פרוטוקולים/ועדת הכנסת/6222
2
ועדת הכנסת
16.12.2002
פרוטוקולים/ועדת הכנסת/6222
ירושלים, ג' בשבט, תשס"ג
6 בינואר, 2003
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 365
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, י"א בטבת התשס"ג (16 בדצמבר 2002), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 16/12/2002
טענת חריגה מגדר נושא הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה הנדונה בוועדת הכספים.; הצעת חוק התקציב לשנת הכספים 2003, התשס”ג-2002; הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2003), התשס”ג-2002; הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס` 134), התשס”ג-2002; בקשת יו”ר ועדת הכלכלה להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות לפני הקריאה השנייה והשלישית - א. הצעת חוק תאגידי מים וביוב (תיקון מס' 2), התשס"ג-2002ב. הצעת חוק להסדרת הפיקוח על כלבים, התשס"ג-2002ג. הצעת חוק רשות הנמלים
פרוטוקול
1. טענת חריגה מגדר נושא הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה הנדונה בוועדת הכספים.
2. א. הצעת חוק התקציב לשנת הכספים 2003, התשס"ג-2002
2. הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2003), התשס"ג-2002
3. הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 134), התשס"ג-2002
3. בקשת יו"ר ועדת הכלכלה להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות לפני הקריאה השנייה והשלישית -
1. הצעת חוק תאגידי מים וביוב (תיקון מס' 2), התשס"ג-2002
2. הצעת חוק להסדרת הפיקוח על כלבים, התשס"ג-2002
3. הצעת חוק רשות הנמלים והרכבות (תיקון מס' 12), התשס"ג-2002 – פרק י"ב להצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2003), התשס"ג-2002
4. בקשת יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות לפני הקריאה השנייה והשלישית – הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה), סעיפים 58, 69 ו-70
5. בקשת יו"ר ועדת החינוך להקדמת הדיון בהצעת חוק הלוואות לשכר לימוד
6. סדרי הדיון בהצעת חוק ההסדרים בקריאה שנייה ושלישית
7. בקשת יו"ר ועדת חוץ וביטחון להקדמת הדיון בהצעת חוק גנים לאומיים (שמורות טבע – אתרים לאומיים ואתרי הנצחה)
חברי הוועדה: יוסי כץ - היו"ר
אפי אושעיה
זאב בוים
ישראל כץ
מיכאל איתן
יצחק גאגולה
נעמי חזן
מרינה סולודקין
משה גפני
עבד-אלמאלכ דהאמשה
אורי אריאל
יורי שטרן
חה"כ מאיר פרוש
מזכיר הכנסת אריה האן
אנה שניידר - הכנסת, היועמ"ש
דרורה ליפשיץ - משרד האוצר, היועמ"ש
אמיר לוי - משרד האוצר
גלעד ריקלין - משרד האוצר
שלום וברכה. רבותי, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכנסת. קודם כול, יש טענה לחריגה מגדר נושא הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה. הטענה היא של חבר הכנסת פרוש. מי מביע את עמדת חבר הכנסת ליצמן, יושב-ראש ועדת הכספים, ומי מביע את העמדה של חבר הכנסת פרוש? אני חושב שאין מתאים יותר מאשר חבר הכנסת גפני להביא את העמדות של שניהם.
אדוני היושב-ראש, מדובר על הסתייגות שהכניס חבר הכנסת פרוש, לגבי הנושא של תעריפי המים לבתי-חולים ולמקוואות. בשעתו התקבל החוק הזה, וזה נכנס לספר החוקים. בתוכנית הכלכלית הכניסו את זה כהסתייגות, וזה עבר בתוכנית הכלכלית.
כידוע, ועדת הכספים דנה עכשיו בהצעת חוק ההסדרים במשק המדינה לשנת 2003 ומכינה אותה לקריאה שנייה ושלישית. במהלך הדיון הוגשו הסתייגויות, ובין ההסתייגויות הוגשה הסתייגות של חבר הכנסת מאיר פרוש, שלא כלולה בחוק ההסדרים, היא מתייחסת לנושא תעריפי מים, שלא נדונים בשום סעיף בהצעת חוק ההסדרים. את הנושא עצמו יכול להסביר נציג אגף התקציבים, מה בדיוק משמעותה של ההסתייגות הזאת. הועלתה לגביה טענת נושא חדש, ועל-פי סעיף 120 לתקנון הנושא עבר לוועדת הכנסת.
