה זה אפילו לעיתים לא כל כך רחוקות. לכן, בלית ברירה ולא מתוך רצון, נעזרים בגופים זרים שיש להם את הניסיון. זה לא The best .
ברגע שמביאים חברה מבחוץ, אני חושב שהם דיי אובייקטיביים, על אף שזה מסונף לשר האוצר ושר התשתיות.
אין בעיסוק של הרשות פיתוח עתידי של משק החשמל בישראל. הרשות עוסקת בבקרה שוטפת על פעילות חברת החשמל, על תעריפים שלה, על עבודותיה ועל התקשרויותיה, אבל לא על פיתוח עתידי.
פנייה מס' 51 אושרה.
אני מבקש להצביע על הרוויזיות. התבקשה רוויזיה על ההצבעה על פנייה מס' 123. מי בעד הרוויזיה?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 1
פנייה מס' 123 אושרה.
התבקשה רוויזיה להצבעה על פנייה מס' 126. מי בעד הרוויזיה?
הצבעה
בעד – 1
נגד – 3
בסוף השנה שעברה הוקצו כספים לצורך הבידוק הביטחוני בנמלי הים ולא הספיקו לנצל את כל הכסף. הם צריכים עתה את הכספים האלה ולכן מעבירים להם אותם השנה.
פנייה מס' 106 אושרה.
פנייה מס' 119 – הוצאה לצורך ייעוץ – ועדת מכרזים לטיהור מים והתפלת מי ים.
מדובר במכרז השני להתפלת מי ים. מדובר במתקן שני להתפלת 50 מיליון מטר קוב לשנה שיוקם באשקלון. נושא הבקשה הוא התשלומים לחברות ייעוץ בסך 3.1 מיליון שקל לשנתיים. השנה זה 2.7 מיליון, מתוך זה 700 אלף שקל יבואו מהכנסות ממסמכי מכרז ו-2 מיליון שקל מרזרבה כללית.
מדובר בכמה חברות שמייעצות לעשות מכרז. חלק מהייעוץ הוא ייעוץ טכנולוגי שנעשה על ידי חברת "אדן", שעסקה בזה גם במכרז הראשון. יש ייעוץ משפטי שניתן על ידי יוסי לוי ושותפים, וכן כמה יועצים בנושא ביטוח וכו'.
הוצאת מכרז לייעוץ משפטי? אני רוצה לשמוע אתכם אומרים את זה לפרוטוקול, כי אחרי זה אני אבקש לראות את המכרז.
פנייה מס' 120. אתמול עוכבה פנייה תקציבית של משרד התעשייה והמסחר בהיקף של 45 מיליון שקל לתוכנית "עידוד".
בפניות של "עידוד" יש מספר מסוים של אזורים, כולם מקבלים כסף על פי תוכנית שכבר קיימת במשרד.
תוכנית "עידוד" היא תוכנית שנולדה ברפורמה, על פי המלצות ועדת גבאי, ב-1996. התוכנית רצה כבר חמש שנים ובמסגרתה בוצעו תשתיות חיוניות ב-21 יישובים, שנבחרו על פי מדדים סוציו-אקונומיים בעבר.
מתוך 21 היישובים, סומנו לפני שנה מספר יישובים שנבחרו בתוכנית "אופק" וסומנו עם תג מחיר, בסך הכל 45 מיליון שקל.
אנחנו מחכים כבר שלושה חודשים ל-45 מיליון שקל לטיפול הנקודתי – ל"אופק". בזמנו אמרנו שלא נאשר שום פנייה של משרד התעשייה והמסחר, עד שלא יועבר התקציב הזה. חסרים 45 מיליון שקל, שהודיעו לוועדה שעומדים להעביר את זה מרזרבה או מסעיף לסעיף עבור הטיפול הנקודתי. השאלה היא אם בהעברה הזאת יש את הסכום הזה או שאין?
זה לא בסדר. הכסף של "עידוד" צריך להישאר הכסף של "עידוד" ו-45 מיליון השקלים הללו צריכים לבוא מפעילות אחרת.
