פרוטוקולים/ועדת הכנסת/555
1
ועדת הכנסת
31.5.2000
פרוטוקולים/ועדת הכנסת/555
ירושלים, ג' בסיון, תש"ס
6 ביוני, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 94
ישיבת ועדת הכנסת
מיום רביעי, כ"ו באייר התש"ס – 31.5.2000, שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 31/05/2000
הייצוג מחדש של סיעת האיחוד הלאומי – ישראל ביתנו; בקשת היועץ המשפטי לממשלה לנטילת חסינות מחבר הכנסת יצחק מרדכי; בקשת חבר הכנסת ד` נוה להקדמת הדיון בהצעת חוק סמכויות שעת חירום (מעצרים) (תיקון – פדיון שבויים), התש”ס-2000, לפני הקריאה הטרומית; בקשה להעברת הצעת חוק מוועדה לוועדה
פרוטוקול
חברי הוועדה: סאלח טריף – היו"ר
יולי אדלשטיין
זבולון אורלב
זהבה גלאון
משה גפני
עבד-אלמאלכ דהאמשה
נעמי חזן
אמנון כהן
אופיר פינס-פז
יאיר פרץ
ראובן ריבלין
מאיר שטרית
יורי שטרן
דוד אזולאי
בנימין אלון
רומן ברונפמן
יעל דיין
דוד טל
אליעזר כהן
יוסי כץ
ציפי לבני
לימור לבנת
סופה לנדבר
רחמים מלול
יהודית נאות
דני נוה
יאיר סבן
גדעון עזרא
מיכאל קליינר
דליה רבין-פילוסוף
סילבן שלום
אריה האן - מזכיר הכנסת
דוד לב - סגן מזכיר הכנסת
1. הייצוג מחדש של סיעת האיחוד הלאומי – ישראל ביתנו.
ב. בקשת היועץ המשפטי לממשלה לנטילת חסינות מחבר הכנסת יצחק מרדכי.
3. בקשת חבר הכנסת ד' נוה להקדמת הדיון בהצעת חוק סמכויות שעת חירום (מעצרים) (תיקון – פדיון שבויים), התש"ס-2000, לפני הקריאה הטרומית.
4. בקשה להעברת הצעת חוק מוועדה לוועדה.
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
א. הייצוג מחדש של סיעת האיחוד הלאומי – ישראל ביתנו
הייצוג מחדש של סיעת האיחוד הלאומי – ישראל ביתנו. לדאבוני, אחרי שהגענו כאן פחות או יותר ל-80%-90% הסכמות לגבי החוק, החוק הופל לפני הקריאה השלישית. רבותיי, נושא זה צריך להיגמר באיזה שהוא שלב. המחלוקת הייתה על כך שלש"ס אין ייצוג בוועדת הכספים.
לא, אין לה ייצוג בהצעת החוק - אני מדבר על הצעת החוק שהבאנו כדי לתקן את המצב - וש"ס כסיעה גדולה בת 17 חברים תבעה באופן נחרץ ייצוג בוועדת הכספים, ובכך תיפתר הבעיה. היות שיש קואליציה ויש אופוזיציה ויש ש"ס, ואנחנו לא הבאנו את זה בחשבון, והמצב הוא כזה שאנחנו משתדלים להגיע להבנות ולהסכמות מכוח זה שאנחנו צריכים לחיות ביחד בכנסת, בוועדות, במליאה ובכל מקום - אני חושב שהמצב הנוכחי, שבו סיעה גדולה אין לה ייצוג הולם וסיעות הרבה יותר קטנות מיוצגות בוועדות חשובות וגם במסגרות אחרות – סגני יושב ראש וכו' – מחייב התייחסות. לכן בשלב הזה חשבתי לעשות נסיון לקדם את החוק תוך הכנסת שינוי שיתן פתרון לש"ס, ובמקביל, עד שנשלים את את התיקון בחוק, ניתן אפשרות להכניס ממלא מקום מטעם סיעת האיחוד הלאומי בוועדת הכספים, בוועדת החוץ והביטחון ובוועדת החוקה, חוק ומשפט. אי אפשר להשאיר את המצב כמות שהוא משום שהגענו למבוי סתום.
דיברתי עם חבר הכנסת בני אלון שהוא מרכז הסיעה החדשה. הוא אמר לי: שיהיה שמח, נלך ל-RESHUFFLE. אין לי בעיה, תמיד שמח פה, אבל אני רואה את המציאות ואני רואה כמה ישיבות אנחנו נבזבז על "כלאם פאדי". לא ייצא מזה שום דבר. אני אומר גלויות: היות שבכנסת הזאת בכלל לא ברור מי בקואליציה ומי באופוזציה וזה כל כך משתנה, אני מציע שלא ניצמד לעניין הזה.
לכן אני מציע בכל זאת לחשוב על ההצעה הזאת ברצינות ולנסות לגמור את העניין. אני חוזר על הצעתי: לתת פתרון לש"ס באותו קטע של ועדת הכספים, ועד שנשלים את התיקון בחוק ניתן מיידית לסיעת האיחוד הלאומי ממלא מקום בוועדת הכספים, בוועדת החוץ והביטחון ובוועדת החוקה, חוק ומשפט. קודם כול נשמע בעניין זה את חבר הכנסת בני אלון.
ראשית, אני לא יודע מה מעמדו החוקי של ממלא מקום. שנית – ויתקן את דבריי היועץ המשפטי אם אני טועה בעניין זה - ודאי שלא יכול להיות ממלא מקום לסיעה שאין לה חבר בוועדה, כי אז הוא גם לא יוכל להצביע.
אופיר פינס-פז
--
בנימין אלון
לא, מכסה יכולה להיות לחבר, לא לממלא מקום.
הוא אומר דבר מאוד פשוט: בין שנלך עכשיו ל-RESHUFFLE ובין שנלך לחוק חדש, זה יקח זמן. ואני שואל כמה זמן צריכים חברי הכנסת ליברמן והנדל לא להיות בוועדות רק משום שאין חוק. לכן ההצעה היא קודם כול להכניס אותם כממלאי מקום קבועים, ויידרש עוד חודש לגמור את העניין, בין בדרך של RESHUFFLE ובין בדרך אחרת.
אני לא מחווה כאן דעה. אני רק מבקש לשמוע מעשית מהיועץ המשפטי למה הכוונה כשמדברים על ממלא מקום בוועדה בשעה שאין שם חבר מאותה סיעה.
אם לממלא מקום מטעם סיעת האיחוד הלאומי – ישראל ביתנו לא תהיה זכות הצבעה בוועדות האלה, זה לא כלום. גם עכשיו - - -
לא, צריך גם צריך. אם יש לך פתרון זמני לחודש לממלא מקום, תוך הבטחה של המפלגה שנותנת לו את המקום הזה שבמשך חודש תהיה לו זכות הצבעה, אני אודה על כך.
לא, הכוונה לכך שאפשר יהיה לתת לאיחוד הלאומי ממלא מקום עם זכות הצבעה. אפשר לעשות דבר כזה?
