פרוטוקולים/ועדת הכנסת/2006
1
ועדת הכנסת
25.10.1999
פרוטוקולים/ועדת הכנסת/2006
ירושלים, י"א בחשון, תשס"א
9 בנובמבר, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 20
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, ט"ו בחשון התש"ס (25.10.1999), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 25/10/1999
קביעת הוועדה לדיון בנושא: המלחמה בתאונות הדרכים – הצבעה; הצעה להוסיף סעיף 101א` לתקנון הכנסת – בהמשך לדיון בתיקון סעיף 168 לתקנון; הצעה לתיקון כללי האתיקה בדבר הארכת מועד הגשת הצהרת הון במקרים חריגים – הצעת יושב ראש הכנסת; קביעת ועדות לדיון בהצעות חוק ובהצעות לסדר היום; בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק; שונות
פרוטוקול
חברי הוועדה: סאלח טריף – היו"ר
מיכאל איתן
מוחמד ברכה
זהבה גלאון
עבד אלמאלכ דהאמשה
רחבעם זאבי
אליעזר זנדברג
נעמי חזן
אמנון כהן
אופיר פינס-פז
יאיר פרץ
ראובן ריבלין
יורי שטרן
חברת הכנסת יעל דיין
חבר הכנסת אביגדור ליברמן
חבר הכנסת אברהם פורז
חבר הכנסת גנדי ריגר
חבר הכנסת יוסף יצחק פריצקי
1 – קביעת הוועדה לדיון בנושא: המלחמה בתאונות הדרכים – הצבעה;
2 – הצעה להוסיף סעיף 101א' לתקנון הכנסת – בהמשך לדיון בתיקון סעיף 168
לתקנון;
3 – הצעה לתיקון כללי האתיקה בדבר הארכת מועד הגשת הצהרת הון במקרים
חריגים – הצעת יושב ראש הכנסת;
4 – קביעת ועדות לדיון בהצעות חוק ובהצעות לסדר היום;
5 – בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק;
6 – שונות.
שונות
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכנסת ומבקש לשאול את החברים אם הם מתנגדים לפתיחת הישיבה לעתונות? אני מבין שלא.
אני מבקש את כל הנציגים של הסיעות לצאת מחדר הישיבה. יישאר בחדר רק נציג אחד מהאופוזיציה ונציג אחד מהקואליציה, כל זאת עד הודעה חדשה.
אדוני היושב ראש, אמנם לא הייתי בכל הישיבות של הוועדה אבל אני עוקבת אחר ההכרעות שמתקבלות כאן ואני מבינה את בקשתך אולם אני מבקשת להדגיש כי הקואליציה מורכבת מהרבה מאד סיעות ולכן צריך לאפשר שניים שלושה נציגים של רכזי הקואליציה - - -
דווקה מהטעם הזה כדאי שיהיה נוכח בישיבה רק נציג אחד של הקואליציה. אם יהיו כאן כל נציגי הסיעות - - -
אדוני היושב ראש, באופוזיציה אין הסכמים קואליציוניים של האופוזיציה לכן הבעיה הזאת חדה הרבה יותר.
הבעיה חדה עוד יותר כיוון שאנחנו רוצים לנהל ישיבה ברמה נאותה ואיננו יכולים לעשות זאת בנוכחות כל האנשים שבאים לכאן. יש כל הזמן הפרעות למהלכו התקין של הדיון לכן קבענו מה שקבענו, ונראה מה יהיה בהמשך.
אם יהיה משהו מיוחד – נשקול זאת. בישיבה האחרונה העניין הזה הגיע לשיאו לכן הגעתי למסקנה אשר הגעתי אליה.
רשות הדיבור ליועץ המשפטי של הוועדה מר צבי ענבר.
כיוון שהשאלה התעוררה אני מבקש להפנות את תשומת לבה של הוועדה לסעיף 101 של התקנון שאומר שישיבות הוועדות אינן פומביות אלא אם הוועדה החליטה אחרת. הוועדה, כאשר היא מחליטה אחרת, היא לא מחליטה אם לאשר לעתונות להיות נוכחת בישיבות. היא מקבלת רק החלטה אחת לגבי השאלה האם הישיבה פומבית או היא איננה פומבית? אם הישיבה פומבית, פירושו של דבר שכל עוד יש מקומות ישיבה – כל מי שרוצה יכול להיות נוכח בה. אם הישיבה איננה פומבית - - -
אני מודה לך מאד על הסיוע אבל מבקש שליושב ראש הישיבה תהיה סמכות לפחות להוציא מי שמפריע למהלכה התקין של הישיבה, מיד.
