ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2017-12-10OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 873
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, ט"ז בכסלו התשע"ח (04 בדצמבר 2017), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 04/12/2017
חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 245), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר-היום
הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' [220]), התשע"ו–2016 - חלק מפיצול (למעט ס' 3 ו-4(ב))
מוזמנים
¶
משה אשר - מנהל רשות המיסים, משרד האוצר
מירי סביון
–
המשנה למנהל רשות המיסים, משרד האוצר
רולנד עם שלם - סמנכ"ל בכיר מקצועית, רשות המיסים, משרד האוצר
גיא גולדמן - ממונה חקיקה, רשות המיסים, משרד האוצר
אוריין לביא - ממונה חקיקה, לשכת עורכי-הדין
יוסי אלישע - פורום מיסים, לשכת עורכי הדין
ישי כהן - חבר ועדת המיסים, לשכת רואי החשבון בישראל
דוד דהאן
יו"ר הארגונים חברתיים בכנסת
רישום פרלמנטרי
¶
רונית יצחק
הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' [220]), התשע"ו–2016 - חלק מפיצול (למעט ס' 3 ו-4(ב))
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. אנחנו מתחילים בהצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' [220]), התשע"ח–2017, חברות בית, הכנה לקריאה שנייה ושלישית. עד לאן הגענו?
גיא גולדמן
¶
"תיקון סעיף 64א
בסעיף 64א לפקודה–
בסעיף קטן (א) –
ברישה -
אחרי "ייחשבו" יבוא "מיום התאגדותה";
במקום "בני משפחה סעיף 76(ד)(1) רואים אותם כאדם אחד" יבוא "קרובים לפי פסקאות (1)-(2), להגדרה "קרוב", בסעיף 88""
גיא גולדמן
¶
הפסקה הראשונה מופיעה בעצם בהצעה המקורית. נראה את החברה כחברה משפחתית מיום ההתאגדות שלה, ולא מיום שבו הוגשה הבקשה להיחשב לחברה משפחתית. זה עניין מינורי, יחסית.
יוסי אלישע
¶
הגענו להסכמות. יש לנו כמה הערות משמעותיות, אבל קטנות, עד הסעיף הנוכחי שאנחנו מקריאים עכשיו. יש לנו כמה הערות שהייתי שמח להציג אותם, הן לא גדולות, אבל הן משמעותיות, כי יש כמה לקונות.
יוסי אלישע
¶
זה משליך גם אולי על תיקונים מינוריים של מלל בהמשך, אבל אלו אותן נקודות שקצת חוזרות על עצמן. פשוט יש איזושהי לקונה שצריך להסדיר עם נושא של בעל מניות.
יוסי אלישע
¶
בסעיף 64(2) בעמוד שני. אין שום בעיה עם זה כמובן שלא יהיה זגזוג, זאת אומרת שאם היא באמת בחרה להיות תאגיד שקוף היא תמשיך להיות תאגיד שקוף, וככה זה יהיה מעכשיו וכל עוד היא תחזיק בחברת הבית. כי נוצרה סיטואציה שאגודה שיתופית כזאת, ביום שהיא כבר לא תחזיק בחברת הבית היא מחויבת לנצח. הסיבה שנותנים לאגודה שיתופית להיות במס הכנסה פעם שקופה ופעם לא שקופה בכלל מקורה בחוק החברות. עכשיו ברור לחלוטין שחברה כזאת, שבחרה להיות בעלים של חברת בית, היא כפופה למגבלות, אבל מה יהיה ביום שהיא לא תהיה, שנה אחרי? שנתיים אחרי? ארבע שנים אחרי?
יוסי אלישע
¶
מציעים שההגבלה הזאת תחול עד תום השנה שלאחר ההחזקה בחברת הבית. זאת אומרת, שנה אחרי היא חזרה לעולם החופשי, היא כבר לא מוגבלת מעתה ועד עולם.
רולנד עם שלם
¶
ובתנאי שאין זגזוג של אגודה שיתופית. כלומר, שהיא לא הופכת להיות שקופה, לא שקופה, שקופה, לא שקופה.
רולנד עם שלם
¶
אנחנו מתנגדים, כי זה פתח לתכנוני מס. היא מפסיקה להיות בעלת מניות בחברת בית, היא מפסיקה להיות שקופה, אחרי שנתיים חוזרת להיות בעלת מניות בחברת בית, עוד פעם הופכת להיות לא שקופה. כל העניין של הזגזוג - - -
רולנד עם שלם
¶
אבל בזכות חברת הבית החופש הזה הופך להיות – אני מוכר את חברת הבית, הופך להיות לא שקוף, אחרי זה קונה חברת בית, הופך להיות שוב שקוף.
יוסי אלישע
¶
הערה נוספת היא לעניין חברת בית שיכולה להיות גם חברת בית שרוכשת קרקע שתושלם הבנייה עליה עד לאחר חמש שנים. ואת זה אני אומר בקריאה שנייה ושלישית, רק אתה מבין את זה – אחת הבעיות שהחוק לא מסדיר היא מה קורה אם אין אפשרות לבנות על הקרקע. רכשת קרקע, אפילו שיש לך נכסים במיליארד שקל, קנית במיליון שקל קרקע, ואי-אפשר לבנות עליה כי הוועדה התכנונית החליטה לא לאפשר לך בנייה. אני צריך שיתאפשר פה מצב שימכרו אותה, בלי לפגוע במעמדה של החברה כחברת בית. המצב הזה לא אפשרי היום. זאת אומרת, אי-אפשר להיפטר מהנכס המכביד הזה. עם זה לא צריכה להיות בעיה.
רולנד עם שלם
¶
שוב, הרחבנו את האפשרות שחברת הבית תהיה בעלת קרקע שאין עליה עדיין בניין, ושהיא תבנה בתוך חמש שנים. עכשיו רוצים את האפשרות שהיא קנתה קרקע, אין בניין, והיא מוכרת את הקרקע.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, רגע, לאט לאט, שגם אני אבין. אין אפשרות לבנות, עברו חמש שנים, הוא רוצה לבנות - -
היו"ר משה גפני
¶
- - אין לו יכולת, לא בגלל הפעילות שלו, אין לו יכולת, זאת המציאות, הוא לא יכול לבנות.
