ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-01-15OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 516
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, כ"ג בכסלו התשע"ח (11 בדצמבר 2017), שעה 8:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 11/12/2017
חוק סדר הדין הפלילי (תיקון מס' 81), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר-היום
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (תיקון מס' 81) (הוראות לעניין המלצה של רשות חוקרת), התשע"ח–2017.
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד אמסלם – היו"ר
טלב אבו עראר
יעקב אשר
זוהיר בהלול
נאוה בוקר
יואב בן צור
יעל גרמן
תמר זנדברג
אכרם חסון
יעל כהן-פארן
בצלאל סמוטריץ
חמד עמאר
לאה פדידה
חברי הכנסת
¶
אמיר אוחנה
קארין אלהרר
מיכל בירן
איתן ברושי
ענת ברקו
יוסף ג'בארין
מסעוד גנאים
שרן השכל
דב חנין
יואל חסון
מיקי לוי
שולי מועלם-רפאלי
מרב מיכאלי
יוליה מלינובסקי
מיכאל מלכיאלי
אורי מקלב
אברהם נגוסה
איילת נחמיאס ורבין
קסניה סבטלובה
סאלח סעדי
יוסף עטאונה
עודד פורר
מוסי רז
מוזמנים
¶
יוסי בר - מפקד משטרה ירוקה, המשרד להגנת הסביבה
ד"ר יניב ואקי - מנהל מחלקת עררים, משרד המשפטים
גבריאלה פיסמן - ע' יועמ"ש לממשלה, משרד המשפטים
לילך וגנר - פרקליטה, מחלקת ייעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
יואל הדר - יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק דפנה רומן - קמ"ד חקירות, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק דקלה פוגל ברדה - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
חובב ינאי - נציג ארגון שתי"ל, מייסודה של הקרן החדשה לישראל
מאירה בסוק - עו"ד
מאיר חלבי - מת"ל, כנסת 19
אורלי ארז - משקיפה, המשמר החברתי
ענבל גרינצווייג - משקיפה, המשמר החברתי
רישום פרלמנטרי
¶
רונית יצחק; אור שושני
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (תיקון מס' 81) (הוראות לעניין המלצה של רשות חוקרת), התשע"ח–2017
היו"ר דוד אמסלם
¶
רבותי, בוקר טוב לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה בנושא: הצעת חוק סדר הדין הפלילי (תיקון מס' 81) (הוראות לעניין המלצה של רשות חוקרת), התשע"ח–2017, (פ/4653/20) (כ/744).
ההסתייגויות החדשות – בעצם כבר דנו על ההסתייגויות בסביבות 12 שעות, ושם בעצם אפשרתי את מירב הזמן לחברי הכנסת, אבל כנראה שזאת סאגה כאן. גם ראיתי את ההסתייגויות, רובן רלוונטיות, או לא רלוונטיות בכלל ברמה של 99.9%. אני מצפה מחברי הכנסת קודם כול שיגישו הסתייגויות נורמליות, קצת עם שכל. לא חייבים להעתיק את כל ספר החוקים. בכל מקרה אנחנו מתקדמים עכשיו, ונתחיל עם המפלגה שלכם, מיקי, עם יש עתיד, אני מקצה לך 20 דקות כדי להציג את ההסתייגויות, בבקשה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
- - שאתה מקדיש כאן, מנהל את הוועדה בכוחנות, יש לי עוד 700 הסתייגויות ואני רוצה להקריא את כולן.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
- - שאתה לא מקיים את הנהלים. ואני מבקש מהייעוץ המשפטי של הוועדה, האם ראוי שלא ייתנו לי להקריא את כל ההסתייגויות שהגשתי?
מירי פרנקל שור
¶
אני חושבת, חבר הכנסת לוי, שהאמירה לגבי מספר הסתייגויות כפול מספר דקות היא התייחסות שנכונה למליאה. התקנון מדבר על כך שחמש דקות נימוקים וזמן זאת התייחסות למליאה. בוועדה מקובל להקדיש, לקחת את כל מכלול ההסתייגויות, ובסמכות יו"ר הוועדה לחלק את הזמן בין כל הסיעות להצגת ההסתייגויות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הרי אתם הבריונים פה. אתם צועקים, מפריעים, הכול, ואני פה הכוחני. הרי מה המשמעות של כוחני? אני הרבצתי לך? הרי כשאני לא שומע לך, אני כוחני. כשאתה מפריע לי ואני לא נעצר אתה כוחני.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בבקשה, מירי. מותר לך לשאול אותה, אני לא תמיד יכול לאפשר לכל אחד לענות לך על כל שאלה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני שואל אותה מה לגבי ההצבעות, תגיד לה אם היא מוכנה לענות לי או לא. תן לה אישור אם היא עונה לי או לא.
מירי פרנקל שור
¶
בסיום נימוקי ההסתייגויות על-ידי כולם תתחיל להתקיים ההצבעה לגבי כל הסתייגות והסתייגות בנפרד.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
"
בסעיף קטן (יא)(5) המוצע, בסופו יבוא "לעניין זה, כל אדם יהא מוסמך לקבל מידע בדבר המלצה הנוגעת לחקירתו של נבחר ציבור שיש עמה קלון".
בסעיף קטן (יא)(5) המוצע, במקום "הוראות סעיף 117 לחוק העונשין" יבוא "הוראות חוק הגנה על עובדים (חשיפת עבירות ופגיעה בטוהר המידות או במינהל התקין), התשנ"ז–1997, יחולו בשינויים המחויבים", ואחרי "לביסוס האשמה נגד חשודים" יבוא "והחשודים היו נבחרי ציבור החשודים בעבירה שדינה מאסר".
אם אדוני יוציא את חברי הכנסת ואת ראשי הערים ונבחרי הציבור מהחוק הזה, הנה, אני מצהיר שאני מצביע בעד. מכיוון שאדוני הכניס את חברי הכנסת ואת נבחרי הציבור אל תוך המשבצת של פרקליט מלווה, שהוא גם מלווה את משפחות הפשע, את העבריינים הכבדים במדינת ישראל, הרי הכניס אדוני את חברי הכנסת ונבחרי הציבור למשבצת לא ראויה ולא מכובדת. הפכת את כולנו לעבריינים. אם תוציא אותנו, אז נסכים לעניין הזה.
יתרה מכך, אדוני, ראש הממשלה הוציא את עצמו כרגע מתוך המאבק הזה, כי הוא הבין מה המאבק הציבורי ומה המאבק התקשורתי נגד החוק הנוראי הזה, החוק הלא חוקתי הזה. אם בעוד חודשיים-שלושה, אחרי שהחוק יעבור, אם יעבור, תתחיל חקירה כלפי ראש הממשלה, אז ראש הממשלה בחקירה הבאה שלו יכנס אל תוך המסגרת שאסור לפרסם. ליועץ המשפטי לממשלה לא תינתן הזכות לפרסם, המשטרה לא תוכל להגיש את הסיכומים שלה. והנה לנו עוד חומה שנבנית מסביבו של ראש הממשלה וזה יהפוך לחוק - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אם תוציא את חברי הכנסת, את נבחרי הציבור מתוך החוק הזה כדי לא להכניס אותנו עם משפחות הפשע והעבריינים, הנה, אני מצביע בעד. תראה מה זה. אני רוצה שתוציא אותנו, כי זכות הציבור לדעת מה נבחרי הציבור שלו עושים, והאם הם שולחים ידם לקופה הציבורית והאם הם קיבלו שוחד, או כל עבירה שיש עמה קלון.
"
בסעיף קטן (יא)(5) המוצע, במקום האמור בו יבוא "תוענק הגנה מאחריות פלילית לעובד הציבור שמסר עמדה בכתב כאמור בסעיף קטן זה שפעל בתום לב ומתוך כוונה להגן על זכות הציבור לדעת, אם החשודים היו נבחרי ציבור" – זה מה שדיברתי על זה עכשיו – החשודים בעבירה שדינה מאסר שנה ומעלה."
אם תוציא את חברי הכנסת מהחוק הזה, כשליועץ המשפטי לממשלה תהיה הזכות לפרסם חשדות לכאורה בדבר נבחר ציבור, הרי אנחנו מצביעים איתך בחוק הזה. מכיוון שהכנסת אותנו למשבצת ששם יש פרקליט מלווה, כמובן, אמיר, משפחות פשע, עבריינים כבדים - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
"
בסעיף קטן (יא)(5) המוצע, במקום האמור בו יבוא "עובד הציבור שמסר עמדה בכתב כאמור בסעיף קטן זה, דינו – שלושה חודשי עבודות שירות, ואולם, סנקציה כאמור לא תחול על מסירת מידע הנוגע לחקירת עבירות שבוצעו על ידי נבחר ציבור שדינן מאסר שנה ומעלה".
בסעיף קטן (יא)(5) המוצע, במקום האמור בו יבוא "עובד הציבור שמסר עמדה בכתב כאמור בסעיף קטן זה, דינו – שלושה חודשי עבודות שירות, ואולם סנקציה כאמור לא תחול על מסירת מידע הנוגע לחקירת עבירות שחיתות, לרבות עבירות שוחד, קבלת דבר במרמה ומרמה והפרת אמונים".
בסעיף קטן (יא)(5) המוצע, במקום האמור בו יבוא "עובד הציבור שמסר עמדה בכתב כאמור בסעיף קטן זה, דינו – שלושה חודשי עבודות שירות, ואולם סנקציה כאמור לא תחול על מסירת מידע הנוגע לחקירה שיש לציבור עניין בדיווח בעניינה או כאשר החקירה מתנהלת נגד נבחר ציבור או עובד ציבור בכיר ויש קשר בין החשדות ובין תפקידו או מעמדו הציבורי של החשוד".
בסעיף קטן (יא)(5) המוצע, במקום האמור בו יבוא "עובד הציבור שמסר עמדה בכתב כאמור בסעיף קטן זה, דינו – שלושה חודשי עבודות שירות, ואולם סנקציה כאמור לא תחול על מסירת מידע הנוגע לחקירה שהחלה לפני תחילתו של חוק סדר הדין הפלילי (תיקון מס' 81), התשע"ח–2017"."
אני משנה את הסדר, הולך מהסוף להתחלה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אדוני, הסתייגות מס' 1279.
"הוראות חוק זה לא יחולו על ראשי ממשלות, שרים, חברי כנסת וכל נבחר ציבור שהוא".
אם תסכים לסעיף הזה, אדוני, אנחנו נצביע בעד.
הסתייגות מס' 1278.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני עושה, אני הולך מהסוף להתחלה. עשיתי 1279, כרגע אני עושה 1278.
"תחילתו של סעיף 60(יא) לחוק העיקרי כנוסחו בחוק זה ביום 21.10.2069 (יום הולדתו המאה ועשרים של ראש הממשלה בנימין נתניהו)."" – אני מאחל לו חיים ארוכים.
