פרוטוקולים/ועדת הכנסת/5943
2
ועדת הכנסת
22/10/2002
פרוטוקולים/ועדת הכנסת/5943
ירושלים, כ"ט בחשון, תשס"ג
4 בנובמבר, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 348
מישיבת ועדת הכנסת
יום שלישי, ט"ז במרחשון התשס"ג (22 באוקטובר2002), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 22/10/2002
ערעורים על החלטת יו”ר הכנסת והסגנים שלא לאשר דחיפות הצעות לסדר-היום.; בקשות חברי-הכנסת להקדמת הדיון בהצעות חוק לפני הקריאה הטרומית:; הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - אבטחה במלונות) (הוראת שעה התשס”ג-2002 (פ/4136) - מאת חה”כ מ` איתן ו-י` פרץ. ); הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס` 132) (תיקון - עולה חדש), התשס”ג-2002 (פ/4129) - מאת חה”כ צ` הנדל וקבוצת ח”כים.; בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות חוק בקריאה ראשונה:; הצעת חוק שירות ביטחון (הגבלות קריאה לשירות מילואים של קצין) (הוראת שעה) (תיקון), התשס”ג-
פרוטוקול
(1) ערעורים על החלטת יו"ר הכנסת והסגנים שלא לאשר דחיפות הצעות
לסדר-היום.
(2) בקשות חברי-הכנסת להקדמת הדיון בהצעות חוק לפני הקריאה הטרומית:
(א) הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - אבטחה במלונות) (הוראת שעה),
התשס"ג-2002 (פ/4136) - מאת חה"כ מ' איתן ו-י' פרץ.
(ב) הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 132) (תיקון - עולה חדש),
התשס"ג-2002 (פ/4129) - מאת חה"כ צ' הנדל וקבוצת ח"כים.
(3) בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות חוק בקריאה ראשונה:
(א) הצעת חוק שירות ביטחון (הגבלות קריאה לשירות מילואים של קצין)
(הוראת שעה) (תיקון), התשס"ג-2002.
(ב) הצעת חוק שירות ביטחון (שירות מילואים במשמר הגבול (הוראת
שעה) (תיקון), התשס"ג-2002.
(ג) הצעת חוק שירות ביטחון (שירות מילואים) (הוראת שעה) (תיקון),
התשס"ג-2002.
(ד) פקודת בתי-הסוהר (מס' 23) (סוהרים ומאבטחים במקום משמרות
מיוחד - חובות וסמכויות) (הוראת שעה), התשס"ג-2002.
(4) בקשה למיזוג הצעות חוק.
(5) קביעת מכסות הצעות חוק והצעות לסדר-היום של חברי-הכנסת לסיעותיהם
במושב החמישי.
חברי הוועדה: יוסי כץ - היו"ר
שאול יהלום - מ"מ היו"ר
אפי אושעיה
יאיר פרץ
יצחק סבן
יורי שטרן
מרדכי משעני
אורי אריאל
מיכאל איתן
מוחמד ברכה
עבד אלמאלכ דהאמשה
יצחק גאגולה
נעמי חזן
מרינה סולודקין
צלי רשף
זהבה גלאון
זאב בוים
צבי הנדל
אליעזר כהן
אופיר פינס-פז
מזכיר הכנסת אריה האן
סגן מזכיר הכנסת דוד לב
גאולה רזיאל - מנהלת לשכת מזכיר הכנסת
טלי דולן-גדיש - משרד האוצר
דניאל רימון - משרד האוצר
ישי יודקביץ - עו"ד, משרד הביטחון
חנה קלר - יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
אהרן פנחס - קצין יעוץ, פרקליטות צבאית
תימור בלן - פרקליטות צבאית
אני פותח את הישיבה. על סדר-היום: ערעורים על החלטת יושב-ראש הכנסת והסגנים שלא לאשר דחיפות הצעות לסדר-היום. ערעור ראשון הוא של חברי-הכנסת אורי אריאל.