עצם הדבר שהנושא בא לפה לדיון, זו גם הוכחה שלא כול כולו של הנושא חדש. ביקשתי הסתייגות אחת לגבי בתי-חולים ומקוואות, שלגביהם לא תחול ריבית, שזה דבר שמופיע בחוק ההסדרים. באותה מסגרת, מכיוון שיש בעיה לגבי עצם תקפות החוק שיזמתי לפני שנתיים, והקימו בגללו ועדה מיוחדת בראשות שירי ויצמן. אני ביקשתי, ואני זוכר עוד את הוויכוח עם אנה שניידר, ששאלה אותי בשעתו למה אני הולך על חקיקה פרטנית לתעריף מים של בתי חולים, ואמרתי שאני לא רוצה להיות במצב שבחקיקה ראשית יבואו ויתקפו את זה, לכן אני רוצה תעריף ספציפי בחקיקה פרטית. גם בית-החולים ברזילי באשקלון פנה לוועדת הכספים ושאל איך אפשר, בחקיקה ראשית, לבוא ולמחוק חקיקה פרטנית לגבי בתי-חולים. הכנסתי את ההסתייגות לגבי עצם הריבית, ואני מציע לא לעמוד בהתגוננות בבתי-משפט על החקיקה הראשית שנעשתה בתקופה של הוועדה המיוחדת של ויצמן שירי. אני מציע לאשר את ההסתייגות.
התיקון שאנחנו מבקשים בחוק ההסדרים מדבר על הטלי הפקה ועל ריבית לאלה שלא משלמים בזמן. התיקון שמבקש חבר הכנסת פרוש הוא תיקון על חוק הסדרים שעבר לפני שנה, וזה לא התיקון שנמצא עכשיו. מה שכבודו מבקש קשור לתעריפים ולא להטלי הפקה ולא לריבית.
יש פה השפעה על תקציב המדינה. מאחר שזה נושא שלא ידונו עליו, אין לי פה החישוב, אבל המשמעות היא הורדה של תעריפים.
תודה רבה. מי בעד הכרה בהסתייגות של חבר הכנסת פרוש כנושא חדש, ירים את ידו, מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 2
נגד – רוב
נמנע – 1
הוחלט שההסתייגות של חבר הכנסת מ' פרוש לא תהיה נושא חדש.
ההסתייגות תעלה במליאה כדת וכדין.
2. בקשת יושב-ראש ועדת הכספים להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות לפני הקריאה השנייה והשלישית -
1. הצעת חוק התקציב לשנת הכספים 2003, התשס"ג-2002
2. הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2003), התשס"ג-2002
3. הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 134), התשס"ג-2002
בקשת יו"ר ועדת הכספים להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות לפני הקריאה השנייה והשלישית: א) הצעת חוק התקציב לשנת הכספים 2003, התשס"ג-2002; ב) הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2003), התשס"ג-2002; ג) הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 134), התשס"ג-2002.
כן, בהחלט, יש צורך בהחלטה היום, כי לפי התקנון, חוק שמונח לקריאה שנייה ושלישית צריך להיות מונח 24 שעות על שולחן הכנסת. אין לנו אפשרות כזאת, משום שהדיון נקבע למחר, לכן כל החוקים שאמורים לעלות מחר – אולי הייתי מרחיבה ואומרת שיש עוד חוקים שצריכים להגיע, אולי יש חלק שסוכם שיעלו ביחד עם חוק ההסדרים, לא כחלק מחוק ההסדרים – אין מנוס מלקבל אישור של ועדת הכנסת לפטור מחובת ההנחה.
בוועדת ההסכמות שהיתה בין יושב-ראש הקואליציה, מזכיר הממשלה, יושב-ראש הכנסת וביני סיכמנו שכל החוקים, בעקבות התקנות, שבקריאה שנייה ושלישית, יובאו למליאה גם במהלך הפגרה, אבל, בשום פנים ואופן לא הצעות חוק בקריאה ראשונה, גם של הממשלה, שאינן קשורות לתקציב.
גברתי היועצת המשפטית, הערתי את ההערה הזאת בעקבות העובדה שהממשלה בכל זאת הניחה הצעת חוק בקריאה ראשונה.
אדוני היושב-ראש, מה זו הצעת חוק לתיקון פקודת מס-הכנסה. זו הצעה שעדיין דנים עליה בוועדת הכספים?
רבותי, מי בעד אישור בקשת יושב-ראש ועדת הכספים לפטור מחובת הנחה, ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע? תודה.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – 2
נמנעים – אין
הוחלט לאשר פטור מחובת הנחה.
