ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-01-09OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 905
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, י"ד בטבת התשע"ח (01 בינואר 2018), שעה 12:18
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 01/01/2018
הצעה לסדר-היום בנושא: "הפסקת תקצוב סבסוד מעונות יום החל משנת 2018 והכבדת הנטל על הורים עובדים"
פרוטוקול
סדר היום
הצעה לסדר-היום בנושא: "הפסקת תקצוב סבסוד מעונות יום החל משנת 2018 והכבדת הנטל על הורים עובדים"
הצעה לסדר של חברי הכנסת מיקי לוי, ג'מעא אזברגה, אורי מקלב
מוזמנים
¶
משה שגיא - מנהל מינהל כלכלה ותקציבים, משרד החינוך
חיים הלפרין - מנהל היחידה לתכניות משלימות למידה, משרד החינוך
שאול קירשנבאום - רפרנט חינוך, אגף התקציבים, משרד האוצר
חגי פורגס - ראש מטה אגף מעונות יום ומשפחתונים, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
איתי חוטר - סמנכ"ל מרכז השלטון המקומי
ישראל אליסף - ארגון ההורים
יערה שילה - נציגת ארגון אנו
הצעה לסדר-היום בנושא
¶
"הפסקת תקצוב סבסוד מעונות יום החל משנת 2018 והכבדת הנטל על הורים עובדים"
הצעה לסדר של חברי הכנסת מיקי לוי, ג'מעה אזברגה, אורי מקלב
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. הצעה לסדר היום בנושא הפסקת תקצוב סבסוד מעונות יום החל משנת 2018 והכבדת הנטל על הורים עובדים של חברי הכנסת מיקי לוי, ג'מעה אזברגה ואורי מקלב.
מיקי לוי, בבקשה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
תודה רבה אדוני. מזה חודשיים, וגם בתחילת תקציב שנת 2017, עת אישרנו אותו כאן בוועדה, אמרתי שזה מצוין, כולנו נצביע בעד, בואו נהפוך את זה לחקיקה. התחמקו. באו והלכו חברי האוצר – פוליטיקאים, לא אתם – וברחו מההחלטה הזאת והפכו את זה להוראת שעה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לפני כחודש ימים התרעתי ועליתי על הדוכן בכנסת ואמרתי בשאילתה דחופה, חברים, אני רואה חוסר סבסוד. מכל מה אני חופר, אני לא רואה סעיף תקציבי. זה לא יתכן. הפסיק אותי סגן שר האוצר חברי, שאני באמת מאוד מעריך אותו, עלה על הדוכן – הוצאתי את הפרוטוקול – ואמר: הסר דאגה מלבך, יש תקציב לעניין הזה. והנה, באנו לתחילת 2018 ובהיעדר תקציב, מכיוון שאנחנו מדברים על תקציב דו שנתי שכולנו התנגדנו לו, ואין תקציב למעונות.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לצהרונים. אני מתנצל. אין סבסוד לצהרונים. יש שלושים ימים כרגע שאולי, כי בדרך כלל משלמים חודש מפרע, ולא בסוף החודש.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
זאת אומרת, יש שלושים ימים עד שאפשר יהיה להסדיר את העניין. אני משתדל באמת לא לפגוע לא בשר האוצר ובוודאי לא לפגוע בפקידי הממשלה שאני שומר על כבודם כאן אבל אני שואל מה זה, נטו כחלון או נטו בחירות. זה לא בשבילכם, תתעלמו, זה בשביל הפרוטוקול.
אדוני, יבואו פקידי האוצר הבכירים, כולל נציגיו של שר האוצר, ויגידו לוועדה האם יש סבסוד לצהרונים כפי שנקבע או אין.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש, אני מודה לך על קיום הדיון גם בימים של תקציב. הנושא, כפי שנאמר כאן וכפי שגם נשאל כאן, על מה הדיון, על משפחתונים, על צהרונים או על מעונות. הכותרת הייתה כפי שהזכרתם, הפסקת סבסוד צהרונים, אבל אנחנו, וגם אני דיברתי במליאת הכנסת, על עוד חלק מהפתרונות שיש לנשים עובדות. הממשלה נותנת שלושה פתרונות כאשר הפתרון האחד הוא מעונות, לאחר מכן משפחתונים ולאחר מכן צהרונים כדי לתת מסגרת וסידור לילדי האישה העובדת, ילדים עד גיל גני הילדים או עד גיל חובה, עד גיל שלוש, כדי שהנשים תוכלנה לצאת לעבודה.