הסתייגות מס' 1277 – "חוק זה ייכנס לתוקף עם חקיקת הצעת חוק-יסוד: הארכת תקופת הפסילה בעבירות שיש עמן קלון לנבחרי ציבור (תיקוני חקיקה) (פ/4002/20)."" 1276.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
במשך לשיחה שהייתה לנו בפעם הקודמת, שבה אמרתי לך שהטעו אותך לגבי הנוהל הקיים במדינות אחרות, ביקשתי בנוהל מזורז ממרכז המחקר והמידע שימציאו לי רק על שלוש מדינות. במקרה הזה על אנגליה, לרבות וולש, על אירלנד ועל ארצות-הברית, מה באמת הנוהג, ומה הקשר בין הפרקליטות, או יותר נכון בין הרשות החוקרת – בכל מקום זאת רשות חוקרת אחרת – לבין הרשות התובעת, הפרקליטות. וראה איזה פלא, מסתבר שבאנגליה ובוולש ובאירלנד ובארצות-הברית ה-FBI, מסתבר שהרשות שחוקרת בהחלט ממליצה, ולא סתם, אלא שבאירלנד יש אפילו טופס מיוחד שנקרא MG3. ובטופס הזה מי שחוקר, המשטרה, מסכם סיכום קצר של הסיבות מדוע לדעת המשטרה ישנן ראיות מספיקות להעמדה לדין, ומדוע יש עניין ציבורי להעמיד את החשוד לדין. יצוין כי סיכום זה בגדר מידע חסוי, ואני רוצה להתעכב על הנושא הזה של מידע חסוי.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
באירלנד כתוב גם שכאשר תיק החקירה מועבר לרשויות התביעה מצופה ממי שביצע את החקירה להביע את עמדתו בנוגע לראיות שנאספו. זה נראה כאילו ברור ומובן מאליו.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
במקרה של פרקליט מלווה – "על אף האמור בפסקה (2), ניהלה המשטרה חקירה בליווי פרקליט מלווה והעבירה את החומר שהושג בחקירה לפרקליט מחוז, לטיפולו של פרקליט, תעבירו ללא עמדתה בכתב".
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
"היועץ המשפטי לממשלה או פרקליט המדינה רשאי לבקש כי המשטרה תעביר את עמדתה כאמור אם ראה כי הדבר דרוש לשם קבלת החלטה בתיק;" – למה זה?
היו"ר דוד אמסלם
¶
הבנת את החול שאתם זורים בעיני הציבור כל הזמן? בגלל שבסוף התוצאה שקרית. הציבור באמת חושב 200 איש, ארגון פשע, מה שהוא כל הזמן מדקלם.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני לא חושבת שאתה זורה חול. אני חושבת שהטעו אותך, כי אני לא מאמינה שהיית מטעה ציבור שלם כל הזמן.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני חושבת שהטעו אותך כאשר אמרו לך שבכל העולם לא נהוג שהגוף החוקר, קרי המשטרה, מגיש את המלצותיו ואת חוות דעתו לגבי התשתית הראייתית.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אמרתי דבר אחד, גב' גרמן, שב-FBI – הראיתי לך גם את האס.אם.אס ששלחו לי, הראיתי לך גם מי שלח לי את זה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
רק שנייה, יכול להיות, אבל הרי בתכלית החוק מבחינתנו גם היום המשטרה יכולה, הפרקליטות יכולה לקבל כל חומר שהיא רוצה, לא משנה, על אנשי ציבור, לא אנשי ציבור, ארגוני פשע, לא ארגוני פשע, תיקים מלווים, כולם אותו דבר. רק הסיפור של הפרסום זה הסיפור של החוק הזה, וכתוב כאן. הנה, הוא אמר: אם יפרסמו אנשי ציבור אנחנו נתמוך. אז אני קורא: סיכום זה הוא בגדר מידע חסוי בין המשטרה לבין הפרקליטות שלא נועד להעברה לידי צדדים שלישיים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אתה לוקח ליועץ המשפטי לממשלה את הסמכות להחליט האם לפרסם או לא. שתגיד גבי שמה שאמרתי עכשיו לא נכון.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
זה מה שמעניין אתכם, שהציבור לא ידע שאם נגד חבר כנסת או ראש ממשלה יש ראיות לכאורה, את זה אתה אמרת, לא מעניין אותי הסיפור.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
זה הזמן שלנו. מה שאתה אמרת, הסיכום לא מעניין אותך, מעניין אותך לקחת את הסמכות של היועץ המשפטי לממשלה, לקבל החלטה, והאם לפרסם את סיכום המשטרה כלפי חשוד כזה או אחר שיש לו פרקליט מלווה. ומי החשוד? ראש הממשלה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אדוני היושב-ראש, בהשלמה לדברי חברי, שהיו מאוד מאוד חשובים, אני רוצה לחזור ולהדגיש, החוק כפי שהוא סותם לרשויות החקירה, קרי המשטרה, את הפה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אפילו הוא לא מדבר על כך שלא להעביר מידע. ניחא, אם היית באותו סעיף, סעיף 60 1(5) לחוק העונשין, שהיום הוא אומר – זה לא לחוק העונשין, זה סעיף 117 לחוק העונשין – אם היית אומר: הוראות סעיף 117 לחוק העונשין יחולו על עובד שהעביר ידיעה, אבל לא. מה אתה אומר? סעיף 117 חל על עובד שמסר ללא סמכות עמדה בכתב לעניין הגשת כתב האישום או לעניין מכלול התשתיות. זאת אומרת שאתה סותם, אתה לא נותן למשטרה לעשות את עבודתה, אתה לא נותן לפרקליטות לקבל את המידע.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
לא על העברת מידע לגבי העברת הסיכום. מילא אם הייתם אומרים שסעיף 117 חל על העברת מידע לגבי הסיכום או לגבי התשתית הראייתית, הייתי מבינה את כוונתך. אבל אתם סותמים למשטרה את הפה, אתם אומרים: אם מישהו יעביר בכתב את עמדתו לפרקליטות יחולו עליו שלוש שנות מאסר. זה נראה לך הגיוני? אולי לא הסבירו ליושב-ראש, אני לא יודעת מה, אולי לו זה נראה הגיוני. זה לא הגיוני.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אז עכשיו תסבירי את הנוסח שרשום פה. הרי בסך הכול בתכלית של החוק גם אנחנו בכל הסעיפים בסופו של דבר אפשרנו לפרקליטות קודם כול, למשטרה להמליץ בכל התיקים, ובתיקים של פרקליטי מלווה הם גם יכולים להעביר לפרקליטות לפי בקשתו של היועץ המשפטי ופרקליט המדינה. זאת אומרת, הלכה למעשה המשטרה בעצם יכולה להעביר את כל ההמלצות שלה. הייתה בעיה רק בפרסום, אז בואי תספרי לי לגבי 117.
לילך וגנר
¶
סעיף 117 היום לחוק העונשין אוסר על עובד ציבור להעביר חומר שהגיע אליו בתוקף תפקידו לגורם שאינו מוסמך לכך. זה הסעיף היום, העבירה הפלילית הקיימת.
לילך וגנר
¶
רצינו להדגיש, אנחנו לא יוצרים עבירה פרטנית גם לפי ההצעה של הוועדה. שוב, זה לא שאנחנו תומכים בה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
הנוסח לא מדבר על העברת מידע, הנוסח מדבר על העברת חוות דעת בכתב, ככה אומר הנוסח, ומי שלא קרא את זה לא עשה את עבודתו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני מסביר. כבר אמרתי לכם את זה כמה פעמים, זה לא קשור עכשיו. יש פה כללים בכנסת, ובכלל איך מתנהל מינהל תקין, אתם חוצים אותו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בוודאי. אתם באים נגד עמדת הממשלה? לא הבנתי. את אומרת לי: אנחנו לא. מי זה את? את? את יוצאת נגד עמדת הממשלה?
היו"ר דוד אמסלם
¶
הרי אני מסביר לכם את זה כמה פעמים, יש פה פקידים אחרים ששומעים אתכם, תבינו מה אתם עושים, כאוס במדינה.
לילך וגנר
¶
אני מנסה שוב להסביר. הסעיף הזה אומר – הערנו שאי-אפשר ליצור עבירה קונקרטית שהיא חלק מאותה עבירה כללית לפי סעיף 117. סעיף 117 מדבר על ידיעה שהגיעה לעובד הציבור במסגרת חקירות.
לילך וגנר
¶
ולכן מראש מדובר שאם אסור לעובד ציבור להעביר משהו לאדם שאינו מוסמך שהוא קיבל במסגרת תפקידו, בכלל זה נכלל גם סיכום תיק חקירה, המלצה לגבי החקירה, כל המסמכים האלה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
תודה רבה. אתה מבין מה הם עשו. אתה מבין מה שאתה אומר? בתוך העבירה, שדרך אגב אני חושבת שרבים היו מסכימים לה, לא להעביר מידע, כולנו מזועזעים מההדלפות, כולנו, באמת. אפשר לחשוב שאנחנו רק רוצים להגן על המשטרה, אולי אחד.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
וטוב שיש אחד כזה. אבל אני לא, יש לי ביקורת על המשטרה. ואני חושבת שאם המשטרה מדליפה היא עושה דבר חמור מאוד.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני אשלים ואני אדבר רק על זה. מה שקרה כרגע – ולילך, אני פונה אלייך כדי שתראו – סעיף 117 לחוק העונשין שעומד לפניי, צודקת לילך, מדבר על כך שהגיעה לאדם ידיעה שלא בתוקף תפקידו כעובד ציבור והוא החזיקה ללא סמכות כדין, או ציבור התרשל בשמירת ידיעה, וזה בסדר גמור ואנחנו בעד. לקחו והעבירו לשם, הכניסו בפנים את עצם העברת הסיכום והבסיס להעמדה לכתב.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
- - שבאנגליה, באירלנד ה-FBI, זה ברור שהם צריכים להעביר, הפכו את זה לעבירה. סתמו למשטרה את הפה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
גב' גרמן, שמעתי, שנייה. אתם הבנתם את זה, אני לא יושב על הניסוחים, זה אתם. ברעיון הכללי זה בדיוק כמו שאמרתי עכשיו, המשטרה תעביר את הסיכומים גם בתיקים מלווים עם פרקליט המדינה. זאת אומרת, הלכה למעשה אין לנו בעיה עם זה. יש לנו בעיה, תמיד הייתה לנו בעיה עם הפרסום.
היו"ר דוד אמסלם
¶
שנייה. אמרתם: לא יפה, המשטרה, מה, מעליבים אותנו? וכו'. אז אמרנו – ויניב גם אמר, סיפור מח"ש שלוש שנים, שנה מחוקר. צודק. דרך אגב, זה היה הטיעון המרכזי ששכנע אותי. לכן אני אומר, תנסחו אפילו תוך כדי שהמשטרה באמת, שזה יהיה בעצם - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
ההסתייגות שלך בסדר. אני אומר בגדול, אם צריך לעשות פה תיקון כרגע של ניסוח אז אין לי בעיה במובן זה, כפי שאמרתי. אני מניח שזה לא מה שכתבנו בשאר הסעיפים, שיעבירו את זה, אבל שהפרסום יהיה עבירה פלילית בדיוק לפי תיקון 117, ושיהיה כתוב בפירוש.
