ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 12/02/2018

קידום חברות מסחריות במסגרת הצגות לילדים בחנוכה

פרוטוקול

 
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä

ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä

àåîðéè÷

2018-02-19OMNITECH



הכנסת העשרים

מושב רביעי

פרוטוקול מס' 201

מישיבת הוועדה לזכויות הילד

יום שני, כ"ז בשבט התשע"ח (12 בפברואר 2018), שעה 13:00
סדר היום
קידום חברות מסחריות במסגרת הצגות לילדים בחנוכה, של חברת הכנסת תמר זנדברג
נכחו
חברי הוועדה: יפעת שאשא ביטון – היו"ר
חברי הכנסת
תמר זנדברג
מוזמנים
ד"ר חוה אלטמן - דיאטנית אחראית ארצית בבריאות הציבור, משרד הבריאות

אריאל דיאמנט - הגנת הצרכן, משרד הכלכלה

דויד ליבנה - הגנת הצרכן, משרד הכלכלה

לירון אשל - עורך דין, המועצה הלאומית לשלום הילד
ייעוץ משפטי
שימרית גיטלין שקד
מנהלת הוועדה
תמי ברנע
רישום פרלמנטרי
ר.כ., חבר תרגומים

קידום חברות מסחריות במסגרת הצגות לילדים בחנוכה, של חברת הכנסת תמר זנדברג
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ברשותכם אני פותחת את דיון הוועדה בנושא קידום חברות מסחריות במסגרת הצגות ילדים בחנוכה, של חברת הכנסת תמר זנדברג.

ברשותכם אני אתן לחבר הכנסת לפתוח ולהציג את הנושא ולאחר מכן נקיים את הדיון, בבקשה.
תמר זנדברג (מרצ)
תודה רבה גברתי יושבת הראש ותודה לוועדה על היענות לקיום הדיון הזה. אני באמת יזמתי אותו בעקבות פרסום בעיתון דה מרקר, של עדי דברת על חדירת מסרים מסחריים וחברות מסחרות לתוך מופעי חנוכה. אני חושבת שכל מי שיש לו ילדים מכיר את נושא מופעי חנוכה, יש הרבה שיח סביבו. בסוף בסוף וכשמנקים הכל, אנחנו רוצים לחשוב שמדובר בהופעות בידור שנועדו שכל המשפחה תלך ותבלה. כמובן הכרטיס עולה כסף ולפעמים לא מעט כסף.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הרבה מאד כסף, כן.
תמר זנדברג (מרצ)
והנה אנחנו מגלים שבעצם הפלטפורמה הזו היא לא במה להצגה, אלא היא במה למסרים מסחריים, שלא זו אף זו, אלא הצופים והקהל, שכזכור מדובר בהצגה לכל המשפחה, כלומר לילדים, לא רק שמשלמים על כרטיס הכניסה, הם גם משלמים בריבית דה-ריבית על זה שהם סופגים מסר מסחרי מטעם חברות מזון ובמקרה גם המוצרים שמפורסמים שם, הם מוצרים שמזיקים לבריאות, הם מוצרים שכאן בכנסת יש הרבה שיח על הנושא של מזון בריא ועל הצורך שלנו לעודד אותו, כך שזה באמת הפסד או הייתי אומרת תשלום מחיר לא רק כפול, אלא גם משולש.

אני רוצה לציין שכבר בשנת 2013 התופעה הזו התחילה דרך מעורבות של חברות שיווק ומזון במכירת כרטיסים מסובסדים למופעים, בכל מיני דילים ובארטרים ומכיוון שאנחנו, כמחוקק, ככנסת, כחברה, לא עשינו כלום עם התופעה הזו, אז עברו חמש או ארבע שנים ועכשיו אנחנו רואים כבר את המסרים האלה בתוך ההצגה עצמה, על הבמה. במקום שאנחנו נהנה מדמויות מהאגדות או מזמרים או שחקנים או אינני יודעת מה, אנחנו מקבלים חברות מסחריות שמוצאות את במת הבידור כבמה למסר המסחרי והפרסומי שלהן.

אני לא חושבת שצריך לפרט יותר מדי על מידת הפגיעה בציבור בכלל וספציפית בציבור הילדים והנוער, הציבור הצעיר, שכאן בוועדה הרבה פעמים אנחנו מדברים כמה הוא יותר רגיש ופגיע למסרים האלה. יש כאן מניפולציה מאד מאד – אני לא רוצה להגיד מתוחכמת – היא מאד שקופה, ואני חושבת שכדאי שאנחנו ככנסת וכוועדה ניתן על זה את הדעת. תודה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
תודה רבה חברת הכנסת תמר זנדברג. כן, גם אני מהאנשים שכבר 22 שנים הולכים לפסטיגל ובדיוק השנה שאלתי מתי מפסיקים ללכת לפסטיגל. הבת שלי כבר בת 12, אז כנראה שזה ייקח עוד קצת זמן.

אני מוכרחה לומר שכשראיתי את נושא הדיון עלו בי הרבה שאלות שצריך להביא לשולחן, עד כמה באמת בסמכות שלנו, כשמדובר בפסטיגל שהוא כשלעצמו עניין מסחרי, זאת אומרת כל הפסטיגל זאת התמסחרות אחת גדולה. אנחנו רואים את זה הרבה מאד פעמים גם בעניין של הכרטיסים, של בכמה קונים כרטיס, תלוי לאן אתה שייך ואם קנית בגוף מסחרי כזה או אחר. אני לא אומר את השמות, אבל אני מניחה שכל מי שהורה כאן יודע איפה אפשר היה לקנות כרטיס ב-69 שקלים אם אתה קונה מעל סכום מסוים. זאת אומרת יוצא שכולם מאד מאד מעורבים בסיפור הזה של בכלל אירועי חנוכה.

אני כן רוצה לומר שמצאתי נקודה אופטימית שעליה כאן אפשר לבנות את הדיון זה וכן להרגיש מספיק בטוחים לבוא בדרישות וזה העניין של הייצוגיות של מי שמשתתף בפסטיגל וחשוב לומר את זה. כי אם עד לפני כמה שנים ראינו בעיקר גוון מאד מסוים של משתתפים, של רקדניות ורקדנים ושל שחקנים, אז היום אנחנו פוגשים על הבמה מכל המינים ומכל הגוונים ומכל הגדלים, תרתי משמע ובאמת נותנים ייצוג לנוער כפי שהוא.

אז אם כבר אפשר לבוא "לקראת החברה" ולהתחבר לשיח הציבורי שמתקיים, אז אני מניחה ואפילו יותר מכך, שאפשר לעשות את זה גם בכל מה שקשור לנושא של מזון בריא לבני נוער וגם בכל מה שקשור לתוכן שיווקי.

אז בהקשר הזה אני אפנה למשרד הכלכלה. האם משרד הכלכלה אחראי על מה מוצג? מי המשרד שבעצם אחראי על מה מותר שיהיה מוצג ואיך משווקים בקרב בני נוער? יש לנו פה תקנות, השאלה אם זה באמת חל גם על אירועים ומופעים כמו פסטיגל/פסטיבל ולא רק משהו שהוא במימון או בחסות המדינה.

אז בבקשה ותציגו שם מלא ותפקיד לפרוטוקול.
אריאל דיאמנט
שמי אריאל דיאמנט ואני מהמחלקה המשפטית של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
משרד הכלכלה.
אריאל דיאמנט
זה לא משרד הכלכלה, זה הרשות להגנת הצרכן. זה גוף עצמאי תחת שר הכלכלה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי.
אריאל דיאמנט
עוד לא נכנסנו לפרטים מעבר למה שהוצג כאן, אבל בעניין הזה יש סעיפים שהם רלבנטיים גם בחוק הגנת הצרכן וגם בתקנות שעוסקות בפרסומת ודרכי שיווק המכוונים לקטינים. אני לא יודע אם אלה התקנות שהתייחסתם אליהן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, זה מה שמופיע כאן לפני.
אריאל דיאמנט
כן, אז למעשה לשאלתך עולה שכן, זאת אומרת הרשות להגנת הצרכן בהחלט אמונה על התחום. הסעיפים הרלבנטיים בחוק הגנת הצרכן, אני לא יודע אם יש אותו גם לפניכם - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זה 2.1?
אריאל דיאמנט
2 זה סעיף כללי. יותר רלבנטי זה סעיף 7 לחוק על שני רבדיו שנוגעים לעניין. סעיף 7 מתייחס גם לפרסום שהוא פרסום סמוי בכלל וגם - - -
תמר זנדברג (מרצ)
זה נחשב פרסום סמוי? זה לא כל כך סמוי, אם השחקנית עומדת על הבמה ואומרת אין כמו נוטלה לפתוח את הבוקר, זה לא ממש סמוי.
אריאל דיאמנט
אז אני אומר, אני מתייחס לדברים. הדברים האלה לא עלו עד עכשיו. אז אני אומר, אני מתייחס לדברים שעלו בפתח הדברים. אני לא התייחסתי אם אלה הדברים.
תמר זנדברג (מרצ)
לא, זה מה שעלה בפתח. אני אומרת, עליית המדרגה כרגע שהיא הדבר החדש, זה שמותגים מסחריים משולבים בתוך התוכן של ההצגה.
אריאל דיאמנט
אוקיי, אז בין אם זה בפרסום סמוי ובין אם זה בפרסום גלוי, אז סעיף 7 מדבר גם על הפרסום הסמוי, שיכול להיות שיש רבדים שהם סמויים או גלויים ותיכף נדבר על זה עובדתית, אבל הסעיף היותר רלבנטי זה סעיף 7 א', שהוא בעצם מתייחס לפרסומת המכוונת לקטינים והוא אוסר על דרכי שיווק שמטרתן היא לנצל את התמימות או חוסר הניסיון של הילדים ובגלל זה קבעו גם התקנות, שהתקנון בעצם פורטות את זה לפרטים – מה מותר ומה אסור בשיווק לקטינים בשל גילם, בשל חוסר ניסיונם, תמימותם והדברים שאנחנו מכירים.
תמר זנדברג (מרצ)
רגע, זה במקרה של קטינים. יש לי אליך עוד שאלה, כי הרי כמובן כמו שאנחנו יודעים, גברתי יושבת הראש, החברות המסחריות תמיד יותר חכמות מאיתנו ויש כבר לנושא הזה התייחסות בכתבה או בעצם עיר המקלט שלהם בנושא הזה של הקטינים, זה שבהצגה הקטינים הם בסביבת הוריהם וההורה בוחר אם לקחת את החטיף ולתת לילד או לא.

