פרוטוקולים/כספים/2098
2
ועדת הכספים
7.11.2000
פרוטוקולים/כספים/2098
ירושלים, ט"ז בחשון, תשס"א
14 בנובמבר, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 179
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ט' בחשון התשס"א (7 בנובמבר 2000), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 07/11/2000
הסדר חוב חברת מפעלי מתכת קדמני בע”מ.; הצעות לסדר היום.; שינויים בתקציב לשנת 2000.
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: שלום שמחון - מ"מ היו"ר
אבשלום וילן
עופר חוגי
אמנון כהן
לימור לבנת
יעקב ליצמן
מאיר פרוש
יוסף פריצקי
מ"מ: סופה לנדבר
יצחק סבן
יגאל ביבי
סלאח טריף
יצחק כהן
משה רז
משרד האוצר
¶
אבי דור
זיוה בר-יוסף
חיים פרננדס
אורן גלעד
עמית לנג
טלי תורג'מן
יוליה אלברטון
אסף רגב
אלעד תמרי
רוני ארד
ארז ימיני
גלית אסף-שנהר
סדר היום
¶
1. הסדר חוב חברת מפעלי מתכת קדמני בע"מ.
2. הצעות לסדר היום.
3. שינויים בתקציב לשנת 2000.
הסדר חוב חברת מפעלי מתכת קדמני בע"מ
היו"ר שלום שמחון
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. הנושא הראשון – פניית החשב הכללי לוועדת הכספים בעניין חברת מפעלי מתכת קדמני בע"מ.
אבי דור
¶
בחודש אוגוסט העביר החשב הכללי פניה לוועדת הכספים בקשר לסיוע למפעלי מתכת קדמני. הסיוע כלל הלוואה תקציבית של 2 מיליון שקלים, שעד היום לא בוצעה, כי היינו במגעים עם החברה. לפני כשבוע הוצע לנו הסדר אחר שלא כולל את ההלוואה.
מפעלי קדמני חייבים למדינה 12 מיליון שקלים בשטר הון. הם הציעו הסדר שאומר שעל כל שקל שהם ישלמו המדינה תמחק שקל, והם מוותרים על ההלוואה התקציבית של 2 מיליון שקל, שאושרה להם בוועדה בפניה הקודמת.
זיוה בר-יוסף
¶
הכוונה של שטר הון היא שהם יוכלו לפרוע אותו ברגע שיהיה להם הכסף. הם אמורים לעמוד בתשלומי ריבית והצמדה.
סאלח טריף
¶
מפעלי קדמני נמצאים במצב קשה מאוד כבר תקופה מאוד ארוכה. לצערי עד עכשיו האוצר לא השכיל לגמור את העניין הזה. במפעלי קדמני פוטרו עשרות עובדים. צריך לזכור שהעובדים האלה גרים באזור מוכה אבטלה וזה מוסיף למצב הקשה באזור. זה היה מפעל הדגל של העדה הדרוזית.
לגבי שטר ההון – אי אפשר היה לגבות את שטר ההון, כי מצב החברה היה כזה שלא איפשר לגבות את הכסף. לכן ניסינו להציע הסדרים וההצעה האחרונה שגובשה היא כפי שהציג נציג האוצר. אני מקבל את ההצעה הזאת, אך אני מבקש שההסדר יהיה לחמש שנים ולא לשלוש שנים כפי שמוצע, כי בכל מקרה החוב לא נמחק ותמשיך להיות ריבית והצמדה, אבל אם החברה לא תוכל במשך שלוש השנים האלה לפרוע את חובה, שתהיה לה אפשרות למשוך את זה יותר. אני מניח שאם לחברה יהיו מקורות לכסות את החוב, אם התחזיות של החברה אכן יתממשו, זה ייעשה לאחר זמן קצר יותר. דרך אגב, העבודה שניתנה להם היא באמצעות הטורקים והגרמנים שקיבלו מאיתנו מכרזים. העניין הזה הוא קריטי, כי אם זה יתעכב חודשיים-שלושה, אז כאילו ההסדר הזה בטל ואז החברה תיקלע שוב לקשיים שהיא לא תוכל לצאת מהם.
ההסדר הזה משדר לחברות ולבנקים הבראה של המפעל הזה, דבר שמאוד חשוב לפעולתה.
יוסף פריצקי
¶
אני מבקש שהוועדה תשמע את המפרק הזמני של המפעל. התפרסמו לאחרונה בעיתונות הערות מאוד מעניינות וכן דוחות מפרק שהוגשו לבית המשפט. המפרק – שהוא Officer of the court - טוען שנעשו מעשים שלא ייעשו בחברות האלה. המפרק טוען שיש חברה מסוימת של העובדים ויש חברה מסוימת אחרת של הרכוש ושנעשתה הברחת נכסים.
לפני שאני מחליט, אני מבקש לשמוע את מי שמונה על ידי בית המשפט להיות מפרק או לפחות שהדוח שלו יהיה לפני חברי הוועדה.
היו"ר שלום שמחון
¶
ועדת הכספים בראשותו של אלי גולדשמידט קיימה כבר כמה ישיבות בנושא והיו גם דיונים בתת-ועדה.
