ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-01-25OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 509
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, א' בטבת התשע"ח (19 בדצמבר 2017), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 19/12/2017
חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 55), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 54), התשע"ז-2017 (מ/1124)
מוזמנים
¶
עו"ד-מח' יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - מרב זוהרי
ממונה ארצית במדיניות ציבורית, סיוע משפטי, משרד המשפטים - אביטל בגין
ס' יועמ"ש, רשות האכיפה והגביה - ענת ליברמן
מנהלת אגף מזונות ארצי, רשות האכיפה והגביה - זהבה סרי
עו"ד, המשרד לביטחון פנים - רויטל גור
מנהלת אגף גמלאות משפחה, המוסד לביטוח לאומי - עליזה ברלזון
מנהלת חום מזונות, המוסד לביטוח לאומי - חנה פרץ
עו"ד, הלשכה המשפטית, המוסד לביטוח לאומי - חנן פוטרמן
ועדת הוצל"פ, לשכת עורכי-הדין
יניב הרינג
ממונה חקיקה, לשכת עורכי-הדין - פנחס מיכאלי
יועצת משפטית, ארגון נעמ"ת - מאירה בסוק
מנכ"ל ועד האבות-זכות אבות - גיא טייטלבאום-טל
ועד האבות-זכות אבות - משה שמעון
פעיל חברתי - אליהו יצחק
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
בוקר טוב, וחנוכה שמח. היום יום שלישי, שנאמר פה פעמיים כי טוב, 19 בדצמבר 2017, ראש חודש טבת הבא עלינו לטובה. יושב-ראש הוועדה ביקש ממני למלא את מקומו הבוקר בשתי הישיבות, הישיבה הזו וזו שאחריה. בישיבה הזאת אנחנו נדון בהצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון). זו הצעת חוק ממשלתית, שירדה אלינו, לוועדה, מן המליאה אחרי קריאה ראשונה, ואנחנו אמורים להכינה אותה לקריאה שנייה ולקריה שלישית. על-פי תכניתי, וגם בהיותי ממלא-מקום, אבל גם מבחינת זמן שהוא כנראה מוגבל יחסית למורכבות של ההצעה הזאת, אנחנו לא נצביע היום. גם לא דנו מראש על הצבעה, ואין חברי-כנסת שיכולים להצביע. כך שאני לא אצביע בשבתי כדן יחיד בבוקר הזה. התכנית, שננסה לבצע הבוקר, היא זו: אני אבקש מנציגי הממשלה להסביר לנו את הרעיון המרכזי, את הסיבה שהניעה את הממשלה להגיש את הצעת החוק הזאת, את התיקון הזה לחוק ההוצאה לפועל. אחרי שתציגו, אני אבקש מעורך-הדין אלעזר שטרן, הייעוץ המשפטי שלנו, להציג את השגותיו, את ראייתו את החוק ואת יתרונותיו וגם בעייתיות מסוימת. אני מאוד מקווה שאז ייוותר לנו מספיק זמן גם לשמוע נציגים של ארגונים, אלה שכאן ואלה שייתכן שיצטרפו אלינו כשיותרו הפקקים בכניסה לעיר. נוכל לעשות את זה בנחת. אני מציע לא להרבות בקריאות ביניים, כי יש לנו מספיק זמן להמשך הבירור – אין פסול בקריאות ביניים, ואמרתי לאו דווקא להרבות בהן – כך שנדון בנחת.
על-פי התכנית הזאת, אבקש מנציגי הממשלה להציג את הרעיון, את הרקע ואת הבעיות שאנחנו נתקלים בהן לעתים בנושא זה והסיבות להצעתכם. אני גם מבין שההצעה שונתה במידה מסוימת והיא שונה במידה מסוימת מהנוסח הכחול שהועבר, ובנוסח לדיון היום יש שינויים. אולי גם תוכלו להסביר את השינויים האלה. בבקשה, הציגו את עצמכם.
ענת ליברמן
¶
בוקר טוב. אני ענת ליברמן, סגנית היועצת המשפטית ברשות האכיפה והגבייה. עיקרו של התיקון הוא בהסמכת רשמי ההוצאה לפועל לפרוס חוב עבר במזונות לזוכה פרטית, ולא המוסד לביטוח לאומי. כידוע לכם, יש תיקי מזונות שהזוכה בהם הוא בן-אדם פרטי, בדרך-כלל אישה וילדים, ויש תיקי מזונות שהזוכה בהם הוא ביטוח לאומי. ההצעה שלנו מתעסקת בעיקרה בתיקי מזונות שמנהלת אותם זוכה פרטית.
מטרת ההצעה היא להסמיך את רשמי ההוצאה לפועל לפרוס חוב עבר במזונות עבור אותן זוכות. מה שקורה היום הוא שתיקי הוצאה לפועל, בדרך-כלל, מכילים שני רכיבים: גם את החיוב השוטף של המזונות, כלומר אם מדי חודש בחודשו החייב צריך לשלם לזוכָה איזה שהוא סכום מסוים, אז הסכום הזה משופעל מדי חודש. בדרך-כלל, יש גם איזה שהוא רכיב של חוב עבר – הוצאות שלא שולמו, תשלומי מזונות חודשיים שלא שולמו – והחייב, בעצם, צריך לשלם גם את החוב הזה וגם את החוב הזה.
נכון להיום, כאשר חייב לא מצליח להתמודד עם התשלום של שני החיובים, כי בדרך-כלל מדובר בחוב גדול וגם נקיטת ההליכים היא על החוב במלואו, הוא צריך לפנות לרשם ההוצאה לפועל, ורק הוא, מטעמים מיוחדים שיירשמו, יוכל להפנות אותו לבית-המשפט המוסמך, וזה יכול להיות בית-המשפט לענייני משפחה וזה יכול להיות גם בית-דין דתי, על מנת שהוא זה שיפרוס את חוב העבר לתשלומים. ככל שמדובר בתשלומים השוטפים, לרשם אין שום סמכות גם; הוא צריך לחזור לבית-המשפט המוסמך כדי לבקש את שינוי המזונות השוטפים. ההצעה שלנו לא מדברת על המזונות השוטפים, אלא רק על חוב עבר כפי שהסברתי.
כפי שנאמר, נכון להיום, המצב הוא שכאשר חייב לא מצליח לשלם את חוב העבר וכאמור הוא נושא ריבית פיגורים, מה שעוד יותר מקשה עליו לשלם את החוב במקביל גם לתשלום החוב השוטף, הוא צריך להגיע לרשם ההוצאה לפועל, ורק אם רשם ההוצאה לפועל השתכנע מטעמים מיוחדים שיירשמו הוא יכול להפנות אותו לבית-המשפט על מנת שהוא יפרוס את חוב העבר.
ענת ליברמן
¶
בעצם, ההצעה שלנו מסמיכה את רשם ההוצאה לפועל לפרוס את חוב העבר בעצמו, כלומר בלי להפנות אותו לבית-משפט.
ענת ליברמן
¶
לא. הדברים מאוד-מאוד מסורבלים. קודם כול, העובדה שהדברים מתנהלים בשתי ערכאות שונות היא כבר דבר שהוא מסורבל. מאחר והחייב לא מצליח לשלם גם את החוב השוטף וגם את חוב העבר במלואו – כפי שאמרתי ניתן לנקוט נגדו הליכים על כל החוב הכולל, כלומר גם לנקוט, נניח, עיקולים, ואז יכולים לעקל לו מהמשכורת שלו ובעצם לא להשאיר לו דבר למחיה כי מעקלים לו גם את החוב השוטף וגם את כל יתרת המשכורת שלו בדרך-כלל על חשבון חוב העבר – הוא פשוט לא מצליח להתנהל.
ענת ליברמן
¶
כי אז הוא צריך לפנות לבית-המשפט, צריך לשלם עוד פעם אגרה וצריך ללכת למקום אחר. בית-המשפט – בדרך-כלל, נותקה הזיקה מהתיק המקורי, כלומר בדרך-כלל חלף זמן ובית-המשפט לא מכיר כבר את הצדדים וצריך שוב לחקור ביכולתו של החייב כדי לראות מה הוא מסוגל ומה הוא לא מסוגל. בדרך-כלל, הדיונים נמשכים הרבה מאוד זמן, - -
ענת ליברמן
¶
- - כשבכול אותה העת בעצם הזוכה לא מקבלת את התשלומים שלה, וגם החייב לא מצליח לשלם, מה שאומר שננקטים נגדו הליכים.
ענת ליברמן
¶
אנחנו יודעים, בגלל שהבעיה עולה גם מהשטח, גם מהרשמים שמטפלים בתיקים וגם מהחייבים ומהגורמים המנהליים שלנו, שבעצם חייבים מגיעים ויש להם עיקולים על כל הכספים שלהם – כל הכספים שלהם משועבדים לטובת כל החוב – ועדיין רשמי ההוצאה לפועל לא מסוגלים להסדיר להם את העיקולים משום שאם הם יסירו להם את העיקולים על חוב העבר בעצם יצא שהם פרסו להם את חוב העבר.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
לא. את זה אני מבין. אבל לו יתואר שמספר המקרים בשנה הוא 17 בממוצע בחמש השנים האחרונות, הייתם הולכים לחקיקה?
ענת ליברמן
¶
אני חושבת שבמקרים האלה גם אם מדובר במספר נמוך יחסית – ואני לא חושבת שמדובר במספר נמוך יחסית ואני חושבת שאנחנו כן מנסים לעשות את הכול כדי להביא לאיזה שהוא פתרון במסגרת ההוצאה לפועל גם במצב החוקי הקיים – אבל במקרים האלה שלא ניתן לתת להם מזור הם צריכים ללכת לבית-משפט להמתין, ובשביל החייבים האלה והזוכות האלה שמחכות לכסף הזה זה עולם ומלואו. אני חושבת שיש במצב הזה כדי לתקן את הבעיה שנוצרה ולתת איזה שהוא טיפול יעיל והרבה-הרבה-הרבה יותר מהיר במקום אחד בלי לטרטר את הצדדים שגם כך לא רוצים להקשות עליהם.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
זה מאוד מוזר בעיניי, אם כי אני יכול לנחם אותךְ: גם במקרים אחרים שבאים לוועדה, הדיון מתחיל ונגמר ללא נתונים. זה בסדר. ככה אנחנו מתנהלים.
ענת ליברמן
¶
הכוונה היא טובה, וחשוב לי להבהיר שהכוונה היא, לדעתנו, טובה ומאזנת מאוד גם בין זכויות החייב וגם לזכויות הזוכָה.
ענת ליברמן
¶
בעצם, בהצעת החוק אנחנו קבענו סעיפים שונים שקובעים את הסמכות של הרשם לגבי כל סיטואציה, כאשר בכל סיטואציה של סמכות פריסה קבועים גם מה הם התנאים שאמורים להתקיים כתנאי לפריסה. באופן עקרוני, קודם כל, צריך לחקור את יכולתו של החייב ולוודא שהחייב באמת זקוק לפריסה הזאת כי אלמלא הפריסה הוא יוכל לחיות בכבוד והוא לא יוכל לקיים את עצמו. בעצם, הפריסה הכרחית כדי לאפשר לו לשלם גם את החוב השוטף וגם את חוב העבר.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
איך הרשם יידע שזה אכן המצב? איך הוא יודע היום שיש טעמים מיוחדים המצדיקים פריסה?
ענת ליברמן
¶
הרשם יבצע חקירת יכולת לחייב על סמך שאלון, על סמך תצהיר, על סמך מסמכים. כמובן שתהיה זכות תגובה גם לזוכה, ואם יש לה איזה שהוא מידע על נכסים שיש לו שהוא ניסה להסתיר וכיוצ"ב – היא תוכל לבוא ולהתייצב לחקירת יכולת. אנחנו נזמין אותה לחקירת היכולת. היא גם תוכל להעביר את העמדה שלה.
ענת ליברמן
¶
בחקירת יכולת החייב יתייצב על סמך מסמכים או במסגרת דיון. בעצם, הוא מציג את כל היכולות הכלכליות שלו, כל הנכסים שלו, המשכורת וכל ההוצאות שיש לו – בעצם, את היכולת שלו לשלם.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
עד הרגע הזה הבנתי שחקירת היכולת מסתמכת על הצהרתו. אני שואל: חקירת יכולת – יש לרשם כלים?
