פרוטוקולים/כספים/286
פרוטוקולים/כספים/286
ירושלים, כ"ב ב אדר ב, תש"ס
29 במרץ, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 106
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ל' באדר א' התש"ס (7 במרץ 2000), שעה 10:00
נכחו: חברי הוועדה: מאיר שטרית - מ"מ היו"ר
אבשלום וילן
עופר חוגי
אמנון כהן
ישראל כץ
לימור לבנת
יעקב ליצמן
נחום לנגנטל
רחמים מלול
מאיר פרוש
ויצמן שירי
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 07/03/2000
תקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות מסויימות) (תיקון), התש”ס-2000; תקנות מס הכנסה (קביעת שיעור הריבית) (תיקון) תקנות מס הכנסה (קביעת שיעור הריבית לעניין סעיף 3(י)) (תיקון); דרך ההפרטה של חברת ההשקעות לפיתוח התעשיה בישראל בע"מ
פרוטוקול
נושא 1: יוני קפלן - נציב מס הכנסה
אוסקר אבו-ראזק - סגן נציב מס הכנסה, משרד האוצר
משה אשר - יועץ הנציב, נציבות מס הכנסה, משרד האוצר
תמר לומברוזו - מנהלת מחלקת חקיקה, נציבות מס הכנסה,
משרד האוצר
איתן אביבי - איגוד המסחר
עזרא עטיה - איגוד המסחר
חזקיה ישראל - התאחדות התעשיינים
איתן צחור - עו"ד, לה"ב
ברוך שניר - לשכת המסחר
חיים כץ - לשכת יועצי המס
אבי נוסבאום - לשכת יועצי המס
ישראל שטראוס - לשכת רואי-חשבון
נושא 2: דורון כהן - מנהל רשות החברות הממשלתיות
עופר טרמצ'י - מנהל יחי' הפרטה, רשות החברות הממשלתיות
יעל צמיר - רפרנטית, רשות החברות הממשלתיות
גונן גומלסקי - עו"ד, רשות החברות הממשלתיות
1) תקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות מסויימות) (תיקון), התש"ס-2000.
2) תקנות מס הכנסה (קביעת שיעור הריבית) (תיקון)
תקנות מס הכנסה (קביעת שיעור הריבית לעניין סעיף 3(י)) (תיקון)
3) דרך ההפרטה של חברת ההשקעות לפיתוח התעשיה בישראל בע"מ.
תקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות מסויימות) (תיקון), התש"ס-2000
אני פותח את ישיבת הוועדה. מצאנו לנכון, שעדיף שאנהל ישירות את מליאת הוועדה במקום לנהל ועדת משנה ולחזור לפה. על סדר יומנו שורת תקנות מס הכנסה, והראשונה בהן היא: תקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות מסויימות) (תיקון), התש"ס-2000. נתחיל בנושא הוצאות לינה.
מגיעות לפורקן כל הוועדות שעמדתי בראשן. אתמול היתה הוועדה לפיצויים בצפון. זו חקיקה של ועדה שעמדתי בראשה עוד כשהייתי סגן נציב.
כן, זו ועדת קפלן 2. היא הרבה יותר שקטה מהוועדה הקודמת. מטרת הוועדה הזו היא לא לכפות ולהוסיף נטל מס.
מטרת הוועדה, שעל רקע זה הקמנו אותה, היתה לא להטיל נטל מס ומצד שני גם לא לעשות הקלות במיסוי, אלא הכל מתחיל ונגמר בהקלות ביורוקרטיות. פנינו לסוגים מסויימים של הוצאות, שמה שמנחה אותן הוא שהן הוצאות מעורבות, כלומר חלקן הוצאות פרטיות וחלקן הוצאות עיסקיות. יש פה שורה שלמה של הוצאות.
זוהי הקדמה. כפי שאמרתי, המטרה היא לא לגבות יותר מסים ולא לגבות פחות מסים. המטרה היא לנסות לעשות סדר ביורוקרטי. כל ההוצאות שמנויות פה - הוצאות לינה, הוצאות ארוחות, הוצאות ביגוד, הוצאות כיבוד--
--וגם הוצאות אחזקת טלפון - מה שעומד מאחוריהן הוא שהן הוצאות מעורבות: חלקן הוצאות פרטיות וחלקן הוצאות עיסקיות. כשמוציאים את ההוצאה, היא הוצאה מעורבת. אנו באנו בנסיון לקבוע איזה שהוא קו; במקום שהמפקחים שלנו, כשהם עושים את הביקורת, יבואו לכל סוג כזה של הוצאה ויגידו: "חלק מוכר, וחלק פרטי" ואז מתחילים להתווכח על כל מיני דברים קטנים, באנו וניסינו לקבוע לכל הדברים האלה איזו שהיא ריצפה מסויימת ולבוא ולומר: "עד הריצפה הזו זה מוכר, ומעל הריצפה הזו זה לא מוכר".
לא צריך הוכחה. אומרים: עד הריצפה הזו זה מוכר, ומעל הריצפה הזו זה לא מוכר או הפוך. וזאת, בסכום או באחוזים מההוצאה.
אנו הולכים פה אחרי הגיון, שאנו מנהיגים בהוצאה שהיא הכי כבדה. יש תקנה לגבי הוצאות רכב, בה לא עושים בדיקה ספציפית האם ההוצאה היא הוצאה עיסקית או הוצאה לא-עיסקית. בהוצאות רכב יש תקנה ישנה נושנה וטובה, לפיה כל אדם שנוסע לצרכיו העיסקיים ברכב פרטי עד 9,900 ק"מ הכל פרטי ומעבר ל-9,900 ק"מ הכל עיסקי באופן יחסי. אם הוא לא נסע 9,900 ק"מ, 25% מזה הם הוצאה מוכרת. אותו הגיון הינחה אותנו בהוצאות האלה. כלומר, באנו וניסינו לבדוק אותה ולקבוע איזו שהיא ריצפה מסויימת ואמרנו: "מעל הריצפה זה לא מוכר, ועד הריצפה זה כן מוכר".
לגבי הוצאות לינה, לפי מה שאתם מציעים פה, הרעיון הוא שתותר בעיקר בניכוי הוצאות לינה עד 81 דולר, ולינה שגבוהה מ-81 דולר - 75% מזה.
דרך אגב, פה אנו די מעתיקים את סכום הוצאות הלינה שמוכר, כאשר אדם נוסע לחו"ל לצרכים פרטיים. קבענו פה איזו שהיא ריצפה.
אינני חושב, שזה זול. המדינה שלנו קטנה. אם הוא נאלץ לישון מחוץ לבית, מכירים את כל ההוצאה עד 81 דולר. אם הוא לקח לעצמו איזה שהוא דיור יוקרה והעדיף את הנוחיות הפרטית שלו- - -
האם מנהל חברה גדולה, שעכשיו שוייה בחו"ל 300 מיליארד שקל, שהולך לישון באילת, יישן בצימר של יטבתה?! הוא יישן, נניח, במלון "הנסיכה". יכירו לו 81 דולר--
הגשתי שאילתה לפני שבועיים לשר האוצר. אני יודע, שיש עובדי מדינה שמסתובבים. עד 100 ק"מ זה הגיוני, אך אם מישהו צריך להסתובב מתוקף עבודתו, השאלה היא האם מישהו עושה לו חותמת שזה בסדר.
כתוב פה: "ממקום מגוריו או ממקום עיסוקו העיקרי". אם יש אחד כזה שמסתובב, אפשר לבחון זאת ממקום העיסוק שלו.
נעבור על כל נושא לפי הסדר. לגבי לינה, הערתם היא שיש לבטל את המיגבלה של מספר הקילומטרים לבית, כי ממילא ההוצאה תוכר רק למי שמוכיח שהיתה דרושה ליצור הכנסה כמשמעות המושג בסעיף 17 לפקודת מס הכנסה ולא נראה כי ניתן להוסיף מיגבלות שרירותיות נוספות. פה אתם מוסיפים מיגבלה של 100 ק"מ שלא היתה קיימת עד היום. למה? מה זה משנה אם הוא גר בגבעתיים וישן בתל-אביב? נניח, שהוא לא רוצה לחזור הביתה.
עליו להוכיח לפקיד השומה שזו הוצאה שנעשתה לצורך ייצור הכנסה. נניח, שהוא גר בגבעתיים ויש לו כנס בתל-אביב בן יומיים והוא ישן בתל-אביב במלון ולא חזר הביתה בלילה ובבוקר. למה זה לא מוכר כהוצאות?
תחילה, אני חייב לומר שלשכת רואי החשבון, שנציגיהם עדיין לא פה, פנתה אלינו והיה איתה דיון מוקדם ביום ראשון והסכמנו איתם בכמה דברים.
כל מה שאני אומר עכשיו, למעשה, בעניין הזה הוסכם.
חבר-הכנסת מאיר שטרית, אתה אומר שאם הוא נמצא 30 ק"מ מהבית הוא יבוא ויצטרך להוכיח שזה לצורך עיסקו, וזה בדיוק מה שרצינו למנוע - את הויכוחים האלה האם במקרה כזה זו הוצאה לייצור הכנסה. אינני רוצה לנהל את הביורוקרטיה הזו. אני רוצה, שהחבר'ה שלנו, רואי-החשבון ובעלי העסקים ,יהיו עסוקים בדברים העיקריים.
אתה כולל זאת בתקנה ואומר: "אם הלינה היא במקום המרוחק 100 ק"מ... אלא אם שוכנע פקיד השומה שהלינה היתה הכרחית...".
אבל, אז, מבחינה משפטית, אתה בא ואומר: "זה היה 80 ק"מ, אך גמרתי לעבוד". לדוגמא: עוזרים פרלמנטריים של חברי-הכנסת בליל ההצבעה על התקציב. הוא גר לא במרחק של 100 ק"מ אלא ברמלה. עליו ללכת לנמנם 4-3 שעות, כדי להיות פה. בדרך הזו הוא מרים את הנטל, גם אם זה פחות מ-100 ק"מ, ואז זה יוכר.
לגבי עובדים, יש תקנה 5 שמדברת על כל ההוצאות האלה ואומרת שאם המעביד שילם את ההוצאות האלה, חזקה שהוא לן ושזה לצרכי עבודה. יש להבחין בין בעל עסק עצמאי לבין העובד השכיר. לגבי העובד השכיר, ברגע שהמעביד החזיר לו את ההוצאות האלה, חזקה שזה בסדר. לגבי העצמאי או כל בעל מקצוע אחר, עליו להוכיח לפקיד השומה.
מה קורה היום בנושא של 100 ק"מ? היושב-ראש הביא את הדוגמא של גבעתים. לגבי מי שגר בגבעתיים והולך ללון בתל-אביב ויבוא לפקיד השומה ויגיד לו: "את הלינה הזו עשיתי כדי ליצר הכנסה", היום הויכוחים האלה מתחילים בבוקר ונמשכים יומיים ולא מסתיימים. זו סתם ביורוקרטיה ושריפת משאבים.
על-פי התקנה שאתם מציעים, אם זה פחות מ-100 ק"מ, עליו לבוא לפקיד השומה ולהוכיח לו שזה נעשה כדי ליצר הכנסות.
מה שקורה היום הוא, שאותו אחד שלן צריך לנהל ויכוחים עם פקיד השומה. סביר להניח, בהסתברות גבוהה מאד, שמי שאכן גר בגבעתיים והולך ללון בתל-אביב פקיד השומה לא יכיר לו בהוצאה הזו ויגיד לו שההוצאה הזו היא הוצאה פרטית.
תוציא כנסים מזה. לגבי כנסים, גם היתה הערה. ישראל שטראוס, אמרתי כאן שהייתם אצלנו ביום ראשון בערב וברוב הדברים הגענו להסכמות. זה אומר, שאינך מדבר היום.
את נושא הכנסים העלתה גם לשכת רואי-החשבון. התשובה שאנו נתנו היא: במסגרת ההחלטה הזו, במסגרת הוועדה הזו, אנו דנו גם בנושא הכנסים וגם בנושא לימודים בכלל. הכל נכנס שם. זה לא מובא עדיין בהצעת החקיקה הזו. אנו נביא זאת כנראה לתיקון רק החל משנת 2001.
אמרתי ללשכת רואי-החשבון ואני אומר כאן, שאנו נבהיר שנושא כנסים לא נכנס בהוצאות הלינה האלה בהוראת הביצוע שנוציא כפרשנות לזה.
אני חושב, שיש הגיון במה שהוא אומר. נניח, שמישהו נסע באופן פרטי עם המשפחה ורוצה לרשום זאת כהוצאה. עד 100 ק"מ זה אכן נראה לא סביר שהוא ירשום זאת כהוצאה. מעל זה, זה כבר הגיוני. כלומר, ממילא פה יש עוד משחק עם פקיד השומה.
מה שקורה כאן הוא, שמתחת ל-100 ק"מ זו העברת נטל ההוכחה לנישום. כאשר, למשל, יש קו עימות בצפון יבוא לעסקים בירושלים וישאר ללון ואנו נאמר לו שזה לא עיסק, אנו נצטרך- - -
ההתדיינות הזו עם נישומים רחוקה ממציאות של אפשרות להידון מול כל נישום ונישום. בדרך כלל, רואה-החשבון מגיש דו"ח של הנישום לפקיד השומה. למיטב ידיעתי, בדרך כלל, רואי-החשבון מוסמכים לאשר את הדו"ח בעצמם. במצב היום אין שום סיכוי שפקידי השומה ימצאו כל אחד מהאנשים שלן בבית-מלון וינכו לו חצי דולר או 100 דולר או לא ינכו לו וינהלו משא ומתן. זה לא יקרה, והמקרה הטוב ביותר הוא מידגם. זה אלמנטרי.
יכול להיות, שכדאי לחתוך זאת אחרת, כלומר להגיד: "אם הבקשה שלך היתה עד 81 דולר הכרה, אנו מכירים זאת בלי התדיינות. הכרה מעל 81 דולר - תוכיח". ואז, האיש יעשה חשבון. אם הוא רוצה להתדיין איתכם, יגיש בקשה מעל 81 דולר ויבוא ויוכיח. אם הוא מגיש עד 81 דולר, שממילא אתם מכירים בלי התדיינות, הוא פטור.
אבל, אז נשאלת השאלה איפה מקום עיסוקו העיקרי, מכיון שאנו גם בודקים את המרחק ממקום העיסוק העיקרי של האדם. אם יש מצב שהוא ישן 360 יום בשנה, אולי מיקום מקום עיסוקו העיקרי השתנה.
אני חזקיה ישראל מהתאחדות התעשיינים. נושא 81 הדולר איננו ריאלי ואיננו משקף את המציאות ומה שקורה במחירים האלה. אנו מציעים, שהנושא הזה ייבדק ויותאם למציאות.
הסכום של 81 דולר לא משקף את המציאות. אני מציע, שנציבות מס הכנסה תבדוק בבתי-מלון ותעשה איזה שהוא ממוצע שיהיה מוסכם עליה, שישקף את המציאות במשק.