יוסף פריצקי
¶
עם כל הכבוד הראוי, אני רוצה לדעת מה עשה מנהל המפעל, איזה הון הוא הביא ומה נעשה. הדבר הזה נמצא בהליכים משפטיים ואנחנו צריכים לדעת את כל הפרטים.
היו"ר שלום שמחון
¶
הפניה שמונחת לפנינו היא של סגן בכיר לחשב הכללי. אני מאמין שהוא עשה את כל הבדיקות שאתה מדבר עליהן.
יוסף פריצקי
¶
אני מבין שהיו דיונים, אבל אני רוצה לדעת את הדבר הזה. אני חושב שצריך לברר את כל הפרטים.
יעקב ליצמן
¶
אתה חושד בסגן בכיר לחשב הכללי שהוא לא קרא דוח של מפרק לפני שהוא מעביר פניה לוועדת הכספים?
אבי דור
¶
ההסדר הזה נעשה, כי אנחנו חושבים שהוא גם טוב למדינה, כי כך נצליח לגבות חלק מהחוב הזה. מבחינה מקצועית לא היינו מציעים אותו אם לא היינו מאמינים בו. אנחנו מאמינים שבדרך הזאת גם נצליח אולי לתת חיים למפעל הזה שמעסיק עובדים מהמגזר הדרוזי ואולי גם נצליח לגבות חלק מהחוב שהחברה חייבת למדינה.
אבי דור
¶
הם מוותרים על ההלוואה. על פי ההסכם, על כל שקל שהחברה תחזיר למדינה, המדינה תמחק שקל משטר ההון. נכון לעכשיו ההסדר הזה יהיה תקף ל-36 חודשים. בתום התקופה הזאת, היתרה של שטר ההון חוזרת לתנאים המקוריים.
עופר חוגי
¶
האם יש בקשר לזה חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה? אנחנו נתמוך בבקשה הזאת, אבל חשוב לי לדעת את כל הפרטים.
סאלח טריף
¶
היו הרבה דיונים בנושא הזה. המצב הזה מאוד מקשה על התעסוקה במגזר הדרוזי. באים אליי הביתה בעלי משפחות שלא עובדים או כאלה שלא קיבלו שמונה או עשרה חודשים משכורת. זה דבר שנוגע לבשרי ואתה טוען שאני עושה פוליטיקה. אני עושה פוליטיקה על גבן של 200 משפחות?
היו"ר שלום שמחון
¶
קיבלת תשובה ברורה מנציג האוצר. כל החומר שאתה מדבר עליו נמצא פה ואתה יכול לעיין בו. נציג האוצר אמר באופן ברור שללא חוות דעת מקצועית של החשב הכללי, ההסכם הזה לא היה מונח על שולחן הוועדה. מפעלי קדמני מטורטרים כבר שמונה חודשים בין ועדות הכנסת השונות וצריך לשים קץ לכך.
יוסף פריצקי
¶
האם האוצר יחיל הסדרים דומים לגבי מפעלים במצב דומה? יש לכם קווי מדיניות בדבר הזה? יש פה עיקרון אחד שלי הוא מאוד חשוב – יש עובדים שמצבם קשה בכל מיני מקומות אחרים, ואותי מעניין אם יש שוויון.
זיוה בר-יוסף
¶
המקרה של קדמני הוא מקרה מאוד ספציפי, כי החברה קיבלה הלוואה בצורת שטר הון. אין שום חברה אחרת שקיבלה הלוואה באמצעות שטר הון.
אבשלום וילן
¶
אני קורא לחבר הכנסת פריצקי לתמוך בבקשה. אני יכול להתחיל בפופוליטיקה, אבל אני לא אעשה את זה. אני חושב שבתקופה כזאת צריך לגלות קצת רגישות, כאשר האבטלה, במיוחד במגזר הדרוזי, כל כך גבוהה.
אבשלום וילן
¶
שאלת על כך בצדק ונציג האוצר ענה שיש עוד כמה מפעלים כאלה. אני לא חושב שאף אחד מאיתנו יכול לעכב את ההסדר הזה כאשר בודקים מפעלים ומנסים להתמודד עם שאלת האבטלה בעיקר בפריפריה. אני חושב שהנושא הזה חוצה מפלגות.
סאלח טריף
¶
כתוב בהצעת האוצר שאחד התנאים להסדר הוא שהמפעל לא יגיש יותר בקשות למדינה. כל התנאים המגבילים כתובים בהצעה ולכן אני מבקש שלפחות תהיה אפשרות שההסדר הזה יתקיים במשך 60 חודשים.
אמנון כהן
¶
אני תומך בהצעתו של חבר הכנסת טריף ואף אני מבקש לאפשר לקיים את ההסדר הזה במשך 60 חודשים, כדי שהם יוכלו להחזיר את החוב.
אנה שניידר
¶
האוצר מביא הצעה מסוימת והוועדה יכולה להמליץ הצעה אחרת. אז האוצר צריך להחזיר בעצם את ההצעה.
