פרוטוקולים/ועדת הכנסת/3115
2
ועדת הכנסת
21.5.01
פרוטוקולים/ועדת הכנסת/3115
ירושלים, כ"ט באייר, תשס"א
22 במאי, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 192
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, כ"ח באייר התשס"א (21.5.2001), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 21/05/2001
קביעת מכסת הצעות לסדר היום והצעות חוק של חברי הכנסת לסיעותיהם בכנס הקיץ 2001;; הצעת חבר הכנסת י` ליצמן לתיקון חוק חסינות חברי הכנסת, זכויותיהם וחובותיהם, בעניין משלוח דואר שלא מבניין הכנסת;; מינוי צוות חדש לנושא ביקור חברי הכנסת בבתי כלא;; שינויים בהרכבי ועדות משנה של ועדת הכנסת;; העברת הצעת חוק העונשין (תיקון – גילוי ידיעות) – מוועדה לוועדה אחרת;; המלצה למינוי יושב ראש לוועדה לבחינת בעיית העובדים הזרים.
פרוטוקול
חברי הוועדה: יוסי כץ – היו"ר
אפי אושעיה
זאב בוים
משה גפני
זהבה גלאון
עבד-אלמאלכ דהאמשה
נעמי חזן
אליעזר כהן
מרינה סולודקין
חבר הכנסת אחמד טיבי
חבר הכנסת מיכאל נודלמן
חבר הכנסת חיים כץ
חבר הכנסת יעקב ליצמן
חבר הכנסת נחום לנגנטל
אנה שניידר – היועצת המשפטית לכנסת
אריה האן – מזכיר הכנסת
דוד לב – סגן מזכיר הכנסת
א. קביעת מכסת הצעות לסדר היום והצעות חוק של חברי הכנסת לסיעותיהם בכנס הקיץ 2001;
ב. הצעת חבר הכנסת י' ליצמן לתיקון חוק חסינות חברי הכנסת, זכויותיהם וחובותיהם, בעניין משלוח דואר שלא מבניין הכנסת;
ג. מינוי צוות חדש לנושא ביקור חברי הכנסת בבתי כלא;
ד. שינויים בהרכבי ועדות משנה של ועדת הכנסת;
ה. העברת הצעת חוק העונשין (תיקון – גילוי ידיעות) – מוועדה לוועדה אחרת;
ו. המלצה למינוי יושב ראש לוועדה לבחינת בעיית העובדים הזרים.
קביעת מכסת הצעות לסדר היום והצעות חוק של חברי הכנסת לסיעותיהם בכנס הקיץ 2001
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכנסת. הנושא הראשון בסדר יומנו הוא קביעת מכסת הצעות לסדר היום והצעות חוק של חברי הכנסת לסיעותיהם בכנס הקיץ 2001.
רשות הדיבור למזכיר הכנסת מר אריה האן.
החומר מונח בפניכם וכפי שאתם יכולים לראות עבדנו על פי אותה שיטה שעל פיה עבדנו תמיד אבל מאחר והיום האופוזיציה קטנה מאד, הקואליציה גדולה מאד, הממשלה גדולה מאד, והחישוב הוא תמיד כזה שלא מכניס לחשבון את השרים, הצענו שלכל חבר כנסת שאיננו שר בסיעות המיוצגות בממשלה, תהיה מכסה לכנס, אני מדגיש את המילה: כנס, של שתי הצעות לחבר כנסת, ולאופוזיציה ארבע הצעות לחבר כנסת.
אנחנו נצמדים פחות או יותר למכסה השבועית. להזכירכם בפעם הקודמת היא עמדה על 22 עד 23 הצעות ליום רביעי, והפעם מדובר על 23,5 הצעות ביום רביעי.
הטבלה מונחת בפניכם, היא מחושבת על פי לוח - - -
קיימת בטבלה בעיה; היה צריך לחשב אותה אחרת. יש התפצלויות בתוך הסיעות ואני מבקש לדעת איך חישבת - - -
אדוני יושב ראש הישיבה, המסמך שהונח על שולחננו עובד על ידי מזכירות הכנסת, עיינו בו והבנו כי הוא תופס עד סוף המושב הזה - - -
נכון שהלכו לקראת האופוזיציה, יחד עם זאת אני מבקש לשאול מדוע היחס הוא אחד על שניים? צריך להקטין את היחס.