ענת ליברמן
¶
ביטוח לאומי, בנקים, חברות אשראי, רשם המקרקעין. יש מספר גופים שמפורטים. מעבר לזה, הרשם יכול לפנות גם לגופים נוספים, מכיון שהתנאי להגשת חקירת היכולת הוא לחתום על כתב ויתור על סודיות שהחייב חותם עליו, ואז רשם ההוצאה לפועל יכול לפנות לכול גורם שהוא מעונין בצו לתת מידע על החייב. במקרה הזה, בעצם, יש לנו גם את הזוכה שאנחנו מזמינים אותה לחקירת היכולת, ולא מעט פעמים לזוכה יש מידע לא מבוטל על החייב מאחר והיא הייתה אתו פעם בקשר והילדים שלה, בדרך-כלל, עדיין מגיעים אליו; היא יודעת איפה הוא גר, היא יודעת איפה הוא עובד, והיא יודעת אולי איפה יכול להיות שיש לו קרנות השתלמות מהעבר וכיוצ"ב. כלומר, לזוכה עצמה יש גם מידע לא מבוטל על החייב. הרשם, או במסגרת דיון או על סמך כל המסמכים שבפניו, בעצם, מברר את יכולתו של החייב ומחליט האם במסגרת ההכנסות וההוצאות שלו יש לו יכולת לשלם את החוב הזה ואיך, באיזה תנאים ובאיזו פריסה. כמובן שחלק מהתנאים הנוספים שהרשם חייב לשקול אותם כתנאי לתת פריסה הוא הפגיעה האפשרית בזוכָה.
בדרך-כלל, חוב העבר נוצר או מהוצאות שזוכה הוציאה והחייב צריך להחזיר לה או מתשלומים שוטפים שהיו בעבר, תשלומי מזונות חודשיים, שהחייב בעצם לא שילם.
כמובן שאם הזוכה לקחה הלוואות כדי להתקיים, כי הוא לא שילם לה מזונות ועכשיו היא צריכה להחזיר את ההלוואות האלה בתוספת ריבית פיגורים וכיוצ"ב, יכול להיות שהפריסה פחות מוצדקת או מוצדקת בתנאים מסוימים. אבל הרשם חייב לבחון מה בעצם תהיה מידת הפגיעה בזוכָה, כאשר כל הזמן אנחנו מנסים לשחק על האיזון העדין הזה בין הרצון שלנו שהזוכה תקבל את הכסף שלה, תוכל להתקיים בכבוד ולקיים את הילדים שלה בכבוד, לעומת החייב שלמרות שהוא חייב מזונות גם לו אנחנו דואגים; אנחנו רוצים לאפשר לו גם לשלם את החוב, גם לחזור בן-אדם מהשורה וגם לאפשר לו עיכוב על חלק מההליכים שלו, לבטל עיקולים ככל שאפשר כדי שהוא יוכל לשלם את החוב – בעצם, לאפשר לו גם להמשיך לחיות בכבוד. זה דבר שגם החייב זכאי לו.
לצד שני התנאים האלה, חקירת יכולת ובעצם הפגיעה בזוכָה, יש, בדרך-כלל, את התנאי השלישי שהוא עמידה במזונות השוטפים. מאחר ולרשם ההוצאה לפועל אין זכות ואין סמכות לשנות את המזונות השוטפים, ורק לבית-המשפט המוסמך יש את הזכות הזאת, בעצם, תנאי לפריסת חוב המזונות הוא שהחייב משלם את המזונות השוטפים. בפרקטיקה, אנחנו ראינו שהרבה פעמים כשהחייב מגיע, הוא עדיין לא הצליח לשלם מספר מזונות שוטפים רציף, ולכן חלק מההצעה אומר שהרשם יהיה מוסמך לפרוס את החוב, גם אם לא שולמו המזונות השוטפים בצורה רציפה במשך תקופה ארוכה, ובלבד שלאחר החלטת הפריסה, כשאז גם יוסרו לו חלק מהעיקולים על חוב העבר וכיוצ"ב, הוא כן ישלם את החוב השוטף. כלומר, בעצם, התנאי הוא שהחייב, במקביל לסכום שיתווסף לו בפריסה, ימשיך - -
ענת ליברמן
¶
- - או יתחיל לשלם את חוב המזונות השוטף. כלומר, הפריסה מהווה איזה שהוא זרז ואיזה שהוא אמצעי לעזור לחייב לשלם גם את החוב השוטף, כי, לעתים, כשאין לו פריסה של חוב העבר, מה שקורה הוא שכשכול החובות מעוקלים הוא פשוט יורד מתחת לרדאר ולא משלם: לא את החוב השוטף ולא את חוב העבר. כמובן שהוא ניזוק מזה, ומי שניזוקה מזה עוד יותר זה הזוכה והילדים.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
איך הוא יוכיח שקידה ראויה? בתשלום של שנה? של חצי שנה? איך יידע הרשם? מהו קנה-המידה לעמידה בתנאי החשוב הזה?
ענת ליברמן
¶
קודם כול, מאחר וכפי שאמרתי החייב חייב לשלם את המזונות השוטפים, כי לגבי זה אין לרשם סמכות, אז באופן עקרוני גם אחרי תשלום אחד שהוא לא שילם, של המזונות השוטפים, הזוכה יכולה לבוא ולבקש את הביטול של הפריסה.
ענת ליברמן
¶
אלו הם העקרונות. יש עוד כמה תיקונים נלווים תוך כדי התיקון הזה, גם לגבי המוסד לביטוח לאומי, שהבהרנו שבעצם הכללים האלה לא חלים עליו, ולגבי המוסד לביטוח הלאומי ממשיך להתקיים הדין שקיים היום, שכבר היום הרשמים מוסמכים לפרוס את חוב העבר. יש עוד מספר תיקונים נלווים קטנים, אבל אני חושבת שכדאי שנעשה את זה אולי במסגרת ההקראה.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
טוב.
במידה מסוימת, לפחות כך אני מבין, סמכויות שהיום מצויות בידי בית-המשפט, בית-הדין, יימסרו, אם החוק הזה יעבור בקריאה שלישית, לידי הרשם. זה נכון?
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
זאת אומרת, בדיעבד, במקרים מסוימים, באופן מעשי, הוא ישנה את הפסיקה של בית-המשפט, כשהוא רשם והוא איננו בית-משפט?
ענת ליברמן
¶
לא. לדעתי, הוא לא משנה את הפסיקה של בית-המשפט. כפי שאמרתי, קודם כל, אין לו שום סמכות לגעת במזונות השוטפים, ולכן הוא מדבר על חוב עבר. הוא לא משנה את חוב העבר, הוא לא מפחית את חוב העבר. הוא בסך-הכול נותן איזה שהוא אמצעי כדי, בעצם, לאפשר את תשלום חוב העבר. הוא אומר שאפשר לשלם את חוב העבר הזה בתשלומים, כדי לאפשר את הגבייה שלו, כדי לאפשר לבצע החלטה שבית-המשפט נתן בזמנו.
מעבר לזה, אני חושבת שנכון להיום, וכבר הרבה מאוד שנים, ההתמקצעות של רשמי ההוצאה לפועל היא בחקירת יכולת. הרי זה מה שהם עושים במסגרת ההוצאה לפועל. הם טובים בזה לא פחות מאשר בתי-המשפט ולעתים אפילו יותר. במקרה של חוב שמתנהל בהוצאה לפועל, הם גם מכירים כבר את הצדדים, כי על-פי רוב הצדדים האלה הגיעו אליהם במסגרת טענות "פרעתי" ובמסגרת בקשות שונות. הם מכירים את הצדדים, הם מכירים את היכולות שלהם, הם הרבה יותר מקצועיים בחקירת יכולת והתחקות אחר הנכסים והיכולות של חייבים בכלל, ולא רק חייבי מזונות, לשלם את החוב.
לכן, אנחנו חושבים שזה יהיה נכון הרבה יותר להשאיר את הצדדים באותו מגרש, שבו הם כבר נמצאים כרגע, ולא להפנות אותם לערכאות שונות ולא לסרבל את ההליכים ולא להעסיק שתי מערכות של המדינה, גם בתי-המשפט וגם ההוצאה לפועל, לדון בעצם באותו מקרה ולטרטר את הצדדים לשם ולגבות אגרות כפולות. אני חושבת שזה הרבה יותר יעיל שאם הם כבר נמצאים בהוצאה לפועל, זה ימשיך להתנהל שם.
ענת ליברמן
¶
אני לא רוצה 'לזרוק' נתונים לחלל האוויר, אבל זה נתון שאני כן יכולה להעביר, כי יש לנו נתונים לגבי דיוני חקירת יכולת.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אני מציע כך, באופן באמת כללי: אם תוכלו לחזור ולהכין לקראת הישיבה הבאה, ואני מתאר לעצמי שיושב-ראש הוועדה יישב בראשה, אני מקווה, אז תביאו ותכינו בשיעורי-הבית את מרב הנתונים שאתם חושבים שיכולים לסייע לחברי הוועדה כאן לגבש עמדה. לי אין שום ציור בראש של חומרת הבעיה, ומצד שני – של היכולת האמתית לחקור ביכולת של פלוני וגם פלונית; היא אומרת והוא אומר.
ענת ליברמן
¶
אבל, היום, אדוני, אני לא אצליח להעביר נתונים לגבי חקירת יכולת בתיקי מזונות של זוכה פרטית, כי כיום לא מנהלים חקירת יכולת.
ענת ליברמן
¶
יש 70,000 תיקי מזונות, ואני חושבת שכל 70,000 תיקי המזונות מגיעים לרשם. בתיקי מזונות אין מצב - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
- - את יכולתו האמתית של רשם ממוצע להכיר את האנשים, להכיר את המהימנות. עוד פעם: היא אמרה, הוא אמר.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
תביאי. זה מועיל. אנחנו יושבים פה במרתף של הבניין, וזה קצת קשה.
רבותי, סליחה. זהו? ממשלה?
ענת ליברמן
¶
אני? אמרתי: עורכת-הדין ענת ליברמן, סגנית היועצת המשפטית ברשות האכיפה והגבייה. נעים מאוד.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
בדרך-כלל, אנחנו מצפים שממשלה תדבר בקול אחד, אבל אם יש תוספות מטעם הממשלה, נשמע אותן. אדוני, בבקשה.
חנן פוטרמן
¶
אני חנן פוטרמן, ואני מהלשכה המשפטית של המוסד לביטוח לאומי. אני רק מעוניין להעביר כאן איזו שהיא נקודה, שעורכת-הדין ענת ליברמן ציינה, לגבי סמכות של רשם הוצאה לפועל בתיקים של המוסד לביטוח לאומי. אני רוצה להבהיר לגבי צו התשלומים, שכאשר קיים חיוב שוטף בתיק של המוסד לביטוח לאומי, כלומר כאשר המוסד לביטוח לאומי משלם למוטבת המזונות, הסמכות של הרשם לפרוס את חוב העבר בצו תשלומים היא בתנאי שהחייב עומד בצו התשלומים, בחיוב השוטף. זאת אומרת, אם אנחנו משלמים כרגע 1,500 שקל למוטבת המזונות והחייב מבקש לקבוע צו תשלומים, הוא חייב לשלם את החיוב השוטף, ובנוסף מרכיב כלשהו, סכום כלשהו, לגבי חוב העבר. ואז, לרשם יש את הסמכות לקבוע את צו התשלומים שכולל את החיוב השוטף- - -
חנן פוטרמן
¶
לא. אני אומר שזה המצב החוקי היום, שגם לפי דברי ההסבר וגם לפי התיקון כאן לא נוגעים בו ולא משנים אותו. זאת אומרת, צו תשלומים לביטוח לאומי, כאשר קיים חיוב שוטף, הוא רק בתנאי שהחייב עומד בחיוב השוטף ומעוניין לשלם עוד איזה שהוא סכום לגבי חוב עבר, ואז לרשם יש את הסמכות לקבוע מה יהיה אותו סכום לגבי חוב העבר.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
כשאתה אומר "עומד בתשלום" – אני חוזר על שאלתי הקודמת – לאורך כמה זמן? איך אתם מודדים את העמידה הזאת? מהו התנאי לקביעה שהוא אכן עומד בתשלום?
חנן פוטרמן
¶
לענייננו, כל עוד המוסד לביטוח לאומי משלם למוטבת המזונות, לזוכה הפרטית למעשה, את התשלומים, הוא חייב לעמוד בתשלום הזה. אחרת, הוא לא יכול שייקבע לו צו תשלומים.
חנן פוטרמן
¶
אבהיר כאן עוד הבהרה: כאשר המוסד לביטוח לאומי, לפי חוק המזונות (הבטחת תשלום), משלם למוטבת מזונות, לזוכה פרטית, שלא מקבלת את התשלום מאת החייב. - -
חנן פוטרמן
¶
- - ואז, במידה והיא עומדת בתנאים הקבועים בחוק ובמבחן הכנסות, היא זכאית לקבל מזונות מהמוסד לביטוח לאומי.
שוב, אני חוזר כאן לענייננו לגבי צו התשלומים. לגבי צו תשלומים, כאשר קיים חיוב שוטף, סמכות הרשם לקבוע צו תשלומים כזה היא רק בתנאי שהחייב עומד בחיוב השוטף ומבקש לפרוס את חוב העבר. במקרה הזה, לא צריך לחזור לבית-המשפט, אלא לרשם יש סמכות לפרוס את חוב העבר. זו נקודה אחת.
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
אדוני, אני חייב להעיר: מבחינת מה שכתוב בחוק בסעיף 69, לא כתוב ככה בחוק. הסמכות שלו לא מוגבלת רק אם החייב משלם.