היו"ר שלום שמחון
¶
אם נאשר את ההצעה של חבר הכנסת כהן, ההצעה של האוצר תחזור בחזרה לשר האוצר. אם שר האוצר יקבל את ההצעה של הוועדה, זה לא יחזור בחזרה לוועדה ואם הוא לא יקבל את ההצעה, זה יחזור לוועדת הכספים.
י' קדמני
¶
היום יש 45 עובדים ועוד כ-30 קבלנים. במשך שלושה-ארבעה חודשים אנחנו רוצים להגיע למספר יותר גדול של עובדים.
אבי דור
¶
אני רוצה להדגיש שבהחלטה הקודמת היתה תוכנית הבראה. תוכנית ההבראה עדיין בתוקף והיא צריכה להתממש תוך שנתיים.
אנה שניידר
¶
נציג האוצר מציע שהוועדה תאשר שזה יהיה 36 חודשים עם המלצה להאריך ל-60 חודשים. אם שר האוצר יקבל את ההמלצה הזאת, זה לא יחזור לוועדה.
מאיר פרוש
¶
נציגי האוצר אומרים לנו תמיד שאין להם סמכות לשנות מההצעה המקורית שבגינה הם נשלחו.
הצעות לסדר היום
לימור לבנת
¶
הגיע אליי מכתב, כמו לחברי ועדה אחרים, מיושב ראש ועדת החינוך בקשר לטענת שר החינוך שאין לו תקציב להסדיר חינוך פנימייתי ל-100 תלמידים עולים חדשים מאתיופיה. מדובר ב-1.8 מיליון שקל, שאין להניח שאי אפשר למצוא אותם באוצר. נציגי האוצר לא הופיעו לדיון שהיה בוועדת החינוך בנושא הזה, למרות הזמנה ולמרות שהישיבה תואמה איתם.
ועדת החינוך מבקשת מוועדת הכספים לעכב את כל ההעברות התקציביות למשרד החינוך עד להסדרת התקציב, לא רק לגבי התלמידים האלה, אלא לגבי כל התלמידים העולים שהגיעו מאתיופיה. אם יש לנו בקשות להעברה תקציבית למשרד החינוך, אני חושבת שראוי שנעכב אותן ונתייחס לעניין הזה.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני לא חושב שצריך להתנגד לדון בנושא. צריך שפעם אחת יציגו את הסדר הקיבוצים כפי שהוא ולא שבכל פעם ידברו עליו. אני אציע ליושב ראש אלי גולדשמידט לקיים על כך דיון בוועדה.
סופה לנדבר
¶
מתי תהיה העברת תקציבים לרשות השידור? לפני שנה אישרנו תקציב לרשות השידור, בתנאי שהיא תעביר תקציב לציוד לרדיו קול ישראל ברוסית, אבל זה טרם הועבר. לפיכך אני מבקשת לדעת מתי בעצם אנחנו נממש את התנאי הזה?
היו"ר שלום שמחון
¶
זה יוכל להיעשות רק בעוד כארבעה חודשים, כאשר נדון בתקציב רשות השידור.
שינויים בתקציב לשנת 2000
חיים פרננדס
¶
יש פה בקשה לשינויים פנימיים בתקציב של החטיבה להתיישבות בסך 2,700 אלפי שקלים. מעבירים את הכסף ממטה החטיבה לפעולות שונות, גם להלוואות בנושאים של פעילות חקלאית ותעשייתית וגם לנושא של מרכיבי ביטחון ביישובים באותם אזורים שבהם החטיבה פועלת.
יוסף פריצקי
¶
מי קבע את הנוהל הזה, שאנחנו עובדים לפי בסיס מזומנים ושכל סכום מסוים מובא אלינו לאישור תקציבי? אף אחד מאיתנו לא יודע על איזה פרוייקטים מדובר.
חיים פרננדס
¶
זה נקבע בחוק יסודות התקציב בשנת 1985. נקבע אז שכל פעם שמעבירים תקציב בין תוכניות, זה צריך להגיע לאישור ועדת הכספים.
אני לא יודע מה קורה לגבי הביטחון בכלל ומה הוסיפו לצה"ל ולמשטרה. פה יש הסכם בין החטיבה להתיישבות לבין משרד הביטחון. מר ורדי, עוזר ראש הממשלה לענייני התיישבות גם מעורב בזה. ההעברה הזאת מיועדת למימון פעילות הביטחון באותם יישובים, החל מהחזקת רכבים, קציני ביטחון וכו'. בחלק מזה משרד הביטחון משתתף.
אנה שניידר
¶
התוספת לביטחון הוא רק בשביל ההיערכות של צה"ל. שמעתי את זה בוועדה לתקציב הביטחון שהיתה בשבוע שעבר. יש 750 מיליון שקל שאושרו להם לצורך היערכות עקב האירועים, אבל אין לזה קשר להוצאות של משרדים, שזה יהיה אולי במסגרת תוספת תקציבית.
אבשלום וילן
¶
אני יודע מה תקציב הביטחון מאפשר ואני מניח שאם יש דרכים שאולי מסוכנות וצריך לדפן את הרכבים שמובילים ואת הדרכים, יש צורך בהסבה של התקציבים בחטיבה להתיישבות. אפשר לראות כאן שהם לוקחים הלוואות מפעילות תעשייתית וחצי מהסכום הולך למימון רכיבי ביטחון.
