פרוטוקולים/כספים/2589
2
ועדת הכספים
20.12.2000
פרוטוקולים/כספים/2589
ירושלים, כ' בטבת, תשס"א
15 בינואר, 2001
הכנסת החמש עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 206
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, כג' בכסלו תשס"א, 20.12.2000, שעה 12:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 20/12/2000
שינויים בתקציב – פניה מס` 501-502.; הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס` 124) (לאחר קבלת הסתייגויות במליאה).
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: שלום שמחון – מ"מ היו"ר
משה גפני
צבי הנדל
אבשלום וילן
יעקב ליצמן
משה רז
מוזמנים
¶
שר האוצר אברהם בייגה שוחט
יונתן קפלן – נציב מס הכנסה, משרד האוצר
מיכל דויטש - נציבות מס הכנסה, משרד האוצר
יעל ייטב - נציבות מס הכנסה, משרד האוצר
חיים גבריאלי -יועץ שר האוצר
אירינה דביר – אגף תקציבים, משרד הבריאות
סדר היום
¶
1. שינויים בתקציב – פניה מס' 501-502.
2. הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 124) (לאחר קבלת הסתייגויות במליאה).
1.
שינויים בתקציב – פניה 501-502
מ"מ היו"ר שלום שמחון
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. יש העברה תקציבית מס' 501-502 שעוכבה על ידי חבר הכנסת יצחק כהן. הוא הודיע לנו על ביטול העיכוב. ההעברה היא בנושא משרד הבריאות, עודפי תקציב.
נציגת משרד הבריאות כאן. אנחנו יכולים לאשר את הבקשה?
מי בעד?
אירנה דביר
¶
העברנו לו את כל החומר, שוחחנו איתו אתמול בלילה. הוא קיבל את עמדתנו בעניין והוא הסיר את התנגדותו.
מ"מ היו"ר שלום שמחון
¶
מי בעד העברה תקציבית 501-502?
ה צ ב ע ה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
העברה תקציבית 501-502 אושרה.
מ"מ היו"ר שלום שמחון
¶
גם אם יש, אני לא יכול כרגע לעשות דבר.
2.
הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 124) (לאחר קבלת הסתייגויות במליאה)
צבי הנדל
¶
יש כאן פירוט. לי נאמר שהסעיף הזה של מתן שירותים מוניציפליים ליישובים באיזור יהודה, שומרון ובאיזור רמת הגולן, יימחק מ-1 בינואר 2001.
אנה שניידר
¶
תרשה לי לעשות סדר מבחינה משפטית ואז נציב מס הכנסה יסביר.
יש סעיף 9(2) בפקודת מס הכנסה שמדבר למעשה על פטור ממס למוסד ציבורי על הכנסות שלו, ויש הגדרה של מוסד ציבורי. ההגדרה של מוסד ציבורי אומרת שזה "חבר בני אדם"- לא חשוב מספר החברים שלו – "שפועל למטרה ציבורית", ואז יש הגדרה של מטרה ציבורית וההגדרה אומרת כך: "מטרה שעניינה דת, תרבות, חינוך, מדע, בריאות, סעד או ספורט וכן מטרה אחרת שאושרה על ידי שר האוצר כמטרה ציבורית", קרי כל הדברים שפורטו כאן במסמך אלה אישורים של שר האוצר שאינם חלק מהחוק במובן זה שזאת החלטה של שר האוצר.
נניח שאתם אומרים שמ-1 בינואר ההחלטה של שר האוצר לא תקפה לגבי משהו, אפשר לשנות את זה על ידי שכנוע של שר האוצר לשנות את החלטתו.
מה שאתם עשיתם בהסתייגות שלכם, אתם הרחבתם את המטרה הציבורית בחוק, כלומר ביקשתם – ואני עשיתי את מה שביקשתם – שנוסיף להגדרה של מטרה ציבורית בסעיף
9(2) את ההתיישבות, לרבות מתן שירותים מוניציפליים ליישובים באיזור יהודה, שומרון, רמת הגולן, גליל, נגב ובירושלים.