חברים, אם רוצים להתקדם, תנו לי לנהל את הדיון. אני מבקש לא להתפרץ באמצע.
חזקיה ישראל, אתה בא בטענה שהסכום הזה נמוך מדי, אך תגיד מה במקום. אומרים לי, שהיום לא מוכר כלום ועל כל דבר מתדיינים. אומרים לך עכשיו: עד 81 דולר מכירים אוטומטית, ומעל 81 דולר מכירים 75% מההוצאות. האם אתה חושב שצריך להכיר ב-100% מההוצאות?
לא אמרתי זאת. כאשר מס הכנסה קובע 81 דולר, עליו להגיד לחברי הוועדה איך הוא קבע את הסכום הזה. אם זה יישמע סביר, תקבלו זאת.
לגבי דברי יוני קפלן, אנו אכן ישבנו והגענו לשורת הבנות, אך ברצוני להגיד בנושא כנסים שלא מקובל שזה יהיה מ-2001. זה צריך להיות כתוב היום, כי אחרת אלה תקנות נגד ירושלים שכן אין 100 ק"מ מתל-אביב להר הכרמל ואין 100 ק"מ מתל-אביב לירושלים. נושא הכנסים צריך להיות כתוב פה בתקנה.
ישראל שטראוס, אגיד מה אמרתי. אנו מתכוונים להביא הצעת חקיקה, תקנה, להשתלמויות וללימודים בכלל ולא רק להשתלמויות וכנסים איך להכיר את ההוצאה. זו הצעה, שנמצאת אצלנו בדיונים. דרך אגב, באותה ועדה גם קיבלנו החלטה על הדברים האלה. אבל, הנושא נמצא בהתדיינות. אמרתי, שאנו מביאים לפה היום החלטות שאנו מעריכים שזו לא תוספת מס.
אנו נביא, לקראת 2001, הצעת תקנה בעניין הזה. לדעתנו, ניתן לפרש גם במה שאנו אומרים כאן שזה לא כלול בכנסים. את הפרשנות הזו - כאשר נכתוב את הוראות הביצוע שמסדירות את העניין הזה - נכתוב. אם אתם רוצים שזה יהיה כתוב בתוך התקנה ואינכם מאמינים לפרשנות שלנו לזה, אפשר לעשות זאת.
לא. אנו מוציאים הנחיות. חבר-הכנסת ליצמן, האמן לי שכאשר הם קוראים את החוק הם לא יודעים מה כתוב. הם קוראים את דברי ההסבר. בדברי ההסבר, שאנו נכתוב, נכתוב שזה לא כולל כנסים.
אדוני הנציב ואדוני היושב-ראש, האזרח שומר החוק - לפעמים, זה מאד נחמד בעיניו שהנציב מרשה לו לעבור על החוק.
האינני יודע לקרוא?! הוא כבר ניהל איתי הרבה שיחות. נפגשנו וקיימנו שיחה ארוכה בעניין זה שלשום. לשם מה לנהל כעת שיחות איתו? מקובל עלי כל מה שאתה אומר. צריך שיהיה כתוב בתקנות שההוראה הזו לא מתייחסת לכנסים, וזה הכל. למה זה צריך להיות בדברי ההסבר.
זו לא התנגדות עקרונית, אך צריך להבין דבר כלשהו. הבעיה, שישראל שטראוס בא ומעלה היא נושא השתלמויות במרחק של פחות מ-100 ק"מ - הכנסים של תל-אביב-ירושלים.
נגיע גם לנושא המחיר. לגבי פחות מ-100 ק"מ, נכון שהנטל יותר כבד, אך הוא לא בלתי אפשרי. החוק, במתכונת היום, מאפשר את תביעת ההוצאות וקבלתן.
יישב במשרד שומה ויעשה שומות בהתאם. אם אומרים שזה לא חל והנציב מוכן לכתוב זאת בדברי ההסבר שלו, במקום שזה יהיה בדברי ההסבר אפשר להוסיף זאת בתקנה.
ישראל שטראוס התחיל אך לא סיים לגבי נושא ירושלים ו-100 ק"מ. למעשה, אנו מפקירים את הבירה. מה הם 100 ק"מ? את מי מנטרלים ה-100 ק"מ? - רק את ירושלים. אם תיקח בחשבון אנשים שנוסעים לירושלים, וזה הרי מוקד עליה לרגל לכולנו, פה אנו מונעים לינה בירושלים ואומרים שזה אסור - זו המשמעות.
זה לא מה שכתוב. ברצוני לפרש את התקנות בשפה עברית פשוטה, ולא בשפת משפטנים. התקנות אומרות כדלקמן: מס הכנסה יכיר במלוא הוצאות לינה עד 81 דולר, ואם זה מעל 81 דולר - ב-75% מההוצאות אם הלינה היא מעל 100 ק"מ. אם זה מתחת ל-100 ק"מ, יש להניח את דעת פקיד השומה שאכן ההוצאה הזו נעשתה לצורך קיום הכנסה. תגיד לי מה לא בסדר בזה.
תחילה, אני לא הייתי משתמש במונח "הכרחי לייצור הכנסה", שהרי מה היתר? האם זה לא הכרחי לייצור הכנסה?
בעצם השימוש בביטוי "הכרחית לייצור הכנסה", אתה אומר שכל היתר לא הכרחי לייצור הכנסה. אין הגיון בשפה הזו.
יותר מזה - הוא נתן דוגמא טובה: הייתי בכנסת, והייתי צריך להצביע בעד התקציב. מי צריך להחליט בנושא הזה?
השאלה היא מי הוא הקובע. זה אותו מפקח ממס הכנסה שצריך להכריע האם זה היה הכרחי או לא היה הכרחי.
אבל, ידידי איתן צחור, גם לגבי 81 הדולר פקיד השומה צריך לאשר זאת. אם הוא חושב שזה לא נעשה לצורך הכנסה, הוא לא יכיר לך ANYWAY. אתה אומר הפוך. פקיד השומה ממילא צריך להוכיח את חוות דעתו שזה באמת הכרחי ליצירת הכנסה בכל מקרה.
אבל, זה סותר את כל התקנות האלה, כי כל התקנות האלה מיועדות בעצם לנסוע באיזה שהוא אוטובוס ללא תחנות.
כן, אבל על מה אני הולך להתווכח? לכן, אני הייתי מעדיף את הגירסה שאתה הצגת קודם שהיא הרבה יותר חכמה, שבאה ואומרת: בואו ונקבע סכום אבסולוטי.
אם כך, איך אכן לא ינצלו זאת לרעה, כדברי הנציב, שהאחד ילך וישן כל החיים בבית-מלון, 360 יום בשנה, ויגיש הוצאות למס הכנסה?
אם אתה רוצה לפשט, אתה אומר: עשרה ימים בשנה זה עדיין גדר סביר. אתה אומר, שאתה נותן מראש עשרה ימים לכולם.
אנו לא יודעים, כי אנו לא משלמים. הכנסת משלמת ישירות. למיטב ידיעתי, זה 70 דולר ללילה.
אלמלא הסידור המיוחד שהיה לכנסת, אפילו חברי-הכנסת שגרים באיזור מנתניה עד אשקלון היו חייבים במס על זה.
גם אני אף פעם לא נשאר.
אשתמש בסלוגן שכבר השתמשתי אתמול בדיון הוועדה: האוייב של הטוב הוא הטוב מאד. אנו באים לפה ומציעים איזו שהיא נוחות ביורוקרטית. אי אפשר להביא את העניין הזה עד הסוף. באו ואמרו לנו, ונתתי קודם את הדוגמאות, שיצטרכו גם ללון מחוץ לבית במרחק של פחות מ-100 ק"מ. איתן צחור, מה שאתה אמרת לא נכון, מכיון שהכל יוצא מסעיף 17. תמיד זה חייב להיות הכרחי. כל מה שאומר הנושא של מעל 100 ק"מ זה שהוא למעשה מעביר את נטל האחריות להוכחה בעניין הזה.
יוני קפלן, אולי אומר משהו כדי לפשט ואולי אפילו לעזור למס הכנסה. אם אתה מודד 100 ק"מ מביתי, מבית ישראל שטראוס, מבית חבר-הכנסת ישראל כץ או מכל בית אחר, בכל פעם זה משהו אחר. הייתי מציע, שתקחו 70 ק"מ ותעשו זאת מעיר לעיר.
לגבי המרחק, אפשר לכתוב שהמרחק יימדד לפי תקנה 3 לתקנות ניכוי הוצאות מסויימות, כלומר יהיו אותם כללים, ומדובר על גבולות הערים.
אם כך, תוריד את ה-100 ק"מ. פה, בתקנה, אתה מציע שזה יהיה ממקום מגורים. אם אתה רוצה להרחיב, תעשה זאת מעיר לעיר ותוריד את ה-100 ק"מ, כי אחרת אתה מגדיל זאת מעל 120 ק"מ.
למה אני שואל? יכול להיות שמישהו יבוא ויגיד שהוא רוצה לחזק את ירושלים ולהגיד: "כמו שמשאירים את כל נושא של 81 דולר- - -
על-פי חוות דעת היועצת המשפטית ניסחנו לגבי כנסים ויתווסף בסוף הסעיף: "הוראות פיסקה זו לא יחולו על הוצאות לינה שהוצאו במסגרת כנס עיסקי שבו השתתף הנישום".
אנו מוסיפים פיסקה לסוף הפיסקה הראשונה לגבי הוצאת לינה: "הוצאות פיסקה זו לא יחולו על הוצאות לינה שהוצאו במסגרת כנס עיסקי או מקצועי במסגרת עיסוקו של הנישום, שבו השתתף הנישום".
יש לי פה בעיה ניסוחית, ואני צריכה סיוע של היועצים המשפטיים. אתם אומרים, ואנו נמצאים עכשיו בתקנות שלפניכם, שבמקום פיסקה (3) בתקנה 2 יבוא: הוצאות לינה וארוחות - כל מה שאנו מדברים עכשיו. אני פותחת את התקנות העיקריות, ולמעשה פיסקה (3) היא הוצאות אש"ל. אתם מחליפים את כל הפיסקה ומורידים את ההגדרות של "מקום", "ישוב", "מחוץ לתחום" וכו'.
אנו נסמיך את היועצת המשפטית לנסח זאת כהלכה.
מי בעד אישור הסעיף לגבי הוצאות לינה? ירים את ידו.
ה צ ב ע ה
הסעיף לגבי הוצאות לינה התקבל.
אנו מאשרים את סעיף הוצאות לינה.
אנו עוברים להוצאות ארוחות, ומדובר על שבעה שקלים לארוחה.
היום, למעשה, ארוחות בוקר, צהריים וערב לא מוכרות. בעבר היו מוכרות הוצאות אש"ל, כאשר השקל היה 10,000 לירות, וזה היה לפי הסדר הבא: שקל, ארבעה שקלים ושני שקלים.
כמו שאמרו פה, זה מטורף. דה-פקטו, שבעת השקלים האלה לא מצביעים על שום דבר. המחוקק שחק את המחיר באמצעות זה שלא עידכן את המחירים, מכיון שהוא הגיע למסקנה שאוכל הוא הוצאה פרטית ולא הוצאה עיסקית; גם אם אתה נמצא מחוץ לביתך וגם אם היית בביתך, עליך לאכול. לכן, הנושא לא עודכן, ולמעשה המחוקק שחק אותו לאורך השנים. אנו, בתקנה הזו, רוצים להוריד זאת בכלל מסדר-היום ולהשאיר רק את ההכרה בהוצאות ארוחת בוקר שכלולות במחיר הלינה, במידה ולצורך העסק נאלצת לישון מחוץ לבית.
זה לא רק עובדי מדינה, אלא בכלל. לא נכון להגיד שאדם אוכל בלאו הכי. כשהוא אוכל בבית, זה לא עולה לו כמו שזה עולה לו כשהוא אוכל בחוץ. אדם יוצא לעבודה וחוזר בערב.
לגבי מי שעובד במשרה מלאה גם במשרד, את צודקת. גם ישראל שטראוס, שעובד מדי יום מהשעה 08:00 עד השעה 20:00 בערב במשרדו, צריך לאכול.
הוא צריך לאכול. אני מניח, שאינכם באים להציע לנו כאן עכשיו שבהוצאות האוכל של כל מי שנמצא מחוץ לביתו או בעבודתו אנו נכיר כהוצאה. זה לא סביר, וזו הוצאה פרטית. ההוצאה הזו במהותה היא הוצאה פרטית. את לא היית בתחילת הצגת הדברים, ואמרתי שאנו באים לעשות כאן סדר ביורוקרטי. אין שום הצדקה להמשך סיפור שבעת השקלים. צריך להורידו, נושא שלוש הארוחות, מסדר-היום של המחוקק, והוא לא צריך להיות בספר בחוקים. מה שכן צריך להכניס זה את ארוחות הבוקר כאשר אדם נאלץ ללון מחוץ מביתו שזה כמו מחיר ארוחה, ואת זה אנו הכנסנו.
האם היום ההוצאות של עובדי מדינה או עובדים אחרים מחוץ לבית לארוחת צהריים הם יקבלו על חשבון מעביד, כפי שאני מבין?
יש מקבלים על חשבון המעביד. יש שם תנאים מתי זה מוכר, וזה מוגבל לשבעה שקלים. אם מקבלים יותר, זה חייב במס. עובד מס הכנסה היוצא מחוץ למקום עבודתו במרחק מסויים, וההגדרה גם מאד סבוכה ואם תרצו נציג אותה--
יש לי עוד כמה שאלות הבהרה. מה קורה עם כל הארוחות העיסקיות שכל אנשי העסקים אוכלים בכל המסעדות?
לא מכירים. היושב-ראש שטרית, מה עם ביטוח הדירה שלך? האם אינך מבטח את דירתך?! זה לא מוכר. היושב-ראש שטרית, אתה צודק מבחינת פקידות בכירה, כי למעביד שלהם זה לא מוכר. אבל, המנהל אדיש לזה.
ישראל שטראוס, אולי נדלג על נושא הוצאות ארוחות - היושב-ראש שטרית שאל שאלה לעניין - ואגיע לסעיף 3 המדבר על הוצאות כיבוד.
היום, רוצים לבטל זאת לגמרי. הוא מציע היום לבטל את שבעת השקלים של הוצאות אש"ל, ולהכיר בהוצאות לינה וארוחת בוקר.
חשוב לי לחזור על דברי הפתיחה שלי, כיון שנוספו חברי-כנסת חדשים לישיבה, ולומר מה עומד פה ברוח כל ההצעות. אני חושב, שזה מאד חשוב וזה יחסוך לנו הרבה מאד זמן. בכל ההצעות, שאנו מביאים לכאן - ניכוי הוצאות מסויימות - לא מדובר על תוספת גביית מסים או על הפחתת גביית מסים. זה סוג של תקנות שקיימות היום בפקודת מס הכנסה, ואנו באים לפה ורוצים לעשות סדר ביורוקרטי כדי למנוע עימותים בין נישומים ומייצגים לעובדים שלנו. זו המטרה שעומדת מאחורי העניין הזה. יש היום בחוק תקנה גדולה מאד שעוסקת בתחום הוצאות רכב. סוג ההוצאות כאן הוא מה שנקרא: הוצאות מעורבות, שאלה הוצאות שחלקן הן הוצאות פרטיות וחלקן הוצאות עיסקיות, ואף פעם אינך יודע איפה הגבול. אנו רוצים, שגם הנישומים, גם המייצגים וגם העובדים שלנו - כולם יגעו בדברים העיקריים ולא יגעו, תסלחו לי, ב'פיצ'פקעס'.