מעונות הם בעיה אחת, צהרונים הם בעיה אחת ויש משהו שנמצא באמצע ואלה הם המשפחתונים. המשפחתונים אמורים לתת מענה באין מעונות, עוד מסגרת שהיא קטנה יותר, אבל היא מסגרת מפוקחת, מסגרת שיש לה רגולציה, מסגרת שיש לה הכשרה, מסגרת שנותנת את הפתרונות לאלפי ילדים ולאם העובדת את האפשרות שיהיה סידור לילדים שלה.
מה שקורה זה שבמשך חמש השנים האחרונות לא נפתח אפילו משפחתון אחד. לא הורחבו המשפחתונים . אולי בקצה היה איזה שינוי אבל בגדול במשך חמש שנים, על אף הגידול, על אף הדרישה הגדולה, על אף החוסר הגדול במעונות, אנחנו עדים לכך שאין שום גידול.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לא. אני מדבר רק על משפחותונים. מעונות הם המעונות הבנויים או מסגרות רשתות פרטיות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני מדבר על המשפחתונים. משפחתון היא מסגרת של חמישה ילדים פחות או יותר, שם יש מישהי שעל פי רוב או כמעט תמיד מפעילה את זה בתוך ביתה אבל האדם שנמצא שם, יש לו הכשרה, לאישה שמפעילה את זה יש הכשרה, יש פיקוח, התשלום מסובסד לפי הכנסות. זה מסודר כמעט כמו במעונות אבל במסגרת יותר קטנה.
כשיש מחסור במעונות, האלטרנטיבה והפתרון הישים והמהיר יותר והזול יותר זה המשפחתון מכיוון שהיום קיים מצב בו יש הכשרה ויש רישוי לאלפי משפחתונים. נשים שלא מפעילות את זה באופן פרטי, מחכות לכך שיהיה להן תקציב שיוכלו לאפשר לפתוח את המקום באופן רשמי. לרשויות המקומיות – על פי רוב זה עבר דרך הרשות המקומית – אין תקציב נוסף ולכן זה נמצא באי תוספת משפחתונים שזה דבר שיכול להוות את המענה המיידי למצוקה שקיימת. לבנות מעון, זאת בנייה, זה תהליך ארוך מאוד, זה תכנון, אלה קשיים, אלה תהליכים ארוכים מאוד, אבל משפחתון אחרי הכשרה, אחרי היישום המהיר הקל, אחרי שיש דברים זמינים, הוא זמין והוא נמצא אצלנו על המדף. הוא מהווה אלפי פתרונות לאותם ילדים ואנחנו לא מיישמים את זה.
אני אומר לך למה ביקשנו לייחד את הדיון לנושא המשפחתון, אני שאלתי בשאילתה את שר העבודה והרווחה ואני אצטט לך חצי שורה שהוא אומר. הוא דיבר על המעונות, שזה לא נוגע למשפחתונים, הוא מדבר על הבעיות ועל הקשיים במעונות, תכנון ובנייה. "משפחתונים? אני חושב שצריך לפנות קצת יותר ליושב ראש ועדת הכספים כדי להביא עוד תקציב".
אני לא יודע איך אתה מביא תקציב, אבל אם זה באמת נכון שכל הבעיה היא הדיבור בין ועדת כספים למשרד העבודה והרווחה, אז אני נמצא כאן. אם זה לא נכון, צריך לדרוש או מהאוצר או ממשרד העבודה והרווחה כאשר בכסף לא גדול, שהוא פרומיל מהסכום ומהתקציב של המעונות, אפשר לתת פתרונות. הפתרונות של המשפחתונים הם פתרונות טובים. לא תמיד הפתרונות המקסימליים, לא תמיד האולטימטיביים, אבל פתרונות טובים.
