ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2017-12-10OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 503
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום חמישי, ה' בכסלו התשע"ח (23 בנובמבר 2017), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 23/11/2017
חוק סדר הדין הפלילי (תיקון מס' 81), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (תיקון - איסור המלצה או חוות דעת של רשות חוקרת), התשע"ח-2017 (פ/4653/20) – של חה"כ דוד אמסלם.
מוזמנים
¶
סגנית מנהל מח' השקעות-רנ"ע, משרד האוצר - שרה קנדלר
היועץ המשפטי-רנ"ע, משרד האוצר - אמיר וסרמן
רח"ט חקירות, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים - תנ"צ ערן קמין
ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים - רפ"ק דקלה פוגל ברדה
קמ"ד חקירות באח"מ, המשרד לביטחון פנים - רפ"ק דפנה רומן
רח"ט חקירות, המשרד לביטחון פנים - ערן קמין
יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים - יואל הדר
יועצת השר, המשרד לביטחון פנים - טל בר און
מנהל תחום עררים, פרקליטות המדינה - ד"ר יניב ואקי
ע' ליועמ"ש לממשלה, משרד המשפטים - גבריאלה פיסמן
מנהל תחום חקירות, המשרד להגנת הסביבה - עזאני שגיא
עו"ד, רשות הטבע והגנים הלאומיים - שי פרץ
יועץ משפטי, רשות ניירות ערך - אמיר וסרמן
עו"ד, התנועה למשילות ודמוקרטיה - זאב לב
יו"ר ודובר, הארגונים החברתיים בכנסת - דוד דהאן
מוזמן/ת - מאיר תורג'מן
מוזמן/ת - אלי כהן
רישום פרלמנטרי
¶
חפציבה צנעני
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (תיקון - איסור המלצה או חוות דעת של רשות חוקרת), התשע"ח-2017
עידו בן-יצחק
¶
הנוסח, שמונח בפניכם, כולל מספר תיקונים ביחס לנוסח שהיה אתמול, ואני אציג אותם. התיקונים הראשונים בפסקאות (1) ו-(2) הם תיקונים טכניים יותר, והם נוגעים לזה שנוסח הסעיף, כפי שהוא היום, לא מדבר על החלטה של המשטרה להעביר אלא המשטרה מעבירה בהתאם להוראות הסעיף. יש מקרים שהיא מעבירה לפרקליטות, ויש מקרים של תובע משטרתי. זו לא החלטה. זה מה שקובע החוק.
שינויים יותר מהותיים – פסקה (3), שהוספנו פה, בעצם, קובעת חריג לעניין איסור ההמלצה, ובמקרה שבו המשטרה חושבת שצריך לסגור את התיק או בעגה שדוברה כאן: לגנוז את התיק, ובמקרה הזה כן אפשר יהיה לפרסם שהמשטרה המליצה לסגור את התיק.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
מה יקרה, אם פרקליט המדינה לא יקבל את דעתה של המשטרה, והיא פרסמה? אז, היא פרסמה.
עידו בן-יצחק
¶
תיקון נוסף הוא בסעיף העונשין, ובעצם, יש פה שני תיקונים. דבר אחד – בעצם, אנחנו לא יוצרים עבירה חדשה, אלא מסתמכים על עבירה קיימת בחוק העונשין – לפי סעיף 117 לחוק העונשין, עבירה של גילוי בהפרת חובה. מה שאנחנו אומרים זה מה קורה כאשר העבירה הזאת נעברה על-ידי שוטר, חוקר או פרקליט בעניין פרסום ההמלצה. במקרים האלה, אז נקבעת ההוראה שהיועץ המשפטי לממשלה, אם נודע לו על עבירה כזו, הוא חייב לפתוח בחקירה. התיקון שיש פה, שלא היה אתמול, הוא שהיועץ המשפטי לממשלה "בנסיבות יוצאות דופן ובהחלטה מנומקת בכתב רשאי שלא להורות על פתיחת חקירה". כלומר, ברירת המחדל היא שהוא צריך להורות על פתיחה בחקירה, - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אבל אי-אפשר. אנחנו מדברים על המלצה. בסופו של דבר, ההמלצה היא בין הפרקליטות לבין המשטרה. זה כאילו מעבר פנימי ביניהם. הנאשם לא מודע לזה. הוא לא אמור להיות שם בכלל. לכן, אם יצאה הדלפה, היא יצאה מאחד מהם.
תנ"צ ערן קמין
¶
ברגע שנופלת החלטה להעביר את התיק עם המלצה כזו או אחרת, אנחנו מודיעים לבא כוחו של החשוד ואומרים לו שהחלטנו להעביר את התיק ושנמצאה תשתית או לא נמצאה תשתית. הוא יודע.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אז אנחנו בחוק כרגע לא נאפשר שאתה תעביר לו את המידע הזה, וזה יהיה ביניכם לבין הפרקליטות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אנחנו נשמע. אין לי התנגדות. אני רק אומר, באופן עובדתי, ששמעתי את העמדה של המשטרה. אתה רוצה שאגיד לך מי דיברה פה מטעם המשטרה?
היו"ר דוד אמסלם
¶
בשמחה. אני רק אומר, שבעיקרון אנחנו נתנו לה לדבר קצת יותר משתי דקות. אתה לא היית כאן.
לאה קריכלי
¶
אני רוצה רגע שתעשה הפסקה, כי אני רואה וקולטת פתאום שאין פרוטוקול. הגברת מפרוטוקול לא הגיעה. תן לי חמש דקות, נעשה הפסקה, כדי שלא יהיה מצב שאין פרוטוקול.
היו"ר דוד אמסלם
¶
טוב. אנחנו עושים הפסקה מתודית, בגלל שיש פה בעיה של הפרוטוקול.
(הישיבה הופסקה וחודשה.)
עידו בן-יצחק
¶
תיקון נוסף, שיש בהצעת החוק, נוגע להגדרת "המלצה". ההגדרה של "המלצה" מורכבת משני חלקים, ונתחיל מהשני – כי הוא הפשוט ופה דווקא אין שינוי והוא חל על כל המקרים – והוא: עמדת המשטרה לעניין הגשת כתב אישום. בכל מקרה, הצעת החוק קובעת שזה לא יועבר.
עידו בן-יצחק
¶
נכון.
העניין הנוסף הוא, שהאיסור חל רק במקרה שבו יש פרקליט מלווה. בחקירות שבהן אין פרקליט מלווה אפשר יהיה להעביר את המידע הזה. הניסוח העדכני אומר כך: "(1) עמדת המשטרה לעניין דיות מכלול הראיות לביסוס האשמה נגד החשודים בחקירה;". כלומר, המשטרה יכולה להעביר את סיכום התיק הכולל, את ההתייחסויות – איזה ראיות יש, איזה עדים היו והאם עד הוא מהימן והאם עם איזו ראיה יש בעיה כזו או אחרת – אבל את העמדה שלהם האם מכלול הראיות הזה מספיק כדי לבסס אשמה, זה לא יועבר. זה מה שאומר התיקון הזה.
עניין נוסף – הוספנו את ההגדרה של מהי חקירה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
שם המשטרה תוכל להעביר, כמובן, את כל תקציר התיק, תכתוב, תנתח את הראיות ותגיד איזה עד מהימן ואיזה לא, ותיתן, בעצם, את כל תמונת המצב החקירתית ב-20 דפים, ב-30 דפים או בשני דפים, וזה לא חשוב, כדי שהפרקליט יידע בדיוק מה עמדת החוקר לגבי כל נקודה ונקודה.
הנושא היחיד, שם אסור לו לסכם בסוף, כלומר את השורה האחרונה, הוא האם לדעתו יש תשתית ראייתית, כלומר הכיוון – כל הסיכום של הראיות בתיק והאם בסופו של דבר יש תשתית ראייתית להעמדה לדין כן או לא.
דרך אגב, אני חושב שזה גם נכון ברמה הערכית. אמרתי גם לפרקליטות שגם אם לא היה כתוב בחוק, הייתי אומר להם: רבותי, קחו את כל התשתית, קחו את כל הראיות, קחו הכול, ונתחו את זה אתם. אתם לא צריכים איזה מישהו שיזמזם לכם כבר את הכיוון באוזן. אני חושב שאתה בא נקי, אתה קורא, ואתה מקבל את העמדה.
לא צריך פנטומימה. זה בסדר.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זו לא שאלה של נכון או לא נכון. אני אומר מה עמדתי. אני בא מעולם אחר. אני לא שוטר ולא בא 'נעול' כשוטר. אני אזרח רגיל.
לכן, אני חושב שכאן גם אם לא היה כתוב בחוק, זה מה שאני הייתי עושה. זה כמו שאתה לא מכניס שופט לחקירה לפרטים כדי שישמע כדי שייכנס לאירוע. אתה אומר לו: "אתה נקי. שב בצד. אתה נמצא עכשיו בשלב – יטען בפניך א', ויטען בפניך ב', כדי שתשמע ותהיה מאוזן, אם אתה רוצה להיות אובייקטיבי". אני חושב שכך זה בכלל בחיים.
אתה כבר רשום לזכות הדיבור.
עידו בן-יצחק
¶
התיקון האחרון הוא, בעצם, הגדרת "חקירה בליווי פרקליט מלווה" שלא הייתה בנוסח של אתמול. ההגדרה היא: "חקירה שהיועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה, משנה לפרקליט המדינה, פרקליט מחוז או מנהל מחלקה בפרקליטות המדינה קבע לגביה כי תלוּוה על-ידי פרקליט". בעצם, זה אומר שמדובר בחקירה שנתקבלה לגביה החלטה, וזה לא מקרה שבו שוטר מרים טלפון לפרקליט להתייחס.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בערך 200-250, משהו כזה, דומה לזה, אבל זה לא חשוב.
מיקי, אתה רוצה לדבר עכשיו? אתה רוצה את זכות הדיבור עכשיו?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
מה שיקרה – ואני חושש מאוד שזה מה שיקרה – שלא ימנו את הפרקליט מלווה. זה יהיה המצב הכי קל.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתן לך את התשובה. הרי בסך-הכול אנחנו דיברנו גם עם הפרקליטות אתמול, וישבנו אתם די הרבה זמן. שאלתי אותם: מי, בעצם, מבקש את הפרקליט? הם אמרו לי: זה בא משני הצדדים. לפעמים, המשטרה, בעצם, מתחילה אירוע ומבינה שהאירוע דורש ליווי, ואז היא פונה ביוזמתה, ולפעמים זה הפוך. לכן, יכול להיות שאתה יודע יותר מאשר אני, אבל לפחות זה מה שהם עדכנו אותי אתמול.
אני גם לא חושב שסוגיית פרקליט מלווה – ההחלטה היא האם יכתבו. עזוב, זה עושה אותם כאילו ליצנים. הם מבקשים פרקליט מלווה כקטע מקצועי, ואני סומך עליהם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
ברור לך לחלוטין שאם גם המשטרה מבקשת וגם הפרקליטות מבקשת, נניח מכל צד, זה בא מצורך מקצועי, ולא מצורך טקטי קטן כדי לעשות איזה תרגיל.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני רוצה לשאול: מהי החלוקה בתוך 200 התיקים? איזה סוג עבירות, בדרך-כלל, נמצא ב-200 התיקים?
תנ"צ ערן קמין
¶
תיקים, שההצעה מדברת עליהם, הם בעצם התיקים שמלווים ברמת חשודים בשחיתות ציבורית וארגוני פשיעה, משפחות פשע. בעצם, מה שהצעת החוק הזאת מייצרת זה חוק מיוחד לתיקים המורכבים ביותר.
היו"ר דוד אמסלם
¶
שנייה אחת. אעשה תשובה. החוק המקורי, שאני הגשתי, כלל את כל אזרחי מדינת ישראל. באה הפרקליטות, ולא אני – אני לא שיניתי את זה. צריך להחליט; אתם רוצים שנחזיר את המקור – נחזיר את המקור, כדי שלא תהיה תשובה כזו. באה הפרקליטות ואמרה שיש 12,000 תיקים שהמשטרה מחליטה לסגור אותם, ולכן עושים בהם עינוי דין אם אנחנו לא נמליץ.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לכן, עשינו את ההפרדה. אחרת, היינו עושים את זה באופן גורף לגבי כולם. לכן אני אומר בגדול, וגם אם לא היו ההדלפות אז בכלל לא היה בא החוק.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דקה. בתפיסת העולם שלי, מדובר על זכויות בסיס של כל אזרחי מדינת ישראל. אני חושב שהסיטואציה היום היא דבר שלטעמי פוגע בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ובזכויות בסיסיות של כל בן-אדם – אפילו לא אזרח אלא בן-אדם. אני מניח שאם היינו מדברים כאן על כך שאנחנו עוצרים בן-אדם לארבעה ימים סתם בלי שום סמכות שיפוטית, כולם היו נזעקים: מה פתאום? זכויות בסיס. אני חושב שזה הרבה יותר גרוע כשאתה מכתים את שמו במשך שלוש, ארבע וחמש שנים לפעמים והורס לו את כל חייו ללא שום צורך. לכן אני רואה את זה מהזווית הזאת. אני הגשתי את החוק גולמי, וזו הייתה הצעה ראשונית. אתם ביקשתם לתקן אותה אז.