עשינו זאת בהוצאות רכב, שהן ההוצאה הכי כבדה, והמחוקק חי עם זה בשלום בצורה נהדרת. באים ואומרים: מי שיש לו הוצאות רכב עיסקות, עד 9,900 ק"מ הכל לא מוכר, ומעבר לזה הכל מוכר ואם יש לך פחות - 25% מוכר.
זה מאד הגיוני, ואנו חיים עם זה בנוחות והציבור חי עם זה בנוחות, למרות שזו הוצאה שמבחינת המהות שלה יותר גדולה פי כמה מהוצאות אלה.
לגבי רכב, אתה התאמת את החוק למציאות - לאומדן של 9,000 ק"מ ומעל 9,000 ק"מ. אינני רוצה לנקוב במספר, אך הרבה מאד אנשים ואולי מאות אלפים עובדים ונוסעים למקומות מרוחקים וצריכים לאכול. הסכום של שבעת השקלים היה מגוחך. הם לא לנים שם, ולכן נושא ארוחת הבוקר אחרי לינה איננו רלוונטי.
הוא אומר, שהיום המצב כזה: כאשר עובד יוצא מחוץ למקום עבודתו ליום שלם, הוא מקבל אש"ל. עד שבעה שקלים זה מוכר אוטומטית, ומעל שבעה שקלים הוא מקבל את ההחזר אלא שזה נחשב לו כהכנסה.
אינני דואג רק לחברי-כנסת. יש את מה שעשיתם בנושא רכב, ודוקא בנושא זה של שיקוף אמת ומציאות אמיתית אנשים מוציאים מכיסם כדי לאכול, ומה שקורה הוא שמקום העבודה לא מכיר להם כל כך מהר בזה כי זה מחוייב במס. אם אתה משלם עליו, אתה משלם עוד כפל מס. האם להוריד לו את ה-150 ש"ח לחודש שפטורים ממס?
לא. אנו לא יכולים, בשום פנים ואופן, להכיר בנושא הוצאות ארוחות, הוצאות אוכל, כהוצאה מוכרת. זו מציאות, שאנו ניכנס פה לסבך כזה ואנו יודעים רק איך מתחילים. ה-ABUSE שיתחיל סביב העניין הזה - נדע בדיוק איפה הוא מתחיל, ואף פעם לא נדע איפה הוא נגמר. הנקודה היא, שאוכל הוא צורך פרטי קודם כל של אדם בלי שום קשר אם הוא עובד באותו יום או לא. זו ההחלטה. גם היום יש את כל הרשתות האלה של המסעדות בכל רחבי הארץ, שאתה יכול לאכול. אם אתה באמת אדם שאוכל אוכל זול בבית - אם זו הדוגמא, מה שחברת-הכנסת לבנת אמרה - שכאשר האדם בחוץ זה עולה לו יותר, זה לא נכון עובדתית.
אני אומר, שהיום בכל רשתות המזון, שפרושות ברחבי הארץ, ניתן למצוא ארוחות פחות או יותר במחיר של ארוחה בבית עם עלות הזמן, ועל הכל אתה צריך לחשוב.
הוא שחק במשך כל השנים את התקנה הזו והשאירה פחות או יותר ברמה, אחרי השחיקה, בה הגענו לשבעה שקלים. כאשר כל הסכומים עודכנו לפי המדד כפי שהיה מעודכן, הדבר הספציפי הזה של הארוחות נשחק והגיע לרמה שהוא בה היום, וניתן לבדוק זאת.
בזמנו היה פטור על ארוחות על-פי אישור פקיד השומה הרלוונטי, וב-1995 גם על העסק הזה משלמים מס ביטוח לאומי.
אנו חושבים, שבמקום לבטל זאת יש לעדכן את הסכומים ולעשות זאת למשהו סביר לפי מסעדות עממיות של מזון מהיר, ולא שבעה שקלים. אם אתה רוצה היום לאכול ארוחת צהריים במסעדה זולה ועממית ובמקומות כאלה ואחרים, אתה יכול להגיע לסדרי גודל של 20 שקל. אחרי ששחקו זאת, להשאיר ולבוא ולהגיד: "ממילא הסכום מוגזם ולעג לרש. בוא ונבטל זאת" - אני חושב, שזה צריך להיות בדיוק הפוך: לחזור למקורות ולעדכן אותו לפי מסעדות עממיות וכדו'. אינני חושב, שצריך ללכת למסעדות פאר ויוקרה, אבל יש ללכת למסעדות עממיות או מסעדות מזון מהיר.
קודם התפרצתי, ועכשיו אחזור על דבריי כדי שהם יהיו מסודר. כמו שאתם עשיתם את ההשוואות בדברים ריאליים, לינה, תעשו בארוחות ואל תברחו מזה. אף אחד לא צריך להרויח מזה שאדם עוזב את מקום מגוריו או לחלופין אדם אוכל במפעל ונותנים לו את האוכל.
אם הוא עוזב את מקום המפעל שלו ונוסע למקום אחר לעבוד באותו יום, הוא הולך להיות נענש. כלומר, הוא או המעביד צריכים להיות נענשים. מדוע? חזקיה ישראל, אינני יודע איפה אתה אוכל ב-20 שקל, ואני מניח שתיתן לנו גם את הכתובות. אם זה 50 שקל, זה יעלה לו 30 שקל. אז, הוא צריך לספוג את ה-30 שקל, וזה מה שאתם אומרים. אלא מה? אתם אומרים עכשיו, שהמעביד ישלם לו. אז, המעביד יגלם לו. כשיש גילומים, יש ביטוח לאומי ויש הוצאות.
אני אומר לך, שהוא גם צריך לישון. בביתי אחרי כמה ימים אשתי מחליפה את הסדינים והיא מכבסת את זה וגם זה עולה כסף. אז מה? האם אנו עושים חישוב גם כמה עולה לינה בבית, כשאני מדליק את האור ורואה טלויזיה?
במקומות מסודרים מאד, בהם יש ועדי עובדים וכל הדברים האלה, באיזה שהוא מקום אגיד: "הם יסתדרו".
יסתדרו עם ועדי העובדים. כל מאות האלפים, שחבר-הכנסת ישראל כץ מדבר עליהם - אני אומר לך שאין להם כלום ואין להם שום ועדי עובדים. בשם המעמד הבינוני אני בא אליכם.
ברצוני להעיר הערה ולשאול שאלה או להיפך. האם אתה יודע להגיד לוועדה כמה עובדים במשק היום מקבלים שבעה שקלים ביום בהסכמי העבודה שלהם, כדי לתת לנו איזה שהוא מושג? באלו דרגות שכר פחות או יותר מדובר?
אם אינך יודע להגיד, אני כבר אומרת לך שאתנגד לשינוי. למעשה, יש פה שלוש אפשרויות. אפשרות אחת היא לעשות שאתם מבקשים, ואני אתנגד לזה. אפשרות שניה היא להגדיל לאיזה שהם מונחים ריאליים--
ההרעה, שתהיה לגבי שבעה שקלים כפול 25 או 30 ימי עבודה, שזה בסביבות 150-200 שקל לחודש לעובדים שמקבלים זאת, זו הרעה אדירה בתנאי העבודה שלהם, מפני שזהו סכום כסף שהם מקבלים אותו ממילא. אתם מציעים כאן לקחת להם את ההטבה הזאת, ונעזוב לרגע את השאלה האם זה בסדר או לא בסדר, האם שבעה שקלים הם סכום ריאלי או לא והאם הם אוכלים בלאו הכי בבית או לא. עד היום הם קיבלו, ואתם רוצים שעכשיו ועדת הכספים תאשר שיקחו להם זאת. העקרון, על-פיו עובד צריך לקבל סכום מסויים בגין ארוחותיו מחוץ לבית ביום, כבר נקבע, ועובדה שהוא ישנו כאן בספר החוקים.
לכן, שאלתי, וגם שאלתי באלו דרגות שכר פחות או יותר. העקרון נקבע. השאלה היא האם הסכום הזה, שנשחק במהלך השנים, ריאלי או לא. אני מציעה להופכו לריאלי.
זה היה שבעה שקלים ב-1985. עם הצמדה אנו מדברים על 87 שקל. זו היתה חובה, בתקנה המקורית, להצמיד זאת מדי שנה.
נאמר בתקנה: "הוצאות... בשל ארוחת בוקר, ארוחת צהריים וארוחת ערב בנסיבות המצדיקות את... הניכוי לרבות מהות העיסוק וזמני השירות, והכל בסכומים שלא יעלו על הסכומים שיקבע שר האוצר מעת לעת בהתחשב בשיעור עליית מדד המחירים לצרכן...".
אנו שוכחים את תקופת התוהו ובוהו. עד 1974 לא היתה רפורמת בן-שחר, ולקחנו תלוש של כל עובד והרכב התלוש היה כזה במונחים של היום: רכב, אש"ל וכיבודים - 18 אלף שקל לא חייב מס, ומשכורת של 2,000 שקל. באה ועדת בן-שחר ואמרה: "בואו ונעזוב את המשחקים האלה, והכל חייב במס". אחרי שוועדת בן-שחר אמרה שהכל חייב במס ובית-המשפט העליון גם במס ערך מוסף עם התעשיה האוירית ועם "אתא" אמר שארוחה שמקבל עובד היא טובת הנאה בידו והוא חייב על זה במס, בא מס הכנסה ואמר: "אתם יודעים מה? אותם עובדים שנוסעים רחוק - אנו מוכנים להכיר להם באיזה שהוא סכום". עכשיו, אתם באים ורוצים לחזור ללפני 1984.
לא. עם כל הכבוד, אל תעוות את מה שאנו אומרים. זה בפירוש לא מה שאנו אומרים. אוסקר אבו-ראזק, אינך מקשיב לנו.
חברים אומרים, שזה בסדר שיגבו על זה מס ואין ויכוח על זה. הם רק אומרים: תעדכן את הסכום.
לא. שבעת השקלים שהיו נכונים ותקפים בשנת 1985 היו אחרי ועדת בן-שחר ואחרי ישום מסקנות ועדת בן-שחר - נכון?
אבל, זו היתה הפריצה של ועדת בן-שחר. ועדת בן-שחר אמרה, שהכל חייב. ברצוני להבהיר את משמעות הדבר הזה. נניח, שהיום שנעדכן זאת ל-87 שקל. העובדים שנמצאים במס שולי נמוך לא ישלמו מס. מי יהנה מזה? העובדים שנמצאים במס שולי גבוה.
היושב-ראש, האם אתה מקיים הצבעות? אני מוכרחה ללכת, שכן זהו יום האשה הבינלאומי. אל תסכימו לזה.
חברת-הכנסת לימור לבנת, אוסקר אבו-ראזק לא תיאר מספיק את חומרת העניין. הבעיה היא אצל המעבידים, שלא ישתמשו בזה ככלי לתת לאנשים שכר שאינו פנסיוני. לזה זה משמש. אתה הופך הכל להוצאות, ואדם רואה זאת בתלוש. יגידו לו: "תביא לי קבלות, ותביא לי זה וכו'". זה לא "תביא לי קבלות". היום, מייצרים קבלות.
אינני יכולה לעבוד בלי משקפיים. לפני אוכל אניצריכה משקפיים. האם מישהו מכיר בזה? זו הוצאה פרטית.
אשמע את הנציב. ברצוני לבקש, שיביאו לישיבה הבאה נתונים כמה עובדים נהנים מזה היום ובאלו דרגות שכר.
אענה לך על זה עכשיו. גם העשירון העליון, שאנו חושבים שהוא מי-יודע-מה, כבר לא שווה שום דבר כי זה מתחיל ב-20 וכמה אלף שקל ואף פחות מזה. אלה שמגיעים במס הכנסה שולי של 50% זה בסכום של 17 או 18 אלף ש"ח, וזה כבר החצי העליון של העשירון התשיעי. האם את שואלת אותי כמה אנשים יש? - 200 אלף.
אני שואלת כמה אנשים במשק היום ישנם שבפועל נהנים משבעת השקלים ליום ובאלו דרגות שכר. אני רוצה לדעת האם ביטול שבעת השקלים עושה משהו?
ישראל שטראוס, מה זה "כסף קטן"? האם אתה מספר לי שזה כסף קטן?! אני אומר, שזה כסף קטן. אם אתם רוצים שבחוק שלכם, אתם המחוקקים, ישארו כאלה שטויות בחוק, תשאירו זאת.
חבר-הכנסת ישראל כץ, הדיון פה הלך למקום אחר, ובכלל אפשר לעשות דיון ערכי בנושא הוצאות פרטיות, הוצאות אוכל, וניתנו פה הרבה מאד דוגמאות אחרות לגבי משקפיים וביגוד. שום דבר בעניין הזה לא מוכר. מה כל הרעיון של ועדת בן-בסט, אם אתם בכלל רוצים ללכת לצד הערכי? אנו רוצים, בסך-הכל, להוריד את שיעורי המס ולהרחיב את הבסיס. אם אנו נתחיל להפוך כל מיני הוצאות פרטיות להוצאות מוכרות- - -
אבל, יוני קפלן, זה לא נכון. כאשר תבוא עם תכנית לרפורמה להורדת שיעורי המס, יש מערכת כוללת ואז רואים מה קורה כאשר מורידים את שיעורי המס ואז מבטלים כל מיני הטבות כאלה ואחרות שהן סרח עודף למשהו שהיה. אתה בא עכשיו עם משהו נקודתי, ואינך בא עם רפורמה. זו לא הורדת שיעורי המס. לכן, אל תמכור את ה'לוקש' הזה.
חברת-הכנסת לבנת, לגבי שאלתך כמה נהנים, צריך לבוא ולומר היום שמי שנהנה מהוצאות האש"ל האלה הם רק אלה שלא בתוך מקום העיסוק שלהם - שהם יוצאים ממקום העיסוק שלהם. לכן, זה בהגדרה, ורבים מהם בכלל לא נמצאים בזה.
חברת-הכנסת לבנת, אין לי את הנתונים הספציפיים, אך אני אומר לך מראש שזה מתייחס לאוכלוסיה קטנה מאד.
חלק מכם, בדברים שאמרתם, יוצאים מדבר טעות. נדמה לי, שזה היה ב-1990 או ב-1991 כאשר הגיעו לארוחות למפעלים. בעבר, לפועלים היה פטור על ארוחות שנותנים במפעלים. בא המחוקק באותה גישה שאנו באים פה ואומרים שההוצאה הזו היא קודם כל הוצאה פרטית.