אני רוצה לומר לך יותר מזה. האלטרנטיבה לכך שהיום אין, מה עושים הורים? יש הורים שמטלטלים את הילד חמישה קילומטרים בבוקר וחמישה קילומטרים אחרי הצהרים למקום שם נמצא סידור לילד שלו. אנשים עוד לפני הלידה כבר דואגים למשפחתון ומשלמים את המחיר, תופסים מקום בתוך משפחתון כדי שאחרי חופשת לידה יהיה להם מקום.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זה אסור, אבל זה מה שקורה בעת מצוקה. נשים נמצאות במתח ואין להן אך הרוגע הנפשי לעבוד. הפתרונות האחרים הם פתרונות יקרים מאד. הולכים למקומות פרטיים, לא מפוקחים, יקרים מאוד, יכול להיות שהם גם לא מעט בעייתיים, להורה ולעובד אין את שלוות הנפש ואת מנוחת הדעת שהוא שולח את הילד למקום אליו הוא יכול לשלוח, וכשזה נמצא אצלו על המדף, ממש כאן על המדף, בסכומים של עשרה מיליון שקלים יכולים לפתור עכשיו מצוקה.
בשולי הדברים, לא זו אף זו שאין מקום, אלא גזרה היא גזרה ומתברר שיש משפחתונים בהם יש מקומות ריקים. תשאל אותי אדוני היושב ראש למה אם יש מקומות ריקים, מה לא ממלאים אותם ואומר לך. יש איזה נוהל – אני חושב שזה נוהל ולא תקנות – שלא יישמו אותו או לא ביקשו ליישם אותו רק השנה הזאת שצריך להיות תמהיל של גיל. דהיינו, לא יכול להיות מצב שיש יותר משלושה ילדים עד גיל שנה. רק שני ילדים., מה לעשות במקומות של זוגות צעירים שבמקרה עכשיו למשפחתון הזה אין יותר משני ילדים בגיל של מעל שנה והיא לא יכולה לקבל עוד תינוק כיוון שאי אפשר לקבל יותר משני ילדים עד גיל שנה. אולי זה טוב כשיש, אבל כשאין, גם פתרונת כאלה צריכים ליישם.
היו"ר משה גפני
¶
בשעתו היה את בג"ץ פרי ובית המשפט פסק שמכירים בהוצאות מטפלת למס הכנסה. אז בא אלי משרד האוצר ואמר שזה יחול רק על נשים, על אחוז קטן מהנשים העובדות, כאלה שמגיעות לסף המס, והם ביקשו שנבטל את בג"ץ פרי ובתמורה לזה אם יסבסדו – לא רק יסבסדו, גם יבנו – את שלושת הדברים יחד, גם מעונות, גם משפחתונים וגם צהרונים. הם אמרו שיסבסדו את זה וסבסדו את זה. כנראה שמה שקרה עכשיו זה שהתחילה שחיקה או שמספר הילדים גדל.
ישראל אליסף
¶
אני אתייחס. קודם כל, הבג"ץ הזה, חבל מאוד שירדו ממנו. טעות חמורה בגלל שאין מה לעשות, כי היום במדינת ישראל 2018, שני בני הזג צריכים לצאת לעבודה, ואם אתה לא יוצא לעבודה, אתה לא יכול לחיות. כדי לצאת לעבודה אתה חייב לשים במשפחתון את הילד שלך. זאת אומרת, זאת חייבת להיות הוצאה מוכרת. לא יכול להיות שבן אדם קונה כלי עבודה כדי לעבוד וזה כן מוכר לו ולשים את הילד אצל מטפלת, זה לא מוכר.
ישראל אליסף
¶
שני דברים שונים, אבל כדי לצאת לעבודה אני צריך לשים את הילד שלי אצל מטפלת, אז מה שונה המטפלת מכלי עבודה של כל בעל מקצוע?
ישראל אליסף
¶
בתוצאה בוודאי שגו. אמרו שייבנו עשרות מעונות אבל בפועל כ-23 אחוזים מהאוכלוסייה נמצאים במעונות היום. משפחתונים זה עוד מספר זניח.
היו"ר משה גפני
¶
רק שלא יישאר המצב הזה שאתה אומר. היות ואני הייתי היושב ראש גם בקדנציה ההיא, אני אומר לך שהם התחייבו על בנייה והם התחייבו על סבסוד, וזה היה. אני מדבר על פני שמונה שנים. מה שקרה זה שהכול נשחק.