אני מבקש להשמיע גם את השאלה שלי ואחר כך תוכל לענות לשנינו יחד. תמיד אנחנו מדברים בוועדה על כך שיש קואליציה, יש אופוזיציה ויש ש"ס. במקרה הזה זה לא נכון כי יש קואליציה, יש אופוזיציה ויש יהדות התורה, ואני לא משמיע את דבריי אלה בציניות.
יש שני פרמטרים שעל פיהם מזכירות הכנסת עבדה; הפרמטר הראשון מדבר על כך שמי שהוא שר לא נכנס למכסה של חברי הכנסת וזה מקובל עליי. הפרמטר השני אומר שסיעה שנמצאת בממשלה ויש לה שרים, יש לה מקום שבו היא מעלה את ההצעות לסדר ואת הצעות החוק שלה; בממשלה.
יהדות התורה היא הסיעה היחידה שנכון לעכשיו היא בקואליציה אבל אין לה שרים, זאת אומרת שלנו, סיעה שיש לה חמישה מנדטים, - אין מקום להעלות את הצעות החוק או הצעות לסדר היום שלנו בממשלה אלא רק בכנסת, לכן במקרה שלנו היה צריך לדאוג לשינוי המכסה.
חבר הכנסת גפני, הטיעון הבסיסי שלך איננו מדוייק. הטענה היא לא זאת שבממשלה אפשר להעלות את ההצעות אלא בכנסת שרים וסגני שרים, אני מדגיש גם את המילים: סגני שרים, יכולים לדבר בכנסת על כל נושא כמעט מתי שהם רוצים - - -
כמי שהייתי באופוזיציה לפני כן וקיבלתי מכסה חצי מהקואליציה, היה לי עונש, עכשיו עברתי לקואליציה לצורך העניין ואני מקבל מכסה חצי מהאופוזיציה.
אני לא סבור שמי שהוא חבר בסיעה של שניים והוא באופוזיציה צריך לקבל מכסה של שמונה הצעות חוק או הצעות לסדר, ומי שבקואליציה יקבל רק ארבע.
לעובדה שאתה נמצא בקואליציה יש מחיר, ולפעמים צריך לשלם את המחיר.
אני מעמיד להצבעה את ההצעה שהונחה על שולחננו ואשר הוכנה על ידי מזכירות הכנסת.
הצבעה
6 בעד
3 נגד
ההצעה אושרה.
אני נמנעתי בהצבעה ואני מבקש לנמק את הימנעותי; בטבלה יש היגיון אבל אני נמנעתי בהצבעה כדי לבקש ממזכירות הכנסת שתהיה התחשבות מיוחדת ביהדות התורה כיוון שאין לנו שרים.
חברי כנסת מהקואליציה או מהאופוזיציה, זה לא חשוב בהקשר הזה, מגישים הצעות חוק, ועדת שרים לחקיקה מבקשת לדחות את ההצעה, ברגע האחרון, לשבוע שלאחר מכן ואז מזכירות הכנסת מורידה את ההצעה מסדר היום.
אני טוען שבעניין הזה צריכה להיות התחשבות מיוחדת - - -
אני מציע לקבל את ההצעה של חברת הכנסת נעמי חזן מלפני שנה, שלקראת הסוף נעשה השלמות.
בגלל ועדת שרים לענייני חקיקה ומחיקת מכסות אין ניצול של כל המכסות לכן שלושה שבועות לפני תום המושב עושים חשבון משלימים את המכסות.
תודה.
נעבור לנושא הבא בסדר יומנו - הצעת חבר הכנסת יעקב ליצמן לתיקון חוק חסינות חברי הכנסת, זכויותיהם וחובותיהם, בעניין משלוח דואר שלא מבניין הכנסת.
הצעת חבר הכנסת יעקב ליצמן לתיקון חוק חסינות חברי הכנסת,
זכויותיהם וחובותיהם, בעניין משלוח דואר שלא מבניין הכנסת
בעקבות יוזמה של חבר הכנסת ליצמן, היועצת המשפטית לכנסת הביאה בפנינו הצעת חוק. אני מעביר את רשות הדיבור ליועצת המשפטית לכנסת גב' אנה שניידר.
