ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-02-28OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 125
מישיבת הוועדה המיוחדת ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור
יום שלישי, כ"ח בשבט התשע"ח (13 בפברואר 2018), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 13/02/2018
שקיפות בניהול רחבת הכותל
פרוטוקול
שקיפות בניהול רחבת הכותל
הרב שמואל רבינוביץ - רב הכותל
מרדכי (סולי) אליאב - מנכ"ל הקרן למורשת הכותל
גדעון מרמולשטיין - הקרן למורשת הכותל המערבי
אלי ביתן - חשב משרד ראש הממשלה
משה דגן - מנכ"ל, הרבנות הראשית לישראל, המשרד לשירותי דת
יעקב אלתר - ממונה דוברות והסברה ברבנות הראשית, המשרד לשירותי דת
פנחס טננבאום - עוזר הרב הראשי לישראל, המשרד לשירותי דת
נחמה עזר - מ"מ מרכזת בכירה, משרד ראש הממשלה
בצלאל זיני - מנהל המטה המשותף המטה המשותף לשמירה על קדושת הכותל
תני פרנק - ראש תחום דת ומדינה, נאמני תורה ועבודה
אייל צור - עמית מחקר, פורום קהלת
ענת הופמן - ראש המרכז הרפורמי
נועה סתת - מנהלת המרכז הרפורמי, התנועה הרפורמית
ידידה וולף - הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה
אריאל מואב - רכז מחקר ופעילות ציבורית, עמותת עתים
מיכה עשת - ראש הקבוצה, קב׳ תומכים במתווה הכותל
יורם זמוש - קב׳ תומכים במתווה הכותל
יזהר הס - מנכ"ל התנועה המסורתית
שגיא אהרון - נציג התנועה המסורתית
נריה כנפו - מנהל מכון על משמר הכנסת, מבית התנועה המסורתית
רבקה כספי - מנכ"לית JFNA ישראל וסגנית נשיא בכירה
סיון יעקבסון - דוברת, קולך-פורום נשים דתיות
פנינה רוזובסקי - מתנדבת, מעורבות
צח בורוביץ - שדלן/ית (ח.ב. הקבינט ישראל בע"מ), מייצג/ת את נשות הכותל
אנחנו נפתח את ישיבת ועדת השקיפות. אמורים להיות פה, חיכינו קצת לחברי הכנסת שיזמו את הדיון הזה, יש פה שורה ארוכה של חברי הכנסת בין היוזמים, אבל הם עדיין לא הגיעו לכאן. תודה רבה לחברות הכנסת שכן הגיעו לכאן, ליעל כהן-פארן ולקסניה סבטלובה, וחבר הכנסת מלכיאלי, סליחה, ואנחנו כן נודה על הבקשה לחברת הכנסת עליזה לביא, ליהודה גליק, תמר זנדברג, מיכל רוזין, רחל עזריה, נחמן שי, מרב מיכאלי ויואל רזבוזוב. כולם יוזמי הדיון ומקווה שהם יגיעו לכאן בהקדם.
הדיון הזה מתרחש על רקע כמה סיפורים שקרו לאחרונה בנושא הכותל. גם על המחיצה החדשה בין עזרת הגברים לעזרת הנשים, שעלותה מיליוני שקלים. שלום, עליזה, אנחנו בדיוק ציינו שיזמת את הדיון הזה ותיכף - - -
מיד נדבר גם על זה. עזרת נשים בעלות של מיליוני שקלים, הקמת מחיצה שנעשתה ללא היוועצות וללא התראה, שמצטרפת לשורה של אירועים מעוררי מחלוקת, כמוהם לכנס ולתצוגת הפרארי שגילינו ברחבה, וגם עליה לא התקבלו עדיין תשובות מספקות. האירוע שקרה ממש לפני שבועיים, בהחלטה שלא לאפשר לעיתונאיות ולצלמות להיכנס ולצלם, לתעד את הגעתו של סגן הנשיא פנס, ועוד ועוד ועוד.
הדיון הזה לא מתרחש לראשונה, התקיימו כאן דיונים על מה שקורה ברחבת הכותל ועל השימושים שנעשים בה, על ההחלטות שמתקבלות, בין אם החלטות שמערבות גורמים מסחריים, שלא ברור מה מטרתם ומדוע הכותל שלנו משמש בכלל כמרחב פעולה לגורמים מסחריים ולאינטרסים כלכליים ואת מי האינטרסים האלה משרתים, כמו גם היעדר שקיפות מוחלט בנהלים, בהחלטות, בפרוטוקולים. ולזאת אני רוצה לציין את העובדה המצערת מאוד, שרב הכותל שהוזמן לדיון, שהדיון הזה נקבע לפי הלו"ז שלו, כבר לפני זמן ארוך מאוד, מאז שחברי הכנסת ביקשו את הדיון הזה, הוא נקבע אך ורק לפי לוח הזמנים של רב הכותל שאני בטוחה שהוא צפוף מאוד, אבל אתמול, בשעות המאוחרות של הערב רב הכותל הודיע שהוא לא מתכוון להגיע לדיון הזה, על אף שניסינו לקיים איתו שיחות בטלפון - - -
הוא הבטיח שיחזור לשיחות הטלפון, גם שלי, גם של חברת הכנסת לביא, ולא עשה את זה, לא ענה לאף אחת מפניות הוועדה. המזכירוּת שלו לא ענתה.
נכון, חד משמעית. מנהלת הוועדה ניסתה לפנות מספר פעמים ולתאם את הלו"ז. אני רוצה להגיד שהדבר הזה לא מקובל על הוועדה. רב הכותל בתפקידו הרם מקבל שכר נאה כעובד מדינה, שכר מכובד, אני בטוחה וסומכת עליו שהוא יעשה בו את השימושים הנאותים, אבל כעובד מדינה וכשליח ציבור הוא צריך להתייצב בפני ועדות הכנסת כשהוא נקרא לכאן והעובדה שנמצא איתנו המנכ"ל, ותודה שהצטרפת אלינו, אבל היא לא מספקת. גם לרב הכותל יש חשיבות, משמעות וחובה לתת תשובות לציבור. אגב, לא רק כשמתרחשות הסערות התקשורתיות בהקשר לכותל, אלא גם ביום יום ובעיקר עכשיו, כשאנחנו מנסים להבין איך מתקבלות שם החלטות באתר שהוא חשוב לכולנו וחשוב ליהודים מכל רחבי העולם, מכל הזרמים וכו'.
העובדה שהוא מזלזל בכנסת היא מצערת מאוד. אני אפנה ליושב ראש הכנסת בעניין הזה. אנחנו גם בעיצומה של העברת חוק שתחייב אנשים שמקבלים שכר מהמדינה להתייצב בפני ועדות הכנסת, כולל הטלת סנקציה במקרה שהם לא מתייצבים, כי היום הסנקציה לא מספקת ולכן אנחנו ערים למצבים כאלה שמחלישים את עבודת הכנסת, גורמים לזה שבמקום שחברי הכנסת יעשו כאן את עבודתם, מצבים מהסוג הזה גוררים אותנו להגיע לבג"צ ואחר כך לחטוף את ההשלכות מכך, מאחר שזה מעשה שהוא לא מעוּדד על ידי - - -
אבל הדבר הזה, שתבינו, הוא לא מכבד את ועדות הכנסת, הוא לא מכבד את הציבור הישראלי - - -
אני חושב שהרב לא צריך לבוא. אני גם אמרתי בכמה מקומות שאני חושב שהרב לא צריך לבוא לפה - -
אני אמרתי ואני חוזר עוד הפעם, אני ביקשתי בכמה מקומות, אמרתי את זה בראיונות מסוימים שלי, בעקבות הדיון הזה, ש - - -
שלחו מנכ"ל. כל דיון פה מגיע יושב ראש הדירקטוריון? מנכ"ל משרד הפנים בא לכל דיון בוועדת הפנים?
סליחה, נתתי לך לדבר, עכשיו אל תפריע לי. רב שמקבל כסף מאזרחי ישראל, שתפקידו הוא שירות ציבורי, הוא שליח ציבור, הוא חייב גם לבוא ולתת דין וחשבון ולדווח על פעילותו.
אחרת, שיסלח לי ולא יקבל את המשכורת הזאת. עם כל הכבוד. אני לא מקבלת את הדבר הזה. ואתה, מה שעשית עכשיו מחליש את עבודת הכנסת בצורה מאוד משמעותית.
אם הוא לא יודע לתת דין וחשבון למדינה ולא יודע לבוא ולתת דין וחשבון לציבור, שלא יקבל כסף מהציבור. מצטערת.
אני מבקשת קודם כל, אני אאפשר קודם כל ליוזמי הדיון ואחר כך אני אאפשר לחברי הכנסת וכמובן למנכ"ל. יש לנו פה שורה ארוכה של שאלות בנוגע לשקיפות הפעילות שלכם ומשם נמשיך. עליזה, בבקשה.
תודה, גברתי יושבת הראש. הדיון הזה נעשה על פי בקשתי, אני רוצה לתאר את מצבנו פה בכנסת ישראל. אני ביקשתי מנשיאות הכנסת לקיים דיון מהיר במציאות המאוד עגומה שקורית ברחבת הכותל. אין דין ואין דיין. אין הבנה של מה כן ומה לא, מי מאשר ומי לא מאשר, איך הדברים נעשים, איך מצד אחד נשים מוצאות את עצמן - - - זו לא פעם ראשונה, אני פניתי כבר לפני כמה שנים, ביקשתי מרב הכותל לבוא ולראות איך בדרכי נועם ושלום מקלים את המציאות בכותל.
כמו שאתם יודעים, הכותל, המחיצה בו מחלקת את הכותל, חמישית משטח הכותל זה עזרת הנשים וארבע חמישיות משטח הכותל זו עזרת הגברים. מי שמבקר או מבקרת בכותל יודעים שעזרת הנשים חשופה לגשם, כל המציאות שם היא אחרת לגמרי, אין מיזוג אוויר, הסידורים שנמצאים במדפים חשופים לגשם ועוד ועוד. בעקבות פנייה שלי וגם של אחרים, קצת שוקמה עזרת הנשים, החדרים שהתגלו שם איכשהו קצת, אבל זה שונה לגמרי לגמרי לגמרי ממה שקורה בעזרת הגברים, מי שמכיר יודע שהיא מכוסה בחלקה הגדול, אפשר להתפלל בשקט ועוד ועוד.
התשובות שאני קיבלתי היו מאוד מאוד מאוד לא מספקות ומאז לא מעט פעמים ניסינו שוב לשוחח, לבקש, לדבר, ולא נענינו. מה שראינו, ולצערי הרב, זו הגבהה של מחיצה. גם המחיצה, מי שמכיר ויודע, היא מחיצה שמגיעים, אני לא מדברת על המחיצה בין עזרת הגברים לעזרת הנשים, המחיצה שמגיעים לכותל ישראל, פתאום הלכה וגבהה. מי החליט על זה? איפה התקבלה ההחלטה? רק המחיצה שמגיעים לכותל ישראל.
בנוסף, גברתי, המחיצה בתוך הכותל, רק לאחרונה נודע לנו שמיליון שקלים הוקדשו למחיצה חדשה, עוד יותר גבוהה, פחות נוחה. אני בבר המצווה של הבן שלי לא הצלחתי לראות אותו. הייתי צריכה להביא כל מיני כיסאות קטנים כאלה, כמו כל האימהות והדודות והסבתות, כי מישהו החליט שאנחנו לא חלק ולא צריכות להיות חלק מהשמחות המשפחתיות. וכך אנחנו מוצאים את עצמנו, לא ברור איך ומי מחליט ולמה. טקסים שמאשרים, ברחבה הישראלית, לא ברחבת הכותל, ברחבה העליונה, לטקס הזה כן ולטקס הזה לא, ההיא כן וההוא לא. ואנחנו באים ושואלים מי קובע, מי מחליט, למה, על מה?
ואני מבקשת דיון מנשיאות הכנסת, אבל לא מאשרים לי. ואז הגעתי אלייך וביקשתי דיון כאן בוועדת השקיפות, כי מצרים את צעדינו. את מדברת על החלשה, על חברי כנסת שפועלים כנגד הכנסת, פה בנשיאות הכנסת לא אישרו לנו דיון. אבל גם את אמרת לי, 'עליזה, אני לא יכולה לאשר לך את הדיון, כי את צריכה להביא כמה חברי כנסת כי המנדט של הוועדה שלי הוא כזה וכזה'. אז באמת קודם כל אני רוצה להודות לחבר הכנסת יהודה גליק ולחברת הכנסת זנדבדרג ומיכל רוזין ועזריה ונחמן שי ומרב מיכאלי ויואל רזבוזוב ולחברי הכנסת שנמצאים כאן - - -
בשמחה, והוא גם נקבע במהירות האפשרית. שוב, בהתאם ללו"ז של רב הכותל שהחליט לקבוע, אבל לסגת.
