פרוטוקולים/ועדת הכנסת/4678
2
ועדת הכנסת
13.2.02
פרוטוקולים/ועדת הכנסת/4678
ירושלים, ט' באדר, תשס"ב
21 בפברואר, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 283
מישיבת ועדת הכנסת
יום רביעי, א' באדר התשס"ב (13 בפברואר 2002), שעה: 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 13/02/2002
בקשות חברי הכנסת להקדמת הדיון בהצעות חוק בקריאה טרומית:; הצעת חוק הכנסת (תיקון העברה מכהונה של יושב ראש הכנסת או של סגן מסגניו שלא מחמת עבירה), התשס”ב-2002 –של חבר הכנסת זאב בוים.; הצעת חוק הכנסת (תיקון מניין מספיק של חברי כנסת במליאת הכנסת), התשס”ב-2002, של חבר הכנסת משה ארנס (פ/3322) – רביזיה.; הצעת חוק הפיקדון על מיכלי משקה (תיקון – תשלום של תאגיד מיחזור שלא עמד ביעד האיסוף), התשס”ב-2002, של חבר הכנסת אברהם פורז (פ/3439).; הצעת חוק המועצה לביטחון לאומי, התשס”ב-2202, של חבר הכנסת דוד מגן וקבוצ
פרוטוקול
בקשות חברי הכנסת להקדמת הדיון בהצעות חוק בקריאה טרומית:
א. הצעת חוק הכנסת (תיקון העברה מכהונה של יושב ראש הכנסת
או של סגן מסגניו שלא מחמת עבירה), התשס"ב-2002 –
של חבר הכנסת זאב בוים.
2. הצעת חוק הכנסת (תיקון מניין מספיק של חברי כנסת במליאת הכנסת),
התשס"ב-2002, של חבר הכנסת משה ארנס (פ/3322) – רביזיה.
3. הצעת חוק הפיקדון על מיכלי משקה (תיקון – תשלום של תאגיד מיחזור
שלא עמד ביעד האיסוף), התשס"ב-2002, של חבר הכנסת אברהם פורז
(פ/3439).
4. הצעת חוק המועצה לביטחון לאומי, התשס"ב-2202, של חבר הכנסת דוד מגן
וקבוצת ח"כים (פ/3442).
ה. הצעת חוק הכנסת (תיקון העברה מכהונה של יושב ראש הכנסת),
התשס"ב-2002 - של חבר הכנסת אורי יהודה אריאל וקבוצת ח"כים.
ו. הצעת חוק יום ירושלים (תיקון – חגיגות יום ירושלים), התשס"ב-2002,
של חבר הכנסת אורי יהודה אריאל וקבוצת ח"כים (פ/3387).
חברי הוועדה: יוסי כץ – היו"ר
קולט אביטל
אורי יהודה אריאל
זאב בוים
מוחמד ברכה
יצחק גאגולה
משה גפני
עבד-אלמאלכ דהאמשה
אבשלום וילן
נסים זאב
נעמי חזן
דוד טל
שאול יהלום
אמנון כהן
מרדכי משעני
מרינה סולודקין
אברהם פורז
נחמה רונן
יורי שטרן
מזכיר הכנסת, אריה האן
סגן מזכיר הכנסת, דוד לב
גאולה רזיאל – מנהלת לשכת מזכיר הכנסת
דרורה רשף
הצעת חוק הכנסת (תיקון העברה מכהונה של יושב ראש הכנסת או של סגן מסגניו
שלא מחמת עבירה), התשס"ב-2002 -
ה. הצעת חוק הכנסת (תיקון העברה מכהונה של יושב ראש הכנסת)
רבותי, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. על סדר היום כמה הצעות חוק שמגישיהן מבקשים פטור מחובת הנחה. כפי שידוע לכם, על פי התקנון החדש צריכים להיות נוכחים בחדר הישיבות לפחות תשעה חברי ועדה קבועים.
ברור. להשתתף בהצבעה. ובכן, אני רציתי להעלות מיד את החוק הראשון להצבעה ולקבור אותו בצורה הזו, כי אני חושב שאין לו מקום, לא על הרקע הספציפי ובכלל אין שום הצדקה לתת לו פטור מחובת הנחה, אבל אנחנו חיים על פי התקנון ולכן אני אתן למגיש ההצעה, חבר הכנסת בוים, לנמק מדוע הוא חושב שהחוק שיאפשר הדחתו של יושב ראש הכנסת צריך לקבל עדיפות ומה מידת הדחיפות שבו ומדוע דווקא היום. ואני מקווה שחברי הוועדה לא ישתכנעו ויפילו את הבקשה, אבל ההזדמנות שלך. אני נותן לך שלוש דקות לנמק, בתקווה – שלך - שיבואו אנשים.
