ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2017-12-13OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 122
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום שלישי, י"ז בכסלו התשע"ח (05 בדצמבר 2017), שעה 11:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 05/12/2017
נהלים ואגרות בפעילות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים - מעקב
פרוטוקול
נהלים ואגרות בפעילות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים - במסגרת ציון יום זכויות האדם הבינלאומי
רבקה לפינר - ממלאת מקום הממונה על התקציבים, משרד האוצר
שרה ונסו - מרכזת ועדת האגרות, משרד האוצר
מוטי אור ציון - מנהל אדמיניסטרטיבי, מרב"ד - מכון רפואי לבטיחות בדרכים, משרד הבריאות
מורן אופיר - אגף תכנון תקצוב ותמחור, משרד הבריאות
אפי רוזן - מנהל אגף הרישוי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
ד"ר אשר אלחיאני - יו"ר ועדת ערר, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
רובי אלבראנס - מנהלת ועדת ערר, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
ברוני חירמן - מנהלת תחום כלכלה תחבורה והון אנושי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אריה קינג - חבר מועצת עירית ירושלים
עו"ד רוני פלי - האגודה לזכויות האזרח
עו"ד משכית בנדל - ראש תחום רווחה וקיום בכבוד, האגודה לזכויות האזרח
שמרית טוייג - מתמחה במחלקה המשפטית, האגודה לזכויות האזרח
ארז וול - מתמחה, האגודה לזכויות האזרח
ר.ל., חבר תרגומים
נהלים ואגרות בפעילות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים - במסגרת ציון יום זכויות האדם הבינלאומי
צהריים טובים, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה לפניות הציבור בנושא נהלים ואגרות בפעילות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, במסגרת יום זכויות האדם הבינלאומי. בדיון הזה אנחנו לא נדון בהיבטים המקצועיים הרפואיים או בהחלטות המקצועיות הרפואיות של רופאי המרב"ד, אלא בנושאים המנהליים, העיכובים והאגרות וכל הבעיות שעולות מפניות הציבור לגבי המרב"ד, שזה ראשי תיבות של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
אני רוצה לומר שהיה פה קודם דיון קשה מאוד על התחבורה ציבורית, זה לא הדיון הראשון ולא האחרון. מכל הדיונים, גם באשדוד, בירושלים, בתל אביב, בכל מקום שאנחנו מדברים בו על תחבורה ציבורית, החברות טוענות דבר אחד, "אין לנו נהגים", חסרים 2,500 נהגים. מישהו העלה פה קודם את הטענה שאם תהיה מלחמה לא יהיה מי שיסיע את האנשים לחזית, ועוד לא דיבר מילה על נהגי משאיות שלא יהיו לאספקת חומרים, אפילו מזון, לאזורים נצורים. אני לא רוצה לדבר על מצב כזה, בואו נדבר על היומיום, הסבל נוראי, אנשים מחכים בתחנות. אני מסוכסך עם שר התחבורה בעניין התחבורה הציבורית, הוא מאוד כועס שאני אומר לו כל הזמן שהתחבורה ציבורית זה החצר האחורית של משרד התחבורה. יש כבישים גדולים, מעשים גדולים, רכבות גדולות, אוניות, מטוסים, שמים פתוחים ורק הכבישים לתחבורה הציבורית לא פתוחים והתחנות עמוסות.
מה שגילינו בדיונים זה שיש צוואר בקבוק של הכשרת נהגים שנקרא מכון רפואי לבטיחות בדרכים. כולם טענו, אנחנו ניתן לכם את האפשרות לענות לנו, ששם ההמתנה להכשרת נהג לוקחת זמן והיא יוצרת צוואר בקבוק בהכשרת נהגים ובמחסור בנהגים. אגב, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים עובר אליך?
לא. אני שמח שהצלחתי לשכנע את השר ליצמן שלא. אני אגיד לך, זו תהיה פגיעה באזרח. רופא צריך להתעסק ברפואה ורישוי בתחבורה, צריך לפתור את הבעיה של המכון, לא להעביר את המכון.
אני שמעתי ממשרד הבריאות שהם העבירו למשרד התחבורה, אליכם, מה-1 לינואר זה עובר למשרד התחבורה.
מה שמצוי עדיין על השולחן לדיון זה רק המקום של ועדת הערר. נמצא פה פרופ' אלחיאני אשר, יושב ראש ועדת הערר, אחד הרופאים הבכירים בארץ.
לשעבר, לדעתי, אבל אחד הרופאים הבכירים בארץ זה תמיד נכון. למעשה הוא מתמנה על ידי שר התחבורה והוא אינסטנציה מעל הוועדה. שר התחבורה, אגב, הביע הסכמה לקלוט את ועדת הערר אליו. אז זה יקרה, אבל זו לא הבעיה, הוועדה עובדת מהר מאוד.
אני הבנתי ממשרד התחבורה, ותקן אותי אם אני טועה, שנושא נהגי אוטובוסים, משאיות ומוניות עובר למשרד התחבורה. זה נכון או לא נכון?
לא. קודם כל אני רוצה להגיד לך, אדוני היושב ראש, ואתה שמעת אותי כמה פעמים, את בעיית משך הזמן של הטיפול בנהגים מקצועיים אנחנו נפתור, אבל זה לא יפתור את הבעיה. אני לא מאלה שסבורים שהמחסור בנהגים הוא בגלל משך הבדיקה. המחסור בנהגים נובע ממשכורות, מתנאים, ממעמד ומזה שזה לא מקצוע. שאם לא כן, יש היום סדר גודל של למעלה מ-1,000 נהגים בעלי רישיונות שבחרו לעשות דברים אחרים, לעבוד ברמי לוי או לא משנה, במקומות אחרים, בסופר פארם, אז למה הם לא באים להיות נהגים? הם אחרי הבדיקות.
