ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-01-15OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 519
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ט"ו בטבת התשע"ח (02 בינואר 2018), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 08/01/2018
חוק בתי המשפט (תיקון מס' 92), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק בתי המשפט (תיקון מס' 81) (הקמת מחלקה כלכלית בבית המשפט המחוזי בחיפה), התשע"ח–2017 (מ/1162) – הכנה לקריאה שנייה ושלישית.
מוזמנים
¶
עו"ד במח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - לירון בנית ששון
היועץ המשפטי, רנ"ע, משרד האוצר - אמיר וסרמן
סגנית מנהל מח' השקעות, רנ"ע, משרד האוצר - שרה קנדלר
עו"ד, ה. בתי המשפט - שירי לנג
נשיא לשכת רואי חשבון - יזהר קנה
יועצת משפטית, לשכת רואי חשבון - עדי גרינבאום
מנהלת בנקים לא מעל לחוק - אליסה דברה
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
הצעת חוק בתי המשפט (תיקון מס' 81) (הקמת מחלקה כלכלית בבית המשפט המחוזי בחיפה), התשע"ח–2017 (מ/1162) – הכנה לקריאה שנייה ושלישית
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
צהריים טובים, אנחנו עוברים להצעת חוק בתי המשפט (הקמת מחלקה כלכלית בבית המשפט המחוזי בחיפה). לירון, את מובילה? אז צהריים טובים לחבריי, חברי הכנסת, לנציגי הממלכה, וליזהר, נשיא לשכת רואי החשבון. מי אתה?
לירון בנית ששון
¶
אני אתן רקע ממש קצרצר לתיקון. במטרה לייעל ולשכלל את האכיפה הפלילית, המנהלית והאזרחית בעניינים כלכליים, בשנת 2010 תוקן חוק בתי המשפט, ונקבע בו כי עניינים כלכליים יהיו בסמכות בתי המשפט המחוזיים. כמו כן, הוקמה מחלקה כלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו, שהיא מורכבת מהרכב קבוע של שופטים מקצועיים ובעלי מומחיות, שבפניהם נדונים - - -
לירון בנית ששון
¶
אז לאור בעצם הניסיון המוצלח בפעילות המחלקה הכלכלית בתל אביב, גם המהירות שבהן ניתנות ההחלטות האלה, מוצע כעת - - -
לירון בנית ששון
¶
אז מוצע בעצם כעת להקים מחלקה כלכלית גם בבית המשפט המחוזי בחיפה, שגם בה יכהנו שופטים בעלי מקצועיות ומומחיות שנדרשת להכרעה בעניינים כלכליים. כאשר המחלקה הזאת תשרת הלכה למעשה את הציבור ובכלל את החברות שמקום עיסוקן בעיר חיפה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לירון, אני יכול לראות בזה מגמה ברוכה של משרד המשפטים, הנהלת בתי המשפט, ואולי משרדים אחרים, שעכשיו ילכו ויפתחו בכל אזור בית משפט כלכלי, לדוגמה ירושלים, באר שבע וכו', או שזה אירוע חד פעמי?
לירון בנית ששון
¶
היו מספר שיקולים שבגינם הוחלט להקים בחיפה ספציפית. אחד זה היה שיקול של מדיניות של הממשלה לפתח את הצפון.