בא המחוקק ולגבי הארוחות במפעלים של העובדים ביטל את זה - את הפטור הזה. סביב אותה גישה צריך לעשות גם את העניין הזה. ודאי שלא צריך להתחיל עכשיו לחשוב האם שבעת השקלים האלה צריכים להיות 70 שקל.
רציתי ללכת ולקשור את ההוראה הזו - כדי שתראו את מה שאמרתי קודם שבכלל מטרת הנושא היא סדר ביורוקרטי - לסעיף 3 המדבר על הוצאות כיבוד. תראו מה קיים היום בחוק, והדברים קשורים ולא בלתי קשורים. תראו מה קיים היום בחוק, ואחרי זה תצביעו על שני הדברים ביחד. מה שאני אומר עכשיו הולך לעלות כסף, אך זה עושה סדר ביורוקרטי. היום, אומרים בחוק שאם הוצאות הכיבוד נעשו במקום העיסוק של הנישום לא יתירו יותר מאשר 14 שקל למכובד, כלומר לאדם שבא ומקבל את הכיבוד. לכאורה, במצב הקיים יש שלושה תנאים שצריכים להתקיים: א - במקום העיסוק, ב - למכובד, כלומר יש לבדוק תיקרה למכובד ו-ג - כל הוצאות הכיבוד שנעשות במקום העסק האחרות לא מותרות בניכוי. יושבים שוב ובודקים בכל ישיבה כמה אנשים הגיעו.
כאשר מגיעים לפעמים לבדיקה ולביקורת ואתה רואה עסק גדול ועסק מסובך, מגיעים לדברים האלה. במפעלים גדולים ההוצאות האלה יכולות להיות בסכום אבסולוטי- - -
בתקנה 2(2) כתוב: "80% מההוצאות שהוצאו לכיבוד קל במקום העיסוק של הנישום; לעניין זה, 'כיבוד קל' - שתיה קרה או חמה, עוגיות וכיוצא באלה"; אלה לא סטייקים.
לגבי התקנה עם האש"ל, אסור לי להגיד מלה עליה כי יצלבו אותי. לא חברי-הכנסת, אלא אלה שמחוץ לכנסת יצלבו אותי, כי זה כמו המלמד בעיירה שאמר שאם הוא היה יותר רוטשילד הוא היה יותר עשיר כי בנוסף לזה שהיה לו את כל מה שיש לרוטשילד הוא גם היה נותן שיעורים פרטיים והיה מרויח מהכנת תלמידים לבר-המצוה. לכן, הוא יהיה יותר עשיר.
עזוב כרגע את העניין של איך נולד האש"ל ומה משמעותו. מישהו חכם או לא חכם בשנת 1985 הקפיא זאת, וזה עבר בשקט גמור. דרך אגב, העדכון האחרון הוא ל-1984 במחירי 1984, אך זה עומד בתוקף מ-1985. הסתדרות עובדי המדינה שתקה. לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים שתקה. ההסתדרות הכללית של העובדים שתקה. ארגוני המעבידים שתקו. ארגוני העובדים שתקו. היה גורם אחד שמזמן לזמן עורר עניינים בעניין הזה - איגוד לשכות המסחר - שכל פעם היה מצטט את התקנות, פונה לשר האוצר ומבקש לעדכן זאת. הגענו למצב שהוא טוב או רע, וזה לא חשוב לענייננו. כדי להנות מארוחת בוקר בשקל עליך לצאת מהבית לפני השעה 07:00 בבוקר למקום שיש מרחק של יותר מעשרה ק"מ מגבול שטח השיפוט של הישוב בו אתה גר ומגבול שטח השיפוט של מקום עבודתך למקום אליו נסעת. כלומר, יש לך שני מבחני עשרה ק"מ בין גבולות שיפוט בשביל שקל לארוחת בוקר לפני השעה 07:00 בבוקר. מי שמבקש היום את השקל הזה וממלא את הטפסים האלה - אדם בר-דעת שנמצא על סף המס בחמשת העשירונים העליונים, כי חמשת העשירונים התחתונים לא מגיעים לסף המס, לא תובע זאת כלל. למלא את הטופס ולהגיד מאיפה הוא יצא, לאן הוא יצא שזה למעלה מעשרה ק"מ, באיזו שעה הוא יצא ולאיזו מטרה, כי בטופס יש גם להגיד לאיזו מטרה - זה בשביל ארוחת ערב בשקל אחד כנ"ל עם קבלה ובלי קבלה, ורק לגבי ארוחת צהריים זה שלושה שקלים בלי קבלה וחמישה שקלים עם קבלה. לפי שלושה שקלים ביום כאשר עשרים יום בחודש האיש נוסע בנסיעה בינעירונית, מדובר ב-60 שקל בחודש.
אם, נניח, מדובר ב-11 חודש בשנה, שכן הוא גם בחופשה ובמילואים והוא חולה וכו', הרי שזה 660 ש"ח ובמס שולי כולל ביטוח לאומי של 60%. כך הוא מגיע ל-400 ש"ח בשנה. אדם בר-דעת לא מתעסק במילוי כל הטפסים האלה בשביל 400 ש"ח.
לכן, לשם הפרקטיקה, אומר יוני קפלן: אם נשאר פה ושם בשוליים מי שעושה זאת, בוא ונפסיק עם זה. לדעתי, שישאיר זאת כתוב. יש הרבה סעיפים, שבפועל לא קורה איתם כלום.
רבותי, המצב שאנו נתונים בו הוא כדלקמן: מחד, אני מניח שהנציבות לא תסכים לשנות את התעריף של שבעת השקלים.
יוני קפלן, אני מניח שהנציבות לא תסכים לשנות את תעריף שבעת השקלים. יש לפנינו שתי ברירות: ברירה אחת היא להסכים לתקנה שהנציבות מביאה שאומרת: "אנו מבטלים לחלוטין את ההסדר של שבעת השקלים, שממילא לא מבוצע ברוב המקרים, ובמקומו מתקנים תקנה בה הוצאות הלינה בלבד ואדם שישן מחוץ למקום הלינה וארוחת הבוקר יוכרו כן כהוצאה".
הם יכירו בלינה בלי ביורוקרטיה מסויימת, כך שמי שישן בחו"ל לא יצטרך להתווכח על ארוחת הבוקר בבוקר, שזה יהיה יותר מאשר שבעת השקלים האלה בכל מקרה.
זה מה שאני אומר. האלטרנטיבה השניה היא שאנו לא משנים כלום, ואז לא מתקנים לא את זה ולא את זה.
יש נקודה אחת, שאני מבקש להבינה. במצב הקיים היום, השינוי שאתם עושים בתקנה יועיל רק לאלה שמשתמשים באמת באפשרות של לישון מחוץ לבית. לכל האחרים זה לא יביא שום תועלת.
זה לא אוטומטי. זה רק מי שעובד מחוץ למקום עבודתו ויוצא לעשרה ק"מ יותר רחוק. כמה כאלה יש?
אם לאדם יש אופי עבודה קבוע, הוא לא נכנס כאן. אם יש סוכן, שזה מקום עיסוקו, הוצאותיו מוכרות.
אני אומר, שמלכתחילה יש להעלות את הסכום הזה, כי אני כן בתפיסה האידיאולוגית שלי, שהוא בציניות זילזל בה, חושב- - -
חבר-הכנסת לנגנטל, האם אתה מעלה על דעתך דברים שאני חס וחלילה אזלזל בהם? אני אומר, שזה לא הדיון היום. הדיון היום הוא על סדר ביורוקרטי.
היו צריכים לעשות זאת, משום שאני חושב שאדם שעוזב את מקום עבודתו לא מתחשבנים איתו כרגע האם בטנו מקרקרת או לא באופן טבעי, לכן הוא היה אוכל בבית ואז לנכות מה שהוא אוכל בבית בשוויו לעומת מה שהוא אוכל בחוץ. באופן אמיתי, אם אדם עוזב את מקום עבודתו, חלק מהעניין הזה הוא שהוא יאכל איפה שהוא רוצה עד הגבלה מסויימת, וצריך לשלם לו זאת. אבל, אני מבין שאין לנו יכולת כרגע להעלות את הסכום הזה, ומכסימום הוא יכול למשוך זאת. זו היכולת שלו. לכן, בא עכשיו שיקול אחר אצלי: האם באמת להשאיר זנבות ביורוקרטיים או לא? אני בעד גישה שלא צריך להשאיר זנבות ביורוקרטיים, כי זה עושה את החוק לפלסתר וזה סתם עושה דבר שאיננו רציני.
זה שאתה אומר לנו, שאתה מרגיש טוב שלא רק דפקנו כרגע אנשים אלא גם סידרנו אותם מבחינה מסויימת, כי כרגע את ארוחת הבוקר המוצמדת ללינה לא תעקרו זאת מהוצאות הלינה, מבחינתי זה סתם: אמרתם - בסדר, בשביל המצפון. בסך הכל, זו המדינה. לכן, אני משנה את דעתי. אני חושב, שבאמת לא כדאי ששבעת השקלים האלה יהיו גם לאור התיאור הציורי של ישראל שטראוס. אבל, אני לעצמי חושב שיכול להיות שכן צריך לדון בעניין הזה וכן לתת, מחוץ למקום העבודה, את הוצאות האוכל, ואני אבדוק את זה. אם זה לא הולך בדרך של תקנות שלכם, יכול להיות שנעשה איזו שהיא הצעת חוק פרטית או משהו כזה ותתנגדו לזה.
אם אנו נבטל כאן את שבעת השקלים ביום, אנו פוגעים בחתך מסויים של עובדים. רוב העובדים האלה הם עובדים שאלה מאפייני עבודתם. מה שקורה הלאה בפועל, ואינני יודע מה החוק אומר וכל המומחים כאן יגידו לנו, הוא שאדם יקבל כך וכך סכום לאש"ל בחודש ומתוך זה מוגדר לו אש"ל פטור שבעה שקלים כפול מספר הימים ואש"ל חייב שאר הסכום הזה.
אינך בודק זאת, והוא נותן זאת בדו"ח הנסיעה. בדו"ח יש כמה שורות ויש גם שורה בה עליו לומר מאיפה הנסיעה ולאיזה מקום.
ברצוני להשמיע את דבריי. מדובר על סכום שהוא מעל 150 ש"ח לחודש שהיום פטור ממס, ואנו מדברים על כך שאדם שששכרו מעל 3,000 ש"ח כבר מחוייב במס. מה אתם מדברים על עשירונים עליונים? אדם שמרויח 3,500 ש"ח צריך לפרנס משפחה והוא צריך לאכול בחוץ.
עליו לאכול בחוץ, והסכום היה צריך להיות ריאלי והוא הוקפא באיזה שהוא תרגיל בשנת 1985. צריך, שאלה שלא היו כאן יידעו שהיו שבעה שקלים שהיום שווים 77 ש"ח, ועשו איזה שהוא תרגיל - לשר האוצר יש סמכות, והוא לא מפעיל אותה - ולא עדכנו את הסכום. אתה מוחק לכך וכך עובדים הכנסה של מעל 150 ש"ח לחודש.
מה שיקרה בפועל הוא, שיימחקו 100 או 150 ש"ח מהכנסת אותו עובד. אינני צריך להגיד לכם בכמה דברים כאן אנו נאבקים כמו על תשלום על תרופות לאנשים כאלה ואנשים אחרים - נאבקים על סכומים הרבה יותר קטנים. נאבקים על דמי אחזקה לטלפון, שהם 84 ש"ח, ונאבקים כדי לא להעלות למי שאין לו שיחות.
זו קבוצה, ופתאום מוציאים לה 100-150 ש"ח.
שנית, עושים את הדבר הרבה יותר קשה. אם חבר-הכנסת מאיר שטרית כשר האוצר היה למשל מודע לסעיף הזה והיה רוצה, אני לא יודע מה, לעשות משהו כשהוא היה שר האוצר - יכול להיות שהוא היה מחליט עם השקפת עולם אחרת. אם היה שר אוצר אחר או אם מחר יהיה שר אוצר אחר, הוא יכול להגיד: "אתם יודעים מה? אני חותם על התקנה. אני לא אמרתי 77 ש"ח, אלא שזה 30 ש"ח ליום במקרה כזה לעובדים. נעניתי לפניה. יש לי בשורה לציבור. החוק מאפשר לי". אתה בא ורוצה לסתום את--
את זה הם רוצים תוך כדי דיון אגבי בוועדת הכספים, שאנו נגד ולכן נצטרך להגיש הצעת חוק פרטית, שאני- - - בו בתשלום ריאלי או חצי ריאלי לעובד.
מצד שני, אני מבין את הנציבות שרוצה לפשט. אני חושב, שהיום דוקא, כשאתם בלאו רוצים להביא לוועדה הזו ולציבור ולכנסת רפורמה כוללת לפי השקפת עולמו של חבר-הכנסת מאיר שטרית: לבטל פטורים, לבטל אפילו בערי הפיתוח ולבטל לכל דבר בתנאי שיירד סף המס לכל קבוצה ולכל דבר- - -
אני אומר לך מה אומר מאיר שטרית, ראש סיעת האופוזיציה. האם זה לא מספיק? האם אתה רוצה את כולם בבת אחת?
אני חושב, שכל חבר כאן יסתכל בכל קבוצה ולא רק בממוצע מה המשמעות של זה ביחוד לגבי ציבורים שרוצים לעזור להם. עכשיו, הייתי מציע לא להכנס לרפורמות כאלה של הורדה, ולא חשוב כרגע מה הוא הסכום, כי אני חושב שהוא כן משמעותי לאנשים מסויימים, לפני שאתה מביא את העניין הכולל. אם עכשיו הוא יצביע בעד הורדת שבעת השקלים, זה לפי השקפת עולם כוללת אך לשאלה יש מקום רק בדיון הכולל.
לדעתי, יש להשאיר גם את שבעת השקלים ואם אפשר להרים זאת - להרים זאת, וגם בנושא הזה של ארוחת בוקר בבית-מלון צריך להשאיר זאת. כלומר, להשאיר את שניהם.
לדעתי, בדבר שהוא צודק מס הכנסה צריך לבוא לקראת האנשים ולהלחם על דברים שאינם צודקים. הנושא הזה הוא דבר צודק. מדובר על אותו אדם שנוסע ואוכל בחוץ.
כאשר הוא יוצא מהעבודה, עלות האוכל שלו הרבה יותר גבוהה מאשר אם הוא אוכל ארוחת צהריים בתוך המשרד שלו.
התקנות מנוסחות היום כך. אינני רוצה שוב להכנס לצד הערכי של העניין, אבל אתה אמרת ולכן אענה לך. איפה אתה גר?
אם תיסע לעבוד בשורש, לכאורה מגיעים לך שבעת השקלים האלה. אין בזה שום הגיון. מה זה משנה מיום שאתה עובד בירושלים?
