פרוטוקולים/ועדת הכנסת/2829
3
ועדת הכנסת
5.3.2001
פרוטוקולים/ועדת הכנסת/2829
ירושלים, י"ח באדר, תשס"א
13 במרץ, 2001
הכנסת החמש עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 166
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, י' באדר תשס"א, 5.3.2001, שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 05/03/2001
הקמת ועדה לדיון בנושא: ”נשירה גלויה וסמויה ממערכת החינוך והטיפול המשולב בנושרים”.; בקשת היועץ המשפטי לממשלה ליטול את חסינותו של חבר הכנסת אביגדור ליברמן.; קביעת מסגרת דיון לנושאים במליאה:יום האשה הבינלאומי, יום הגמלאי; שחרור מחובת הנחה מוקדמת על שולחן הכנסת של הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (תיקון-התפלגות סיעה), התשס”א-2001 – בקריאה טרומית – רוויזיה.; שחרור מחובת הנחה מוקדמת על שולחן הכנסת של הצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון- ארכה על קבלת חוק התקציב) - בקריאה טרומית.
פרוטוקול
חברי הוועדה: אופיר פינס-פז – מ"מ היו"ר
בנימין אלון
משה גפני
אליעזר זנדברג
נעמי חזן
שאול יהלום
מקסים לוי
משולם נהרי
יאיר פרץ
ראובן ריבלין
חה"כ תמר גוז'נסקי
חה"כ נסים דהן
חה"כ נסים זאב
חה"כ אליעזר כהן
חה"כ ציפי לבני
חה"כ נחום לנגנטל
חה"כ מרדכי משעני
חה"כ גנדי ריגר
חה"כ שלום שמחון
יהושע שופמן – משנה ליועץ המשפטי לממשלה
שלמה שהם – היועץ המשפטי של ועדת חוקה, חוק ומשפט
1. הקמת ועדה לדיון בנושא: "נשירה גלויה וסמויה ממערכת החינוך והטיפול המשולב בנושרים".
2. בקשת היועץ המשפטי לממשלה ליטול את חסינותו של חבר הכנסת אביגדור ליברמן.
3. קביעת מסגרת דיון לנושאים במליאה
1. יום האשה הבינלאומי
2. יום הגמלאי
4. שחרור מחובת הנחה מוקדמת על שולחן הכנסת של הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (תיקון-התפלגות סיעה), התשס"א-2001 – בקריאה טרומית – רוויזיה.
5. שחרור מחובת הנחה מוקדמת על שולחן הכנסת של הצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון- ארכה על קבלת חוק התקציב) - בקריאה טרומית.
6. בקשת יושב-ראש ועדת חוקה, חוק ומשפט למיזוג הצעות חוק.
7. בקשת יושב-ראש ועדת חוקה, חוק ומשפט לחלוקת הצעת חוק.
1.
אני פותח את ישיבת הוועדה. על סדר היום הקמת ועדה לדיון בנושא: "נשירה גלויה וסמויה ממערכת החינוך והטיפול המשולב בנושרים" – בקשה של חברת הכנסת גוז'נסקי.
הוועדה לקידום מעמד הילד, בעזרת מרכז המחקר והמידע, הזמינה וקיבלה מחקר בנושא הנשירה הגלויה והסמויה מבתי-הספר.
המחקר הזה הוא מחקר מאד חשוב, אבל הוא נוגע לא רק לוועדה לקידום מעמד הילד. אי לכך, פניתי ליושבי-ראש של ועדת החינוך, ועדת העבודה והרווחה, ועדת העליה והקליטה – וכולם הסכימו שנקים יחד ועדה מיוחדת שתעסוק בלימוד המחקר הזה, מסקנות והמלצות.
לכן, הבקשה היא שמכל אחת מהוועדות יהיו שני נציגים, ואני קוראת את שמותיהם: מהוועדה לקידום מעמד הילד – תמר גוז'נסקי, טלב אלסאנע; מוועדת החינוך והתרבות – זבולון אורלב ונציג נוסף; מוועדת העבודה והרווחה – יאיר פרץ, אילן גילאון; מוועדת העליה והקליטה- נעמי בלומנטל וסופה לנדבר. יושבת-ראש הוועדה המיוחדת אני והבקשה על פי סעיף 17 לתקנון.
אנחנו מבקשים לאשר את הקמת הוועדה ואת הרכבה.
חברים, אני רוצה לשאול האם מוסכם על כל הסיעות שתקום ועדה מיוחדת על פי סעיף 17 לתקנון. אני רוצה להבין מה זה ועדה מיוחדת. זו ועדת חקירה.