לירון בנית ששון
¶
יכול להיות שכן. אבל בנוסף, הייתה הצדקה נוספת, שהיא הייתה נדבך נוסף שהצדיק את המהלך הזה, ובעצם זה נתונים שהראו שיש היקף די משמעותי של הליכים בין חברות שמתנהלים בבתי המשפט בחיפה. בדקו את זה בהשוואה לתל אביב, לירושלים ולדרום, וראו שבאמת - - -
שירי לנג
¶
ניסינו לעשות איזושהי הערכה של היקף הפעילות הכלכלית במחוזות השונים. והדרך שחשבנו שיכולה לתת איזושהי אינדיקציה זה מספר התביעות שבהן מוגשת תביעה על ידי חברה נגד חברה. כמובן שבתוך זה נכנסים גם דברים שהם לא כלכליים לפי החוק, אבל זה נותן איזושהי אינדיקציה. במקום שבו יש הרבה פעילות של חברות - - -
שירי לנג
¶
לא רק על חברות, אבל בעצם במקום שבו יש הרבה חברות שפועלות, אז יש גם יותר עניינים כלכליים. זאת הייתה הנחת המוצא. ועשינו איזושהי בדיקה וראינו שאחרי מחוז תל אביב המחוז הבא הוא מחוז חיפה, ואחריו ירושלים ואחר כך - - -
שירי לנג
¶
אין לנו יכולת להעריך כי אין לנו נתונים על זה, למען האמת. אין לנו נתונים על כמה תיקים כלכליים נידונים היום במחוזי חיפה, מאחר שאין לי סיווג ספציפי לתיק כזה. בתל אביב יש לי כן סיווג כזה, כי אני צריכה אותו כדי לנתב את התיקים האלה למחלקה הכלכלית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הרי בתל אביב, לפני שפתחתם את המחלה הכלכלית, אז ודאי שעשיתם בדיקה כדי לראות אם יש צורך וכו'. וידעתם לסווג את הדיונים שהיו, כמה דיונים מתוכם נכנסים בהגדרה של המחלקה הכלכלית וכמה לא, וזה היה לכם הצדקה כדי לפתוח. אז אני מניח שגם פה בצפון ודאי שעשיתם דבר כזה. זה לא דבר קשה כל כך לעשות, לדעת בין פלילי לכלכלי.
שירי לנג
¶
אז שוב, הדרך שבה עשינו את זה זה כפי שאמרתי קודם. ניסינו לבדוק כמה תביעות מוגשות בין חברות, חברה מגישה נגד חברה, מתוך הנחה שזה מלמד על היקף הפעילות הכלכלית באותו מחוז. ובאמת מצאנו שאחרי מחוז תל אביב מחוז חיפה הוא זה עם הפעילות הענפה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוא נשאל יותר מזה. את זה אתם בטח יכולים לדעת. הרבה מאזור הצפון מגיעים בעל כורחם לתל אביב, לבית המשפט הכלכלי מה שנקרא?
שירי לנג
¶
לא בהכרח, כי שוב, חשוב לציין שכבר כיום כל בתי המשפט המחוזיים בארץ מוסמכים לדון בעניינים הכלכליים. פשוט בתל אביב, כאשר יש תיק שהוא בסמכות המקומית של תל אביב, הוא מנותב ספציפית לשופטי המחלקה הכלכלית. אבל עדיין זה לא אומר שתושבי חיפה נדרשים להגיע לתל אביב כדי לקיים דיון - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז מה המיוחד בזה שנגיד שיש מחלקה כלכלית? אם בין כה וכה שופטים יכולים לדון באותו תיק, אז מה המיוחד שאני נותן לו איזה מין טייטל כזה של - - -
שירי לנג
¶
אז קודם כול, ברמה ההצהרתית, אנחנו מצהירים פה לציבור שכן יש פה מחלקה שמוקמת עם שופטים ייעודיים, שיש להם את המומחיות בתחום הזה. וגם ברגע שאנחנו מקימים שם את המחלקה הכלכלית, אנחנו יכולים להבטיח שתיק שהוא בסמכות מקומית של מחוז חיפה, ינותב לשופטים שיש להם את ההתמחות בנושא. כיום הניתוב נעשה לי שיקול דעת של נשיא.
דבר נוסף, יש מקרים שבהם יש סמכות מקבילה, שבהתאם לכללי הסמכות המקומית הסמכות נתונה גם לבית משפט מחוזי בתל אביב וגם לחיפה. והיום יש נטייה לאנשים להגיש את התיקים האלה בתל אביב, כי הם מעדיפים שזה יגיע לשופטים שיש להם את המומחיות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז זה מה ששאלתי, אם אתם יודעים לעשות את ההבחנה. אלה שעכשיו יהיו בצפון, שעד עכשיו מגיעים לתל אביב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נאמר ככה: יש מערכות מקבילות לבית משפט כלכלי שהיום מפותחות, וכתוצאה מזה אתם רוצים לנתב אותם חזרה לבית המשפט? לדוגמה הולכים היום, אין בית משפט כלכלי, אז במקום ללכת לבית משפט הולכים לבוררויות או לכל מיני דברים כאלו או למגשרים או אני לא יודע למה, ופותרים את זה בלי בית משפט. יכול להיות שיש הרבה כאלה דברים?
