ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-01-09OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 639
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, ל' בכסלו התשע"ח (18 בדצמבר 2017), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 18/12/2017
חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 55), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון – פיצוי על איחור טכנאי בעת התקנה או הסרה של טובין), התשע"ו–2015 (פ/2344/20) של חה"כ איתן כבל, אורן אסף חזן, מירב בן ארי, עפר שלח, עיסאווי פריג', מיכל רוזין, דב חנין, יואל חסון, איציק שמולי, עמר בר-לב, חיים ילין, איילת נחמיאס ורבין, תמר זנדברג, מיכל בירן, מיקי לוי
מוזמנים
¶
חנה טרי - הגנת הצרכן, משרד הכלכלה והתעשייה
שירה דימניק - רפרנטית תעשיה באגף התקציבים, משרד האוצר
הילה דוידוביץ - משרד המשפטים
אביגיל גוטליב - מנהלת תחום חשמל ואלקטרוניקה, איגוד לשכות המסחר
קרן חן סופר - סגנית מנהל המחלקה המשפטית, איגוד לשכות המסחר
דורון זינגר - סמנכ"ל תפעול, חב' מיני ליין מוצרי חשמל, משווקי מכשירי חשמל ומזגנים
תמר נחמיה מאור - יועצת משפטית אגף שירות לקוחות, חברת החשמל
ולאדי גור ארי - רגולציה וקשרי ממשל, חברת החשמל
וגיף אליאב - יועץ משפטי לרשות ההסתדרות לצרכנות, ארגוני צרכנים
ג'וש גולדשמיד - מנכל המועצה הישראלית לצרכנות, ארגוני צרכנים
ניר יוגב - מנהל הרגולציה, חברת סלקום
אבי אייל - מנכ"ל הפצה Logisteam, נציגי עסקים
יהודה כהן - חברת הנהלה, התאחדות קבלני מיזוג האוויר וחימום בישראל
משה אור חי שמואלי - חברת הנהלה, התאחדות קבלני מיזוג האוויר וחימום בישראל
אלעזר יצחק הלוי - חברת הנהלה, התאחדות קבלני מיזוג האוויר וחימום בישראל
מירב יוסף - ראש אגף צרכנות בקרה ופניות הציבור, רשות החשמל
אמנון מרגלית - משקיף, המשמר החברתי
אירדה קריימר - שדלן/ית (אימפקט (ל.א.ב) בע''מ מייצג/ת את בזק – החברה הישראלית לתקשורת בע''מ, חברת החשמל
עדן קנובסקי - שדלן/ית (פוליסי בע''מ) מייצג/ת את סלקום (שמות לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: פז, פרטנר)
רוני ליטינצקי - שדלן/ית (רימון – כהן – רימון) מייצג/ת את yes
יהודה כהן - שדלן/ית (י.כ שרותי לובינג ויחסי ציבור) מייצג/ת את התאחדות קבלני מיזוג אויר וחימום
גילי ברנר - שדלן/ית (קונטקטי בע''מ) מייצג/ת את סלקום
רישום פרלמנטרי
¶
רויטל יפרח
הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון – פיצוי על איחור טכנאי בעת התקנה או הסרה של טובין), התשע"ו–2015 (פ/2344/20) של חה"כ איתן כבל, אורן אסף חזן, מירב בן ארי, עפר שלח, עיסאווי פריג', מיכל רוזין, דב חנין, יואל חסון, איציק שמולי, עמר בר-לב, חיים ילין, איילת נחמיאס ורבין, תמר זנדברג, מיכל בירן, מיקי לוי
היו"ר איתן כבל
¶
בוקר טוב לכם. גברתי, מנהלת הוועדה, היועצות, דובר, דוברים, רשמת, אורחים נכבדים, כמדי יום בפתיחת המושב, בפתיחת היום, אנחנו נוהגים להקריא שיר אז גם היום אנחנו נעשה את זה. נתן לי כאן אמנון מרגלית שיר שהוא כתב – לא, אסתר שמיר, נכון. בשביל זה אני צריך אותך? מבלי לזלזל, חס וחלילה, חשבתי שאדוני...
היו"ר איתן כבל
¶
לא. דרך אגב, יש כאלה ששלחו לי שירים שלהם ואנחנו נקריא אותם. כל מיני משוררים. כמובן אינני מבקר שירה אבל דאגתי ש...
ברשותכם, בוקר טוב. היום יום שני, ראש חודש טבת, נר שישי של חנוכה. ולאלה שלא יודעים שכשאומרים נר שישי, הכוונה היא שבערב נדליק נר שביעי, שלא יהיה מישהו שאטעה אותו שבערב יגיד... זה נר שישי עד השקיעה, למען הסר ספק.
היו"ר איתן כבל
¶
בסדר, אתה יודע. אני רוצה להזכיר שבבית הכנסת נקרא את פרשת "ויגש" – ויגש אליו יהודה. אגיד לכם עוד דבר, שקרה לי נס הבוקר, שהגעתי בשעה ועשר דקות. האמת היא שלא נסעתי דרך 443 כי אמרתי שבטח יש חסימה - -
היו"ר איתן כבל
¶
הנס לא יהיה שמונה ימים במקרה הזה. זה נכון, אני מסכים.
