פרוטוקולים/ועדת הכנסת/2323
3
ועדת הכנסת
6.12.2000
פרוטוקולים/ועדת הכנסת/2323
ירושלים, י"ז בכסלו, תשס"א
14 בדצמבר, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 142
מישיבת ועדת הכנסת
יום רביעי, ט' בכסלו התשס"א (6 בדצמבר 2000), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 06/12/2000
חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת (הוראת שעה) (תיקון מס' 2), התשס"א-2000
פרוטוקול
חברי הוועדה: סאלח טריף - היו"ר
אופיר פינס-פז
מאיר שטרית
מיכאל איתן
יצחק גאגולה
יולי אדלשטיין
יעל דיין
מיכאל נודלמן
מזכיר הכנסת אריה האן
סגן מזכיר הכנסת דוד לב
אורי פורת - מנכ"ל רשות השידור
יוסף בראל - מנהל שידורי ערוץ 33
יאיר אלוני - מנהל הטלוויזיה
אלינור בלקין מיכאלי - עוזרת למנכ"ל רשות השידור
חנה מצקביץ - יועצת משפטית, רשות השידור
טל שחף - אחראי על השידורים בכנסת
א. הצעת חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת (הוראת שעה) (תיקון מס' 2), התשס"א-2000
- הכנה לקריאה ראשונה.
ב. הצעת חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת (הוראת שעה) (תיקון – שידור רדיו מהכנסת),
התש"ס-2000.
ג. שונות.
א. הצעת חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת (הוראת שעה) (תיקון מס' 2), התשס"א-2000 –
הכנה לקריאה ראשונה
ב. הצעת חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת (הוראת שעה) (תיקון – שידורי רדיו מהכנסת),
התש"ס-2000
אני פותח את הישיבה. כמובן שאנחנו מביאים את הצעת החוק ביוזמת הוועדה בגלל צורך השעה, כדי להמשיך את שידורי הטלוויזיה מהכנסת. הצעת החוק הזאת פשוטה בעיקרה ובניסוחה:
"בחוק שידורי טלוויזיה מהכנסת...במקום "1999 ו-2000" יבוא "1999, 2000 ו-2001".
מי בעד הצעת החוק?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת (הוראת שעה) (תיקון מס' 2), התשס"א-2000,
אושרה להכנה לקריאה ראשונה.
אפשר, אבל מן הראוי שיתאמו את העניין הזה אתנו. מכיוון שגם קבענו שנשמע מכם אודות התכנית, אבקש ממר בראל לומר כמה דברים בעניין הזה. אנחנו מבקשים לשמוע ממך מה בכוונת אדוני להציע לנו. כנראה שבמאי יתקיימו בחירות, אז אולי עד אז נתחיל בשידורי ניסיון עם שינויים במתכונת של שידורי הכנסת.
גם אם משנים את אופי השידורים – יגיעו הצעה א' והצעה ב' ונדון בהן – אנחנו צריכים לשנות את ההסכם מולם. צריך לנהל משא ומתן מטעם הכנסת מול רשות השידור ולהגיע להסכם חדש. אנחנו צריכים לשנות את ההסכם, ובהסכם צריכים להכניס את כל השינויים שאנחנו רוצים.
אחרי ההקדמה הזאת, אני רוצה לומר שאנחנו באים ברוח טובה. מאד נהנינו לשתף פעולה. רשות השידור מוכנה להמשיך ולהגיש את השירות. אנחנו דנו בנושא הזה, ויש לנו כמה הצעות להציע לכם.
הצעה ראשונה היא על רקע הדברים שנאמרו בכנסת, ונאמרו במיוחד על ידי יושב ראש הכנסת, שהכנסת מעונינת בערוץ נפרד שישדר רק כנסת ולא יהיה מעורבב עם תכנים אחרים. לכן, רשות השידור מוכנה להפיק לכם את השידור הזה. אני חושב שקל לכנסת להשיג ערוץ מהכבלים. אתם יכולים להשיג את זה כמעט בלי תשלום, כמו כל ערוץ שנותן שירות לציבור. אנחנו נפיק לכם אותו.
אנחנו נבצע את כל מה שאנחנו עושים היום בערוץ 33, וזה יאפשר שני דברים: זה יאפשר לערוץ 33 לקיים את הייעודים שלמענם הוא קם – שידור בערבית, שידור ברוסית ושידור לכלל האוכלוסייה; וכן, זה יאפשר לנו לתת שידורי כנסת נטו, בלי לערבב אותם בסדרות, בסרטי קולנוע ובדברים אחרים, ולשאוף לערוץ – כפי שהוגדר על ידי יושב ראש הכנסת הנוכחי – ממשלי.