מבחינתכם כרשות הגנת הצרכן – ניקח רגע את הנושא של הקטינים, נשים אותו בצד ובואו נדבר רגע על מקרה שבו יש פרסום, אני לא יודעת, אולי זה נקרא סמוי או נקרא לזה תוכן שיווקי, אני לא יודעת אם זה נקרא סמוי - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הוא סמוי כי כאילו זה לא ההצגה עצמה. זה בא תוך כדי.
תמר זנדברג (מרצ)
זה לא פרסומת, בדיוק. זה לא שיש פרסומת ש - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זה אם את מספיק מרוכזת ושומעת, אז - - -
תמר זנדברג (מרצ)
בדיוק, שמשולב בתוך תוכן הצגה שהוא בתשלום. כלומר אני כצופה, אני בעצם קהל שבוי לפרסומת שהיא לא פרסומת, היא לא מוצגת כפרסומת, זה כאמור לא הפסקת פרסומות, זה לא שלט שנמצא מחוץ לאולם או משהו כזה, בהצגה שאני שילמתי עליה. זה לא שאני קיבלתי הנחה. זה לא שאמרו לי זה חינם, רק את תצטרכי לסבול פרסומת או משהו כזה.

למצבים כאלה, בלי קשר לקטינים, לכל הציבור, יש לכם כרשות הגנת הצרכן איזה שהוא מענה? איזו שהיא התייחסות – זה אסור, זה מותר? יש לכם הנחיות לגבי זה?
אריאל דיאמנט
אין הנחיות, אבל אני אחזור ואני אדבר על התקנות שנובעות מאותו סעיף 7 לחוק.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
משום שהן רלבנטיות ל - - -
אריאל דיאמנט
אני מדבר באופן כללי, אני לא מדבר נקודתית, כי נקודתית אנחנו צריכים – ואני אומר את זה במפורש לפרוטוקול – לבחון את העניין הזה. יש פה באמת שאלות שהן לא פשוטות ואנחנו נבחן אותן - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כמו מה למשל? כגון איזה שאלות?
אריאל דיאמנט
גם מבחינה עובדתית וגם ניקח לבחון את זה באספקט המשפטי, כדי לראות אם אפשר להיכנס פה לאיזה שהוא הליך אכיפתי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זאת אומרת אם אנחנו בכלל ברי סמכה לפעול מול גוף שהוא כשלעצמו מסחרי, פרטי.
אריאל דיאמנט
לאו דווקא במובן הזה, אלא במובן גם מבחינה עובדתית מה הוצג, איך הוצג.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נניח שהוצג. בוא נצא מנקודת הנחה שאכן היו תכנים כאלה. מה הכלים שיש לנו בכלל כדי לפעול? במקרה הזה הוצג פסטיגל, את אמרת את זה, אבל אנחנו יודעים שכל מופע חנוכה שהיית הולך אליו, בין אם במישרין ובין אם בעקיפין, היית פוגש את הפרסומות של אותם חטיפים ואותם שוקולדים.
תמי ברנע
הדוגמא שהיא נתנתה של נוטלה זה לא היה בפסטיגל, זה היה בהצגה מסוימת.
תמר זנדברג (מרצ)
אבל זו הצגת חנוכה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני לא שמעתי את זה.
תמר זנדברג (מרצ)
זה היה בהצגת חנוכה. יש פה כמה דוגמאות. זה היה במדגסקר – אם אין לך אנרגיה תאכל אנרג'י. מסביב לעולם ב-80 יום – אין כמו נוטלה לפתוח את הבוקר. כלומר זו פרקטיקה שמתבססת לה. אין לנו פה איזה נו-נו-נו למישהו אחד וגם יש - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, יש פה עניין של תפיסה, שככה זה עובד.
תמר זנדברג (מרצ)
בדיוק, ויש פה גם את רמי לוי, גם פררו - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שמבסוטים מהפרסום שאנחנו עושים להם עכשיו.
תמר זנדברג (מרצ)
כן, נכון.
תמי ברנע
חשוב להגיד שכולם הוזמנו. גם כל המפיקים – איגוד המפיקים וגם מפיקים עצמאיים וגם חברות מזון שפרסמו. אף אחד. לא פעם הזמנו אותם, כמה פעמים ואף אחד לא הגיע.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
השאלה אם באמת יש לנו שיניים מול הדבר הזה.
אריאל דיאמנט
אז אני אומר, בגלל זה חילקתי את זה לשני רבדים. אחד זה הפרסום הסמוי, כי להציג כמו שמציגים בסרט שקית במבה או שקית ביסלי או כל חטיף אחר, למעשה זה גם סוג של פרסום סמוי. השאלה היא איך מציגים את זה ועד איזה רמה אני הולך עם זה קדימה. כלומר לראות שחקן מתהלך עם איזה שהוא מוצר, לאו דווקא המוצרים שאמרתי, סתם נתתי דוגמא של חטיפים השם גנריים כבר לחטיפים.
תמר זנדברג (מרצ)
במצב כזה מה אתם עושים?
אריאל דיאמנט
במצב כזה יש - ובגלל זה אני התחלתי ופתחתי – יש סעיף שנקרא 7 לחוק, שכתוב שפרסומת העלולה להביא אדם סביר כי האמור בה אינו פרסומת, יראו בכך פרסומת מטעה אף אם תוכנה איננו מטעה. כלומר אם פרסומת מוצגת כלא פרסומת, או הפוך, נגיד משהו שאולי בתוכנה טמונה פרסומת כדי שאני לא אדע שזו פרסומת, אז אפשר לקבוע שהתוכן שלה זה למעשה מדובר בפרקטיקה שהיא מטעה, כלומר כי הצרכן לא מפעיל את המגננות שלו במצב הזה ומגדירים לו - - -
תמר זנדברג (מרצ)
בדיוק. אז מה אתם עושים במצב כזה כרשות הגנת הצרכן?
אריאל דיאמנט
אז זה בדיוק העניין, שבמצבים האלה אני לא יכול לומר. אנחנו צריכים לבחון את העניין מבחינה עובדתית ולראות לאיפה זה הולך.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל אתה נתת דוגמא.
תמר זנדברג (מרצ)
בדיוק.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בוא נודה, כמעט בכל סדרה או בכל סרט אתה תראה שהם שותים משקה מסוים ואתה תראה את המיתוג שלו, או שהם אוכלים משהו ואתה תראה בעצם את המיתוג שלו. יש בכלל כלי מול הדבר הזה?
אריאל דיאמנט
תיכף דוד ידבר פה גם בפן האכיפתי. הכלי הוא כלי של מדיניות, הוא כלי שצריך להשתמש בו בהתאם לקיצוניות של הדברים. זאת אומרת - - -
תמר זנדברג (מרצ)
אבל אתם עושים את זה? סתם לדוגמא, אני אתן לך רעיון, משהו שסתם עולה לי עכשיו. אני לא מחליפה אתכם, אבל האם למשל אתם מבקשים מהמפיקים של הסרטים או ההצגות, לא משנה מה כרגע, את הסכמי החסות כדי לראות כמה כסף זה עולה לציבור, הפרסום הזה?
אריאל דיאמנט
לא, לא עשינו את זה.
תמר זנדברג (מרצ)
סתם לדוגמא, נגיד עושים סרט ובסרט רואים את הגיבור מסתובב עם שקית ויכול להיות שזה מה שהגיבור היה עושה בכל מקרה וכמו שאתה אומר זה גנרי. אבל יכול להיות ש-X או Y, או Z או נוטלה או ביסלי, או במבה או אוסם, שילמו הרבה מאד כסף על הדבר הזה. כלומר, אם הם שילמו זה השתלם להם, כי האינטליגנציה התאגידית היא יותר חכמה מכולנו. אז סתם דוגמא, אתם מבקשים לראות את ה- - -
אריאל דיאמנט
אז נקודתית התשובה היא לא, כי זה לא משהו שעלה לנו ברמה הזאת ומה שעולה פה, אז בהחלט נבחן את זה באספקטים שאמרתי, אבל זה לא הדבר היחיד.
תמר זנדברג (מרצ)
יש לכם סמכות לזה? נגיד שעכשיו אתם מחליטים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זה מה שאני שואלת, אם בכלל יש סמכות להצגה שהיא פרטית. אני עכשיו מחליטה שאני מפיקה הצגה, בסדר? בואו ניקח את זה מהמקום הפרטי. אני באמת מנסה להבין אם יש לנו בכלל שיניים ואת הסמכות כמו שאומרת חברת הכנסת תמר זנדברג. אני עכשיו מחליטה שאני מפיקה הצגה, הצגה מאד תמימה ויפה ויש בה הרבה מאד מסרים חינוכיים, אבל הדמויות שלי תוך כדי אוכלות חטיף מסוג כזה או אחר ושותות משקה מסוג כזה, זה חלק מזה.