הנושא הזה אינו נושא שאינו מוסדר בתקנון. הוא מוסדר, ובתקנון ובהחלטות ועדת הכנסת נאמר שאם חבר ועדה נעדר, יכולה סיעתו לשלוח מישהו אחר במקומו. אין הסדר שעל פיו ועדת הכנסת או הכנסת בוחרות בחברים ובממלאי מקומם- - - -
אם סיעה יכולה לשלוח במקום חבר קבוע מישהו מסיעה אחרת, היא יכולה גם להגיד: אם נעדר חבר קבוע שלי, אז חבר כנסת פלוני הוא הנציג שלי במקומו.
אני אכבד את זה אם חבר הכנסת אופיר פינס יתחייב שזה יהיה מעמדו של ממלא המקום למשך חודש אחד, עד שיימצא הפתרון הקבוע.
אני יכול להודיע, למשל, שממלא המקום של חבר הכנסת יובל שטייניץ בוועדת החוקה, חוק ומשפט יהיה- - -
יושב ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט יאמר מה שנאמר כאן: איך הוא יכול להיות ממלא מקום שעה שהוא לא חבר בסיעה שלך? אלא אם הוא חבר קבוע בוועדה מטעם סיעתו על חשבון המכסה שלי, ואז אני יכול להחליף אותו כאשר נוח לי, ודרך אגב, זה קרה כאשר החלפתי את חבר הכנסת בני אלון בוועדת החוקה, חוק ומשפט בעניין שהיה מאוד חשוב לו. אמרתי לו: עם כל הכבוד, אלה קולות של הליכוד.
אדוני היושב ראש, אם יש הסכמה על הסידור הזה, וכדי לממש הסכמה זו יש שתי דרכים: האחת חוקית, והאחרת לא חוקית, אני כשלעצמי הייתי מציע לוועדה ללכת דווקא בדרך החוקית. אשר על כן, למשך חודש תחליף אחת הסיעות את אחד מחבריה בחבר הכנסת בני אלון, כנציג אותה סיעה לאותו חודש.
אינני יודע מדוע חבר הכנסת בני אלון מסכים להיות עוד פעם נדיב ולא אכזר, בשעה שמגיעים לו דברים בצורה ברורה יותר.
אנחנו רוצים לעשות ג'סטה. בואו נעשה סדר: בוועדת החוץ והביטחון חבר הכנסת ליברמן נכנס כממלא מקום למשך חודש. ממלא מקום שם זה כמו חבר, כי אין שם הצבעות. אני מכניס את חבר הכנסת בני אלון או כל מועמד אחר מסיעתו כחבר בוועדת החוקה, חוק ומשפט. חבר הכנסת ריבלין, אתה יכול להכניס מישהו כחבר בוועדת הכספים?
אני לא מכניס חבר מהאיחוד הלאומי לוועדת הכספים, כי שלושת חבריי שם הם פעילים ביותר. הוא יכול להיות ממלא מקום, במקום מיקי איתן או אברהם הירשזון. מצד אחר, ממלא מקום אני לא יכול לתת לו - - -
אם יושב ראש הסיעה מודיע ליושב ראש ועדת הכספים: "במקרה העדרותו של חבר הכנסת מיכאל איתן, מטעם סיעתנו יחליף אותו זה וזה", זה בסדר.
לא, בהעדרם של לימור לבנת או מאיר שטרית או החבר השלישי. חבר הכנסת מיקי איתן הוא ממלא מקום בעצמו.
אבל, אדוני היושב ראש, זה מצריך הודעה במליאה. אני מבקש לעבור עכשיו לדיון העקרוני: RESHUFFLE או משהו אחר.
באשר לשאלה מה אנחנו עושים, RESHUFFLE או מתקנים את החוק, אני חוזר ומציע שבעניין הזה של האיחוד הלאומי נלך במסלול החקיקה שהבשיל ונפתור את הבעיה, ולא נתחיל להתעסק עכשיו בכל מיני דברים שלא נוכל לסיים.
חבר הכנסת קליינר, מייד אאפשר לך לדבר. אני גם רוצה לפתור את הבעיה שלך שאתה לא משולב בשום ועדה.
אני מצטער, אני לא קשור לפתרון הכולל. מזה שנה אני לא חבר בשום ועדה. לא היה תקדים כזה בתולדות הכנסת. אני לא רוצה להיות מחובר לשום דבר. אני מבקש מכם לשבץ אותי מהיום, באופן פורמלי, בוועדות לפי המפתח שמגיע לי.
מר ענבר, אם התפנו מקומות בוועדות מסויימות, אנחנו יכולים להחליט כאן על שילובו של חבר הכנסת קליינר?
אני מחזק את דבריו של חבר הכנסת קליינר. ברמה העקרונית הוא צודק מאוד. זה לא עניין של טובה שעושים לו. ברמה העקרונית וברמה החוקית אפילו – ואני רוצה לשמוע עוד פעם את היועץ המשפטי בעניין זה – הייצוג צריך להיות סיעתי. כשיש סיעה שאינה מיוצגת בעבודת הכנסת, זה פגם בחוק. האמת היא שעבודת הכנסת הייתה צריכה להיעצר. אם סיעת חרות אינה מיוצגת בוועדות ואם גם הסיעה שלנו היא במצב שאין לה ייצוג סיעתי לפי העיקרון שנקבע, אני חושב שזה לא יכול להימשך.
אדוני היושב ראש, אתה הובלת את החוק, והודיתי לך על זה בעל פה ובכתב, וחיכינו בסבלנות רבה. זה מעבר לעניין האישי שלנו. הכנסת אינה מיוצגת נכון היום, וזה לא יכול להימשך כך. החוק הופל, ואני לא רואה טעם לבצע שוב את התהליך הזה, ואז החוק יופל שוב ויהיה תלוי בחסדים, באינטריגות ובקשרים מפלגתיים שהם לא החוק. זה לא מה שצריך להיות. צריך להיות ייצוג סיעתי שווה לכל סיעות הבית. זו מהותו של החוק. לכן אני מבקש ממך ללכת לתהליך הזה של RESHUFFLE. אם זה יקח חודש, אז מצאנו איזה שהוא פתרון לחודש. צריך למצוא גם איזה שהוא פתרון לחבר הכנסת קליינר בוועדות אחרות וללכת לתהליך של RESHUFFLE, למלא את הטבלאות שהכינה מזכירות הכנסת. אני חושב שזה מה שצריך להיות. אני רק רוצה להגיד – לא כאיום, חלילה וחס – שכאשר אני אומר שזה חוקי, אני מתכוון לכך והכנתי פה עתירה למתן צו על תנאי בנושא הזה.
אני מאוד לא אוהב לערב בג"ץ, אבל אם חבר כנסת או סיעה מרגישים מקופחים, ולשיטתם, עבודת הכנסת אינה מתבצעת נכון, אין אוטוריטה אחרת חוץ מבית הדין המינהלי הזה. אולי בית משפט מינהלי לפי החוק שהתקבל אתמול יכול להעביר בתוספת הבאה את הסמכויות של ועדת הכנסת לבית המשפט המחוזי.
אדוני היושב ראש, אני אבקש את עזרתך ללכת ל-RESHUFFLE, נדמה שזו זכותי וחובתך – אפשר לשמוע את היועץ המשפטי בעניין זה – לתת אפשרות ל-RESHUFFLE, וזה יכול לעלות להצבעה פה, אם יש צורך בהצבעה.
