ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2017-12-11OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 513
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום רביעי, י"ח בכסלו התשע"ח (06 בדצמבר 2017), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 06/12/2017
דיון מהיר לועדת החינוך בנושא תקצוב הרפורמה לקיצור מספר ימי החופשה של תלמידי ישראל במערכת החינוך, תקצוב הרפורמה לקיצור מספר ימי החופשה של תלמידי ישראל במערכת החינוך, תקצוב הרפורמה לקיצור מספר ימי החופשה של תלמידי ישראל במערכת החינוך
פרוטוקול
סדר היום
1. תקצוב הרפורמה לקיצור מספר ימי החופשה של תלמידי ישראל במערכת החינוך, של חבר הכנסת יוסי יוני
2. תקצוב הרפורמה לקיצור מספר ימי החופשה של תלמידי ישראל במערכת החינוך, של חבר הכנסת עודד פורר
3. דיון מהיר לועדת החינוך בנושא תקצוב הרפורמה לקיצור מספר ימי החופשה של תלמידי ישראל במערכת החינוך, של חבר הכנסת מסעוד גנאים
מוזמנים
¶
שר החינוך נפתלי בנט
שמואל אבואב - מנכ"ל משרד החינוך
חיים הלפרין - מנהל היחידה לתכניות משלימות למידה, משרד החינוך
דוד מזרחי - מנהל אגף תקציבים, משרד החינוך
טליה נאמן - מנהלת מינהל חברה ונוער בפועל, משרד החינוך
מירי נבון - מ"מ מנהל המינהל הפדגוגי, משרד החינוך
איתי חנן - עוזר אישי למנכ"ל, משרד החינוך
נטלי אטדגי - יועצת מנכ"ל, משרד החינוך
מיכל צדוקי - יועצת מנכ"ל, משרד החינוך
נעה היימן - רכזת חינוך, אגף תקציבים, משרד האוצר
רותי לוי - עורכת דין, ראש חטיבת חינוך בהסתדרות המעו"ף
עמוס חדד - MA, סגן מנהל בית ספר
יובל חלביה - יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית
בר מלכה - נציג מועצת התלמידים והנוער הארצית
איריס הרינג - יו"ר הנהלת הורים כפר תבור
פז כהן - יו"ר פורום ועדי ההורים היישוביים
עדנה דוד - סגנית מזכ"לית הסתדרות המורים ויו"ר סניף חיפה
קונסטנטין שוויביש - מנכ"ל ארגון איגום
רות כהן - גמלאית משרד החינוך
יעל אודם - הערוץ השני
מתן צדוק - לשכת הקשר של הסתדרות המורים בכנסת
מאיר אסרף - שדלן/ית (מאיר אסרף משרד עורכי דין), מייצג/ת את הסתדרות המורים
רישום פרלמנטרי
¶
ר.כ., חבר תרגומים
1.תקצוב הרפורמה לקיצור מספר ימי החופשה של תלמידי ישראל במערכת החינוך, של חבר הכנסת יוסי יונה
2.תקצוב הרפורמה לקיצור מספר ימי החופשה של תלמידי ישראל במערכת החינוך, של חבר הכנסת עודד פורר
3.דיון מהיר לועדת החינוך בנושא תקצוב הרפורמה לקיצור מספר ימי החופשה של תלמידי ישראל במערכת החינוך, של חבר הכנסת מסעוד גנאים
היו"ר יעקב מרגי
¶
בוקר טוב לכולם. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת. שישה בדצמבר 2017, י"ח בכסלו תשע"ח.
הנושא – במסגרת דיון מהיר בוועדת החינוך בנושא תקצוב הרפורמה לקיצור מספר ימי החופשה של תלמיד ישראל במערכת החינוך. תרחמו עלינו בכותרות של הדיון. ההצעה של חבר הכנסת פרופסור יוסי יונה ושל חבר הכנסת עודד פורר, שיגיע בדקות הקרובות ושל חבר הכנסת מסעוד גנאים, שנמצא איתנו כאן. נמצאת איתנו גם חברת הכנסת חנין זועבי, פוקדת את הוועדה תדיר. תודה רבה לך.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רבותי, אני אומר מספר מילות פתיחה. קודם כל נקדם בברכה את מנכ"ל משרד החינוך, שנראה לי התאהב ברעיון, נתחיל להזמין אותו בתדירות גבוהה יותר. יותר נעים לו פה מאשר במשרד. יש לו את רן ארז על הראש, את מנהלי המחלקות, אגפים, מחוזות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
גן עדן. אל תקנא. אומרים תמיד הדשא של השכן נראה ירוק יותר.
רבותי, כפי שזכור לכם-. עודד, נכנסת ולא הרגשתי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
יפה, זו שיטה. כפי שזכור לכם, ועדת החינוך הקימה ועדת משנה, שבחנה את סוגית ימי החופשה במערכת החינוך, לאור שיח ציבורי ער שהתקיים בחברה הישראלית, שהלוח העברי, ימי העבודה, לא הכי מסונכרנים אחד עם השני. אני מגלה גילוי נאות, בהקימי את ועדת המשנה לא הייתה לי שום כוונה להחליף את קובעי המדיניות במשרד החינוך, אבל הייתה לי כוונה כן להמליץ בפניהם. אני חושב שוועדת המשנה עשתה עבודה, בין אם ההמלצות נראות למישהו או לא נראות, ישימות או לא ישימות, אני חושב שעשתה ועדה מצוינת בקצב ממש מהיר, כדי להביא בשורה.
אני אומר לחברי הוועדה שאנחנו צריכים, למרות שעדיין לא מתאפשר לנו להגיש את ההמלצות לשר החינוך ולהנהלת משרדו, עצם העובדה שאנחנו מתכנסים היום, אחרי שהרפורמה הוכרזה על ידי שר החינוך וקיבלה את ברכתו של שר האוצר בזמנו, החברה הישראלית שמחה ונערכה פחות או יותר לדברים, ברוח הדברים שנאמרו. אני חושב שזה הישג ראשון של ועדת המשנה, קודם כל.
המסמך, הדו"ח הוא דו"ח. דו"ח שנכתב. נאמרו שם דברים, ניתחו שם ניתוחים חשובים ואני מאמין שהוא יהווה בסיס להמשך הדיונים בסוגית החופשות. כמובן אני חייב לומר, כפי שנאמר כבר אז, שלאף אחד לא הייתה כוונה לעשות את זה בצעד אגרסיבי, הכל בהסכמה ובתיאום ותמיד תמורת משהו, כך שגם אם ארגוני המורים יכנסו לסוגיה הזו בהידברות ובנפש חפצה, עם ראש פתוח וידיים נקיות, כפי שאנחנו באים, יכול להיות שהם ימצאו בזה ברכה יותר ממה שאנחנו חשבנו.
לכן אני אומר את הדברים, כי אני יודע שלא רצינו להיות אגרסיביים בדחיפת המשרד לקבל את ההמלצות. אפילו כאקט סימבולי חששנו שמא יתפרש מצד ארגוני המורים, שיש פה איזה צעד אגרסיבי בניגוד להסכמי העבודה. לא רצינו. רצינו לפתוח את שנת הלימודים כסדרה. אני מודיע חד משמעית, הכל יהיה בהסכמה, בתיאום, בהבנה. אם המשרד יירצה לאמץ אחד מהדברים. לכן הייתי חייב לשים זאת על השולחן כדי להבהיר שאין פה כוונה חד צדדית.
הדיון הזה הוצע על ידי חברה כנסת שמיד אני אעביר את רשות הדיבור למציעים. לאחר מכן נשמע את התכנית של הרפורמה, איך שהיא מוצגת בפרוטרוט, לא כפי שהוצגה בראשי פרקים בציבור. הנה שמענו שאנחנו אוטוטו, זה נקרא מושג של ערב שבת בין השמשות, כמעט חנוכה ואין מימון לרפורמה הזו, אין תקציב לרפורמה הזו. אז אני מקווה שמהדיון הזה אנחנו נצא היום עם בשורות, נהיה יותר אופטימיים.
אבל למה להקדים את המאוחר? ניתן לחבר הכנסת המציע הראשון, חבר הכנסת יוסי יונה, בבקשה. אני חושב שאיתרתי לך את הדברים.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אדוני יושב הראש, אני שמח שאנחנו מקיימים את הדיון הזה. אני שמח שמצטרף אלינו מנכ"ל משרד החינוך, מר אבואב, ואני שמח על הנוכחות של חברי הכנסת ושל כל הציבור שנמצא כאן, שיש לו עניין מאד גדול בנושא שלשמשו אנחנו התכנסנו, ביקשנו התכנסותה של ועדת החינוך.
כפי שהקדמת, אדוני ואמרת, הבקשה שלנו לקיים את הדיון הזה, עלתה על הרקע של קיומה של הבנה והסכמה בין משרד החינוך לבין משרד האוצר, באשר למתווה המוצע. בעצם מה שמוצע כאן, זה ליצור או לקצר את החופשות על בסיס העיקרון של חופשת הקיץ וכאן צריך להדגיש ולומר, ההסדרים שמוצעים, כפי שאני רואה אותם, צריכים להיות בתיאום מלא עם ארגוני המורים וגם אולי אני וחברי עודד פורר חלוקים כאן בעניין הזה.
