ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-03-06OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 688
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, כ"ב בשבט התשע"ח (07 בפברואר 2018), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 07/02/2018
חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 122), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 120) (איסור חניה באופן החוסם רכב אחר), התשע"ח-2017 (פ/3828/20)(כ/741) של חה"כ מיכאל מלכיאלי, יעקב פרי, ישראל אייכלר, אכרם חסון, חמד עמאר, עודד פורר, דוד ביטן, מנחם אליעזר מוזס, מסעוד גנאים, אורי מקלב, יעקב מרגי, יעקב אשר, מירב בן ארי, יוליה מלינובסקי, יואב קיש, חיים ילין, מאיר כהן, רוברט אילטוב, עפר שלח, נחמן שי, יואב בן צור
נכחו
¶
חברי הוועדה: איתן כבל – היו"ר
יעקב פרי – מ"מ היו"ר
יעקב אשר
יצחק וקנין
עבד אל חכים חאג' יחיא
עיסאווי פריג'
מוזמנים
¶
ממונת נגישות ארצית, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות - איריס גוראל
מנהלת אגף א' הנדסת תנועה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - חן כהן
סגנית היועץ המשפטי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - חוה ראובני
מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - יפעת רווה
ראש מדור ייעוץ וחקיקה באגף התנועה, המשרד לביטחון פנים - דנה ימינחה
הלשכה המשפטית, משרד הפנים - נאוה אושר
כלכלן, משרד הפנים - יוסף בנישתי
מנהל תחום פיקוח על אמבולנסים, משרד הבריאות - יאיר חברוני
ראש מינהל ביטחון, מרכז השלטון המקומי - יוחאי וג'ימה
יועצת משפטית, מרכז השלטון המקומי - מירה סלומון
סגן מנהל אגף הפיקוח, עיריית ת"א - יאיר אמר
ועד בית בבניין בנס ציונה, מיוזמי הצעת החוק - עמיחי אופיר
יו"ר ועד בית בבניין בנתניה, מיוזמי הצעת החוק - גלעד יערי
רכז תחום נגישות, פורום ארגוני הנכים - ישראל אבן זהב
אזרחית מוגבלת בניידות, בעלת תו נכה - אפרת ועקנין
נפגע בתאונת דרכים - דניאל סטרק
יו"ר אהב"ה, ארגוני נכים - אבנר עורקבי
עמותת תנו יד לחירש, נכים למען נכים - דן קדרון
מנהלת המחלקה המשפטית, עמותת נגישות ישראל - מיכל שיק הר-טוב
עו"ד וכונן בארגון חירום והצלה, ארגוני חירום והצלה - מוטי אורנג'
כונן בארגון חירום והצלה, ארגוני חירום והצלה - אייב רוזמרין
שדלן/ית (אימפקט (ל.א.ב) בע"מ), מייצג/ת את נגישות ישראל - אירדה קריימר
שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ ), מייצג/ת את פורום ה-15 הערים העצמאיות - יהושע שלמה זוהר
רישום פרלמנטרי
¶
אור שושני
הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 120) (איסור חניה באופן החוסם רכב אחר), התשע"ח-2017 (פ/3828/20)(כ/741) של חה"כ מיכאל מלכיאלי, יעקב פרי, ישראל אייכלר, אכרם חסון, חמד עמאר, עודד פורר, דוד ביטן, מנחם אליעזר מוזס, מסעוד גנאים, אורי מקלב, יעקב מרגי, יעקב אשר, מירב בן ארי, יוליה מלינובסקי, יואב קיש, חיים ילין, מאיר כהן, רוברט אילטוב, עפר שלח, נחמן שי, יואב בן צור
היו"ר יעקב פרי
¶
אני פותח את הדיון בהצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 120) (איסור חניה באופן החוסם רכב אחר), התשע"ח-2017, הכנה לקריאה שנייה ושלישית.
הצעת החוק היא במקור מפניית ציבור, פנייה של גלעד יערי מנתניה. הצעת החוק שאני חתום עליה הוצמדה להצעת החוק של חבר הכנסת מיכאל מלכיאלי. הדיון לקריאה ראשונה היה כאן ב-6 בנובמבר, והייתה אי-בהירות בדיון הקודם לגבי סמכויות האכיפה של המשטרה במקרים שבהם דנות הצעות החוק. יפעת רווה, נציגת משרד המשפטים, אמרה לפרוטוקול כי החוק בהחלט נדרש לאור הספקות הקיימים בפרשנות של החוק הקיים.
הנוסח הנוכחי כפי שהוכן בוועדה לקראת הקריאה הראשונה לא נותן מענה לחניית רכב במקום חניה פרטי, למרות שבמקור זאת הייתה התכלית המקורית של ההצעה. על פי נציג המשרד לביטחון פנים, חיים אמיגה – ציטוט: בסביבות 20% מהפניות למוקד המשטרה עוסקות סביב הנושא הזה של תפיסת חניות פרטיות.
היו"ר יעקב פרי
¶
בא משרד התחבורה ופרסם לפני שבועיים – במחטף שהוא ברכה – תזכיר תקנות שאמור לתת תשובה, אמנם לא לגמרי מלאה, לחניית רכב בחניה פרטית. והגיעו אחר כך מיילים, וכמובן שאף פעם לא כולם מרוצים מהכול. נשאר לנו העניין של חניית רכב חירום, מד"א וכיו"ב, שצריך לראות אם נחריג אותם או לא; וההסמכה של פקחי רשויות מקומיות לאכוף את ההסדר המוצע. כי עדיין קיימת התנגדות של הרשויות המקומיות ושל משרד הפנים, והועלתה אפשרות לתת לרשויות סמכות, כך שכל רשות תחליט בעצמה אם היא אוכפת או לא.
הדבר שני, הרחבת האיסור המוצע והחלתו במקרים שבהם אדם מחנה את רכבו באופן שגורם להפרעה של ממש, גם אם הדבר אינו מונע את השימוש במקום החניה. והדבר השלישי, קביעת הסדר לעניין אכיפה במקרה של חניות בשטח בבעלות פרטית. זאת אומרת, חניה פרטית של מישהו, בלי רשות בעל מקום החניה - - -
היו"ר יעקב פרי
¶
יפה, אם זה מכסה אז זה מכסה.
בכלל זה תנאים והגבלות להפעלת סמכויות האכיפה. וזה מתייתר לאור התקנות החדשות. אבל אנחנו צריכים לקבל, גברתי חוה, סד זמנים לכניסת התקנות לתוקף; מתי התקנות יגיעו לשולחן ועדת הכלכלה.
אלה הם הנושאים. חבר הכנסת מלכיאלי, ידידי, אתה יכול לפתוח את הדיון.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. הנקודות שהעלית הן באמת הנקודות שעדיין שנויות במחלוקת. אני חושב שבנושא של הרשויות, ההצעה שאתה הצעת, שאומרת בעצם לא לחייב את הרשויות אלא לתת לכל רשות להחליט בעצמה אם היא רוצה לקחת את זה על עצמה או לא, זאת הצעה פשרה מאוד טובה.
בנושא של רכבי הצלה, בוועדה הקודמת הייתה איזושהי הצעה... זה גם בעצם נוסח החוק; זה לא שתבוא משטרה ועל דעת עצמה תיתן דוח למי שנראה לה, אלא היא תיתן רק אם תהיה תלונה, כאשר השכל הישר אומר שלא תהיה תלונה על רכבי הצלה. אם אפשר להחריג בחוק מראש את רכבי ההצלה... אני אתן דוגמה: חברת איחוד הצלה למשל, שכולנו מעריכים ומוקירים אותה, לא נמצא בחוק כמו מד"א. ואז אני חושש שיבוא השוטר ויגיד: למד"א אני לא נותן, אבל לרכב של - - -
היו"ר יעקב פרי
¶
לא, אם אנחנו נחריג רכבי הצלה... הרי בסופו של דבר הם לא באים לחנות שם, הם באים לצורך אירוע.
איתי עצמון
¶
אני רוצה להגיד כמה דברים לעניין החרגת רכבי הצלה. חוה אמרה כרגע שיש מענה לכך בתקנות, ואני הבנתי שהייתה גם פנייה של משרד הבריאות – והם גם העלו את זה בדיון – להתייחס לכלי רכב של כונני חירום. עמדתי היא, כפי שגם אמרתי לנציגי משרד הבריאות, שאין מקום בהצעת החוק הזו להתייחס באופן ספציפי לכונני חירום, מכיוון שהסוגיה היא רוחבית, היא רלוונטית לכל איסורי החניה שקיימים היום בפקודת התעבורה ובתקנות לפי הפקודה, ולכן ככל שיש מקום לקבוע הסדר כזה, הוא צריך להיות רוחבי ולא ספציפי בעניין הזה.