כמובן, יש תקופות מעבר עד שדברים מסתדרים, אבל יש דבר בסיסי. אני חבר הכנסת בפעם הרביעית, ועוד לא היה מצב שבמשך שנה לא הייתי חבר בשום ועדה. אם נניח שעד לפני שלושה-ארבעה חודשים הייתי יכול להגיד שזה בתוך הסיעה, הרי מזה שלושה חודשים יש מצב שסיעה לא שאינה מיוצגת במשקלה, אלא אינה מיוצגת כלל בוועדות הכנסת. לדעתי, אפשר לא רק לצוות לחייב את הכנסת על פי החוק לתת לה ייצוג, אלא אולי גם לפסול החלטות של הכנסת בעבר, כי הכנסת עבדה באופן לא תקין. זה דבר בסיסי. פשוט מצפצפים על החוק. אני לא יכול להמתין יותר. עד היום ישבתי בשקט, כי ידעתי שדברים קורים, ואני מבקש היום, אדוני היושב ראש, באופן פורמלי להצביע ולהודיע למליאת הכנסת על שתי ועדות שאנחנו מיוצגים בהן.
הנושא של חלוקת המקומות בוועדות על מנת לתת ביטוי לכל סיעות הכנסת כפי שנבחרו על ידי הבוחרים אשר העבירו את אותן סיעות לאחר שעברו את אחוז החסימה הוא יסוד מוסד בחיים שלנו. כתוצאה מהעיוותים שנגרמו, אנחנו ניסינו להביא למצב שבו דבר דבור על אופיו. אי אפשר להגיע אף פעם לכליל השלימות, מתוך הידיעה שהקואליציה תמיד צריכה להיות בעלת רוב במקומות שבהם צריכים לקבל הכרעה, מתוך כל אותם אילוצים שבכנסת הזאת אף אחד לא יודע מי בקואליציה ומי אינו בקואליציה. אני אתכם, חבר הכנסת גפני. אנחנו בקואליציה עם אגודת ישראל, ולא חשוב מה יהיה. אני מבין שליושב ראש הקואליציה יש בעיה גדולה, אבל זאת לא הבעיה שלנו.
אנחנו עשינו כל מה שביכולתנו, וצריך לשבח את חבר הכנסת רחבעם זאבי, שלמרות עמדותיהם של רבים מחברי הכנסת משתי הסיעות, גם מהאיחוד הלאומי – ישראל ביתנו וגם מהליכוד, קיבלנו את הסכמתו ללכת לפשרה כפי שהושגה על ידי היושב ראש והובאה להצבעה בקריאה ראשונה והובאה להצבעה בקריאה שניה ובקריאה שלישית. אז עלה, כמובן, על הפרק הנושא שלא הפך לחלק מהחוקה שלנו, אבל הפך למשפט מקובל שיש לו, כמובן, תוקף כמו חוק חרות, שש"ס לא בעניינים האלה והיא צריכה לקבל תמיד את מה שמגיע לה. וזה בסדר גמור. ואז ש"ס החליטה שהיא לא תומכת בחוק, ואנחנו אמרנו: אם היא לא תומכת בחוק, נחזור להצעה הראשונה שבה אנחנו עושים "פריש-מיש", לאמור, מבטלים את כל השיבוץ של חברי הסיעות בכל הבית ומתחילים לשבץ את חברי הסיעות בבית בהתאם למדגם חדש שיביא לידי ביטוי את כוחן של הסיעות בכנסת.
אנחנו מסכימים לאותה הצעת פשרה, שבה אנחנו קיבלנו, קואליציה ואופוזיציה, כל אחד מקום נוסף מאותם מקומות על מנת להביא לידי הסדר, דבר שהיה צריך לבוא בחקיקה, ואז באה ש"ס ואמרה, ובצדק גמור: ומה אתי? שהרי היא מחוץ לקואליציה ולאופוזיציה, וכל פעם שהקואליציה והאופוזיציה מקבלות מקום, גם ש"ס צריכה לקבל מקום, בלי שום התחשבות, גם אם היא לא צריכה את זה, וזאת משום שכך צריך להיות, זה החוק החדש.
אז אנחנו אומרים לכם בצורה מפורשת ביותר: כל המחוות לא מעניינות אותנו. צריך להיות דבר אחד: או שאנחנו חוזרים לקריאה שניה ולקריאה שלישית, זאת אומרת, מעבירים, בהסכמת ש"ס כמובן, ואני אומר לך, שאני תומך בכל תביעה של ש"ס, ובלבד שהיא עצמה תקבל את זה, לא העבודה תקבל - - -
אני מוכן שהם יקבלו שבעה למרות כל מה שנאמר בכל חוק. אבל אם זה בלתי אפשרי או אם אתם לא מסכימים, אני מבקש מיד אחת מהשתיים: או לחזור למה שאנחנו הסכמנו עליו ולתת לו ביטוי בחוק על ידי העברת החוק בשלוש קריאות מיידית, בלי שמפלגת העבודה חוזרת בה מההסכמה שהיא הסכימה עליה – למעשה אנחנו הסכמנו להצעה שלהם – או שאנחנו עושים "פריש מיש", שאם לא כן, נפנה ליועץ המשפטי כדי שיתן לנו חוות דעת, ואם לא נקבל סעד, ניאלץ לעשות דבר שאני נגדו, וזה להעביר את ענייני הכנסת למקום שאינם צריכים להיות בו, וזה בית המשפט העליון. אי אפשר להמשיך יותר בעניין הזה.
עכשיו אם הוא מסכים למחווה שלך, הוא המנהיג. אני מעביר את שרביט ההנהגה. הליכוד לא יקבל מקום נוסף ב-RESHUFFLE, הליכוד לא יקבל במחוות, הליכוד לא יקבל בשום הסדר מקום אחד נוסף, אנחנו גם לא רוצים, אני מוותר מראש. הליכוד בא לידי סיפוק מלא, אבל הליכוד הוא לא לבדו בכנסת. מרגע זה, בכל משא ומתן שיתנהל לגבי חלוקת המקומות בכנסת, ממלא מקום יושב ראש האופוזיציה, חבר הכנסת בני אלון, מייצג אותנו. מה שהוא אומר – אני מסכים.
חבר הכנסת ריבלין מסכים למה שבני אלון, מיכאל קליינר, ש"ס ואגודה אומרים. גם חבר הכנסת פינס. אז אין חילוקי דעות.
זה המינוי היחיד שקיבלתי בינתיים, ואחרי קבלת המינוי אני אומר כך, אדוני היושב ראש: ראשית, אני מודה על הסידור הזמני לחודש ומבקש שגם לסיעת חירות יהיה מקום בוועדות אחרות. שנית, אני מבקש להכריע עכשיו על ה-RESHUFFLE, כשבמשך החודש בו יעסקו בסידור הטבלאות הכנסת תוכל לעבוד בינתיים, כי היא תהיה מיוצגת זמנית. ואם אפשר, אני מבקש לשמוע את חוות דעתו של היועץ המשפטי לגבי ההיבטים החוקיים שעולים כאן.
אדוני היושב ראש, כיוון שגנדי לא נמצא כאן, אני מבקש שמישהו אחר ימצא את המילה העברית למילה RESHUFFLE.