אין צורך בחקיקתו של חוק עם ההסדר הזה, ולדעתי בסופו של דבר מן הראוי שהוא יקוים. אם ההסדר הזה אכן ייושם, אז אמנם אנחנו יכולים להביא בשורה והבשורה היא בעיקר להורים, שאם אנחנו מדברים היום על נטו משפחה, אני לא חושב שיש ביטוי משמעותי חזק יותר, מהדהד יותר, מהיישום של הרפורמה הזו, משום שמחד אם נקצר את החופשות – כפי שאמרת העדר ההלימה הזו – אם נקצר את החופשות אנחנו מדברים על חופשות חנוכה ופסח. מדובר ב-10 ימים. מי שיעשה את העבודה זה לא המורים, משום שאנחנו גם חרדים ודואגים לשלומם ולרווחתם של המורים.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
לא, הם לא רוצים. ואנחנו יודעים שאחת התופעות המאד חמורות בתחום של ההוראה זה השחיקה והנטל המאד מאד כבד שמוטל על כתפיהם ואין שום מקום להכניס אותם כאן לתוך הסד הזה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
האמן לי, אנחנו יודעים לפי הנתונים שבידינו, לאחר מספר שנים מאד מצומצם כשליש מהאנשים שנכנסים לתחום ההוראה עוזבים את התחום בגלל שחיקה ובואו לא נוסיף על הנטל על כתפיהם.
עכשיו הסוגיה המרכזית שניצבת בפנינו, אדוני יושב הראש, זה עניין של המימון. קיימת הסכמה ואנחנו לא יודעים מדוע משרד האוצר כאן גורר רגליים. זה לא רק נטו משפחה במובן שזה מסייע להורים, זה גם מסייע למשק, משום שמשעה שההורים מתפנים להישאר במקום העבודה שלהם, הרי התועלת בסופו של דבר למשק הישראלי היא מאד מאד גדולה.
אנחנו מדברים כאן על הוצאה של כ-500 מיליון שקלים כדי לממן את הפרויקט הזה. מאידך, ישנן הערכות שהמשק יכול לצאת נשכר בכמיליארד שקלים. ולכן זה נכון מבחינת מערכת החינוך, זה נכון מבחינת הילדים, כי אלה שיהנו מהחופשות שלהם בסוג כזה של קייטנות, אפשר לנצל את זה לשם העשרה בוודאי.
במקרים הרגילים אתם יודעים מה קורה, כאשר ישנן את החופשות הללו, ההורים בעבודה. אלה שיש להם לשלם עבור חלופות ראויות משלמים ואלה שאין להם, לא משלמים ולכן גם זה יוצר פער מאד משמעותי באיכות, אם תרצו שירותי החינוך שהילדים האלה מקבלים בחופשות הללו.
לכן אני מכאן מבקש לקרוא, אדוני יושב הראש, למשרד האוצר לממן מיידית את הסכום שהובטח; ואני גם רוצה להתייחס לסוגיה מאד מאד ברורה. שמענו ממשרד האוצר שבעצם הם רוצים להשהות את ההחלטה בדבר התקצוב רק לינואר, ככה שיידעו מה הם הולכים לעשות בעודפים שנצברו בקופתה של המדינה. אני רוצה לבוא ולומר שאין שום קשר, משום שאנחנו מדברים על תכנית שהיא לא חד פעמית, אלא אנחנו מדברים על תכנית שהיא רב שנתית. זאת אומרת שהיא צריכה לבוא לביטוי בתקציב השוטף של משרד החינוך.
ולכן הדיון הזה בעודפים שנצברו או לא נצברו בקופת המדינה, אינו רלבנטי לסוגיה שאיתה אנחנו מתמודדים. תודה אדוני יושב הראש.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
תודה אדוני. אני מודה לך גם על קיום הדיון ואני גם חייב להודות למנכ"ל שהגיע לפה. אני חושב שהנושא הזה הוא חשוב, אף על פי שלצערי לא מצאתי ולא יצא לי לפגוש אותך או את השר בוועדת המשנה לענייני קיצור החופשים והתאמתם לימי העבודה במשק ואני חושב שחבל שכך מהסיבה הפשוטה. המצב שבו אנחנו נמצאים היום ואני מצטער, אני אומר את הדברים נכוחה, על אף יחסינו האישיים הטובים. הוא לא הפתעה. מי שמכיר את המערכות יודע שזו לא הפתעה והיה לנו ברור שנגיע לסיטואציה הזו היום. אמרנו את זה גם בדיוני הוועדה, כי ההצעות האלה עלו ככותרות כאלה או אחרות בתקשורת, מהסיבה הפשוטה שזה פלסטר.
אני ממשיך בדברים שסיים חברי יוסי יונה, זאת לא תכנית שתיכנס – גם כשהיא תתוקצב – באופן כזה שיבוא מחר שר אחר ושרים מתחלפים, זו סיטואציה ידועה במדינת ישראל, זה קורה. יבוא מחר שר אחר והוא יחליט שהוא כן רוצה תכנית כזאת או שהוא רוצה את התקציב הזה. כמו שהיה שר אחד שהחליט שהוא צריך את התקציב הזה, אז הוא השהה את הגידול בבית הספר של החופש הגדול, במקרה זה השר הנוכחי, בשנה שעברה. הוא אמר אני אפרוש את זה על טווח יותר ארוך ממה שהיה מתוכנן. וזה בסדר, כי זה בדיוק הגמישות שיש לכל שר, אבל אנחנו לא חושבים שבנושא הזה צריכה להיות גמישות.
הנושא הזה של ימי הלימודים אל מול המשק והחופשות, הוא נושא שלא צריך להיות גמיש, הוא נושא שצריך להיות ברור, ידוע לכולם. יש גם עניין חשוב פה ביכולת התכנון. ראינו את זה גם בהזזה של ל"ג בעומר ביום אחר, לאן זה לקח את כל המשק.
אז אני חושב ואני רואה בהגעה שלך לפה דווקא בעניין הזה, אולי פתיחה של דרך, כי אנחנו אמרנו בוועדת המשנה ואני אומר את זה שוב, אנחנו מניחים את זה לפתחם של משרד החינוך ומשרד האוצר. ועדת המשנה עשתה בעניין הזה עבודה מאד רצינית, מאד סיזיפית, שהביאה גם מסקנות אחרי שהיא שמעה את כל הגורמים כולם, שיכול היה להוות לכם נקודת פתיחה. יכול להיות שחלק מההמלצות לא יתקבלו, יכול להיות שחלק כן יתקבלו, אבל הן המלצות שרואות פעם ראשונה את התמונה הכוללת. אגב, לא רק דרך הפריזמה של התלמיד או של המורה או של ההורה, אלא את הכל ביחד.
בגדול היא נתנה בשורה לכלל המשק. היא נתנה בשורה כי היא אמרה אנחנו לא חותכים את מספר ימי החופשה של המורים באופן דרמטי, אלא אנחנו פורשים את זה בצורה אחרת שתקל על עומס הלימודים. זאת אומרת אם אתה מקצר את החופש הגדול, אבל אתה יודע שלממשלה יש תכנית של שישה סופי שבוע ארוכים ואתה אומר אני רותם את ארגוני המעסיקים ורתמנו אותם לעניין הזה, להסכים לתכנית הזו שהם סירבו לה ובלבד שזה יבוא כחלק מעניין כולל.
אז את שישה סופי השבוע הארוכים האלה אתה יכול לפזר בשנת הלימודים, איפה שמתאים ונוח לכם. שאם אתה יודע שיש ערב חג ביום שני, אז תיתן גשר ביום ראשון. אם אתה יודע שהחג מסתיים ביום חמישי, תיתן את הגשר ביום שישי. ואפשר לעשות את זה שנה קודם, כי גם החגים זה משהו שבמקרה הזה אנחנו גם יודעים מראש. זה לא תלוי בשרים ולא תלוי בחברי הכנסת. החגים מגיעים במועדם, לשמחתנו.
שינוי נוסף - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני אסכם בעוד שני דברים. השינוי הנוסף שהוא ההתחלה לפי הלוח העברי וההתאמה, זה אפילו לא עניין של ימים, אלא עניין שייתן חודש רצף עד חופשת החגים. זה נכון גם למורים. גם המורים שמתמודדים עם פתיחת שנה והמאמצים שיש בקליטה של תלמידים, כי אחר כך הם צריכים לעשות את זה עוד פעם אחרי החגים. גם לזה יש משמעות.
ובסוף אדוני, הפן הכלכלי. הוועדה מצאה גם ממשרד האוצר וגם מהמועצה הלאומית לכלכלה, שהגישה המצמצמת אומרת שהגידול בתוצר הוא 90 מיליון שקלים והגישה המרחיבה – 250 מיליון שקלים, אחרי ניכוי ההוצאות. נטו. זה הגידול בתוצר. ואם אני לוקח את מה שאני יכול לחשב להכנסות המדינה, זה אומר ש-38% מהתוצר הולך להכנסות המדינה, אז אנחנו מדברים על גידול בהכנסות המדינה. על כל יום כזה בין 34 מיליון שקלים ל-95 מיליון שקלים, זה אומר שיש כסף והכסף הזה ברפורמה כזו, יכול ללכת למורים ולהעלות את שכר המורים בעניין הזה וככה לצאת לדרך חדשה.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
תודה אדוני יושב הראש. אני מצטרף לדבריהם של חברי בקשר לעיכוב התקצוב של הרפורמה, למרות שקראנו ששרי האוצר והחינוך סיכמו ויש הסכמה ביניהם על הרפורמה ועל הקיצור ב-10 ימים. אין ספק שההסכמה או להיות מתואם עם המורים זה דבר עקרוני לפי דעתי ואני לא חושב שהמורים הם גורם מעכב, אלא להיפך.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
את הרפורמה אני יודע בקשר לחינוך היהודי, בקשר לחנוכה, פסח וכו'. במערכת החינוך הערבית אין הרבה חופש לחגים. יש לנו שני חגים, או שלושה. שניים ושלושה. כולם אולי שבעה ימים. אז אני לא יודע מה יקרה שם, אם הרפורמה חלה או לא חלה. מה אפשר לקצר שם? אני לא יודע. אז אני רוצה לשמוע. והעיקר שבימים האלה הילדים יועסקו גם בדברים חינוכיים וזה לא יהיה שטח הפקר. זה חשוב מאד.