תנ"צ ערן קמין
¶
אדוני, את הצעת החוק המקורית, הגולמית, כפי שאדוני מתאר אותה, לא אנחנו ביקשנו אלא אדוני ביקש.
רחל עזריה (כולנו)
¶
הוא לווה. ואם עבירות של אלימות, אתה אומר שזה גם - - -? אני שואלת לגבי עבירות שבהן יש קרבן שהוא לא צד אף פעם, אבל הוא צריך להתמודד עם המציאות המתרחשת, וגם שם בעצם לא יפורסם שום דבר. אתה מבין? בעצם, אנחנו עושים עינוי דין לצד השני. אני מבינה את האבחנה של פרקליט מלווה. אני לא מסכימה אתה, אבל אני מכבדת אותך ומבינה אותה. אבל אני אומר שיש את הצד השלישי. יש את נפגע העבירה או נפגעת העבירה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אנחנו עוד לא שם. הוא עוד לא בקטע של הגשת כתב אישום. אנחנו בשלבים טכניים ראשוניים – המעבר של החומר בין המשטרה לבין הפרקליטות. אנחנו יכולים להכניס גם את הנפגעים לחדרי חקירות כדי שישמעו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תביני. תראי לאן אנחנו הולכים. עוד מעט בכלל: בן-אדם, רק הגישו נגדו תלונה – ו"בוא ישר: אנחנו נכניס אותו לבית-סוהר ונעשה לו את הכול".
היו"ר דוד אמסלם
¶
רחל, אני בא להליכים הבסיסיים של זכויות אדם. אם אנחנו מחליטים שעבריינים מסוג מסוים לא מגיעה להם שום זכות בסיסית בכלל, ובוא ונענה אותם מהרגליים ונקשור אותם וכו' – אז בסדר, תעלי את זה. אני בא כרגע בלי קשור לסוג העבירה. לכול בן-אדם, לכול נאשם, יש זכויות. יש לו זכויות כבן-אדם.
רחל עזריה (כולנו)
¶
דודי, תקשיב. בעבירות מין מאוד-מאוד קשה, בסופו של דבר, לסיים את התיק באישום. זה מאוד-מאד קשה.
רחל עזריה (כולנו)
¶
ואפילו יותר מזה. יש פה כמה סוגי עבירות. יש את העבירות של נפגעי אלימות, אלימות, עבירות מין, פשיעה וכו'.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אספר לך. בדרך-כלל, בעבירות קשות, גם של אונס וכו', יש מעצר עד תום ההליכים, והבן-אדם בכלל נמצא בבית-סוהר.
רחל עזריה (כולנו)
¶
דודי, שנייה. תקשיב. יש בעיה בכל הנושא של עבירות של פגיעה מינית, אונס וכו'. מאוד-מאוד קשה להרשיע. גם כשכולם בטוחים, כלומר גם המשטרה וגם הפרקליטות, כולם משוכנעים, הרבה פעמים הם אפילו לא מגישים כתב אישום, כי הם אומרים: הסיכוי – אין לנו מספיק ראיות. מה לעשות? סליחה, אישה שנאנסת תרוץ להתקלח.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אין סיכום. האישה הלכה להתלונן. היא חירפה את נפשה. היום אומרים להרבה נשים שעברו אונס ופגיעה מינית: אל תתלונני. מה שאת תעברי...
היו"ר דוד אמסלם
¶
סליחה. אני אענה לך משהו מאוד פשוט, כדי שתביני. גם היום, אם אתה מפרסם את הסיפור הזה ברבים, אתה עובר את החוק, מפני שאסור לך להוציא את האינפורמציה הזאת. זה שזה דולף זה משהו אחר. וזאת, אלא אם כן - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
את לא היית כאן כל הדיונים, ולכן את לא מודעת למה שקורה כאן בהיבט הזה. היום, מי שבעצם מחליט לפרסם את ההמלצה זה היועץ המשפטי. אם מישהו פרסם את זה, זו הדלפה והוא עבר על החוק.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך-אגב, קראתי את העמדה שלך באיזה שהוא עיתון או באיזה שהוא פורום לפני שבוע. אבל, בלי קשר אני רוצה לקדם את הדיון.
רחל עזריה (כולנו)
¶
לא. זה לא רק לפרסם. זה גם עניין של סיכום. אם אין סיכום, זה אומר שצריך לחכות עוד שנה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תקשיבי לתהליך. זה הולך כך: 12,000 תיקים – כשהמשטרה מחליטה שאין תשתית ראייתית, החוקר כותב, נניח, "אני ממליץ לגנוז". שאר התיקים, שזה בסדר-גודל של 18,000 תיקים, לפי מה שאמר שי ניצן, המשטרה כותבת לגביהם שיש תשתית ראייתית. מתוך 18,000 התיקים 4,000 בלבד מגיעים לבית-המשפט, ו-14,000 תיקים הפרקליטות סוגרת. איך היא סוגרת? היא קוראת את כל החומר בלי קשר להמלצה שלו בכלל. היא קוראת הכל פעם ופעמיים. מדובר על אנשים שאתה הולך להגיש נגדם כתב אישום. בגלל זה גם, הם לא מקבלים... שימי לב שזה 4,000 חלקי 18,000. הם סוגרים כמעט 80% מהתיקים שהמשטרה ממליצה עליהם. תביני את סדרי-הגודל וכמה הם לא מקבלים. לכן, זה ההליך.
היועץ המשפטי, במקרים מסוימים, כשהוא מחליט, הוא מאפשר למשטרה לפרסם את ההמלצה שלה. זה לא באופן גורף, אלא רק במקרים שהוא מחליף.
רחל עזריה (כולנו)
¶
כבוד היו"ר, אני מבקשת שאנחנו נבדוק את האפשרות – מבחינתי, זה מאוד חשוב – שהנושא של עבירות אלימות ועבירות של פגיעה מינית ואונס, גם אם יש פרקליט מלווה, הן לא ייכללו בחוק.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני לא אומרת מה הכול בסדר ומה הכול לא בסדר, אבל בסוף אנחנו מעצבים את החוק במדינת ישראל, ואנחנו כל הזמן, משום מה, חושבים על הנאשם ואנחנו לא חושבים על זו שנאנסה או אלה שנפגעו מאלימות, וגם הם חלק מהמשוואה. אנחנו לא יכולים כל הזמן להגן על הנאשם ולחשוב: "אוי ואבוי, יהיה לו עינוי דין", ואוי, אולי יגידו שברגע שהמשטרה המליצה, ואחר כך הפרקליטות תגיד לסגור את התיק, למרות שכולם יודעים שהוא עשה את זה ורק לא מצליחים להוכיח מעל לספק סביר.
היו"ר דוד אמסלם
¶
את שמעת את מה שאמרת המשטרה, ערן, כרגע. שאלת אותו מה הם 200 התיקים האלה שאת מדברת עליהם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אבל אני רוצה להגיד משהו. את מבינה לבד, שבסופו של דבר, 99.9% ממקרי האונס, האלימות וכו' לא נכנסים לקטגוריה של 200 התיקים האלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לכן, יכול להיות שהטענה שלך היא נכונה בהיבטים האחרים, היותר רחבים, כשאת יכולה להגיד: תשמע, דודי, ככלל, - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
- - בלי קשר לזה, יכול להיות שאנחנו נבקש מהיועץ המשפטי: עבירות שהן עבירות של אלימות מינית או אונס – שם אנחנו נבקש ממנו שיפרסם גם את ההמלצות של המשטרה - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
- - בכל התיקים. כמעט בכל תיק יש סיכום, או לא "כל". את יודעת מה? בחלק מהתיקים אין סיכום? – זו גם שאלה. דרך אגב, אנחנו שמנו בחוק עכשיו שבכל תיק יהיה סיכום. היום, המשטרה מעבירה חלק מהתיקים בלי סיכום. אין לי מושג למה.
תנ"צ ערן קמין
¶
- - החוקר לא מצליח להגיע להכרעה. אגב, מדובר בסדר-גודל של 5% עד 10% ממכלול כל התיקים.
תנ"צ ערן קמין
¶
אבל, אדוני היושב-ראש, אני באתי קצת מוכן לוועדה.
לכן, התיקים האלה הם באמת יחסית השוליים של מרבית התיקים. יש תיקים שבהם אתה מתקשה לקבל הכרעה משפטית, בשדה המשפטי פר-אקסלנס, ובהם אתה אומר: "תשמעי, פרקליטות יקרה, אני מעביר את זה לשיקול דעתך המשפטי. אני פה לא בטוח לא לכאן ולא לכאן, ואני אשמח אם נקיים שיח סביב הסוגיה הזאת. תשמעי אותי, ונקבל החלטה". אבל, במרבית התיקים, ב-90% מהתיקים שמועברים לפרקליטות, יש עמדה לכאן או לכאן.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך-אגב, הוא כותב בפירוש? השאלה שלי, וזה גם מה שסיכמנו בחוק, שהוא יכתוב את הסיכום שלו, ואם הוא לא יוכל להגיע לידי הכרעה, הוא גם יכתוב למה. זאת אומרת, הוא יכתוב בפירוש. אני לא רוצה לשאול אותך פה על איזה תיק. בסוף השאלה אני מבקש ממך שגם תכתוב לי על זה – בתיק מסוים, מה הייתה עמדת המשטרה בעניין.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דקה, דקה. לכן, כאן, בעניין הזה, אנחנו הבנו שנניח שיש חוקר שבתיק מסוים לא יכול לקבל הכרעה, כמו שאתה אומר. תכתוב למה. תנמק גם למה לא קיבלת את ההכרעה.
תנ"צ ערן קמין
¶
לדעתי, יש משהו שקצת אבד בדרך, והתהליך לא מספיק ברור. אדוני היושב-ראש, סיכום חקירה הוא לא איזה שהוא מסמך שמסתכם בשורה אחת. בעצם, סיכום חקירה מגבש את האחריות המשטרתית להגיע לחקר האמת.
אדוני, קראתי את דברי ההסבר הראשוניים להצעת החוק הראשונית, הגולמית, כפי שאתה מתאר אותה, ויש בה הרבה טעויות. החוקר לא אחראי להעמיד עבריינים לדין. זו אולי התוצאה הסופית, אבל הוא אחראי אך ורק על חקר האמת. לחוקר אין דת, אין מפלגה ואין צבע. הוא אחראי על האמת ותו לא. כדי שהוא יגיע לאמת הזאת, הוא פוגש את הנחקרים, את הממצאים בזירה, והוא מביט לנחקרים ללבן שבעיניים וגם לחשודים שבהם וגם לפתלתלים שבהם וגם לשקרנים שבהם, והוא מייצר מארג של ראיות. את המארג הזה, את הפסיפס הזה, הוא מתרגם לתוך סיכום חקירה. בתיקים של נבחרי הציבור או של ארגוני הפשיעה סיכומי החקירה יכולים להגיע עד כדי 300 עמודים. מדובר בדיסרטציות משפטיות ממש בחלקן, מהסיבה הפשוטה שחלק מהחוקרים הם עורכי-דין ורואי-חשבון שיודעים לעשות את העבודה לא פחות טוב מפרקליט, ויש להם עמדה מקצועית ויש להם עמוד שדרה מקצועית; אנחנו רוצים לחזק את זה. הרי אנחנו לא רוצים להחליש את זה, בסופו של דבר, אדוני היושב-ראש.
סיכום החקירה מכיל פרק ממצאים, פרק מסקנות ופרק המלצות. אי-אפשר לנתק בין החלקים האלה.
תנ"צ ערן קמין
¶
אני רושם את זה כבר בפרק הממצאים. המסקנות שלי כבר שזורות אל תוך הראיות שמצאתי בזירה, והכול עובר כחוט השני לבסוף לאותה שורה קטנה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
למה אתה צריך את השורה? דרך-אגב, אם אני מראש, על כל הפסיפס, כבר הובלתי אותך עד הנקודה הזאת, למה אני צריך?
תנ"צ ערן קמין
¶
אני מצטער, אבל אנסה לא לחזור על הדברים שאנשים אחרים אמרו.
לשורה התחתונה של הסיכום קשורים בעבותות כל אותן ראיות שאספתי במהלך הדרך.