היה דיון בוועדת הכנסת והוחלט להביא למליאה נוסח שאומר שאין ליושב ראש ועדה שום שיקול דעת. אם מצלצל פלאפון, חבר הכנסת יוצא מאותה ישיבה.
בעניין העומד על הפרק אני הצעתי הצעה, וחבר הכנסת בני אלון הציע הצעה, ואני מבקש להתייחס לזה. אני הצעתי בכל זאת לגמור את החוק, עם תיקון מסויים לגבי ש"ס. בבקשה, חבר הכנסת פינס.
אני רוצה להזכיר לכולנו שהייתה הסכמה לגבי החוק. באיזה שהוא שלב ש"ס חשה שהיא יוצאת נפגעת מהחוק – לדעתי, לא בצדק, אבל כך היא חשה. בסופו של דבר היא סיעה גדולה מאוד בבית. כפי שאמר חבר הכנסת ריבלין, יש קואליציה, יש אופוזיציה ויש ש"ס. אני רוצה להזכיר לכולם שבשלב הכנת החוק לקריאה שניה ולקריאה שלישית הייתה כאן הצעה – והיא התקבלה – שוועדת הכספים תורחב ל-20 חברים, עם נציג לאיחוד הלאומי, נציג לישראל אחת ונציג לש"ס.
אני מסכים, ובלבד שיהיה נציג לש"ס, ולא נציג למפלגת העבודה שהיא נותנת לש"ס. הנה, אני מסכים שש"ס תקבל מקום נוסף בוועדת הכספים.
אני מציע לחזור להצעה הזו שהתגבשה במהלך השיחות, ושלדעתי, היא הצעה סבירה במצב שנוצר ואני מציע לחוקק מחדש את החוק.
זו ההצעה שלי וזו ההצעה של חבר הכנסת פינס, וחבר הכנסת רובי ריבלין מסכים, ואני מייצג את בני אלון.
בזמנו אנחנו הסכמנו לעניין זה ורק טענו שעושים לנו פה תעלול: העבודה מבקשת לקבל לעצמה שניים, ומהם לתת אחד לש"ס.
והתנגדנו. אמרנו שאם זה ניתן ישירות לש"ס, אנחנו מסכימים, כי ש"ס היא בלאו הכי לא קואליציה ולא אופוזיציה. פעם היא אתנו ופעם היא אתנו. אנחנו מסכימים, אין לנו בעיה עם זה. חבר הכנסת אלון, בוא נלך עם זה.
אני רק רוצה להגיד דבר אחד. חבר הכנסת פינס, הטענה של ש"ס היא שיהיה חיסרון בייצוג שלהם כשהם יהיו רק 3 מתוך 19, וכרגע הם 3 מתוך 17. סיעה של 7 חברי כנסת שאין לה שום ייצוג, כדי להיכנס היא צריכה לא ייצוג לא של 1 מתוך 17 – על אף שסיעות בנות 5 חברי כנסת מיוצגות במסגרת ה-17 – אלא של 1 מתוך 19. זה ממש "סרגל", העיקרון כאן עובד ממש לא לפי כוח... . הואיל והעיקרון פה עובד לפי כוח, ולא לפי צדק, אתם בין כה וכה עושים מה שאתם רוצים, אתם לא זקוקים לאצבע שלי. תעשו מה שאתם רוצים.
אבל אתה לא מתנגד לזה באופן חריף. מבחינה פוליטית אנחנו בעד ש"ס על אף שהם בקואליציה. למה לא? שאיש לא ישמע – שייכתב בפרוטוקול בשקט – אנחנו בעד ש"ס.
רבותיי, אני לא מוכן. אני עושה את העניין הזה בשביל האיחוד הלאומי. אם חבר הכנסת בני אלון לא מביע את הסכמתו, אני לא מביא את זה.
מה זה "לא על סדר היום"? אני לא מיוצג באף ועדה. אתם פועלים בניגוד לחוק, אז אתה אומר לי שזה לא על סדר היום? שנה שלמה סיעה לא מיוצגת באף ועדה.
אדוני היושב ראש, תעמיד להצבעה את עניין ה-RESHUFFLE. אני אהיה לבדי בעד RESHUFFLE, ותעבור ההצעה השניה. מה הבעיה?
חבר הכנסת אלון, אני גם אצביע - - - ואני רק אומר לך שבאותו רגע שהוא נתן להם מקום אין לך רוב ל-RESHUFFLE.
אבל מהנסיון אני יודע שהרגע הזה יחלוף. אני מבקש רק הצבעה. יישאר הסידור הזה, אני אכבד אתכם.
בעניין הזה הדעות הובעו. אני מבקש להבהיר לחבר הכנסת בני אלון, שאם הוא אבן הנגף האחרונה בפני החוק הזה, אני לא מעמיד את זה להצבעה. לאחר שיחשוב ויגיד לי את תשובתו אני אעמיד את זה להצבעה.
לא ממלא מקום. אדוני היושב ראש, תקבלו החלטה שאין ועדות לחרות, ורק תן לי הודעה בכתב שחרות לא מיוצגת בוועדות. מקובל עליי.
רבותיי, אנחנו מסמיכים את יושב ראש הוועדה לסכם עם חבר הכנסת קליינר את הייצוג שלו בחודש הקרוב בשתיים-שלוש ועדות, בדיוק על פי אותו מודל שעשינו עכשיו עם היועץ המשפטי.
מקובל. תודה רבה. נמצא את הפתרון לפי אותה מתכונת. רבותיי, סיימנו את הקטע הזה.
ב. בקשת היועץ המשפטי לממשלה לנטילת חסינות מחבר הכנסת יצחק מרדכי
אני מבקש להודיע לוועדה שאתמול התקשר אליי חבר הכנסת יצחק מרדכי וביקש ממני לדחות את הישיבה בעניין הסרת החסינות, כי הוא מעוניין להופיע בפני ועדת הכנסת. שאלתי אותו האם זה משנה את עמדתו המוצהרת להסכמה להסרת החסינות, והוא אמר לי שהוא מתחייב בפניי שעמדתו בעניין הזה לא השתנתה והוא מסכים להסרת חסינותו. כדי שלא תישמע טענה שאנחנו סתמנו את פיו של חבר כנסת בכתב אישום קשה שיש נגדו, נעתרתי מיד לבקשתו. תיאמתי עם היועץ המשפטי, וכנראה, הישיבה בעניין זה תתקיים ביום שני הבא. את זה רציתי להודיע לכולכם.
העניין הזה לא עלה, אבל אשאל אותו כדי שהדבר הזה ייקבע מראש. לדאבוני, העניין יצא לתקשורת, כשמדובר בכתב אישום מאוד קשה שמביך את כולנו. לכן אני מניח שכאשר חבר הכנסת איציק מרדכי יבוא ויבקש שהישיבה תהיה פתוחה, אנחנו נצטרך להיעתר לבקשתו.
רק שאלה להבהרה. האם היוזמה הזאת לבוא לוועדה לאחר שהוא הודיע לך באופן חד משמעי שהוא מסכים להסרת החסינות באה מצדו?