חנין זועבי (הרשימה המשותפת)
¶
אוקיי, קודם כל אני מתחברת לתכנית לא בתור תכנית של קיצור החופשה. למרות החיבור להורים העובדים אין לה ביטוי גם לקונספט של החופש. בשבילי זה מאד חשוב ואני חושבת שבשביל תלמידי בתי הספר זה מאד חשוב. אנחנו גם משנים את הקונספט של החופש. החופש הוא לא ניתוק מוחלט מהתהליך החינוכי, הוא דווקא הזדמנות לפצות אם יש לזה תשתית - וכאן יש בעיה בחינוך הערבי - לפצות את הילדים לפעמים על תחליף חינוכי שיש בו דיכוי ליצירתיות של התלמיד ויש לו דיכוי לאישיות של התלמיד. בחינוך הערבי מאד מאד נחוצות כל ההזדמנויות האלה, שנותנות לתלמיד ביטוי עצמי ונותנות לו להתבטא ולחשוף ולגלות את הכישורים המיוחדים שלו.
הבעיה היא בתשתית תמיד. כל תכנית של חינוך לא פורמאלי, אתה לא יכול ליישם אותה מאה אחוז, אפילו לא 70% בבתי ספר שאין לנו כל כך הזדמנויות של מופעי תרבות, של לוגיסטיקה של חדרים מרווחים ותמיד יש בעיה ביישום.
אני חושבת שכאשר אנחנו מפתחים תכנית שהיא במטרה כן תכנית נכונה, אנחנו צריכים אותה, היא תכנית חיובית, צריכים להשקיע מאמץ יותר גדול בשאלה איך אנחנו מיישמים אותה בחינוך הערבי, בבתי הספר הערבים. וכל עוד שאין את התשובה הזאת בכל תכנית שהיא, לא רק בתכנית הזאת, זאת אומרת שאנחנו עוצמים עיניים אחרי שאנחנו שבעי רצון שהתכנית הזאת טובה, היא כן הולמת לחינוך היהודי, אבל אם אנחנו לא ממשיכים האם ואיך היא הולמת את החינוך הערבי, את בתי הספר, את הלוגיסטיקה, את התשתית שם, אז אנחנו לא עושים כלום.
חנין זועבי (הרשימה המשותפת)
¶
אולי דווקא וזה תמיד נעשה ומגדיל את הפער. אנחנו מבחינים בכל תכנית טובה שהיא מועילה למגזר היהודי פי ארבעה מאשר היא מועילה למגזר הערבי. מה זאת אומרת? אנחנו רק מגדילים את הפער. בסוגיה הזאת צריכים שינוי קונספט במשרד החינוך.
חנין זועבי (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו אומרים את זה תשע שנים – אני ומסעוד – אנחנו לא מרגישים שמשהו משתנה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
חבר הכנסת מאיר כהן, בבקשה. לא, בואי אני אתקן אותך, חנין. ישבו פה בדיון לא מזמן, לפני כשבועיים, חברי כנסת דווקא מהרשימה שלך שהסכימו עם הסקירה של משרד החינוך שמשאבים שהוסטו בשנים האחרונות, בשנתיים האחרונות לטובת החינוך במגזר הערבי הם לאין ערוך. יכול להיות שבגלל סיבות אובייקטיביות, עדיין אנחנו לא רואים את זה, אבל אין ספק שיש הסטה, יש תשומת לב. צריך כנראה לעשות את זה ביתר מקצועיות.
חנין זועבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני אמרתי, אני מסכימה עם המטרה. איך ליישם את זה, יש בעיה. איך להתאים את זה לאפשרויות של החינוך הערבי, יש בעיה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני מוצא חובה לאחל הצלחה למנכ"ל. זאת ההזמנות הראשונה שאני רואה אותו בוועדת החינוך ולפחות אני יכול להעיד כראש עיריית דימונה, נשמתו נמצאת במקום הנכון. הרבה הצלחה בעזרת השם.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
ראה, כל החלטה שתתקבל ובלבד שהיא תהפוך לתקנה סדורה, שלא נצטרך בעוד שנתיים, שלוש, ארבע, אלה שיחליפו אותנו, לשבת כאן עם הסיפור הזה. אין שום ספק שצריך לצמצם את החופשות. היה לי אפילו הכבוד להיות קצת אחרי הקלעים כשהתחילו עם הסיפור של הכיתות הלומדות בחופש. אני חושב שזה הפתרון הטוב ביותר, אין בלתו וככל שמשרד החינוך ימצא לזה תקציבים ויארגן את זה במציאות היומיומית שלנו, אני חושב שגם ועדי ההורים וגם התלמידים יקבלו את זה בברכה.
אני מכבד את מה שעודד עשה ובהחלט עשו עבודה יפה מאד, אבל בסופו של דבר אם באים להורים, אם המשרד יידע לבוא להורים ולהגיד להם רבותי, תוך שנתיים שלוש, מגן חובה עד כיתה ו' אנחנו מתחייבים שיהיו עוד 30 ימי למידה או 28 ימי למידה, אני חושב שזו עסקת החבילה הטובה ביותר להורים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. כפי שאמרתי בהתחלה, אין ספק שההנעה והגל שהציבור הוביל והדיון המקדים שהיה בוועדת החינוך, עד כדי הקמת ועדת משנה על ידי בראשות עודד הניעה את התהליך. אני שמח שהשר לקח את זה לכיוונים שבהסכמה. לא הייתה לו כוונה לעשות, אבל אני חוזר על זה כי נכנסו אנשים באמצע. מלכתחילה בהקמת ועדת המשנה לא הייתה שום כוונה לקרוא תיגר, לא ליזום או לכפות איזה מהלך אגרסיבי שלא בהסכמה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
הם נטלו חלק פעיל. גם אם הסכימו, זה נייר כתוב של ועדת משנה שבחנה וטחנה את הנושא, שיונח על שולחנו של השר לימים שיתעסקו עם סוגית החופשות, כפי ש - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
כולנו תקווה, אבל היום, לאור הצלילים ששמענו, שאין עדיין בתקציב מקור מימון לתכנית הרפורמה של החופשות, חנוכה, פסח, אני כולי תקווה שבסוף הדיון אחד הדברים שישמחו אותנו, שבאמת גם ההורים, גם המשק, החברה בישראל התכוננה לכך. התכוננה להכרזה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אבל אדוני, חנוכה זה בשבוע הבא. וגם אם תצא מפה בשורה, ההורים כבר סידרו לעצמם את חנוכה. הבשורה הזו כבר לא רלבנטית אליהם. את זה גם צריך לדעת.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני לא בטוח שכל ההורים סידרו להם את חנוכה וגם החלטה מחר או מחרתיים תתקבל בברכה אצל ההורים.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אתה לא יכול לבוא להורה ולהגיד לו תשמע-. הכל יתקבל בברכה, אבל זה משהו - - -
שולי מועלם–רפאלי (הבית היהודי)
¶
לא, עודד, יש פה משהו מ - - -. אם אנחנו רוצים את זה, אז צריך לשאוף שזה יהיה הכי מוקדם שאפשר.
שולי מועלם–רפאלי (הבית היהודי)
¶
סליחה אדוני. הייתי יותר משעה בכביש. כל תושבי גוש עציון בדרך לירושלים לרקוד בבשורה הגדולה.
חנין זועבי (הרשימה המשותפת)
¶
זה פסיכולוגי. אתם לא יכולים להסתדר בלי הכרה, כי זה לא שלכם. זה מה שחשוב.
עדנה דוד
¶
בוקר טוב. אני סגנית מזכ"לית הסתדרות המורים ויושבת ראש סניף חיפה והמרחב. מתוקף התפקיד שלי, אבל גם מתוך הניסיון שלי של 19 שנים במערכת, שבהן הייתי גם מורה, מחנכת, סגנית מנהלת ומנהלת, אני אומרת שהמתכונת של בית הספר של הקיץ, מתכונת שבפועלת בהצלחה מזה מספר שנים, היא מתכונת מוצלחת מאד, שנותנת מענה הן לתלמידים, הן להורים. מאפשרת את החופשה למורים. היא איננה על גב המורים. זו עמדה נחרצת של המזכ"לית שלנו, יפה בן דוד. זה הפתרון הנכון שפ ועל כרגע גם בשטח.
צריך לזכור שהמורים עובדים היום באקלים מאד קשה. הרבה מאד דרישות. לחצים בלתי פוסקים. החופשות האלה הן אמנם חופשות שנועדו להירגעות, מילוי מצברים, אבל גם להכנה של חומרים ולהגיע בכל פעם מחדש, ממש לפני שאנחנו עוברים למערכה. וכבר דיברנו כאן, היינו כאן בוועדה לנושא האלימות ושאר הדברים במערכת.
אתם חייבים לשמור על ימי החופשה של המורים והמתכונת של בית הספר של הקיץ פועלת בהצלחה בקיץ.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
ואם כן משרד החינוך יוכל לקצץ את החופשות ויבוא בדין ודברים עם הסתדרות המורים, עם הארגונים ויגיד אני מוכן לפצות אותם, לשפות אותם. אני בא מהשטח, אני אומר לך שכמעט כל המורים יהיו שמחים שמשכורתם תגדל במידה ויישאלו אותם על דבר כזה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
הכוונה היא אכן כך. או החלפת ימים או שיפוי כספי, או גם וגם. בוא, אבל למה להידרש לזה עכשיו? רבותי, זה לא ועדת המשנה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מאיר, תודה. רבותי, בואו נשמור על דיון איכותי. פז כהן, אתם צלע במשולש. תציג את עצמך.