מיץ פטל – בסדר? ההצגה של מיץ פטל כולה בנויה על המיץ פטל הזה. עכשיו השאלה, אתה מחליט אם אתה קונה את הכרטיס, כי אני לא באה לא מטעם המדינה ולא מטעם משרד החינוך ואני לא נכנסת בתוך שום נישה שלצורך העניין הממסד רכש אותי. אתה מחליט אם אתה קונה את הכרטיס – כן או לא – אם אתה מגיע – כן או לא. זו לגמרי בחירה שלך, כמו גם בסרטים שאתה מזמין. איפה אנחנו כמדינה אם בכלל יש לנו את הזכות, את הסמכות, את הכלים לעשות משהו בהקשרים האלה.
אריאל דיאמנט
קודם כל הסעיפים שדיברתי אלה הם סעיפים שהם ברי אכיפה מנהלית, גם פלילית.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לגבי כל אחד?
אריאל דיאמנט
כן. לעניין של 7 א', התקנות גם קובעות במפורש שלא יעשה אדם פרסומת ודרכי שיווק המכוונים לקטינים, שיש בהם משום עידוד קטינים לשכנע את הוריהם או להפציר בהם או בכל אדם אחר, לרכוש עבורם את המצרך או השירות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נו, אבל זה זה.
אריאל דיאמנט
בסדר, אז אני נוגע בנקודות. בגלל זה אמרתי שיש שני אספקטים, אחד הפרסום הסמוי ושניים זה אותן תקנות שמכוונות נטו-נטו לילדים. על פניו אלה דרכי שיווק שהן מכוונות לקטינים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מכוונות ומקובלות או מכוונות ולא מקובלות?
אריאל דיאמנט
תראי, אני אומר עוד פעם, צריך לבחון את זה במובן העובדתי. לראות מה הוצג שם ואיך הוצג שם. האם באותה פרסומת יש משום עידוד הקטינים להפציר בהורים? צריך גם ללכת עם לשון התקנות. אני לא יכול לברוח מזה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה זה להפציר? הוא רואה שהילד אוכל במבה. ילד מגיל שנה כבר אוכל במבה היום ואפילו לפני, אז יש בזה משום להפציר בו עכשיו, שכשנצא החוצה שהוא יקנה לו את הבמבה כן או לא. נעשתה פעם אכיפה בכלל ברמות כאלה?
אריאל דיאמנט
אז אולי כאן דוד ידבר על האכיפה שנעשתה, אבל אני רק אגיד שמבחינה משפטית השאלות שאת מתארת זה שאלות שאנחנו צריכים לבחון אותן באספקט של הפסטיגלים או מופעי חנוכה, על כל השמות שלהם, אבל הדברים הם קיימים. זאת אומרת יש הוראות בחוק שאפשר לבחון אותן בהיבט הזה והן ברות אכיפה. זאת אומרת הדברים הם לא קרקס, כמו שאת אומרת. אני לא יודע אם הצגת זה זה אומר באמת ללכת ולהפציר, ללכת ולגרום, או שצריך משהו יותר אקטיבי.
תמר זנדברג (מרצ)
רגע, סליחה, אבל אתה מדבר כאן כאילו אנחנו בתכנית רדיו ואתה הפרשן. אתה הגורם.
אריאל דיאמנט
אז אני הגורם.
תמר זנדברג (מרצ)
זה התפרסם, הצגות חנוכה היו בדיוק לפני חודשיים, בדצמבר 2017. נפתח תהליך כלשהו? הוצאתם מכתבי בקשת הבהרה למפיקים של ההצגות האלה? בחנתם? האם הבאתם את זה לאיזו שהיא בחינה משפטית, האם השאלות התיאורטיות והמאד יפות שאתה מעלה כאן, עמדו למבחן? אתם הגורם שאמור לבחון את זה. ויותר מזה, אתם גם הגורם שאמור, לאור זה שאתה רואה שזה תהליך זוחל עוד משנת 2013 עד היום וכמובן אם לא נעשה כלום זה רק ילך ויהיה עוד יותר מתוחכם, כי שוב, הכסף פה מדבר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה, הפרסומות האלה? לדעתי מאז שאני זוכרת. זה תמיד חטיפים תלויים, פעם זה בכלל היה חלק מהתפאורה.
תמר זנדברג (מרצ)
אז אדרבה. אבל שוב, הוא מעלה כאן שאלות תיאורטיות כאילו – אתה הגורם. אתם הגורם.
אריאל דיאמנט
אני לא מעלה שאלות תיאורטיות, אני מפנה לסעיפים הרלבנטיים. כשנשאלתי לגבי הסמכות ואמצעי האכיפה, אז השבתי שאלה הנושאים הרלבנטיים. לגבי האכיפה ספציפית, דוד יתייחס. הוא ממחלקת החקירות של הרשות.
תמר זנדברג (מרצ)
אוקיי.
דויד ליבנה
אי אפשר לנתק את הסוגיה - - -
תמי ברנע
תציג את עצמך.
דויד ליבנה
דויד מיחידת החקירות של הרשות להגנת הצרכן, היחידה שבעצם אמונה על האכיפה בפועל. אלף, אי אפשר לנתק את הסוגיה הזאת, שהיא באמת סוגיה כמו שתוארה כאן, כזאת שהולכת ומתפתחת והולכת ומשתכללת עם השנים ובעיקר בשנים האחרונות. אי אפשר לנתק אותה מההקשר הכולל של מה נקודת המפגש של עולם המסחר והצרכנות עם הקטין, כשבאמצע ניצבת חוליה נוספת, שלפעמים היא ניצבת שם ולצערנו לפעמים היא לא ניצבת שם – שזה ההורה.

אנחנו כיחידת אכיפה נוגעים היום בכמה סוגיות רוחביות בהקשר הזה, בתופעה שהולכת ומתחזקת שהועלתה כאן והיא לא היחידה. אנחנו רואים עוד תופעות כאלה מדאיגות שהולכות ומתחזקות והרשות להגנת הצרכן כרגע מטפלת בהן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כמו למשל?
דויד ליבנה
כמו למשל יש היום מגמה שהולכת ומתחזקת, שבה פרסומות שהן לאו דווקא מוכוונות לקטינים ומשולבות בהן אלמנטים ונמצאת פה גם המועצה לשלום הילד – אלמנטים שמכוונים לקטינים והם שאובים מתוך עולם החוויה של הקטין. זאת אומרת זה יכול לבוא לידי ביטוי בהצבה של כוכב נערץ של ילדים בפרסומת שלכאורה פונה לקהל הרחב, אבל באופן סמוי אנחנו מבינים שהיא פונה לקטין.