תודה רבה, אדוני היושב ראש. אני רק רוצה – כיוון שלא כולנו מצויים בתקנון החדש – שמישהו ייתן לי הבהרה, אדוני היושב ראש.
האם הקוורום שעליו הוחלט, של תשעה חברים, מתייחס לעצם דיון או להצבעה. מעניין אותי. אני פשוט רוצה לדעת.
תודה. אני אתן ליועצת המשפטית להשיב, אם כי הייתי מוכן מראש לוותר על השאלה ולתת לך עוד דקה, אבל בבקשה.
הסעיף החדש, סעיף 135ב לתקנון, קובע כך: "הונחה הצעת חוק פרטית על שולחן הכנסת, רשאית ועדת הכנסת, לפי בקשה של אחד ממציעי הצעת החוק, לאשר את הבאתה לדיון מוקדם לפני תום 45 הימים האמורים בסעיף קטן (א), אם יתקיימו כל אלה: ועדת הכנסת השתכנעה כי להצעת החוק חשיבות או דחיפות או מטעמים מיוחדים אחרים, בעת ההצבעה נכחו בוועדת הכנסת לפחות שליש מחבריה הקבועים". זאת אומרת: אפשר לקיים את הדיון.
אוקי. אני מבקש בהצעת החוק הזאת לתקן את אותו עניין שמדובר בו בחוק הכנסת: "העברה מכהונה של יושב ראש הכנסת או סגן מסגניו שלא מחמת עבירה". אני בדקתי את זה. אני לא רוצה להיכנס לגוף העניין – רק, פשוט, לסבר את האוזן: מי שמתעמק בחוק הקיים לגבי העברה מכהונה של יושב ראש, מגלה – אני מוסיף: למרבה הפתעתי, שלי, אבל אני חושב שכולם יופתעו – שאין שום נושא משרה אחר במדינת ישראל שכמעט אי אפשר להעביר אותו מכהונתו.
אם אני בודק, למשל, איך מעבירים מכהונה נשיא מדינה, או אם אני בודק על פי החוק איך מעבירים מכהונה ראש ממשלה, התהליכים הם הרבה יותר פשוטים ופחות מורכבים. כשזה מגיע ליושב ראש הכנסת משום מה – ואני לא יודע מה היה הרקע ההיסטורי לחקיקה הזאת - - -
אני אגיד לכם מה דחוף. לא סוד הוא שיושב ראש הכנסת יש בדעתו והוא היה מאד מעוניין ורוצה להופיע במועצה המחוקקת הפלשתינאית ברמאללה. הכנסת קיימה על זה כבר דיון במסגרת הצעות דחופות לסדר והיא אמרה את דעתה שם בצורה נחרצת נגד הנסיעה.
והיא, על פי הסכמה עם היושב ראש, תקיים דיון שבוע לפני נסיעתו ויהיה סיכום דיון ואנחנו נצביע. ההערכה שלי היא – אם אני לוקח לפי מה שהיה עד עכשיו, כלומר: בהצבעות להצעות לסדר – שגם בדיון, הצעת הסיכום שתזכה ברוב ואולי אפילו ברוב גדול, תהיה שיושב ראש הכנסת לא ייסע.
אני שומע מיושב ראש הכנסת כבר עכשיו, שאין בדעתו לכבד את עמדת הכנסת והוא ייסע. הוא אמר גם פה בישיבה: "אני אנהג באופן חוקי, על פי החוק". אין פה שום חוק שמגביל. יש רק עמדת הכנסת ויושב ראש הכנסת אומר שהוא בעצם – הוא לא אומר ככה – אבל הוא יצפצף על הכנסת וייסע.
הוא לא אמר. אני נותן לזה את הפרשנות. אני גם, אם היית שומעת טוב, אמרתי את זה לפני שהערת, שזו פרשנות שלי.
עכשיו, אם הוא יעשה ככה, אני רוצה שבידי הכנסת יהיה מכשיר ביצועי להעברה מכהונה של יושב ראש הכנסת. אני חושב שזה מקרה שבאמת, מהמקרים המעטים שבהם יש סיבה טובה להעביר יושב ראש כנסת מכהונתו. אין לנו היום את הכלי הזה, אני רוצה להכין אותו. לכן אני חושב שזה דחוף.
אני סיימתי את דברי ואני מבקש מחברי הוועדה לתמוך בעמדה הזאת.
סליחה, עוד משפט אחד ברשותך. אני רוצה שיהיה ברור לכולם: אם לא ניקח את המקרה הספציפי הזה של נסיעת יושב ראש הכנסת, עדיין אני סבור שצריך בנוהל רגיל לשנות את העניין הזה של החוק לגבי העברה מכהונה של יושב ראש הכנסת. אני חושב שזה לא לכבודה של הכנסת שהיושב ראש - - -
לנציגי האופוזיציה שהתעלו על עצמם והגיעו לדיון. כי אם הם לא היו מגיעים לדיון, עד כמה שאני סופר, לא היו תשעה נציגים.