היתה החלטת ממשלה לגבי הטיפול הנקודתי ל-11 יישובים. הוחלט שכל המשרדים, במידה כזאת או אחרת, יתנו כסף. במסגרת אותה החלטה, שהיתה קשורה לתמ"ס, היתה התייחסות לנושא של "עידוד" שכבר קיימת מאז שנת 97'. לפי אותה החלטה הוקצו בתוכנית "עידוד" 45 מיליון שקל לטובת הנושא של הטיפול הנקודתי, כלומר תוכנית "אופק". בתוך תוכנית "עידוד" של משרד התעשייה והמסחר כבר רצים חלק מהכספים, לא כל ה-45 מיליון שקלים, מתוך תוכנית העבודה של המשרד עצמו, כי חלק מהנושאים משיקים. חלק מאותם נושאים שתוכנית "עידוד" טיפלה, יש חלק מהנושאים שקשורים לתוכנית "אופק".
זה לא נכון, תקרא את ההחלטה. בהחלטת הממשלה דובר על פרוייקטים חדשים. יש פה עבודה בעיניים. אני מבקש ששרת המסחר והתעשייה תגיע לוועדה ונעשה דיון משותף עם ראשי הרשויות.
מר מרחביה מנהל את תוכנית "עידוד" והבאנו אותו במיוחד להסביר לכם ש-45 המיליון הנוספים הם בהתאם להחלטת הממשלה. זה סכום שהוא מעבר למה שהיה בתוכנית "עידוד".
אין כאן שום בעיה מהותית. בהחלטת הממשלה נאמר במפורש שמשרד התמ"ס ישקיע 135 מיליון שקל לטיפול הנקודתי, כלומר תוכנית "אופק". במסגרת תוכנית "עידוד" יועברו 45 מיליון שקל לשנה, בכל אחת מהשנים 2001 עד 2003, מתקציב משרד התמ"ס.
רוב הטיפול ממוקד. כשאני אומר טיפול נקודתי, השם דומה, אבל אצלנו אנחנו קוראים לתוכנית "עידוד". התוכנית הזאת התחילה ב-97'. לפני שנה החליטו על תוכנית "אופק" שגם לה קוראים טיפול נקודתי. במסגרת הטיפול הנקודתי של הממשלה החליטו לאסוף כסף ובמקרה הזה צבעו כסף של תוכנית קיימת ליישובים שסימנו אותם ב"אופק".
אתם רואים שני מספרים זהים וזה מה שמטעה אתכם. במקרה כתוב בהחלטת הממשלה 45 מיליון ובמקרה יצא שהפנייה הזאת, שאין לה שום קשר לנושא הספציפי, היא גם עומדת על 45 מיליון. בסך הכל, בתוכנית "אופק", מתוך תוכנית "עידוד 99", ישנם 45 מיליון שקל.
יש לנו את אופקים, בית שאן, דימונה, ירוחם, מצפה רמון ותל-שבע. אלה היישובים שהם חופפים לתוכנית שלנו ולתוכנית "אופק", הכל לפי הפרוייקט. אופקים מקבלת כ-7 מיליון שקל.
הם לא בתוכנית של משרד התמ"ס. אני לקחתי רק את אלה שבתוך הטיפול. זה לפי החלטת ממשלה. רמלה ולוד לא אצלנו.
תוכנית "עידוד" נולדה מרפורמה בחוק לעידוד השקעות הון. חוק עידוד השקעות הון עובד רק באזור פיתוח. לא יכולים ליהנות מזה יישובים שהם לא באזור פיתוח.
אבל מדינת ישראל החליטה שהערים הללו ייכללו בטיפול הנקודתי. אני מבקש שתענה לנו רק על זה – רמלה ולוד נמצאות בתוכנית לטיפול נקודתי, אז איפה החלק שלהן בתוכנית "אופק"?
התוכנית הזאת פועלת רק באזור עדיפות לאומית. נבחרו 21 יישובים שיהיו במסגרת התוכנית. לפני שנה צבעו שישה יישובים ואמרו לתת להם 45 מיליון שקל. זה מה שיש בבקשה כאן. אנחנו מנועים לטפל ברמלה ולוד.