מהראייה של שירות הציבור, ובלי קשר עכשיו למחסור בנהגים, זה לא סביר שאדם שרוצה לרכוש מקצוע במדינה, ימתין בין חצי שנה לשנה במכון הרפואי. מה שעשה שר התחבורה, שם את היד בכיס, לקח 5 מיליון שקלים ויצאנו למכרז לחברה חיצונית. לפני כשלושה שבועות חברת מדיטון זכתה במכרז והחל מינואר כל מי שמגיש בקשה לרכב ציבורי או משאית יהיה בתהליך מזורז של 21 ימים מיום הגשת הבקשה ועד לקבלת תשובה. אדוני, משמונה חודשים ל-21 ימים.
האגרה לא תשתנה, האגרה תמשיך להיגבות כפי שהיא, את הכסף הנוסף השר שם מתקציב משרד התחבורה. אני מזכיר, שיירשם, האגרה הולכת לַבריאות ואנחנו, כדי לזרז תהליכים, לא התחשבנו עם המשרד והוספנו מתקציבנו 5 מיליון שקלים. זה יספיק לנו בשלב ראשון לכ-12,000 נהגים, זה פתרון לשנה וחצי. בזמן הזה נכתוב מכרז קבוע ואני אומר את זה פה - - -
כן, ופסיכולוגיות. את כל הבדיקות. התהליך יהיה מאוד פשוט. יגיע אדם שמבקש להיות נהג מקצועי לאחד ממחוזות הרישוי, ימלא בקשה בַּמקום, שזה שלושה טפסים בלבד, בסריקה עד למחרת היום הבקשה תעבור למדיטון. כיוון שאנחנו ראינו שאצלנו הסחבת גדולה - - -
הם אמורים להיות פרוסים במקום אחד באזור המרכז. זאת לא הייתה הבעיה עד היום, זאת לא הייתה הבעיה. אנשים מוכנים, אגב, לנסוע גם 150 ק"מ ובלבד שזה יסתיים מהר. הם יעשו אבחון רפואי, הם יעשו אבחון פסיכולוגי והם יסכמו את התיק. רק נהגים שיימצא איזשהו חשש שיש להם בעיה אישיותית, ימשיכו לוויה דולורוזה של המכון. ההערכה שלנו, על בסיס נתונים, ש-8 מכל 10 נהגים יעברו חלָק את המכון הזה. צריך לזכור, אלה אנשים צעירים באופן עקרוני ובריאים בנפשם, עד שהם לא מתעצבנים מדי.
עד שהם לא הופכים לנהגים, בדיוק. גם התשובה, הרי מה קורה היום? היום בן אדם מגיש בקשה למכון, לוקח לנו חודשיים שלושה עד שעוברים על המסמכים ואז פתאום אומרים לו, 'אדוני, חסר מסמך'.
רגע, 'אדוני, חסר מסמך', נו, עוד פעם מחדש. אין דבר כזה. הפקידה הממיינת תבדוק בו ביום את הטפסים ואם חסר מסמך המועמד מקבל את זה במייל וב-sms להעביר מסמכים. תוך 21 ימים הוא מקבל תשובה שחתומים עליה גם אני וגם ד"ר דקל, הביתה, במייל, ב-sms ובמכתב, שהוא מאושר, עם הפנייה למכללה. זו בשורה ענקית, דרך אגב אבל אני בסיפא של הדברים אומר שוב, אדוני, אני לא סבור ששם חונה השקל, ששם הבעיה של המחסור בנהגים.
כן, בסדר גמור, אני בטוח שאם אתה תטפל בזה זה יסודר. אני אומר את זה לא בגלל שאנחנו מכירים ממקום אחר אלא מהוועדה הזאת.
הרבה הרבה דברים העברת שאתה יכול להיות דוגמה ומופת, גם במשרד התחבורה עצמו. אני מקווה שאני לא מזיק לך שם, במשרד ההוא.
כן. רשמתְ את ההודעות? כן, זה מאוד חשוב לציבור. עכשיו אנחנו מגיעים למשהו, אני לא יודע אם זה לפי הסדר, למכתב של אדם בן 90. היות ואני כבר לא בן 30 אז אני כבר מתחיל להבין שאנשים משקיעים בעשר השנים הראשונות של החיים, של ילד, את כל הנשמה, אבל בעשר שנים האחרונות זה כבר נאבעך, זה כבר יבואו ימים "אשר תאמר אין לי בהם חפץ". יש לי אח שעוסק בענייני רפואה והוא פעם צלצל אליי מהדסה, אתה מכיר אותו, מוטי, הוא אומר לי, "תגיד לי, אתה מכיר את קהלת?" אמרתי, "כן, למה?" "כי רופא צלצל אליי מהדסה, שיש פה פציינט", ואני חושב שמותר להגיד את שמו כי הוא כבר לא בחיים, שהוא שואל אותו, "כבוד הפרופ' ישראל אלדד, מה שלומך?" אז הוא אומר לו, "כמו בקהלת י"ב". הרופא לא יודע מה זה קהלת י"ב וגם אחי לא יודע מה זה קהלת י"ב, אז הוא אומר לי, "תעשה לי טובה, לך תחפש בקהלת י"ב מה כתוב". שם מתוארים החיים בתקופה האחרונה של החיים, כשהכול כבר מתפרק והסיכום של הפסוק יבואו ימים "אשר תאמר אין לי בהם חפץ". יש פה יהודי בן 90, יש לו חפץ והוא רוצה לנהוג, הוא נבדק בידי ועדה רפואית והוחלט שלא לחדש לו את רישיון הנהיגה.