לילך וגנר
¶
אבל סעיף 117 הוא לא סעיף של איסור פרסום. סעיף 117 הוא סעיף שאוסר על עובד ציבור להעביר מסמך. כמובן שהוא כולל גם פרסומו בהקשר של העברה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אז ההסתייגות שלי לסעיף 61(5) בהתאם למה שכרגע הוא אמר, שזה יהיה ככה: הוראות סעיף 117 לחוק העונשין יחולו על עובד הציבור שמסר ללא סמכות כדין, לא את העמדה בכתב, אלא ידיעה על העמדה בכתב. לא עמדה בכתב היא האישום, אלא הידיעה על העמדה.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
אדוני, תודה רבה על הזמן. אני באמת מנסה להבין. מההסבר שלך, אדוני, אתה אומר במידה רבה של צדק, אני לא רוצה את הפרסום. בסדר.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
לא, זה לא מה שכתוב. תראה, תגיד היועצת המשפטית, בסופו של דבר הולכים פה במעגלים. ברמה הראשונית לא יעבירו בתיקים מלווים על-ידי פרקליט, ואז היועץ המשפטי יכול לבקש. למה כל הסיבוב הזה?
היו"ר דוד אמסלם
¶
שאלת. הרי הלכה למעשה, תראי, החוק הזה התחיל מאל"ף, הרי הייתי פתוח, אתם חשבתם כל הזמן וחזרתם כמו מנטרה שאני עושה חוק לראש הממשלה, קשקוש בלבוש.
היו"ר דוד אמסלם
¶
את ההצעה הזאת כבר גיבשתי עם עצמי, יש לי סדרה, אני אראה לך גם איזה עוד חוקים אני רוצה להעביר בחודשים הקרובים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
יעל פארן, לא צריך להפריע בכוח וכל הזמן כדי שיראו שכאילו את מצטיינת כאן ויכניסו אותך לטלוויזיה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אז תחכי בשקט. הייתי ער להערות כל הזמן. שינינו את החוק בגלל שלא באתי – אם הייתי בא בנושא מסוים חדור מטרה רק לזה, אז לא הייתי משנה כלום. להפך. לכן בעצם שינינו כל הזמן, היה דו-שיח בינינו לבין הפרקליטות, המשטרה, הח"כים, קיבלנו את רוב הדברים, הטמענו. ולכן בעצם יצא התבשיל הזה, שאני חושב שהוא הכי מאוזן והכי נכון.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
ואני יודעת שאתה יודע לבשל. אז התבשיל הזה לא מתאים, אני אסביר למה. גם מדובר על האליטה שבציבור הישראלי, זה נבחרי ציבור.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני מניח שאיש ציבור לא היה רוצה פרקליט מלווה, היה רוצה להיות כמו כל אדם. למה לשים עליו זום?
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
תן לי את הטיעון עד הסוף. אני טוענת שאנשי ציבור צריכים לקבל יחס שווה כמו לאזרח הקטן.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
אדוני, שמעתי את הנאומים שלך, גם כאן בוועדה וגם במליאה, אתה אומר, ואני תומכת בעמדה הזאת, שאני לא רוצה לייצר עינוי דין לאנשים. אני לא רוצה שאנשים יקומו בבוקר, כל העיתונים עליהם, ובסוף גם לא קרה כלום. אז אני אומרת שצריך לתת יחס שווה לכולם. מה שמייצרת הצעת החוק הזאת, היא מייצרת יחס מועדף לנבחרי הציבור ולמשפחות הפשע.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אין בעיה, יכול להיות. לכן אני אומר לך, בואי אני אשב איתך אחר כך ונדסקס ותראי. תשבי איתם, בבקשה. הרי אמרתי מה התכלית.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בוודאי. תמיד אני מוכן. גב' גרמן, אני תמיד מוכן לשבת עם כל אחד, וישבתי כאן עשרות שעות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
יכול להיות. אם את חושבת כך, אני מוכן – ואם טעיתי, אז נתקן את זה. אני עובר, בבקשה, ברשותכם, למחנה הציוני. יש לכם 20 דקות להציג את כל ההסתייגויות של כולם. אתם מסיימים ב-09:26.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
פששש, על השנייה. תודה רבה, אדוני, אני חייבת לפתוח את הצגת ההסתייגויות בהסתייגות מאוד מאוד גדולה מציוץ שאתה הוצאת, אדוני יושב-ראש הוועדה, במוצאי שבת, שהשווית בו את מפגיני המחאה בתל אביב נגד השחיתות, בכל הארץ, ובעיקר בתל אביב, השווית אותם, אותנו, כי אני הייתי שם, למפגינים בעזה ובגדה, ולפלסטינים. אני חושבת שזה פשוט מביש. אני חושבת ששוב, אתה פשוט איבדת כל כבוד למקום ולמה שאתה אמור לייצג ולממלכתיות - -
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
- - שאתה נמצא, ואמור לייצג את ממשלת ישראל ואת מדינת ישראל. זאת פשוט העלבת הציבור, העלבת אנשים, פגיעה. זאת יותר מהעלבה, זאת פגיעה וזאת הסתה. הסתה נגד ציבור שלם, ציבורים שלמים שהגיעו לשם. ותתפלא, היו שם גם לא מעט מהבוחרים ומהמצביעים שלכם.
לפני שאני אתחיל את ההסתייגויות, אני רוצה לחזור על האמירה שאולי נציגי היועץ המשפטי והמשטרה והמשרד לביטחון פנים כאן במורא גדול ממך, אדוני היושב-ראש, לא אומרים או שאומרים פחות בקול רם, הם מתנגדים לחוק. היועץ המשפטי לממשלה מתנגד לחוק, פרקליט המדינה מתנגד לחוק, הם אמרו את זה כאן. וגם למרות השינויים של החוק, שהחוק עבר, החוק הזה פוגע ברשויות אכיפת החוק של מדינת ישראל, נקודה. צריך לומר את זה. צריך לומר את זה שוב, וצריך לומר את זה שוב.
ומה שאתם עושים בחוק הזה, זה התחיל פשוט בשביל נתניהו, כמובן – אז אולי החרגתם כרגע את החקירות הקיימות נגדו, לא חקירות עתידיות שיהיו כנראה מולו גם בעתיד – אבל אתם בפירוש עושים כאן עוול בשביל בן אדם אחד, שכרגע הוא ראש ממשלה, עושים כאן עוול למדינה שלמה, ושמים ללעג את שלטון החוק במדינת ישראל, פשוט ככה.
אני חושבת שהחוק הזה הוא רע, הוא עדיין רע. החוק הזה מראה שאתם פשוט איבדתם עשתונות ואיבדתם כיוון. כמו שאמרו כאן חבריי מיש עתיד לפניי, הוא שם בצורה מאוד ברורה, הוא שם את נבחרי הציבור ומשפחות הפשע במקום אחר מול שאר הציבור. מולם יהיה יחס אחר, הם בקטגוריה של הפרקליט המלווה עם ההתייחסות המיוחדת של החוק הזה, נקודה. אין שום דרך אחרת להסתכל על זה. את כל עם ישראל שאתה מתיימר להגיד, אדוני היושב-ראש, כמה פעלת ואתה פועל למענו, והחוק הזה הוא למען אלפי ועשרות אלפי, 14,000, 18,000, 12,000, זרקו כאן מספרים באלפים, אפשר להגיד שהחוק הזה הוא לא בשבילם ולא בשבילכם, וזאת אמירת שקר לציבור. והעניין הוא שאתה ממשיך להגיד אותה ואתה ממשיך להגיד אותה ואתה ממשיך להגיד אותה, אתה חושב שאולי בסוף הציבור יאמין לשקרים שאומרים לו, אז זה לא עובד ככה.
לענייני ההסתייגויות, ההסתייגויות לנוסח החדש, אני אתחיל להקריא אותם, ואחרי ימשיך חברי חבר הכנסת זוהיר.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
אתה רוצה להגיד כמה מילים עכשיו? וחברותינו חברת הכנסת לאה ואיילת. אני אתחיל.
"הסתייגות לסעיף 60(יא)(3) לתוספת לנוסח החדש –
תיקון להצעת החוק לעניין הוספת ס' 60(יא)(3) לחוק המקורי: אחרי המילים "לטיפולו של פרקליט, תעבירו" תמחק המילה "ללא" ובמקומה תבוא המילה "בצירוף", והסיפא החל מהמילים "ואולם היועץ המשפטי" ועד המילים "דרוש לשם קבלת החלטה בתיק" ימחקו.
תיקון להצעת החוק לעניין הוספת ס' 60(יא)(3) לחוק המקורי: אחרי המילים "לטיפולו של פרקליט, " ימחקו המילים "תעבירו ללא" ובמקומן יבואו המילים "תהא רשאית להעבירו בצירוף", והסיפא החל מהמילים "ואולם היועץ המשפטי" ועד המילים "דרוש לשם קבלת החלטה בתיק" ימחקו.
תיקון להצעת החוק לעניין הוספת ס' 60(יא)(3) לחוק המקורי: אחרי המילים "לטיפולו של פרקליט, " ימחקו המילים "תעבירו ללא" ובמקומן יבואו המילים "תהא רשאית להעבירו בצירוף", ואחרי המילה "ואולם" יבואו המילים "ככל שלא העבירה את עמדתה, יהיו"."
אני שמחה שאתה מתעניין בהסתייגויות שאנחנו מקריאים, אדוני היושב-ראש, מאוד מעניין אותך.
"
תיקון להצעת החוק לעניין הוספת ס' 60(יא)(3) לחוק המקורי: אחרי המילים "לטיפולו של פרקליט," ימחקו המילים "תעבירו ללא עמדתה בכתב" ובמקומן יבואו המילים "תהיה רשאית להעבירו בצירוף עמדתה בכתב". והסיפא החל מהמילים "ואולם היועץ המשפטי" ועד המילים "דרוש לשם קבלת החלטה בתיק" ימחקו."
היו"ר דוד אמסלם
¶
שנייה, גב' פארן, את יכולה בלי להקריא להסביר לי מה אומר הסעיף הזה שהקראת עכשיו? בלי להקריא.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
במקום שהפרקליט, יהיה כתוב שהוא לא יעבירו, היא כן תהיה רשאית להעבירו בצירוף עמדתה בכתב, נקודה. זאת המשמעות, בסדר? אתה עושה לי פה בחינה?
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
בסדר גמור, אז תעשה הפסקה בדיון. באתי לפה כדי להקריא ואני מצפה שאתה תקשיב.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
לא, מה יש לא להבין. אתה משווה מפגינים ברוטשילד נגד השחיתות למפגינים ברשות הפלסטינית, מה יש פה לא להבין?
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
זאת הסתה וזאת לא העלבה. זאת הסתה.
אני בסעיף 5.
"
תיקון להצעת החוק לעניין הוספת ס' 60(יא)(3) לחוק המקורי: אחרי המילה "ואולם" יופיעו המילים "בחקירות בעניין עבירות שבוצעו על ידי נבחר ציבור"; אחרי המלים "או פרקליט המדינה" ימחקו המילים "רשאים לבקש" ובמקום זאת יופיעו המילים "יבקשו"; וימחקו המילים "אם ראו כי הדבר דרוש לשם קבלת החלטה בתיק.""
בעצם הסעיף הזה אומר שכשמדובר בנבחרי ציבור זה לא עניין של אם הם רוצים, אלא הם יבקשו את האמירה של המשטרה, את השורה התחתונה, האם יש ראיות או אין ראיות.