חנן פוטרמן
¶
אני מסביר. סעיף 69(ד), וגם חבריי כאן יוכלו להעיד, מדבר על פריסה לשיעורים. הרשם לא מתערב בפריסה לשיעורים שנקבעו בבית-המשפט. זו לא הסמכות שלו. לכן המשמעות גם בסמכות של הרשמים - - -
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
לא. לדוגמה: במקרה שהרשם פורס לפי סעיף 69(א), לא כתוב שם שהסמכות שלו היא אך ורק אם החייב משלם.
חנן פוטרמן
¶
אני מבחין בין שני חיובים. יש מקרים של תיקי מזונות שכולם חוב עבר, זאת אומרת הילדים בגרו ואין חיוב שוטף. במקרה הזה, הרשם יכול לקבוע צו של תשלומים, שהוא למעשה מתייחס רק לחוב עבר. עם זה אין בעיה.
המקרה השני הוא כאשר קיים חיוב שוטף שהמוסד משלם מדי חודש תשלומים למוטבת המזונות. במקרה הזה, צו התשלומים הוא רק בתנאי שהחייב עומד בחיוב השוטף.
חנן פוטרמן
¶
אין מחלוקת. אנחנו רואים כאן את הדברים עין בעין. אנחנו והרשמים של ההוצאה לפועל רואים את העניין עין בעין.
חנן פוטרמן
¶
דבר שני – יש לי כאן עוד איזה שהוא עניין שלא שמתי לב אליו קודם ולא הובא לתשומת לבנו, והוא לגבי שינוי מצב קיים, שאני מבקש שיהיה בתיאום עם המדינה, וזאת לגבי נושא הכללים של הרשם לגבי ריבית והצמדה. אני מבקש רק שזה יתואם אתנו לקראת הפגישה הבאה. אני מדבר על סעיף 69א.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אני חושב שהגיוני שתהיה ישיבה באחד המשרדים הממשלתיים ותתאמו את העמדה, כך שהממשלה תוכל, כפי שרצוי, לבוא לישיבה מתוך תיאום עמדות ובקול אחד.
עוד נציג של הממשלה? גברתי, את ביקשת.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
את בטח שונאת ששואלים אותך את זה. יש לך איזו שהיא קרבה לראש הממשלה המנוח מנחם בגין? נו, בתי היקרה.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אני הבהרתי שהוועדה לא תצביע גם מסיבות אחרות. אני יכול גם לתהות האם גם לו הייתה הצבעה, אז יש לנו בעיה, אבל זו תהייה מסוג אחר.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
בסדר. יש לנו הנחיה ישנה של היועץ המשפטי לממשלה, שלא הייתי בטוח גם בזמנו שהיא לגמרי מוצדקת. בהיותי חבר הממשלה ובהיות חברי דן מרידור חבר הממשלה, בין 2009 ל-2013, בנו שאול ייצג את אגף התקציבים, ובתי לעתים ייצגה את הייעוץ והחקיקה במשרד המשפטים. הנחיית היועץ הייתה שכשמומחה כזה מובא בפני ועדת השרים לחקיקה, ששנינו היינו חברים בה, ואני לעתים גם ישבתי בראשה, השרים הנוגעים בדבר לא יוכלו להצביע על דבר החקיקה שהוצג על-ידי בני משפחותיהם. אני ראיתי בזה החלטה מרחיקת לכת ולא תמיד מוצדקת, אבל כך נהגנו בעבר וכנראה שכך ננהג גם כאן. אין טעם לעורר בעיה שלא קיימת.
הסיוע המשפטי, בבקשה.
אביטל בגין
¶
אז עכשיו זה מבחן לכוחי לגבור על המבוכה.
אנחנו, הסיוע המשפטי, אמנם חלק מהממשלה, אבל אנחנו מייצגים אנשים פרטיים, וחובת הנאמנות שלנו היא כלפיהם. בסיפור שלפנינו אנחנו מייצגים את שני הצדדים. החייבים באים לסיוע המשפטי ומקבלים ייצוג משפטי, והזוכות מגיעות לסיוע המשפטי ומקבלות ייצוג. מנקודת המבט הזאת, אנחנו חושבים שההצעה הזאת נכונה ותסייע לכול הצדדים. גם האופן שבו אנחנו בחנו את ההצעה היה על-ידי עורכי-דין – זה נפרד – עורכי-הדין שמטפלים אצלנו במעמד אישי, ועורכי-הדין שמטפלים בחייבים. מתוך הפרספקטיבה הכפולה הזאת אנחנו חושבים שנעשה פה איזון שהוא בכללו נכון. בסעיפים הספציפיים יש כל מיני דברים שאפשר לדייק יותר באיזון בין הזוכָה לבין החייב, אבל אנחנו מצטרפים לעמדת רשות האכיפה והגבייה שהתיקון הזה נדרש ונכון ושהרשמים אכן בעלי יכולת נכונה ועם הידע המתאים לבצע את הסמכות הזאת. זהו.
אביטל בגין
¶
הצעת החוק לא נעשתה בשיתוף. הסיוע המשפטי נמצא כרגע בתהליכים שהוא מעורב הרבה יותר בתהליכי החקיקה. זה לא היה נכון לתקופה שבה ההצעה הזאת נעשתה, שהמעורבות שלנו הייתה יותר מצומצמת. אנחנו, בעצם, ראינו את ההצעה רק לקראת הדיון. לא היינו מעורבים, אבל אנחנו בחנו אותה עכשיו בדיעבד וחשבנו שהדברים נכונים. שוב, זה בכפוף להערות – גם הערות של הייעוץ המשפטי שלדעתנו נכון לקבל וגם הערות שאנחנו העברנו לממשלה. אבל אלה תיקונים קטנים בסעיפים, והרעיון העקרוני הוא דרוש.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אני רק אדייק. במעבר בין ההצעה במסמך הכחול לבין ההצעה שעומדת היום לדיון אתם כן הייתם מעורבים?
אביטל בגין
¶
אנחנו כן היינו מעורבים. חלק מההערות כבר נכנסו, וחלק עוד בדיון ונבחנו. הנחנו שזו לא תהיה הישיבה האחרונה, ולכן לא כל הדברים עדיין נפתרו.
מרב זוהרי
¶
ייעוץ וחקיקה כלכלית.
ענת הציגה את הדברים בצורה טובה. זה, כמובן, נעשה בשיתוף מלא.
לגבי המעבר, השינויים בין הכחול לבין הנוסח שקיים עכשיו, אני אומר שאנחנו כל הזמן בחשיבה על הנוסח הזה. גם חלף זמן בין מאז שבאמת זה פורסם לבין הדיון, ואנחנו כל הזמן בחשיבה על זה. גם בעקבות דיונים פנימיים וגם בעקבות דיונים עם הייעוץ המשפטי, אנחנו כל הזמן מנסים לדייק את זה, כך שהשינויים נבעו באמת מאיזה שהוא רצון לוודא שאנחנו נותנים את המענה הכי טובה לבעיה הספציפית ולא יוצרים איזה שהן השלכות אחרות שאנחנו לא רוצים לייצר. ואכן, כל הזמן הדברים בדיון, ואני מאמינה שאנחנו נסיים להשלים אותם.
ענת ליברמן
¶
הייתה הערה של לשכת עורכי-הדין שהיא בכלל לא לתיקון הזה אלא לתיקון הנוסף שיש במסגרת התיקון הזה, והיא גם הובאה בפני הוועדה ביום חמישי.
ענת ליברמן
¶
הייתה פנייה אחת של יעל, של הסיוע המשפטי, והדברים כאילו כבר – ואם היו לה הערות שהתקבלו, אז - - -
אביטל בגין
¶
אני רק אגיד שיעל שמחי מטפלת אצלנו במזונות חו"ל. זה היה היבט ספציפי, וההצעה לא נבחנה כולה על-ידי הסיוע.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
הייעוץ המשפטי שלנו, אלעזר, בבקשה.
תודה לכם על ההצגה. אני מבין יותר טוב, למרות שאתמול הכנו שיעורי-בית עם אלעזר שהכין אותי לפחות כדי לשאול שאלות.
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
אגיד רק כמה דברים כלליים. אגיד אולי שתי הערות קטנות. אני חושב שאין מחלוקת שהכוונה והמטרה של הצעת החוק טובות וראויות, וזה גם מצד אחד להקל על החייבים וגם מצד שני לנסות להגביר את הגבייה.
אני חושב שכשיורדים לפרטים – ואת זה נעשה בהמשך – צריך בעצם אולי להקפיד על שני דברים: דבר אחד זה באמת לנסות וליצור את ההסדרים בצורה כזו שההסדרים לא יאפשרו או יצמצמו את האפשרות לשימוש לרעה בהם. זאת אומרת, שהתנאים שבהסדרים יהיו מספיק מהודקים ומספיק טובים, כך שהאפשרות לעשות בהם שימוש לרעה - -
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
- - על-ידי החייב תצטמצם עד כמה שאפשר.
נקודה שנייה – דווקא בגלל הייחוד של חוק המזונות, אני חושב שחשוב באמת, ויש פה קו שענת נגעה בו בהיבט מסוים, לשמור בצורה הנכונה על היחס בין באמת ההחלטות העקרוניות של בית-המשפט והמזונות השוטפים והסמכויות של הרשם שאמורות להיות בעצם סמכויות ביצוע – סמכויות של פריסה – בלי שינוי של החלטות של בית-המשפט. לכן כשנגיע אולי לפרטים ולהסדרים, יש דברים שצריך אולי טיפה יותר להדק אותם.
אני באמת חושב שעיקר הראייה צריכה להיות שההסדר יוביל למטרה שלשמה הוא נעשה ויצמצם את האפשרות לשימוש לרעה בו.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אשאל אתכם, את כולכם, מצד הממשלה אולי, על-פי מומחיותכם – לא הצלחנו; אני שאלתי את אלעזר אתמול. את אמרת שההסדר הזה המוצע גם יקל על הזוכות לזכות בתשלומים בסופו של דבר. על סמך מה אתם אומרים את זה? האם יש – שוב, אני קצת מתעקש בעניין הזה – מחקר אומדן כלכלי? יש היקש ממקרים אחרים? באופן כללי, יכולתי לחשוב על הרעיון שהורדת שיעורי המס מביאה לעליה בגבייה, אבל הציפייה הזאת מאוד חיובית. אבל האם יש לה יסוד מדעי, מחקרי, כלכלי, משהו שנוכל אכן להיאחז בו? הסיוע המשפטי, את רצית להעיר בעניין הזה.
אביטל בגין
¶
גם לנו אין נתונים מסודרים אלא התרשמות כללית, אבל כבר היום, כיון שהפריסה נעשית על-ידי בית-המשפט, אפשר לראות את התוצאות שקורות בבית-המשפט. בעצם, המהלך פה הוא של צמצום כפל ההליכים, אבל התוצאה של פריסה והיכולת של הזוכָה בעקבות הפריסה גם לקבל יותר כסף בסך-הכל, גם בשוטף וגם בחוב העבר, אפשר לראות אותו כרגע. זו ההתרשמות אצלנו של עורכי-הדין מהמקרים הבאים, שאנחנו מביאים כרגע לרשם; לרוב, דרך-אגב, אחרי תשלום אחד כבר מתקבלת הבקשה להעביר את זה לבית-המשפט על-ידי הרשם, ואז נעשית פריסה, והמצב, מבחינת שני הצדדים, משתפר. אבל אין לנו את זה מספרית, ומדובר בהתרשמות של עורכי-הדין שמטפלים.
ענת ליברמן
¶
זו גם ההתרשמות אצלנו. אנחנו, כמובן, לפני ההצעה, בכמה פעימות שונות, פנינו לרשמי ההוצאה לפועל – גם כשנכתב התזכיר, גם אחר כך בפרסום, וגם עכשיו ממש בסמוך לפני הדיון שוחחנו עם מספר רשמות שמתעסקות עם מזונות. כאשר מצליחים להגיע לפריסה של החוב, החובות משולמים הרבה יותר טוב, משום שכשאין פריסה, שוב, הנטייה היא להטיל עיקולים על כל הכספים של החייב ופשוט לסנדל אותו ואז לא יוצא מזה הרבה כי הוא פשוט מתחמק. הוא לא משתף פעולה. כלומר, ההליך הזה של פריסת חוב מאפשר להביא את החייב לצד המשלם ולרתום אותו לתשלום.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אז, למה לא לקבוע מלכתחילה שכל חוב עבר ייפרס, אלא אם כן מדובר במליין כזה או חייב כזה שאין ספק שהוא יכול להביא 145,000 שקל מיד?
ענת ליברמן
¶
אני לא בטוחה שמה שאדוני אומר נכון. יש כזה הסדר, כמו שאתה אומר, כאשר בתיקים רגילים ובתיקי מזונות של הביטוח הלאומי, שכאשר אתה מקבל אזהרה, אם גובה החוב שלך הוא עד 20,000 שקל יש טבלת מנהל, וזה קבוע בחוק, בסעיף 69א, ואתה יכול לשלם את זה בתשלומים. אתה מתחיל לשלם ממש, אם קיבלת את האזהרה. אבל שוב מדובר בחוב שהוא נמוך, ואז אין שום בחינה של היכולת הכלכלית שלך.