אני מבקש להציע פיתרון יצירתי לבעיה שהתקנון יצר; למיטב זכרוני קיימת אפשרות לקיים ישיבות לא פתוחות - - -
הטענה שלי היא אחרת; הטענה שלי אומרת שישיבה יכולה להיות סגורה והיושב ראש יכול להזמין אדם פלוני או אלמוני להיות נוכח בה. אין לו שום הגבלה להזמין אליה אנשים. הוא יכול להזמין את מי שהוא רוצה להשתתף בדיוני הוועדה.
לא בדיוק; מכל מקום אם העניין עולה – צריך להבהיר אותו עד תום. קודם כל עליכם לדעת שהתקנון אומר שאם יש סיעה שלא מיוצגת בוועדה – היא רשאית להזמין לדיוני הוועדה משקיף קבוע, אם אין התנגדות לכך בוועדה.
הוועדה רשאית להזמין אליה מומחה או בא כוח, וזה לא כולל עתונאים - - -
שני חברים בוועדה מבקשים שאם יש הצבעות כבדות משקל – נאפשר להם להיות נוכחים כאן – ראובן ריבלין ויולי אדלשטיין.
אדוני היושב ראש, אם אפשר יהיה להקדים את זמן הישיבות אנחנו נודה לך כיוון שיש חפיפה בין ישיבות ועדת הכנסת לבין ישיבות הנשיאות - - -
רבותיי, נעבור לנושא הראשון שעל סדר יומנו – קביעת הוועדה לדיון בנושא: המלחמה בתאונות הדרכים.
דנו, דשנו ולשמחתי הרבה גם הגענו להבנה ולהסכמה להקים כמה שפחות ועדות חדשות ולחזק יותר את הבעיות הקיימות.
נושא תאונות הדרכים הוא נושא כבד משקל, חשוב ביותר, הוא מחייב מעקב צמוד ולא דיון בהול כל אימת שקורית תאונה טרגית כזאת או אחרת לכן, גם בהתייעצות עם יושבי ראש ועדת הכלכלה וגם עם מי שמוצע לנהל את הוועדה למלחמה בתאונות הדרכים, החלטנו ואנחנו ממליצים לוועדת הכלכלה להקים ועדת מישנה מיוחדת בנושא: המלחמה בתאונות הדרכים.
ועדת הכלכלה התחייבה, לפני חודש, לקיים דיון של מליאת הוועדה וגיבוי לדיוני ועדת המישנה, בנושא של המלחמה בתאונות הדרכים ואני סבור שהסיכום הזה טוב ושהוא מקובל על כל החברים. מכל מקום אנחנו צריכים להריץ את הסיכום הזה כדי לבחון מה מידת היעילות שלו.
אדוני היושב ראש, ביקשתי אותך להעלות את הנושא הזה על סדר היום מתוך מחשבה שלי שזאת, באמת, הדרך הטובה ביותר כדי לטפל בנושא הזה אבל אני לא יכול להכחיש שהייתי כבול גם בדעות אחרות שאומרות שעדיף לטפל בנושא הזה באמצעות ועדת מישנה של ועדת הכלכלה, שיש לה גם את מליאת הוועדה מאחוריה ויש לה גם יכולת לתקשר עם השרים בצורה יותר טובה.
קיימתי שיחה עם יושב ראש ועדת הכלכלה, הוא גם אמר כאן את הדברים האלה בצורה מפורשת, שהוא מוכן לתת סמכויות נרחבות לוועדת המישנה כדי שזאת תוכל לתפקד בצורה הטובה ביותר, במסגרת ועדת הכלכלה.
נראה לי שיש מקום לפחות לעשות ניסיון, למשך שנה, כדי לבדוק איך העניין הזה עובד במסגרת ועדת מישנה של ועדת הכלכלה ואם נגיע למסקנה שהנושא לא עובד מספיק טוב לשביעות רצונה של הוועדה – תמיד אפשר יהיה להחזיר אותו לכאן ולבקש להקים ועדה מיוחדת. אני סבור שזאת הדרך הנכונה ביותר כדי לטפל בעניין הזה.
ברצוני לומר לחברים שאנחנו מנסים להכניס תוכן, לא סיסמה, בעבודת הכנסת אל מול הבעיה של תאונות הדרכים. אם רוצים להשמיע סיסמאות – אפשר לומר שהכנסת הקימה ועדה מיוחדת. ראש מועצה לשעבר של אחד מהיישובים במדינה, ששכל את בנו בתאונת דרכים, אמר לי שהוא שמע שאני מתנגד להקמת ועדה מיוחדת ואז אני שאלתי אותו: אתה רוצה שיהיה טיפול בבעיה או שאתה רוצה לקבל כותרת שהוקמה ועדה מיוחדת? ועדה מיוחדת בכנסת היא ועדה חדשה ואם אתה רוצה שבאמת יהיה טיפול בבעיה, צריכה לטפל בה ועדת כנסת במלוא עוצמתה.