היו"ר יעקב פרי
¶
נטיית ליבי, אחרי שאשמע את הטענות כמובן, היא לא לאשר כונני חירום, כי אנחנו לא נצא מזה. אבל אם יש דעה אחרת שסותרת את דעתי, אני אשמח לשמוע.
חוה, הבמה שלך, תסקרי לנו מה יש ומה אין.
חוה ראובני
¶
גם כשזה עלה בממשלה וגם פה בדיון בהכנה לקריאה הראשונה אנחנו אמרנו שבכוותנו להסדיר את הנושא הזה בתקנות, וגם דיברתי עם העוזרת של אדוני באיזשהו שלב והבטחתי לה עד סוף השנה, ופספסתי בימים אחדים.
חוה ראובני
¶
הנוסח של תקנות שיסדירו את הנושא של אכיפה בחניה פרטית הועבר למשרד המשפטים עוד לפני שהוא פורסם להערות הציבור, בתחילת ינואר, והם כבר חזרו אלינו עם הערות לנוסח, ובגבול המגבלות האנושיות שלי אני מקווה שעד סוף החודש - - -
חוה ראובני
¶
ובמגבלות המחויבויות האחרות שלי, חוק ההסדרים וכיו"ב, אני בשאיפה שלקראת סוף החודש זה יונח פה על שולחן הוועדה. בוא נגיד ככה – לא יאוחר מהמושב הנוכחי.
איריס גוראל
¶
אני איריס גוראל, ממונת נגישות ארצית בנציבות שוויון זכויות. אני ראיתי את המשפט הזה ואני חושבת שהוא לא מחיל - - -
איריס גוראל
¶
הנוסח שהוצע זה "מחנה את רכבו, לרבות במקום שאינו דרך, באופן החוסם רכב אחר". אני הייתי שמחה להוסיף "או המונע את השימוש". כי אנחנו לא מדברים רק על הרכבים; מבחינת נכים אזור ההיערכות בין החניות והמרחב כולו הם חשובים לא פחות מהחניה. כי אם הוא לא יכול לצאת מהרכב או חוסמים לו את היציאה הזאת כשהוא פותח מעלית – מבחינתי זה כאילו חסמו אותו.
היו"ר יעקב פרי
¶
רבותיי, אם אנחנו רוצים לתקן אנחנו צריכים להחליט מה מתקנים ואיך מתקנים. כל אחד יתרום את חלקו, אבל אחד-אחד. את מציעה רק להוסיף "או את השימוש"?
איריס גוראל
¶
בינתיים אני אגיד עוד משהו. הנושא השני זה הפקחים של הרשויות המקומיות. אני רוצה לבקש שהם יקבלו הדרכה לגבי משמעות חניית נכים, כי אני לא חושבת שהם מבינים את דרך השימוש. לכן אני חושבת שהדרכה היא כן חלק חשוב. דיברתם על זה שכל רשות תחליט אם כן או לא, אבל שלא יחליטו איך להדריך ומה להדריך, אלא שזה יהיה - - -
איריס גוראל
¶
זה נכון, אבל על מנת שהם יעשו עבודה טובה הם צריכים להבין את המשמעות של העבודה הזאת.
וההערה השלישית זה לגבי - - -
היו"ר יעקב פרי
¶
זה לא ספציפי רק לנכים, אלא זה מדבר על תפיסה או חסימה של מקומות חניה פרטיים, שזה יכול לחול גם על נכים וגם על לא נכים.
איריס גוראל
¶
כן, אבל בגלל שזה מיוחד אז כדאי להדגיש את זה.
הנושא השלישי מתייחס למקומות חניה בבעלות פרטית, ורציתי לחדד את ההבחנה בין מקום פרטי שהוא ציבורי למקום פרטי שהוא מגורים.
היו"ר יעקב פרי
¶
אני התייחסתי לזה בתחילת דבריי. יש לנו בעיה עם מגורים. כלומר, אם את באה לחניון פרטי ושמה שם את האוטו, יש קצת בעיה עם האכיפה – ועל זה ניסינו לדון. בעיקרון, אם מצלצלים למשטרה או לפקח עירוני, הם אמורים לבוא ולפנות את הרכב, אבל במציאות זה הרבה יותר מסובך.
איריס גוראל
¶
אז אני רוצה להעלות שוב נושא מתחום חניות הרכב לנכים. במסגרת התיקון לחוק הוחלט שבבנייני מגורים חדשים ההקצאה לחניות נכים תהיה בנוסף לחנויות. כלומר, לכל דירה. ואז בעצם החניה היא - - -
היו"ר יעקב פרי
¶
גברתי, את אומרת דברים מאוד חשובים, אבל עם כל הכבוד, הם לא נוגעים לחוק הזה. חניות נכים לא נוגעות ספציפית לחוק הזה.
היו"ר יעקב פרי
¶
הכול שייך. זה על כל משתמשי הדרך, נכים ולא נכים. אנחנו מדברים פה מהצד של החניה, לא מהצד של הנגישות. עוד משהו? תודה. אדוני, בבקשה.
אברהם רוזמרין
¶
אני אברהם רוזמרין, מתנדב בארגוני הצלה. אני רוצה להתייחס לקטע של רכבים של כוננים. דיברו פה שהיום אין בכלל הסדרה לרכבים האלה. זה נכון. וצריך הסדרה כללית. אבל עד עכשיו כל חוקי החניה מדברים על הפרעה לציבור, ופה מדובר בחוק שהוא נטו הפרעה לבן אדם פרטי. אז גם אם נחליט שאין לתת לרכבים של רפואת חירום זכות להפריע לציבור בחניה - - -
אברהם רוזמרין
¶
אם לא נכניס את זה... יש הבדל משמעותי בין החוק הזה לשאר החוקים. שאר החוקים מדברים על הפרעה לציבור, ואילו פה מדובר על הפרעה לבן אדם. בנוסף, אנחנו כבר הרבה זמן מנסים - - -
ישראל אבן זהב
¶
אני ישראל אבן זהב, רכז תחום נגישות של פורום ארגוני הנכים. מה הכוונה ב"מקום פרטי"? אם אני בא לסופרמרקט או קניון, שזה שטח פרטי אבל הוא לשימוש הציבור – אני חושב שצריך לחשוב על זה, כי זה לא שטח פרטי אלא זה שטח ציבורי.
איתי עצמון
¶
אנחנו חידדנו בנוסח הצעת החוק שמדובר על "לרבות במקום שאינו דרך". אבל ההבהרה הזאת היא למען הסר ספק, וזה גם נכתב בדברי ההסבר.
איתי עצמון
¶
מה שעלה, גם בדיון להכנת הצעת החוק בקריאה הראשונה, זה התחולה של ההסדר המוצע והקשיים שיש ביישום פקודת התעבורה והתקנות לפיה. יש היום איסורים שקיימים בתקנות, כולל איסור לחנות רכב באופן שיש בו להפריע או לעכב את התנועה, גם איסור להחנות במקום כניסה לשטח המיועד לכלי רכב וכולי. אני חושב שנציגת משרד התחבורה הבהירה בדיון הקודם שאין הגבלות על התחולה של פקודת התעבורה, והיא חלה על השימוש בדרך ובמקומות חניה, בלי הבחנה אם הם פרטיים או ציבוריים. אבל מכיוון שעלה כאן בדיון שיש קשיים גם באכיפה ובפרשנות של הוראות הדין ולא כל כך ברור על מה הן חלות, אז החלטנו להוסיף "מחנה את רכבו לרבות במקום שאינו דרך". ההבהרה הזאת היא למען הסר ספק.
היו"ר איתן כבל
¶
תכף נגיע לזה. חברים, אני רוצה להבהיר שהחוק עולה ואנחנו הולכים להצביע עליו היום - - -
היו"ר איתן כבל
¶
בוודאי. דבר שני, בשבילי כל נושא החסימות זה אחד הדברים הכי מקוממים, הכי לא אזרחיים שיש. אני תמיד נותן את הדוגמה הזאת שאנשים עומדים בפקק ותמיד יש את האלה שעוקפים אותך, למרות שהם רואים שזה פקק. נכון, מתוך אלף המכוניות שעומדות, זה תמיד כמות של מכוניות שאפשר לספור על יד אחת, אבל זה אחד הדברים הכי מקוממים ומעצבנים, כי עושים את זה ב"שער בת רבים", כלומר, בלי חשבון ובלי כלום. אותו דבר עם החסימות האלה – חסימות, חניות כפולות וכולי. אתה ממהר, אתה רוצה לצאת, עשית הכול בסדר, אבל אתה לא יכול לצאת, כי הוא "רק דקה". אבל אין דקה; לך זה דקה, אבל לי זה יכול לעלות - - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
איתן, תשמע משהו. אתמול החניתי את הרכב בחניה במלון. הגיע רכב, כנראה במהירות, חנה – ולא יכולתי להיכנס מהדלת של הנהג. מזל שיש ארבע דלתות; נכנסתי מהדלת השנייה כדי להגיע למושב. הוא שם את האוטו וכלום לא מעניין אותו.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, אני אאפשר לכם לדבר. קודם כול עורקבי. אבל תנו לי להגיד כמה מילים על עורקבי, שאני חבר בקבוצה שלו בווטסאפ.