ענת ליברמן
¶
צריך לזכור שהזוכה זכאי לכסף הזה, ולכן לקבוע הסדר כזה, כפי שאתה מבקש, נראה לי שזה קצת מרחיק לכת.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
- - מתוך בורות גמורה בנושא הזה. אני מקשה, רק כדי שנקבל תשובות לשאלות שגם אחרים היו שואלים.
ענת ליברמן
¶
בין הרעיון שאתה מציע, שיש בו משהו, כי הפריסה באמת מאפשרת את התשלום, לבין הפגיעה האפשרית בזוכָה חשבנו שהאיזון הנכון הוא לאפשר פריסה אבל בתנאים – עם שיקול דעת ולא בצורה שהיא...
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
טוב. בעקבות שאלתי זו, האם אתם רואים היגיון באפשרות, בגלל היעדר הנתונים, שאנחנו בכל זאת ניגש לחקיקה הזאת בזהירות ונחוקק אותה לתקופת ניסוי כהוראת שעה לתקופה, לשנתיים או לשלוש שנים? אני חושב שיש בזה היגיון, כי מספר התיקים שאתם מדברים עליהם עצום, ואם נתחיל לרשום או שמישהו ירשום ונקבל נתונים בתום שנתיים או שלוש שנים, תחזרו לוועדה או לחקיקה ונאפשר ונלך לחקיקה קבועה. אני לא קובע את דעתי – אני שואל האם יש בזה, לדעתכם, יתרון או היגיון. אני יכול לסמוך על ההערכות שנשמעות מעורכי-הדין בסיוע המשפטי. בסופו של דבר, לפחות מההרגלים שלי, יותר נוח לעבוד עם נתונים, ולפעמים הנתונים גם מפתיעים. זה לפעמים, ואני לא אומר את הדברים לגבי המקרה הזה. אני שואל: האם אתם עד כדי כך בטוחים ביתרונות ובאיזון בין החייבים לבין הזוכות בדרך-כלל, עד כדי כך שנלך לחקיקה מיד לעולמי עד ולנצח נצחים עד התיקון הבא?
ענת ליברמן
¶
עד התיקון הבא. קודם כול, מי שמכיר את חוק ההוצאה לפועל ויודע את מספר התיקונים שאנחנו עשינו בו במשך העשור האחרון, רואה שאנחנו לא מפחדים מתיקונים. כשיש מצב שמצריך תיקון, אנחנו באים ומתקנים. אנחנו לא חוששים. אם תיקון שאנחנו בעצמנו ביצענו מתגלה, בסופו של דבר, כלא מספיק יעיל או לא טוב, אנחנו פשוט באים ומתקנים פעם נוספת.
אני חושבת שהתיקון הזה נכון. גם אם הוא ישרת מספר אולי לא כל כך גדול של חייבים, אני חושבת שהוא נכון. אנחנו עדיין נמשיך לנסות לעשות הסדרים איפה שיש את האפשרות לעשות את זה, אבל בכל אותם מקרים שבהם הרשם לא הצליח להגיע עם הצדדים להסדר שהם בעצמם הגיעו אליו של תשלום החוב – עדיין במקום לשלוח אותם לבית-המשפט הוא יוכל לעשות את זה אצלו, ולדעתנו, זה מבורך.
מאירה בסוק
¶
אני עורכת-הדין מאירה בסוק מנעמ"ת. ענת, בהתחלה, דיברת ישר על כך שמדובר על זוכה פרטית לעומת חיוב של ביטוח לאומי. לכן אנחנו מדברים פה רק על זוכה פרטית שלא ביקשה כספים מביטוח לאומי. לכן לא ברור לי - - -
ענת ליברמן
¶
לא. גם אישה שביקשה כספים מביטוח לאומי, אבל פסק-הדין שלה יותר גבוה ממה שהיא מקבלת מהביטוח הלאומי, יכולה לפתוח תיק בהוצאה לפועל על ההפרשים.
מאירה בסוק
¶
זאת אומרת, אנחנו מדברים על ההפרשים בלבד לגבי תיקים של ביטוח לאומי. את כן יכולה להביא נתונים מנשים שמקבלות – וזו לא בעיה וגם ביטוח לאומי יכול להביא את זה – כסף ביטוח לאומי לעומת זוכות פרטיות, כי כמות הנשים שמקבלות מביטוח לאומי מאוד גדולה.
ענת ליברמן
¶
יש לנו את מספר התיקים שהם של זוכה פרטית ואת מספר התיקים של ביטוח לאומי, אבל אני לא חושבת שאפשר ללמוד מזה משהו.
ענת ליברמן
¶
אני יכולה להניח שבכול התיקים שיש בהם חוב עבר מישהו ירצה לבקש את הפריסה שלו, כי זה כמו בתיק רגיל בהוצאה לפועל שכשבן-אדם מתקשה הוא מבקש את הפריסה שלו. אמרתי שיש לנו בערך 70,000 תיקי מזונות. אפשר לחלק את זה. זה נתון שאנחנו יכולים להביא. אין בעיה.
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
אבל, מאירה, חשוב לציין, וזו איזו שהיא הבהרה שעשינו בינינו אבל חשוב גם לומר אותה לפרוטוקול, שכאשר יש תיק הפרשים שהאישה פותחת – הרי בתיק הפרשים הביטוח הלאומי משלם סכום מסוים לאישה, ואם גובה חוב המזונות גבוה יותר בעצם אפשר לפתוח תיק נוסף על ההפרשים.
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
כן. יכול שהאישה עצמה תלך ותפתח את תיק ההפרשים, ויכול שהאישה תבקש מביטוח לאומי, ואז ביטוח לאומי יפתח את תיק ההפרשים.
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
כן, נכון. גובה את ההפרשים במסגרת התיק שהיא ביקשה ממנו. אבל חשוב להבהיר שככל שהאישה עצמה פתחה את תיק ההפרשים, זה תיק של זוכה רגילה, כלומר תיק של חוב מזונות.
ענת ליברמן
¶
אחר, בנפרד מהתיק של הביטוח הלאומי. לצורך העניין, לחייב שגרושתו מקבלת את המזונות לביטוח לאומי יכולים להיפתח נגדו שני תיקים בהוצאה לפועל: אחד בגין החוב שהמל"ל שילם לזוכה, ואחד בגין הפרשים שהזוכה גובה בעצמה.
חנן פוטרמן
¶
עוד משהו אחד חשוב – שהנציגים כאן של ההוצאה לפועל יאשרו את מה שאמרתי לגבי צו התשלומים, כי זה נושא שאני לא רוצה שיהיה בו כאן איזה שהוא חוסר בהירות.
חנן פוטרמן
¶
לא, לא. אני לא מדבר על הנושא של התיאומים. אני כרגע מדבר על מה שאמרתי לגבי צו התשלומים כשיש חיוב שוטף, כי לכאורה הייתה פה איזו שהיא הערה של היועץ המשפטי של הוועדה, וחשוב להבין שזה המצב החוקי כיום.
חנן פוטרמן
¶
למעשה, מה שרוצים לגבי הזוכות הפרטיות הוא שזה יהיה המצב כמו של המוסד לביטוח לאומי: שחוב עבר הרשם יוכל לפרוס, בתנאי שהחייב עומד בחיוב השוטף. זה הרעיון. בגלל זה, אין שינוי במצב של המוסד לביטוח הלאומי, כי זה המצב החוקי היום חד-משמעית.
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
מה שאני דייקתי: כשאתה אומר "מצב חוקי", יכול להיות שזה המצב הנוהג בפועל וכך הרשמים נוהגים. אבל המצב החוקי – זה לא אומר שזה מה שכתוב בחוק. לפי החוק, היכולת של הרשם לפרוס חובות עבר, כשמדובר במקרה של חוב המל"ל, לא מותנית. לא כתוב בסעיף 67 – לא ב-(א) ולא ב-(ד) –שזה מותנה בזה שיש תשלומים שוטפים. יכול להיות שזה המצב הנוהג.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
בוא נפתור את זה. במסגרת דבר החקיקה הזה, ניתן יהיה לפתור את הסתירה, אם היא קיימת.
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
הנציג של הביטוח הלאומי מתאר מצב נוהד, ואני הערתי שהמצב הנוהג הזה הוא בסדר אלא שהוא לא מותנה בחוק שכך הדבר.
מרב זוהרי
¶
זה לא נובע מהחוק. זה נובע מזה שרשמים קובעים את זה בפועל. אתה מקבל היום את – בפרקטיקה זה קורה. לכן אין צורך לשנות את זה.
חנן פוטרמן
¶
אם פסק-הדין החליט שגובה התשלום לאישה יהיה 1,500 למזונות, הרשם לא יכול לבוא ולהחליט שעכשיו הוא יהיה 200 שקלים.
חנן פוטרמן
¶
נכון, אבל גם היבטים של המוסד לביטוח לאומי, בגלל זה צו התשלומים הוא – את פסק-הדין למזונות הוא, מה שהמוסד משלם, פלוס צו התשלומים שהוא, החייב, מבקש בנוסף לחיוב השוטף. את זה אני מבהיר שוב.
מרב זוהרי
¶
החוב השוטף ימשיך להיצבר לו כל חודש לפי מה שקבע בית-המשפט, ומה שהוא פורס לחוב עבר יצטרף לתשלום שהוא נדרש לשלם כל חודש. מה שאמרנו הוא שלא כתוב שהוא יהיה מחויב להתנות את הפריסה הזאת בתשלומים השוטפים. זה מה שקורה היום בפועל, - -
ענת ליברמן
¶
זו פרשנות. אנחנו לא מדברים על סעיף (ד) ולא על סעיף 69 עצמו. אנחנו מדברים כרגע רק על סעיף 69(ה) שנמחק. כלומר, אין שום נגיעה בתיקון למה שחנן אומר.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
בסדר. אבל אם יש עוד בעיות מהסוג הזה, בבקשה תיישרו את זה לקראת הישיבה הבאה.
אדוני, אתם הקדמתם לבוא, והגיע תורכם. יש לך זמן.
גיא טייטלבאום-טל
¶
אני גיא טל, מוועד האבות, זכות אבות. אעשה קצת סדר. בואו נתחיל מהעובדה שנכון להיום המדינה עוברת על שני חוקי יסוד בין-לאומיים דרך ההוצאה לפועל ודרך הגבייה. נכון להיום, ההוצאה לפועל משמרת את לקוחותיה כחייבים, ומחזקת את המעמד שלהם כחייבים, ושלא יוכלו לצאת בכלל מהמעגל הזה. אני מדבר עכשיו מהנתונים ומהשטח, ולא על הנייר. שני חוקי היסוד, שבעצם, פוגעים בצורה בין-לאומית, וכרגע זה גם מנוהל בהאג, הם: חופש העיסוק של אותו חייב וכבוד האדם וחירותו. אלה שני חוקי יסוד, שאני הייתי מתייחס אליהם ברצינות קצת, כי בשנת 2018 דברים קצת הולכים להשתנות בעולם.
אין חקירת יכולת לחייב מזונות דרך רשם ההוצאה לפועל, כי הוא נשען על חקירת היכולת שבעצם מבצעים אותם שופטת או שופט בבית-המשפט לענייני משפחה או בבית-הדין הרבני. מה שלא קורה בפועל, כי הרי אם יש מינימום מסוים שקובעים לילד, נניח 1,300 שקל לא כולל הוצאות נוספות, זה אומר שאם יש לי שני ילדים זה 2,600 שקל כמינימום שאני אקבל כחייב על הילדים כבר מזונות, כי הילדים הולכים אוטומטית לאימא. זאת אומרת, אין פה את הפריבילגיה לאבא – דרך-אגב, החייב הוא אבא והוא גם בן-אדם – ובעצם לאותו האבא לא ניתנת האופציה להגיד "יש לי ילדים – אני רוצה לגדל אותם". זאת אומרת, ישר המדינה אומרת לו: יש לך ילדים – תשלם עליהם. אין חקירת יכולת, ברגע שיש מינימום שקובעים לילד. מן הסתם, הצרכים שלו צריכים להתקיים, וצריך לספק לו אותם. אבל חייבת להיות האופציה לאותו האבא להגיד "אני רוצה לגדל את הילד". אם אני לא רוצה לגדל את הילד – בבקשה, תשיתו עליו. דרך-אגב, לא רק על האבא אלא גם על האימא. אולי האימא לא רוצה לגדל את הילד? בעצם, חקירת יכולת אין, כי היא נשענת על ה-1,300 שקל על כל ילד כמינימום, וזה לא יורד מהסכום הזה, ומוסיפים לזה מחציות והוצאות מיוחדות. בדרך-כלל, זה מגיע ל-2,500 שקל לילד.