בקשת פטור מחובת הנחה אושר.
3. בקשת יושב-ראש ועדת הכלכלה להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות לפני הקריאה השנייה ושלישית -
1. הצעת חוק תאגידי מים וביוב (תיקון מס' 2), התשס"ג-2002
2. הצעת חוק להסדרת הפיקוח על כלבים, התשס"ג-2002
3. הצעת חוק רשות הנמלים והרכבות (תיקון מס' 12), התשס"ג-2002 – פרק י"ב להצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2003), התשס"ג-2002
בקשת יושב-ראש ועדת הכלכלה להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות לפני הקריאה השנייה והשלישית – א) הצעת חוק תאגידי מים וביוב (תיקון מס' 2), התשס"ג-200--
--ב) הצעת חוק להסדרת הפיקוח על כלבים, התשס"ג-2002; ג) הצעת חוק רשות הנמלים והרכבות (תיקון מס' 12), התשס"ג-2002.
אלה הן שלוש ההצעות. האם מישהו רוצה להצביע בנפרד על כל אחת מהן?
מי בעד אישור בקשתו של ישב-ראש ועדת הכלכלה, ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד- 1
נמנע – 1
בקשת יו"ר ועדת הכלכלה להקדמת הדיון בהצעות חוק לפני הקריאה השנייה והשלישית אושרה.
הבקשה אושרה ברוב קולות.
4. בקשת יושב-ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות לפני הקריאה השנייה והשלישית – הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה).
מי בעד אישור בקשת יושב-ראש ועדת החוקה, ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – 1
נמנע – 1
בקשת יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט להקדמת הדיון בהצעות חוק לפני הקריאה השנייה והשלישית אושרה.
רציתי להבהיר שוועדת הכנסת פיצלה את חוק ההסדרים לכל מיני ועדות, ויש כאלה שאולי, כתוצאה מטעות מינהלית, לא העבירו את הבקשה.
נראה במה מדובר, לא ניתן פטור גורף.
5. בקשת יושב-ראש ועדת החינוך להקדמת הדיון בהצעת חוק הלוואות לשכר לימוד (תיקון)
מי בעד אישור בקשת יושב-ראש ועדת החינוך, ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
והצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – 1
בקשת יו"ר ועדת החינוך להקדמת הדיון בהצעת חוק הלוואות לשכר לימוד (תיקון) אושרה.
סדרי הדיון בהצעת חוק התקציב והצעת חוק ההסדרים בקריאה שנייה ושלישית. האם למישהו יש הצעות?
כיוון שאני מניח שיש לכולם עניין להעביר את התקציב, אני מציע שיהיה דיון של שש שעות על בסיס חלוקה סיעתית.
חברת הכנסת חזן, אני יודע שזה הסתייגויות אישיות, ובכל זאת אני מציע, על-פי סעיף 131, שנקבע סדרי דיון. אני מציע שיהיה דיון של שש שעות, על בסיס חלוקה סיעתית, כשכל סיעה, מתוך הכרה וידיעה אלה הסתייגויות חבריה הציעו, תעשה חלוקה פנימית על הכול.
אדוני היושב-ראש, מקדמת דנא נהוג שיש הפרדה בין הדיון על חוק ההסדרים לבין הדיון על חוק התקציב. דבר ראשון, אני מבקשת שההפרדה הזאת תישמר גם עכשיו. לא ייתכן שיש דיון משולב בחוק ההסדרים ובחוק התקציב בקריאה שנייה ושלישית. דבר שני, הדבר נהוג כבר שנים רבות לגבי הדיונים על חוק ההסדרים, משום שמדובר בהסתייגויות אישיות ובנושאים כבדי משקל. יש מסגרת זמן בנושא הזה, שהיא מקציבה יותר זמן מאשר הדיון של חוק התקציב. דבר שלישי, אני מבקשת שהדיון על חוק ההסדרים יהיה דיון אישי על הסתייגויות, ולגבי חוק התקציב יהיה דיון סיעתי. עם כל הכבוד לממשלה הזאת, לא בטוח בכלל אם צריך בזמן בחירות להעביר תקציב, אבל אם כן, לפחות בימים אלה, שהדיון יהיה מכובד, וכנהוג.
גברתי היועצת המשפטית, האם יש תקדים לכך שאיחדו את הדיון בחוק ההסדרים עם הדיון בחוק התקציב?