יש לנו אלמנט נוסף וזה האלמנט של הרשתות החברתיות. הדור הזה, בעיקר הדור שאנחנו כרגע מנהלים עליו עכשיו את השיח, הוא למעשה הדור ששובר חזק לכיוון הזה. זה למעשה המדיה שהוא צורך. שם מתרכזת עיקר החוויה היומיומית שלו. החברות המסחריות יודעות את זה והן נוקטות היום בפרקטיקות לא רק מאד מתוחכמות בשביל לחדור לעולם של הילד דרך הרשתות החבריות והעולם – אנחנו כרשות להגנת הצרכן – נכנסים לעולם הזה בה בשעה שעוסק, ח"פ, חברה מסחרית, חזקה, שיש לה קמפיין מאד אגרסיבי וחזק, מנצלת את הפלטפורמה הזאת ונכנסת בדלתות הפתוחות של הרשתות החברתיות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ומה אתם עושים? מה הכלים שלכם, באיזה דרכים אתם נוקטים?
דויד ליבנה
כרגע מתנהלות אצלנו פרשיות שמטבע הדברים לא נתאר בדיוק באיזה חברות מדוברת, שעוסקות בדיוק בטיפול בפרקטיקות מהסוג הזה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, אבל אתה יכול לתת לי דוגמא למכניזם של איך זה עובד? לא מה אתם עושים, כדי שנבין. זאת אומרת שגם אנחנו נדע לזהות את זה.
דויד ליבנה
למשל חברה היום, שרוצה לשלב איזה שהוא מוטיב שהוא קטליזאטור שהוא מניע מאד מאד חזק לקמפיין שלה, אז היא תשלב למשל משחק נושא פרסים, שהוא האחות הקטנה של הגרלות, כשאנחנו חיים בעולם של הגרלות. משחק נושא פרסים, שאם הוא יבוא וינסה לגרות את האדם המבוגר, אז אנחנו אנשים עסוקים, אין לנו כל כך זמן להתעסק ביום יום במשחק נושא פרסים. האלמנטים, ההמשגה, הציור של משחק נושא פרסים, הכוכבים שמשולבים וכאלה שמובילים את המשחק נושא הפרסים, זה למעשה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מובנים לקטינים.
דויד ליבנה
זה למעשה אלמנטים שאחד לאחד פונים לעולם של הקטינים. האוכלוסייה שבעיקר נשאבת לאותה פלטפורמה של משחק נושא פרסים זו האוכלוסייה של הקטינים ולמעשה הקמפיין רוכב פה על אוכלוסייה מאד תוססת, מאד מצ'וטטת, שמנהלת שיח מאד ער ברשתות החברתיות וכך שאיש הקמפיין, איש הפרסום נהנה בעצם מפלטפורמה מפס רחב מאד מאד רחב שמניע את הקמפיין שלו קדימה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זאת אומרת שכל הפרסום הזה של מי שישתף ישתתף בהגרלה?
דויד ליבנה
למה אני מתאר ולמה הרחבתי פה את תמונת המצב - - -
תמר זנדברג (מרצ)
עד כאן זה המצב שאנחנו מביאים בפניכם. זה שאתה מביא בפנינו, זה טוב מאד - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, הוא אומר ש- - - מטפלים באכיפה. ניסיתי להבין איפה הם נוגעים, אז הוא אומר שבמקרים כאלה יש להם כלים לאכוף והם מטפלים.
דויד ליבנה
יתרה מכך, כשאתם באים פה ומתארים מקרים נקודתיים, אני כרשות להגנת הצרכן, מונחים על שולחני שורה מאד ארוכה של מקרים ולכן אני חייב לטפל בתופעה רוחבית, שנוגעת ברמת החשיפה של ילד או ילדה ברשתות החברתיות, שחברה מסחרית מעורבת בה, שחברה מסחרית מעודדת אותה. בסופו של דבר ואני איזו שהיא דוגמא, אחד ממשחקים נושא פרסים שהיו לנו בחברה מסחרית שניהלה קמפיין מאד אגרסיבי בשנת 2016, זה בעצם לגרות ילדות, קטינות, בנות 9 ומעלה, כך הוגדר בלשון מפורשת בלשון התקנון, לצלם את עצמן בלבוש חושפני ולשתף את הסרטון במדיה החברתית ביחד עם החברות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נכון.
דויד ליבנה
החברות נותנות ציון לסרטון שהיא מעלה ועל בסיס הסרטון – שזה האלמנט של משחק נושא פרסים, היא מקבלת בעצם את הדירוג ובעצם היא זוכה בתחרות ואז נוסעת עם אותה כוכבת לארץ זרה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
היה לנו גם את הפרסום של מי יצטרף לקליפ של פרסומת - - -
תמר זנדברג (מרצ)
היה לנו הרבה כאלה. מסטיק 5, מי מעביר לחמש קבוצות ומשתף.
דויד ליבנה
בדיוק, בדיוק, זאת הנקודה ונכנסנו לזה במלוא הכוח, לסיפור הזה.
תמר זנדברג (מרצ)
עשינו ודנו בזה כאן בוועדה. מה אתם עושים?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז הוא אומר, בזה הם מטפלים. זו הבשורה הטובה.
תמר זנדברג (מרצ)
איך? מה? אתה יכול לפרט את הפעולות שלכם?
דויד ליבנה
אוקיי, יש כאן מדדים מאד מאד משתנים שאנחנו - - -
תמר זנדברג (מרצ)
לא, רגע. בוא נחלק את זה לשניים. אחד, מה שתיארת עד עכשיו, מקרים שבהם אתם החלטתם שהם בהתאם ל - - -
דויד ליבנה
את מתכוונת לפרוט פעולות אכיפה?
תמר זנדברג (מרצ)
כן. מה עשיתם למשל? סתם, נתתם קנס של 300 שקלים, זה מן הסתם לא ישפיע.
דויד ליבנה
ודאי, זה להתחקות אחרי כל המדיה והתוכן שהתנהל במדיה הזאת. לתעד אותו, ללמוד אותו, לפנות לאותן חברות, לקבל מהן תשובות - - -
תמר זנדברג (מרצ)
ו-?
דויד ליבנה
בעלי החברות עצמן, מי שצריך לתת תשובות יבואו אלינו ויתנו גרסה. אני מדבר על תיאום של איך - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בשורה התחתונה מה מקבלים? בשורה התחתונה מה הם משלמים?
דויד ליבנה
בשורה התחתונה מה - - -
תמר זנדברג (מרצ)
את הגרסה הם כתבו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זה לא מעניין.
תמר זנדברג (מרצ)
לגרסה שלהם קוראים בריף. זה הבריף הפרסומי, הם עשו את זה בכוונה, זה לא מפתיע אותם, זה לא משהו שחדש להם. השאלה מה הסנקציה.
קריאה
השאלה גם אם היא מספיק חזקה.
תמר זנדברג (מרצ)
קודם כל מה היא? אני לא שמעתי עד עכשיו שיש סנקציה. אני לא שמעתי עד עכשיו שהוטל קנס, שנעצר קמפיין, שהורד מהאוויר. למסור גרסה. מה זה למסור גרסה? הגרסה שלהם זה תיאור הקמפיין שהם נתנו למשרד הפרסום שלהם, שהם רצו לעשות.
דויד ליבנה
הוא מדבר על קנסות שהושתו עכשיו על חברות שמשווקות, שבעצם הובילו את זה והושת שם קנס של למעלה מ-12 מיליון שקלים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
12 מיליון שקלים לחברה?
דויד ליבנה
לחברה, כן.
אריאל דיאמנט
למכלול של חברות על נושא של פרסום לקטינים.
דויד ליבנה
זה משהו שממש עכשיו יצא - - -
תמר זנדברג (מרצ)
לכמה חברות התחלקו ה-12 מיליון שקלים האלה? 12 מיליון בכמה זמן? בשנה? בחמש שנים?
אריאל דיאמנט
זה נוגע ל - - -
דויד ליבנה
מבחינת הקנסות - - -
תמר זנדברג (מרצ)
ציינת פה מספר, 12 מיליון שקלים. מי שילם את ה-12 מיליון שקלים האלה?
דויד ליבנה
בסופו של דבר ברגע שיש איזו שהיא פעילות כזאת וכמו שתואר כאן וזה בדיוק העניין, יש אגד של חברות או איזה שהוא מכלול של שותפות שמניעה את כל המהלך הזה. זה צריך להיות מישהו שמוביל בעצם את ההצגה הזאת, עורך אותה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע, אני רוצה לשאול אותך אחרת.
תמר זנדברג (מרצ)
זו שאלה מאד פשוטה.
דויד ליבנה
מי שנותן חסות - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע, בואו ננסה להבין משהו.
אריאל דיאמנט
זה לא קנס. אני רוצה להסביר, כי אחרי זה באים אלינו בטענות.
תמר זנדברג (מרצ)
אז מה זה?
אריאל דיאמנט
זה הודעה על כוונת חיוב ש - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
יופי, הודעת על כוונת חיוב - - -
תמר זנדברג (מרצ)
עוד יותר גרוע.
דויד ליבנה
לא, שיש לה משמעויות גם - - -
אריאל דיאמנט
זאת האכיפה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
חברה, איזה משמעות? אם אני חברה מפרסמת ומשווקת ואני מרוויחה ערימות של כסף, זה אפילו לא ב-12 מיליון שקלים האלה ושלחת לי הודעת חיוב, יופי, אז יהיה לי עוד - - -
תמר זנדברג (מרצ)
לא, תני לו את ה-12 מיליון האלה, לא הצלחנו להבין על כמה זה מתחלק.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מי מטפל בזה?
תמר זנדברג (מרצ)
זה לא לחברה אחת 12 מיליון שקלים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שנייה, אני אעזור לך.
דויד ליבנה
גברתי, את נוגעת פה בשאלה מאד מאד רחבה, ש - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא היא לא רחבה. בוא אני אדקק לך אותה.
דויד ליבנה
עלות האכיפה מול ההתנהלות של העוסקים במשק זו שאלה מאד מאד רחבה, שהיא לא - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בוא נעשה את זה פשוט, בסדר?
דויד ליבנה
גברתי, את הרי לא מצפה שאנחנו ניתן פתרון עכשיו של - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, אני לא רוצה פיתרון, אני רק רוצה תשובות.
דויד ליבנה
של - - - עלות האכיפה - - -
תמר זנדברג (מרצ)
למה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שנייה רגע. ברשותכם, רגע, חברת הכנסת תמר זנדברג, בואו אני אעזור לכם.
דויד ליבנה
חברי כמבוקש מתייחס לסעיפי החוק הרלבנטיים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
יופי. תן לי לנהל רגע את הדיון.
דויד ליבנה
אנחנו תיארנו את האכיפה שמתנהלת ב - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני שמעתי מה תיארת.
דויד ליבנה
ואת הסוגיות שעומדות על הפרק. הסוגיות שעומדות על הפרק לא תוארו כאן כאיזו שהיא תמונת מצב תיאורטית. אנחנו - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
יופי, אני שמחה. העלית פה סוגיה שאני דווקא מאד מפרגנת, כי אם מאד קשה לנו וקצת הלכנו לאיבוד בתוך המקום של פסטיגל ומופיע חנוכה – כן או לא - - -
דויד ליבנה
אז - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע, רגע. ואתה באת ואמרת הסיפור היותר גדול הוא ברשתות החברתיות ושם אנחנו מתמודדים - אמירה שלך – אפילו פרגנתי לך בפני חברת הכנסת. אתם שם כן מתמודדים ואז ביקשתי לדעת איזה סוג של דברים אתם מזהים כדברים שהם לא כשרים ופרטת ומאד שמחתי שאתם נוגעים בזה ונשאלה כאן שאלה פשוטה. אתם זיהיתם את הלא כשר הזה, אתם מטפלים בלא כשר הזה, איזה סנקציות אתה יודע שניתנו לחברה כזו או אחרת, במהלך הזמן שאתם מטפלים, כדי שנבין את סדרי הגודל. זה מה ששאלנו.