היו"ר איתן כבל
¶
עורקבי, הדיון הקודם, שלצערי פספסת אותו, אני חושב שדי מיצינו אותו בסוף, גם בהחלטה שהוועדה לקחה על עצמה, להוביל את השינוי הגדול בכל הנוגע לחניות נכים, החל מאכיפה לגבי חניות נכים, עבור להחמרת ענישה, עבור להסדרת חניות מיוחדות לרכבים גדולים ועוד. אני מוכרח לומר שלפני הדיון שביקשת שאני אקיים לא הייתי מודע לעוצמת הבעיה. אבנר, בבקשה.
אבנר עורקבי
¶
אני הוצאתי נכה מהבית בבוקר מוקדם, ו... זה סבל שגם אני סובל. הבעיה שהמשטרה לא מגיעה אף פעם. אני מוותר על זכות הדיבור שלי, אני רוצה לתת לה לדבר. בבקשה, אפרת.
אפרת ועקנין
¶
אני אפרת ועקנין, תושבת תל אביב, מרכז תל אביב, שמן הסתם יש בה בעיה עם חניות בכלל. כל לילה אני נתקלת בבעיה שחוסמים לי את המעלית או חוסמים לי את החניה. אנשים שגרים באזור, אנשים שמכירים, אנשים שרואים את תו הנכה. יש לי על הרכב סימן גדול, שהגדלתי אותו מעבר לרגיל, של "לא לחנות", ואפילו שמתי ציור של בחורה, שאולי יתפוס את תשומת הלב – אבל כנראה שזה לא תופס את תשומת הלב. השבוע בחניה של הבן זוג שלי, שגם לו יש תו נכה, הוא עם כיסא גלגלים... הזמנתי גם משטרה בשבילי וגם בשבילו, כי חסמו את שנינו. המשטרה באה... אצלו זה היה בכלל מישהו שהעביר תו נכה שהוא לא של המכונית, מישהו שבכלל לא היה לו טסט. והשוטרת נתנה לו ללכת. זה היה פשוט - - -
אפרת ועקנין
¶
גם בלי טסט, גם העביר תו נכה – ועדיין היא נתנה לו ללכת. כתבתי את מספרי המקרה, ואני כל פעם צריכה ללכת ולהודיע. בדרך כלל אני מגיעה לתחנת המשטרה ומגלה שהם סגרו את התיק. סגרו את התיק וויתרו על הדוח, זה מה שקורה. זה קורה לי על בסיס יומי.
גלעד יערי
¶
אני גלעד יערי, מוועד בית בנתניה. הצעת החוק הזאת היא בעצם בעקבות פנייה שלי, שהתחברה עם הצעת חוק של מלכיאלי. אני בעצם מייצג את הציבור לגמרי, וזה המקום שממנו פניתי.
אני קצת חושש שכל הכוונות הטובות פה של כולם מפספסות עניין ציבורי מאוד גדול ושלב העניין שבגינו פניתי קצת יתמסמס. יכול להיות שזה נכלל פה, אבל מכל מיני דברים שנאמרים אני חש שאולי זה מתפספס.
תראו, אתם מדברים פה על חניות פרטיות ועל שטח ציבורי, אבל אני מדבר גם על שטח פרטי. אני לא רואה פה אזכור של שטח פרטי. עכשיו, העניין העיקרי פה... אחרי שהיינו פה בדיון של הוועדה לקריאה הראשונה, אני קיבלתי פניות, גם מחברים, גם מאנשים שלא הכירו אותי קודם – הנה, יושב לידי פה עמיחי מוועד בית בנס ציונה, שחבר אליי. הפניות שאני קיבלתי מחדדות יותר את הצורך המקורי שדיברתי עליו, ושאני רוצה לוודא עכשיו שמדברים עליו.
בשטח של הבניין שלי לדוגמה, מדובר על שטח שהוא למעשה בבעלות הבניין, כלומר בבעלות ועד הבית, בבעלות הדיירים. זה משותף. המשטרה לא יכולה לקיים שם אכיפה, זה לא שטח פרטי שמישהו רכש אותו והוא בבעלותו, אלא זה איזשהו שטח ציבורי שיש לו התנהלות פרטית. ומה שקורה במקום כזה זה שמשטרה לא יכולה להתערב.
עכשיו, אם אתם מדברים על חניות פרטיות, את זה אני יכול להבין, כי אז מישהו חוסם חניה פרטית ומדובר פה על עניין פרטי. אם אתם מדברים על שטח ציבורי – גם את זה אני יכול להבין. אבל המקום שאני דיברתי עליו נופל בין הכיסאות. זה נוגע גם לחסימה בטיחותית, כמו במקרה שלי, שרכב עומד במקום שמסכן את הציבור או כמו פנייה לא בטיחותית, שעלולה להתרחש שם תאונה כי הוא חוסם נתיב אחד.
דבר שני, היו פניות שקיבלתי בנושא שאם מישהו חוסם את החניה, אז יש את החוסם על החוסם. יש איזשהו חשש בציבור שאם אני חסמתי מישהו שחסם אותי - - -
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
גלעד, סליחה שאני מפריע לך, אבל תנסה למקד אותנו. מה אתה רוצה? סמכויות אכיפה בתוך שטחים של חניונים ציבוריים בבתים משותפים?
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי, הבנו. חוה, הוא מעלה פה נקודה... אני לא יודע איך אפשר להתמודד עם זה, זאת שאלה משפטית - - -
היו"ר איתן כבל
¶
גלעד יקירי, אני למדתי שהעניין הכי חשוב זה בעיני המתבונן. זאת אומרת, מה שחשוב לך – לאחרים אולי חשובים דברים אחרים. ואנחנו מנסים למצוא את התכלול.
עכשיו, דבר אחד שיהיה לך ברור: אני לא אעצור את החוק אם לא נדע לתת את כל התשובות לכל העניינים האלה. כי אם אני צריך לתת 80% מענה ולא 100% מענה, תמיד אני אעדיף לתת 80% מענה מאשר להמתין עד שמשיח צדקנו יגיע. אינני מקל ראש בדברים שלך, האמן לי, אני מכיר היטב את הבעיה הזו, שהיא ממש כאש בשדה קוצים בחניונים - - -
גלעד יערי
¶
הוא לא נושא של בעלי שטחים פרטיים גדולים, כמו למשל חניונים גדולים – אלא מדובר פה על ציבור פרטי מאוד, שלא יכול לעמוד על שלו ולא יכול לייצג את עצמו. וזו הסיבה שאני פניתי. בעלי חניונים ואנשים כאלה יכולים להילחם על מקומם, אבל אנשים פרטיים... ולכן חשוב לי שכן יהיה לזה מענה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה רגע לברך אורחים אצלו בוועדה: קבוצה חרדית, צוערים לשירות הציבורי, "משפיעים".
היו"ר איתן כבל
¶
זה לקחת חבר'ה חרדים שישתלבו בתפקידים שונים בשירות הציבורי. תבורכו ושיהיה לכם בהצלחה.
אדוני, בבקשה.
מוטי אורנג'
¶
שמי מוטי אורנג', אני עורך דין תעבורה. אני מייצג הרבה כוננים ואני מדבר בשם הכוננים של ההצלה. עכשיו אני מייצג מספר כוננים במקביל, במספר בתי משפט לתעבורה בארץ. דיברתי עם כונן לפני חודש והוא אומר לי, מוטי, תשמע, אם זה ממשיך ככה אני לא אצא יותר לאירועים. מה שקרה זה שהבן אדם יצא לאירוע, הוא חזר ממנו, ושוטר נותן לו דוח. הוא אומר לשוטר, תשמע, הלכתי להציל חיים, והשוטר אומר לו, כבר רשמתי את הדוח. אותו כונן הוא גם רופא - - -
היו"ר איתן כבל
¶
יש עכשיו בדיחה שרצה בפייסבוק: מי אלה היום הפקחים? אלה שפעם, כשהיינו תלמידים, היית שואל "יש לך דף בשבילי?", הוא היה אומר "לא, בדיוק עברתי את החצי". הם הפכו עם השנים להיות פקחים; אתה בא לבקש ממנו לבטל את הדוח, הוא אומר לך, אני לא יכול, כבר רשמתי.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אסביר. כוננים זה איחוד הצלה ועוד כל מיני ארגונים. אבל אני אגיד לך מה נשמע לי מופרך. הרי בסוף זה כמו שוטר שמפעיל סירנה כשאין לו פעילות משטרתית אמיתית. גם זה קורה. הוא היה בפקק ולא רצה לאחר לעבודה.