אם הדבר מקובל עליכם - עבורנו זה אומר שצריך להחליף ערוץ - אנחנו נמשיך להפיק לכם את הכל ולעשות עבורכם הכל.
הוחלף לוויין. צריך לכוון את הצלחת ללוויין החדש. אני אעביר לך את מספר הטלפון של האדם שיעזור להם בכל אזור ואזור לכוון את הצלחת. צריך לכוון את הצלחת לשידורים, זה הכל. יאיר אלוני ידבר גם על הערוץ הראשון. יתכן שגם הוא יעבור לאותו לוויין.
אני מוכן לעזור לך להעביר את השם למי שיפנה אליכם, או שיפנו אלינו ואנחנו נכוון למי שיכול לעזור, כי כל אזור צריך לכוון את הצלחת קצת אחרת. כשאתה מכוון צלחת, לא בכל אזור זה אותו כיוון בדיוק. אז יגידו להם, לפי המקום עליו הם מדברים, איך לכוון את הצלחת.
יש בלוויין שהיינו בו יותר מדי עומס, ומשרד הביטחון רצה את המשיב שלנו לשימושים אחרים. אתה יודע שכשבמדינה הזאת אומרים לך שזה עניין של ביטחון, אתה לא יכול לשאול שאלות ולא יכול להתווכח.
אז קפצנו מלוויין ללוויין ונחתנו בחדש. אם אנחנו נשארים ואם אתם לא מעונינים לעבור לערוץ אחר של שידור, אנחנו מבקשים דבר שביקשנו גם בפעם שעברה. חשוב לנו לקיים רצועת שידור אופקית במשך כל השבוע לשידור ברוסית – חדשות ברוסית, דבר שאיננו קיים באף ערוץ טלוויזיה אחר.
הדבר הזה דרוש מאד לאוכלוסייה הזאת, שאחוז גבוה מאד מבניה לא מבין עברית. חשוב לנו מאד לשדר זאת בין 19:30-20:00. אנחנו מוכנים לפצות אתכם בכמה דרכים. אנחנו מוכנים להקליט את זה ולשדר אחרי זה. הדבר הזה מאד חשוב לנו, ולכן הייתי מאד מבקש שתתחשבו בזה שבין 19:30 ל-20:00 תהיה הפסקת שידורים מהכנסת, כדי שנוכל לשדר חדשות ברוסית. מדובר בימי שני ושלישי.
זה נושא שנצטרך לדון בו. אנחנו נצטרך להחליט לגביו, ולהביא גורמים נוספים, גם את יושב ראש הכנסת שכבודו במקומו מונח, ואז נחליט מה אנחנו עושים. אבל אנחנו מבקשים לדון כבר בשבוע הבא על שינוי מתכונת של השידורים.
קשה לנהל משא ומתן עם רשות השידור על ההסכם החדש. בהסכם החדש אנחנו צריכים להכניס את השינויים. ברגע שרוצים שתחתום על הסכם, זאת בעיה שלהם ולא שלנו.
מאה אחוז, אבל זאת בעיה שלכם. אם באים למליאה ואומרים: יש לנו הסכם עם הכנסת, אני רוצה לראות שיצביעו במליאה נגד. המנכ"ל יכול לחייב את רשות השידור מבחינת הסמכויות של רשות השידור. הוא צריך את הסכמת המליאה, אבל הוא יכול לכנס את המליאה ולקבל אישור.
אני שמעתי שאתה אמרת שצריכים לעבור פרוצדורות רבות כדי לשדר חדשות ברוסית בערוץ 33. אוכלוסייה גדולה מעולי רוסיה מעדיפה עכשיו לראות את השידורים מרוסיה ודואגת למה שקורה ברוסיה, כי היא לא בעניינים לגבי מה שקורה פה.
אנחנו אישרנו עכשיו רק את החוק, לא את המשא ומתן. במשא מתן על מתכונת השידורים, אפשר לדון על העניין הזה איתם ולקבוע.
חבר הכנסת נודלמן, בשבוע הבא נקיים דיון על שינוי מתכונת השידורים. בין היתר, נדבר על נושא הרוסים. נאשר איזושהי מסגרת של תכנית ביחד וחשיבה משותפת בשעתיים ומשהו של דיון רצוף.
אני רוצה שניקח בחשבון שני דברים לגבי הדיון שיתקיים בשבוע הבא: אל"ף – אני בטוח שיהיו מחלוקות לגבי כלל השינויים. שמעתי כאן איזשהו קונסנסוס לגבי עשיית שידורים הרבה יותר אטרקטיביים עם הרבה פנלים ורעיונות וכו', ואני אמרתי אז, ואני חוזר ואומר, שאני חולק על זה מכל וכל.