רולנד עם שלם
¶
אם היא חברה שקונה קרקעות ומכל מיני סיבות מוכרת קרקעות, אז היא לא פה. היא חברה, הכול בסדר, אבל היא לא חברת בית.
רולנד עם שלם
¶
אנחנו יכולים להגיע למצב בו חברת הבית שלנו תקנה קרקעות, היא מנסה לבנות, לא מצליחה לבנות. אנחנו צריכים לבחון כל קרקע אם היא הצליחה מרצון, אובייקטיבית, לא - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אבל אתה מדבר על כל המעטפת, ואנחנו מדברים רק על אותו מגרש שהיא לא הצליחה לבנות בו אחרי חמש שנים. אז לא תיתן לו אפשרות למכור אותה? את המגרש?
גיא גולדמן
¶
בגלל זה הדיון הזה חוזר כל הזמן לעיכובי בנייה. הוא חוזר בחלק 2A, הוא חוזר בכל מקום, היינו שם. בניין מושלם תוך חמש שנים, נקודה. היינו שם.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אבל, חבר'ה, תקשיבו, קנה קרקע, רוצה לבנות, רוצה לעשות עסקים, הלך, יביא לכם הוכחות שלא עבר ברשות המקומית, שלא הצליח לקבל פרצלציה, שאין פיתוח. מה אתם רוצים?
יוסי אלישע
¶
תאר לך שזה 1% מהפעילות שלו. על ה-1% הזה כל הפעילות הולכת. יש פה איזה חוסר היגיון, תן לו אפשרות.
משה אשר
¶
א. אני לא חושב שזה נכון לגלות אותם פה פעם ראשונה, זה אחת. שתיים, תראו מאיפה אנחנו יוצאים, אנחנו יוצאים היום ממצב חוקי שאתה נותן את ההקלות, את ההטבות של חברת בית רק לחברה שיש לה בניינים גמורים ועובדים.
משה אשר
¶
רגע, תקשיב עד הסוף, מיקי. אמרנו, אוקיי, נרחיב את זה גם לבניינים בהקמה או לקרקע שאתה הולך לבנות עליה. אם אתה קונה קרקע ואתה יודע שיש לך 800,000 סימני שאלה, אל תקנה אותה בכלל, זה בכלל לא המגרש. אתה נמצא במקום שאתה מאוד מאוד ודאי ואתה הולך לעשות את זה. אחרי זה נבדוק מי עיכב, מי לא עיכב, אולי כדאי לי למכור את זה כקרקע כי שם אני אעשה אקזיט יותר טוב. להכניס את עולם התכנונים לדבר הזה? זה לא המגרש.
יוסי אלישע
¶
משה, זה לא נכון, עולם התכנונים אז היה עולם אחר. זה חוק מקביל, זה לא חוק שפותח את המערכה.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה לעזור רגע למשרד האוצר. יכולים להיות 17,000 מצבי ביניים, שכעבור שנה הוא קיבל אישור בוועדה המקומית וכעבור שלוש שנים בוועדה הארצית, ואז הוא בא עם 1,001 תירוצים ואומר: תראו, אני רציתי לבנות, אבל קיבלתי את האישורים באיחור. זאת אומרת, איפה שמים את הקו האדום?
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
בוא לא ניסחף, אבל אני מנסה להבהיר את המורכבות. שלא יירשם בפרוטוקול שאני עם משרד האוצר.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, זה לגופו של עניין. אנחנו רוצים להבהיר את זה. רבותי, תגיד עוד הערות, נחליט בסוף.
יוסי אלישע
¶
יש הערה נוספת שכן הייתה מוסכמת וזאת חברה בהקמה. חברה שמקימים אותה day one by, אין לה קרקע, צריך לגייס כסף לאט לאט ולקנות, וזה נמחק משום מה בהמשך, שישה חודשים זמן התארגנות, שזה סביר. בשלב הזה אין לה כלום. וזה משום מה היה ונמחק, אני חושב שזה מוסכם.
יוסי אלישע
¶
הקמת חברה, day one by אתה לא מייד חותם על הסכם. הקמת את החברה, אתה מתקשר בהסכמי רכישה, לוקח זמן עד שחותמים על הסכם, חודש-חודשיים-שלושה, בתקופה הזאת אתה לא חברת בית.
יוסי אלישע
¶
עמ' 3 סעיף 64(4). יש פה חישוב בעצם קטגורי רק לבעל מניות יחיד, אבל גם אתם יודעים שיכולה להיות חברה. זאת אומרת, זה צריך להיות שיעור המס של בעל המניות, ולא שיעור המס של בעל מניות יחיד. לעשות רווחים.
יוסי אלישע
¶
כן, נניח שיש חברה שמחזיקה חברת בית, אין בעיה, רואים את הרווחים כאילו חולקו, אבל אין מס על היחיד, יש מס חברות. נניח שזה לא שקוף עד הסוף.
ישי כהן
¶
כל הטרמינולוגיה היא טרמינולוגיה של שיעור מס של יחיד, גם בפתיח של מהם רווחים מחולקים כפטור, וגם בהפחתת התמורה. האלטרנטיבה הקיימת היא שגם בעל מניות יכול להיות חברה, ולכן צריך לאפשר את ההפחתה בתמורה ואת הדיבידנד הפטור, בין אם זה יחיד ובין אם זה חברה.
רולנד עם שלם
¶
אז בוא נבחין רגע. לגבי חברה, יש פה שני מישורים, המישור של (ב)(1), "רווחי חברת הבית שחויבו בשיעורי המס של יחיד לפי סעיף זה וחולקו" – על הסעיף הראשון - - -
רולנד עם שלם
¶
כן, בבקשה. אז לגבי המישור הראשון שמופיעה המילה "יחיד" ב-(ב)(1), שם מופיע יחיד, כי מבחינתנו אם זאת חברה ישראלית אז הדיבידנד פטור בין חברתי.
גיא גולדמן
¶
אנחנו צריכים לבחון את זה, יש פה את משרד המשפטים. אני מבין אותך. בדיון הבא נופיע עם תשובות.