אני חוזר על מה שהצעתי קודם. מצד אחד, הוא, יוני קפלן, צודק, כשהוא אומר: "בואו ונבטל את כל הסיפורים. אין כאב ראש גדול יותר מזה". מצד שני, אינך רוצה לפגוע בעובדים. נניח, שאין עובדים שעושים זאת, כפי שישראל שטראוס אמר קודם בצורה ציורית שאף אחד לא לוקח זאת. אני דוקא נוטה להסכים עם חבר-הכנסת ישראל כץ, שדוקא אנשים כן לוקחים זאת. צריך להגדיל זאת.
בוא ונעשה איזה שהוא סכום, תעלה זאת בסכום אחד כולל. תבטל בוקר, צהריים וערב ותהיה ארוחה אחת שאדם יכול לקבל. בדרך כלל, אין ארוחת בוקר כי אדם יוצא מביתו לאחר אוכל. תן לו לארוחת צהריים לא סכום מגוחך של שבעה שקלים. לדעתי, תן לו 30 ש"ח אבל לא מי-יודע-מה. תגדיל זאת בצורה אחידה ותבטל את כל השאר.
אני רק רוצה לומר, כדי שתבינו, שלמעשה היום התקנה הזו מפלה לטובה לעומת אנשים אחרים. היא לוקחת אנשים שנוסעים בין ערים ונותנת להם הוצאות שאחרים, במקום עבודה, לא מקבלים. היא מפלה אותם לטובה. אתה רוצה להגדיל את האפליה.
במצב הקיים היום, את זה לא מציעים לשנות. אדם במקום עבודתו לא מקבל שום הנחה או הטבה ממס בגלל ארוחות. לעומת זאת, אם אותו אדם בגלל עבודתו נוסע מירושלים לתל-אביב הוא זכאי לקבל חמישה שקלים ליום בלי קבלות ושבעה שקלים עם קבלות. וזאת, אם הוא אוכל ולא נמצא במקום עבודתו.
כדי להצדיק זאת ולקבל את שבעת השקלים, עליו לנסוע למקום אחר ולהגיש דו"ח. מה מס הכנסה אומר, שזה לא שוה את הנזק.
ברגע שאתה מעלה את התעריף, אתה יוצר אפליה יותר גדולה. לדוגמא: פועל יצור שמזיע במפעל שלו ולא מקבל אגורה, ומי שנוסע במכונית מקבל. זו אפליה.
הוא נמצא בשיעור מס שולי של 20%. הוא חוסך מס של 20 ש"ח. בפועל, ישלמו לו זאת. המעביד ישלם זאת. אני לא מונע את זה שהוא ישלם לו.
לא. זה לא איפה הוא גר ואיפה הוא עובד. נניח, שהוא עובד בירושלים. אם במסגרת עבודתו עליו לנסוע לבית-שמש לסיור, הוא זכאי באותו יום לשבעה שקלים.
הוא לא זכאי. אתה אומר שמקום העבודה הוא ירושלים. עליו לצאת בשעה 06:00 בבוקר ולחזור לאחר השעה 16:00 אחר הצהריים, כדי שיקבל שבעה שקלים.
יש פה גישה, שאומרת: "כיון שזה כל כך נמוך, בוא ונבטל". ישלהגיע למהות. לטעמי, הוצאה כזו היא הוצאה מעורבת: גם פרטית, כדברי יוני קפלן, אך היא גם הוצאה עיסקית כי למעשה יש כאן הוצאות יותר יקרות כי אדם הולך למסעדה ובבית הוא לא הולך למסעדה מדי יום ואין ספק שהוצאות במסעדה יותר יקרות. אולי, על כן, יש למצוא פתרון כמו בכל הוצאה מעורבת. אם ההוצאה היא נניח 100 ש"ח, ליחס חלק פרטי וחלק עיסקי לפי איזה שהוא מפתח. ביטול שבעת השקלים כלל לא במקום וצריך להעלות.
כאמור, אינני מביע דעה כי אני מתחייב בנפשי, אבל אומר דברים כדי שתראו את התמונה. עובד בתנאי אמת לא נפגע, כי מי שעיסוקו למשל נהג מתל-אביב לאילת שנוסע כל היום על הכביש - האם הוא יסע אם המעביד לא ישלם? המעביד משלם ומגלם זאת. עובדי משרד הביטחון שנוסעים בכל הארץ - המעביד לא משלם?! הוא מגלם זאת. כלומר, העובד - זה לא נכון. במקום אמיתי חברת חשמל שולחת טכנאים למרחק של 50 ק"מ, והם אומרים: "נסענו לשבע שעות. בלי לאכול אנו לא נוסעים". אז, חברת החשמל משלמת. כלומר, אנו עוסקים פה במעבידים. היתר זה תעשיה של דו"חות.
אמרתי: תעשיה של דו"חות. ברצוני להציע הצעה פרקטית לחברי ועדת הכספים. אם עומדת להיות רפורמה אולי, שוועדת הכספים תגיש הצעת חוק פרטית שכמו שיש רבע או חצי זיכוי על הוצאות נסיעה יהיה רבע או חצי על הוצאות אוכל.
כולם אוכלים, ואז כולם יקבלו וכולם יהיו מאושרים. היושב-ראש, למה יש לנסוע עשרה ק"מ כדי לאכול צהריים? האם אנשים לא יוצאים גם כך בבוקר וחוזרים בערב?
אבל, יש שתי נקודות זיכוי לתושב. עבור מה זה? - חצי עבור אוכל, ואחד וחצי אחוזים עבור זה שהוא תושב ישראל.
האם יש לך אומדנים? בכמה סכומים מדובר היום ולא רק בזה אלא בכל ההצעה? בכמה יהיה מדובר אחרי שנאשר?
המשמעות היא, שאם הופכים זאת לסכום מהותי, צריך להשקיע הרבה מאד משאבים בדבר הזה. היום, אנו לא משקיעים, כי זה סכום קטן. אבל, אם זה יהיה סכום גדול, כולנו נעסוק רק בדבר הזה.
אני שוב אומר, שכל הרצון פה הוא בדיוק למנוע את מה שישראל שטראוס אמר - את תעשיית הדו"חות. זה כל מה שעומד פה. אתם כל הזמן שואלים אותי כמה זה עולה. אין לנו אומדנים כמה זה עולה, כיון שאנו לא באים פה להרויח ואיננו באים פה להפסיד.
אני אומר, שאנו מניחים שמכלול ההצעה הוא אפס מס. אני מוכרח לומר, שהיה בוועדה הזו גם נושא מיסוי פלאפונים. היתה החלטה למסות את הפלאפונים שהמעבידים מעמידים לטובת העובדים וגם הפלאפונים אצל בעלי עסקים. זה לא מופיע פה בהצעה, מכיון שזו אכן היתה העלאת נטל. אזכיר לכם, שאחרי שעבר חוק התקציב אנו יצאנו בהכרזה שאנו לא נעלה את נטל המס בשנת 2000. זו הסיבה לכך, שהפלאפונים יצאו מההצעה הזו, שכן האומדן שלנו מגבייה בפלאפונים זה רבע מיליארד ש"ח.
נתתי קודם את הדוגמא של הכיבודים. בכיבודים יש הטבות כספיות. עוד מעט נגיע לביגוד, ונראה שיש שם הטבה כספית. לגבי טלפון בבית למי שמקום עיסוקו בבית, זו חד-משמעית הטבה מכיון שזה גם משפר את המצב לעומת המצב הקיים היום.
אתם יכולים לעשות כל דבר. אתם חברי הוועדה, ואתם רשאים לעשות הכל. לא צריך להפוך את הדיון הזה לדיון אידיאולוגי. מה שישראל שטראוס אמר לגבי נושא נקודת זיכוי - יש לזה עלות תקציבית. אם דנים בהרחבת מדרגות המס, דנים בהעלאת סף המס או דנים בהעלאת שיעור המס השולי, ואני בכוונה נותן את כל הסיכום של הדבר הזה, אם ההצעה הזו תתקבל - זה יבוא על חשבון הרחבת מדרגות המס, הורדת שיעור המס השולי או העלאת סף המס. מה ייצא מזה? - שאנו נתעסק עם כל קבלה של אוכל האם זה מוכר או לא מוכר והאם הוא יצא יותר מעשרה ק"מ או לא.
ברצוני לסכם את הדיון ולהבהיר את העניין. מטרתנו, בתקנות שמונחות בפנינו, פשוטה, והנציב הגדירה. מטרת התקנות האלה איננה להרויח מס או לחסוך במס למישהו. המטרה היא לנסות לעשות פחות ביורוקרטיה במערכת המיסוי.
בתקנה הראשונה לגבי הוצאות לינה הפחתנו במידה מסויימת את ההתמקחות בין הנישומים השונים לבין פקידי השומה, ועושים את הדבר יותר הגיוני. זו היתה הכוונה. גם בנושא הראשון יש אולי כאלה שנפגעים ויש כאלה שיוצאים נהנים. בסך-הכל, שלטונות המס אינם נהנים או נפגעים מהעניין, אלא פשוט מפשטים לכולם את החיים באופן יותר טוב.
התקנה השניה שמציעים היא לבטל את הזנב הזה שנותר של שבעה שקלים ברוטו וחמישה שקלים נטו ולהטיב מול זה שבהוצאות הלינה כאשר אדם ישן בבית-מלון את ארוחת הבוקר אדם לא יצטרך להוכיח ולהתווכח אם זה כן מוכר או לא מוכר.
היום, זה לא מוכר. אתם מציעים היום, כהטבה מול זה, שבהוצאות לינה כאשר אנשים ישנים בבית-מלון בעבודה, בכינוס או בעסק, יכירו בהוצאות לינה באופן אוטומטי - 80%, נכון?
עד 81 דולר יכירו בהוצאות הלינה בתוך בית-מלון בתחום הזה. זו הטבה מצד אחד והחמרה מצד שני. נכון שזה לא צדק מוחלט.
עזוב את נושא הכיבודים. לא יחליפו את האוכל. אם זה ביסקויט וכוס קפה, הוא לא יחליף את האוכל.
היום, יכול לבוא מפקח מס הכנסה ולומר שהכיבוד לעובד לא מוכר מכיון שהכיבוד מוכר רק למכובד. אתם צריכים להסתכל על הכל באותו קונטקסט.
זה מפני שזה לא מוכר. כשאני מקבל כוס קפה אצלי, לכאורה על-פי הדין ההוצאה הזו למעביד לא מוכרת.
אתה צודק. עלי לשלם עליה מס. היום, כאשר רוצים להתעמר במישהו, זה מה שאפשר לומר. פה אנו באים ואומרים: 80% מהוצאות הכיבוד.
אשר על כן, ברור שיש אולי את אותם אנשים שמנצלים את העניין הזה ונהנים מהסוגיה הזו של חמישה שקלים ברוטו כהכנסה פטורה ממס ושישה שקלים ברוטו.
תצביעו מה שאתם רוצים. המגמה, שמוצעת פה, היא להפחית את הביורוקרטיה. אני לא רואה בזה כאסון אם ישאירו לכאן או לכאן. אני בעד הפשטת התעריפים ככל האפשר. לדעתי, זה לא שווה בנזק המלך, ואני מסכים לחלוטין עם ישראל שטראוס.
ישראל שטראוס אמר, בצורה ברורה, לדעתי, ולא במלים כאלה כמו שאני אומר, ואני אומר בצורה ברורה: במקום עבודה אמיתי כאשר העובד אכן הולך בשטח, אין שום ספק שהעובד הזה מקבל את מלוא הוצאות ארוחותיו - לא שבעה שקלים אלא כמה שהן עולות - כי אחרת הוא לא היה עובד. אין בכלל ויכוח כזה.
בהרבה מקומות מגלמים. במקומות שיש עבודה מסודרת מגלמים. במקומות אחרים שמרמים ומנצלים את הדבר הזה כדי למלא דו"חות ולקבל בסוף החודש עוד 100 ש"ח זו רמאות של המערכת, ולא צריך לתת לה יד. אני חושב, שבמקומות עבודה בהם איש באמת יוצא ואוכל בחוץ משלמים לו.
מאה אחוז. השאלה היא כמה. אני חושב, שחמישה שקלים ליום על עשרים יום לחודש - אדם לא עובד מחוץ לעבודתו מדי יום ומקבל חמישה שקלים ליום. אני לא מכיר אחד כזה.
רבותי, אשר על כן, יש לנו שתי ברירות: אחת - לא לאשר את התקנה, והמצב ישאר בעינו שבו שבעת השקלים האלה ישארו ומי שמנצל מנצל ומי שלא מנצל לא מנצל ולא יהיה התיקון של הלינה בבתי-מלון. זה המצב המוצע.
עזוב את בתי-המלון, כי לגבי בתי-המלון אין לך מחיר נפרד בארץ. מלון לא מוציא מחיר נפרד אם אתה אוכל או לא אוכל.
מה שהיה נכון לומר, ואני אומר את זה ואינני עושה זאת: אם הייתי מנוול עכשיו, לא הייתי מתקן את עניין הלינה. הייתי בא ואומר: "בואו ובהוצאות כיבוד נציין במפורש 'למעט הוצאות כיבוד לעובדים'". זה המאזן של להשאיר את המצב הנוכחי.
אינני עושה זאת, אך תבינו שזה המאזן של זה. זה מה שאני אומר לכם: אנו באים פה לעשות סדר ביורוקרטי.
אני חושב, שבמצב הנוכחי בוועדה יש רוב נגד התקנה הזו של הורדת שבעת השקלים. אני יכול לשאול את החברים. אני יכול להצביע על זה.
אף אחד לא יעלה זאת ברפורמה. לא יתעסקו בזה ברפורמה. אם אנו לא נוגעים בזה היום, אני לא חוזר לזה.
אדוני הנציב, ברצוני להתקדם ולסכם. יש לנו סעיפים נוספים על סדר-היום. רבותי, אשר על כן, אינני רואה שיש רוב לתיקון של התקנה הזו. אנו לא מתקנים את התקנה הזו כרגע ומשאירים אותה AS IS. כלומר, המצב הקיים הוא שאותם אנשים ימשיכו להגיש קבלות מהשעה 06:00 בבוקר ועד 16:00 אחר-הצהרים ולקבל חמישה שקלים. אני משאיר את התקנה הזו על מכונה ללא תיקון. אנו לא מאשרים את התיקון בתקנה הזו. מה שכן משאירים הוא את התיקון לגבי הלינות. לא צריך להעניש את האחרים בגלל זה.
חברי-הכנסת, האם אתם מסכימים לתיקון הזה? אם כך, פה אחד אנו מאשרים כדלקמן: אנו לא מאשרים את התיקון בתקנה לגבי ארוחות. אנו מאשרים את התקנה לגבי תיקון החזר הוצאות הלינה בבתי-המלון. בניסוח, שמונח לפני חברי-הכנסת, נשמט סעיף ב' שאני חושב שעכשיו הפך למיותר ולא צריך אותו באמת. הוא נשאר. התקנות נשארו כפי שהן מופיעות בפני חברי-הכנסת. היועצת המשפטית תנסח את השינוי.
לא. סעיף (ב) היה מבטל את עניין הארוחות. עכשיו, סעיף (ב) לא יכנס; מה שלא מופיע לא ייכנס.