סעיף 11(ד) לחוק חסינות חברי הכנסת, זכויותיהם וחובותיהם, קובע כך: כל מכתב מאת חבר הכנסת הנשלח בדואר רגיל מבניין הכנסת לכל מקום בתחומי המדינה – פטור מתשלום. ועדת הכנסת תקבע את מספר המכתבים שהוראה זאת תחול עליהם.
אני מבקשת לציין בהזדמנות הזאת שוועדת הכנסת קבעה שיהיו 15 אלף מכתבים לשנה אבל לפי סעיף קטן (ה) – 75 ימים לפני יום הבחירות לכנסת, ההוראה הזאת לא חלה.
בעקבות היוזמה של חבר הכנסת ליצמן אנחנו מציעים שהסעיף יחולק קודם כל לשתי פסקאות; בפסקה הראשונה המילה: כל – תימחק, ואז יהיה כתוב: מכתב מאת חבר כנסת הנשלח בדואר הרגיל יהיה פטור. לכך נוסיף פסקה נוספת שבה יהיה כתוב: על אף הוראות פסקה (1) רשאית ועדת הכנסת לקבוע כי מתוך מספר המכתבים שקבעה לפי הוראות אותה פסקה, קרי אותם 15 אלף, יהיו פטורים מתשלום מספר מכתבים כפי שתקבע אף אם נשלחו מחוץ לבניין הכנסת. זאת, כאמור, ההצעה.
ישבנו כבר עם נציגי רשות הדואר וקבענו אתם את ההסדר הטכני שצריך למצוא את ביטויו גם כאן כיוון שלא סתם אפשר לשלוח מכתבים מחוץ לבניין הכנסת. קבענו שהמכתבים יישלחו במעטפה מיוחדת והשאלה שנשאלת בהקשר הזה של הדברים היא האם לא צריך להוסיף - - -
עבור מספר מסויים של מכתבים, לדוגמה 5% מה-15 אלף מכתבים, חבר הכנסת יוכל לקבל מעטפות מיוחדת שיוכנו מראש ואשר יהיה כתוב עליהם: חבר הכנסת, ואז לא יהיה חשוב מאיפה הוא ישלח אותם.
חשוב להדגיש בהזדמנות הזאת שלא מדובר על חבילות או על מכתבים שנשלחים לחוץ לארץ אלא על מכסה שמדברת על משלוח מכתבים רגילים בתוך תחומי המדינה.
מדובר על שיפור בשירות שחבר הכנסת נותן לציבור הפונים אליו. העניין הזה בהחלט יקל על הקשר שלו עם הבוחר, על האפשרות של חבר הכנסת לטפל בבעיות דחופות ולשלוח דברי דואר, וימנע ניצול לרעה משום שמדובר על מעטפות של הכנסת.
זאת הצעה טובה מאד ואנחנו נאמץ אותה.
אני מודה לכם. הצעת חוק חסינות חברי הכנסת, זכויותיהם וחובותיהם, (תיקון – משלוח דואר מחוץ לבניין הכנסת), התשס"א-2001 תועבר לקריאה ראשונה.
נעבור לנושא הבא בסדר היום – מינוי צוות חדש לנושא ביקור חברי הכנסת בבתי כלא.
מינוי צוות חדש לנושא ביקור חברי הכנסת בבתי כלא
בזמנו הוועדה הקימה צוות שהורכב מבעלי תפקידים, לנושא ביקור חברי הכנסת בבתי כלא. בקשר לכך ההצעה היא שבמקום חבר הכנסת סאלח טריף אני אתמנה לתפקיד הזה ובמקום חבר הכנסת דוד אזולאי, יושב ראש ועדת הפנים ואיכות הסביבה, יתמנה חבר הכנסת משה גפני.
יתר חברי הוועדה הם חברי הכנסת דוד טל ומוסי רז.
אני מעמיד את ההצעה להצבעה. נא להצביע.
הצבעה
רק רגע, אדוני יושב ראש הישיבה, גם אני רוצה להימנות על הצוות הקיים. זה נושא שנוגע גם לי; אני מטפל בעניינם של אסירים ואני מעוניין להיות חבר בצוות לנושא ביקור חברי הכנסת בבתי כלא. מה הבעיה לצרף גם אותי לצוות?
אין בעיה. אני מעמיד להצבעה את ההצעה להוסיף את חבר הכנסת עבד-אלמאלכ דהאמשה לוועדה.