"
תיקון להצעת החוק לעניין הוספת ס' 60(יא)(3) לחוק המקורי: אחרי המילים "לשם קבלת החלטה בתיק" יופיעו המילים "ולעניין עבירות שבוצעו על ידי נבחר ציבור, יבקשו את העברת עמדתה כאמור".
תיקון להצעת החוק לעניין הוספת ס' 60(יא)(3) לחוק המקורי: אחרי המילים "לשם קבלת החלטה בתיק" יופיעו המילים "ולעניין עבירות שבוצעו על ידי נבחר ציבור שדינן מאסר שנה ומעלה, יבקשו את העברת עמדתה כאמור".
תיקון להצעת החוק לעניין הוספת ס' 60(יא)(3) לחוק המקורי: אחרי המילים "לשם קבלת החלטה בתיק" יופיעו המילים "ולעניין חקירה המתנהלת נגד נבחר ציבור או עובד ציבור בכיר ויש קשר בין החשדות לבין תפקידו או מעמדו הציבורי של החשוד תצרף המשטרה את עמדתה כאמור".
תיקון להצעת החוק לעניין הוספת ס' 60(יא)(3) לחוק המקורי: אחרי המילים "לשם קבלת החלטה בתיק" יופיעו המילים "ולעניין חקירה המתנהלת נגד נבחר ציבור או עובד ציבור בכיר בעניין עבירה שדינה מאסר שנה ומעלה, ויש קשר בין החשדות לבין תפקידו או מעמדו הציבורי של החשוד, תצרף המשטרה את עמדתה כאמור"."
בבקשה, זוהיר.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
אני מבקש כמבוא לא לקרוא לי פלסטיני. לא לכנות אותי פלסטיני מכיוון שלפי מה שאני מרגיש פה - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
ודבר שני, אם מותר לי, למרות שאתם לא מאמינים בתקשורת הישראלית, אבל אם מותר לי להקריא ידיעה שהתפרסמה לפני ימים אחדים, שבה חבר הכנסת מסיעתך – אדוני היושב-ראש, אני רוחש לך, ואתה יודע, כפרלמנטר מצטיין הרבה כבוד, לא בחוק הזה – אז חבר הכנסת מהליכוד מיקי זוהר אמר שלשום, כי "חוק ההמלצות, שנועד להשתיק את המלצות המשטרה בנושא של הגשת כתב אישום נגד נבחרי ציבור, נולד בגלל חקירות ראש הממשלה".
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
אני מדבר על מיקי זוהר. "רצינו להגן על שמו הטוב של נבחר הציבור הספציפי הזה, של ראש הממשלה", אמר זוהר בראיון לתוכנית הרדיו כך וכך. זוהר הוסיף בראיון, "אני חושב שחבריי למפלגה טעו בכך שלא אמרו מהיום הראשון שהחוק הזה כן מגן על ראש הממשלה ועל הזכות שלו לחפות" – אגב, לא חפּות בעברית, אלא חפות, רק תיקחו בחשבון – "וגם לשמו הטוב, עד אשר היועץ המשפטי יכריע אחרת".
מה אומר לנו מיקי זוהר?
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
ולא יעזרו כל הגלגולים הלולייניים האלו, והפליק-פלקים שאתם עושים. החוק הזה נולד בחטא, ועכשיו הוא ממשיך דרך אבולוציה די מעוותת כדי בכל אופן לתת לו את ההכשר המתאים. ומכאן אני עובר לסעיף מס' 11 –
"
תיקון להצעת החוק לעניין הוספת ס' 60(יא)(3) לחוק המקורי: אחרי המילים "לשם קבלת החלטה בתיק" יופיעו המילים “ולעניין עבירות שחיתות שבוצעו על ידי נבחר ציבור תצרף המשטרה את עמדתה כאמור". אחרי המילים "בסעיף זה" יבואו המילים "עבירות שחיתות" – לרבות עבירות בשירות הציבור וכלפיו כהגדרתן בפרק ט' סימן ד' לחוק העונשין, תשל"ז–1977, עבירות שוחד כהגדרתן בפרק ט' סימן ה' לחוק העונשין, ועבירת קבלת דבר במרמה לפי סעיף 415 לחוק העונשין.""
אם דילגתי על 10 – את קראת את 10?
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
10 – אני חוזר לאחור –
"
תיקון להצעת החוק לעניין הוספת ס' 60(יא)(3) לחוק המקורי: אחרי המילים "לשם קבלת החלטה בתיק" יופיעו המילים "ולעניין עבירות שחיתות תצרף המשטרה את עמדתה כאמור". אחרי המילים "בסעיף זה" יבואו המילים "עבירות שחיתות" – לרבות עבירות בשירות הציבור וכלפיו כהגדרתן בפרק ט' סימן ד' לחוק העונשין, תשל"ז–1977, עבירות שוחד כהגדרתן בפרק ט' סימן ה' לחוק העונשין, ועבירת קבלת דבר במרמה לפי סעיף 415 לחוק העונשין.""
ואני מדלג ל-12 –
"
תיקון להצעת החוק לעניין הוספת ס' 60(יא)(3) לחוק המקורי: אחרי המילים " לשם קבלת החלטה בתיק" יבואו המילים "ולעניין עבירות שבוצעו על ידי נבחר ציבור במהלך תקופת כהונתו תצרף המשטרה את עמדתה כאמור לחומר שהעבירה"."
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
"
תיקון להצעת החוק לעניין הוספת ס' 60(יא)(3) לחוק המקורי: אחרי המילים "לשם קבלת החלטה בתיק" יבואו המילים “ולעניין עבירה שדינה מאסר שנה ומעלה, שבוצעה על ידי נבחר ציבור במהלך תקופת כהונתו, תצרף המשטרה את עמדתה כאמור לחומר שהעבירה".
בסעיף 3 להצעת החוק ולעניין תחולה
בסעיף 3 להצעת החוק ולעניין תחולה אחרי המילים "לפני תחילתו של חוק זה" יבואו המילים "ולעניין נבחר ציבור לא יחולו הוראות חוק זה כלל ועיקר."
בסעיף 3 להצעת החוק ולעניין תחולה אחרי המילים "לפני תחילתו של חוק זה" יבואו המילים "ולעניין חקירה המתנהלת נגד נבחר ציבור או עובד ציבור בכיר ויש קשר בין החשדות לבין תפקידו או מעמדו הציבורי של החשוד לא יחולו הוראות חוק זה כלל."
בסעיף 3 להצעת החוק לעניין תחולה אחרי המילים "לפני תחילתו של חוק זה" יבואו המילים "ולעניין חקירה המתנהלת נגד נבחר ציבור או עובד ציבור בכיר בעניין עבירה שדינה מאסר שנה ומעלה ויש קשר בין החשדות לבין תפקידו או מעמדו הציבורי של החשוד לא יחולו הוראות חוק זה כלל."
בסעיף 3 להצעת החוק לעניין תחולה אחרי המילים "לפני תחילתו של חוק זה" יבואו המילים "ולעניין עבירת שחיתות, לרבות עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים וקבלת דבר במרמה לא יחולו הוראות חוק זה כלל".
בסעיף 3 להצעת החוק לעניין תחולה אחרי המילים "לפני תחילתו של חוק זה" יבואו המילים "ולעניין עבירת שחיתות, לרבות עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים וקבלת דבר במרמה, אשר בוצעה על ידי נבחר ציבור, לא יחולו הוראות חוק זה כלל"."
אחד לפני שאני מעביר את השידור לגב' פדידה השדרנית התורנית.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
"
בסעיף 3 להצעת החוק לעניין תחולה אחרי המילים "לפני תחילתו של חוק זה" יבואו המילים "ולעניין עבירת שחיתות, לרבות אחת מעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים וקבלת דבר במרמה, שדינה מאסר שנה ומעלה, אשר בוצעה על ידי נבחר ציבור, לא יחולו הוראות חוק זה כלל".
בסעיף 3 להצעת החוק לעניין תחולה אחרי המילים "אחרי הוראות חוק זה לא יחולו על" ימחקו המילים "חקירה שהחלה" ובמקומן יבואו המילים "חקירה בעניין עבירה שבוצעה"."
עד כאן השידור מעכו.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
האמת היא שאם פעם חשבתי לקרוא לזה חוק ביבי, היום אני קוראת לזה חוק דבקות במטרה. דודי, זה לא משנה מה קורה, אתה משנה, אתה מטייל איתו, אתה הולך איתו, אבל דוך במטרה, חבל. חבל שהצעת החוק הזאת מחטיאה את המטרה ויוצרת יחיד סגולה שהחוק הזה מגן עליו, חבל שהיא פוגעת בחברנו במשטרת ישראל ובפרקליטות. ולעצם העניין, אנחנו בהסתייגות 21.
"
בסעיף 3 להצעת החוק לעניין תחולה אחרי המילים "אחרי הוראות חוק זה לא יחולו על" ימחקו המילים "חקירה שהחלה לפני תחילתו של חוק זה." ובמקומן יבואו המילים "חקירה בעניין עבירה שבוצעה לפני תחילתו של חוק זה, ולעניין עבירה שבוצעה על ידי נבחר ציבור לא יחולו הוראות חוק זה.".
בסעיף 3 להצעת החוק לעניין תחולה אחרי המילים "אחרי הוראות חוק זה לא יחולו על" ימחקו המילים "חקירה שהחלה לפני תחילתו של חוק זה" ובמקומן יבואו המילים "חקירה בעניין עבירה שבוצעה לפני תחילתו של חוק זה על ידי נבחר ציבור.".
בסעיף 3 להצעת החוק לעניין תחולה אחרי המילים "אחרי הוראות חוק זה לא יחולו על" ימחקו המילים "חקירה שהחלה לפני תחילתו של חוק זה" ובמקומן יבואו המילים "חקירה בעניין עבירה שבוצעה לפני תחילתו של חוק זה על ידי נבחר ציבור, ויש קשר בין החשדות לבין תפקידו או מעמדו הציבורי של החשוד.""
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
"
בסעיף 3 להצעת החוק לעניין תחולה אחרי המילים "אחרי הוראות חוק זה לא יחולו על" ימחקו המילים "חקירה שהחלה לפני תחילתו של חוק זה" ובמקומן יבואו המילים "חקירה בעניין עבירה שדינה מאסר שנה ומעלה אשר בוצעה לפני תחילתו של חוק זה על ידי נבחר ציבור, ויש קשר בין החשדות לבין תפקידו או מעמדו הציבורי של החשוד."
סעיף 3 להצעת החוק לעניין תחולה ימחק ובמקומו יבואו המילים: "הוראות חוק זה לא יחולו על חשוד הנחקר במסגרת חקירה שהחלה לפני תחילתו של חוק זה, ולעניין זה, אין נפקא מינה" – האמת נפקא מינה היית צריך להקריא אתה, זה בטוח היה נשמע – "אם החשוד זומן לחקירה טרם תחילתו של חוק זה ובין אם זומן לחקירה לאחר תחילתו של חוק זה."