כן, הוא צלצל אליי, הוא ביקש ממני. התכנית שלי הייתה שהיום, בשתי הדקות הראשונות של הישיבה, ללא נוכחותו וללא נוכחות היועץ המשפטי לממשלה, לקרוא בפניכם מיד את בקשת היועץ המשפטי, להצביע ולגמור את העניין. זה היה לוקח חמש דקות. אבל בקשתו של אדם כבודו.
זה מה שהיה. אני נמנע מלהגיד שום מילה בעניין הזה. מסרתי את ההודעה לכולכם.
נעבור לסעיף הבא בסדר היום.
תודה.
ג. בקשת חבר הכנסת דני נוה להקדמת הדיון בהצעת חוק סמכויות שעת חירום (מעצרים)
(תיקון – פדיון שבויים), התש"ס-2000, לפני הקריאה הטרומית
אנחנו עוברים לדיון בבקשתו של חבר הכנסת דני נוה להקדים את הדיון לפני הקריאה הטרומית בהצעת החוק שלו בדבר סמכויות שעת חירום (מעצרים) (תיקון – פדיון שבויים), התש"ס-2000, שהונחה על שולחן הכנסת שלשום, ביום שני. חבר הכנסת דני נוה יציג את בקשתו. בבקשה.
הגשתי את הצעת החוק. אינני רוצה להיכנס כרגע לדיון על תוכנה של ההצעה, אינני חושב שזה המקום, אבל בקשתי לפטור מחובת הנחה נובעת מהסיבה הפשוטה שבית המשפט המחוזי בתל אביב מקיים עכשיו דיון בהמשך מעצרם המינהלי של דיראני ועובייד והוא עתיד לתת את החלטתו ב-12 ביולי, ואם נלך לפי חובת ההנחה של 45 יום, עוד יגידו אחר כך שעשינו חוק עוקף בית משפט.
כל בקשתי היא שתהיה אפשרות לקיים דיון בהצעת החוק בקריאה הטרומית בשלב מוקדם יותר כדי לאפשר לנו כמחוקקים להביע את דעתנו בנושא הזה, וגם לחברי כנסת שאולי מתנגדים להצעה שלי תהיה, כמובן, הזדמנות להצביע נגד, אבל תהיה להם גם האפשרות להביע עמדה בנושא הזה לפני חלוף 45 יום כדי שזה לא יהיה מאוחר מדי.
מנציגת משרד המשפטים, הגברת קלעי, אני מבין שהממשלה עדיין לא עיינה בהצעת החוק שלי, ולכן הציע פה חבר הכנסת פינס, לפני תחילת הישיבה, שיוסכם שהצעת החוק שלי תעלה לדיון בעוד שבועיים, ולא בשבוע הבא.
ההצעה שלי באה לתת לשר הביטחון סמכות להחזיק במעצר אנשים שיש לו יסוד סביר להניח כי החזקתם כאן יכולה לסייע לפדיון שבויים. זה תיקון לחוק סמכויות שעת חירום (מעצרים). היום ההיבט היחיד שנבחן בבית המשפט הוא שאלת הסכנה לביטחון המדינה הנשקפת משחרורם האפשרי של דיראני ועובייד. אני מבקש בעצם להרחיב את סמכויות שיקול הדעת של שר הביטחון בעניין הזה. אני לא רוצה להיכנס עכשיו לכל ההיבטים.
הממשלה תוכל לשקול ולהחליט תוך שניים-שלושה ימים אם היא בעד או נגד, ואם היא תחליט, למשל, שהיא נגד, כל הקואליציה תעמוד לימינה.
אני גם אומר בהזדמנות זו לנציגת משרד המשפטים שיושבת כאן שאני בהחלט פתוח לשמוע את עמדת הממשלה בנושא הזה. אם יהיו לממשלה הערות כאלה ואחרות לתוכן החוק, אני לא הולך בכוח נגד הממשלה, אלא לטובת עניין שאני מאמין שגם ראש הממשלה רוצה בו. שמעתי התבטאויות שגם ראש הממשלה עצמו רוצה בזה, שהרי המדינה בבית המשפט מציגה עמדה חד משמעית באמצעות פרקליטות המדינה שהיא בעד המשך מעצרם של האנשים - - -
מה שאני מבקש זה למצוא תיקון בחוק שבסופו של דבר רק יסייע לראש הממשלה ושר הביטחון בעמדתו כפי שהיא גם מוצגת היום בבית המשפט, אלא שהיום זה מוגבל לגדר שיקול, שכפי שאני מאמין, הוא גם יותר צר מהשיקול שראש הממשלה היה רוצה שיהיה בידו.
ראיתי את ההצעה לראשונה עכשיו, כשישבתי כאן. לא ראינו אותה לא במשרד המשפטים, לא במשרד הביטחון, לא הפצנו אותה, עדיין לא עשינו אתה שום דבר. בנסיבות האלה אנחנו לא יכולים להביע שום עמדה לגופה של ההצעה.
אבל תשאל, בבקשה, אדוני היושב ראש, את גב' קלאי מה היא אומרת על ההצעה של חבר הכנסת נוה שבעוד שלושה שבועות זה יעלה, והממשלה תוכל להתייחס.
אין לה מה להתייחס. אני מבין אותה, היא לא יכולה להתייחס להצעה שלך, חבר הכנסת פינס. אתה יכול להציע. היא לא מוסמכת. אני טועה, גב' קלעי?
אני רוצה להעיר שתי הערות. לגוף ההצעה, למהותה, אני לא אתייחס, כי אני מתנגדת לה ואין טעם שאני אעלה פה את הנימוקים. אני חושבת שאין טעם להגיש הצעות חוק לגופם של אנשים כשהנושא נמצא בהליך משפטי. אני רוצה להתייחס לפרוצדורה. בכל הכבוד להצעה, אני גם מתנגדת לדחיית העלאת הצעת החוק לעוד שלושה שבועות. אין שום סיבה לבקש פטור מחובת הנחה. הצעת החוק הזאת תעלה כמו כל הצעה אחרת. גם לי יש שבע הצעות מאוד מאוד חשובות שאני רוצה לפטור אותן מחובת הנחה.
כיוון שמדובר בהצעת חוק שהונחה ביום שני, עוד לא עברו יומיים ולכן ההצעה היא הצעה לפי סעיף 135(א) לתקנון הכנסת, ובסמכות הוועדה לקבוע שהיא מקדימה את הדיון לפחות מיומיים. בהקשר הזה אין לוועדה סמכות לקבוע קביעה אחרת. כל מה שהיא יכולה לקבוע זה שהיא מחליטה להקדים את הדיון לפחות מיומיים, דהיינו היום, כי היום זה רק היום השני ועוד לא עברו יומיים מאז יום שני.
ואני אמשיך את דברי היועץ המשפטי לכנסת. יש פרוצדורה נוספת. אם חבר הכנסת נוה יבוא ויגיד – נוסח הצעת החוק של חבר הכנסת יהושע מצא – "עברו היומיים, עכשיו אני רוצה מועד אחר" , ואנחנו נסכם מראש שהמועד הוא תוך שלושה שבועות, זה בסדר.
אבל זה לא בסמכות ועדת הכנסת. ועדת הכנסת לא דנה בסדר היום שנקבע בין סיעות לבין יושב ראש הכנסת.