ביולי 2017. הגיש ערעור ולצורך בירור פניתי למשרד התחבורה. הוא מספר פה את כל התהליכים, אני לא רוצה לעייף אתכם. "משך עשרה ימים לא קיבלתי כל מענה. פניתי שוב. ביום 26.10. שלחתי את בקשתי למספר הפקס השני וגם בפעם הזו לא קיבלתי כל מענה". לזמן המענה יש חשיבות קריטית, כי אם תוך שנה לא יתקבל ערעור, הוא יצטרך לעבור טסט חדש.
אני רוצה להגיד משהו. הפרוטוקולים פה הם פומביים והם פתוחים. אנחנו נתקלים בהרבה מאוד בעיות ואני מבקשת, אני היועצת המשפטית של הוועדה, מכל הנוכחים פה, לא להזכיר שמות, בטח לא של אנשים שנמצאים פה או לא נמצאים פה ולא יכולים להגיב - - -
אין לנו דרך למחוק את זה אחר כך מהפרוטוקול ואנחנו נתקלים בתור כנסת בהמון טענות. זה משהו שאנחנו מאוד מאוד מקפידים עליו עכשיו. שלומית, בואי, ננסה - - -
בקיצור, סיימתי את הדיון בעניין הזה, אנחנו נמחק את זה מהפרוטוקול, נקודה, ולא קרה שום דבר. אגב, היהודי הזה תיכף יבוא לפה גם בעצמו. "לאור כל האמור אני מבקשך, כמי שעומד בראש הוועדה לפניות הציבור, לבדוק את הנהלים והדרכים של יצירת הקשר עם ועדת הערר". אני לא מדבר על ההחלטה עצמה. מי צריך לענות לי פה על הפנייה הזו?
לא, הוא לא קיבל. כתוב שתיקו של הנדון נמצא כעת בוועדת הערר ויישלח לו זימון לביתו.
בעיקרון הוא לא אמור להמתין אצלנו חצי שנה, הוא מגיש ערר, דרך דואר או דרך פקס, נכון להיום, התיק שלו מוזמן מהמכון הרפואי. יש לנו את תל אביב, יש לנו את חיפה, מתל אביב זה מגיע די מהר, מחיפה לוקח לזה טיפונת זמן, אבל לא המון, ואז הוא ממתין בתור לוועדה, שיגיע תורו, לפי מועד הגשת הערר שלו ומוזמנים לוועדה. חודש וחצי.
אנחנו היום, כוועדה, אנו נדון באלה ששלחו בקשה בספטמבר. ההמתנה לוועדה היא לא יותר מחודש.
לא, לא, נכון. ראינו שהוא התקבל בסך הכול לוועדה הרבה יותר מהר מהמרב"ד, אבל פרופ' אלחיאני, השאלה הנשאלת, מרגע קבלת ההחלטה תוך כמה זמן היא מדוורת לאדם? זו אחת הבעיות.
אני מוטי, אני אחראי מינהל של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. צריך להבין דבר אחד, ברגע שהנבדק מסיים את התהליך של הבדיקות של המכון אנחנו מעבירים את ההמלצה שלנו למשרד הרישוי. הנבדק לא מקבל את ההמלצה מאיתנו כי אנחנו לא נותנים שירות לנבדקים, אנחנו נותנים שירות למשרד הרישוי, צריך להבין את זה. משרד הרישוי הוא זה שצריך לקרוא לנבדק לטיעון טענות ברגע שנקבע שאדם אינו כשיר לנהיגה ותוך כדי הטיעון טענות להביא לו את האגרה של ועדת הערר ולהגיד לו "זכותך לגשת לוועדת הערר". הזמן הזה שמשרד הרישוי, לצערי, ואני יודע כמה שאפי באמת משתדל שם להריץ את כל עניין המנהלה שיהיה כמו שצריך, זה זמן שהוא לא מבוטל. לכן הם מחכים המון המון זמן, הם לא יודעים בכלל שיש להם אפילו המלצה. אני, בתור אחראי מינהל של המכון, הכנסתי sms לכל נבדק, לא לכולם יש את מספרי הטלפון, והם מקבלים sms שאומר שההמלצה נשלחה למשרד הרישוי ו"אם אתה רוצה תיגש אתה עצמאית - - -
לטלפון אני צריך שיהיה לי צי של עובדים שיוכלו להתקשר ל-42,000 פניות בשנה שאנחנו מקבלים. וזה לא, בלתי אפשרי.
נכון, אתה צודק ולכן אני אומר, ההמלצה שלי שהיא מגיעה למשרד הרישוי, על משרד הרישוי לבוא ולבדוק מדוע לא מתקשרים לנבדקים או מזמנים אותם כמה שיותר מהר, בשביל לתת להם את ההמלצה. מפה מתחילה הספירה של הנבדק.
