ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2017-12-31OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 893
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, ז' בטבת התשע"ח (25 בדצמבר 2017), שעה 11:03
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 25/12/2017
חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 245), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 245), התשע"ח-2017
דיון מחדש לגבי פרק הזמן לשומה של חברת בית ובעניין הגדרת בעל מניות כיחיד בסעיף 3(ט1) לפקודת מס הכנסה
מוזמנים
¶
משה אשר - מנהל רשות המסים, משרד האוצר
ג'קי בלנגה - רו"ח ועו"ד, יושב ראש ועדת המסים, לשכת רואי החשבון בישראל
יוסי אלישע - עו"ד, פורום המסים, לשכת עורכי הדין
לאה טבע עכו - עמותת SFOS לקשרי ממשל ומשק
רונן ארויו - עמותת ה-C-4
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 245), התשע"ח-2017
דיון מחדש לגבי פרק הזמן לשומה של חברת בית ובעניין הגדרת בעל מניות כיחיד בסעיף 3(ט1) לפקודת מס הכנסה
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. אנחנו קיימנו על הצעת החוק הזו כמה וכמה דיונים. אישרנו את החוק. אני ביקשתי או מבקש רביזיה לגבי הנושא של יחידים וחברות. אני גם פניתי אליכם ברשות המסים.
משה אשר
¶
חברות ארנק, כזכור, בחוק ההסדרים הקודם טיפלנו בהן. כתוצאה מכך גם גבינו הרבה מאוד כסף במסגרת הדיבידנדים שהצלחנו להביא מאותן חברות. עשינו תיקון מקיף לסעיף 3(ט1) לפקודת מס הכנסה.
משה אשר
¶
רגע. יש שם התייחסות לבעל מניות מהותי. בעל מניות מהותי יכול להיות יחיד, יכול להיות חברה. אנחנו אחרי החקיקה, אחרי שסיימנו את החקיקה, היו לנו שיחות עם הלשכות המקצועיות שאמרו שלא התכוונו שזה יהיה גם לחברות וכדומה.
משה אשר
¶
מה שכן, אני לא אומר שהדברים לא נכונים חס וחלילה. אני רק אומר שבנקודת זמן הזאת, ראשית, יש לנו את סעיף 3(ט1)(9) שאמרתי שמאפשר גם בעסקות בין חברות, אם אתה משתכנע שמדובר בעסקאות או הלוואות שהן על בסיס כלכלי אמיתי, כי אז אתה לא נכנס לסעיף שאתה הופך את זה.
משה אשר
¶
רגע. אני אסיים. מה שאנחנו מציעים בנסיבות האלה, כאשר אנחנו כבר נמצאים אחרי סיומו של החוק, בהנחה שאנחנו לא עושים באמצעות רביזיות תיקונים לחקיקות אחרות – גם לנו יש כל מיני תיקונים שאנחנו רוצים להכניס בהקשרים הללו – אז בהנחה שהליכי חקיקה מתוקנים עוברים, אנחנו מצאנו פתרון.
היו"ר משה גפני
¶
תכף נגיע לפתרון. שלא יישאר כך באוויר. אני פניתי אליך גם במכתב ואני חושב שנעשתה כאן טעות ואני מבקש לתקן אותה. יש לי כלים פרלמנטריים. אני מסכים אתך שלא צריך באמצעות רביזיה בחוק הזה לתקן חוק אחר. אני מסכים. אבל אתה יכול למנוע ממני את המכשול הזה בכך שתגיד את המציאות. המציאות היא שזה לא על חברות.
משה אשר
¶
ולכן אנחנו יצרנו באמצעות פרשנות לדין הקיים שחוקק מענה ראשוני שלדעתי הוא מכסה כמעט את כל המקרים הרלוונטיים ואני חושב שהוא נותן פתרון הולם לסוגיה.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא כל כך מבין עברית. זאת האמת. אני מתקשה. כשלמדו בבית הספר עברית, אני הלכתי לים. תסביר לי מה פירוש המילה פתרון הולם.
משה אשר
¶
אני אסביר שוב. היום פסקה (9) לסעיף 3(ט1) אומרת שבתנאים שההלוואה היא על בסיס כלכלי וכדומה, לא יראו הלוואה בעקיפין שלמעשה זה כאילו דיבידנד בעקיפין, לא יראו שזה בדיבידנד אלא יראו שזאת הלוואה. יכבדו את זה כהלוואה ולא ישאירו את העודפים. אנחנו לקחנו את המקרים האלה של הלוואות בין חברתיות ופירשנו אותם גם בהקשרים של חברת אם ובת או בת ואם, גם ישראל-חוץ לארץ וגם ישראל-ישראל. לא משנה, כל המקרים שלמעשה הציפו לנו כבעיות. אמרנו שבמקרים האלה נרחיב את הפרשנות של סעיף קטן (9) שחוקק ולמעשה נוציא אותם מהתחולה של סעיף 3ט. זה מה שעשינו.