היו"ר משה גפני
¶
נו, אז מה? צריך לפתור אותה עכשיו. מתי לפתור אותה? נדמה לי שאנחנו כבר בדיון רביעי, אי-אפשר לסחוב את זה יותר, צריך להחליט עכשיו. לקיים את הדיון עכשיו ולסיים.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
משה, יש לי רק שאלה פשוטה, לא עסקתי בחוק הזה, אבל אני שואל, מאחר שמופיע פה הקיבוץ השיתופי והמתחדש, האם זה מתאים למה שאושר לפני שנה? האם זה קשור או מתאים למשהו שאושר לפני שנה בנושא השינויים של הקיבוץ השיתופי והמתחדש?
רולנד עם שלם
¶
כן, מיסוי הקיבוצים שעבר בחקיקה שנה שעברה הוא ברמת הקיבוץ. עכשיו אנחנו מדברים על חברת בית, כאשר ייתכן מצב שבאותו קיבוץ הוא בעל מניות בחברת בית.
רולנד עם שלם
¶
לא קשור לעניין. אנחנו כרגע בחברת בית רוצים למנוע מצבים בהם יהיה זיגזג לכל בעלי המניות, שיכולים להפוך את עורם בין להיות שקופים לבין לא שקופים, ולכן אין קשר בין מיסוי הקיבוצים לבין מה שאנחנו מסדירים כרגע ברמת חברת הבית.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני לא רואה חשבון. אני מעביר את זה בעוד רבע שעה לרואה חשבון ירון רייכמן, שמשה אשר מכיר אותו. רק צריך להיזהר, לפעמים אנחנו מנסים לתקן טעויות של העבר, בואו לא נעשה טעויות לעתיד.
רולנד עם שלם
¶
אני אסביר את הסעיף. יש פה הגבלה בחוק למעמד של חברת בית של מקסימום 20 בעלי מניות. ההקלה היא שאם בקיבוץ יש 100 חברי קיבוץ הם ייחשבו כבעל מניות אחד.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
דקה, אני לא מדבר אליך. אני רק אומר לחברים הנכבדים שהושקע פה מאמץ של חודשים, ובדקה ה-99 גם הכנסת התרצתה והעבירה את זה, שלא יהיה מצב – אני לא מומחה כדי לתת תשובה, אני אעביר את זה בעוד חמש דקות.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש פעם נוספת, אני מתנצל שפעם נוספת, אבל כדי להרגיע את חברנו איתן ברושי, האם הסעיף הזה וההגדרה הזאת משנים, מזיקים? בבקשה, תשובה פורמלית.
גיא גולדמן
¶
"
בפסקה (1), בהגדרה "רווחים שחולקו מהכנסות החברה", במקום "בתוספת ההכנסה הפטורה ממס" יבוא "בתקופת ההטבה, בתוספת ההכנסה הפטורה ממס, בניכוי הפסדים שנוצרו בחברה בתקופת ההטבה";"
רולנד עם שלם
¶
זה תיקון מבהיר לסעיף 64א שמדבר על חברת משפחתית. הרי בהצעת חוק כרגע יש פה שני סעיפים: הסדרה של 64, חברת בית; ותיקונים מבהירים ל-64א. 64א שדן בחברה משפחתית על ההסדר של חברה שהיא שקופה לצורכי מס, וכל ההכנסה נזקפת לנישום המייצג. פה אנחנו מסדירים שהיות שחברה משפחתית צריכה להיות מיום ההקמה חברה משפחתית, אז כל ההכנסות שלה עולות לבעל המניות הנישום המייצג. ההבהרה פה היא שהרווחים שהיא יכולה למשוך לאחר מכן פטורים ממס, כי הם כבר מוסו, אז התחשיב הוא לרווחים שמוסו בניכוי הפסדים שנוצרו בחברה, אם היו כאלה.
גיא גולדמן
¶
הבהרות נוספות –
"
בפסקה (7) –
ברישה, אחרי "משפחתית" יבוא "או של חברה שהייתה חברה משפחתית";
בפסקת משנה (א)-
בהגדרה "רווחים", במקום "בתוספת ההכנסה הפטורה ממס" יבוא "בתקופת ההטבה, בתוספת ההכנסה הפטורה ממס, בניכוי הפסדים שנוצרו בחברה המשפחתית בתקופת ההטבה";
בהגדרה "רוכש", בסופה יבוא "או מי שהוקצו לו מניות על ידי חברה משפחתית""
כרגע זה מדבר רק על רכישת מניות.
רולנד עם שלם
¶
שוב, גם הבהרה פה לעניין הזכאות למעמד המיוחד, לא רק למי שקנה, אלא גם למי שהוקצו לו מניות בהנפקה בחברה משפחתית. זה תיקון מבהיר.
גיא גולדמן
¶
עסקת משנה (ג), עסקה אחת בעצם מופיעה במקור בחוק, והתוספת היא פסקה (2), שהיא בעקבות ההערה של לשכת רואה החשבון.
"
בפסקת משנה (ג), במקום האמור בה יבוא-
"(ג)
לעניין חישוב רווח ההון הריאלי, או השבח ריאלי, ייווסף לתמורה של מוכר המניה סכום בגובה ההפסדים שיוחסו לנישום בתקופת ההטבה; הוראה זו לא תחול אם הנישום שההפסדים יוחסו לו נפטר טרם מכירת המניה; לעניין זה, "הפסדים" – סכום השווה להכנסה החייבת שיוחסה למוכר המניה בניכוי הפסדים שיוחסו לו החל משנת 2014 ואילך, ובלבד שהוא סכום שלילי;
נוסף סכום בגובה הפסדים לתמורה, כאמור בפסקה (1), וההפסדים ניתנים לקיזוז לפי סעיף 28 או 92, לפי העניין, וטרם קוזזו על ידי הנישום עובר למועד מכירת המניה – רשאי המוכר לקזזם כנגד רווח ההון הריאלי או השבח הריאלי בשל מכירת המניה."