להגיד לי על הקמפיין הזה שביקשו מבנות בנות 9, 10 להצטלם בלבוש חושפני ולשלוח לחברה והחברה נתנה ציון – מה קרה לחברה הזו? מה קרה להם? קיבלו מכתב?
דויד ליבנה
הנושא נחקר כיום גברתי, ואנחנו לא יכולים ל - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה זה הוא נחקק? לא הבנתי.
אריאל דיאמנט
נחקר.
דויד ליבנה
זה נחקר. מדובר פה בחברה מסחרית מאד גדולה בישראל. אנחנו לא יכולים לפרט את פרטי החקירה, בוודאי לא - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא את החקירה. בוא נניח שהיא תצא אשמה, מה השיניים שלנו מולה? איזה קנס היא תקבל?
חוה אלטמן
הפרסום שלה זה כבר איזה שהוא עונש רציני. הפרסום של עצם החברה הזאת שהיא בהליכים, זה כבר משהו שיעשה להם אולי - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני לא בטוחה. אני מכירה את הפרובוקציות. אנחנו רק מעצימים אותן. גם מי שלא שמע עליהן עד היום ישמע עליהן עכשיו. זה לא דרמה.
חוה אלטמן
אתה יכול לתת אולי דוגמא להליך אכיפה שהסתיים ואז אין לך מניעה לתאר?
אריאל דיאמנט
לא, זה לא הליך שהסתיים, זה הליך שמה שדוד דיבר מקודם על הקנסות ועל העיצומים הגבוהים. ההליכים האלה הם הליכים שהם בגדר האכיפה המנהלית. יש לנו למעשה 2 מסלולי אכיפה בחוק, לא לכולם. יש אכיפה מנהלית וההליך הפלילי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אנחנו מכירים, אדוני, באמת, ברשותך ובמחילה. אנחנו מכירים את הפרוצדורות. אנחנו ישבנו כאן גם אתכם וגם עם משרד הכלכלה לגבי עוד הרבה דברים שקשורים בנושא.
אריאל דיאמנט
מאה אחוז.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה ביקשתי בסך הכל? אי פעם הוטלו עיצומים על חברה כזו או אחרת? התשובה היא כן או לא?
אריאל דיאמנט
התשובה היא כן - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
יופי. איזה סכומים הוטלו.
אריאל דיאמנט
אבל לא רק על רשתות. מה שדוד אמר – 12 או 13 מיליון שקלים – אני לא זוכר כרגע את המספר בראשי, כי - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל זה על קבוצה שלמה?
אריאל דיאמנט
על קבוצה, אבל עדיין כל חברה בקבוצה קיבלה סכום מעד משמעותי של 6 או 7 ספרות. זה לא הוטל, אני רוצה לדייק. זאת הודעת כוונת חיוב. זה מינוח טרמינולוגי מאד מאד חשוב. ההודעה על כוונת חיוב זה בדיוק תחילת ה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה זה טרמינולוגי? בוא, בתוך עמנו אנחנו חיים, ממש משנה למישהו שתיתן לי חוברת עם התכוונות של חיוב ונדבר כשבאמת תעשה את זה. איזו הרתעה יש פה?
אריאל דיאמנט
לא, לא, אבל זה בדיוק, אבל ההליך המנהלי, אבל רגע, גברתי, תני לי רגע אחד לסיים. אם כולם בקיאים באכיפה המנהלית, אז האכיפה המנהלית מתחילה בהודעה על כוונת חיוב. ההודעה על כוונת חיוב זה אחרי שהתבסס יסוד סביר להניח שבוצעה הפרה של החוק. אחרי שבוצעה הפרה של החוק שולחים לו את הודעת כוונת החיוב. הודעת כוונת החיוב אינה דבר בעלמה. הודעת כוונת החיוב – אם הוא לא עונה לי, הגוף הנאכף, תוך 4 יום, היא הופכת לדרישת תשלום חלוטה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, עניתי לך.
אריאל דיאמנט
זאת אומרת לא חלוטה, היא כפופה לערעור. אבל זה מסלול של אכיפה מנהלית.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
עניתי לך, מה קורה? אוקיי, בוא נתאר את המסלול.
אריאל דיאמנט
הוא מקוצר יותר מההליך הפלילי מטבעו. אולי הוא קצת איך אומרים לא ההליך הפלילי והוא לא מטיל קלון ואני אתאר את המסלול. הודעה על כוונת חיוב לאחר שהסתיימה חקירה מנהלית והגורם ברשות הגיע למסקנה שיש פה יסוד סביר להניח שבוצעה הפרה של החוק, נשלחת הודעה על כוונת חיוב. זה מאז - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, את זה הבנו.
אריאל דיאמנט
יפה. ברגע שמקבלים אז לגוף הנאכף יש יכולת לטעון כנגד אותה הודעה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
טענתי. מה אחר כך?
אריאל דיאמנט
אחר כך מחליטים האם לקבל את הטענות כולן, חלקן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
החלטתם לקבל את הטענות.
אריאל דיאמנט
מוטל עיצום בגובה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
יופי, קרה מהלך כזה שבסוף הוטל העיצום?
אריאל דיאמנט
רגע, רגע - - -
תמר זנדברג (מרצ)
רגע, עוד לפני זה. 12 מיליון השקלים שציינתם, לאיזו תקופת זמן ולכמה חברות ולכמה הרפות?
אריאל דיאמנט
כמה חברות אני לא יודע.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל זה רק כוונה.
תמר זנדברג (מרצ)
בסדר, מאה אחוז. אני אומרת, אבל קודם כל - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל אני רוצה לדעת אם בכל השנים האלה שאנחנו יושבים פה ומדברים את עצמנו לדעת על כל הדבר הזה, אם בסוף באמת קורה משהו שאנחנו רק מתכוונים כל הזמן.
תמר זנדברג (מרצ)
את צודקת. זאת שאלה מצוינת, אבל גם כוונת החיוב, 12 מיליון שקלים על מה זה? זה על 100 חברות?
אריאל דיאמנט
זה לא 100.
תמר זנדברג (מרצ)
10? 2?
אריאל דיאמנט
זה לא 100, זה סדר גודל - - -
תמר זנדברג (מרצ)
באיזו תקופת זמן?
אריאל דיאמנט
תקופת זמן של אולי שנה. שנה בערך.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מישהו שילם משהו? מישהו שילם פעם בזכותכם על מה שהוא עשה?
דויד ליבנה
גברתי, חוד החנית של האכיפה לדעתי זה לא מרכזה. אנחנו קצת מפספסים את הנקודה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, בוא, אל תגיד לי מה המרכז. בשבילי זה הכל. זה התחיל בשאלה אם בכלל יש לנו סמכות ושיניים, כי יכול להיות שהייתם אומרים תקשיבי, זה גוף מסחרי, בחרת להגיע זו בעיה שלך, בואי נמשיך.
דויד ליבנה
זה נוגע רק ברמה מאד מאד נקודתית של תופעה מסוימת. גברתי, השאלה פה היא הרבה יותר רחבה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
איפה הגנת הצרכן מגנה עלינו כשהיא מזהה שיש עבירה? כאילו מה אתם שווים – סליחה שאני אומרת את זה בצורה הכי – כי אולי אתם תבינו, כי אנחנו כל הזמן חוזרים על הדברים. מה אתם שווים כגוף של הגנת הצרכן אם בסוף בסוף אתה לא יודע אפילו לומר לי על דוגמא אחת של עיצום שניתן לחברה שעברה עבירה.
אריאל דיאמנט
אז הנה, אנחנו נותנים דוגמא של הודעה על כוונת חיוב. זאת אומרת שהסתיימה חקירה, להזכיר לוועדה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נשלחה כוונת חיוב ו-?
אריאל דיאמנט
וההליך נמצא בעיצומו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זהו? זה מה שעשיתם? רק בשנה האחרונה התחלתם לעבוד?
אריאל דיאמנט
אבל זה מתוך מכלול דברים. שאנחנו מדברים פה רק על הקטינים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
טוב.
אריאל דיאמנט
אנחנו מדברים רק על הקטינים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא נעים לי להגיד לך, יש לי בן, שיהיה בריא, תיכף בן 22. אני מכירה טוב מאד, לאורך כל השנים שלו, איך זה התנהל. הייתי באין סוף הצגות. ראיתי אין סוף סדרות בטלוויזיה, כי אני מאד מקפידה לראות את מה שהם רואים וזה לא נולד אתמול. זה גם לא נולד לפני שנה וגם התקנות הן משנת 1991. זאת אומרת לא עכשיו נפגשנו, בואו נראה מה עושים. ומה בסך הכל ביקשתי מכם? באמת. לא תגיד באתי עם איזו דרישה מוגזמת של תנו לי את כל הנתונים לאורך כל השנים. תנו לי דוגמא אחת. אחת למקרה - - -
אריאל דיאמנט
אז יש.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז תגיד לי חברה מסוימת קיבלה X כסף על כך וכך, על עבירה כזו וכזו. משהו שאני אדע שאוקיי, אז עכשיו אנחנו צריכים להתכוונן לסוג כזה של עבירות ולדעת שכאן אנחנו יכולים לטפל ובמקרים האחרים אולי פחות. לא יודעת, שנוכל ללמוד משהו מהדיון הזה. אני מרגישה שאנחנו לא מתקדמים לשום מקום.