לא. זה רק מוכיח שההחלטה שקיבלנו היתה נכונה ושניתן לקיים את הסעיף הזה בתקנון. עכשיו, לגבי ההצעה עצמה: אני חושב שהעיתוי שלה הוא אומלל. אני חושב שלהגביל את יושב ראש הכנסת בביקורים שאני חושב שיכולים לתרום תרומה למערכת היחסים בינינו לבין שכנינו, זו הצעה שלא במקומה. אין לה מקום, היא מוטעית. אני לא רוצה להתבטא בביטויים יותר חריפים, משום שאני חושב - - -
אבל אתה רשום לרשות דיבור. אני חושב שבימים אלה, במיוחד במצב שבו יש קואליציה כל כך גדולה, חשוב מאד לשמור על מעמדו של יושב ראש בית המחוקקים שלנו ואסור לפגוע בסמכויותיו או ליצור מצב שבו חרב ההדחה מרחפת מעל לראשו. אני חושב שזו טעות, טעות במישור מערכת היחסים בינינו לבין הממשלה ואסור בשום פנים ואופן שיושב ראש הקואליציה ישמש בעניין הזה – הייתי אומר – שופר של הממשלה. הוא צריך לחשוב על מעמדו של יושב ראש הכנסת.
סליחה, זה לא ממשלה, אדוני היושב ראש. רק הערה: אני לא שליח של הממשלה לעניין, לא נתבקשתי, לא דיברתי עם אף אחד מאנשי הממשלה, מהשרים, מהגדול עד הקטן.
גם חבר הכנסת גפני. כל אחד לא יותר מדקה וחצי, משום שאנחנו מוגבלים בלוח הזמנים. ראשון חבר הכנסת מוחמד ברכה, אחרי זה חברת הכנסת נעמי חזן. בבקשה.
להצעת החוק ולבהילות שמנסים לשוות לה, אין שום קשר עם נוהל תקין ועם ניהול תקין של הכנסת ועם כל מיני מניעים קונסטיטוציוניים. זו הצעת חוק פוליטית שבאה כדי לסתום פיות ותו לא. צריך לזכור שהיו דברים מעולם. גם הנשיא לשעבר עזר ויצמן, בזמנו, רצה להיפגש עם היושב ראש ערפאת, כשראש הממשלה דאז היה נתניהו והוא לא רצה להיפגש. קמה סערה והימין התחיל להציע הצעות איך להדיח את נשיא המדינה. בסופו של דבר היה מי שריסן את ההשתוללות הזו, עזר ויצמן נפגש עם ערפאת ואבן לא נפלה מהשמיים ושום דבר לא קרה. לכן זה צעד נואל, למנוע הדברות. הימין משקשק והממשלה הזו משקשקת מכל אפשרות של החלפת מילים עם הרשות הפלשתינית.
גמרתם לצעוק? אתם מוכנים להיות בשקט כדי להמשיך את הדיון? תודה.
רבותי, אני מעכשיו לא אפריע לצעקות. הרופא עזר עלי לצעוק.
אדוני היושב ראש, אני לתומי חשבתי שאנחנו דנים בפטור מחובת הנחה ומה שקרה פה זו הסיבה הטובה ביותר לסרב לפטור מחובת הנחה. חבר הכנסת בוים, אתה רוצה היום למנוע את נסיעתו של יושב ראש הכנסת לרמאללה. מחר יהיה יושב ראש כנסת מהימין, שירצה לעלות להר הבית ויבוא חבר הכנסת ברכה ויבקש פטור מחובת הנחה, כדי למנוע מיושב ראש אחר לעשות משהו שהוא לא רוצה.
לכן, דווקא בחוקים שעוסקים בסדרי שלטון ניסינו למנוע פטור מחובת הנחה, משום שאלה שאלות יסוד שיום אחד מתאימים לימין ויום שני לשמאל. אסור לעשות את הדברים האלה בחופזה. אני באמת מתחננת לחברי ועדת הכנסת: אל תתפתו לשנות סדרי ממשל ופטור מחובת הנחה בפזיזות, בחופזה. אנחנו רק פוגעים בעצמנו. יום אחד אתם בקואליציה ואנחנו באופוזיציה ומחר זה יהיה ההפך ואל תנצלו את המעמד הזה ואת הוויכוח הפוליטי הסוער שהיה כאן כדי לעשות דברים שפוגעים באושיות הדמוקרטיה הישראלית.