הצבעה
ההצעה אושרה.
נעבור לנושא הבא בסדר יומנו – שינויים בהרכבי ועדות משנה של ועדת הכנסת.
שינויים בהרכבי ועדות משנה של ועדת הכנסת
סיעת האיחוד הלאומי מציעה, לעניין ועדת משנה לערוץ 33, את חבר הכנסת אליעזר כהן במקום חבר הכנסת יורי שטרן.
באשר לסיעת ישראל אחת – אני מחליף את סאלח טריף, וסיעת הליכוד מחליפה את מאיר שטרית בזאב בוים.
תודה. סיעת האיחוד הלאומי מבקשת להחליף את רחבעם זאבי בבני אלון, וסיעת הליכוד מבקשת להחליף את מאיר שטרית במיקי איתן.
ועדת משנה לתיקון תקנון הכנסת.
אני מעמיד את הבקשה להצבעה.
הצבעה
הבקשה אושרה.
העברת הצעת חוק העונשין (תיקון - גילוי ידיעות), מוועדה לוועדה אחרת
הצעת חוק זו הועברה במליאה, בטעות, לוועדת הכנסת והיא נוגעת לעובד ציבור שחל עליו היום איסור לעשות שימוש בידיעה שהגיעה אליו בתוקף תפקידו, לחמש שנים, ואם היא נוגעת לבטחון המדינה – ללא הגבלת זמן.
כאמור, בטעות הנושא הזה הגיע לוועדה הזאת במקום לוועדת החוקה, חוק ומשפט.
אני מעמיד להצבעה את הבקשה להעביר את הצעת חוק העונשין (תיקון – גילוי ידיעות) מוועדת הכנסת לוועדת החוקה, חוק ומשפט.
הצבעה
הבקשה אושרה.
נעבור לנושא האחרון בסדר יומנו - המלצה למינוי יושב ראש חדש לוועדה לבחינת בעיית העובדים הזרים במקום חבר הכנסת יורי שטרן.
המלצה למינוי יושב ראש לוועדה לבחינת בעיית העובדים הזרים
במקומו של חבר הכנסת יורי שטרן, יושב ראש הוועדה לבחינת בעיית העובדים הזרים, מוצע לכהן כיושב ראש הוועדה חבר הכנסת איוב קרא.
בעקבות פניות שהגיעו אליי זימנתי את חבר הכנסת קרא, קיימתי אתו ישיבה בנוכחות יושב ראש סיעת העבודה ויושב ראש הקואליציה ושאלנו אותו אם יש בבעלותו או בבעלות מי מבני משפחתו חלק בחברת כוח אדם שמטפלת בעובדים זרים או בכלל אם יש להם חלק בחברת כוח אדם? התשובה שלו היתה שלילית; לאו מוחלט.
אי לכך וגם משום שלא הגיעה אליי סיבה למנוע את המינוי ומאחר וחבר הכנסת קרא הצהיר בפנינו באופן ברור ביותר שאין לו שום חלק, גם למשפחתו אין חלק בחברת כוח אדם או בחברה שעוסקת בייבוא עובדים זרים - - -
אני בכוונה מודיע את הדברים האלה לפרוטוקול על מנת שגם אנחנו, חברי ועדת הכנסת, נהיה מוגנים ונעמוד בכל קריטריון ציבורי.
אני מעמיד להצבעה את הבקשה לאישורו של חבר הכנסת איוב קרא כיושב ראש הוועדה לבחינת בעיית העובדים הזרים.
קודם ההצבעה אני מבקש להוסיף שחבר הכנסת קרא אמר לנו שעד לפני שבע שנים היתה אמנם קיימת חברה קבלנית כזאת, היא לא קיימת היום בבעלות של מי מבעלי בני משפחתו ולפני שבע שנים היא הועברה לגורם אחר.
אני מעמיד להצבעה את ההצעה למנות את חבר הכנסת איוב קרא ליושב ראש הוועדה לבחינת בעיית העובדים הזרים.
הצבעה
ההצעה אושרה.
להזכירכם, בשעה 10:50 תתקיים הצבעה על הרוויזיה בנושא קביעת מכסת הצעות לסדר היום והצעות חוק של חברי הכנסת לסיעותיהם בכנס הקיץ 2001.
אני מודה לכם. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:30