אני אתן ברשותכם למועצה לשלום הילד, זאת הזדמנות בשבילכם לעשות חשיבה מחדש, לרענן את המחשבה. אולי אתם תיזכרו במשהו שתוכלו לשתף אותנו. בבקשה, המועצה לשלום הילד ואחר כך נציגה של משרד הבריאות.
לירון אשל
תודה גברתי. אני לירון, עורכת דין ועובדת סוציאלית במועצה לשלום הילד. אני חייבת לומר שאני מזדהה עם הדברים שנאמרו על ידיכם ואני מתוסכלת מהדיון. הוא התחיל באיזה שהוא כיוון מסוים ודווקא אתן הרחבתן את היריעה ובתחושה מהדברים שאני שומעת מכם, בעצם מסלול האכיפה אל מול הקצב וההיקף של הפרסומים המזיקים, ההיפך, גם במדיה החברתית וגם בהצגות חנוכה וגם כמעט בכל רשת אפשרית, נשמע ומרגיש שאין שום הלימה בין קצב האכיפה ובין השיניים שיש באכיפה. יש חוק - - -
דויד ליבנה
סליחה שנייה שאני עוצר אותך. איזה הורה מצליח באמת להדביק את הקצב של הגלישה של הילד שלו אצלו בבית?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה זה קשור?
דויד ליבנה
זה לא קשור.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אלף לא נעים לי להגיד לך, אבל אני. אבל כי אני פריקית של לדעת מה קורה איתם בכל רגע ואני בטוחה שיש עוד הרבה מאד הורים, אבל זה בכלל לא רלבנטי. כי אנחנו כשומרי הסף, אתה יודע מה, גם אם לא הדבקנו את הקצב, היה לכם איזה שהוא קצב? רק תגידו לי מה הוא היה. זהו. אני לא אומרת לך עכשיו שתרוץ קדימה למה שיהיה בעוד שנתיים. ספר לי מה היה לפני שנים, שתבין מה אני מבקשת. אתם לא נותנים לי שום דוגמאות.
דויד ליבנה
אני מזכיר לגברתי שזה נושא שבכלל אנחנו הרחבנו את היריעה - - - בגלל הרלבנטיות - - -
תמר זנדברג (מרצ)
עד היום נכנס לקופת המדינה שקל אחד מהאכיפה הזאת?
דויד ליבנה
ואנחנו חוזרים ואומרים שאנחנו בודקים את הנושא הזה לעומק.
תמר זנדברג (מרצ)
בסדר, בודקים הבנו. לעומק ולכל העומקים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני - - - שאתם יודעים מה קורה ברשת החברתית.
תמר זנדברג (מרצ)
עד היום נכנס שקל אחד לקופת המדינה כתוצאה מהקנסות, מפעולות האכיפה שלכם?
דויד ליבנה
אני לא, אין לי את הסנסור ואת זה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נתונים, משהו. באתם לוועדה של זכויות הילד.
תמר זנדברג (מרצ)
מה זה סנסור? אתה גורם האכיפה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
יש לי פה קהל שמסתכל. אני רק אומר לקהל ולא חלילה בשביל לפגוע בכם, אבל בדרך כלל זה לא מתנהל ככה. מגיעים משרדי ממשלה, יש נתונים.
תמי ברנע
הם יהיו היום בעוד דיון, נכון?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, אז אני מקווה. נתונים, משהו, לא ביקשתי משהו שהוא מופרך. במיוחד אם אתם עוסקים בזה ביום יום. כשאתה תשאל אותי על דברים שאני מתעסקת בהם, אני יכולה לשלוף לך דוגמאות ברגע. זה דברים שאתם חיים את זה. אתם חיים את זה. תנו לי דוגמא אחת.
דויד ליבנה
גברתי, הייתה כותרת לדיון הזה. נראה לי שיש קצת מרחק בין ה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אתה לקחת את זה למקום של אנחנו הסיפור. אתה אמרת ככה: הסיפור הרבה יותר רחב מהצגות החנוכה - - -
דויד ליבנה
אני תיארתי - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אנחנו מטפלים בזה בהיבט של - - -
דויד ליבנה
את תמונת הפיקוח והאכיפה.
תמר זנדברג (מרצ)
נו, ומה התמונה? עד עכשיו? תמונה זה לדעת מה נעשה.
דויד ליבנה
לדעתי תיארתי אותה.
תמר זנדברג (מרצ)
מה התמונה?
דויד ליבנה
תוארו כאן תופעות. תוארה פלטפורמה - - -
תמר זנדברג (מרצ)
לא, את התופעות אנחנו מתארים. את תמונת האכיפה אתה מתאר ולא תיארת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע, בואו ניתן ללירון מהמועצה לשלום הילד שתסיים את הדברים. לא יפה. נכבד אותה לפחות.
תמר זנדברג (מרצ)
אה, בטח.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בבקשה, לירון.
לירון אשל
אני חושבת שהעברתי את העיקרון. שוב, יש חוק ויש כלים. בתחושה האכיפה היא לא מספיק חזקה. אני לא בטוחה עד כמה הסנקציות שמוטלות כרגע משפיעות, גם על החברות שמפירות כמובן וגם על אלה שיפרו ממש בהצגות הבאות שיעלו. ושוב, אני גם לא הבנתי מהנתונים מה חוזק הסנקציות. זאת אומרת - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא הבנתי, מהנתונים? כי לא קיבלנו שום נתונים.
לירון אשל
את חוזק הסנקציות. זאת אומרת האם אם עכשיו הוטלו על חברה 100,000 שקלים והיא מרוויחה מהפרסומים מיליונים, זאת אומרת מה האפקטיביות של הסנקציות? שוב, קשה לי להבין.
תמר זנדברג (מרצ)
עד עכשיו לא הבנו אפילו אם יש שקל אחד שנגבה. אפילו שקל.
לירון אשל
אני מתייחסת לזה בזהירות.
תמר זנדברג (מרצ)
100, 100,000 שקלים?
לירון אשל
אנחנו יושבים פה בדיונים והמחוקק אומר את דבריו בנוגע להשפעות המזיקות. יש חוקים שונים שמתייחסים לפרסומות ולשעות ההקרנות ואיך בעצם מגנים על הילדים, שזה הקהל השבוי, שנתון להשפעה הכי גדולה שיש. בתחושה שלי, גם כשיש חקיקה וגם כשיש כלים, למעשה זה הופך לאיזו שהיא אות מתה באמת. אין שימוש של ממש.
דויד ליבנה
נכון - - - יכול להיות שלשון החוק לא מספיק ברורה. יכול להיות שזה לא מספיק ברור.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אם בסוף לא אכפתם כלום, אז גם החוק - - -
תמר זנדברג (מרצ)
עוד לפני שנשנה את לשון החוק, קודם תעשו מה שהחוק כן מאפשר. גם את זה אתם לא עושים. אז נגיד נשנה את החוק ללא יודעת מה ואתם לא תעשו ותבואו לפה ותגמגמו על 12 מיליון שקלים, שאפילו עד לרגע זה לא הצלחנו להבין שקל אחד שבאמת נגבה.
דויד ליבנה
אז אני משיב לגברתי שבמרבית המקרים זה לא מספיק ברור. לא מספיק ברור שיש לנו סמכות בכלל לטפל בכך. למה? כי אם הפרסומת לא מוכוונת לקטינים למשל, כמו המקרה שתיארתי והיא מוכוונת לקהל הרחב, אין לי סמכות לטפל - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ומה קורה בכאלה שכן מוכוונות לקטינים?
דויד ליבנה
בפרסומות שהן בהכרח מכוונות לקטינים, דוגמאות שגברתי העלתה כאן בנושא של הסחר שהתנהל בקבוצות הווטסאפ, זה תיקים שמתנהלים ואנחנו ערב הטלת הסנקציות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זהו? פעם ראשונה שיש תיקים כאלה שמתנהלים?
דויד ליבנה
כן גברתי. סמכויות האכיפה האלה ניתנו בידי הרשות רק בשנת 2014.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ארבע שנים.
דויד ליבנה
זו רשות שנכנסה בעצם להליך של אכיפה רק - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ארבע שנים.
דויד ליבנה
כן, אבל התקופה שדובר עליה כאן הייתה לפני שנה וחצי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, זו תופעה חדשה. אני יכולה למצוא לך דוגמאות כאלה גם לפני כן. אני נתתי לך דוגמא כמה זקנה אני ושיש לי ילד גדול ואני חווה את זה כבר הרבה מאד שנים.
דויד ליבנה
אנחנו מכירים גם שמתנהל עכשיו. אנחנו מנטרים את השוק היטב. אנחנו יודעים מה קרה לפני שנתיים ואנחנו יודעים גם מה מתפרסם בשעות אלה ממש במדיות השונות. אנחנו מנטרים את השוק, גברתי. מבצעים את הפיקוח ואת המעקב.
תמר זנדברג (מרצ)
אבל - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
טוב. בואו נשמע את נציגת משרד הבריאות, שהקשיבה לנו בקשב רב. בבקשה.
חוה אלטמן
משרד הבריאות עובד היום או מנסה - - -
תמי ברנע
תציגי את שמך ואת תפקידך.
חוה אלטמן
חוה אלטמן, האגף לתזונה במשרד הבריאות. משרד הבריאות מנסה בשנה האחרונה, הוא לא מנסה, הוא עובד בתוך ועדה שהתפקיד שלה בעצם למנוע שיווק מזון מזיק לילדים. עדיין לא יצאו מזה לא תקנות ולא החלטות שונות. יש הרבה פרמטרים שאנחנו צריכים לקבוע, כמו הדברים שהזכרתם פה – גיל ילדים, שעות צפייה, הנושא של הרשתות החברתיות שילדים נמצאים שם היום הרבה יותר. צריך לבדוק איך בכלל אפשר להגיע למקומות האלה ומה לאסור.