שנייה, תני לי להשלים את המשפט שלי. חשוב לי לציין את זה לפרוטוקול. אלה הדברים שאת אמרת לי. אני רוצה לדבר על עבודת הכנסת, בין השאר. אני הבנתי שיש בקשה של גברתי שיהיו עוד חברי כנסת שיפנו במכתב, מה שאת אמרת לי זה שלבד אני לא יכולה לקבל את ה - - -
בחריג, על אף שלא אושר לך דיון דחוף בנשיאות אני קיבלתי ונעניתי לבקשתך לאשר פה דיון בנפרד מדיון דחוף בנשיאות. ותודה רבה.
אז אני אספתי את חברי הכנסת והגשתי בקשה, הבקשה אושרה ואנחנו מודים לך מאוד על קיום הדיון במהירות האפשרית בנושא המאוד מאוד חשוב הזה. אנחנו נמצאים במציאות שאין דין ואין דיין בכותל. אני רוצה לבקש ואני רוצה אותך, סולי, שיש לי הרבה מאוד כבוד והערכה לעבודה הנהדרת שנעשית בכותל, אבל היא הולכת לכיוונים מסוימים, שבכיוונים אחרים אני רואה פערים מאוד גדולים.
לא יכול להיות, במקום הקדוש והלב הפועם של העם היהודי, שלא תישמענה ולא תתאפשרנה דעות נוספות, רגישות, הבנות. איך עושים את זה נכון? איך עושים את זה ביחד? אנחנו נמצאים במדינה שהיא מדינה יהודית ומדינה דמוקרטית, שיש לה כללים ויש לה סדר ודברים וצריך לראות מה עושים במקום הזה כדי להחזיר את האהבה ואת השקט ואת השלווה. הדיון הזה כאן היום הוא מהמקום של היחד, הוא מהמקום של בוא נייצר את הדיאלוג הזה.
זה לא סוד, אני הגשתי בשם 'יש עתיד' הצעת חוק, הצעת חוק שמבקשת שתהיה ועדה בכותל, ועדה ציבורית שתורכב ממשרדי ממשלה, מנציגי ציבור ומי שבדרך כלל מרכיב מועצה ציבורית שמתעסקת במקומות דומים. כשאנחנו באים ולומדים את המקום של הכותל, את המיקום שלו בהיררכיה שמשווה אותו למקומות קדושים ובכלל גם לא כל כך ברור לנו איך הדברים נקבעו.
אז לפני שיהיה חוק אני חושבת שהדיון הזה מבקש לבוא ולהבהיר ולשמוע גם את עמדתכם וללמוד גם על תהליך קבלת ההחלטות שלכם. הנה קח כדוגמה את המחיצה, את הכסף שהוקצה לה, איפה התקבלו ההחלטות, למה יש כזה פער, איך זה קורה שיש פרארי אדומות שמגיעות והועברו אליכם השאלות. אבל אני רק רוצה להבהיר שבאמת פנינו לשלום והגיע הזמן שנחזיר את השלום, את האהבה, את היחד, ונבין כולנו שהכותל הוא ביתי בית תפילה ייקרא לכל העמים.
תודה, גברתי יושבת הראש, על קיום הדיון החשוב הזה. קודם כל אני רוצה, כן, גם להביע את המחאה שרב הכותל, למרות שנקבע איתו הדיון מראש בחר שלא להגיע. אני די נדהמת להבין שחבר כנסת מהמשכן בעצם קרא לו שלא להגיע ובכך פוגע במקום שלנו, בעבודת הכנסת, במקום שלנו כמי שמבקר את עבודתם של נציגים ששלחנו. הרי רב הכותל לא נמצא שם מרצונו הטוב, יש חוק במדינת ישראל, חוק המקומות הקדושים, להבטיח שהמקומות הקדושים יפעלו כסדרם ולא יחללו בהם את הקודש והם יהיו פתוחים לתפילה ולבני כל הדתות למעשה והוא ממונה, מתוקף התקנות שקבע השר כבר לפני 40 ומשהו שנים כממונה על המקומות הקדושים. זה לא שהוא סתם איזה מתנדב שמגיע לשם והוא מקבל גם משכורת נאה ממדינת ישראל.
אני רואה שפונים אליך, אדוני מנכ"ל הקרן למורשת הכותל כמנהלו, אני לא כל כך מבינה את ההיררכיה. אני מבינה שמי שממנה אותו זה משרד הדתות, נכון? הוא עובד ציבור?
בקיצור, הקרן למורשת הכותל היא לא המנהל של רב הכותל. רב הכותל ממונה על ידי הממשלה מתוקף חוק של הכנסת ותקנות מכוחו ולכן ראוי היה, כדיווח לכנסת, שרוצים לשאול אותו שאלות, שהיה מופיע כאן. זה לא משפט שדה, זה לא שום דבר, אנחנו מדברים פה יפה, אנחנו לא נכנסים באף אחד. אני מאוד מצטערת, לקרוא לוועדה משפט שדה זה לגמרי, חברי חבר הכנסת מלכיאלי, לקחת את הדיונים בכנסת למקום שאתה לא רוצה להיות שם, אתה מזלזל בהם, אתה הופך אותם למה שהם לא.
אבל הוא לא כאן. איך יהיה דיון יעיל אם רב הכותל לא פה? אתה עודדת אותו לא להגיע ולכן הדיון ממש לא יהיה יעיל.
אתה מוזמן לבוא לדיוני ועדת השקיפות מתי שאתה רוצה ולבחון את יעילות הדיונים וגם לקרוא את הפרוטוקולים לפני שאתה מדבר על משפטי שדה. זה ממש זלזול בוטה בכנסת.
מראש פגעת בו בזה שקראת לרב הכותל לא להגיע. נקודה. אנחנו מדברים לאוויר ולמצלמות ולחברים שנמצאים כאן.
אני אומרת, המנכ"ל של הקרן למורשת הכותל הוא לא מנהלו של רב הכותל. תראו, גם יזמנו דיון, הצעה לסדר, לפני כחודשיים, אחרי אותו סיפור של הפרארי בכותל, שהגיעו רכבי פרארי לאיזה אירוע יחצ"ני של חברת פרארי, ששאלנו את עצמנו פשוט איך זה יכול להיות דבר כזה, מי מאשר להם דבר כזה? היה על זה דיון במליאה, היה אמור להתקיים דיון, להבנתי הוא נדחה באחת הוועדות, ועדת החינוך, לדעתי והוא לא התקיים. התחושה היא - - -
חבר'ה, אני לא מבינה את ההתנהלות הזאת. אתם רגילים - - - כולם רגילים פה, אני מבינה שמתפרצים בוועדות. פה בוועדה מדברים בסבלנות ומקשיבים אחד לשני. מי שזה לא מוצא חן בעיניו שייצא מהוועדה.
התחושה היא שיש, אמרה חברתי, חברת הכנסת לביא, שאין דין ואין דיין, אז לא שאין דין ואין דיין, יש שריף. הוא אחראי על הכותל והתחושה היא שההתנהלות שם נתונה להחלטתו וזה מינוי לכל החיים והוא לא מגיע לפה, אף אחד אפילו לא יכול לבקר אותו וכל ביקורת שנשמעת היא לא לגיטימית.
יש פה שאלות מאוד בסיסיות, הרי הוא קיבל לידיו סמכויות מרחיקות לכת, להחליט על מה מנהג המקום. זו סמכותו, להחליט מה מנהג המקום, איך הוא מפרש אותו? הוא החליט. הרי כולם יודעים שלפני קום המדינה התפללו שם גם בצורה מעורבת, לא הייתה מחיצה, נכון? אבל - - -
זה היה מקום קדוש גם אז וזה מקום קדוש גם היום והוויכוח הוא על ההתנהלות על הרחבה והאם אני היום כאישה חייבת לעמוד רק בצד אחד והוא גם הצד המאוד מאוד מצומצם של הרחבה, פחות מרבע מהרחבה.
והיום כך זה מונהג. מי החליט שזה מנהג המקום? האם זו החלטה שהתקבלה פה בכנסת? האם זו החלטה שהתקבלה בממשלה או שזו החלטה של רב הכותל? וזה המצב היום. היום אנחנו, אם אני מגיעה לבר מצווה, אני צריכה לעמוד על כיסאות כדי לראות את חתן בר המצווה. אין לי בנים, יש לי רק בנות, אז אני לא בסיטואציה שזה הבן שלי. הייתי מאוד כועסת ולא הייתי עושה בכלל בר מצווה בכזאת סיטואציה לבן שלי ולכן הייתי הולכת לרחבה המעורבת, לעזרת ישראל.
כשאני אומרת כאן חד וחלק, זה הדיון פה היום, כל ההתנהגות לקיום מתווה הכותל שמגיעה מרב הכותל, שמגיעה מהרבנות הראשית, היא הסיפור פה. ההחלטות שזה מנהג המקום ולא יהיה שום דבר אחר זה פשוט לא ייתכן, לא מקובל ולא צריך להיות ולא יכול להיות ובזה אסיים. החלטה של בן אדם אחד שמונה לכל חייו לפני כמה עשרות שנים. תודה רבה.
אז קודם כל תודה על כך שאנחנו מקיימים את הדיון החשוב הזה. אני חושבת שכל עוד אנחנו לא יכולים באמת לשאול את השאלות החשובות כל כך את רב הכותל - - - לי הייתה הזדמנות לבקר שם והודרכתי גם על ידי סולי, שזה היה באמת ביקור מאוד נחמד, אבל יחד עם זאת היינו רוצים לראות כאן בוועדה הסטטוטורית של הכנסת, כן, זה המקום שבו שואלים שאלות, את האנשים שמקבלים כסף, משכורת, מהמדינה. מה לעשות שגם רב, כמו כל אחד אחר, כן, חייב להתייצב לוועדה הזאת ואני מקווה שאנחנו כן נוכל לקדם את העניין הזה, כדי שבאמת גם רב הכותל יידע שיש אחריות על כך שהוא לא מופיע.
יש פה לחברי הכנסת שאלות רבות באשר להתנהלותו, במקום שהוא קדוש לכל העם היהודי, לכל יהודי באשר הוא, בין אם זה יהודי ששייך לאחד הזרמים, בין אם זה יהודי חילוני, אתאיסטי, כזה שגר פה, כזה שלא גר פה, לכל העם היהודי. כך היה מאז ומעולם. אז שבן אדם אחד גם יקבע מתי הוא מסיים את תפקידו, או מתי בעצם הוא לא מסיים את תפקידו, מה מנהג המקום, כשזה רק בעצם בראש שלו, של מה שהזרם שלו, כך זה מנהג המקום, כך הוא החליט.
היינו רוצים לשאול אותו מה דעתו בנושא הגבלת הכהונה לתפקיד, כיצד מתאפיין שיתוף הפעולה שלו עם משטרת ישראל, כיצד נקבעים נהלי אבטחה בכותל, כיצד קורה שנשים עיתונאיות, צלמות שבאות לבצע את העבודה שלהן, מודרות ומודחקות לאיזה פינה שהן צריכות להתגודד שם מאחורי הגברים כאילו שהן מבקשות איזה צדקה, איזה טובה. ממתי זה? מה קורה פה בכלל?
כל הדברים האלה, למשל שאלות כמו הסדרנים והסדרניות, מי שעובד שם. האם הם עוברים ועוברות הכשרה כלשהי ומטעם מי הם עוברים את ההכשרה הזאת? האם הם מוצבים שם מטעם הקרן למורשת הכותל? או האם הם עובדי הקרן, או שהם עובדי חברה חיצונית? איך בוחרים אותם ולמה הם נמצאים שם בכלל? האם יש צורך בהם, האם יש צורך להגדיל את הנוכחות שלהם או לא?
יש הרבה שאלות, שחלקן הן טכניות, חלקן מהותיות מאוד. ואני עוד פעם מצרה על כך שבמשכן הזה אנחנו עדיין שומעים דעות כמו הדעה של חברי ח"כ מלכיאלי על זה שהכנסת זה משפט שדה. עם גישה כזאת אנחנו לא נגיע רחוק. עם כל הדיבורים על אהבה ואחדות העם היהודי, שאנחנו שומעים אותם כמו - - -
אז אני רוצה להגיד לך, או שאתה מתייחס למוסד הזה, שאתה נמצא בו בעצמו, בכבוד, ואתה מכבד את, מנהג המקום אתה אמרת? אז מנהג המקום זה דמוקרטיה ובמנהג המקום בכנסת, כן, זה שמזמינים כל פקיד, כל בן אדם, כל אחד, כל רב שמקבל משכורת מהמדינה, הוא חייב לבוא ולהתייצב, כמו שרבנים מתייצבים בוועדות אחרות, בוועדת העלייה והקליטה, שאני יושבת שם, בוועדת הפנים שאנחנו דנים שם בשאלות כאלה ואחרות, כשרות וסוגיות כאלה ואחרות שקשורות לתפקידם.
אז לא נותר לי אלא רק לקרוא לכך שאנחנו בפעם הבאה שנתכנס אנחנו כן נזכה לראות את זיו פניו של רב הכותל, נוכל לשאול אותו את השאלות, ואם הוא לא יבוא אז יבואו סנקציות כאלה שבאמת יבוצעו ולא רק יהיו שם לפרוטוקול, לרישום בלבד.