תנ"צ ערן קמין
¶
אבל, אדוני, למה הדבר דומה? זה כאילו היית מגיש את הצעת החוק שלך הגולמית, או הנכונה או העדכנית, עכשיו ללא דברי הסבר. היית בא ומניח על שולחן הוועדה.
תנ"צ ערן קמין
¶
אני חייב לסיים את זה ולהסביר את התהליך, ואז אני באמת אענה לשאלות. לאחר שצוות החקירה מגבש את השורה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אגב, זה יותר דומה לטכנאי רנטגן שעושה לך את הצילום ולרופא שמפענח. הוא לא מפענח לרופא.
תנ"צ ערן קמין
¶
אני עדיין אסביר לאדוני איך זה ממשיך מפה. מאותה השורה התחתונה, מאותה דיסרטציה משפטית שנכתבת על-ידי צוות חקירה שעבד קשה וכן רוצה להביע את עמדתו שאדוני מתנגד לה - - -
תנ"צ ערן קמין
¶
זה חשוב לעמדה המקצועית, וחשוב לערך ולשרשרת הערך המקצועי.
עוד לא פרסמנו שום דבר. זה עדיין בתוך הבית. זה עדיין בתוך ההוויה המקצועית שנמצאת בחקירה.
משם זה הולך למפקד היחידה
¶
במקרה של יחידות לה"ב – ליחידות ארציות, ובמקרה של מחוזות – למפקד היחידה המחוזית.
משם זה עולה לקצין האח"ם המחוזי או לראש לה"ב במקרה של חקירות נבחרי ציבור וארגוני פשיעה.
משם זה מגיע לאישור ראש אח"ם, ראש האגף לחקירות ומודיעין, דרכי או ישירות לראש האגף לחקירות ומודיעין.
העמדה הקובעת בתוך התהליך הזה, באותם תיקים, באותם 250-200 תיקים, היא העמדה של ראש האגף לחקירות ומודיעין. זה אומר שיש, בעצם, מספר המלצות שיכולות להיות בדרך, וחלקן יכולות להיות לכיוון כזה וחלקן – לכיוון אחר, ובסוף מתגבשת החלטה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לרגע לא חשבתי שהמלצה לגבי זה היא של החוקר עצמו אישית. השרשרת הפנימית, אנחנו חשבנו שהיא קיימת. זה בסדר.
תנ"צ ערן קמין
¶
מה שאני מנסה לומר לאדוני הוא, כשהצעת החוק מדברת על המלצה, על איזו המלצה היא מדברת. היא מדברת על המלצה של צוות החקירה? היא מדברת על המלצה של ראש היחידה? היא מדברת על ההמלצה של ראש האגף?
וגם, אדוני, מהרגע שנופלת ההכרעה - - -
תנ"צ ערן קמין
¶
אני מסביר. אנחנו לא מסתירים שום דבר מהפרקליטות. זו תרשומת פנימית, ולכן חלים עליה הסייגים והחסיונות שמוכרים. אנחנו לא מסתירים שום דבר בשיח מול הפרקליטות, אבל העמדה הקובעת - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני לא שאלתי את זה. אני שואל: האם במסגרת כל המארג? הרי, כפי שאתה אומר, יש בסוף את כל הקרגלים וכו', ובסוף יש את מה שנקרא: הסיכום. איך אמר יניב? זה יכול להיות 10 עמודים, 30 עמודים, 50 עמודים או לא חשוב, וזה תלוי. אתה אומר: גם 300. בסופו של דבר, אלה בעצם נותנים את כל מארג התשתית, כולל כל הניתוח של העדים, לא עדים, כן עדים. תמונת המצב נמצאת כאן בלי קשר לשורה האחרונה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אם בסוף הכול מוביל לזה שזה פה יוצא חסה, זה יוצא חסה, גם אם אני לא כותב. לכן שאלתי אותך עכשיו: אתה העלית איזה שהוא משהו שלא ידעתי אותו, כלומר ידעתי אבל לא ידעתי שהוא קיים בהיבט הזה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אם יש כמה המלצות, האם הפרקליטות מקבלת, במסגרת החומר, את כל סוגי ההמלצות, זאת אומרת השוטר הראשון אמר א', והקצין שלו אמר ב'? את כל השרשרת? היא מקבלת את הכל במסגרת חומר החקירה?
תנ"צ ערן קמין
¶
אבל אני מסביר לאדוני. אדוני לא רוצה לשמוע את התשובה. "אנחנו לא מסתירים את השיח", משמעו שאנחנו כן מעבירים את כל הדילמות שהיו בתוך התהליך הזה. אנחנו מעבירים את הדילמות, אבל ברור לפרקליטות וברור לנו שהעמדה הקובעת היא העמדה של ראש האגף. מהרגע שהעמדה הזאת נקבעת, אנחנו מודיעים לבא כוחו של החשוד ואנחנו אומרים לו: דע לך, אדוני, שהתיק עבר לפרקליטות עם העמדה הזאת והזאת.
תנ"צ ערן קמין
¶
אדוני שאל אותי למה אנחנו כל כך מתעקשים על השורה התחתונה. השורה התחתונה חשובה, אל"ף, כפי שאמרתי לאדוני, בשרשרת הערך המקצועי שלנו. אולי אדוני פחות מכיר בצורך הזה, אבל אני, כמי שאחראי על המערך המקצועי של החקירות, אומר לאדוני שבלי שורה תחתונה קשה לי מאוד לבקר את התהליך כולו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
את זה לא הבנתי. נניח שאני יודע את כל המארג. הרי ההמלצה של המשטרה, בסופו של דבר, גם בלי השורה האחרונה – השורה האחרונה כמעט לא אומרת כלום - - -
תנ"צ ערן קמין
¶
היא אומרת המון, כי אתה לוקח משם, מאותה נקודה, אחורה, ואתה יודע לפענח את הדברים מאחורה לקדימה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
ערן, בסוף, למה אנחנו חשבנו שברוב המקרים צריך להמליץ? בגלל שבאה הפרקליטות ואמרה: תראו, אנחנו צריכים לסגור את התיקים לגניזה. חבל שנקרא אותם כמעט. אז בואו נשלח אותם. חבל. זה עושה שכל. הרי את כל שאר התיקים הם קוראים מהתחלה עד הסוף. הם לא קוראים מהתחלה. זה לא שאם יש תשתית ראייתית, אז הוא עכשיו מחליט לקרוא את זה מהתחלה. ממילא, אמרנו שאם זה לגניזה – זה לגניזה. כל השאר הוא קורא.
בלי קשר לזה, הוא אמור לראות את כל מארג הראיות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
שנייה, דקה. אני יודע.
שי ניצן, פרקליט המדינה, אמר לנו כאן שהם קוראים את החומר גם לא פעם אחת. הרי, בסוף, מדובר בדיני נפשות – אנשים שאנחנו צריכים אולי להעמידם לדין. פרקליט המדינה אמר: אנחנו קוראים את זה לא פעם ולפעמים גם לא פעמיים. אז אתה טוען שהם לא קוראים?
תנ"צ ערן קמין
¶
לא, אדוני. הוא יכול לקרוא, והוא יכול לא לקרוא. אני יודע שפרקליטים – ופגשתי הרבה מהם בימי חיי – הרבה פעמים קוראים, מחליטים לקרוא את סיכום החקירה, ויש כאלה שמחליטים לא לקרוא את סיכום החקירה. אוי ואבוי לנו, אם פרקליטים לא יקראו את החומר מ-א' עד ת'. אני בטוח שיניב, שמייצג פה את הפרקליטות, יגיד את הדברים בחומרה רבה יותר.
תנ"צ ערן קמין
¶
זה בכלל לא משנה, אדוני, כי בסוף יש לך מערך מקצועי של 2,000 ומשהו אנשים, שאני מייצג אותם כאן בפניך, - -
תנ"צ ערן קמין
¶
אדוני, שנייה. אני לא סיימתי.
- - והמערך המקצועי הזה צריך לבוא ולהגיד שורות תחתונות, כי יש ערך למה שהחוקרים אומרים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הבנתי, הבנתי. תסמוך עלי. אני מבין יותר ממה...
אני רוצה לתרגם את מה שאתה אומר, ואם אתה תאשש לי את זה – אולי תבין שהבנתי. אחד מבכירי המשטרה שהתייעצתי אתו אמר לי: דודי, תשמע - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אסור להדליף. אני בחקירה עכשיו?
הוא אמר לי, שזה בעצם פוגע במוטיבציות של החוקר. זה מה שאתה אמרת עכשיו. אם זה יש לזה ערך, האם זה ערך פנימי או מול הפרקליטות?
תנ"צ ערן קמין
¶
זה בעקיפין, אבל בסוף אתה רוצה – אדמה לך את זה לעולם אקדמאי. אתה מייצר עבודת מחקר. בסופה אתה תרצה להגיש שורה תחתונה לגבי מה הן ההמלצות שלך?
תנ"צ ערן קמין
¶
אותו דבר החוקר. זה לא הגיוני, זה לא טבעי וזה לא אנושי לא לייצר שורה תחתונה. איזה היגיון?
היו"ר דוד אמסלם
¶
הבנתי. תקשיב. ברוך השם, אנחנו קצת מבינים כמה דברים בחיים. אבל בצד השני של המאזן יש עוד משהו – יש ערך אחר. אם אתה צודק, אם אף אחד לא היה נפגע בזה, למה שלא תכתוב?
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני פותח שוב את הדיון. הרי אמרתי גם קודם, גם אתמול וגם שלשום, שאם לא היו הדלפות בעניין, אנחנו בכלל לא היינו מקיימים את הדיון ולא היה חוק.
תנ"צ ערן קמין
¶
אדוני, אם אנחנו מדברים על הדלפות – זה סיפור אחד, ואם אנחנו מדברים על ערך מקצועי – זה סיפור אחר. אם אתה מסכים אתי ששרשרת הערך המקצועי של החוקרים, כמו חוקרים במקומות אחרים, ואגב לא רק במשטרה אלא גם ברשויות אכיפה אחרות, ואם אתה מסכים אתי שנכון, הגיוני ואנושי שבן-אדם יסיים את העבודה שלו עם שורה תחתונה, שזה הדבר הכי מתבקש – אז בוא שנייה ונעזוב את הקטע הזה בהרבה מובנים והשיח הביקורתי שנעשה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אענה לך. כאן אני שואל ואתה עונה, ולא הפוך. אבל אני אומר: בגדול, אני מבין את כל הצורך – סמוך עלי. אנחנו עשינו כמה דברים בחיים, וגם כתבנו בחיים כמה עבודות וסיכומים. לכן, אנחנו מבינים את זה. אבל כשאני אומר מהצד השני את הנזק שיש לאזרחים, אני צריך לאזן אותו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
ערן, אנחנו מבינים את הנושא הזה. זה גם עלה במשטרה, וזה עלה גם מבחינת הפרקליטות. אנחנו מבינים את הכול.
תנ"צ ערן קמין
¶
ברשותך, אם אנחנו מבינים את נושא שרשרת הערך המקצועי, והבעיה, כפי שאדוני מגדיר אותה היטב, היא בנושא הפרסום או ההדלפה כפי שאדוני - - -
תנ"צ ערן קמין
¶
שותפים לשיח הזה, שזה עתה פירטתי לך אותו, גם הסניגורים של הצד השני. אני לא יודע איך החוק הזה מתייחס אליהם. הוא בטח לא מתייחס אליהם בהצעה המתוקנת.
תנ"צ ערן קמין
¶
השיח הזה – אין ארגון בכל מדינת ישראל שעובר את התהליכים ומונע הדלפה, כפי שעוברת משטרת ישראל, וזה מתקיים גם בשאלון התעסוקתי וגם בפוליגרף שכולנו עוברים בדרגות כאלה ואחרות, ובדיוק הבלימה הזאת של ההדלפה נעשית בתוך הארגון שלנו. אין אף חוק במדינת ישראל שמייחד – אמנם בהנחיה אבל מייחד – רק לפרקליטים ורק לשוטרים את האצבע המאשימה כביכול הם המדליפים.
אדוני, אגלה לך סוד גלוי. מרבית ההדלפות מחומרי החקירה לא יוצאות: לא מהמשטרה ולא מהפרקליטים. אני אומר לך את זה באחריות מלאה. אפשר לדעת את זה בדיוק – למי האינטרס להדליף, ואיפה זה פוגע. אדוני היושב-ראש, הרי אין שום הגיון שאני אוציא חומר חקירה בחקירה שאני רוצה להגיע אתה להצלחה. מה ההיגיון שאני אדליף חומרים מתוך החקירה?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
למשל, בשבוע שעבר הדליפו את התמונות, כדי להראות כמה הידידות היא אמיצה. זה לא בא מהמשטרה.
