ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 24/05/2000

שינויים בתקציב לשנת 2000 (פניה מספר 76 לוועדה).; מכירת מניות המדינה בבנק הפועלים בע”מ (14.6%+2.7% לעובדים).; שינויים בתקציב לשנת 2000 (פניה מס` 137 לוועדה).; שינויים בתקציב לשנת 2000 (פניה מס` 99 לוועדה).

פרוטוקול

 
פרוטוקולים/כספים/564

2
ועדת הכספים
24/05/2000

פרוטוקולים/כספים/564
ירושלים, ד' בסיון, תש"ס
7 ביוני, 2000

הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 127

מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, י"ט באייר התש"ס (24 במאי 2000), שעה 08:00
נכחו
חברי הוועדה: א' גולדשמידט - היו"ר
ש' שמחון - מ"מ היו"ר
נ' לנגנטל - מ"מ היו"ר
ו' שירי - מ"מ היו"ר
מ' ברכה
מ' גפני
א' וילן
ע' חוגי
אמנון כהן
ישראל כץ
ל' לבנת
י' ליצמן
ר' מלול
י' פריצקי
מ' רז
מ' שטרית
מ"מ: מ' איתן
י' סבן
ע' פינס-פז
ע' פרץ
ר' ריבלין
מוזמנים
נושא 1: ב' סלמן - מנכ"ל משרד התחבורה
ד' מילגרום - ראש אגף התקציבים, משרד האוצר
א' שביט - רפרנט תחבורה, משרד האוצר
ע' לינצ'בסקי - רכז תחום תחבורה, משרד האוצר
ש' עיר-שי - משרד האוצר
א' גלהר - משרד האוצר
א' לנגר - משרד התחבורה
ע' וייס - משרד התחבורה
א' פלדמן - יו"ר הנהלת "אגד"
מ' אלבאז - יו"ר ועד עובדי "אגד"
י' שקד - מנהל הכספים, "אגד"
ח' רייטן - מזכיר עובדי התחבורה, ההסתדרות
ש' אורבך - ועד עובדים, "אגד"
ב' אטיה - ועד עובדים, "אגד"
ג' גבאי - "אגד"
ש' אשד - ועד עובדי "אגד"

נושא 2: ש' גל - מנכ"ל נכסים מ.י.
א' דור - חשב כללי, נכסים מ.י.
ג' עברון - עו"ד, נכסים מ.י.
צ' שמע - ההסתדרות
א' פינטו - יו"ר ועד העובדים, בנק הפועלים
מ' בן-דוד - ועד העובדים, בנק הפועלים

נושא 3: סגן שר האוצר נ' דהן

נושא 4: ק' סמיון - משרד האוצר
מנהל הוועדה
אייוור קרשנר
יועצת משפטית
אנה שניידר
יועצת כלכלית
סמדר אלחנני
קצרנית
חפציבה צנעני
סדר-היום
1) שינויים בתקציב לשנת 2000 (פניה מספר 76 לוועדה).

2) מכירת מניות המדינה בבנק הפועלים בע"מ (14.6%+2.7% לעובדים).

3) שינויים בתקציב לשנת 2000 (פניה מס' 137 לוועדה).

4) שינויים בתקציב לשנת 2000 (פניה מס' 99 לוועדה).

שינויים בתקציב לשנת 2000
(פניה מס' 76 לוועדה)
מ"מ היו"ר ש' שמחון
אני פותח את ישיבת הוועדה בנושא פניה תקציבית מספר 76. הישיבה תסתיים מכסימום בשעה 09:30. בפניה תקציבית מספר 76 נאמר: "שר האוצר מבקש את אישורה של ועדת הכספים של הכנסת להעברת סכום של 885 מליון ש"ח מסעיף 47 - רזרבה כללית, לסעיף 32 - תמיכה במחיר מצרכי יסוד, בהתאם לסעיף 12 לחוק יסודות התקציב". הנושא הוא הסכם עם "אגד".
ד' מילגרום
אני חושב, שאי אפשר לגעת במהות הבקשה בלי לתת רקע לגבי הענף וחשיבות המהלך שבעצם מתחולל בתחום. אנו מדברים על ענף התחבורה הציבורית, שהוא בהיקף פעילות של כ-3.5 מיליארדי שקלים, שני מליוני נוסעים ליום. בעצם, זה מבטא 25% עד 30% מסך היקף הנסיעות היומיות של אזרחים שנמצאים היום בתחבורה הציבורית באוטובוסים. זהו שיעור יחסית גבוה לעולם, וזה מצויין. זה בירידה לא רק בארץ אלא גם בעולם, אבל בעבר השיעורים היו גבוהים יותר. זה עדיין שיעור גבוה מאד שכ-30% מהנסיעות מבוצעות בתחבורה בציבורית, באוטובוסים. אנו מקווים, שהמגמה הזו, ואסביר בהמשך, אולי תתהפך לעליה. חשיבות הענף ברורה. אנו לא יכולים לחשוב מה היה קורה מבחינת העומס והגודש בדרכים, אם אותם 30% שנוסעים בתחבורה הציבורית היו נוסעים בכלי רכב פרטיים. זה, ודאי, היה מכביד מאד על הגודש. ככל שנעביר יותר נוסעים לתחבורה ציבורית, בין אם רכבתית ובין אם באוטובוסים, אנו בהחלט משפרים את משך הנסיעה של כל אחד מאיתנו.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
האם אתם מאמינים שאנשים נוסעים פחות באוטובוסים רק בגלל המחירים?
ד' מילגרום
לא רק בגלל זה, אבל אסביר. כיום, בעקרון, הענף מתאפיין ברמת ריכוזיות גבוהה מאד. יש בעיקר את קואופרטיב "אגד", את קואופרטיב "דן" באיזור מסויים וכמה מפעילים קטנים בבאר-שבע ובנצרת, אבל רוב הארץ מכוסה ע"י "אגד" שפועל כמונופול, כגוף יחידי בתחום. כמו שזה מוכר לנו בתחומים אחרים, עם השנים הדבר הזה מוליד תופעות של הוצאות גבוהות יחסית; יש רמות שכר בעיקר של חברים, חברי הקואופרטיב, גבוהות במיוחד. אלה תופעות ידועות במונופול, ולבטח כשהוא נמשך עשרות שנים. דבר זה מתבטא גם בסיבסוד כבד מתקציב המדינה. אנו מסבסדים את פעילות התחבורה הציבורית בהיקף של 1.3 מיליארד שקלים בשנה. זה מחולק לסיבסוד שוטף שזה פער בין הוצאות להכנסות בהיקף של חצי מיליארד שקלים, עוד חצי מיליארד שקלים הוא סיבסוד יעודי לאוכלוסיות מיוחדות כמו קשישים, נוער וכדו' ועוד קרוב ל-300 מליון שקלים סיבסוד לרכישת האוטובוסים. בעצם, כל האוטובוסים שנוסעים ממומנים מתקציב המדינה.
י' ליצמן
האם הם שייכים ל"אגד"?
ד' מילגרום
הם שייכים ל"אגד".
י' ליצמן
איך זה?
ד' מילגרום
אסביר. בעבר זה לא היה כך, ואז היקף הסובסידיה השוטפת היה גבוה יותר. הוא כלל את מרכיב הפחת, ואז הרכב הסובסידיה השוטפת היה גבוה יותר. קואופרטיב "אגד" ו"דן" לקחו את המקורות הללו. הם לא חידשו את משק האוטובוסים, והסובסידיה זלגה להוצאות שכר. איפה שהוא לפני 15-20 שנה, הממשלה באה ואמרה: "אנו לא יכולים להרשות זאת לעצמנו". אנו עוסקים במונופול. אנו נדבר על זה. אם זה היה ענף תחרותי, זה לא היה קורה. הממשלה החליטה שהיא מפחיתה את מרכיב הפחת מהסובסידיה השוטפת. הסובסידיה השוטפת קטנה. היא אמרה: "אנו מקימים קרן מיוחדת במימון מלא של הממשלה, כדי להבטיח שלציבור יהיו אוטובוסים מתחדשים ונוחים". אבל, אנו מיד נראה שלמעט אותו תחום של הסובסידיה היעודית, שהיא לא פסולה ודאי לא נוער קשישים וכדו', יכול להיות מצב בו במצב אחר תחרותי הסובסידיה לא תהיה כלל וכלל. ואכן, מניתוחים שעשינו יחד עם משרד התחבורה, הגענו למסקנה שאין סיבה שהענף הזה יהיה ענף מונופוליסטי, כלומר שיהיה גוף אחד שיהיה אחראי לכל הארץ. במצב הנוכחי זה לא כמו מונופול טבעי של המוביל הארצי או רשת ההולכה של חברת חשמל, אלא מדובר בתחום שיכול להיות גם בתחרות. סוגי התחרות יכולים להיות שונים. סוג תחרות אחד הוא תחרות מקבילה, דהיינו יותר מאשר מפעיל אחד בקו ובקווים מסויימים, וודאי שזה אפשרי ונכון שיהיה. אפשרי, שתהיה תחרות בין יותר מאשר מפעיל אחד, מוביל אחד, בקו, והמפעילים יתחרו ביניהם. במקרים אחרים זה לא רצוי, משום שיש יתרון לרשת. יש יתרון, שיהיה מפעיל אחד ותהיה איזו שהיא סינכרוניזציה. לכן, זה לא יעיל. במקרה כזה, מקובל לבצע תחרות מוגבלת בזמן; אתה עושה מכרז לתקופה מוגבלת, למשל חמש שנים, ואומר מי מפעיל את אשכול הקווים הזה כמפעיל יחידי לתקופה מוגבלת, אבל הוא מתחרה על המחיר לצרכן, על רמת השירות וכדו'.
י' ליצמן
אולי תסביר מה קרה במקומות שיצאתם.
ד' מילגרום
אגיע לזה. זה יוצר מצב, שאומנם אין תחרות מקבילה, במובן הקלאסי שיש כמה מתחרים בעת ובעונה אחת כל הזמן, אבל מדי חמש שנים נבחר מישהו על-פי כללי תחרות - מה שהיום לא קיים, והקווים מתחדשים אוטומטית כמעט כל שנה ל"אגד" ול"דן" - ומדי חמש שנים נבחר גורם כלשהו במכרז. הוא עומד מול מתחרים שמציעים מחירים ומנסה לזכות במכרז. כך אנו מבטיחים לצרכן כך מחיר ושירות טובים יותר.

במקומות בהם הכללים האלה הופעלו, עדיין לא בתחרות מקבילה אלא בבלעדיות לתקופה מוגבלת, קיבלנו תוצאות טובות מאד. בישוב מודיעין זכתה חברה מסויימת במכרז, והתוצאה היתה אפס סובסידיה שוטפת, אפס סובסידיה לרכישת אוטובוסים. אנו נותנים להם את הסובסידיה היעודית לנוער ולקשישים, והמחירים נמוכים בעשרות אחוזים מהמחירים הרלוונטיים של "אגד", אם כי יש תמיד שאלה של עד כמה יש סיבסוד צולב בתוך הקווים. אנו מעריכים שגם המחירים, גם אם לא היה סיבסוד צולב, היו מאד סבירים. אותו דבר התרחש בישוב אלעד במכרז שבוצע. אנו מגלים התעניינות רבה של גורמים מאד מרכזיים במשק להכנס לתחום הזה.
י' ליצמן
יש את ביתר.
ד' מילגרום
יש את ביתר. אנו רואים שהתחרות, גם אם היא בסופו של דבר זכיון לתקופה מוגבלת אבל יש כל פרק זמן מסויים תחרות, מביאה לתוצאות יפות מאד, וזה לא מפתיע.

הממשלה גיבשה תכנית מסויימת, ו"אגד" עתרה לבג"ץ. הנושא הגיע לדיון בבג"ץ, ובג"ץ פסק שעל הממשלה לגבש תכנית ארוכת טווח להפרטת הקווים. בג"ץ לא קיבל את הדעה שמתי שנרצה נוציא מה שאנו רוצים, אלא אמר: "לא. צריכה להיות איזו שהיא ודאות, איזו שהיא ראיה ארוכת טווח. תגבשו תכנית". משרד התחבורה כמוביל הנושא בהיבט המקצועי של תחום התחבורה הציבורית ואנחנו גיבשנו תכנית ארוכת טווח להפרטת קווים או לתחרותיות בקווים נוספים מעבר לאלה שיצאו בהיקפים מאד משמעותיים.

אני חייב לומר שיכול היה מישהו לבוא ולומר: "אתם הממשלה, אתם הריבון. תעשו מה שאתם רוצים. אל תשאלו כלל את המפעילים הקיימים. תלכו עם זה בכוחכם כריבון ללא כל שיח-ושיג עם המפעיל הקיים". אני חושב, שזה לא בלתי סביר או הייתי אומר אפילו שזה רצוי וראוי שתהליך שכזה של פתיחת התחום לתחרות לא יהיה תוך כדי הידברות עם הגורמים המפעילים את התחבורה הציבורית תוך כדי שיח-ושיג עמם כדי להבטיח שלא תהיה לנו קריסה בעת הפתיחה לתחרות. "אגד" עדיין מספק כמעט את כל התחבורה הציבורית בישראל. אם נפעל בדרך מסויימת שתהיה קריסה של המפעיל, אנו עדיין פוגעים בציבור בצורה חריפה, ולא כך אנו רוצים.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
מה יקרה במבט קדימה? האם המדינה תשלם פחות? האם היא תרד מ-1.3 מיליארד השקלים?
ד' מילגרום
ודאי.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
כאן אתה מתחתן עם "אגד" לשלושים שנה.
ד' מילגרום
אסביר. אנו מעריכים, שככל שיותר ויותר קווים ייצאו לתחרות, ודאי יכול להיות שבקווים פריפריאליים מסויימים נמשיך לסבסד אותם ואין סיבה שלא, אבל ברוב רובם של הקווים אנו נחסוך סובסידיה משמעותית והסכומים האלה יוכלו לרדת בהדרגה. אני חושב שזה היה נכון לדון עם המפעיל המרכזי, כדי להתחשב ולראות שהתהליך הזה נעשה בצורה כזו שלא יביא לקריסת השירות. אנו יודעים, שבעבר כאשר קרס השירות, באו לממשלה והוציאו סכומי כסף לא מעטים, כי מי יכול לעמוד בפני זה שפתאום אין תחבורה ציבורית בישראל.

אחרי שיח-ושיג עם הקואופרטיב הסכמנו לשני דברים: דבר אחד הוא מבחינת תכנית הפריסה. ההחלטה היא שלנו, של משרד התחבורה, של הממשלה, ולא של "אגד", אבל בהחלט לקחנו בחשבון הערות של "אגד" לגבי תכנית התחרותיות, ויצרנו פריסה נוחה יותר. אנו מדברים כרגע על כך, שכ-25 עד שנת 2009 אנו נפריט, בוא ונאמר ייצאו לתחרות קווים בהיקף כזה ש"אגד" עם חברות-הבנות שלה תהיה להן עדיין פעילות בהיקף של 75% מהענף, וזאת מהיקף הפעילות שיש להן היום. אלא מאי? אם "אגד", אחרי 8% פתיחת קווים לתחרות, תשתתף באמצעות חברות-בת ונניח שהן תזכינה, וזו הנחה לא מחייבת, ב-50% מהמכרזים, התוצאה תהיה שניתן יהיה עד 2009 להוציא למכרזים כ-50% מקווי "אגד". מישהו יכול להגיד לי: "תוציא את הכל היום או מחר. תוציא הכל לתחרות. מה אתה שואל אותם?". איש לא יכול לחשוד בי כמי שלא דבק בתחרות ורוצה בה. אני חושב, שזה מאד סביר לבצע זאת בצורה הדרגתית, לתת גם למפעיל להתאים את עצמו למציאות החדשה ולתת למפעילים אחרים להתרגל לא בבת אחת. הקצב הוא בהחלט סביר. כמובן, שאחרי זה ב-2009, אם הנושא הזה יצליח, נמשיך הלאה. אבל, אנו נקבל כבר מבנה ענף שונה לחלוטין.

לא יכולנו שלא לראות את ההיבט הכספי של המפעיל, "אגד", שיבטיח שלא תהיה קריסה כספית במהלך התהליך הזה. אנו לא נותנים שום ערבות, אך אנו בהחלט חושבים שצריך להתחשב ולראות שלא תהיה קריסה.

הטענה המרכזית שהועלתה מולנו היא, ש"אגד" נמצא בגרעון בחשבון ההון שלו, דהיינו יש לו גרעון שההתחייבויות שלו עולות על צד הנכסים שלו. משמע, ההתחייבויות שלו לחברים בעת פרישה, לשכירים בעת פרישה והתחייבויות אחרות הן גבוהות יותר מהיקף הנכסים שעומדים לרשותו. כאשר ראינו זאת, הסכמנו לתת סיוע כספי פרוש על פני שנים רבות כדי להבטיח שלא תהיה קריסה כספית של הקואופרטיב. אם הוא לא היה מחזיק עדיין בידו את כל התחבורה הציבורית, אולי היינו חושבים אחרת. אבל, חשוב שלא תהיה פגיעה בציבור במהלך התהליך זה.

ברצוני להדגיש שהסכום בו מדובר - מכסימום 885 מליון שקלים על-פני כ-15 שנה, ובשנה זה לא יעלה על 45 מליון שקל, וצריכים לראות זאת בפרופורציה ל-1.4 מיליארד שקל ול-1.3 מיליארד שקל של סובסידיה שוטפת בשנה - לא נועד לשיפור תנאים. אין פה שום שיפור תנאים. לא מדובר בהגדלת המענקים או בהגדלת פדיון המניה בערכים גבוהים יותר. לא מדובר על פיצויים גדולים. מדובר על הבטחת הזכויות הקיימות או המחוייבויות הקיימות שתתממשנה: המחוייבויות לחברים, מחוייבויות לשכירים והמחוייבויות האחרות של המפעיל.

בנוסף, בכל זאת, רצינו כאן לוודא שלא יהיה מצב שאנו את התמיכה הזו נותנים ומנגד לא מתקיימת התחרות ואין תהליך התייעלות. זה מצב שלא יכולנו להסכים לו.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
עד עכשיו אתם שילמתם כסף בשביל האוטובוסים, ועכשיו אתם משלמים כסף בשביל הפנסיה של החברים. למעשה, אתם לוקחים את כל האחריות.
ד' מילגרום
לא.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
האם הם מוכרים נכסים?
אמנון כהן
שאלה לשם הבנה: אתם נותנים 885 מליון שקל. האם בינתיים ימשיך הסיבסוד השנתי?
ד' מילגרום
הסיבסוד השנתי ימשיך, אלא שתהיה התחשבנות ספציפית. כל קו שייצא - תפחת הסובסידיה בהתאם. ככל שייצאו יותר ויותר קווים, הסובסידיה השוטפת תרד; הסכום הזה הוא סכום חד-פעמי שמוגדר כפונקציה ראשית של היקף התחרות, היינו לא תהיה תחרות - לא ינתן אותו סכום, ושנית הוא תלוי גם בפרישת חברים "אגד" משום שחברי "אגד" הם מקור העלות המרכזי של כוח-האדם. דוקא העלות של חבר גבוהה לאין ערוך מעלות שכיר. ברור שבתנאי תחרות הקואופרטיב ייאלץ יותר ויותר חברים, ואינני יודע אם זה כך לגבי השכירים. זה בודאי כך לגבי חברים, וכך היה הנסיון בעבר שכדי להתמודד עם זה קואופרטיב היה צריך להוריד את החברים כי זו העלות המרכזית בשכר שלו. כרכנו את אותה תמיכה בשני אלו גם יחד, דהיינו: ראשית - גם קיום התחרות הלכה למעשה, כלומר אם אין תחרות אין העברת כספים, ושנית - התהליך הרצוי של פרישת חברים שמבטא את תהליך ההתייעלות. כאמור, לא מדובר בשיפור תנאים, אלא בהבטחת היכולת הכספית של המפעיל לעמוד בהתחייבויות שלו בתקופה הזו כדי שלא תהיה קריסה.

ברצוני לסיים בעוד דבר אחד חשוב. עמדה לנגד עינינו תכנית משנת 1996.
א' וילן
האם יש הערכה כמה חברים יפרשו או שהכל כללי בכסף?
ד' מילגרום
זה תלוי. יש לנו תרגום של זה למה היקף החברים שמבטא את אותה תמיכה. אנו נוכל לתת לך את המספר תיכף.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
חבר-הכנסת שירי, אם הגעת מבאר-שבע בשעה 08:15, כנראה שזה נושא חשוב לך.
ו' שירי
נכון.
ד' מילגרום
דרך אגב, אני יכול להגיד משפט לחבר-הכנסת שירי: אני מניח שהוא לא הגיע בתחבורה הציבורית, אך באשכול הראשון שאנו מציעים לתחרות יהיו גם קווים לבאר-שבע.

לפני משפט הסיכום, אני חייב לומר עוד מלה לגבי השימוש בתחבורה הציבורית. אין לי ספק, שכאשר התהליך יתחולל המפעילים יהיו בעלי אינטרס עצום שיהיו להם יותר ויותר נוסעים. אנו נראה יותר פירסום ויותר מאמצי שיווק להגדלת השימוש בתחבורה הציבורית. צריך כבר לראות ולברך את "אגד" על זה שמרגישים משהו שמתחולל. זה ברור, ש"אגד" נערכת לתחרות. אפשר לראות את נושא האוטובוסים, הצביעה, החברים, השירות והנסיון לשווק ולהגדיל את השימוש בתחבורה הציבורית, כי יש סימנים ראשונים לקראת התחרות והתהליך הזה ילך ויתעצם ואנו נראה תוצאות יפות בהמשך.

משפט סיום - בפברואר 1996 נחתם הסכם עם "אגד", על-פיו אנו היינו אמורים להעביר לידי "אגד" במהלך מספר שנים סכום שמגיע לכמיליארד וחצי שקלים. רוב רובו של הסכום, מיליארד שקלים, היה מותנה בהנפקת "אגד", הפרטת "אגד" - לא הקווים, אלא שהיא תהפוך לחברה ציבורית.
א' שניידר
זו לא הפרטה.
ד' מילגרום
זו לא הפרטה, אלא שינוי בבעלות על "אגד". אני חייב לומר, שאם אני מסתכל באמת בצורה אובייקטיבית, אינני רואה איזה אינטרס יש למדינה לשלם מיליארד שקלים רק כדי שגוף מסויים ישנה את הבעלות שלו. ההסדר הזה לא היה לרוחנו בלשון המעטה, ובהסדר הנוכחי אנו ביטלנו אותו. למעשה, אנו נכנסים כאן ומבטלים הסדר - ביטלנו אותו בהסכמת "אגד" - שמתבטא במיליארד וחצי שקלים, שאומנם היה מותנה בהנפקה שעדיין לא בוצעה אבל אנו כבר במשך שנה ומשהו קיימנו דיונים על כך כדי לשנות את אותו הסדר.
ו' שירי
כמה מתוך ההסכם הזה הוצע?
ד' מילגרום
לא, לא בוצע.
ו' שירי
לא העברת שום דבר.
ד' מילגרום
כלום. למעשה, עכשיו בתכנית הזו אנו הקטנו את הסיוע הממשלתי ממיליארד וחצי שקלים שיועדו למשהו שאם תשאלו אותי אינני יודע להסבירו. אני יכול להסביר במשהו את התרומה של זה, אבל לא במיליארד שקלים. בתכנית הזו השארנו מאה מתוך ה-885 מליון שקל שמותנה בזה. ניחא, את זה אפשר להסביר. אבל, מיליארד שקלים מותנים בשינוי בעלות? מדוע? המרנו אותו בסכום יותר נמוך של מכסימום סכום של 885 מליון שקלים שמותנה בתחרותיות ובהתייעלות. אני חושב, שזה משרת את הציבור בצורה הרבה יותר טובה.

תשאלו למה אני בא אליכם לבקש את אישור הוועדה, אם היה לי אישור למיליארד וחצי שקלים. התשובה לכך ברורה: כאשר נחתם אותו הסדר ב-1996, משרד האוצר לא הופיע בפני ועדת הכספים ולא באו לבקש אישור מוועדת הכספים. הוא חתם. על כך העיר מבקר המדינה וכתב בדו"ח שלו: לא תקין.
א' שניידר
האם זו היתה טעות?
ד' מילגרום
היום, אנו יודעים שזו היתה טעות.
ס' אלחנני
באיזה דו"ח מבקר המדינה זה נמצא? איזו שנה זו?
ש' עיר-שי
אין לי פה את הדו"ח. זה דו"ח מספר 41 או 42.
ו' שירי
דו"ח מספר 41 זה 1991.
ד' מילגרום
דו"ח מבקר המדינה מספר 47 או 48, שהתייחס לשנת 1996, קטל את האוצר. אני חייב לומר, כממונה על אגף התקציבים, שלא הייתי באותו מועד בשנת 1996 אך אני לוקח את האחריות גם על אגף התקציבים. היה ראוי לבוא לוועדה. ביצירת התחייבות של מיליארד וחצי שקלים היה צריך לבקש הרשאה להתחייב מהוועדה, ולא באנו.
י' ליצמן
לאחר מכן באתם לבקש את אישור הוועדה להעברות.
ד' מילגרום
באנו להעברות השוטפות של שנה פלונית, אבל לא לתכנית כוללת.
י' ליצמן
אתם לא מביאים את כל ההסכם.
ד' מילגרום
אנו חייבים להביא את הסדר מהסוג הזה. לפי חוות דעת משפטית של היועץ המשפטי שלנו יש התחייבות של הממשלה גם אם זה ל-15-20 שנה, ואני חייב להביא זאת לאישור הוועדה.
א' שניידר
מדובר בהרשאה להתחייב.
ד' מילגרום
זו הרשאה להתחייב. לא הבאנו.
י' ליצמן
הם עושים זאת בין כך.
א' שניידר
פורמלית, היה צריך להביא.
ד' מילגרום
היתה טעות פורמלית. אילו לא היתה מבוצעת אותה הטעות והיה מתקבל אישור, היום לא הייתי צריך כלל לפנות לוועדה אלא אולי לפנות לוועדה כדי לבקש להוריד את הסכום. מאחר והתכנית המקורית לא תוקצבה ומאחר והתכנית החדשה באה בנעליה, אז למרות שזו הפחתה של היקף המחוייבות מצאנו לנכון לבוא בפני הוועדה לקבל את אישור הוועדה לתכנית, לקבל את ברכת הדרך של הוועדה גם לתהליך שלדעתי הוא חשוב ביותר של תחרותיות בתחום התחבורה הציבורית שהיא לטובת הצרכן בצורה כפי שהוכיחה את עצמה באותם PILOTS שעשינו, ולצאת עם התכנית הזו לדרך.