היו"ר איתן כבל
¶
נכון. עכשיו, אני חס וחלילה לא מבקש להטיל דופי, אבל אני כן רוצה להגיד משהו, ואני מבקש שעל זה אדוני יענה לי - - -
מוטי אורנג'
¶
חשוב לי להגיד עוד נקודה אחת. כשהיה את הפיגוע בהר אדר לאמבולנסים לקח 18 דקות להגיע. 18 דקות. אני לא יודע למה זה לקח כל כך הרבה זמן. לעומת זאת, כוננים שנמצאים בקרבת השטח, בדרך כלל לוקח להם שתיים-שלוש דקות. עכשיו, בהצלת חיים אין הזדמנות שנייה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
יקירי העורך דין, נכון, אתה הגעת עם הנאום, אבל תן לנו ללכת לקראתך. בוא נתמקד. אם יש איזה באג שצריך לסגור אותו בתהליך הזה - - -
יפעת רווה
¶
אני יפעת רווה, ממשרד המשפטים. בזמנו, בתקופה של הפיגועים הקשים בירושלים, היו תלונות של אנשים שעזרו או משהו כזה והרכב שלהם נשאר והם קיבלו דוח – והוא בוטל. זאת הדרך לעשות את זה, לא כל דבר צריך - - -
היו"ר איתן כבל
¶
מה הסיבות שאתם באים ולא פותרים לכם את זה? מה, אתה לא יכול לתת את האישור מהמפקד או האחראי שלכם?
מוטי אורנג'
¶
בבתי משפט כל הזמן רבים איתי על זה. אני מגיע לתביעות, הם אומרים לי, תשמע, אנחנו נבדוק את המצב. אבל זה לא עובד בצורה הפשוטה שאני מגיע, מוציא את הפרוטוקול, קצין המשמרת רושם - - -
יאיר חברוני
¶
אני יאיר חברוני, מנהל תחום פיקוח ורישוי אמבולנסים במשרד הבריאות. אני זה שנותן את הרישיונות לאמבולנסים ולגופי ההצלה ולאופנועים וכולי. בואו נעשה סדר בבלגן. קודם כול מי שמגיע לאירועים בתגובה הראשונית הם כמובן אותם אמבולנסים ואופנועים שמוכרים לכולנו. הם מוגדרים ברישיון הרכב "אופנוע עזרה ראשונה", והם כלי חירום, רכב ביטחון לכל דבר ועניין. הם נבדקים על ידנו, נבדקים על ידי משרד התחבורה לפני שהם עולים לכביש, והם מקבלים את האישור לנוע ככאלה. יש עליהם ציוד רפואי, ומי שרוכב עליהם הם חובשים, פרמדיקים או רופאים. אלה הם בעיקר הכוננים של איחוד הצלה ומד"א, שעושים עבודה נאמנה.
מעבר לכך, יש את אותם כוננים שהם כוננים שרשומים באותם ארגונים, שגם הם חובשים, רופאים או פרמדיקים, והם נוסעים ברכבם הפרטי. הרכב הפרטי הוא אינו רכב ביטחון, הוא אינו רכב רפואי דחוף, וכל מה שאמרה עמיתתי בדיון הקודם זה שכל מה שאנחנו מבקשים במסגרת הצעת החוק הזאת זה שברגע שהם מגיעים לאירוע שהם לא יקבלו דוח על חסימת מעבר או על חניה, ובלבד שהם יהיו מזוהים בשלט שהוא כונן רפואי או כונן חירום. הרכב הזה גם יוזז אחרי. מעבר לכך, אין שום פריבילגיה מיוחדת לרכבים כאלה או אחרים, אלא אם כן הם מוגדרים כאמבולנסים, אופנועי עזרה ראשונה - - -
חוה ראובני
¶
אני מבקשת להגיב על זה. קודם כול, צודק מר חברוני, שעושה את ההבחנה בין רכב ביטחון לרכבי כוננים. לגבי רכבי ביטחון, אלה שיש להם את הסירנות והצ'קלקות – הם מסודרים, כי תקנה 94 קובעת במפורש שמותר להם לחנות או לעמוד שלא בהתאם להוראות שניתנו על פי דין. כלומר, כל איסורי החניה לא חלים עליהם אם זה לצורך מילוי תפקידם. כך שנשארנו עם הרכבים של הכוננים. לרכבים של כוננים אין הסדר חוקי משום סוג שהוא; הם לא רכבי ביטחון, הם לא מקבלים פנס מהבהב וצ'קלקה, אני חושבת שבדין הם לא מקבלים. זאת קבוצה שנועדה למענה ראשוני, הם לא מקבלים הכשרה של נסיעת חירום וכולי.
יכול להיות שצריך לתת להם פתרון, אבל זה אומר שלא רק איסור החניה החדש הזה לא יחול עליהם, אלא כל 20 איסורי החניה הקיימים כבר בתקנות התעבורה לא יחולו עליהם. היום כל אותם איסורים חלים עליהם גם כן ומעוררים בדיוק את אותה בעיה. אז א', אני לא חושבת שנכון כאן בשליפה לעשות הסדר שמצריך לראות את התמונה הכוללת, למשל איך מזהים אותם, באיזה תנאים, באיזה מצבים, מה המגבלות ומה הזכויות. דבר שני, עלול להיגרם נזק, כי אם אני אקבע שרק את איסור החניה הזה מותר להם להפר, זה הופך להיות הסדר שלילי שלפיו את כל האחרים אסור להם להפר. יהיה אסור להם לעצור באדום לבן, יהיה אסור להם לעמוד במדרכה – כי יהיה להם פטור רק על לחסום גישה למקום פרטי.
יוחאי וג'ימה
¶
רק על זה אני רוצה לדבר. נעשתה פנייה של משרד הבריאות למרכז השלטון המקומי בנושא הזה. אנחנו שלחנו מכתב חזרה שאנחנו מוכנים לקיים ועדה יחד איתם, כדי לקבוע ממונה בכל ארגון כזה, שברגע שמגיע דוח שלהם אנחנו נוכל לפנות אליו ולשאול אותו אם היה אירוע או לא היה. עדיין לא קיבלנו מהם תשובה או מענה.
אברהם רוזמרין
¶
לפני שהיית פה, כשפרי החליף אותך, אמרנו שיש הבדל מאוד רציני בין שאר חוקי החניה, שהם הפרעה לציבור - - -
היו"ר איתן כבל
¶
יקירי, אתה רוצה שאני אעזור לך או שאתה רוצה להפריע לעצמך? תקשיב, אין מצב... זה גם לא תקין שאני אדחוף אתכם לחקיקה ככה בדרך אגב. אין סרט כזה. ויכול להיות שאתה צודק וגם הנחת העבודה שלי היא שאתה צודק במאה אחוז, אבל יש כאן פתח רחב מדי - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני מבקש שאתם תעבירו אליי – כדי שלא יגידו, העביר/לא העביר, קיבל/לא קיבל, החזיר/לא החזיר... תראו כבר באיזה רזולוציות... אני כבר קובע לממשלה מתי נושאים שלהם יעלו לסדר היום.
מה שאני מבקש זה שתוציאו אליי פנייה מסודרת שנוגעת לאותם כוננים שאין להם את האישור, ואנחנו - - -
היו"ר איתן כבל
¶
חוה, עשי לי טובה, אני לא מתערב לך בדברים. למה אני אומר את זה? כי הטענה פה היא שכל אחד בא לפה עם ה... זה אומר "שלחתי", זה אומר "קיבלתי", זה אומר "העברתי"... לכן אני רוצה שזה יעבור דרכי. שיעבור דרכי כדי שתנוח דעתי. זה נושא חשוב ואינני מזלזל בו, ואם נראה שצריך, אולי נגיש הצעת חוק. אבל בשלב הזה כל מה שאני מבקש...
לדעתי זה עניין טכני לחלוטין, זה מסוג אותם דברים שצריך את המישהו המסוים שאומר שאכן היה אירוע. אז אני מבקש שאתם תכתבו לי את המכתב, אני אעשה פנייה מסודרת למרכז השלטון המקומי, למשרד התחבורה ולמשרד הבריאות.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
שני דברים. אחד, כמו שאמרתי גם בפעם הקודמת, זה שחסמו אותו לשעתיים או שלוש – מה יצא לו מזה שיש דוח לזה שחסם אותו? זה שמישהו קיבל דוח אבל אני התעכבתי שעתיים או שלוש – מהסבל הזה לא יצא לי שום דבר.