תנ"צ ערן קמין
¶
מדובר בסך-הכול בהצעת החוק המתוקנת ב-250-200 תיקים שבהם יש תיקים של ארגוני פשיעה עם עבירות מאוד חמורות, תיקים של שחיתות ציבורית עם עבירות מאוד חמורות, הטרדות מיניות בעצימות כזו או אחרת, והם התיקים שמלוּוים. התיקים האלה מוקפדים ומובחנים, והם באמת מתנהלים בפיקוח גם של בתי-משפט וגם שלנו.
תנ"צ ערן קמין
¶
אדוני, אני חושב שאם הבעיה, כפי שאדוני ציין אותה, בנושא של הפרסום מתוך החקירה, אפשר למצוא דרכים יותר נאותות לטפל בתופעה הזאת, שאני מסכים עם אדוני שהיא תופעה לא ראויה.
יניב ואקי
¶
אני חושב שזה גם ייתן מענה לדיון שהתפתח עכשיו, וזה יתחבר לכל מה שדיברנו ביומיים האחרונים, אם נוסיף – כי אני חושב שאדוני גם יסכים לזה – שאנחנו מדברים רק על המלצה בכתב. הרי אדוני חזר כל הזמן: אני לא רוצה לפגוע בעבודה של המשטרה, אני לא רוצה לפגוע בעבודה של המשטרה מול הפרקליטות, גורמי החקירה יכולים להתייעץ עם גורמי התביעה ולהפך. לכן אם נוסיף בהתחלה "תעבירו ללא המלצה בכתב", הרי זו הבעיה. הבעיה היא שההמלצה הזאת תודלף. על זה אדוני מדבר כל הזמן. אבל, היום, לכאורה יכול לעלות מהחוק שאי-אפשר לדבר, וזה משהו שאי-אפשר להסכים אתו.
גבריאלה פיסמן
¶
בסדר. ביחס לדברים שהעלתה כרגע חברת-הכנסת עזריה וגם אתה הסכמת לזה, אני חושבת שזה כן מעלה או מחדד את הצורך, כשאנחנו מדברים על פרסום במקרים מסוימים, לחרוג מהכלל.
גבריאלה פיסמן
¶
זה לא לגבי איסור הפרסום. כתבנו את זה לגבי חובת היועץ המשפטי להורות על פתיחה בחקירה. אני מדברת על הכלל של פרסום.
גבריאלה פיסמן
¶
אני מדברת על הפרסום. אני מדברת על אותם מקרים שהיום, לפי הנחיית היועץ המשפטי לממשלה, - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
גבי, זה בדיוק מה שכתבתי לו במכתב. אני רוצה לדעת על איזה סעיף בחוק הוא נשען, כשהוא מפרסם את זה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הנחיית יועץ היא לא חוק, עם כל הכבוד, ויש כבוד.
תודה רבה. ברשותכם, אני רוצה לעבור לחברי-הכנסת. מיקי, בבקשה קח חמש דקות.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
החוק הזה עבר כמה וכמה שינויים, וזה מעיד על זה שבחוק הזה יש הרבה-הרבה פרצות. זה גם מה ששמענו מערן.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
בבית אני לא אומרת שורה תחתונה. סתם...
קודם כל, זו באמת הייתה כמחמאה לשיח שאנחנו מנהלים. השאלה היא רק לאיפה אנחנו נגיע בסוף, ואז בואו ונראה.
אני שוב חוזרת ואומרת שזה קצת תמוה בעיניי. זה נראה לי בדיוק-בדיוק כמו שמנתח יגיד "אני מנתח את הפציינט בלי סיכום והמלצה של ההיסטוריה הרפואית", ואז אלוקים ישמור לאיפה יגיע אותו חולה ומה קורה.
זה גם לא נותן מענה אמיתי באמת האם אנחנו רוצים להגן על אותו אדם או על אותם אישה – להגן עליהם באמת – מפני חשיפה או מפני ביקורת. החוק הזה לא נותן מענה. בחוק הזה יש לנו גם את הנאשם, והיום שמענו. בעצם, הנאשם גם יכול להדליף את התיק.
מעבר לזה, לדעתי, יש בדין ובשיח הזה איזה שהוא מסר מסוכן לציבור שאנחנו לא מספיק סומכים על המקצועיות של משטרת ישראל. בעיניי, זה חמור. אני רוצה לדעת שאני הולכת לישון טוב, שאני סומכת על צבא הגנה לישראל ועל משטרת ישראל.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
משטרת ישראל וצבא הגנה לישראל הם באמת משהו שהציבור מאוד-מאוד רוצה להזדהות ולהאמין לא במאה אחוזים אלא ביותר באמינות, בנאמנות, ובוודאי גם בפרקליטות וזה היה obvious.
לכן, אני לא מצליחה להבין את החוק. כבוד היושב-ראש, מלכתחילה הוא היה צריך להגיע לשולחננו לאחר שיח פתוח עם משטרת ישראל והפרקליטות כדי להבין את הצורך האמיתי שלהם. גם הם אומרים שלהם יש צרכים. וכן להביא לנו זאת זה בשל יותר לדיון שהפרקליטות, המשטרה ואתה תהיו באותו צד, על מנת שאנחנו נוכל לקבל את ההחלטה.
מעבר לזה, אנחנו צריכים לזכור שכל חקיקה משנה את פני המשפט הישראלי, משנה את הציבוריות ומה אנחנו עושים. פה אני חייבת להתייחס לאמירה שנאמרה אתמול – והרי זו ישיבה של המשך דיון – כבני בגין הציע ואמר: בסדר, אם אנחנו רוצים באמת לנתק את זה מחוק פרסונלי, ואנחנו רוצים לתת את המציאות של היום – למה אנחנו לא מסכימים שהחוק הזה יחול מהיום והלאה ולא על תיקים שהמשטרה כבר עבדה עליהם כל כך קשה?
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
אני לא אמרתי שאני אתמוך. אמרתי שהוא יהיה שווה דיון, כי עדיין יש פרצות בחוק הזה. אבל אם אדוני רוצה להיות נקי כפיים ובאמת להעיד שזה לא חוק פרסונלי, הוא היה אומר "מהיום והלאה". אני אשמח מאוד שזה כן ייתן מענה שאנחנו, בכנסת ישראל, סומכים על המקצועיות של המשטרה ושל הפרקליטות ובטוחים בה, ונכניס פנימה את התיקונים האלה, ונוכל לצאת לציבור במסר חיובי שאנחנו בכנסת ישראל לא מחוקקים חוקים פרסונליים אלא חוקים שבאים להגן על הציבור ולעשות את העבודה הציבורית הנכונה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תודה, לאה. דרך-אגב, אני סומך בעיניים רגועות על משטרת ישראל ברובה המוחלט ובוודאי שגם על הפרקליטות ברובה המוחלט. זה בכלל לא בא מהזווית הזאת. בוודאי ובוודאי. אני רק חושב, כפי שאמרנו קודם, שתפקיד המשטרה לחקור, שתפקיד הפרקליטות לבדוק- - - את הרעיון ושתפקיד בית-המשפט הוא לשפוט.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לאה, את רוצה לתת לי? אני לא רוצה להיכנס לזה. אמרתי לךְ: אני חושב שזו הדרך. כל אחד עושה את העבודה שלו. מתי העניין מתחיל להתחרבש כמעט בכל נושא? – כשכל אחד עושה את העבודה של השני. ואז, בסוף, הכול יוצא לא טוב. על זה אני רוצה להקפיד, וזו, בעצם, המטרה.
רחל, בבקשה.
רחל עזריה (כולנו)
¶
קודם כל, אני חושבת שאחת ההגדרות היא מהי העבודה של כל אחד. אני חושבת שיש פה מחלוקת לגבי מהו תפקיד המשטרה.
רחל עזריה (כולנו)
¶
בסדר. אבל, בסופו של דבר, ההגדרה, שאתה אמרת, שזה כמו רנטגן – אני לא מסכימה אתך, כי זה לא משהו שהוא מין צילום שפשוט עושים אותו. זה לא משהו טכני.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני תומך בזה שבמשטרה, ואנחנו בוודאי מעודדים את זה כמעט בכל פרמטר, יביאו את האנשים הכי טובים.
רחל עזריה (כולנו)
¶
דודי, אתה יודע מה? אגיד לך, ויש פה כמה דברים. דבר אחד – זה חוק שמייצר אי-אמון מאוד גדול במשטרה. אני לא אוהבת חוקים כאלה אף פעם. עזוב את הפרסונליות. עזוב את זה.
רחל עזריה (כולנו)
¶
דבר אחד – זה חוק שמייצר חוסר אמון בין הציבור לבין המשטרה. זה לא טוב, בטח לא בחברה משוסעת. אנחנו חברה מקוטבת. אחד הדברים היחידים שמחזיקים אותנו ביחד עם חילוקי הדעות הגדולים זה זה שיש לנו שלטון של חוק, כשבסופו של דבר כל אחד יודע שהוא יצטרך לשלם מחיר על המעשים שלו.
לכן אני מתנגדת להצעת החוק הזאת, ואני מאוד שמחה שהורדת את כל התיקים והשארת את זה רק עם פרקליט מלווה. אני לא אוהבת את זה, אבל לפחות זה לא משפיע על כל החוק במדינת ישראל ועל כל הדרך שבה המדינה מנהלת את כל החקירות. לדעתי, לא עושים את זה באבחה.
מלבד ההתנגדות הגורפת שלי לחוק, ואתה יודע את זה וגם דיברתי אתך על זה, יש פה עניין אחד שלדעתי הדעת לא ניתנה לגביו וזה הנושא של עבירות שבהן יש את הצד הנפגע. הצד הנפגע אף פעם לא מיוצג במשפט. גם כך הוא במעמד - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
גם כך הוא במעמד מאוד-מאוד מורכב. כל נפגעי העבירה במעמד מאוד מורכב. הם לא צד. קולם לא נשמע. בנושאים של עבירות מין ואלימות, ובטח בעבירות מין, הרבה פעמים הטענה היא: "סתם אמרתְ", "סתם רציתְ לדבר", "סתם רציתְ להתפרסם". אם יש המלצה של המשטרה, גם אם הבן-אדם לא מועמד לדין – אי-אפשר אחר כך לומר "לא היה כלום", כי יש את אחד השלבים. אצל הנשיא קצב, ולא משנה מה קרה בסוף, הצליחו להוכיח והגיעו הרבה מאוד נשים וזה באמת מצב די נדיר שכל כך הרבה נשים מוכנות לבוא, וכל הנשים שבאו ואמרו בשמן שילמו מחיר מאוד כבד עד היום והרבה מהן מצטערות שהן עשו את זה. אבל, בעצם, בתיקים כאלה יוצא שאין שום שלב שאומרים לה: "את צדקתְ", ושגם ציבורית אומרים לה: "את צדקת", גם אם אי-אפשר בסוף להוכיח במאה אחוז ומעל לכל ספק סביר. בגלל שאנחנו מגנים על הדבר שהכי מפחיד אותנו, שאדם יישב בכלא אם הוא לא עשה כלום, הדין מוגדר כך שצריך הרבה מאוד הוכחות, הרבה מעבר למה שאפשר להביא, בהרבה מאוד מקרים. לכן, לא מעט פושעים בונים על זה שיהיה מאוד קשה להוכיח, וממשיכים לעשות את העבריינות שלהם, כי הם יודעים שיהיה קשה להוכיח. בשם ההגנה על זה שאנחנו נמנע מאדם לשבת בבית-כלא, אנחנו, בעצם, מגיעים למצב שאנחנו מונעים מהמשטרה אפילו לומר שהיא חושבת שהבן-אדם עשה משהו שיכול להיות שבגללו צריך להעמיד לדין.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אבל זה לא לכל דבר. אם, חלילה, הבת שלך, אתה גם לא רוצה שבגלל שלא מצליחים בסוף-בסוף להוכיח, אז בעצם כולם יוכלו להגיד לה שהיא שקרנית.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
בהמשך לדברי חברת-הכנסת עזריה, אני רוצה לומר שלא נשכח שלא מזמן היה מקרה של מישהו שממש שלושה ימים לפני שהעמידו אותו לדין בוטל משפטו. צריך להסתכל גם על הצד השני.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
רבותי, אני רוצה לומר לכם שערן, בדברים שלו, שכנע אותי בתהליך שקורה במשטרה. זה באמת יוצא מן הכלל. יסלח לי יניב, שלדעתי הפרקליטות מתייתרת פה. אם זה עובר שרשרת כזו ארוכה של אנשים מנוסים שחוקרים ורואים - - -
יואב בן צור (ש"ס)
¶
בוא ומשם ניקח את זה ישר לבית-המשפט ושבית-המשפט יכריע. בשביל מה שעוד מישהו יסתכל על זה? יש באמת חוקרים מצוינים, עורכי-דין ורואי-חשבון, נכון?