אני שואל אתכם האם יש עוד נושא אחד, מכל הנושאים שמעסיקים את מדינת ישראל, שכנסת ישראל החליטה שוועדת כנסת, אחת לחודש תעלה אותו לדיון, כל פעם מאספקט אחר, - - -
לפחות אחת לחודש, כאשר היא אומרת בין דיון לדיון, במליאת הוועדה, תהיה ועדת מישנה של אותה ועדה, שהיא תגלגל את הנושאים על מנת להחיל את הדיון בין חודש לחודש.
אני לא מכיר שום נושא שמטופל בצורה אינטנסיבית כזאת על ידי הכנסת.
נמנה חבר כנסת, ניתן לו את התפקיד הזה, הוא יישב במרתף, החדר שלו יקבל את הכתובת: ועדה מיוחדת, אבל לא יהיו לא אמצעים, אם הוא יצטרך לבצע איזושהי עבודת מחקר לא יהיו לו תקציבים, אם הוא ירצה מזכירה כדי שזאת תרשום פרוטוקולים לא תהיה לו כזאת – העיקר שיגידו שיש ועדה מיוחדת.
אני אומר לכם שמההיבט של עבודת הכנסת בהתגייסות הרצינית לטפל בנושא הזה יש את כל הכלים והם צריכים לעבוד. אם העניין יעבוד בפועל או לא – לפעמים יש אדם שעושה את התפקיד. נתנו לאדם מסויים להיות בוועדה חסרת חשיבות והוא הרים נושא עד לב השמיים מכוח אישיותו. לעומתו נתנו לאדם אחר ועדה עם אלף ואחת סמכויות והוא קבר את הנושא או כיוון שהנושא לא עניין אותו או כיוון שהוא לא היה מסוגל להרים אותו.
אני מקווה שיושב ראש ועדת הכלכלה ומי שהוא ימנה יהיה כזה שידחוף את הנושא בין ועדה לוועדה, יחד יצרו את - - -
אני מסתייג מהדעה שהושמעה כיוון שעצם העובדה שאנחנו מתכנסים זאת פעם שלישית כדי לדבר על אותו נושא אומר שיש הרבה שיקולים נוספים - - -
אני סברתי מההתחלה שיש מקום לוועדה למלחמה בתאונות הדרכים כמו שיש מקום לוועדה למעמד האישה או לוועדה לעובדים זרים או לוועדה למלחמה בנגע הסמים וכדומה, לכן בוודאי יש מקום גם לוועדה כזאת.
לא במקרה הוויכוח על הקמת הוועדה התעורר אחרי התאונה הטרגית, הנושא שוב עלה לסדר היום ואני מדגיש שאיננו צריכים לחכות לעוד תאונות.
שמעתי את כל הנימוקים ואני סבור שהם לא רלוונטיים. אינני רוצה להיכנס לפולמוס שכן בשתי ישיבות שהתקיימו על הנושא הזה פעם אחת הושג רוב בעד הקמת הוועדה ופעם שנייה היה רוב כנגד הקמתה. גם זה שהדברים משתנים פה אומר על איזשהם זיג זאגים שהם תוצאה מכל מיני מגעים קואליציוניים ואופוזיציוניים מאשר לגופו של עניין.
דעתי היא חד משמעית שיש מקום, יש הכרח ויש חשיבות לוועדה כזאת גם כמסר וגם כמעקב קבוע אחר אחת הבעיות הכי קשות שיש למדינת ישראל.
תודה. אני מודה בפני חברי הוועדה ואני מבקש שיירשם בפרוטוקול שכאשר חשבתי על הוועדה הזאת לא ידעתי מי יהיה היושב ראש, מי לא יהיה היושב ראש, מי רוצה, מי לא רוצה, מה עמדתו של יושב ראש הקואליציה והוא יכול להעיד על כך, והצגתי עמדה עקרונית - - -
אני רק רוצה להבהיר את הדברים ולציין שעמדתי היתה עקרונית והיא לא השתנתה, שאנחנו לא צריכים לגרום לאינפלציה על ידי הקמת ועדות מיוחדות. צריך לחזק את הוועדות הקיימות וצריך לפעול, במסגרת הוועדות הקיימות, או במישנה תוקף בוועדות מישנה מיוחדות של אותן ועדות.
יש לנו מצוקת חדרים של חברי כנסת שזקוקים למשרדים, יש לנו מצוקה של כוח אדם, יש לנו מצוקות לא מעטות ואני רוצה לומר בהזדמנות הזאת שקודם לכל צריך לנצל את כל כוח האדם הקיים ואם יש בעיה מיוחדת – היא צריכה לעלות לדיון סביב השולחן הזה ואנחנו נמצא לה פיתרון.