אני חושב שיש כאן תחכום של האוצר. לא צריכה להיות החלטת ממשלה כדי להסב את הכסף מ"עידוד" לתוכנית "אופק". לא צריך אתכם ולא החלטת ממשלה. אם אתה אומר ש-45 מיליון שקל של עידוד שנמצאים כבר בתמ"ס ומעבירים ליישובים שנמצאים בתוכנית "אופק", אזי זה תחכום.
בהחלטת ממשלה נאמר שמשרד התמ"ס ישקיע 135 מיליון שקל במסגרת התוכנית, אבל 45 יבוא מתקציב משרד התמ"ס. הכוונה לתקציב נוסף ולא מתקציב "עידוד". אתם מבינים את החלטת הממשלה איך שאתם רוצים.
מחר יגיע לוועדת הכספים השר הרלוונטי בנושא של הטיפול הנקודתי. אני מציע שמחר תשאלו אותו את כל השאלות שאתם רוצים ורק לאחר מכן נחליט לגבי הפנייה התקציבית הזאת.
הם יכולים לחכות עוד יום אחד, לא יקרה שום דבר. מהיום הראשון שאני בוועדת הכספים, בכל נושא אופקים הם ראשונים.
פנייה מס' 002-38.
מדובר בפנייה תקציבית שמעוכבת כבר שלושה חודשים עד למתן הסברים. מדובר בהעברת תקציב למימון סגירת פעילות "אופריישן אינדיפנדס" בארצות הברית. הגיעה לכאן תא"ל במיל. אמירה דותן שביצעה עבורנו את הנושא והיא תוכל להסביר לכם מה היה בדיוק ולמה החליטו לסגור ולשם מה הכסף.
הפעילות היתה במהלך שנות ה-80 וה-90 על ידי צוות של מתנדבים אמריקנים וקנדים יהודים לעזור לחברות מסחריות קטנות עד בינוניות למצוא את דרכן בארצות הברית. הצוות כלל שלושה אנשים בארצות הברית ושני אנשים בארץ, כאשר הפעילות היתה ברחבי צפון אמריקה. התקציב היה 600 אלף שקל מהאוצר וכספים מתורמים בארצות הברית. העמותה היא עמותה אמריקנית.
בכל שנה זה היה משהו אחר. זה התחיל בשנת 92', כאשר באותה שנה רוב הכסף הגיע מארצות הברית, כמעט 3 מיליון דולר, כאשר רק 600 אלף שקל היו מישראל. בשנת 2000, לאור המצב של התעשיות, שבו בעצם השגנו את מה שרצינו, כלומר התעשיות הישראליות מצאו כבר את הדרכים שלהן, אמרנו שנפסיק את הפעילות ולכן אנחנו רוצים לסגור את העמותה. רצינו לסגור את העמותה, אבל אז לא היה תקציב. אמרנו לנו לחכות לתקציב המדינה, אבל ב-2000 לא היה תקציב מדינה ונאלצנו לחכות למרץ 2001 אז אושר תקציב המדינה. הגענו למרץ 2001, ביקשנו את התקציב הזה, כדי לסגור את העמותה, אבל אז הבקשה עוכבה כאן. אנשים מחכים למשכורות מ-2000, יש חובות לבנקים וחובות לספקים. אנחנו רוצים לסגור את העסק בצורה מכובדת כמו שעבדנו כל השנה.
למה היה צריך אתכם אם יש את לשכת הקשר המסחרית? מדוע היה צריך להקים עוד עמותה? מי החליט על זה?
היות שמדובר על כספי עבר ורוצים לסגור את העניין הזה בצורה מכובדת, אין שום סיבה לעכב את הפנייה הזאת.
מי בעד אישור פנייה מס' 002-38?
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
פנייה מס' 003-01. חבר הכנסת חוגי ביקר לעכב את הפנייה. מי בעד אישור פנייה זו?
הצבעה
בעד – הרוב
זו העברה ממשרד ראש הממשלה לרשות החברות, שנמצאת תחת אותו סעיף 04, לפי סיכום בין המשרדים.
מדובר בהעברת עובד - על פי סיכום בין המשרדים – מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה למשרד ראש הממשלה.
כשראש הממשלה יוצא לאירועים, עם כל הכבוד הראוי, מי שעושה את האירוע הוא שמשלם עבור האבטחה.