ישראל אליסף
¶
לא יכול להיות שאנחנו אחרי שמונה שנים והיום בפועל התוצאה הסופית היא שרק 23 אחוזים נכנסים.
אני רוצה לגעת בשתי נקודות מאד כואבות בנושא המעונות. ממש הרמתם לי להנחתה. אנחנו בקשר עם מנהל אגף למעונות יום במשרד הרווחה עמיר מדינה, וחבל שהוא לא כאן.
ישראל אליסף
¶
בסדר. אני בקשר הרבה זמן עם עמיר מדינה על הנושא ונשמע כמישהו שרוצה לעשות שם שינוי גדול. אם יש רק 23 אחוזים, זאת אומרת של-77 אחוזים אין מקום והם מחפשים מקום, ואז נוצרות שתי בעיות: האחת, אין קריטריון בהנחיות של משרד הרווחה לרישום אזורי, בניגוד למערכת החינוך הרגילה מגיל שלוש, בה בן אדם שגר בשכונה מסוימת יש לו קדימות על פני מישהו שגר מחוץ לשכונה. לצורך העניין, אני גר בשכונת הר נוף בירושלים, כל אימא חד הורית מגילה ומפסגת זאב שעובדת במשרדי הממשלה באזור כנפי נשרים, לא רוצה לשים את הילד שלה בשעה 7:00 בבוקר היכן שהיא גרה אלא היא מעדיפה לצאת לפני הפקקים ולבוא למעון שלנו וללכת לעבודה מוקדם יותר. זה דוחק את אנשי השכונה וגורם לכך שאין להם מקום.
בעיה שנייה היא שאין רישום מגזרי ואני מבקש מאדוני היושב ראש לא לקפוץ עלי אבל לחרדים לצורך העניין, על פי הסטטוס קוו, יש מערכת חינוך נפרדת וזה מוכר החל מגיל שלוש, והם עומדים על שלהם, ואף אחד לא מצפה שחרדים יקבלו לתוך מוסדות החינוך שלהם חילוניים וממלכתי-דתי.
ישראל אליסף
¶
אדוני היושב ראש, אני אסביר. כארגון של כל הציבור, גם של החרדים, תכף תבין שאני לא נגד החרדים אלא להפך.
ישראל אליסף
¶
אני אקצר. בשלבי החינוך החל מגיל שלוש, יש חינוך מגזרי, יש חינוך ממלכתי, מלכתי-דתי וחרדי. בגילי לידה עד שלוש אין מגזריות. לצורך העניין, אם אני אבוא ואגיד שמעון מסוים הוא רק של חרדים או רק של חילונים, זה לא יהיה מקובל במשרד הרווחה. אבל מה, במקרה שננסה להיכנס לצהרון חרדי בשכונה חרדית, שאם ייכנס שם מישהו חילוני, הוא ידחק את הבחור החרדי, אני אומר לכם, וזה מוכח, אני יכול להוכיח את זה, הוא לא ייכנס. לא רק שהוא לא ייכנס אלא הטפסים שלו בכלל לא יגיעו למשרד הרווחה, ובצדק, החרדים צודקים. לא יכול להיות שבמקום אחר נותנים להם חינוך נפרד וכאן ידחפו להם אנשים אחרים.
את החרדים אני לגמרי מבין ומסכם, אבל לא יכול להיות שזה יעבוד רק לצד אחד כי לצד השני, במעונות כמו של ממלכתי-דתי בשכונות מעורבות, חצי מהמעון הוא אוכלוסייה חרדית וזה דוחק אנשים אחרים מלהיכנס.
אלה שני דברים שחייבים לתת עליהם את הדעת.
מילה אחת על הצהרונים.
היו"ר משה גפני
¶
זה הנושא. עכשיו אתה מתחיל את הדיון? לא הבנתי. החרדים לא עניינו כאן את אף אחד. עם כל הכבוד, זה לא דיון על סדרי הניהול של המעונות והמשפחתונים. זה דיון בנושא שהעלו החברים, דיון על כך שיש חסר. אז מה אתה מספר לי מה יש בהר נוף? מעניין אותי?