רולנד עם שלם
¶
אני אסביר. זה תיקון. גם אנחנו בהבהרה פה, שלא יהיה מצב של כפל מס או כפל הטבה. הרי הסעיף במקור קבע שאם ההפסד של החברה המשפחתית עלה לנישום המייצג, ועכשיו הנישום המייצג מוכר את המניות, אז אנחנו צריכים להגדיל את התמורה בגובה ההפסד. מנגד, אם ההפסד הזה שעלה לבעל המניות עדיין לא קוזז כנגד שום דבר, אנחנו מאפשרים פה לקזז את אותו הפסד שעלה אליו כנגד אותו רווחון ששנייה לפני כן הגדלנו אותו בגובה ההפסד שעלה, כדי למנוע את כפל ההטבה ואת כפל המס.
היו"ר משה גפני
¶
אם לא היה כתוב. אני מבין, בסדר, אני לא נגד שזה יהיה כתוב. אני שואל מה היה קורה אם זה לא היה כתוב.
יוסי אלישע
¶
יש פה בעיקר שאלת סיווג. השאלה שעולה כאן היא שאלת סיווג, כי המכירה היא מכירה הונית, ויכול להיות שההפסד עלה כהפסד פירותי, ואז הם לא מתקזזים אחד נגד השני. אז זאת הוראה מקילה ברעיון.
גיא גולדמן
¶
רק צריך להתייחס ל-(2), "במקום "הוראה זו" יבוא "פסקת משנה זו"", כי (1) הפך להיות פסקת משנה, שכתוב ב"הוראה זו לא תחול", זה צריך להיות פסקת משנה ב-(1), זה הכול. אפשר לעבור ל-(2) פה.
גיא גולדמן
¶
"
במקום סעיף קטן (ד) יבוא:
"(ד) הוראות חלק ה'2, למעט הוראות סעיפים 104, 104א, 104ב(א) עד (ג) ו-104ד עד 104ז, לא יחולו על חברה משפחתית.""
רולנד עם שלם
¶
הוראות של חלק ה'2, שינוי מבנה כל המיזוגים, הפיצולים. אנחנו לא מאפשרים לחברה משפחתית לעשות את כל השינויים, למעט הסעיפים שמפורשים כרגע.
יוסי אלישע
¶
יש שאלה רק מה קורה כשיש שתי חברות בית או שתי חברות משפחתיות, שכאילו יש פה חוסר צדק אולי לא לאפשר להן, כי אלה מוגבלים ולא יכולים לעשות מיזוג, אז זה לפתחם, כמו שאומרים.
גיא גולדמן
¶
עכשיו אנחנו מוסיפים סעיף נוסף, שהוא בעקבות ההערה של לשכת עורכי-הדין, נדמה לי.
"22א.
בסעיף 64א7ג(א), בפסקה (2), במקום "בין בעלי המניות בו תאגיד שקוף" יבוא "בין בעלי המניות בו תאגיד שקוף שיש באפשרותו לבחור את אופן המיסוי שלו למעט כל אחד מאלה:
חברה משפחתית כמשמעותה בסעיף 64א, ובלבד שהודיעה לפקיד השומה בתוך 30 ימים ממועד רכישת המניות על בקשתה כי ממועד תחילת שנת המס בה נרכשו המניות ואילך יחולו עליה הוראות סעיף 64א ולא תהיה רשאית לחזור בה מהודעתה;
אגודה שיתופית חקלאית כמשמעותה בסעיף 62, ובלבד שהודיעה בכתב למנהל בתוך 30 יום ממועד הקמת חברת הבית או רכישתה על אחד משני אלה ולא תהיה רשאית לחזור בה מהודעתה:
בחירתה כי דינה, מתחילת שנת המס בה ניתנה ההודעה ואילך, יהיה כדין שותפות;
בחירתה כי דינה, מתחילת שנת המס בה ניתנה ההודעה ואילך, לא יהיה כדין שותפות."
רולנד עם שלם
¶
קרן "ריט", שזה סעיף לא קשור לענייננו כרגע, לבקשתם, קרן "ריט" נכנס באיגוד מקרקעין. כרגע הסעיף לא מאפשר לבעלי המניות הנוספים באיגוד מקרקעין שהוא לא קרן "ריט", הם יהיו שקופים. לבקשת לשכת עורכי-הדין אפשרנו שבעלי מניות שותפים בקרן "ריט" יהיו שקופים, ובתנאי שהם יהיו שקופים לאורך כל הדרך. זו ההוספה של הסעיף כרגע ב-64א.
יוסי אלישע
¶
אני אסביר. יש היום המון קרקעות שמוחזקות על-ידי המושבים והקיבוצים, ובעצם אי-אפשר להתקשר, והם מוחזקים במסגרת של איגוד מקרקעין, ואין אפשרות במסגרת הוראות החוק הקיימות להתקשר עם קרן "ריט". קרן "ריט" מגיעה עם אפשריות גיוס כספים ועם מימון ועם אפשרות להוציא את העסקאות לפועל, ואין אפשרות להתקשר איתה, מפני שלקרן "ריט" אסור להחזיק איגוד מקרקעין עם בעל מניות אחר שהוא שקוף. אז אגודה שיתופית, קיבוץ, וכל אלה הם שקופים. לכן, אומרת רשות המיסים שאין בעיה שנוסיף אותם, ונאפשר לשכלל את זה. דרך אגב, זה נוגע לנושא העיקרי כי זה בדיוק אחזקה של מבנים. אין בעיה לאפשר את זה, ובלבד שאותו גוף למעלה לא יזגזג, לא כל יום יגיד אני שקוף, ואז המס עולה, או שאני לא שקוף, ואז המס נשאר.
יוסי אלישע
¶
הוא צריך להודיע בשנת הרכישה לפקיד השומה על הבחירה שלו שתלווה אותו בעצם מעתה והלאה. זאת אומרת, תבחר.
יוסי אלישע
¶
זה מתייחס להערה הראשונה שהייתה לי בכלל ביחס לנושא האחר. כול עוד הוא מחזיק את המניות זה ברור שהוא צריך להיות כך שנה אחרי, שנתיים-שלוש. זה צריך להיות ברור שכל עוד הוא נמצא שם הוא לא יכול לזגזג, והוא צריך להתנהג בדיוק כמו ה"ריט". אבל ברגע שמסתיימת התקופה, או שנה אחרי, אתה יודע, אתה לא יכול להגביל אגודה שיתופית לנצח, יש פה שאלות שצריך לשאול. זה מתקשר להערה הראשונה שאמרתם שתחזרו לזה בסוף דיון להכריע בה, זאת אותה נקודה, אנחנו חוזרים לזה.