פז כהן
¶
קצר ולעניין. אני פז כהן, יושב ראש פורום ועדי ההורים היישובים, שהרמנו את המחאה גם בנושא של החופשות והפער הגדול שיש בישראל. כל הנתונים הוצגו בוועדה, בשיתוף פעולה מלא. עבדנו ביחד עם כולם. עבדנו עם ועדת החינוך של הכנסת, שיזמה את תת הוועדה. עבדנו יחד עם יעל והחברים, כשחשבנו על פתרונות מחוץ לקופסא. עבדנו יחד עם משרד החינוך ומשרד האוצר. ישבנו ביחד בישיבות, שמשרד החינוך הוביל אותן.
ידענו הרבה קשיים בדרך. הרבה אי הסכמות. ביקשנו דברים ונכנסו פנימה לתוך התכניות של משרד החינוך, כמו נושא הגנים. בסוף הגענו לקו הסיום והתקציב לא קיים וזה הדבר הכי מתסכל שיכול להיות לנו. זאת אומרת הצלחנו לייצר שיח, עצרנו את כל הנושא הכוחני של ההפגנות וההתלהמות או התסכול הזה שיצא החוצה. הוא נותב בצורה מאד מסודרת לממשלה. אני חייב לשבח את משרד החינוך, שלמרות שהיו אי הסכמות בדרך, הגענו בסוף למשהו שלפחות ייתן בשורה להורים והדבר הזה הוצג לנו ובסוף אין תקציב.
אני חייב להכניס באותה נקודה גם את נושא הצהרונים, שגם בו יש את נושא החופשות והדבר הזה - - -
פז כהן
¶
אני מאד מעריך. אני יודע שכולם שומרים על הקופה הציבורית וזה חשוב, אבל שנת הלימודים נגמרת בספטמבר ומתחילה בספטמבר. תקציב המדינה נגמר בדצמבר. כשמתקצבים תכניות, קובעים תכניות לשנה הקרובה, תקבעו אותן עד סוף שנת הלימודים בבקשה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, רגע. אנחנו קודם כל נציג מה היא הרפורמה, כדי שיהיה לנו על מה לדסקס בכלל. בואי נראה על מה. יכול להיות שלא צריך לריב עליה.
חנין זועבי (הרשימה המשותפת)
¶
בדיוק, והיא לא רלבנטית לבתי הספר הערבים. היא לא רלבנטית לחופשות בבתי הספר הערבים, נכון?
היו"ר יעקב מרגי
¶
אם המנכ"ל לא ישכנע אותנו, יכול להיות שלא נשחרר אותו. אני אתן לך הזדמנות לשאול ותקבלי תשובה.
בבקשה אדוני המנכ"ל.
שמואל אבואב
¶
בוקר טוב אדוני יושב הראש, חברי הכנסת. אנחנו שמחים על המפגש הזה, שבו יש לנו הזדמנות נוספת להציג את המוכנות של התכנית, שהשר בנט הנחה להכין בגני הילדים ובבתי הספר לחופשות שבמהלך השנה.
אחרי שהשר הנחה מדיניות ברורה של סייעת שנייה, צמצום מספר הילדים בכיתות, המשך של בתי הספר בחופש הגדול, על אף העובדה שהתקציב איננו מקובע באופן קבוע, השר הנחה להמשיך ולהפעיל את בתי הספר של החופש הגדול - - -
שמואל אבואב
¶
אני כבר מסביר. ומתוך כך ניגשנו לשותפות הבאה. האחת עם ועדת החינוך של הכנסת, שתיים, עם הסתדרות המורים. רבותי, מי שחושב שאפשר להפעיל רפורמה שלא בהידברות, שלא בהסכמה, לעניות דעתי הצנועה איננו יודע על מה הוא סח.
שמואל אבואב
¶
לאחר מכן המשכנו את השותפות עם השלטון המקומי, כי השלטון המקומי זו הפלטפורמה, זו התשתית לקיום, וקיימנו שיתוף פעולה עם ארגוני ההורים. ומתוך הבסיס של העיקרון הבא, אי אפשר להשית את התכנית הזו על גבם של המורים, כי הם יוצאים לחופש ואי אפשר לחייב אותם לעבוד בימי החופש. ומתוך העיקרון שצריך כסף תוספתי, כי איש לא משווה לנגד עיניו שיילקח כסף מהשוטף. מתוך שהעקרונות הללו באנו לתכנית הבאה.
מה המטרות שלה? מטרה מספר אחת היא לתת מענה הורים העובדים. מדוע? מאד ברור. יש 14 ימי חופש במהלך השנה. ההורים באותם ימים עובדים ולילדים הצעירים אין פתרון.
מטרה מספר 2 – לצמצם פערים ולתת הזדמנות שווה לכל ילד. לא רק למי שיש לו כסף ויכול לממן בחופשות חנוכה ופסח פעילויות ומסגרות עתירות הוצאה, אלא ליצור שוויון הזדמנויות, שגם לאלה שאין אפשרות לממן את זה באופן פרטי, יתאפשרו להם המסגרות הללו ויהיו ביחד. לא מסגרות לחזקים במקום אחד ולחלשים במקום שני. אינטגרציה ושוויון הזדמנויות.
שמואל אבואב
¶
מטרה מספר 3 - להקל על נטל תשלומי ההורים. דובר רבות ואין מה להכביר במילים. הנטל על ההורים הוא כבד ולכן זו הזדמנות להקל עליהם.
ולבסוף מדובר במטרה שיש בה תכנית של העשרה, תכנית של מיצוי פוטנציאל, מיצוי לא רק של מסגרת בייבי סיטר שמוצאת להם פתרון שאיננו משמעותי, איכותי וטוב.
מתוך המטרות הללו שאלנו את עצמנו מי קהל היעד ומה היקף התלמידים בו מדובר בחופשות המדוברות, בחנוכה ופסח.
היו"ר יעקב מרגי
¶
זה לא צודק, זה לא נכון כך. תני לו לסיים את הסקירה. יכול להיות שיש לך תשובות בסקירה.
שמואל אבואב
¶
אני אסביר את ההתאמה הייחודית. אני לא אדלג על העיקרון שהתכנית מותאמת לאוכלוסיות שונות ב - - -, באופי וב - - -
שמואל אבואב
¶
ואדבר על החברה הערבית. זה מתוכנן פה, טיפה סבלנות. אם כן, במה מדובר? מדובר בגני הילדים גם בחינוך הרגיל וגם בחינוך המיוחד ונגיע להיקף של 494,000 ילדים בגני הילדים.
האוכלוסייה השנייה – כיתות א', ב' ו-ג'. ההיקף הוא 461,000 ילדים. זה קהל היעד, לשם שמנו פעמינו, לשם כיוונו את התכנית ולשם נערכנו מיידית לצאת גם בחנוכה וגם בפסח.
מה המתכונת - המתכונת היא שהתכנית תופעל מיום ראשון עד יום חמישי. בבתי הספר היא תתחיל מהשעה שמונה עד השעה אחת, בגני הילדים משעה שבע וחצי ועד השעה אחת. כפי שציינתי, זה מיועד לגילאי 3-6 בגילאי הילדים, כיתות א', ב' ו-ג'. חינוך רגיל וחינוך מיוחד.
איפה זה יתבצע – זה יתבצע באכסניה הקיימת של מוסדות החינוך, בגני הילדים ובבתי הספר, על בסיס ההצלחה של בתי הספר של החופש הגדול ובהפעלה ותפעול של השלטון המקומי. כמה ילדים יהיו במסגרות, באיזה היקפים, על ילדי מי – בגני הילדים יפעלו 22 ילדים בקבוצה. בכיתות א', ב' ו-ג' – 25 ילדים בקבוצה ובחינוך המיוחד 8 ילדים בקבוצה.
מה המרכיבים של התכנית, בכדי ליצור איכות, סטנדרטיזציה ורמה גבוהה של התכנית – צוותי החינוך המותאמים לגילאים הללו. הדבר השני, רכז יישובי שמנהל את כל המערכה בבתי הספר ובגנים, במבט מוניציפאלי ברמה מתכללת יישובים. הדבר השלישי, שתהיה בתקציב אפשרות להביא לידי ביטוי פעילויות משמעותיות של העשרה, של פעילות תרבות. בתוך כך ציוד מתכלה וציוד נדרש לטיפול הכולל. אדם שיתפעל את זה - - -
שמואל אבואב
¶
כסף עובר לשלטון המקומי על בסיס המתווה הזה והשלטון המקומי מפעיל, כפי שהוא מפעיל בקייטנות של החופש הגדול. ההצלחה היא התשתית.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
כלומר אתם לא נותנים איזה גבולות גזרה שכן יהיו נניח מקצועות העשרה אנגלית ומתמטיקה?
שמואל אבואב
¶
אז כבר אני אגע בזה. מי כוח האדם בסופו של דבר ומה קבענו בסטנדרט של מספרים אנשים מלווים את מספר הילדים. אז בגן יהיו גננת או אדם מוסמך וסייעת ובבתי הספר זה אדם אחד מורה או שני מדריכים. אדם שיש לו את ההסמכה שהוא עבר לזה.
איך זה יעבוד תקציבית – אשכולות 1, 2, 3 ו-4 זה ללא תשלום. באותו מערך דיפרנציאלי של התשלומים של החופש הגדול, זאת תמונת המצב הזאת.