ישראל אליסף
¶
זה לא רק בהר נוף אלא בכל מקום יש חסר. הפתרון של חבר הכנסת מקלב הוא פתרון מעולה, המשפחתונים. עד שיבנו מעונות, תסבסדו משפחתונים.
לגבי הסבסוד של הצהרונים, אני רוצה לומר משהו. עליתי קודם לכן בשידור על כך עם חברת הכנסת שאשא ביטון שאמרה שזה רק עניין פרוצדורלי הכסף יגיע. יש לנו ניסיון רב עם זה. צהרוני ציל"ה, כל שנה אמרו לנו שהם ייפתחו בזמן ויש כסף אבל בפועל הם נפתחו באיחור של חודשיים, בחודש נובמבר, למעט בשנה האחרונה. אז עכשיו תסלחו לנו שאנחנו לא רגועים. אנחנו רוצים לראות שיש סעיף תקצעיבי שמסבסד את הצהרונים כך שלא יקרה מצב שהילדים נשארים בבית.
מוסי רז (מרצ)
¶
בעצם, סליחה שאני אומר, ואמרתי, היינו חותמת גומי. אני עשיתי חישוב – יכול להיות שטעיתי בחישוב – ויש כאן 300 מיליון שקלים שאמורים לממן ארבעים אלף ילדים. חילקתי ב-600 כפול 12. ארבעים או חמישים אלף ילדים למשך עשרה חודשים. הדבר הזה הוא קריטי משום שהסבסוד הזה מאפשר לאנשים לצאת לעבודה. אנחנו כל הזמן אומרים, בעיקר באוכלוסיות מסוימות אבל בכלל, צאו לעבודה ובעצם אם הם צריכים לשלם עבור הילדים, הם לא יצאו.
לכן הדבר הזה הוא מאוד קריטי. יכול להיות שאנחנו יכולים לקיים את הדיון לקראת דיוני התקציב אבל אנחנו צריכים משהו יותר מהיר, ליזום משהו לבסיס התקציב בעתיד. ההצעה שהוצעה נשמעת לי די הגיונית.
יערה שילה
¶
ב-6 ביוני הובטחו 13 מיליון שקלים על ידי השר חיים כץ עבור 150 משפחתונים. בסופו של יום זה לא קרה. המשפחתונים האלה הם קריטיים כי 77 אחוזים מהילדים גדלים במסגרות פירטיות. ככל שהאוכלוסייה חלשה יותר, מצב הילדים קשה יותר. אם לא נתעורר, נמצא בדור הבא הרבה ילדים בסיכון ונצטרך להוציא עליהם הרבה יותר כסף.
שאול קירשנבאום
¶
לא. רפרנט חינוך. סבסוד צהרונים ברשויות באשכולות חברתיים כלכליים מארבע עד עשר נעשה מכוח החלטת ממשלה 2659 שקבעה שהתכנית תפעל עד דצמבר 2017. ההחלטה קבעה כי המשך כיסוי התכנית ייעשה בממשלה שתקצה את תקציב הרזרבה.
תסקיר החוק שפורסם לפני כחודש קבעה שהחלוקה תיעשה מאוחר יותר וכעת צפויה להיות ב-11 בינואר עם אישור התקציב.
שאול קירשנבאום
¶
המצב כרגע הוא שכל התקציב מתחילת השנה ועד דצמבר ניתן במלואו ושולם, וגם חודש דצמבר שהיה אמור להיות משולם בינואר כבר שולם להם בדצמבר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הוא אומר שהתקציב יהיה מהרזרבה. הוא לא אומר כמה. בשנה שעברה זה היה 300 מיליון. הוא מתחמק מלומר מה הסכום.
שאול קירשנבאום
¶
הסכום השנתי אמור לעמוד על 900 מיליון שקלים לשנת לימודים. 300 מיליון היו עבור שליש שנה. הצפי שיהיו עוד 600 מיליון.
שאול קירשנבאום
¶
ההחלטה היא חלק מהתקציב כולו. הרשויות לא נפגעו כי הועבר אליהן כמקדמה התשלום של חודש דצמבר, לא כמקדמה אלא שולם להן מוקדם יותר כדי שהן לא ייפגעו.
לגבי משפחתונים, אפשר להעביר את השאלה לרפרנט שמטפל בזה.