אדוני היושב ראש, אני חושבת שדנו פה כבר לא מעט פעמים על המושג: "פטור מחובת הנחה". למה זה תקף ולמה זה לא תקף. נראה לי שהכנסת עושה זילות במושג הזה בכלל ללא חשבון. אז קצת הגבלנו את זה. כשאנחנו מדברים על פטור מחובת הנחה אנחנו צריכים להסביר למה דחוף שמשהו יהיה עכשיו ולא צריך לחכות את הארבעים או את השישים יום. מה יכול להיות קריטי.
סליחה רגע. ואני בין אלה שינמקו עוד מעט על הצעת חוק של חבר הכנסת פורז ושלי – למה אני חושבת שצריך לפטור אותה בנושא חוק הפיקדון שכבר קיים. זה נושא אחר. פה מעלה חבר הכנסת זאב בוים עניין עקרוני שאני לא מתנגדת לדון בו, אבל לדון בו ברמה העקרונית, משום שהכנסת, מאז יום הקמתה, לא סתם לא שינתה את הסעיף הזה. עכשיו יש איזו קונסטלציה פוליטית - - -
אדוני, קשה לי להתמודד עם המיקרופון שלך. יש פה איזשהו מצב, קונסטלציה פוליטית, שיש פה חלק מהבית – אולי רוב הבית, אפילו – שמתנגד לנסיעתו של היושב ראש. אפשר לדון בזה, צריך לדון בזה. אם היושב ראש יחליט בניגוד לדעתה של הכנסת, אני חושבת שהוא צריך גם לדעת מה לעשות ומה המשמעות של זה. אבל לבוא ולשנות פה עכשיו חוק יסוד כי זה לרגע לא נוח למישהו פוליטית, התקדים הזה מאד מפחיד אותי, זאביק, וצריך להדאיג גם אותך. כי לא בטוח – אני אשמח מאד אם תהיו בשלטון עוד הרבה זמן, אבל יכול להיות גם מצב שהשמאל יהיה בשלטון והוא יכופף בדיוק את אותם החוקים למה שיהיה נוח להם ואנחנו צריכים לא לעשות זילות מחוקי היסוד.
חבר הכנסת זאב בוים, אני קורא אותך לסדר. באמת, מספיק.
חבר הכנסת נסים זאב, אחרי זה חבר הכנסת אורי אריאל, אתה גם מנמק את ההצעה שלך.
אדוני היושב ראש, יש כבר תקדים של פטור מחובת הנחה למקרים רבים, שהרבה פחות חשובים וערכם פחות, אבל הוועדה הזו סוברנית להחליט שאכן היה מקום לפטור אותם מחובת הנחה. בעצם כל הנושא הזה של 45 יום, לדעתי הוא מיותר, אבל יכול להיות שישנם חוקים שצריך להתבונן בהם, לעיין בהם וחברי הכנסת צריכים להיות מוכנים. הנושא הזה, הוא בעצם נושא פוליטי. כשיושב ראש בא ובאופן ברור וגלוי אומר: אני אפעל בניגוד להחלטת הכנסת, זו בעצם זילות של הכנסת. אני חושב שבמעמדו של יושב ראש הכנסת, שבעצם הוא מייצג את הכנסת, הוא עומד בראש הפירמידה, הוא לא יכול לנהוג זילות. וזה שהוא שופר – אני רוצה לומר לכם שיש גם שופרות פסולים. לכן יש מקום שהכנסת תשלח אותו, אם הוא לא רואה בהחלטה של רוב הבית הזה -שחושב שאין מקום ליושב ראש הכנסת להופיע בפרלמנט הפלשתינאי כאשר יש כאן טרור משתולל ומרחץ הדמים ממשיך פה, במדינת ישראל – משהו שמחייב גם אותו.
תודה רבה. אני מודה לך על השדרוג שעשית לפלשתינאים לפי הימין. אני תמיד נהנה לשמוע את נציגי הימין אומרים: הפרלמנט הפלשתינאי. זה באמת תואם את השקפת העולם, לפחות שלי.
חבר הכנסת אורי אריאל מנמק גם את ההצעה שלו ולכן יש לך יותר זמן. בבקשה.
תודה, אדוני היושב ראש. שאול, יש הצעה דומה שלי ואני רוצה לנמק אותה עכשיו. בלי התלהמות ובקצרה. אם יושב ראש הכנסת – שהוא יושב ראש של כולנו. אנחנו משתדלים, אני חושב, בכבודו, ועושים את זה בסדר – לא מכבד את 119 חברי הבית האחרים ולא חשוב עכשיו מה תהיה ההחלטה. הוא לא מקבל מראש את החלטת עמיתיו למשכן הזה. יש לנו פה בעיה בוויכוח פוליטי מאד נוקב ובסיסי שיושב ראש הכנסת אומר: עם כל הכבוד לכם, אנחנו נעשה דיון, אני אשמע את כולכם – זה גם טוב לי הדיון הזה, כי הוא נותן לי במה תקשורתית, עושה מזה ציניות גמורה – ובסוף אני אחליט מה אני אעשה. הוא אפילו לא אומר שהוא ייסע, אבל - אני אחליט - זאת אומרת: זו אחריות שלי, תדברו כמה שאתם רוצים, תחליטו באיזה רוב שאתם רוצים, זו החלטה שלי. הוא הופך את היוצרות ולא כפי שאתה אומר, אדוני היושב ראש. כי הוא מבזה את כל שאר חברי הבית. זו הבנתי את העניין.