טוב. תודה רבה, גברתי יושבת הראש וכל הנכבדים שסביב השולחן. ראשית, אני מברך מאוד על הדיון. אני חושב שהכותל, ללא כל ספק הוא מקום מאוד מרכזי לעם ישראל ומדינת ישראל ומן הראוי שהוא יעלה לדיון כאן לא פעם ולא פעמיים, בכנסת, גם בוועדה הזו, שהיא ועדה חשובה, וגם בוועדות אחרות. עצם הדיון אני חושב שהוא דיון חשוב ואני לא מציע שמישהו מאיתנו יעשה דה לגיטימציה, דווקא לאור חשיבותו ומרכזיותו של הכותל אני חושב שמאוד ראוי שהכנסת תעסוק בו.
אני גם, חבר הכנסת מלכיאלי, ידידי היקר, חלוק עליך. לבוא לכנסת זה לא פחיתות כבוד, ראש הממשלה מגיע לכנסת, נשיאת בית המשפט העליון הופיעה כאן בדיון בשינוי שיטת הסניוריטי ולא ראתה בזה פחיתות כבוד ולכן אני לא חושב שלו רב הכותל היה המגיע זו הייתה פחיתות כבוד.
רגע, מיכאל, תן לי, אני עכשיו אומר את דעתי. אני משוכנע שכולנו היינו מתייחסים אליו בכבוד רב ולו מישהו היה מבזה אותו אני בטוח שיושבת ראש הוועדה הייתה תובעת את כבודו, כפי שהיא עושה בדיונים אחרים. אפשר להתווכח, אפשר לדבר, יחד עם זה אני אומר, לך, גברתי יושבת הראש, אני חושב שנשלח כאן דרג מאוד בכיר, מנכ"ל. כמו שראש הממשלה לא מגיע לכל דיון, נשיאת בית המשפט העליון לא מגיעה לכל דיון בוועדת חוקה, לכן אפשר שיהיה דיון שהוא לא יופיע. זה לא ששלחו פה איזה מין דרג זוטר, פקיד שלא יודע מה לענות ויגמגם. נדמה לי שמנכ"ל הקרן הוא סמכות. הלוואי שמנכ"לי משרדי הממשלה -- -
אמרתי בהתחלה, אני אומר את שני הצדדים, אנחנו מכירים דיונים בוועדה ש - - -
אז יש לי הצעת ייעול. אנחנו ניתן אחר כך למנכ"ל לדבר, ככל שיהיו שאלות - - -
אני מציע שנקיים את הדיון הענייני ונראה איזה תשובות אפשר לקבל. אני חושב שהמנכ"ל, לדעתי את רוב התשובות יוכל לתת. אנחנו מתמודדים לא פעם בוועדה ששולחים לנו איזה פקיד זוטר בדרג ח' שבקושי יודע לענות על משהו. פה באמת הגיעה נבחרת, לא רק המנכ"ל, גם האנשים לידו שלהערכתי יידעו לתת תשובות למרבית השאלות, ואם יהיו שאלות שלא נקבל תשובות, אז או שנבקש השלמות בכתב, או שנקיים כאן עוד דיון. אני מציע שנעסוק בעניין ולא בשאלה מי התייצב ומי לא התייצב.
לגופו של עניין, הכותל חייב להיות מקום שמאחד את עם ישראל כולו. את אזרחי מדינת ישראל, את יהדות העולם שנמצאת בתפוצות ורוצה, ואנחנו מאוד רוצים שהיא תשמור על קשר וזיקה עם מדינת ישראל עם מורשת העם היהודי, שהכותל הוא בהחלט סמל מאוד מאוד מרכזי במורשת הזאת של העם היהודי. למיטב שיפוטי והכרתי הגורמים שמנהלים בנאמנות הציבור והנאמנות שלנו, של הכנסת, של הממשלה, את המקום הזה עושים כל יכולתם באהבה גדולה, במסירות אין קץ כדי לקרב. קודם כל כדי לפתח, צריך לראות מה קורה בכותל, והרב, לא רק זה, הקרן למורשת הכותל מתעסקת בכל מה שמסביב לכותל, בחפירות ובאתרי הביקור ולאחרונה הייתי שם עם משפחתי באיזה פרויקט בר מצווה וראינו, כל עם ישראל, דתיים וחילוניים, וימניים ושמאלנים ומסורתיים ואני לא יודע, ואמריקאים, את כל השפות שיש בעולם אתה יכול למצוא שם, מתרגשים ובוכים, מעל הכותל, מתחת לכותל, מול ההיסטוריה של העם היהודי. באמת, אני אומר לך, אדוני, איך קוראים לך, מרדכי או סולי?
סולי, מנכ"ל, ולך ולצוות, יישר כוחכם, אתם עושים עבודה נפלאה ותמשיכו ככה. עכשיו, יש ויכוח, לגיטימי, בפוליטיקה, בכנסת, בחברה הישראלית, סביב מה שאנחנו מגדירים כמנהג המקום בכותל. אגב, אני חושב שחלק מהיכולת של הכותל לשמור על עצמו, חלק מהיכולת שלנו לשמר את הכותל כגורם מאחד זה כן, זה לשמור שם גם על כללי התנהגות, אחרת כל אחד עושה מה שהוא רוצה, זה המתכון הכי בטוח לבלגן, למלחמות, למאבקים ולפרובוקציות, זה לא מה שמביא לאחדות. כשיש סדר - - -
רגע, שנייה. נכון לעכשיו הסדר הזה קבוע בחוקים שהסמיכו את השר לקבוע בתקנות. ככה זה עובד בדמוקרטיה.
רגע, מי קבע? קבעו את זה תקנות שהסמיכו את שר הדתות, הסמיכו את הרבנות הראשית, הסמיכו את רב המקומות הקדושים. זה שלטון חוק, שלטון חוק, השלטון פועל על פי החוק והחוק קובע את ה - - -
אז לכן טוב לעשות דיון, גם לי אין את כל התשובות. אני לא נגד הדיון, עליזה. אני אומר את דעתי כפתיח, אחר כך יהיה דיון ונשמע תשובות. עכשיו, זה שיש ניסיון מצד גורמים מסוימים לשאת לשווא את שמה של הדמוקרטיה ושל השקיפות, כשבסוף יש כאן אג'נדה ברורה, רוצים לשנות את מנהג המקום בכותל ממנהג אורתודוקסי הלכתי שהיה נהוג בעם היהודי אלפי שנים והיה נהוג במדינת ישראל מאז היווסדה, רוצים עכשיו להמציא כל מיני דברים אחרים ולכפות. אגב, אתם אומרים על רוב ומיעוט, יש פה מיעוט, הרי אין פה פרומיל של האוכלוסייה במדינת ישראל שהיא רפורמית.
הייתי בארצות הברית בסיור, באמת תודה רבה למי שלקח אותי, אמרתי ליהודים שם 'תבואו, שלושה-ארבעה מיליון רפורמים למדינת ישראל ו - - -', מה, עכשיו נעשה כותל לחב"ד וכותל לרב קוק?
עכשיו אני אומר באמת, אחרי שאמרתי שאנשי הקרן למורשת הכותל עושים עבודת קודש ואני רק סומך את ידיי על עבודתם ומחזק אותם, אם יש דברים שצריך לתקן אני בטוח שגם הם ישמחו לתקן ואם אנחנו, כחברי כנסת, באמת ובתמים, לא כדי לקדם אג'נדות חתרניות, אלא באמת ניתן להם עכשיו הצעות ייעול או נבקש מהם, אפילו נדרוש מהם. אני בטוח, הם נראים לי אנשים נחמדים, אני לא מכיר אותם ברמה האישית, שאם אנחנו נבקש, כמו שאנחנו עושים פה לכל גורם מגורמי משרדי הממשלה, הם יציגו את עמדתם, אם יש כשלים הם יתוקנו, אבל בשום פנים ואופן לא ניתלה בכשלים שאו קיימים או לא קיימים כדי לחתור תחת כל הסדר הקיים ולהחדיר אג'נדות שפשוט לא יוחדרו לתוך הכותל, אין מה לעשות. תודה.
תודה. אני רוצה לבקש, יש פה הרבה חברי כנסת והרבה נציגים של ארגונים שפעילים בתחום זה שנים רבות. בדרך כלל בוועדת השקיפות, איך אנחנו מקיימים דיון זה שאשכרה מתקיים דיון, כלומר שניתן למנכ"ל לענות לחלק מהשאלות שהוצגו פה ואז חברי כנסת ונציגים שיש להם שאלות יוזמנו לשאול, כך אנחנו גם מגיעים לתוצאות ולא רק עושים הודעות לתקשורת. מי שמאוד מאוד דחוף לו לדבר עכשיו לפני המנכ"ל אני אתן, אבל אני מאוד אשמח לאפשר למנכ"ל ואז לחזור אליכם, זה בסדר? מצוין, תודה.
אדוני המנכ"ל. בבקשה, ההתמקדות בשאלות שהועלו פה. שאלו מה הנהלים, מה מגדיר את העקרונות לגבי השימושים במרחב, מה קרה בסוגיית המחיצות. תשתף אותנו גם במה התקציב, איך התקציב מחולק ואיפה הטעות של זה, איפה הפרסום של הפרוטוקולים, מתי מתקיימות ישיבות, מי מחליט, מה מחליטים.
אוקיי, הבנתי בדיוק מה שאתם רוצים. הגעתי הנה כי אני שמח, אני חושב שלפחות ממה ששמעתי יהיו פה לא מעט חידושים, מה שאני מבקש מכם, זו פעם ראשונה שאני נמצא במעמד כזה, אני קצת נרגש - - -
כמו שאתם יודעים, קוראים לי מרדכי אליאב, אני מנכ"ל הקרן למורשת הכותל המערבי. אני בהחלט מרגיש שאני עוסק במלאכה מורכבת מאוד, למרות שבחלק מהדברים, כמו שאמרתם, הקרן היא למעשה רק מיישמת מדיניות ולא מגבשת אותה, אבל אני יכול להעיד על זה שאנחנו מאוד רגישים, מאוד מבינים את כל המורכבות ומנסים לעשות הכול, כמו שאמרתם, שרחבת הכותל תשרת את כל עם ישראל, עד כמה שאנחנו יכולים.
ברשותכם אני אחלק את הדברים שלי לשתיים, אחת, אני אענה על הנושאים שצפו כאן, ואני מבין שהם בעצם העלו לכותרות את כל מה שהעלו, שתיים, הכנתי מצגת ואם לא אכפת לכם, בסוף אני אענה על כל השאלות, אשתדל, על כל מה שאני יכול.
אני אענה על זה גם. אני רוצה, ברשותכם, לפתוח דווקא בשאלת הפרארי שעולה חדשים לבקרים. אל"ף, לנו, לקרן, אין שום קשר לחברות מסחריות, לא היה, אין ולא יהיה. כשחברות הפרארי הגישו לפני חודש בקשה אליי עניתי תשובה שלילית, כשהם הגישו לרב הוא ענה תשובה שלילית, בלי שידענו אחד מהשני. יומיים לפני כן הוא קיבל בקשה, אחד מעורכי הדין סיפרו לו שעושים מסע 50 שנה לירושלים, עוצרים באתרים לאומיים, רוצים לעצור באתר האחרון, הכותל, אני קיבלתי את זה כרעם ביום בהיר וזהו. פרסמנו שזאת הייתה טעות, לקחנו אחריות על הטעות הזאת, הפקנו לקחים מהטעות הזאת, זה המקסימום שאנחנו יכולים לעשות.
שנייה רגע, תנו לי רגע לסיים נושא נושא, אני מבטיח לענות על הכול, גם הבאתי את הפרוטוקול עם הלקחים. אם אתם רוצים, אני מניח אותו בצד, אני גם אעביר אותו - - -
רגע, זה שני דיונים שונים. מי החליט על חניה זו סוגיה אחת, מי קובע מי זו סוגיה אחרת. יש שיקול דעת. הכול קריטריונים, קריטריונים. שיקול דעת.