יש עוד נקודות. רשם לא מפנה לבית-משפט. אין לו מנדט לזה. הוא יכול לייעץ או להמליץ לאותו חייב ולהגיד לו, כשהוא מגיע מול עם הצו מאסר, פקודת המסר. זה המצב היחיד שבו חייב, אבא, פוגש רשם בהוצאה לפועל. אני מדבר על עובדות ולא על הנייר, כלומר מה קורה בשטח. אם רשמים עוברים על החוק או לא, אני לא יודע, אבל אני אומר לכם מה קורה בשטח. ואז, הם קוראים לזה מין חקירת יכולת, כי בעצם הרשם אומר לו: "תשמע, יש לך פה חוב, ויש לך פה עכשיו 5,000 שקל לשלם או חמישה ימים בכלא".
גיא טייטלבאום-טל
¶
כן, מעבר לשוטף. מן הסתם, יש חוב, כי הוא לא עומד בשוטף, כי מלכתחילה לא נעשתה חקירת יכולת נכונה לאותו אבא. זאת אומרת, האבא הופך להיות חייב באופן ישיר ואוטומטי מהרגע שהוא יוצא את בית-המשפט לענייני משפחה. הוא נפרד מהילדים שלו באותו רגע, ועכשיו מה קורה לו? מה שקורה לו זה דבר כזה: הוא נכנס למאסר, ומעקלים לו את כל ציוד הפרנסה שלו, אם יש לו ציוד שהוא מתפרנס ממנו והתפרנס ממנו גם לפני גם שהוא היה בזוגיות או במשפחה. מעקלים לו את רישיון הנהיגה. מעקלים לו את המשכורת. הדבר היחיד שנותר לבן-אדם לזכותו זה לוותר על כרטיס "אדי" כדי שגם לא ייקחו לו את האיברים וימכרו אותם. זה הדבר היחיד שנותר לו איכשהו שלא יגעו לו – לבינתיים.
בעצם, הביטוח הלאומי עושה את זה פחות, אבל ההוצאה לפועל, כשאימהות פונות באופן עצמאי – והייתה גם את הפרסומת המאוד מפורסמת שהן לבושות כחיילות ואומרות להן "בואו, אנחנו ניאבק בשבילכן ונשיג לכן את המזונות במסלול מהיר". מה זה "מסלול מהיר"? בעצם, אנחנו מבצעות, על-פי המנילה של המכות, ואנחנו עושות את זה לפי סדר מסוים: כל שבוע זה, כל שבועיים זה, וכל שלושה שבועות זה. לא צלח, לא הצליח. המקום היחיד שם זה באמת מגיע לפריסה של חוב זה רק כשהחייב מגיע לפש"ר. כשהוא צריך להגיע לפשיטת רגל, הוא צריך להגיע לחרפת מזון. באופן אישי, ואני עם ארגון שנקרא "בית אבא", אנחנו מאכילים - - -
גיא טייטלבאום-טל
¶
אני אחראי פחות או יותר על אזור המרכז, ובכל הארץ מחולק מזון שאנחנו אוספים כל יום לאלפי אבות שלא מסוגלים אפילו להשיג אוכל, מהסיבה שהם גם לא יכולים לקיים משק בית ראוי כדי לגדל – סליחה, מה זה "לגדל"? זו חוצפה להגיד "לגדל" – לראות את הילדים שלהם, לפגוש בהם. אבא במדינת ישראל לא יכול לגדל ילד, לא רשאי. אבא במדינת ישראל – אם היום למשל יש משמורת בלעדית לאימא של הילדים שלי, ויש לי שניים ממנה, אז אם אני לא יכול לעמוד למשל בתשלום המזונות מה קורה לי? יש לי חוב, אני מעוקל כולי מכף רגל עד ראש כולל מלבד האיברים הפנימיים, ואת זה אמרתי, ובעצם מה קורה אתי? נמנע ממני לראות את הילדים, כי גם אם יהיה לי בית, יגיעו שוטרים וייקחו אותי באישון לילה, באישון בוקר או באישון צהריים למאסר, כשהמאסר עצמו הוא בעצם מס הוצאה לפועל. זה באמת כאילו משהו שגם אם לא תטפלו בזה, אני חייב להגיד את זה בוועדה הזאת כי זו חוצפה ממדרגה ראשונה.
גיא טייטלבאום-טל
¶
אגב, כבר יכולתי לסיים בלי ההערות האלה.
בעצם, החייב מגיע לרשם ההוצאה לפועל. יש פה פקודה שאם אתה לא תשלם 10,000 שקל, אתה תשב עשרה ימים בכלא. הוא אומר: "תשמע, אין לי את הכסף. אם היה לי את הכסף, הייתי משלם אותו. אני לא מתחמק ממזונות. פשוט אין לי את הכסף" – אז אומרים "אז, טוב, לך לעשרה ימים לכלא". כשאני ביררתי ועשיתי מחקר, זה לא מוריד מהמזונות.
גיא טייטלבאום-טל
¶
זה יותר מוזר ממה שזה נשמע. בעצם, יש עשרה ימים או 10,000 שקל לשלם, כדי להשתחרר ולא להיכנס לכלא. אותו חייב נכנס למאסר כי אין לו כסף באמת. הוא עושה טלפונים, ואין כבר מי שילווה לו כסף. אין מה לעזור. באותם עשרה ימים בית-הכלא מקבל 380 שקל על כל יום שאותו אבא יושב במאסר. זאת אומרת, רשות בתי-הסוהר עושה על חייב מזונות, שחייב מזונות, 3,600 שקל על אותם עשרה ימים. זה לא כסף שזן את הילדים. אותו חייב, אותו אבא, זן את רשות בתי-הסוהר ולא את הילדים שלו עם החוב שלו.
גיא טייטלבאום-טל
¶
העשור האחרון.
עכשיו, מה קורה? בכל מה שאני אמרתי בעצם רשות האכיפה והגבייה לא מצליחה לאכוף או לגבות. בגלל זה, הם פה והם רוצים לעשות את השינוי הזה גם לגבי הזוכה הפרטית. למה? זה לא באמת עובד בביטוח לאומי. בביטוח לאומי יש איזו שהיא פשרה מסוימת שהם עושים, ובאמת מביאים לאיזו שהיא רמה, כלומר הם נותנים את המינימום. נכון? יש איזו שהיא טבלה, ויש את המינימום, והחייב עוד יכול איכשהו כן להגיע למצב שהוא לא יהיה חייב בסדר גודל של הפרטיות. החוצפה פה, שהפרטיות רוצות להגיע להסדר – הרי אחרי שאתם קוברים את הבן-אדם, את הבן ולא את החיה, ויש פה בן-אדם, אתם יודעים שכל החייבים האלה מסתובבים ברחובות? ישנים בחניונים? ישנים ברחוב? ישנים אצל אנשים? אתם יודעים מה קורה לאבות במדינת ישראל שבזמן הזה גם נאבקים על האבהות שלהם? הם רוצים להחזיר את הילדים שלהם לחיקם. אנחנו רוצים לטובת הילדים. אף אחד לא רוצה להיות חייב. עכשיו, נתתי דוגמה של המאסר ומהו, בעצם, האינטרס של המדינה או של הממסד לשמר את החייב כלקוח. זה שימור לקוחות. אם לא ישנו את החוק ביחד עם אלה שבאמת חווים את זה ויכולים לתת להם מענה ופתרון - - -
גיא טייטלבאום-טל
¶
זה לא יעבוד. אתם לא תצליחו לגבות. אנשים ימשיכו להגיע לפש"רים. בעצם, פש"ר יביא את זה לשנתיים. אתם מכירים את הנוהל, ואתם מכירים את הדברים. הם הזכירו את זה שבעצם אבות יורדים מתחת לרדאר. זה לא בגלל שהם מתחמקים – זה בגלל שאין לנו אפילו מעט כבוד אנושי. אין לנו אפילו כבוד אנושי. אני התביישתי שנתיים להגיד מה מצבי, כשאני צריך להיאבק על הילדים שלי, ובמקביל כל המדינה יושבת עלי ורודפת אותי? אני באמת מרגיש כמו יהודי בגרמניה הנאצית.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
האם על-פי דעתכם – אתה יושב פה כנציג גם של אחרים – השינויים המוצעים בהצעת החוק הזאת, ואתחיל במצב הקיצון, ירעו את המצב? אתה אומר "לא יעזור", אבל האם יש בכך הרעה? כפי שאני מבין, הכוונה היא להקל על חייבים. האם יש לכם הצעה או השגה מפורטת לגבי סעיף זה או אחר שאיננו יעיל מספיק ואפילו תאמר שאיננו פותר את כל הבעיה? אבל אם ההצעה הזאת יכולה לפתור חלק מהבעיות, כפי שאתה העלית אותן, מלבד בסיפא של דבריך, תאמרו את דעתכם.
גיא טייטלבאום-טל
¶
כל זה הוא, עוד פעם, שימור החייב כחייב. אתם לא תצליחו להוציא את החייב ממעגל החייב, כל עוד אתם תפעלו כפי שאתם פועלים. אתם באמת-באמת משמרים אותו כחייב. אני נשבע לכם ביקר לי מכול, שזה הילדים שלי – אני נשבע לכם בילדים שלי - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
רגע. אני אסביר את הרעיון כפי שאני מבין אותו, ותסביר את השגתך כדי שאני אבין. יש לי עוד 53 דקות להבין כמיטב יכולתי בישיבה הזאת. תהיה עוד ישיבה.
לגבי עצם הפריסה, אם הוא חייב 100,000 והוא לא יכול לשלם אותם, פורסים לו ל-20 תשלומים – אם אתה אומר שזה אכן מה שנקרא חקירת היכולת, שאתה כופר ביכולת לנהל אותה מצד הרשם, אבל אני שאלתי שאלה כזו וקיבלתי תשובה מסוימת – האם זה עוזר לחייב שפורסים לו את החוב או שאתה אומר שהוא לא יכול לשלם 100,000 שקל בבת אחת ולא יוכל לשלם 100,000 גם בפריסה של 20 תשלומים? האם זה מה, שלמעשה, אתה מתכוון לומר? ההנחה שדרושה לו מחילה על חוב העבר? זו ההנחה? אדייק עוד יותר: איך, לדעתך, נשחרר את החייב מאותו מצב שאתה מתאר שהוא לקוח תמידי של ההוצאה לפועל? מהי הצעתכם?
גיא טייטלבאום-טל
¶
אוה. חייב מגיע להיות חייב, בגלל שבעצם נפסק לו משהו שהוא מעבר ליכולת שלו. מן הסתם, אותו פסק דין - - -
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אבל גם יכול להיות מצב שזה מעבר ליכולת שלו, כי עם הכסף שיש לו הוא עושה דברים אחרים.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אנחנו כבר אחרי חקירת היכולת, והגיעו למסקנה שאכן מכלל הנכסים שידועים לרשם אין לו יכולת לשלם את כל החוב מיד. מהי הצעתכם? אם אפשר לחוקק אותה במסגרת זו, נבדוק.
גיא טייטלבאום-טל
¶
עצם העובדה שהחייב הופך להיות חייב, זה בגלל שזה מעבר ליכולתו. זאת אומרת, לא נעשתה הערכת יכולת אמתית ליכולתו של אותו חייב או - - -
גיא טייטלבאום-טל
¶
כן, אבל איך, בעצם, רשם הוצאה לפועל עושה "וי" על עבודתו? הוא אומר: סליחה, אין לי את הזכויות. תן לי מנדט – לך לבית-המשפט ותסדר את הדברים שלך. הנה, שימור הלקוחות שאני מדבר עליו – פינג-פונג. מה, בעצם, קורה לחייב? הוא נשאר עם אותו פסק דין, עם אותו חוב, עם אותו גובה חוב.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
הבנתי. זה המצב. מהי הצעתכם? אני מבין שהייתם רוצים להגיע למצב שמלכתחילה בית-המשפט מאפשר מחילת החוב. זה נכון מה שאני אומר?
גיא טייטלבאום-טל
¶
קודם כל, זה לא חוב עבר – אתם יכולים לקרוא לו: חוב אבוד. אני מבטיח לכם, ואני חותם את זה גם בדמי. זה חוב אבוד. לא יצליחו לגבות.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
- - מרעה את המצב? ואם היא מראה את המצב – זה שיקול אחד. אם תוכלו, אתם יושבים אתנו ואני מציע שתנסו כמידת היכולת להשפיע על דבר החקיקה הזה – להציע תיקון.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
- - תעיינו בסעיפים ותציעו הצעות. תתייעצו עם מומחים, ותאמרו, למשל: "סעיף 4 – למחוק" או "בסעיף 6 תוסיפו את המשפט הזה". ננסה לשפר. אנחנו עושים את זה כל הזמן.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אנחנו מאוד מכבדים ומתחשבים בדעתם של ארגונים חברתיים. חברי הכנסת, רק מעטים מהם הם מומחים לכול עניין. אדרבא, אני הבנתי את עמדתכם וגם את המצוקה כפי שאתה תיארת אותה.