אני כבר לא מדברת על כך שיש כאן אולי בעיה של פגיעה בשוויון. מחר יגידו: למה לא ברעננה?
צבי הנדל
¶
הסברת לאט – הבנתי. עכשיו אני חוזר לעניין. אני תיקנתי את החוק כי אני הבנתי שאני לא אצליח להגיע להבנה עם שר האוצר, או חששתי.
אין לי שום בעיה לוותר על החוק. אני רוצה רק דבר אחד, לא רוצה את התוספות ולא רוצה כלום. אני רוצה ששר האוצר יתחייב בפני הוועדה שהוא לא מוחק את הסעיף הזה שהוא בסמכותו להוסיף או להוריד אותו בתחילת השנה.
אם הוא מתחייב – לי אין שום הסתייגויות.
יונתן קפלן
¶
יש שורה של מטרות חלוטות, כמו חינוך, רווחה, בריאות – כמטרה מוכרת. יש מטרות ששר האוצר יכול להוסיף אותן, אבל באישור הוועדה – מטרה שאושרה על ידי שר האוצר כמטרה ציבורית.
הוא מבקש התחייבות. הוא הוסיף שם ירושלים, נגב וכו'. שירותים מוניציפליים ביהודה, שומרון ועזה – שר האוצר כבר בעבר קבע את זה כמטרה ציבורית והוא רוצה שבייגה יתן כאן הצהרה שהוא לא הולך למשוך זאת ב- 2001.
צבי הנדל
¶
בחוק הזה. מאחר שחששתי שהוא הולך להוריד זאת מה-1 בינואר, ביקשתי להכניס את זה לגוף החוק. אם הוא יגיד לי שהוא לא מושך את זה, אין בכך צורך.
אנה שניידר
¶
זה חזר עכשיו לוועדה. עכשיו אנחנו מעלים את זה בלי ההסתייגות.
שר האוצר בייגה שוחט נכנס לישיבה.
צבי הנדל
¶
בחוק הזה של סעיף 46 פטור ממס מוגדר מהן המטרות – מטרות של דת, חינוך וכו'. בהמשך כתוב: ושר האוצר יכול להוסיף מטרות נוספות.
במסגרת המטרות הנוספות שר האוצר הוסיף בזמנו עידוד חיסכון לחינוך ונקודות נוספות. אחת הנקודות שהוספו בזמנו זה מתן שירותים מוניציפליים ביישובים באיזור יהודה, באיזור שומרון ובאיזור רמת הגולן – אני אפילו לא כלול בפנים.
מאחר שאמרו לי שב-1 בינואר עומדים להוריד את הסעיף הזה – וזה בכלל לא בא לאף מקום כי שר האוצר רשאי להוסיף אותו ורשאי גם להוריד אותו – לכן ביקשתי את ההסתייגות לגוף החוק כאילו להוציא זאת ממך ושזה יהיה בחוק כך שזה מחוייב.
הוספתי על כך את הגליל, את הנגב, את ירושלים ואת גוש קטיף. עכשיו אני אומר: אני לא רוצה הסתייגות ולא רוצה להוסיף דבר. אם אני אדע ששר האוצר אומר: מה שהיום נמצא כאן, אני לא אוציא אותו כי זה בסמכותי - וזה יירשם כאן בוועדה - אני לא רוצה הסתייגות ולא רוצה דבר.
מ"מ היו"ר שלום שמחון
¶
עלתה כאן כרגע הצעה על השולחן, שההסתייגות של חבר הכנסת בני אלון תימשך החוצה, כשחבר הכנסת ליצמן כבר הודיע שהוא מושך אותה, ושתהיה הצהרה שלך שלא יהיה שינוי ברשימה שהוקראה כאן על ידי צבי הנדל בשנת 2001.
שר האוצר אברהם בייגה שוחט
¶
צבי, אני אומר כך – בפקודת המס בעניין הזה כתוב המשפט הבא, שמתייחס למה שאתה אומר: "מתן שירותים מוניציפליים ליישובים באיזור יהודה, באיזור שומרון ובאיזור רמת הגולן". זה במסגרת קביעת המטרה הציבורית.