עופר חוגי
¶
אני לא מבין למה צריך לקחת את זה מהתקציב השוטף. אני חושב שצריך להוציא אותו מאותו תקציב שיועד להוצאות הביטחון ולהוסיף אותו לכל משרד ומשרד.
חיים פרננדס
¶
החטיבה להתיישבות פועלת באופן אוטונומי עם התקציב שלה. אם הם מעדיפים לקחת סכום מסוים ולהקצות לנושא הזה, זה בסמכותם.
עופר חוגי
¶
אני טוען שבמקום להוציא את הכסף הזה מהחטיבה להתיישבות צריך להקצות לנושא הזה תקציב מיוחד ומשם לקחת לכל הוצאות הביטחון ביישובים.
חיים פרננדס
¶
בפניה שלפניכם הועבר סך של 14.6 מיליון שקל לנושא הרפורמה ברפת. הכסף נמצא בעתודה וכל פעם שהתוכנית מתקדמת ומוגשות בקשות, אנחנו משחררים תקציב.
חיים פרננדס
¶
לפני חודש אישרתם סכום של 20 מיליון שקל בהרשאה להתחייב. פה מדובר על 14.6 מתוך הסכום שאישרתם.
אבשלום וילן
¶
משרד החקלאות העביר יוזמה מרחיקת לכת בנושא הרפתות, בגלל בעיות של איכות הסביבה וזיהום מקורות המים, לעבור לרפתות יותר מודרניות. על פי היוזמה הזאת נותנים מצד אחד למשקים החקלאים לבנות רפתות ומצד השני להוריד את מחיר החלב הקבוע לאורך שנים, כדי ליצור מקורות מימון. היוזמה הזאת קיבלה את הסכמת כולם.
היו"ר שלום שמחון
¶
המהלך הזה מביא לצמצום מספר המשקים במשק המשפחתי על ידי כך שמאחדים רפתות. כלומר, יכול להיות שבמושב מסוים שלושה עד שבעה רפתנים מתאחדים והופכים את הרפתות שלהם לרפת אחת. כך הם יכולים להשקיע בתשתיות של איכות הסביבה – ניקוז, ביוב וכו' – ומקבלים תמורת זה את המענקים של המדינה. בעצם עם ההתמזגות של המשקים לרפתנים כמעט שלא יוצא לשלם.
אבשלום וילן
¶
בטווח הקצר כן, אך לא כך בטווח הארוך, משום שמורידים לחקלאי את המחיר שהוא מקבל עבור החלב ומכניסים לו את זה לתוך ההשקעה. אם תחשוב על מניעת זיהום מקורות המים וכו', תראה שזה כדאי לחקלאי, כי אם לא, יחתכו לחקלאי את המקורות האלה על ידי משרד הבריאות או איכות הסביבה.
ההסכם הוא להורדת המחיר הרב שנתי בשיעור של 9% לפחות במשך חמש שנים. כל זה משום ההתייעלות, כי כשהטכנולוגיה מתקדמת יש פחות הוצאות. בסופו של דבר הצרכן ייהנה מזה.
לימור לבנת
¶
יש הרבה דברים שיש להם השפעות על איכות הסביבה. גם למפעלים יש השפעה על איכות הסביבה והמדינה לא מממנת את זה.
חיים פרננדס
¶
מחיר החלב יירד ובמקום לשלם 1.53 שקל זה אמור לרדת כל הזמן, כי יש להם מקדם התייעלות בתוך המחיר הזה. ברגע שהרפת גדלה, ההתייעלות גדלה ואפשר להוריד את המחיר. בסופו של דבר גם הצרכן ישלם פחות.
יוסף פריצקי
¶
אני בוודאי בעד איכות סביבה, אבל יכולות להיות 500 משפחות שיידפקו מזה. האם יש איזושהי קרן או עתודה למען המשפחות האלה?
היו"ר שלום שמחון
¶
המשפחות האלה בעצם מוכרות את המכסה לשכן שלהן. יש להן שתי אפשרויות – או להתמזג עם השכן או למכור לו את המכסה. יש כאלה שמוכרים את המכסה וזה בעצם מהווה את הפנסיה שלהם.
לימור לבנת
¶
זה בסדר בעיניי, אבל אני לא מצליחה להבין מדוע מדינת ישראל – ואיזה מקבילה יש לזה – מממנת בסקטור הפרטי או העסקי רפורמות כאלה.
היו"ר שלום שמחון
¶
המהלך משולב בשני דברים – מצד אחד אינטרס של המדינה לגרום לכך שלא יהיה זיהום של מקורות המים ולעודד את החקלאים להשקיע בתשתיות. מצד שני האינטרס של המדינה להוריד את מחירי החלב. במסגרת הזאת נעשה הסכם בין החקלאים לבין המדינה, שהמשמעות שלו היא הורדה של תשע אגורות מהתמורה שהחקלאים אמורים לקבל. כלומר, חלק מהתקציב לרפורמה בא מהחקלאי וזה אומר שחלק מהחקלאים יצטרכו להיפלט מהענף.