ועדה מיוחדת – שיש לה את כל הסמכויות של ועדה קבועה, אבל היא רק לנושא אחד, לא עוברת מכנסת לכנסת.
כי רצינו לתת מעמד לוועדת חינוך ותרבות, לוועדת עבודה ורווחה ולוועדת הקליטה. הנושא הוא חשוב מדי כדי שרק אנחנו נעסוק בו.
הבקשה של חברת הכנסת גוז'נסקי היא להקים, לצורך הנושא הזה, ועדה מיוחדת שתפעל במהלך הקדנציה הזאת של הכנסת – הכנסת ה- 15 – בהרכב שחברת הכנסת גוז'נסקי תיארה, ואני מניח בתיאום עם יושבי-ראש הוועדות.
בתיאום עם יושבי-ראש הוועדות הרלוונטיות, המשיקות לנושא הזה.
האם מישהו מתנגד?
לא. הכוונה היא לדון בדו"ח – לסיים את הדיון, להגיש מסקנות ולהתפרק. לא לאורך הקדנציה, אלא עד שהיא תסיים את עבודתה.
הנושא הזה הוא מאד חשוב ויש לו חשיבות רבה. אני מבקש להוסיף לוועדה הזאת את חבר הכנסת הלפרט מכיוון שהוא גם חבר בוועדת החינוך.
אושר.
מי בעד הקמת הוועדה המיוחדת?
ה צ ב ע ה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הבקשה להקמת ועדה מיוחדת לדיון בנושא: "נשירה גלויה וסמויה ממערכת החינוך
והטיפול המשולב בנושרים" אושרה, לפי סעיף 17 לתקנון הכנסת.
הבקשה אושרה.
2. בקשת היועץ המשפטי לממשלה ליטול את חסינותו של חבר הכנסת אביגדור ליברמן
אני רוצה להודיע לחברי הוועדה – ועדת הכנסת תדון מחר בבקשה של היועץ המשפטי לממשלה להסיר את חסינותו של חבר הכנסת ליברמן. קחו את זה בחשבון.
זו הודעה שנתבקשתי להודיע על ידי היושב-ראש הקבוע.
חוק החסינות קובע שהדיון יהיה בישיבתה הקרובה של ועדת הכנסת אחרי שהיועץ המשפטי הגיש את הבקשה. הבקשה הוגשה כבר בסוף שבוע שעבר.
אני מבקש את חבר כנסת אלון ליצור קשר עם היושב-ראש הקבוע, חבר כנסת סאלח טריף. הרי אני נמצא כאן ברשות, אבל בסמכות מוגבלת. אני מבקש שתדברו עם חבר הכנסת סאלח טריף ותסכמו מה שתסכמו.
יחד עם היועץ המשפטי של הכנסת.
3.
קביעת מסגרת דיון לנושאים במליאה
יום האשה הבינלאומי
באשר לקביעת מסגרת דיון – היום זהו יום הגמלאי ומחר זהו יום האשה הבינלאומי. אני מבקש את אישור הוועדה להצעה של מזכיר הכנסת.
הוא מציע שבנושא ציון יום האשה הבינלאומי, מסגרת הדיון תהיה שלוש דקות לדובר וחמש דקות לפותח, במקרה זה לפותחת.
אני מציע לקבל את הבקשה של חבר הכנסת שאול יהלום, אשר ביקש חמש דקות לדובר ולא שלוש דקות לדובר.
אם כך, יום האשה הבינלאומי – דיון סיעתי, חמש דקות לדובר. מי בעד?
לא.
ה צ ב ע ה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הבקשה למסגרת דיון של חמש דקות לדובר לציון יום האשה הבינלאומי נתקבלה.
שלוש דקות. מי בעד?
ה צ ב ע ה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הבקשה למסגרת דיון של שלוש דקות לדובר לציון יום הגמלאי, נתקבלה.
הבקשה אושרה.
4. שחרור מחובת הנחה מוקדמת על שולחן הכנסת של הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (תיקון – התפלגות סיעה) התשס"א-2001– בקריאה טרומית- רוויזיה
יש בפנינו בקשה לפטור מחובת הנחה מוקדמת על שולחן הכנסת של הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (תיקון – התפלגות סיעה), התשס"א-2001, של חבר הכנסת מקסים לוי.
היתה בקשה לרוויזיה.
הסרתי את הבקשה לרוויזיה.