סעיף 3 להצעת החוק לעניין תחולה ימחק ובמקומו יבואו המילים: "הוראות חוק זה לא יחולו על חשוד הנחקר במסגרת חקירה שהחלה לפני תחילתו של חוק זה, ולעניין זה, אין נפקא מינה אם החשוד זומן לחקירה טרם תחילתו של חוק זה ובין אם זומן" - - -
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
"
זומן לחקירה אחר תחילתו של חוק זה. ואולם, הוראות חוק זה לא יחולו על חקירה המתנהלת נגד נבחר ציבור או עובד ציבור בכיר ויש קשר בין החשדות לבין תפקידו או מעמדו הציבורי של החשוד."
סעיף 3 להצעת החוק לעניין תחולה ימחק ובמקומו יבואו המילים: "הוראות חוק זה לא יחולו על חשוד הנחקר במסגרת חקירה שהחלה לפני תחילתו של חוק זה, ולעניין זה, אין נפקא מינה אם החשוד זומן לחקירה טרם תחילתו של חוק זה ובין אם זומן לחקירה לאחר תחילתו של חוק זה. חוק זה לא יחול על חקירה המתנהלת נגד נבחר ציבור" - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
יואל, נתתי לך רשות דיבור? היא לא צריכה את העזרה שלך, היא יודעת להסתדר לבד בלעדיך, אל תדאג.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
20 שניות לסיכום. גם אם אנחנו לא מספיקים לקרוא את הכול, אנחנו שמים לב שבעצם אנחנו מנסים למנוע ממך ומהוועדה הזאת לקחת את נבחרי הציבור ולהפוך אותם ליחידי סגולה, ומבקשים לעשות שוויון.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה לך, אדוני היושב-ראש, אני אנסה לסכם את הטיעונים שלי בעשר דקות, אבל בהנחה שלא יהיו לי קריאות ביניים.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. על מה הוויכוח בוועדה הזאת? ועל מה אין לנו ויכוח? אני חושב שברגע הזה מאוד מאוד חשוב לחדד את העניינים. קיימת בעיה, אבל החוק הזה איננו מתמודד עם הבעיה הזאת. לעומת זאת, החוק הזה מייצר בעיה חדשה מאוד חמורה ומאוד מסוכנת במקום שכיום, כרגע אין בו בעיה. זאת בעצם הטענה שלי בקליפת אגוז.
בואו נתחיל בבעיה הקיימת. בבעיה הקיימת, הבעיה האמיתית שהחוק הזה איננו נותן לה מענה. אדוני היושב-ראש, כשאתה בזמנו הצגת את הצעת החוק הזאת, וגם בהמשך בשיחות שהיו גם לנו ברמה האישית, דיברת על המצוקה הגדולה של אזרחים רבים בישראל שנפתחים נגדם תיקי חקירה, מתנהלים מול המשטרה, המשטרה ממליצה המלצות, ולאחר מכן עד שקורה משהו הם נשארים בחזקת חשודים, בחזקת מואשמים הרבה מאוד זמן. לפעמים התיקים נסגרים, ברוב המקרים התיקים נסגרים, אבל אותם אנשים ממשיכים להסתובב עם כתם, עם חרדה, עם תחושה קשה של כאב ושל עוול.
אז בואו נתחיל בזה שיש בעיות במשטרה. אני לא שייך לאלה שיש להם אמון גדול במשטרה. אני לא שייך למקום הזה. אני חושב שבמשטרה יש הרבה מאוד בעיות, אני חושב שההתנהלות של המשטרה מאוד מאוד בעייתית. ואני מסכים איתך, אדוני היושב-ראש, אני מסכים איתך שהרבה מאוד אזרחים נכנסים למטחנה המסוכנת הזאת של המשטרה ויוצאים ממנה במצב לא טוב, וזה מצב שצריך לשנות. אני מסכים עם כל מי שיגיד שהמשטרה לא יכולה לתפקד כאיזשהו בית דין שדה, המשטרה לא יכולה להדביק לאנשים תוויות, אנחנו לא יכולים לאפשר מצב כזה. אסור שנאפשר מצב כזה, וצריך לפעול נגד מצב כזה.
הטענה שלי היא שכמו שהחוק נמצא בפנינו היום הוא בעצם איננו מתייחס לבעיה הזאת שממנה סובלים אזרחים רבים מאוד. קודם כול בגרעין של החוק שעוסק בסוגיית ההמלצות, החוק הזה בעצם לא משנה שום דבר. החוק הזה איננו משנה שום דבר במשטר ההמלצות הנוהג לגבי 99.9% מחקירות המשטרה. החוק הזה בסוגיית ההמלצות עוסק אך ורק באותם תיקים גדולים שבהם יש פרקליט מלווה. אז אותה טענה שמטרידה אותי, וגם, אדוני היושב-ראש - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אין בעיה, אני מוכן לכל הערה שלך, אני גם אענה עליה בסבלנות, אבל רק לא על חשבון הזמן שלי.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, לגבי אותם אנשים שהם המסה הגדולה, הם האזרח, גב' מזרחי ואדון רבינוביץ'.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
וגב' כהן מחדרה, הם האנשים שלהם צריך לדאוג. החוק הזה לא דואג להם, זאת הנקודה הכי משמעותית. הנקודה שצריך היה לפתור אותה לא נפתרה בחוק הזה. אני אגיד יותר מזה, גברתי היועצת המשפטית, דווקא הנקודה הזאת היא נקודה שקל באופן יחסי לפתור אותה. אם מדובר בתיקים קטנים, בתיקים פשוטים, אז אולי לא צריך המלצת משטרה בתיקים הקטנים והפשוטים האלה. אולי כל התיק זה עשרה עמודי חקירה ויעבירו אותו, אם יחליטו להעביר אותו, לפרקליטות, והפרקליטות תקרא את עשרת עמודי החקירה האלה, והיא לא צריכה שום המלצות ולא צריכה שום סיכומים, והכול בסדר.
אז בסוגיית ההמלצות, בשאלה שבאמת צריכה לעניין אזרחים רבים, בחוק הזה אין שינוי. סוגיית הפרסום לא רלוונטית לאותם מצבים של גב' רבינוביץ' ואדון מזרחי, כי בדרך כלל לא יהיה פרסום לתיקים שאין בהם שום עניין ציבורי ואין בהם שום משמעות ציבורית, ולכן התקשורת לא מתעניינת בהם.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני אדבר תכף על מקומות העבודה, אבל אני רק מפנה את תשומת לבך, אדוני, לשעון, לא על חשבון זמני.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
הבעיה של הפרסום איננה בעיה של אותם מקרים יומיומיים שעליהם אנחנו צריכים להגן. אז אמרתי, בבעיה האמיתית שקיימת הצעת החוק הזאת איננה מטפלת. לעומת זאת, הצעת החוק הזאת מייצרת בעיה גדולה ומהותית במקום שהיום אין בו בעיה. ואם היא יוצרת בעיה גדולה ומהותית בתיקים הגדולים והמסובכים – בואו נתחיל בסוגיית ההמלצה, בתיקים הגדולים והמסובכים חיונית המלצת משטרה. אין שום דרך לגרום לכך שכל אותם מאות ארגזים יגיעו לפרקליטות והפרקליטות תדע מה לעשות איתם.
יותר מזה, לנו כציבור יש אינטרס שגם התיקים הגדולים והמסובכים יתקדמו בבהירות, שלא יהיה בהם עינוי דין. כאשר המשטרה לא מסכמת בצורה ברורה את המסקנות שלה – וזאת תהיה התוצאה של החוק הזה לגבי חקירות עתידיות גדולות ומסובכות – כאשר המשטרה לא מסכמת את החקירות שלה, התוצאה תהיה הרבה הרבה יותר זמן שהחקירות האלה יתמשכו, שהטיפול של הפרקליטות בהם יתמשך. ויחד עם זאת תהיה כאן פגיעה מאוד מאוד משמעותית באינטרס הציבורי, שגם תיקים גדולים ומסובכים יתקדמו במהירות.
ולכן, אדוני היושב-ראש, החוק הזה שנוצר כאן בסופו של דבר הוא חוק הפוך למה שהיה צריך להיות. במקום שבו צריך היה לפתור את הבעיה לא נפתרת בעיה. במקום שאין בעיה ולכאורה המערכת יכולה לעבוד מייצרים בעיה גדולה, חדשה, מהותית, ומסוכנת מאוד.
סוגיית הפרסום, אדוני היושב-ראש, אני אומר שבתיקים הגדולים שיש בהם עניין ציבורי התמונה היא תמונה הפוכה לתמונת האינטרסים שהצעת החוק הזאת מציגה. בתיקים הגדולים והמסובכים, בוודאי בתיקים שמדובר בהם באישי ציבור, באנשים שנושאים בתפקידים בכירים, יש לציבור אינטרס לדעת מה קורה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
ויש גם לציבור זכות לדעת מה קורה. לא ייתכן שמשטרה חוקרת ראש ממשלה חודשים רבים והציבור לא יודע מה היא עשתה. היא עושה את זה בכסף שלו. המשטרה, חובתה לפרסם, זאת לא זכותה לפרסם. חובתה של המשטרה לפרסם לציבור מה העלו חקירותיה בצורה מסודרת, לא בהדלפות, לא בעבריינות. בצורה מסודרת תערוך המשטרה את המלצותיה, אלה הן המלצות משטרה. זה עדיין לא אומר שמוגש כתב אישום, אבל זאת עמדה של גוף בעל משקל שהשקיע עבודה, השקיע כסף ציבורי בהיקפים גדולים, ולציבור יש גם את הזכות וגם את החובה לקבל מהמשטרה את התמונה הזאת.