יואב בן צור (ש"ס)
¶
אז אולי צריך לשנות את החוק ולעשות.
ערן, באמת אמרת דברים נכוחים, וזה נכון, אבל אני עדיין סובר, כמו שסובר היושב-ראש, שיכול להיות שאתם יכולים לדבר וכו' אבל יש משמעות גדולה למה שאתם כותבים. למה שכותבים יש משמעות אחרת לחלוטין.
גבריאלה פיסמן
¶
הנחיית היועץ – אותה הנחיה שראש אגף חקירות התייחס אליה – נוגעת לפרסומים מחקירות. אבל הוא מדבר על הודעה לחשוד.
עידו בן-יצחק
¶
סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי נחקק בשנת 2000, והיו תיקונים אחר כך. כתוב בו: "רשות התביעה שאליה הועבר חומר חקירה הנוגע לעבירת פשע תשלח לחשוד הודעה על כך - -
עידו בן-יצחק
¶
- -לפי הכתובת הידועה לה, אלא אם כן החליט פרקליט מחוז או ראש יחידת התביעות... כי קיימת מניעה לכך".
היו"ר דוד אמסלם
¶
דקה, זה מפריע לי שם.
אני מניח שההיגיון והכוונה בזה שאומרים לבן-אדם "תקשיב, העברנו את החומר לפרקליטות" הם: אם אתה רוצה להתעניין, זה לא אנחנו כבר. זה לא אצלנו כבר. תפנה לפרקליטות. זה הליך טכני. זה כל הרעיון שנשמע לי הגיוני. עד היום הוא מתקשר למשטרה "חבר'ה, חבר'ה", ואומרים לו: "תשמע, אנחנו סיימנו את תפקידנו. מהיום תדבר עם הפרקליטות. עזוב אותנו".
בואו ונמשיך.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
לא. אני מדבר באופן כללי על עם ישראל. אני לא בא לייצג את עצמי או את מישהו אחר. אני בא לייצג את עם ישראל.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
לא נשכח שהחשודים האלה הם גם בני-אדם, וגם הם צריכים לבדוק את הזכויות שלהם מעבר לנושא פגיעה בזכות הציבור לדעת. צריך לראות באמת שכל זמן שהוא לא הואשם... הרי בסוף הכתם של החשוד, כשהוא חשוד, מתפרסם בריש גלי בכל הרשתות ובכל הטלוויזיות. כשמביאים מישהו לבית-משפט, מזמינים את הטלוויזיה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
התחנות האלה – אי-אפשר לקרוא לבן-אדם, אם אתם מחליטים לעצור. בוודאי שצריך לעצור אותו. מה לעשות?
היו"ר דוד אמסלם
¶
בסופו של דבר, כשהתיק מלווה, הפרקליט אמור לדעת את העניין – זה כל הרציונל פה – בגלל שהוא מלווה את התיק. יש אישיות פורמלית משפטית שהיא, בעצם, אמורה לרכז אצלה. בגלל זה, דרך אגב, יש פרקליט מלווה, אבל אני לא רוצה לדבר על זה. גם על זה דיברנו. - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
- - אני מרגיש את עצמי בדה-ז'ה-וו. הרי אנחנו חוזרים עכשיו על מה שדיברנו בשלושת הימים האחרונים.
תנ"צ ערן קמין
¶
סליחה שאני גוזל מזמנך, אבל יש חשוד שהמשטרה, למשל, חושבת שאין תשתית ולא נמצאה תשתית נגדו. התיק הזה לוּוה, לשיטתו של אדוני, ועבר לפרקליטות. בפרקליטות ייקח שנה - - -
תנ"צ ערן קמין
¶
אבל, אדוני, לשיטתך, אותו חשוד, שהמשטרה בתיק המלווה חושבת שאין להעמיד אותו לדין – אף אחד לא יידע מזה. לשיטתך, יהיה עינוי דין של שנה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זה כל הרעיון בפרקליט המלווה. אחרת, אנחנו לא צריכים פרקליט מלווה. זה מה שאמרנו כאן. על זה דיברנו אתמול עם הפרקליטות. לא אמרנו "פרקליט מלווה" סתם, אלא במהות. לכן, הגדרנו מי קובע מה זה פרקליט מלווה. אנחנו בהתחלה כתבנו הגדרה אחרת. כשישבנו עם הפרקליטות, באנו לפרקליט המלווה המהותי, שהוא מתחיל את החקירה מהתחלה ועד הסוף. איך אמרת? יש לכם חוקרים שלא נופלים מהפרקליטות, אבל אני חושב שיש גם פרקליטים שלא נופלים מהחוקרים. לכן, כשיש פרקליט מלווה שזה תפקידו ללוות את החקירה, והוא לא אמור ליפול בידיעותיו מהחוקר – להערכתי, במישור המשפטי, הוא בוודאי אמור לעלות עליו בגלל שזה המקצוע שלו המרכזי – הוא אמור לדעת הכול, והוא, בעצם, ממליץ. ההמלצה היא אצלו בראש. הרי מהו התהליך? אני ממליץ לפרקליט. למה אני ממליץ? כדי להגיד לפרקליט ולהמליץ לפרקליט מה עמדתי. אתה כבר ענית לי, ואני לא רוצה שוב לפתוח את זה לדיון, שזה צורך מקצועי פנימי כדי לחזק את עצמכם כי אתם רוצים לכתוב את הסיכום בגלל שזה מתבקש מבחינתכם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תן לי. הבנתי. אני מסביר. הבנתי אותך כבר. זה מתחבר לי בראש. תאמין לי שאני כבר אמרתי ליניב אתמול את דעתי גם מה הן המוטיבציות שלכם בעניין.
היו"ר דוד אמסלם
¶
- - איפה זה עוזר בסוף להחלטה בחקירה? הרי בסוף אנחנו, מה-שנקרא, שומרים על כבודנו המקצועי וכו'. זה לא מעניין. אנחנו לא מעניינים. מעניין בסוף איך בקצה יש חשוד, והאם זה עוזר לנו לגבי הגשת כתב אישום נגדו או לא. זה הסיפור. כל עוד זה לא הולך לשם, אז בשביל מה? לכן, אני לא רוצה לפתוח את הדיון. על זה דיברנו שלושה ימים.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
בכל אופן, לסיכום דבריי, אני חושב שאנחנו עדיין נמצאים במקום שיש ערך גדול למילה כתובה וזה הרבה יותר מאשר דיבור. כמו שאמרנו, יש שיג ושיח בין החוקרים לבין הפרקליטות. אז אני לא רואה הבדל גדול, כשיבוא ערן ויגיד על תיק מסוים עם הפרקליט שמלווה או עם היועץ המשפטי שילווה את זה: "תשמע, למסקנתי ולדעתי, כך וכך". גם אם הוא לא כתב, יש לזה את אותו ערך לאותו אדם שכתבו עליו. ברגע שהתפרסם דבר כזה, ויכול להתפרסם, ואנחנו יודעים שקשה מאוד שזה לא יתפרסם, יש לזה באמת השלכות מאוד קשות. תודה רבה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
יש לי שתי שאלות. אדוני היושב-ראש, אם אנחנו מגיעים לנוסח, שאני חושב שיש פה הרבה שיפורים, ואני רוצה להבין גם את זה – האם הנוסח שמגדיר עכשיו שאפשר יהיה להעביר סיכום אבל רק את השורה התחתונה לא מספק? אני יודע שאתמול עשיתם עבודה. זה דבר אחד.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
במאקרו אנחנו מבינים. השאלה היא האם גם לנוסח. אתה משפטן ואני – לא. אשמח להגיד מה אני מבין מהם הרוח והרצון של הוועדה, וזו שאלתי השנייה. דבר אחד – אנחנו רצינו רק את אות הקין של השורה התחתונה, כלומר שאת היכולת לסכם, את היכולת לעשות את התקציר, ולצורך העניין זה מאה ארגזים אבל בסוף מסכמים את זה ב-15 עמודי סיכום - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
זה מה שאני הבנתי. דודי, אני חוזר לשאלה: למה רק לתיקים עם פרקליט מלווה? אני אומר: בסוף יצאנו לדרך עם אמירה. אני אומר גם את עמדתי. למה יש מקום לחוק הזה? יכול להיות שהוא התקלקל בדרך.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אגיד. הוא העלה נקודה. גם בפרקליט מלווה הם יוכלו להגיש בוודאי את כל הסיכום הזה, - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אני רק אומר: אם זה כזה פשוט ובסוף יש הכול אותו דבר כמו היום ורק עם שורה תחתונה, - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
- - אז בוא ונשאיר את זה – בוא ונרחיב את זה לכול האזרחים, ולא לתת את הצ'ופר הזה רק - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
יניב, שנייה. דקה. רועי לא היה בפתיח. הצעת החוק שלי באמת התייחסה לכל האזרחים. באה הפרקליטות – הם פנו אלי – והם אמרו לי: תשמע, יש 12,000 איש שאנחנו חייבים לכתוב לגביהם את ההמלצה בגלל שזו המלצה של המשטרה. המשטרה כותבת שהיא רוצה לגנוז את התיק, ואם היא לא תכתוב זה – אז הוא גם יעבור עוד פעם את הויה דולורוזה ויחכה 4-3 שנים עד שיגנזו לו את התיק. מכאן בא הרעיון. אמרתי: אנחנו רוצים לפתור בעיה של 14,000, אבל אנחנו הולכים לשבש עכשיו את החיים של 12,000. אתה מבין? מכאן בא הכל. מזה נולד בכלל כל הסיפור של הפרקליט המלווה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
במובן הזה, תכלית החוק אומרת שאותם אנשים – ואני מדבר עכשיו על האדם הרגיל ולא - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אבל, בסוף, במקרה הזה, מה שקורה הוא שעדיין תהיה עליו המלצה, גם אם בסוף לא יוגש כתב אישום.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לכן, מכאן נולד הכל. בגלל זה, זה התחיל מכאן ונגמר פה.
הטענה שעולה אבסורדית. הם – לא משנה, גם המשטרה וגם... – שאנחנו עושים חוק הפוך. הם ביקשו. הם העלו את הטענה. בגלל זה, צמצמנו את החוק.
יניב ואקי
¶
נכון, אבל מה שאומר חבר-הכנסת פולקמן הוא שבעקבות כל השינויים נכון לעכשיו שבעצם – הרי גם אנחנו עשינו איזו שהיא אבולוציה עם החוק הזה, וכולנו התעמקנו איך למזער את הנזק, וזה לא שאנחנו מסכימים אבל אנחנו מנסים למזער את הנזק - - -
יניב ואקי
¶
אז, למה שגם לגבי תיקי ליווי – ואני שם גניזה בצד – ותיקים שאינם בליווי אפשר יהיה להעביר את סיכום החקירה רק בלי השורה התחתונה?
יניב ואקי
¶
השאלה היא האם אפשר לקבוע כך – אם לא הובנתי, וזה לא כתוב בכלל – שבסעיף הראשון יהיה "ניהלה המשטרה חקירה בליווי פרקליט מלווה וכו'" ואז שאפשר יהיה להעביר כמו שמופיע בסעיף (2)? בסעיף (1) אתה כותב "תעבירו ללא המלצה". "ללא המלצה" זה אומר: עמדת המשטרה לעניין דיות מכלול הראיות, - -
יניב ואקי
¶
- - ועמדת המשטרה לעניין הגשת כתב אישום.
בהמשך להערתו של חבר-הכנסת פולקמן, האם אפשר, לגבי תיקי ליווי, להוסיף שכן תועבר לנו עמדת המשטרה לעניין דיות מכלול הראיות? למה בתיקי ליווי לא? זה רק לגבי זה, ולא לגבי עמדת המשטרה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אולי צריך שהמשפטנים יישבו על הנוסח, כי הכוונה הייתה שגם בתיקי ליווי אפשר להעביר סיכום.
היו"ר דוד אמסלם
¶
יניב, בסוף, חשוב לנו סיפור השורה האחרונה. זה מה שדיברנו אתמול. אתמול שאלתי אתכם מה זה "דיות הראיות". זה מונח משפטי שלא הכרתי. אתם תסכמו. הרי בסך-הכול זה הקונצפט שסיכמנו עליו. בסופו של דבר, המשטרה תעביר את כל מכלול התיק, כולל תקציר מנהלים ותכתוב שם הכול. היא תפרט לך את כל תמונת המצב ממהימנות העדים או לא מהימנות העדים, איזה קשר יש וכול תמונת הקרב, הכול מכול כל, והיא תוסיף לך גם דברים מיותרים כמו "הוא שתה בירה 'גולדסטאר'" ומה שאתה רוצה. היא רק בסוף לא תכתוב לך את שורת המחץ, שזה נותן את המוטיבציה לשוטרים, שלדעתם יש בתיק תשתית ראייתית להגשת כתב אישום. זהו. דרך-אגב, זה הדבר היחיד שמפריע להם. אני מעריך שהמשפט הזה לא מעלה ולא מוריד כלום, אחרי שאתה קורא את כל התיק הזה. הרי אתה לבד יודע. הרי המפות מובילות לאותם מקומות. אתה יודע. אם זה יוביל אותך למקום נכון, ל-א' – אתה תגיע ל-א'. זה כמו הציורים שבהם אתה עובר עם הקו ובסוף זה מוביל אותך לקצה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
רק שנייה. אני לא רוצה לפתוח את הדיון שוב. לשם, בעצם, אנחנו מדברים. לכן, אתם תנסחו את החוק כך שאתה בתיקים שיש בהם פרקליט מלווה תקבל את כל התקציר שאתה רוצה, להוציא את השורה האחרונה שדיברנו עליה. תנסח את זה איך שאתה מבין.