יש פה גם סתירה לגופו של עניין. הרי חוק ההסדרים לכאורה בא כדי לאפשר העברת התקציב. קודם צריך לגמור את חוק ההסדרים, לדון בו, לראות שזה מה שמאפשרים, ולאחר מכן לדון בתקציב.
אני בעד שיהיה דיון אישי. יש חברי כנסת שנמצאים ומעוניינים להתבטא, ויש חברי כנסת שבכלל לא נמצאים.
אני חושב שאני נקי מאינטרסים. בכוונה שאלתי את השאלה הזאת, כיוון שכל דבר שנעשה עכשיו יש בו משום תקדים, ומחר הוא עלול להוות תקדים גם לימים רגילים, כלומר, לא ערב בחירות. לכן הייתי מציע שכל הצעה שתועלה כאן תביא בחשבון לא ליצור תקדים לגבי הפרדה בין התקציב לחוק ההסדרים, אחרת נמצא את עצמנו במצב שבו יצרנו תקדים לכנסות הבאות גם בימים כתיקונם. יום אחד אנחנו בקואליציה ויום אחד אנחנו באופוזיציה, חשוב לשמור על כללי המשחק.
גזלת את המילים מפי.
פרקטית, אין שום בעיה, אפשר להקצות ארבע-חמש שעות לחוק ההסדרים, אפילו שש שעות. הייתי מוריד אולי שעתיים מחוק התקציב, ויהיו עשר שעות דיון לשני החוקים גם יחד.
אדוני היושב-ראש, אני מציע דיון אישי. כל חבר כנסת שירצה ידבר בנושא התקציב, לפי הזמן שנחליט – שלוש, ארבע, חמש שעות. בנושא ההסתייגויות – נקבע מראש את שעת ההצבעה לשעה תשע-עשר בלילה, ונדע שבעשר בלילה מצביעים.
דיון אישי בחוק ההסדרים במשך שש שעות. בתום שש שעות מפסיקים את הדיון. לפי כללי המשחק הרגילים, על כל הסתייגות שלוש דקות, מפסיקים את הדיון אחרי שש שעות ועוברים לדיון בתקציב.
הזמינו את הכנסת ל-12, לפי בקשתו של יושב-ראש ועדת הכספים, אבל קודם כול יש מספר חוקים שהממשלה ביקשה להעביר.
חבר הכנסת אושעיה, גם בקריאה שנייה ושלישית, לפי התקנות, כדי שזה יעלה על סדר-היום, צריכה הממשלה לבקש, אי-אפשר להעלות את זה אוטומטית. היו חוקים בקריאה ראשונה, וחבר הכנסת אושעיה אומר שהיתה הסכמה לא להביא. היה חוק אחד שנתבקשתי להזכיר, וזה חוק התאגידים הביטחוניים, שזה היה פה.
למה אתה מפרט? אדוני המזכיר, יש סיכום בין מזכיר הממשלה, יושב-ראש הקואליציה, יושב-ראש הכנסת, ואי-אפשר להביא דברים חדשים.
אני מציע לממשלה לא להכניס עכשיו קריאות ראשונות. רוצים תקציב, תרכזו את המאמץ בתקציב ובחוק ההסדרים, אל תביאו קריאות ראשונות. אין לזה שום משמעות.
לא נזמן את הכנסת מוקדם יותר, הדיון יתחיל בשעה 12 ויימשך עד שש בבוקר בשלב א', שלב ב' משש בערב עד עשר בלילה, בעשר בלילה מתחילה ההצבעה. קודם מצביעים על חוק ההסדרים, אחרי זה מצביעים על חוק התקציב, ובזה גומרים את הסיפור. לא מביאים שום דבר אחר.
מי בעד סדרי הדיון, ירים את ידו. מי נגד? מי ננמע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – 1
נמנע – 1
סדרי הדיון נתקבלו.
7. בקשת יושב-ראש ועדת חוץ וביטחון להקדמת הדיון בהצעת חוק גנים לאומיים (שמורות טבע – אתרים לאומיים ואתרי הנצחה)
ועדת חוץ וביטחון מבקשת פטור מחובת הנחה להצעת חוק גנים לאומיים (שמורות טבע – אתרים לאומיים ואתרי הנצחה).
מי בעד אישור הבקשה, ירים את ידו? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – 1
נמנע- אין
אושרה בקשת יו"ר ועדת חוץ וביטחון להקדמת הדיון בהצעת חוק גנים לאומיים (שמורות טבע – אתרים לאומיים ואתרי הנצחה).