שר האוצר אברהם בייגה שוחט
¶
של החלטות שלי.
אני מודיע כאן – מכיוון שזה כיום, אין לי שום כוונה לשנות את זה במהלך שנת 2001.
מ"מ היו"ר שלום שמחון
¶
אנה, שאלה לעניין הפרוצדורלי – אם הוא משך את ההסתייגות שלו כרגע, לא צריך להצביע על כך, נכון?
אנה שניידר
¶
אני רוצה להסביר את הפרוצדורה. מה שקרה, אני ביקשתי את הפרוטוקול כדי להיות בטוחה מה קורה כאן.
יש לנו בתקנון סעיף 127 שמאפשר למשוך הצעת חוק לוועדה לדיון מחודש, אבל כתוב שם בכל שלב של הדיון בקריאה השניה.
כאן נעשתה טעות בעצם וניסו למשוך את זה לאחר שהיתה כבר הצבעה על הקריאה השניה. ואז בעצם נכנס לתוקף סעיף 130(א) לתקנון שאומר: "נתקבלה הסתייגות בקריאה שניה, תתקיים הקריאה השלישית בשבוע שלאחר השבוע שבו הסתיימה הקריאה השניה, והוועדה רשאית לפני הקריאה השלישית להביא בהצעת החוק את שינויי הנוסח המחוייבים בעקבות ההסתייגות או הגרסה שנתקבלה".
אנה שניידר
¶
כאן בפרוטוקול כתוב, ואני מצטטת מפיו של יושב-ראש הכנסת: "נראה מה יקרה בוועדה. כאשר היא לא חזרה" – זה כנראה הממשלה – "על מנת שלא תהיה חרב חדה מונחת על צווארו של שר האוצר, יכול שיחול 132(א), כלומר שהממשלה תוכל למשוך במידה וההצבעה שתיערך על הצעת החוק הזאת לא תהיה לשביעות רצונה של הממשלה".
אבשלום וילן
¶
אנחנו מציעים הצעה נגדית – להישאר בהסתייגות של חבר הכנסת הנדל מהמליאה. אנחנו מציעים לקבל את ההסתייגות של חבר הכנסת הנדל.
אנה שניידר
¶
אני אעלה את זה עכשיו בחזרה מכח 130(א). יצטרכו לבקש לדעתי בקשה מיוחדת להצביע על כך לפני תום שבוע, כי אין לנו יותר כנסת עד כמה שאני מבינה.
משה גפני
¶
סליחה, מבחינת העובדות. בשעה 13:30 מתקיימת ועדת כנסת, שהיא מתכנסת בלאו הכי. אני מציע לאשר את זה כאן. אם זה יאושר כאן, אני מציע ב- 13:30 להביא את זה לוועדת הכנסת, ובוועדת הכנסת נאשר את זה כדי להצביע היום.
יונתן קפלן
¶
לא, ויש מטרות שקובע שר אוצר. מה שחברי כנסת הנדל ואלון ביקשו זה להפוך את המטרה הזו יחד עם הנגב, ירושלים וכו' – להפוך אותה למטרה חלוטה בחוק. שר אוצר – זה תלוי איזה שר אוצר – הוא יכול מדי שנה בשנה להחליט אם הוא מושך או לא מושך. בדרך כלל לא משכו תקנות, השאירו אותן באופן קבוע.
מה ששר האוצר עכשיו הצהיר זה שהוא משאיר את התקנה הזו בתוקף גם לשנת 2001.
יונתן קפלן
¶
אם אתה עכשיו לוקח את ההצעה של חבר כנסת הנדל ואתה הופך את זה לחוק שלא בסמכות שר אוצר לשנות או לא לשנות – את הכל ביחד...
מ"מ היו"ר שלום שמחון
¶
על פי הצעת האוצר. מי בעד?
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – 2
נמנעים – אין
נוסח החוק, ללא הסתייגויות, אושר.