אני חושב, שמגיעה מילת ברכה למשרד התחבורה שהוביל את תהליך התחרותיות, שעמד בלחצים לא מעטים שהיו מצד גורמים שונים לא לקדם תחרותיות. מדובר גם בבן-ציון כמנכ"ל ובאלכס לנגר המפקח על התעבורה שהיה בצוות משנת 1991 שהמליץ על הצעדים הללו, והיום אנו סוגרים איזה שהוא מעגל בנושא הזה.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
עתה, נשמע את יושב-ראש הנהלת "אגד", אריק פלדמן.
א' פלדמן
למעשה, ההסכם בין "אגד" לממשלה, כפי שהציגו דוד מילגרום, הוא המשך להסכם 1996, והוא בא להשלים מהלך של מדיניות של ממשלה בתחרות בתחבורה הציבורית במדינת ישראל. אנו רואים בחיוב את התהליך הזה של תחרות. אנו לא מתנגדים, אך כמובן שיש לקחת בחשבון שהליך של תחרות במתכונת כפי שרוצים לעשות במדינת ישראל זה דבר של"אגד" הוא קשה מאד והוא בעייתי אבל "אגד" מוכן להתמודד עם העניין. כבר היום אנו עושים חלק גדול מכל המהלכים והתהליכים איך להכנס לנושא הזה של תחרות. זה מקשה עלינו בנושא טיפול בכוח-אדם, זה גם חברים וגם שכירים. לצורך העניין, אנו רואים את החברים ואת השכירים כיחידה אחת.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
מאיר אלבאז, אתן לך רשות דיבור. האמן לי, שמקום השכירים ב"אגד" לא ייפקד בדיון הזה.
א' פלדמן
לצורך עניין התחרות, ואני מדגיש זאת ואמרתי זאת ואינני חוזר בי מהדברים, תמיד ראינו זאת ואנו רואים זאת גם לעתיד, וכל הדמגוגיה שאולי מנסים או ינסו להציג בנושא הזה לא רלוונטית ולא עניינית לטובת העניין. אני חושב, שתהליך מהסוג הזה, כפי שנעשה, זה הדרך הנכונה ביותר. כדי שבאמת מהלך שמדינת ישראל חושבת שהוא נכון ורוצים שהוא יצליח, הוא צריך להיות בדרך הזו. בקטע של איך לעשות את הדברים, "אגד" נכנס פה לתהליכים בעייתיים קשים של התייעלות, של שינוי דפוסי חיים ושל לפעמים סגירת סניפים. אינני מבחין בין חבר לשכיר. אני רואה את כל היחידה הזו כיחידה אחת. זו בעיית כוח-אדם, שנצטרך להתמודד איתה. חלק יהיה באמצעות חברת-בת של עבודות. הבעיות הן רק בתחילתן.
י' ליצמן
אתה אומר, שאינך מבחין בין שכירים לחברים. האם אי-האבחנה היא גם במשכורת?
א' פלדמן
לא. אנו יוצאים מנקודת הנחה, שהתנאים הקיימים היום הם התנאים הממשיכים.
י' ליצמן
אם כך, יש אבחנה, ואתה רק אומר שזו הסטוריה.
א' פלדמן
לא, זו לא הסטוריה. זו מציאות של היום.
י' ליצמן
לא קבעת את האבחנה שיש פיגור של משכורת בין שכירים לחברים, ורק אתה עוד טוען שזה- - -
ו' שירי
אריק פלדמן, מה היה היחס בשכר בין חבר לבין שכיר? כמה מרויח עובד שכיר, שעובד עשר שנים? כמה מרויח עובד שהוא חבר, שעובד עשר שנים?
מ"מ היו"ר ש' שמחון
תן לו לומר את הדברים. תן להקשיב לו.
י' ליצמן
אלה שאלות הבהרה. זו לא עמדה.
ו' שירי
אנו לא מביעים עמדה.
ו' שירי
האם אתה אוסר עלינו לשאול שאלות?
מ"מ היו"ר ש' שמחון
כן.
א' פלדמן
אני חושב שנושא השכר הוא לא הנושא הרלוונטי, ואני חושב שהוא גם לא הנושא הממוקד החשוב. אם שאלו פה על שכר, אני רק רוצה להגיד שלדוגמא יושב-ראש ועד השכירים מרויח יותר מיושב-ראש מזכירות "אגד".
ב' אטיה
הוא מהנדס.
מ' אלבאז
האם זו הטענה שלך לשאלות? מדובר ב-34 שנות ותק במקצוע. אינני מתפרנס מוועד העובדים. האם אלה הטענות שלך?
ו' שירי
מה הדבר הזה? האם זה דיון אישי?
מ' אלבאז
אלה טענות ענייניות.
י' ליצמן
לא ראיתי את ההסכם בכלל. צריך להביא את זה.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
מר אלבאז, אני אומר לך בנעימות: אוציא אותך החוצה. לא מעניין אותי אם אתה צודק או לא.
מ' אלבאז
הוא עובר לפסים אישיים.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
עם כל הכבוד לך, גם אם הוא עובר לפסים אישיים, מי שנותן את זכות הדיבור זה אני.
א' פלדמן
אני מצטער מאד. אלה לא פסים אישיים. אלה עובדות.
ו' שירי
כמה אתה מרויח ב"אגד"? כמה שכירים במעמד שלכם יש ב"אגד"?
א' פלדמן
אין לי כרגע את הנתון המרכזי, אבל יש. ברשות ועדת הכספים המכובדת, אני חושב שבסך-הכל עשינו פה צעד חשוב קדימה. כמו שאמרתי, אני מעריך שזה הסכם שיוציא לדרך את התחרות בתחבורה הציבורית במדינת ישראל. יש לזכור, לגבי "אגד", שאפשר להגיד שאין לו זכאות או אין לו זיקה לקווים כאלה או אחרים, שיש מקומות שאנו מפעילים קווים כמו 65, 60, 40 או 30 שנה. אנו יודעים, שרמת התחבורה הציבורית במדינת ישראל הולכת ועולה ורמת השירות הולכת ונהיית טובה מיום ליום. אני חושב, שאם רוצים להכנס להליך של תחרות מוסדרת ללא תקלות וללא בעיות ובצורה הכי חלקה ובהמשך ליישם את מדיניות הממשלה, יש לאשר את ההסכם הזה כפי שהובא במשרד האוצר התחבורה ו"אגד". אני חושב, שכולם ייצאו נשכרים מהתהליך הזה.

לגבי ועד השכירים - וזה נושא שלבטח יעלה פה - הבהרנו והעברנו להם מכתב שבעצם אנו מציגים שהדברים או השכירים לא ייפגעו ולא תהיה שום פגיעה בציבור העובדים השכירים. אמרתי זאת בתחילת דבריי. אנו רואים בעובדים השכירים כיחידה אחת. העברנו להם מכתב שבעצם יהיה חלק מהסכם העבודה. אין פה מה לחשוש.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
אין ספק, שלמעשה, אתם הבטחתם את עצמכם לדור הבא--
מ' אלבאז
--של החברים.
א' פלדמן
אנו הבטחנו את כולם.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
למעשה, אתם נתתם לעצמכם איזו שהיא הבטחה מסודרת ל-X השנים הבאות.
י' שקד
אני יוני שקד, מנהל הכספים של "אגד. יש פה איזו שהיא טעות, וזה מתייחס למה שאמר דוד מילגרום. נקבעו שני קריטריונים שמייצרים זכאות לקבלה הדרגתית של הסכומים הכספיים של ה-885 או של ה-785 מליון שקל. קריטריון אחד הוא קריטריון התקדמות התחרות, וקריטריון שני הוא קריטריון פרישה נטו של חברים. זה לא שהכסף מסומן לפרישת חברים. הכסף איננו כסף מסומן. הקריטריון לקבלת הכסף הוא פרישה נטו של חברים. זה אולי יוצר פה קצת בלבול בהתייחס לשאלה שלך.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
האפשר להניח שבשנים הבאות כבר לא יתקבלו יותר חברים ל"אגד"?
ש' עיר-שי
תהיה פרישה.
ו' שירי
תשאל שאלה אחרת: כמה זמן הקופה יכולה לעמוד בתשלום הפנסיה?
י' שקד
נוצרה מוטיבציה מכוח ההסכם לא לקלוט יותר חברים.
א' פלדמן
אנו כל הזמן, כל שנה, יורדים בכמאתיים חברים ממצבת כוח-האדם. בשנתיים האחרונות לא קלטנו חברים. השנה עשינו קליטה של כחמישים חברים חדשים, אבל בסך-הכל הכללי אנו יורדים לסדר-גודל של כמאתיים חברים שפורשים לגימלה במסגרת שנה.

במסגרת הליך משא ומתן שאנו מנהלים עם השכירים, העברנו דף התייחסות לבעיות העובדים בו כתבנו: "הנהלת 'אגד' מחוייבת לפעול ככל יכולתה להמשך העסקתם של העובדים הקבועים כפוף לצרכים התפעוליים. עובדי 'אגד' שיושאלו לעבודה בחברות-הבנות" - לאחר שאנו נכנסים לתחרות, איננו יכולים להפעיל זאת במסגרת "אגד" ואנו עוברים להפעיל את המערכת באמצעות חברת-בת ואז כללי המשחק הם בעצם כמו של כל המתחרים האחרים הקיימים - "היקף המועסקים במנגנון זה יהיה כפוף לתנאים בהסכם עם הממשלה. במקרה של צורך בצמצום כוח-האדם ב'אגד' עקב התחרות בין קווי התחבורה הציבורית יהיה סדר העזיבה כדלקמן: קודם כל הגימלאים, אחר כך עובדים זמניים ואחר כך עובדים קבועים. עובדים קבועים שיפוטרו עקב סגירת סניף, קו, יקבלו פיצויי פיטורין או מענק הסתגלות על-פי הסכם העזיבה שבין 'אגד' לעובדיו". יש לזכור ולהבהיר, שכאשר אנו סוגרים סניף אנו סוגרים אותו, אם נסגור, ואז גם חברים נפגעים וגם עובדים נפגעים ביחד. אנו רואים זאת כיחידה אחת. כמובן שנאמר ש"עובדים קבועים יקבלו עדיפות במעבר לסניף אחר", כלומר נצטרך לתת את הפתרונות לכוח-אדם כולל נושא מגורים. עוד נאמר: "עובד קבוע שיוצע לו מקום עבודה חלופי במרחק העולה על 50 ק"מ ממקום מגוריו ולא ירצה לעבור אליו, יהיה זכאי לפרוש מהעבודה ולקבל...". אנו נותנים פה הרבה מאד היבטים כאשר אנו באים ברוח חיובית ביותר לפתור את כל הבעיות ולא ליצור בעיות, כי אנו רואים את המערכת הזו כמערכת שעובדת הרבה מאד שנים ביחד וגם בעתיד אנו רואים את המערכת הזו כמערכת שעובדת ביחד ואין פה מה לחשוש ואין פה מה לעשות. אני חושב, שהמדיניות הזו נכונה. אני מבקש, בשם "אגד", בשם יושב-ראש מזכירות "אגד", שוועדת הכספים תאשר את ההסכם בין הממשלה ל"אגד".
אמנון כהן
שאלת הבהרה: הבנתי מדבריך שחבר "אגד" שיצטרך לפרוש היום יקבל את כל הפיצויים שלו, ולאחר מכן יוכל להמשיך לעבוד כשכיר. איפה יש את הסייג הזה שלא יוכל לעשות זאת?
א' פלדמן
נכון להיום, הוא יכול לעבוד כגימלאי, במחיר של גימלאי, כשהוא נחשב לעובד זמני, כאשר אם ותהיה החברה החדשה הוא יוכל לעבוד במתכונת של מערכת כוח-אדם חדשה שתהיה בחברה כמו בחברה פרטית שתתחרה.
אמנון כהן
הוא מקבל את הפיצויים ואת הכל, וגם ימשיך לעבוד. ברצוני להבין את התמונה.
א' פלדמן
הוא יוכל לעבוד, ולא בהכרח חייבים לקבלו.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
יושב-ראש ועד עובדי "אגד", מאיר אלבאז, יסביר לך זאת מנקודת מבטו. נשמע גם את נציג ההסתדרות, חיים רייטן.
י' ליצמן
האם אתה מייצג את כל העובדים?
מ' אלבאז
העובדים השכירים.
י' ליצמן
כלומר, לא החברים.
מ' אלבאז
אנו עובדים של קואופרטיב. אם ראית, יש כאן אידיליה.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
מר אלבאז, יש לך חמש דקות.
מ' אלבאז
הוא שאל אותי ורצה לדעת את מי אני מייצג. אני מייצג את 4,500 העובדים השכירים ב"אגד", ולא חברי "אגד". ההסכם הזה, בלשון המעטה, הוא ממש הסכם בלתי מוסרי ביחוד מצד הממשלה. לגבי חברי "אגד", יהיה לי זמן להגיד. הסעיף הראשון של תקנון האגודה אומר, שמטרת האגודה היא לדאוג לחבריה, והם מימשו זאת פה בצורה כזו שאני מרים להם את הכובע ולכן אין לי טענות. יש לי טענות לממשלה, שזו ממשלה שלי. יש לי טענות לנציגות אם תהיה, כיון שאנו מייצגים חתך של כל ישראל: יהודים, ערבים, דתיים ולא-דתיים והכל. אנו נמצאים בעיירות, בערים ובכל. לכן, אני חושב שההסכם הזה בלתי מוסרי.

(מ"מ יו"ר הוועדה, חה"כ ש' שמחון, יוצא מחדר הישיבות.)

מר מילגרום, אתה אמרת חצאי דברים. אתה לא אמרת מאיפה נובע הגרעון. דרך אגב, אני חילקתי פה, ולא את הכל, את דו"חות מבקר המדינה. התעלמת מהם. פתאום אמרת שלא אישרו והיתה תקלה. בדו"ח מבקר המדינה התייחסו לדברים האלה, אפילו החדשים. יש את הגרעון הזה שנובע מ-54% גרעון בקרן הגימלאות של חברי "אגד".

אתה אמרת עוד דבר אחד שמבחינתי הוא מצחיק: "אנו לא פוגעים בתנאים הקיימים". מי יצר את התנאים הקיימים האלה? יש פרישה בגיל 51 עם פיצויים.
ד' מילגרום
אמרתי: אנו לא משפרים.
מ' אלבאז
מי יצר אותם? על זה יש ביקורת. דרך אגב, אנו השכירים ברי-תחרות. אתם יודעים למה? שמעתי זאת מפיכם. אתם, אנשי אגף התקציבים, אמרתם. אנשי משרד התחבורה אמרו, שאנו מצויינים בהפעלה, טובים בהפעלה. אם כך, מה הסיפור שלכם, אם אנו טובים בהפעלה ואנו ברי-תחרות? יש לנו 400 עובדים שכירים ב"אגד" המקבלים הבטחת הכנסה. האם אתם יודעים על מה אני מדבר איתכם? אם אתה רוצה שנפעיל עובדים חדשים עובדים ויתפרנסו מפחות משכר מינימום, אז זו התמונה. לכן, ההסכם הזה לא מבטיח את זכויות העובדים בכלל.

המון פעמים חזרת על זה שצריך להתאים זאת עם המפעיל. האם מישהו מכם - אתה, אתה או אתם - נפגשתם איתנו כדי לשמוע מה יש לנו להגיד?! גם אנו מבינים משהו, וגם לנו יש מה להגיד. אנו סיבסדנו את "אגד" לפחות בתשע השנים האחרונות, ואתם יודעים זאת. אנו, במשכורות שלנו, סיבסדנו זאת. עכשיו, אתם עושים הסכם לא מוסרי שאתה לא אמרת אותו: 29 שנים להבטיח כל חבר שיוצא לפנסיה בתנאים הקיימים של 340 אלף שקל במחירי 1999 צמוד - זה עיקר ההוצאה. ועוד עשרה מליון ש"ח על כל אחוז ויתור. האם המשא והמתן הזה מקרי שזה לוד רמלה ואשקלון, שם נמצאים ריכוזי השכירים?!

יושב-הראש שלי דיבר פה, ולא במקרה, והתייחס רק להגנה על צריכים. הוא לא בא בשום נימה אחרת. תשוו את ההסכם. דרך אגב, את הדף שהוא הקריא פיקססו אותו אתמול בסך הכל. הדף שהוא הקריא איננו הסכם. זו עמדה חדשה. הייתי פה, ופיקססו אותו לוועד. זו בדיחה. הוא מאשר, שגימלאים ימשיכו לעבוד. זה דבר בלתי מוסרי. אני אומר לכם, ואינני רוצה לאיים, שאנו הולכים מפה לבג"ץ. כלומר, אם זה יקרה, אנו הולכים לבג"ץ. זו התחנה שאולי אין שם מה שנקרא משוא פנים או אין שם אינטרסים. אינני יודע מה להגיד לכם. הבג"ץ יתייחס. הוא אמר, ששכירים יצטרכו לעזוב את מקומות מגוריהם. אנו היחידים - אפילו בצבא הקבע נדרשנו בשנות ה-60, ה-70 וה-80 לרדת לעיירות הפיתוח האלה. אני צריך לשנות מקום עבודה, והם יקבלו את הכסף 29 שנים קדימה ויחזרו חזרה לעבוד באמצעות חברות-בנות? איפה ההגיון שלכם? אתה מסבסד את האוטובוס, נותן את הזכיון לקו, מסבסד לו את קרן הפנסיה ומסבסד את האמא שלו, ובסוף אתה אומר לי: "אתה תשלם את המחיר"?! איך אומרים בברית-מילה: "הגדולים חוגגים, הקטן ישלם את המחיר". זה בדיוק אותו דבר גם פה. זה זועק לשמים. מה עוד אתם רוצים מאיתנו?

דיברו כאן על משכורות. יש טבלאות ומבקר המדינה. כל מה שאני אגיד זה רק מה שמבקר המדינה אמר. בידקו את שלושת הדו"חות האחרונים. אתם לא דיברתם על דברים נוספים. יש את השוד הגדול של הוצאת נכסים בכלל. מר מילגרום, תדבר על זה. מבקר המדינה דיבר על זה. תדבר על זה שקרן הגימלאות נמצאת ב-54% בגרעון. אתם מתעללים בנו בפרישה בגיל 65 ויכול להיות שתגדילו את הגיל ל-68, כי הגרעון אצלנו הוא 17%, ואני מייצג את "מקפת". אתם מתעללים ואומרים: "לא, אין מספיק כסף לכם". האם פה יש כסף?!

איזו שיטה זו, ששני מועסקים באותו מפעל, כאשר המדינה נותנת הזכיונות, את האוטובוסים ואת הכל, ועושים אפליה ואפילו לא דיברו איתנו?

גם בנושא התחרות, אני לא רוצה להתייחס והרמתי ידיים. אנו לא מפחדים מתחרות. אני רוצה להגיד שני דברים. משרד התחבורה - הם יותר טובים, ויש את המסמכים שלהם. זה ניסוי ו-PILOT. זה לא PILOT. מודיעין וביתר הם לא PILOTS. הם כותבים במסמכים שלהם: "ננסה זאת". אם אתה חושב שמישהו ישקיע 400 או 350 אלף דולר לאוטובוס ואינך רוצה לסבסד אותו, והוא ילך לחמש שנים עם תשתית - אלה חלומות באספמיה. אותם איזורים, שאנו הולכים לעזוב, ממילא אינם איזורים עתירי נוסעים ויש בהם ממילא אוכלוסיה עניה. אני לא רוצה לתקוף זאת, ואני כבר הרמתי ידיים. אני בעד תחרות, אך תחרות שתהיה הוגנת ולא תחרות כפולה: גם מתחרה חיצוני, וגם חבר "אגד". אפשר להגיד לך את הפערים האדירים שישנם פה. רוב ה-885 מליון שקל לא הולכים לדברים שאתה אמרת. זה הולך בדיוק למטרות האלה - כדי להנציח את הפער הזה. אני מרים את הכובע. אני מאד מכבד את היושב-ראש שלי שדאג יפה מאד לחברים. בשבעה חודשי משא ומתן שניהלתם אפילו אחד מכם לא בא להזמין אותנו. שלחנו לכם מברקים, ולא באתם אפילו להגיד לנו "בואו ונשמע" - בשם ההצגה - "נשמע את הטענות שלכם". לכן, אני לא יודע מה קורה פה. אתם רוצים להגיד לעם ישראל: "הנה, הכנסנו תחרות. נסדר אתכם יפה ל-29 השנים הקרובות", ומה אנו נגיד? שהאנשים שלנו יצטרכו לשלם את המחיר ושיסעו 50 ק"מ מהסניף שלהם?

ברוב חוצפה, יש לי פה מסמך, אותו נייר עמדה, שהוצג לנו לפני שלושה שבועות. רוצים, שבהסכם העבודה יועסקו עד 900 גימלאים. האם אתם יודעים מי הם הגימלאים האלה? חלק מהם הולך ללשכת העבודה ומקבל השלמת הכנסה והסבה מקצועית, וחלק מתייצב ומקבל את הטיפ. האם זה גימלאים בחוץ?! זה מצב שאב שהכניס את בנו, והבן עכשיו הכניס את אביו. האם אנו נורמליים? האם אנו אזרחים סוג ז' במדינה הזו? רבותי, אני אומר לכם שאנו הולכים לבג"ץ, ויהיה מה שלא יהיה בנושא הזה. אנו גם אזרחים במדינה הזו. אני לא יכול לשלם מכיסי את ההתייעלות ב"בזק", את ההתייעלות בתעשיה האוירית ואת ההתייעלות בכל מקום, וכשתהיה התייעלות במוסד שלי שאני עובד בו גם אשלם את המחיר. זה לא יכול לקרות, ותבינו זאת. ממה המדינה משלמת לעובדי "בזק"? ממה המדינה משלמת לעובדי התעשיה האוירית והצבאית וכל מה שרוצים? האם זה לא מהמסים שלנו? אני שמח על כך. אם אתם החלטתם על התייעלות ותחרות כמה שאתם רוצים, במוסד שלי לא יכול להיות שתהיה אפליה. כדי לסכם את הנושא, אפליה צריכה להיות בשני הקצוות: גם לבחור זמני בן 23 צריכה להיות עדיפות בעבודה לפני גימלאי, וסליחה על הביטוי, שכבר לקח את הנתח מהמדינה. זה צריך להיות ברור עם ההסדר הזה. בסוף הדרך, אין לנו 3,400 חברים שהם הגרעון, שפרשו בעשר השנים האחרונות. מיסדרים מושחתים. אני לא אומר את זה. רבינוביץ, נציב מס הכנסה, אמר את זה. אם אינכם זוכרים את הכותרת ראשית ב"ידיעות אחרונות", אזכיר לכם אותה. לכן, אני אומר, שבקצה הדרך יש לנו 130 איש בני 60. הוא יכול לעבוד בגיל 65, והשני יפרוש בגיל 51 ויחזור לעבוד כגימלאי?
מ"מ היו"ר נ' לנגנטל
מאיר אלבאז, תודה.

נציג ההסתדרות, בבקשה.
ח' רייטן
אני חיים רייטן, מחזיק תיק התחבורה בהסתדרות ומטפל בעובדי התחבורה בישראל. אנסה לקצר בדברי. הדבר המוסרי, שהיו צריכים לעשות, זה דבר ראשון לבוא ולדבר איתנו בקשר ל-4,500 עובדים, שבתוך ההסכם BUILT IN, כך אתם אומרים, 50% מהעבודה של "אגד" במשך השנים תעבור לגורמים אחרים. זה דבר ברור חד וחלק - מפטרים עובדים קבועים ב"אגד". בואו ונגיד שאולי הם לא יפוטרו 2,000, אלא רק אלף.
ד' מילגרום
25%.
ח' רייטן
במשך השנה הוא דיבר על מכסימום 50%.
ב' סלמן
50% מהקווים, ו-25% מההיקף.
ח' רייטן
50% מהקווים זה הפסד אדיר של מקומות עבודה לאנשים, וצריך להעביר אנשים מסניף לסניף.
ד' מילגרום
25% עד שנת 2009.
מ"מ היו"ר נ' לנגנטל
אל תפריעו. אלה העובדות שלו. חיים רייטן, דבר עם העובדות שלך קדימה.
ח' רייטן
בהסכם בו מודיעים: "אנו מוציאים עבודה מ'אגד'" זה ברור לכולנו שעובדים יפוטרו או יועברו מסניף לסניף. מישהו צריך להתייחס אליהם.