עכשיו אני רוצה להגיע לנקודה שהיא נקודה מאוד מאוד בעייתית, והיא הפיל שנמצא במרכז החדר, והיא חקירות נתניהו. אמר חבר הכנסת מיקי זוהר שמבחינתו, אני לא אומר מבחינתך, מבחינתו הוא אמר, החוק הזה הוא חוק אישי על ראש הממשלה. הוא אמר שאתה ועוד כמה חברים בליכוד עשיתם טעות שלא אמרתם את זה מתחילת הדרך. אני, דרך אגב, חושב שלא הייתה שום סיבה שהחוק הזה יקודם בצורה כל כך מסיבית שהקואליציה מתגייסת אליו, אלא אם כן הוא כוון להתייחס לחקירת ראש הממשלה. אבל אני רוצה להדגיש פה נקודה שלא מספיק חודדה עד עכשיו, והיא נקודה משמעותית. גם אחרי השינויים שנעשו, החוק הזה רלוונטי מאוד לראש הממשלה. זה מה שחלק מחבריי באופוזיציה, חבר הכנסת חסון, שמעתי אותך ברדיו, לא הסכמתי עם דברייך. אני אומר באהבה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
למה הוא מאוד רלוונטי לראש הממשלה? כי נגד ראש הממשלה נפתחה כרגע חקיקה, מתנהלת חקירה בתיק 1000, נגד ראש הממשלה מתנהלת חקירה בתיק 2000, ישנם אנשים בכירים במערכת, כולל שר ביטחון לשעבר, שאומרים שצריכה להיפתח חקירה חדשה ונוספת בתיק 3000.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אומר פרקליט המדינה לפני כמה ימים – אני מסיים, אבל אל תקטע אותי באמצע – אומר פרקליט המדינה בהרצאה שלו לפני כמה ימים, שעדיין לא נפתחה חקירה כנגד ראש הממשלה בתיק 3000 מכיוון שהיועץ המשפטי לא הנחה על פתיחת חקירה כזאת. ואז, אם החוק הזה עובר, אפשר יהיה לטעון שזאת חקירה חדשה שנפתחה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דב, בוא נסכם. דרך אגב, לזה ניתנה תשובה בפירוט בוועדה בישיבות הקודמות שלא היית בהן, שמדובר על חקירות, לא על אנשים. זאת אומרת, חקירת 3000 זאת חקירה קיימת.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
יפה. אני רוצה להגיע לחקירת תיק 4000. חקירת תיק 4000 עדיין לא נפתחה במשטרה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני מתכנס, אבל תן לי לסיים, אני הרי לא עושה פיליבסטר, אני מדבר לעניין. תיק 4000, כמו שכולכם יודעים זה התיק של "בזק", זה התיק שבו מוגש כתב אישום נגד שלמה פילבר מנכ"ל משרד התקשורת.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
התיק הזה הוא תיק שבו מוגש כתב אישום נגד שלמה פילבר מנכ"ל משרד התקשורת, שמואשם בכך שהעביר מידע פנים למר אלוביץ', שהשווי שלו היה עשרות מיליוני שקלים.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני מתכנס, אבל אתה לא נותן לי. שהשווי שלו עשרות מיליוני שקלים, בתמורה לזה שמר אלוביץ' נתן סיקור הוגן.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
נתן סיקור מועדף לראש הממשלה נתניהו באתר וואלה. כרגע, נכון לרגע זה אין בתיק הזה חקירה פלילית של המשטרה כנגד נתניהו, אבל מבחינת ההיגיון ברור לחלוטין שהתיק הזה לא יכול להישאר.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא חשוב, זה כל חשוד חקירה. אבל לא משנה. קח משפט, אני רוצה להתקדם. בבקשה, משפט לסיום.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני עוד בכלל בקיצור זמן. אנחנו גם כולנו יודעים על הדיבורים שמסתובבים על חקירה נוספת שעומדת להיפתח בתקופה הקרובה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני לא מצוי במשטרה, ואני לא יודע להגיד לכם מה קורה שם, אבל אני אומר לכם, אם אכן יש כזאת חקירה, ואם כזאת חקירה תיפתח והיא חקירה חדשה, אז אפשר יהיה להגיד שהחוק הזה חל על החקירה החדשה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
משפט אחרון. ולכן, גם בעצם הרגע הזה ראש הממשלה נתניהו מאוד לחוץ להעביר את החוק הזה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תודה רבה. אתה באמת יכול לכתוב ספרים של מדע בדיוני, אבל בסדר. בבקשה, מוסי, אתה מדבר בשם מרצ, בבקשה, קח עשר דקות.
מוסי רז (מרצ)
¶
אדוני יושב-הראש, ראשית, אני רוצה להתייחס לדברים שנאמרו פה קודם. יש לי עמדה מאוד קיצונית בעניין הזה, אנשים שגרים בוואדי עארה הם אזרחי ישראל כמוני. אני יודע שזאת עמדה קיצונית, אבל זאת העמדה שלי, לכן אני לא איעלב כשאתה תגיד שאני מפגין כמוהם.
מוסי רז (מרצ)
¶
אני לא איעלב כשאתה תגיד שאני מפגין כמוהם. אני מגנה כל מי שישתמש באלימות בהפגנה, אם זה בוואדי עארה ואם זה בירושלים ואם זה בעמונה או בכל מקום אחר. ויש לי גם דעה קיצונית בעניין עזה. מי שגר בעזה הוא בן אדם כמוני, ולכן אני לא איעלב שאתה תשווה אותי למי שגר בעזה.
מוסי רז (מרצ)
¶
כן, באמת, הוא בן אדם. אני יודע שזאת עמדה מאוד קיצונית, היא נשמעת הזויה בציבוריות הישראלית.
מוסי רז (מרצ)
¶
שנייה. לא רק אחד, שני מיליון בני אדם חיים שם. כן, ברור, הם יונקים עם חלב אימם את הנסיובים של – לכן אני לא איעלב שאתה תשווה אותי אליהם.
מוסי רז (מרצ)
¶
ואני רוצה להגיד לך, המפגינים בתל אביב, עשרות האלפים שהיו שם נגד השחיתות צודקים, כי השחיתות הזאת אוכלת אותנו והורסת אותנו. והמפגינים בוואדי עארה שמפגינים נגד הקיפוח צודקים, כי הקיפוח הזה הוא מושחת ומשחית והורס אותנו מבפנים. והמפגינים בעזה צודקים, כי הכיבוש הוא מושחת ומשחית ומרסק אותנו, והוא זה שהביא אלינו את הטילים. לא היו טילים לפני הכיבוש, אני מצטער להגיד את זה. הטיל הראשון נחת על ישראל ב-1968, לא ב-1967 ולא ב-1966. ולכן, אני לא איעלב שאתה תשווה אותי לבני אדם אחרים.
זאת לא הסתה מה שאמרת, אני מוחה על הדברים שנאמרו, למרות שרצית ליצור לנו דה-לגיטימציה, כי פה בישראל זה כבר נהיה קללה, משווים אותך לערבי. יושב לידי חברי זוהיר, אני לא יותר טוב ממנו בציפורן. תשווה אותי לזוהיר, אני רק אשמח.
מוסי רז (מרצ)
¶
לגופן של הסתייגויות, ואחרי זה אני אנמק על הכול. קראנו את ההסתייגויות שלנו, אני מוסיף רק עוד שתיים.
בסעיף 1 המשפט שמתחיל במילה "ואולם" ומסתיים "בתיק", יימחק ובמקומו יבוא "היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה יורו למשטרה להעביר את עמדתם לעניין מכלול התשתית הראייתית לבסיס האשמה נגד החשודים בחקירה, ובפרט בתיקים שיש בהם עניין ציבורי לרבות נבחרי ציבור".
במקום שזה עלום כזה, היועץ המשפטי כן יבקש, לא יבקש, כן יורה, לא יורה, כן נדע, לא נדע, שיהיה ברור באיזה תיקים הוא מבקש את ההמלצות האלה. בוודאי ובוודאי בנושא נבחרי הציבור. דיברתי פה בפעם הקודמת על כך שאנחנו מגישים הסתייגות שהחוק כולו לא יחול על נבחרי ציבור, ואז לא יוכל לשחק גם ראש הממשלה בעניין הזה של חוק – אני לא יודע למה קראתם לזה חוק ההמלצות, חוק נתניהו – בעניין הזה של חוק נתניהו הוא לא יוכל לשחק ולהגיד: זה חל עליי, זה לא חל עליי, החקירה הזאת חלה, החקירה שתיפתח מחר לא חלה. אני לא יודע את כל הדברים האלה.
אישי ציבור, אני מסכים לכל מי שאמר שמגיעים להם כל הזכויות חוץ מהזכות לאנונימיות, וחוץ מהזכות להסתיר מה קורה כלפיהם. אם יש מידע, אם יש המלצה כנגד חבר כנסת או שר או ראש ממשלה או ראשי ערים הציבור צריך לדעת מזה, זאת דמוקרטיה. חופש המידע זה ערך עליון בדמוקרטיה, זה יסוד עליון בדמוקרטיה. השקיפות היא דבר חשוב מאוד בדמוקרטיה. אנחנו לא יכולים להגיד: אוקיי, ראש הממשלה הוא כמו כל אחד אחר. כן, יש לו אותן זכויות ואותן חובות, מלבד העניין הזה של הגילוי הנאות. בדיוק כמו שאנחנו מצפים שהוא יגלה מה הוא עושה בחלק מחייו, בדיוק כמו שאנחנו גם מממנים את זה, וזה בסדר שאנחנו מממנים לו אבטחה, מממנים לו דירה, זה בסדר, כך צריך להיות בדמוקרטיה, אבל יש מהצד הזה גם חובות.
לחלופין – עכשיו אני עובר להסתייגות השנייה לסעיף 3 – אני מוסיף, אנחנו הגשנו ל-(א) ול-(ב), או על החקירה המתנהלת נגד נבחרי ציבור. זאת אומרת, אם דיברתי קודם בכלל שיהיה לכל יועץ משפטי לגבי כל חקירה, לפחות לגבי נבחרי ציבור שהיועץ ידרוש את זה. היה יותר טוב לו היו מקבלים את זה שבכלל החוק לא יחול על נבחרי ציבור, כפי שהבהרתי קודם, אבל אם לא, אז לפחות שהיועץ המשפטי ידרוש את זה, יעבור, ייקח בחשבון. אני לא כל כך אוהב את הסעיף הזה של היועץ המשפטי, אני אומר מראש, החוק כולו נולד בחטא, וחל על כולם זה עוד יותר בחטא. כי לו היה חל על חלק מהאנשים הייתי מאוד יכול להבין את ההיגיון, עדיין לא לתמוך, אבל להבין את ההיגיון בחוק הזה.
אני רוצה להדגיש שהעמדה הזאת שלי היא לא רק שלי, היא כמובן עמדת האופוזיציה פה, כמובן עמדת היועץ המשפטי לממשלה, כמובן עמדת פרקליטות המדינה. זאת לא עמדה שאני חשבתי עליה לבד, אבל העמדה של ההתנגדות לחוק הזה היא עמדה ברורה.
אני רוצה לחזור למה שאמר חברי חבר הכנסת דב חנין בעניין של נתניהו, שלא נתבלבל בעניין הזה. לפחות כפי שהחוק מנוסח עכשיו, או לפחות לפי איך שאני מבין אותו – אולי אני לא מבין היטב כי אני לא חבר הוועדה ואולי לא קראתי מספיק – הוא לא חל על כל דבר שקשור אליו, אלא הוא החריג את עצמו והוא החריג את החקירות שהחלו עד עכשיו, אבל מי אמר לנו שלא תהיינה חקירות נוספות. אגב, לא רק על נתניהו.
מוסי רז (מרצ)
¶
יש אפילו ניצב בדימוס שאומר עכשיו שתהיינה. לא יודע, אני באמת לא יודע. אבל אם לא תהיינה נגד ראש הממשלה, קודם כול טוב שלא תהיינה, גם מספיק - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
אנחנו נקווה שלעולם לא תהיינה נגד אף איש ציבור בישראל, אבל אם לא תהיה נגדו, נגיד, תהיינה נגד שרים, נגד חברי כנסת. מה לעשות, אנחנו בתוך עמנו חיים ויודעים שאנחנו מדינה – אגב, לא רק במדינה שלנו, בכל מדינה זה קורה, ולפחות אצלנו מטפלים בזה עד הניסיון הזה להתחיל לעצור את הטיפול בדברים האלה. אנחנו יודעים שיהיו דברים כאלה, ולכן זה חשוב שזה יחול לא רק על חקירות העבר בכל מה שקשור לנבחרי ציבור.
אני רוצה לקראת סיום, אדוני יושב-הראש, להגיד לך, אתה הצלחת מה שלא הצליח אף אחד אחד כבר שש שנים, להוציא המונים לרחובות במספרים שלא ראינו אותם, וההמונים האלה הם לא רק - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
הם גם מצביעים של כולנו, ואפילו ראיתי שם מצביעים של הליכוד. והדבר הזה לא ייעצר, העם אומר את דברו. אני מציע לך, אם אתה חושב על ראש הממשלה, אתה צריך לעשות בדיוק הפוך ממה שעשית, אתה צריך לעצור הכול, כי הגל הזה ברחוב יגרום לראש הממשלה להתפטר בלי שום קשר לחקירה משטרתית.