השאלה שלנו היא על העתיד. אומר המנכ"ל שהופקו הלקחים, בואו נבין מה הלקחים ומה הנוהל מעכשיו לגבי חניה ברחבה ליד ה - - -
בבקשה. קודם כל, שאלתם נהלים, נתחיל בחניה, נהלים, אחר כך הפקת לקחים. נתחיל בנהלים. אני מקריא. נוהלי החניה בכותל גובשו על ידי הקרן יחד עם משטרת ישראל. על מנת לבקר ולשקף את החונים בכותל הזמינה הקרן תוכנת חניה שתתעד בעזרת מצלמות מי אישר ומי החנה. צריך להבין שיש גורמים שונים שלמעשה חונים, הן כוחות הביטחון והן נותני שירותים, הן מבנים כמו אש התורה ונתיב אריה, שחיים שם וגם הם צריכים בעצם לספק את צרכיהם. כל הנהלים - - -
רק רגע. כל הנהלים מפורסמים באתר של הכותל, שקופים לגמרי. אני לא חושב שיש עוד ארגון שמפרסם - - -
רק רגע, סליחה. אני לא חושב שיש עוד ארגון אחד שמפרסם שם של כל מי שבעצם אושר לו. זאת אומרת - - -
לא, אבל רגע, אני רוצה להבהיר. אני קוראת את התקנות שלכם. תן לי להבהיר, כדי לחדד את התשובה שלך גם. בתקנות שלכם, לגבי כל אותן החלטות כאלה יש פה איסורים והגבלות שכולם באישור הממונה, כלומר באישור הרב. הוא מקבל את זכות ההחלטה בשפע של נושאים, מחלוקת פרסומים, נשיאת נאומים, נשיאת כרזות ושלטים, אכילה - - -
כל הנהלים האלה נמצאים באתר של הקרן, עוד רגע אני אציג אותם גם במצגת. אני גם רוצה להקדים ולומר, לא סתם הגיע הנה גם חשב משרד ראש הממשלה וגם ממלאת מקום, חברת האסיפה הכללית, שהיא גם חברה בוועד המנהל ושניהם חברים בוועדת הכספים - - -
של הקרן. במילים אחרות, כל פעולה שנעשית בקרן שקופה למשרד ראש הממשלה, מהליך הרעיון דרך קבלת ההחלטות וכלה בכל צ'ק שיוצא. אין דברים כאלה - - -
את תקבלי תשובה. זאת אומרת על שקיפות פה אתם תקבלו תשובה שלפי דעתי, אני אומר לכם, בנאמנות מוחלטת, אין ארגון שקוף כזה. אם באתי הנה כדי לדבר על שקיפות - - -
הנושא השני שרציתי לדבר עליו, הבנתי שגם הוא נושא מאוד רציני, זה נושא המחיצה. נושא המחיצה, אני לא יודע אם יודעים כאן, אבל ב-68' קיבלה ממשלת ישראל החלטה על הצבת מחיצה בכותל. לא הרב הזה ולא הרב הזה, ממשלת ישראל קיבלה החלטה.
תאמיני לי, אני לא יודע, אולי זה היה בתקופת הרב גץ או בתקופת הרב ברוידא, אין לי מושג, ואני חי בעיר העתיקה כבר מעל 40 שנה. דווקא בגלל מה שאמרתם, שאימהות עולות על כיסא וכן הלאה, עשינו מחיצה חדשה, שעוד רגע תראו את התשובה שהיא נותנת, היא עברה החלטת ועד מנהל, היא הוצגה באסיפה הכללית. יושבת כאן נחמה שתאשר את הדברים. חבריא, מה זה באישון לילה?
רגע, סולי, תקשיב. לנו יש היסטוריה, כמו עם הדגלים לפני כמעט עשר שנים, שהורדתם אותם כי החרדים הקיצוניים הפעילו לחץ.
אתה יודע, סולי, פה בכנסת מותר להגיד הכול. גפני תמיד אומר, פה לא חייבים להגיד את האמת, לח"כים מותר גם לשקר.
נו, מה אמרת? אתה אמרת שאנחנו תפסנו אותך במקום שקיווית שלא יקרה. כל הדגלים נעלמו כי החרדים הקיצוניים הפעילו לחץ.
אז תמשיך להסביר. אני פותחת בינתיים את כל הנהלים באתר האינטרנט שלכם, יש לי הרבה שאלות על הנהלים האלה - - -
אבל תנו לו רגע לדבר. זה לא פייר. שואלים אותו, מטיחים בו האשמה ואז לא נותנים לו לענות.
אז אני אומר פה קבל עם ועדה, אותם ממדים של המחיצה שהייתה המחיצה הנוכחית. אותה נראות של המחיצה שהייתה המחיצה הנוכחית מבחינת השקיפות, הרבה יותר יפה, הרבה יותר ידידותית, הרבה יותר פרקטית לאנשים לנשים. אני רוצה להציג את זה, שתראו.
סליחה, עליזה. אני אגיד לכם רגע מה הרציונל של הדיון הזה. מי שזה לא מוצא חן בעיניו יכול להגיש בקשות לדיונים דחופים בוועדות אחרות שזה נוגע אליהם. הרציונל של הדיון הזה מבחינת ועדת השקיפות הוא שאנחנו נגיע למצב שיש נהלים שקופים, שיש פרסום פרוטוקולים, שאנחנו יודעים מה קורה. כל מי שיש לו עניינים אחרים לדבר עליהם, יכול להיות שהם יותר חשובים, מצוין, בבקשה, בוועדות אחרות. אני רוצה להגיע בדיון הזה לתוצאות. בבקשה, תאפשרו לנו להגיע לתוצאות. כדי לשמוע תוצאות אני צריכה גם לשמוע מה יש לאנשים להגיד. תודה.
אני רוצה לעבור עכשיו לביקור של פנס, שגם הוא, הבנתי שזו הבעיה. אז אני רוצה להגיד ככה, גם הביקור של נשיא ארצות הברית, כמו הביקור של סגנו, מי שקבע את כל מה שקורה בביקור, ואני הייתי בקשר איתם, זה או אבטחת אישים בשב"כ, או נציגי האמריקאים.
אני אבהיר. הם קבעו, האמריקאים, אם אני מדבר עכשיו על הנושא של המקום של העיתונאים, האמריקאים קבעו את גודל הבימה, את גובה הבימה, את אורך הבימה. אנחנו נתנו שירות לכל מה שהם ביקשו, לא זזנו מילימטר מכל דרישה, חד וחלק.
כולל העובדה, תענה לי על השאלה הזאת, האמריקאים ואבטחת אישים הגדירו שנשים לא מורשות להיכנס לצלם, איפה שעומדים הגברים?
לא, גם של הגב' קלינטון. נשים היו בעזרת נשים ועיתונאיות תמיד היו בעזרת נשים. אותו כנ"ל היה גם עם הנשיא, אותו כנ"ל היה לאורך כל התקופה שאני מכיר. עיתונאים תמיד היו בעזרת גברים, עיתונא - - -
10 מיליון איש מבקרים בכותל, כולם יודעים לכבד את המקום. מה לכם ולכותל? מתי היית בכותל? מרב, מתי התפללת בכותל? מתי התפללת בכותל? מתי התפללת בכותל? תתביישו לכם, הכותל הוא בית תפילה, בית תפילה, בית כנסת.
תפרידו את בתי הכנסת גם כן. שיורידו את עזרת נשים. מה לכם ולכותל? קדושת הכותל, הליצניות האלה שבאים בראש חודש.
תראו איך הם נראים שם, הורסים כל חלקה טובה. 10 מיליון איש מבקרים בכותל - - -
אני יושב כאן ואני - - - תתביישו לכם. רפורמים, תתחילו לעשות בר מצווה. תביא את הכלבים לעשות בר מצווה.
אני חושב שאף פוסק או אני לא יודע מי צריך להחליט שם, אם אישה תיכנס לעזרת נשים או גברים לעזרת גברים. זה היה הנוהל מאז ומתמיד. אם הרב צריך לשנות את זה - - -
אבל, סולי, שנייה, זה היה ביום שבו לא הייתה תפילה, שתי הרחבות פונו עבור שני אנשים לא יהודים כדי שהם יבואו לכותל. היה אפשר, אתה יודע מה? המינימום היה יכול להיות שכשעשו את המדרוג הזה, כדי שכל הצלמים יוכלו לצלם, הצלמים הגברים, את הנשים אפשר היה לעשות מדרגה גבוהה יותר ואז הן היו יכולות לצלם בדיוק כמו הגברים והייתם יכולים לשמור על הכללים. אבל, אתה יודע מה, סולי, הקטעים האלה, כמו הקטעים עם דגלי ישראל וכמו עם המחיצה שרק אחרי שעשינו את הבלגן פתאום הסירו את המחיצה הנוספת - - -
רגע, רגע. אתם יודעים מה? התגובה שלכם ל'ידיעות אחרונות' הייתה מאוד ברורה, אבל בסדר.
הייתם יכולים להימנע מהטעויות האלה. אתם באמת יכולים להימנע מזה. באמת. זהו, סיימתי.
לא, אני לא מוציאה אנשים מהוועדה, אבל אני מבקשת ממך לא להתפרץ, חבל, כי אז לא מתקיים דיון רציני. זה טוב להוציא הודעות לתקשורת ככה, אבל זה לא מאפשר דיון.
סולי, בבקשה, אני רוצה רק להבין את השאלה. בחנתם את האלטרנטיבה, נבחנה אפשרות אחרת כדי לאפשר, בזמנים שהם באמת לא תפילה, זה נבחן?
אם את שואלת אותי, החלטה כזו שהיא - - - החלטה שקשורה להלכה, הרב התייעץ עם הרבנים הראשיים, כמו שאני מבין, לקבל את ההחלטה. כך אני מבין.
הייתה החלטה בעניין הטקס הזה. לא מדובר פה באדם יהודי שבא להתפלל, מדובר באדם פוליטי שבא להתפלל או בא לעשות טקס, הוא לא בא להתפלל, סליחה, הוא בא לעשות טקס, אדם נוצרי - - -
את הרי עכשיו מנסה אולי לשנות את מה שנמצא כאן שנים ולהגיד 'זה כולל רק יהודים', 'זה כולל רק תפילה', 'זה לא כולל ביקורים' - - -
לפני רגע אמרת פה לפרוטוקול הוועדה, אנחנו הכי שקופים, אין שום ארגון יותר שקוף. אז שאלתי אותך שאלה פשוטה, איפה ההחלטה הזאת התקבלה ואיפה נמצא הפרוטוקול.
לא, שנייה. תראה, אותו דפוס, המחיצה הייתה עם ריבועים כאלה קטנים, כמו במחיצות, שאפשר היה לראות, אפשר היה להיות חלק מהתפילה - - -
רגע, זה אותו דפוס. כשאני דיברתי בראשית דבריי על הבנה, על רגישות. הרי אם הייתם מבינים שיש עיתונאיות, כבר לוקחים את זה מראש, לא היית יכול מלכתחילה לא להתייחס לזה. הרי גם, נניח, שאתה מקפיד על המקום כמנהג המקום, אפשר לבוא ולהקל, אפשר להגביה, אפשר למצוא פתרונות, אפשר לראות איך עושים את זה נכון. איך ביום אחד אתם משנים את ה - - -
אבל הוא אמר לך שהנוהל הזה תמיד היה, זה שגברים התפללו כאן, נשים כאן, זה תמיד היה.
לפני שאני עונה, סתיו, שאלה קטנה. אני ממש מתחבר לרעיון של השקיפות, לא נערבב בו. סולי, אני לפעמים מייצג את הכנסת באירועים ממלכתיים ולפני כל אירוע יוצאת פקודת מבצע. יש נוהל בדיוק, מי מגיע, לאן מגיע, מי אחראי, מה הטקס, מה סדר הדוברים. אנחנו מקבלים את זה במייל, יש אגף הטקסים. שאלה פשוטה, האם כשאתם עושים כזה אירוע האם יוצאת פקודת מבצע? אני לא יודע איך קוראים לזה בשפה פה. אם לא, לא, גם בסדר, אני לא אמרתי שכל טקס חייב שיהיה לו כזה נייר. אם יש, נדמה לי שברמת השקיפות אפשר לבקש לקבל אותו ואז ממילא מן הסתם בדוח הזה יהיה כתוב, אלה דרשו ככה, האמריקאים דרשו ככה.
אז תשאלו את זה בחוץ. השאלה היא נורא פשוטה, גם לפני כן, אתם מאשרים נאומים או לא מאשרים נאומים, גם סגן הנשיא פנס ביקש בחודש דצמבר לקיים נאום ברחבת הכותל, לא אישרתם לו את זה.
אז אני קודם כל עונה לשאלה שאת שאלת. תראי, כל הנושא של גברים בעזרת גברים ונשים בעזרת נשים זה בעצם סטטוס קיים שאף פעם לא עולה לדיון. עולה לדיון האם לשנות את זה או לא בעקבות ביקור של גוי, יהודי, הרחבה מלאה, הרחבה ריקה. הוא לא עולה, הוא לא עלה אף פעם כי ההבנה הבסיסית הייתה שבעצם נשים בעזרת נשים וגברים בעזרת גברים.
שאלתי על כל אירוע כזה, ההחלטה אם כן לקיים את האירוע ואיך לקיים את האירוע, כל הדיונים לקראת האירוע ומה אמור להיות בו, ומי עושה מה, בעיקר כשזה אירוע עם מעורבות ביטחונית גבוהה, איפה נמצאות ההחלטות האלה?
אני אומר שוב. אנחנו מסכמים מול האמריקאים את הדרישות שלהם ומתייחסים לבקשות, זה הכול.
קודם כל הוא אמור היה לנאום ברחבה העליונה ולא נאם שם, מסיבותיו, אבל ברגע ששאלו האם עושים מסיבת עיתונאים בכותל, אמרנו שזה לא נהוג, הבינו את זה ברגע, ירדו מזה. זה הכול.
