פרוטוקולים/ועדת הכנסת/3296
2
ועדת הכנסת
20.06.2001
פרוטוקולים/ועדת הכנסת/3296
ירושלים, ל' בסיון, תשס"א
21 ביוני, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 205
מישיבת ועדת הכנסת
יום רביעי, כ"ט בסיוון התשס"א (20 ביוני 2001), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 20/06/2001
בחירת נציגים לוועדה הציבורית לבדיקת כשירותם והתאמתם של מועמדים למשרת נציב הדורות הבאים
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: היו"ר יוסי כץ
שאול יהלום
יוסף לפיד
סדר היום
¶
בחירת נציגים לוועדה הציבורית לבדיקת כשירותם והתאמתם של מועמדים למשרת
נציב הדורות הבאים.
בחירת נציגים לוועדה הציבורית
לבדיקת כשירותם והתאמתם של מועמדים למשרת נציב הדורות הבאים
היו"ר יוסי כץ
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. הכנסת קיבלה הצעת חוק, ביוזמתו של חבר הכנסת יוסף לפיד. מדובר בתיקון מספר 14 לחוק הכנסת, פרק ח', נציב הדורות הבאים לכנסת.
אני מוכרח להתוודות ולומר, שכאשר הנחת את ההצעה, חייכתי. שאלתי את עצמי מה רוצים מאתנו, האם לא מספיק מה שיש בכנסת? חשבתי שזאת הצעה מסוג ההצעות שמגישים אותן, אבל אף אחד לא מתכוון שהן יגיעו לסיום החקיקה. אבל לאט לאט התאהבתי בעניין.
לפי החוק, נציב הדורות הבאים ימונה על-ידי יושב-ראש הכנסת, מתוך רשימה של מומלצים, שתמליץ עליה ועדה בהרכב של שלושה ראשי ועדות של הכנסת, ועבדכם הנאמן בראשה, ושלושה חברי הסגל האקדמי שעוסקים בתחומים שמפורטים בסעיף 30 לחוק.
התייעצתי בנושא הזה גם עם יושב-ראש הכנסת וגם עם חבר הכנסת לפיד, שיש לו כמובן עניין בקידום החוק הזה, והגענו להסכמה על שלושה אנשי הסגל האקדמי של המוסדות להשכלה גבוהה. אנחנו רוצים לקבל את אישור הוועדה להרכב הזה. כמובן, האנשים האלה הם רק בוועדה שממליצה, אף אחד מהם לא מועמד בעצמו להיות נציב הדורות. אגב, יש מגבלות די חמורות על נציב הדורות הבאים.
חבר הכנסת לפיד, האם יש לך הערות לגבי הפרוצדורה עד עכשיו?
יוסף לפיד
¶
לא, אני חושב שהפרוצדורה היא מתאימה. אחרי שנאשר את המשתתפים, אתה בוודאי תכנס את הוועדה. בינתיים, בעזרתה של היועצת המשפטית של הכנסת, נכין מכרז שיפורסם בפומבי.
אריה האן
¶
אם יש ועדה ממליצה, זה לא בדיוק מכרז. בחוק היועץ המשפטי לכנסת נקבע, שתהיה ועדה ממיינת שהיא תמליץ. נקבעה ועדה בראשותו של השופט באך, שמונה על-ידי נשיא בית המשפט העליון, והיא היתה מורכבת מיושב-ראש ועדת הכנסת, מיושב-ראש הוועדה לביקורת המדינה וחברי אקדמיה. אז פרסמנו מודעה, לא מכרז.
יוסף לפיד
¶
אני חושב שאם המתכונת הזאת היתה נכונה לגבי בחירת יועץ משפטי של הכנסת, היא נכונה גם במקרה הזה.
היו"ר יוסי כץ
¶
מכיוון שמדובר בחוק שחבר הכנסת לפיד מאוד מעורב בו באופן אישי, חשבתי שמן הראוי גם להתייעץ אתו.
שאול יהלום
¶
אם אתה מביא שמות, קשה להתנגד להם. אם הפרוצדורה היא שנחליט שיושב-ראש הכנסת, יושב-ראש ועדת הכנסת ומציע החוק הם שמציעים מומלצים, זאת אפשרות אחת. אבל אם תאמר עכשיו שמות, האם אוכל להתנגד ולהגיד שם אחר? אני התכוננתי לישיבה והבאתי שני שמות שאני ממליץ עליהם.
היו"ר יוסי כץ
¶
האם מבחינתך זה יהיה בסדר אם נסמיך את יושב-ראש ועדת הכנסת, את חבר הכנסת לפיד ואת יושב-ראש הכנסת לקבוע מי יהיו שלושת השמות?
שאול יהלום
¶
לא. אם אנחנו רוצים שהצדק גם ייראה, אז בין אלה שצריכים לקבוע, כדי שתהיה אי תלות לפחות בשישה, לא צריכים להיות כאלה שהם חברים בשלושה. לדוגמה, אתה חבר כבר בשלושה, אז אתה תשפיע על הבחירה שלך.
שאול יהלום
¶
כן, יש לי שניים. אני ממליץ על דוקטור יפה זילברשץ, שהיא סגן דיקן בית הספר למשפטים של אוניברסיטת בר-אילן, וכן על פרופסור יעקב רוזנברג, גם הוא מאוניברסיטת בר-אילן, שידוע בתחום הכלכלה ומינהל עסקים.
היו"ר יוסי כץ
¶
נקטת בשמה של דוקטור יפה זילברשץ. כשהחלפתי את פרופסור אמנון רובינשטיין בוועדת חוקה, הבאתי אותה לוועדה כדי שתשמיע את עמדתה בנושא תיקון נתניהו בחוק הבחירה הישירה, והתרשמתי ממנה מאוד לטובה. רציתי להציע הרכב של שלושה.
היו"ר יוסי כץ
¶
השאלה היא על אילו מן השלושה נוותר. ביקשתי הסכמה של שני אנשים וחבר הכנסת לפיד ביקש הסכמה של אדם אחד. אני מציע שתסמיכו אותי להחליט מי מבין הארבעה להביא, ואני מבטיח שאני אהיה הוגן.
יוסף לפיד
¶
זאת פרוצדורה חוקית, שצריכה אישור פורמלי של הוועדה הזאת באופן חוקי. אחרת כל התהליך הוא לא חוקי.
היו"ר יוסי כץ
¶
השמות הם דוקטור יפה זילברשץ, מתחום המשפטים, דוקטור רפי מלניק, מתחום הכלכלה, פרופסור יעקב קופ, מתחום המדיניות הציבורית והמדיניות החברתית, ופרופסור מג'ד אל-חאג', מתחום החינוך, מאוניברסיטת חיפה.
מי בעד ההרכב? מי נגד?
ה צ ב ע ה
בעד – רוב
נגד – אין