סעיף (א), שנשאר, מדבר על הוצאות לינה ואומר שהוצאות הלינה יכללו גם ארוחת בוקר. הסעיף הראשון הוא לגבי הוצאות הלינה והוצאות ארוחת הבוקר והן כן ישארו בתקנות כפי שמציע הנציב. הסעיף השני לגבי ביטול הוצאות ארוחות לא מאושר. אנה שניידר, נסחי את הדבר הזה כמי שצריך אישור או שינוי ניסוח. אנו מסמיכים אותך לנסח זאת כהלכה.
רבותי, אנו עוברים לתקנות הבאות, לגבי הוצאות ביגוד, שאני מקווה שהן יותר קצרות ויותר מהירות.
רובן הגדול הרבה יותר פשוטות. על-פי המצב הקיים היום, בהוצאות הביגוד בעצם מציעים לקבוע "כי הוצאות בשל ביגוד שניתן לזהות בו השתייכות לעיסוק של הנישום, או שחובה ללבוש אותו לפי דין" - כמו עורך-דין או משהו כזה - "יותרו בניכוי בשיעור של 80% אלא אם לא ניתן כלל להשתמש בביגוד שלא לצרכי העבודה. במקרה זה תותר ההוצאה במלואה".
למה לסבך זאת? היום, מתמקחים. על כל דבר יש משא ומתן. יש לך קשרים טובים - יכירו, ואם יש לך קשרים לא טובים ויש לך חשבון לא טוב - לא יכירו.
זה בא לסדר את העניין וליצור תקנות ברורות לעובד ולמעביד, כדי שיידעו מה מוכר ומה לא מוכר. לדעתי, הדברים ברורים. בעיניי, זה דבר הגיוני.
היושב-ראש, בעניין הלינה היה גם ויכוח לגבי 81 דולר, שאף אחד מהמלונות של חמישה כוכבים אתה לא יכול- - -
רבותי, אם כך, שילכו למלונות שלושה כוכבים. זה מה שמוכר. מי שרוצה שיותר שישלם מכיסו. חבל על הזמן.
לפנינו מונחות הוצאות ביגוד והוצאות כיבוד. דנו קודם בהוצאות כיבוד. אני מציע, שנאשר את שני הסעיפים הללו. מי בעד שתי התקנות האלה?
ישראל שטראוס, תפסיק. אני מעמיד זאת להצבעה.
ה צ ב ע ה
התקנה לגבי הוצאות ביגוד והוצאות כיבוד התקבלה.
אנו מאשרים את התקנה לגבי הוצאות הביגוד ולגבי הוצאות הכיבוד.
אנו עוברים לנושא אירוח אדם מחוץ-לארץ.
אירוח אדם מחו"ל - לאחר דיון שהיה לנו עם נציג לשכת רואי-החשבון, החלטנו לרדת מזה ולהשאיר את ההוצאה כמו מה שכתוב היום ולא לשנות.
המצב היום הוא, שאירוח אדם מחו"ל מוכרת ההוצאה וזה מוגדר כהוצאה סבירה. גם פה המצב הוא חוסר סדר ביורוקרטי, כי מתחילים להתווכח מה היא הוצאה סבירה. ניסינו לקבוע איזה שהוא סכום מוחלט. ישבו אצלנו נציגי הלשכה, הסבירו לנו והראו לנו דוגמאות שההגבלה הזו תיצור כל מיני בעיות מסוג אחר ולא מהסוג שקיים היום. ואז, אמרנו שאם לא מגיעים פה לאיזה שהוא משהו- - -
אם כל המסכנים שאוכלים בחוץ היו מצליחים להתארגן, להגיע אליך ולהסביר לך, האם היה להם גם סיכוי לקבל 30 ש"ח ביום? באופן עקרוני, זה אותו דבר.
זה בכלל לא אותו דבר. נניח, שהגיע מנכ"ל חברה מחו"ל ואתה רוצה לשכנעו פה לקנות את מוצרי החברה שלך.
היום, כתוב בחוק "הוצאה סבירה", ואז יושב המפקח ואומר: "אם הלנת אותו בסויטת המלון וקנית לו כרטיסים למחלקה ראשונה למטוס--
אז, הוא אומר: "אם היום זה לא סביר, בוא ונקטין את זה". אנו הצענו להקטין זאת והצענו כאן לקבוע סכום כלשהו. הם ישבו איתנו והראו כל מיני מקרים של אנשים שמגיעים לקנות חברות ולמכור חברות, לקנות מלאים ולעשות חוזים וכל הדברים האלה. זה ייצור בעיות. אמרנו, שאם זה ייצור בעיות מהסוג הזה, ואז יתחילו להתווכח- - -
כמומחה למקצוע, אני אומר לך שאינני מציע לדאוג לתורמים. הייתי גזבר הסוכנות המון שנים ומכיר את כל התרומות ואת כל השנור בארץ ובעולם. אני מדבר על עסקים. נניח, שחברה רוצה לארח מנכ"ל בארץ ומשלמת על חשבונה ולא כהוצאה מוכרת. אז מה? הרווח שלה יורד, ואז היא תשלם פחות מס הכנסה ANYWAY.
היושב-ראש, כאשר אנו אמרנו "לינה, ביגוד וזה", אמרנו שהעובד נהנה מזה, המשתמש או העוסק. פה אם חברה מארחת משקיע או לקוח פוטנציאלי, האם מישהו מאנשי החברה נהנה מזה?
זו הוצאה עיסקית כמו כל הוצאה עיסקית אחרת. מה ההבדל בין ההוצאה הזו לבין כל הוצאה עיסקית אחרת? נניח, שיושב-ראש מועצת המנהלים מגיע לישראל, ועושים אני לא יודע מה.
לא אומרים שזה לא מוכר. רוצים מיגבלה. אם מוציאים על סויטה של 5,000 דולר ללילה, למה עלי להכיר בזה כהוצאה?
החזקה היא, שבעלי העסקים נבונים. אם בא אליו מישהו מחו"ל והוא מצא לנכון לארחו בסויטה שעולה 5,000 דולר, משמע שלאותו הלקוח ההכנסות שלו יהיו שוות- - -
אבל, אנו לא נכיר ב-5,000 דולר, ולשם כך כתוב: "סביר". הם הצליחו לשכנע אותנו בעיקר עם הדוגמא שהוא ניסה להרחיב בה ולא נתתם לו - מוסד ציבורי במצב שמביאים תורמים ומארחים אותם. בדרך-כלל, מארחים אותם באירוח שהוא יותר גדול מההוצאה הנקובה כאן. ואז, אם ההוצאה הזו היא לא הוצאה מוכרת, שיעור המס הזה הופך להיות שיעור של 90%.
אני חושב, שהמצב הנוכחי הוא מצב נכון, כי מספר המקרים המנוצלים לרעה הם מקרים חריגים. אתה הופך זאת לפרוייקט.
אחזור כל הזמן על העניין הזה: הרצון, שמנחה אותנו כל הזמן, זה לעשות פה סדר. באנו ומצאנו מקרים, וישראל שטראוס צודק, לא רבים אבל הם קיימים, שיש ויכוח האם הוצאה היא סבירה או לא הוצאה סבירה. אמרנו: "בואו ונתחום את ההוצאה, ובדרך הזו נגמור את הויכוחים" - בדיוק מה שעשינו לאורך כל הדרך. הופיעו אצלנו כל מיני גורמים והם הראו לנו מקרים, שאם נעשה זאת ניצור בעיות מסוג אחר. ואז, אמרנו שלא יוצאת שום תועלת. אמרנו, שנשאיר את הויכוחים, וזה הכל.
מלון שבמינימום פלוס שלוש ארוחות או ארוחה עיסקית אחת ביום זה כמה מאות שקלים. האם זה סביר, ואתה חייב להכיר היום? יישבו בכל ארוחה ארבעה אנשים, כאשר שלושה ישראלים ואחד מחו"ל - אתה מכיר בכל כעיסקי.
אני חושב, שאם זה יתקבל, זה יחסוך המון כספים לקופת המדינה, משום שהיום על כל אורח מחו"ל ועל משפחתו וכו' מוציאים מאות שקלים ביום שאתם מכירים בהם. זו האמת.
אנו ראינו שההפניה לתקנה היא לא 81 דולר. מה שאנו מציעים פה זה לא 81 דולר אלא יותר. זה 81 דולר פלוס האש"ל שהוא 52 דולר - נכון?
רואה-החשבון שטראוס, אני אפילו מופתע לרעה ומאוכזב מזה שאתה, כנציג לשכת רואי-חשבון, מייצג כאן בפועל רק את אלה שנוטים לשכור רואי-חשבון. בכל הסעיף הקודם אלה אנשים שלא שוכרים רואה-חשבון, ואתה ויתרת בקלות על זכויותיהם.
אולי להבא כדאי להזמין מספר נציגים שייצגו את האזרחים. זה לא תפקידנו. מישהו היה צריך לדרוש גם בסעיף הקודם.
חבר-הכנסת ישראל כץ, אני מבקש ממך לחזור לסדר. כרגע, הם מתייעצים.
בינתיים, אני עובר לסעיף הוצאות אחזקת טלפון. בדברי ההסבר נאמר: "התקנה 2ב לתקנות העיקריות שמתייחסת להתרת הוצאות שיחות טלפון קובעת כי גם אם הוכח שמקום המגורים משמש גם כמקום עיסוקו של הנישום, ההוצאות בגין 500 שחות טלפון אינן מותרות בניכוי. מוצע לקבוע כי אם מקום המגורים משמש גם כמקום עיסוקו של הנישום יותר לניכוי חלק יחסי מהוצאות הטלפון כמפורט להלן: לגבי הוצאת החזקת טלפון של עד 18 אלף ש"ח בשנה - יותרו בניכוי 80% מההוצאות, או ההוצאות בניכוי 1,800 ש"ח - לפי הסכום הנמוך. הוצאות אחזקת טלפון מעל 18,000 ש"ח - יותרו בניכוי ההוצאות בהפחתה של 3,600 ש"ח, ללא התחשבות אם השיחות הן בארץ או בחו"ל".
המטריה פה היא רק למי שעיקר עיסוקו מביתו, כלומר אותה קבוצה שבה העסק של האדם הוא בביתו. מה שהיה קבוע בחוק עד היום הוא, שהניחו ש-500 פעימות המונה הראשונות הן הוצאה לא מוכרת, וכל השאר עיסקי. בינתיים, השתנתה כל התקשורת. בעבר, שיחה בין-עירונית היתה שיחה אחת בתוך העיר, והיום הכל הולך לפי זמן.
אנו באים ואומרים: אם אדם עיקר עיסוקו בביתו ויש לו הוצאות אחזקת טלפון עד 18,000 ש"ח בשנה או 1,500 ש"ח- - -
אם יש לו 18,000 בשנה או 1,500 ש"ח לחודש, שזו ההוצאה אותה מחלקים ב-12 - אנו מכירים 80% מההוצאה. כלומר, אנו מניחים ש-80% זה עיסקי, ו-20% זה פרטי. אם זה מעל 18,000 ש"ח - אנו מניחים שהוא מדבר בשנה באופן פרטי ב-3,600 ש"ח, כלומר ב-300 ש"ח לחודש.
--עם הוראות לעניין שנת 2001. למה לא לבוא כבר עכשיו ולומר שזה יחול בשנת 2001, כלומר להכניס כבר ישירות לתקנות טלפון נייד ולומר שתאריך התחילה לגבי טלפון נייד יהיה בשנת 2001?
מדובר פה בסכום שהוא כסף מאד משמעותי. אנו הצענו 120 ש"ח טובת הנאה, כלומר לקבוע שווי שימוש של 120 ש"ח או להכיר הוצאה של 120 ש"ח פר-מכשיר. החישובים שלנו הביאו זאת לכך, שמדובר בתוספת הכנסה לאוצר המדינה של 250 מליון שקל.
רצינו לעשות גם בעניין הזה סדר, אך פה סביב הסדר היתה גם עלות כספית - לא עלות אלא נטל מס נוסף בסדר-גודל של רבע מיליארד שקל. כיון שלא רצינו לבוא ולקבוע באופן מוחלט אלא לעשות זאת במסגרת הכוללת- - -
היום, המצב הוא לפי הערכה של פעימות מונה שרק 125 ש"ח לערך, בסטיה של כמה שקלים, לא מוכר, וכל השאר מוכר. לפי מה שאתה מציע, אם זה כ-1,500 ש"ח לחודש, 20% אומר ש-300 ש"ח לא יהיה מוכר.
בכמה עלו מאז הוצאות התקשורת הפרטיות של כולנו, של כל אחד מאיתנו בבית? האם אנו לא יודעים זאת?! זה עולה בצורה משמעותית.
20% הראשונים לא יהיו מוכרים, וזה 300 ש"ח לפי ממוצע של 1,500 ש"ח. היום, רק 125 ש"ח לא מוכרים, וכל השאר מוכר.
אבל, התשלום הקבוע כולו פרטי. יש לך טלפון פרטי בבית, וכולו צריך לא להיות מוכר. אם כך, מה אתם רוצים?
חבר-הכנסת ישראל כץ, אני מסביר לך שוב. קודם כל, אתה צודק שבקטע הזה של הטלפון בבית למי שמקום עיסוקו בבית זו החמרה לעומת המצב הקיים.
אינך נותן לי להסביר. גם פה יש הקלה ביורוקרטית, כיון שבהוראות הקיימות, ולא אמרנו זאת, יש הוראה לגבי זה. בהוראות הקיימות כל כך התקדמנו בתחום התקשורת, ולא התקנו את התקנה. כדי שההוצאה תהיה מוכר, אם אתה מחייג מהבית, אתה חייב להביא את השעה, למי התקשרת, כמה עלתה השיחה הספציפית ומה נושא השיחה.
אינך נותן לי לענות לך. הערתי הערה, שבכלל לא התייחסת אליה, ואמרתי שגם בענין הזה יש הקלה ביורוקרטית.
כמו שאמרת, פה זה מכביד לעומת המצב הקיים. יש הצדקה גדולה מאד להכביד, מכיון שכאשר אנו דיברנו על 500 השיחות האלה, אי אפשר היה לחייג מהבית לטלפון סלולרי כי הוא לא היה קיים. איזורי החיוג שונו.
מה קורה אם לאדם יש שלושה קוים בבית, ויש לו טלפון אחד שהוא באמת פרטי שמשתמשים בבית ושני טלפונים אחרים?
נחזור לסעיף הקודם לגבי אירוח אדם מחו"ל. האם אתם מוכנים? האם התייעצתם? האם יש לכם עמדה?
אני רוצה להגיד לך, שלפי המספר שאתה אמרת, זה בערך 3.5 מליון ש"ח לחודש עודף הכנסה שאתם מקבלים על פי המצב הזה.
תקנה 2א היא טכנית, ואנו מאשרים אותה. כתוב בה: "לא יותר ניכוי הוצאות בשל מס על רכב המשתלם לפי חוק מס מימון רכש (הורואת שעה), התשל"ד-1974". אין יותר מס רכש. אנו מאשרים את התקנה הזו.