היו"ר דוד אמסלם
¶
מוסי, תודה רבה. ברשותכם, רבותי, אני רוצה לדבר חמש דקות, לא 20 דקות, אבל לא להפריע לי, כולל יעל כהן-פארן שמרשה לעצמה להפריע תמיד.
היו"ר דוד אמסלם
¶
את מבינה? גם כשאת אומרת את שמי אני שותק, לכן אני רוצה לדבר בין חמש לשבע דקות. תראו, אני רוצה לעשות כמה הבהרות. אחד, החוק לא חל על חקירות חדשות, לא קשור לבני אדם. גם אם מישהו לא נחקר בחקירה הזאת, זה מדובר על חקירה, אם הוא ייקרא אז זאת מבחינתו חקירה ישנה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אמרתי ישנות. דרך אגב, אנחנו גם לא אמרנו רק חקירות משטרה, חקירות של כל רשות חוקרת. אז, א. מה שנקרא תורידו PSI.
היו"ר דוד אמסלם
¶
PSI, במערכת הטנקים יש לנו מערכת PSI, לחץ של שמן, אז תורידו, להירגע, הכול טוב. תראו, חצי מהאמת, כמו שאמרתי, היא גרועה מהשקר, ולכן אני רוצה לתת את העובדות. אתם כל הזמן מסלפים את העובדות בכוונה כדי להטעות אנשים. לי אין בעיה שהציבור מכיר את העובדות ומצביע כמו שהוא מבין. יש לי בעיה עם אנשים שלוקחים רמקול וגורמים להכניס לציבור אינפורמציה שקרית, בסופו של עניין זאת התוצאה.
אז אני אגיד, באתי עם חוק ההמלצות מהבית. דרך אגב, לא רק איתו, יש לי סדרת חוקים שהגעתי איתם מהבית. יש לי כמעט 30 חוקים, רובם המרכזי נוגעים בכלל לנושאים חברתיים. גם זה, דרך אגב, נושא חברתי מהמעלה הראשונה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תודה. דרך אגב, הגשתי הצעה כבר לפני כמעט שנה לגבי נושא עילת סגירת התיק, מיקי לוי מכיר את הנושא, היה איתי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אז אלו נושאים שמטרידים אותי. זכויות אדם, תתפלאו, אתם לא תאמינו, מעניינים את אמסלם דוד מבוקר עד לילה, כנראה יותר מאשר כולכם ביחד.
היו"ר דוד אמסלם
¶
או לכאורה. תבינו, אני עוד מעט בגיל 60, אני בא עם המטען הזה, אני רואה מה קורה, אני ער למה שקורה בחברה הישראלית בדגש על 20 השנה האחרונות, ומכאן נולד החוק הזה. ולכן הגשתי הצעת חוק בשורה אחת – זה לך, מוסי, כדי שתדע גם אתה את האמת – כתוב בה שהמשטרה לא תגיש המלצות על אף בן אדם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
באו המשטרה והפרקליטות ואמרו לי: תקשיב, יש 30,000 תיקים שנוחתים לפתחה של הפרקליטות, המשטרה אמרה 35,000, אז התיקון, הם אמרו: אנחנו מחזירים לכם 5,000, מתוך כמעט 400,000. דרך אגב, סוגיה דרמטית קשה, 95% מהתיקים נסגרים בין תובע משטרתי לבין החוקר, יכול להיות שבמסעדה שהם אוכלים. זה דבר חמור שאין כדוגמתו, אבל זה סיפור אחר שצריך לטפל בו, ואני אטפל בו בעזרת השם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני לא עושה איתך תנאים אחר כך. כול פעם שאני אומר שני משפטים הוא אומר לי אחר כך תיתן לי שתי דקות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בסופו של דבר זאת הייתה ההצעה. באו המשטרה והפרקליטות ואמרו: תראה, דודי, מתוך ה-30,000, 12,000 תיקים המשטרה עצמה ממליצה לסגור; 18,000 תיקים המשטרה מעבירה לפרקליטות עם המלצה שלדעתה יש תשתית ראייתית להעמדה לדין או בחלקם הקטן – שמענו מהמשטרה שזה כ-10% – ללא המלצה בכלל. אלו העובדות. אני מדייק תמיד בעובדות ובמספרים בול.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא להפריע לי. באה הפרקליטות ואמרה: תראה, אם הם לא ימליצו אז גם ל-12,000 האלה ייקח שלוש-ארבע שנים עד שהפרקליט יקרא, חבל. אמרתי נכון, אנחנו לא פותרים בעיה ביצירת בעיה חדשה. לכן החרגנו אותם, אמרנו: אבל תראה, אם אנחנו מחריגים רק אותם מתוך לאו אתה לומד להן. זאת אומרת, מי שכן, אז על מי שלא אתה מבין לבד. אז אמרנו: רבותי, ימליצו לגבי כולם. ואז בעצם מכאן נולד הסיפור של הפרקליט המלווה. ראיתי את הפרקליט המלווה, אף אחד לא רוצה פרקליט מלווה. אם חס ושלום אני מחר אקרא לחקירה במשטרה, אני לא רוצה פרקליט מלווה, אני רוצה להיות כמו כולם. פרקליט מלווה, המשמעות מבחינת המערכת, שמים עליך זום את המקצוענים הכי גדולים. אז להפך, אני רואה את זה כדבר ההפוך.
מה הרעיון בהיגיון? שהפרקליט המלווה בעצם זה האיש המקצועי ברמה החוקית. הוא לא מנהל את החקירה, אבל הוא מנהל את הצד המשפטי של החקירה, והיות שהוא מצוי מהפרט הראשון אז הוא מכיר את זה יותר טוב.
היו"ר דוד אמסלם
¶
ואז הם אמרו: תשמע, הוא מכיר את הכול על בוריו מהפרט הראשון. ואז מי הגדיר מה זה פרקליט מלווה? לא אני. נשאלה השאלה, בדיוק מה שהיא – היא הרי גם לא הייתה לאורך כל הדרך. ואם שאלו את הפרקליט שאלה בטלפון, זה פרקליט מלווה? האם הוא נכנס נגיד ב-5% האחרונים? אז אמרנו שמי שמחליטים מי זה פרקליט מלווה הם היועץ המשפטי ופרקליט המדינה ופרקליט המחוז, לפי החוק, והם מגדירים. אתה רוצה להגדיר שפרקליט מלווה זה אחד שנכנס לתיק עוד לפני החוקר, תגדיר אותו אתה, אני לא אומר לך מה לעשות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אבל, תראי, היא מפריעה. למה את מפריעה? למה את מתעקשת להפריע לי? אני בקו החשיבה שלי עכשיו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הם מגדירים הכול לפי מה שהם צריכים. דרך אגב, צריך להבין, אני לא פחות מכל אלה שיושבים כאן, אני רוצה משטרה חזקה ושהפושעים ישבו בבית סוהר. הרי יש כאן כאילו אנשים שלקחו איזו אפוטרופסות כאילו הם הצדיקים, וכאן יושב איזה רשע גדול שרוצה לשחרר פושעים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
זאת המשמעות של החוק הזה, אדוני היושב-ראש, אמרו לך את זה פה בוועדה מספיק פעמים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
יעל, ביקשתי לא להפריע לי. לכן אני אומר לך מאיפה בא כל הרציונל שלי. זה חוק שלי שיושב לי על הכבד כמה למעלה מכמה שנים. אני בא מזכויות האדם. מה עשינו כאן? לכן בודדנו את הפרקליט המלווה. לכאורה המלצת המשטרה, ואני אומר לך, היא לא נדרשת להחלטה הפרקליטות. זאת החלטה מקצועית, הם לא צריכים. להפך, אני אגיד לך יותר מזה, לדעתי זה גם מבלבל אותם. אני אגיד לך יותר מזה, לדעתי זה מעמיד אותם באור לא טוב. למה? 80%, כפי שאמרתי, מהמלצות המשטרה לא מתקבלות על-ידי הפרקליטות, ואז מה קורה? אחרי שלוש-ארבע שנים באה המשטרה ואומרת: הפרקליטות סגרו, מה אתה רוצה מאיתנו?
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
מישהו בכלל שאל את השאלה הזאת? אף אחד לא שאל את השאלה הזאת. מה האחוזים? מתי תחליט על פרקליט מלווה?
היו"ר דוד אמסלם
¶
למה את מפריעה לי? אל תפריעי לי. אחרי שדיברתם כאן 15 שעות על החוק עכשיו את שואלת את זה? לכן אני מסביר לך מה הרציונל שעמד מאחורי העניין. בעצם כשאתם התחלתם עם הסיפור של הפרקליט המלווה 200 תיקים, עשיתם עוול לציבור. הרי הציבור קלט את זה, רק את הנתון הזה, הרי הוא לא ישב כאן איתנו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הוא לא שמע את כל מכלול השיקולים. לכן אמרתי, אתה יודע מה, עזבו, הפרקליטות תקבל את כל ההמלצות. למרות שאני מאמין למה אמר דב, שהיא לא צריכה לקבל שום המלצה. אבל עשיתם כבר את הקמפיין שלכם ברוטשילד, יאללה, בסדר. לכן אמרנו, מי שיבקש מה שרוצה פרקליט המדינה והיועץ המשפטי יקבל, מראש הממשלה ומי שאתם רוצים. אמרתם שהחוק פרסונלי, אמרתי: איך הוא פרסונלי? עכשיו עשינו אותו פרסונלי. אתה צודק. החרגנו את ראש הממשלה עכשיו מהחוק ואת כל זה. עכשיו עשינו אותו פרסונלי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תן לי רק שנייה. אני לא רוצה להגיד לך, גם הייעוץ המשפטי של הוועדה ענה על זה באופן מפורט שזה לא פרסונלי ולא רטרואקטיבי, אבל מה זה משנה? זה ההסבר. לכן האמת היא כזאת, מה שעניין אותי בהכול בהכול זה לא אם המשטרה מדברת עם הפרקליטות, שידברו, שיהיה להם אלף לבריאות, שלא יביישו אנשים בחוץ. 80% מההמלצות לא מתקבלות, מה קורה בדרך? זה נכון שאם אלו אנשי ציבור מפורסמים זה בעיתון, ב"ידיעות אחרונות" בכותרת הראשית; אם זה מישהו בדרג הנמוך אז זה פה במקומית; ואם זה בדרג היותר נמוך זה בעבודה אצלו, זה בבית הכנסת, כולם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אבל תני לי, למה את מפריעה לי? כולם בסוף מוכפשים בעניין, כולם מגיעים לצינור הזה. לכן חשבתי שיש את כבוד האדם. אתה הורס משפחות על הדרך, יש אנשים שיש להם כבוד מינימלי. אחד, יש להם חזקת חפות שלא קיימת, אין דבר כזה, זה מדע בדיוני במדינת ישראל. חפות, שאני אפילו מתבייש כבר להגיד את זה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זה השקר הכי גדול שמתנהל. אבל אני אומר: טוב, חזקת החפות אין לו. אבל למה לבייש אותו איפה שלא צריך? זה כל הסיפור. למה להרוס לו את החיים? בינתיים, אם הוא עובד מדינה, עובד עירייה, גנן בעיריית ירושלים או בדימונה, מתקבל פתק, המשטרה המליצה על הבן אדם. מאותו רגע מתחיל "הליך השעיה" קוראים לו, מתחילים לעשות לו בירורים, תשמע, מתחיל סרט. לכן צריך למנוע את הכול. רבותי, ההמלצה לא רלוונטית, אבל אם אתם רוצים המלצה תקבלו המלצה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
רק שנייה. לכן החוק הזה מתמקד בסופו של דבר בסוגיית הפרסום, כדי שבעצם הבן אדם ישמור על כבודו. קיבלה הפרקליטות החלטה – דרך אגב, תבין מה עד עכשיו אנחנו יודעים – החקירה היא בעיתון, זה בסדר, צריך לדעת שבן אדם נחקר, רוב החקירה מודלפת בעיתון. הפרטים, למרות שבניגוד לחוק, אבל אי-אפשר לעצור את זה, תבין.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הפרקליטות בסוף, בוודאי, אם יש לה חומר, צריכה להגיש כתב אישום, גם צריך להיות בעיתון וגם בית-משפט. רק בדרך בעוול הקטן הזה שלא רלוונטי לשום החלטה שמתקבלת, למה להכפיש בן אדם על הדרך ולהרוס לו את החיים בשנתיים-שלוש? איך אמר רובי ריבלין? כשרצו למנות אותו ראיתי איזו כתבה, מי יחזיר לי את השנים האלה, לי ולמשפחה שלי? מי יחזיר לאנשים האלה את השנים? חלקם מאבדים את המשפחות, משפחות מתפרקות, את חלקם מפטרים מהעבודה, חלקם הילדים שלהם לא הולכים לבית הספר, וכל זה סתם. אני אומר לך, בדעה האישית שלי, כבוד מקצועי של המשטרה, איך יכול להיות שהפרקליטות מובילים את זה? אנחנו עשינו את כל העבודה. איך אנחנו לא באים לבמה ומדברים ברמקול?