מכיוון שיש צורך בשינוי, זה אומר שלא גומרים את העניין תוך חצי שעה של דיון. אני רוצה להפנות את תשומת לבכם לנושא שדיבר עליו ידידי מיכאל נודלמן. התכנית הזאת של אקטואליה שנמשכת חצי שעה, מופקת פעמיים בשבוע. אני חושב שמבחינת הערך החדשותי של התכנית, לא צריך להיות עורך תקשורת או מומחה גדול בתקשורת, כדי להבין שבמדינה שלנו מן הבוקר עד הערב אי אפשר להפיק תכנית אחת של חדשות, אז כאן כשזה פעמיים בשבוע, הערך החדשותי נמחק. אני לא אחזור לגבי הצורך האמיתי של תכנית כזאת.
לגבי זה דרך אגב, אני פחות בטוח. כפוליטיקאי אולי הייתי נזהר בכך מאד, כי אין ספק שיהיה מימון של משרד הקליטה, ואנחנו יודעים מי יושב היום במשרד הקליטה. אנחנו גם יודעים שאין שם אלוהים, כמו שאומרים. אבל אם אתה שוקל את זה מול הצורך האמיתי של העולים באינפורמציה עדכנית, אל לנו למשוך את הדיונים, וצריך להחליט על זה כמה שיותר מהר.
אני בעד. אני אשתדל בשבוע הבא לקיים דיון ולהחליט על זה. אני אתמוך בעניין הזה. נדמה לי שיש חדשות ברוסית בערוץ 1.
אני אומר לכם משהו שעליכם לקחת כמשימה לאומית. תדעו לכם שמאז שמכרסמים בשידורים בערבית, יותר ערבים בעולם הערבי פונים לאלג'זירה, וזה לא בדיוק משרת את האינטרסים של המדינה. פעם זאת היתה אטרקציה לראות את החדשות בערבית בישראל. האליטה של קהיר ראתה את זה. בירדן צפו בזה. פלסטינים ראו בזה שידור אמיתי ולא מפוברק של חדשות אמת, והיום הכל הולך ונגוז, וחבל. אני פשוט אומר את זה כהערה לטובת כולנו. זה לא בסדר. משהו שם השתבש. אני אומר את כאן למר פורת ולחברים, כי לשידורים בערבית יש ערך מוסף חשוב מאד מבחינת המדינה.
אני קצת עוקב מבחינת הזמנים. אני מדבר על התקופה מאז שנכנס ערוץ 2 בגלל התחרות. אני אתן לך דוגמה: שידור החדשות בשעה 19:30 עבר לשעה 18:30.
בסדר, אבל כל הזמן יש כרסום בזמן השידורים, וחבל כי יש לזה גם מחיר. יש היום טלוויזיות בעולם הערבי שנצפות בכל העולם.
אדוני היושב ראש, לדעתי צריכים לשפר את הערוץ עוד יותר, כך שלא רק ישדר את הנאומים מהכנסת, אלא אפילו יזמינו חברי כנסת, יתחקרו אותם וישאלו יותר שאלות.
שישקף את עבודת הוועדות. יש כמה נושאים שאנחנו עובדים עליהם. אתי בן-יוסף, אני מבקש ממך לתאם לנו ישיבה בשבוע הבא.
הישיבה על התכנים היא הישיבה החשובה ביותר. ישיבה נוספת וחשובה שהיא בפורום קצת אחר, היא על השידורים. אמר בראל שצריך להחליט האם אנחנו רוצים ערוץ עצמאי אחד כשאנחנו לא מערבבים ערוץ בערוץ, או שאנחנו ממשיכים לעשות את השילוב. לגבי האפשרות לקיים ערוץ עצמאי, מנכ"ל משרד התקשורת - -
אבל הכבלים לא קיימים בפריפריה ולא ביישובים הקטנים. יש היום YES ובכל בית יש לוויין.
אני רק רוצה להזכיר את המסגרת המשפטית, עליה אנחנו מדברים. חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת (הוראת שעה), התשנ"ז-1997, קובע ששידורי הטלוויזיה מהכנסת יועברו על ידי רשות השידור, והעברת השידורים תהיה בהתאם להסכם שייחתם בין הכנסת לבין הרשות.
הסכם נחתם בתאריך 6 ביולי 1997, בין הכנסת לבין הרשות; ובין היתר, למשל, קובע אותו הסכם בסעיף 1 שלו, שהרשות תשדר בטלוויזיה את כל דיוני מליאת הכנסת בשידור ישיר, רצוף, ללא עריכה, מתחילת כל ישיבה ועד תומה, הן בעת קיום מושבי הכנסת והן בעת קיום כנסים מיוחדים של הכנסת. דהיינו, על פי ההסכם שיש לו עכשיו מעמד סטטוטורי, אסור לקטוע את השידורים.