יש ערעור אחד של חבר-הכנסת אורי אריאל בנושא: יציאת צה"ל מחברון, וערעור אחד של חבר-הכנסת אופיר פינס-פז בנושא: פינוי כוחות צה"ל מחברון.
אלה ההצעות לסדר-היום: חבר-הכנסת אורי אריאל בנושא יציאת צה"ל מחברון, חבר-הכנסת אופיר פינס-פז בנושא פינוי כוחות צה"ל מחברון וחבר-הכנסת מוסי רז בנושא פינוי כוחות צה"ל מחברון.
מי מייצג את המערערים? חבר-הכנסת אורי אריאל, בבקשה. למה הנושא דחוף? האם הוא אמור להתבצע בקרוב?
בנשיאות, מלחמתנו נעשית. הנשיאות מוגבלת בחמש הצעות לשבוע. הנשיאות מצאה חמש הצעות הרבה יותר חשובות, שלא ניתן היה לבטא אותן בדרך אחרת. להצעה הזו דוקא יש שני ראשי דיון: ראשית - אפשר לדבר על זה באי-האמון, ומי שרצה דיבר על זה, ושנית - יש הצעות מיוחדות לעניין היאחזויות, הפינוי וההתנחלויות, וזה גם נכלל בתוך זה. העדיפו לא לכלול זאת. היו הצעות הרבה יותר חשובת.
אני מעמיד את הערעורים להצבעה. מי בעד קבלת הערעורים? מי נגד? מי נמנע?
ה צ ב ע ה
בעד - רוב
נגד - מיעוט
הערעורים על החלטת יו"ר הכנסת והסגנים שלא לאשר דחיפות הצעות לסדר-היום נתקבלו.
הערעור התקבל. הנושא יעלה.
בקשות חברי-הכנסת להקדמת הדיון בהצעות חוק לפני הקריאה הטרומית:
(א) הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - אבטחה במלונות) (הוראת שעה),
התשס"ג-2002 (פ/4136) - מאת חה"כ מ' איתן ו-י' פרץ.
(ב) הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 132) (תיקון - עולה חדש),
התשס"ג-2002 (פ/4129) - מאת חה"כ צ' הנדל וקבוצת ח"כים.
חבר-הכנסת מיכאל איתן וחבר-הכנסת יאיר פרץ פנו אלי: "עקב המשבר הקשה הפוקד את התיירות בארץ בכלל ואת ענף המלונאות בפרט, נודה לך מאד אם בוועדת הכנסת הקרובה תוסיף לסדר-היום את בקשתנו להקדמת דיון בהצעת חוק הביטוח הלאומי ( תיקון - אבטחה במלונות) (הוראת שעה), התשס"ג-2002. האם אתם רוצים להוסיף משהו?
אני מעמיד להצבעה את בקשת חברי-הכנסת הנ"ל. מי בעד קבלת הבקשה? מי נגד?
ה צ ב ע ה
בעד - רוב
נגד - אין
נמנעים - 2
הבקשה התקבלה.
חבר-הכנסת איתן, אינני בטוח שזה יוכל לבוא ביום שלישי. יש בעיה, כי שר האוצר החליט שהוא מביא את התקציב.
שר האוצר הודיע שהוא מביא את התקציב ביום שלישי. ביום שלישי תהיה אזכרה לדוקטור ורהפטיג, וכן יום תיירות בכנסת. יושב-ראש הכנסת נתן לשר התיירות לדבר עשר דקות אחרי האזכרה לורהפטיג ולפני התקציב, וזה אושר בנשיאות.
חבר-הכנסת צבי הנדל מבקש פטור מחובת הנחה, ובמכתבו נאמר: "מאחר והרפורמה במס בפתח ומאיימת על עליה פוטנציאלית של עולים חדשים ממדינות רווחה, אבקש לקבל פטור מחובת הנחה להצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (תיקון - עולה חדשה)". מהי מידת הדחיפות?