5. שחרור מחובת הנחה מוקדמת על שולחן הכנסת של הצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון – ארכה על קבלת התקציב) - בקריאה טרומית
מדובר בהצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון – ארכה על קבלת חוק התקציב).
חבר הכנסת לנגנטל, יש כאן בקשה לרוויזיה של חבר הכנסת גפני.
ברצוני לומר לכם שברגע זה מתקיים דיון בוועדת חוקה, חוק ומשפט לגבי ביטול חוק הבחירה הישירה, ואחד הסעיפים אומר שאם אגב ותוך כדי אישור תקציב, או בתקופה הרלוונטית לאישור תקציב, הולכים לבחירות – נדחה אישור התקציב בחודשיים ימים מיום כינונה של הממשלה.
אני ביקשתי התייעצות סיעתית קודם כל מכיוון שאני מאד מכבד את חבר הכנסת לנגנטל וחבריו, והם מציעים הצעת חוק ראויה ממש לדיון רציני.
אנחנו נמצאים בחודש מרץ, והנסיבות הפוליטיות ומה שקרה בעת האחרונה הביאו לכך שעדיין אין תקציב למדינה.
אדוני היושב-ראש, המשמעות שאין תקציב למדינה היא פגיעה אנושה בכלכלה של מדינת-ישראל. אני שוחחתי עם אישים בכירים באוצר – אמרתי זאת גם בישיבה קודמת – כולל החשב הכללי. שאלתי אותו גם אם יש לי רשות ממנו לומר את הדברים. הוא אומר: אתם לא יודעים על איזו פגיעה מדובר בכלכלת המדינה.
אם אנחנו משחררים את החוק הזה, שאומר שאם עד ה- 31 במרץ אין תקציב – אפשר להמשיך את המצב עוד שלושה חודשים – אנחנו במו ידינו פותחים פתח למצב שבו אנחנו מודיעים שאנחנו בעצם נוהגים בחוסר אחריות נורא.
ההצעה שלי – לאחר שהתייעצתי עם חבריי בסיעה – שצריך לעשות כל מאמץ לאשר את התקציב, כפוף לסיכומים שהיו עם שר האוצר הקודם, ובמידה שנגיע ל- 31 במרץ ונראה שלא השלמנו את התקציב – נוכל להאריך את זה בחוק, אבל זה צריך להיות חוק משולב.
חוק משולב – אנחנו כבר מדברים על שלושה-ארבעה חודשים אחרי תחילת השנה – שהחוק יאמר שהמועד מוארך נניח לעוד שבועיים, לא לעוד שלושה חודשים.
כל מה שהיה בסיכומים עם שר האוצר – כולל החוק שלי ושל חברי הכנסת עמיר פרץ ושאול יהלום – שהתוספות שהיו במהלך השנה, ייכללו בתוספת הזאת.
אני לא מתנגד למה שאומר חבר הכנסת גפני, אני גם לא אומר שצריך לנצל את זה. אני לא רוצה שתהיה חרב מונחת על שולחנה של ממשלה או של הקואליציה שאומרת שאם תוך שלושה שבועות לא מסיימים את הקריאה השנייה והשלישית, הממשלה אוטומטית נופלת.
לכן, זו כל הבקשה. אם לא יפטרו מחובת הנחה מוקדמת – ייצא שהחוק לא רלוונטי.
אשר על כן, אני מבקש שתפטרו אותי רק מהפרוצדורה על מנת שאוכל להתדיין מהותית. אם לא אצליח מהותית – אזי זה לא נתקבל מהותית. אגב, אני מקבל על עצמי לתאם זאת עם הקואליציה.
הצעת החוק של חבר הכנסת לנגנטל היא הצעת חוק חוקתית, היא לא מתייחסת רק למצב העכשווי, אבל בהחלט יכולה גם להשליך על המצב העכשווי.
אני רואה בה חשיבות ואני חושב שהיא לרוחב הלוח – לא משנה מי הממשלה, ולכן אני מציע ללכת לקראתו.
אני רוצה להביע עמדה הפוכה. דווקא בגלל שמדובר כאן בהסדר קבוע לטווח ארוך, זה לא המקום לקצר עבורו את פרק הזמן, ואם בעוד שבוע או שבועיים תגיד הממשלה שהיא מסכימה או ראש הממשלה מסכים – אז לא צריך את הפטור, או לחילופין אם תהיה בעיה, אני מניח שהממשלה תיזום ותבקש אד הוק הארכה.
לכן לדעתי דווקא אין מקום לפטור מחובת הנחה מוקדמת.