יוסף פריצקי
¶
השאלה היא מדוע מממנים את הרפורמה בענף הזה ולא בענפים אחרים. יש תעשיות מזהמות בהיקף ענק וגם שם אכפת לי מאיכות הסביבה.
אורן גלעד
¶
פניה זו נועדה להעביר כסף של המשרד, שנמצא כרגע בעודף, לשתי תקנות שנמצאות בגירעון. העברה אחת של 205 אלף שקל לפעולות רשפ"ת – רשות לשיתוף פעולה תעשייתי - והעברה שניה היא של 44 אלף שקל למיחשוב של המשרד.
אורן גלעד
¶
מדובר בעודפים מחויבים בסך 308 מיליון שקל. ההעברה המרכזית היא למרכז השקעות.
חבר הכנסת ליצמן ביקש לדבר עם אינטל והשאלה היא אם זה עדיין עומד בעינו. אני רוצה לציין שבסופו של דבר הם קיבלו את הכסף.
אורן גלעד
¶
מדובר בעודפים מחויבים לשנת 1999. הסיבה לכך שנותרו עודפים מחויבים היא בעיקר בגלל שאינטל היתה אמורה לבצע סכום מסוים בשנת 1999, אך היא ביצעה פחות ממנו והעבירה חלק מהביצוע לשנת 2000. מתחילת שנת 2000 ועד עכשיו היא כבר ביצעה את כל ההשקעה שלה. כדי לא להיתקע עם מצב של גירעון במזומנים שלנו במרכז ההשקעות, אנחנו צריכים להעביר את מה שחשבנו שנוציא בשנה שעברה עבור אינטל ולא הוצאנו, כדי שמפעלים אחרים יוכלו לבצע. כלומר, אומנם אינטל כבר סיימו השנה לבצע את ההשקעה שלהם ולכן הם גמרו בעצם כמעט את כל הכסף של מרכז ההשקעות, אך כדי שנוכל לשלם למפעלים אחרים אנחנו צריכים להעביר את אותו כסף.
אבשלום וילן
¶
אינטל ייצאו בשנה האחרונה בהיקף של 1.27 מיליארד דולר, והם עולים כל הזמן. יש להם קצב יצוא של 3 מיליון דולר ליום.
אורן גלעד
¶
תומכים במפעלים עצמם לגבי תוכניות שיווק. ברגע שמפעל מציג תוכנית שיווק בחו"ל, המדינה משתתפת בחלק ניכר מהתקציב.
יוסף פריצקי
¶
כמה מהתקציב של מרכז ההשקעות נוצל? יש טענות שלמרות האישור התקציבי, בפועל התקנה התקציבית הזאת נוצלה מעט מאוד.
אורן גלעד
¶
הניצול של התקנה הזאת הוא כרגע של כמעט מאה אחוז. בחלק גדול מהתקנות האלה יש ניצול של כמעט 90% ובעיקרון הכסף אמור להספיק עד סוף החודש. מעבר לזה נהיה חייבים להשתמש בעודפים המחויבים.
עמית לנג
¶
מדובר פה על תוספת של ארבע משרות למינהל האוכלוסין למרכז מידע טלפוני בשעות העבודה, על מנת לצמצם את הלחץ על הלשכות והגעה של אזרחים ללא צורך. הפונים יוכלו לקבל את כל התשובות שצריך בטלפון וכך חלקם לא יצטרך להגיע וחלקם מן הסתם כן יצטרכו להגיע.
עמית לנג
¶
בנושא מינהל האוכלוסין – תעודת זהות, דרכון, רישום וכל הדברים האחרים שמינהל האוכלוסין עוסק בהם.
טלי תורג'מן
¶
פניה זו נועדה לתקצב את יחידת הפיקוח על המכרות. היינו מעונינים להעביר כסף מהמטה למכון הגיאולוגי. יש הרבה מכרות בארץ והם אמורים לשלם למדינה תמלוגים, אך הם לא עושים את זה. לפיכך רוצים להקים את יחידת הפיקוח על המכרות.
יוסף פריצקי
¶
אתם עובדים בתיאום עם המשרד לאיכות הסביבה? יש כריה בלתי חוקית בכל הארץ, מחצבות פרטיות נפתחות כל יום שני וחמישי ואנשים עושים מה שמתחשק להם בדבר הזה.
טלי תורג'מן
¶
יש יחידה בתוך משרד התשתיות שאחראית גם על הפיקוח על המחצבות והם גם אמורים לתת רשיון לאנשים שצריכים לפתוח מחצבה.
יוסף פריצקי
¶
בפועל זה לא כך. מה עושה המשרד בפועל כנגד כורים בלתי חוקיים? כמה מפקחים יש, כמה עובדים במחלקה? שודדים את המדינה מימין ומשמאל בלי תמלוגים ובמקומות שאסור היה לעשות את זה. צריך להיות אדם טיפש בשביל לשלם הון עתק וגם לשלם לתמלוגים כשהוא יכול לגנוב חול או לכרות אבנים.