משה שמעון
¶
כל תפיסת החוב היא בחזקת זה שכל החוב הזה מתבסס על תפיסת מציאות שאדם צריך לשאת במזונות ילדיו על-פי הדין העברי, ובית-המשפט קובע, באופן אוטומטי לחלוטין, בלי שום קשר ליכולת או לא-יכולת. הרי בית-המשפט לא יוצא מהחדר שלו. הוא מסתמך על מסמכים שמוגשים לו, ועל-פי זה הוא יוצא באופן אוטומטי וגורף על כל האבות לשלם מזונות ילדיהם, כי על-פי הדין העברי באופן אוטומטי בבית-המשפט נגזר עליו להיות חייב. כיון שזה באופן אוטומטי, אין פה שום חקירת יכולת.
תפיסת המציאות של כל שרשרת המזון שבאה אחרי גזר הדין שנגזר עליו להיות חייב היא בחזקת זה שאותו חייב הוא מתחמק מתשלום. על ראש הגנב בוער הכובע; כיון שהוא חייב ויש עליו פסק דין, כל שרשרת המזון, שנהנית מהפירות האלה, אם זה הוצאה לפועל, שוטרים, מאסר וכל מי שמתעסק בחיובים האלה, מתייחסת לחייב כאל "על ראש הגנב בוער הכובע": הוא גנב, הוא מתחמק, והוא לא רוצה לשלם את המזונות של הילדים שלו.
אי לכך ובהתאם לזאת, אני מבקש ודורש ממי שמבקש לתקן איזה שהוא עוול שהחוק גורם לשרשרת האנשים, לשרשרת הנספים, במסגרת המשפחה המתפרקת – אנחנו מבקשים שלדיון הבא תמציאו את כל התיקים שמתנהלים בבתי-משפט ושנפסקים עליהם. כמה תיקים נפסקים עליהם דמי מזונות לאבות מול כמה לאמהות? וכמה בפועל ההוצאה לפועל נדרשת לטפל בכמה תיקים – זה מול זה? אני מבקש לפחות את עשר השנים האחרונות, אם לא מאז קום המדינה, ולראות האם השיטה הזאת, שהמדינה מנהלת מבחינת גביית תשלום מזונות, אכן מיטיבה עם הילדים, שאחרי הכול עבורם אנחנו דורשים את התשלום, כי הזוכה, בסופו של דבר, זוכה עבור הילדים ולא עבור עצמה. מעניין שלא כתוב על-פי החוק – על-פי בית-המשפט שקובע את מה שהוא קובע שהחייב חייב, ראוי שיהיה, לפחות סמנטית, שהוא חייב לילדים ולא לאישה. לא ראוי שיהיה כתוב שהיא הזוכה, אלא הילדים זוכים והוא המתמחק.
גיא טייטלבאום-טל
¶
תרשה לי לומר רק נתון אחר, לפני שאתה ממשיך, וזה הנתון הכי חשוב. כ-280 אבות מתאבדים בשנה בגלל כל מה שקורה בהוצאה לפועל. זה נתון חמור ונורה אדומה שחייבת להידלק לממשלה הזאת.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אמרתי: זו לא הצעת החוק הראשונה שמגיעה לוועדה עם מיעוט של נתונים. אעיר רק שעל-פי הבנתי, על-פי זכרוני, מספר האנשים שמתאבדים בשנה הוא כ-500, ומה שאתם אומרים - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אני אתן לך. אני אסביר. יש לנו משימה, והמשימה היא לחוקק חוקים. לפחות חלק מהערותיכם אינו נוגע לדבר החקיקה המוצע בפנינו. אני לפחות חושב שכדאי לחוקק ולגשת במהירות לחקיקה הנובעת מהמלצות ועדת שיפמן. אנחנו מדברים עכשיו על שינוי בחזקת הגיל הרך. זה בסדר, וגם השינוי הזה, הפשרה - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אתם מדברים על ביטול. יש רעיונות שונים. שם היא הזירה, וזה המקום בו לגשת אל השאלות האלה מיסודן. אנחנו עוסקים בניסיון לתקן את המצב במסגרת הקיימת.
משה שמעון
¶
- - מדובר פה בתפוח-אדמה לוהט, שאף אחד מהמשרדים לא רוצה לטפל בו, וכול אחד מגלגל אותו למשרד האחר ואומר "אנחנו רק מטפלים בשלנו, אתם תטפלו בשלכם, וביחד אנחנו נשתמש בגבר הזה, - -
משה שמעון
¶
- - שאנחנו מתעללים בו וזורקים אותו ממשרד למשרד, בחזקת חייב, עד שהוא מגיע לחרפת רעב ולחרפת נפש ולא יכול לחיות". כבוד היושב-הראש יודע גם יודע – בוא לא נהיה מנותקים מן העם, ובתוך עמנו אנחנו יושבים ויודעים שהמצב הכלכלי של רוב האוכלוסייה במדינת ישראל הוא שמאוד-מאוד קשה להתקיים כלכלית כשאתה בתא משפחתי כשיש שני מפרנסים. אז כשיש תא משפחתי שמתפרק, בוודאי ובוודאי שבאים כל מיני ארגונים כאלה ואחרים שטוענים לטובת הילד, וטובת הילד היא שתהיה לו יציבות, ובין השאר זו גם יציבות כלכלית. אבל יודע גם כבוד היושב-ראש, שמזונותיו של אדם קצובים באיזה שהוא מנעד שהוא לא חד-משמעי, ולפעמים, יש תהליכים: יום עסל, יום בסל, לפעמים הצלחתי בשוק ולפעמים – לא. החוק לא מאפשר לי גמישות בתפעול הריאלי המציאותי שאדם חי מחוץ לבית-המחוקקים. זה נורא נחמד שאנחנו יושבים פה ואנחנו אומרים: בואו נחוקק חוק. אבל כל החוקים האלה – תיקון החוק הוא בחזקת "הבה נתחכמה".
משה שמעון
¶
כבוד היושב-ראש, אומרים לך פה שבפועל בית-המשפט מקבל מסמכים משני עורכי-הדין, ונדרשים שני הצדדים להביא את תלושי המשכורת וכל הדברים האלה. על סמך זה, מתבסס בית-המשפט בחקירת היכולת שלו. לא בודקים באמת מה בפועל מתרחש בחייו של אדם. אף אחד לא עושה את זה באמת: לא מבחינה כלכלית ולא מבחינה רגשית.
משה שמעון
¶
בשעה שאדם מאבד את המשפחה שלו, ובא בית-המשפט וגם קורע ממנו את הילדים שלו ואומר לו "אתה חייב, ואתה תראה את הילדים שלך אולי במרכז קשר, אולי אנחנו נאשים אותך באלימות מדומה שזה הפך להיות שיטה בתוך הדבר הזה", כשהאדם הזה נחבט כשק חבטות ונזרק בשולי החברה, מואשם על לא עוול בכפו – כמו אישה שנאנסת ומפשיטים אותה ומוציאים אותה כמו דרייפוס לרחוב, וקבל עם ועדה מפשיטים אותו ומשפילים אדם. במקום הכי מושפל הזה, כשלוקחים אדם והופכים אותו להיות עני וחייב, מאשימים אותו באלימות, זורקים אותו לשפל של החברה, זורקים אותו לכלא ומחרימים ממנו את כל הרכוש שלו, בשעה כזאת אומרים לו: "מה, אתה מתחמק מתשלום. למה אתה לא בא לזון את ילדיך".
משה שמעון
¶
לכן, להצעה לסדר היום – אנחנו מדברים פה הצעה לתיקון העוול הזה שאנחנו חיים בו במלחמת המינים המועצמת על-ידי המדינה ועל-ידי שרשרת המזון שכולם בחזקת אשמים עד שלא תוכח חפותם – אנחנו דורשים להביא לוועדה הבאה נציגים של השופטים שמקבלים את ההחלטות על החייבים – על סמך מה הם מקבלים את ההחלטות שלהם ועד כמה באמת מתבצעת אצלם, בדלתיים הסגורות שלהם, חקירת יכולת אמיתית, עד כמה הם מכירים את האדם שהם פוסקים עליו ועד כמה הם באמת מכירים את המשפחה. ההיכרות היחידה שמתרחשת עם המשפחה היא עם עובדת סוציאלית לסדרי דין שבאה לבדוק את היכולת של האדם הראשוני והאם הוא אב ראוי או האם היא אם ראויה לילדיה, ולא את חקירת היכולת הכלכלית. אז אין חקירת יכולת כלכלית בפועל בשטח.
אנחנו ומבקשים ודורשים נתונים מלאים מההוצאה לפועל ובתי-המשפט עד כמה יעילה הגבייה שלהם בפועל. הם טוענים שהיא לא יעילה.
משה שמעון
¶
התיקים שבית-המשפט פוסק שהחייב הופך להיות חייב ונפסקים דמי מזונות – כמה מהם מגיעים בפועל להוצאה לפועל? כמה תיקים נפתחים מול כמה דיינים? נשאלת פה השאלה - - -
משה שמעון
¶
החבל המקשר בין בית-המשפט להוצאה לפועל – אם כל התיקים או רובם שנפסקים בבית-המשפט מגיעים, בסופו של דבר, להוצאה לפועל, סימן שבית-המשפט מוציא את הזוג בקונפליקט שנועד להגיע להוצאה לפועל. ואז, באים לתקן איזה שהוא חוק איך ניתן לגבות את הכסף בהוצאה לפועל, במקום לתקן את העוול שמלכתחילה נגרם בבית-המשפט.
משה שמעון
¶
אז, לא. אי-אפשר לטמון את הראש פה בחול, ואנחנו רק מטפלים בזווית הראייה הקטנה שלנו פה. זה הכול שרשרת. צריך להכליל את כולם לתוך חדר אחד.
גיא טייטלבאום-טל
¶
לפחות לכבוד ולזכר כל אלה שהתאבדו בגלל ההוצאה לפועל, לתת את המקום ואת הבמה הראויה.
משה שמעון
¶
כבוד היושב-ראש, משפט אחד לסיכום: אי-אפשר לקבל שום החלטה בעניין שרשרת המזון של הזוג המתגרש ללא הבטה על כל הסעיפים ועל כל ההיבטים. כל הטיפול המדיני חייב להיבדק מהיסוד; הטיפול המדיני בכול שרשרת האירועים – הרווחה, המשטרה, בתי-הסוהר, ההוצאה לפועל ובתי-המשפט – אם כבוד היושב-ראש לא יורה להביא נציגים מכול שרשרת המזון שנהנים מהפירות של הזוג המתגרש, ולא יגיעו לפה, לראות מה מניע את הגלגל של שרשרת המזון הזאת ולהעצמת המציאות הזאת שאנחנו נמצאים בה, אז לא נוכל להבין איך אפשר להיטיב עם הילד, כדי שיהיו לו הורים מיטיבים ומפרנסים.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
טוב. תודה.
הזכרתי את ועדת שיפמן ואת הרעיונות לשינוי בחזקת הגיל הרך. אולי אוסיף שעל-פי ידיעתי בתי-משפט לענייני משפחה בשנה-שנתיים ואולי בשלוש השנים האחרונות נוהגים בניגוד לעבר ולא ממתינים לחקיקה ומשתפים, על-פי היכולת של האישה, בדמי מזונות. יש כאן תזוזה. יש חידושים.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
- - ועדיין לא מתקנים, אבל אני מציע גם להסתכל על הצד הזה, וצריך להמשיך ולנסות לשפר את האיזון במידת האפשר.
אני מודה לכם. אם יש לכם הצעות, - -
גיא טייטלבאום-טל
¶
עוד פעם, המאסר מקיים רק את רשות בתי-הסוהר. זה לא הגיוני. אין לזה היגיון. אין לזה היגיון.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
הצעתי הצעה. אני לא רוצה להשלות אף אחד. במסגרת החקיקה המוצעת כאן, לא תהיה פתיחה של התמונה כולה. זה פשוט לא יקרה. אני אומר את זה, למרות שאני ממלא-מקום היושב-ראש ויושב פה במידה רבה של מקריות.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
יושב-ראש הוועדה הוא חבר הכנסת ניסן סלומינסקי. הוא היושב-ראש הקבוע. הוא בקיא והוא גם בעל השכלה משפטית. אני רק גיאולוג.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אני יושב רק שנתיים וחצי בוועדה הזאת. אני בערך יודע איך הדברים מתנהלים ואיך הם אמורים להתנהל. אחרת, לא נקדם כמעט שום דבר. תמיד יש תמונה יותר רחבה. אבל, בכל מקרה, רציתי להביא את זה לידיעתכם ולהבנתכם. לא נוכל – שום יושב-ראש לא יוכל לאפשר פתיחה של כל התמונה ולתקן את כל הפגמים בעולמנו. בסדר? תציעו.
היועץ המשפטי, בבקשה.