בשביל מס הכנסה זה לא כסף.
תקנות מס הכנסה (כללים בדבר ניכוי הוצאות להתאמת המושכר) (תיקון), התש"ס-2000
אנו עוברים לתקנות מס הכנסה (כללים בדבר ניכוי הוצאות להתאמת המושכר) (תיקון), התש"ס-2000. דוחים זאת לעת אחרת.
לטובתך, כדאי לך.
תקנות מס הכנסה (קביעת שיעור הריבית) (תיקון), התש"ס-2000
תקנות מס הכנסה (קביעת שיעור הריבית לעניין סעיף 3(י)) (תיקון), התש"ס-2000
אנו עוברים לתקנות מס הכנסה (קביעת שיעור הריבית) (תיקון), התש"ס-2000 ולתקנות מס הכנסה (קביעת שיעור הריבית לעניין סעיף 3(י)), התש"ס-2000.
בקביעת שיעור ריבית אנו מדברים על שני סעיפים בפקודת מס הכנסה, על פיהם חוקקו תקנות: סעיף 3(ט), וסעיף 3(י). סעיפים אלה מדברים במה שנקרא בעגה המקצועית: הכנסה רעיונית, וזה קודם כל סעיף 3(ט). הכנסה רעיונית קיימת פה בשלוש מסגרות יחסים: כאשר מעביד נותן הלוואה לעובדו וההלוואה היא בהצמדה לא בתנאי שוק רגילים כלומר עם ריבית נמוכה או בלי הצמדה ואז לכאורה לעובד נוצרת כאן הכנסה רעיונית, כאשר נותן שירותים נותן למקבל שירותים וכאשר חברה נותנת לבעל השליטה שלה. אלה שלוש המסגרות שסעיף 3(ט) חל עליהן. עד היום, התקנה קובעת שאם ההלוואה ניתנת כשהיא צמודה למדד פלוס שני אחוזי ריבית היא לא חלה. כלומר, זה המינימום. אם זה ניתן בפחות, ההפרש חל, כלומר ההפרש הוא הכנסה רעיונית.
אבל, זה עסק פרטי. אם אתה רוצה להכיר מול מס הכנסה, הם יחשבו כמה זה הדולר ויעשו לך חשבון.
אם הריבית ניתנה בשלוש המסגרות האלה בריבית יותר נמוכה מאשר מדד ושני אחוזים, ההפרש נזקף כהכנסה רעיונית.
אלה שלוש המסגרות שאנו עוסקים בהן: יחסי עובד ומעביד, נותן שירותים ומקבל שירותים וחברה ובעל השליטה.
ריבונו של עולם, אינני מבין למה מתפרצים באמצע דבריו. אני מבקש לא לדבר בלי רשות. אי אפשר לנהל כך דיון. אנו דנים רק בענייני עסקים. מדובר על מתן הלוואות ממעביד לעובד, מחברה לבעל שליטה וממספק שירותים למקבל שירותים. כאשר אדם נותן הלוואה אחד לשני, השאלה היא איך מתייחסים אליה. במצב הנוכחי, אומר נציב מס הכנסה, כאשר אדם נותן הלוואה אחד לשני באחד מהסקטורים האלה- - -
אינני יועץ מס, אך אין לי ברירה. את הנושאים האלה עברנו המון שנים. במצב הנוכחי, אם ההלוואה ניתנת צמודה בריבית עד שני אחוזים, ההלוואה הזו לא נחשבת כהטבת מס. אם היא ניתנת בפחות משני אחוזים, ההפרש נחשב כהטבת מס. אם, נניח, שהוא נותן לך הלוואה צמודה ללא ריבית, יקחו את ההצמדה פלוס שני אחוזים.
כאן אנו מתקנים זאת במקום שני אחוזים לאור עליית הריבית במשק, שכבר קרתה מזמן אך צריך פעם אחת לעשות זאת, ועל הסעיף הזה גם מוצע לקבל הטבות מס סמויות גדולות מאד כיון שאתה לוקח את ההלוואה בסכום של מליון ש"ח מהחברה שאתה שולט בה ומשלם על זה הצמדה פלוס שני אחוזים, שם אותו בבנק עם עשרה אחוזים פטור.
נניח, שעובד לקח היום הלוואה מהעסק לחמש שנים. ב-1 במרץ חלה התקנה. הוא לקח הלוואה לפני שנה, ויש לו עוד ארבע שנים להלוואה הזאת. האם אתה משנה לו עכשיו את התנאים?
לצערי, ההטבה הזו, שקיימת היום בתוך המסגרת החוקית הקיימת, מנוצלת ע"י בעלי אמצעים כדי להפיק הטבה. אם אדם יכול לקבל הלוואה בשני אחוזים, להפקידה צמוד ולקבל עליה צמוד שישה אחוזים, הוא מרויח ארבעה אחוזים באמצע. אם היה מדובר במאה ש"ח גמ"ח, אין ויכוח. כשאדם לוקח מליון או שני מליונים, יש לזה משמעות. עכשיו, מנסים ומבקשים לתקן את הדבר הזה.
אסביר לך מה ההבדל. כשאתה אומר "מיום אישורה", זאת אומרת: אם היתה לך הלוואה לארבע שנים, על הימים שהיתה לך הלוואה אתה פטור.
האם אתה זוכר את ההסתייגות היחידה שהתקבלה בכנסת בנושא התקציב, שחזרנו לכאן בגינה? היא היתה על הרבה פחות מזה. חבר-הכנסת רוני מילוא אמר בהסתייגות: תכנית שכבר התחילה, גם היא תימשך אחרי זה עדיין ישארו התנאים שהיו. כאן תכנית שמבוצעת - אתה רוצה באמצע לשנות את התנאים.
חבר-הכנסת ליצמן, אבל זה לא שווה אחד לשני. יש אלפי חקיקות רטרואקטיביות. אם קנית דירה והחליטו להטיל מס רכוש על דירה, אתה משלם. האם אתה יכול להגיד שזה רטרואקטיבי? אין דבר כזה.
תפסיקו את הדיון ביניכם. חבר-הכנסת ישראל כץ, אתה אמרת את שלך והוא אמר את שלו וגמרנו.
רציתי להציע, שהלוואות בסכומים של עד 10,000 ש"ח יהיו רק בהצמדה בלי ריבית. וזאת, למען האנשים הקטנים וכדי לעזור לחלשים.
אני ברוך שניר מהמחלקה הכלכלית באיגוד לשכות המסחר. ברצוני לחדד את המשמעות הכלכלית לגבי ההלוואות האלו במישור של יחסי עובד-מעביד. מה היא האלטרנטיבה? כשאותו עובד שבא ולוקח את ההלוואה מהמעביד, האלטרנטיבה היא לקחת זאת צמוד מדד, ואתמול בדקתי שזה צמוד פלוס שני אחוזים, אם נניח שזה סכום של 10,000 ש"ח, או לקבל- - -
אני שואל מה היא האלטרנטיבה של שכיר שפונה למעביד ולוקח את ההלוואה הזו. הוא הולך לבנק: סכום של 10,000 ש"ח - הלוואה צמודה זה צמוד פלוס 9%, ואתמול בדקתי זאת. אפשרות אחרת היא ריבית קבועה או משתנה - הפריים פלוס 3% או פלוס 4%. שניהם בריביות ריאליות גבוהות מאד. פה מדובר על העלאת שיעור הריבית הריאלית מצמוד פלוס 2% לצמוד פלוס 4%. יש לזכור, שזהו אפיק נתינת אשראי שהוא זול יחסית אלטרנטיבית ממקורות אשראי יקרים יותר בשוק. אינני חושב, שזה כזה היקף שימוש כזה רחב או מניע ספקולטיבי שגלום בו שמצדיק לנגוע באפיק הזה.
אני מתייחס כרגע לעובד-מעביד. אני ממשיך את הקו של חבר-הכנסת ישראל כץ בהקשר הזה. נניח, ואני מגביל זאת להלוואה צמודת מדד, שלקחתי הלוואה צמודת מדד לפני שנתיים בתנאי ריבית - צמוד פלוס 4%. המשמעות כרגע היא שאתה משנה לי את שיעור גובה הריבית באמצע ההלוואה.
חקיקה רטרואקטיבית היא אם היינו אומרים: "הלוואות שלקחת לפני שנתיים - ניקח עליהן זה 4%".
הכנסת העבודה נצמחת מדי חודש בחודש. ההלוואה הזו באה להחליף משכורת. אם מחר שיעור המס על הכנסת העובד יירד ל-40%, האם אתה תגיד שיש חקיקה רטרואקטיבית ונחזיר?
אתה לא תגיד, כי ההלוואה הזו היא עיסקת חליפין. היום, הוא נותן את שירות העבודה במקום זה מקבל היום שכר עבודה בצורה של הלוואה, וזה הכל. זה לא קשור לרטרואקטיביות.
אלה דברים שונים. כאן יש מסלול שהחוק איפשר אותו - טוב או לא טוב. הוא היה פעם ריאלי, והיום הוא לא ריאלי. יכול להיות, שהמדיניות החדשה של הממשלה תצליח, ובכלל הריבית תרד לאחור.
הבקשה שלכם הגיונית מיסודה, למרות שהיום זו תקופה של הורדות ריבית. אתם מביעים כאן אי-אמון בשאיפת הממשלה להוריד ריבית.
כרגע, אינני יכול לשלוף זאת מהשרוול, אך אני בטוח שיש לא מעט מקרים שזה ייהפך למצב שאדם תיכנן את אופק חייו, וזה לא חשוב לי אם הוא איל הון או אדם שלקח הלוואה ממקום העבודה. הוא לקח סכום מסויים ותיכנן זאת בכללים מסויימים שמותרים לפי החוק ולפי התקנות הקיימות. אתם תשנו לו עכשיו באמצע המסלול. אם הייתם אומרים: "כל עיסקה שבוצעה לפני ה-1 במרץ - זה לא יחול עליה עד שהיא תסתיים, וכל מה שיהיה אחרי זה - אז זה יחול" - זה היה נשמע דבר סביר.
אני חושב, שיש בעיה מסויימת בתקנה הזו. יש אי-שויוניות בין עובדי המדינה לבין שאר הסקטורים. הריביות, שעובדי המדינה מקבלים בבנק "יהב", נמוכות מאד; זה צמוד פלוס אחוז או שני אחוזים ואף פחות מזה. אני חושב, שצריך להשוות לגבי האלטרנטיבה של אותו עובד שעובד במפעל, שיש לו את בעל המפעל שלו שזה כמו בנק "יהב" שיש לעובדי המדינה.
אינני מדבר על מצב שבין הבעלים לחברה. אני מדבר על הפועלים הפשוטים שלוקחים את ההלוואות האלה למען הלחם והחלב.
בעבר, לאורך שנים, היתה רק הצמדה ולא היתה ריאלית ריאלית כלל. אני חושב, שהמחוקק צריך להיות עיקבי, גם אם החברים פה משתנים. נדמה לי, שבשנת 1996 או 1995 נקבעו שני אחוזים.
נקבעו שני אחוזים ב-1997. כל הנושאים, שאתם העליתם כאן ומה שאתה העלית, חבר-הכנסת ישראל כץ, הועלו, ואז נקבע שגם על הלוואות שנלקחו בעבר יחילו את שני האחוזים למרות שזה היה רק עם הפרשי ההצמדה. באו חברי ועדת הכספים והעלו את טיעון העובדים הקטנים. זה לא היה ביוזמת החקיקה שלנו אז, ב-1997, ולכן החליטו שעל הלוואה של עד 5,700 ש"ח אין ריבית ריאלית כלל - גם לא שני אחוזים - אלא רק הצמדה. במשמעות של מצב המשק היום זה כלום.
מה קורה בפועל? היכולת לתת הלוואה ללא ריבית מנוצלת. אינך יכול לעשות אבחנה כל כך בין בעלי שליטה לבין שכיר שהוא מנכ"ל שמרויח 50, 60 ו-70 אלף ש"ח שכן גם הוא שכיר. למעשה, חלק מההלוואות ניתנות בדרך הזו היום כהסוואה של משכורת. זו הטבה שנמשכת לאורך כל הזמן. זו הלוואה צמיתה שנמשכת כל הזמן.
חבר-הכנסת ישראל כץ, לגבי מה שנעשה הוא כבר לא שילם. הוא נהנה. מה שהוא קיבל - הוא כבר נהנה.
אסביר לך מה אתה אומר לגבי העבר. לגבי העובדים הקטנים, זה קיים ומובנה בתקנה לא בשני אחוזים אלא באפס אחוזים עד סכום של 5,700 ש"ח.
יש את הגדולים, והם אלה ששולטים והם אלה שיכולים לקבל את ההחלטה האם למשוך חלק כמשכורת או חלק כהלוואה, ואני אומר שחלק מהדברים נמשכים גם כהלוואה צמיתה המוחזרת ביום הפרישה שלו, וההפרש בין הריבית של שני אחוזים לריבית הריאלית במשק זה למעשה משכורת סמויה או הטבה סמויה. יש הרבה מאד בעלי שליטה, וזה למעשה בכל החברות הפרטיות הקטנות, שגם עובדים בתוך המערכת. אינך יכול לעשות את האבחנה הזו ביניהם. אני כבר לא מדבר על השכירים הבכירים שנופלים בשתי הקטגוריות.
לגבי הלוואות העבר, אנו לא באים ואומרים לשנות את תנאי ההלוואה. כלומר, אם המעביד נתן לעובד שלו או אם בעל השליטה לקח הלוואה מהחברה שלו או שזה בין נותן שרותים למקבל שירותים נלקחה הלוואה, נניח, אך ורק צמודה למדד - ההלוואה הזו תישאר צמודה למדד. אנו לא אומרים לו: "תשנה עכשיו את ההלוואה שלקחת בעבר".
לא את הריבית. טובת ההנאה שנצמחה לך על ההכנסה הזו במקום שני אחוזים היא ארבעה אחוזים. למה הדבר דומה?
הדבר דומה לכל שינוי שלמעשה אתה עושה. נניח, שמחר יבואו ויגידו שרוצים להעלות את שיעור המס במדינת ישראל. אנשים הקימו עסקים במצב מיסוי מסויים - על הרווחים העתידיים שלהם רק יעלו את שיעור המס, ולא יעלו על הרווחים שלהם בעבר. גם פה אנו הולכים להעלות את שיעור הריבית הריאלית משני אחוזים לארבעה אחוזים על הרווח העתידי שהוא הולך להפיק מההלוואה הזו, ולא על הרווח של העבר. לכן, אין פה שום רטרואקטיביות. הוא לא רוצה - שיחזיר את ההלוואה.
לדעתי, יש כאן שתי אפשרויות: אחת - מה שאמרתי קודם, שלא נראה לך, שרק מה שייחתם או איך שתגדיר זאת אחרי ה-1 במרץ, והשניה - לדחות לסוף השנה את תחולת התקנה של העלאת הריבית. אני אומר זאת כאיש עסקים בעבר ולא הכי גדול. גם אותם מישהו צריך לייצג כנראה. אני רואה, שלשכת רואי-החשבון לא מייצגת אותם בעניין.