לכן ראיתי את זה, אני אומר לך, עד היום אני לא מאמין בסיפור הזה של ההמלצות, הם לא מאמינים בזה, אבל אני הולך. עזוב, בגלל שעשיתם עוול ציבורי בעניין הזה, אבל אני הולך איתכם. יכול להיות שיבוא איזה מישהו אחר בזמן אחר בתשתית אחרת וגם יתקן את זה. אתה יודע, לא עליי המלאכה לסיימה, אבל אני מקדם משהו רק כשזה מפריע לי, לטובת – ומה שמעניין אותי זה זכויות היסוד של בן אדם, לא אזרח, בן אדם, רק בזה שהוא אדם, זה מה שמעניין אותי, וזאת הזווית שבאתי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני לא רוצה. אני לא רוצה שאלות, זה מונולוג. אני לא רוצה שאלות בגלל שאני יושב כאן על הדבר הזה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא חשוב, עזבי עכשיו. לכן אני אומר, בגדול, הסברתי לך, מוסי, מה היה כאן ואיך התנהל כל הסיפור הזה. אני חושב שהחוק הזה הוא חוק חשוב לעם ישראל, הוא חוק חברתי מהמדרגה הראשונה. רוב האנשים שסובלים ממנו, רוב מי שמגיע בסוף לכתבי אישום בדרגים האלה אלו אנשים קשי יום.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
למה? למה בעוולה הזאת אתה מטפל כל כך ביעילות, ומתווה הנכים מחכה כבר 50 יום? למה? למה?
היו"ר דוד אמסלם
¶
החוק הזה, דרך אגב, הקדשתי לו את הכי הרבה זמן יותר מכל חוק אחר. אף חוק, כמעט, חוץ מחוק אחד שנקרא חוק קמיניץ, לא השקעתי בו את שעות הדיונים ולשמוע אתכם כל כך כמו החוק הזה. אבל מה? אמרתי לכם, הרי מה אתם עושים? לא נותנים, באמת, יש לכם דבר שמדהים אותי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
החוצפה שלכם באמת שוברת שיאים, מדוע? אתם כאילו לא רואים שום עובדה. היום יום שני, לא מעניין אתכם יום שלישי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
יכול להיות. לכן אתם לא נותנים לעובדות לבלבל אתכם, אתה מבין. הקדשתי לחוק הזה את כמות הזמן שכמעט לא הקדשתי לאף חוק, בצורה יסודית, מסורה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אספר לך משהו, אעשה לך את החיים קצת יותר נוחים. תראה, שבוע שעבר ישבתי כאן 12 שעות לשמוע את ההסתייגויות שלכם, אני אומר לך שיכולתי לחתוך את זה בשעה וחצי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אצלך זה בא מהזווית הפוליטית כל הזמן. אני בא לעם ישראל, זאת הבעיה שלי איתך, פוליטיקה קטנה, זה מה שמעניין אותך.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
מעניין אותנו להחליף אתכם. מעניין אותנו לשנות את המדינה הזאת, שאתה לא תשב בכיסא הזה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אגיד לכם מה, מה שמעניין אתכם ואת המפגינים מרוטשילד, אתם הרי אתם לא מתייחסים לעובדות, הרי העובדות לא מעניינות אתכם. מה שאתם רוצים, ואת זה אני מבין אבל לא מקבל, אבל אין לכם את האומץ להגיד את זה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תן לי רק שנייה. ראיתי, זאת תמונה ששלחו לי במוצאי שבת, גם גיחכתי, אבל ראיתי את עוצמת השנאה. ראיתי שמישהו צייר ציור, להערכתי השקיע עליו שבוע, קנה מכחולים, קנה צבעים, ישב כל השבת צייר ציור מדהים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
צייר את מנחם בגין ואת בני בגין מצד אחד, ומצד שני את ביטן ואותי, וכאילו מנחם בגין אומר לבן שלו: מי אלה שני הצ'חצ'חים האלה? זה דבר שראיתי במוצאי שבת בתוך ההפגנה שחלקכם הייתם שם. אז אתם תבינו שמה שמדהים אותי זאת עוצמת השנאה שלכם. איבדתם את השפיות.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
תגיד לי, אתה בסדר? כל שלט בהפגנה אתה לוקח אותו כאילו אנחנו אחראים עליו? תפסיק.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
אתה שוכח מה זאת דמוקרטיה. מישהו הכין שלט, זה אחריות של כל מי שהיה בהפגנה? די, אתה שוכח מה זאת דמוקרטיה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
יעל, יעל, ההוא שהרים את השלט של רבין, זאת אחריות של כל המפגינים שם? נו, ברצינות, אתם מאשימים אותנו?
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
הדבר החמור, שאתה מסתכל על השעון ואתה רואה מי האנשים מהקואליציה שמגיעים לדיון הזה למרות שכף רגלם לא דרכה בדיון הזה אפילו דקה אחת, ומגיעים להצביע על חוק כמו מכונות הצבעה בלי שהיו מעורבים בחוק הזה אפילו דקה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תודה, יואל. דרך אגב, גם אתה לא היית הרבה זמן. גם אתה כמעט לא מופיע פה, גם אתה כמעט אף פעם לא מופיע בדיון, אבל לא משנה, יואל.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
ואתה סופר את האצבעות. אתה יודע שהאנשים האלה באים להצביע במשמעת קואליציונית בלי שהם יודעים על מה הם מצביעים בכלל.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
רגע, לא, סליחה, אדוני, אני פונה לייעוץ המשפטי, זאת לא הצבעה אחת, יש כאן מקבץ של הצבעות, אני צריך יותר מחמש דקות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אעשה לך סדר. מירי, דקה. אחד, מי שקובע את נהלי הדיון לפי הפרוטוקול זה אני, לא היועצת המשפטית, אני מספר לך.
מירי פרנקל שור
¶
בתום הצבעה על הסתייגויות על סעיף מסוים ניתן לבקש, לפני שעוברים להצבעה על סעיף אחר, התייעצות סיעתית.
לאה קריכלי
¶
חבר הכנסת דוד אמסלם, חברת הכנסת נאוה בוקר, חברת הכנסת ענת ברקו, חבר הכנסת אברהם נגוסה, חבר הכנסת מסעוד גנאים, חברת הכנסת יעל גרמן, חבר הכנסת אכרם חסון, חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ, חבר הכנסת יואב בן צור, חברת הכנסת תמר זנדברג, חברת הכנסת יעל כהן-פארן, חבר הכנסת זוהיר בהלול. אלה האנשים שנמצאים כאן.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
נו, ומה דעתך? שהוא יצביע לפני שהם יגיעו? נו, באמת, הם לא יצביעו לפני שהם יגיעו.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
רק רגע, הנושא העקרוני שקודם דיברתי עליו, וההצעה שנתתי בשינוי הסעיף כך שבאמת ידבר רק על הדלפות ולא על עבירה פלילית - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אחליט בסוף אם אצביע על ההסתייגות, כן או לא, בסדר? אבל זה לא משנה, את יכולה לדבר איתי אחר כך, אם זה יעשה לי דברים של טעם אז אני אשנה את זה בלי קשר להסתייגויות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא יודע, כשהבן שלך היה פה היה לו את זה, ראיתי בשבוע שעבר. רבותי, אני מתחיל בהצבעות. אנחנו מתחילים בהצבעות ובהסתייגויות לגבי ההצבעות של יש עתיד.
היו"ר דוד אמסלם
¶
סעיף 1, מי בעד ההסתייגות? שירים את ידו. נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 1 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
סעיף 2, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 2 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
מספר 3, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 3 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
ההסתייגות 4, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 4 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
סעיף מס' 5, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 5 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זה מה שהיה.
סעיף מס' 6, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 6 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
7, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 7 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
סעיף מס' 8, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 8 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
9, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 9 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
10, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 10 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
11, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 11 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
12, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 12 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
13, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 13 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
14, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 14 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
15, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 15 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
16, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 16 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
17, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 17 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הרבה זמן אתם פה.
18, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 18 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
19, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 19 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
20, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 20 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
21, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 21 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
22, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 22 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
23, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 23 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
24, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 24 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
25, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 25 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
26, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 26 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
27, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 27 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
28, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 28 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
29, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 29 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
30, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 30 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
31, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 31 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
32, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 32 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
33, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 33 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אל תדאג, כבר נתנו את ההנחיות, הכול בסדר. דרך אגב, יש פה מים אם אתה רוצה.
34, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 34 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
35, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 35 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני.
36 מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 36 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
37 מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 37 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
38, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 38 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
39, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 39 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
40, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 40 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
41, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 41 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אנחנו לא צריכים את הפיקוח שלכם.
42, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 42 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
43, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 43 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
44, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 44 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
45, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 45 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
46, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 46 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
47, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 47 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
48, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 48 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
49, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 49 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
50, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 50 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
51, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 51 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
52, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 52 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
53, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 53 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
54, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 54 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
55, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 55 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
56, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 56 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
57, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
הסתייגות מס' 57 לא נתקבלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
58, מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – 1
הסתייגות מס' 58 לא נתקבלה.