רבותיי, נושא תאונות הדרכים הוא נושא חשוב מאד ואגב,אני לא ראיתי טיפול יסודי, חשוב, בכל ממשלות ישראל בנושא הזה לכן אני מבקש לגייס את הכנסת לעניין הזה. פעם אחת התגייסנו, במסגרת חקיקה שלא הושלמה, ואני סבור שאנחנו צריכים לגייס את הכנסת לצורך הנושא שהוא לא פיתרון קואליציוני או אופוזיציוני או ניסיון למצוא תפקידים כיוון שהעניין עומד בפני עצמו והוא מחייב שכולנו נתגייס למענו.
אנחנו נמליץ שלוועדה שתוקם יוזמנו גם חברי הכנסת שאינם חברי ועדת הכלכלה שיוכלו להיות בה על תקן של משקיפים, מכל מקום אלה יהיו חברי כנסת שיהיו מוכנים ליטול חלק בנושא שהוא כה חשוב לנו.
אני רוצה להציע הצעה - - -
אני מבקש לומר לחבר הכנסת ליברמן שצריך לתת סיכוי לוועדת מישנה של ועדת הכלכלה שכן יש לגביה קונסנסוס גדול בכנסת. אם העניין לא יעבוד – תוך שנה נחזיר אותו לכאן.
אם יש ויכוח – נכריע אותו בהצבעה. רבותיי, קודם כל אנחנו צריכים להחליט שלא תוקם ועדה מיוחדת. החלטה אחרת היא שברוח הסיכום שהושג, ועדת הכלכלה, עוד השבוע, תקים ועדת מישנה לנושא המלחמה בתאונות הדרכים.
אני מעמיד להצבעה את הסיכום הזה.
הצבעה
בעד - רוב
נגד - 3
נמנע - 1
הסיכום שהוחלט עליו, נתקבל.
לא תוקם ועדה מיוחדת. ועדת הכלכלה תקים, עוד השבוע, ועדת מישנה.
נעבור לנושא הבא בסדר יומנו - הצעה להוספת סעיף 101א' לתקנון הכנסת – בהמשך לדיון בתיקון סעיף 168 לתקנון.
הצעה להוספת סעיף 101א' לתקנון הכנסת – בהמשך לדיון בתיקון סעיף 168 לתקנון
בשבוע שעבר הוועדה התחילה לדון בסדרת הצעות שהגישה הוועדה המשותפת בראשותו של חבר הכנסת מיכאל איתן בעניין כהונה של חברי כנסת או כיושבי ראש ועדות או כנציגי הכנסת בוועדות מינויים למיניהן אלא שחקיקת החוק עוכבה עד ממש סוף הכנסת הארבע עשרה. בחודש מאי, כאשר הכנסת היתה בפגרה, הכנסת חוקקה את התיקון ואני לא ארחיב את הדיבור על כך מסיבות שלא כאן המקום לפרטן.
ביקשתי להביא את הצעות התיקונים לתקנון בפני הוועדה רק בכנסת הזאת. הוועדה הניחה, בשבוע שעבר, את אותו חלק שנוגע לכהונת חברי כנסת בוועדות מינויים, והסעיף המובא בפניכם קובע סדרי דיון מיוחדים שמצאנו לנכון להציע לא רק לגבי הסוגייה של מילוי תפקיד מסויים בכנסת אלא גם לגבי בקשות לנטילת חסינות וזכות. כלומר בנושא הזה של בקשה לנטילת חסינות, יש צורך בקביעת הוראות מיוחדות בקשר לשאלה מה קורה אם הדיון נוגע לחבר כנסת שהוא חבר הוועדה. ההצעה אומרת שהוא לא ישתתף כחבר הוועדה בדיוני הוועדה ובהצבעתה, והסיעה שעמה נמנה אותו חבר כנסת רשאית לשלוח במקומו נציג אחר לוועדה.
לגבי החלפת חבר ועדה – גם כאן, כדי שלא יחליפו חברים לפי מה שנוח יותר, נאמר שלא יוחלף אלא אם נבצר ממנו להשתתף בדיוני הוועדה.
במקרה כזה אותו חבר כנסת יבוא לוועדה ויגיד שנבצר ממנו להשתתף בדיוני הוועדה מסיבה כזאת וכזאת ואז הוועדה תקבע - - -
אני מדבר על מקרה הפוך; הייתי חבר בוועדה מסויימת ואז הגיע אליי חבר שאמר לי: עבדתי בשבילך כדי שתיבחר לכנסת, תמכתי בך במשך שנים, אגב, זה נכון, ומה שאני מבקש ממך עכשיו זה רק דבר אחד; אני יודע שכבר הבעת את עמדתך בקשר לעניין מסויים אבל אם מחר לא תבוא לדיון - תעשה לי שירות, והוא הוסיף ואמר לי מה שהוא יקבל בתמורה לכך.