שירי לנג
¶
אני מניחה שתחום של בוררות הוא תחום שגם יש לו נגיעה לתיקים הכלכליים. לגבי גישורים זה גישור מהות, שמערכת בתי המשפט מפעילה, הוא מתקיים רק בבתי משפט שלום, הוא לא מתקיים בבתי המשפט המחוזיים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הנטייה שלכם, שיהיו כמה שיותר בוררויות ולא יזדקקו לבית משפט? או שהפוך, אתם רוצים למשוך אותם חזרה לבית המשפט?
לירון בנית ששון
¶
אני חושבת שדווקא בתחום הזה חשובה יצירת הוודאות. ולכן בתחום הזה הספציפי של הדינים הכלכליים כן היינו רוצים דווקא לפתוח את הגישה למתדיינים, כדי שהם כן יוכלו לקבל שופטים מומחים וכן יבחרו לדון בהקשרים האלה. שוב, כדי שתהיה פסיקה אחידה, ובאמת נוכל להגביר את הוודאות בתחום הזה. אז לכן בעיניי גם הרחבה כזאת של הקמת מחלקה כלכלית בחיפה בעצם תגדיר ודאות מהסוג הזה, וכן תתמרץ צדדים להתדיין בבית המשפט בנושאים הכלכליים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתם תזכרו את הטיעון הזה גם כשפעם נגיע לבוררות בדברים של משפט עברי למשל, שבמקום שיעשו את הבוררות מחוץ לבתי הדין הפורמליים של המדינה, לנסות להכניס אותם לתוך בתי הדין של המדינה? גם שמה יהיה לכם את הטיעון הזה?
לירון בנית ששון
¶
השאלה אם גם שמה יש את אותו צורך של הגברת הוודאות בתחום מסוים? לתחום הכלכלי יש השלכות מאוד גדולות על המשק ועל המדינה. אני לא יודעת לומר לך ספציפית בהקשר של המשפט העברי בבתי הדין הרבניים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
טוב. אז עכשיו אתם רוצים? תקריאו. אני אתן לדבר עוד מעט למי שירצה. אבל איך נעשה את זה? אתם תקריאו את החוק? הוא קצר?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק רגע, עוד שאלה אחת אולי. לכשתקום המחלקה הזאת, האם עדיין יישארו דברים שהם יהיו בתל אביב ולא יוכלו – נניח תושב חיפה, למרות הכול יצטרך לנסוע לתל אביב ולא יוכל לעשות את זה בחיפה?
לירון בנית ששון
¶
זה יהיה רק בתל אביב. בעצם מדובר, לפי בדיקה שעשינו, במספר מאוד מאוד מועט של תיקים, שיש כבר היום ממש ספורים.
לירון בנית ששון
¶
חמישה תיקים סך הכול. והיה נראה לנו נכון להמשיך לרכז את זה בתל אביב. בשל המומחיות שכבר נצברה בתיקים האלה אין טעם להרחיב את זה גם לחיפה.
לירון בנית ששון
¶
תיקון סעיף 40
1.
בחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ״ד–1984 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 40(6), במקום ״כמשמעותו בסעיף 42ב״ יבוא ״כהגדרתו בסעיף 42א״.
2.
בסעיף 42א לחוק העיקרי, אחרי ההגדרה ״חוק תובענות ייצוגיות״ יבוא: ״״עניין כלכלי״ – כמשמעותו בסעיף 42ב;״עניין כלכלי-מינהלי״ - כמשמעותו בסעיף 42ג;״.
3.
בסעיף 42ד לחוק העיקרי –(1) בכותרת השוליים, במקום ״בבית המשפט המחוזי״ יבוא ״בבתי המשפט המחוזיים״
ואחרי ״בתל אביב-יפו״ יבוא ״ובחיפה״;(2) בסעיף קטן (א), אחרי ״בתל-אביב-יפו״ יבוא ״ובבית המשפט המחוזי בחיפה״.
4.
בסעיף 42ה לחוק העיקרי –(1) במקום סעיף קטן (א) יבוא:
״(א) עניין כלכלי שבסמכות בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו או שבסמכות בית המשפט המחוזי בחיפה יידון לפני שופטי המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי המוסמך כאמור; ואולם עניין כלכלי כאמור בסעיף 42ב(א)(1)(ו) יידון לפני שופטי המחלקה הכלכלית באחד מבתי המשפט המחוזיים כאמור, אף אם הוא בסמכות בית משפט מחוזי אחר.