דבר שני, יש מוסדות ציבור שנותנים שירות בזמן מסוים, ואנשים באים עם הרכבים שלהם וחוסמים כניסות לבניינים. אני הייתי בקופת חולים בשעה שמונה בבוקר, כשיש את הבדיקות דם וכולם באים. אנשים באים עם הרכבים שלהם וחונים, אפילו כדי לקבל תור. אבל יש גם אנשים רוצים לצאת מהבתים שלהם, וכמה פעמים ראיתי אנשים שבאים ושואלים "מי בעל הרכב הזה והזה? שיבוא ויזיז אותו". אבל בינתיים ההוא נמצא אצל הרופא - - -
היו"ר איתן כבל
¶
חאג' יחיא, אני אגלה לך סוד: החוק הזה לא ישנה את התרבות של האנשים. תכף נדבר על העניין הכי חשוב: האם רק שוטר יגיע לעשות את זה, או גם פקח יבוא.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אני מדבר על כניסה לחניה של בניין. שם אסור לו להחנות את הרכב - - -
חוה ראובני
¶
ראשית, חבר הכנסת חאג' יחיא, רק רציתי לציין שהתקנות דהיום כבר אוסרות לחסום כניסה לחניה. כלומר, אם יש מגרש חניה, כבר היום אסור לחנות ברחוב ולחסום את הכניסה לתוך הבית המשותף, ולא צריך את החוק הזה בשביל זה.
חוה ראובני
¶
לגבי השאלה שהועלתה פה לגבי השטח הפרטי-ציבורי. הצעת החוק הזאת התחילה בדיוק עם השטחים האלה, ולמעשה הדיון בנושא החניות הפרטיות הוא איזושהי הרחבה של זה. כתוב כאן במפורש "שאינו דרך" - - -
חוה ראובני
¶
החניה של בניין משותף, גם אם החניות לא מוצמדות לדירות ספציפיות אלא זה כל הדייר הקודם זוכה או משהו כזה – זה עדיין שטח פרטי של הבית המשותף, אבל זה "אינו דרך" וזה כבר כלול בתוך ההצעה.
חוה ראובני
¶
גובה קנסות על עבירות תנועה באופן כללי ועבירות חניה בכלל אינן נקבעות לא בפקודת התעבורה ולא בתקנות, אלא בדבר חקיקה נפרד: צו התעבורה (עבירות קנס). רוב עבירות החניה שם הן בסביבות ה-250 שקל. חניה כחול לבן זה 100 שקל, חניית נכים זה 1,000, אבל רובם זה 250 שקל. צריך יהיה לתקן שם כדי להפוך את זה לעבירת קנס.
איתי עצמון
¶
אבל ברגע שזאת תהיה עבירת תעבורה, כפי שמוצע לקבוע כאן, ניתן לפי סעיף 30 לפקודת התעבורה לקבוע אותו כעבירת קנס בצו שמגיע לאישור ועדת הכלכלה. כלומר, יש כאמור השלכות משפטיות שנובעות מקביעת האיסור הזה כעבירת תעבורה.
גלעד יערי
¶
כי אני מאוד מתחבר למה שנאמר לגבי רכב שנשאר חמש שעות תקוע כי חסמו אותו. אם גובה הדוח לא יחנך את הציבור לא לחסום אז לא עשינו בזה שום דבר.
איתי עצמון
¶
כשתגיע ההצעה לתקן את צו התעבורה (עבירות קנס) ניתן יהיה לשמוע את השיקולים לגבי קביעת סכום הקנס.
חוה ראובני
¶
אני חייבת לומר שלעניין גובה הקנסות התפיסה שלי היא שההרתעה היא פועל יוצא של גובה הקנס כפול הסיכוי להיתפס. קנס של 100 שקל בכחול לבן הוא מאוד מרתיע בגלל שאנשים יודעים שלא יעברו חמש דקות וכבר יהיה להם דוח כזה. בעוד שלמרבה הצער ה-1,000 שקל שיש על פלאפון הוא הרבה פחות מרתיע, כי לאנשים עדיין יש תחושה שהם יכולים לצאת מזה בידיים נקיות מבלי לחטוף. לכן, אם תהיה אכיפה של הדבר הזה אז לא צריך קנס גבוה.
היו"ר איתן כבל
¶
תקשיבו, בואו נניח את הסיפור על השולחן כמו שצריך. אנחנו כמובן נעביר את החוק, נתקן אותו, נשדרג אותו, אבל החוק יקום וייפול, כמו הרבה דברים, על אכיפה. יש חוקים שבהם אכיפה היא הכול. הכול. ולכן אני רוצה לגעת בנקודה שמתייחסת לאכיפה. אני מבין, ותקני אותי חוה, שנכון לרגע זה אכיפה מן הסוג הזה מתבצעת אך ורק על ידי המשטרה.
חוה ראובני
¶
אני אסביר. גוף אכיפת החוק במדינת ישראל הוא משטרת ישראל, לפי פקודת המשטרה. כלומר, אם לא אמרנו כלום ואם לא עשינו שום דבר, אז ברגע שקבענו עבירה, למשטרה יש סמכות לאכוף אותה. יחד עם זאת, סעיף 77 לפקודת התעבורה מסמיך כל רשות מקומית לקבוע חוקי עזר בדבר העמדת רכב וחנייתו. הם יכולים במסגרת הזאת לקבוע בתוך חוק העזר העירוני שלהם, אם רצונם בכך, גם את העבירה הזאת – כי זאת עבירה של העמדת רכב וחנייתו.
חוה ראובני
¶
ואז גם הפקחים של הרשויות המקומיות יוסמכו לאכוף את זה, כפי שהם אוכפים עבירות חניה אחרות.
דנה ימינחה
¶
כן. אני דנה ימינחה, היועצת המשפטית של אגף התנועה. כל הנושא של מתן סמכויות לפיקוח העירוני באמת מבוסס על עבירות של איכות חיים. המשטרה מקבלת - - -
היו"ר איתן כבל
¶
דרך אגב, אנחנו כאן בוועדה הסמכנו פקחים ברשויות המקומיות לאופנים חשמליים, וכבר רואים תוצאות. יש ירידה בהיפגעות מאופניים. למשל, בראש העין ראיתי שהרשות כבר נכנסה; כבר יש שלטים בכל ראש העין שאופניים חשמליים הם מגיל 16; העירייה כבר לוקחת את העניין הזה כפרויקט והיא גם מבינה שזה נוגע לאיכות החיים של התושבים. גברתי, בבקשה.
דנה ימינחה
¶
אכן יש רשויות מקומיות שהרימו את הכפפה, ואנחנו רואים נתונים יפים של אכיפה. ובהקשר של הסעיף הספציפי הזה, חשוב שהרשויות תוכלנה לבצע אכיפה ולסייע למשטרה, כי המשטרה מטפלת בעוד דברים.
גלעד יערי
¶
אני אדבר גם בשביל עוד כמה. בפועל מה שקורה בשטח זה שאם אתה פונה למוקד 100 מפנים אותך לפיקוח העירוני, והפיקוח העירוני הרבה פעמים מחזיר את זה למשטרה בגלל איזשהו חוסר בהירות לגבי מי אמור לטפל בזה.
דבר שני - - -
עמיחי אופיר
¶
אני עמיחי אופיר, גם נציג של ועד בית, בנס ציונה. ברגע שהתפרסם העניין הזה אני חברתי לגלעד מתוך אינטרסים משותפים, וגם שלחתי מכתב לחבר הכנסת פרי. אנחנו מרגישים שאנחנו מייצגים פה מאות אלפים שגרים בבניינים משותפים ועד היום היו מוזנחים מבחינת פיקוח של גורמים מדינתיים באכיפת חוקי החניה.
הניסוח שמופיע פה, וגם בעקבות ההבהרות של הגברת חוה, הוא בהחלט ניסוח שעונה על העניין. אבל הוא מדבר ספציפית; ההגדרה "החוסם" זה עניין ספציפי. זאת אומרת, אם אנחנו נזמין משטרה, היא יכולה להגיד לנו "הוא לא חוסם, הוא עומד בצד". מה הבעיה בחניונים של בתים משותפים? שיש חניות מסומנות, ויש את העקומות - - -
עמיחי אופיר
¶
נכון. וזה מפריע. ולכן אני מציע להוסיף "באופן החוסם או המפריע לרכב אחר" – זה יכסה את כל הדברים.