זה מקרה שקרה ואשר בעקבותיו אני מבקש להוסיף שלא הייתי היחיד שפנו אליו כיוון שאם באו אליי - זאת אומרת שהגיעו גם לחברי כנסת אחרים. הסתבר שאני הייתי המקרה האחרון כי לפניי ביקרו אצל שאר החברים ובאמת חלק מחברי הכנסת לא הגיעו לאותו דיון. כאמור, לישיבה המכרעת הם לא הגיעו, וכאן טמונה הבעיה.
בעיקרון כל סיעה היא זאת שקובעת את נציגיה והיא גם מחליפה אותם אבל אם מדובר בעניינים פרסונליים, יש הצעה לקבוע - - -
חבר כנסת רשאי להיות מיוצג בוועדה על ידי עורך דין, כלומר באותם מקרים שנוגעים לשמו הטוב של אדם או - - -
חבר הכנסת איתן, לא קיבלת את רשות הדיבור.
אני שאלתי שאלה שההתייחסות אליה באמת עדינה והיא האם אין פגם בכך, קואליציה, אופוזיציה, משמעת סיעתית, זה לא משנה, תחליף חברים שאינם נוחים במקרה מסויים? היו תקדימים לדבר כזה?
השאלה שלי היא סגנונית, בהמשך לשאלה שהעלה חבר הכנסת ליברמן, באשר לכתוב: "בכפוף לאמור בסעיף קטן (ב)..." האם לא צריך להיות כתוב בהמשך משהו באשר לחבר הכנסת שהפעולה נעשית כנגדו? האם לא צריך להבהיר את העניין הזה מבחינה סגנונית? וגם בקשר להמשך: "חבר הכנסת רשאי להיות מיוצג..." וכו'.
אפשר לכתוב: חבר הכנסת שעניינו נדון בוועדה, וכו'. התיקון הזה יוכנס להצעה שתונח על שולחן הכנסת, ועדיין יהיו 14 ימים לכל אחד מחברי הכנסת כדי להגיש השגות שתובאנה לדיון בוועדה הזאת.
אם אין הערות נוספות אני מציע שנצביע בעד ההצעה לתיקון תקנון הכנסת.
הצבעה
בעד - רוב
נגד - אין
נמנעים - אין
ההצעה לתיקון תקנון הכנסת נתקבלה.
ההצעה לתיקון התקנון אושרה והיא תונח על שולחן הכנסת.
אנחנו עוברים לסעיף הבא בסדר היום שלנו - הצעה לתיקון כללי האתיקה בדבר הארכת מועד הגשת הצהרת הון במקרים חריגים - הצעת יושב ראש הכנסת.
הצעה לתיקון כללי האתיקה בדבר הארכת מועד הגשת הצהרת הון
במקרים חריגים - הצעת יושב ראש הכנסת
הונחה על שולחננו בקשה של יושב ראש הכנסת שאם אני מבין אותה נכון היא הצעה טכנית, ואני אקרא אותה בפניכם: "על מנת למנוע מכשלה ולאפשר גמישות במועד הגשת הצהרת הון במקרים חריגים, נראה לי כי ראוי לתקן את כללי האתיקה של חברי הכנסת באופן שאחרי סעיף 15 בכללי האתיקה יבוא: "15א' על אף הוראות סעיף 15 רשאי יושב ראש הכנסת, אם מצא לנכון כי הנסיבות מצדיקות זאת, להאריך את המועד להגשת ההצהרה מפעם לפעם לתקופה שלא תעלה על 30 ימים ובלבד שסך כל ההארכה לא יעלה על 90 ימים.".".
שלוש פעמים 30 ימים? אני מצדד בהיענות לבקשתו של יושב ראש הכנסת אבל 90 ימים אחור בהגשת ההצהרה זה מוגזם. אין לכך כל הצדקה. אם אני אהיה במיעוט אני אדבר על 60 יום אבל 90 יום?
אם יושב ראש הכנסת מבקש משהו - צריך להיענות לבקשתו אבל הבקשה הזאת בהחלט מוגזמת.
כל חבר כנסת חדש צריך להגיש הצהרת הון תוך 60 יום מיום היבחרו לכנסת. כל חבר כנסת שסיים את כהונתו - תוך 60 יום מיום סיום כהונתו וזאת כדי שבשעת הצורך תהיינה בעתיד שתי הצהרות איך הוא נכנס לכנסת ואיך הוא יצא ממנה.