צריך להבין מהי הבעיה המרכזית של המכון, למה אי אפשר לשפר את זה. זה לא הגיוני, אנחנו מדברים עכשיו בשנת 2017, המכון לא ממוחשב. זאת אומרת, אדוני, שאם התיק שלך מגיע למכון הרפואי ומוטי שואל את המזכירות שלו, "חבר'ה, התיק היה אצל נוירולוג, באיזה תאריך? תסתכלו במחשב אם הוא עכשיו אצל הפסיכיאטר או חזר", לא יודע מה, חבל על הזמן, אין דבר כזה.
אני אגיד לך, אדוני, יום אחד פגשתי אדם מבוגר בסניף חולון, נגע ללבי, במקרה אותו יום נסעתי למכון, אמרתי לו, "אני הולך לחפש את התיק שלך". חיפשתי אותו כמו שפעם בניתי בית במנהל מקרקעי ישראל, ערימות של תיקים - - -
מצאתי אותו אחרי שעה קלה. אם לא הייתי מוצא אותו הוא היה מחכה שם חודשיים. אני לא מפיל על המכון, גם אנחנו ברשות הרישוי, אוהו, כמה יש לנו להשתפר בעניין הזה, אלא שכל עוד זה לא ממוחשב, קשה.
זה גם כן, בשבוע שחלף, אני אגיד לך מה עשו. הסבירו לשר ליצמן ממשרד הבריאות משך שנה וחצי ארוכה, שזה פרויקט שעולה מיליוני שקלים. אני אמרתי לשר ליצמן שמפחידים אותו, שמשקרים אותו, שזה לא נכון. לשמחתי, הוא הורה להם לפני שבועיים להתחיל במחשוב המרב"ד. זה לא עולה יותר ממיליון שקלים וזה כלום לעומת השירות והפגיעה בציבור. ברגע שזה יהיה ממוחשב אין בעיה, אבל גם היום, מוטי, אם אתם שולחים sms לבן אדם, שהעברתם תשובה לרישוי, אז מי ששללתם אותו תכתבו לו, "אנא פנה לסניף הרישוי", מי שאישרתם לו, תכתוב לו, "בקשתך אושרה. בהצלחה". ונגמור עם זה. הרי 70% מהאנשים מאושרים. על כל 10 אנשים עשינו 7 מאושרים, בדיון הזה זו בשורה.
רק רגע, אני רוצה לענות לעורכת הדין זילברמן. את צודקת, אלא מאי? מבחינתי הוא יכתוב לו, "בקשתך אושרה על ידי המכון הרפואי", בסדר? הבן אדם, ברגע שהוא מקבל את זה הוא מבין שהוא הולך כדי לקחת רישיון. אין לי בעיה עם זה, הוא יבוא להוציא רישיון במקום.
לא הוא - - - אצלי ברישוי, "הקרוב למקום מגוריך". אני מתמודד איתו, כי באמת אתה לא רשאי לפסול , אני צריך לעשות לו גם שימוע לפי החוק.
אפי, סגרנו, אתה מוציא לו מסמך שכל מי שאושר, שיודיע לו שאושר וכך פתרנו 70% מהבעיה. האחרים לכתוב, "אנא פנה למשרד הרישוי".
כן, אבל אין לי בעיה, כי אני כבר אומר פה, פעם שהרופא מאשר לו לנהוג זה כזה ראה וקדש. אני אגלה לך עוד דבר, אדוני, ב-99.9% מהמקרים שהרופא שולל, אני לא אאשר את זה כנראה, אבל אני ארצה לשמוע את האדם, פן נפלה טעות סופר. זה הכול. אני לא אקח, ברגע שפרופ' אלחיאני אומר שבן אדם לא כשיר - - -
מי אני הקטן שאתן לו לנהוג? אבל אני אקשיב לו, כי אולי נפל פגם בהליך, אולי נפל פגם בהחלטה, אולי טעות סופר, זה 1% מהמקרים.
אני רוצה רגע לחדד. אומר אדון אפי, שאם אנחנו נשלח sms שהבקשה אושרה או לא אושרה, בכל אופן הנבדק צריך להגיע למשרד הרישוי, זה לא משנה מה אני עושה.
תאמיני לי, אני רוצה להסביר לך משהו. אני יודע מה הכוונה, כי אני מתמודד עם הנבדקים האלה ביומיום.
הוועדות, סליחה שאני מתפרצת לדבריך, אני מנהלת את הוועדה 20 שנה, מנהלת את הוועדה לפניות הציבור, נושא המרב"ד עלה בכל הישיבות - - -
נו, אז מה הבעיה שלך, מוטי אור ציון, להודיע לאדם, "בקשתך אושרה, אנא פנה למשרד התחבורה"?
שנייה, לא ציבורי, אוקיי? הגיע על אופנוע, בסדר? הוא אושר לאופנוע ולא לפרטי. מה אני אומר לו?
מוטי, תראה, הלוא אנחנו מכירים את הסטטיסטיקה. ברכב ציבורי מכל 10 יש 9 מאושרים. מפאת גיל על כל 10 יש 7 מאושרים, כי היום, על אי ספיקת לב, בעיות נשימה, בגיל 70 וצפונה, לא נעים להגיד, מאשרים, כי אלה החיים, חביבי. האריכו את החיים, לא שינו את איכות החיים. לכן אני אומר, פעם - - -
כן, בדיקות במלאות לך 70. פעם, כשכבר חילקנו, על כל 100 אנשים שאצלך, ברגע שנתת ל-70 את פתח האור הזה נתמודד עם ה-30 האחרים. בלאו הכי הם אנשים שיהיו אצלי חודשים, כי הם יגיעו לוועדת הערר, הם יגמרו עם פרופ' אלחיאני, הם יבואו לעוד שימוע, הם יילכו לעורך דין, הוא ייקח להם עשרות אלפי שקלים.