עידו בן-יצחק
¶
אין לי בעיה לשנות נוסחים, אבל מה שיניב אומר זה בעצם להוריד את המשפט הזה לגמרי. זו המשמעות של מה שהוא אומר. זה לא מה שיצא כאן.
היו"ר דוד אמסלם
¶
ישיב, אתמול ישבנו כאן בערב אתכם ועם הייעוץ המשפטי. אני אמרתי את אותם הדברים שאני אומר עכשיו בדיוק, וזה המשפט שיצא בין המשפטנים.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אחלה.
אני כן אגיד מילה, והבנתי מרחל שיש את עניין ההטרדות המיניות. האם זה נכנס לקטגוריה של תיקים שיש להם פרקליט מלווה? אם זה לא, זה לא משנה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אז יכול להיות שצריך לשקול תיקון או החרגה לעניינים האלה, אם אלה תיקים בעלי - - -
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
אני לא מצליחה להבין. מה אם הוא חף מפשע? דווקא זו החרגה שאני לא מצליחה להבין אותה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
דודי, אני רוצה רגע להתייחס לעניין הכללי. מה שקורה בפועל זה בחלק הראשון, שעוסק בסיכום והמלצות, בניגוד לכוונה, שאנחנו תמכנו בה, ואני גם חושב שהיא נכונה, של לנסות למנוע את סיפור אות הקין על אנשים, לא נשאר לנו הרבה, לצערנו, כי לא הצלחנו למצוא – מסיבות כאלה ואחרות לא נשאר לנו הרבה בשר לעניין הזה. לכן, הליבה של החוק הזה, שאולי זה גם הדבר שבעיניי היה יותר נכון שיהיה ליבת הדיון שלנו, היא סיפור הפרסום. לכאורה, בסוף, לא מפריע לנו. מבחינתי, שתהיה המלצה. מה מפריע לנו? מפריע לנו שהופכים בן-אדם לאשם שנה לפני שבסוף אין כתב אישום. הרי זו ליבת החוק. אתה אמרת את זה. לכן, לגבי ההמלצות וכל הדבר הזה – אפרופו השיח שלנו על הרטרואקטיביות שלנו וכו' – אנחנו אמרנו עמדה מאוד ברורה שאנחנו לא חושבים שזה יכול לחול על חקירות שכבר מתנהלות. זה יכול לפגוע בפועל היום.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
לגבי פרסום, פרסום זה דבר ברור, כי גם היום לכאורה אין מחלוקת, ואני חושב שגם אין מחלוקת, לא עם הפרקליטות ולא עם המשטרה, שפרסום והדלפות הם דבר - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
יפה. דודי, אני חושב שהדבר שעליו אנחנו צריכים לשים את הדגש: לטעמי, מהחלק הראשון לא נשאר הרבה, ואני לא יודע אם בכלל הוא נחוץ כרגע. אבל בחלק השני יש שני מרכיבים, ואחד תוקן כאן לגבי חקירה או לא חקירה. ראיתי את התיקון, ואם זה מקובל על משרד המשפטים – אין לי בעיה עם זה. אני רק חושב שהייתה עוד נקודה לגבי הפרסום. אתה אמרת: אם היום רוצים לפרסם תיק, אין קריטריונים מתי כן ומתי לא. דיברנו על זה כאן בדיון.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זה לא קשור להנחיית יועץ. כתבתי ליועץ המשפטי מכתב ורציתי לדעת על איזו סמכות חוקית ההנחיה הזאת נשענת. אני מקווה שנקבל תשובה על זה. אבל באירועים מהסוג הזה - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
מה שאומר מר קמין בדיון כאן הוא, בעיניי, הליבה של כל העסק הזה. (1) מתי מפרסמים? אתה אומר: בואו נפעיל את שיקול הדעת – פגיעה בביטחון, סיכון מיידי לביטחון הציבור.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אנחנו נמצאים באיזה שהוא הליך. אנחנו יכולים גם לפרסם באמצע החקירה מה עמדת המשטרה. סתם, לאן הגעתם? – בוא וניתן דו"ח מצב. אני בא מהרציונל הבא, וזה מה שאמרתי קודם: המשטרה חוקרת, הפרקליטות אמורה לעבור על הראיות, ובית-המשפט ישפוט.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דקה, דקה. ברגע שאני מבין שזה התהליך, לשם אני מכוון את העסק. לכן, אני חושב שהמשטרה לא אמורה להמליץ, בגלל שאני חושב שממילא 80% מההמלצות שלה לא מתקבלות על-ידי - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אבל, דודי, מה שהם אומרים הוא שבמציאות של החוק הזה זה עניין אדמיניסטרטיבי. אם יש תקציר המלצות והוא יגיע לעיתונאי והוא יישב עם אחד החוקרים, והוא יגיד לו "תשמע, תראה את התיק. חמור, מצאנו ראיות וזה", אז מה ייצא? - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
- - תהיה כותרת בעיתון: "המשטרה מצאה, להבנתנו...". יראיינו פרשנים, ואולי קצת יותר פרשנים, ויגידו: "להבנתנו, מסיכום המלצות המשטרה, יש פה תשתית ראייתית".
רועי פולקמן (כולנו)
¶
הרי כך יתנהל הדיווח העיתונאי. הפרשן המשפטי המכובד בערוץ הטלוויזיה יגיד: "להבנתי, משיחותי עם הגורמים המעורבים ומקריאת סיכום החקירה, יש כאן תשתית להמלצה לכתב אישום". אז, בעצם, לא עשינו, בעניין הטכני, כלום. אם בסוף, טכנית, יש פה סיכום או אין סיכום, זה לא האירוע.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תן לי רק שנייה.
בסוף, ברגע שאין שורה, אז אין שורה. גם אם יהיה כתוב בעיתון, אין שורה. העלמנו את השורה. גם אם מישהו כותב בעיתון, אין שורה כזאת.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא הבנת. נניח שמחר מישהו כותב: "המשטרה המליצה לפרקליט מלווה". עונים לו: אין דבר כזה. אסור לה להמליץ. היא לא המליצה. לכן, זה לא משנה. אם מעבירים לו את כל התיק – תראה, אני לא נלחם בכל תופעת ההדלפות. אי-אפשר.
היו"ר דוד אמסלם
¶
גם הסברתי את זה אתמול. הרי ההדלפות באות מכול הכיוונים. הן באות מהמשטרה, הן באות מהפרקליטות והן באות גם מהנאשם, העדים, מעורכי-הדין שלו, וזה כל המכלול הזה. ברגע שאנחנו נבוא ונגיד "רבותי, כל הדלפה, המשטרה תהיה חייבת לחקור" – אני חושב שזו גזירה שאי-אפשר בכלל לעמוד בה. מדוע? - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
- - וההוא כבר סיפר להוא וההוא סיפר להוא, ובסוף גם לא ימצאו אף אחד. לכן, ברמת התכליתיות, אני מבין שזה גל שהוא לא תקין אבל מה נעשה. לכן, תפסתי פה נקודה אחת מאוד קטנה, שהיא בסוף בין הפרקליטות לבין המשטרה. היא לא קושרת את הנאשם. בסופו של דבר, אני לא חושב שהבן-אדם צריך לקבל, על בסיס החוק, מידע מהמשטרה על הנושא הזה של החקירה, בגלל שאם הוא יקבל את המידע אז עוד פעם חזרנו לאופציית ההדלפה ולא עשינו כלום.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לכן, שם אנחנו גם נסדיר בחוק שהוא אמור לקבל, וזאת כדי להגן על כלל הציבור. אני חושב שהערך שם יותר גדול. מה אני חושב שיקרה בדרך? לחקירה זה לא ישנה שום דבר. בסוף, להחלטת הפרקליטות, שזה מה שחשוב, זה לא ישנה דבר וחצי דבר, בגלל שזה בסוף הנושא המרכזי: מה יצא מהצינור של הפרקליטות? לכן, אני חושב שבדרך נחסוך עוגמת נפש לפחות מחלק מהאנשים. כמה חלק? לא יודע. זה יכול להיות 20, 50, 200 או 1,000.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
לגבי החלק הראשון, ואני מסכם בזה, עוגמת הנפש לאותה קבוצה שם מדובר בתיקים שהם בעלי עניין ציבורי רב, זה – השורה התחתונה שאין אותה – לא יעשה כלום. אם בסוף חוקרים ראש ממשלה - - -
יניב ואקי
¶
ברירת המחדל צריכה הפוכה. לפי חוק סדר הדין הפלילי כיום, סעיף 59 לחוק סדר הדין הפלילי מאפשר סמכות ומתי כן ומתי לא. - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
בעצם, בעיניי, הדבר המשמעותי היחיד שיכול להיות מהחוק הזה הוא הסיפור של הפרסום, אם אנחנו מנסחים אותו נכון.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
לכן, אני חושב שבזה צריך להתעסק. דרך-אגב, אין לו משמעות על חקירות. בקיצור, אין לו משמעות. אני חושב שזה החלק הרלוונטי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אבל הסברתי. מה עשית? אנחנו התחלנו בחוק ככה: צמצמנו אותו ונתנו לו הגנות גם לאחרים. בסופו של דבר, תראה מה עשינו. צמצמנו אותו, נניח, ל-200. דרך-אגב, זה עולם ומלואו. אם הייתי מספר לך שמדינת ישראל פוצעת חמישה אנשים, שחושבים גם להתאבד, - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
- - היית אומר לי: "תשמע, חמישה אנשים למצב הזה? זה חמור מאד". אתה עכשיו אומר לי: "200 איש? כאילו, עזוב, שטויות, דודי". זה 200 איש בשנה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני רוצה להסביר. אם הייתי חושב שבסוף זה ישפיע על הפרקליטות ביציאה מהצינור, הייתי אומר: "אתה יודע מה?...".
היו"ר דוד אמסלם
¶
אין לזה שום השפעה, ורק בדרך הכפשנו את האנשים האלה על לא עוול בכפם. דרך-אגב, אנחנו גם צריכים להסביר בסוף שהפרקליטות סגרה. בן-אדם יוצא ואומר: "ראיתם? המשטרה המליצה, אבל תראו איזו משטרה יש לנו. בסוף, הפרקליטות בחנו את הכול והכול הפוך".
היו"ר דוד אמסלם
¶
אבל אם הפרופורציות בבית-המשפט היו... מה שהמשטרה מחליטה לסגור תשים בצד, והוא לא במשחק. זה כאילו היה פתוח, והם סגרו לעצמם. נשארו מכול הסיפור הזה – תבין טוב – 18,000 תיקים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תן לי. אני שמעתי. פרקליט המדינה אמר שמתוך ה-18,000 4,000 מגיעים לבית-משפט, ו-14,000 הוא הגדיר כך: חלק המשטרה ממליצה ואנחנו לא מקבלים, וחלק המשטרה לא ממליצה. שאלתי עכשיו את ערן כמה, ולא ידעו לענות. ערן אמר: 10%. תבין טוב: מ-90%. אתה מבין טוב את האירוע? אם בתי-המשפט בסוף היו מזכים מהפרקליטות 80% מהתיקים, בוודאי שהיינו עושים פה דיון ואומרים: שנייה, מה קורה פה? משהו פה לא בסדר. אם הפרופורציות היו הפוכות, ניחא. אתה מבין?
ואם גם היה עובר פרק זמן קצר. נניח שהמשטרה הייתה מקבלת החלטה, והפרקליטות, אתה יודע מה, שבועיים ו'חתכה' את העניין – אז זה היה: שבועיים קיבלת מה-שנקרא על החשבון איזו הכפשה, אז עברו שבועיים. לא נורא, הציבור עוד זוכר גם מה היה, אם באמת הפרקליטות סגרה. בדרך-כלל, עוברות לפחות שנה, שנתיים או שלוש שנים מהאירועים האלה, ואף אחד כבר לא זוכר איפה התחלת. העולם שלך בכלל כבר נהרס לך. כל זה לא במשוואה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
ערן, קיבלת את זכות הדיבור? אני מדבר אתו עכשיו.