חבר כנסת שממשיך בכהונתו צריך להגיש הצהרת הון כל אימת שחל, לדעתו, שינוי משמעותי בתוכן הצהרתו. שינוי משמעותי פירושו אם, לדוגמה, חבר כנסת זכה במפעל הפיס וחל שינוי משמעותי בהון שלו, הוא צריך להגיש הצהרה חדשה כדי שניתן יהיה לעקוב אחר השינויים שחלו במצבו.
לכל חבר כנסת משאירים את ההחלטה בקשר לשאלה מה פירוש המילים: שינוי משמעותי, כי לחבר הכנסת עצמו צריך להיות אינטרס שכאשר חל שינוי במצבו - להצהיר עליו, ולא שייווצר פער בין מה שהוא הצהיר עליו לבין מצבו העכשיווי.
אתה מעמיד את העניין להצבעה בצורה לא נכונה. אם אתה רוצה, אתה צריך להעמיד להצבעה את קבלת בקשת יושב ראש הכנסת, אחר כך לאיזו תקופה, ואז תעמיד את הבקשה להצבעה פעם שנייה.
אני מעמיד להצבעה את בקשת יושב ראש הכנסת כפי שהוא הגיש אותה, ואת ההצעה האחרת של חבר הכנסת רחבעם זאבי.
זה הוגן מאד. אני לא רשאי לשחק בבקשת יושב ראש הכנסת.
אני מעמיד להצבעה את בקשתו של יושב ראש הכנסת, ואם חבר הכנסת - - -
אני מבקש להסביר את דבריי פעם נוספת; אני סבור ש- 30 יום הם תקופה מספקת, ופעמיים 30 יום זה יותר מאשר פר.
תודה. אני מעמיד להצבעה את בקשת יושב ראש הכנסת מול הצעת חבר הכנסת רחבעם זאבי. מי שבעד הצעת יושב ראש הכנסת ירים את ידו.
הצבעה
בקשת יושב ראש הכנסת נתקבלה.
בקשת יושב ראש הכנסת אושרה.
אנחנו ממשיכים בסדר היום שלנו, בנושא - קביעת ועדות לדיון בהצעות חוק ובהצעות לסדר היום.
קביעת ועדות לדיון בהצעות חוק ובהצעות לסדר היום
ההסתה כנגד יהודים וכנגד מדינת ישראל בחינוך ובאמצעי התקשורת של הרשות הפלסטינית, של חבר הכנסת חיים דרוקמן - - -
האמת היא שהנושא הזה הוא נושא קלאסי שצריך לעבור לוועדת החוץ והביטחון אבל אז זאת אומרת שאנחנו קוברים את ההצעה כי עד שאותה ועדה תגיע לדיון בעניין הזה יארך זמן רב.
אני מעמיד את הבקשה להעביר את הנושא לוועדת החוץ והביטחון, להצבעה.
הצבעה
הבקשה להעביר את הנושא לוועדת החוץ והביטחון התקבלה.
הבקשה מועברת לוועדת החוץ והביטחון. תודה.
הנושא הבא - השתתפותם של ערבים ישראלים בפעולות טרור, של חברי הכנסת ישראל כץ, יוסי כץ ומשה קצב. זה אותו דבר.
אני מעמיד את הבקשה להעביר גם את הנושא הזה לוועדת החוץ והביטחון.
הצבעה
הבקשה להעביר את הנושא לוועדת החוץ והביטחון התקבלה.
גם הנושא הזה יועבר, כאמור, לוועדת החוץ והביטחון.
הנושא הבא - הגברת המודעות הבין לאומית לנושא סרטן השד, של חברי הכנסת יהודית נאות, זהבה גלאון, נחום לנגנטל, דליה רבין-פילוסוף וסופה לנדבר. נשמעו הצעות להעביר את הנושא לוועדת העבודה והרווחה או לוועדה לקידום מעמד האישה. חברת הכנסת יעל דיין מבקשת להעביר את הנושא לדיון בוועדה לקידום מעמד האישה.
ועדת העבודה והרווחה. אני מעמיד את הבקשה להצבעה.
הצבעה
הבקשה להעביר את הנושא לוועדת העבודה והרווחה התקבלה.
הנושא הבא הוא: האבטלה בקרב עולי אתיופה, של חברי הכנסת אמנון כהן וגנדי ריגר. נשמעו הצעות להעביר אותו לוועדת העבודה והרווחה או לוועדת העלייה, קליטה ותפוצות.
אני מעמיד להצבעה את הבקשה להעביר את הנושא לוועדת העלייה, קליטה ותפוצות.