אבל תראה, אדם לא יכול להלין על זה שתהליך מתמשך כי הוא לא כשיר ורוצים - - - דרך אגב, אני רוצה לומר רגע מילה לוועדה. התפקיד של המכון הרפואי וועדת הערר הוא לא לפסול נהגים, הוא להכשיר נהגים, מכיוון שלפסול זה הכי פשוט. מה שבעיקר עושה ועדת הערר, אם אתם תקראו החלטות שלה, לעתים היא מאשרת לאדם לנהוג שעתיים ביום, או לנהוג ממקום אחד למשנהו, מדוע? מכיוון שהזכות לתנועה היא זכות בסיסית וזה התפקיד של המכון. לכן אני אומר, אלה שאתה כבר הגדרת כלא כשירים, אני לא דן עליהם בכלל, מצדי הם יכולים שנה לא לנהוג, כי הנהיגה שלהם היא סכנה לדרך, אבל ה-7 האלה, שכבר אמרת שהם בסדר, שלח להם sms, הם למחרת יבואו אליי לסניף, נוציא להם רישיון. אתה יודע, דיברנו על זה ברכילות בחוץ ואני אין לי בעיה שיקליטו אותי, כי הרי אני באתי לנסות לעזור - - -
אמרתי לו בהגינות, העובדים שלי סוחבים זמן יתר על המידה, העובדים שלך סוחבים זמן יתר על המידה, כל העניין הזה הוא שלושה חודשי עיכוב רק בעבודות אדמיניסטרציה. ה-sms הזה יכול לקצר את זה ואני בעד. זה לא משנה שאני לא בסדר, אני בעד. הנה אני אומר, אני לא בסדר, בוא נתקן.
טוב, תודה רבה. אני חושב שזה הישג גדול. עורכת הדין רוני פלי, מהאגודה לזכויות האזרח, בבקשה.
אני עכשיו הולכת להתייחס לאגרות. אני אדגים את זה באמצעות סיפור, אחד הסיפורים שהגיעו אלינו. אדם שעבר משבר נפשי. הוא חקלאי, הוא גר במקום שאין בו הרבה תחבורה ציבורית, הוא תלוי ברישיונו לפרנסתו והוא עבר משבר נפשי. הוא אושפז בעקבות המשבר ואחר כך הוא יצא מהמשבר, הוא השתחרר כעבור כמה שבועות, הוא התחיל הליך שיקום ואז, ארבעה חודשים אחרי האשפוז, פתאום הוא קיבל מכתב שרישיונו מותלה. לא היה לו מושג מאיפה זה הגיע, מי דיווח עליו, הוא הלך והתחיל לחפש. שאל את הפסיכיאטר, הפסיכיאטר זה כבר לא אותו פסיכיאטר כי הוא לא מטופל במחלקה אלא בְּמרפאה, הפסיכיאטר התחיל לחפש, הוא מצא שבמחלקה דיווחו עליו על פי חוק. אותו אדם מצוי עכשיו בהליך שיקום. הוא זקוק לרכב כדי להתפרנס, הוא איבד כבר חלק גדול מפרנסתו באותה שנה בגלל אותו משבר והוא מוצא את עצמו מול הדבר הזה, שאין לו איך להתמודד איתו. הדבר הזה עולה לו המון כסף, עולה לו קודם כל מעל 600 שקל לפנייה ראשונית ואם יזדקק לערר עוד מעל 1,000 שקל ואנחנו מדברים גם על סיכוי מאוד נמוך להצליח ללא עורך דין, אז אתה מדבר על עוד כמה עשרות אלפי שקלים, כפי שאתה אמרת ואלה אנשים שלא יכולים - - -
המשפט הזה לא מדויק. הם מוציאים הרבה כסף על עורכי דין, אנחנו לא רואים הבדל בין אלה שבאים עם עורך דין ובלי עורך דין.
לדאבוננו, בביטוח הלאומי הוכח שמי שבא בלי עורך דין ומי שבא עם עורך דין, ההבדל עצום.
זו גם ועדה שהיא ועדה מעין שיפוטית. זאת אומרת אנחנו יודעים שבכל מקום שבו אדם לא מיוצג, הסיכוי שלו להתעצבן נורא ואז לא לזכות בגלל אי התאמה אישיותית הוא הרבה יותר גבוה. התשובות שמקבלים הן תשובות שכתוב עליהן "אי התאמה אישיותית", בלי הסבר מפורט. אז הוא בא לפסיכיאטר ואומר לו, "אני צריך להפסיק לקחת את התרופות, כי קודם האישיות שלי הייתה בסדר". עכשיו, האישיות שלו הולכת איתו מיום שהוא התחיל לנהוג, כבר 25 שנה ואז היא הייתה בסדר, אז מה השתנה" "התחלתי לקחת תרופות". הפסיכיאטר אומר לו, "לא, אני חשוב שהפוך. אתה צריך להתמיד ולקחת". והם מתחילים בעולם של ניחושים. זה מצב לא סביר לאדם שמנסה לצאת ממשבר.
זה להתאמת רכב, אבל מי שמפנה אותו רופא במחלקה או רופא, רופא שאינו במסגרת ביטוח לאומי להתאמות, משלם את האגרה, האגרה עליו. בדרך כלל זה לא המצב הכלכלי הכי מוצלח. מעבר לזה - - -
תודה רבה על הדברים, בוא נפריד בין שני דברים. חלק ממה שדיברת לגבי עצם הדבר והמרב"ד והחלק שלגבי האגרות אני רוצה תשובה ממשרד האוצר.