דניאל סטרק
¶
שמי דניאל סטרק, אני לא מייצג אף אחד, אני מייצג את עצמי. כל ההסדר של נכה שאין לו חניה ויש מקומות פנויים שמסומן בהם אזור 6 ואזור 3 ולמוניות – אנחנו לא יכולים לחנות בהם, ואז אנחנו נתקעים בלי חניה.
חוה ראובני
¶
אני לא הבאתי איתי את חוק חניה לנכים, אבל הכלל לגבי חניות נכים זה שרכב שנוסע עם תו נכה, מותר לו לחנות במקומות שהחניה אסורה. נכה רשאי לחנות את רכבו הנושא תו נכה במקום שאין החניה מותרת בו כל זמן שאין בזה הפרעה לתנועה. יש מספר איסורי חניה שאסור להם לחרוג מהם, אבל הסדר חניה עירוני לפי תווי חניה הוא לא אחד מהם. תחנת מוניות כן אסורה בחלק מהמקומות - - -
חוה ראובני
¶
כי זה כבר מראש, בהגדרה, מפריע לתנועה. אבל בתו חניה אזורי מותר. אם קיבלת דוח אז אתה זכאי לבקש לבטל אותו.
היו"ר איתן כבל
¶
אם קיבלת דוח שהוא בניגוד למה שעורכת הדין חוה ראובני הקריאה אתה יכול לערער או לפנות אלינו. מי עוד רוצה להתייחס? אני רוצה לשמוע את המרכז לשלטון המקומי.
מירה סלומון
¶
אני מירה סלומון, ממרכז השלטון המקומי. בתחילת הדיון אנחנו נשאלנו לגבי מתן אפשרות וולונטרית לרשות מקומית לקחת על עצמה את האכיפה. זה משהו שהוא מקובל מבחינתנו, אנחנו לא מתנגדים לדבר הזה. אני גם מזכירה לאדוני שגם את האכיפה כנגד אופניים חשמליים עשינו באופן וולונטרי. רשות מקומית לקחה את זה על עצמה באישור המועצה שלה, וכמו שנאמר הרגע, יש תוצאות של ממש.
עורכת הדין ראובני הסבירה לפני כן שרשות מקומית יכולה לחוקק את הנושא הזה בחוק העזר שלה, וזה נראה לנו מתווה נכון וראוי. בנוסף לזה, יש עכשיו את הטיוטה של התקנות, שעורכת הדין ראובני הזכירה בתחילת הדיון, תקנות שנועדו להשלים ולפרט את האמירה המאוד קצרה יחסית שיש בחקיקה הראשית. ושם יש גם הסמכה לפקחים. בעניין הזה אנחנו נדון ונוודא שאכן - - -
היו"ר איתן כבל
¶
גברתי, בשורה התחתונה איך הוועדה יכולה היום לצאת מפה עם ידיעה שאנחנו מאפשרים לכם - --
מירה סלומון
¶
שוב, יש שתי דרכים. הדרך הראשונה היא בחקיקה הראשית, בעצם קביעת העבירה, דבר שמסמיך את הרשות המקומית לחוקק חוק עזר לעצמה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני אגיד לך מה הבעיה שלי. אני יודע שנקודת המוצא של רשויות מקומיות זה שאיפה שאפשר לקחת כסף, הן שם. וזה בסדר גמור, אינני - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא, לא, אני לא אמרתי את זה. אתם עושים את עבודתכם, אינני ציני. אבל אני רוצה לייצר מצב – ואולי אני לא יכול – שבו רשות מקומית יודעת שהיא צריכה לעשות את זה. אם אני רק מניח את זה לפתחה, שהיא תתכנס ותחליט, אז 80% לא יעשו את זה. אולי עיריית תל אביב, אולי נתניה, ראשון. אלה ערים שעושות את זה, ערים שהנושא הזה מאוד מפותח בתוכן. אצל רשויות מקומיות ערביות, בחלקן הגדול זה בכלל לא עד סדר היום.
היו"ר איתן כבל
¶
זאת האמת. זה כמו שבראש העין, כשהתחילו החניות – פתאום אוכפים במקומות שהיית רגיל לזרוק את האוטו ולצאת. אבל זה עשה שינוי גדול, כי היום בראש העין הוותיקה מי שמגיע ביום שישי בצהריים, לא יכול להיכנס ולצאת בתוך העיר. עניין החניות בראש העין קיבל משמעות מאוד דרמטית. ואם אתה יודע לתת לפקחים את האפשרות לבצע אכיפה, זה גם הכנסה לרשות וגם עניין אזרחי מהמדרגה העליונה.
מירה סלומון
¶
אני מתנגדים נחרצות לחיוב של רשויות מקומיות, אנחנו לא חושבים שזה נכון. אנחנו חושבים שנבחרי הציבור שברשות המקומית הם אלה שיודעים את הצרכים של אותה קהילה והם יקבעו עבורה. כפי שאמרתי כבר בראשית דבריי, בסוגיה של האכיפה של האופניים החשמליים זה וולונטרי, והתוצאות מראות שינוי - - -
מירה סלומון
¶
אנחנו מוכנים לוולונטריות, אנחנו לא נתנגד לאפשר לרשות מקומית – שמעוניינת בכך – לאכוף. אנחנו מתנגדים לכפייה של רשות מקומית שלא מעוניינת בכך לבוא בנעלי המשטרה, לצד המשטרה, בנוכחות פחותה של המשטרה. אנחנו לא מקבלים את הרעיון הזה - - -
מירה סלומון
¶
חבר הכנסת פרי, זה לא שאנחנו לא רוצים, זה שאנחנו סבורים שקברניטי הרשות המקומית צריכים לקבל את ההחלטה הזו עבור ציבור הבוחרים שלהם. זה סוגיה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אל תדאג, היא מקרקסת פה את כולנו...
אני מבין אותה בנקודה אחת: יש מאבק, שמתחיל יותר ויותר לקבל בולטות, בוודאי תחת הנהגתו של ביבס אבל לא רק, בין השלטון המרכזי לבין השלטון המקומי. השלטון המקומי היה מוכן לקבל עליו את כל מה שרוצה הזה, אבל שייתנו להם אוטונומיה לפעול, על כל המשתמע מכך. אלא שמה קורה? השלטון המרכזי כל הזמן זורק לפתחו את השלטון המקומי משימות, בלי שהוא דואג לשפות אותם - - -
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
איתן, סליחה שאני קוטע אותך, אבל הממשלה הולכת להגיש בחוק ההסדרים, לשולחנה של הוועדה הזאת לדעתי, הפיכת ארבעה מטרופולינים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, יש נקודה נוספת שכולם טועים בה. זה מתחיל עם, אבל לא תידרש חקיקה מחודשת, הסמכות תינתן לשר בצו, להכריז... כמו שעשינו, דרך אגב, עם האזורים שאסור להכניס אליהם רכב מזהם. סיימנו את חיפה, עכשיו ירושלים כבר אמרו לי שהם מוכנים, ואמרנו להם שיביאו לנו את זה.
גברתי, בבקשה.
נאוה אושר
¶
אני נאוה אושר, ממשרד הפנים. אני רוצה להתייחס להצעה האחרונה שלך, ששר הפנים יחליט אילו רשויות. אנחנו מתנגדים גם לזה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא אמרתי את זה, אבל זה רעיון לא רע... שדרגת לי את הרעיון, זה דווקא יכול להיות לא רע.
נאוה אושר
¶
אז כנראה שסייג לחוכמה שתיקה... לקחתי לתשומת ליבי.
אנחנו מתנגדים לחיוב, אנחנו חושבים שיש פה משהו שהוא שונה, משהו שהוא כבר פלילי, משהו שהוא עתיר סיכון, עם חשש לאלימות, ולכן אנחנו לא סבורים שזה נכון לחייב רשויות מקומיות בדבר הזה.
איתי עצמון
¶
אני רוצה להתייחס לשתי נקודות. הנקודה הראשונה, שכבר ציין חבר הכנסת פרי בראשית הדיון, נוגעת לתפיסת מקומות חניה פרטיים. אכן משרד התחבורה פרסם טיוטה של תקנות התעבורה, שאמורות להגיע לאישור ועדת הכלכלה. אבל – וזה אבל די גדול, וחשוב לומר זאת – ההסדר המוצע טעון אישור של ועדת הכלכלה מכוח העבירה הפלילית שקבועה לצידו, כלומר, לפי סעיף 2(ב) לחוק העונשין, מכיוון שאלה תקנות שיש לצידן סנקציה פלילית. אלא שאין לנו ערובות לכך שברגע שיהיה רצון לשנות את אותן התקנות הן יחזרו לאישור ועדת הכלכלה, מכיוון שלמשרד המשפטים יש פרשנות – שאנחנו בלשכה המשפטית של הכנסת לא מסכימים לה – ולפיה ברגע שמדובר על הקלה בעבירה פלילית שהתקנות שקבעו אותה הובאו לאישור הוועדה, אין צורך לחזור לאישור הוועדה. אז זו נקודה אחת. כלומר, התקנות, ככל שיובאו לאישור הוועדה והיא תאשר אותן – לא בטוח שלאחר מכן כל תיקון באותן תקנות יגיע שוב לוועדה.