ההגדרה של מה זה מזון מזיק, ויש לנו כבר הגדרה כזאת, אנחנו היינו הרבה בכנסת בשנה האחרונה להציג את הדברים שאנחנו רוצים שיקרו ואני מאד מקווה שאנחנו נצליח לקדם את הדברים. כרגע אנחנו עובדים גם עם המפרסמים, גם עם התעשייה, גם עם מומחים שונים בתוך המשרד ומחוץ למשרד, מתוך רצון גם להתחבר עם העולם ועם ארגון הבריאות העולמי, כדי ליצור באמת איזו שהיא פלטפורמה שכבר מקובלת בחלק מהארצות העולם ולנסות לעשות משהו שמצליח גם שם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בתוך ההתכוונות הזו, תהיה התייחסות גם לפרסום שיהיה במסגרת מופעים דוגמת המופעים שדיברנו עליהם, מופעי חנוכה, הצגות פרטיות שעולות לאוויר וכאלה? זה יחול על כולם?
חוה אלטמן
לקטע הזה אנחנו עוד לא הגענו, אבל אין שום סיבה שזה לא יהיה שם, כי מזון מזיק יוגדר ובאמת עכשיו מרחיבים. בהתחלה דיברו רק על טלוויזיה ודברים כאלה. היום כבר הרחיבו את זה לרשתות חברתיות ולמגרשי משחקים, מגרשי כדורגל וכו'.אז הכוונה היא באמת להגיע לכל המתחם, אבל אנחנו נראה לאן אנחנו נתקדם.
קריאה
יש צפי לסיום? יש איזה שהוא לוח זמנים לעבודת הוועדה?
חוה אלטמן
הצפי הוא שתוך חודשיים תהיה איזו שהיא החלטה על האמצעים ועל ההגדרות שאנחנו צריכים. בעצם מה זה מזון מזיק כבר יש החלטה. אנחנו צריכים עכשיו לראות את הגיל, שיש בעולם החלטות על זה, לראות שזה מתאים לנו, לקבוע את כל אמצעי המדיה ואז להתחיל לפעול, לבנות לזה חוק, תקנות וכל מה שצריך. אלא אם התעשייה מעוניינת כל הזמן באמנה ואנחנו לא מאמינים שזה יעבוד. אז אנחנו מנסים כרגע לבנות משהו ביחד.

דרך אגב, היה - - -
תמר זנדברג (מרצ)
רגע, אבל הוקמה כבר ועדה, לא?
חוה אלטמן
הוועדה כבר עובדת. כבר היו איזה ארבעה מפגשים, שלושה מפגשים.
תמר זנדברג (מרצ)
הוועדה ברשות המנכ"ל, את מדברת?
חוה אלטמן
נכון. לא, לא, לא, הוועדה של פרסום מזון מזיק.
תמר זנדברג (מרצ)
ועדה של פרסום מזון מזיק הוקמה כבר?
חוה אלטמן
כן.
תמר זנדברג (מרצ)
זאת אומרת הוקמה כן, אני יודעת, אבל היא כבר התכנסה?
חוה אלטמן
כן. היו שלוש פגישות.
תמר זנדברג (מרצ)
אוקיי, ואת חברה בה?
חוה אלטמן
כן.
תמר זנדברג (מרצ)
אז את יכולה לדווח לנו מה עלה בינתיים?
חוה אלטמן
כרגע מה שאני אומרת. היו הצגות מטעם גופים שונים, אם זה מומחים, אם זה תעשייה, אם זה איגוד המפרסמים. המון אנשים הציגו ויש עדיין - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
יש לוחות זמנים לעבודת הוועדה?
תמר זנדברג (מרצ)
מתי יהיו - - -
חוה אלטמן
הפגישה הבאה צריכה להיות בערך בעוד חודש ואחרי זה בעצם אמורים להתכנס למסקנות.
תמר זנדברג (מרצ)
מתי היו שלושת הכינוסים?
חוה אלטמן
האחרון היה לפני שבועיים.
תמר זנדברג (מרצ)
אוקיי, זה חדשות טובות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
טוב. אני רק אומר לפני שאני מסכמת ואם את תרצי לומר כמה דברים. בואו גם נודה על האמת. הסיפור של חסויות הוא סיפור שהוא ידוע, שהוא מקובל, משתמשים בו לא רק להפקות גדולות, גם בהפקות קטנות. אני מכירה גם בתי ספר שעושים את זה. השאלה שנשאלת כאן היא איפה גבול המותר. זאת אומרת מה מותר, כמה מותר, איך מותר. פה אני מרגישה שאנחנו לגמרי עמומים בסיפור הזה.

יש הרבה מאד כוונות טובות סביב השולחן, אבל מעט מאד בשר ושיניים ואני מודה שזה משהו שהוא חורה לי. קצת הזוי לי הדיון הזה, אני חייבת לומר.
תמר זנדברג (מרצ)
לגמרי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אפילו כיושבת ראש, כי אני לא מרגישה שהתקדמנו לאיזה שהוא מקום, לא שקיבלנו איזה שהן תשובות ולא שאנחנו יכולים לצאת מכאן עם איזו שהיא מחשבה עכשיו על מה עושים ואיך מתקדמים לשלב הבא.

אז רגע לפני שאני מסכמת ונותנת את המלצות הוועדה - וזה יהיה הפעם בעיקר דרישות הוועדה - כי אני לא מרגישה שקיבלתי כאן משהו, נצטרך לדרוש את זה בצורה רשמית מהמשרדים. אם חברת הכנסת תמר זנדברג רוצה לומר כמה מילים, אז בבקשה.
תמר זנדברג (מרצ)
כן, אני רק רוצה לומר לסיכום ואני גם רוצה להציע משהו לסיכום, אם תיאותי לקבל, גברתי יושבת הראש.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, בשמחה. בבקשה.
תמר זנדברג (מרצ)
אני חושבת שבאמת נפרשה בפנינו בשנים האחרונות מציאות עגומה שאנחנו רואים שלאור הוזלת היד של המדינה ומשרדי הממשלה, היא הולכת ומתעצמת וגם נהיית יותר ויותר מתוחכמת. אני חושבת שאנחנו בתור מחוקק ובתור המדינה, צריכים להיות ערים ליתרון, כמעט אולי אפילו המובנה, שיש לחברות המסחריות ולתאגידים עלינו. כי להם מדובר בכסף. אנחנו "רק" דואגים לשלום הציבור, לבריאותו ולחינוך שלו במקרה של ילדים וקטינים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לגמרי.
תמר זנדברג (מרצ)
אחרי כל זה, אנחנו לא עושים אפילו את המינימום כדי לעמוד בדרישת הסף כדי להתחיל אפילו להתמודד עם הכוח העצום הזה ואת התוצאות אנחנו רואים. אני לא חושבת שאנחנו צריכים להשלים עם מצב שבו חסויות זה חלק מהעולם ומהחיים וככה זה. ממש לא מקובל עלי למשל שבבתי ספר והיה על זה הרבה דיונים שאני גם השתתפתי בהם, לדעתי יזמתי את חלקם בוועדת החינוך, בנושא שחסות תממן אולם ספורט או תממן הצגת סיום או משהו מהסוג הזה.

אני ממש לא חושבת שמערכת החינוך הציבורית צריכה לאפשר חדירה של תוכן מסחרי. וגם כאן, זה לא נוגע רק לילדים ולבני הנוער. יש פה חדירה מסוכנת של תוכן מסחרי באופן שהציבור משלם עליו שוב, שלוש פעמים. פעם אחת בכרטיס המופע, פעם שנייה בפרסומות חינם שהוא מקבל בהיותו קהל, שפשוט אנחנו נותנים בחינם את הציבור שרכש כרטיס למופע כפלטפורמה לפרסומת; ופעם שלישית במזון המזיק, שזה עוד אספקט שנכנס לפה, כי זה לא מקרה שהמוצרים המפורסמים שם הם פעם אחרי פעם, אותו מזון מזיק שביד שנייה אנחנו נלחמים בו דרך ועדות אחרות, דרך משרד הבריאות.