מה שאני שואלת זה איפה - - - אני לא נכנסת למהות ההחלטה, אני שואלת איפה דיונים כאלה מתקיימים ואיפה הפרוטוקולים של הדיונים האלה. זו שאלה מאוד פשוטה.
שנייה. סולי, מתוך האתר שלכם, תפילות וטקסים ברחבת הכותל, לזה התכוונת? זה נוהל קצרצר, יש בו שלוש שורות בכל הנוהל. הוא אומר שהתפילות והטקסים נערכים בשים לב להוראות הדין ותוך שהם מכבדים את המקום, את המתפללים ואת המבקרים. להלן הנהלים: רחבת התפילה: מעמדי התפילה בלבד, רחבה עליונה: טקסים חינוכיים עד 500 משתתפים. זה כל מה שכתוב בנוהל.
אין. רחבת התפילה? בבקשה. אתה יכול להציג את זה לוועדה? כן, זה יעזור, שלא נקרא את זה מהטלפונים.
יש את הנושאים, ככותרות, יש את התמונה של האתר באינטרנט, אבל אין אפשרות דרך המצגת להיכנס לכל לינק ולינק.
אוקיי. קודם כל אפשר שהוועדה תדפיס לנו רגע את הנהלים? אין עם זה בעיה. אבל כן אני רוצה להגיד שבתוך הנוהל הזה אין שום דבר שקשור ל - - - הוא נוהל כללי, הוא לא מסביר למה יש החלטות ספציפיות לגבי אירוע אחד על פני אירוע אחר, נאום של מישהו אחד על פני נאום של מישהו אחר.
סתיו, אני שואל באמת. הרי בסוף בסוף אנחנו בני אדם, יש שיקול דעת. בסוף מי קובע מי מקבל אישור כניסה לקריה בתל אביב?
הכללים אומרים, המקום הזה הוא רחבת תפילה, יש בו מנהג מקום, מה שמתאים נכנס, מה שלא מתאים לא נכנס. מי קובע מה מתאים? שופט יכול לקבוע ורב לא יכול לקבוע?
עצור רגע, עצור. מכובדיי, רק רגע. אני ביקשתי מכם, אל"ף, לענות לאותם דברים, להציג מצגת. לי חשוב לצאת מפה עם תחושה שהקרן שקופה, אני עובד על זה שנים וזה חשוב. וגם אם אתם תיכנסו לאיזה נוהל אחד שחסר - - -
שנייה, אני חייבת להגיד שהתשובה שלכם לבקשה שלהם כל כך הפתיעה אותי שאני בטוחה שזה יפתיע פה גם חלק מהנוכחים.
רגע, את עכשיו רוצה לדבר על זה, או שאת רוצה שאני אציג את המצגת שלי כדי להראות באמת - - -
אני אשאל שאלה. בגלל שאמרת שאתם הארגון הכי שקוף שיש, נדמה לי, למרות שיושב לידי מנכ"ל הרבנות ואני חייב להגיד שאנחנו עובדים הרבה מול הרבנות הראשית לישראל והם עונים לנו לכל בקשת חופש מידע לפי הדין ואף פעם לא קיבלנו תשובה מהם כמו שקיבלנו מכם. מה שביקשנו בתחילת דצמבר, סיכומי פרוטוקולים, אפילו לא את הפרוטוקולים כולם, חס וחלילה, של כל ההחלטות שקיבלתם בוועד המנהל במהלך השנים 2017-2016. לא ביקשנו שבע שנים אחורה, למרות שהיינו יכולים, ורצינו לדעת לגבי אירועים ספציפיים. מה שקיבלנו זה סיכום פרוטוקול של דיון שהיה לאחר מעשה בנושא הפרארי, לא דיון שדיבר על עצם ההחלטה, כמו שביקשנו.
אני לא הולך להגן על זה, אבל בואו נהיה הגונים. כשהתנועה למשילות ביקשה מבית המשפט יומנים של נשיאת בית המשפט העליון ביקשו מהם 18,000 שקל כדי לקבל יומנים בשנה האחרונה של בית המשפט העליון.
לא, אין הצדקה, אבל בואו נהיה הגונים. זה לא שהם - - - אני, אגב, בעד - - - סתיו, אני מוכן איתך ביחד להוביל חוק שמבטל את האגרות על חופש המידע. בעיניי זו שערורייה, המדינה צריכה לממן את זה. זה שמבקשים מאדם פרטי, כשאדם פרטי - - -
אז אני מוכן להצטרף. שרת המשפטים ממפלגתך מתנגדת לו. אם תצליח לשכנע אותה זה יהיה נפלא.
את פה כבר יום וחצי. בקיצור, זו שערורייה שגורם פרטי צריך לשלם על אגרת חופש מידע. מדינה צריכה להעמיד את המידע לרשות אזרחיה ואם זה עולה כסף, שהמדינה תשלם.
רגע, אני שואלת שאלה פשוטה. 4,500 שקל לסיכומי דיון זה משהו שהגיוני לבקש מאזרחים לשלם?
חבריא, או שאני דן על השקיפות או שאני דן על המכתב הזה. אני מוכן לדון על המכתב הזה - - -
אדוני, אתה מנכ"ל עמותה, יש לך פרוטוקולים כי זה חלק מהנהלים של רשם העמותות.
אתה חייב להחזיק תיק עם הפרוטוקולים. לצלם אותם זה חמש או עשר דקות ולשלוח לו, מה זה 150 שעות עבודה.
מה, אתה משפחה שלי? לא יכול להיות, הוא גם היה אשכנזי. מיכאל, לא יילך לך. ברדיצ'ב לא נשמע לי כמו - - -
מר אליאב, אנחנו לא נגיע - - - אני שמחה שאתם משועשעים, אבל אנחנו לא נגיע לתוצאות ככה.
עליזה, אתם כרגע מאפשרים לו לא לענות. זה מדהים. בשביל סתם ויכוח פוליטי אתם מאפשרים לו לא לענות.
המכתב הראשון שלו לא הובן. הוא שלח הבהרה, ההבהרה הובנה, לכן אמרנו שאנחנו יורדים מהעסק הזה של העסק והוא יקבל תשובה בימים הקרובים, בדיוק את מה שהוא ביקש.
זה חדש. אנחנו רק שמענו מעיתונאי שזה מה שאמרתם לו. סליחה, אדוני, לא ביקשנו בקשה להבהיר הבהרות. אם לא הבנתם את המכתב אפשר להרים טלפון, ישר קיבלנו דרישת תשלום. לצערי זה מריח מאיזה שהוא חשד שיש משהו להסתיר, אני בטוח שאין לכם - - -
ומה שאנחנו רוצים בסך הכול זה לקבל את הכול ולא קיבלנו עד עכשיו שום תשובה מכם שאומרת שאנחנו נקבל את הכול. אז אם אתה אומר שאתה מתחייב אני אשמח מאוד לראות את זה.-
אתה יודע למה? אני אסביר לך למה. כי ברגע שמבקשים מאזרחים לשלם סכומי עתק של כסף בשביל לקבל מידע זה אומר שהמידע לא שקוף כי רוב האזרחים לא יכולים לשלם כל כך הרבה כסף בשביל מידע מהממשלה, שהוא מידע ששייך להם.
זה דבר שהוא כל כך ברור, הרי הוא יקבל את הפרוטוקולים. הוא יעבור עליהם, זה לא דבר שאפשר להסתיר אותו, רק בהתחלה, מה שאנחנו הבנו - - -
מה שאנחנו הבנו בהתחלה זה שהוא דורש מאיתנו בעצם ללכת לכל הנהלים והייעוץ המשפטי לעבור נוהל נוהל, להגיד האם בעצם הוא מתכוון לנוהל הזה.
יש לי פה רשימת שאלות ארוכה, אז אני מבקשת, רק שאלות, בבקשה, לא על שאלת ההחלטה המהותית, על אף שזה מעניין את כולנו, אלא רק שאלות. ענת הופמן, בבקשה, מנשות הכותל.
יש לי שאלה ותחשוב, בבקשה, לענות בזהירות. האם רב הכותל הוסמך לקבוע את מנהג המקום? תקנה י"ג לכותל קובעת שכל המקיים טקס דתי בניגוד למנהג המקום ופוגע ברגשותיהם של אחרים דינו מאסר. האם לרב הכותל ניתנה הסמכות לקבוע מהו מנהג המקום?
אז אני אגיד לך מה התשובה. כשאנחנו מסתכלים על פסק הדין של השופט סובל מ-24 באפריל 2013, נקבע שם שלרב הכותל אין סמכות לקבוע את מנהג המקום, עליזה. אין לו סמכות. אנחנו מניחים, גם אנחנו, נשות הכותל, הנחנו שהוא הוסמך באיזה שהוא שלב. אבל אין לו סמכות לקבוע את מנהג המקום. וכל כך הרבה מהדברים שנאמרו פה היום נאמרים בגלל שהוא לקח לעצמו את הסמכות הזאת והגיע הזמן, מאחר שאין לו את הסמכות הזאת, לשים שם קו אדום.
השאלה של נועה הייתה, מדוע ב-20 השנה האחרונות לא התאפשר לאף אישה בשום טקס, לא טקס השבעת חיילים, לא טקס מתן תעודות זהות, לא בהדלקת נר חנוכה, לשום אישה לא ניתן להשתמש במערכת ההגברה בכותל. קול אישה לא נשמע במיקרופון בכותל.
אני מדברת על מערכת ההגברה כשכל הכותל שומע. אני שואלת מדוע אתם מדירים נשים מהמיקרופון, גם כשמדובר בטקס ממלכתי.
סליחה, אנחנו עמדנו למטה, אי אפשר היה לשמוע, המיקרופון - - - אני מדברת על מערכת ההגברה, זה שנותנים לאישה מיקרופון לא אומר שמערכת ההגברה עובדת. אני שואלת האם יש לכם נוהל שיש איסור לאישה להחזיק מיקרופון?
גברתי היושבת ראש, דעי לך שב-20 השנה האחרונות שאני מתעדת את זה, אין מגע בין מיקרופון לאישה בכותל.
הייתי שם כשהשרה גמליאל דיברה, רק שפתיה נעות וקולה לא יישמע. אי אפשר היה לשמוע אותה מעזרת נשים. אי אפשר היה לשמוע.
אמרת משפט שדה ותראה איזה הערות ציניות. אני יושבת לידך ואני שומעת גם את ההערות שנאמרות בלחש.
תודה רבה. ראשית, אני רוצה להודות לך, חברת הכנסת שפיר, שעשית את הדיון הכול כך חשוב הזה, ולכל חברות הכנסת שיזמו אותו. זה באמת דיון שחיכינו לו זמן רב. סולי, מנכ"ל הרשת למורשת הכותל, אני חייב לומר, יש לי כבוד גדול לבוס שלך, אני זוכר איך הוא נשא ונתן איתנו באומץ רב על מתווה הפשרה בכותל. אני זוכר כמה הוא נלחם בנו ואני זוכר לאיזה ויתורים הוא היה מוכן. חבר הכנסת היושב עכשיו לימינך, הוא בין חברי הכנסת שאחר כך זרקו אותו מתחת לגלגלי האוטובוס והפקירו את ההסכם הזה, אבל אני זוכר עד כמה הוא היה אמיץ לחתום על ההסכם.
יחד עם זאת שנינו יודעים שמה שקורה ברחבת הכותל בשנים האחרונות, והמחיצה היא רק סמל המלמדת על היותו של רב הכותל סוג של אפיפיור וסדרניך, סולי, סריסיו, שעושים את דברו. ואתה יודע מה? הסיפור של המחיצה שנחגגה בתקשורת על ידכם במסע יחסי ציבור מדהים וקיבלה רבעי עמוד ברוב היומונים ורק אחר כך גיליתם שבעצם היא חצי שקופה ושלחת את אנשיכם לחסום אותה, זה סיפור אחד. סיפור אחר שמלמד על קבלת ההחלטות, סולי, זה השעונים. בשני צדי הרחבה, בעזרת נשים ובעזרת גברים, הצבתם לא מזמן, לפני שנה, אם אינני טועה, שעונים גדולים בקוטר של מטר. כאשר באתר לאומי כל כך חשוב מישהו מחליט להוסיף אלמנט קישוטי, חזקה שהייתה איזה ועדה אמנותית שהחליטה, שלא הנדבן שתרם אותם או המעצב שרצה לקדם את עסקו הוא זה שגרם לסיפור של השעון להיתלות, אלא שיש פה חשיבות לאומית. לא צריך להיות מבין גדול באמנות כדי להעריך באופן מאוד, איך לומר? מפוקפק את הערך האמנותי של המקום הזה, ועדיין, אתם החלטתם, בקרן למורשת הכותל, במקום אולי הכי חשוב לעם היהודי, לתלות שני שעוני ענק. במסגרת השקיפות חזקה עליך שניהלתם על זה דיונים עמוקים, שיש לך פרוטוקולים אודות אותם שעונים. שעונים ענקיים בקוטר מטר כל אחד משני צדי הרחבה.