(או) עניין כלכלי מינהלי יידון לפני שופטי המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו.";
(2) בסעיף קטן(ב), אחרי ״המחלקה הכלכלית״ יבוא ״בבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו״ והמילים ״כאמור בסעיף קטן(א)(2)״ – יימחקו;
(3) בסעיף קטן(ג)(1), במקום ״לפי סעיף קטן (א)״ יבוא ״לפי סעיפים קטנים(א) או (א1)״.
5 – תיכף נרצה לדבר על הסעיף הזה.
תחילה ותחולה
5.
תחילתו של חוק זה 30 ימים מיום פרסומו (בסעיף זה – יום התחילה) והוא יחול על הליכים בעניין כלכלי או בעניין כלכלי-מינהלי שהוגשו ביום התחילה ואילך;
לעניין זה –״עניין כלכלי״ – כמשמעותו בסעיף 42ב לחוק העיקרי;״עניין כלכלי-מינהלי – כמשמעותו בסעיף 42ג לחוק העיקרי.
לגבי סעיף התחילה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, לפני שנגיע אליו, אתן לך עוד, יש לי עוד רק שאלה. נניח שאנחנו מאשרים את זה, האם המשמעות היא שמקבלים תוספת של עוד שופטים או שהשופטים שנמצאים מקבלים איזה הכשרה או שהם מכשירים את עצמם, אבל הסך הכול הכולל של השופטים לא משתנה?
ענת ברקו (הליכוד)
¶
היום מאוד מאוד מקובל, שלימודי משפטים באים גם עם הרבה מאוד דברים אחרים, כולל כלכלה, כולל ראיית חשבון.
נעמה מנחמי
¶
בסעיף 42ד מוגדר שנשיא בית המשפט העליון, בהתייעצות עם נשיאי בתי המשפט המחוזיים הנוגעים בדבר, יקבע שופטים של בית משפט מחוזי שהם בעלי ידע וניסיון מקצועי בתחום למחלקה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
העומס באמת בבית המשפט בחיפה הוא כזה גדול שצריכים להוסיף עוד שופטים? אני סומך, כי אני חושב שצריכים להוסיף בעוד הרבה מקומות שופטים, אבל העומס הוא כזה גדול? אתן לא חייבות לענות על כל שאלה, לפעמים אנחנו מחייכים.
שירי לנג
¶
אני לא יכולה להצביע על שום בית משפט שאפשר להגיד שאין בו עומס באופן כזה שאנחנו לא צריכים תקנים?
ענת ברקו (הליכוד)
¶
יש מקומות שבגלל תפוקות לא מספיקות או לא מספקות יש עומס נורא גדול, כי קצב העבודה הוא מאוד איטי? אתם דורשים מכסות משופטים?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שאלתי: בית המשפט הכי עמוס זה בית המשפט העליון, אז למה לא נוסיף שמה עוד שני תקנים? נתחיל עם עוד שני תקנים לדוגמה. שנוסיף עוד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
גם את זה צריך וגם את זה. עכשיו דרך אגב עושים, מעבירים חלק מזה לבית המשפט המחוזי, כל אותם דברים שלא היה. אבל נוסיף.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז אני אגיד לך את התשובה: על גופתנו. על גופתנו, שזה דבר מדהים. טוב, זה סיפור. אני גם לא רוצה לחזור על התשובה של הנשיא ברק כשהצעתי את זה, והבאתי שני תקנים כשהייתי חבר ועדה. והוא בא לישיבה של ועדת החוקה כשהייתי רק חבר, והבאתי שני תקנים, על ידי טומי לפיד שהיה שר המשפטים, הבאתי אישור משר האוצר, שני תקנים, תשובתו הידועה, עד היום זה עוד מהדהד בחלל.