מה מפריע לי? אין לי כלל טענות ל"אגד". הם ועד עובדים של חברי "אגד", והם ייצגו אותם הכי טוב שאפשר.
מ"מ היו"ר נ' לנגנטל
הם לא מעסיקים שלהם.
ח' רייטן
אני אומר, שהם ועד העובדים של חברי "אגד", והם ייצגו אותם הכי טוב שאפשר. הבעיה היא, שאף אחד לא ייצג את השכירים שהם רוב ב"אגד", והם עובדים אותו דבר. יש לי טענות רק לאוצר.
מ"מ היו"ר נ' לנגנטל
לא הפרעתי למר אלבאז, כי את אלבאז אני מכיר לפחות שלוש שנים. אני יודע, שאם מפריעים לו מקבלים נאום יותר ארוך. לכן, נתתי לו לסיים את דבריו עד הסוף. אבל, אשאל אותך שהרי אתה איש ההסתדרות ואתה מכיר את העניין הזה: יש ממשלה, וממשלה נושאת ונותנת תמיד, כשיש נושא התייעלות, עם המעסיק ומעולם לא נכנסה בין המעסיק לבין העובדים. מעולם לא עשתה זאת בשום הסכם התייעלות.
מ' אלבאז
האם גם ברשות הנמלים?
מ"מ היו"ר נ' לנגנטל
גם רשות הנמלים. אני ניהלתי משא ומתן.
מ' אלבאז
האם לא ישבו עם שר האוצר?
מ"מ היו"ר נ' לנגנטל
מה שקורה הוא, שהמעסיק צריך לבוא במגע עם עובדיו. ההבדל בין זה לרשות הנמלים הוא, שגם אם המעסיק ירצה לתת עוד כסף לעובדיו הוא לא יכול לתת כי הוא כפוף למנגנון השכר באוצר, שכן זה חלק מהתאגידים שהם BUILT IN של הממשלה עצמה. למעשה, זו התורה כולה. כל הנושאים הקטנים, ואני אומר לך דבר שאתה ודאי יודע ואני רוצה שגם חבריי יידעו אותו: תמיד הממשלה עוסקת עם המעסיקים. במקרה ומדובר פה על מישהו שהוא עובד מדינה, עובד תאגיד של המדינה, ממילא אין ברירה כי המעסיק לא יכול לשחק בסולם השכר משום שהוא כפוף לממונה על השכר באוצר. ואז, הממונה על השכר באוצר נכנס למשא ומתן. זוהי הפירמידה.

כאן יש פה בעיה, שאתם באים ואומרים דברים באצבע מאשימה. כולכם מסירים את הכובע כלפי הנהלת "אגד". זה מצויין ויפה מאד, וטוב שיש יחסים פנטסטיים ביניכם לבין ההנהלה. אבל, תבינו שזה המעסיק שלכם. אם המעסיק לא טוב ולא דאג לכם, המדינה נושאת ונותנת עם המעסיק. זה גוף פרטי, אם כי אומנם מסובסד.
ח' רייטן
אני מבין את מה שאתה אומר, אבל אינני מסכים עם מה שאתה אומר. יש 4,500 עובדים במדינת ישראל, שמדינת ישראל עשתה הסכם עם מישהו, גוף, ולא מתייחסת אליהם. אם הם היו אומרים: "אתם כ'אגד'. אנו עושים איתכם הסכם, ואתם חייבים במסגרת ההסכם הזה לדאוג לאותם 4,500 שכירים שלכם", אפילו משפט רק להצהיר את זה, זה אחרת. אפילו את זה לא עשיתם. לא נעשה דבר, וזה כאילו שאנחנו אויר. כל העובדים ב"אגד" הם אויר. הם כמו אוטובוס: "נקנה, נמכור ונעשה". תבינו, שכל ההסכם הזה מבוסס על כך שמי שיידפק הם השכירים. הם יפוטרו, והם יועברו מסניף לסניף. אין שום התייחסות. איזו מין ממשלה זו? זו הטענה שלנו. אנו כלל לא טוענים לגבי חברי "אגד". הם דאגו לעצמם יופי. אבל, תדאגו לנו. אתם הממשלה שלנו. זה מה שאתם לא עושים, וזאת הטענה.

(מ"מ יו"ר הוועדה, חה"כ ש' שמחון, חוזר לחדר הישיבות.)

דבר אחרון - משרד התחבורה הוציא ספר יכולות, כדי שאנשים יוכלו להשתתף במכרזים. איפה העובדים בתוך הדבר הזה? איזו התייחסות יש? מדובר שם על כך שאתה צריך להיות כזה וכזה, שאתה צריך אוטובוס מפואר כזה וכזה ושאתה צריך להיות עם ערבויות כאלה ואחרות. אבל, לא כתוב שם: "אתה צריך להעסיק עובד ישראלי". לא כתוב שם כלום. הוא יביא חדשים מפורטוגל, והוא יעסיקם כנהגים ותהיה תחרות.
נ' לנגנטל
האם הם יכולים לקבל רשיון נהיגה?
ח' רייטן
הם יבואו עם רשיון.
מ' אלבאז
עובדים על משאיות היום.
ו' שירי
מספיק לצעוק. למה אתה צועק?
ח' רייטן
אני אומר, שלא התייחסו גם לדבר הזה. תראו לאיזה מצב הגענו. זה מצב, בו המתחרה יוכל להעסיק את מי שהוא רוצה באיזה שכר שהוא רוצה וכל התחרות הזו תהיה על שכר העובדים. בעלויות הפעלת אוטובוס שכר עובדים הוא מרכיב גבוה מאד. כל התחרות תהיה על כך, שיועסקו אנשים בשכר מינימלי. הגענו במדינת ישראל למצב כזה, שגם מעסיקים אנשים מתחת לשכר המינימום.

אלה הבעיות, ואנו מבקשים שוועדת הכספים תקח זאת לתשומת לבה. אומר משפט אחרון כדי להבהיר מה אנו מבקשים כי לא אמרנו זאת: אנו מבקשים, שוועדת הכספים לא תאשר את ההסכם הזה, לפני שהדברים האלה שאנו אמרנו יבואו לתשומת לב כל הגורמים וייכתב באיזה שהוא מקום שידאגו גם לנו.
מ' איתן
מה זאת אומרת "שידאגו"?
ו' שירי
חבר-הכנסת מיכאל איתן, האם עכשיו הגעת ואתה שואל?
א' וילן
היושב-ראש שמחון, מאיר אלבאז, ידידי הרבה שנים, אמר פה דבר שאתה כיושב-ראש לא יכול לקבל בתוך הדיון. כשייגמר הדיון, מה שיקרה, יעשה מה שהוא רוצה. הוא לא יכול להצהיר לנו פה, שבכל מקרה הוא הולך לבג"ץ, כי אז אין לו עמדה בדיון.
ו' שירי
מותר לו להצהיר.
דובר
אנו לא מפחדים מזה.
מ' אלבאז
סליחה, אך המדינה עושה לי עוול.
א' וילן
אחרי הדיון תעשה מה שאתה רוצה. זה לא ארגיומנט בדיון.
מ' אלבאז
לא. אמרתי: חבר'ה, המדינה 'ציפצפה' עלינו שבעה חודשים משא ומתן, ואפילו לא דיברו איתנו.
א' וילן
את זה שמענו. בדיון ענייני אינך יכול לומר שתלך לבג"ץ.
ו' שירי
יש לי כמה שאלות ליושב-ראש הנהלת "אגד", אריק פלדמן. זה לא סוד, שמספר הנוסעים באוטובוסים יורד בצורה משמעותית בעשרות אחוזים, כאשר מספר הנוסעים ברכבות גדל בצורה משמעותית. השנה לבד המספר גדל כבר מעל 40%, יש השקעות אדירות בתשתית הרכבות, וזה מתבטא במאות מליוני דולרים בשנה. הקווים במדינת ישראל ילכו ויתקצרו, כולל אתמול כל הלילה. למעשה, "אגד" היה המוביל הלאומי ושירת את כלל תושבי מדינת ישראל ולא מעט את הצבא כשהיו צריכים להסיע את חיילנו עד המקומות העמוקים ביותר--
דובר
כולל אתמול בלילה.
ו' שירי
--במרחבי סיני, ואז מדינת ישראל היתה, מבחינת קווים ומבחינת שטח, פי שניים וחצי אם לא יותר ממה שיש היום. אני לא מדבר על כך, שמאז נכנסו כל מיני גורמים.

בתקציב - וזה לא סוד ולא הסתרתי את העניין - הסתכלתי על הסובסידיה שישנה, ואמרו לי שבתוך זה יש הסכם מהעבר שהוא משהו כמו 350 מליון שקל מתוך ה-800 מליון שקל. האם זה כך?
ד' מילגרום
מהעבר משלמים בשנה בסביבות 40 מליון שקל.
ו' שירי
דובר על הסכם הצטיידות.
ד' מילגרום
הסכם הצטיידות הוא כ-300 מליון שקל.
ו' שירי
בנוסף לכל העניין הזה, זה לא סוד ואינני מאשים אותך כי זה לא מתקופתך, מדובר על איך המערכת נוהלה. אני לא יודע איך זה כרגע, אבל מהיכרותי מהעבר זה נוהל כמו על בסיס של חונטה; אנשים התנהלו שם כאילו זו חלקת האלוקים הפרטית הקטנה שלהם.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
למה "כאילו"? זה שלהם.
ו' שירי
כאשר זה שלהם, אין סיבה לבוא לכאן ולדון. כאשר המדינה משלמת ולא משנה כמה ואם מישהו מכניס את ידו לכיס המדינה - הוא צריך למסור דין וחשבון גם אם זה שלו.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
המדינה משלמת להם על משהו שהוא זכיון שלהם.
ו' שירי
כאשר הקואופרטיב הזה קם, אז כאשר לוקחים את הקואופרטיב לוקחים אותו עם כל החבילה, עם כל הצרות שלו ועם כל היתרונות שבו. לא לוקחים את מה שקשור לצרות ובאים ואומרים: "זה יונח כאן על השולחן", וכל מה שקשור לדברים החיוביים שישנם בתוך המערכת - את זה מוציאים מתוך השולחן ואומרים: "לגבי זה, אנו לא מוסרים דין וחשבון לאף אחד".
מ"מ היו"ר ש' שמחון
המדינה קונה בכסף את העובדה שהם מכניסים את הקווים שלהם לתחרות.
ו' שירי
זה לא נכון. לא זה העניין. כרגע, אני שואל ומדבר על משהו אחר. אני מדבר על כך, שכאשר הגוף הזה קם הוא הוקם כקואופרטיב, ולצורך העניין זה אומר שקבוצת חברים מתאגדת והולכת ובונה לעצמה איזה שהוא דבר. במקרה זה, המדינה נתנה להם את כל הגיבוי. אני מדבר על העניין, שיושב-ראש ועד העובדים השכירים אמר שמבקר המדינה דיבר, לדוגמא, על עניין נכסים. כל הנכסים של "אגד" לא קשורים ל"אגד". אלה חברות אחרות שלא קשורות. לדוגמא: אם יש להם תחנה מרכזית מסויימת באיזה שהוא מקום בארץ, החברה הזו שהיא החברה של הנכסים משכירה את הנכסים האלה ל"אגד". האם אתה יכול לדעת האם אלה מחירי השוק או לא?! האם זה מועמס על משלם המסים - כן או לא?!

שאלתי קודם מה הם הפערים, מבחינה פרופורציונלית, בין שכיר לבין חבר, כאשר שניהם עובדים עשר שנים. אמר כאן מישהו, שישנם אנשים שמקבלים השלמת הכנסה.

מבחינתי, הדבר שהכי זועק הוא שאנו במדינה עם אבטלה, ואנו רואים מה אנו עושים בשביל מאה מקומות עבודה, ולבטח בשביל 400 מקומות עבודה. אריק פלדמן, את זה אני באמת לא מבין. לגבי כל השאר, אני מתאר לעצמי שזו לא נדוניה שלך. אבל, במקרה הזה, תן פה התחייבות שאנשים שפורשים ומקבלים פנסיה לא יכול להיות שהם יחזרו ל"אגד". כאשר אמרו שצריך להוציא חבר "אגד" או נהג "אגד" לפנסיה מוקדמת בגיל 51, אמרו שמעבר לגיל הזה זה גיל שיכול להיות מסוכן להסיע נוסעים וכו'. בדלת האחורית ללכת להכניסו - זה בא על חשבון 400 אנשים אחרים. לא יעזור לאף אחד שום דבר. ה-400 האלה מקבלים כבר פנסיה וכזו של מעל 70%, ויש הסכם וצריך לעמוד בו ולשלם להם את הפנסיה בכבוד. אבל, זה בא על חשבון אחרים, כי אם 400 כאלה יושבים באוטובוסים יש 400 אחרים שלא יושבים באוטובוסים.
י' ליצמן
יש לי שאלה עקרונית לדוד מילגרום. אם, נניח, איננו מאשרים את ההסכם, איננו מאשרים היום את ההעברה ואומרים: "אין העברה" - האם ההסכם בוטל?
ד' מילגרום
ההסכם לא יבוצע.
י' ליצמן
מה פירוש "לא יבוצע"? אם כך, מה הדין?
ד' מילגרום
הוא לא נכנס לתוקף.
י' ליצמן
כלומר, אין הסכם.
ד' מילגרום
אין הסכם. ההסכם מותנה באישור הוועדה. זה לא אומר, שאנו לא נמשיך בתהליך התחרות. אבל, זה אומר שיכול להיות שהוא יהיה מלווה בבעיות.
י' ליצמן
בין כך זה מלווה בבעיות, ועוד מעט נגיע לזה.

תחילה , אני אומר לחבר-הכנסת נחום לנגנטל, שהיה יושב-הראש: אמרת כמה דברים שאתה לא צריך.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
מאחר והיתה פניה של לא מעט חברי-כנסת, אנו נמצה היום את הדיון אבל לא תתקיים היום הצבעה.
י' ליצמן
בסדר. מבחינת הממשלה, זו טעות לא לצרף או לא להתדיין עם העובדים השכירים על נושא ההסכם. אסביר את ההבדל ואומר מדוע חבר-הכנסת נחום לנגנטל לא היה צודק. נכון שבכל ההסכם העובדים לא היו צד בדבר, והם צד למעסיקים. כאן, כאשר הממשלה מסבסדת ברובו את הקו, השכירים הם חלק מהדבר והם צד בדבר. והיו חייבים לשבת איתם על כל הנושא. היושב-ראש שמחון, אני פונה אליך ומבקש שאנו לא נעביר שום הסכם לאישור הוועדה, עד שיישבו עם העובדים ואחר כך יבואו אלינו. אני לא אומר לגבי עצם הדבר, אבל לפחות קודם כל שיישבו איתם ושייכנסו איתם למשא ומתן לראות מה אפשר לתקן ומה לא ניתן לתקן.

בנוסף, הייתי מזמין גם את מבקר המדינה לוועדה. ברצוני לשמוע ממנו ישירות מה עמדת המבקר על כל מה שהיה עד עכשיו ומה דעתו לגבי התיקונים שהוא הציע ושהוא בדק אותם. אני מבקש, שהוא יבוא אלינו לכאן לישיבה הבא. זה הסכם על שלושים שנה. לפני שאנו מאשרים דבר לשלושים שנה, אני מבקש שיבוא מבקר המדינה לכאן ויסביר לנו מה לא היה טוב, מה צריך לתקן ומה עשו טוב, ובהתאם אנו נדון על זה.
נ' לנגנטל
אני רק אומר לך בקריאת ביניים, שהוא יתמוך מאד בעמדתו מר אלבאז שנתנו יותר מדי גם בהסכם הזה לחברי "אגד".
י' ליצמן
חבר-הכנסת נחום לנגנטל, אני לא יודע את עמדת המבקר.
נ' לנגנטל
נתנו לו יותר מדי פה. אתה תצא מופסד ממבקר המדינה.
מ' אלבאז
מדובר על שכר מינימום ל-400 עובדים.
ח' רייטן
במה תאיים עליהם?
נ' לנגנטל
יש שם 12 אלף עובדים.
י' ליצמן
אני לא יודע. צריך לשמוע גם אותו. אתה הולך לאשר דבר לשלושים שנה. לא מאשרים דבר לשלושים שנה, לפני ששואלים.

עתה, אעבור לנושאים כלליים. האם גם האוטובוסים של "טללים" של "אגד" מסובסדים מהמדינה? הרי ההכנסות של "טללים" הן בנפרד. האוטובוסים מסובסדים ע"י המדינה.
ש' עיר-שי
לא.
י' ליצמן
למה לא? כל האוטובוסים של "אגד" מסובסדים.
ו' שירי
אבל, "טללים" לא.
א' פלדמן
"טללים" היא חברה נפרדת.
י' ליצמן
אני יודע שזו חברה, אבל מאיפה האוטובוסים?
מ"מ היו"ר ש' שמחון
אתה מתכוון לזה, שיש סיבסוד צולב.
י' ליצמן
יש סיבסוד על האוטובוסים, וההכנסות הן ל"טללים".
נ' לנגנטל
בודאי. מה זאת אומרת? כל המסעדות שלהם.
י' ליצמן
בודאי. כל האוטובוסים מסובסדים. אז, המדינה מסבסדת חברה פרטית.
ד' מילגרום
קווי התחבורה הציבורית מסובסדים. לא קונים אוטובוסים ל"טללים".
י' ליצמן
אני יודע. קונים זאת ל"אגד".
מ"מ היו"ר ש' שמחון
זה לא משנה. אתה תנסה לחשוב על מצב שההסכם הזה לא עובר. אתה לא מרע את מצב חברי "אגד". מה אכפת להם? מבחינתם, שלא יעבור ההסכם.
י' ליצמן
מה זה שייך לחברי "אגד"? אנו מדברים עכשיו על "אגד", על ההסכם ועל כך שיש בקשה לוועדה לגבי 885 מליון שקל. בעקיפין, ההסכם גם נוגע לזה. אני מדבר איתך על עצם הדבר - על "אגד".

הדבר האחרון, שאני חייב להגיד, הוא ש"אגד" נוסעת בשבת. היא לא מקיימת את הדברים ואת ההסכם שהיה.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
זה חמור מאד. האם "אגד" נוסעת בשבת?
י' ליצמן
כן. זה החור שהיא מפסידה שם. אין נוסעים בשבת. הנסיעות בשבת הן רק כדי לתת לכמה נהגים, לדעתי לא שכירים, להרויח 300% בשבת. נסיעה אחת בשבת היא כמו שכר שלושה ימים באמצע השבוע. זה המקום של האבטלה. במקום לתת לשלושה עובדים לעבוד באמצע השבוע, נותנים לאחד לבוא בשבת בשכר של פי שלושה. אני חושב, שזו שערוריה.
מ' איתן
אבל, אנשים רוצים לנסוע בשבת.
י' ליצמן
אין נוסעים. אני אישית בדקתי זאת. ראיתי את האוטובוסים שנוסעים ריקים ברחוב ז'בוטינסקי בבני-ברק בשבת. הם נוסעים בשבת אחר-הצהריים בשעה 14:00. סיימתי את דבריי.
ל' לבנת
לא בבני-ברק. בבני-ברק לבטח לא נוסעים.
ו' שירי
בשבת לוקחים את אנשים לרמת-הגולן. הליכוד לוקח אותם לרמת-הגולן בשבת.
ישראל כץ
שקר וכזב. הליכוד לא פועל בשבת.
ו' שירי
האם כולם שומרי שבת?
ל' לבנת
הליכוד, כמפלגה, לא פועל בשבת אף פעם.
ו' שירי
כל המפלגות לא פועלות בשבת כמפלגות. אבל, יש אנשים אחרים.
ל' לבנת
מה זה "אנשים"? אולי בן-אדם פרטי שמצביע ליכוד נוסע. על מה אתה מדבר?
ו' שירי
פעיל מקומי.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
תנו למנכ"ל משרד התחבורה לשעבר, חבר-הכנסת לנגנטל, להגיד את דבריו.
נ' לנגנטל
עסקתי הרבה מאד בנושא "אגד", ואני חושב שאני קצת מבין בו. חלקם באמת חברים טובים שלי, ורבנו מאד. המבחן החברי הגדול היה - ואני אומר זאת באופן אישי - שאחרי שעזבתי את תפקידי החברות עם אנשי "אגד" עוד יותר התהדקה ונשתמרה.
מ' ברכה
אם כך, אל תקלקל אותה עכשיו.
נ' לנגנטל
יש פה צלע אחת שלא נמצאת בדיון פה והוא אזרחי מדינת ישראל--
ל' לבנת
אנו מייצגים אותם.
נ' לנגנטל
--שאנו צריכים לייצג אותם. "אגד" הוא אחד הקונגלומרטים הכי אכזריים שיש במשק. צריך להבין זאת הסטורית. אנשים אלה זכו בקרקעות, בתחנות ובבתים לחברים - לא בתים אישיים, אבל הוקמו הרבה דברים ששייכים לאגודות. עם השנים ועם מהלכי כל ההסכמים, הדברים האלה הוצאו מהמערכת התקשורתית בין המדינה לבינם, ותמיד המדינה סיבסדה. צריך להבין, שמדובר פה על מעל מיליארד שקל סיבסוד בשנה שהמדינה נותנת. לא מדובר פה בעוד איזה שהוא משהו.
מ' איתן
למה הוא אכזרי?
נ' לנגנטל
הוא אכזרי, משום שהוא תמיד יכול לעשות לך דבר אחד בשונה ממה שיכולה לעשות לך חברת החשמל - פשוט לא לנסוע. כאשר הוא לא נוסע, אין לך אלטרנטיבות דוקא לציבור מסויים. בחברת חשמל גם לעני וגם לעשיר אין חשמל. כאשר האוטובוסים לא נוסעים, רק ציבור אחד בארץ 'נדפק'.
דובר
יש רכבות.
נ' לנגנטל
איפה? כמה יש?
ל' לבנת
יכול להיות, שהממשלה הקימה.
נ' לנגנטל
זה גם לא כבוד לנו. ראש הממשלה שלך היה אחראי על זה שלוש שנים. ראיתי כמה רכבות הוא הקים.
ו' שירי
בספטמבר 2000 תהיה רכבת לבאר-שבע.
ל' לבנת
לכן, רצינו שינוי.
נ' לנגנטל
עיזבו את הפוליטיקה. זה אחד הגופים הכי קשים, משום שכאשר הוא משבית את עבודתו רק ציבור אחד במדינה הזו לא מתנועע ולא זז - אלה שאין להם מכוניות. הציבור הזה שבוי בידי המערכת הזו. זה הקושי. זה האיום.