שמדברים על אותו דבר. נשאלת שאלה כללית על איך מתקבלות החלטות, זה הכול. אם הייתם מפרסמים פרוטוקולים היינו יכולים פשוט לקרוא את הפרוטוקולים ולראות איך מתקבלות החלטות, אבל אתם לא מפרסמים.
אני אגיד שביקשתי להזיז את המחיצה - - - לגבי מנהג המקום ולגבי סמכות של מי וכן - - - אתה יודע מה הוא ענה לי?
אני ביקשתי להזיז את המחיצה, לא חוק, רק להזיז, כדי שיהיה יותר נוח בעזרת נשים, אז הוא אמר לי 'אי אפשר', שאלתי אותו 'למה אי אפשר?' אז הוא ענה לי 'כי בבית כנסת אסור להזיז את המחיצה כי המקום של עזרת הנשים הוא טמא'. כן, זו התשובה שניתנה לי.
שנייה רגע. ואז שאלתי איפה זה כתוב ומה מראה המקום והתשובה הייתה 'זה כתוב בספר שלי, בספר שאני, רב הכותל, כתבתי'.
אני לא אחזור בי, משום שהתשובה ניתנה לי על ידי רב הכותל. חלק מהדיון הזה נשען והבקשה שלי, כי אני עד עכשיו לא הצלחתי לקבל תשובות למה אי אפשר את המחיצה, שהיא חמישית וארבע חמישיות, להזיז. התשובה שניתנה לי, שזו תשובה הלכתית, שהמקום - - - אני לא ידעתי את זה, זה דברים שנאמרו לי על ידו ובאתי וביקשתי ללמוד, אני אדם לומד, אני אדם שההלכה מאוד חשובה לי, למרות הדברים שהוטחו בי - - -
אני לא אישה של אף זרם, אני אישה אורתודוקסית שמחויבת להלכה ואין לי עניין לשנות את העניינים הדתיים בכותל. אבל לא לאפשר לעיתונאיות לסקר, לא בזמן תפילה, זה לא עניין דתי, כי אתה יודע שבהרבה בתי כנסת מאפשרים לנשים לדבר ולנאום מעל הבמה. אבל הדפוס פה הוא דפוס חוזר של הדרת נשים, של - - -
ברשותך, אל"ף, אני מתחייב לדאוג שהרב ישלח לך תשובה, אם זה הלכתי זה הלכתי. אם זה מה שהוא ענה לך.
אני רוצה לשאול שאלה. שמי מיכה עשת ואני מקבוצת תומכי מתווה הכותל. הייתי הצנחן הראשון שעלה לירושלים. יושב פה יורם זמוש לידי, הצנחן שתלה את הדגל מעל הכותל.
לא, לא לך. חס וחלילה. השאלה שאני נשאלתי פעם, מי באמת מחליט, אמר לי חבר, אתה מכיר אותו, סולי, ואני מניח שיש לך כבוד אליו, הוא אמר לי 'היחיד שמחליט פה, זה לא המנכ"ל, זה לא סולי, זה רב הכותל', אני לא רוצה להגיד מה עוד הדברים שהוא אמר, שלא לבייש פה אף אחד ובזה הוא התפטר. אז אתה יכול לזוז אחורה ולא להביט לי בעיניים.
גם צנחן, לא משנה. הצנחנים, כולם כבודם במקומם מונח. אם באותה הזדמנות, אז דיברה ענת כאן על מנהג המקום ואם תביטו בנהלים של הכותל על מנהג המקום אז רב הכותל יכול לקבוע. אני לא מדבר על זה אם הוא כתב או לא כתב את הנהלים, קטונתי להיכנס לצדדים המשפטיים כרגע, אם ניתן או לא ניתן להשתמש בספר תורה. כך שזה בעצם לא מנהג המקום, זה לא שמישהו מלמעלה אמר לו, הרב החליט שהוא לא נותן לנשות הכותל להשתמש בספר תורה. האם זה כי הן נשים? האם זה כי הן מעבר למחיצה? תשאלו את מי שלא הגיע לכאן, אולי תהיה לכם תשובה.
אני שואל בנושא אבטחה. כשאנחנו הגענו לכותל, המאבטחים שלך, שלך או של רב הכותל, לא יודע של מי, דחפו אותי, הפילו אותי לרצפה. זה היה בהשראה של מי? עם ספר תורה ביד עוד, יכלו גם לשבור את ספר התורה. יכלו שם אנשים לשבור רגליים, ידיים, חס וחלילה.
אה, באירועים הרגילים של הפרובוקציות הרגילות. לא אירוע של צנחנים או משהו כזה. זה אירוע של פרובוקציות.
לא, סתם, שלא יטעו. פה זה ועדת שקיפות, אנחנו צריכים להיות שקופים, להבין את ההסברים.
לא, לא, לא, לא על זה דיברתי. יש הבדל שאת מיתממת ולא יודעת על איזה אירוע מדובר?
כשאנחנו, קבוצה של צנחנים, ביקשנו להדליק נרות חנוכה ברחבת הכותל, התשובה הייתה לא. מי קבע את הנהלים האלה? אתה או רב הכותל?
קבוצת הצנחנים משחררי ירושלים, לא נתנו להם להדליק נרות חנוכה ברחבת הכותל. אמרו להם 'תבוא, תתפללו בעזרת גברים', אבל זה לא מתאים לנו. זו הבעיה שלכם?
לא, הוא הבהיר לי עכשיו. סוגיית הזזת המחיצה זו סוגיה הלכתית שנדונה בתשובה ב'יביע אומר', אם הוועדה רוצה היא יכולה ללמוד את התשובה - - -
תודה, הובהר. מיכה, תודה רבה שבאתם לפה ועל מה שאתם עושים וזה באמת כבוד ומוערך על ידי הוועדה מאוד. ביררתי גם תוך כדי על הסיפור של גילה גמליאל. נמסר לי שאכן לא הייתה הגברה וכשהם נשאלו על כך אז נמסר להם שיש בעיה טכנית עם ההגברה.
אני רוצה להוסיף משפט אחד. כפרפרזה על דברי דוד בן גוריון, במתווה הכותל תיבחן אחדות העם היהודי. לא אתם תורמים לזה ולא רבים שכמוך.
אני חייבת להוסיף גם שמאוד מצער, לפני כמה רגעים חבר הכנסת מוזס יצא מפה בצעקות תוך שהוא מאשים את כל הוועדה, שלא הייתה בכותל, כולל אותנו והכפשה פה של כל חברות הכנסת, של חלק מהאנשים וגם של האנשים ששחררו את הכותל. הדבר הזה הוא דבר שלא יהא ולא מקובל ואני בטוחה שגם אתם לא מעריכים את האמירות האלה.
להכניס ספר תורה לכותל זאת החלטה סטטוטורית שהתקבלה גם על ידי הוועדה הממונה, אם אינני טועה, אני כבר אומר לך בדיוק על ידי מי. זאת אומרת שבעצם היה ברור שאסור להכניס ספר. כל הנהלים הסטטוטוריים, אני מקריא לך, נקבעו על ידי הרב, באישור הרבנים הראשיים לישראל, באישור שר הדתות, בעבר זה היה שר התיירות, וזה עבר בתקנות המקומות הקדושים. אותו כנ"ל גם - - - זאת אומרת זאת החלטה סטטוטורית שעברה ומפורסמת, שאסור להכניס ספר תורה.
את רוצה לתת לי רגע לסיים? אני שמח שאת רוצה לשמוע אותי. מה עושים שצנחנים עם ספר תורה פשוט מתקדמים קדימה, גם בעד המאבטחים. תלכי למשטרה לשאול מה הם חושבים על זה, אי אפשר היה לבדוק, הם רצו קדימה. את לא מתארת לעצמך שהצנחנים עמדו וסדרנים באו לדחוף אותם, אלא בדיוק הפוך. לכן לא נעים לי להיכנס לתוך - - -
יש סרט על זה. אני מציע לך, אם את באמת רוצה לבדוק את זה תפני למשטרה, שחקרה את המקרה הזה, תבקשי את הסרט.
רשות הדיבור שלי, גברתי? תודה רבה. אני עדיין לא מבין, כן מבין, זו בעצם הנקודה, את הדיון בוועדה של השקיפות. הרי כשבאים לדבר על שקיפות באים ובודקים את ההתנהלות עצמה, לא באים עם אג'נדות ולא באים - - -
טוב, את יודעת מה הכי גרוע? נאה דורש ונאה מקיים. את רוצה עכשיו 25,000 סרטונים איך את נכנסת לוועדות בדיונים שלא היית, באה ומפוצצת ועדות ואחר כך באה בטענות?
ורק זה שמתחילים את הוועדה בביקורת קשה נגד הרב, רב הכותל, שנכח כאן בבניין הזה בעשרות דיונים אחרים ענייניים שהיו כאן, בעשרות, לא התחבא אף פעם, לא פחד אף פעם. אז נכון שזה קצת, שהוא שולח את המנכ"ל, שהוא בעצם האיש שמתפעל, לא המחליט, אבל המתפעל של המקום, ואת בודקת תפעול, לא רק החלטות. לא רק החלטות, תפעול יותר. החלטות, מדיניות, זה משהו אחר, זה לא בדיוק מהות השקיפות של הוועדה הזאת. כך אני מבין אותה. כך אני מבין אותה, מותר לי גם לשגות.
אז זה נכון שזה שהרב לא הגיע, אז קצת היה חסר לכם בצבעוניות של העניין, אבל המנכ"ל הוא גם בסדר וראית שקיבלת גם תשובות.
בהחלט שכן. הנושא של הכותל, יש שם מורכבות של הלכה והתנהלות, וניהול, אין בזה שום ספק וכולם יודעים שזה ככה. אפשר לבוא ולהגיד 'אני לא חושב שזה צריך להיות ככה', וזה מה שאתם אומרים, או זה מה שאומרים אחרים שמנסים להפוך את הכותל ואחר כך פונים אלינו 'תשאירו את המקום הזה שהוא יהיה אחדות של כל עם ישראל'. המקום הזה הוא כבר שנים אחדות של עם ישראל. לולא הפרובוקציות המיותרות הללו של אנשים ונשים ואנשים שממומנים על ידי גורמים שונים בארצות הברית, ולאו דווקא בכלל בארץ, שלא מעניין אותם מאחדות הארץ, מעניין אותם שהמקום הזה יישרף גם כן, שמה שלא הצליחו לשרוף - - -
כן, בהחלט שכן. אני חושב שמדיניות והלכה זה לא שקיפות. אין פה עניין של שקיפות בעניין הזה. כשאתם מנסים לבחון דברים וכשאומרים תשובות, שזאת ההלכה, או שאלה דברים שהוחלטו על ידי הרב, רב הוא לא מנהל, שתבינו את העניין הזה. רב הוא לא מנהל, רב הוא דמות הלכתית. אם היה צריך רק מנהל שם אז היה רק מנכ"ל.
זה כמו שאתה שם ממונה על בתי המשפט שהוא משפטן, אז אתה שם ממונה על המקומות הקדושים, אדם שהוא רב.
אני רוצה לסיים, גברתי. אני חושב ואני אומר דווקא לך. אני חושב שצורת הדיון, גם ברגעים שהייתי וגם מה ששמעתי לאחר מכן, ולא צריך להיות - - -
זה לא בית דין שדה, זה בית דין שדה שמגיע מאג'נדה פוליטית, מאג'נדה השקפתית, לא משום סדר ושלטון ושקיפות. כך זה נראה, כך זה מריח, כך הקול של זה וככה זה. זאת לא שקיפות. ניצלת את הוועדה הזאת ניצול ציני להשקפת עולמך בלבד.
תודה. אני רק רוצה להעיר הערה. אני לא זוכרת שנכחת שהוא מדיוני ועדת השקיפות, יכול להיות שהגעת לרגע בדיון עם מנכ"ל משרד הדתות - - -
אני אספר לך גם מה מדברים במשרדי הממשלה, למה גם הם לא רוצים להגיע לוועדה הזאת.
אני רוצה להגיד לך משהו, ובמלוא הכבוד והסבלנות, גם לדברים שהם מאוד קשים שאמרת עכשיו.
לא, אני לא אתעלם. במיוחד בגלל שלי חשוב איך שנערכים דיונים בכנסת. הוועדה הזו מקיימת דיונים כבר כמעט שנתיים, דיונים רציניים ומעמיקים, אתה יכול להתעניין בפרוטוקולים, יש פה הרבה נוכחים ש - - -
אם היית טורח לראות גם מה קרה בדיון הזה, שקיפות נהלים, שקיפות פרוטוקולים, שקיפות קבלת ההחלטות. יכול להיות שזה לא מעניין אותך, יכול להיות שמתוך אג'נדה פוליטית אתה מעוניין לבוא לפה ולהטיח פה שקרים. לא לשקר זה ערך מאוד גבוה ביהדות.