משה שגיא
¶
אני מדבר רק על צהרונים. משרד החינוך מטפל בצהרונים ולא מטפל בכל השאר. אנחנו מעריכים שבמסגרת הדיונים שיהיו במהלך החודש, התקציב יאושר ונוכל לשלם את התקציב. זאת הנחת העבודה שלנו.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אם זאת לא חוצפה, אתה יכול למסור לו את מספר הטלפון שלך כדי לדבר אתך ב-15 לחודש? אמרת שאתם מניחים שהתקציב יגיע. אני רוצה לוודא את זה.
חיים הלפרין
¶
אנחנו מבחינתנו ערוכים עם קול קורא מעודכן לינואר עד יוני. ברגע שתהיה החלטת ממשלה מתוקצבת, אנחנו נפעל.
היו"ר משה גפני
¶
משפחתונים. אני מבקש לדעת לגבי המשפחתונים. אמר שר העבודה והרווחה שחסר לו כסף, בערך עשרים מיליון שקלים כפי שהוא אמר בהתחלה ועכשיו הקריאו כאן קצת פחות אבל הוא צריך את יושב ראש ועדת הכספים. האמת היא שגם אני צריך את יושב ראש ועדת הכספים ואני לא מוצא אותו. תסביר לי מה האמירה הזאת של השר. חסר כסף?
חגי פורגס
¶
אני אומר. הרבה שנים תקציב המשפחתונים לא גדל ולכן מספר המשפחתונים שמופעלים ברחבי הארץ לא גדל אלא נשאר קפוא. השר הגיע, שם את כל כובד משקלו על נושא הרחבת ההיצע ובין היתר הוא טיפל גם במשפחתונים והוא השיג סכום תקציבי שיכול להרחיב את מערך המשפחתונים בלמעלה ממאה משפחתונים כל שנה, 2017 ו-2018. בשנת 2017 כבר נתנו אישורים לפתיחת למעלה ממאה משפחתונים חדשים, בתחילת 2018 יגיע התקציב ונאשר פתיחה של עוד למעלה ממאה משפחתונים. זה מה שהשר הצליח להשיג בסיכום התקציבי האחרון. זה משהו שלא קרה לדעתי לפחות חמש שנים. מספר המשפחתונים לא נפרץ וזאת עבודה שלא נעשתה הרבה זמן והשר כאן שם את כובד משקלו על הנושא הזה וזה קורה.
היו"ר משה גפני
¶
אני משבח את השר על כך שהוא השיג תקציב לעניין הזה. יש מצב שבו המדינה גדלה וברוך השם מספר הילדים גדל וככל שנוקפת עוד שנה ועוד שנה ונשים יוצאות לעבוד - - -
היו"ר משה גפני
¶
בכל אופן, חסר כסף כדי לסבסד את כל המכשירים שהם יוצרים את המציאות הזאת בה נשים יכולות לצאת לעבוד. אתם מנהלים משא ומתן עם האוצר? מה אתם עושים?
חגי פורגס
¶
הסיכום התקציבי לשנים 2017 ו-2018 בהקשר הזה, אגב, היה סכום מאוד משמעותי שלא היה הרבה זמן כמוהו. עכשיו, 2019, הנושא בהחלט יעלה בדיונים.
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת מקלב מבקש את זה. שאול, אני רוצה לומר לך שבעבר היו דיונים ביני לבין האוצר והיינו באים והיינו אומרים שאנחנו חושבים שצריך עוד עשרים מיליון שקלים והיו מחפשים מקור תקציבי לעניין ואני אומר לך שגם עכשיו צריך עוד עשרים מיליון שקלים. זאת תמונת המצב. אני מבקש שתחזור אלי עם תשובה.