ב"אגד" היו צריכים לעשות פה את ההבראה, כי חלק ממה שחבר-הכנסת שירי שאל בשאלת ביניים למה יש ירידה במספר הנוסעים זה בגלל שאין תחרות. התחרות תמיד מביאה לשני דברים, וחברת-הכנסת לימור לבנת עשתה זאת הרבה ואני יכול לומר זאת לזכותה: טיב בשירות, ומחירים. לגבי טיב בשירות, "אגד" עומדת בזה בצורה הכי טובה. מאחר והרף נקבע לה, והמפקח על התעבורה הוא זה שקובע את הרף, ומאחר שהמדינה היא זו שבעצם קונה להם את האוטובוסים בעקיפין דרך נושא חישובי הפחת, התוצאה היא שהאוטובוסים הם יחסית סבירים וטובים מפעם לפעם ועם השנים הם יותר מתקדמים. גם הקווים ומספר התדירויות נקבעים ע"י המדינה. מבחינה זו, נושא טיב השירות בסדר. אלא מה? יש פה בעיה גדולה מאד של המחירים. אינך יכול להיאבק במחיר, אלא אם כן אתה נאבק גם בהוצאות. אם ברצונך להגיע למצב בו יסעו יותר אנשים והתחבורה הזו תהיה יותר זולה, צריך להבין שהיא עולה צמוד לעליית המחירים לצרכן משנת 1996. זו ההחלטה הראשונה שממשלת ביבי נתניהו החליטה. באותה ישיבה ראשונה החליטו להצמיד זאת במנגנון חצי שנתי, ומאז זה רץ תמיד צמוד למדד. לכן, אם מחר זה תמיד רץ צמוד למדד, המחירים כל הזמן עולים בסופו של הדבר. גם אם המדד יורד כמה חודשים, בסופו של דבר המחירים עולים. אם הם עולים, כרגע המצב הוא שלגבי הרבה קווים כאשר שני אנשים נוסעים במכונית זה זול יותר מאשר לנסוע באוטובוס. לכן, מה שקורה הוא שיש ירידה וזליגה מתמדת בשימוש. תוסיפו לזה את המצב בכבישים ואת זה שלא עשו מספיק נת"צים (נתיבי תחבורה ציבוריים), ואז קשה מאד לנסוע. עכשיו, יש מצב בו אם פעם אוטובוס נסע בקו פתח-תקוה-תל-אביב ב-30 דקות או ב-40 דקות, וזה מקום שיש לו כבר נת"צ של ז'בוטינסקי, במקומות אחרים הוא נמצא במצב שהוא כל היום עומד. כלומר, אתה גם לא מרויח בזה הרבה. זה חלק מהבעיה של תשתיות התחבורה, ומשרד התחבורה עושה בזה בזה הרבה, ואני אומר לשבחו. לגבי זה, צריך לעזור להם מאד בתשתית לתחבורה ציבורית. לגבי המחירים, הלוואי והייתי יכול להכניסם בתחרות. המחירים צריכים לרדת.
מ' אלבאז
האם אתה יודע למה הם גבוהים? האם הם גבוהים בגלל השכירים?! האם זה בגלל שמשלמים שכר מינימום?!
מ"מ היו"ר ש' שמחון
רבותי, אני מבקש לא להתפרץ לדברי חברי-כנסת.
נ' לנגנטל
איך אפשר לעשות זאת רק בתחרות? ההסכם הזה הוא הסכם שהמדינה נתנה בו יותר ממה שחשבתי שהיא היתה צריכה לתת בו, וקראתי אותו. אני מבין, שזו התולדה של שבעה חודשי משא ומתן. כבר הלכו לבג"ץ. בזמנו, לפני שנתיים, רצינו וניסינו להוציא מספר מועט מאד של קווים. הלכו לבג"ץ, ובג"ץ השיב לממשלה שצריך לעשות היערכות יותר גדולה. אמרתי, שהתוצאה תהיה שבאמת משכתם את הזמן אבל לא תקבלו 4%-5% ויקחו מכם 25%. כבר היום בהסכם 25% לוקחים מהם בתחרות. עכשיו, חלק מהעניין יצטרך להיות שגם אם "אגד"יזכה בחלק מהמכרזים - ואף פעם עיני לא היתה צרה, ואני מאחל להם שיזכו - כאן הם כבר ילכו פר-קו, פר-נקודה ופר-מכרז.
ו' שירי
האם מישהו קבע את המפה, איפה ומה? איך יידע שזה כלכלי?
ד' מילגרום
יש איזון.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
חבר-הכנסת שירי, מספיק.
מ' אלבאז
תִראה את המסמך.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
היית מנכ"ל משרד התחבורה. האם אינך מבין שכתוצאה מהעניין הזה חלק גדול מהיכולת שלהם להתחרות על הקווים האלה יבוא על חשבון הצד הזה?
נ' לנגנטל
ודאי. אגיד מה שאני מבין. אם אתה רוצה להגיע למצב של תחרות אמיתית- - -
ו' שירי
תאמר לנו עד מתי תדבר, כי השעה כבר אחרי 09:00.
נ' לנגנטל
ברגע שהוא יעצור אותי, אני מפסיק לדבר. אני מוכן להפסיק עכשיו. מישהו היה צריך לשם פה את המחיר. תמורת ההסכמה שלהם לעשות זאת בשקט, קנו את השקט הזה. קנו את השקט הזה באיזה שהוא הסדר איתם. נכון שההסדר הזה מיטיב עם החברים ועם בעלי "אגד" והוא לא מיטיב עם השכירים. אני שואל אתכם שאלה פשוטה: האם אפשר להגיע להסדר אחר? - ודאי. תמיד אתה יכול להגיע להסדרים אחרים. אני סומך, כאשר אנשים באים ואומרים שזה הדבר הכי טוב שיכול להיות. אתה צריך לבדוק רגע האם נעשה פה דבר שאיננו מוסרי כלפי שכירים. אם אתה חושב שיש פה דבר שאיננו מוסרי כלפי שכירים - אל תאשר אותו. אבל, אם יש פה מישהו שיצא וידו על העליונה ומישהו יצא וידו על התחתונה- זה תהליך של כל- - -
י' ליצמן
מה אתה מבלבל את הראש?
נ' לנגנטל
אני רוצה לדעת מה ההסכם אומר. מה זה משנה אם יישבו או לא יישבו?
ו' שירי
מה אתה מציע?
נ' לנגנטל
אם, נניח, המדינה לא היתה יושבת כלל עם "אגד" והיתה מציעה את הסכם הזה - ב"אגד", אם היה להם יושר אינטלקטואלי, היו אומרים: "אנו מסכימים". העניין אם הם ישבו או לא ישבו לא עקרוני. מה שחשוב כרגע זו התוצאה. המבחן הוא מבחן התוצאה.
י' ליצמן
הבעיה היא שאת חלק מהקואופרטיב סיבסדו.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
חבר-הכנסת לנגנטל, תודה.
נ' לנגנטל
יש לי מה להגיד, והוא עצר אותי בדבריי.
א' וילן
הערה פילוסופית - כאשר אתה אומר "מבחן תוצאה", ראה את ראש הממשלה הקודם וראה את ראש הממשלה הנוכחי. כל הטרגדיות מתחילות מכך שלא מדברים עם אנשים. אל תסכים, אבל תדבר. אתה אומר, שאפשר לראות הסכם ולא לדבר.
נ' לנגנטל
לא אמרתי זאת. היושב-ראש הפסיק אותי באמצע דבריי.
ו' שירי
אתה בסדר גמור. דיברת לעניין.
נ' לנגנטל
לא אמרתי את עמדתי, אבל אני חושב שתיארתי את המצב בצורה טובה.
א' וילן
מה היא עמדתך?
נ' לנגנטל
אם הוא יתן לי זמן, אגיד אותה.
אמנון כהן
אני בעד שהממשלה תעשה את כל הסיפור הזה. אינני חושב, שאפשר לפסוח על קבוצה גדולה מאד של אנשים ולא לשבת ולשמוע איתם. מדובר על שכירים, שלמעשה כל הנטל עליהם. אפשר לעשות זאת עם תיקונים כאלה או אחרים בתוך החוזה, על מנת גם לשפר אותם. שמעתי שמי שפורש מקבל את הפיצויים והמדינה מסבסדת, והוא יכול למעשה בדלת האחורית למחרת להתחיל לעבוד כשכיר. אבל, בחור צעיר שסיים עתה את הצבא והתחתן ורוצה להתקדם לא יהיה במקום הזה. במקום הזה יישב אדם בן 59, 60 או 65 שיעבוד כשכיר. אני רוצה לסגור זאת, ומי שיקבל את פיצוייו שיהיה בריא ויעזוב את המקום והבחורים הצעירים יכנסו לעבוד. במידה וכל השכירים האלה, 4,500, מצאו את מקומם וצריכים נהגים נוספים דרך חברות-בת - פה צריכים לבדוק את זה.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
הוא אומר, שמי שייצא לפנסיה מחברי "אגד" לא יוכל לעבוד.
ד' מילגרום
זה עניין של "אגד".
אמנון כהן
אני מציע ורוצה, שלפני שנשב בשבוע הבא לאשר את הנושא הזה, כי אני רוצה לאשר, יישבו עם יושב-ראש ועד העובדים השכירים, ישמעו את הטענות שלהם, ובאמת שזה יעבור ולא יפגע באף צד. אני רוצה, שזה יהיה בהבנה הדדית ושנעשה זאת בצורה הטובה ביותר. אם אנו נוכל לעזור בעתיד גם לרשות השידור בתחום התייעלות, ודיברנו על זה, שהמדינה ם תיקח על עצמה, זה גם יהיה- - -
מ' איתן
רציתי לומר משפט כללי אחד, וזה בעיקר לדוד מילגרום. אנו נמצאים ורוצים להיות בתהליך יותר מואץ של הפרטה, יתר תחרות במשק והשתחררות הממשלה מנטלים שהיו בעבר כתוצאה מההסטוריה של המדינה הזו כמדינה שהיתה עם אוריאנטציה ריכוזית סוציאליסטית. רוצים לעבור למשק יותר חופשי, פחות מרוכז ופחות תלוי הממשלה. תהליך זה, באופן טבעי, מביא לכך שהתפלגות ההכנסות תהיה מוטה עוד יותר לכיוון השכבות המבוססות והגדלת הפערים. זה חלק בלתי נפרד מהתהליך הזה.

אני חושב, שאינכם מספיק מודעים באוצר לא רק בנושא "אגד" אלא גם בתחומים אחרים, ואם מותר לי להגיד את המלה "בזק" אגיד גם אותה. נכון שמדובר בשכבות שחלקן בעלות הכנסות גבוהות מבין השכירים, אך התהליך לא ילך אחרת. אתם מוכרחים להיות יותר קשובים לבעיות העובדים. במקרה הזה, אני אומר כך: כל העוולות שהמדינה ניהלה את "אגד" בצורה טובה או פחות טובה מול החברים והבעלים של "אגד" - אני לא מוצא היום, ברגע שאני רוצה לעשות את השינוי, את הסיבה הזאת לעשות את כל החשבון ההסטורי אחורה. אינני הולך היום להתחשבן איתם אם עשו טוב או לא. נקודת המוצא היא להעביר זאת בצורה חלקה. אז, זה יעלה לנו עוד כמה לירות למשלם מסים - יעלה עוד כמה לירות. צריך לתת לעובדים את התחושה שזה לא פוגע בהם, גם אם תשלמו יותר בכל מיני מקומות והמדינה כן תתערב, ואני מסכים עם דברי הרב ליצמן. "אגד" זה לא עסק פרטי לחלוטין, כי הוא עבד בכספי המדינה והעסיק עובדים, והם רשאים בהחלט לראות את עצמם כמי שגורלם יכול להשתנות כתוצאה ממהלך כזה או אחר שהמדינה רוצה להשתחרר מהעניין הזה. אם המדינה משתחררת, היא משתחררת גם מהעובדים ומהאחריות לעובדים.

אני מסכם את דבריי, ואינני נכנס לפרטים, ופונה אליך: אם אתם תהיו יותר קשובים לבעיות עובדים, יהיה לכם יותר קל להפריט גם בהמשך, ויש עוד הרבה דברים שאתם צריכים לעשות. אם בכל מקום תהיה מלחמה, זה גם לא צודק ובסופו של דבר זה גם לא ישיג את מטרות האוצר.
א' וילן
אני חושב, שההסכם הזה נכון, וצריך ללכת לקראתו. עם זאת, אני מקבל במלואו את מה שאמר חבר-הכנסת מיכאל איתן. אני גם לא מבין את מה שמאיר אלבאז אמר: למה בתעשיה הצבאית, בתעשיה האוירית ובכל המקומות האחרים שילמה המדינה כסף לעובדים בתהליכי הפרטה?
מ' אלבאז
לא. אני אמרתי, שזה בסדר.
א' וילן
אתה אדם חריף שכל, וראיתי בדיוק איך שמת את הטיעון. אני טוען, שמה שאמר חבר-הכנסת מיכאל איתן הוא הנכון. המשק הפך לפחות ופחות ריכוזי ותחרותי, והכל טוב. אבל, המחירים הם שהפערים גדולים, ואחרי ארצות-הברית אנו היום המדינה הכי גדולה מבחינת הפער בכל העולם המערבי. אם אנו לא נטפל בזה, זה לא יעזור שום דבר. פה אמרו נציגי ציבור, שזה תפקידנו. לא צריך להיות סוציאליסט גדול, כדי להבין שאנו יוצרים פה חברה שאי אפשר יהיה לנשום בה.

בלי להתווכח על זה עכשיו, אני חושב שצריך לאשר את ההסכם, אבל בכפוף - ואני עדיין מאמין שלוועדה הזו יש כן משמעות, ואני נגד סתם לעצור - לכך שתוך חודש ימים נשמע פה לגבי ההסכם הזה מה סודר ומה נעשה בנושא השכירים כך שנוכל לתת לו את הגושפנקא הסופית. אני בעד להוציאו לדרך ולתת חודש ימים לשבת עם העובדים ולהגיע לפתרון. אם יחזרו אחרי חודש ויגידו שהם טיפסו על העצים וכו' - נשפוט ונחליט. להזכירכם, ברשות השידור עשינו בדיוק את אותו הדבר. אישרנו תקציב על תנאי ובעוד שלושה חודשים דנים בו, ואני מזכיר לך שעוד עשרה ימים צריך לחזור לפה מר אורי פורת.
ו' שירי
הוא לא עשה דבר, כולל הסיב האופטי.
נ' לנגנטל
לדרישה שלי, הוא קרא לאנשים שיהיה בסדר.
ו' שירי
הוא הצהיר שהוא בא וביקש סליחה על העוול שהוא עשה. הוא לא יהיה. מה אכפת לו?
מ"מ היו"ר ש' שמחון
אנו מוכרחים לסיים. חברי-הכנסת מוחמד ברכה וישראל כץ, אם אפשר, אני מבקש לקצר.
מ' ברכה
תחבורה ציבורית מעצם הגדרתה לא צריכה להיות כפופה לשוק חופשי, אלא צריך שיהיה בה גם מימד והיבט חברתיים. כל פתיחה של המערכת הזו של "אגד" ושל תחבורה ציבורית לשוק חופשי תפגע, בסופו של דבר, בפריפריות ובמקומות החלשים גם מבחינת השירות וגם בתוך החברה פנימה. לכן, הייתי חושב שאי אפשר היה להגיע להסכם בין "אגד" לבין הממשלה, כאשר העובדים עובדים וצופים מהצד. לדעתי, יש מקום לפתוח את ההסכם הזה כך שהעובדים יתנו את דעתם, ובמיוחד לא ייווצר מצב שדוקא הדפוקים ישלמו את המחיר ואנשי השמנת יזכו.
ישראל כץ
תחילה, אני מברך על כך שההפרטה מתבצעת בהסכם, ולא כמו שהיתה הכוונה, גם בזמן הממשלה הקודמת, לעשות זאת בכפיה. אני חושב, שיש כאן כמה גופים שיכולים למתוח עליהם הרבה ביקורת אם רוצים, אבל הם עשו משהו במדינה הזו; "אגד" הוא אחד הגופים שתרם ותורם, יש לו חשיבות לאומית וגם משתמשים בו בכל הזדמנות של צורך לאומי ולא כדאי לוותר יותר מדי מהר על דברים כאלה. אין לנו כבר יותר מדי דברים כאלה. אינני רואה שנבנים דברים חדשים כאלה. התנגדתי, גם בזמן הממשלה הקודמת, לכוונה לעשות את ההפרטה שאני מאד תומך בה. חבר-הכנסת אבשלום וילן, כדי שתהיה הפרטה, אנשים גם צריכים להרויח ואין שום בעיה עם זה. אני בעד שאנשים ירויחו, כי אחרת הם לא יתחרו. אבל, יש בהחלט לעשות זאת בהסכם. אני תומך בזה גם מול גופים אחרים, וודאי כאלה כמו "בזק", חברת חשמל או כל גוף אחר. אי אפשר לעשות זאת בכפיה ולהרוס תשתית קיימת. לכן, אני שמח שזה קורה בצורה הזו.

יחד עם זאת, לפי גישתי המתמדת, כמו ב"בזק" ובמקומות אחרים, זה צריך להיות בתיאום עם העובדים. העובדים צריכים להרגיש, שלא השתמשו בהם וזורקים אותם כמו שזה באופנה עכשיו, אלא שהם חלק מההתקדמות ומהפתרון. לפי החלטת הכנסת, אני חושב שהיום לא מצביעים. צריך אולי לנצל זאת, שנציגי האוצר מקבלים כאן את הפידבק פחות או יותר של תמיכה נלהבת במהלך מצד אחד, ומצד שני פרק זמן לסיים משא ומתן עם נציגי העובדים השכירים, כדי שנוכל לעשות זאת בצורה מושלמת בישיבה הבאה או מתי שזה יגיע.
ס' אלחנני
אני מאד מתנצלת על כך שלא כתבתי זאת, אך היה פה שילוב של לחצים. ראשית, להזכירכם, ההסכם הזה נחתם בלי להתנותו באישור ועדת הכספים.
ש' עיר-שי
זה מופיע בהסכם.
ד' מילגרום
כתוב בהסכם: מותנה באישור ועדת הכספים.
ס' אלחנני
בסדר. אני מתנצלת, אך לא הייתי פה.

שנית, רציתי רק להזכירכם, שברפורמה במס מוצע לבטל את הפטור ממס על פדיון מניה בקואופרטיב. יש לקחת בחשבון, שהסכום הזה צריך להיות הסכום הסופי ולא שום גילום.
ד' מילגרום
ודאי.
ס' אלחנני
ההסכם נכתב, כאשר עוד לא היתה רפורמה במס.
ו' שירי
הרפורמה מדברת על כל ההסכמים במשק, ולא על חלק מהם.
מ' איתן
אריק פלדמן, האם מקובל עליכם מה שהיא אומרת?
א' פלדמן
כן.
מ' איתן
הוא עושה תנועה שמשמעותה כן.
דובר
יש הסכם. אם הוא מאושר, אין משהו אחר.
מ' איתן
הוא יכול להגיד: "הגענו להסכם, ואחר כך באה הרפורמה".
ד' מילגרום
אין דבר כזה.
מ' איתן
הם אומרים שזה בסדר, אז זה בסדר.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
חבר-הכנסת מיכאל איתן, אתן לו אפשרות להגיד זאת לפרוטוקול.
ס' אלחנני
שלישית, יש פה את ה-BENCHMARK של 75% ממצב נתון. הייתי מבקשת, שזה יהיה הרבה יותר כמותי והרבה יותר מדוייק: 75% ממה?

רביעית, להזכירכם, אתם תמיד מדברים הן על גמישות בתקציב, הן על קיצוץ תקציב והן על שינוי סדר עדיפויות בתקציב. כל הרשאה להתחייב, שעכשיו אתם החלטתם עליה, סוגרת את התקציב לשלושים השנים הבאות על דבר שאתם, יורשיכם ויורשי יורשיכם, לא תוכלו ולא יוכלו להגיע עליו מלה.
א' וילן
אבל, דודו מילגרום אמר בדיוק ההיפך, שהסובסידיה היום היא מיליארד וחצי.
ס' אלחנני
אבל, את הסובסידיה אפשר לשנות כל שנה, ויש דרגת חופש.
ב' סלמן
זה 45 מליון שקל לשנה, ולא- - -
א' פלדמן
לשאלת חבר-הכנסת מיכאל איתן, כל נושא המס לא קשור להסכם עם הממשלה. זה לא שייך לעניין.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
אתם מבינים, שלא יגולם שום סכום מעבר לסכום שמדובר פה.
א' פלדמן
זה לא מופיע בכלל בהסכם. זה לא רלוונטי.

אני רוצה, שיובהר ויובן שלעובדים השכירים ב"אגד" יש הסכם מסודר וחתום, ואין עם זה שום בעיה. היום, אנו נמצאים במשא ומתן לתיקונים ושיפורים של ההסכם הקיים היום.

לגבי נושא הגימלאים שפה מוצג כאילו כדבר החשוב ביותר, יש לזכור שהיום חסרים נהגים בתחבורה הציבורית ב"אגד", וחלק מההשלמה של הנהגים הקיימים היא באמצעות גימלאים שמוכנים לעבוד. אם מחר יהיו נהגים אחרים, אני מבטיחכם- - -
ו' שירי
אם חסרים 400 נהגים במדינת ישראל, תשלח עכשיו להכשרה במקום לקורס בחשמל לקורס נהיגה באוטובוסים.
א' פלדמן
אנו מוכנים לקלוט.
ו' שירי
רק בשביל זה היה שווה הדיון.
א' פלדמן
אין פה אחד מחברי הוועד, שלא מכיר את המדיניות הזו שלי בעניין הזה. אני אומר: הגימלאים שעובדים היום משלימים חלק- - -
מ' אלבאז
- - -
א' פלדמן
אל תפריע לי.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
מאיר אלבאז, נתתי לו בדיוק דקה לדבר.
מ' אלבאז
אני רוצה חצי דקה - האם זה אפשרי?
א' פלדמן
לכן, הנושא הזה כלל לא רלוונטי שמציגים אותו כאילו אלה גימלאים. יהיו עובדים אחרים - לא יהיו גימלאים. צריך להפסיק עם כל הדמגוגיה הזו שלוקחים איזה שהוא דבר ומנפנפים בו.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
הנקודה ברורה.
א' פלדמן
חבר-הכנסת שירי, בנושא התחבורה הציבורית בשנה האחרונה התייצב נושא הנוסעים בתחבורה הציבורית. אני חושב, שזה חלק מכל התהליכים ש"אגד" עשה בשנתיים האחרונות של כל השיפורים, ההתייעלות וכל הדברים שנעשו. יש לנו את הבעיות האחרות של נת"צים וכל הדברים האחרים, אבל הנושא הזה בטיפול. אנו כל הזמן רוצים לשפר, כי "אגד" של שנות ה-2000 ואילך יהיה אחר ממה שהיה עד היום. צריך לזכור, שבכל התהליכים האלה זה בא על חשבון החברים ועל חשבון השכירים.

אולי הדבר האחרון שצריך להזכיר פה, ואני לא נגד, הוא שאמרתי: לציבור השכירים אין מה לחשוש. מה שיהיה עם ציבור החברים יהיה עם ציבור השכירים, כמובן בכל מקום, בכל נקודה, שתתפתח התחרות ותהיה שם תחרות.
ר' מלול
האם השכירים הם צד להסכם?
א' פלדמן
חבר "אגד" קנה את מקום עבודתו בכסף, וחבר שרוצה להכנס צריך לשלם 340 אלף ש"ח עבור קניית מקום העבודה שלו. את זה שכיר לא מקבל.

אני אומר שוב, שאני מבקש מוועדת הכספים לאשר את ההסכם. אני חושב, שהוא טוב. הוא טוב לכולם, וציבור העובדים לא ייפגע מהעניין הזה.
מ' אלבאז
אני מבקש חצי דקה.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
לפני שראש אגף התקציבים יסכם את הדיון, ברצוני להגיד שני דברים כסיכום שלי לעניין. אנו נאפשר שבוע וחצי לעובדים לדבר עם מזכירות "אגד". מבחינתנו, אנו מיצינו היום את הדיון. שני הדברים שנשמע לפני ההצבעה הבאה שתהיה בעוד שבוע וחצי יהיו: את מזכירות "אגד" ואת נציג העובדים, מתוך כוונה שאתם תגיעו לאיזה שהן הבנות ביניכם. בכל מקרה, שבוע וחצי זה הזמן שאנו נותנים לכם. אני מציע לא 'למרוח' יותר מדי את הזמן אלא להכנס לאיזו שהיא הידברות, כדי שתוכלו להגיע לאיזו שהיא הבנה שחברי ועדת הכספים יוכלו לחיות איתה.
ד' מילגרום
לסיום: אנו תשע שנים נלחמים על התחרות בתחום התחבורה הציבורית מתוך ידיעה של אי-היעילות שקיימת כתוצאה מהמונופול. אנו קוראים את כל דו"חות מבקר המדינה, והייתי אומר שחלק מהם אנו כותבים; אנו מעבירים להם חומר, ומעבירים להם ניתוחים. אנו עושים זאת. אנו מבינים, שהמצב לא יכול להימשך ושחייבת להיות תחרות שזו הדרך היחידה שיכולה להביא לשינוי מהקצה לקצה. תכניות הבראה היו מפה להודעה חדשה.

הידברות הממשלה יכולה להיות רק עם הארגון, עם הנהלת החברה, הנהלת "אגד" - לא כעובדים, אלא הנהלת "אגד" כאורגן, כמעסיק וכבעלים. אנו לא נכנסנו, בשום אופן, ליחסי עבודה. אנו לא הבטחנו, בשום אופן, זכויות רק של חברים ולא של שכירים. אנו נכנסנו לאיזו שהיא הבטחה של איתנות פיננסית מסויימת בלי בכלל להתייחס לשאלה לאן זה הולך ומה הם יחסי עובדי-מעביד. האם כאשר פתחנו את התחרות ל"סלקום", הממשלה דיברה עם עובדי "פלאפון"?!
י' ליצמן
אתה נותן סיבסוד.
ד' מילגרום
הסיבסוד מגיע לארגון.
י' ליצמן
בסדר, אבל יש לך מה לבדוק.
ד' מילגרום
איך מתנהל הארגון וחוסר היעילות - אני יכול ללמד כל אחד, ואני חושב שזה ידוע, ובגלל זה אנו עושים זאת. אבל, חייבים להבין שההידברות חייבת להיות בין הנהלת הקואופרטיב לבין עובדיה, והממשלה היא לא צד לעניין הזה. אין לנו שום כוונה להגדיל את הסכום או לשנות את ההסכם, אבל אין שום מניעה, ובהחלט אני מברך על הצעת היושב-ראש, שתהיה הידברות בין המזכירות, ההנהלה, הבעלים, האורגן, לבין ציבור העובדים. זה דבר שבהחלט ראוי שיהיה.

אני רוצה לומר לסיום, שבעבר היו הסדרים שלא הביאו לשום שינוי מבני בהיקף של מיליארדים. ב-1984 היה הסדר של מיליארד וחצי שקלים שמשלמים אותו עד היום, במרץ 1989 היה עוד הסדר של מאות מליוני שקלים, בפברואר 1991 היה עוד הסדר של מאות מליוני שקלים ובפברואר 1993 היה עוד הסדר. בפברואר 1996 היה סכום של מיליארד וחצי שקלים, אותו אנו מבטלים וממירים אותו בסכום שלראשונה יוצר גם שינוי מבני כדי שלא נצטרך לבוא אליכם כל שנתיים או שלוש שנים עם הסדרים מהסוג הזה, על מנת שפעם אחת ולתמיד זה יביא לענף תחרותי, להורדת מחירים לכלל הציבור ולשיפור רמת השירות לציבור.
מ"מ היו"ר ש' שמחון
מיצינו את הדיון.

אני נועל את החלק הזה של הישיבה.

אני מודה לכולם.

(יו"ר הוועדה, חה"כ א' גולדשמידט, נכנס לחדר הישיבות.)
היו"ר א' גולדשמידט
עתה, נצא להפסקה בת חמש דקות, ולאחר מכן אחדש את הדיון.



(הישיבה הופסקה בשעה 09:45.)



(הישיבה חודשה בשעה 09:54.)


מכירת מניות המדינה בבנק הפועלים בע"מ (14.6%+2.7% לעובדים)
היו"ר א' גולדשמידט
אני מחדש את ישיבת הוועדה. לפני שנפתח בנושא הנפקת בנק הפועלים, יש לי כמה הודעות קצרות. לגבי הרביזיה, כיון שאנשי הליכוד או חלק מחברי-הכנסת היו אתמול בצפון בשליחות לאומית ולא ביטאו את עמדתם, למרות שברביזיה אין דיונים בדרך כלל אאפשר לכל אחד שירצה להביע את עמדתו לקראת הצבעה. אם זה מקובל עליכם, ואני כבר רואה לפי לוח-הזמנים שנגלוש מעבר לשעה 11:00, בכפוף לשאילתה שלך שאני אשמור לך ולא נצביע בהיעדרך- - -
י' פריצקי
טוב.
י' ליצמן
אין הצבעות ממילא.
היו"ר א' גולדשמידט
אין הצבעות. אם אינכם מתנגדים - וכמובן שנצטרך לקבל את אישור יושב-ראש הכנסת ונתאם זאת - נמשיך קצת מעבר לשעה 11:00.

אנו לא נקיים את הביקור שלנו בקרית-שמונה ובגבול הצפון כמתוכנן ביום ראשון הקרוב נוכח ביקור כל הכנסת מחר בצפון. הייתי רוצה שזה יהיה ביקור מאד ענייני שנוגע בנושאים הכלכליים, וכרגע לא בדיוק אלה הנושאים שמעסיקים את המערכת. היום, אנו עוסקים יותר בנושאים הביטחוניים, ואני גם קצת מבין ללבם של פרנסי הצפון שמקבלים המון אנשים מכל רחבי הארץ. אני חושב, שזה יהיה נכון לדחות זאת בשבוע או עשרה ימים, כדי שנראה מה המצב ונוכל להתפנות לדיון יותר קונקרטי.