היו"ר משה גפני
¶
ואני מברך אתכם על כך. אל תיקחו אותי כל כך ברצינות, בסדר, הנה, זה המקרה שיושבים עם לשכות ומתקדמים מהר. צריך להכריע בשאלה שם. הוראות מעבר, בבקשה.
גיא גולדמן
¶
"הוראות מעבר
חברת מעטים שחלו לגביה, ערב יום תחילתו של חוק זה (בסעיף זה – יום התחילה), לפי בקשתה, הוראות סעיף 64 לפקודה, כנוסחו ערב היום האמור (בסעיף זה – סעיף 64 הקודם), יראו אותה כחברת בית לפי סעיף 64 לפקודה, כנוסחו בסעיף 1 לחוק זה, גם אם לא מתקיימים בה התנאים להגדרה "חברת בית" שבסעיף 64 החדש."
זה אומר שכל מי שנחשב חברת בית לפי ההגדרות הישנות יראו אותו כחברת בית גם לאחר תחילת החוק.
רולנד עם שלם
¶
הסעיף החדש חל עליו, אבל המעמד שלו כחברת בית נבחן לפי המעמד שהיה לו אז בעת קבלתו בעבר.
ישי כהן
¶
העניין פה בהקשר של יום התחילה הוא שהחוק הזה באמת שוכב כבר הרבה זמן על השולחן, וכל שנה אנחנו מזיזים מ-2015 ל-2016, והחוק הזה דה-פקטו סביר שיעבור איפשהו במהלך 2018. אז לשנות בעצם את יום התחילה למהלך 2018, כך שאנשים שהיום נמצאים עם מצב חוקי קיים יוכלו להגיש בקשה ביחס ל-2017 ולהישאר עם הדין הישן.
ישי כהן
¶
כי הוא יודע שהמצב החוקי ב-2016 מאפשר להגיש עם הגשת הדוח. הגיש את הדוח של 2016 בלי לבקש להיות חברת בית, או כי הוא לא רוצה או כי הוא לא זכאי, וב-2017 הוא מקיים את התנאים. צריך לאפשר את המצב הזה.
רולנד עם שלם
¶
יש פה כמה נקודות. נקודה ראשונה, מי שחברת בית היום לפי הדין הישן, וכביכול לא עומדת בתנאי ההגדרה של חברת בית בדין החדש, אנחנו לא פוגעים במעמדה, היא תישאר חברת בית. יחולו עליה ההוראות של הדין החדש לגבי היישום של הסעיף, לא לגבי המעמד.
דבר נוסף. אנחנו באמצע הקריאה של הוראות המעבר, עוד לא סיימנו לקרוא את הכול, ואז כשתהיה לנו תמונה מלאה נוכל להבין מה ההערה.
גיא גולדמן
¶
"
חברת מעטים שחלו לגביה, בשנת 2016, הוראות סעיף 64 הקודם, אך לא הגישה בקשה לפקיד השומה לפי הסעיף האמור, יראו אותה כחברת בית לפי סעיף 64 החדש, גם אם לא מתקיימים בה התנאים להגדרה "חברת בית" שבסעיף זה, ובלבד שהגישה בקשה לכך לפקיד השומה בתוך 90 ימים מיום התחילה.
חברת מעטים שהתאגדה בשנת המס 2017 וערב יום התחילה התקיימו בה התנאים שבסעיף 64 הקודם אך לא הגישה בקשה לפקיד השומה לפי הסעיף האמור, יראו אותה מיום התאגדותה כחברת בית לפי סעיף 64 החדש גם אם לא מתקיימים בה התנאים להגדרה "חברת בית" שבסעיף 64 החדש, ובלבד שהגישה בקשה לכך לפקיד השומה בתוך 90 ימים מיום התחילה.
על אף הוראות פסקה (7) להגדרה "חברת בית" שבסעיף 64 החדש, חברה שהתאגדה לפני יום התחילה רשאית להגיש בקשה כאמור באותה פסקה בתוך שלושה חודשים מיום התחילה, ויחולו הוראות אלה:
יראו את החברה כחברת בית החל בשנת המס 2017;
יראו את כל העודפים, שאילו היו מחולקים כדיבידנד היו חייבים במס לפי סעיף 125ב לפקודה, שנצברו בחברה עד יום ב' בטבת התשע"ז (31 בדצמבר 2016) (בסעיף קטן זה – יום הסיום), כאילו חולקו כדיבידנד לבעלי המניות; הוראת פסקה זו תחול רק אם אחד או יותר מבעלי המניות ביום הסיום היה יחיד או תאגיד שקוף כהגדרתו בסעיף 64 החדש (בסעיף קטן זה – תאגיד שקוף);
לעניין זה "עודפים" - רווחי החברה לרבות רווחים שהוונו.
מכרה חברת הבית נכסים, לרבות זכות במקרקעין כהגדרתה בחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג–1963 (בפסקה זו – חוק מיסוי מקרקעין), שהיו בבעלותה ביום הסיום, יחויב בעל מניות שהוא יחיד או תאגיד שקוף, במס בשיעור כמפורט להלן:
על רווח ההון הריאלי או השבח הריאלי, לפי העניין, כשהוא מוכפל ביחס שבין התקופה שמיום הרכישה עד יום הסיום לבין התקופה שמיום הרכישה עד יום המכירה (בפסקה זו – רווח הון ריאלי עד יום הסיום או שבח ריאלי עד יום הסיום, בהתאמה) – מס בשיעור הגבוה ביותר הקבוע בסעיף 121 לפקודה;
על ההפרש שבין רווח ההון הריאלי לבין רווח ההון הריאלי עד יום הסיום, או ההפרש שבין השבח הריאלי לבין השבח הריאלי עד יום הסיום – מס בשיעור הקבוע בסעיף 91(ב)(1) או (2) לפקודה, או מס בשיעור הקבוע בסעיף 48א(ב)(1) או (1א) לחוק מיסוי מקרקעין, לפי העניין.