טלי תורג'מן
¶
עד היום היה מפקח אחד במשרד ועוד מפקח אחד בחוץ. לא היתה להם שום אפשרות לפקח על הנושא הזה. עכשיו רוצים להוסיף עוד שלושה אנשים, שיועברו מהמכון הגיאולוגי למטה.
יוסף פריצקי
¶
אני מבקש לדעת כמה כתבי אישום הוגשו נגד מחצבות בלתי חוקיות, את תוכנית העבודה וכן כל מה שנעשה בתחום הזה.
יוליה אלברטון
¶
מדובר בשינויים פנימיים – התאמות סוף שנה. לפי הוראה של החשב הכללי, כל התקנות של קניית שירותי כוח אדם צריכות לשבת במיון כלכלי מסוים, על מנת שיהיה מעקב על כמות כוח האדם המועסקת דרך קבלנים. לפיכך ביקשנו ממשרד החוץ שאת כל אותו כסף שמיועד לקניית שירותי כוח אדם ומפוזר בכל מיני תקנות ירכזו בתקנה אחת שתיועד בדיוק למטרה הזאת.
עופר חוגי
¶
האם זה יהיה כמו במשרד הבריאות שיש אגודה לקידום הבריאות והיא שמגייסת את העובדים ומפעילה אותם, או שבתוך משרד החוץ תקום יחידה שתהיה אחראית על העובדים?
יוליה אלברטון
¶
לא תהיה יחידה שתהיה אחראית על הגיוס של העובדים, אלא יש מכרזים של שירות המדינה מול הקבלנים וחברות כוח אדם. חברות כוח האדם מגייסות כוח אדם. כדי שיהיה סדר ושהנושא הזה לא יהיה פרוץ ושנוכל לנהל מעקב אחר כמות כוח האדם שמעסיקים ואחרי השכר שמשולם להם, ביקשנו ליצור איזושהי תקנה נפרדת.
אסף רגב
¶
מדובר על שינויים בתקציב הפיתוח של משרד הבינוי והשיכון לשם פיתוח מגרשים בשכונת רמיה בכרמיאל. זה בגין הסכם פינוי שנחתם בין מינהל מקרקעי ישראל לבדואים בשכונת רמת רבין, כדי שניתן יהיה להמשיך לשווק קרקעות בשכונה.
אסף רגב
¶
לא, רק עכשיו עושים את פיתוח התשתית. מדובר על בדואים שתפסו את הקרקע בשכונת רמת רבין בכרמיאל וכדי לפנות אותם הסכימו לעשות פיתוח תשתיות בשכונת רמיה. מדובר ב-60 משפחות של בדואים שהסכימו לעשות להן פיתוח תשתיות. מינהל מקרקעי ישראל הגיע עם הבדואים להסכם פינוי.
אסף רגב
¶
אתה טועה. מדובר באומדן עלות פיתוח. ההסכם אומר שהם מקבלים קרקע מפותחת. ברגע שהקרקע תהיה מפותחת הם יעברו לשם.
אסף רגב
¶
מדובר על עודפים מחויבים לשנת 1999 בסך 213 מיליון שקל. מדובר על התחייבויות שנחתמו בשנת 1999 ולא הספיקו לשלם אותם באותה שנה ולכן משלמים אותם בשנת 2000.
יצחק כהן
¶
זה היה. אם זה לא קיים בפניה הזאת, אני מציע שתיקח את זה בחזרה ותחזיר אותה עם זה, ואז נוכל לאשר.
יוסף פריצקי
¶
אני מסתכל על הסעיף שמדבר על רכישת דירות סוכנות. בעצם אתם אומרים שאין בכלל הרשאה להתחייב, אך למרות זאת פתחתם את התקנה התקציבית הזאת ב-100 מיליון שקל כעודפים מחויבים?
אסף רגב
¶
אנחנו חייבים להשתמש בזה לשיפוי הסוכנות במסגרת מבצע הדיור הציבורי. אלה הכנסות שהתקבלו בשנת 1999, יש כנגדם התחייבויות והעבירו אותם בשנת 2000. כל העודפים שכתובים כאן הם עודפים שנרשמו כנגדם התחייבויות בשנת 1999.
יוסף פריצקי
¶
מאיפה היתה ההתחייבות הזאת אם היא לא באה לפה? 706924 היא תקנה חדשה. אני מבקש לקבל פירוט לגבי מה קרה בתקנה הזאת.
היו"ר שלום שמחון
¶
כרגע לא נאשר את הפניה הזאת עד שיועברו עודפים גם של תקציב הוועדה הבינמשרדית למבני דת.
פניה 349.
אסף רגב
¶
מדובר על העברה של 122 אלף שקל מתקציב הקניות של משרד הבינוי והשיכון לתקציב עבודה בלתי צמיתה. בעקבות ביצוע שנוצר בתקנות האלה המשרד החליט להעביר 122 אלף שקל מהקניות לשכר של עבודה בלתי צמיתה. בנוסף יש עוד שינויים פנימיים שנמצאים בתוך התוכנית לתגבור התקציב של עבודה בלתי צמיתה.
יעקב ליצמן
¶
אני רוצה שהוא יבוא לוועדה, כי הוא צריך להתנצל בפני הוועדה שהוא ברח באמצע הישיבה בה דנו על התיירות. עד שהוא לא יבוא אישית לוועדה, אני מתנגד לאשר כל פניה למשרד התיירות.