הצבעה
הבקשה להעביר את הנושא לוועדת העלייה, קליטה ותפוצות התקבלה.
הנושא יועבר לוועדת העלייה, קליטה ותפוצות.
נעבור לנושא הבא - שביתת השבת של הנכים, של חברי הכנסת אילן גילאון, תמר גוז'נסקי, דוד טל, מוחמד כנען, איוב קרא ואברהם רביץ. נשמעה הצעה להעביר את הדיון בעניין הזה לוועדה משותפת של ועדת הכספים וועדת העבודה והרווחה. יושב ראש ועדת העבודה והרווחה מבקש להעביר את הנושא אליו לוועדה.
בראשות חבר ועדת הכספים.
הצבעה
הבקשה להעביר את הנושא לוועדה משותפת של
ועדת הכספים וועדת העבודה והרווחה, נתקבלה.
נעבור לקביעת ועדות לדיון בהצעות חוק. הצעות חוק לקליטת העלייה, התשנ"ט- 1999 - שלוש הצעות חוק נפרדות של חברת הכנסת סופה לנדבר וקבוצת חברי כנסת, חבר הכנסת רומן ברונפמן וקבוצת חברי כנסת וחבר הכנסת יולי אדלשטיין וקבוצת חברי כנסת. נשמעה הצעה להעביר את הנושא לוועדת הכספים. חברת הכנסת נעמי בלומנטל ביקשה להעביר אותו לוועדת העלייה.
ההצעות הן בעלות משמעות תקציבית - - -
אני מעמיד להצבעה את העברת הצעות החוק האלה לוועדת העלייה והקליטה.
הצבעה
הבקשה להעביר את הצעות החוק לוועדת העלייה והקליטה נתקבלה.
הצעת חוק הספורט (תיקון - זכויות שידור בארועי ספורט מרכזיים), התשנ"ט- 1999, של חבר הכנסת אבשלום וילן וקבוצת חברי כנסת.
הוחלט על הקמת ועדה מיוחדת שטרם הוקמה.
אני מעמיד להצבעה את העברת הצעת החוק לוועדת החינוך.
הצבעה
הבקשה להעביר את הצעת החוק לוועדת החינוך התקבלה.
הצעת חוק פרטית שלי בקשר לתיקון חוק הספורט לעניין נוער הועברה לדיון בוועדה שעדיין לא הוקמה.
אנחנו עוברים לנושא הבא על סדר יומנו - בקשת הממשלה להקדמת דיון בהצעת חוק.
בקשת הממשלה להקדמת דיון בהצעת חוק
לא, אבל אני מבקש לציין שהיה לנו עכשיו דיון על כך, במשך חצי שעה, עם השר חיים רמון ואם אני אומר משהו שלא מקובל על נציג הממשלה - הוא יתקן אותי.
הצעת החוק הזאת מונחת ברגע זה על שולחן הכנסת והיא היתה מיועדת להיות נדונה מחר בצורה של נוסח משולב, דיון משולב בחוק התקציב, חוק ההסדרים במשק וחוק זה.
הממשלה ניסתה להכניס את החוק הזה לחוק ההסדרים במשק ולאחר הביקורת שהוטחה נגד הממשלה הקודמת והנאומים שנשמיע היום - הנשיאות הסכימה שהחוק - - -
היושב ראש שאל אותי אם אני מסכים שנדון על כך היום? אמרתי לו שאין בעיה, שאנחנו מסכימים, ואז השר חיים רמון אמר שהוא מבקש לדון בהצעה היום אבל להצביע עליה יחד עם חוק ההסדרים ואני השבתי לו שיש לי טענה פורמלית שאין צורך להניח את ההצעה היום על שולחן הכנסת ולשחרר אותה מחובת הנחה משום שאם יש זמן להצביע עליה רק ביום רביעי, כי אז נדון עליה ביום רביעי. אבל השר רמון אמר לי שהוא רוצה לדון בהצעה היום והוא מבקש להצביע עליה יחד עם ההצבעות האחרות. אמרתי לו שאני מוכן, לכל היותר, לכך שהממשלה תשיב אחרי שנצביע על חוק ההסדרים - - -
יושב ראש הכנסת אמר בנשיאות, בצורה המפורשת ביותר, שלא תהיה הצבעה שכן מה השר חיים רמון רוצה? הוא רוצה להשתמש בנושא הזה כדי לבדוק כמה קולות יש לו.
הוועדה הזאת קיבלה החלטה גורפת, לפני שבוע, לגבי סדרי ההצבעה בחוק התקציב, חוק ההסדרים וחוקים נלווים - - -
אם היושב ראש קבע שהוא לא יאפשר להצביע לפני יום רביעי זאת אומרת שכל הדיון הזה מיותר.