אנחנו נראה את הנוסח הזה.
קריאה
¶
אדוני, זה לא קוצו של פתרון, עם כל הכבוד. מה נעשה עם זה עכשיו? נתחיל לריב על הפרשנות של החוזר?
לאה טבע עכו
¶
עמותת CFO. הפתרון שמשה מציע, מעבר לזה שזאת פרשנות של חוזר ולא מדובר בתיקון חקיקה, הוא גם אינו נותן מענה לכל הנושא של הערבויות. כרגע, בניסוח של החוק, כל הערבויות שלמעשה נלקחו בערבות של חברת בת, כאשר חברת האם היא זאת שלקחה את ההלוואה, כרגע זה דיבידנד, משהו שלא יעלה על הדעת, לא יכול להיות, לא יכול להתקיים והורג את כל חיי העסקים במשק. לכן גם הפתרון שהוא מציע שהוא לא פתרון, כי שוב, אלה שלייקעס, בנושא של חוזר, לא נותן מענה לעסקי. אנחנו צריכים פתרון גם בערבויות וגם בהלוואות. זה צריך טיפול חקיקה.
יוסי אלישע
¶
לשכת עורכי הדין. הרעיון שסעיף 3(ט1)(9) מגיע מכיוון אחר לגמרי. ההפך, הוא זה שמסביר למה מדובר בבעל מניות יחיד, מפני שאנחנו, כשאנחנו ישבנו וניסחנו את הסעיף הזה, המטרה הייתה להגן על בעל מניות יחיד כאשר יהיו חברות למטה שייתנו הלוואות ביניהן, לא יגידו שזה כאילו הוא משך לכיסו והוריד בחזרה את הכסף לחברה. זה לאור מספר פסקי דין שהיו בבית המשפט העליון בהקשר של הפסדים שנתבעו.
המטרה כאן היא אחת וכל מה שלא תעשו, לא יפתור את הבעיה. אם לא ייקבע מפורשות שיש כאן התייחסות לבעל מניות שהוא יחיד בלבד, אנחנו נכנסים, מעבר לנושא של הפרשנות - - -
יוסי אלישע
¶
אני לא מוביל לשום חקיקה. אני חושב שהמלים ברורות. זה כמו להגיד מה האות שבאה אחרי האות א', מה האות הראשונה שמגיעה בעברית ולא רשום א', אז היא ב'. זה בדיוק מה שקורה כאן. המילה יחיד נשמטה. כל המסכת, הכול מדברים על יחיד. כל השיח בינינו היה על יחיד. הנוסח הכחול מדבר על יחיד. הלכנו לצמצם, מה, הלכנו להרחיב? זה לא הגיוני כל מה שקורה כאן. לקחו פרשנות. הגיעו הביתה ואמרו שלא חשבו על הכול, לא כתבנו ולכן בואו נוסיף.
ג'קי בלנגה
¶
אני מצטרף לדברים של יוסי אבל 3(ט1) חוקק בשביל לפתור בעיה של רשות המסים עם משיכות בעלים במישרין ובעקיפין. נקודה. עכשיו ההרחבה שרשות המסים עשתה כאן, נתתי דוגמה קודמת, זה כמו שיש לוויתן ויש סרדינים קטנים. משיכות קטנות של מיליונים או עשרות מיליונים של יתרות חובה ועכשיו רשות המסים מטפלת בחוק הזה במיליארדי שקלים בינלאומיים, נושא שצריך להיות נדון באופן רחב ומקיף. כרגע מהסרדין הפכנו להיות תנינים וזאת לא הכוונה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
בהמשך לדברים ואפילו גם בהמשך לדיון על התקנה הקטנה לגבי תושבי חוץ. בסוף מערכת המס כאן היא אחד השיקולים של אנשים להיכנס למדינת ישראל, לא להיכנס למדינת ישראל, להשקיע כאן או לא להשקיע כאן. הוודאות שאנחנו צריכים לייצר היא חשובה. הוועדה הזו בתוך חוק ההסדרים, חוק ההסדרים הוא רעה חולה, כולנו יודעים את זה, היו בה הרבה מאוד דיונים ודנו כאן על הרבה מאוד דברים ובין היתר גם על הנושא הזה של חברות ארנק ועל הנושא הזה והייתה תמימות דעים בוועדה שצריך לפתור אותו, שצריך לסגור את הפרצה הזאת. גם הייתה תמימות דעים בוועדה שצריך לסגור את הפרצה ולא לפתוח עכשיו חזיתות נוספות.