שמואל אבואב
¶
בסוף נגיד כמה זה עולה, אבל אני מסביר את הדיפרנציאציה שהיא יושבת על התשתית של בתי הספר.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אדוני המנכ"ל, אני כל הזמן מדברת על זה בוועדות ואני חייבת לחדד את זה שוב. לא יכול להיות, באמת, ההסתכלות של משרד החינוך חייבת להשתנות בתוך העיר. לא יכול להיות שבירושלים, שהיא מדד 3, אז תושבי רחביה יקבלו את מה שבנתניה, לצורך העניין בשכונת דורה, לא יקבלו.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
זה משגע אותי כל פעם. למה לא לעשות מדד שטראוס שכבר קיים, שבודק בתי ספר. עם כל הכבוד יש שכונות בירושלים שלא צריכות אותך ויש שכונות בנתניה שמאד צריכות אותך ושכונת שביב בהרצלייה, שמאד צריכה אותך. וואלה, יש שם הורים שלא יכולים לשלם.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני חושב שהעיקרון של החינוך הציבורי הוא עיקרון שלא אומר שצריכים לרדת לרזולוציה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
מאיר, אבל בסוף אתה מגיע למצב שיש שכונות ברחובות שבמדד גבוה, בקריית משה, ואתה לא יכול לתת את זה ב - - -
שמואל אבואב
¶
רבותי, בכדי להוציא את זה לפועל ולהביא לידי ביטוי 10 ימים של חופשה בחנוכה ובפסח, העלות הנדרשת היא 400 מיליון שקלים. זה 40 מיליון שקלים בפרישה ארצית לכל יום. לשאלתו של חבר הכנסת מאיר כהן, הנה המתכונת והתוכן ומרחב האפשרויות. משיר של יום והעשרה באנגלית ותכניות יצירתיות והפגה באומנות ובספורט ובמחשבים ובהעמקת למידה. כל זה יכול לבוא לידי ביטוי בשני אופנים. אלה שירצו להפעיל את אז זה השעה אחת, אז יתחילו בשעה שמונה עד השעה אחת. אלה שירצו להשתמש במסגרות הקיימות של הצהרונים, שממילא כבר קיימים ומשולמים, יוכלו להמשיך את המועד השני שהוא מהשעה אחת עד השעה ארבע אחר הצהריים. ולכן יש פה אפשרות שזה מכסה, תראו אפילו יום ארוך.
איך זה יעבוד במגזר היהודי ואיך זה יעבור במגזר הערבי.
שמואל אבואב
¶
אם היה מזדמן לך, חברת הכנסת חנין זועבי, להסתובב כעת במפעל הגדול שהתחילו אותו בחוג לכל ילד בחברה הערבית, היית רואה את הקשר החד-חד ערכי בין ההתאמה התרבותית התפיסתית, התכנית שהחברה הערבית רוצה לצקת לתרבות שעות הפנאי, היית רואה את זה היום שזה קיים. המשרד מממן היום חוג לכל ילד ומאפשר לרשות המקומית ולבית הספר להוציא את זה בחותם, באופי שזה נראה ראוי בעיניהם. ולכן אם את תסתובבי, את תראי פעילויות של תרבות מוסיקה, ששייכת לחברה הערבית. את תראי העשרה בכל מיני דברים.
לעצם העניין פה. הכוונה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע. המגזר הערבי, אני משלים את השאלה של חברת הכנסת חנין. אדוני המנכ"ל חנוכה ופסח מדבר למגזר היהודי.
שמואל אבואב
¶
אנחנו לקחנו את החופשות של החברה הערבית המתקיימת היום במערכת החינוך והתאמנו אותה לתכנית של ימי הגנים ובתי הספר במהלך השנה. ורואים שחופשת האביב מביאה לידי ביטוי, הרי אם לא היינו עושים את זה, אז היינו משאירים את זה רק במתווה של המגזר הממלכתי והממלכתי דתי היהודי. יש פה התאמה, יש פה לוח זמנים מוגדר, ברור. יש פה התאמה למגזר הערבי.
אני מסכם. משפט אחרון.
שמואל אבואב
¶
משפט אחרון. התכנית הוכנה. יש בה שותפות והסכמה רחבת היקף. היא הייתה יכולה לצאת לדרך כבר בחנוכה. משלא הגיע התקציב כרגע, זה ברור שאנחנו צריכים לעשות כל מאמץ להתארגן לקראת פסח בכדי להוציא את זה לפועל, וככל שהזמן עובר זה ברור שצריך זמן התארגנות. זה בסוף בתי ספר וכל מה שקשור לה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אדוני, שאלה. אני הבנתי שהתכנית הזו, לאורך כל דרכה, ישנה איזו שהיא הסכמה עקרונית ביניכם לבין משרד האוצר.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אבל שר האוצר אמר בהזדמנויות שונות, שהוא אכן רואה בחיוב את התכנית הזו והוא מתכוון למממן אותה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רבותי, אני חושב שהשאלה לא צריכה להיות מופנית למנכ"ל, כי עצם הדיון כאן זה שאנחנו יודעים שהנושא לא תוקצב. אנחנו נשמע את משרד האוצר. משרד האוצר נמצאים כאן. שלום ליאת.
יעל אודם.
יעל אודם
¶
קודם כל תודה רבה שאתם נותנים לנו עוד פעם לדבר ותודה שאתם מארחים אותנו כאן. אני חושבת שבישיבה הזו יש משהו חסר תקדים שסוף סוף נציגי הסתדרות המורים פה והם כאן בטוב, כדי לעזור לזה לקרות, כי גם הם מבינים שזה וולונטרי ואפשר שיעבדו ואפשר שלא ובסך הכל שמענו שוב ושוב שיום כזה במשק, שבו הילדים נמצאים ללא מסגרת וההורים נאלצים לקחת חופשות, עולה למשק מיליארד שקלים. ולכן לא ברור איך לא מאשרים את אותם 400 מיליון שקלים ל-10 ימים, כשמדובר במיליארד שקלים ליום כזה.
ראינו את העבודה של משרד החינוך פה, מאד מאד מרשים. זה נתונים שלא נתקלנו בהם לפני כן. העלות, הפרישה, מאד מאד יפה. אפשר לעבוד צעד צעד. נכון, חנוכה כבר מאחורינו, חנוכה כנראה לא יקוצר, אבל פסח עוד לפנינו ואיסרו חג של שבועות. אני חושבת שצריך להביא את הכסף. כשרים רוצים הם יודעים להביא את הכסף וזה יתכן. יש פה את כל הצדדים וכולם אומרים שזה אפשרי. פשוט צריך לגרום לזה לקרות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. חברות הכנסת מירב בן ארי, איילת נחמיאס-ורבין. לאחר מכן נשמע את נציגי משרדי הממשלה ואורחים, אם ירצו, ככל שיתיר לנו הזמן. הדיון ננעל בחמישה לאחת עשרה.
חברת הכנסת מירב בן ארי, בבקשה.
שמואל אבואב
¶
אני כבר אומר עכשיו, המודל של האשכול נקבע על ידי האוצר. זה האשכולות. אנחנו נשמח, לא רק נשמח. אנחנו שומעים את הקולות הללו, שיש שונות בתוך אשכול. ולכן בשמחה ובחפץ לב - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
הרי משרד האוצר בוועדת הכספים עשה זאת. בטבלת הטבות המס ירד פר יישובים קטנים. לגבי שכונות פריפריאליות, נקרא להן לצורך העניין, בערים חזקות - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני חושב או לתת חופש, להשאיר שוליים, לתת לרשויות חזקות חופש פעולה לסבסד את אותן שכונות בלבד. חייב. זו החלטה של בני אדם, שאנחנו צריכים לקבל. אני לא חושב שאם האוצר קודם כל קודם כל תקצב - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
הרי הממשלה קבעה שזה לא משרד נגב גליל ופריפריה, אלא פריפריה חברתית. תכניסו את זה בממשלה הזו, שזה נכנס - - -
מירב בן ארי (כולנו)
¶
רגע, אבל גם בקייטנות. מרגי, אני מוסיפה לזה כי זה טיעון שלי. גם בקייטנות משרד האוצר בנה את זה לפי דירוג של מדד ה - - -
שמואל אבואב
¶
חברת הכנסת בן ארי, הקייטנות מיועד לפי אשכולות. אם רוצים לעשות דיפרנציאציה בתוך האשכול - - -
שמואל אבואב
¶
בסדר, נגיד שלפי מדד הטיפוח, אבל דיפרנציאציה בתוך האשכול, אין לך מנדט במשרד החינוך. אנחנו לא יכולים לקבוע.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
רגע, אני רק רוצה להבין משהו אחד. מבחינתכם, אדוני המנכ"ל, המתווה שהצגתם אמור להתחיל בעצם לראשונה בפסח?
שמואל אבואב
¶
אני אמרתי. התכנית הייתה מוכנה לחנוכה ולפסח. בגלל סד הזמן כעת והעדר התקציב, כעת איננה יכולה לבוא לכדי ביטוי בחנוכה, כשאנחנו נמצאים על מפתנו ובעוד שבוא זה החופשה. אנחנו ערוכים ומוכנים לגשת מיד לכל ההכנות לפסח.
שמואל אבואב
¶
אם אנחנו רוצים להפעיל את זה רק בפסח, זה חמישה ימים כפול 40, זה 200 מיליון שקלים. אם רוצים 10 ימים על פני השנה זה 400 מיליון שקלים.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
ידידי, קודם כל תודה רבה לך, חבר הכנסת מרגי, על זה שאתה נותן לי גיבוי בשנתיים וחצי האחרונות דיון הזה, במאבק הזה, שאני התחלתי להוביל אותו ואני מודה לחברי שנמצאים כאן, כי זה באמת קרב על אופי החברה הישראלית. אנחנו מתייחסים לזה בימי חופשה, יום חופשה פה. לא. זה איך אנחנו רואים את המשפחה הישראלית.