עכשיו, לא היינו נדרשים לעניין ולא מבקשים חובת פטור – למרות שיכול אולי להיות שראוי לדון בזה בלי קשר מי היושב ראש, ימין – שמאל, כמו שאמרה חברת הכנסת חזן ואני מסכים, אלא שבאמת יושב ראש הכנסת, הוא עצמו, מכניס אותנו לתעלה הזאת. עכשיו, אמר לי מישהו שאני לא מסכים עם דבריו: תשמע, מילא, כולם עושים בבריכה, אבל הוא עוד צריך לעשות את זה מהמקפצה? אני לא מסכים לדברים האלה. אלה לא דברים ראויים.
אם יושב ראש הכנסת היה בא – ואפילו עכשיו, אולי ראוי שיבוא עכשיו. אני חשבתי שהוא יהיה פה בדיון – והיה אומר: רבותי, מכובדי וידידי, מה שיוחלט במליאה אני אקבל. אני מכבד את דעתכם - זה המינימום.
לכן יש מקום להתחיל בחקיקה עכשיו ולא למשוך את זה עוד 45 יום. הרי החקיקה לא תיגמר בשבוע, אבל יש מקום לפחות להתחיל ואני מבקש מכם, חברי הכנסת. לקבל את ההעמדה הזאת בצורה הפשוטה שאמרתי - זו לא פוליטיקה – ולאפשר את העניין הזה.
עוד הערה אחת שאני מפנה אליך אישית, אדוני היושב ראש. לא יכול להיות חבר כנסת פה, יהיה בריון כמה שהוא רוצה, יהיה ליצן כמה שהוא רוצה, שידבר במילים שנאמרו פה. עכשיו אתה, אני חושב, חובתך כיושב ראש, להעיר לדברים, לבקש ממנו שיחזור בו.
מה שנאמר פה על ידי חבר הכנסת ברכה, לפחות בסוף, היה: "אתם מתנחבלים". אני אין לי בעיה, בכלל, אישית, עם שום בריון ועם שום ליצן. עם אנשים רציניים אני מתמודד. אני חושב שזאת מילה שאתה צריך לבקש ממנו לחזור בו ממנה. אם הוא רוצה לעשות את ההצגה עוד פעם, אני מזמין אותך, חבר הכנסת ברכה, לעשות מעשה ליצנות נוסף.
אדוני היושב ראש, אני הייתי בין היוזמים שיזמו את הדיון לפי סעיף 68 לתקנון בעניין הנסיעה של יושב ראש הכנסת. אני רוצה להעיר כמה הערות: קודם כל, העיקרון של חובת ההנחה הוא עיקרון פרוצדורלי, טכני. הוא לא מקודש. יש דברים יותר מקודשים ממנו. למשל, סעיף 5 לתקנון האומר שעל יושב ראש הכנסת לשמור על כבודה. לפי דעתי העיקרון הזה הוא הרבה יותר מקודש מכל עיקרון פרוצדורלי ואני לא רוצה עכשיו גם להתווכח על הנושא של חובת ההנחה. לי יש פרשנות לגמרי אחרת בנושא הזה. לא יכול להיות שאנחנו נעדיף סעיף של פרוצדורה על סעיף הרבה יותר מהותי, שאומר שיושב ראש הכנסת צריך לשמור על כבודה של הכנסת. וכשיושב ראש הכנסת אומר: תחליטו מה שתחליטו, אני אעשה מה שאני חושב – זה פוגע בעיקרון הזה של כבודה של הכנסת ולכן מן הדין לתת פטור להצעת החוק הזו. החוק הזה עוד לא עובר מחר ולא מחרתיים וטוב שיהיה הדבר הזה, שישמש סנקציה, כדי שיושב ראש הכנסת לא יחזור על האמירות האלה.