איתי עצמון
¶
דבר נוסף, עיינתי בטיוטת התקנות וראיתי שמדובר בהוראת שעה לשלוש שנים בלבד. זה המתווה שאתם מציעים. אז גם את זה לזכור. כלומר, לא מדובר בהוראה שתחול מעתה ואילך, אלא - - -
איתי עצמון
¶
לא בהכרח. היוזמה לקביעת התקנות היא של שר התחבורה, של הממשלה, ואם ירצה, יביא, ואם לא ירצה, לא יביא. מה שכן, חברי הכנסת כן יוכלו לחוקק שוב הצעת חוק.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
זאת אומרת, יכול להיות שהתקנות האלה יקרמו עור גידים למשך שלוש שנים – ואז ייעלמו?
איתי עצמון
¶
אני פשוט רציתי לשים את הדברים על השולחן, כדי שיהיה ברור שלא מדובר כאן על מתן מענה מוחלט לסוגיה שעלתה כאן בוועדה לעניין תפיסת מקומות חניה בבעלות פרטית. מדובר על הסדר שיגיע לכאן לוועדה והיא תדון בפרטיו, אבל מדובר על הוראת שעה ומדובר על הסדר שקבוע בתקנות, ולאחר מכן יכול מאוד להיות שיהיה צורך לשנות אותן או שיפקע תוקפן, ואז לחברי כנסת כבר לא תהיה יכולת להשפיע על ההסדר המוצע.
היו"ר איתן כבל
¶
יש לי הצעה. בדיון הקודם, טרם כניסתך לקחנו על עצמנו שדרך הטיפול בחניות נכים נכניס גם חסימה של כלי רכב, בעיקר של נכים, ואולי דרך זה נעשה גם את ההרחבה.
איתי עצמון
¶
אני יכול להציע משהו. ככל שיש בוועדה בכל זאת רצון לעגן את ההסדר הזה בחוק, אז בסעיף 70, בפקודת התעבורה, סעיף ההסמכה, אפשר לכתוב הוראה לעניין תקנות שנוגעות לתפיסת מקומות חניה בבעלות פרטית, ולכתוב במפורש שהן טעונות אישור של ועדת הכלכלה של הכנסת. לא מכוח ההוראות הפליליות, אלא אישור מהותי. זה דבר שניתן לעשות במסגרת החוק הזה.
חוה ראובני
¶
אני אסביר למה הוראת שעה. היה דיון פנים-ממשלתי בשאלה מה הדרך הנכונה לטפל בבעיית החניות הפרטיות. אני אומרת בגילוי שאני חשבתי שהמסגרת של דיני התעבורה איננה המסגרת הנכונה, כי בסופו של דבר רכה שחונה במקום פרטי איננו יוצר בעיה בטיחותית ואיננו יוצר בעיה בזרימת התנועה, כי הרי זה מקום שמיועד לחניה. אני חושבת שזו בעיה יותר במישור הקנייני האזרחי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אבל זה בוודאי משליך, כי אנשים יחנו ברחוב. אם עשרה אנשים תפסו להם את המקום שלהם - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לכן העניין של התוספת של הבחור מנס ציונה, שגם ביקש להגיד "הפרעה בתנועה" – הפרעה בתנועה הופכת להיות דבר שהוא בעיני המתבונן, כי הרי יש מישהו שיותר קל לו לצאת, יש אחר שיותר קשה - - -
חוה ראובני
¶
אבל בסופו של דבר, מכיוון שאנחנו מודעים למצוקה האמיתית שקיימת – ברור שיש עשרות ואולי מאות אלפי פניות למשטרה בעניין הזה - -
חוה ראובני
¶
זה עזרה ראשונה, וזה נועד לתת מענה עד לעיצוב פתרון שלדעתי הוא יותר מהותי. בעיניי הפתרון צריך להיות יותר בכיוון של השלטון המקומי; איזשהו רישום של מה הן חניות פרטיות... אנחנו בתקנות הצענו שאדם ישים שלט ויצהיר שהשלט הזה הוצב בדין, שבוא נגיד שזה לא מונע אנשים שישתלטו על המרחב הציבורי ויסמנו חניות ציבוריות לחלוטין כחניות פרטיות.
היו"ר איתן כבל
¶
אנשים סוגרים כניסות, אתה רואה של האיש עומד בחניה של הבית שלו, וההוא סוגר לו את השער. זה לא שהוא יכול להגיד שזה נראה נטוש, שגדל עשב...הוא רואה את האוטו עומד ועדיין חונה לו בחניה. רואים את זה כל יום.
חוה ראובני
¶
זה מה שאנחנו יכולים לעשות במסגרת דיני התעבורה. אני חושבת שעיריות יכולות לנהל איזשהו מרשם מסודר, הן הרי נותנות - - -
חוה ראובני
¶
אני אומרת רעיון, אני אומרת אפשרות, ואפשר לחשוב גם על אפשרויות נוספות. אגב, בתגובה לתקנות עיריית ראשון לציון כתבה משהו ברוח הזאת. כך שזה - - -
חוה ראובני
¶
אני לא כופה שום דבר על אף אחד, אני רק אומרת שצריך לחשוב על פתרון שאיננו בפקודת התעבורה.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, חברים, זה באמת נהיה קוף, כל אחד מעביר... זה כבר נהיה צער בעלי חיים, כל אחד מאיתנו מעביר את הכדור הזה ממנו ומרחיק עדות מעצמו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
איתן, אני לא הייתי כאן כשדיברו על הנושא של רכבי הצלה. לגבי הנושא של רכבי הצלה, למה אי אפשר לכתוב "רכב הצלה בזמן מילוי תפקידו", בלי להיכנס למי ולמה?
היו"ר איתן כבל
¶
לא, לא במסגרת הזו. אי אפשר לפתור את זה במסגרת הזו, כי יש בזה מפתח יותר מדי רחב לעניין מאוד נקודתי.
הקראה בבקשה.
איתי עצמון
¶
הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 120) (איסור חניה באופן החוסם רכב אחר), התשע"ח-
2017
תיקון סעיף 62
1.
בפקודת התעבורה, בסעיף 62, אחרי פסקה (11) יבוא: "(12) מחנה את רכבו, לרבות במקום שאינו דרך, באופן החוסם רכב אחר.".
אני מזכיר שמדובר על תיקון סעיף 62, שהוא סעיף שקובע את העבירות לפי פקודת התעבורה, והעובר את אחת העבירות האלה, דינו מאסר עד שנתיים או קנס עד 75,300 שקלים חדשים, והאם העבירה היא עבירת קנס שדן בה בית משפט – קנס של עד 18,000 שקלים חדשים. וכמובן שלפי סעיף 30 לפקודת התעבורה שר התחבורה יהיה רשאי להביא תיקון לצו עבירות קנס ולקבוע את העבירה הזו כעבירת קנס. זו נקודה אחת.
אני רוצה להתייחס כאן להערות שנשמעו לעניין שימוש ברכב של אנשים עם מוגבלות. להבנתי ניתן יהיה להוסיף תוספת לאיסור, כך שיהיה מדובר גם על חניה באופן שאינו מאפשר לאדם עם מוגבלות בניידות לעשות שימוש ברכבו.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים יקרים, חוה, כולנו הבנו את זה. לא צריך ללמוד ארבע שנים משפטים בשביל להבין שאפשר לסדר את המשפט הזה, אז באמת, בואו לא ניסחף, הכוונה ברורה. איתי תותח על, הוא עשה דברים קצת יותר מורכבים מהעניין הזה, ואנחנו מסמיכים אותו לקבוע את הנוסח בתיאום איתכם - - -
איתי עצמון
¶
אבל אני כן רוצה להבהיר את זה כאן, כי ההצעה שקיבלתי כרגע בפתק מנציגי הממשלה מדברת גם על פירוט של העלאת כיסא גלגלים. אבל אני לא חושב שצריך להיכנס לפרטים האלה בחקיקה ראשית. אנחנו אומרים שמדובר על חניה באופן שמונע מאדם עם מוגבלות בניידות לעשות שימוש ברכבו, בין במקומות ציבוריים ובין במקומות פרטיים.
חוה ראובני
¶
"אדם עם מוגבלות" זה בעיה, כי זה לא בעיה. ולכן זה צריך להיות רכב שנושא תג נכה. אדם עם מוגבלות, אם אין לו תג נכה, איך יודעים שזה רכב שמשמש אותו?