התהליך. המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, להגיע אלינו, רק על ידי דיווח רפואי, אנשים שיש אתם בעיות רפואיות. אני לא יודע מה היה הדיווח על אותו אדם - - -
אני לא יודע, לא קראתי את הדיווח, אתם גם לא יודעים מה הדיווח שם, מה אנחנו קיבלנו. ברגע שיש לנו את הרופא, שבודק את הדיווח ועל פי הדיווח הוא רואה מה הוא מקבל, מה מצבו, הוא יכול לדעת אם כדאי להתלות לו כרגע התליה רפואית עד גמר הבדיקות, או שאנחנו שולחים לו מסמכים רפואיים הביתה. במקרה הזה, ייתכן מאוד שעל המקרה שקיבלנו, אותו רופא שראה, מצא לנכון להתלות את הרישיון עד שנקבל את כל הממצאים הרפואיים לגביו ולכן הוא היה מותלה. לגבי האגרות - - -
לנבדק זה לא עולה עוד כסף? כי באגרות שלכם כתוב שעולה, שאם עורך דין מבקש אז הוא צריך לשלם לעורך דין, לצורך העניין.
אז צריך לדייק, כי התקנות אומרת "לבקשתו". זאת אומרת שהוא צריך לבקש. זאת אומרת, בן אדם ש - - -
אבל הזמן שלוקח לקבל את הנימוק עובר כבר הזמן לערור. זאת אומרת יש שם ענייני זמנים שהם קריטיים, הם קריטיים.
רגע, מוטי, אולי מה שהיא אומרת עכשיו זה דבר שאתה יכול לתקן, שהיות שהזמן מאוד צפוף ועד שאתם נותנים את הנימוק ועד שהוא מגיש את הערעור, או שתאפשרו זמן יותר ארוך לערעורים - - -
זה נטל מאוד כבד שמוטל על מי שנפל עליו כרעם ביום בהיר זה שאין לו רישיון. הוא צריך לשחות בדבר הזה שלי, כעורכת דין, לקח המון זמן להבין.
את כל התהליך, התהליך הוא תהליך מורכב, התהליך הוא תהליך מסובך. אם אדם מקבל sms למשל, שאישרו לו, אז הוא ינהג, הוא לא יילך לקחת את הרישיון. אנשים לא מבינים איך זה עובד. אני יודעת שרופאים נאלצים להסביר פעם אחר פעם. רופאים נמנעים מלספר למטופלים שהם דיווחו עליהם.
אותו אדם שמגיע לטיעון טענות במשרד הרישוי והובא לידיעתו שהרישיון לא מאושר לו, הוא מבקש, הוא רוצה ללכת לוועדת הערר אז הוא מבקש את - - -
זה לא עומד. הרי בית המשפט פעם אחר פעם נוזף בכם על העניין הזה. פעם אחר פעם. זה לא תקין. ערכאות שיפוטיות קבעו שזה לא תקין.
לגבי האגרות, אני רוצה להגיד משהו כי אני מתמודד עם הנבדקים האלה ביומיום. הרי נבדק, כשאנחנו מקבלים עליו דיווח רפואי, הוא צריך לשלם 624 שקלים, עם זה אני מתמודד. לדעתי האישית אתם צודקים, כי בן אדם שמדווחים עליו והוא אומר לי, בתור אחראי מינהל, "תגיד לי, אם אתם ביקשתם לבדוק אותי, למה אני צריך לשלם?"
אז אני פניתי לשר הבריאות, הרב ליצמן, ולמנכ"ל משרד הבריאות, יחד עם המנהל הרפואי - - - ואנחנו ביקשנו להעלות בדיון, יש לנו כבר דיונים שקבעו לנו, לראות איך אנחנו נותנים הנחות לאותם נבדקים.
בינואר יש לנו את הפגישה, מאוד מקווה שהרב ליצמן יחזור בקרוב, הוא מאוד מאוד עזר לי בעניין הזה, גם הוא בעד, ואנחנו כמובן נעשה הכול לבוא לקראת הנבדקים וזה כרגע לא משנה איזה נבדק. אדם שהגיע כדיווח רפואי, אני, מבחינתי, הוא לא צריך לשלם.
אבל צריך להבין שהמכון, הבסיס שלו, מותנה בהכנסות וזו הבעיה, זו הבעיה. אם יבוא משרד הבריאות ויגיד לנו - - - תבינו, אם משרד הבריאות - - -
לא. התקציב שלנו מותנה בהכנסות של האגרות. לכן אנחנו מצד אחד מורידים מצד שני יורים לעצמנו ברגל. אז זה כבר עניין של אוצר - - -
זה מזכיר לי את איש החברה קדישא שהתפלל בראש השנה על פרנסה טובה. לגבי האוצר, יש לכם איזושהי גמישות ויכולת לאפשר הנחות לאנשים שנתלו שלא בטובתם.
אני מהכנסות המדינה, אני לא מאגף התקציבים. לגבי הנושא הזה יהיה צורך לדון עם אגף תקציבים.
לא, אני רבקה. אנחנו נצטרך לדון עם אגף תקציבים, לבדוק את זה ולראות אם יש להם את הסכומים של הכסף. שוב, זה עניין של החקיקה וכדאי לעשות את זה עכשיו, לקראת - - -
אני רק רוצה להבהיר שזה כמו קנס לאדם חולה על עצם מחלתו, זה מה שזה. אין שום סיבה שמימון המכון ייפול על האנשים שנשלחים אליו על ידי המדינה. אין שום סיבה.