היו"ר משה גפני
¶
כן. אני מבקש לדעת . גם תשובה שלילית היא תשובה. אני מבקש תשובה. בעבר, הייתי יושב עם אגף התקציבים, ולזה התכוון השר חיים כץ, והייתי אומר שיש חסר תקציבי משמעותי ואם רוצים שנשים תצאנה לעבוד ושיוכלו לשים את הילדים שלהן במקומות מפוקחים ושהמחיר לא יהיה גבוה וישתלם להן לצאת לעבודה, צריך להוסיף כסף. יש לזה משמעות תקציבית, יש לזה משמעות חברתית וכלכלית וכולי. זה עונה על הדרישות של מטרת הממשלה בעניין הזה. אני מבקש תשובה, האם יש על מה לדבר. אם יש על מה לדבר, נעשה ישיבה. אם אין על מה לדבר, זאת גם תשובה. יגיע לכאן תקציב 219 ואני אגיד שגם אתי אין על מה לדבר. אני הוכחתי בשבוע האחרון שהכול הדדי.
מה אתה מבקש לדעת?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
באיזה מספרים מדובר? אנחנו אוהבים לשמוע כאן מספרים. זאת ועדה שמדברת מספרים.
חגי פורגס
¶
בפנייה האחרונה שהשר הציג את התקציב שביקשנו מרשויות לפנות אלינו לבקש למשפחתונים, הביקושים עמדו על כ-500-600 משפחתונים חדשים. אנחנו מספקים למעלה ממאה משפחתונים בשנה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
מעון אחד, רק הבנייה. גם הסבסוד כל שנה והוא הרבה יותר. תראה באיזה סכומים מדובר.
היו"ר משה גפני
¶
קירשנבאום, מה שחסר, אלה 32 מיליון שקלים. אם אנחנו רוצים לענות על הביקוש של המשפחתונים במשרד הרווחה, אנחנו צריכים עוד 32 מיליון.
אני מבקש שתחזור לצוות שעוסק בזה ואני מבקש תשובה אם אפשר בזמן קצר, האם יש על מה לשבת. אם אין על מה לשבת, אני לא נהנה לשבת עם אנשי אגף התקציבים. אני לא פקיד ממשלתי שאני חייב לשבת. אני יושב אם יש תכלית לישיבה הזאת. אם יש תכלית לישיבה הזאת, אני מבקש שתגידו. אם אין תכלית לישיבה הזאת, אז יש דרכים אחרות.
רבותיי, אורי, אני מסכם את הדיון. אני חייב לסיים.
היו"ר משה גפני
¶
במהלך הדיון התברר שיש חסר במשפחתונים, חסר שהוא בסביבות 32 מיליון שקלים שנותנים 400 משפחתונים שאין אותם על אף הביקוש. אנחנו מבקשים ממשרד האוצר לשבת על העניין הזה ולראות האם ניתן לכסות את הפער. אני מקווה שבמשרד החינוך, כפי שאתם אומרים, אין בעיה עם הנושא של הצהרונים אלא אם כן אתם יודעים אחרת. בעניין הזה אין לנו השגה.
משרד הרווחה, אנחנו מבקשים לשנות את התמהיל. כתוב שאחד הדברים שהקדוש ברוך הוא שונה זה מי שלא מכיר בטובתו של חברו ויש לו בכלל גאווה כזאת גדולה כשאין מאחוריה ולא כלום. אם הייתם נותנים את כל הכסף ולא היה ביקוש מכיוון שהכול היה מכוסה, אז אתה בא ועושה תמהיל. אתם לא רוצים שיהיו יותר משני ילדים בגיל שנתיים. זה יפה. במקרה הזה אתה אומר בעצמך, וזה בסדר, שחסר כסף. אני אוהב את הדבר הזה כי אתו צריך להתמודד. חסר כסף. יש ביקוש ואין לו פתרון כי בסיכום התקציבי עם משרד האוצר, זה המקסימום אליו הגעתם והשגתם, אני מסכים, תקציב יפה אבל כל עוד המצב הוא שיותר אנשים נמצאים בחוץ מאשר נמצאים בתוך המשפחתון, צריך לשנות את התמהיל, לבדוק אותו מחדש ולראות האם הוא עונה על מה שאנחנו חיים בו. אי אפשר לחיות כמו עשיר כשאתה עני.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לציין גם את זה, שנציג משרד הרווחה אמר שבימים הקרובים הם עומדים לשנות את התמהיל.
לגבי משרד האוצר, אני מבקש ישיבה אתם לגבי תוספת תקציב.
אני מודה לכם על שהעליתם את הנושא לדיון. אני מודה לכם על התשובות הענייניות.
הישיבה נעולה. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:52.