כשאת יושבת ראש שואלת אותו 'איך קורה דבר כזה באירוע?' כאילו באיזה אירוע שבאו הצנחנים והתחילו לדחוף אותם. זו שקיפות?
עוד ערך שהוא מאוד מאוד חשוב בישראליות ובשמירה שלנו על ערכי היהדות, של העם היהודי, של עם ישראל, כאן בארץ ובחו"ל, זה לכבד אחד את השני והתפרצויות כאלה ואמירות, 'אתם לא הייתם בכותל', 'אתם כן הייתם בכותל', 'אתם לא מבינים', אלה התפרצויות שהן לא מכבדות, הן מרחיקות - - -
תראי, אני לא יודע, אני בענייני עוד לא דנה ועדת האתיקה ולא הוציאו אותי מדיון בגלל שפגעתי במישהו אחר. הטפת המוסר הזו היא ממש לא מקובלת עליי.
איזה נושא ללמוד? שאת מכניסה דברים לפה של הרב שהוא לא אמר אותם? בשביל להתסיס? הוא לא אמר אותם.
אני שאלתי שאלה אחת, על המילה הזאת, שבגלל הטומאה של אנשים הוא לא הכניס אותם.
כל מה שנאמר כאן, על עניין מנהג המקום - - - אני הלכתי לבקש ללמוד על מנהג המקום. והדבר היחידי - - -
להקת מעודדים? להקת מעודדים? אני חבר כנסת פה, לא פחות ממך. אני לא להקת מעודדים.
סיון לייב יעקבסון, ארגון קולך. אני כבר אגיע לשאלות שלי אליך, כי הן מאוד ספציפיות על מקרים, אבל את השינוי במצב של רחבת הכותל אני כבר הרבה מאוד שנים מרגישה על עצמי בתור אישה דתייה. הכותל היה הדבר בשבילי, להגיע לכותל, כל פעם שמגיעים לירושלים, גדלתי בתל אביב. הכניסה לרחבה, זה הרעדה מטורפת, רעידות מטורפות של הלב, אבל בתקופת הלימודים פגשתי הרבה מאוד את הכותל, למדתי בירושלים, וכבר אז לא מצאתי את עצמי בכותל.
אתן מכירות, מי שהייתה ברחבת הנשים, תסלחו לי, הגברים, אני מדברת על רחבת הנשים, ברחבת הנשים בצד ימין יש כזאת חומה, כי לגשת לכותל זה לא רלוונטי, אני לא אקים נשים מבוגרות שיושבות שם כל היום, כי אין מקום. אין מקום ברחבת הכותל לנשים. זה לא חמישית, זה החמישית שהיא כבר צפופה. יש לי תמונה מדהימה שצילמה אישה שהגיעה בסוכות לכותל ואמרו לי 'כן, בסוכות כולם מגיעים לכותל'. רחבת הגברים כמעט ריקה, מחציתה מלאה, רחבת הנשים, לנשים אין מקום להעמיד את האף. היא העדיפה להישאר למעלה לצלם את ברכת כוהנים, כי לרדת למטה זה לא היה אפשרי.
השאלות שלי הן כאלה, אני מדברת בשם נשים שהכותל הפך בשבילן להיות רחוק מהעין רחוק מכאב הלב. בתשעה באב האחרון אני הייתי ברחבת הכותל עם קבוצה של נשים שביקשו לשבת ולקרוא מאיכה ולהיות בצד. אותנו לא השתיקו, השתיקו מעגל של נשים צעירות בנות 18, בנות מדרשה, יש שיטענו מאושפזות, ששרו. שרו קינות בשקט בכותל. באו אליהן קבוצת נשים, עובדות הקרן למורשת הכותל והשתיקו אותן. אז אני רוצה לשאול שאלה, אם אמרנו לפני רגע, אמרה פה הגב' ענת הופמן, שלרב הכותל אין סמכות לקבוע הלכה בכותל אז מי קובע את הנהלים ההלכתיים שעל פיהם הנשים הללו מחליטות להשתיק נשים, לכסות נשים, מי הכתובת שלי לתלונה, למשל? אם אחת מהנערות האלה רוצה להתלונן על זה שהשתיקו אותה, כי זה לא היה מוצדק, היא הייתה ברחבת הנשים, היא לא ביקשה לעורר פרובוקציות, בסדר? היא ביקשה לבכות את חורבן הבית, מי הכתובת שלה לפנות אליה?
אני עונה. אני פה בשביל לענות. אל"ף, מפתיע אותי לשמוע שמישהי שהיא סדרנית עובדת הקרן השתיקה נשים שיושבות במעגל - - -
כשביקשתי להתלונן על המקוואות אז אמרו לנו שאנחנו יודעות לאיפה להתלונן. ציבור הנשים לא יודעות לאיפה להתלונן.
בבקשה, זאת הכתובת. בבקשה תכתבו את ועדת השקיפות על תלונות כאלה שאתן מגישות ואנחנו נעקוב אחרי זה.
אבל הוא היה באמצע לענות תשובה. גברתי היושבת ראש, הוא היה באמצע לענות תשובה.
- - של הכותל. ברחבת הכותל, בעזרת הגברים יש במות ניידות, הן כולן ממוקמות מקדימה בצמוד למחיצה, מה שלא מאפשר שנשים שרוצות להתפלל במניין שצמוד, שמתפלל בצמוד למחיצה, אין יכולת לעמוד שם. אני מצטערת, בבר מצווה של הגיס שלי ובבר מצוות אחרות שנכחתי היינו צריכים להזיז גברים.
סליחה, אני קורא לכם לבוא לביקור, לאורך כל המחיצה ממוקמות במות. יש לי גם תמונות - - -
לא, לא, לא, אני לא מדברת על זה שימוקמו במות, אני מדברת על זה שהבמות נערמות בצמוד למחיצה בצד של עזרת הגברים. מה שאומר שאם אישה רוצה להתפלל בצמוד למניין, היא נעמדת במחיצה בצד של הנשים והיא רוצה להתפלל בצמוד לזה והיא לא יכולה, כי המניינים לא יכולים לעמוד בסמוך למחיצה.
אף פעם לא שמעתי את זה, אני אשמח לקחת את הבימות טיפה יותר למרכז. זה דבר טכני. אני אשמח. אני שמח שאני שומע את זה, אם היית כותבת מכתב זה היה ברגע אחד מסתיים.
אני אצטרך לשבת איתך, אני רואה שזה לא - - - אמרו לי עד שתיים, אני כבר צריך ללכת, אבל - - -
אם חברי הכנסת, בין היתר חברי הכנסת שמגנים עליך, לא היו מתפרצים, אז היינו יכולים לנהל את זה הרבה יותר - - -
לא ידעתי למי לפנות. אני חייבת להודות, בתור ארגון שכן מתעסק בלפנות, אז במשרד הדתות, למשל, בנושא המקוואות, כשבאנו לבקש איפה לפנות ואמרנו 'רבותיי, זה שאני יודעת למי לפנות זה לא עוזר, צריך שהציבור הכללי יידע למי לפנות'.
נריה כנפו, מנהל מכון על משמר הכנסת. זו תנועה מסורתית. אני רוצה, בבקשה, לשאול, כיוון שבנושא הזה כל פעם ענו תשובות מאוד נקודתיות, אבל לא ענו לשאלה העיקרית שביקשנו לדון בה, מי קובע את הנהלים ההלכתיים שקורים בכותל המערבי ולצורך הדוגמה אני אשמח לדעת, לדוגמה, איך נקבע הגובה של המחיצה. בבתי הכנסת שבהם אני גדלתי, בתי כנסת מרוקאים, ספרדיים, המחיצה הייתה בגובה סמלי בלבד כך שנשים וגברים עמדו בנפרד, אבל יכלו לצפות אחד על השני, בזמן שילד עלה לתורה אז סבתא שלו ראתה אותו ויכלה לזרוק עליו סוכריות בנוחות וכו'.
אני שואל שאלה, יש המון גישות באורתודוקסיה, או בכלל ביהדות שמפרידה בין נשים לגברים, יש המון גישות לאיך מעמידים מחיצה, יש מקומות שבהם אין נשים בכלל בתוך בית המדרש או בבית הכנסת, כמו בחסידויות מסוימות, יש מקומות שהמחיצה היא מהרצפה ועד התקרה, ויש מקומות - - -
אני עובד בתנועה המסורתית, אני אמרתי לך מי אני, פסיקת ההלכה שעליה אני גדלתי היא הפסיקה של - - -
שאלתי אותו את מה הוא מייצג. הוא דיבר בשם האורתודוקסיה, הוא דיבר בשם האורתודוקסים, אף אחד לא ביקש ממנו.
שבו גברים ונשים היו בנפרד, המחיצה הייתה בגובה סמלי. אני שואל איך החליטו, במקום שבו הוחלט שיש מחיצה, אני לא מדבר על ה - - - יש מתווה, הוא לא קיים כרגע, אבל דיברו עליו שיש עזרה שבה יש הפרדה בין גברים לנשים, זה מקובל וזה בסדר גמור, למה המחיצה נקבעה בגובה כזה? לצורך הדוגמה אני שואל את השאלה הזו. אני אשמח לדעת ברמה ההלכתית. אני לא שואל ברמה העיצובית, כי אני לא מומחה לעיצוב מחיצות, אבל אני אשמח לדעת.
אני אומר עוד פעם. עניתי על האטומה, אני עונה עוד הפעם. היא בדיוק באותה אטימות. עיצוב שונה - - -
אני חוזר לענות לך. המחיצה הזאת הותקנה עוד הרבה לפני שאני הייתי. מי קבע את הגובה - - -
אבל כל הזמן התשובות הן כאלה, כל הזמן התשובות הן שזה היה והוא אמר, אני מנסה להבין באמת. יש מקום ששייך לכולנו ואני רוצה לדעת למה סבתא שלי שהגיעה לשמה, בגיל 90, לפני כמה שנים, היא שאלה אותי 'למה אני לא יכולה לראות את ה - - -
היא שואלת 'למה אני לא יכולה לראות?', היא שאלה על אחי, שעשה בר מצווה, 'למה אני לא יכולה לראות אותו עולה לתורה?', היא לא מבינה, היא הייתה מתפללת בבית הכנסת של הרב יוסף משאש במרוקו, תלמידת חכמים, היא לא מבינה למה היא לא יכולה לראות את הנכד. אני רוצה לענות לה על השאלה הזאת.
אגב, קבע אותן, מי שמינה את ה - - - עוד גילוי נאות, זה אהרון אבוחצירה, דוד שלי, שאני מבין שהוא קבע באופן עקרוני שיהיה דיון, יהיה רב, יהיה מישהו שיהיה ממונה ויקדם את הפתרונות האלה. אבל אני שואל איך נקבעים הפתרונות, מי יושב על המדוכה ההלכתית. האם שותפים לשאלות ההלכתיות האלה עוד סמכויות רבניות?
לא, אתה לא עונה לי משפטית. חוץ מרב הכותל, האם יש עוד אדם? שאגב, הוא לא מוסמך הלכתית לפתור את השאלות האלה, האם יש דיון הלכתי ער לשאלות?
או לא יועץ משפטי. שמה שכתוב בתקנון, את זה צריך לקיים ככתבו וכלשונו. עכשיו, אתה שואל אם אתה רוצה עכשיו לחרוג ולשנות, האם הרב - - -
בסדר. איפה הפרוטוקולים, כמו דברים כאלה, תיאורטית, איפה הפרוטוקולים האלה מפורסמים לציבור?
אז אני אומר שוב, המחיצה הוצגה גם בוועד המנהל וגם באסיפה הכללית, הפרוטוקולים נמצאים אצלנו. אנחנו נשלח להם, אתמול שלחתי את זה אליו - - -
ההתרגשות הזאת שבדבריך לא מאפשרת כאן את הדיון. שאלתי אותו קודם שאלה, הוא אמר 'אנחנו הכי שקופים שיש', 'הארגון הכי שקוף שיש' - - -
אני דיברתי איתך לרגע היום בחוסר נימוס? אני שואלת שאלות פשוטות. איפה מתפרסמים הפרוטוקולים האלה?
אני אומר, אני לא יודע. יש לי ועד מנהל, אני רוצה לשאול אותו, אני אשאל אותם. לי אין שום התנגדות - - -
מתי הישיבה על השקיפות של הר הבית? התפילות בהר הבית, איפה הנשים מתפללות, מתי זה?
יש איזה שהם פרוטוקולים - - - אם היום אני נכנסת לאתר שלכם, נכנסתי אליו תוך כדי הדיון, לא מצאתי שום פרוטוקול, יש איזה שהוא פרוטוקול שפרסמתם בשנים האחרונות?
כשמקבלים מצגת בשבע בבוקר לפני הדיון אז אנחנו מפרסמים אותה לכל מי שרוצה להסתכל בה ולקרוא בה, פה אני מעדיפה להתמקד בשאלות שאני אקבל עליהן תשובות.