בסעיף 2 לחוק שקראתי עכשיו, שהוא הסעיף שהאריך את תוקף הוראת השעה שהיתה מלכתחילה רק לשנים 1997-1998, נאמר: נקבע שבתקופת ההארכה – ותקופת ההארכה היתה 1999-2000, ועכשיו מציעים לקבוע את זה גם לגבי 2001 – יחול ההסכם כפי שנחתם בין הכנסת לבין הרשות לגבי השנים 1997-1998, בתיקונים או בשינויים שעליהם יסכימו שני הצדדים להסכם. דהיינו, כל עוד אין הסכמה של שני הצדדים לשנות את ההסכם, אין שום אפשרות לשנות שום דבר. צריכים לפעול על פי ההסכם הזה, גם לגבי התשלומים אגב.
הרי אנחנו נדון בזה בשבוע הבא, וכפי שאת אמרת, אנחנו ננסה לעשות הסכמות על שינויים מסוימים, ונכניס אותם לגוף ההסכם.
יש לי שתי הצעות קונקרטיות. טל שחף, אני מציע שאתה תגיש לחברי ועדת המשנה את ההצעות שלך בכתב לגבי השינויים, ואז נערוך פגישה משותפת אחרי שנקרא את החומר.
גם הוא הלך. למען הבטיחות בדרכים וכדי שלא יהיו יותר תאונות, אני מציע שלא נשדר ברדיו את שידורי הכנסת...
הצעת החוק היא של חבר הכנסת צבי הנדל. הוא מחלים מתאונת דרכים, שיהיה בריא. אתי בנדלר, אולי עכשיו בהזדמנות זו נדון בחוק. האם את מכירה אותו?
אני קראתי אותו הבוקר.
ברשותך, אני מבקשת להעיר עוד הערה אחת לגבי החוק שהוועדה אישרה לקריאה ראשונה. כמצוות המחוקק, אני צריכה להתייחס בדברי ההסבר לנושא עלות הצעת החוק. אני מבקשת שתתייחסו לעניין.
על פי התקנון, בקריאה ראשונה צריך לכתוב את עלות הצעת החוק למדינה. צריך לכתוב שעלות הצעת החוק היתה פחות או יותר העלות שהיתה שנה שעברה, ושהכנסת מממנת אותה מתקציב הכנסת.
בסדר, אנחנו נצביע. החלטנו אז להעביר את הצעת החוק לוועדה המשותפת והיתה התייעצות סיעתית. עכשיו קבענו שיש הצבעה, ואני לא מחכה לאף אחד. מי בעד העברה לוועדה המשותפת?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת החוק בנושא הפריה חוץ גופית של חברת הכנסת יעל דיין הועברה לדיון בוועדה המשותפת למעמד האישה ולעבודה, רווחה ובריאות
לא מעניין אותי. הנה הגיעה חברת הכנסת יעל דיין. צדיקים – מלאכתם נעשית בידי אחרים. היא סמכה עלינו ולא באה. קיימנו הצבעה. אני לא רוצה לקרוא לאף אחד.
החלטנו שאנחנו ממליצים לכנסת להעביר את הדיון בהצעת החוק מוועדת העבודה והרווחה לוועדה המשותפת.
לפני כן, אני רוצה להגיד משהו לפרוטוקול. אני מבקשת לציין שהוועדה הזו החליטה כבר בעבר על הקמת ועדה משותפת בעניין אחר, אבל אותה ועדה נשארת על פי הוראת הייעוץ המשפטי. קבענו חמישה חברי כנסת וחמישה חברי כנסת בוועדה. בשעתו פניתי לחבר הכנסת טל, כדי שיספק לוועדת הכנסת את השמות מטעמו לוועדה המשותפת. הוא אמר שמאחר שהוא מחרים את זה – למרות החלטת הוועדה הזו – הוא לא שולח שמות.
ולפיכך, הוועדה פעלה בלי נציגי ועדת העבודה והרווחה. אמר לי אתמול צבי ענבר שזה אמנם תקין, אבל במקרה כזה, ועדת הכנסת רשאית – אם הוא לא שולח שמות – למנות מתוך חברי ועדת העבודה והרווחה חמישה חברים לפי ראות עינם.
חברת הכנסת יעל דיין, תשאלי חברים בוועדת העבודה והרווחה מי מהם מעוניין להיות חבר בוועדה, תביאי לי שמותיהם, ואני אמנה אותם.
מי בעד רביזיה על הצעת חוק שירות הקבע בצבא הגנה לישראל (גמלאות) (תיקון – קצבאות לחיילי יחידת השדה)? מי נגד?
הצבעה
בעד – אין
נגד – 3
נמנעים – אין
הרביזיה על הצעת חוק שירות הקבע בצבא הגנה לישראל (גמלאות) (תיקון – קצבאות לחיילי יחידת השדה), התש"ס-2000 נפלה.