אדוני היושב ראש, קודם כל גם אני מוחה על מילים שנאמרו כאן ואני חושב שלהגיד "מתנחבל", זה דבר – אני עניתי לו: טרוריסט - - -
עכשיו לעצם העניין. מאחר והוויכוח גלש קצת לגופו של עניין, אני רוצה לשבח את חבר הכנסת בוים, שבאמת נתן כאן מסננת של שני שליש מחברי ועדת הכנסת. הרי צריך להבין מה אומר חבר הכנסת בוים – בניגוד להצעתו של אורי – חבר הכנסת בוים אומר: מתי זה בכלל יהיה תקף? אם שני שליש מחברי ועדת הכנסת יהיו המסננת. תקשיבו על מה הוא מדבר. ששני שליש מהבית יגיד שהוא לא שומר על כבוד הכנסת. ריבונו של עולם, הרי זה המינימום שאנחנו צריכים מול כוונתו של היושב ראש, על פי חוות הדעת של היועצת המשפטית של הכנסת, שהוא חייב למלא אחר החלטות הרוב. אומר היושב ראש: על פי הסעיף הזה וחוות הדעת של היועצת המשפטית – אני מצפצף – זה מקרה חד פעמי שיש בו משום הזילות. לכן אני מאד מבקש להצטרף לבקשתו של חבר הכנסת זאביק בוים ואם אורי אריאל מוכן לקבל את אותו סעיף, אני אצביע גם למען ההצעה שלו.
תודה רבה. חבר הכנסת וילן, אחריו חבר הכנסת גפני ואחרון סגן השר, ד"ר יורי שטרן. בבקשה.
חבר הכנסת בוים, חבר הכנסת אורי אריאל. אני אדבר פה אליכם. תראו: אנחנו מורידים את הכנסת יום אחרי יום יותר ויותר נמוך. במה דברים אמורים? חבר הכנסת משעני – 45 יום אינם רק טכניים. הם מהותיים לליבון הנושא. עכשיו, אתם באים פה ומנסים עוד פעם, חבר הכנסת בוים – לא הספיק מה שהיה לפני שבוע בתקציב? אתה רוצה שאתה עכשיו נפרוש מהדיון ולא יהיו לך פה תשעה קבועים כדי להעביר את זה? מספיק עם הכוחנות הבוטה והאלימה הזאת. יש פה חוק יסוד. אני אמרתי ואני אחזור ואגיד את זה, שבנושא עצמו – לא לפרוצדורה – אם 61 חברי כנסת ירימו ידיהם כנגד הנסיעה, אמרתי ליושב ראש בארבע עיניים, אמרתי את זה מעל במת הכנסת, אני אומר גם פה: אני אמליץ לו לא לנסוע.
אל תפריע לי. אם 61 חברי כנסת יגידו לו בהרמת ידיים: אל תיסע, יש רוב ברור והוא חייב לכבד אותו.
רק על בסיס תפיסתו את התפקיד. אם אתה רוצה להוריד את זה עוד פעם לכוחנות בוטה – וראינו כבר. תסתכל מה קורה בציבור. כאשר אהוד ברק עשה שגיאה גסה וכדי להקים קואליציה רחבה הלך ושינה חוק יסוד גם כן באותה צורה, הגדיל את מספר השרים, אנחנו אוכלים את זה עד היום. זה 28 שרים. ולא סתם היה חוק יסוד של 18. היה בזה היגיון. אני חושב שכולם מצטערים, מימין ומשמאל, על המהלך הנמהר הזה, אז.
אתה פה עולה ועושה מהלך נמהר. יש ויכוח פוליטי עם בורג. אני הרי בעמדותי, ידוע, תומך מאד בנסיעה, אבל אני גם אומר יותר מזה: למען שמירה על כבוד הכנסת, אם 61 יצביעו נגד, לפי דעתי הוא לא צריך לנסוע.
- - - שהיתה פה בוועדה, לעשות לצחוק ולקלס את כל נוהלי הכנסת. זה חוק יסוד. זה לא במקרה שהמחוקק – שהיה חכם. היה חכם באותה תקופה. כן. חוקי היסוד, המחשבה שהושקעה בהם. אני גם לא שמעתי משפטנים מהשורה הראשונה שאומרים מה המשמעות של הפגיעה בזכויות היסוד של יושב ראש הכנסת. זה בלב לבה של הדמוקרטיה ואתם משחקים פה משחק כוחני, ציני, ואתה לא תמנע, לא תמנע – אני אומר לך עוד פעם. לך לציבור, אם יש לך רוב למהלך הזה, תתמודד. לך לכנסת, אם יש לך רוב, תתמודד. אל תפעיל משבר אל מול חקיקת יסוד. זה אנטי דמוקרטי.
אדוני היושב ראש, אני שומע את חבר הכנסת וילן ואני ממש ממלא את פי מים, מכיוון שבמקום שבעלי תשובה עומדים, אין צדיקים גמורים יכולים לעמוד. הוא חוזר בתשובה על זה שהוא הצביע על תיקון חוק יסוד של הגדלת הממשלה ואם הוא חוזר בתשובה, אז אני לא יכול להתווכח.