הבקשה של יושב ראש הכנסת היא בקשת פטור מחובת הנחה ואנחנו, לפחות אגף התקציבים, איננו מעורבים בסדרי ההצבעה ומנותקים מהדיון הזה.
אני מבקש לציין דבר אחד כדי שהוא יהיה ברור, הוא לא היה מספיק ברור מדבריו של חבר הכנסת ראובן ריבלין, שזה לא קשור לחוק ההסדרים. אם עושים קשר מבחינת סדרי ההצבעה - זה עניינן של הסיעות, אבל חשוב להדגיש בהקשר הזה של הדברים שזה חוק שעומד בפני עצמו - - -
הצעת החוק הזאת איננה קשורה לחוק ההסדרים במובן המהותי כיוון שהיא לא כוללת תיקוני חקיקה עקיפים של חוק ההסדרים אלא זה חוק מסגרת שעושה תיקוני חקיקה בחוקים כאלה ואחרים. זה חוק שלם, גדול, מהותי, שעומד בפני עצמו ואשר הוא אמור - - -
אם השר היה מחליט שההצעה תוגש עם חוק ההסדרים היית אומר לנו שהחוק נועד להסדיר את משק המים, הוא יביא לחיסכון תקציבי ניכר וזה חלק מתכנית הממשלה הכספית לשנה הבאה, הוא חלק מחוקים שבאים יחד עם חוק התקציב לכן זה חלק מחוק ההסדרים.
בחוק יש 5 חוקי מישנה, הוא רציני, הוא כולל 66 עמודים, ואני מבקש לשמוע מי הגאון מבין חברי הכנסת, ויש לנו גאונים, שיכול, עד אחר הצהרים, נוסף לכל העיסוקים שיש לנו, לבוא לדיון על החוק הזה בצורה רצינית? אני שואל אתכם איך אפשר להתייחס ברצינות לבקשה?
אין סיבה שיפתיעו אותנו ויגישו לנו בקשה כזאת ברגע האחרון שכן יכלו להניח את החומר על שולחננו בשבוע שעבר. מצדנו - אין פטור.
הוועדה הזאת, גם בכנסת הקודמת וגם בכנסת הנוכחית, תמיד מצהירה: הפעם, רק הפעם, נאשר את הפטור אבל בפעם הבאה, דעי לך הממשלה, שאם תבואי אלינו בבקשה כזאת - לא נענה לה.
יש לי איזושהי אחריות מסויימת כדי שבכנסת יתנהלו הליכי חקיקה תקינים לכן כשבאים לוועדה ואומרים: אם לא יחליטו היום בכנסת - מחר, ה- 1 בחודש, ייכנס לתוקפו הסדר, וכו'. תמיד קיים איזשהו נימוק.
כאן הממשלה לא מנמקת בכלל את הבקשה, שמעתם מפי נציג הממשלה שהצעת החוק לא קשורה לחוק ההסדרים, ובכלל, מביאים בפניכם חוק שמטרתו היא להבטיח רמת שירות, איכות ואמינות נאותים של שירותי המים והביוב, מי הוא עסקי מקצועי לעניין מערכות המים וחיסכון במים וכו', מניחים על שולחנכם חוק בן 40 וכמה עמודים שיניחו אותו בשעה ארבע על שולחן הכנסת ואתם רוצים להגיד שזה יהיה דיון רציני בחוק בקריאה ראשונה?
תחליטו פעם אחת מנימוקים ענייניים.
תודה. הנימוקים שלנו תמיד ענייניים, גם הפעם הם יהיו כאלה, ואני מעמיד להצבעה את אישור בקשת הממשלה.
הצבעה
בקשת הממשלה לא אושרה.
אני מבקשת לשאול שאלה טכנית; האם יש איזושהי אפשרות להגיש ערעור על ההחלטה להעביר את נושא סרטן השד לוועדת העבודה והרווחה?
הגענו להסכם ביוזמת יושב ראש הכנסת, שצריך לקבל את אישור ועדת הכנסת, שיוזמנו ממלאי מקום לוועדות החדשות. הליכוד קיבל מקום נוסף בוועדת החוץ והביטחון ואנחנו רוצים להעניק אותו לחבר הכנסת אביגדור ליברמן, וגם בוועדת הכספים למפלגת העבודה יש מקום אחד.
אני מבקש להעלות את העניין הזה מחר על סדר יומה של הוועדה.
יושב ראש הכנסת הטיל, לפני חודש וחצי, על יושבי ראש האופוזיציה והקואליציה, לטפל בעניין האמור, הם זלזלו בו ולא טיפלו בו, היום יש ישיבת ביקורת לכן הם מזדרזים.