הרשה לי להסביר לך בדוגמא. נניח, שאדם לקח הלוואה של 100 אלף ש"ח ומחילים עליו את ההטבה הזו והריבית משתנה לו עכשיו משני אחוזים לארבעה אחוזים, כלומר במקום ריבית של 2,000 ש"ח זה יהיה 4,000 ש"ח.
זה על 100 אלף ש"ח. על מי אנו הולכים להגן? לגבי העובד הקטן, זה אפילו לא 100 ש"ח לשנה. בשביל מה זה? על מי אתם מגינים? אני אומר לך, שזו פירצה המנוצלת לרעה בצורה נבזית מאד.
יש אנשים, שניצלו זאת לרעה ו'דפקו' את המדינה. למה אני צריך להגן עליהם? זו פירצה לפי החוק, שמנוצלת לרעה.
אני שואל את מס הכנסה, מבחינת ההסתכלות שלהם. מי שלקח מעל מליון ש"ח - מצידי, תיתן לו 10%. אבל, אינך יכול גם לקנוס.
ברצוני להדגיש, שההטבה הזו היא פונקציה של שיעור הריבית במשק; ככל שהיום הריבית הרבה יותר גבוהה אתה לוקח את הלוואה הזאת, וזו הרי דרך לשלם שכר, ומשקיע בתכנית חיסכון. יכול להיות, שהריבית בתכנית חיסכון כל כך גבוהה. התמריץ הוא עצום לקחת הלוואות כאלה.
מה שהייתי רוצה לבקש מיוני קפלן הוא לעשות מנגנון יותר גמיש של קביעת שיעור הריבית - ה-BENCHMARK הזה - כי בתקופות ששיעור הריבית גבוה זה נמוך. זו הטבה לא נורמלית כרגע.
אני מאמינה גם לשר האוצר וגם לנגיד בנק ישראל, שהריבית האלטרנטיבית תלך ותפחת. הריבית האמיתית במשק תלך ותפחת. כיום, זה שיעור הריבית שהמדינה מגייסת בה כסף. זו הריבית של המדינה, והיא תלך ותפחת. פעם בשנה אתה בא לדווח לנו.
חבר-הכנסת ישראל כץ, אם, תיאורטית, הריבית מחר תעלה ל-20%, אז אתה אומר: מי שלקח הלוואה שישאר בהטבה של 20% רווח כיון שלקח את ההלוואה מראש. זה לא צודק.
אם רוצים לסגור זאת לגמרי - שיסגרו. אני מדבר על טווח ההתארגנות. כמה שנים יש כבר את הסיפור הזה?
אני מפנה את תשומת לב חבר-הכנסת ישראל כץ לכך שהוא לא מבין שאף אחד לא יחזיר גם עם מדד פלוס 4%. לא שווה לו להחזיר זאת.
לא שווה להחזיר, כי יש לו הטבה ענקית.
אני מקבל את הצעת חבר-הכנסת ישראל כץ בעניין הזה. התקנות הן החל מה-1 ביוני 2000. אדוני הנציב, האם זה מקובל עליך?
אני מעמיד את התקנות להצבעה.
ה צ ב ע ה
תקנות מס הכנסה (קביעת שיעור הריבית) (תיקון), התש"ס-2000, ותקנות מס הכנסה
(קביעת שיעור הריבית לעניין סעיף 3(י)), התש"ס-2000, בתיקון שצויין, התקבלו.
אדוני היושב-ראש, בעניין הזה חשוב שתהיה הבהרה שזה כולל מע"מ. אחרת, מה שעשיתם פה זה חשבון לא נכון. מדד פלוס 4% זה כולל מע"מ, אחרת המשמעות היא אחרת.
על סדר-היום הנושא: חברת ההשקעות לפיתוח התעשיה בישראל בע"מ - אישור לדרך ההפרטה לפי סעיף 59ב(ח) לחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975. דורון כהן, מנהל רשות החברות הממשלתיות, יציג את הנושא.
הפניה היא לקבל אישור ועדת הכספים לדרך ההפרטה של חברת ההשקעות לפיתוח התעשיה בישראל. זו חברה מעורבת. 50% מהמניות בה מחזיקה מדינת ישראל, ו-50% - בנק בשם הבנק לפיתוח התעשיה. למעשה, קיימת כאן סיטואציה שאנו נקלענו גם ללוח-זמנים מאד מסויים. לפי תיקון סעיף 11 לחוק הבנקאות, לתאגיד בנקאי אסור להחזיק בעסק שאיננו תאגיד בנקאי מעל 20%, והוא יכול להחזיק או מעל 51% או פחות מ-20%. אסור לו להחזיק 25% או 30%. היינו במשא ומתן ארוך, שמתנהל כבר אולי שנה וחצי, עם הבנק לפיתוח התעשיה לבצע מכירה משותפת, על מנת למכסם את התמורה גם של המדינה וגם של הבנק. בשלב מסויים, הבנק, משיקוליו, שעד היום איננו מבינים אותם, החליט לפרסם מיכרז לאחזקות שלו בלבד, ל-50% שלו, שזה דבר שלהבנתנו הוא לא באינטרס של המדינה או של הבנק. המשכנו במסע שיכנוע, שזה גם טובת הבנק וגם טובת המדינה, לבצע מכירה משותפת. הלכנו יחד גם למפקח על הבנקים. למעשה, הוא העניק הארכה אחרונה לבצע את המכירה עד ה-30 בספטמבר 2000. למעשה, הבקשה שלנו היא לקבל אישור לבצע מכירה משותפת של החברה הזו, מכירה משותפת של אחזקות המדינה יחד עם האחזקות של הבנק לפיתוח התעשיה.
זה בדרך של מכירה פרטית. אנו נפרסם מיכרז בעיתונות. למעשה, זה כעין מיכרז, כי פורמלית אנו מקבלים פטור ממיכרז, אך ההליך מבוצע בהליך דמוי מיכרז. אתה מכיר זאת עוד מתקופתך, וזה בהליך דומה מאד למכירה שמתבצעת עכשיו לגבי אוצר השלטון המקומי. דהיינו, תהיה ועדה משותפת של המדינה ושל הבנק. תהיינה הערכות שווי, ומגישים לנו שתי הערכות שווי במעטפות סגורות, ובוחרים את ההצעה הגבוהה ביותר.
למה חששתם מזה שהבנק מוכר? נניח, שהוא היה מוכר. הוא היה יכול להשביח את החלק שיש בידי הממשלה; תיאורטית, מי שהיה קונה היה מעלה את ערך הבנק, ואז נשארו עוד 50% וזה יותר גבוה מאשר- - -
מבחינת הניתוח שלנו של החברה הספציפית הזו, אין עניין גדול בלבצע בה אחזקה פיננסית. הדבר הגדול שמעניין בה הוא לקנות את השליטה בה ולעשות בה סדר, כי החברה הזו מבחינה הסטורית מחזיקה דברים שחלק גדול מהם אין ביניהם קשר: חלק זה אחזקות הסטוריות. גם מתוך פידבקים שקיבלנו מהשוק, אם בכלל מעניין גורם עיסקי להכנס לחברה כזו, זה על מנת להכנס בה בשליטה כאשר הוא קונה 50%, ואני אז יכול למכור גם 50%. אותה פרמיית שליטה למעשה, החשש הוא שאנו מפספסים אותה.
יכול להיות מצב שתיאורטית היו הולכים לבורסה ומוכרים את המניות ומי שמקבל את השליטה תופס את השליטה. האם זה מעלה את ערך המניות?
תיאורטית, זה אפשרי. שוב, אני אומר שהעניין כאן שבשביל בורסה אתה צריך גם שיהיה עניין באחזקה פיננסית של החברה. אנו חושבים, שבמקרה הזה אין עניין באחזקה פיננסית של החברה. זו חברה, שמי שיבוא קודם כל יפעל לארגן אותה. יכול להיות, שאפשר היה לעשות מתכונות מסויימות אחרות, אבל יש בצל של כל העניין הזה גם לוח-זמנים מאד קצר שכבר כך אנו צריכים להכנס להליך מהיר מאד. מדובר פה על כך, שצריך לסיים את ההליך הזה עד ה-30 בספטמבר.
במידה ואנו לא גומרים את ההליך, בנק ישראל נמצא היום בדין ודברים עם הבנק. הוא כבר מרגיש שהעניין הזה נסחב, והוא רוצה להגיע עם הבנק לאיזה שהוא הסדר אוטומטי. הוא עכשיו נמצא איתו בדין ודברים, שהוא אומר: "אם יש חריגה מה-30 בספטמבר, אני רוצה לראות אוטומטית איך זה עובר לנאמנות או לגורם אחר שימכור את אחזקות הבנק". בנק ישראל מביע עמדה נחרצת מאד בעניין הזה שהוא לא רוצה למשוך זאת.
אם אנו מקבלים עכשיו אישור ואנו נכנסים להליך של מכירה, אני חושב שאפשר לסיימה עד ה-30 בספטמבר, אלא אם כן יהיו דברים שאינם צפויים עכשיו או שלא יהיה עניין.
אני לא רוצה למכור לבנק משני טעמים: במקום שאני יכול לעשות מיכרז אינני רוצה לעשות הליך בלי מיכרז. אני עושה את המיכרז, כל אחד יכול לגשת אליו וכל אחד יכול להציע מחיר.
אני יכול, אך אם אעשה רק על ה-50% שלי, לא אקבל פרמיית שליטה. אם אני מוכר יחד עם הבנק, אקבל פרמיה. הבנק לא יכול להחזיק 50%.
הוא שואל מי מחזיק בבנק לפיתוח תעשיה. זה בכלל אחד התאגידים בארץ עם מבנה האחזקות הכי מורכב. אם אני זוכר נכון, יש לו תשעה או עשרה סוגי מניות. מחזיקים בשליטה מדינת ישראל- - -
לא. הלוואי והיינו שולטים בבנק הזה. היינו עושים שם הרבה סדר. אנו לא שולטים בו. מחזיקים בו מדינת ישראל, בנק הפועלים, בנק לאומי, בנק דיסקונט ויש לו מניות שנסחרות בבורסה. כאשר אתה שואל לגבי שליטה, זה גם מורכב כאן כי עליך לנתח איך מגיעים לאסיפה הכללית.
6%. יש כאן סוגי מניות שונים, כשכל מניה מקנה זכויות שונות; יש מניות בכורה ומניות רגילות וחלק מצביעות ולא מצביעות. אין לנו שליטה בבנק לפיתוח התעשיה.
יש לנו עניין גדול מאד להיפטר מחלקנו בבנק, וכבר תקופה ארוכה אנו מנהלים מחשבות איך לעשות את הדבר הזה. זה דבר לא פשוט; הבנק הזה לפני עשרות שנים - המדינה, דרכו, היתה מגייסת כסף. בזמנו, המדינה לא היתה מגייסת כסף ישירות, אלא דרכו. לכן, למעשה, היום, קיימות מניות בכורה שהונפקו, שהפיקדון שלהן הופקד בחשב הכללי בריבית דולרית של 7.5%. את המנגנון חייבים לפרק לפני ההפרטה, כי אחרת מצד אחד אתה הפרטת מניות אבל השארת קשר עם החשב הכללי. ברגע שמתחילים לפרק אותו, אנו נכנסים שם לבעיות של הלימות הון עם בנק ישראל. לכן, זה דבר שעובדים עליו. זה דבר, שהפירוק שלו מורכב מאד.
היה יכול להיות לו קשר כלכלי, אך לוחות-הזמנים כאן לא מתאימים זה לזה. אי אפשר להכניס את ההפרטה של הבנק לפיתוח התעשיה ללוח-הזמנים הזה. תיאורטית, היו יכולים, וגם בעבר היו אצלנו מחשבות כאלה, לעשות עיסקת חבילה אחת גדולה ולשלב אחד בשני. אבל, אי אפשר לשלב זאת בלוח-הזמנים הזה של בנק ישראל.
האם יש שאלות? אנו תומכים כללית בסך-הכל בעניין הפרטה במדינה.
אני מצטער על זה, ששמעתי שאתה מתפטר מהתפקיד.
אני מצטער על זה, שהוא עוזב את התפקיד או פורש מתפקידו. לצערי, הממשלה לא זזה בעניין ההפרטה כמעט בכלל, וחבל. הוא יודע שלחצתי חזק מאד בחודשים כשהייתי לנסות להזיז את עניין ההפרטה.
לדעתי, ככל שהמדינה מחזיקה נכסים, בסופו של דבר, השורה התחתונה היא שהמדינה מפסידה הרבה כסף. הממשלה הקודמת הוכיחה, שבשלוש שנות כהונתה נעשתה הפרטה בשיא של למעלה מ-14 מיליארד ש"ח. בחלק מזה דורון כהן היה אחראי לעבודה על חלקים מהפעולה הזו גם בתור יושב-ראש וגם בתור סגן. אני מאד מצטער על זה, שאתה עוזב את התפקיד הזה. אני חושב, שעם הוועדה נרצה להודות לך על תרומתך בתוך המשרד הזה. אינני יודע מה היו הנסיבות, ואינני רוצה לחקור את נסיבות עזיבתך את התפקיד. אני רק יכול לקוות שהן לא פוליטיות.
אני, בהחלט, חושב שזה הפסד, וחבל שלא נותנים את הכלים. קראתי בעיתונות, שאתה פורש על רקע זה שאינך חש שהממשלה זזה בהפרטה ובצדק. אני חושב, שבסך-הכל זו המגמה, וצריך להיפטר מהנכסים הממשלתיים שעולים למדינה בהרבה מאד מקרים הרבה מאד כסף. אילו היו מפריטים, היו יכולים בכסף שמקבלים לעשות המון: להקטין את הגרעון בצורה משמעותית, ולהשקיע כסף יותר במקומות הנחוצים, ואתה תבחר: תשתית, ישיבות, חינוך ומה שאתה רוצה. זה היה מעמיד בידי המדינה אמצעים הרבה יותר זולים והרבה יותר פשוטים לגיוס כסף מאשר בחוץ-לארץ ונותן כלים להמשך הבראה כלכלית של המשק. כאמור, אני מאד מצטער על זה שאתה עוזב.
אני, בהחלט, בעד אישור ההפרטה הזו, ואני מקווה באמת שהיא תצא לדרך.
אינני מבין למה הליך הפרטה צריך לקחת חודשים. למה אי אפשר צ'יק-צ'ק להביא מישהו שיעשה את העבודה ואת הכנת החומר למיכרז ויוציא זאת למיכרז?
זה לא מאה שנה, אבל ברגע שצריך הערכות שווי סגורות, צריך מיכרז וצריך לתת לכולם הזדמנות, זה לוקח את הזמן שלו.
זה מקצר את כל ההליכים.
אני מעמיד להצבעה את הבקשה לאישור תהליך ההפרטה?
ה צ ב ע ה
הבקשה לאישור תהליך ההפרטה של חברת ההשקעות לפיתוח התעשיה בישראל בע"מ נתקבלה.