אני מברכת את שמואל אבואב שנמצא כאן, מנכ"ל משרד החינוך. אגב, לצערי עד היום על מכתבים ששלחתי בשנת 2016 בענייני חופשות, אני לא קיבלתי תשובה. אנחנו חייבים להבין שהמהלך, כולל מהלך שמדובר בו במשרד האוצר בנושא שחלוף ימי השישי - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
לא, זו מילה. זו החלפה של ימי שישי בימי חופשה אחרים. אני בכלל לא בטוחה שזה פתרון רע כל כך, אבל אני אומרת לכם במלוא הרצינות, זה מאד חמור בעיני שרפורמה שאתם הודעתם עליה לפני תחילת השנה הנוכחית, סביב חנוכה, לא יוצאת לפועל. כל נושא התקציב היה צריך להיות מוסדר. אי אפשר לצאת בהצהרות, לתת תקווה להורים, לתת פתרונות למורים ואז להגיע למצב שבו לא, זה לא קורה.
ואני אגיד לך מדוע. משום שאנחנו נגיע עוד הפעם אל פני פסח ואני לא יודעת מה יהיה עד פסח. אף אחד מאיתנו לא יודע מה יהיה עד פסח ואנחנו לא נדע מה קורה, כי יכול להיות שגם בפסח זה ייפול בין הכיסאות.
ולכן חבר הכנסת מרגי, אלף כמובן שבסוף החודש הקרוב יהיה דיון בבג"ץ שאותו הגשתי בנושא ימי החופשה ואני - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
זה בדיוק העניין, חבר הכנסת מאיר כהן. כשאנחנו באים ונותנים תקווה לציבור בארץ, אנחנו צריכים שזה יהיה אמין. שאפשר יהיה לסמוך עליו. לא יכול להיות, עם כל הכבוד, שיצאו בהצהרות ואז יבואו לא, אבל הדבר הזה לא נסגר, הדבר הזה.
בסופו של דבר אתם יודעים מה? כולם זקוקים לוודאות. הילדים, ההורים ובעיקר בעיקר המורים. כל המערכת זקוקה לוודאות הזאת של איך נראים ימי חופשה.
הרי חבר הכנסת מרגי, למה אני הגשתי בסופו של דבר את הבג"ץ? בשביל הוודאות. בשביל הוודאות שלוח חופשות לא יהיה דבר נזיל ולא יהיה דבר שאי אפשר להבין ממה הוא מורכב וממה הוא מובנה, גם כלפי המורים וגם כלפי המשפחות. נקודה.
ולכן צריך למצוא את הדרך להגיע למימון גם של חנוכה. אני איתך בעניין הנס. זה לא נס. זה אחריות ציבורית. תודה רבה.
שולי מועלם–רפאלי (הבית היהודי)
¶
תודה רבה אדוני. אני מתנצלת גם בפני המנכ"ל. חברי הכנסת וחלק מהציבור שיושב פה מכירים את הזגזוגים בין ההצבעות בוועדות השונות.
אני חושבת שאין שאלה בכלל על חשיבות הרפורמה הזאת, כמו רפורמות נוספות שקורות במערכת החינוך והמטרה שלהן היא טובת ילדי ישראל וטובת מדינת ישראל וטובת החברה הישראלית וטובת העם היהודי כולו.
שולי מועלם–רפאלי (הבית היהודי)
¶
השאלה היא פשוטה. יש הסכמה על הרפורמה הזאת, יש הסכמה על זה שרוצים לעשות את השינוי, להביא את בית הספר של החופש הגדול לימי חופשה נוספים, להקל באמת המארג המשפחתי במדינת ישראל, שכולנו בעדו ותומכים בו. והשאלה הגדולה היא רק מתי יגיע המימון שהובטח. והמימון הזה הובטח וסוכם.
אני לא בטוחה שאני רוצה להעלות פה בסוגריים או לא, אדוני, את זה שאנחנו רגע לפני שנת 2018.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני רוצה לשאול את חברת הכנסת שולי מה זה הובטח וסוכם? האם יש מסמך שאנחנו יכולים לבוא לשר האוצר?
שולי מועלם–רפאלי (הבית היהודי)
¶
הייתה הבנה שהממשלה - ושר האוצר הוא חלק מההבנה הזאת – שיש הסכמה - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני מאד מאד מאד שמחה שהשר הגיע לדיון הזה, אחרי שאנחנו מנהלים אותו כבר שנתיים וחצי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אלף אני מקדם בברכה את שר החינוך. אני חושב שגם הנוכחות של השר וגם של המנכ"ל מראה שבאמת הנושא הזה על השולחן. אין לי ספק ש - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
על השולחן, קרוב לליבם ולא לחינם גם דחפו והכינו נייר מפורט - אין לי ספק שגם שר האוצר ואנחנו נשמע את עמדת משרד האוצר – תומך - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
סליחה חברי, מאחר ששר החינוך, מר נפתלי בנט, כיבד אותנו והוא אמור לצאת למשימה אחרת, הוא ביקש כמה דקות. אז נשמע את השר ולאחר מכן נמשיך את הדיון.
שר החינוך נפתלי בנט
¶
בוקר טוב לכולם. תודה ליושב הראש, ידידי יעקב מרגי, למנכ"ל המשרד, שמואל אבואב. זה לא סוד שאנחנו הצבנו מספר יעדים עם כניסתנו לתפקיד. חלק ניכר מהם בוצעו בצורה יוצאת מן הכלל, אם זה הקטנת כיתות, שהיום בכיתות א' עד ג' אנחנו עומדים על ממוצע של 27 ילדים בכיתה ובשנה הבאה זה יעלה ל-ד' ואז ל-ה' ול-ו'. ברוך השם מערכת החינוך היא אישית יותר.
אם זה משהו שראיתי אך הבוקר, הסייעת השנייה בגני הילדים. מעל 5,100 סייעות שניות. גננת מובילה בכל רחבי הארץ. לראשונה מנטורית ועם זה כמובן המהפך במתמטיקה, במדעים בפריפריה.
אנחנו גם חרטנו על דגלנו צמצום הפער העצום שקיים בחינוך המיוחד, שזה תחום שהוא מאד מאד קרוב לליבי. אנחנו בדפיציט, אבל גם הולכים על מהלך של רפורמה מבנית ולא רק עוד כסף. גם עוד כסף - - -
שר החינוך נפתלי בנט
¶
היא תובא לוועדה וההיגיון בגדול זה מי שצריך יקבל ומי שלא צריך, לא יקבל ועל ידי זה נפנה משאבים למי שבאמת צריך. וכמובן כל נושא המגזרים, בדגש על המגזר הערבי, שפה אני חושב כל מי שמביט משפשף עיניו ואומר וואו. המגזר הערבי בווקטור מאד מאד חיובי למעשה בכל הפרמטרים. ראיתם את זה גם במיצ"בים.
לענייננו. יש למעשה שני יעדים כרגע שמאד חשובים בעיני. היעד הראשון זה סגירת הסכם השכר והזנקת המשכורת התחילית של מורי ישראל. הכשל לאורך עשרות רבות של שנים, זה תמיד בהסכמי השכר דאגו בעיקר לוותיקים יותר, שזה גם חשוב, אבל למעשה יצרנו מצב כמעט בלתי אפשרי למורה מתחיל, אידיאליסט מוכשר, לצלוח את השבע שנים הראשונות. היעד שלנו זה 8,000 שקלים. נותר עוד פער בנוגע לתזמון של התשלומים. אנחנו עובדים על זה סביב השעון. אני מצר על זה שיש כמובן אי נעימות עם העיצומים החלקיים, אבל אני משוכנע שתמיד הכי חשוך לפני עלות השחר ואנחנו נמצאים שם.
לגבי החופשות
¶
אנחנו הצבנו את זה גם כיעד, צמצום ימי החופשה והבעיה הקשה של חוסר ההתאמה בין ימי החופשה בבתי הספר לבין מקומות העבודה. כבר רבים וטובים, כולל ידידנו בתקשורת, עשו חישובים מאד מאד יפים שהראו, אבל אנחנו גם יודעים שה-RY על כל יום חופשה למדינת ישראל - הReturn on investment-, ההחזר על ההשקעה, הוא החזר חד משמעית בתפוקה, בעבודה - - -
שר החינוך נפתלי בנט
¶
אני הנחיתי את מנכ"ל המשרד לבצע את כל ההיערכות כבר לחנוכה. ביצענו את ההיערכות. כרגע ברמה ריאלית אני לא רואה שזה מתכנס לחנוכה. נהיה אמיתיים עם עצמנו. אני יודע גם שידידי שר האוצר, גם הוא בעצמו התבטא בצורה מאד מאד חיובית בעניין, וכמו שעשינו בשותפות את הסייעת השנייה ובשותפות את הקטנת הכיתות, אני משוכנע ששר האוצר יעביר את הכסף. למעשה זה כל מה שנותר.