על אף האמור בסעיף קטן (ד) שבסעיף 64 החדש, רשאית חברת בית להודיע לפקיד השומה, בתוך 30 ימים מיום התחילה, שהיא חוזרת בה מבקשתה להיחשב חברת בית; הודיעה כאמור, יראו אותה כאילו חדלה להיות חברת בית מתחילת שנת המס 2017.
הפסדים שנצברו לחברה שהייתה לחברת בית לפי הוראות סעיף זה, בתקופה שהכנסתה לא חושבה לפי סעיף 64 הישן, לא יותרו בקיזוז כנגד הכנסתם של בעלי מניותיה."
רולנד עם שלם
¶
נעשה סדר בבלגן בהוראות המעבר. כמה מישורים. מישור ראשון, לגבי חברות בית קיימות לפי הדין הישן. הוראות המעבר קובעות שאנחנו לא פוגעים במעמדן גם אם לפי הסעיף החדש הן לא עומדות בהגדרה של חברת בית, הן שומרות על המעמד של חברת בית, כי הן היו כאלה בעבר. אבל יחול הדין החדש לגבי החישוב של ההכנסה וכו' וכו'.
היו"ר משה גפני
¶
יש לי חברת בית, עכשיו, מה זה לא עומד בתנאים? לא עומד בתנאים אז לא עומד בתנאים. לא הבנתי מה שאתה אומר.
רולנד עם שלם
¶
לא. המעמד של חברת בית, הרי הסעיף הישן הגדיר חברת בית באופן מאוד מאוד פשוט, לא היו שם הגדרות מאוד מפורטות. כרגע יש הוראות מפורטות שייתכן מצב בו אותה חברת בית ותיקה, אם ניכנס אליה - - -
רולנד עם שלם
¶
מאבדת את מעמדה. הסעיף קובע הוראות מעבר, זאת אומרת, היא לא תאבד את מעמדה בעקבות הדין החדש, זה אחד, זאת הקלה. היא תשמור על מעמדה. אבל הדין החדש לגבי חישוב ההכנסה החייבת, וכל המנגנונים, חל עליה החל מיום התחילה ואילך, שאלו הבהרות לגבי איך מחשבים את המס.
היו"ר משה גפני
¶
מה שאתה אומר זה ככה, אם אני על-פי החוק החדש אמור לאבד את מעמדי כחברת בית, אני לא מאבד מכיוון שקודם הייתי לפי הדין הישן, אלא שאז אני אהיה חייב, כמו שהייתי חייב קודם.
רולנד עם שלם
¶
הכללים החדשים ביחס לכללים הישנים לגבי החישוב הם כללים מבחינתנו שמבהירים את המצב. החישוב הוא אותו חישוב. כלומר, הרעיון נשמר, השקיפות.
היו"ר משה גפני
¶
זאת אומרת שזאת הקלה. זה אומר שאם הייתי קודם לפי הכללים הישנים, אפילו שלפי הכלל החדש או הכללים החדשים אני כבר לא יכול להיות חברת בית, אני שומר על מעמדי.
רולנד עם שלם
¶
נכון, זה פן אחד, לגבי חברות הבית הישנות. לגבי חברות טריות שהתאגדו, הרי אמרנו שהחוק החדש קובע שהבקשה למעמד לחברת בית אמור להיות מוגש תוך שלושה חודשים מיום ההתאגדות של החברה. לכל חברה יש שלושה חודשים מיום ההתאגדות כדי לבקש מעמד של חברת בית. יש כאלה שהתאגדו לאחרונה ולא ידעו על הסעיף החדש, נותנים להם את האפשרות עוד שלושה חודשים מיום התחילה לבקש להפוך להיות חברת בית. שוב, החברות החדשות שהוקמו התאגדו לאחרונה, אם הן היו יודעות שיש להן שלושה חודשים לבקש את המעמד היו פונות. לא ידעו על המעמד הזה, עכשיו נותנים להם את הגרייס לבקש להיות חברת בית שלושה חודשים מיום התחילה של החוק. זה לגבי החברות החדשות שהתאגדו לאחרונה.
משה אשר
¶
זאת הודעה בעיתונים כלכליים שמי שמעוניין, אני חושב שגם בלשכות המקצועיות, יש להן הפצה לרואה חשבון וליועצי מס, יוכלו להפיץ גם להן.
יוסי אלישע
¶
ובכל מקום שיש 2016 צריך להיות 2017, ו-2017 צריך להיות 2018. זה פשוט בגלל שזה נמשך, ולא תיקנו את התאריכים.
ישי כהן
¶
זה כל מה שביקשנו ביחס להוראה הזאת. כל מקום שכתוב 2017 יהיה כתוב 2018, כל מקום שכתוב 2016 יהיה כתוב 2017.
רולנד עם שלם
¶
"
(ב) חברת מעטים שחלו לגביה, בשנת 2016, הוראות סעיף 64 הקודם".
איך אני יודע שחלו עליה? בדוח מס שהיא הגישה לשנת 2016 שהוגש כנראה ב-2017, שם היא אמרה" שלום, אני חברת בית ב-2016.
רולנד עם שלם
¶
אבל בפרקטיקה אני יכול בדיעבד לבקש מעמד של חברת בית. היות ש-2017 עוד לא הסתיימה ודוחות 2017 עוד לא הוגשו – עד שהחוק הזה יעבור כנראה שדוחות 2017 לא יוגשו – אז אנחנו מדברים פה על סעיף של חברה שביקשה להיות לפי 64 קודם, כשהיא עוד לא ביקשה. היא עוד לא ביקשה כי היא עוד לא הגישה דוח של 2017.
יוסי אלישע
¶
רגע, ישי. כל התיקון הזה, המהות שלו זה לבטל את הבדיעבד. זאת אומרת שפה התאגדת, אתה מודיע מראש מה אתה רוצה לעשות.
יוסי אלישע
¶
אבל היום אנשים לא רוצים בדיעבד, רוצים היום להודיע שהם חברת בית, לא רוצים לחכות לשנה הבאה. היום אני רוצה להודיע.