חיים פרננדס
¶
מדובר על העברת עודפים של 2.5 מיליון שקל ללשכת הקשר נתיב. אלה עודפים שיצאו בגינן התחייבויות בשנת 1999 וזה עובר עכשיו לשנת 2000.
יוסף פריצקי
¶
אני מזמין את כל החברים לקרוא את דוח מבקר המדינה בעניין לשכת הקשר נתיב. זו לשכה שהיה צריך לסגור אותה מזמן, דבר שאסור שיהיה ואני מתפלא שהוא עוד ממשיך להיות מתוקצב ב-61 מיליון.
חיים פרננדס
¶
התקציב הזה במגמת ירידה. עושים רה-ארגון של כל הנושא הזה. אם תסתכל בפניה הנוספת תוכל לראות את המגמה הזאת.
יוסף פריצקי
¶
והיום הוא 63 מיליון. אני חושב שאסור לתת כסף ללשכה הזאת, אסור לגעת בדבר הזה וצריך היה כבר לסגור אותה. יש דוח מבקר המדינה שאמר לקחת את העסק ולסגור אותו.
עופר חוגי
¶
יש גידול של 100 מיליון שקל במשרד ראש הממשלה בשנת התקציב 2001. אם אתה אומר שנתיב יצטמצם, תסביר לי למה הגידול?
יוליה אלברטון
¶
תקציב נתיב נמצא בתקציב משרד ראש הממשלה, אבל אין שום קשר בין התוספת שאושרה למשרד ראש הממשלה לבין התקציב של נתיב. התקציב של לשכת הקשר נתיב לשנת 2001 מקוזז ב-0.8 מיליון שקל ובנוסף יש עוד קיצוץ, שמי שאחראי על נתיב ביצע אותו. 100 המיליון של משרד ראש הממשלה לא קשורים לזה.
היו"ר שלום שמחון
¶
אני מבקש לאשר פניה מספר 043 –04.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 3
אני מבקש רוויזיה.
פניה מספר 339.
חיים פרננדס
¶
פניה זו מתייחסת אף היא לנתיב. רואים פה צמצום משמעותי בכוח האדם של שמונה תקני כוח אדם שמועברים משיא כוח אדם לקניות.
רוני ארד
¶
הפניה כוללת העברת עודפים מחויבים לשנת 1999 לשנת 2000 בתקציב משרד הדתות בסך 133,959 אלפי שקלים.
רוני ארד
¶
יש מספר סעיפים שהיו לנו בעיות איתם עוד לפני שהעברנו. לדוגמה, סעיף מבני דת – לא היה ברור לנו ולא קיבלנו את כל האישורים ממשרד הדתות לגבי מה כוללים האישורים האלה. עד שלא קיבלנו את כל האישורים לא יכולנו להעביר את זה. לגבי סעיפי תמיכות לא היה ברור והיינו צריכים לראות את האישור שקיבל המשרד בשנה שעברה לכנס ועדת תמיכות יותר מאוחר. מהרגע שהאישורים הגיעו העברנו את העודפים. עשינו את זה בצורה מרוכזת, כדי לא לבוא כל שבוע עם פניה של שלושה סעיפים. כרגע יש לנו את כל התשובות.
רוני ארד
¶
לפני חודש וחצי העברנו את הרזרבה להבטחת הכנסה לפי החישובים של משרד הדתות. לא היה צריך להיות חסר שם כסף. צריך להזכיר שיש סעיף של הוצאה מותנית בהכנסה של 1.5 מיליון שקל שלא ברור אם הועברה לשם. אף אחד ממשרד הדתות לא פנה אליי בקשר לזה.
היו"ר שלום שמחון
¶
מחר יתקיימו כל הרוויזיות, כולל הרוויזיות שאמורות היו להיות היום.
פניה מספר 014 – 41.
ארז ימיני
¶
מדובר בהעברה של 300 אלף שקל לצורך העברה להתקשרות עם חברת מקורות, שמפעילה צוותי פיקוח באוטונומיה במסגרת ההסכמים עם הפלסטינים, כדי לוודא שלא קדחו יותר מדי ושאין הפרות של ההסדרים בנושא המים. 125 אלף שקלים הם העברה בין אגפים שהתמזגו בתוך נציבות המים. היה שם תקציב נפרד לנסיעות לחו"ל ולכן איחדנו אותו.
גלית אסף-שנהר
¶
פניה זו נועדה להעביר 200 מיליון שקל בהרשאה להתחייב מהרזרבה הכללית לסעיף הפיתוח של הרכבת לשם רכישת ציוד נייד חדש. כשרוכשים ציוד של הרכבת זה לשנתיים קדימה, כלומר מיום החתימה על החוזה ועד שמגיע הציוד, עוברים שנתיים.
גלית אסף-שנהר
¶
יש תשלום מזומן בגין זה שחלקו יהיה השנה וזה מתקציב הרכבת. פה זה פשוט הרשאה כדי שהיא תוכל לחתום חוזה. כשחותמים על חוזה צריך הרשאה להתחייב על כלל העיסקה. כשמפתחים את הרכבת צריך לצפות שנתיים מראש.