לדעתי, זה חוצה מפלגות, ואין פה ויכוח. אנו - כל מדינת ישראל: סוכנות, ראש הממשלה וכולם - עובדים קשה על עליה מארצות רווחה בעיקר מארצות-הברית. נושא שינוי בכללי המשחק של מס הכנסה לגבי רכוש בחו"ל היה כמו שריפה בשדה קוצים לא רק אצל העולים הפוטנציאליים מארצות-הברית אלא אצל עולים שכבר נמצאים בארץ ושוקלים לעזוב. לדעתי, הגעתי להסכמה עם יושב-ראש הוועדה לרפורמה, מר רבינוביץ. אינני יודע למה בסוף לא התקבלה דעתו, כי הוא המליץ על זה, להוריד את עניין העולים החדשים.
הסעיף אומר, שישלמו מיסוי גם על כספים שהופקו בזמנו בארצות-הברית: על פנסיות וכו'. זו שריפה. אני אומר, שזה הרבה יותר מנזק כספי.
אנו מתנגדים לפטור מחובת הנחה, כי מדובר פה בשינויים מהותיים מאד לגבי הטבות המס שניתנו לעולים. אני רק רוצה לציין, שבתיקון מס' 132 ניתנו הטבות מס גדולות מאד לעולים. אין דין עולה חדש כדין יליד ותושב ישראל.
תיקון 132 הכניס את שיטת המס הפרסונלית כשיטת מס במדינת ישראל. זה אומר שכל תושב ישראל חייב על הכנסותיו בעולם כולו במס בישראל. למרות זאת, אנו נתנו הטבה מיוחדת לעולים גם בתיקון המקורי שנעשה בעקבות ועדת רבינוביץ; אנו נתנו פטור ממס במשך חמש שנים לתושב ישראל שהוא עולה חדש. הרחבנו את ההטבות שיש כבר היום, לפני תיקון 132 לפקודה, לגבי רווח הון במכירת נכס ע"י עולה חדש שמוכר נכסים שיש לו בחו"ל. זה היה שבע שנים, והארכנו זאת לעשר שנים. הכל יכנס לתוקף ב-1 בינואר 2003. פה יש רצון לעשות הטבות נוספות.
אני לא יודעת בכמה כסף מדובר. יש פה, למשל, הצעה להרחיב את המושג "עולה" גם לאדם שעלה בעבר. עליתי ארצה לפני שלושים שנה, ואשמח מאד אם ההטבות האלה יחולו גם עלי.
אני רוצה לנסות להגיע להבנות. הבעיה היחידה פה היא, שהרפורמה מתחילה ב-1 בינואר 2003. במלים אחרות, הסיבה היחידה, בלי להכנס לדיון המהותי, היא שהפונים רוצים להבטיח שהליכי החקיקה בהצעת החוק שאותם אינכם יכולים למנוע- - -
אתם יכולים להביא לכך שהממשלה תקבל החלטה אחרת ותתנגד ולנסות להפעיל את הקואליציה, אבל אינכם יכולים להתנגד ליוזמה של חבר-כנסת. חבר-כנסת אומר: "אני רוצה להבטיח, שאם אצליח לחוקק את החוק הזה הוא יכנס לתוקף לפני ה-1 בינואר".
חבר-הכנסת בוים, אני רוצה שתקשיב כי אני רוצה להביא לפשרה שחשובה לקואליציה.
הכרתי את הנושא בדיוק לפני דקה. זו הפשרה שאני יכול להציע היא: שתהיה התחייבות מצד הממשלה שאם הצעת החוק תבוא במועדה ותושלם החקיקה אחרי ה-1 בינואר, כלומר משום מה זה יקח עד סוף המושב, תהיה הסכמה שאם היא תתקבל היא תיכנס לתוקף רטרואקטיבית מה-1 בינואר 2003.
אני מעמיד להצבעה את הבקשה לפטור מחובת הנחה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
בעד - 11
נגד - 4
הבקשה התקבלה.
הבקשה אושרה.
חבר-הכנסת בוים, יש פה עוד בקשות של הממשלה. אם ישארו פה פחות מתשעה חברי-כנסת, לא תהיה הצבעה.
(א) הצעת חוק שירות ביטחון (הגבלות קריאה לשירות מילואים של קצין)
(הוראת שעה) (תיקון), התשס"ג-2002.