שר החינוך נפתלי בנט
¶
כל ההיערכויות בוצעו. כל המערכות מוכנות. נותר להעביר את הכסף. אז מכאן אני קורא גם לידידי ושותפי בממשלה, שר האוצר כחלון, בהחלט להעביר את הכסף. וכאן גם המקום לומר, גם בנוגע לרפורמת הצהרונים, שבהחלט הקלה על הרבה מאד אנשים, גם כאן אנחנו – ופה זה בכלל אקוטי. אם הכסף לא יעבור, אנחנו באחד בינואר לא יודעים להמשיך לסבסד ולכן זה קריטי. חייבים פשוט להעביר את הכסף. יצאו בהכרזות טובות - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אבל אדוני, זאת בדיוק הייתה הנקודה, שעלתה גם בוועדה שדנה פה בנושא התאמת ימי החופשה. זה חייב להיכנס לתוך בסיס התקציב. אתה, לא אתה ולא מי שלא יבוא בהמשך, לא צריך כל הזמן לרדוף אחרי התקציבים האלה. זה פעם אחת.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
פעם שנייה אדוני, וזאת הבקשה שלנו אליך, והיא הייתה גם כשהגשנו את המסקנות של קיצור ימי החופשה. אתם מנהלים עכשיו משא ומתן על העלאת שכר המורים. הוא חשוב. צריך, מבורך. זה חייב, לדעתנו, לבוא ביחד. זאת אומרת אם כבר עושים איזו שהיא רפורמה, הרי המורים, אם יהיה פה ניוד וחלק מהמסקנה שלנו היא בכלל ניוד של ימי החופשה. זאת אומרת למשל להתחיל את שנת הלימודים בא' באלול. תקשרו את זה ביחד לתוך העלאת שכר המורים - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אז אני רוצה לומר, אדוני השר, אני מובילה את המאבק הזה שנתיים וחצי על החופשות ואני אומרת לך ששכר המורים צריך לעלות לא ב - - - , אבל הוא חייב לעלות.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
באמת, שאלה קצרה. האם אנחנו מדברים כאן על מאבק של קרדיטים, או שיש באמת התנגדות עקרונית להעברת התקציב? מה? הדבר ברור. כולם מסכימים - - -
מירב בן ארי (כולנו)
¶
זה 400 מיליון שקלים, את יודעת. צריך למצוא לזה מקור תקציבי, כי זה לא יוצא ממשרד החינוך.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אנחנו לא פותחים, עם כל הכבוד, אני לא פותח שום דיון. כרגע אנחנו מתעסקים בימי החופשה. אני לא רוצה להסיט את הדיון לשום מקום.
שר החינוך נפתלי בנט
¶
תראו, לעצם העניין. בוודאי שכשרוצים רפורמות בנות קיימא, זה חייב להיות בבסיס התקציב. זה מובן וזה ברור. לכן למשל את כל הסייעת השנייה והקטנת כיתות, הכנסנו לבסיסי התקציב. עם זאת, אני גם יכול להבין את המהלך של שר האוצר, שלמשל בתי הספר של החופש הגדול, עוד אצל קודמי בתפקיד, תזכרו, זה לא החל בבסיס התקציב. זה החל כ - - -
שר החינוך נפתלי בנט
¶
כן, ואז אתה מכניס את זה לאיזו שהיא מסילה ומרגיל את המערכת. ומה שנקרא שיבוא שר - - -
שר החינוך נפתלי בנט
¶
אני לא מתרגש. בשורה התחתונה, קודם כל אני מברך פה את כולם על ההירתמות, באמת את כולם, מההורים, מערוץ 2, מכל חברי הכנסת, באמת, אין פה אופוזיציה וקואליציה.
שר החינוך נפתלי בנט
¶
כן, החדשות. באמת נתרמו בצורה אחראית. אני חייב לזוז. אני מאד אופטימי בעניין, אבל אני חייב לומר, אנחנו יודעים לבצע בצורה כמעט מושלמת את הדברים, אבל באמת צריך להעביר את הכסף.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה רבה. תודה מכובדי, כבוד השר. אני חושב שחשוב שהגעת ושמעו את הדברים מכלי ישיר ולא באמצעי. גם ראינו את הרצינות ואת הנחישות.
לפני שאני אתן לנעה היימן, שיושבת בסבלנות ושומעת ושומעת, מתאפקת. היא רוצה לומר על מה אתם רבים, הכל קיים. נשמע את מר חדד. יש לך בדיוק דקה. ועוד תנאי – בנושא החופשות.
עמוס חדד
¶
אני עמוס חדד מאופקים. איש מערכת החינוך בגמלאות, כ-40 שנה. שלחתי מכתב מפורט לכבוד השר. כל הזמן הצבעתי שהוא היה פה.
עמוס חדד
¶
אוקיי. לגופו של עניין, אני שלחתי הצעה מסודרת, שאומרת שניתן בוודאות גמורה, בדוק, לבטל את חופשת הקיץ בצורה מוחלטת. כמו כן לצמצם כשמונה ימים ימי חופשת החגים, ללא ביטול חופשות מורים. הכל מתוכנן פה. שלחתי גם את המצגת כאן לוועדה. אמנם הקדימו את הדיון משבוע הבא לשבוע הזה. תכנון מסודר וסך הכל, לא נעים לי, יש פה אנשי משרד האוצר, סך הכל נדרש תקציב מזערי. כל המשאבים ברובם קיימים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מר חדד, בשמחה, בדיון שיתקיים בעזרת השם בסוגית כלל החופשות, תוזמן וניתן לך במה וגם נבחן את המצגת שלך. תודה אדוני. תודה שהגעת מאופקים. זה חשוב. יש בזה אמירה. למרות שאתה בגמלאות עדיין אתה מחובר רגשית ורוצה להשפיע ולעזור, ועל זה תבורך כאזרח. כל הכבוד.
נעה.
נעה היימן
¶
ראיתי ושמעתי את הקולות. תקציב 2018 ותקציב 2017, כפי שזכור לכם בוודאי, אושר בחודש אוגוסט 2016 בממשלה ואם אני זוכרת נכון בנובמבר 2016 על ידי הכנסת. קודם כל לשאלות בסיס התקציב, התקציב בנוי וגמור, כולל בסיסו, וכל שינוי בבסיס התקציב יכול להיות החל משנת 2019, כי בסיס 2018 כבר אושר על ידי הכנסת.
נעה היימן
¶
במידה ותחזית ההכנסות תעלה על המצופה בתחזיות, מכיוון שהתקציב הוכן כבר בשנת 2016, סוכם כי הממשלה תקבל החלטה על השימוש באותה רזרבת התאמות, החלטה שאחר כך תבוא לאישור ועדת הכספים של הכנסת. דיון בחלוקת רזרבת ההתאמות נקבע כרגע ל-11 בינואר 2018, יחד עם אישור תקציב 2019.
הנושא הזה, כמו יתר הנושאים שבהם דנה הממשלה, אמור לעלות על ידי הממשלה ב-11 בינואר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רק אני שואל, אני מבקש לא לקפוץ. נעה, אני שואל שאלה. ברור, מוסכם, מקובל, טכניקת עבודה. מאחר שהתאריך נקבע, באמת צריך לקיים דיון על איך מחלקים את הרזרבה. מאחר שיש הצהרת כוונות חיובית של שר האוצר כלפי הרפורמה הזו, השאלה למה. למה לא ניתן לקיים ישיבה אד-הוק? על דברים פעוטים מכך אנחנו מקיימים אפילו משאלים טלפונים בממשלה. הייתי שם ארבע שנים. אני יודע לומר לך.
אני באמת לא מבין. כי אם את אומרת שהדיון יהיה בינואר, זאת אומרת שאנחנו לא יודעים איך אנחנו מפעילים את תכנית החופשות, אנחנו לא יודעים איך מפעילים את החודשים הראשונים של הצהרונים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני לא בא בטענות אלייך. הטכניקה היא ששר מבקש להעלות נושא לממשלה. אני חושב שצריך להעביר את בקשתנו לשר האוצר, לומר לו לזמן ישיבה ליום ראשון הקרוב, שמדברת ספציפית, אד-הוק, על תכנית החופשות בצהרונים.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אדוני, אני רואה הרבה תכניות נחמדות. אני לא רואה נחישות סביב השולחן הזה וזה לא יהיה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
חשוב שתצא מכאן קריאה שוועדת החינוך מחייבת ותומכת שכבר בחנוכה, זה 200 מיליון שקלים, משרד האוצר יכול למצוא בשנייה אחת.
שולי מועלם–רפאלי (הבית היהודי)
¶
אנחנו שומעים שאותו מהלך אמור להיות גם על הרפורמה בסיעוד ויחד עם זאת ברפורמה בסיעוד די ברור שמשרד האוצר אומר שיהיה כסף ב-2018, לא מחכים לישיבת הממשלה בינואר 2018. כבר היום שר האוצר הכריז על זה.
שולי מועלם–רפאלי (הבית היהודי)
¶
הרפורמה בסיעוד היא לא הרפורמה בחינוך. בואו נגיד לפחות את אותו דבר שאמר שר האוצר על הרפורמה בסיעוד, שיגיד עם הרפורמה בחינוך.
שולי מועלם–רפאלי (הבית היהודי)
¶
מצוין. אז אפשר שהשר יגיד על רפורמת החופשות מה שהוא אמר היום על הרפורמה בסיעוד? שיהיה כסף לרפורמה הזאת בשנת 2018? לפחות את זה אני הייתי מבקשת.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מאיר, אי אפשר ככה. רק תקשיבו לי. אילת, אני לא יכול להתמודד עם הקצב. נעה, אני יודע, את תגידי לי ואת לא חייבת לאשר. אני לא אכניס אותך לזה. את יודעת שעמדת אגף התקציבים שונה מעמדת השר. מבחינה טכנית אגף התקציבים מעוניין ויכול ורוצה להעביר את ההחלטה לפני ינואר. כי אין פה איזה פרוצדורה שהיא שבירת כללי העבודה של אגף התקציבים.
נעה היימן
¶
בעניין של פרוצדורה אני אסביר גם. המקור התקציבי לשינויים בשנת 2018, כלומר לתוספות תקציביות למשרד החינוך, מעבר לקיים בו, בואו נזכיר שבשנת 2018 משרד החינוך קיבל משאבים רבים לרפורמות רבות, לבקשת השר בנט, כגון חוג לכל ילד - - -
נעה היימן
¶
תכנית חדשה שסוכם עליה והתווספה לשנת 2018. תכנית לחיזוק לימודי האנגלית. תכנית לחיזוק לימודי המתמטיקה. כך שתוספות תקציביות לבסיס התקציב לשנת 2018 קיבל משרד החינוך. עכשיו אנחנו מדברים על תוספת חדשה, שהתווספה לאחר דיוני התקציב וזה בסדר וזה לגיטימי. יש תוספות כאלה. אבל המקור התקציבי לממן תוספת תקציב שהיא מעבר לקיים היום במשרד החינוך, היא אחד משניים.