לצערי בתוך הסיפור הזה, וזה ברור לכולם שזה לא קרה במזיד ולא הייתה כאן איזו כוונה, מה שנקרא, הייתה טעות במהלך תהליך החקיקה. אני חושב, אדוני, בוא נעשה רביזיה במסגרת חקיקה. אין ברירה. צריך לתקן את זה בחוק. אין לי טענות לרשות המסים. תפקידה לקחת את החוק שאנחנו נותנים לה ולגבות אתו הכי הרבה מסים שהיא יכולה. זה התפקיד שלה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
התפקיד שלנו כמחוקקים הוא לקבוע להם את המסגרת ואם אנחנו טעינו בקביעת המסגרת, בוא נתקן את זה.
רונן ארויו
¶
גם אם יצא חוזר, בתי המשפט לכל אורך הדרך אומרים שלחוזרי מס הכנסה אין שום תוקף אלא רק לחוק. זאת אומרת, מס הכנסה יכול לשנות את דעתו והוא עושה את זה. לפני שלושים שנים הכריז כאן סגן הנציב שרווחים כלואים שמשקיעים למטה בחברת בת הם יהיו לא דיבידנד רעיוני ואחרי שלושים שנים, למרות שהכריזו את זה כאן בוועדה, רשות המסים החליטה לפעול אחרת.
חייבים תיקון חקיקה. זה המצב המשפטי במדינת ישראל. לחוזרים אין מעמד.
יוסי אלישע
¶
רק דבר אחד. גם בחוזר הקיים וגם בחוזרים אחרים תמיד נשאר שיקול דעת לפקיד השומה. הדוגמה כאן, אפילו בין שתי חברות ישראליות, הדוגמה שהיום לקוחה בחוזר היא שחברה אחת נותנת הלוואה לחברה אחרת והחברה האחרת משתמשת להחזיר חובות שיש ערבות של בעל שליטה.
היו"ר משה גפני
¶
אני אגיד לך. אנחנו טעינו. אנחנו טעינו כי אנחנו שלחנו אתכם לשבת עם הלשכות, וזה בסדר, ובסופו של דבר הגיע נוסח שאנחנו טעינו בו. טעינו כי היה צריך לטעון נושא חדש. זה לא נושא שעמד על סדר היום. זאת לא הייתה כוונת המחוקק וצריך לתקן את זה אבל באופן ברור ולא באופן הולם או לא הולם. אני לא מכיר את המלים האלה.
אני מציע שהחוזר יהיה בפרשנות שמדובר על יחידים ולא מדובר על חברות.
אל תענה לי עכשיו. אני נותן לך את הזמן. שלא תהיה לכם טעות, אני איש עקשן, אתם פשוט עוד לא מכירים אותי. אתם חדשים עכשיו. אני אתקן את החוק. אני אצביע על הרביזיה. העמדה של כולם היא כזאת. אין ויכוח על העניין הזה.
היו"ר משה גפני
¶
אין בעיה. המציאות היא שאתם בפרשנות צריכים להגיד את זה. אם אתם אומרים את זה בפרשנות, אתם חוסכים. נכון שאני לא איש רשות המסים ואין לי הבנה של רשות המסים, למדתי בישיבה, בכולל ואני לא מבין את רשות המסים, אבל אם אתם משנים את זה בפרשנות, ואני חולק על מה שנאמר כאן קודם. כשיהיה חוזר שיאמר ברור שזאת הכוונה בכל הנושא הזה בחקיקה, זה בסדר מבחינתי ואני לא צריך רביזיה ואני לא צריך לתקן את החוק. תיקון חוק הוא תהליך ארוך וכשזה יגיע לוועדת שרים אתם כמובן תתנגדו ואני אביא את זה בניגוד לדעתכם. זה בסדר, אנחנו יודעים איך העסק הזה עובד.
אני מציע לעשות את זה בטובות ובאופן נורמלי. כוונת המחוקק הייתה רק על יחידים ולא על חברות. אם אתם מתקנים את זה בפרשנות, אני מקבל את זה. מבחינתי זה פתר את הבעיה, אם זה ברור בחוזר. אם לא, אז לא תהיה ברירה ואני אצטרך להצביע על הרביזיה ולתקן את החוק. אני לא רוצה לעשות את זה.
שגית אפיק
¶
זה צריך להיות מחוקק לפני 31 לחודש. 31 לחודש הוא יום ראשון הבא. אני מדברת על חברות בית ולא על התיקון הזה. אני רוצה להניח את חברות בית.