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
חלק מהדברים העקרוניים נדונים שם. המסגרת שלנו היא מסגרת מאוד תחומה בהצעת החוק הזאת.
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
אפילו ברמה התקנונית של תקנון הכנסת אי-אפשר להוסיף נושאים חדשים להצעת החוק, ולכן יש לנו מסגרת מאוד-מאוד ברורה.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אבל, תבדקו. יכול להיות שאתם באים הנה, מפני שהמסגרות האחרות לא מאפשרות לארגון שלכם לדבר 35 דקות.
משה שמעון
¶
בכול ועדה וועדה. בכול ועדה וועדה חייבים לראות את השלם שגדול מסך כל חלקיו. אחרת אנחנו פוגמים - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
בסופו של דבר, אנחנו מתבקשים על-ידי הממשלה לחוקק הצעת חוק מסוימת שמטרתה באמת מוגבלת, ומנסים – עושים כמיטב יכולתנו, קודם כל, על-פי מצוות הרופא, לא להזיק, ואחר כך, אם אפשר, גם להועיל.
רבותי, בבקשה, יש לנו עוד זמן.
יניב הרינג
¶
אני עורך-הדין יניב הרינג מטעם לשכת עורכי-הדין. אני חבר בפורום ההוצאה לפועל, הפורום הארצי, של לשכת עורכי-הדין. אנחנו גם שלחנו נייר עמדה בנושא. עקרונית, אנחנו לא מתנגדים להצעת החוק, אלא אנחנו מתנגדים לסעיף ספציפי שהושחל לתוך הצעת החוק הזאת. אנחנו כאן מהשעה 09:00 בבוקר, ואנחנו עוסקים בנושא של תיקון בנושא מזונות. בתוך הצעת החוק, שדנה בתיקונים בנושא מזונות – שהם, לטעמי האישי, תיקונים מבורכים – הכניסו את סעיף 6 להצעה הזאת שדן בכלל בתביעה על סכום קצוב בתיקים רגילים ולא בתיקי מזונות, ומנסים לתקן איזה שהוא סעיף, שהוא סעיף מאוד-מאוד משמעותי, גם לחייבים וגם לזוכים, במסגרת הצעה של חוק מזונות. ברמה הפרוצדורלית, אנחנו חושבים שזה לא ראוי. גם ברמה המהותית, להכניס סעיף – אני רואה שאף אחד גם לא דיבר על הסעיפים הספציפיים האלה כאן היום, כי הנושא שבאמת מעסיק את התיקון הזה הוא נושא המזונות. אני סבור שזה לא צריך להתבצע במסגרת תיקון 54.
אם אדוני מכיר את הסעיף, מדברים כאן על הגשה לביצוע של תביעה על סכום קצוב שלא תוגש אם חלפו יותר מתשעה חודשים מיום שנשלחה ההתראה לחייב.
בנוסף, מציעים לתקן את העובדה שתיק הוצאה לפועל ייפתח רק בחלוף 30 ימים מיום מסירת ההתראה הזאת חייב ולא מיום המשלוח.
זה אמנם נשמע משהו די פשוט, אבל יש כאן עניין רוחבי. בוועדה שלנו יושבים עשרות עורכי-דין מכול הארץ שמייצגים הן חייבים והן זוכים. תיקון של סעיף 81א1(ג) לחוק יביא בעצם למצב שעורכי-הדין ישקלו והזוכים עצמם ישקלו אם להגיע להסדרים עם החייבים בטרם פתיחת תיק הוצאה לפועל. התיקון הזה הולך לסרבל משמעותית. רוב תיקי ההוצאה לפועל שנפתחים היום הם תיקים מסוג תביעות על סכום קצוב. בעצם, אם יתקנו את זה שהזוכה צריך להגיע ולסרבל את ההליך שלו, הוא יעדיף ישר ללכת לפתוח תיק בהוצאה לפועל, ואני לא חושב שזו המהות ושלכאן אנחנו רוצים להגיע – גם לא רשות האכיפה והגבייה וגם לא המחוקק. ברגע שנשלח מכתב התראה לחייב, החייב יכול לפנות לעורך-דין, ובדרך-כלל, זה קורה, ולבקש ממנו להגיע לפריסה לפני שהוא מגיע, בעצם, להיות חייב בתיק הוצאה לפועל. התיקון המוצע של הסעיף הזה יביא למצב שאם עורך-הדין יגיע להסדר עם אותו חייב, ונניח שהחייב יעמוד בתשעה תשלומים ולאחר מכן יפסיק לשם, עורך-הדין יצטרך להטיל את כל הפרוצדורה מחדש ולהטיל הוצאות על הזוכה, שבסופו של יום מושתות על כתפי החייב, כי במסגרת בקשה לתביעה על סכום קצוב מכניסים גם את ההוצאות שהיו בטרם הגשת התביעה הזאת. בעצם, קורה שיש פה כפל מסירות, שבסופו של יום החייב יצטרך לשלם. זה יגיע למצב שלזוכים לא יהיה כדאי להגיע להסדרים לפני שהם פותחים תיקי הוצאה לחייבים, כי זה, בעצם, יסבך להם את הפרוצדורה.
מהפן הפרוצדורלי, אני אומר שהתיקון מאוד-מאוד עמום; לא מתייחסים להרבה מאוד דברים שעלולים להשפיע. זאת אומרת, לא מתייחסים למצב שהתביעה לא תוגש לאחר תשעה חודשים. רושמים כאן כאילו הזוכה בעצם מוותר על חובו. אני אומר שכשפותחים תיק הוצאה לפועל, החייב מקבל מסירה של האזהרה.
יניב הרינג
¶
בשונה משטרות, בתביעת סכום קצוב עורך-הדין והזוכה נדרשים לשלוח, והיום נדרשים גם להמציא לחייב, התראה בטרם הגשה של תביעה כזו ללשכה להוצאה לפועל, ובעצם גם היום החייב זוכה לקבל גם התראה במסירה אישית בטרם פותחים את התיק, כך שאם הוא רוצה להגיע להסדר הוא יכול לעשות זאת בטרם ייפתח לו התיק. בנוסף, כשנפתח התיק, אם הוא לא משלם – החייב מקבל גם אזהרה במסירה האישית שאומרת לו: "אם תוך 30 ימים לא תיגש לחקירת יכולת או לא תגיש בקשה לפריסת החוב לשיעורין וכו'", כלומר מסבירים לו את כל הזכויות שלו.
אני לא רואה סיבה, גם סיבה עניינית וגם סיבה מהותית ופרוצדורלית, לשנות את הסעיף הזה, ובטח שלא במסגרת הצעה לתיקון דיני מזונות.
אני הייתי שמח גם לקבל התייחסות. לא קיבלנו התייחסות בנושא הזה.
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
אולי אעיר כמה הערות. קודם כל, מבחינה פרוצדורלית, אין שום מניעה שבמסגרת הצעת חוק שעיקרה מטפל בנושא אחד יוכנסו גם תיקונים לסעיפים אחרים. זה דבר יום ביומו פה בכנסת. בהרבה מאוד הצעות חוק, גם אם יש להן נושא מרכזי, אגב הנושא המרכזי מתקנים עוד סעיפים בחוק. אין בזה שום פגם פרוצדורלי, ואין בזה שום בעיה. זה מבחינת העניין הפרוצדורלי.
לגבי הנוסח, אני מציע שתסתכלו בנוסח המעודכן, כי אתמול אחר-הצהריים הופץ נוסח מעודכן לקראת הדיון הזה, והנוסח שם טיפה שונה ויש קצת יותר הבהרה לגבי דברים מסוימים.
בגלל שבאמת עיקר הדיון הוא על נושא המזונות, אני מציע שאולי כשנגיע לסעיף הזה, נתעמק בו קצת יותר, כי זה באמת לא עיקר הנושא. כשנגיע לשם, אני מציע שנדבר על זה. אבל, אל"ף, אין פה פגם פרוצדורלי, ובי"ת, תסתכלו בנוסח המעודכן. אני מציע לאדוני היושב-ראש פשוט: כשנגיע לשם.
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
זה לא יעכב שום דבר. נסיים את הדיון בענייני המזונות, ונעבור לדיון בסעיף הזה, ומה שהוועדה תחליט – היא תחליט. אין סיבה לעשות פיצול תקנוני.
יניב הרינג
¶
אני סבור שבנושא הזה, אם דנים – זה נושא ספציפי שלא קשור בעניין המזונות – היה ראוי לתת - - -
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
נכון. אנחנו נסיים לדון בענייני המזון, ונדון בעניין הזה. נקדיש לזה את מלוא תשומת הלב. הוועדה תקדיש לזה את מלוא תשומת הלב ותיתן את דעתה על זה. זה לא יידון בחטף ולא כבדרך אגב.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
יכול להיות שהוא עוד יעודכן או ישתנה מעט לקראת הדיון הבא. הנוסחים מופיעים באתר המשוכלל של הוועדה שלנו.
ענת ליברמן
¶
מובהר בו שהזוכה לא מוחל על חובו אם הוא לא הצליח להמציא את ההתראה, והוא גם לא צריך לפנות לבית-המשפט, אלא הוא פשוט יכול להמציא התראה נוספת.
יניב הרינג
¶
אני לא קורא את זה כאן. הרי זה ברור שהזוכה לא מוחל על חובו כי הוא כפוף לחוב ההתיישנות ולענייני שיהוי.
ענת ליברמן
¶
התווסף סעיף קטן נוסף שמבהיר את זה, שאם הוא לא הספיק, שאם הוא לא פתח תיק הוצאה לפועל וחלפו תשעה חודשים, הוא יכול להמציא את ההתראה פעם נוספת.
יניב הרינג
¶
אני סבור שאם חוק ההתיישנות קובע שבע שנים להגשת תביעה והחייב קיבל מכתב התראה, הרי הגיונית החייב מודע לזה שאף אחד לא ויתר על החוב. אם הוא קיבל מכתב התראה – הוא קיבל מכתב התראה - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
כן, כן. בסדר. יהיו כאן עוד מצביעים.
חברת הכנסת ברקו, תודה שהצטרפת אלינו לסיוע של 100% למי שנוכח בדיון לפני שבאת, מבחינת חברי הכנסת.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אני באמת שמעתי את הכאב שהיה כאן מהאבות, ואולי באמת צריך לחשוב. אני חושבת שבמסגרת החוק הזה יהיה איזה שהוא מענה מסוים, אבל בשורה התחתונה צריך לראות איך הילדים זוכים לקבל את מה שמגיע להם. בסופו של דבר, מי מגדל אותם? מי משלם את התשלומים? מצד שני, גם אב קורס לא יכול לשאת בנטל. צריך ללכת בין הטיפות, ולא לוותר.
אדוני, הייתי מאוד שמחה, אם הייתי – כולנו – מקבלת באמת את הנתונים, כי היו כאן נתונים שהופרחו לאוויר שנראים על פניהם מאוד-מאוד מוזרים.
גיא טייטלבאום-טל
¶
אני מאשים את ההוצאה לפועל, ובעיקר את השופטים שלא עושים את הערכת היכולת, ואז, בעצם, אתם השומר, הש"ג, שתקבלו את כל - - -
ענת ברקו (הליכוד)
¶
רגע, סליחה. הבנתי. מה שאני מציעה הוא גם לקבל את הנתונים לגבי השיעורים שהוצגו כאן - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
הייתי רוצה לתקן מצב, גם לפני ששלושה אנשים או אחד מגיעים להתאבדות עקב המצב. כל זה צריך, כמובן, להיבדק. שלא נגיע לשם. אם יש מצב שהוא מסובך וראוי לתקנו, אז ככה אני מבין שזו מטרת הצעת החוק הזאת. היא לא פותרת את כל הבעיות, והיא לא אמורה ולא מתיימרת לפתור את כל הבעיות בתחום המאוד המסובך והרגיש, ולפעמים המאוד כואב, הזה של דיני המשפחה. אני אומר לכם באופן אישי, שכשאני קורא ושומע על משפחה שהאם והאב נפרדים, אני חש צביטה בלבי, ומלכתחילה זה כאוב. זה לא טוב. אבל זה קורה במספרים גדולים.
משה שמעון
¶
אולי כדאי לבדוק האם יש מי שיש לו אינטרס כלכלי להעצים את הסכסוך אצל בני הזוג? דווקא לתפוס אותו בשעת - - -?
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אני בדעתי, כי אני נתקל בזה בדרך כלל. אני אומר לך, באופן אישי, שנפשי ומוחי סולדים מרעיונות של קונספירציה, מרצח קנדי ועד מקרים - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
שמעת את דעתי. רעיונות של קונספירציה, הצעות כאלה, גורמות לי לדחייה מיד. אבל יש אנשים אחרים. בסדר.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
בסדר. חברים, אני חושב שעמדנו יפה בלוח-הזמנים. הישיבה הבאה היא בשעה 11:00 – ויש לנו 20 דקות – על הצעת חוק חשובה כשלעצמה של חברתנו, חברת הכנסת - - -
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
בסדר, אם זה לא מפר את מה שאמרנו קודם שלא יהיה כאן... אנחנו דנים בעקרונות, אבל אתם אומרים שאם יש לנו זמן נתחיל להקריא ונרוויח בזמן.