לכן, מכאן אני בא. אתה מבין? אני מנסה לאזן. בוודאי שאין לי עניין לפגוע אפילו בקוצו של יוד בסיפור של הפרקליטות עצמה. בסופו של דבר, היא לא תבוא מוכנה לתיק. אם היינו אומרים להם "חבר'ה, תנו להם רק חלק מהראיות. אל תיתן לו את כל המארג", אתה צודק. זה לא על זה. אבל אני רואה פה נזקים מול גאוות יחידה: חבר'ה, מה, עשינו את כל העבודה ולא סיכמנו? אז מי יסכם? הפרקליטות? ואיפה אנחנו? מה קורה? מה, אין לנו מה להגיד? עשינו את כל העבודה? אנחנו עשינו את כל העבודה הזאת. זה אנחנו, המשטרה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא למי לפרסם. אמרתי כרגע שזה לתחושתי, כיון שנפקא מינה להלכה מה שיוצא בקצה בצינור – לא ראיתי כלום. אני רואה בדרך - - -
גבריאלה פיסמן
¶
- - שהשורה התחתונה הזאת היא חלק אינהרנטי מעבודת המשטרה, וחלק חיוני מעבודת הפרקליטות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בסדר. אין בעיה. הרי אתה אמרת לי את זה גם קודם. אני מבין, בהבנה שלי, את מה שאני מבין, ואתה, בהבנה שלך, מבין את מה שאתה אומר.
יניב ואקי
¶
יכול להיות שהדברים נאמרו, אבל זה לנסות ולחדד גם לאור הדברים שהועלו פה, בעיקר על-ידי חבר-הכנסת פולקמן ואני חושב שגם חברת-הכנסת עזריה לגבי פרסום. אפשר להכיר או לאפשר מציאות. המציאות הרבה יותר מורכבת ממה שנדמה. לא אחת אנחנו נתקלים בזה שאנחנו מנסים לכבול את שיקול הדעת, ואחרי זה זה עולה לנו במחירים של כל הצדדים. אני כן חושב שצריך לאפשר איזה שהוא פתח – אולי פתח צר, פתח שאפשר להבנות את שיקול הדעת – אבל כמו ההנחיה שקיימת היום לגבי היועץ. היועץ, ולא אף אחד אחר, ראש התביעה הכללית, לא יכול לחשוב בתיקים המתאימים שיש עניין לציבור, שזה חשוב מטעמי חקירה, מטעמים של נפגעי חקירה ומכל מיני שיקולים אחרים, לאפשר בתיקים המיוחדים האלה את הפרסום? אנחנו נחסום ממנו בחוק?
יניב ואקי
¶
החוק קובע שלא. הנחיית היועץ קובעת שכן. צריך להסדיר את הפתח הזה. זה חשוב. זה מנימוקים מיוחדים שיירשמו. זה ראש יחידה. אני לא אומר - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
יניב, אני רוצה להבין. הרי, בסופו של דבר, תבין את מה שאתה אומר. תן לי, למשל, נימוק אחד למה המלצת המשטרה, מבחינתך, כדאי שתתפרסם בציבור.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך-אגב, כשפרקליט מלווה את התיק, הוא מלווה את התיק מתחילתו ועד סופו, והם יושבים והפרקליטות מודעת לכל מה שקורה במהלך התיק. לכאורה ההמלצה היא לפרקליט. הרי לכאורה מהי ההמלצה? זה לפרקליט ולא לתקשורת. זו לכאורה המלצה מקצועית לפרקליט. היא אומרת לו: "תשמע, כל מה שכתבנו, בסוף אנחנו שמים לך את זה". לפרקליט היא כאילו כלי עבודה.
יניב ואקי
¶
אדוני מבין שהנושא הזה של פרסום של תיקים מורכב ומורכב מאוד. יש פה כל מיני אינטרסים. יש גם את זכות הציבור לדעת.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני מספר לך שהייתי בפנל, שם שמעתי שופט שאמר שלדעתו עד שלא בעצם מוגש כתב אישום לא צריך בכלל לפרסם את שם החשוד.
היו"ר דוד אמסלם
¶
נניח שאתה רוצה לדעת ולפרסם משהו בציבור, ומבחינת החקירה הכול בסדר ומתפרסם. אתה אומר שהבן-אדם סיים את החקירה ורוצה להעביר את החומר לפרקליטות בסיום החקירה. לכן הוא כותב שורה אחרונה, והוא כבר מעביר. השאלה היא האם הוא מעביר את זה עם השורה האחרונה או בלי השורה האחרונה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני על זה גם מלין. הרי אני טוען שהיועץ המשפטי כאן – אני מחכה לתשובה שלו – לא נשען על משהו שהוא, לדעתי, חוקי. אני לא רואה שום דבר כרגע, אלא אם כן הוא יאיר את עיניי.
דרך-אגב, יש כאן התערבויות, שהן, לפעמים, התערבויות במגרשים שאסור שיתערבו בהם אנשים. לדוגמה: אם אתה מתערב במגרש פוליטי כזה או אחר רק כתוצאה מזה, בסוף לא קורה כלום. לכן, אתה צריך להסתכל - - -
יניב ואקי
¶
לא שהסתיימה החקירה. אני רוצה לאשר את מה שאנחנו חושבים, וכך כתוב היום בהנחיית יועץ: "ככלל" – והדברים לא נאמרו סתם – "לא יפורסם סיכום תיק החקירה הנערך על-ידי הגוף החוקר כך וכך. עם זאת," – וזה הכלל, וזה מציית לחוק – "במקרים בעלי עניין ציבורי מיוחד, כשהגוף החוקר סבור כי יש עניין מיוחד, יוכל הגוף החוקר, - -
יניב ואקי
¶
רגע, רק אשלים.
- - לאחר התייעצות וקבלת הסכמת היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה" – לא פחות – "ככל שמדובר" – תראו כמה תנאים והגבלות שאנחנו גזרנו על עצמנו – "במקרים בעלי עניין ציבורי ברמה המקומית, כגון חקירות על ראש רשות מקומית, חבר מועצה או עובד בכיר, יבוצע פרסום, כאמור, על-ידי הגוף החוקר" – שוב – "לאחר התייעצות עם פרקליט המחוז. - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
תגיד לי אתה: אם, נניח, ראש רשות נחקר במשטרה, והמשטרה, בעצם, גיבשה את כל התשתית שדיברנו עליה בלי השורה האחרונה והעבירה לך, למה אתה חושב שמישהו במדינת ישראל צריך לבוא ולתת את השורה האחרונה?
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אני גר במועצה שהסיפור הזה קורה בה עכשיו, ויש רבים כאלה. למה זה קורה? הרבה מאוד עובדים מפחדים. הם מחכים לדעת.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
המועצה משותקת, ורק כשהם מבינים שכנראה הולך להיות מוגש כתב אישום... מה הם אומרים לעצמם? אם לא יוגש כתב אישום, הוא יחזור וינקום בי. ואז הם מחכים.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אני אומר לך ששמעתי את זה מאנשים. שאלתי אותם: למה אתם לא הולכים למשטרה? הם אומרים: מה זאת אומרת? אם אנחנו נגלה שהוא מתחמק, שהרי זה לא רצח או משהו שאתה יודע שזה לזה הוראות, הוא יחזור למועצה ויפטר אותי.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
במקרה הזה, רק כשהם שומעים שיש המלצה לכתב אישום, והשאלה היא מתי זה קורה, הם מוכנים לבוא לדבר, כי עד אז הם בפאניקה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
רועי, בדיני נפשות אם מישהו נאנסה על-ידי מאן דהוא ופורסם – היא לא הגישה תלונה, כי היא פחדה מהסביבה ומכל הדברים האחרים ומהבושה הציבורי, אבל ברגע שהיא יודעת שהוגש כתב אישום זה מעודד אותה לבוא ולהגיש תלונה חדשה. - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
דרך-אגב, צריך לחשוב על זה. אני מבין את הנקודה. שלא תבין – אני לא מתעלם ממה שמפריע לך, - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני כרגע נכנס לפרופורציות. אני אומר בגדול, שאני חושב שבסופו של דבר, כפי שאתה אומר, גם אנשי ציבור דמם לא מופקר. אתה-יודע, זה לא איזה מישהו שמותר לעשות. דרך-אגב, קריירות שלמות נהרסו רק על זה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בוודאי. דרך-אגב, טובת הציבור היא גם שאתה לא מכפיש ראש רשות שלא אשם. זה טובת הציבור שרוצה אותו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בסופו של דבר, תראה לאן הגענו. אני אומר לך שעוד מעט אנחנו קרובים לזה שרק המשטרה קוראת למישהו לחקירה, ובכלל מהרגע הזה כבר הכנסנו אותו לבית-סוהר והכול וחילטנו לו את החשבונות. אנחנו כבר קרובים לשם.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אתה צודק שיש פה בעיה. מצד שני, יש גם את טובת הציבור. אם בסוף הפרקליטות לא יכולה - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
חלפו שנתיים, וגילינו שיש פה case. אז אני אבוא לדבר. לפני זה לא אבוא לדבר. למה שאני אלך לדבר עם המשטרה? אני לא אבוא.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני רוצה להגיד לך משהו. בגדול, אם אני אקח את מה שאתה אומר ואנחנו נעשה לזה איזו שהיא הקצנה יותר גדולה, אנחנו נבקש מהמשטרה לפרסם כל חודש מה קרה עד עכשיו בחקירה ושתיתן לנו דו"ח ביניים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זה המידתי. אני מסתכל ואומר שאני מכיר הרבה אנשי ציבור שדרך-אגב נפגעו רק מההליך הזה, שאתה מדבר עליו, ובסופו של דבר, גם הפרקליטות לא הגישה נגדם כלום. חלק נוסף זה בית-המשפט, אבל לגבי זה אין ברירה; ברגע שהפרקליטות מחליטה, היא מחליטה ואנחנו לא יכולים להגיד להם כלום, וזה בסדר. אבל, בוודאי ובוודאי שאנחנו צריכים לצמצם גם את כמות ההכפשות והנזקים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
קודם כל, אני חושב שאנשים שרוצים למסור עדות לא מחכים למה שאתה אומר. זו לא הסיבה, ואין סיבה כזו. אם זו הסיבה, אז בוודאי שלא בשביל זה אתה מכפיש בן-אדם על הדרך. שהמשטרה תפעיל עוד חוקרים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בסופו של דבר, הפרקליטות מקבלת את זה. זה לא מידע לציבור, זאת אומרת, חבר'ה, זה לא קטע של "בואו, אנחנו כבר הולכים לסגור על הנאשם, אז בואו ותתלוננו". אני לא חושב שזה הולך לשם, ואני גם לא חושב שיש היגיון להכפיש בן-אדם מהסיבה שאתה מדבר עליה, ציבורית, הגיונית.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אומר להפך. אני חושב שלגבי אנשי ציבור על אחת כמה וכמה שאתם לא צריכים לפרסם, בגלל שהפרסום כשלעצמו הוא הבעייתי. דרך-אגב, הוא הבעייתי, ושם לא מדובר על עוד תלונות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לכן אני חושב שזה חלק מהאינטרסים, לפעמים כשנכנסים לעניין, שאני רואה אותם כאינטרסים פסולים וגם התוצאה שלהם פסולה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לכן אני אומר שבאופן בסיסי לבן-אדם יש זכות החפות, אלא שגם את הזכות הזו שלא מכפישים אותו על הדרך - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
לכן אני אומר שיש פה את התבניות שדיברתי עליהן, וזו מהות החוק. אחרת, מה עשינו בכול החוק?
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא הבנת. לכאורה, גם היום אסור להם לפרסם. עכשיו, אתה אומר לי שבדרך-כלל התיקים המשמעותיים הם תיקי הליווי, ושם, בעצם, היועץ כבר יודיע. אז מה עשינו בכל הסיפור הזה?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני מבקש רשות דיבור. רועי, רגע. הפכתם את זה לוויכוח בין שניכם, ואני מנסה להיות ילד טוב.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
למשל – וצר לי שאני לוקח את נשיא המדינה הקודם – אם כל הנושא של נשיא המדינה הקודם לא היה מפורסם, זה לא היה מעודד מתלוננות נוספות לבוא ולתת עדות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
- -למרות שאתה שוטר ואפילו מפקד מחוז. בעצם, מתי המשטרה כותבת את הפאנץ'-ליין? כשיסיימו, - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
כשהיא סיימה את החקירה, זה כבר פורסם בעיתונים, באו האנשים, עוד מתלוננים, שמעו וראו. זו הדינמיקה שקורית. בסוף-בסוף, נגמר ועברו השנתיים או שלוש השנים, חקרנו ונגמר וסיכמנו את כל התשתית – ובסוף כתבנו שורה. זה כל הסיפור פה. זה השלב שכבר הסתיימה החקירה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הסתיימה החקירה בשלב הזה, ואז הם מעבירים את זה לפרקליטות. אם הפרקליטות תרצה השלמות חקירה, היא מחזירה להם בדברים ספציפיים.