אני טיפלתי בזה בעבר ואני יכול להסביר את זה, למרות שעכשיו זה לא בתחום שלי. משנת 67' מדינת ישראל מעבירה כספים להסתדרות הציונית העולמית, כדי שהיא תפעיל את החטיבה להתיישבות. הם יושבים במשרד החקלאות. לאורך השנים הכספים האלה הועברו, כאשר חשב החטיבה היה עובד של ההסתדרות הציונית. לאחרונה נחתם הסכם בין הממשלה לבין החטיבה להתיישבות וההסתדרות הציונית, שבגלל שכל הכסף שמועבר זה כסף מדינה, שיהיה שם חשב מטעם המדינה, שיהיה כפוף לחשב הכללי. בגלל שעובד שם אדם שחי לפי התנאים של ההסתדרות הציונית העולמית, שטובים יותר מהתנאים של עובדי המדינה, ובגלל שאי אפשר להוריד שכר לאדם רק בגלל שעושים שינוי, אז באופן אישי לאותו אדם ימשיכו לשלם כמו שמקובל בהסתדרות הציונית. כשאותו עובד יפרוש לפנסיה וייכנס עובד אחר, הוא יקבל כמו כל חשב אחר.
פנייה מס' 015-04 אושרה.
פנייה מס' 005-05. חברי הכנסת גפני, אמנון כהן וחוגי ביקשו לעכב פנייה זו.
פנייה זו נועדה ליישום השינוי בתיקון פקודת מס הכנסה 126 – זיכוי ממס לתושבי באר שבע והנגב.
מדובר בשינויים פנימיים בתקציב התפעול של משרד הפנים. התקציב מיועד לטיפול באיחוד משפחות. בלשכה בירושלים יש עומס רב.
אלה שני דברים שונים. הדבר הראשון הוא יחידה שמתוקצבת בהוצאה מותנית בהכנסה. ככל שיש לה יותר הכנסה, אפשר לתת לה יותר הוצאה. אם העומס הוא גדול אז גם ההכנסה גדלה וגם אפשר לתקצב אותם בהוצאה גדולה. פה יש בקשה להגדיל מעט את התקציב של היחידה, על מנת שהם יוכלו לטפל בעומס שקיים.
דבר שני, יש פה בקשה להעביר למינהל המים כסף פנימי, על מנת לתקצב ועדה ציבורית לבדיקת זיהום המים בתל-אביב. זה בהתאם להחלטת ממשלה.
למשרד הפנים יש מינהל מים. הוועדה הציבורית הזאת אמורה לבדוק את זיהום המים של תל-אביב, בהתאם להחלטת הממשלה.
אין צורך לדון שוב בפנייה הזאת. אם חבר הכנסת עופר חוגי יסיר את העיכוב הפנייה עוברת.
פניות מס' 009-06 ו-010-06.
מדובר בהעברת עודפים מחויבים משנת 2000 לשנת 2001 לתקציב התפעול של משרד הפנים. אין כאן הרבה מה להסביר, למעט זה שאלה כספים שחויבו בסוף השנה וצריך להעביר אותם לשנה זו.
פנייה מס' 008-07 אושרה.
פניות מס' 010-07 ו-011-07 – המשרד לביטחון פנים. מי בעד אישור הפניות?
הצבעה
בעד – 2
מדובר בהעברה 190 מיליון שקל מסעיף 83 לצורך פיתוח. סעיף 12 – גמלאות עובדי מדינה – מיועד לתשלום גמלאות לעובדי מחקר רפא"ל שפרשו לגמלאות. הדרך הנכונה לעשות את זה, זה מסעיף 12 לגמלאות עובדי מדינה.
פנייה מס' 006-83 אושרה.
פניות מס' 001-08 ו-004-08. מורידים מבית המשפט העליון ומעבירים לבית משפט השלום.
מדובר בהעברת תקן חשב ממשרד החוץ למשרד האוצר, כלומר החשב במשרד החוץ יקבל כסף ממשרד האוצר ולא ממשרד החוץ.
מי בעד אישור פניות מס' 003-09 ו-007-05?