(ב) הצעת חוק שירות ביטחון (שירות מילואים במשמר הגבול (הוראת
שעה) (תיקון), התשס"ג-2002.
(ג) הצעת חוק שירות ביטחון (שירות מילואים) (הוראת שעה) (תיקון),
התשס"ג-2002.
(ד) פקודת בתי-הסוהר (מס' 23) (סוהרים ומאבטחים במקום משמרות
מיוחד - חובות וסמכויות) (הוראת שעה), התשס"ג-2002.
מזכיר הממשלה פנה אלי וביקש פטור מחובת הנחה.
חבר-הכנסת שטרן, אני קורא לך פעם ראשונה. אתה מפריע בלי הרף.
מזכיר הממשלה פנה אלי וביקש ממני שהוועדה תאשר פטור מחובת הנחה להצעות החוק הבאות: (1) הצעת חוק שירות ביטחון (הגבלות קריאה לשירות מילואים של קצין) (הוראת שעה) (תיקון) (2) הצעת חוק שירות ביטחון (שירות מילואים במשמר הגבול) (הוראת שעה) (תיקון). (3) הצעת חוק שירות ביטחון (שירות מילואים) (הוראת שעה) (תיקון). (4) פקודת בתי הסוהר (מס' 23) (סוהרים ומאבטחים במקום משמרות מיוחד - חובות וסמכויות) (הוראת שעה).
מי מסביר את ההצעות בקצרה?
יש שתי הצעות החוק שנוגעות לשירות מילואים והצעת חוק בעניין שירות מילואים של קצין הן הוראות שעה, שמבקשות להאריך בשנה נוספת את האפשרות לזמן לימי מילואים, כך שניתן לקרוא למספר נוסף של ימי מילואים בשנת העבודה הקרובה. הדחיפות בהארכה היא שמאחר שהוראת השעה צפויה להסתיים בסוף השנה, ומכיון שנשלחו עכשיו צוים לאותם אנשים תוך מתן ההתראה לתקופה הנדרשת של ששים יום, אנו צריכים לקדם זאת כבר בימים הקרובים.
חוק זה נדרש, כדי להפעיל מקום משמורת מיוחד, על מנת להוציא את הזרים מבתי-הסוהר למלון שאנו איתרנו אותו שזכה במכרז וגם שינוי יעוד.
אני מעמיד להצבעה את כל בקשות הממשלה. מי בעד אישורן? מי נגד?
ה צ ב ע ה
בעד - הרוב.
כל בקשות הממשלה להקדמת הדיון בהצעות החוק בקריאה ראשונה התקבלו.
חבר-הכנסת מיכאל איתן, יושב-ראש ועדת החוקה, פנה וביקש: "בהתאם להוראות סעיף 122 לתקנון הכנסת, להביא לאישור ועדת הכנסת את בקשתי למזג שתי הצעות חוק: הצעת חוק בתי המשפט (פירסום שם חשוד) (תיקון מס' 30), ותיקון 31 - איסור פירסום, ולהביאן לקריאה שניה ולקריאה שלישית כהצעת חוק אחת.
אני מעמיד להצבעה את הבקשה. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
בעד - הרוב
הבקשה למיזוג הצעות חוק התקבלה.
הבקשה אושרה.
קביעת מיכסות הצעות חוק והצעות לסדר-היום של חברי-הכנסת לסיעותיהם במושב החמישי
הנושא האחרון על סדר-היום הוא: קביעת מיכסות הצעות חוק והצעות לסדר-היום של חברי-הכנסת.
לשאלת חבר-הכנסת שאול יהלום, התשובה היא שתמיד בראשית מושב מביאים מיכסות. אם יגידו לנו לא להביא מיכסות, לא נביא מיכסות. זוהי חובתנו.