אפשרות אחת היא שמשרד החינוך יחליט שהוא מפסיק להפעיל תכנית אחרת, אבל לא זה הרצון של משרד החינוך ולא זה הרצון של היושבים בחדר, שמשרד החינוך - - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
ככה אתם אומרים למשרד הביטחון כשהוא רוצה עוד ארבעה מיליארד שקלים? כי אנחנו ראינו שם. באמת, נו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אנחנו כאן בכנסת בדבר שבשגרה ודבר שהוא בשגרה, אם לא פעם אחת, פעמיים ולפעמים אף יותר ביום מכנסים את ועדת הכספים ועושים את ההעברות וההטיות כאלה ואחרות. באמת, אני לא חושב שיש פה עניין של קרדיטים. אין פה עניין של קרדיטים. לפעמים יש גם עקשנות יתר או לקדש איזו פרוצדורה כלשהי. אני אומר חד משמעית, אין לי ספק גם בכנותו ובכוונתו של שר האוצר כשהוא אמר שהוא תומך ברפורמה ויתקצב אותה. באת לא ברור לי.
יושבים פה סביב השולחן כל האנשים שחפצים ברפורמה הזו כי זה לא עניין אישי של מאיר, של יעקב, של שמואל או של יעל. זה עניין של כלל החברה הישראלית.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, תנו לי רבותי. לכם יש כושר, תנו לי. זה נוגע כמעט בכל בית בישראל. זו סוגיה שחוצה כל מגזר, כל חברה על פני כל הקשת במדינה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני אחרי זה, כי יש הסכמה. אני אפילו לא מנסה לשכנע, כי זה מכניס כסף. לכן אנחנו יושבים פה כמעט בתסכול. אני בדרך כלל לא מתוסכל בדיונים שלי, כי אני יודע לחתוך אותם. אני פה בתסכול. כולם מסכימים, כולם רוצים ולא מאפשרים את הקידום הזה.
אני אומר לך, אני אקרא לשר האוצר ואני אדבר איתו גם כן ואני קורא לך להעביר את זה. כי אין סיבה ואני אומר לכם בצורה הכי כנה, אם אני הייתי יודע שאני מכנס היום את הישיבה הזו - מישהו הוליך אותי שולל או הרדים אותי – שחנוכה לא בפנים, אני הייתי משתולל עוד לפני כן. אין דבר כזה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תנו לי רגע. כשאני אמרתי לאיילת חנוכה יהיה, עד שלא שמעתי, אני התאכזבתי כששמעתי את זה מהמנכ"ל, שהוא השלים עם רוע הגזרה. זה לא סיפור מההפטרה. השלטון המקומי יודע להרים את זה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
איילת, תודה. המנגנון קיים, השיטה ידועה, התכנית כתובה. אני לא מקבל את זה שלא ניתן. מדברים על כך שכבר חנוכה לא ואני שומע ואני לא מבין. קצרה-. לא יודע. אני לא יודע איזה יכולת. אני לא רוצה להתבטא בצורה, כי באמת כולם רוצים, כולם מסכימים. על פרוצדורה אנחנו לא מיישמים? על פרוצדורה?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני מציע לאוצר שיעביר להם את הכסף, כי לדעתי הם לא יכולים בתוך שבוע להרים את התכנית. ואני אומר את זה בלי קשר.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אדוני יושב הראש, ברשותך, זו שאלה אלייך נועה. אומר כאן יושב ראש הוועדה שהוא משתומם, הוא תמהה, הוא חסר אונים, כי הוא לא יודע אפילו מה המענה. האם את יכולה להרחיב את ידיעתנו בנושא הזה ולומר מה היא עמדתו של משרד האוצר באשר למימון הנושא הזה של חופשות הלימודים? זה אחד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רבותי, אתם יכולים להתקשקש. חמישה לאחת עשרה אני נועל את הדיון. אני רוצה לומר סיכום, אז אל תפריעו.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
נועה, ושאלה נוספת זה בעניין הצהרונים. אנחנו עכשיו מגיעים לתחילת ינואר ועל הדבר הזה, עד כמה שאני מבין, עליו קיימת הסכמה, ישנן החלטות תקציביות והנה מחלקת החינוך עומדת בפני שוקת שבורה. תחילתו של ינואר אין כסף. האם את יכולה להרחיב ולהשיב על השאלות האלה?
פז כהן
¶
אנחנו רוצים אלף לוודא שהחופשות ייצאו לפועל, בטח בפסח. ב' להבין מי האחראי. אם זה דרג פוליטי, אז אנחנו נפנה לדרג הפוליטי ואם זה דרג פקידותי, אז דרג פקידותי. אנחנו קוראים לחברי הוועדה, שהוועדה תקרא לוועדת כספים שתעצור את כל ההעברות התקציביות. עד שהתקציבים של הצהרונים ושל החופשות לא עוברים, אל תעבירו את זה.
שולי מועלם–רפאלי (הבית היהודי)
¶
אני רק משפט. נועה, אני מציעה שמשרד האוצר יהיה חייב לצאת באיזו קריאת הרגעה להורים על שני הנושאים האלה. אני חשבתי שאנחנו כבר אחרי ההסכמות, שברורה עמדת האוצר שהוא תומך גם בצהרונים - - -
שולי מועלם–רפאלי (הבית היהודי)
¶
וגם בסיפור החופשות והחלת בתי הספר של החופש הגדול בחנוכה ובפסח. אם ההורים יתחילו עכשיו לחשוש גם על פסח, אנא אנו באים? מה תעזור בכלל ישיבה בינואר, אם לא ברור עכשיו?
לדעתי הקריאה הזאת, אדוני, צריכה לצאת היום, גם מהוועדה וגם מהאוצר. נראה לי שמשרד החינוך פה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, אני אתן לה להשיב. לפני שאת משיבה, אני רוצה שתתייחסי. תראי, אם אני הייתי יודע שאת אומרת כאן בצורה נחרצת שבדיון בממשלה בתחילת ינואר תהיה החלטה לתקצב, אני הייתי קופץ עם משרד החינוך, עם דודי, שלא מקשיב לי, למצוא את המשחק הפנימי בינתיים להריץ את התכנית. אבל אני רוצה לשמוע ממך דברים נחרצים. שאלו אותך פה חברי הכנסת ואנחנו נכנסנו לדיון בביטחון מלא שאנחנו אחרי החלטה. אני רוצה לשמוע אם יש עמדה של המשרד, אני מבקש לדעת את העמדה של המשרד. יהיה בית ספר של החופשות?
נעה היימן
¶
העמדה המקצועית שלנו כמובן בעד התכנית. אנחנו חושבים שהיא תכנית טובה. עם זאת, צריך למצוא לה מקורות תקציביים. כאמור, הדיון על מקורות תקציביים יתקיים ב-11 בינואר. מי שמחליט בסופו של יום איזה מקורות תקציביים להזיז לאן - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא, לא, אני לא רוצה לייצר את הדיון על הצהרונים, תודה. לא, אל תייצר לי במשפט דיון של שעתיים. מה פתאום?
נעה היימן
¶
גם תכנית טובה ככל שתהיה, גם תכנית שנחשבת השקעה, גם תכנית שתביא לשיפור הפריון, הצמיחה או ההכנסה הפנויה של ההורים - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. אני חייב לנעול את הדיון. תקשיבו, רבותי. הוועדה קודם כל מודה לחברי הכנסת המציעים ולחברי הכנסת שהצטרפו לדיון ולכל האורחים שתרמו לדיון.
הוועדה מצרה על כך שההבנות בין שר האוצר לשר החינוך, שהובאו לידיעת הציבור, הציבור בישראל והחברה בישראל, מערכת החינוך בישראל, הרשויות המקומיות נערכו על סמך הבנה זו, לא באו לידי מימוש בגלל פרוצדורות מנהליות בלבד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רבותי, הוועדה קוראת לשר החינוך ולשר האוצר להתכנס בימים הקרובים, לגבש הסכמות והבנות איך התכנית של החופשות יוצאת לפועל, למרות שהדיון מתקיים בממשלה רק בינואר 2018.
הוועדה קוראת לשר האוצר להורות למשרדו, באמצעות אגף התקציבים, למצוא דרך להתחייב למשרד החינוך או להעביר את אותם 400 מיליון שקלים לטובת יישום תכנית החופשות, להוציא אותה לפועל. אני חושב שבמידה וזה לא ייעשה ייגרם כאן עוול אלף לממשלה, ב' לכנסת ו-ג' לציבור. לממשלה ולכנסת על משבר אמון של החברה בהצהרות של שרים ובהכרזות של שרים ובהסכמות ששרים מגבשים ולאחר מכן לא מוצאים להן מימון. זה לא עניין של מה בכך. זו רפורמה משמעותית, שעיני הציבור נשואות אליה.
הוועדה תשמח לקבל את תשובת משרד האוצר גם או בכל דרך שהיא, אפילו אם אני אקבל טלפון משר האוצר שיאמר לי – תכנית החופשות יוצאת לפועל, אנחנו נשמח. נכנס את הוועדה, נודיע ונכריז ונודה לכל הנוגעים בדבר. אין שום סיבה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
נכון. יעל תפתח מהדורה, אני אומר לעמית סגל שיתאפק וייתן ליעל לפתוח מהדורה.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:56.