לטעמי, בחודשים האחרונים השתמשו יותר מדי בתרגיל של פטור מחובת הנחה. העיקרון של חובת הנחה של 45 יום הוא עיקרון נכון. הוא נותן למשרד המשפטים ולממשלה לבחון, להתייעץ וכדומה. זה העיקרון. כדי לחרוג מהעיקרון הזה דרושים טיעונים מאוד מאוד רציניים. אני חושבת שבעיקרון זה לא תקין לחרוג, אלא אם יעלה ויבוא חבר הכנסת נוה וישכנע אותי וחברי כנסת אחרים בוועדת הכנסת שיש פה סיבה יוצאת דופן שבגללה צריכים אנחנו לחרוג מהכלל. ואני רוצה להזהיר את חברי האופוזיציה דהיום, שמחר הם יהיו בקואליציה והם יצטרכו להתמודד עם מטר של בקשות לפטור מחובת הנחה.
ולכן אל תעשו את זה. הכלל והעיקרון הם נכונים מאוד, ואני חושבת שמה שאנחנו עושים מסוכן. אני אצביע נגד.
היות שבית המשפט מתערב לאחרונה בדברים שהם באמת לא לו, כמו הנושאים הביטחוניים והמדיניים - - -
לא, אני הולך להציע הצעה, אדוני יושב ראש ועדת הכנסת. היות שלבית המשפט אין מגבלה של פטור מחובת הנחה והוא יכול לדון מיד במה שמגישים לפניו, אני מציע שאם חבר כנסת מבקש לדון באופן מיידי בחוק שנדון בבית המשפט ושנוגע לדברים הנוגעים לרשות המבצעת ולרשות המחוקקת, אותו חוק ישוחרר באופן אוטומטי מחובת הנחה. אני מציע שנצביע על זה.
אני מציע לחברי הוועדה לקבל את ההצעה שלי. לא יכול להיות שהמשחק יהיה "לא הוגן": בית המשפט יכול לדון מהיום להיום, ואנחנו, הרשות המחוקקת, לא יכולים לדון.
הרי בית המשפט דן על פי הכללים שאתה קובע. אם יש סיבה שבגללה אני נמנע, חבר הכנסת רובי ריבלין, זה שלא ניצור תקדים שכאשר בית משפט יתחיל לדון בנושא, נביא הצעת חוק במסגרת פטור מחובת הנחה.
אם הרוב בכנסת לא יסכים לחוק עוקף בג"ץ, החוק לא יהיה. אם יהיה רוב נגדו, הוא לא יהיה, ואני מודיע לכם שאנחנו לא נביא אז את ה"טנקים" שלנו ולא נגייס את "פלוגות הסער", אבל אם יהיה לנו רוב - - -
חבר הכנסת בני אלון, אני אומר פעמיים חבל על זה שחבר הכנסת זאבי איננו כאן ואינו יושב במקומך: פעם אחת חבל מפני שיש כבר מסורת כאן בוועדה הזאת. אנחנו ישבנו יחד – הוא במקומך ואני במקום של חבר הכנסת זבולון אורלב – ולכל הצעה לפטור מחובת הנחה התנגדנו שנינו, ולא משנה מטעם מי באה ההצעה, כי אמרנו שצריכים לשמור קצת על התקנון בוועדה הזאת. לא יכול להיות שכל אחד, מסיבותיו שלו, יבוא ויבקש פטור מחובת הנחה. בשביל מה? תשנו את התקנון, כפי שאמרה חברת הכנסת נעמי חזן.
דבר ראשון, אני רוצה לומר שיש גם הצעת חוק שלי בדיוק באותו עניין, ומה שיחול על הצעת החוק של חבר הכנסת דני נוה, שאני תומך בה, יחול גם על הצעת החוק שלי.
רבותיי, חברת הכנסת נעמי חזן, לא ביקשתי שתשיבו. חבר הכנסת דוד טל, כך אתה רוצה שיעשו לך בוועדת העבודה והרווחה? בבקשה, חבר הכנסת בני אלון.
רגע, עוד לא סיימתי, אני באמצע משפט. אני מתכוון לעמוד על כך שיימצא פתרון שגם הצעת החוק שלי תוגש במקביל. זה דבר ראשון.
דבר שני, אני מאוד תומך בדבריה של חברת הכנסת פרופ' חזן שאי אפשר להפתיע את הממשלה בפטור מהנחה, אבל יש לי חדשות בשבילך. אנחנו לא מפתיעים פה את הממשלה. הממשלה ישבה ודנה. איננו מפתיעים בעניין זה את טובי המשפטנים של הממשלה. מבחינתם כבר הסתיימו 45 ימים, ויש דעה מגובשת וכלו כל הדיונים. לכן הטיעון הזה הוא לא טיעון במקומו.
אני לא יודע מי דיבר בשם נציג הממשלה, לא הייתי פה, אבל קודם כול כל העיתונים התייחסו לזה, ואני גם יודע את זה מידיעה אישית. מה פירוש? הרי ראש הממשלה עצמו, לאחר פסק הבג"ץ, נתן הוראה, וטובי המשפטנים יושבים ושוקדים עכשיו על הצעת חוק מעל ומעבר ל-45 ימים.
הרי הרציונאל של הסעיף הזה בתקנון הוא לאפשר לכנסת להגיב לדברים שעומדים על סדר היום. לא באים סתם לבקש. רבותיי, בית המשפט אמר שיש לקונה בחוק, ועכשיו דנים בעניין דומה של שני אנשים אחרים. לכן, לפי דעתי, הכנסת תחטא אם היא לא תשים את החוק הזה בדחיפות על סדר יומה, כדי שהיא תוכל להתייחס למציאות קיימת, ולא לעובדות שכבר נקבעו.
חברת הכנסת זהבה גלאון, אני מבקש. אני מזהיר אותך. אני קורא אותך לסדר פעם ראשונה, פעם שנייה.
אני קורא אותך לסדר, חבר הכנסת זבולון אורלב. סיימת? תודה רבה. חבר הכנסת רובי ריבלין, בבקשה.
אדוני היושב ראש, שמעתי בקשב רב את דבריה המלומדים של חברת הכנסת נעמי חזן ואני בהחלט חושב שיש להם משקל. כל אחד בהצבעתו צריך לתת משקל לגופו של עניין. השאלה היחידה, שהיא שאלה מקדמית, היא בצד הפרוצדורלי: האם אנחנו יכולים לעשות זאת לפי התקנון? ואכן חבר הכנסת נוה פעל לפי התקנון. תוך 48 שעות הוא מביא להחלטת ועדת הכנסת הצעת חוק שהוא הניח על שולחן הכנסת, על מנת שועדת הכנסת תקבע אם יש פטור מחובת הנחה.
