פרוטוקולים/כספים/2400
2
ועדת הכספים
4.12.00
פרוטוקולים/כספים/2400
ירושלים, כ"ח בכסלו, תשס"א
25 בדצמבר, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 194
מישיבת ועדת הכספים
שהתקיימה ביום שני, ז' בכסלו התשס"א (4.12.00), בשעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 04/12/2000
תקנות המכס (חישוב ערכם של טובין שיובאו לשימוש עצמי), התש”ס-2000, צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון), התשס"א-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אלי גולדשמידט – היו"ר
עופר חוגי
יעקב ליצמן
נחום לנגנטל
מאיר פרוש
מוזמנים
¶
מוטי איילון – מנהל המכס ומע"מ
יעל אביר )
טלי אלדר )
בועז סופר ) משרד האוצר
עמי סגל )
שרה קנדלר )
ישי רבינוביץ – מנכ"ל איגוד יבואני הרכב
יואב חרל"פ – מנכ"ל "כלמוביל"
סדר היום
¶
תקנות המכס (חישוב ערכם של טובין שיובאו לשימוש עצמי), התש"ס-2000
צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון), התשס"א-2000
תקנות המכס (חישוב ערכם של טובין שיובאו לשימוש עצמי), התש"ס-2000
היו"ר אלי גולדשמידט
¶
אני פותח את ישיבת הוועדה.
אנו עוסקים בתקנות המכס (חישוב ערכם של טובין שיובאו ל שימוש עצמי). אני רוצה להזכיר שהיתה לנו ישיבה לפני כחודשיים, ובישיבה זו דיברנו על התרת רסן מסוימת או הליכה לקראת האזרח בנושא של יבוא אישי. ביקשתי בישיבה לעשות משהו גם לגבי המכוניות, וועדת הכספים קיבלה ממנהל המכס הסכמה בעניין הזה. אבל בינתיים אני מבין שהתעוררו מספר קשיים והמכס טיפל בהם, ואני מ בין שאנחנו אמורים לקבל תקנות קצת שונות.
בבקשה, אדוני מנהל המכס.
מוטי איילון
¶
השארנו את החלק של הטובין כפי שהוא, ולחלק של המכוניות הסכימו כמה שינויים שהם מהותיים. בעצם הסכמנו לבקשה של ועדת הכספים וגם בתחום הרכב לאפשר קודם כול להסתמך על החשבונית. והיה אם ההבדל בין החשבוניות לבין מחירון שיש לנו שהוא מעודכן על-פי מחירי חו"ל וניכוי פחתים מתאימים עולה על 5%, אז לא נקבל את החשבונית.
מוטי איילון
¶
אני מתייחס בדיוק לנושא זה. כדי להיות משוכנעים שאנחנו עושים את הדבר הנכון עשינו בדיקות גם באמצעות השליחים שלנו בחו"ל. בדקנו מהם מחירי המכוניות בחו"ל. יש לנו דף מפורט שבעצם ההנחות שניתנות שם אינן עוברות את הגבול של 3%-4% בקניית רכב בחו"ל. לכן כאשר מדובר ברכב חדש, אלה הטווחים פחות או יותר. אלה הטווחים הריאליים וזה נכון.
כאשר מדובר ברכב משומש, יש לנו הפחתים שמשפים בעניין הזה. כלומר, הפחתים מביאים בחשבון את הערכים הנמוכים יותר שניתן להשיג בחו"ל למכוניות משומשות.
מוטי איילון
¶
לא. זה שיש מתח רווחים ליבואני הרכב, זה ברור. אבל אין ספק שכאשר יבואן רכב קונה רכבים במסות הוא ישלם מחיר X, וברור שאם אני אכנס כאדם פרטי ואקנה את אותו רכב חדש, אני אשלם הרבה יותר. זה דבר ברור מאליו. לכן יש פה פערים.
יעקב ליצמן
¶
אני לא מדבר על הפערים של הסוכנים. אני שואל על הפער אחרי המכס, אחרי כל המיסים, כמה עולה רכב כזה בארץ וכמה עולה רכב כזה בחו"ל.
בועז סופר
¶
הרכב הזה, השברולט שיש לחברי הכנסת, עולה בחו"ל 13,000 דולר. אם תובא קבלה שתראה שהמחיר הוא לצורך העניין הוא 8,000 דולר, אומר מנהל המכס, שפה משהו לא סביר. אבל אם תובא קבלה פחות ממחיר המחירון בחו"ל, שיש לנו את המחירונים בארצות-הברית, שזה לצורך העניין 12,000 דולר – אם תובא קבלה על 5% פחות, נוכל לקבל את זה.
היו"ר אלי גולדשמידט
¶
השאלה היא למה 5% כן ו-10% כן. עוד לא השתכנעתי בזה. בזמנו כשנתנו את ה"שפיל" של ה-10%, היה נראה לנו שזה סביר 10% למעלה ו-10% למטה. אתם באתם ואמרתם שזה לא סביר, צריך לרדת ל-5%. ברור לי שאי-אפשר אם זה פתאום 8,000 דולר או 7,000 דולר מול 12,000-13,000 דולר. כולם מסכימים שמשהו לא בסדר. אבל למה 5% ולא 10%?
יואב חרל"פ
¶
הרי עסקינן ביבוא אישי ולא יבוא מסחרי. כשבא אדם פרטי לכל מקום מתוקן בחו"ל לקנות רכב חדש ישר מהחנות, הוא לא יקבל בממוצע יותר מאשר 5%. אין גם סיבה לתת לו יותר מאשר 5%.