ארז, אני רוצה שלקראת השעה 10:30 יהיה פה מישהו לדיון על הרביזיה, בלי התחייבות שזה יהיה בדיוק בשעה הזו אך זה לא יהיה לפני זה.
ר' מלול
כיון שסגן שר האוצר נסים דהן היה כאן אתמול, אפשר לקרוא לו.
היו"ר א' גולדשמידט
הנושא שלפנינו הוא: הנפקת בנק הפועלים.
י' ליצמן
מה ההבדל בין הפרטת בנק הפועלים לבין זו של "אגד"?
היו"ר א' גולדשמידט
אינני יודע על "אגד" שום דבר. לא השתתפתי בדיון.
נ' לנגנטל
זה גוף פרטי.
י' פריצקי
האם מפסיקים לסבסד?
נ' לנגנטל
לא מפסיקים לסבסד.
י' פריצקי
פותחים לתחרות.
היו"ר א' גולדשמידט
רבותי, עשיתי קצת עבודת הכנה בנושא ההנפקה לקראת הישיבה. אם זכור להם, היה ויכוח מסויים בין העובדים לבין האוצר שהסתיים, לשמחתי, בהבנה בין האוצר לבין העובדים לגבי חלקם בהנפקה - חלקם במניות, ומיד תשמעו את הפרטים. למיטב ידיעתי, אלא אם ציון שמע יסתור את דבריי, ההנפקה הזו היום נתמכת ע"י עובדי בנק הפועלים. נכון?
צ' שמע
כן. נמצא פה גם אריק פינטו, יושב-ראש הוועד.
היו"ר א' גולדשמידט
אריק פינטו, הזמנתי את ציון שמע לשבת בראש השולחן, וזה כאילו הזמנתי גם אותך - בסדר?

אינני חושב שצריכה להיות בעיה בהקשר הזה. זה מאד חשוב, ואנו, בוועדה, תמיד שמנו את הדגש וביטאנו זאת גם כלפי נכסים מ.י. וכלפי משרד האוצר, שאנו בכל מערכת של הפרטה רואים את נושא זכויות העובדים כראשון במעלה. אנו אמונים על שמירת זכויות העובדים. אני חושב, שמעבר לצד המוסרי שבעניין זו גם טקטיקה נכונה מצד מקבלי ההחלטות לעשות את העניין בשיתוף פעולה מלא עם העובדים תוך שמירת זכויותיהם.

שמעון גל, מנכ"ל נכסים מ.י., הצג זאת במסגרת עשר דקות.
ש' גל
גרעין השליטה בבנק הפועלים, שלמעשה היווה איזה שהוא שיא בתהליך המכירה בבנק הפועלים שהתחיל בשנת 1993 במכירה בהצעות מכר של מניות בנק הפועלים בבורסה בתל-אביב, הגיע לשיא בשנת 1997; בספטמבר 1997 מכרה המדינה גרעין שליטה לקבוצת השליטה, שנכנה אותה לצורך העניין אריסון-דנקנר, כ-43%, ובאותה הזדמנות היא גם נתנה אופציה שניתנת למימוש בשלושה חלקים, שאני אומר כבר עכשיו שאותה אופציה למימוש בשלושה חלקים של 21.5% לא מומשה. כמו שאמרתי, באותו מהלך נמכרו 43% מהמניות. למעשה, מאז ספטמבר 1997 בוצעו עוד שתי הצעות מכר בבנק הפועלים: אחת - בפברואר 1998, והשניה - ביחד עם הנפקת הון פנימה לתוך הבנק ורישום של המניות למסחר בבורסה בלונדון בוצעו עוד שתי הצעות מכר.
ר' ריבלין
אדוני היושב-ראש, האם דחית את ההצבעה לשעה 10:30? אני נמצא בוועדת החינוך, ואני שומע שם שכל החינוך בארץ מאורגן והכל מסודר.
היו"ר א' גולדשמידט
אני מתחיל את הדיון בשעה 10:30. אין סבירות, שבשעה 10:30 תהיה הצבעה. אני אומר מראש, שברגע שתהיה הצבעה, אם לא תהיו פה כולכם, אני אאפשר זמן לגיוס.
ו' שירי
בשעה 10:30 תהיה הצבעה מיד.
היו"ר א' גולדשמידט
לא. חבר-הכנסת ריבלין, תנוח דעתך. לא אצביע, לפני שתהיו פה שלושה. אנו נקרא לכם, והכל יהיה בסדר.
י' פריצקי
לי שאילתה בשעה 11:00.
ש' גל
אחרי הצעת המכר שבוצעה ביולי 1999 יחד עם הנפקת מניות הבנק, אחזקות המדינה ירדו לכ-17.3%. זה לפני ההנפקה הזו. למעשה, במצב הנוכחי שאנו עומדים היום, לפני הצעת המכר הנוכחי, אחזקות המדינה בבנק הפועלים מסתכמות ב-17.35%.
ישראל כץ
כמה מזה הון?
ש' גל
שאר המניות, כמו שאמרתי, 43% - כ-45% מכיון שבעלי השליטה עוד הוסיפו לרכוש מניות מעבר למה שהן קנו מהממשלה, 43%, והם מחזיקים היום כ-45%. למעשה, שאר המניות נסחרות בבורסה.
ישראל כץ
האם יש קבוצות מסויימות שמרכזות אחוזים גבוהים?
ש' גל
באופן טבעי, יש במניות בנק הפועלים קבוצות שמרכזות חבילות מניות, ואלה יכולים להיות משקיעים מוסדיים שמחזיקים: קופות-גמל, קופות השתלמות, קרנות נאמנות וכו'.
ישראל כץ
האם זה כולל קופת גמל של בנק הפועלים?
ש' גל
לא. קופות-גמל של בנק הפועלים לא משקיעות ומנועות מלהשקיע במניות בנק הפועלים, אבל אתה בהחלט יכול למצוא קופות-גמל של בנק לאומי ושל בנק דיסקונט שמבצעות השקעה וגם אחרים.
י' פריצקי
איך מתמנה דירקטוריון בבנק הפועלים? האם כל X אחוזי מניות מקנים מקום בדירקטוריון או שזה עניין אחר?
ש' גל
לצורך העניין, כמעט כמו בהרבה מהחברות בארץ, דירקטוריון בנק הפועלים הוא דירקטוריון בו כאשר יש רוב באסיפה הכללית היא ממנה את כל חברי הדירקטוריון. לצורך העניין, כל עוד המדינה מחזיקה בשיעור מסויים של המניות, יש מנגנון על-פי חוק המניות הבנקאיות שמסדיר את מינוי הדירקטוריונים מטעם המדינה.
ר' מלול
האם המדינה מחזיקה היום 57% מהמניות?
ש' גל
לא. היא מחזיקה 17.3%.
ר' מלול
43% - אריסון.
ו' שירי
הציבור ועוד הרבה מאד גופים.
ש' גל
המדינה מכרה להם 43%, והיום מצב האחזקות של אריסון-דנקנר הוא כ-45%. המדינה מחזיקה בכמעט 17.5%, ויתרת ה-37%-38% נמצאת בידי הציבור בחוצה. היום, המדינה נמצאת בשלב הסופי, בו היא רוצה למכור את יתרת המניות שלה בבנק הפועלים, שזה אותם 17.5%, 17.35%. היא רוצה למכור אותם ולהשתחרר או להשלים את הליך המכירה של מניות בנק הפועלים לחלוטין.

ברצוני לסיים את סקירת התהליך כולו. ברצוני לתת שני נתונים אינדיקטיביים לגבי הבנק. שווי הבנק, ואנקוב אותו בדולרים, והשוק קצת וולטילי (VOLATILE) בתקופה האחרונה, הוא כ-3.6-3.7 מיליארדי דולר, כלומר כ-15 מיליארד שקל. שווי מניית בנק הפועלים או שווי השוק של בנק הפועלים יחסית להון העצמי של בנק הפועלים - וזה וולטילי - הוא במקדם של כ-1.4, שיחסית לבנקים האחרים זה מקדם שהוא יותר גבוה מכל הבנקים האחרים שנסחרים.

הצעת המכר, שמונחת כאן היום, מתחלקת לשני חלקים עיקריים: דבר אחד הוא הצעת מכר לעובדים, שתיכף אפרט קצת יותר; המדינה הולכת להציע בהצעת המכר הזו כ-33 מליון מניות לעובדים, שמהווים כ-2.7% מהון המניות של הבנק. מספר המניות המדוייק הוא 33,934,324, ואני מעגל זאת לכ-33 מליון מניות. המניות מוצעות לעובדים בתנאים המקובלים שהוצעו בכל ההצעות הקודמות, קרי בשיעור הנחה של 25%, בתנאי חסימה שנקבעו ובהלוואה שהבנק מעניק לעובדים לרכישת המניות. אלה התנאים המקובלים.
היו"ר א' גולדשמידט
לא שאלתי אף פעם איך זה מחולק בין העובדים.
צ' שמע
לפי מפתח שכר.
ש' גל
עד מיגבלה.
מ' רז
האם זה אומר שמי ששכרו כפול זכאי לפי שניים מניות?
א' פינטו
נכון, אבל יש תיקרה של נניח 52 אלף ש"ח ברוטו, ושמים זאת על מידרג באופן יחסי.
היו"ר א' גולדשמידט
האם גם רמת המנהלים בבנקים מקבלת?
א' פינטו
כולם במידרג הזה.
היו"ר א' גולדשמידט
כולם מקבלים ממנהל הבנק עד--
א' פינטו
--אחרון העובדים.
היו"ר א' גולדשמידט
האם עובדים זמניים מקבלים? האם עובד זמני, עובד שאין לו קביעות, מקבל?
א' פינטו
אם הוא עובד בבנק - כן.
היו"ר א' גולדשמידט
אם הוא התקבל לעבודה לפני שלושה חודשים, האם הוא מקבל?
א' פינטו
אם הוא עבד בתאריך מסויים. יש את היום הקובע.
ש' גל
היה עוד שינוי קטן שהבנק ביקש, ולנו לא היתה התנגדות. יש הגדרה של עובד זכאי, ובדרך כלל אלה כל העובדים הקבועים של הבנק. יש הגדרה גם של עובדים שהם למעשה עובדים של בנק הפועלים בארץ ונשלחו לחוץ-לארץ, וגם הם מקבלים.
היו"ר א' גולדשמידט
מה עם פנסיונרים?
ש' גל
פנסיונרים לא נמצאים במסגרת הזו.
א' פינטו
אנו רצינו.
היו"ר א' גולדשמידט
האם פנסיונר שיצא לגימלאות לפני חודש איבד את הזכות זו?
א' פינטו
נכון. בזמנו, היינו מוכנים לוותר על חלקנו היחסי של העובדים כדי לתת לפנסיונרים. היה פה דיון, והמדינה ונכסים מ.י. התנגדו.
מ' רז
מה דין עובד שלא רכש את המניות?
ש' גל
ברשותכם, אולי אסיים את כל ההצגה.
היו"ר א' גולדשמידט
אנו לא התעניינו בשאלה הזו. תמיד כשהעובדים אמרו שהם מרוצים, לא נכנסנו לזה.
ישראל כץ
אתה עלול להיכנס כאן לדיני ירושות, ברגע שתחליט על זה באופן עקרוני, שכן תישאל השאלה: אם יהיו גם גימלאים, אז מה עם יורשיהם?
היו"ר א' גולדשמידט
אפשר לקבוע יום קובע.
ישראל כץ
אם אתה מסתכל בתקופת העבודה על כל מי שעבד אי פעם, אז מגיע לו באופן יחסי.
היו"ר א' גולדשמיידט
יש גם אבסורד מסויים: אחד שעבד ארבעים שנה בבנק ויצא לגימלאות לפני שלושה חודשים לא מקבל כלום, ואחד שנכנס לבנק לפני שלושה חודשים מקבל.
ו' שירי
צריכה להיות איזו שהיא פרופורציה.
היו"ר א' גולדשמידט
אני לא מתערב, אם העובדים קיבלו זאת.
א' פינטו
לא. בעניין שציינת אני אומר את דעתי.
היו"ר א' גולדשמידט
אבל, בסוף, קיבלתם זאת.
א' פינטו
עניין הפנסיונרים הוא נקודה רגישה. בניגוד לאחרים, היינו מוכנים ללכת על זה ולוותר על חלקם היחסי של העובדים ולתת לפנסיונרים. היתה התנגדות מצידכם, מצד המדינה.
ש' גל
למעשה, המדינה התחייבה להציע לעובדים את המניות. היא יכולה להביאם לשוקת. על סמך נסיון העבר, היה חלק ממש קטן מהמניות שהוצעו ולא נרכשו. אבל, המדינה מחוייבת או הציעה לעובדים בשיעורי ההנחה המקובלים, ואם העובדים לא רוכשים- - -
מ' רז
האם עובד יכול לרכוש את המניות שמגיעות לחברו?
ש' גל
לא. יש עובד זכאי, ויש מיגבלה.
ו' שירי
העובד יתחיל לאסוף מניות.
היו"ר א' גולדשמידט
השאלה היא אחרת, ולא מכירת מניות לעובד אחר. אם עובד לא קונה, האם זה יכנס ל-POOL הכללי ויחולק מחדש?
א' פינטו
אנו ביקשנו מבייגה להחזיר לנו את היתרה שלא נוצלה בהנפקות הקודמות, והתשובה היתה שלילית.
ו' שירי
היום, הם למדו שזה עסק טוב. אז, הם לא הבינו שזה עסק טוב.
ש' גל
הצעת המכר מחולקת לשניים: חלק אחד הוא הצעת המכר לעובדים, והחלק האחר של הצעת המכר באותו תשקיף זה הצעת מכר לציבור. לוקחים את כל אחזקות המדינה שזה 17.3%, ומפחיתים את המחוייבות לעובדים - ואני חייב להדגיש כאן שהמחוייבות לעובדים היא בגין איזה שהוא חוב שלנו שקיים כלפי העובדים מהעבר ובגין כל המכירה הנוכחית שנמצאת כאן בהצעת הכר. כלומר, בהצעה לעובדים של ה-2.7% של מניות הבנק - במהלך הזה מסתיים כל המהלך מול העובדים. אם אנו מנקים מתוך ה-17.3% את המניות שיוצעו לעובדים, נשארים בידי המדינה כ-14.6%, ו-14.6% זה מספר המניות שיוצעו בהצעת המכר הזו לציבור הרחב בתשקיף.
ישראל כץ
האם אז המדינה תהיה מחוץ לבנק?
ש' גל
במהלך הזה, ואפרט, בהנחה מסויימת המדינה, למעשה, מחוץ לבנק לגמרי. מיד אגיד שלדבר הזה יש גם משמעות שיווקית משמעותית, כי ציבור המשקיעים יכול להיות בטוח שלמעשה המדינה לא חוזרת ובאה עם איזה שהם 'בלוקים' (BLOCKS) או מכירות נוספות לשוק ההון. למעשה, בזה היא מסיימת את המהלך כולו.
ו' שירי
זה נקרא: הפרטה של מאה אחוז.
ש' גל
מאה אחוזים. תיכף אציין זאת בנושא האופציות. בהנחה שכל האופציות ימומשו כאן, למעשה מדינת ישראל יצאה מאחזקותיה בבנק הפועלים באופן מוחלט, וזאת גם הכוונה. ולכן, זו גם היתה ההחלטה האסטרטגית שקיבלה הממשלה.
ו' שירי
אבל, אופציות לא מקנות זכות החלטה או השפעה למדינה.
ש' גל
לא. אתה מחזיק את המניות. למעשה, אחזקת המניות מתבצעת במדינה ע"י נאמן. כל מחזיק של אופציה בתקופת מימוש האופציה יכול לגשת ולומר שהוא רוצה לממש את האופציה למניה. יממש את האופציה למניה - יקבל את הזכויות שנילוות לאותה מניה. כל עוד הוא מחזיק את האופציה, הוא רק מחזיק את הזכות.
ר' מלול
האם לציבור זה מונפק בתנאים רגילים?
ש' גל
הצעת המכר לציבור היא 14.6%. בתוך אותו קשר של הצעת המכר לציבור המדינה גם תבצע הפצת אותן מניות באירופה למשקיעים באירופה. זו לא הצעה נפרדת, וזה אותו תשקיף. זה תשקיף ישראלי, שבסך-הכל מתבצע תירגום שלו, ועל סמך תירגום התשקיף הישראלי מבצעים הפצה רק באירופה. אני מדגיש שזה רק באירופה, מכיון שלא מפיצים זאת בארצות-הברית כי הפצה בארצות-הברית מחייבת הליך רגולטורי אחר לחלוטין במכירת מניות למשקיעים אמריקאים או על אדמה אמריקאית וזה מהלך אחר. כמו שעשינו ברוב הפעמים הקודמות, ההפצה היא באירופה.

ברצוני לפרט בכמה משפטים את הצעת המכר לעובדים. כמות המניות הזו סוכמה בישיבה שהתקיימה בחודש אפריל עם שר האוצר, נציגי העובדים, יושב-ראש ועד העובדים ונציג ההסתדרות. כפי שאמרתי, מספר המניות שיוצעו לעובדים הוא כ-33 מליון מניות. ההנחה היא של 25% ממחיר המניה המינימלי. התמורה הצפויה למדינת ישראל, אם העובדים יממשו את כל אותן מניות שהם יכולים לרכוש, היא כ-290-300 מליון שקל בהקשר הזה. ברצוני לציין, שערך אותן מניות בשוק היום הוא כמעט כ-400-390 מליון שקל. מדובר על כעשרת אלפים עובדים, כלומר ההנחה הזו מתפצלת על כמעט עשרת אלפים עובדים של הבנק.
היו"ר א' גולדשמידט
סתם שאלה תוך כדי זה שאתה מדבר: האם בעקבות רפורמת בן-בסט ההנחה של 25% מחוייבת במס?
י' פריצקי
ממילא היא מחוייבת במס. היא מחוייבת היום.
ש' גל
ההנחה מחוייבת במס.
היו"ר א' גולדשמידט
האם הבנק יגלם את ההטבה הזו?
א' פינטו
לא.
י' פריצקי
כלומר, אתם ממוסים.
א' פינטו
אנו נפגעים ממס רווחי הון.
ו' שירי
הם לא מקבלים את המניות מהבנק. הם מקבלים את המניות, את הסיבסוד, מהמדינה ולא מהבנק.
מ' רז
זה על הרווחים, ולא על זה.
ו' שירי
הם מקבלים את החלק הזה כתוצאה מההסכם עם המדינה. המדינה סופגת, ולא הבנק סופג.
י' פריצקי
עובד יכול למכור, ואז אפשרות אחת היא שהוא משלם מס היום על ההטבה וכשהוא מוכר הוא פטור. אפשרות שניה היא, שכאשר הוא מוכר הוא משלם את המס.
ו' שירי
תלוי מה יהיה עם המניה ומה הוא חושב על כך. אם הוא מאמין שהמניה תעלה - עדיף לו לשלם עכשיו. אם הוא חושב שהמניה תתקדם בקצב תשואה - כדאי לו לחכות.
צ' זרחיה (עיתונאי)
מה התמורה לגבי ההצעה לציבור?
י' פריצקי
לגבי ההצעה לציבור, כתבו לך את זה פה: בין 770 מליון שקל, אם מציעים אופציה אפס, לבין 2.1 מיליארדי שקלים.
ו' שירי
זה בערך 450 מליון דולר שזה המינימום.
י' פריצקי
זו פעם ראשונה שמוציאים מכרז על אופציות כאלה - נכון?
ש' גל
נכון, שזו פעם ראשונה שתיכף מוציאים מכרז מודולרי מהסוג הזה.
י' פריצקי
המכרז הוא על מחיר המניה, ולא על האופציה.
ש' גל
לא. המכרז הוא על המניה, כאשר עליך להצביע מה הוא היחס של האופציות שתקבל יחד עם המניה. ככל שתציע לרכוש יותר מניות ופחות אופציות, אתה תהיה בעדיפות יותר גבוהה להקצאה.

החלטת הממשלה היתה לשים למעשה את כל יתרת המניות, לאחר שהקצינו את המניות לעובדים, על השולחן או לשים אותן בשוק. כמו שאמרתי, יש לזה חשיבות משמעותית גם כלפי שוק ההון וגם כלפי המשקיעים כאשר אנו מבצעים הפצה למשקיעים זרים, שכל משקיע בשוק ההון יודע שהממשלה לא מגיעה עם איזה שהן חבילות או עוד איזה שהן הצעות מכר נוספות ומשחררת אותן לשוק, מה שבדרך כלל יוצר גם איזה שהוא לחץ על המניה. לכן, כדי לממש את ההחלטה הזו, הוחלט לבנות איזה שהוא מבנה מודולרי שיכול להתאים לאותה הצעה של 14.5% של מניות הבנק. אנו מאמינים, שהמבנה המודולרי הזה גם מתאים לתנאי השוק, גם מתאים למשקיעים וגם מתאים לכל המערכת של שוק ההון שמלווה את זה, קרי לחתמים ולבנקים להשקעות.

למעשה, עקרון הצעת המכר הזו זה: זו הצעת מכר שבנויה על מכרז, בו מי שמניח - כל אחד מהציבור או מהמשקיעים כמובן המוסדיים - ומגיש הצעות במכרז לרכוש מניות במכרז צריך להגיד כמה מניות הוא רוצה לרכוש במכרז והוא צריך באותה הזדמנות גם להצביע על היחס בין מניות של אופציות שהוא רוצה לרכוש באותה הצעת מכר, ואנו בנינו שם מערכת של תשעה יחסים.

העדיפות בהקצאת המניות באותו מכרז שבנוי על חלופות ויחסים של אופציות למניות - מי שמזמין מניות ביחס יותר קטן של אופציות, מקבל עדיפות בהקצאה. כלומר, ההקצאה מתחילה ממי שמקבל ורוצה להזמין מניות ולאחר מכן אופציות.

לגבי החלופות שנבנו, קודם אתן אותן במספר של מניות ולאחר מכן אני אעבור לתמורה הכספית שתהיה. בחלופה הנכונה, החלופה המינימלית שתהיה, אם אנו נמכור כ-65 מליון מניות, וזו החלופה הבסיסית, התמורה למדינה תהיה כ-770 מליון שקל. אם אנו נגיע לחלופה המכסימלית, כלומר יהיה ביקוש ואנו נגיע לחלק העליון ונמכור את כל 182 מליון המניות שאנו מחזיקים, אזי התמורה למדינה תהיה כ-1.2 מיליארדי שקל בהצעת המכר הזו.
ישראל כץ
זה לא כולל את העובדים.
ש' גל
זה לא כולל את העובדים. למספרים האלה, כמובן, יש להוסיף את העובדים בסדר-גודל של כ-300 מליון שקל.
ו' שירי
זה בערך 2.5 מיליארדי שקלים.
ש' גל
זה החלק המכסימלי.

מכיון שזה ב-RANGE שבין 770 מליון שקל ל-2.1 מיליארדי שקל, יכולים להיות ב-RANGE הזה כמובן אופציות, ואז האופציות יכולות לנוע בין תמורה הטבעית לאופציות שאו שהיא תהיה אפס אם אנו נגייס את כל ה-2.1 מיליארדי שקל ואם נגייס רק את החלק המינימלי של ה-770 מליון שקל אזי התמורה הטבעית ממימוש אופציות יהיה כ-1.4 מיליארד שקל.
ו' שירי
אבל, הסך-הכל נשאר אותו הדבר.
ש' גל
הסך-הכל נשאר אותו דבר.
ישראל כץ
באיזה שווי כספי נמכרו 43%?
ש' גל
43% נמכרו בשווי של כמעט 1.4 מיליארד דולר לבעלי השליטה.
ישראל כץ
יש לזה השפעה על המחיר עכשיו?
ש' גל
אז היה המחיר קצת יותר נמוך ממה שהיום, ומאז מחיר המניה עלה.
ו' שירי
מה הוא היחס בין האופציה לבין המניה?
ש' גל
המספרים שם הם בדולרים, וצריך לראות גם את המספרים בשקלים. המכירה של גרעין השליטה היתה במחירים--
ג' לברון
--שבין 9 ל-10 שקלים.
ש' גל
זה היה בין 9 ל-10 שקלים, והיום מחיר המניה הוא כ-12 שקלים. כלומר, מאז מכירת גרעין השליטה מחיר המניה בבורסה גבוה יותר מאשר היה.
ו' שירי
גם התשואה גדלה בצורה משמעותית. התשואה מביאה את המניה לאן שהיא מביאה.
ש' גל
יש גם שיפור בתשואה של הבנק. התשואה של הבנק בשנת 1999 מגיעה כבר ליותר מאשר 13.5%.
י' פריצקי
האם קונסורציום החתמים נבחר במכרז?
ש' גל
קונסורציום החתמים נבחר בהליך שהוא מעין מכרז. נעשה הליך, בו פנינו לשנים-עשר גופים בשוק ההון הישראלי, ומתוכם שמונה גופים הגישו לנו הצעות מתוך שמונה ההצעות בחרנו שני חתמים ישראלים. החתמים הישראלים הם: IBI, ו"אייל ניירות ערך". לחתמים הזרים, או למפיצים הזרים, פנינו בנפרד. פנינו לחמישה בנקים, בתי השקעות, מובילים בעולם לצורך ההפצה באירופה, ואלה הם: LEHMAN BROTHERS, MERRILL LYNCH, GOLDMAN-ZALTS, FIRST BOSTON, CREDIT SWISS ו-DLG. מתוך החמישה אנו הזמנו באיזו שהוא SHORT LIST לשלושה גורמים, ומתוך השלושה בחרנו את MERRILL LYNCH ואת LEHMAN BROTHERS להיות מפיצי המניות באירופה.