הצבעה
בעד – 1
נגד - 1
אני מבקש רוויזיה.
פנייה מס' 006-09.
מדובר בהעברת כספים למשרד לביטחון פנים בגין אבטחת סגנית מושל מדינת מרילנד שהיתה פה בביקור בשנה שעברה.
מי בעד אישור פנייה מס' 006-09?
הצבעה
בעד – 1
נגד - 1
אני מבקש רוויזיה.
אני מבקש להצביע עכשיו על הרוויזיה להצבעות על פניות מס' 003-09, 007-05 ו-006-09. מי בעד הרוויזיה?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
מדובר פה על 800 אלף שקל שמועברים מתקציב משרד האוצר לצורך מימון העסקת רואה חשבון לבדיקת מכר בדיור הציבורי. הכוונה שהרואה חשבון יעבור על כל התיקים ולבדוק אם אכן קיבלו את ההנחות המגיעות ולבדוק שהחברות העבירו את העמלה למדינה. הכוונה שיהיה פעם אחת דוח מסודר, כדי שנדע כמה דירות מכרו בדיור הציבורי.
רואה החשבון שנבחר במכרז הוא אילן שגב. לפי האפיונים של המשרד יש צורך רק ברואה חשבון אחד.
חבר הכנסת חוגי, אני מבקש שתסתכל על המטרה.
המטרה מצוינת, אבל לא ייתכן שבמשרד הבריאות למשל יהיה רואה חשבון אחד שמטפל בכל משרד הבריאות. יוצא מזה שיש כמה רואי חשבון שיש להם מונופול, הם עובדים חמש-שש-שבע שנים ואף אחד לא מחליף אותם. הגיעו למצב שמעבירים להם כל חודש 300-500 אלף שקל לפחות. אני חושב שבכל פרוייקט חייבת להיות חלוקת עבודה בין כמה רואי חשבון ולא אחד. אין שום סיבה שאדם אחד ירוויח את כל הקופה.
אני חושב שאיחרנו את זה. אני חושב שאנחנו צריכים לדרוש מהאוצר לא להעביר לאישורנו דברים שכבר התחילו בביצועם. אני בטוח שרואה החשבון כבר עובד ואין טעם עכשיו לעכב את הפנייה.
אני חושב שחבר הכנסת חוגי צודק. 800 אלף שקל זה הרבה כסף וזה הרבה תיקים. אז במקום לתת את זה לאדם אחד, יש לתת את זה לכמה.
כל הסיפור הזה ששמו מינוי יועצים, רואי חשבון, עורכי דין וכו', הוא סיפור פרוץ, מתחילתו ועד סופו. לא בכדי ביקשתי ולא בכדי עיכבתי בפניות קודמות שבהן דובר על יועצים. אין ספק שבמצב של מיתון כמו שיש היום במשק, שהוא מיתון קשה ובעיקר פוגע בבעלי עסקים קטנים, המדינה צריכה לאפשר כמה שיותר נגישות לכמה שיותר אנשים.
אנחנו נכנסים עכשיו לפגרה. פגרה היא זמן לקיים דיונים מסוג כזה. אדוני היושב ראש, מותר לך לקיים דיונים לא רק בהעברות תקציביות. אנא תקיים דיון בשאלה האמיתית של מינוי אנשים חיצוניים למערכת ולפי איזה קריטריונים הם עובדים.
אני מבקש לפנות לחשב הכללי בנושא זה. אף אני סבור שצריך לחלק עבודות מסוג כזה לכמה אנשים.
במשרדי הממשלה יושבים חשבים כבר 20 שנה ויותר. במשרד הבריאות למשל יושב חשב שנתן את העבודה לאח שלו ולאף אחד לא אכפת.
מדובר בעודפים משנת הכספים 2000 במענקי איזון ובתוכניות הבראה. אנחנו מבקשים להעביר אותם לשנת 2001.