זה דבר שצריך לבדוק את העלויות ולבדוק את הכמויות, כמובן מול אגף תקציבים, ולראות האם אפשר - - -
אני לא כלכלן אבל הזכות לערער ולצידה אגרה היא זכות ידועה וקיימת. לכן אני מסכים שאדם שהוחלט שיבוא למכון הרפואי, שהמדינה החליטה, לא צריך לשלם. פעם הוא קיבל החלטה והחליט לערער הוא משלם אגרה. אני לא מתווכח על זה.
לא, זה גם לא רק כמה. אם אנחנו אומרים בסדר אז אני אומרת, אוקיי, יש לנו את הדבר הזה כחסם. עוד דבר שלא אמרתי וכן כתבתי במכתב, היות שהוועדה היא ועדה סמי-שיפוטית והיות שכבר הוכח בהרבה סיטואציות שייצוג הוא משמעותי, אני חושבת שהאנשים צריכים שיועמד להם ייצוג של הסיוע המשפטי לעניין הזה - - -
אני חושבת שזה עניין קריטי כי הוועדות האלו הן יקרות ואנשים, פרנסתם הרבה פעמים תלויה ברישיון הנהיגה שלהם גם אם אינם נהגים.
אז אני אגיד לך כך, ודווקא אני לא רוצה שפרופ' אלחיאני יגיב עכשיו. אני אגיד לך, כאחד שהיה בוועדה ומכיר את הוועדה ואת תוצאות הוועדה ואני מאוד מקווה שהכול נרשם. אני, את האֲגַדות האלו, שומע גם לגבי תגי נכה, "ניסינו ארבע פעמים, לא הצלחנו, הלכנו לאיזה חברה מאכערית" זה כמו "הלכנו לעורך דין וזה עזר". אני עד היום מבקש, תביאו לי את השמות והפרטים, תביאו לי את כל אלה שאתם במחי יד בשיחות סלון ביום שישי טוענים שמקבלים ממני ארבע פעמים תשובה שלילית והולכים למאכער ומקבלים חיובית. אני מודיע לך, בוועדת הערר לעתים העורך דין מהווה עיכוב עבור האדם, הוא נוטה לטעון שלא בצדק, הוא נוטה לעשות קרקס. אני ישבתי שם - - - רגע, רגע, תקשיבי לי, גם אם זה לא נוח.
אני מודיע לך שאם את תוכיחי, ואת לא יכולה, שאכן מי שבא עם ייצוג משפטי מקבל תשובות טובות יותר בהיבט התפוקה מאשר מי שבא בלי ייצוג משפטי, אני גם יכול להפנות אותך לכמה עורכי דין שהם אורחים קרואים בוועדה, אני מודיע לך שאני פה אפתח את כל העניין הזה מחדש. אבל זה לא נכון. יותר מזה, שמעת פה את פרופ' אלחיאני אומר, חברים, מי שהחליט לזרוק את כספו על קרן הצבי שייעשה את זה. אני בודק את האדם רפואית, אני לא צריך טיעונים ולא מניפסטים ולא טיעוני סיכום הגנה ולא קטגוריה, זה לא המקום. בסוף, אם הבן אדם לא יכול לנהוג, אף עורך דין שבעולם לא יוציא אותו, זה לא לבטל דוח.
אני רק מבקשת בכל זאת, אמרו את זה גם על הוועדות הפסיכיאטריות המחוזיות, והנה, ההבדל בין, וברגע - - -
הביטוח הלאומי, תמיד נוח יותר שאין ייצוג ולאדם ברור שנוח שיש ייצוג, וברור שיש לו זכות לייצוג, גם מול רופאים, כמו בוועדות הפסיכיאטריות.
ואני ביקשתי מהמרב"ד, ממשרד הבריאות, נתונים על ההבדל בתוצאות בין מי שמיוצג לבין מי שלא מיוצג, טרם קיבלתי.
אל"ף, התקנות לא מחייבות שהאדם יופיע בפני הוועדה אלא הוועדה צריכה לדון. אנחנו בכל זאת, מסורתית, אומרים שאנחנו רוצים לראות את האדם. להתרשם ממנו, לתת לו את הזכות.
שתיים, רק שנדע סטטיסטית, לטוב או לרע, הוועדה בין 60% ל-65% הולכת לקראת העורר. אני לא מכיר ועדות כאלו, לא בביטוח לאומי ולא בשום מקום. זאת אומרת אנחנו לא פוסלים על הסף אלא 60%-65% מנסים למצוא פתרון, או לַמָקום, או שינהג רק בשכונה או שרק בשעות היום או שעתיים ביום, או אם הוא אומר לי, "אני בשיקום", כמו שאת אומרת "ואני חייב להגיע עד לשיבא", "אז תיסע רק בקו מהבית לשיבא וחזרה". אנחנו מנסים למצוא, אבל תזכרו שכל המהות של הוועדה היא לא להעלות נהגים שמסכנים את הציבור לכביש. זו מהות הבדיקה. זאת אומרת אנחנו מנסים להגיד, זכותו לנהוג ואנחנו נעשה הכול כדי שהוא ינהג, אבל לא על חשבון זה שהוא יסכן את הציבור.