מדובר בשינוי חוק יסוד. אני באמת חושבת ששינוי חוק יסוד בהצעת חוק פרטית והתרת פטור מחובת הנחה בחוק יסוד זה דבר לא מתקבל על הדעת.
פטור מחובת הנחה זאת אומרת זירוז הליך בהצעת חוק יסוד – לדעתי זה דבר מאד פסול. אני ברמה העקרונית מתנגדת לכך.
מלבד זאת, למען האמת, משום שהגשתי היום תיקון התקנון בנושא הזה – כרגע, הסעיף האופרטיבי מגן על חבר הכנסת כי יש לו עד 45 יום להעלות הצעת חוק פרטית באישור. כפי שאנחנו נוהגים היום זה בניגוד למה שכתוב בתקנון.
אפשר להעלות אחרי חודש.
מי בעד לפטור את הצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון – ארכה על קבלת חוק התקציב) מחובת הנחה מוקדמת על שולחן הכנסת?
ה צ ב ע ה
בעד – 6
נגד – 5
נמנעים – אין
הבקשה לפטור מחובת הנחה מוקדמת על שולחן הכנסת את הצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון – ארכה על קבלת חוק התקציב), בקריאה הטרומית, נתקבלה.
אושר פטור מחובת הנחה מוקדמת על שולחן הכנסת.
6. בקשת יושב-ראש ועדת חוקה, חוק ומשפט למיזוג הצעות חוק
יש בפנינו בקשה למזג שני חוקים: הצעת חוק זכויות קורבנות עבירה, התשס"א-2000, של חברת הכנסת יעל דיין, עם הצעת חוק זכויות נפגעי עבירות בהליך הפלילי, התשס"א-2001 – נדמה לי שזהו חוק ממשלתי.
אם אתם מסתפקים בכך – בסדר. אם אתם רוצים הסבר – נמצא כאן שלמה שהם.
מי בעד הבקשה למיזוג?
ה צ ב ע ה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הבקשה למיזוג הצעת חוק זכויות קורבנות עבירה, התשס"א-2000, עם הצעת חוק זכויות נפגעי עבירות בהליך הפלילי, התשס"א-2001, נתקבלה.
כרגע אנחנו עוסקים בחוק יסוד: הממשלה. על פי מה שהוחלט בוועדה – בחלק מהדיונים אתה נכחת – חוק יסוד: הממשלה, יש בו סעיפים מסויימים שהיה ראוי שלא יהיו בחוק יסוד, שלא כל תיקון שלהם יצטרך תיקון בחוק היסוד.
לכן, באופן טכני אנחנו הוצאנו מספר סעיפים – יחד ובהתייעצות עם משרד המשפטים – והעברנו אותם לחוק רגיל, שהוא חוק הממשלה.
על מנת שמבחינה תקנונית אפשר יהיה להביא את שני החוקים האלה יחד לקריאה שנייה ושלישית, אנחנו צריכים לפצל את הצעת החוק המקורית של חבר הכנסת עוזי לנדאו ולהביא את שני החוקים האלה יחד לקריאה שנייה ושלישית.
זהו חוק שאני בכלל לא יודע אם יתקבל או לא. צריך להסביר זאת יותר. למה לעשות זאת "על רגל אחת"?
חכה, ייתכן שזה לא יעלה היום.
יש כאן שאלה כזאת – ואני רוצה לשאול גם את שלמה שהם – החוק בעצם עבר בהארכה מקדנציה קודמת. אנחנו כאן יוצרים איזשהו סוג של פיצול שבעצם לא היה חלק מאותה הצעה שהכנסת האריכה מכנסת קודמת.
השאלה מהי המשמעות המשפטית של העניין הזה, כי למעשה הכנסת – כאשר היא האריכה דבר - היא האריכה דבר-מה מסוים ולא דבר-מה מפוצל.
שנית, אם אפשר לקבל פירוט על מנת שנוכל ללמוד אותו, של הסעיפים שמבקשים לפצל.
אני חושב שמבחינה חוקתית אנחנו צריכים לעודד דבר כזה. אמנם יש כאלה שלא רוצים את שינוי שיטת הבחירות, אבל העיקרון שבחוקי היסוד שקובעים את המוסדות ...
אבל צריך לשים את זה באופן מסודר על סדר היום ולא ב"שונות" ברגע האחרון. חוק יסוד ופיצולו נכנס כך?
עשינו את זה הרבה פעמים, אבל חבר הכנסת שאול יהלום עכשיו מתנגד.
יש בקשה להתייעצות סיעתית. אני חושב שזה בצדק, אנחנו נעלה את העניין הזה מחר.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:00.