יוסי אלישע
¶
מגיש אותו שנה הבאה, אבל היום מותר לי להודיע. למה אני צריך לעשות בדיעבד אחרי שאני בוחן את השנה? זה מה שהוא רוצה, הוא רוצה גם שאני אודיע לפני, אז אני מודיע היום. אז עכשיו מי שיודיע היום זה לא חל עליו? אז זה רטרואקטיבי. מה, החוק יחול בעוד חודשיים, למה אני היום לא יכול להודיע? החוק מאפשר לי להודיע היום.
רולנד עם שלם
¶
שהוא רוצה להיות היום חברת בית. אנחנו אומרים בסעיף הזה, היות שהמעמד של שקוף עם היסטוריה של דו-שלבי, בלגן, תכנוני מס, לוקחים את העודפים לשעבר ומעלים אותם למעלה, זה מעמד שאנחנו נועלים בו. אנחנו אומרים: אתה רוצה להיות כזה? זאת חלופה 3(ד), שאומרת: אין בעיה - - -
רולנד עם שלם
¶
אתה לא היית חברת בית, אתה רוצה לפני הכניסה של החוק החדש לתפוס את הקרון האחרון ולהיות חברת בית.
רולנד עם שלם
¶
אין בעיה. בבקשה, על כל ההיסטוריה שלך, על כל העודפים שלך שהיו בעולם דו-שלבי, כי החברה לא הייתה שקופה, נא להסדיר את המס הדו-שלבי בדומה למה שעשינו בזמנו בחברה משפחתית. כלומר, אנחנו רוצים לתת מעמד של חברת בית לאלה שלא היו בית. אלו שהיו חברת בית פתרנו, הם יישארו חברת בית. אלה שלא היו חברת בית - - -
רולנד עם שלם
¶
החדשים, אין בעיה, חדש, תבקש, תקבל חברת בית, אין בעיה. לגבי חברות ותיקות עם היסטוריה, שהן לא היו חברות בית, אנחנו מאפשרים.
ישי כהן
¶
הבעיה עם ההוראה הזאת שהיא לא ישימה, כי אף אחד לא יכנס להוראה כזאת. תזכרו, מדובר על חברות נדל"ן שהעודפים שלהם מממנים נדל"ן. מה שכתוב בסעיף הזה דה-פקטו זה שאם יש חברה עם 100 - - -
היו"ר משה גפני
¶
רגע, אפשר למצוא פתרון לבעיה הזאת? למצוא פתרון. זה שאתם אומרים ש-2016, בסדר, שם יש את הכול מושלם. הוא רוצה להתחיל עכשיו. הוא ישן, אבל הוא רוצה להתחיל להיות חברת בית. אחרי שמתקבל החוק הזה הוא מבקש להיות חברת בית.
שגית אפיק
¶
לעשות פה את התחילה, להחיל ל-1 בינואר 2018 ולהחיל על 2017 מה שהחלת על 2016. זאת אומרת, מה שהחלת ב-(ב) להחיל גם על 2017, אבל החוק יתחיל רק מ-2018.
היו"ר משה גפני
¶
רולנד, ההצעה הזאת של שגית היא הצעה טובה. החוק יתחיל מ-1 בינואר 2018, ועל 2017 יחול כמו על 2016.
היו"ר משה גפני
¶
בוא נסיים קודם. גיא, אתה בזמן האחרון צריך להתייעץ הרבה מדי, מה אכפת לך להתייעץ איתי?
היו"ר משה גפני
¶
יש בעיה. הבעיה העיקרית שאני רואה זאת הבעיה שהם העלו, וזה קורה כבר פעמיים. אתה רוצה להגיד, אלישע?
יוסי אלישע
¶
הנושא של ההתחייבות מכאן ולצמיתות של מי שהפך להיות חברת בית. מי שחברת בית, אני מתייחס עכשיו לסעיף 64(2), זה מופיע גם בנושא של התיקון.
יוסי אלישע
¶
כן. לפי הסעיף אין באפשרות חברת הבית שמי מבעלי מניותיה יהיה תאגיד שקוף או תאגיד שיכול לבחור את אופן המיסוי שלו, זה בסדר, זה נכון. עכשיו, תאר לך שהוא החזיק את זה שנה אחת - - -
היו"ר משה גפני
¶
טוענת רשות המיסים טענה שמתקבלת על הדעת, היא טוענת שאז יכול לבוא מישהו שהוא איננו אדם ישר, הוא יכול לזגזג. הוא יכול לבוא ולהגיד אני עכשיו חברת בית, והוא מחליט אחרי תקופה מסוימת שהוא מפסיק, אז אתה נותן לו שנה לפי ההצעה שלכם, ואז הוא מפסיק להיות חברת בית.
יוסי אלישע
¶
אנחנו לא מדברים על כל בעל מניות, יש פה רק אגודה שיתופית במסגרת בעלי המניות, ורק לה יש את סעיף 354 לחוק החברות, שמאפשר לה מאגודה שיתופית להפוך להיות חברה. אז אי-אפשר להגיד להם אל תעשו את זה.
היו"ר משה גפני
¶
רולנד, תשובה. אם יש לך פשרה, זה הכי טוב. אם לא, אז תענה תשובה. אבל פשרה זה הדבר הכי טוב.
היו"ר משה גפני
¶
הוא מציע שנתיים. אחרי שנתיים. פעם אחת הוא רק יוכל לעשות את זה, הוא לא יוכל פעם נוספת, ואז יורד הזגזוג. הוא יוצא וזהו.
רולנד עם שלם
¶
עיקרון העל של ההסדרה של סעיף 64 זה מניעת הזגזוג, זה לגבי חברת הבית עצמה, אין זגזוג יותר.
רולנד עם שלם
¶
לגבי בעלי המניות, אמרנו: רגע, בעלי המניות יכולים לזגזג, נעלנו גם את זה. באו ואמרו: תיתנו לנו אפשרות שבעל מניות שהוא שקוף יבטיח, הוא יתחייב לא לזגזג. ואז למרות שהוא בעל מניות שקוף נכניס אותו כאפשרי בקונסטלציה. אמרנו בסדר. עכשיו אומרים לנו: רגע, אבל הוא מבטיח לא לזגזג כל עוד הוא בעל מניה בחברת בית. ברגע שהוא לא בעל מניה בחברת בית הוא יוכל לחזור למה שהוא רוצה. אם נאפשר את הדבר הזה, את הבקשה, מה יהיה לנו? יהיה לנו בעל מניה שכרגע אסור לו לזגזג כי הוא בעל מניה בחברת בית, והוא ימכור את חברת הבית. עכשיו הוא יכול להחליף מעמד, אחרי כמה שנים לקנות.