יואב חרל"פ
¶
אנחנו חושבים שאם ייגבו המיסים הנכונים על אותו רכב שאמור להיכנס ארצה ולא מיסים מופחתים, ואם המיסים שאנחנו משלמים מס הכנסה כחוק, להבדיל מאותם סוחרים ארחי-פרחי שעוסקים ביבוא אישי, במסווה של יבוא אישי - - -
היו"ר אלי גולדשמידט
¶
מי שעובר על החוק, תכניסו אותו לחקירות, לבית-משפט. עזבו, אנחנו לא מתעסקים עם עבריינים. אני שואל כרגע את השאלה בדרך המלך: אתם באים ואומרים שסדר גודל ההנחות מול מחיר המחירון שישנו - - -
יואב חרל"פ
¶
למיטב ידיעתי, מהממצאים שלנו, במוצרים למשל של מרצדס, שאגב, הם עיקר המכוניות המיובאות ביבוא אישי, יש דגמים רבים שלא מקבלים עליהם ולו אחוז אחד.
יואב חרל"פ
¶
לא, לעולם לא. אנחנו גם לוקחים על עצמנו המון התחייבויות כתוצאה מהיותנו יבואנים בלעדיים למדינת ישראל. נגזר עלינו להקים מוסכים ולתת חלקי חילוף במסגרת האחריות, והיום האחריות בארץ ניתנת לשלוש שנים בכל הרכבים. אנחנו ממנים את החלפים. איננו מקבלים החזר בגין עלויות המימון של החלפים במסגרת האחריות.
היו"ר אלי גולדשמידט
¶
אם יש חברה שרוצה לעשות קידום מכירות לדגם חדש והיא רוצה שהוא ירוץ הרבה בכבישים, מה היא עושה?
יואב חרל"פ
¶
לא. מחיר מחירון יש לו משמעויות בחו"ל לביטוח, לקטגוריזציה של מכוניות. יש עכשיו ויכוח אדיר בעיתונות הבינלאומית בנושא קרייזלר לדוגמא, על הפסקת נושא ה-INCENTIVE, שלא לתת הנחות.
היו"ר אלי גולדשמידט
¶
אני מודה לכם ותשאירו אותנו עם נציגי הממשלה.
חבר הכנסת ליצמן, מה דעתך על העניין הזה? נסכים ל-5%?
היו"ר אלי גולדשמידט
¶
עשינו הקלה. כל הסיפור הזה הוא הקלה בעקבות יוזמת ועדת הכספים. רק גודל ההקלה שהיה קודם היה כנראה מופרז מדי ורוצים להעמיד אותו על 5% ולא על 10%.
אנה שניידר
¶
היו כאן יועצים משפטיים של היבואנים ועליהם מקובל מה שכתוב כאן. זאת אומרת, שגם להם אין מחשבה שנייה על ה-5%. אני לא רואה סיבה לא לקבל את זה.
היו"ר אלי גולדשמידט
¶
אני יכול להעיד שמנהל המכס עשה בעניין הזה עבודה מאוד יסודית. אנחנו דיברנו על זה בספטמבר, עוד בפגרה, וחלפו כבר מספר חודשים טובים, והוא עבד על העניין הזה ובדק את זה, ואני סומך על האינטגריטי של המכס בעניין. אני לא נבנה בעניין הזה מיבואני הרכב.
נחום לנגנטל
¶
הבעיה הכי גדולה שכרגע נוצרה, ואני אומר את זה מהכרות של ענף הרכב, זו הסוגיה של כניסה של כל מיני גורמים בעייתיים, שכאשר אתה נותן תמריץ גדול נכון שאתה יכול להביא יותר מאחד, ו-10% זה קיצוני מדי. נלך ל-5% ונראה. אגב, כתוצאה ממה שעשית, אלי, המחירים ירדו. כל המחירים של המכוניות המאוד יוקרתיות ירדו כתוצאה מהתחרות ב-20-30 אלף שקל.
היו"ר אלי גולדשמידט
¶
כיוון שהוסכם בינינו, הרי ההקלה הזאת היא מיוזמתנו ואנחנו מסכימים שהיא תהיה 5%, יש עוד תקנה טכנית שצריך להתקין.
אנה שניידר
¶
יש צו תעריף המכס והפטורים שהוא בעצם תיקון טכני קשור לתיקון הזה. מבטלים את הפרט שמדבר על הפחת כי מוסיפים אותו לתקנה 4. זה טכני. יש רק נקודה אחת: הצו הזה טעון אישור של מליאת הכנסת לפי הפרוצדורה הרגילה.
אנה שניידר
¶
בהודעה.
רציתי לציין שהצו הזה טרם פורסם. זאת אומרת, הוועדה מאשרת אותו עכשיו אבל הוא יונח על שולחן הכנסת רק ברגע שיגיע הפרסום.
אומרים לי שיש כאן עוד כמה תיקוני נוסח. אני מציעה שטלי תצביע על כל תיקוני הנוסח שרוצים להכניס כאן.
טלי אלדר
¶
בהגדרה של מחירון רכב אנחנו רוצים שיהיה כתוב "רשימת מחירים לצרכן בחו"ל". פשוט המילה "בחו"ל" נשמטה. הכוונה היתה במחירון רכב שההתייחסות תהיה למחיר בחו"ל ולא למחיר בארץ, ולכן אנחנו רוצים להבהיר את זה ולכתוב את המילה "בחו"ל".
בסעיף 2(ב) יש טעות טכנית. זה כבר אושר בפעם הקודמת על-ידי הוועדה, אבל הטולרנס שעליו מדובר – זה יבוא של טובין, טובין של יבוא לשימוש עצמי, לא רכבים – ההסכמה של הוועדה בפעם הקודמת היתה שתהיה אפשרות של 20% פער ולא 5%. בהדפסה בטעות כתבו 5%. זה צריך להיות 20%.