נעמה מנחמי
¶
לפני נושא התחילה, רק משהו טכני. בסעיף 40 – בית משפט מחוזי ידון באלה: (6) עניין כלכלי כהגדרתו בסעיף 42ב. אבל עניין כלכלי בהמשך בסעיף ההגדרות, 42א – אולי תסתכלו במסמך ההכנה, יהיה לכם יותר קל, בעמוד 2 – אז ב-40(6) כתוב: "עניין כלכלי – כהגדרתו בסעיף 42ב". אז למעשה אתם אפילו משנים מ"כמשמעותו" ל"כהגדרתו". בעוד שעניין כלכלי בסעיף ההגדרות, 42א, כתוב: "עניין כלכלי" – כמשמעותו בסעיף 42ב.
נעמה מנחמי
¶
אוקיי, אז תבדקו לנו את הנושא הזה, ומקסימום אנחנו נשנה בהתאם לצורך. אוקיי, אז בואו נדבר - - -
יזהר קנה
¶
אנחנו כמובן מברכים על זה בלשכת רואי החשבון. יש לנו ניסיון מצוין עם בית המשפט הכלכלי בתל אביב. העובדה שיש שופטים שיש להם את המקצועיות שנדרשת בנושאים הכלכליים/החשבונאיים, זה דבר שהוא מאוד מאוד עוזר. בדרך כלל זו דיסציפלינה שלמשפטנים קשה להיכנס אליה, מטבע הדברים. ולכן כשאתה יודע שאתה מגיע לאכסניה, שלאנשים יש הרבה ידע וניסיון, זה כמובן מאוד מאוד תורם. ואני חושב שאין לנו אלא לבוא ולברך על זה, כי לפחות בתל אביב אנחנו רואים יתרון מאוד מאוד גדול בדבר הזה.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אני הייתי מאוד שמחה שהם גם יבואו לדיון שלנו על המתמחים של המשפטים, כי לדעתי ללשכת רואי החשבון יש מה להגיד גם על זה.
יזהר קנה
¶
הגם שיש לנו הרבה מה להגיד בעניין המתמחים, אני רוצה להזכיר שההחלטה נמצאת בידי משרד המשפטים. הוא הגוף שעושה את הבחינות.
יזהר קנה
¶
לא היה שם פקטור. הוחלט לתת את הציון המיטבי מתוך מספר מסוים של שאלות. ככה הוחלט. והתוצאה בפועל כמובן הייתה על אחוז מעבר יותר גבוה, שנבע מהנסיבות הספציפיות של אותה בחינה. להזכיר רק, היו שתי בחינות. הייתה בעיה, לפחות לכאורה או לא לכאורה, בבחינה אחת, בבחינה השנייה לא הייתה בעיה, ולכן שם הציונים היו במתכונת הרגילה. אנחנו מאוד מאוד מקווים שהבחינה שהייתה לפני כמה זמן ויש עוד כמה ימים, שזה הבחינות של הסבב הזה, יעברו בשקט.
יזהר קנה
¶
אני לא זוכר במדויק, לדעתי 50 ומשהו אחוז, שזה אחוז נורמלי. דרך אגב, יש אצלנו שתי בחינות, אחת בחשבונאות ואחת בביקורת. למרות שתמיד הרעשים הם סביב החשבונאות, מה שמהווה שער יותר קשה להיכנס למקצוע הוא הבחינה בביקורת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אין לנו אמירה חוקית, אני אומר. אני עושה את הישיבה הזאת רק כדי להפגיש את הצדדים סביב שולחן שידברו, במקום שירוצו בכל מיני - - -
לירון בנית ששון
¶
בעצם כשהצענו את החוק אז הערכנו ש-30 ימים יספיקו כדי למנות שופטים. בדיעבד זה לא הספיק, כי עד היום לא מונו שופטים כאלה. והוועדה לבחירת שופטים אמורה להתכנס רק ב-27 במרץ.
לירון בנית ששון
¶
גם מרגע הבחירה בוועדה עצמה יש פרק זמן שחולף עד להשבעה בטקס אצל נשיא המדינה. ולכן ההערכה שלנו, ורצינו ללכת על הצד הבטוח, זה פרק זמן של חצי שנה. אבל אנחנו לא נאמר רק חצי שנה אלא נגיד: חצי שנה, או במועד מינוי השופטים למחלקה הכלכלית, לפי המוקדם. זה מה שאנחנו חשבנו להציע.