לי אין את הרשימה, משום שמי שמקצה את הכספים זה משרד הפנים. התפלגות התקציב ברשויות מקומיות, בעיקר בתוכניות הבראה, היא לא ליניארית על פני השנה, משום שהרשויות צריכות לעמוד באבני בוחן. יש כאלה שעומדות ויש כאלה שלא עומדות. בגלל זה תמיד, אבל תמיד, כל שנה תמיד יישארו עודפים יחסית גבוהים בתקציב הרשויות המקומיות, משום שבסוף השנה יכול להיות שמספר רשויות מגיעות למה שנקבע וזה מחייב להעביר להן כסף.
בגלל שאין התפלגות שווה, תמיד נוצרים עודפים. זה כסף שכבר מחויב לאותן רשויות, בהתאם לעמידה שלהן ביעדים ובתוכניות הבראה ולכן אנחנו מבקשים להעביר את זה משנה שעברה לשנה.
פניות מס' 018-18 ו-009-18 אושרו.
בפנייה מס' 006-19 לא נדון, משום שהרפרנט לא הגיע.
פנייה מס' 009-23.
בשנה שעברה היתה תוספת של 20 משרות לשיא כוח אדם על חשבון עבודה ארעית. השנה בטעות לא תקצבו את זה והפנייה הזאת היא לתיקון הטעות.
למען הסר ספק, אני מבקש לאשר שוב את הפנייה הזאת. מי בעד אישור פנייה מס' 002-34?
הצבעה
בעד – הרוב
זה שייך לנציבות המים. למעשה אלה שתי בקשות שונות – אחת של אגף פיקוח עליון ואחרת זה רכישת רכב ליועצת המשפטית. הרכישה אושרה על ידי החשב הכללי. 110 אלף שקל מיועדים לרכישת רכב ו-100 אלף שקל זה התאמות שכר, כלומר העבירו מסעיף שכר אחד לאחר, כי היתה חריגה.
מדובר בהעברה ממשרד התקשורת למשרד התשתיות. יש ועדה לרעידות אדמה שישבה במשרד התקשורת והעבירו אותה למשרד התשתיות. אנחנו בעצם רוצים להעביר את התקציב של הפעילות שלה.
פניות מס' 012-34 ו-001-39 אושרו.
פנייה מס' 003-36. פנייה תקציבית זו נועדה לממן רכישת רכב לסגן שרת התעשייה והמסחר.
אני מבקש לעכב פניות של משרד התעשייה והמסחר, עד שלא יעבירו 45 מיליון שקל לטיפול הנקודתי. זה לא בגלל סגן השר, אלי בן מנחם, שאני מכבד מאוד, אבל יש עיקרון שביקשנו לעמוד עליו, שנעכב פניות של המשרד, עד שלא נקבל תשובה ברורה בנוגע לתקציב של 45 מיליון שקל לטיפול הנקודתי.
ב"גלובס" היה כתוב שהוא כביכול קונה רכב ב-30 אלף שקל. הוא טוען שהוא חוסך. לא יכול להיות שבתקשורת הוא יגיד דבר אחד ומצד שני הוא ייסע באוטו חדש.
היינו יכולים להפריד את זה לשתי פניות ואז הייתם רואים את זה אחרת. בעיקרון זו בסך הכל העברה בין תוכניות. אתם רואים רק את החלק החסר בתוך התוכנית.
אני אחראי לזה שייצא תיקון בעיתון. סגן שר אומר שהוא צנוע. קורקינט, אופניים בלי רמה. מה זה הדבר הזה? שיא הצניעות.
אני מבקש לקבל את ההסבר עכשיו, אבל לקבל את ההחלטה רק מחר, לאחר שנשמע את ההסבר על הטיפול הנקודתי.
על איזה הסכם חתומה המדינה? מה התמלוגים שהיא תקבל בעתיד מהמאיץ הזה? אני מבקש לראות ההסכם.
אין כאן תמלוגים, כי זה דבר ששייך למדינה. המאיץ הזה הוא מאיץ פרוטונים שנועד למחקר במדינת ישראל. מה שנעשה היום בכור הגרעיני ייעשה במאיץ פרוטונים, לטובת החוקרים במדינה. היום הכור מיושן ויש בו גם סכנה לסביבה. כל מה שנעשה פה זה במסגרת מה שנקרא "תל"ם" – תשתיות לאומיות מדעיות – שהוא איגוד וולונטרי שיושבים בו נציגי משרד המדע, ות"ת, האוצר ומפא"ת.