ההפצה נעשית בשני שלבים, בדרך בה מתבצעת הפצת ניירות ערך. בשלב הראשון מתבצע מכרז מוסדי, והמכרז המוסדי הזה אמור להתקיים ביום ראשון. במכרז המוסדי רשאים להגיש כל מי שבתקנות הבורסה נקרא "משקיע מוסדי", ובכלל זה יכולים לפנות גם בנקים להשקעות זרים ולשים הזמנות במכרז המוסדי ולקנות מניות.
מ' שטרית
תיאורטית, הם יכולים לקנות הכל.
ש' גל
המכרז המוסדי מוגבל רק ל-75% מהכמות המינימלית, שזה ה-770 מליון שקל. בשלב השני, בהצעה לציבור, יכולים לבוא כל המשקיעים מהציבור כולל משקיעים מחוץ לארץ, להניח הצעות ולקחת את כל הכמות.
מ' שטרית
תיאורטית, משקיעים מוסדיים יכולים לקנות היום עד 75% מהמניות.
ש' גל
מהכמות המינימלית.
ו' שירי
מהמינימום. הוא מדבר איתך על כך שאפשר להגיע מכסימום ל-3.5%. אם הוא אומר שנשארו לו 14.6% או משהו כזה והוא אומר לך שזה מהמינימום שזה 770 מליון שקל--
ש' גל
כ-800 מליון שקל.
ו' שירי
--כ-800 מליון שקל, אז ב-800 מליון שקל זה בערך 35% מהמכסימום ו-35% מהמכסימום זה 5%. מתוך זה תעשה את החלק היחסי ותגיע ל-2.5%.
מ' שטרית
מסך הכל המניות?
ש' גל
זה נכון. מתוך זה המינימום הוא כ-800 מליון שקל, כ-770 מליון שקל. המכרז המוסדי הולך על ה-800 מליון שקל. מה שאנו מכריזים ביום ראשון במכרז המוסדי, שתמיד מתבצע בהצעות מכר, הוא שאנו שמים שם 600 מליון שקל. המוסדיים ישימו בקשות ל-600 מליון שקל. אנו לא נוכל להקצות להם יותר מה-600 מליון שקל.
ו' שירי
מזה 75%.
י' פריצקי
כאשר המדינה קנתה את המניות מיום משבר המניות ועד היום, מה המאזן? האם הרויחו? האם הפסידו? האם זה אותו דבר?
היו"ר א' גולדשמידט
אולי נקיים דיון מיוחד על זה עם נכסים מ.י.? זה לא רציני לקיים זאת עכשיו.
ש' גל
אין לי כרגע את המספר, כי לצורך העניין צריך לחשב זאת יחד אם אינפלציה וכו'.
היו"ר א' גולדשמידט
אזמין את שמעון גל לדיון, ונקדיש שעה או שעה וחצי לכל תהליך ההפרטות שנעשה ע"י נכסים מ.י., רווחים, הפסדים והכל.
ש' גל
התמורה המינימלית, שתהיה למדינה בהצעת המכר הזו יחד עם העובדים ועם התמורה מהציבור, תסתכם בכ-1.1 מיליארד שקל. בכל מקרה, זו התמורה המינימלית.
ר' מלול
האם אלה שמחזיקים בגרעין השליטה יכולים גם להשתתף במכרז הציבורי?
ש' גל
לצורך העניין, המכרז פתוח לכולם.
י' פריצקי
גם לא תוכל למנוע זאת.
היו"ר א' גולדשמידט
הם לא מימשו את האופציה שהיתה להם במכירה.
מ' שטרית
האם מחיר האופציה יותר גבוה מההיצע היום?
ו' שירי
מה זה חשוב? זה שונה.
ש' גל
המשפט האחרון: אם אנו נגיע למצב בו מתממשות בכל מקרה כל האופציות שיוצעו, והעובדים יממשו כמובן את כל זכותם למניות והאופציות שיוצעו לציבור או שנגמור בחלופת המכסימום שבה כל המניות נמכרות בסיבוב הזה או באיזו שהיא קונסטלציה של- - -
מ' שטרית
האם אז המדינה יורדת לאפס?
ש' גל
אז, המדינה יורדת לאפס.
מ' שטרית
הגיע הזמן.

מה קורה עם בנק דיסקונט ועם בנק לאומי?
היו"ר א' גולדשמידט
בדרך.
ישראל כץ
מה קורה עם הכסף הזה? לאן הוא הולך?
ש' גל
הכסף הזה הולך--
היו"ר א' גולדשמידט
--למימון הגרעון, ולא להפחתת הגרעון.
ר' מלול
להסברת הרפורמה.
היו"ר א' גולדשמידט
חבר-הכנסת ישראל כץ, הלכתי עם אותה מחשבה שלך הרבה זמן, והסבירו לי. אתה הרי מחליף נכס בנכס. היו לך מניות בבנק, ואתה מחליף זאת בכסף. אתה לא הגדלת הכנסות של המדינה. לכן, זה כסף בפועל שהולך למימון הגרעון ולא להפחתת הגרעון.
נ' דהן
לתשלום הריבית על הגרעון.
צ' שמע
אהיה קצר בהתייחסותי. לפני שהגענו למעמד הזה, היינו חלוקים בצורה מאד רצינית עם המדינה לגבי זכויות העובדים. יש לנו החלטה, שהוועדה הזו קיבלה ב-1994, שמאפשרת לעובדים לרכוש 10% מכלל מניות הבנק, וזאת בבנקים שבהסדר. נכסים מ.י. טענו טענות אחרות, שבעצם היו עלולות להפחית את זכויות העובדים בלפחות אחוז אחד שלם מכלל מניות המדינה בבנק. זה היה עלול להשליך על יתר הבנקים שבהסדר ועלול להכניס אותנו לאסקלציה רצינית ביחסי עבודה. בעזרת יושב-ראש ועדת הכספים של הכנסת, בעזרת שר האוצר ובעזרת חבר-הכנסת ויצמן שירי הצלחנו להגיע למעמד הזה ממש בהסכמה. אתרגם את הנושא כהמשך להחלטתה של ועדת הכספים של הכנסת מ-1994, קרי העובדים זכאים לרכוש 10% מכל כל מניות הבנק. לא משנה לי איך זה נכתב בנייר כזה או אחר של נכסים מ.י., כי אם אכנס לפרשנות לנייר שראיתי היום אנו ניכנס לדיון בלתי גמור בעניין. לכן, מאחר ולכל העניין יש השלכה על בנקים אחרים שבהסדר, אני מתרגם זאת כסיכום שזכות עובדים לקבל 10% מכל הון מניות המדינה בבנק.

בבנק הפועלים ועד העובדים ויתר, ויושב פה אריק פינטו יושב-ראש ועד העובדים הארצי ואיתו מקסים בן-דוד שהוא מזכיר הוועד הארצי. ועד העובדים איפשר לשר האוצר להחליט לגבי אותן מניות שהעובדים לא רכשו, ואני מבין שהשר החליט שהעובדים לא יקבלו את המניות האלה. דרך אגב, בבנק איגוד מקבלים אותן. אני רוצה שתדעו, שבהסכם קיבוצי מיוחד בבבנק איגוד העובדים מקבלים את זה - את המניות שלא מומשו.

אני ממש מודה, ואני חושב שנעשתה עבודה הראויה לכל שבח ע"י יושב-ראש ועדת הכספים, וזה סייע לנו עם שר האוצר ונכסים מ.י..
יש לי עוד שתי הערות
ראשית, בסעיף 2, במסמך שנמצא אצלי, לגבי הצעת מכר לעובדים כתוב בשורה השניה "כ-2.7%", ואנו רוצים שיכנס המספר שהוסכם - מספר המניות שחושב ע"י הבנק ונכסים מ.י: 33,934,324 והוא מופיע בתשקיף.
היו"ר א' גולדשמידט
אני מודיע כאן, בהסכמת שמעון גל, שבמסמך שעומד לפנינו, בסעיף 2, אנו רואים כאילו התווסף מספר המניות שנזכר כאן.
א' שניידר
המסמך הזה הוא רק דברי הסבר.
צ' שמע
לא חשוב. כבר נתקלנו בעבר בבעיות.

שנית, ברצוני להתייחס, בתיקון קל, לסעיף 4 בפרק 2 לגבי הצעת מכר לעובדים במסמך שלפני, בו נאמר: "הואיל וההצעה תלויה בתנאי השוק, עשוי להיווצר צורך בשינויים במבנה ההצעה, בייעוד ההצעה לשווקים השונים (השוק המקומי והשוק המוסדי בחו"ל) ובעמלות ובהוצאות". אני רוצה, שלא תהיה אפשרות לשינוי בעניין העובדים.
היו"ר א' גולדשמידט
בוא ונוסיף: "בכפוף להתחייבות מבלי לפגוע בזכויות העובדים כפי שהוסכם".
ו' שירי
זה צמוד להסכם עם העובדים.
היו"ר א' גולדשמידט
אנו הוספנו את המלים בדברי ההסבר, בהסכמתו של שמעון גל.
צ' שמע
לסיכום דבריי: אני ממש מודה לוועדה, ואני חושב שהוועדה מגלה בהחלט אכפתיות ועירנות רצינית לזכויות העובדים, ועל כך ישר כוח.
א' פינטו
ברצוני לומר רק משפט אחד, ואין לי מה להוסיף. ברצוני לנצל את הפורום הזה, כדי להודות, בשם ציבור עובדי בנק הפועלים, ליושב-ראש הוועדה אלי גולדשמידט, לחברי-הכנסת ויצמן שירי וישראל כץ ולעוד חברים אחרים שנפגשנו איתם. אני מודה על האוזן הקשבת, על התמיכה והעזרה, שבסופו של דבר, לדעתי, איפשרו לתשקיף הזה לצאת לדרך.
היו"ר א' גולדשמידט
תודה רבה. אני מעמיד להצבעה את הבקשה. מי בעד הבקשה להנפקה או לאישור ההנפקה?

ה צ ב ע ה

הבקשה, לאישור מכירת מניות בנק הפועלים, התקבלה פה אחד.
היו"ר א' גולדשמידט
אני מניח, שזה פה אחד. אין נמנעים ואין מתנגדים. הבקשה אושרה פה אחד.

ראו ברכה במעשה ידיכם.
שינויים בתקציב לשנת 2000
(פניה מס' 137 לוועדה)
היו"ר א' גולדשמידט
לפנינו הרביזיה על פניה מספר 137.
נ' דהן
זה לא מקובל. היתה רביזיה. יש תקנון.
היו"ר א' גולדשמידט
אדוני סגן שר האוצר נסים דהן, אמרתי לך אתמול: תנהל את משרד האוצר. תן לי לנהל את ועדת הכספים.
נ' דהן
אתה היושב-ראש והבוס הבלתי מעורער, אבל יש תקנון.
א' שניידר
בתקנון אין שום דבר על זה.
היו"ר א' גולדשמידט
ראשית, אני לא בלתי מעורער, אלא מעורער לגמרי.
ישראל כץ
לא רק שאתם הולכים להצביע בצורה לא עניינית- - -
נ' דהן
איתי אל תתחיל.
היו"ר א' גולדשמידט
שנית, חבר-הכנסת ישראל כץ, הנוהג הוא שברביזיה לא מדברים אלא ישר מצביעים. אבל, הואיל ואתמול היו מספר חברי-כנסת שביקרו בקרית-שמונה ולא עשו זאת כי לא רצו להיות בדיון בוועדה אלא כי הם חשו צורך להזדהות ונסעו לקרית-שמונה, ואפילו סיעה שלמה לא היתה פה, אני חושב, שמן הדין לאפשר להם להביע את עמדתם באופן חריג. בדרך כלל, לא עושים זאת. אבל, פה היו נסיבות מיוחדות.
א' שניידר
בתקנון אין שום דבר על זה.
היו"ר א' גולדשמידט
אבל, זה הנוהל.
א' וילן
צריך, שזה לא יהפוך לנוהל.
היו"ר א' גולדשמידט
אני אומר, שזה לא יהפוך לנוהל.
מ' שטרית
ריבונו של עולם, מה קרה? חבר'ה ידברו כמה דקות.
היו"ר א' גולדשמידט
לא קרה שום דבר.
ו' שירי
אנו ה'פריירים'. אנו ישבנו כאן, והם נסעו לקרית-שמונה.
ישראל כץ
האם נסענו לטייל?!
היו"ר א' גולדשמידט
אל תעשו מזה ויכוח.
ו' שירי
הייתם צריכים להתעלות. חייל אחד לא נשאר שם. הייתם צריכים לומר: צ'אפו. אבל, אין לכם את האומץ הזה.
ישראל כץ
חבר-הכנסת שירי, אנו היינו אתמול בקרית-שמונה, ואתם חילקתם כאן כסף שוחד - מסע בחירות פוליטי של בייגה שוחט. האם אתה טוען שהיום אנו לא יכולים גם לדבר? לאן ילך השוחד הזה?
ו' שירי
אם זה היה כל כך חשוב- - -
ישראל כץ
מה זה קשור לפתרון בלבנון?
ו' שירי
אם זה חלק מהרצון הטוב שלך- - -
ישראל כץ
לא.
היו"ר א' גולדשמידט
רבותי, אל תעשו סערה בצלוחית מים. עיזבו את נושא לבנון. זה לא הנושא שעומד לדיון בוועדת הכספים. בנושא הזה הויכוחים וההערות יהיו במקומות אחרים.

אין תקנון שמחייב שברביזיה לא מדברים. זה הנוהג שקיים בוועדה שישר מצביעים. אני סוטה היום מהנוהג הזה, נוכח העובדה שחברי-כנסת אתמול סיירו בצפון. אני חושב, שכל יושב-ראש, ולא משנה מאיזו מפלגה, היה עושה את אותו הדבר במקומי. זה לא תקדים מחייב לכל מקרה ומקרה. זה מקרה מיוחד, ולכן אנו נקיים את זה.

ברצוני לומר מה היה אתמול בקצרה, כדי לתמצת את הדברים. היתה פניה של האוצר לתוספת תקציבית למימון מסע הסברה של הרפורמה.
ר' ריבלין
האם זה של הרפורמה או של שר האוצר?
ו' שירי
על זה דיברנו אתמול.
היו"ר א' גולדשמידט
אסביר. אנו קבענו גם GUIDE LINES, ואנו מוכנים לחזור עליהם כאן שוב.
ר' מלול
רפורמה ותדמית האוצר.
היו"ר א' גולדשמידט
אנו אמרנו דבר כזה: יש סיטואציה אמיתית היום במדינת ישראל, שחלק גדול מהציבור לא מבין.
מ' שטרית
האוצר לא יודע להסביר.
היו"ר א' גולדשמידט
אם חושבים ש-25% מהחסכונות פירושם שאם למישהו יש 100 אלף ש"ח הוא יצטרך לשלם 25 אלף ש"ח מס, שזה אבסורד שהרי מדובר רק על הריבית, ואם אנשים חושבים, גימלאים למשל, שאם יש להם הכנסת מינימום הם יצטרכו לשלם 25% מס על הריבית על החסכונות, שאלה דברים עובדתיים לא מובנים, ואם אנשים לא מבינים את כל הסיטואציות של הנדל"ן, שזה באמת מורכב- - -
ר' ריבלין
יבואו אלי, ואסביר להם בלי כסף.
סגן שר האוצר נ' דהן
זה הפירסום, וזה עולה כסף. את זה אני הולך לעשות. זו בדיוק הכוונה. אני הולך לשלוח אותם לחבר-הכנסת רובי ריבלין.
א' וילן
רק מקצוענים מסבירים, ולא פוליטיקאים.
היו"ר א' גולדשמידט
חבר-הכנסת וילן, תנו לי לסיים. זה לא הוגן. כשאני מדבר, אינני יכול להגן על עצמי. אני מציג את מה שהוחלט אתמול, ולאחר מכן כל אחד ידבר.
מ' שטרית
הוא צודק.
היו"ר א' גולדשמידט
אמרתי, וחברים הצטרפו אלי וקבענו דברים ברורים. כיון שמדובר באינפורמציה בלבד, לא תהיה בשום פנים ואופן אמירה באיזה שהוא הסבר של תעמולה לטובת הרפורמה, שהרפורמה טובה או שהרפורמה רעה. לא יהיה, בשום מקרה, נושא של הופעה של שר האוצר או של דמויות פוליטיות בהקשר הזה. בכל מקום יובהר, ברוב המקומות יובהר, שהרפורמה טרם עברה ושהיא צריכה לעבור שלבי חקיקה בכנסת. כל המטרה היא להציג לציבור מה אותם אחד-עשר מומחים אמרו. אם הם אמרו שהגימלאים במצב כזה וכזה לא ישלמו מס, אז צריך שהגימלאים יבינו שהם לא ישלמו מס ם הם נמצאים בהכנסה שהיא הכנסת מינימום או הכנסה נמוכה. מדובר בדברים מהסוג הזה.
מ' שטרית
היושב-ראש, אני וחבר-הכנסת נחום לנגנטל מתקזזים.
היו"ר א' גולדשמידט
זו היתה ההחלטה שהתקבלה אתמול. זו רביזיה. אתמול היו חברי-כנסת בקרית-שמונה, ולכן אני מאפשר להם לדבר.
א' פינס-פז
רק להם.
היו"ר א' גולדשמידט
חבר-הכנסת אופיר פינס-פז, האם חבר-הכנסת עמיר פרץ לא ידבר?! חבר-הכנסת עמיר פרץ הוא ראשון הדוברים.
ע' פרץ
אדוני היושב-ראש, אני חושב שמה שנעשה כאן זו שערוריה מבחינה פרלמנטרית. מבחינה פרלמנטרית, זו שערוריה. מה קורה? כנסת, ממשלה, צריכה להסביר לציבור מה מגיע לו ומה לא מגיע לו. עם כל הכבוד, אין מישאל עם על הרפורמה. אין פה מאבק. תסביר לחברי-הכנסת - הם אמורים להצביע. אחרי שהרפורמה תתקבל, יקח משרד האוצר כמה כסף שהוא רוצה ויסביר לציבור מה מגיע לו ומה לא מגיע לו במסגרת הכללים החדשים. נניח שהיתה עמדת בממשלה של משרד החינוך ושר החינוך באשר למה שהוא רוצה לתת ל"אל המעין" החינוך התורני.
ר' מלול
עזוב את "אל המעין" החינוך התורני. אם תזכיר זאת שוב, אצביע נגד.
מ' רז
האם אינך שם מודעות בעיתון כאשר אתה משבית?
ע' פרץ
אסביר לך את ההבדל. האם אני יכול לדבר?
היו"ר א' גולדשמידט
כן, אתה יכול לדבר.
ע' פרץ
אם שר החינוך בעמדתו היה מבקש- - -
היו"ר א' גולדשמידט
אם לא תעשה פרובוקציות לש"ס- - -
ע' פרץ
לא, חס וחלילה. זו סכנה, ולא שמעתי על דבר כזה. מחר ירצה שר החינוך להסביר מה מגיע - רק את העובדות, ומה קיבלו. חס וחלילה, מקצוענים בכלל יבואו, ושום פוליטיקאי לא יופיע. אחרי שיהיה הסכם, זכות הממשלה והגורמים האחראים לבוא ולהסביר. אגיד לכם מה קורה כאן. זה זילזול בחברי-הכנסת. זו הסתה נגד מי שמתנגד מבין חברי-הכנסת.
י' פריצקי
ודאי.
ע' פרץ
על כל מקצוען, על כל דקה מקצוענית שהיא בעד, האם הוועדה תיתן גם דקה מקצוענית נגד?

יש פה גם פגיעה על חוק התעמולה. פניתי לערוץ השני, כהסתדרות, כשהיתה החלטה למסות ב-300 מליון שקל את התרופות, וביקשתי להסביר למה מיסוי זה לא מוצדק, והערוץ השני אמר לי: "אדוני היקר, אין אפשרות, בשום פנים ואופן, לקבל זמן שידור נגד החלטות ממשלה".
סגן שר האוצר נ' דהן
זו האפשרות. זו בדיוק הבעיה. אנו לא מתכוונים להסביר אם זה מוצדק או לא, אלא רוצים לתת עובדות יבשות לציבור. הציבור מתווכח. האם מותר לי להביא עובדות לציבור על מה להתווכח? אני לא אומר למה מוצדק ולמה לא מוצדק. את זה אני לא מתכונן להסביר.
י' פריצקי
זו תעמולה פוליטית.
ו' שירי
לא יכולים לעשות תשדירי שירות.
היו"ר א' גולדשמידט
תנו לחבר-הכנסת עמיר פרץ לסיים את דבריו.
ע' פרץ
אדוני היושב-ראש, אתן לך דוגמא מה הם נתונים. תלוי כמה נתונים אתה רוצה להראות. נניח, המודעות הגדולות שפורסמו ב"ידיעות אחרונות". הציבור מבין יפה מאד מה זה 25% מרווחים. אבל, מה לעשות? בטבלה שתיארו לגבי שכיר לא תיארו את ההפסד האקטוארי שלו מהרווח שמותר לו. קבעו שם ואמרו למישהו: "יורידו לך רק את המיסוי של ההעברה לקרן". כאשר שאלתי את בן-בסט: "למה רק טבלאות?", הוא אמר: "אין לנו יכולת לעשות הערכה. ההערכה יכולה ללכת לכאן ולכאן".

דבר נוסף - יושב-ראש ועדת הכספים, תקשיב היטב. הייתי אתמול ב"פולגת", וכל אחד שם שמרויח עד 6,000 ש"ח, אם הרפורמה תעבור כפי שהיא, יפסיד 521 ש"ח מהנטו. האם זו הדוגמא שהמקצוענים יגידו, או שהם יגידו: "מדובר באלף עובדים שוליים והם לא הכלל"? האם גם בדוגמא הזו יבוא מקצוען שתהיה לו זכות לקבל זמן שידור ולהציג רק את הדוגמאות המסויימות?
ר' מלול
לא הבנתי. תפרט את הדוגמא שלך.
ע' פרץ
הוא מפסיד גם את המשמרות. הוא מפסיד 15% על המשמרות שלו, וזה 721 ש"ח. גם אם אתה מוסיף לו את ה-120 ש"ח שהרפורמה מוסיפה- - -
ר' מלול
המשכורת של ה-6,000 ש"ח כוללת משמרות.
ע' פרץ
ודאי. זה כולל משמרות. בלי משמרות הוא לא משתכר בכלל.
היו"ר א' גולדשמידט
ברור. אם הוא תושב אילת ואם הוא אשה, אז בכלל.
ע' פרץ
אתן דוגמא נוספת מ"פולגת". אשה עובדת ב"פולגת" המרויחה עד 4,000 ש"ח, ולא 6,000 ש"ח, תפסיד 171 ש"ח לפי דו"ח המחשב שלהם, שהם עשו תלושים והקבלה של תלושים ולקחו את הסעיפים.
סגן שר האוצר נ' דהן
זה כולל משמרות. הוא מדבר על משמרות.
ע' פרץ
אין לה גם את מס משמרות וגם את ה-85 ש"ח לחצי נקודת זיכוי. מה זאת אומרת? זה 171 ש"ח, אחרי שהיא גם מפסידה את קרן ההשתלמות, כאשר בהסכם העבודה של "פולגת" רק אחרי שש שנים מתחילים לקבל קרן השתלמות. שש שנים ויתרו על הסכמי שכר, כדי לקבל את אותה קרן. אבל, אינני נכנס לסיפור הזה.

אדוני, האם הוועדה המקצוענית גם תגיד מה הן ההשלכות על משק הישראלי מחר? במקום כל הפטורים שיבוטלו, הם יכנסו לבסיס שכר העבודה.

אני מזהיר את ועדת הכספים מפני דבר שמנסים להסתיר מהוועדה. לדוגמא: מה יותר לגיטימי אם אבוא ואגיד לך: "לא רוצה בכל המשק. בכל המשק זה עניין אחר". זו זכותי לדרוש גילום מהמעסיק על הפסד מס. נניח, שנכשלתי מול המעסיקים. את ה-10% כמו שהם, הברוטו, האם אני יכול לדרוש מהמעסיק "אדוני, תעביר את זה לבסיס השכר"? האם אתה יודע מה זה עושה לשכר הממוצע? האם אתה יודע מה זה עושה לשכר המינימום? האם אתה יודע מה זה עושה לקיצבאות הילדים? האם אתה יודע מה זה עושה לקיצבאות הזיקנה? האם מישהו פה באוצר עשה הערכת מחיר כמה מיליארדים זה יעלה? - רק החלטה בסיסית כזו.
היו"ר א' גולדשמידט
זו דוקא החלטה שמאד מוצאת חן בעיניי.
ע' פרץ
מאה אחוז. השאלה היא האם המקצוענים שלך יצביעו על זה.

מה ההבדל בין החלטה שהממשלה צריכה לפרש אותה או להסבירה? אדוני, חבר-הכנסת מוסי רז, היית אחד הלוחמים הגדולים. תאר לעצמך שהממשלה היתה רוצה להסביר למה התנחלות מסויימת - כן והתנחלות מסויימת - לא.
מ' רז
היא עושה זאת כל הזמן. היא עשתה זאת כל הזמן ולא במליון אלא במאות מליונים.
ע' פרץ
לא נכון. מעולם לא היה תשדיר טלויזיה כזה.
מ' רז
כל הזמן יש תשדירים שקוראים לבוא להתנחלויות.
ע' פרץ
זה אחרי שקיבלו החלטה, וזו זכותם.
מ' רז
מי קיבל החלטה? מתי הממשלה החליטה?
ע' פרץ
חבר-הכנסת מוסי רז, אם ממשלה וכנסת קיבלו החלטה לבנות אלף דירות באיזה שהוא מקום, זו זכותה.
ל' לבנת
על אלו התנחלויות יש תשדירים?
ו' שירי
יש על הר חברון.
ל' לבנת
המתיישבים עושים זאת.
ו' שירי
גם משרד השיכון.
ע' פרץ
אם שר בינוי מוסמך בחוק וקיבל החלטה חוקית לבנות אלף דירות, זכותו להסביר מה מגיע ומה לא מגיע למי שבא לבית-אל או לשדרות. זו זכותו, אחרי שההחלטה עברה את ההליך החוקי הקבוע בחוק.