בוודאי שוועדת הכנסת לא צריכה לעשות שימוש בעניין זה אלא אם כן יש שיקול מאוד מכריע. כאשר בית המשפט הגבוה לצדק דן בנושאים שאנחנו אומרים שהם סוב-יודיצה אסור לנו בהחלט, לטעמי ולפי הערכתי, להתערב. אבל כאשר מדובר בנושא שהוא נושא מדיני מדרגה ראשונה, נושא של קביעת דרך שבה אנו מאמינים, אנחנו נבוא ונאמר את דברנו. אם תוך שלושה שבועות הממשלה תחליט שהיא מתנגדת, היא בוודאי תביא את זה לידיעתם של חברי הכנסת, וכל חברי הכנסת יעמדו כגוף אחד לימין הממשלה, בוודאי הקואליציה תעמוד לימין הממשלה. לעומת זאת יכול שהיא תחליט שדווקא הצעתו של חבר הכנסת נוה יש בה הרבה הגיון ויש בה כדי להנחות את בית המשפט העליון מה היא עמדתו של הריבון במדינת זאת לגבי הנושאים האלה. עשה זאת חבר הכנסת אורלב, עושה זאת חבר הכנסת נוה.
לגופו של עניין, למרות זה שהממשלה עדיין לא קבעה עמדה, לחברת הכנסת נעמי חזן ולחברת הכנסת זהבה גלאון יש עמדות ברורות. למה שגם לנו לא תהיינה דעות ברורות, על אף שקטונו מלהגיע לרמה של היכולת האינטלקטואלית שאנחנו שומעים?
כולנו יודעים על מה מדובר, כולנו נביע את עמדתנו. כל הסיפור של חוק עוקף בג"ץ הוא חוכא ואטלולא. אני מבקש להצביע על העניין.
אם חבר הכנסת דהאמשה נתלה באילן גבוה, בחבר הכנסת זאבי – ואני יודע שחבר הכנסת זאבי הוא אדם שמקפיד על תקנון – וחבר הכנסת זאבי לא נמצא כאן, אני רוצה לצאת מהנחה שגם חבר הכנסת זאבי, שמקפיד על תקנון, יכול להבין שכאשר יש מצבים של מה שקרוי אצלנו "משפט המלך", אכן יש בית משפט, יש פרוצדורה רגילה של ניהול דברים, אבל יש מצבים שצריכים היו להיות גם בשיקול דעתו של הבג"ץ, כמצבים של חירום לאומי, של ביטחון, של פדיון שבויים, של ערכים שכאלה. אני מאוד מכבד את חברת הכנסת גלאון ואת חבר הכנסת דהאמשה ואת דירני ואת עוביד, אבל אני חושב שגם לכם מותר להבין שלחברי כנסת יש וחייבת להיות סמכות לומר שיש דברים שהם דחופים ובוערים. ואם אומר חבר הכנסת נוה שיש סיבה הגיונית לדחיפות בגלל הדיון, ואנחנו רוצים לומר את דעתנו, ואתם תמנעו את זה מאתנו, זה יהיה עוול, לדעתי.
חברי הוועדה הנכבדים, אני מאפשר לכולכם לדבר ועכשיו אני מבקש שתשמעו אותי. אני רוצה להעיר שתי הערות. הערה ראשונה לחבר הכנסת רובי ריבלין. אין קשר בין מה שקורה במליאה בהצבעה על חוק – יש מי שמתנגד וישמי שלא מתנגד, יש מי שתומך ויש מי שלא תומך – לבין מה שקורה כאן, כאשר ועדת הכנסת נדרשת לפטור חוק מחובת הנחה. צריכה להיות סיבה כבדת משקל כדי להכריע על פטור מחובת הנחה. אני זוכר פעמים שבהם פנו אלינו, אל ועדת הפנים, לגבי חוקים שיש בהם בעיה ביטחונית אקוטית, ואנחנו העברנו חוק ביום אחד.
מי שטוען כאן טענה זו – אני רוצה לשאול אותו האם הוא יודע מה יהיו תוצאות הכרעת המשפט בדבר שנדון עכשיו בבית המשפט. האם מישהו רוצה להתערב בהליכים כי הוא יודע - - -
סליחה, אל תפריע לי. אני אשיב לך. חבר הכנסת דני נוה אומר לי שהממשלה במצוקה, ששר הביטחון במצוקה עכשיו, והוא בא לסייע לו. ואני רוצה להגיד שלו הייתה הממשלה במצוקה ולו היה שר הביטחון במצוקה והיה בא לכנסת, באותו יום הכנסת הייתה משנה את כל החוק. לכן, עם כל הכבוד, אני לא מקבל את הטיעון הזה שחבר הכנסת דני נוה, עם כל זה שהוא עתיר נסיון בממשלה ובכנסת, בא לכאן כדי לסייע לשר הביטחון, כי אין לשר הביטחון - - -
על כן אני מבקש לומר שהשיקולים שלנו כאן הם לא פדיון שבויים. אני מאמין בבית משפט בישראל ובמה שהוא יפסוק ואני לא רוצה שנפרוץ כאן את כל הכללים. לשבוע הבא יש לי בקשה נוספת לחברי הכנסת: פטור מחובת הנחה לגבי הצבעה גלויה בבחירת נשיא המדינה. תבינו, זה יהפוך כאן למסורת חדשה של פטור מחובת הנחה.
מצביעים חברי הכנסת אופיר פינס-פז, יוסי כץ במקום מקסים לוי, יעל דיין במקום אלי בן-מנחם, סופה לנדבר. חברי הכנסת מוחמד ברכה ועמיר פרץ אינם כאן. כמו כן מצביעים חברי הכנסת מאיר שטרית - - -
רובי ריבלין, דני נוה במקום ישראל כץ ,סילבן שלום במקום מיכאל איתן. אמנון כהן לא נמצא. במקומו יצביע יאיר פרץ.
נעמי חזן, זהבה גלאון, יולי אדלשטיין, יהודית נאות במקום אליעזר זנדברג, דליה רבין-פילוסוף במקום רוני מילוא, זבולון אורלב, משה גפני, עבד-אלמאלכ דהאמשה, בנימין אלון במקום רחבעם זאבי ואליעזר כהן במקום יורי שטרן.
רבותיי, מי בעד אישור בקשתו של חבר הכנסת דני נוה?
ה צ ב ע ה
בעד ההצעה לאשר את בקשתו של חבר הכנסת ד' נוה – 13
נגד – 9
נמנעים – אין
ההצעה לאשר את בקשתו של חבר הכנסת ד' נוה להקדמת הדיון בהצעת חוק סמכויות
שעת חירום (מעצרים) (תיקון – פדיון שבועיים), התש"ס-2000, לפני הקריאה הטרומית, נתקבלה.
רבותיי, אני קובע שברוב של 13 נגד 9 נתקבלה בקשתו של חבר הכנסת דני נוה לפטור את הצעת החוק שלו מחובת הנחה לפני הקריאה הטרומית.
רבותיי, אנחנו עוברים לדיון בערעורו של חבר הכנסת רומן ברונפמן בנוגע להצעה לתיקון חוק שירותי הדת היהודיים. חבר הכנסת ריבלין, אני לא יכול לנהל כך את הדיון.
אני יושב ראש ועדת הכנסת. מי אתה? מה אתה, אתה עכשיו שב"כניק כאן? אתה בא לבכות בפניי? תצא החוצה. אני אומר לך מה לעשות פה בוועדה הזאת. אתה לא מבין? אתה בחוצפה רבה ממשיך להתנהג כמו בריון. תצא החוצה.
אתה חייב לי התנצלות על ההתנהגות הבריונית שלך. התנהגות בריונית. אתה תכבד את כללי הכנסת.