הנושא הזה מאוד חשוב. המדינה משתתפת בו בהיקף של 7.2 מיליון דולר במשך חמש שנים, וזה מתוך פרוייקט בהיקף של 25 מיליון דולר. 17 המיליון הנותרים ממומנים על ידי הוועדה לאנרגיה אטומית.
מאחר שאני צריך לעזוב את הישיבה, אני מבקש לדון בסעיף הבא בסדר היום. ועדת המשנה בראשותי דנה בבקשתו של שר האוצר לאשר מוסדות ציבור לעניין סעיף 46 לפקודת מס הכנסה. הוחלט להמליץ לוועדת הכספים לאשר את כל הרשימה, מלבד עמותת "אלשפעה ואלרחמה" ועמותת "הקרן להנצחת הבבא סאלי".
יש חשד שהעמותה הזאת מנהלת למעשה עסק. העליתי שאלה, שחבר הכנסת גפני הנהן בראשו לגביה. הסיפור מאוד פשוט - חנות לתשמישי קדושה בבני-ברק, שמוכרת מזוזות וספרי תורה, ומשלמת מס והכל בסדר. אותה חנות משלמת גם מע"מ. יושב פה גוף שנותנים לו תרומה והוא נותן תשמיש קדושה. מה ההבדל?
אני מציע כן לאשר את העמותה הזאת. על הבקשה של עמותת "אלשפעה ואלרחמה" לא נצביע עכשיו, כך גם לגבי העמותות שאין להן אישור ניהול תקין. לגבי העמותה "הקרן להנצחת באבא סאלי", אני כן רוצה להצביע.
הוועדה מאשרת את כל העמותות בפנייתו של שר האוצר לאישור מוסדות ציבור לעניין סעיף 46 לפקודת מס הכנסה, במכתבו מיום ו' בתמוז התשס"א, למעט: 1. עמותה מס' 1 ברשימה, מס' 580299535, שלגביה מחכים לדוח נוסף מרשם העמותות; 2. עמותה מס' 580250546 וכן עמותה 580218568 לא אושרו בגלל שלא המציאו אישור ניהול תקין.
הוועדה מאשרת גם את שתי העמותות הללו בכפוף להמצאת אישור ניהול תקין מרשם העמותות.
מי בעד ההצעה?
הצבעה
בעד – הרוב
מדובר פה על העברה של עודפים מחויבים בגובה של 47 מיליון שקל. העודפים האלה נובעים ממכירת דיור במסגרת מבצעי המכר בדיור הציבורי. העודפים האלה מיועדים לשיפוי הסוכנות היהודית בהתאם להסכם שהממשלה חתמה.
הסכום הראשון הוא העברה של 709 אלף שקל מהתקציב הפיתוח של משרד השיכון לתקציב הרגיל, בהתאם להחלטת הממשלה מס' 1627 – קו עימות. התקציב נועד למימון פעילויות חברתיות ושיקום שכונות בקרית שמונה.
ההעברה השנייה היא העברה מתוכנית שיקום שכונות לתוכנית חיזוק שכונות, בהתאם להחלטת הממשלה 2485 – טיפול נקודתי.
פניות מס' 012-70 ו-005-29 אושרו.
פנייה מס' 003-22 – עודפים ברבנות הראשית משנת 2000. מי בעד אישור פנייה זו?
הצבעה
בעד – הרוב
מדובר בהעברת 800 אלף שקל בשינויים פנימיים להיכל המשפט החדש שנבנה בבאר-שבע. יש פריסת תשלומים לגבי הבנייה שלו והעברה זו נועדה לכך.
מדובר בלשכת הפרסום הממשלתית. זה מפעל ממשלתי שפועל על פי עיקרון של הכנסות והוצאות. בשנים של עודף הכנסות הגוף הזה שם את העודפים בקרן פיתוח. עתה אנחנו מתבקשים לשחרר 300 אלף שקל לצורכי שיפוץ דיור.
פנייה מס' 001-89 אושרה.
אני מודה לכולם, הישיבה נעולה.
- - - - - - - - - - - -
הישיבה ננעלה ב-13:15