נעמה מנחמי
¶
אני רק אעיר שזה לא כל כך מקובל לכתוב במועד מינוי השופטים. נוסח אולי קצת יותר מקובל יהיה, אם אנחנו מכוונים לאזור החצי שנה, או לכתוב חצי שנה - - -
נעמה מנחמי
¶
כן, או השר יכול להקדים. או אולי לכתוב הסדר שהחוק ייכנס לתוקף בתוך 60 יום, ושהשר יכול להאריך את מועד התחילה לעוד 90 יום. משהו כזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זאת אומרת, אפשר אפילו שהחוק יחול מיד, אבל ההפעלה תהיה קצת יותר מאוחר, לא? זה ייראה כאילו שהשר לא מממש את החוק?
שירי לנג
¶
החוק אבל לא יוכל לחול אם לא יהיו שופטים במחלקה הכלכלית, כי החוק אומר שהתיקים צריכים להיות מנותבים לשופטי המחלקה הכלכלית.
שירי לנג
¶
אני הייתי מאוד רוצה לומר שבתוך 90 יום ימונו שופטי המחלקה הכלכלית, אבל הסבירות שזה יקרה בעיניי היא מאוד מאוד נמוכה. כי אם הוועדה רק מתכנסת בסוף מרץ, טקס השבעה בבית הנשיא הוא לא בתוך - - -
שירי לנג
¶
זה תהליך שלוקח זמן. גם אף אחד לא מבטיח לנו שתהיה הסכמה בוועדה. אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שהוועדה תמצא מועמד ותסכים עליו, ושהמועד בוועדה גם לא יידחה.
שירי לנג
¶
אני לא רואה איך אפשר לקיים את הוראות החוק אם אין שופט במחלקה הכלכלית, כי זו כל המשמעות של החוק.
לירון בנית ששון
¶
אנחנו הצענו שבעצם יום התחילה יהיה בתוך שישה חודשים מיום פרסומו או במועד מינוי השופטים למחלקה הכלכלית, לפי המוקדם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אני אגיד לכם: אם אתם מתלים את זה במינוי, המשמעות היא שהשר יוכל – אנחנו יוצאים עכשיו מתוך רצון טוב שרוצים וכו', אבל אם נניח ישתנה מזג האוויר - - -
שירי לנג
¶
לא, אבל אני אומרת שישה חודשים. לכל היותר שישה חודשים, וזה לפי המוקדם. אז לכל היותר שישה חודשים, או אם המינוי היה קודם לכן, אז אפשר גם קודם לכן. כי זה לפי המוקדם. זאת אומרת, מה שבא קודם.
שירי לנג
¶
אפשר לכתוב: בעת המינוי, ולא יאוחר משישה חודשים. בעצם זו המשמעות. זה בעת המינוי ולא יאוחר משישה חודשים.
לירון בנית ששון
¶
התייעצתי עם הנוסח חוק. הם אמרו שזה אפשרי. לא אמרו לי על מקומות, אני יכולה לבדוק, אין לי כרגע כאן דוגמאות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תבדקו. להערכתי בתוך חצי שנה זה אומר שזה יכול להיות גם בעוד חודשיים. תנסו לבדוק.
נעמה מנחמי
¶
כן, אבל אני מזכירה שאנחנו כן רוצים ודאות. וכאילו בתוך חצי שנה זו איזושהי אמירה קצת עמומה.
שירי לנג
¶
אפשר אולי: לא יאוחר משישה חודשים – החוק ייכנס לתוקף בתוך תקופה שלא תהיה מאוחרת משישה חודשים.
נעמה מנחמי
¶
והכנסת יכולה להסמיך את השר במקומה להגיד מהו היום שבו זה מתחיל. אבל מישהו צריך לכתוב את היום הזה שבו מתחילים. כלומר, או שכותבים עכשיו מהו היום שבו מתחילים, או שמסמיכים מישהו אחר להגדיר את היום שבו יתחילו. אבל אי אפשר - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, נוסח של או בתוך חצי שנה, לא יאוחר משישה חודשים, נוסח כזה, בוא נלך אחד-אחד, אתם יכולים עכשיו בטלפון לבדוק שזה נוסח שיכול ללכת?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נוסח שבתוך שישה חודשים או לא יאוחר משישה חודשים, אם זה נוסח שכן אפשר לכתוב. אחר כך נבדוק ותבדקו גם, אם זה צריך שגם יהיה מה שנקרא יום תחילה או שמישהו יחליט, למרות שכותבים שיש אופציה, ואז צריכים להוסיף שהשרה בצו או אני יודע - - -
שירי לנג
¶
אפשר אולי, שוב: בעת המינוי, ולא יאוחר משישה חודשים. ואז מבטיחים שבעת המינוי, כי זאת תהיה המשמעות, הצו הרי יקבע את מועד המינוי.