אז יש פה איזה זרועות תמנון שכולן נשלחות אל הציבור ומדינת ישראל ישנה. פשוט ישנה. עד לרגע זה המסקנה שלי מהדיון הזה זה ששקל אחד, וזה לא נסתר כאן, לא הצלחנו לקבל מידע, אבל גם לא נאמר אחרת - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אנחנו נדרוש. אולי כן והם לא ידעו לומר.
תמר זנדברג (מרצ)
בדיוק. ששקל אחד עד היום לא נכנס לקופת המדינה כתוצאה מקנס על הפרות של פרסומות כאלה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ואי אפשר לחשוד בתמר שהיא רוצה כסף למדינת המדינה כרגע, נכון?
תמר זנדברג (מרצ)
למה, אני דווקא רוצה. זה מציאות מאד מאד בעייתית ואני חושבת, ברשותך, גברתי, אם תהיי מוכנה לקבוע דיון המשך בעוד שלושה או ארבעה חודשים, על מנת שאנחנו נכין קודם כל מה בדיוק אנחנו מבקשים על הנתונים שקיימים היום. דבר שני, איזה צעדי אכיפה אנחנו מצפים לראות, כי אני חייבת להגיד לך, אני לא מתרשמת שהגענו למצב שאתם באים ואומרים לנו תשמעו, אנחנו ככה, מיצינו, אנחנו רודפים בשוטים ובעקרבים אחרי החברות, אבל חסרים הכלים האלה והאלה בחוק ואנחנו באים אליכם המחוקק ומבקשים שתתקנו. אנחנו עדיין לא שם.

אנחנו עוד לא הגענו בכלל – להתרשמות שלי – אולי לא הבנו נכון, אבל אנחנו אחרי שעה דיון ולא התרשמנו אחרת.
דויד ליבנה
אז רק במשפט, גברתי. החוק, כפי שהוא מנוסח היום - - -
תמר זנדברג (מרצ)
את זה הבנתי.
דויד ליבנה
הוא מנוסח בהתאם לדור ש - - -
תמר זנדברג (מרצ)
אנחנו הבנו את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל יש בו מספיק בשביל כן לתת כלים למה שקורה היום.
תמר זנדברג (מרצ)
לא התרשמנו שמיציתם את הכלים הקיימים ומה שנדרש עכשיו זה הכלים הבאים. קודם כל - - -
אריאל דיאמנט
הכלים הם דלים מדי כרגע בחוק. האמירות הן לא ברורות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אנחנו נבקש לדעת איזה כלים.
תמר זנדברג (מרצ)
כן, בדיוק.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז ברשותכם.
תמר זנדברג (מרצ)
איזה כלים חסרים, אבל אני גם לא הייתי ממתינה רק לזה ומוותרת, כי שוב, עם עד היום יש לכם כן כלים להטיל את אותן הודעות קנס ולגבות ועד היום שקל אחד לא נכנס, סימן שעוד לא מיצינו את הכלים הקיימים שהגענו למצב שהם דלים ואנחנו צריכים כלים אחרים. אנחנו שומעים פה הרבה. אנחנו מתעסקים פה הרבה בחקיקה כדי לחפות על חקיקה קיימת שלא נאכפת. אז אם גם החקיקה החדשה לא תיאכף ולא יהיה שימוש בכלים, אז מה אנפקה מינה?
שימרית גיטלין שקד
גם נזכיר שהסמכות לתקן את התקנות נמצאת אצל השר. ככל שיש צורך להרחיב את העילות בתקנות, אז - - - לעשות זאת.
אריאל דיאמנט
כן, אני רק רוצה לציין, נשאלנו פה שאלות לגבי הסכומים ואני רוצה להשיב לוועדה על אותם סכומים. אז יש ארבע חברות שנשלחה אליהן הודעת כוונת חיוב בסך של 2.6 מיליון שקלים ויש 9 חברות שנשלחה אליהן הודעה על כוונת חיוב על סכום כולל של 11.5 מיליון שקלים. אלה חברות שנגעו לדרכי שיווק אסורות לקטינים, במיוחד ובדיוק בנקודה הזו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מישהו מהם הגיע לכדי מימוש קנס?
אריאל דיאמנט
לא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
למה?
אריאל דיאמנט
כי הודעה על כוונת חיוב נשלחה לפני מספר חודשים וזה הליך - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל אמרת שהם צריכים להגיב תוך 45 יום, לא?
אריאל דיאמנט
יש גם אפשרות לקבל אורכה של 4 יום נוספים ולאחר שהם שולחים את הטיעונים או שהם הופיעו גם בשימועים בעל פה, חלק אני חושב, נדרש זמן כמובן לבחון את התקנות ואת הטענות שלהם, כי מדובר במכלול של חברות, אבל כשאני אומר מספר חודשים, זה לא מספר חודשים רב. מספר חודשים, כי אני לא רוצה להגיד בדיוק מתי. זאת אומרת אין לי את התאריך המדויק.

בנוסף לכך יש גם תיקי חקירה בנושא התקנה שדיברתי עליה מקודם, שזה הפצרה בילדים בנוגע לפרסומת, שאני לא רוצה להגיד את השם שלה, מטבע הדברים. פרסומת שמפצירה בילדים ללכת ולהגיד להורים שהם רוצים את המוצר הזה בצורה מפורשת.
דויד ליבנה
אבל היא כן קשורה למזון, דרך אגב.
אריאל דיאמנט
היא קשורה למזון. יש תיק חקירה שהוא בשלבים מאד מאד מתקדמים, אם לא בסיום, שנוגע גם לנקודה הזו. אז הדברים. אז איך אומרים, אנחנו נוגעים בדברים.

אני גם רוצה לציין שיש הרבה הטיות והרבה הפרות של הוראות החוק. אנחנו גוף - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ועדיין אין לנו שום תהליך שהגיע לסיומו. אני לפעמים תוהה אם שווה כל הכסף הזה שמבזבזים על חוקרים, אם בסוף אנחנו לא מגיעים לשום מקום.
אריאל דיאמנט
אני רוצה להזכיר ואני רק רוצה לחדד את הנקודה הזאת, כי האכיפה המנהלית, התיקון נכנס לתוקף ב-1 בינואר 2015, ולא, אנחנו לא הולכים אחורה עם התיקון. כמובן שיש אילוצים של כוח אדם שאנחנו לא מסוגלים לטפל בהכל ולתכלל את הכל באותה נקודת זמן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי. ראשית אני אומר לכם תודה שהגעתם לדיון. תודה בכלל לכל הנוכחים. משום שאני רוצה להאמין ואני יודעת שאני אומרת עכשיו אמירה מאד מאד קשה, אבל משום שאני רוצה להאמין שכן יש לגיטימציה לקיום הזה של היחידה להגנת הצרכן, כי מה שאני שמעתי עד עכשיו לא ממש התרשמתי. אני גם רואה שגם עם כוח האדם הקיים וגם עם החקירות שיוצאות, אם בסוף אנחנו לא מגיעים לשום סוף פסוק, אז ככה עולות הרבה שאלות.

אז מה שאני אעשה, קודם כל אני רוצה לבקש מהיחידה הזו להגנת הצרכן לקבל תשובה רשמית וברורה האם יש בכלל למערכת כלים להתמודד עם סוגיה, כפי שעלתה בדיון בהצעה לדיון מהיר של חברת הכנסת תמר זנדברג לגבי הפרסומות הסמויות והגלויות בהפקות ילדים.

הדבר השני זה שאנחנו מבקשים נתונים לגבי צעדים שננקטו ולגבי עיצומים כספיים שכבר ניתנו לחברות שעברו עבירות כאלה או דומות להן, דוגמת מה שעלה מצד השותפים בוועדה על פרסום לא הוגן או לא ראוי כלפי קטינים. הגדרתי את זה נכון? או לא כשר?

אנחנו מבקשים מהרשות להגנת הצרכן לדעת איזה כלים חסרים להם בחקיקה, על מנת להביא לכדי יישום של מה שאנחנו מבקשים כאן במסגרת הוועדה, כי התרשמנו שהחקיקה הקיימת היא בעצם דלה. נכון? אמרתי את זה בסדר?
דויד ליבנה
בהקשר של הטכנולוגיה המתפתחת, גברתי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, מאה אחוז. אז אני מבקשת בעצם לדעת את הדברים האלה.

משרד הבריאות – אנחנו מבקשים סטאטוס בעוד חודש של התקדמות הוועדה שהוצגה כאן במסגרת הדיון ולוחות זמנים, אם הצבתם לעצמכם, כי אפשר להמשיך בדיונים כאלה עד אין קץ ועד שנגיע למטרה כבר יהיו לנו מטרות חדשות. אז אנחנו נשמח לקבל גם לוחות זמנים.

תודה רבה לכולם.

הישיבה ננעלה בשעה 12:00.

קוד המקור של הנתונים