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
האם אפשר לקבוע לשר התחבורה סד זמנים מתי הוא יקבע לנו את העבירה על העניין הזה של הקנסות?
איתי עצמון
¶
לעניין סוגיית תפיסת מקומות חניה בבעלות פרטית, הנושא שאמור להיות מוסדר בתקנות כפי שהסברתי קודם לכן – השאלה אם הוועדה מבקשת שגם סעיף 70 לפקודת התעבורה, שהוא הסעיף שמסמיך את שר התחבורה להתקין תקנות יתוקן כך שיובהר בו שהשר רשאי להתקין תקנות לעניין תפיסת מקומות חניה בבעלות פרטית, ולקבוע ברחל בתך קטנה שהתקנות האלה טעונות אישור ועדת הכלכלה, ללא קשר לסנקציה הפלילית בצידן.
חוה ראובני
¶
כל זמן שאומרים שמדובר על חניה פרטית, שלא ישתמע כאילו אין היום סמכות להתקין תקנות בעניין חניה.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה רבה. מי בעד, כולל התיקונים התוספות, התיקונים, כולל ההנחיה לעשות תיקון ניסוח בנושא רכב של אדם עם מוגבלות בניידות?
הצבעה
בעד ההצעה – פה אחד
הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 120) (איסור חניה באופן החוסם רכב אחר), התשע"ח-2017 התקבלה.
היו"ר איתן כבל
¶
מלכיאלי מצביע במקום חבר הכנסת וקנין. החוק אושר לקריאה שנייה ושלישית.
אני רוצה לסכם שתי נקודות שעדיין לא מחודדות. אני מזכיר לחבר'ה מאיחוד הצלה: אתם צריכים להוציא אליי את הפנייה, כדי שאני אטפל בה בצורה מסודרת. אתה תיתן לנו את הפרטים שלך אחר כך - - -
היו"ר איתן כבל
¶
זו נקודה אחת, ואנחנו ניקח אותה על עצמנו. אני חושב שזה עניין טכני לחלוטין, ואפשר לקבוע איזושהי הסדרה שלכל אחד יהיה שלט כזה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, אני יודע. כל השאלה היא מה קורה כשהאירוע חוזלש ובא פקח... תהיה הסדרה, אנחנו נטפל בזה.
נקודה שנייה, אני מבקש ממשרד הפנים: גברתי, זה נושא שלכאורה נשמע הכי פושטי, זה לא נושא לאומי... יחד עם זאת, אני מבקש שמשרד הפנים – או משרד התחבורה, אני לא יודע – יוציא פנייה למרכז השלטון המקומי ולרשויות המקומיות, בחוזר מנכ"ל או בדרך אחרת, שוועדת הכלכלה מבקשת שבעקבות חיקוק החוק כל רשות תשקול לתקן את חוקי העזר בתחומה. מה שאני מבקש זה שברגע שהחקיקה הראשית נותנת את המטרייה הזאת, שזה לא יהיה משהו שנעלם לו בתוך ההרים של הדברים.
היו"ר איתן כבל
¶
כן, על זה אנחנו מדברים.
זה מאוד מאוד חשוב, זאת בקשה אישית שלי כיו"ר הוועדה ושל החברים – כדי להפוך את זה למשהו עם יעילות ממשית.
היו"ר איתן כבל
¶
יקירי, שני דברים. אחד, הצעת החוק אושרה לקריאה שנייה ושלישית, וחשבתי שכבר הבנתם שאין לי כוונה לפתוח את העניין הזה, כי זה היה גורם לזה ש-א', לא היינו מסיימים את הדיון היום - - -
היו"ר איתן כבל
¶
דרך אגב, יש לזה פתרון: להתמודד לכנסת. אני לא מקבל את זה שמגיעים לוועדה הזו עם פלס מים ונותן לי ציונים אם העינית זזה קצת ולא עומדת בדיוק באמצע. זה לא עובד ככה, אנחנו לא פלסי עיניות.
היו"ר איתן כבל
¶
זה לא שהוא לא התקבל. עם כל הכבוד, הבעיות שמתקיימות בעניין הזה הן כל כך סבוכות. מה אתה חושב, שאותי זה לא מעצבן? שרק את הדיירים בבניין שלך בנס ציונה ושלו בנתניה זה מעצבן? אבל ההבדל ביני לבינכם הוא שאתם יושבים על הטריבונה ואומרים "מה הבעיה? תרשום בחוק, תרשום". אבל מה קורה אחר כך? אתה מגיע לבית המשפט והוא הופך לחוכא ואטלולא. הוא אומר, סליחה, בדקת? שקלת? ההוא יבוא ויגיד, לא עשיתי שום דבר, לא חסמתי, לא אשמתי שההוא לא יודע לנהוג. כלומר, ההפרעה היא מושג מאוד נזיל. אני רואה את זה כבר מתברר בבתי המשפט, זה העניין.
עמיחי אופיר
¶
אני מבקש לשאול את נציג המשטרה האם על בסיס זה שכתוב "באופן החוסם", אני כדייר בבית משותף יכול להתקשר למוקד עירוני בנס ציונה ולומר שרכב נכנס למגרש חניה ועומד בעקומה או משהו כזה, ושוטר יבוא לתת לו דוח.
דנה ימינחה
¶
זה בדיוק מה שהסביר היושב-ראש. אמרת שתתקשר למוקד נס ציונה, אז השאלה היא אם עיריית נס ציונה - - -
דנה ימינחה
¶
הנוסח שעבר מדבר על חסימה, לא על הפרעה. יש הבדל בין הפרעה לבין חסימה, ולא בכדי. ככל - - -
היו"ר איתן כבל
¶
יש את החניה שהיא חניה מוסדרת ויש את אלה שכשאתה במעבר הם עומדים לך בצד, אני מכיר את זה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
תראה מה שאתה עושה, אדוני. עכשיו, תקשיב טוב טוב, אתה יותר חכם, אני שם לב. אני מתנצל בפני כבודו. אני מנסה לומר לאדוני את הדבר הבא: אני לא יודע לפתור בחקיקה כאן ועכשיו את כל הבעיות. אבל אנחנו הולכים כבר לקראתכם, נכנסים לתוך החניון, דבר שעד היום לא היה... דרך אגב, אל תתבלבל, אם רצינו להיות דווקנים הייתי מכריח אותם עכשיו לייצר... אבל זה כל כך לא פשוט. אתה גר בבניין ומה שבעיניך נראה פשוט, "מה הבעיה לשבת ולכתוב"... יבוא אדם, יגיד לך, סליחה, מי אתה בכלל? זה בניין, יש לי זכות קניין, הוא סגר אותי בשבוע שעבר אז אני סגרתי אותו היום... אתה מתחיל להיכנס לריב בין שכנים ופתאום אתה מוצא את עצמך מנכ"ל מרכז הדיור.
גלעד יערי
¶
אני רק שואל את עצמי מה הבדל בין סכנה לציבור בדרך לעומת סכנה לציבור במקום שמוגדר שאינו דרך.
היו"ר איתן כבל
¶
עזוב, עזוב, אני סיימתי. זאת דוגמה מצוינת לאי-הכרת הטוב. אבל לא עשינו את החוק בשבילך, עשינו את זה כי הרעיון שהבאת הוא נכון. ומה שהיה נכון – טיפלנו בו, ואני מקווה שעשינו אותו כמו שצריך. אין דבר כזה חקיקה שלמה, אין חקיקה שלמה.
חבר הכנסת יעקב אשר, בבקשה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, קודם כול אני רוצה לברך את ידידי חבר הכנסת מלכיאלי על הצעת החוק המצוינת הזאת ועל האישור שלה. אם זה לא היה החוק שלו עוד הייתי מנסה להתעקש קצת על הזה, אבל קיבלתי - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
רגע, תן לי, אני מדברר אותך יותר טוב ממה שאתה עושה.
אני קיבלתי את הודעת היושב-ראש – ואני יודע את יכולותיו ואת עמידתו מאחורי הדברים שהוא אומר – שתיפתר הבעיה של ארגוני ההצלה כולם. אני מברך אותך על ההצעה הזאת וכל הכבוד שאת מעיפים דברים קדימה. אני מברך גם את משרד התחבורה על שיתוף הפעולה.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
איתן, אני רוצה להודות לך שלקחת מהתחלה את החוק הזה בצורה רצינית, ואני רוצה להודות לך גם על הסיפור של ארגוני ההצלה.
אבנר עורקבי
¶
איתן, אני רק רוצה לבקש לעשות מעקב אחרי זה. אם אדוני יכול לקבוע תאריך לעוד חצי שנה, לעוד שנה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני בטוח שאדוני יבלבל לי את המוח בבוא העת... תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:55.