מה זה "סליחה"? הוא ייצא החוצה. הוא ייצא החוצה. הוא ייצא החוצה. או שיש כללים בכנסת או שאין כללים בכנסת.
אדוני היועץ המשפטי, אני מבקש שתגיד לו מה זה כאן. או שיש כאן כנסת, או שיש כאן מגרש כדורגל.
אני מבקש שתצא החוצה. על מה אני דיברתי אתך? ביקשתי אותך לצאת החוצה. אתה מתחצף אליי. אתה מחלק לי ציונים.
מי אני? מי אני? אני לא יהודי, זה העניין. מי אני במדינה הזאת, גם אם אני יושב ראש ועדה? זו החוצפה שהורסת כל פינה טובה במדינה הזאת שלך. הוא ייצא מהחדר.
אני שואל, היועץ המשפטי, הוא צריך לחזור מדבריו או לא? מה זה "חמור"? מה הדבר הזה? מה זה "שבכ"ניק כזה"? איזה מין ביטויים אלה? מה זה "חוצפן"? מי הוא? הוא בחר אותי?
אדוני, אני לא נכנס לזה. ראיתי אותך עכשיו, מה עשית לאנשים שתרמו עשרים שנה. אני עשיתי יותר ממך.
תקשיב לי רגע, תקשיב. אתה חייב לצאת. אתה מפר כללי הכנסת. אני מזהיר אותך פעם אחרונה ואני אביא אותך לוועדת האתיקה.
מה שקורה כאן זו הפרה בוטה של הכללים שעל פיהם אנחנו עובדים. זה הכל. אתה כאן חבר כנסת שחייב להישמע להוראות היושב ראש. אני מזהיר אותך שאתה לא נשמעת, אני מתרה בך פעם ראשונה, פעם שניה, פעם שלישית, ואם אתה לא תעשה את זה, תדע לך שזה יהיה תקדים חמור בכנסת, חמור מאוד.
אם - - - אז יש לחבר הכנסת רשות לפנות לוועדת האתיקה. לעומת זה אין עורר על סמכותו של יושב ראש ועדה לומר לחבר כנסת, שוודאי שהוא גם לא נמנה עם חברי הוועדה, לצאת מהוועדה. זו סמכותו.
אדוני היועץ, אני לא מסכים שתנהל אתו שיחה לאחר שיושב ראש הוועדה הורה לו לצאת מהישיבה והוא לא מכבד את ההוראה. אם מישהו לא מכבד הוראה, אין לנו כללים שעל פיהם נוכל לעבוד בכנסת. אם לא נכבד זה את זה, זה לא יכול לעבוד.
לא אמרתי לך את זה, ואתה מסלף. יש לי כבוד למערכת הזאת, לא כמוך, ואתה באת ממנה. ואני מבקש שתצא מהישיבה.
יש אנשים שחושבים שיש להם כאן זכויות יתר על אחרים. יש כאן חברי כנסת שגם כאשר הם יושבי ראש ישיבה אין להם סמכות להחליט. זה לא חדש, תמיד מחלקים ציונים.
ככל הידוע לי, לא קרה תקדים כזה מאז שאני בכנסת – והייתי ממלא מקום יושב ראש הכנסת – שחבר כנסת לא יוצא, לא נשמע להוראות היושב ראש. לא היה תקדים כזה. ולא היה תקדים כזה שסדרנים לא באים למלא אחר פקודה של היושב ראש. לא היה תקדים כזה.
אני מבקש שתשתקי.
(חבר הכנסת גדעון עזרא יוצא מהחדר)
ד. בקשה להעברת הצעת חוק מוועדה לוועדה
ואני מבין שהצעת החוק שעברה בקריאה טרומית צריכה, על פי ההגיון, להישמע בוועדת הפנים של הכנסת. יחד עם זאת, אחרי שחברי סיעת ש"ס התבטאו ליד שולחן היושב ראש במליאת הכנסת ואמרו שהם יקברו את הצעת החוק בוועדת הכנסת – ואת הדברים אפשר לקרוא בפרוטוקול והם מוקלטים בהקלטת הטלביזיה והרדיו – אני מודיע בזה שאני לא רוחש אמון לוועדת הפנים של הכנסת. ולכן אני רוצה לדעת מה ההמלצה של היועץ המשפטי של הוועדה לעשות בנושא זה.
תודה. בבקשה, אדוני היועץ המשפטי. אנחנו החלטנו על פי תקנון הכנסת להעביר הצעת חוק זו לוועדת הפנים. מה אתה אומר על זה?
ההחלטה הייתה נכונה. ועדת הפנים היא הוועדה המוסמכת לדון בנושא. והיה אם ועדת הפנים לא תטפל בנושא, הרי על פי תקנון הכנסת יש סמכות לחבר הכנסת שהגיש את ההצעה לפנות לוועדת הכנסת ולבקש ממנה להעביר את הצעת החוק לוועדה אחרת.
יש הוראות בתקנון. אני מבקש לא להתעכב על העניין הזה. חבר הכנסת ברונפמן מבקש לדבר פעם נוספת. בבקשה.
אני יודע היטב את מה שכתוב בתקנון על סמכותה של ועדת הכנסת לקבוע שוועדת כנסת מסויימת תדון בהצעת החוק. לא מדובר בכך שדוד אזולאי, יושב ראש ועדת הפנים, לא יעלה את ההצעה לדיון. מדובר על כך ששלושה חברי כנסת מסיעת ש"ס אמרו – ועל כך יש עדים רבים – שש"ס תקבור את הצעת החוק הזו.
אני חוזר ואומר את זה, ויושבים בחדר הזה אנשים שאמרו ואנשים ששמעו, והדברים רשומים, ואפשר לבדוק את זה. ולכן אני מבקש מוועדת הכנסת להביע עמדה בנושא זה, כלומר, איך אנחנו מעבירים לוועדת הפנים הצעת חוק, שאמורה להיקבר שם על פי דרישה של סיעה שנציג שלה הוא יושב ראש ועדת הפנים.
רבותיי, לסיכום העניין, אני לא אחראי ואנחנו לא אחראים על מוצא פיו של כל חבר כנסת או יושב ראש ועדה, אבל יש בכנסת תקנון שמגביל את כולנו, כי אנחנו צריכים לכבד אותו. על כן היועץ המשפטי הסביר את הדרך שבה צריך ללכת ושבה צריך ליישם את ההחלטה, והדרך הזאת פתוחה גם בפני חבר הכנסת ברונפמן אם יתברר שהיה טיפול לא נכון בחוק הזה בוועדה. אם כן, אני מבקש להצביע. מי בעד קבלת ערעורו של חבר הכנסת רומן ברונפמן? מי נגד?
ה צ ב ע ה
ההצעה לקבל את ערעורו של חבר הכנסת ר' ברונפמן בנוגע להצעה לתיקון
חוק שירותי הדת היהודיים, התש"ס-2000 (פ/1694), לא נתקבלה.
אני רק רוצה להגיד מילים ספורות לפרוטוקול. אני מוחה על הפגיעה בכבודה של הוועדה ועל הטלת דופי ביושב ראש הוועדה ואני חושב שזה מעשה שעוד לא היה כדוגמתו.