רולנד עם שלם
¶
אתה חברת בית, אז במקרה קנית קרקע לבנייה, בסדר. אבל אם אתה אפילו יזם תכנוני וכו', אתה לא פה, אתה בורח - - -
רולנד עם שלם
¶
כן. לגבי חברות שלא היו חברות בית בעבר ולראשונה רוצות להיות ב-2017 חברת בית, הזדמנות אחרונה מה שנקרא, תוך שלושה חודשים מיום התחילה הן יצטרכו להודיע, אבל המעמד שלהן לגבי ההגדרה של חברת בית, לפי הדין החדש, לא לפי הדין הישן.
רולנד עם שלם
¶
- - והיא לא חדשה והיא לא הייתה חברת בית, היא תוכל להיות חברת בית בדקה ה-90 לפי ההגדרה החדשה.
רולנד עם שלם
¶
היא תודיע החל מה-1 בינואר 2018. יש לה 90 יום להגיד: אני עומדת בתנאי החוק החדש, ואני מבקשת להיות מ-2017 חברת בית.
היו"ר משה גפני
¶
אני עושה הפסקה עשר דקות לפני שאנחנו מצביעים. יוסי, תקשיב לי, אני עושה הפסקה עשר דקות. אני מבקש שתשבו על הנוסחים ותראו שאתם מגיעים להסכמה, ועוד עשר דקות נצביע, בסדר?
היו"ר משה גפני
¶
לפי השעון הזה. אתה רואה, אני חסר סבלנות, אני רוצה לסיים את החוק. אני רואה איך משה אשר מסתכל עלי, אני רוצה לסיים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
משה, תשבו איתם רגע על הקרקע הזו שחמש שנים לא הצליחו לקנות או למכור, תמצאו פתרון. אתם אנשים חכמים, אני כל הזמן אומר את זה, משה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את הישיבה. חשבתי שנגמור את זה בשעה, לא בשעה וחצי. אם הגעתם להסכמות, בבקשה לומר לנו מה ההסכמות. בבקשה, חוץ מכל מה שדיברנו קודם.
גיא גולדמן
¶
אתה יכול להפנות אותנו, אייל, זה בפסקה (3) בהגדרה של חברת בית –
"
החברה עוסקת רק בהחזקה, במישרין, או בעקיפין, כאמור בפסקה (4)(ב)-(ג), של בניינים או קרקע אשר הושלמה בניית בניין עליה בתוך חמש שנים ממועד תחילת החזקת החברה בקרקע."
ההצעה היא לאפשר למנהל להאריך מטעמים מיוחדים את התקופה לשבע שנים.
גיא גולדמן
¶
לתת חצי שנה התארגנות לחברת הבית עם התאגדותה, כך שהתנאים בסעיף (4)(א) יחולו – בעצם נבחן את זה בחלוף חצי שנה מיום ההתאגדות.
גיא גולדמן
¶
כן, (4) –
"
בניינים או קרקעות כאמור בפסקה (3), או מזומנים המשמשים אותה"
את כל התנאי הזה נבחן חצי שנה לאחר יום ההתאגדות.
רולנד עם שלם
¶
לגבי הוראות מעבר. חברה ותיקה שלא הייתה חברת בית והיא רוצה לראשונה להיות חברת בית ב-2017.
רולנד עם שלם
¶
בגין 2017, היא תודיע תוך 30 יום מיום תחולת החוק, 1 בינואר 2018, שהיא רוצה להיחשב כחברת בית ב-2017, ובתנאי שהיא הודיעה תוך 30 יום ועומדת בתנאי סעיף 64 החדש.
גיא גולדמן
¶
אני חושב שהיה נכון לבחון את הנוסח לצד הסעיפים בהוראות המעבר שכרגע מופיעים, שהולכים להצביע עליהם. לא נותנים זמן להתארגן עם זה, צריך לקחת בחשבון שיכולות להיות מחלוקות בנוסחות.
שגית אפיק
¶
אם יהיו מחלוקות בנוסחות נחזור לכאן. אנחנו אחראים כרגע על הנוסח, נעשה את זה מולך. אם תהיה בעיה - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא יהיו בעיות עם הנוסח. שגית, לא צריך לחזור לפה. הבהרנו כולנו אחד על אחד את הנושאים האלה.
רולנד עם שלם
¶
הצענו שאם אותה אגודה שיתופית שהיא כרגע נמנעת מלזגזג, אם היא מוכרת חברת בית היא יכולה לשנות מעמדה, אבל היא כבר לא תוכל להיחשב כבעלת מניות בחברת בית.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מדברים על הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' [220]), התשע"ח–2017, לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד הצעת החוק עם כל השינויים שנעשו? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' [220]), התשע"ו–2016, נתקבלה.
היו"ר משה גפני
¶
הצעת החוק אושרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית. ועכשיו תשבח ותברך גם בשמנו, מיקי לוי, בבקשה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
בשם ועדת הכספים, אני מאחל לך הרבה הצלחה, וגם לך הרבה הצלחה. יש שינוי, במקום מירי באה מישהי מכפר סבא.
היו"ר משה גפני
¶
אתה יכול להסביר לוועדה מה המשמעות של העניין שכל משרד האוצר עכשיו מתחלף? זה טוב בשבילנו? איפה זה עומד? אתה לא יודע.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
גפני, ב"פגוש את העיתונות" הסברת שאין לך קואליציה עם יש עתיד, אז מה אתה בונה איתו את הממשלה עכשיו?
היו"ר משה גפני
¶
על כל פנים, אני מאחל לכם הצלחה בתפקידים החדשים, גם של מירי וגם של רולנד. אני מצטרף לברכות. תודה רבה לכם. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:33.