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
אני מציע שנקרא, בגלל שכל סעיף פה או חלק מהסעיפים פה מורכבים, ונסביר, וככל שיהיו הערות...
חברי הכנסת, יש לפניכם גם את הנוסח המתוקן, ויש גם נוסח משולב שכאן קצת יותר מקל לראות את הסעיף בכללו.
מרב זוהרי
¶
הצעת חוק ההוצאה לפועל – זה היה "(תיקון מס' 54)", ועכשיו, לדעתי, זה כבר "(תיקון מס' 55)".
מרב זוהרי
¶
אני לא יודעת מה יהיה עד שנגיע לשם.
תיקון סעיף 67
1.
בחוק ההוצאה פועל, התשכ"ז-1967 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 67, אחרי סעיף קטן (ב1) יבוא:
"(ב2) על אף הוראות סעיף קטן (ב1), לא יקיים רשם ההוצאה לפועל חקירת יכולת לחייב שהגיש בקשה למתן צו לתשלום בשיעורים של חוב עבר במזונות לפי סעיף 69ב1, אלא לאחר הזמנת הזוכה; הוזמן הזוכה לחקירת יכולת כאמור ולא התייצב או שהסכים לקיים את חקירת היכולת בהיעדרו, רשאי רשם ההוצאה לפועל לקיים את חקירת היכולת שלא בנוכחות הזוכה,- -
מרב זוהרי
¶
אני אסביר. בעצם, זה סעיף שנוסף לסעיף 67 שעוסק בחקירות יכולת, כשבעצם הוא רוצה להבטיח שתינתן הזדמנות לזוכה להגיע לדיון בחקירת יכולת של החייב או להעביר את ההערות שלה לדיון או לפחות להודיע שהיא לא רוצה להתייצב. בגלל החשיבות, בגלל שאנחנו מדברים פה על חוק מזונות ועל פריסה של חוב שהוא מהותי, אנחנו חושבים שנכון להבטיח שלפחות לזוכָה תהיה הזדמנות להשמיע את הדברים. בעצם, מה שקבענו זה שהזוכה תוכל להודיע שהיא לא רוצה להתייצב, תוכל להעביר את הדברים בכתב או לבקש לדחות כמובן את הדיון. אבל אם נשלחה הזמנה והזוכה לא הגיבה בשום צורה ולא היה שום רצון להגיע לדיון, יהיה אפשר לקיים את הדיון.
גיא טייטלבאום-טל
¶
השינוי לגבי הפריסה – שאלה מאוד עקרונית: הפריסה הזאת, שמדובר עליה, האם מדובר על חייבים שגם ככה משלמים שוטף או שזה כבר עבר, השוטף, וזה חוב עבר באמת כאילו?
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
חשוב אולי לחדד גם נקודה מבחינה מעשית, שזה דבר שביררנו לפני הדיון: במידה ובאמת חקירת היכולת מתבצעת ללא הנוכחות של הזוכה או הזוכָה והוא מקבל את החלטת הרשם, הזוכה או הזוכָה מקבלים את ההחלטה ביחד עם הפרוטוקול, כך שבעצם אם הזוכה או הזוכָה רואים מה נאמר בפרוטוקול הם יכולים לפנות חזרה לרשם ולהגיד "רגע. בעצם, מה נאמר בחקירת היכולת לא נכון, כי ככה, ככה וככה". זו נקודה מעשית. זו לא הערה לנוסח. זה פשוט כדי להשלים את התמונה.
ענת ליברמן
¶
במקרה הזה, חקירת היכולת לא שונה. השוני פה הוא רק שכתוב בחוק שאנחנו חייבים להזמין את הזוכָה ולאפשר לה, בעצם, להביא את עמדתה.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
יש הוראות כלליות של ההוצאה לפועל? איזה שהן הנחיות בעבודה? האם יש מסמך – לא בנוהג, בתורה שבעל-פה – פנימי, ולא בחקיקה, של ההוצאה לפועל שמנחה את הרשמים איך לפעול, האם אפשר לערער ולקבל ערעור כזה על מה שכתוב בפרוטוקול?
ענת ליברמן
¶
כל החלטה נשלחת ומדובררת לצדדים, והחלטה מדובררת עם הפרוטוקול שלפניה. זה המצב הנוהג. זה שנים כך.
משה שמעון
¶
יש לי שאלה קטנטונת: האם יש לרשם איזה שהוא עניין להתייחס לחייב כאדם ולבדוק מה המצב הנפשי והרגשי שלו אחרי שהוא נרמס על-ידי בית-המשפט? ואז, הוא יכול להיות במצב שאין לו מסוגלות להתפרנס, כי ברגע שהוא לא קם בבוקר ורוצה לעשות את מלאכתו – להביא את הכישרון שלו בשביל לפרנס את ילדיו מתוך רצון אמיתי פנימי אישי שלו, לבוא אליו כמערכת כבשן כזה שכופה עליו את הדבר הזה ומסרסת לו את הרצון החופשי מלכתחילה, להיות עם חופשי בארצנו, שהוא רוצה להביא את עצמו ולפרנס את ילדיו – ברגע שזה הופך להיות פסק דין ורדיפה על-ידי הממסד כדי לכפות עליו את זה, זה מוציא לו את החשק ורומס אותו נפשית. באותו רגע הוא לא מסוגל לפרנס.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
בסדר. אשאל ואולי אנסח מעט אחרת: האם הרשם, בעת שהוא קובע את פריסת החוב, רואה לנגד עיניו את כלל הנסיבות הקשורות לזוכָה ולחייב?
ענת ליברמן
¶
להפך, אמרתי שהרשם הוא מקצועי מאוד והוא מסתמך על החקירה של עצמו ושל עצמו בלבד. הוא מסתמך על מסמכים, על מידע שהוא קיבל מגורמים שונים שאליהם הוא פנה, על מידע שהתקבל כתוצאה מהזוכָה.
הרשמים הם גורמים שיפוטיים. אנחנו לא מנחים אותם כיצד להחליט. אני מניחה שיהיו רשמים שהקושי הנפשי של החייב, שגורם לו לא לעבוד ומשפיע על יכולתו הכלכלית, ישפיע עליהם יותר, לעומת רשמים אחרים שזה ישפיע עליהם פחות.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
לכן, ניסחתי את השאלה לגבי כלל הנסיבות. האם הוא רואה את כלל הנסיבות? אני חושב שזה ניסוח - - -
גיא טייטלבאום-טל
¶
הוא לא רואה את כלל הנסיבות, מהסיבה שבעצם הרשם – זו ההתמחות שלו – מצפה שבעוד שנה או שנתיים הוא יבוא ויהיה שופט בבית-המשפט לענייני משפחה. אז הוא ימשיך את אותו נוהל ואת אותה אג'נדה.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
הבעתי את דעתי. אני עכשיו יושב כאן. אני הבעתי את דעתי על תיאוריות קונספירציה.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
תשמיעו אותן, בבקשה, בפורום אחר. לי תיאוריות קונספירציות לא נראות ונדחות אצלי מלכתחילה.
מרב זוהרי
¶
אני רק אגיד שכמו שאמרנו אנחנו כל הזמן מחייבים את זה, רק שלגבי התוספת שביקשנו להוסיף זה נכון לכתוב שזה למעט אם שוכנע הרשם על סמך בקשת הזוכֶה כי יש לדחות את מועד הדיון ולא "למעט אם היא הגישה", כי המשמעות היא שכל פעם שהיא מגישה בעצם הוא מחויב לא לקיים את הדיון, והיא תוכל להגיש, בעצם, בקשה לדחות את הדיון, ואם הוא שוכנע שזה בנסיבות שהן מוצדקות הוא יוכל לדחות. בגלל שזה כן דיון חשוב וחשוב שיתקיים, - -
מרב זוהרי
¶
תיקון סעיף 69
2.
בסעיף 69 לחוק העיקרי, סעיף קטן (ה) – בטל.
אקרא את סעיף קטן (ה), שעוסק באמת בתשלום בשיעורים. אקרא קודם את סעיף קטן (ד) ואז את סעיף קטן (ה). סעיף קטן (ד) קובע: "נקבעו שיעורים בפסק הדין, יכול רשם ההוצאה לפועל, אם ראה הצדקה לכך, להפנות את בעלי הדין לבית המשפט כדי לבקש שינוי השיעורים שנקבעו.". סעיף קטן (ה) אומר: "הוראות סעיף קטן (ד) יחולו, בשינויים המחויבים, על מזונות שנפסקו בשל תקופה שקדמה למתן פסק הדין או על תשלומי מזונות שהצטברו בשל אי פירעון במועד, והכל מטעמים מיוחדים שיירשמו.". המשמעות היא, בעצם, שהסעיפים האלה קובעים היום שאם חייב מבקש לשנות את תשלומי המזונות ובעצם לקבוע שיעורים לתשלום המזונות על חוב עבר, צריך להפנות אותו לבית-המשפט. בגלל שאנחנו עושים עכשיו את הסמכות הזאת לרשמים, בעצם, צריך לבטל את הסעיף שמחייב אותם לפנות לבית-המשפט, ולכן הוסיפו את זה. הסמכות תינתן לרשם.
תיקון סעיף 69א
3.
בסעיף 69א לחוק העיקרי, האמור בו יסומן "(א)" ואחריו יבוא:
"(ב) הוראות סעיף קטן (א) לא יחולו על חוב מזונות, למעט חוב עבר הנובע ממזונות שגובה המוסד לביטוח לאומי לפי חוק מזונות."
ענת ליברמן
¶
זה אותו עניין שדיברנו עליו קודם על אותה טבלת מנהל של פריסת תשלומים שהיא אוטומטית כאילו. נכון להיום, כל חייב בהוצאה לפועל – כלומר, כל החייבים מקבלים את זה – אם החוב הוא עד 20,000 שקלים, אתה יכול לשלם את זה בתשלומים שקבועים שם בטבלה. אנחנו אומרים שהטבלה הזאת איננה חלה על חוב מזונות של אישה, אבל היא כן חלה על חוב מזונות של המוסד לביטוח לאומי. מה שביקשנו עכשיו להבהיר, ושמרב הוסיפה בנוסח, זה שהאפשרות לשלם בתשלומים היא כשמדובר ב-20,000 שקל שהם בחוב עבר, ואתה לא יכול לשלם על-פי טבלת המנהל את התשלומים העתידיים השוטפים. התשלומים העתידיים לא קשורים. רק אם נוצר חוב עבר, תוכל לשלם.
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
ענת, למה בעצם? אם חוב מזונות העבר הוא פחות מ-20,000 שקלים, ונניח שהוא 10,000, למה שבעצם טבלת המנהל לא תחול?
אלעזר שטרן (לשכה משפטית)
¶
לא. אני מדבר על חוב עבר. אני מדבר כרגע לא על חוב של המוסד, אלא על החוב של זוכָה פרטית.
ענת ליברמן
¶
אנחנו חשבנו שכשמדובר בחוב שהוא לזוכָה פרטית, אנחנו לא רוצים לגעת בו בלי שיקול דעת של רשם.
מרב זוהרי
¶
אבל, אני חושבת שההבדל הוא שכללי המנהל היום קובעים את הפריסה בלי קשר למצב הכלכלי, כשהזוכֶה יכול לבקש חקירת יכולת אם הוא חושב לגבי המצב הכלכלי. אבל, בעיקרון, אתה יכול לשלם אותם גם אם המצב הכלכלי שלך הוא על פניו מאפשר לך לשלם יותר.
מרב זוהרי
¶
במצב הזה, שאנחנו, בעצם, רוצים שיהיו תשלומים כמה שיותר גבוהים, נראה לי שנכון שזה יהיה לפי חקירת יכולת – לא?
מרב זוהרי
¶
תיקון סעיף 69ב'
4.
בסעיף 69ב לחוק העיקרי, האמור בו יסומן "(א)" ואחריו יבוא:
"(ב) הוראות סעיף קטן (א) לא יחולו לעניין צו לתשלום בשיעורים של חוב עבר במזונות לפי סעיף 69ב1."
סעיף 69ב קובע מתי חייב יכול להגיש בקשה לשנות צו תשלומים שנקבע לו. זה עוסק בכל חקירות היכולת ומתי הוא יכול לבקש לשנות אותו. בגלל שכאן אנחנו קובעים הסדר מיוחד מתי חייב יוכל לבקש שינוי של צו תשלומים במזונות, אנחנו לא רוצים שזה יחול עליו ההסדר הכללי אלא ההסדר הספציפי שקבענו, ולכן הוא מופרד מהסעיף הזה.
היו"ר זאב בנימין בגין
¶
אני מודה לכול המשתתפים על השתתפותם ועל הערותיהם.
אתם סוגרים. ביטוח לאומי, אתם סוגרים איתם את מה שדורש סגירה – בסדר? – - -