אבל אני שומע את הדיון ואני מת מצחוק. אני גם אגיד לכם מדוע.
אני אדוני היושב ראש, רבותי, רוצה להסביר איך קרה שהגיע המצב הזה – ואני לא רוצה להביע עמדה לגבי נסיעתו של יושב ראש הכנסת לרמאללה. זה לא נושא הדיון ואני אביע את עמדתי בעניין הזה כאשר זה יובא לדיון.
עכשיו – מה קרה? יושב ראש הכנסת צריך להיות מסיעתו של ראש הממשלה. זה דבר ברור לגמרי.
צריך להיות מסיעתו של ראש הממשלה. למה קרה מצב כזה משונה, שיושב ראש הכנסת הוא לא מסיעתו של ראש הממשלה. אני אגיד לכם מדוע.
אם יושב ראש ועדת הכספים הוא לא מסיעתו של שר האוצר אז יושב ראש הכנסת לא מסיעתו של ראש הממשלה.
מה אתה רוצה, שאני אחזור על מה שאמרתי? אני אמרתי שיושב ראש הכנסת צריך להיות מסיעתו של ראש הממשלה ויושב ראש ועדת הכספים צריך להיות חרדי. אם אתה רוצה שאני אסביר לך למה, אני אסביר. אבל, יושב ראש הכנסת מטבע הדברים צריך להיות מסיעתו של ראש הממשלה. למה זה לא קרה? אני אספר לכם. אני אעשה את זה בדקה. היה פעם תרגיל שעשו עם החרדים – בעיקר עם ש"ס – שמעון פרס עשה את זה והתרגיל לא הצליח. האשימו את החרדים והיתה הפגנה בכיכר מלכי ישראל שנקראת היום כיכר רבין - - -
לא חשוב. והאשימו את החרדים בכל סדרי השלטון של מה שקרה במדינת ישראל, בגלל שהתרגיל לא הצליח. מה עשו? כדי לעצור את החרדים – זאת היתה הסיסמא – שינו את שיטת הממשל ועשו בחירה ישירה לראשות הממשלה, בניגוד לכל היגיון, בניגוד לכל סדרי השלטון הקיימים בעולם המערבי.
נבחר ראש ממשלה, אהוד ברק, שהיתה לו מפלגה שהצטמקה. הוא נפל ולא היתה לו קואליציה והלכו לבחירה ישירה לראשות ממשלה. נבחר אריאל שרון והתוצאה של לעצור את החרדים ולשנות את סדרי בראשית זה שיש לנו כנסת משונה, עם סדרי ממשל משונים, עם ראש ממשלה ממקום אחד ויושב ראש כנסת ממקום מנוגד לחלוטין.
את רוצה שאני אגיד את כל מה שאמרתי לגבי ראשי הוועדות, כבר היה כתוב בעיתון מה צריך להיות יושב ראש ועדת חוקה וכולי. כבר עשיתי סדר שלם.
אני אומר, רבותי, המצב הזה של לשנות את סדרי השלטון – לא בהתמודדות עם הנושא של הנסיעה שלו לרמאללה, שעם זה צריך להתמודד, כל אחד יביע את עמדתו הפוליטית – אבל לשנות את סדרי השלטון, רק בגלל הסיבה הזאת שאברום בורג עושה את מה שהוא עושה בנסיעה לרמאללה, עם סיבותיו הפוליטיות – שעמדתי בנושא הזה תיאמר ברגע שזה יובא לדיון – אני חושב שלא צריך לעשות את זה. צריך לשבת ולחשוב בכובד ראש איך אנחנו עושים, בגלל שהתוצאה של העניין היא כזאת: אנחנו בסופו של דבר נלך לבחירות. לפי הסקרים הליכוד הולך לקבל הרבה מאד מנדטים.
אמר אבו, חבר הכנסת וילן, שמעמדה של הכנת וכבודה יורדים מידי יום. עכשיו, אני אומר: מה שעושה היום בורג זו מכה נוראית למעמדה של הכנסת. עומד יושב ראש הכנסת ובמצח נחושה אומר שהוא מצפצף על דעת הרוב בכנסת. ואז נשאלת השאלה את מי הוא מייצג. מה, הוא פונקציה עצמאית במדינת ישראל? אלה סדרי העולם, סדרי השלטון, חבר הכנסת גפני? זה לא חוק יסוד, קודם כל. זה חוק הכנסת שתוקן לא מזמן, לפני כמה שנים בלבד. כל המערכת המסורבלת הזאת להדחת יושב ראש הכנסת היא לא מתחילת הכנסת, חברת הכנסת רונן, אלא מלפני חמש שנים, אם אני לא טועה.