חברת הכנסת שפיר, רציתי רק להגיד, בנוגע למה שנאמר לעליזה לביא, 'זה כתוב בספר שלי'. הספר של הרב רבינוביץ, 'הלכות הכותל' שיצא ב-2009 מונה למעלה מ-580 עמודים והוא עולה למעלה מ-170 שקל, כך שכשמדובר על נגישות של אותה - - - אבל אם תרצי לפתוח בעמוד 153, כתוב שם שאישה נידה, עדיף שלא תיגש לכותל ולא תיגע באבני הכותל ויש יש עוד - - - זה המעט מאוד שכתוב שם על נשים. מעבר לזה, ישנם למעלה מ-700 צילומים בספר ואין שם אף אחד שאפשר לראות בו אישה. כך שאני חושבת שהספר משקף את מה שאנחנו מדברים עליו, שיש התעלמות מוחלטת מהצרכים של נשים בכותל המערבי.
אני מציעה, אם אתה רוצה להראות לנו את החלקים שקשורים בשקיפות, לא קשורים לאתר הכותל, שזה מאוד מעניין ויפה, זה פשוט לא לוועדה זאת, רק מה שקשור בשקיפות, אנחנו נשמח אם תתמקד בזה.
אני לא קיבלתי שום תשובה. אני שעתיים פה, יזמתי את הדיון כדי לקבל תשובות, אחת לא קיבלתי. אז אולי בעזרת המצגת אני אספיק לקבל.
בסדר, מכירים. כולם מכירים? בסדר? כאן חשוב להגיד, לדוגמה, וזה חשוב מאוד, שהקרן, אולי זה תאגיד יחיד שהוא שקוף, גם לרשם העמותות וגם לרשות החברות הממשלתיות. זאת אומרת אין עוד גוף כזה. והוא לא רק שקוף, אלא חלק ממנו, כמו שאתם רואים, זה גם אגף בקרה וכספים במשרד ראש הממשלה, שלמעשה, כמו שאמרתי, נמצאים גם באסיפה הכללית, גם בוועד המנהל וכן הלאה.
אני רוצה אולי לגעת, אתם דיברתם על שינויים באתר, 'מי מקבל החלטות של שינויים באתר?' נכון? זו הייתה אחת השאלות. אני אומר ככה, שינוי פיזי באתר - - - שימו לב, הייתה ועדת היגוי על פיתוח כל רחבת הכותל, בראשה עמד ראש עיריית ירושלים, שימו לב לנוכחים, אין צורך שאני אעבור אחד אחד, כמעט כל הנוגעים בדבר היו בוועדה. עכשיו, הוועדה הזו, דבר ראשון אישרה פרוגרמה, למדה את הצרכים של כל מבקרי ומתפללי הכותל המערבי. זאת אומרת שהם - - -
עוד רגע. היא אישרה פרוגרמה, היא קבעה קווים מנחים לתכנון אדריכלי וזה עבר לוועדת עבודה בראשות מהנדס עיריית ירושלים.
כתוב, 'קביעת קווים מנחים'. תני לי רק - - - אני חושב שאם את בעצם רוצה לדעת איך מקבלים החלטות של בינוי, דיברתם על זה, נכון?
תלוי מה. אם את מדברת על מחיצה, לא. אם את מדברת על בניין – כן. אם את מדברת על - - -
ועדת ההיגוי הזו, הייתה אד הוק כדי לקבוע איך בעצם תיראה רחבת הכותל בגדול ב-50 השנה הבאות.
מתוך האספה הכללית, שלושה הם הוועד המנהל של הקרן. האחד זה רב הכותל, שתיים, זה מנכ"ל משרד הדתות, שלוש, זו נציגת משרד ראש הממשלה.
יש באספה הכללית. אבל גם, כל האספה הכללית היא בשליטת מדינת ישראל, כך שזה לא - - -
אגב, אם כבר דיברתם על המחיצה אז אני אדלג למחיצה, עזבו שירותים וכל הדברים האלה, אתם יודעים, זה לא מעניין אתכם, לא משנה, בכל אופן, אתם דיברתם על - - -
נכון, אני רואה שיש כאלה שרוצים לקרוע את זה ואנחנו כל הזמן מביאים עוד ועוד 'רינת ישראל' כדי שתמיד יהיה סידור 'רינת ישראל' עם תפילה - - -
זה הם ניהלו את זה. אבל, שוב, את צריכה להבין - - - עצרתי פה באמצע, כי אני מבין מה קורה פה, אבל ועדת ההיגוי עברה לוועדת העבודה, עברה אחר כך להצגה לציבור הרחב, עבר בוועדה מקומית, התנגדות מקומית, מחוזית, התנגדות מחוזית, ארצית, בית משפט. פה רציתי להגיד, אין שקיפות גדולה מזה. אבל בסדר, איך אומרים?
שימו לב, זו למעשה המחיצה החדשה, שאתם רואים שיש כאן - - -
אני לא הזמנתי עיתונאים - - - לא משנה, עזוב, אני לא מתעסק עם זה. בכל אופן, אתם רואים את המדרגה - - -
רגע, זאת המדרגה כדי שנשים יוכלו להציץ, כדי שסבתא שלי תצטרך לריב על מקום להסתכל על הנכד שלה? באמת, זו המדרגה ש - - - ככה סבתא יכולה לראות את הנכד שלה עולה לתורה? באמת אני שואל. זה הכבוד שנותנים לנשים? לעלות על מדרגה, לטפס על מדרגה? לא, האמת שזה יפה, פעם היה כיסא, היו עומדות על כיסא רעוע, עכשיו זה מדרגה.
זה הכבוד? מילא, בעזרת נשים במקומות מסוימים היא גבוהה יותר, הן יכולות להסתכל, אבל איך אפשר להיות שותפים?
לא, אבל שנייה, שקוף או לא שקוף, במובן של מחיצה, זה ברור. אנחנו יודעים, זה לא שקוף.
קודם כל הייתי שם. תודה. אני מבינה שאתם באיזו שהיא התנהלות שמזלזלת בכל מי שנמצא פה בחדר.
שלדוגמה נשים יהיו שותפות להחלטה הזאת? אולי פוסקות הלכה? יש נשים כמו הרבנית מלכה פיטרקובסקי, שהיא אורתודוקסית, לדוגמה, היא יכולה לדון בשאלה הזו.
תודה. אני רוצה לסכם את הדיון הזה. אני מודה לעליזה לביא וליהודה גליק ולכל חברי הכנסת שזימנו את הדיון הזה, שחתומים על המכתב, תמר זנדברג, מיכל רוזין, נחמן שי, מרב מיכאלי ויואל רזבוזוב. תודה. ובעיקר לכל הנוכחים מהארגונים ומהחברה האזרחית שהגיעו לכאן ושנלחמים כבר שנים כדי לראות פה שינויים מבלי לקבל הרבה מאוד תשובות.
ואני רוצה, קודם כל לפני שאני מסכמת, למחות פה על כמה דברים שנעשו בוועדה ואני חושבת שהם דברים בראש ובראשונה נגד היהדות. כשחבר כנסת קם פה וצורח באמצע הדיון, חבר הכנסת מוזס, וצורח על המשתתפים שהם לא מכירים את הכותל, מכפיש אותם, מכפיש את אמונתם, את האופן שבו הם חיים את אמונתם, משווה את הרפורמים לכלבים, כבר שמענו פה את האמירה הזאת - - -
הם לא צריכים להיאמר ואני מוחה על הדברים האלה בתוקף. אלה הכפשות שלא מתאימות לכאן, לא מתאימות לוועדת כנסת, לא מתאימות לכנסת ולא מתאימות ליהדות. והדבר הזה, אני מביעה מחאה קשה. כך גם לגבי חברי כנסת, שאמנם, אני לא רוצה להגיד מתוך איזה כוונות, אבל נכנסו לדיון על מנת להפריע, להכפיש, לצעוק ולא רצו להשתתף בדיון הזה, שאני חושבת שעל אף הצעקות וההפרעות מחלק מחברי הכנסת בכל זאת הצלחנו גם לשמוע ולגלות כמה דברים. ואני רק חייבת להתנצל בפני האורחים המכובדים שלנו שנאלצו לראות את הקרבות המיותרים האלה ולא - - -
סליחה, מי אדוני שמצביע?
הקרן למורשת הכותל היא עמותה שנמצאת, כמו שציין מר אליאב, גם תחת פיקוח רשות החברות הממשלתיות וגם תחת רשם העמותות, אבל היא לא היחידה, יש גם האגודה לתרבות הדיור וגם המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים.
לצורך עניין של ניהול ושל שקיפות, והצבעתי על זה בספר המדיניות שלי, צריך להצביע על מצב שבו אם מדברים שקיפות במינהל תקין יש לנו מצב שגם כמה עמותות וגם כמה חברות ממשלתיות פועלות באותו אזור וזה להוסיף את עיריית ירושלים, משרדי ממשלה והרשות לפיתוח ירושלים. מה שאני רק מציע זה לעשות סדר, יש לנו גם החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי, גם הקרן למורשת הכותל - - -
ודבר אחרון, אני בדקתי עכשיו, ברשות החברות הממשלתיות, בוועד המנהל של העמותה כל התקנים פנויים, כל ה-14. אין אף חבר עמותה ש - - -
יש לי פה רשימה, יש פה רשימה של ביתן אלי, בן אריה יוסף - - - זה הוועד המנהל שלכם?
ודבר אחרון, לשקול האם יש הכרח בעמותה כזאת, אני חושב שצריך למזג אותה עם גופים אחרים, אני לא אכנס לזה, יש מקום ל-14 חברי ועד מנהל, זה מספר מאוד גדול.
אני ממשיכה לסכם, תודה. הוועדה מוחה על כך שרב הכותל, שהוועדה הזאת תואמה לפי הזמנים שלו, בחר ברגע האחרון שלא להגיע וגם את המצגת שלחתם לנו היום בבוקר.
תודה, ידעתם על הדיון מראש. סולי, באמת, אנחנו לא מכירים, אתה נראה לי בן אדם ממש טוב, אני באמת חייבת להגיד לך שזה זלזול כל כך בוטה בוועדה ולא בפעם הראשונה, זה קרה עם הרבה מאוד ועדות אחרות. גם ההתנהלות פה של חברי הכנסת, שמתיימרים לדבר בשמכם או בשמך ומצדיקים את אי ההגעה לוועדה זאת פגיעה בתקנון הכנסת. פגיעה בתקנון הכנסת, זו עבירה על תקנון הכנסת. הדברים האלה מייצרים מצב שבמקום שיתקיימו דיונים רציניים מתקיימים קרקסים. אנחנו לא רוצים את זה. לא צריך לפגוע בתקנון הכנסת, חס וחלילה שחברי כנסת לא יעודדו פגיעה בתקנון הכנסת, שרק מחליש את הרשות המחוקקת. חבל. ואנחנו נקיים דיון על זה עם הרב. אנחנו נקבע איתו תאריך ונבקש שהדיון הזה יתקיים.
הוועדה סבורה שראוי להגדיר את הנורמות של השקיפות בפעילות של העמותה ובקבלת החלטות על ידי רב הכותל. האמירה כאילו בגלל שזאת עמותה, שכפופה גם לחברות הממשלתיות, זה הופך אותה לשקופה היא לא נכונה. ההגדרה של שקיפות היא לא עמידה מול הביקורת שנמצאת בתוך החוק אלא שקיפות לציבור, ומהי שקיפות לציבור? שקיפות באופן קבלת ההחלטות, שקיפות בפרוטוקולים, שקיפות במי הם הנציגים, אפשרות לתת לציבור להשפיע ובעיקר לגורמי ציבור שהם בעלי עניין, להיות מעורבים ולדעת איך התקבלו החלטות שקשורות בחייהם. זאת שקיפות. זאת שקיפות וזאת ההגדרה ולפי ההגדרה הזאת של שקיפות אני לא חושבת שכרגע אתם עומדים בתוך ההגדרה הזאת.
אני כן חושבת שאפשר להשתפר. פרסום של פרוטוקולים, שהמנכ"ל אמר שמבחינתו הוא לא רואה מניעה, אתה הולך להתייעץ עם הוועד, אבל שמבחינתו הוא לא רואה מניעה, זה יהיה דבר מבורך. אם זה יהיה ההישג של הוועדה אנחנו נהיה מאושרים.
לגבי הנהלים שכן התפרסמו, הם מקנים בחלקם שיקול דעת רחב מאוד לרב הכותל ללא אמות מידה ברורות. בעניינים רגישים מעין אלה ראוי שיהיו פרמטרים לקבלת ההחלטות וגם אותם צריך לפרסם. לא סביר שגוף ציבורי לא מפרסם פרוטוקולים - - -
ואף דורש תשלום מאוד גבוה מהציבור, 4,500 שקלים, כדי לפרסם פרוטוקולים שאמורים להיות קיימים על המחשב.
אני שמחה מאוד שחזרתם בכם, אנחנו נראה את הפרוטוקולים הללו. עוד אני רוצה לקבל בירור על הסיפור של ההגברה. אמר המנכ"ל, אין שום הבדלים בהגברה בין נשים לגברים, אנחנו רוצים - - -