אם החלטות הרפורמה אמורות לעבור בכנסת, אז רק לאחר שהן תעבורנה בכנסת תיקח הממשלה מאה מליון ש"ח כדי להסביר לציבור מה מגיע לו ומה - לא, לפי הכללים החדשים.

אתם קובעים פה נורמה מסוכנת. מה שאתם עושים פה זו סכנת נפשות. זו נורמה שתהיה בכל פעם שהממשלה תחשוב שהיא לא הסבירה טוב. האם היא הולכת למישאל עם? אם זה כך, בבקשה בואו ונחליט שהולכים למישאל עם ואז הכל פתוח.
י' פריצקי
אם כך, תן לאופוזיציה יחידת מימון.
ע' פרץ
תן לכל אחד להסביר לפי הבנתו - את זה אני מבין. אבל, בסך-הכל, אתה צריך לשכנע את חברי-הכנסת. גמרת לשכנע אותם וקיבלת החלטות כחוק? - צא ותסביר מה חדש ומה לא חדש.

אני אומר לכם, שזו החלטה מסוכנת. אם היא תוחלט, אני מאד מבקש שיהיו נציגים של המתנגדים באותו צוות ושעל כל חצי שעת שידור בעד תהיה חצי שעת שידור נגד. אדוני, כל נתון שתציג, נתון יבש - אני אציג לך אותו בדיוק בהיבט ההפוך שלו.
סגן שר האוצר נ' דהן
בשביל זה יש לך תקציב בהסתדרות.
ע' פרץ
כאשר התאחדות התעשיינים הוציאה מודעות ענק נגדי בשביתת הנמלים, זו זכותה, למרות שהיא תמכה בעמדת הממשלה. מה זה קשור? כאשר היתה העמותה למען חיילים משוחרים של חבר-הכנסת רענן כהן והוציאה טונות של כסף כדי להביע עמדה - זו עמותה ציבורית. אם הממשלה רוצה, שתקים תקים עמותה של תומכי הרפורמה--
י' פריצקי
--ותממן אותה.
ע' פרץ
--ותוכלו לעשות מה שאתם רוצים. למה כסף ממשלתי הולך להסביר משהו בתהליך? אם החוק לא יעבור, מי ישלם את שלושה מליוני השקל? באיזו זכות זה נעשה? תיאורטית, אם החוק לא יעבור מה יהיה? האם אתה רוצה לכפות את דעתך?
סגן שר האוצר נ' דהן
אם החוק לא יעבור, זה רק בגלל הפירסום. תן לציבור לדעת את האמת, את העובדות היבשות. וזאת, כדי שיהיה להם על מה להתווכח.
ל' לבנת
איזו אמת? האמת שלכם.
היו"ר א' גולדשמידט
חבר-הכנסת עמיר פרץ, תודה רבה.

סגן שר האוצר נסים דהן אינך יכול להתווכח פה עם כל אחד.
ע' פרץ
האם הציבור מטומטם?
היו"ר א' גולדשמידט
תן לנהל את הישיבה. חבר-הכנסת עמיר פרץ, הבהרת את עמדתך. חבר-הכנסת יוסי פריצקי, בבקשה.
ו' שירי
הוא דיבר אתמול.
היו"ר א' גולדשמידט
תהיו סבלניים. אז, הוא דיבר אתמול.
דובר
גם אתה דיברת אתמול.
היו"ר א' גולדשמידט
גם חבר-הכנסת אופיר פינס-פז ביקש, ואתן גם לו.
א' פינס-פז
לא דיברתי.
היו"ר א' גולדשמידט
זה לא משנה. אבל, היית אתמול.
י' פריצקי
יש סיפור על יהודי שלא ידע לקרוא ובא לרב ביום חמישי ושאל: "מה בני כותב?". הרב היה עסוק מאד והשיב לו: "בנך כותב: 'אבא, תן כסף'". אמר אותו יהודי: "כך כותב בני? לא אתן לו כלום". עוברת שבת וכולם נחים. חוזר היהודי לרב במוצאי-שבת ושואל: "מה בני כותב?". ענה הרב: "הוא כותב: 'אבא, תן כסף'". אמר אותו יהודי: "הוא מבקש כל כך יפה - אני לא אתן לו כסף?". זו בדיחה יהודית שבאה בדיוק להסביר את המצב הזה. מה זה נתון? מה הן עובדות? אתה יכול להביא נתונים ועובדות כאלה ונתונים ועובדות אחרים. חבריי בקואליציה, מחר ממשלה אחרת, שאתם לא תשבו בה, תביא את חוק רמת-הגולן. היא תביא רק עובדות. היא תביא את סדר הכוח הסורי ברמת-הגולן, והיא תביא את שאלת מקורות המים ברמת-הגולן. היא תביא רק עובדות. היא לא תביא כלום לפני הצבעה בכנסת.
ו' שירי
זה כבר עניין פוליטי.
י' פריצקי
האם זה לא עניין פוליטי?
ו' שירי
זה לא פוליטי.
ל' לבנת
למה זה לא פוליטי? כל דבר הוא פוליטי. זה לא מפלגתי, אלא פוליטי.
ע' פרץ
זה לא מפלגתי. זה פוליטי.
י' פריצקי
זה פוליטי מעצם העובדה שהוא שנוי במחלוקת בכנסת, והוא שנוי במחלוקת לגיטימית בכנסת.

רוצים להסביר על רפורמה - אהלן וסהלן. בואו נגמור ונעבור: יהיה מס עיזבון או לא יהיה מס עיזבון, יהיה מס מתנות או לא יהיה מס מתנות. בואו ונהיה אמיתיים. כל ההסברה לפני באה לעשות דבר פשוט מאד - לעשות דמוקרטיה עוקפת חברי-כנסת. היא באה לבוא ולומר שכל האזרחים יישבו ויפמפמו להם בתשדירים, ואז יטלפנו אלי, אל חברי-הכנסת עמיר פרץ, ישראל כץ ולימור לבנת ויאמרו לנו: "למה אתם מצביעים נגד הרפורמה? למה אתם עושים זאת? הדבר הזה מאד טוב לנו". זו תעמולה, פרופוגנדה, פוליטית פר-אקסלנס, ואסור לתת לזה יד.
ישראל כץ
אני מאמין, שלא אשכנע מישהו לשנות את הצבעתו המתוכננת. חבר-הכנסת מלול, אני מתכוון דוקא אליך ולחבריך, כי אני חושב שהיה לי סיכוי מצויין, אם בכלל אתם צריכים שיכנוע בזה שהרפורמה לא טובה, ואינני בטוח שאתם צריכים את השיכנוע הזה. באופן אישי ולא מפלגתי, היה לי סיכוי מצויין לשכנע אתכם, כמו שחברים קודמים ניסו לעשות, להתנגד בכל מיני דרכים מינהליות. מה שמפריע לי הוא, שכבר פעם שניה מתקיימת כאן הצבעה לא לגופה של הרפורמה. פעם אחת היתה הצבעה על התקנות, ופעם אחת - על הקצאת סכום כסף. כלומר, זה קידום אותה רפורמה בלי שהוועדה הזו לפחות- - -
א' וילן
חבר-הכנסת ישראל כץ, בישיבה הקודמת חבר-הכנסת מיכאל איתן הקריא את כתבי ז'בוטינסקי והסביר מדוע הרפורמה נובעת בהכרח- - -
ע' פרץ
הוא לא קיבל כסף בשביל זה. זה לטלויזיה.
ישראל כץ
יש לך כמה אלטרנטיבות, והעיקרית ביניהן היא להצטרף לליכוד ולבחור בחבר-הכנסת מיכאל איתן. אתה יכול להצטרף למכון ז'בוטינסקי.
ו' שירי
זה רעיון לא רע.
ישראל כץ
אינני רוצה לדבר בשמו של חבר-הכנסת מיכאל איתן. אף אחד לא קיים בכלל דיון בנושא. עובדה שאני תמכתי ביוזמה החשובה של חבר-הכנסת אלי גולדשמידט שמישהו, במקרה זה אנחנו, יתחיל לקיים דיון בנושא אף שהממשלה עדיין לא החליטה מה היא רוצה. למעשה, הולכים כאן לקדם, וזו המטרה, להצביע בעד ביזבוז 3.5 מליוני שקלים. כמו שאני מכיר זאת, זו לא תהיה הבקשה האחרונה. כמו שאני מכיר זאת, יוציאו עוד כספים ואחרי זה יבואו בדיעבד כדי שנאשר אותם. כבר ראינו זאת בתחומים אחרים. וזאת, בלי שהממשלה בכלל גיבשה והניחה הצעת חוק על שולחן הוועדה ועל שולחן הכנסת. זה דבר מיותר.

אדוני סגן שר האוצר, אני פונה בכוונה אליכם, למפלגה שלכם. אני חושב, שהרפורמה הזו פוגעת בצורה קשה מאד דוקא בציבור שאתם מייצגים ובדרך כלל עושים זאת טוב.
סגן שר האוצר נ' דהן
האם אני יכול לבקש ממך טובה חברית? את המקצוע שלי תעזוב לי.
ו' שירי
במלים אחרות, אתה אומר שאתה מבין את הרפורמה יותר טוב ממנו.
ישראל כץ
יש לכם תכונה לתפוס פטרונות על כל מיני חברי מפלגות דתיות.
ו' שירי
אתה אומר לו, שהוא לא מבין את מה שהוא מבין.
ישראל כץ
האמן לי, שהוא מסוגל להתווכח איתי וליצג את טיעוניו לא פחות טוב מאשר אתה עושה זאת. זה קורה כל פעם. אף אחד לא תופס כאן שבויים.
א' וילן
למה אתה כועס?
ו' שירי
חבר-הכנסת ישראל כץ, למה אתה כועס?
ישראל כץ
ראשית, אינני כועס. שנית, אינך מאפשר לי לדבר.
ו' שירי
אני מחדד את מה שאינך אומר.
ישראל כץ
בשם מי אתה מחדד ולצורך מי? האם אתה חושב שתלמיד חכם כמו נסים דהן לא מבין את מה שאני אומר?
סגן שר האוצר נ' דהן
תודה על המחמאה. המשך בדבריך. אני מתחיל עוד מעט להיות נושא הדיון.
ע' פרץ
אל תהיה שליח לדבר עבירה.
ישראל כץ
יש כאן הרבה דברים שהם פוליטיים, ובדרך כלל יש ויכוחים. הצעה זו מעידה על אובדן הביטחון העצמי של הממשלה, ולא על שום דבר אחר. בנסיבות נורמליות אם הממשלה לא היתה מזהה כבר, מזהה דרך הרגליים, שרוב עצום בציבור מתנגד מכל קצווי הציבור וביחוד מהשכבות החלשות מתנגד, ותקראו את הסקרים- - -. היום, יש סקר בעיתון שחוץ מ-11 או 13% כולם בטוחים שזה מסייע דוקא לעשירים ולא לחלשים.
ו' שירי
זה מראה כמה הם לא מבינים את העניין.
ישראל כץ
הם לא מבינים. הם מטומטמים.
היו"ר א' גולדשמידט
חבר-הכנסת ישראל כץ, יוסי דיבר הרבה פחות ממך.
ישראל כץ
הוא דיבר פי ארבעה.
ו' שירי
האם הירושה היא של העניים?! האם מס שבח זה של העניים?! האם מס על הבורסה של העניים?!
ע' פרץ
חבר-הכנסת שירי, הויכוח על הנושא הזה לא קשור. תעשה מה שאתה רוצה.
היו"ר א' גולדשמידט
חברי-הכנסת מוסי רז, עמיר פרץ וויצמן שירי, אני מבקש שקט. לא נסיים כך את הישיבה.
ישראל כץ
יש כאן פגיעה קשה מאד בציבור של מליון וחצי איש ומעלה, שמתעלמים ממנו והוא לא במשחק. אלה מליון שלא מגיעים לתקרת המס, 300 אלף מובטלים, 200 אלף קשישים לפחות שמלבד 1,600 ש"ח של הביטוח הלאומי אין להם שום מקור הכנסה של קופת גמל ועוד האחרים שגם כן נמצאים כאן בסדר עולה. אני בטוח, למשל, שאנשי ש"ס באופן אישי מתנגדים, ואני יודע על הדבר הזה. הציבור מתנגד.
סגן שר האוצר נ' דהן
זה משגע אותך, כאשר מישהו מדבר בשמך. חבר-הכנסת ישראל כץ, תעשה טובה ולפחות אל תדבר בשמנו.
ישראל כץ
אינני מדבר בשמך.
סגן שר האוצר נ' דהן
אתה כבר שלוש פעמים מזכיר ש"ס, ואתה כבר יודע מה הם חושבים. עם כל הכבוד, תעשה לי טובה: תעזוב אותנו בשקט. תן לנולנהל את החיים שלנו לבד.
ישראל כץ
אני לא דיברתי עליך. דיברתי רק על חברי הוועדה.
סגן שר האוצר נ' דהן
היה לנו פעם אפוטרופסים לפני שתים-עשרה שנה, והשתחררנו מהם. עכשיו, אנו לא רוצים את האפוטרופסות שלך.
ישראל כץ
עם כל הכבוד לך, אני יודע את דעת חברי הוועדה ואני אומר את דעתי. לא דיברתי על עמדתך ודעתך. זכותך לבוא ולכפות כאן על כל אחד להצביע, וכבר פעמיים אתה עושה זאת בצורה מוצלחת מאד.
א' וילן
האם אתם לא החלפתם את חבר-הכנסת מאיר שטרית?
ל' לבנת
החלפנו אותו, כי יש עמדת סיעה.
ישראל כץ
יש עמדת סיעה. אני לא שולל את הזכות. יכול להיות שאם היה כאן דיון בוועדה וכל הרפורמה היתה משונה מיסודה, כולנו היינו תומכים בה. יכול להיות שזה יהיה. אנו לא מתנגדים לעצם מיסוי ההון לטובת החלשים.
אמנון כהן
אבל, זה לא דיון על הרפורמה.
ישראל כץ
אבל, אין דיון כזה, ולא היה דיון כזה. אלמלא היושב-ראש אלי גולדשמידט, גם לא היה מתחיל עוד מעט דיון כזה. מבחינת הממשלה, הוא לא עומד להתחיל במוסד הכי מוסמך, וישר עוברת דרך תעמולה וכסף לזירות אחרות. אני מניח, שזה יאושר כאן מסיבות קואליציוניות של ירח דבש או טרום ירח דבש או טרום נישואין או נישואין, וכל אחד המצב שהוא נמצא בו כרגע בקואליציה. אני מניח, שזה יאושר. אני רק אומר שזה חבל.
היו"ר א' גולדשמידט
אתה לא יכול להשוות בין מה שיש בינינו לבין ש"ס לכל דבר, ולא לנישואין.
דובר
היושב-ראש גולדשמידט, כל אחד והנישואין שלו.
ישראל כץ
אם אתה רוצה פרשנות, הנישואין זה אתה.
היו"ר א' גולדשמידט
נקיים פה דיון עד שהוא יסתיים. תפסיקו ללחוץ עלי כל הזמן.
ישראל כץ
לסיכום: חבל שכנציגי ציבור בנושא שלא אמור להיות שנוי במחלוקת מפלגתית, כשכולם מסכימים על העקרון של מיסוי ההון לטובת חלשים, זה כך לפני שנערך כאן דיון ולפני ששמענו משלחות ולפני שבאו לידי ביטוי כל מיני דברים. אני, למשל, דיברתי על נושא זיכוי ריבית על משכנתאות בישיבה שהיתה, וראיתי שיושב-ראש הוועדה הביע דעה. הופיע בעיתון, שהוא תומך בנושא. אינני יודע אם בכלל תתקיים רפורמה בתנאים האלה. לכן, אני אומר: חבל שעושים כאן צעדים - לפרסם דבר שעדיין לא נולד, שעדיין אין לו צורה ושרוב הציבור מתנגד לו באמצעות הכתבה קואליציונית.
אמנון כהן
היושב-ראש, תצביע.
היו"ר א' גולדשמידט
תודה רבה. חבר-הכנסת אופיר פינס-פז איננו. חבר-הכנסת עופר חוגי ביקש לדבר, ואחרי זה נשמע את חברת-הכנסת לימור לבנת.
א' וילן
האם לא צריך לסיים את הישיבה בשעה 11:00?
היו"ר א' גולדשמידט
ביקשנו אישור, ואין לנו הצבעות. אין הצבעות במליאה.
ע' חוגי
אינני מבין למה צריך היום להביא תקציב פירסום, כאשר יכול להיות שחלק מהנושאים כלל לא יהיו ברפורמה. מדוע היום אנו צריכים להוציא כסף על דבר שלא בא לעולם? לגבי זה, אני רוצה את ההסבר של האוצר.
היו"ר א' גולדשמידט
יש שקונים מיטה לתינוק לפני שהוא נולד.
ע' חוגי
מדוע היום אתם רוצים תקציב פירסום על דבר שלא בא לעולם?
סגן שר האוצר נ' דהן
אגיד לך: אחי קנה כפתור, ואולי פעם יתפרו לו חליפה.
ישראל כץ
זה מתוחכם מדי.
ל' לבנת
אני קוראת חדשות לבקרים בכלי התקשורת, כמו כולנו, שהממשלה כבר שוקלת, שר האוצר שוקל או ראש הממשלה שוקל שינויים שונים בתכנית הרפורמה. מכיון שנשקלים שינויים כאלה ובהצטרף לטענות חבר-הכנסת פריצקי על כך שבעצם עדיין אין חקיקה ובהיעדר חקיקה לא ברור- - -
י' פריצקי
אין הצעת חוק.
ל' לבנת
אין הצעת חוק. לא ברור עדיין מה תהיה תכנית הרפורמה ואיך היא תיראה בסופו של דבר. קשה מאד להבין לשם מה צריכה כרגע הממשלה תקציב של 3.5 מליוני ש"ח כדי להסביר את מה שעדיין לא יודעים בכלל איך הוא יובא לכנסת ואיך הוא יוצא מהכנסת ובאיזו צורה. זו תופעה מוזרה.

שאלתי קודם את היועצת המשפטית של הוועדה, אנה שניידר: כפי שמפורט בבקשת הממשלה כתוב "תיקצוב מקורות בסך 3.5 מליוני ש"ח לצורך העברת מידע לציבור בדבר דו"ח הוועדה הציבורית לרפורמה במס הכנסה". מידע לציבור אכן הועבר, למשל באמצעות האינטרנט. כל דו"ח הוועדה פורסם באינטרנט ונמצא שם. למשל, אם יבוא סגן שר האוצר ויגיד שהממשלה רוצה עכשיו להוציא חוברת של כל דו"ח ועדת בן-בסט, אציע לוועדה לאשר זאת אם למשרד האוצר אין מקור תקציבי לממן זאת. אם הממשלה רוצה לפרסם בצורה כזו או אחרת את הדו"ח כפי שהוא, אני חושבת שאין מקום להתנגד לדבר כזה. אבל, אם הממשלה מתכוונת לבצע קמפיין כדי לשכנע את הציבור מדוע הסעיפים השונים בדו"ח הם סעיפים נכונים ומדוע צריך לתמוך בהם וכדי להשפיע באמצעות זאת על הדעת- - -
סגן שר האוצר נ' דהן
אסרנו זאת.
היו"ר א' גולדשמידט
אסרנו זאת אתמול בצורה חד-משמעית.
ל' לבנת
אני בכוונה מעלה את הנקודה הזו, כי אני לא יודעת מה זה "אסרנו על זה". אם יגיד לנו סגן שר האוצר שכוונת הממשלה לפרסם את הדו"ח כפי שהוא AS IS- - -
סגן שר האוצר נ' דהן
--וחלקים ממנו.
ל' לבנת
אינני מבינה מה זה "חלקים ממנו".
סגן שר האוצר נ' דהן
עמודים מסויימים. הרי לא אפרסם את כל הדו"ח.
ישראל כץ
תפרסם שעניים לא מקבלים כלום. תפרסם את זה.
ל' לבנת
זה לא יכול להיות.
ו' שירי
האם את רוצה שיפרסמו את כל הדו"ח? לשם כך, יש צורך בעשרה מליוני ש"ח.
א' שניידר
הדו"ח כבר פורסם.
ל' לבנת
הדו"ח פורסם. אני אומרת את עמדתי, ולא את עמדתכם. פירסום חלקים מהדו"ח יכול להיות בגדר הטעייה של הציבור, ואני מציעה לחבריי בוועדת הכספים לא לתת יד להטעייה של הציבור. מדוע? יש בדו"ח הזה סוכריות - - -
היו"ר א' גולדשמידט
האם את היית מוכנה לממן שהדו"ח הזה יגיע לכל אזרח במדינת ישראל?
ל' לבנת
לא.
ע' פרץ
למה לא? חוברת לכל אזרח.
ו' שירי
חוברת לכל אזרח - רק הבול עולה לך שלושה מליוני ש"ח.
ל' לבנת
יש בזה הגיון. יש בזה טעם מסויים.
ו' שירי
אם כך, יכול להיות שצריך להגדיל את הסכום.
ל' לבנת
יש את העניין של לקיחת חלקים מהדו"ח.
היו"ר א' גולדשמידט
ברור שלא חלקים.
ל' לבנת
לא. אבל, זה מה שאמר סגן שר האוצר ברגע זה לפרוטוקול. הוא אמר, שמדובר בחלקים מהדו"ח. בעיניי, זה דבר באמת מאד בעייתי.
סגן שר האוצר נ' דהן
בעיקר המלל. מעניינות העובדות היבשות.
ע' פרץ
האם אתה כבר יודע מה מעניין את האזרחים? האם נהיית מומחה לזה? סגן השר נסים דהן, יש גבול. צריכה להיות קצת צניעות.
סגן שר האוצר נ' דהן
האם מותר לי לחשוב משהו?
היו"ר א' גולדשמידט
מותר לך לחשוב ברשות דיבור. אתה תיכף תשיב.
ע' פרץ
אתה קובע קביעות.
סגן שר האוצר נ' דהן
גם לחשוב אסור לי כאן. האם מותר לי לחשוב את זה?
היו"ר א' גולדשמידט
עמיר פרץ, אדוני יושב-ראש הנהגת ההסתדרות, אני מבקש.
סגן שר האוצר נ' דהן
חבר-הכנסת עמיר פרץ, נגמרו המעברות. במעברות לא נתנו לנו לחשוב.
ע' פרץ
תגיד זאת למישהו אחר. גם אני מהמעברה.
סגן שר האוצר נ' דהן
אני לא יודע. כנראה, שאתה כבר שכחת זאת.
ע' פרץ
אתה שכחת.
סגן שר האוצר נ' דהן
מרוב שהתרגלת לא לתת לאנשים לחשוב, שכחת.
ע' פרץ
נדבקת במחלה במי שעובר את הסף.
סגן שר האוצר נ' דהן
תאמין לי, שאני מדבר כאיש ש"ס עכשיו.
ע' פרץ
האמן לי, שאתה נדבקת במחלה. אתה נכנס, והופך לאיש האוצר. אף דובר של האוצר לא היה עושה זאת יותר גרוע ממך לאזרחים. רק ממשלה שיודעת שהיא לא צודקת נזקקת לפירסום.
סגן שר האוצר נ' דהן
רק אחד שהוא בטוח שהוא לא צודק נלחם.
א' וילן
די עם העניין האישי.
היו"ר א' גולדשמידט
אני מודיע על חוסר אונים.
ע' פרץ
הציבור אומר לך: "לא", כי הוא לא מאמין לך.
היו"ר א' גולדשמידט
חבר-הכנסת שירי ימלא את מקומי בהיעדרי.

(יו"ר הוועדה, חה"כ א' גולדשמידט, יוצא מחדר הישיבות.)
ל' לבנת
מכיון שבדו"ח הזה יש גם הטבות לציבור אבל יש גם כניסה לכיס הציבור ולקיחה מהציבור, אי אפשר לפרסם רק חלקים ממנו.