זה לא חוק יסוד וזאת פרוצדורה חדשה, שלא היתה קודם. היא נוצרה גם כן בקונסטלציה מסוימת ופה נוצרה קונסטלציה מסוימת אחרת. ראינו שהיא מכשילה את הכנסת. היא לא מכשילה את השמאל או את הימין. היא מכשילה את הכנסת, כי היא יוצרת מצב שבו, באמת, יושב ראש הכנסת יכול לא לייצג את הכנסת בשום תחום שהוא ולהמשיך להיות יושב ראש שלה. דבר בלתי אפשרי.
ולכן אין לנו מנוס מלחוקק לפני הפגיעה הקשה הזאת הנוספת – היתה מילולית, עכשיו יכולה להיות במעשה – אם הוא ייסע כנגד הדעה של הרוב. אם הרוב יתמוך בו אני אצטער, אבל נסיעתו תהיה לגיטימית בעיני. אבל אם הוא עוד ייסע כנגד דעת רוב הכנסת, זה פשוט זלזול מוחלט במעמדנו כח"כים ובמוסד הזה. לכן יש צורך בצורה דחופה לחוקק את התיקון.
אני רוצה להאשים את יושב ראש הוועדה בזילות החקיקה. לפטור מחובת הנחה זו זילות החקיקה.
זה היה משהו בלתי שגרתי. עכשיו, לא רק זה - - - לפי פרטים, לפי חברי הכנסת, לפי האנשים. החוק הזה הוא גם זילות החקיקה. יש פה בעיה.
יש פה בעיה ויש פה בעיה פוליטית. הפתרון צריך להיות פוליטי ולא בחקיקה. לא על כל בעיה נעשה חוק.
אני רוצה להעיר רק על העניין הפרוצדורלי. תקשיבו. עלה פה העניין של שיקול הדעת ולמה צריך לפטור מחובת הנחה. שכחתי להגיד משהו אחד. למה יש עניין של חובת הנחה? בעיקר כדי לתת זמן לממשלה לבדוק את ההצעה ולהגיב. זה לא המקרה. זה עניין פנימי של הכנסת. זו לא עמדה של הממשלה שצריכה להיבחן בכל המשרדים שלה. לכן זו עוד סיבה מדוע אפשר לפטור מחובת הנחה.
תודה רבה, אנחנו עוברים להצבעה בנפרד על שתי ההצעות. מי בעד לתת פטור מחובת הנחה להצעת חוק - - -
הצבעה שמית, בבקשה. קודם כל אני צריך להגיד על מה מצביעים. מי בעד לתת פטור מחובת הנחה להצעת חוק הכנסת (תיקון העברה מכהונה של יושב ראש הכנסת או של סגן מסגניו שלא מחמת עבירה), של חבר הכנסת זאב בוים. בבקשה.
אחרי שתסתיים ההצבעה אני אראה אם הצביעו תשעה חברי ועדה קבועים. אם לא השתתפו תשעה חברי ועדה קבועים, זה משהו אחר.
חברת הכנסת סופה לנדבר אינה נוכחת.
חבר הכנסת מוחמד ברכה.
חבר הכנסת אברהם הירשזון אינו נוכח.
חבר הכנסת ישראל כץ אינו נוכח.
חבר הכנסת מיכאל איתן אינו נוכח.
חבר הכנסת אמנון כהן.
חבל על הזמן. רבותי, אני עובר להצעה - - -
רבותי, יש בקשת רביזיה. נא להיות בשקט. נא לשבת, חברי הוועדה. יש לנו עוד עשר דקות דיון.
רבותי, הצעת חוק הכנסת (תיקון מניין מספיק של חברי כנסת במליאת הכנסת), של חבר הכנסת משה ארנס.
סליחה. הצעת חוק הכנסת (תיקון העברה מכהונה של יושב ראש הכנסת), של חבר הכנסת אורי אריאל. מי בעד פטור מחובת הנחה ירים את ידו.
רביזיה על ההצעה הזאת ביום שני, כמו על הקודמת. תודה.
ג. הצעת חוק הכנסת (תיקון מניין מספיק של חברי כנסת במליאת הכנסת) - רביזיה
רבותי, חבר הכנסת ארנס ביקש פטור מחובת הנחה. הוא קיבל אותה. היתה בקשת רביזיה של חבר הכנסת יוסף פריצקי.
מאחר שחבר הכנסת ארנס חולה, אני דוחה את הרביזיה ליום שני.
1. הצעת חוק הפיקדון על מיכלי משקה (תיקון – תשלום של תאגיד מיחזור
שלא עמד ביעד האיסוף), התשס"ב-2002
1. הצעת חוק המועצה לביטחון לאומי, התשס"ב-2002
ו. הצעת חוק יום ירושלים (תיקון – חגיגות יום ירושלים), התשס"ב-2002