קודם כל, אני בעד הציבור, נקודה. זה התפקיד שלי, על זה אני מקבל משכורת, נקודה. אבל את יודעת איך אני יודע שהוועדה חיה נושמת ובועטת? כי כשמנהל המכון הרפואי, ד"ר דקל, כל פעם בא ובוכה לי ומתלונן לי, שהוועדה הופכת יותר מדי החלטות שלו, אני אומר תודה לאל שזאת המדינה שלי, סימן שהכול פתוח והרשות נתונה.
אני מסכם את הישיבה אבל לפני שאני מסכם אני מקריא הודעה של היועצת המשפטית שלנו. "אני קובע כי בהתאם להוראות סעיף 123(ד) לתקנון הכנסת, אם יעלה הצורך, יכוסה הפרוטוקול או חלק ממנו ויימחקו פרטים מזהים או חלקים מסוימים מדברים שנאמרו במהלך הדיון".
עכשיו לסיכום. אני אתחיל באגרות דווקא, למרות שזה בסוף. הוועדה מבקשת לבטל את האגרות מאנשים שדווחו והם נאלצים לבוא - - -
כן, חובת התשלום של האגרות. טוב שתיקנת אותי, היו חושבים שאגרות זה איגרות. בכל אופן, הוועדה מבקשת לבטל את האגרה מאנשים שדווחו ונאלצו שלא בטובתם לעבור את הבדיקה. ואם לאו, אם יוחלט שחייבים לתת אגרה, לפחות להתחשב בהכנסותיו של הנבדק.
הוועדה לא מבינה מדוע אדם שקיבל סירוב בוועדת הערר צריך לשלם 1,000 שקל. אולי צריך גם את זה לעשות.
הפנייה לוועדה עולה 1,000 שקל, אז אם הוא קיבל תשובה חיובית, אני מבין למה, אבל אם הוא קיבל תשובה שלילית, 1,000 שקל זה עוול גדול מאוד.
לא, לא, אני אסביר גם למה. ועדת הערר הזאת זה זכות אזרחית, זה לא שמישהו עושה לו טובה. לכן אם עשיתם לו את העבודה שהוא היה זקוק לה אז הוא ישלם. אם אתם אומרים "אי אפשר" אז תודה רבה, בשביל להגיד אי אפשר לא צריך - - -
עתירה לבג"ץ מגיש אדם שיש לו את ה-1,000 שקל ואת הכסף הזה שולח נהג שאין לו את ה-1,000 שקל.
תודה רבה. אבל זאת ההרגשה של הוועדה. תשקלו את זה. הרי השרים בסופו של דבר מחליטים, אני לא יכול לכפות עליהם. אני יכול לבקש מהם בשם האזרחים שאותם אני מייצג כוועדה לפניות הציבור, שאם זאת אגרה בוועדת הערר שבה הוא לא קיבל מענה חיובי, לפחות את ה-1,000 שקל האלה תחזירו לו.
כבודו, זה יוצר עיוות, כיוון שמי שהבקשה שלו התקבלה בוועדת הערר, זאת אומרת נמצא שהוא כשיר לנהוג, למה הוא צריך לשלם?
זה לא נכון, הוא לא כשיר לנהיגה. יש פרופסורים מומחים שהחליטו שחרף ההגבלות הוא יכול לנהוג כך או כך.
רבותיי, אולי אתם לא יודעים את הכללים בכנסת. בזמן הסיכום זה לא דיון. היועצת המשפטית, תסבירי להם שהסיכום זה לא דיון. אז אני מסכם מה שאני אומר, החלטת ועדה. כל חברי הוועדה מסכימים פה אחד למה שאני אומר פה עכשיו.
לגבי מחשוב, הוועדה מבקשת ממשרד הבריאות למחשב באופן מיידי את כל התיקים במרב"ד. הוועדה רשמה לפניה שזו עלות של מיליון שקל בערך, אבל זכות האזרח לקבל הכול באופן ממוחשב ולא כבימי הטורקים.
הוועדה מבקשת שנהגים שהורשו לנהוג לאחר בדיקת המרב"ד, יקבלו הודעה שרישיונם אושר. אלה שלא אושרו, אפשר להודיע להם שיפנו למשרד הרישוי.
הוועדה מבקשת ממשרד התחבורה וממשרד הרישוי לשקול ולהיות גמישים באפשרויות ההארכה של התשובות האישיות ואפשרויות לערער, לקבוע את מועדי הערעור מעבר לזמן הקבוע, לפי הנסיבות של המבקש, גם מעבר ל-60 יום.
כן, רציתי לקבוע 60 אז אני מבקש שתהיו גמישים. בקיצור, לפי הצורך. שלא יהיה אדם שהגיש ערעור והוא לא התקבל בגלל המועד.
השר יכול, אבל לפני שאני פונה לשר אני קודם כל רוצה מהם, יש להם סמכות, לפי הנסיבות, להיות גמישים והם עושים את זה כבר היום.
כמו כן הוועדה מבקשת לקבל מוועדת הערר את לוח הזמנים שייקַבע שיחייב את תשובת הוועדה במסגרת זמן סביר. מתי אנחנו נקבל את התשובה? תוך 30 יום אנחנו רוצים תשובה?
כן. על זה כבר דיברנו, ביקשנו שלא לחייב את תשלום האגרה למי שלא בא מרצונו. על זה כבר דיברנו.
אני רוצה להודות לכולכם. זה היה דיון מאוד מאוד חשוב, למרות שהוא עסק בפרטים קטנים ולכן הוועדה קיימת, בשביל האנשים הקטנים והפרטים הקטנים. תודה רבה לכם.
הישיבה ננעלה בשעה 12:35.