ועדת הכנסת קובעת מיכסה לאופוזיציה ומיכסה לקואליציה. לקחתי את המיכסה שנקבעה, ולפיה עבדנו. המיכסה, שנקבעה ע"י הוועדה הזו, היתה 6.5 הצעות לחבר-כנסת מהקואליציה, ו-7.7 לחבר-כנסת מהאופוזיציה. נשארנו באותה מתכונת. הכפלנו את מספר חברי-הכנסת של כל סיעה וחילקנו ב-33 שבועות של עבודה בשנה במושב זה. מדובר ב-33 שבועות, כי הורדנו מהחשבון את השבועות בהם אין דיונים בהצעות חוק לדיון מוקדם ובהצעות לסדר-היום בגלל תקציב, בגלל פורים או בגלל חגים.
(יו"ר הוועדה, חה"כ יוסי כץ, יוצא מחדר הישיבות.)
היא כבר הוסיפה שבוע, אבל נושא זה יהיה מחר.
אם אני מוריד את מספר השבועות האלה, שכלולים בפורים, בתקציב ובחגים של העדה המוסלמית, אני מגיע לסך-הכל נטו 33 שבועות. אני לוקח את כל החישוב הזה ומחלק ל-33, וזה מה שיצא לכל סיעה. מה שנהגנו לעשות, ונהגנו גם עכשיו, הוא לעגל כלפי מעלה וכלפי מטה. כלומר, עד החצי נשאר בנמוך, ומעל החצי מקבל עוד אחד. זו התוצאה כפי שמונחת לפניכם. אם יש הערות, בבקשה.
אם לא מאשרים בכלל, אנו הולכים לפי מה שנהגנו בפעם הקודמת. מה שנהגנו בפעם הקודמת זה בעצם כמעט אותו דבר.
עלי לדייק. נוספו שתי סיעות, שזה קצת משנה. אבל, באופן פרקטי, השינוי שכאן יוצא הוא שבפעם הקודמת למרות מה שהיה פה למרצ היתה עוד הצעה אחת.
אני חייב להביא זאת לפי לוח לוגריתמים. הבאתי לכם חישוב. ועדת הכנסת סוברנית לעשות שינויים.
למרצ עיגלו כלפי מעלה, ואז "שינוי" טענה שמבחינת היחס בינה לבין מרצ זה לא צודק. ואז, נתנו גם ל"שינוי".
ברצוני להבין. כלומר, ההצעה הזו מורידה אחת למרצ ואחת ל"שינוי" ומוסיפה זאת לסיעות הקטנות.
עדיין לא הוסיפו כלום. זה יהיה מחר, וזה לא נוגע לעכשיו. בנשיאות היתה הצעה מסויימת, ונדמה לי שלפי הצעת חברת-הכנסת נעמי חזן הורידו שבוע מפגרת הקיץ, וזה יובא לדיון מחר.
אנו מקבלים את הלוגריתמים האלה, ואי אפשר להתוכח עם לוגריתמים. כיון שהמגמה היא לעגל כלפי מעלה, אנו בעד לאשר זאת ולקבל כאן את הסכמת ועדת הכנסת שאחת לשלושה שבועות, כמו שעשינו אז, מוסיפים מיכסה אחת, ואז הדבר הזה לא יוצר בעיה וכולם רגועים.
היה פה נוהל שבגלל הסיטואציה המיוחדת שזה נוסף, שזה לא היה על חשבון, חיכו וכל אחד קיבל את שלו. לאחר מכן, כיון שהיתה פה בעיה, הוסיפו.
זה מה שבסוגריים - מ"גשר" ומטה.
מר האן, אם זה הנוהג, אני מציע לקראת סוף הקדנציה: אם באמת היה נוהג שאחת לשלושה שבועות אנו מוסיפים עוד הצעה אחת, והיא מחולקת לפי הבנתכם לסיעות היותר גדולות, אינני מציע שנקלקל עכשיו לקראת הסוף, כאשר המצב הוא שיש יותר הצעות ולא פחות הצעות.
אם כך, אני מציע: אנו מאשרים את ההצעה בצירוף התיקון של חברת-הכנסת זהבה גלאון והתיקון של חבר-הכנסת אליעזר זנדברג.
אני מעמיד זאת להצבעה.
ה צ ב ע ה
ההצעה, בצירוף התיקון של חה"כ ז' גלאון והתיקון של חה"כ א' זנדברג, התקבלה.