רחל עזריה (כולנו)
¶
כן, אבל לאנשי ציבור יש גם את ההזדמנות להביא את הגרסה שלהם בעיתון, ולאדם פרטי אין את ההזדמנות הזאת.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך-אגב, מה זה "הנחיות יועץ"? לדעתי, דבר כזה הוא דרמטי, ואין דבר כזה הנחיות ואין סמכות כזו ולא צריכה להיות ליועץ, - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אין בעיה. מתאים לי.
אני לא חי בשלום עם החוק הזה. הרי אתה כבר יודע שתפיסת העולם שלי היא שהחוק הזה הוא, בהחלט, חוק הזוי לחלוטין, והוא יפגע בעבודת המשטרה ויפגע בעבודת הפרקליטות. היה פה פרקליט המדינה והסביר לוועדה מה עניינו של פרקליט מלווה. פרקליט מלווה אינו משתתף בכל שעות העבודה, בכל הדיונים. הוא מנחה הנחיות מקצועיות. הוא לא יכול לבוא ולדעת את שפת הגוף של אותו נחקר. הוא לא יכול לדעת אם הוא הזיע או לא. הוא לא יכול לדעת כמעט על איך הוא הגיב לשאלה כזו או לא הגיב לשאלה כזו או ניסה להתחמק. יש דברים שכשאתה לא נמצא בתוך החדר אתה לא יכול לדעת. לכן, העניין הזה שאם יש פרקליט מלווה לא עושים סיכום, זוהי טעות שהולכת לפגוע בעבודת הפרקליטות יותר מאשר בעבודת המשטרה. עיני בכלל לא בעבודת המשטרה. התאריך יתארך לאין שיעור. מה יקרה לפרקליטות? היא תתחיל כמעט מאפס, למרות שאותו פרקליט, לכאורה אני אומר, היה מצוי וליווה את החקירה עצמה.
בעניין הזה, אני אומר שאני חושב שנשף המסיכות הזה יסתיים, כי כל מה שאנחנו מכוונים זה ל-200 איש. זה חוק פרסונלי לחלוטין, ושלא תהיה פה אי-הבנה. למי אנחנו מכוונים? שרים, ראשי ערים, מנכ"לים של משרדי ממשלה, נשיא, ראש ממשלה – ואני עושה כאן הפסקה מתודית ואפילו אומר להבדיל – וראשי משפחות הפשע. אנחנו הולכים להגן על ראשי משפחות הפשע בתוך כל החוק הזה?! אנחנו השתגענו?! אבל זה מה שיקרה וזה מה שזה יביא.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
זה פשוט יהיה חבל. זו רמיסה של סדרי שלטון.
אני אומר לך עכשיו למה החוק הזה לא נתן את דעתו. מעבר לפגיעה בעבודת המשטרה, התהליך עצמו יתארך בצורה מהותית ומשמעותית. כשיש תיק מהותי שיש לו 300 קלסרים עם 30 ארגזי קרטון, אותם אני מכיר וראיתי, אותו פרקליט יתחיל כמעט מאפס, אפילו שהוא ליווה. הוא לא מודע לכל הדקויות. אתה תגרום בחוק הזה לעינויי דין בגלל הזמן שיתארך בנושא הזה, ואין בכלל ויכוח.
החוק הזה לא נתן את דעתו לכך: מעבר לפגיעה בעבודת המשטרה ובפרקליטות המדינה, מה לגבי רשות המיסים? מה לגבי הלבנת הון? – כן להוציא? לא להוציא? מה לגבי שירות ביטחון כללי? – כן להוציא? לא להוציא? מה לגבי רשות ניירות ערך שראיתי אותם פה? – כן להוציא? לא להוציא? אני שואל. כך מתחיל התהליך הזה לעטוף הרבה מאד רשויות ולפגוע בעבודה שלהן.
יש לי הצעה לאדוני
¶
אתה רוצה למנוע את ההדלפות? מה אתה עושה? אתה יורה פגז על זבוב. זה מה שאדוני עושה. בוא ונלך ונטפל בנושא ההדלפות. אני מוכן ללכת אתך לחוק חדש ולהכפיל את העונש הרשום בחוק ומה שאתה רוצה. אבל, מה עשית? הלכת וגירדת את האוזן השמאלית עם היד הימנית – לא אתה אישית אלא החוק הזה. זה מה שהוא עשה.
אני אומר לאדוני שראוי שנטפל בהדלפות. גם אני לא מסכים להדלפות. הן קורות, ולצערי, הן ימשיכו לקרות, כי אנחנו חיים במדינה דמוקרטית וקשה לסתום את כל החורים, כמו שקשה לסתום את ההדלפות בזמן מלחמה מהקבינט הביטחוני-מדיני. משם יצאו ההדלפות הכי גדולות.
עכשיו אנחנו סותמים את הפה גם ליועץ המשפטי לממשלה, ואומרים לו: לא, לא, לא. הסמכות שניתנה לך, מתוקף היותך יועץ משפטי לממשלה, אתה לא תחליט מתי לפרסם ומתי לא לפרסם. אנחנו נגיד לך מתי לפרסם. אדוני, לא שמעתי איש מקצוע אחד בחדר הזה, בימים האחרונים, שתמך בחוק הזה: לא מהמשטרה, לא מהפרקליטות ולא פרקליט המדינה שהטריח את עצמו לבוא ולדבר כאן. החוק הזה פשוט הזוי. הוא חוק פרסונלי.
מפלגת כולנו אומרים
¶
אני מאוד מקווה שאתם תעמדו בעניין הזה, שאי-אפשר שהחוק הזה יהיה רטרואקטיבי, גם אם הוא יחוקק ואנחנו לא מסכימים לו – ונראה אם תעמדו על העניין הזה – התחולה שלו תהיה ברגע שהוא נכנס לספר החוקים של מדינת ישראל היא פתיחת חקירות מרגע זה ואילך.
מה שאתם עושים הוא שמעבר למשפחות הפשע אתם הולכים להגן על - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
שנייה, אני מסיים. אני רוצה לעמוד בעניין הזה. אני מכבד את מה שהוא אומר.
הולכים להגן על האנשים הכי חזקים במסדרונות השלטון. זה מה שזה.
גבריאלה פיסמן
¶
אנחנו, כמובן, חוזרים על הדברים שאמרנו לך גם בפגישה אתמול. העבירה הפלילית, גם כפי שהיא כעת, לא מקובלת עלינו.
גבריאלה פיסמן
¶
אני רוצה להגיד שהעבירה הפלילית מיותרת.
אנחנו לא רואים מקום לקביעת עבירה ספציפית על עובדי ציבור ספציפיים שממילא חלות עליהם הוראות רבות, ובוודאי השוטרים שיש להם גם דין משמעתי מאוד-מאוד פרטני ועובדי מדינה שיש להם דין משמעתי של עובדי המדינה. אין שום הצדקה לקבוע כאן הוראת עונשין ספציפית.
ביחס לחובת היועץ המשפטי לפתוח בחקירה, יניב כבר התייחס לדברים. אני, בכל זאת, אחזור ואומר שהסעיף הזה חסר תקדים. יש את סעיף 59.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא הבנו. את חוזרת. שאלתי אם מחדשים משהו. שאלתי אם יש למישהו משהו לחדש שהוא לא אמר.
תנ"צ ערן קמין
¶
במעשה מחשב אחרון אולי אדוני יסכים להכניס את ההצעה הזאת לאיזה שהוא תהליך של עיבוד קצת יותר מורכב, כדי שנוכל להגיע למשהו שהוא יותר הגיוני?
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה חושב שאתה יוצא מהנחת עבודה – גם אמרתי שקראתי איזו שהיא אמירה שלך מלפני כשבוע באיזה עיתון.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא חשוב. אני רק אומר, למרות שאני מניח שזו הבמה להגיד את זה, ולא בעיתונים ובוודאי לא לעובדי מדינה ולשוטרים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
ודאי. יש פורומים שם מתבטאים בנושא של חקיקה בכנסת, ובוודאי לא כל אחד אומר; אני מניח שאם היו שואלים אותך שם מה דעתך על מה שהמפכ"ל אמר לפני שבוע בנושא מסוים, היית אומר: "אני לא אומר את זה פה – אני אומר את זה בתוך...".
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא חשוב. אני אומר לך מה עמדתי בעניין. אני לא רוצה להגיד לך מעבר לזה לגבי איך אני רואה את הדברים של עובדי מדינה מול חקיקה בכנסת ומה מותר להם להגיד ואיפה. בוא ונעזוב את זה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא חשוב. אני רוצה להתקדם. אני אומר במיוחד לאנשי החוק, שצריך להבין שהבמה להתבטא גם של לובשי מדים וגם של הפרקליטות זה פה, וזה לא בערוץ 1.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך-אגב, זו עבירה משמעתית. זה מנוגד לחוק. לכן אני מצפה מהם קודם כל שישמרו על החוק. גם אם אני מוזמן עכשיו לפנל, ונניח שאני שוטר או קצין משטרה, אני לא מספר להם מה יש בתוך חדרי החקירות, ואני גם לא מתייחס לגבי נושא החקיקה בגלל שזה כאן.
היו"ר דוד אמסלם
¶
עכשיו, זו הייתה חובה – מה שאתה אומר. בסדר. בכול מקרה, אני אשמח מאוד, אם תרצו, ואנחנו נשתדל להעביר את זה בשבוע הבא. עכשיו אנחנו לפני קריאה ראשונה. בדרך-כלל, התהוות של חוק היא המשך דיבור בין הקריאות. הרי, בסופו של דבר, ועל זה אני משוכנע – אולי אתה לפחות סומך עלי בעניין – ואני רוצה להביא את החוק הכי טוב לטובת אזרחי מדינת ישראל. אני לא שוטר ואני לא פרקליט, ואין לי אג'נדה מקצועית. אין לי גאוות יחידה פה, ואין לי את המוטיבציות האישיות שלי או הלא-אישיות או הארגוניות. אני ניטראלי. לכן, אני, בוודאי ובוודאי אם אתה תביא לנו איזה שהוא משהו – דרך-אגב, החוק הזה התחיל פה וגמרנו אותו פה בכלל. למה? בגלל שאני חושב שנאמרו דברים של טעם. הרי גם אתמול וגם שלשום כל הזמן שינינו. הנוסח הזה שונה חמש פעמים. אם הייתי חושב שלא, הייתי משאיר אותו בנוסח הראשון וגומר את העניין, ואז גם לא היו טענות של "למה רק 200?", זה לא זה וכל הטענות, אתה-יודע, של אנשים שבעצם רק רוצים לנגח את העניין ולא מבינים איך התפתח את הסיפור. זה תמיד מזכיר לי את הטענה של אותו אחד שרצח את הוריו ואחר כך בכה שהוא יתום. הרי זו הייתה הבקשה של הפרקליטות לצמצם. אחרי שצמצמנו, אמרו: למה צמצמתם? מה נשאר? בעצם, כל ההתפתחות נוצרה כך.
בכול מקרה, ערן, אני אשמח, אם תבואו לפני הדיון. בין קריאה ראשונה לבין קריאה שנייה ושלישית אנחנו נעשה עוד פנל של דיונים ופגישות. דרך-אגב, אתמול נפגשנו עם הפרקליטות, ואם תרצו אתם להיפגש אתנו – אהלן וסהלן, בשמחה רבה. נשב לא בפורום כזה ונדבר בינינו. תרצה – שעה, שעתיים. הרי בסוף אנחנו רוצים להביא את זה למקום טוב. אני באמת רוצה להביא את זה למקום טוב שגם אתם חיים אתו בנוח. אז בשמחה רבה. תדבר אתי בשבוע הבא, ותרצה לפגוש אותי, תרצה לפגוש אותנו, זאת אומרת אני אביא את הייעוץ המשפטי שלנו עם מי שתחליט אתה, ואתה יכול להביא את מי שאתה רוצה – בשמחה. לא, איתם ישבנו אתמול. תרצה גם איתם? – בשמחה רבה. את יניב הכרתי רק בימים האחרונים, אבל אחלה, אני אוהב לשבת אתו. בגדול, בשמחה רבה. נעשה איזה שהוא דיון מקצועי בינינו. צריך להביא את זה למקום יותר נכון – בשמחה, בכייף.
קודם כל, אני רוצה להודות לכולם. אני רוצה לאחל לכולנו שבת שלום.