בנוסף, אי אפשר לעשות קמפיין, דהיינו הרפורמה טובה לציבור, הממשלה עושה למען הציבור וכו'.
סגן שר האוצר נ' דהן
את זה כבר אסרנו.
י' פריצקי
האם לקחת את "קשר בראל" למען הפונטים במודעות?
מ"מ היו"ר ו' שירי
מדובר על הסברה בלי להביע דעה.
ל' לבנת
אני מבקשת, שהאוצר יגיד מה הוא מתכנן לעשות ב-3.5 מליוני שקלים. אם היה בא האוצר ואומר שהוא מתכוון לפרסם חוברת עם הדו"ח כפי שהוא - היינו אומרים: "בסדר. יש בזה הגיון". אם לא זה - מה כן? צריך שהאוצר יגיד את הדברים בצורה ברורה. אחרת, אני אומרת שוב: אינני רוצה להתנגד אוטומטית מפני שאנו אופוזיציה. אין בזה טעם ואין בזה הגיון. אבל, כל דבר אחר שהאוצר יעשה הוא בעייתי בנסיבות האלה, לפני שהוגש החוק לכנסת ולפני שהוא עבר בכנסת.
ע' פרץ
גם אני מבקש 3.5 מליוני ש"ח. תאשרו סכום של 7 מליוני ש"ח, כאשר 3.5 מליוני ש"ח לכם ו-3.5 מליוני ש"ח לנו.
א' וילן
ברצוני להציע הצעה בסוף.
מ"מ היו"ר ו' שירי
חבר-הכנסת אופיר פינס-פז ברשות דיבור.
א' פינס-פז
ברצוני להעיר 2-3 הערות. ראשית, אני רואה את כל המהלך הזה של האוצר כשירות לציבור.
ע' פרץ
איך?
א' פינס-פז
אסביר לך איך. ברצוני לומר לך עוד דבר: זה נכון מה שאתה אומר ברמה העקרונית, שראוי לפרסם אחרי שהכנסת מאשרת. אבל, אתה שוכח שהוועדה הזאת עצמה אישרה דבר שקשור לרפורמה. היא אישרה כללים.
ל' לבנת
ש"אם היא תאושר".
ע' פרץ
תפרסם את זה.
מ"מ היו"ר ו' שירי
אני מבקש לאפשר לו לסיים את דבריו.
ישראל כץ
הוא צודק. זה ממש חמור.
סגן שר האוצר נ' דהן
עלי לענות על שאילתה במליאה.
ע' פרץ
אם יוציאו סעיף אחד, האם יוציאו עוד פירסום?
א' פינס-פז
לא הפרעתי לך. אין ספק, שיש תחושה של חוסר ודאות וחוסר ידיעה בציבור.
ר' מלול
מה אם היא לא תעבור?
ע' פרץ
אז, הלכו 3.5 מליוני ש"ח.
א' פינס-פז
מה קרה? זו ממשלה.
ע' פרץ
מה זה "ממשלה"?
מ"מ היו"ר ו' שירי
חבר-הכנסת עמיר פרץ, גמרנו עם הדיאלוג.
ע' פרץ
האם אתם השתגעתם?
מ"מ היו"ר ו' שירי
חבר-הכנסת עמיר פרץ, היית ברשות דיבור ודיברת. אתה מפריע לנהל את הדיון. אנו רוצים להצביע. מספיק לדבר. תן לו לדבר. האם אתה רוצה שאקרא אותך לסדר?
א' פינס-פז
מרגע שהוועדה התחילה את התהליך והוציאה את מה שהוציאה, התחילה תהליך, הממשלה בצדק רוצה להעביר מידע חיוני לציבור כדי שהוא יידע עד הסוף במה מדובר.
י' פריצקי
לצורך מה?
מ"מ היו"ר ו' שירי
חבר-הכנסת פינס-פז, אתה לא מדבר איתם ולא משיב להם.
א' פינס-פז
זה שגורמים אחרים, כולל ההסתדרות הכללית, הוציאו מודעות לא עובדתיות אלא מודעות הסבר נגד הרפורמה זה בסדר גמור. זו זכותו.
ישראל כץ
גם פדרמן הוציא.
י' פריצקי
גם "שינוי" הוציאה.
מ"מ היו"ר ו' שירי
חבר-הכנסת פריצקי, מספיק.
סגן שר האוצר נ' דהן
אני מצטער, אך עלי ללכת.
א' פינס-פז
דובר שלא יעשו בעניין הזה: לא תעמולה, לא הבעת עמדה על ולא פירסומת של אנשי ציבור.
ל' לבנת
אם כך, מה כן יהיה שם?
ע' פרץ
מי יפקח על זה? אני מבקש לומר משהו.
מ"מ היו"ר ו' שירי
כרגע, לא.
ע' פרץ
האם גם לא לתמוך באופיר?
מ"מ היו"ר ו' שירי
שום דבר. חבר-הכנסת וילן יאמר חצי מלה, ומיד נשמע את סגן השר.
א' וילן
חברי-הכנסת עמיר פרץ ויוסי פריצקי שיכנעו אותי בנקודה אחת, שיש בעיה ברמה העקרונית שהסברה, מה שסגן שר האוצר נסים דהן הסביר אתמול, צריכה להיות הוגנת. לכן, ציבורית, זה לא טוב. אני מציע, שוועדת הכספים תמנה ועדה של שלושה, היושב-ראש ועוד שניים, לגבי זה שהמדיניות הזו של האוצר - שאני בעד לאשר - תקפיד על כך, ואלה יהיו באמת כללים הוגנים ושכל מה שאמרו פה לא יקרה, וזה הכל.

(יו"ר הוועדה, חה"כ א' גולדשמידט, חוזר לחדר הישיבות.)
סגן שר האוצר נ' דהן
כיון שהזמן קצר וכבר קוראים לי למליאה, הרשו לי לומר משפט מעבר לכל מה שנאמר אתמול. כנראה, שיש דבר שנעלם מחברי-הכנסת ואלה שרוצים ליצג ציבור וכנראה שוכחים מה שקורה בציבור. האנשים ברחוב מבולבלים.
ישראל כץ
אנשים יודעים טוב מאד.
סגן שר האוצר נ' דהן
האם אני יכול לדבר במדינה הזו? נגמרו המעברות.
ישראל כץ
אתה דופק כאן את כל אנשי המעברות. לא תפסתם את הכתובת המתאימה בעניין המעברות.
סגן שר האוצר נ' דהן
אתם לא בעלים בתים במדינה.
ישראל כץ
זה גם הציבור שלך.
סגן שר האוצר נ' דהן
אעשה מה שאני רוצה- - -
היו"ר א' גולדשמידט
למה ויכוח לגיטימי צריך לרדת לזה?
סגן שר האוצר נ' דהן
אתה תשתוק כאשר אני מדבר, כמו שאני שותק כאשר אתה מדבר. נגמרו ימי הפטרוניזם.
ישראל כץ
איזה פטרוניזם?
סגן שר האוצר נ' דהן
תשתוק, ותן לי לדבר.
ישראל כץ
אתה תשתוק, לפני שאתה מדבר ותחשוב. החברים שלך בורחים, ולא רוצים להצביע. בשם מי אתה מדבר? תתבייש לך.
סגן שר האוצר נ' דהן
אל תנהל לי את העניינים.
היו"ר א' גולדשמידט
אדוני סגן השר, חבר-הכנסת ישראל כץ.
ישראל כץ
אתה, בשם שוחד פוליטי, מצביע כאן, ולא בשם הציבור.
סגן שר האוצר נ' דהן
מספיק עם הפטרוניזם הזה. לא חייבים לחשוב כמוך.
היו"ר א' גולדשמידט
די!
אמנון כהן
אני לא מוכן לשמוע את המלה "שוחד".
ישראל כץ
שוחד פוליטי - זה מה שאני מדבר.
סגן שר האוצר נ' דהן
לא נותנים לדבר.
היו"ר א' גולדשמידט
זה לא יפה. חבר-הכנסת ישראל כץ, אני מבקש ממך.
סגן שר האוצר נ' דהן
בשביל זה הם הצביעו לכם.
ישראל כץ
הצביעו יותר מאשר לך.
סגן שר האוצר נ' דהן
הם ימשיכו להצביע לכם.
היו"ר א' גולדשמידט
אני מבקש, שתפסיקו את זה. תפסיקו את הריב הזה.
סגן שר האוצר נ' דהן
כל אחד חושב, שהוא יודע יותר טוב.
היו"ר א' גולדשמידט
זה לא מכובד לאף אחד מכם. תפסיקו את הריב הזה. סגן שר האוצר נסים דהן, המשך בדבריך.
סגן שר האוצר נ' דהן
התחלתי לומר, שהציבור מבולבל. הוא עושה השקעות שיתברר שבגלל חוסר עובדות שהציבור יפסיד המון כסף. הוא עובר מצורת השקעה אחת לצורת השקעה שניה לא בגלל שהוא יודע את העובדות האמיתיות, אלא שהוא חי משמועות. הציבור הוא עדר.
ל' לבנת
האם הציבור הוא עדר? איפה ציבור עדר? זו פטרוניות.
ישראל כץ
תתבייש לך.
סגן שר האוצר נ' דהן
האם אני אומר את זה? העיתונות כותבת זאת.
היו"ר א' גולדשמידט
רבותי, קורים כמה דברים בצפון היום. גם דיון צריך לכבד את מה שקורה מסביב. אינני מבין מה היא ההידרדרות הזאת לרמה הזאת. זה מיותר.
ישראל כץ
הוא יכול לדבר על עצמו.
סגן שר האוצר נ' דהן
האם אני כותב? העיתונות כותבת. תקרא את הכתבות היום. איזו חוצפה? אפילו עיתון אינני יכול לצטט. העיתון אומר, שהציבור עדר. לצטט את העיתון אני יכול. אינני מבין: כל מלה שאני אומר - הם קופצים.
ל' לבנת
סגן השר נסים דהן, אל תגיד משפט כזה. זה משפט לא טוב גם לך.
סגן שר האוצר נ' דהן
מכיון שיש חשש גדול שהציבור ישקיע בהשקעות לא נכונות מחוסר עובדות ולא בגלל טעויות שנובעות מעובדות אמיתיות. חוסר העובדות יגרום לציבור לנזקים גדולים ולהשקעות לא נכונות. אנו רואים את התופעה הזו לאחרונה, שהציבור מעביר מסוג אחד של השקעה לסוג אחר. הציבור לא יודע כמה ישאר לו.
ל' לבנת
האם אתה רוצה להגיד שזה בגלל מס העיזבון?
סגן שר האוצר נ' דהן
חשוב מאד, שהעובדות היבשות והפשוטות- - -
ע' פרץ
אנשים נכנסו לבית-הסוהר. הוא עכשיו מייעץ ללקוחות. יש איסור יעוץ ללקוחות.
היו"ר א' גולדשמידט
מי הלקוח שלו פה? אין לו לקוחות. הוא עובד מדינה. הוא סגן שר. הלקוח שלו זה הציבור הרחב.
סגן שר האוצר נ' דהן
כאשר אני אביא את העובדות הישיבות ש-25% מס על כל צורת השקעה, האם זה נקרא יעוץ?
ישראל כץ
חוצפה כזו.
היו"ר א' גולדשמידט
הדברים ברורים. אני מבקש מהיועצת המשפטית של הוועדה לומר מלה, לאחר מכן אני אציע הצעה ולאחר מכן ניגש להצבעה.

רבותי, מספיק. אני מבקש להירגע. מיצינו את כל המתח. המותר שהמתח גם ייגמר באיזה שהוא שלב?! גם בסרט מתח הוא נגמר לאחר שעה וחצי.
א' שניידר
כפי שמופיע בבקשה וכפי שחברת-הכנסת לבנת ציטטה, הבקשה מתבקשת לצורך העברת מידע לציבור בדבר דו"ח הוועדה הציבורית לרפורמה במס. אין ספק שהקצה הקיצוני ביותר, קרי תעמולה - אי אפשר לעשותו. גם הקצה הקיצוני האחר, פירושו של דבר העברת הדו"ח AS IS דרך האינטרנט וכו' כבר נעשה ועל כך אין מחלוקת. נשאלת השאלה מה קורה באמצע. אם הכוונה היא באמת לקחת טקסט, שהוא ללא ספק טקסט מסובך - ואני יכולה להעיד לעצמי שאני קצת קרובה לנושא, שישבתי עם בעלי, שגם הוא קרוב לנושא והוא עורך-דין, וניסינו להבין את כל מה שכתוב שם והיו לנו המון שאלות - לפשט אותו ולהביאו לידיעת הציבור ברמה פשוטה יותר וכמובן לא לשנות ולא לשכנע, אין לי בעיה עם זה. אני חושבת, שזה לגיטימי כי זה באמת שירות לציבור.
ע' פרץ
מי יקבע את זה?
א' שניידר
מי יקבע? זו כבר בעיה.
היו"ר א' גולדשמידט
חבר-הכנסת עמיר פרץ, די.
ע' פרץ
זו שאלה לגיטימית.
היו"ר א' גולדשמידט
תן לה לסיים את דבריה. תתפלא, אך יש לי הצעה לזה.
א' שניידר
סיימתי את דבריי.
היו"ר א' גולדשמידט
הקשבתי בצורה מהותית ולא בצורה נעולה. היו דברים, שנאמרו פה ע"י אנשי הליכוד וע"י אנשי האופוזיציה וכמובן ע"י חבר-הכנסת עמיר פרץ, שאני, באופן אישי, לא מבטל אותם על הסף. אני רוצה להציע, בנוסף להסתייגויות שאמרתי אתמול, שאני מוכן לחזור עליהן- - -
מ' גפני
אני מבקש, שתחזור עליהן.
היו"ר א' גולדשמידט
אני חוזר עליהן: ראשית, לא תהיה שום תעמולה, קרי לא עמדה ערכית האם הדו"ח הזה הוא טוב לשכירים או רע לשכירים, הוא טוב לאנשים או רע לאנשים - שום מלה בהקשר הזה.

שנית, לא תהיינה דמויות פוליטיות שתשחקנה במגרש הזה, אלא אך ורק אנשי מקצוע. אתמול שאלו אם בן-בסט הוא איש מקצוע, ואמרתי שכן לדעתי.
ע' פרץ
לא מתוך הוועדה.
סגן שר האוצר נ’ דהן
לא מתוך הוועדה.
היו"ר א' גולדשמידט
אתם חושבים, שזה לא יהיה מהוועדה.
ו' שירי
יש בוועדה אנשי מקצוע.
סגן שר האוצר נ’ דהן
לא אכפת לי. לא מתוך הוועדה.
היו"ר א' גולדשמידט
האוצר מודיע: לא מתוך הוועדה.
סגן שר האוצר נ’ דהן
אני מודיע: לא מתוך חברי הוועדה.
היו"ר א' גולדשמידט
אם אתם חושבים על עוד דבר, אני מוכן לשמוע.
סגן שר האוצר נ’ דהן
יש את מה שאמר וביקש חבר-הכנסת גפני: יכתבו, שחור על גבי לבן, שאלה בינתיים המלצות בלבד.
היו"ר א' גולדשמידט
שלישית, מדובר בהמלצות בלבד שעדיין לא עברו שום שלב של חקיקה.

אם יש לכם רעיון לסייג נוסף, אני מוכן לשמוע.

אני מוסיף כאן - וזה לא בתיאום עם שר האוצר - בעקבות הדברים שנאמרו ושהקשבתי להם ברוב קשב, שאני מציע: יש פה אדם אחד או כמה אנשים שהם בקונצנזוס, ואלה האנשים שאינם פוליטיים; בודאי אנה שניידר, לדעתי, צריכה להיות מקובלת על כל חברי הוועדה באובייקטיביות ובענייניות שלה. אני מציע, שהיועצת המשפטית של הוועדה תעבור על הטקסטים לפני שהם יפורסמו על-פי ההנחיות, כפי שאנו קבענו כאן, בתיאום עם משרד האוצר.
ישראל כץ
אני בעד.
סגן שר האוצר נ’ דהן
יש לי משהו להגיד על זה.
היו"ר א' גולדשמידט
אם היא תפסול טקסט, הטקסט הזה לא יפורסם. היא תשמור על האינטרס.
י' פריצקי
אם יש ספק, היא תביא אותו לפה.
סגן שר האוצר נ’ דהן
לא. זה לא יפורסם.
היו"ר א' גולדשמידט
אני לא צריך, כי פה יש הכרעות פוליטיות. היא משפטנית לעילא ולעילא, והיא מבינה היטב את קו הגבול בין תעמולה לבין הסבר עניין.
סגן שר האוצר נ’ דהן
אני מבקש, שהיועצת המשפטית של משרד האוצר, ימימה מזוז, תשתתף בזה.
היו"ר א' גולדשמידט
לא.
ע' פרץ
אני מציע, שיהיה נציג של היועץ המשפטי לממשלה.
היו"ר א' גולדשמידט
להיפך.
י' פריצקי
אנה שניידר, האם את מוכנה?
א' שניידר
מה אכפת לי?
היו"ר א' גולדשמידט
התייעצתי איתה קודם. אנה שניידר נאמנה על כל חברי ועדת הכספים ללא הבדל דת, גזע ומין. היא נאמנה של כולם, בעוד שמישהו מהממשלה, באופן טבעי, עם הממשלה - לא פוליטית, אלא במובן המקצועי. אנה שניידר יודעת לדבר עם כל הגורמים ובודאי עם ימימה מזוז ועם כל האנשים. אני מציע, שזו תהיה אנה שניידר.
סגן שר האוצר נ’ דהן
בסדר.
היו"ר א' גולדשמידט
אם אתם רוצים, כוועדה, שיהיה גם מישהו מהיועץ המשפטי לממשלה - אין לי התנגדות.
י' פריצקי
אנה שניידר היא הפוסקת אחרונה בטקסט.
היו"ר א' גולדשמידט
אנה שניידר היא הפוסקת אחרונה בטקסט.
ישראל כץ
אבל, בכפוף לרוח הדברים שהיא אמרה. יש הנחיה מוגדרת. זה לא שהם מביאים תשדיר, והיא אומרת כן או לא.
א' שניידר
קיבלתי פה הנחיות.
ע' פרץ
על מנת למנוע דו"ח עמותות בעתיד, אני מציע שגם נציג מבקר המדינה יהיה בוועדה.
היו"ר א' גולדשמידט
ביקורת המדינה - האם אתה רוצה להכניסם לתהליכים אופרטיביים? בביקורת המדינה לא יסכימו לזה.

רבותי, אולי אנחנו מגיעים כאן לאיזה שהוא קונצנזוס. תנו לזה צ'אנס.
א' שניידר
היושב-ראש, אני מבקשת שתכתיב את המנדט.
היו"ר א' גולדשמידט
מה שאמרתי - שלושת ה-GUIDE LINES. האם יש למישהו עוד GUIDE LINES?
ל' לבנת
אנה שניידר מקובלת על כולנו. בכל זאת, אני רוצה להבין, שכן אני מודה שכמי שעסקה הרבה שנים בפירסום ומבינה בזה משהו אני מתקשה להבין מה משרד האוצר רוצה לעשות. אולי יואיל סגן שר האוצר להבהיר לנו לא מה לא אלא מה כן.
ישראל כץ
הקשבתי לדברי אנה שניידר. היא דיברה על נתינת פרשנות קלה יותר לדו"ח.
היו"ר א' גולדשמידט
מה שנקרא: להסביר את הטקסט.
ישראל כץ
עד כמה שזה מפתיע, אני תומך בהצעה שלך, במידה והיא תיתן הנחיה מוקדמת למשרד האוצר כיצד הוא צריך להיערך לקראת הנושא הזה, ולא שהיא תשב ותאשר תשדירי שירות או לא.
סגן שר האוצר נ’ דהן
מה זה אכפת לך? האינך סומך על האינטלגנציה שלה? זו כבר חוצפה.
ו' שירי
מה זה משנה? מה זה משנה אם זה לפני או אחרי?
ישראל כץ
אגיד לך מה זה משנה. אנה שניידר אמרה כאן דבר, שאני קיבלתי אותו כהגיוני - מה לעשות, כולנו משתכנעים - שאת הדו"ח כמו שהוא קשה להבין. לכן, צריך בשפה קלה יותר לפשט אותו.
היו"ר א' גולדשמידט
נכון.
ישראל כץ
אם זו החלטת הוועדה וזה המסר, שאנה שניידר היא זו שמוסמכת להעביר למשרד האוצר, אני בעד. אם אומרים: "עכשיו, אנו לא עושים כלום, אלא רק מאשרים". משרד האוצר ינסח פירסומות, ודרך אגב זה גם עולה כספים, ויעביר לאנה שניידר לאישור - זה לא רציני.
סגן שר האוצר נ’ דהן
למה? האינך סומך עליה שהיא תפסול את זה? אם היא תפסול, זה לא ישודר.
ו' שירי
האם אתה רוצה שכל יום היא תשב על הפירסום?!
ישראל כץ
אז, זה שירות לציבור.
היו"ר א' גולדשמידט
אני מאמין בשיקול הדעת ובנבונות של אנה שניידר. היא לא תהיה בחזקת מי שנותנת חותמת גומי בסוף התהליך, שיביאו לה טקסטים. היא תשב איתם למפרע, ואני מציע שהיא תשב איתם למפרע.
ישראל כץ
היא דיברה על הדו"ח בכללותו.
היו"ר א' גולדשמידט
אני מציע להשאיר זאת לשיקול הדעת שלה. עתה, אני עובר להצבעה.
ל' לבנת
ביקשתי לקבל את תשובת סגן השר. אני לא מבינה מה אתם רוצים לעשות.
היו"ר א' גולדשמידט
תן הסבר לחברת-הכנסת לימור לבנת.
סגן שר האוצר נ’ דהן
עלי להיות במליאה. כבר שבע פעמים אני מבקש- - -
ל' לבנת
הוועדה לא כפופה- - -
היו"ר א' גולדשמידט
ידחו את העניין שלך לעוד חצי שעה. מה האסון?
ש' שמחון
עם כל הכבוד, יש שלבים שצריך להגיע להצבעה.
סגן שר האוצר נ’ דהן
אתם מקיימים דיון, בזמן שהמליאה ממשיכה לתפקד.
ל' לבנת
אם כך, נפסיק את הדיון ונלך הביתה.
סגן שר האוצר נ’ דהן
אינני יכול להיות בשני מקומות.

כמו שאמרתי, ואני חוזר על כך ומי שרוצה יראה זאת בפרוטוקול מאתמול, ממכתבים שאנו מקבלים, משאלות שאנו מקבלים ומקו חם שמתפקד אנו רואים שהרבה שאלות חוזרות על עצמן. כדי שלא נצטרך לכתוב מאה אלף מכתבים על שאלה אחת, אפשר לכתוב תשובה אחת בתשדיר ברדיו או בטלויזיה.
ל' לבנת
לא. תשובה לשאלות זה בדיוק העניין.
היו"ר א' גולדשמידט
סוף להתדיינות. פה ברביזיה שברתי את המנהגים, ועכשיו אני מפסיק.

אני הצעתי את הצעתי. אנה שניידר, ברוב הגינותה וטוב לבה, הסכימה לקחת על עצמה את ה'ברוך' הזה. אני מעריך זאת מאד.
ע' פרץ
מה עם הוועדה?
היו"ר א' גולדשמידט
לא ועדה. ועדה היא פוליטית, ושום דבר לא ייצא ממנה.

אני מצביע על הרביזיה שלך. מי בעד הרביזיה?
מ' גפני
וזאת, בכפוף לארבעת הדברים.
היו"ר א' גולדשמידט
בכפוף לשלושת התנאים שאמרתי. מה היה הדבר הרביעי?
מ' גפני
אנה שניידר.
היו"ר א' גולדשמידט
זה בכפוף לארבעת הסייגים שהיו פה.
י' פריצקי
זה בכפוף לארבעת הסייגים. אני מוריד את הרביזיה.
היו"ר א' גולדשמידט
אני נועל את הישיבה בעניין זה. כל טוב לכם.

שינויים בתקציב לשנת ‏2000
(פניה מס' 99 לוועדה)
היו"ר א' גולדשמידט
אני ממשיך בישיבה. מונחת לפנינו פניה מספר 99 לוועדה, ומי שרוצה יכול להישאר. באה הרפרנטית מתל-אביב, אני רוצה לכבדה כדי שלא תחזור כלעומת שבאה. אתם יכולים להשאיר אותי לבד.
ק' סימיון
ההעברה התקציבית - עניינה "נתיב" של לשכת הקשר, שמטפלת בסוגיית העליה מברית-המועצות. מתבקשים כאן שלושה שינויים: שינוי ראשון הוא הגדלת ההוצאה המותנית בהכנסה בסך 2.5 מליוני ש"ח. מקור ההכנסה הוא תרומות שהתקבלו במהלך השנה מהפדרציות היהודיות בארצות-הברית. התקציב יממן פעולות בחו"ל וכן העסקת שליח לחבר המדינות. כל הפעילויות בחו"ל הן פעילויות שנעשות במדינות ברית-המועצות לשעבר. פניה שניה היא לגבי תוספת של מליון ש"ח למימון פעילות נתיב בארץ ובחו"ל בהתאם לסיכום בין המשרדים. פניה שלישית היא לגבי הפשרת 1.5 מליוני ש"ח מתוך הרזרבה לנושא מערכת המיחשוב בהתאם לקצב התקדמות הפרוייקט.
מ' גפני
מה היא הפעילות של "נתיב" בארץ?
ק' סימיון
בארץ יושב רק המטה, ואין ל"נתיב" פעילות בארץ.
מ' גפני
אם כך, למה צריך כסף? אינני מדבר על המחשב. למה צריך כסף לפעילות בארץ? האם זה לא היה בתקציב?
ק' סימיון
יש בתקציב. זו פעילות שוטפת של המטה בארץ.
מ' גפני
אם כך, למה צריך עוד כסף?
ק' סימיון
הרכש נעשה כאן בשביל פעילות שנעשית בחו"ל.
ו' שירי
מספיק.
ק' סימיון
הפעילות בארץ היא פעילות בשקלים.
מ' גפני
אני חוזר על שאלתי: אנו אישרנו תקציב לפני כמה חודשים, ובין היתר אישרנו גם את תקציב "נתיב" בתוך תקציב המדינה. מה קרה היום בפעילות בארץ? אינני מדבר על הפעילות בברית-המועצות.
ו' שירי
יש יותר עולים. מספר העולים גדל.
ק' סימיון
בפעילות בארץ הכוונה כאן לתקציב שיקלי שמממן למעשה פעילויות בחו"ל. כל הפעילות של "נתיב" היא בחו"ל. יש מטה בארץ שיושב ועושה את כל התחום הקונסולרי של אשרות העליה ומכין את כל הספרים.
א' וילן
לא זה מה שהוא שאל אותך. הוא אומר: אישרנו למטה הזה את התקציב לפני ארבעה חודשים. למה עכשיו את רוצה להוסיף למטה בארץ עוד מליון ש"ח?
ק' סימיון
זה לא למטה בארץ. זה הכל למימון פעילויות בחו"ל. זה בהתאם לסיכום בין המשרדים. הארגון נמצא במצוקה תקציבית.
ש' שמחון
חבר-הכנסת גפני, לדעתי, היא באה במיוחד מתל-אביב והבהירה עצמה יפה.
היו"ר א' גולדשמידט
אני מעמיד להצבעה את פניה מספר 99 לוועדה.

ה צ ב ע ה

פניה מס' 99 לוועדה התקבלה ברוב קולות.
היו"ר א' גולדשמידט
פניה מספר 99 לוועדה אושרה בהתנגדותו של חבר-הכנסת גפני.

אני נועל את ישיבת הוועדה.

אני מודה לכולם.


הישיבה ננעלה בשעה 11:30.

קוד המקור של הנתונים