סמדר אלחנני
¶
מדוע אין כאן סעיף נפרד לכוח אדם? כוח אדם צריך להיות בסעיף נפרד, גם אם זה כוח אדם של חברות כוח אדם.
ארז ימיני
¶
בתקציב השוטף של נציבות המים יש מספר תקנות. בתוך הסעיף הכללי של משק המים ישנם מספר סעיפים שמשמשים להעסקת כוח אדם והם גם מופרדים. מה שיש כאן הוא למעשה קניית כוח אדם דרך חברות כוח אדם. יש פה התאמה בתקנות מסוימות שהיה בהן עודף עקב ביצוע נמוך, והעבירו לתקנה שהיה בה ביצוע יותר גבוה והיה צורך לעשות את ההתאמות. בתחילת שנה אנחנו תמיד נותנים הערכה לכל תקנה.
יוסף פריצקי
¶
נאמר כאן שעל מנת שוועדת הכספים תדע, אתם עושים תקנה תקציבית של כוח אדם. איפה התקנה התקציבית הזאת?
ארז ימיני
¶
מדובר פה בהפשרה של העתודות. בתחילת השנה קשה לנו לדעת מראש מה יהיה. היו עתודות בתקציב הביוב. לקראת כל סוף שנה אנחנו יושבים עם המשרד ומפזרים את העתודות בין דברים שונים, כדי שהם יוכלו להשתמש בזה עוד במהלך השנה ולקדם תשתיות בנושא הביוב.
ארז ימיני
¶
הבעיה בשכונת הארגזים אינה קשורה לביוב, אלא עניין של תיעול, שהוא תחום של עיריית תל-אביב. התיעול הוא במסגרת הרשות המקומית.
ארז ימיני
¶
היתה תוכנית בתוך התקציב שדיברה על הקמת מתקן לטיפול שפכים מערבי. מתקן הטיפול הזה הסתיים ואפילו בתקציב יותר נמוך מאשר האומדן.
ארז ימיני
¶
בפניה זו מדובר בהעברת מזומנים, כדי לקדם את הפיתוח של מכשור בתחנות הידרולוגיות. חלק מהחלטות הממשלה האחרונות היו בקשר להרחבת התחום הזה.
יוליה אלברטון
¶
פניה זו עוכבה על ידי חברי הכנסת פריצקי וליצמן. מדובר בהעברה מסעיף 13 לסעיף 05 דרך הרזרבה הכללית ללא שימוש ברזרבה הכללית. בדברי ההסבר היה כתוב היערכות לרפורמה במס ואז נשאלתי על איזו היערכות ברפורמה מדובר. חבר הכנסת ליצמן ביקש ממני לשנות את דברי ההסבר.
יעקב ליצמן
¶
אני מבקש לדייק. ביקשתי שתשני את דברי ההסבר של הפניה. במקום לכתוב "רפורמה במס", שכבר לא קיימת, שתגדירי את זה בצורה אחרת.
יוליה אלברטון
¶
באותו יום יצא לי לדבר עם יושב ראש הוועדה אלי גולדשמידט. הגענו למסקנה ששינויים בדברי ההסבר יכולים לגרום לכך שאנחנו נתפסים כלא ישרים. צריך לזכור שזה דבר שקשור לרפורמה במס ואין לנו מה להסתיר כאן. לאחר התייעצות עם היושב ראש אלי גולדשמידט החלטנו שאנחנו מעדיפים להשאיר את דברי ההסבר כמו שהם, כי זה כן משקף את הפניה.
בפניה זו יש כמה העברות, כאשר רוב הסכום מיועד להקמה של יחידת מיסוי בינלאומית. אומנם ההחלטה על הקמת היחידה והגיבוש הסופי של המבנה והרעיון של היחידה מופיעים במסגרת ההמלצות של הוועדה לרפורמה במס, אבל בין אם הרפורמה תעבור ובין אם לא, היחידה הזאת צריכה לקום. ליחידה הזאת אין קשר לא למס העיזבון ולא לפקודת מס הכנסה ולא למיסוי שוק ההון.
יעקב ליצמן
¶
עם כל הכבוד לחבר הכנסת גולדשמידט, אני לא מסכים לאשר את הפניה הזאת אם אין שינוי בכותרת של ההעברה. היות שאני הולך להצביע נגד הרפורמה במס, הדבר הזה חשוב לי.
איוור קרשנר
¶
אפשר לכתוב שזו העברה לצורך הקמת יחידת מיסוי בינלאומית. תחזירי את הפניה הזאת עם דברי הסבר נכונים.
יוליה אלברטון
¶
זה מיועד למיסוי בינלאומי, לקורס הכשרת מפקחים על מנת שיעבדו ביחידה ולכיסוי תוספת כוח אדם ליחידה.
יוליה אלברטון
¶
כדי שתהיה שקיפות מלאה יש פה גם תקנה של תפעול, שיש בה 110 אלף שקל שמיועדים לשיפור מבנה של פקיד שומה צפת. זה הדבר היחיד שלא שייך.