נעמה מנחמי
¶
שנייה. - - אם אני עכשיו אדם שרוצה להגיש תביעה בבית המשפט, ואני צריכה לדעת אם זה בבית המשפט הכלכלי או בבית המשפט המחוזי הרגיל, אני רוצה שאני אוכל להיכנס - -
נעמה מנחמי
¶
- - לראות צו או דבר חקיקה כלשהו, לרבות חקיקת משנה. הודעה על מינוי היא לא חקיקה, גם לא חקיקת משנה, זו הודעה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, למה הוויכוח? אתם יכולים בטלפון אחד לנסות לבדוק את זה עכשיו, כדי שנדע נוסח? את מי תשאלו? חמש דקות?
לירון בנית ששון
¶
מה שאנחנו מציעים זה שיהיה כתוב שהתחילה של חוק תהיה ארבעה חודשים מיום פרסומו, עם אפשרות של השר להאריך את זה בצו בחודשיים נוספים.
נעמה מנחמי
¶
רק אני אקריא את הסעיף, כדי שזה יהיה ברור: והוא יחול על הליכים בעניין כלכלי או בעניין כלכלי-מינהלי שהוגשו ביום התחילה ואילך. זאת אומרת לא תהיה העברה של תיקים, רק מה שהוגש מחדש. זה גם ההסדר שהיה, נדמה לי - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסדר. אז הם אומרים: ארבעה חודשים, והשר יוכל להאריך את זה בעוד חודשיים, אם יהיה צורך.
נעמה מנחמי
¶
עכשיו, אתם מדברים על הוגשו ביום התחילה. כלומר גם אם זה נמצא עדיין בקדם משפט בבית משפט רגיל, זה לא יעבור למחלקה הכלכלית. זו הייתה כוונתכם?
שירי לנג
¶
כי אחרת המשמעות היא שאנחנו צריכים עכשיו לפנות לכל שופטי המחוזי חיפה, שיבדקו אצלם במלאי שלהם איזה תיק הוא תיק שעונה להגדרה של בית משפט כלכלי שלא התקיים בו קדם. זה מצריך כאילו הרבה עבודה.
שירי לנג
¶
כן. עכשיו, אין מניעה גם שאם לא התקיים קדם, אז בהחלטה מנהלית יעבירו את זה לשופט, לא צריך את זה בחקיקה.
נעמה מנחמי
¶
אני רק מדגישה שלפי סעיף 42ד שר המשפטים בהסכמת נשיא בית המשפט העליון יקבע בצו את המספר המרבי של השופטים במחלקה הכלכלית. והצו לגבי המחלקה הכלכלית בתל אביב קובע שלושה שופטים או חמישה במקרה של היעדרות של אחד מהם, ושבעה בתקופה של הפגרה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נשמע מושלם. אתה כלכלן מה שנקרא. רגע, אני צריך לעשות גיוס? טוב, אז אם כך, מי בעד לאשר את החוק? ירים את ידו.
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת חוק בתי המשפט (תיקון מס' 81) (הקמת מחלקה כלכלית בבית המשפט המחוזי בחיפה), התשע"ח–2017, אושרה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
וואו, אושר פה אחד.
ואני מקווה מאוד שבאמת זה יהיה תחילת דרך – אל"ף, למקצע שופטים בתחומים מסוימים, שאנחנו יודעים שיש שמה באמת ביקוש גדול; בי"ת, להגדיל את מספר השופטים, כי פה אנחנו מגדילים בסך הכול את מספר השופטים; וגימ"ל, באמת לעשות פריסה, שלא יצטרכו לנסוע נניח מחיפה או מקרית אתא או קרית מוצקין, לנסוע לתל אביב, אלא יהיה להם פתרון בצפון. ויכול להיות שבעקבות זה יהיה יום אחד בדרום, ויום אחד בירושלים אולי, אם יהיה צורך.
טוב, אז שיהיה לכולנו בהצלחה. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:47.