הבוקר בחרתי להקריא את השיר "קו העוני" מאת רוני סומק. סומק, משורר, סופר ואומן ישראלי נולד בשנת 1951 בבגדד למשפחת סומק, ועלה ארצה בשנת 1953. גדל והתחנך במעברה על גבול חולון-בת-ים. סומק פרסם 11 ספרי שירה וגם שני ספרי ילדים. על שירתו זכה, בין השאר, בפרסים רבים, ביניהם פרס ראש הממשלה ופרס יהודה עמיחי לשירה. השיר עוסק בנושא העוני בישראל של שנות ה-50 אבל למען האמת, הוא רלוונטי תמיד.
קו העוני, רוני סומק.
"כאילו אפשר למתוח קו ולומר
¶
מתחתיו העוני.
הנה הלחם שבצבעי איפור זולים נהיה שחור
והזיתים בצלחת קטנה על מפת השולחן.
באוויר, עפו יונים במטס הצדעה
לצלילי הפעמון שביד מוכר הנפט בעגלה האדומה,
והיה גם קול הנחיתה של מגפי הגומי באדמה הבוצית.
הייתי ילד, בבית שקראו לו צריף,
בשכונה שאמרו עליה מעברה.
הקו היחיד שראיתי היה קו האופק
ומתחתיו הכל נראה עוני."
וואו, שיר מגניב. יש כאלה שיודעים לשיר את השיר הזה ולצערנו, גם היום בישראל של שנות האלפיים. וברשותכם, נעשה את המעבר לנושא שעל סדר יומנו: הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון – פיצוי על איחור טכנאי בעת התקנה או הסרה של טובין), התשע"ז-2017.
לפני כן, אני רוצה בשמי ובשם הוועדה ובטח בשמכם לשלוח מכאן תנחומים כנים לפרופסור יוסי יונה, חבר הכנסת יוסי יונה על מות אביו. וזאת הזדמנות נאותה בשמכם גם לשלוח לו את התנחומים.
אני רוצה להזכיר שהתקדמנו מאוד, אנחנו בהכנה לקריאה שנייה ושלישית, אנחנו כבר בסוף הדרך - -
היו"ר איתן כבל
¶
נעשתה עבודה מאחורי אז זה כאילו אנחנו כבר בסוף התהליך, ברשותך. לי היה תקוע בראש שזה העניין: גברתי דווקא העלתה בדיון הקודם שתי נקודות, יותר נכון נקודה אחת: האם ניתן להכליל בתוך החוק את העניין של המובילים. גברתי זוכרת?
אתי בנדלר
¶
אני רק אומר: הסיכום של אדוני היה לבדוק אפשרות להרחיב את הצעת החוק במספר מישורים, לא רק על מובילים. 1. על נותני שירותים שונים דוגמת מובילים או נותני שירותים שבפועל הצרכן הוא סוג של לקוח שבוי שלהם. 2. על בדיקות תקינות מתקני גז ביתיים בבית הצרכן, וכנ"ל על מתן שירות לאחר תקופת האחריות כי בעצם הסעיף כנוסחו היום, סעיף 18(א) רבא לחוק הגנת הצרכן חל רק בתקופת השירות לאחר מכירה, בתקופת האחריות.
היו"ר איתן כבל
¶
כן. ובכן, כמצוות הסיכום נפגשתי עם השר והנחתי ביחד עם - - - במשרד הכלכלה, ובעצם קיבלתי "אור ירוק" וכמובן ביקשו ממני שנציגי איגוד לשכות המסחר שמייצגים את העוסקים האלה, יוכלו לתת את ההתייחסות שלהם לעניין, ונקשיב להם פה בתוך הדיון וכך יהיה. באופן עקרוני, השר נתן את הסכמתו להכללה הזאת, כמובן תוך שמיעה של הגורמים המקצועיים. אז חנה - -
אתי בנדלר
¶
סליחה, עוד מילה אחת ברשותך: אנחנו גם ביקשנו את עמדת המשרד לגבי האפשרות להחיל את הצעת החוק על נותני שירותים שקשורים, כשיש הסכם ביטוח בין צרכן לבין חברת ביטוח אבל את השירותים מטעם חברת הביטוח לא נותנת חברת הביטוח אלא מישהו שחברת הביטוח קשורה אתו בהסכם למתן שירותים. הוזכר הנושא של מים, קיצוץ מים.
חנה טרי
¶
לא, רק כמה הערות: בעצם הרציונל הוא שאנחנו כמובן לא אומרים לבעל העסק תוך כמה זמן הוא צריך לקבוע עם הצרכן וכולי. בעל העסק יכול לנהל את הזמן שלו כפי שהוא מוצא לנכון. כל מה שההצעה אומר: ברגע שקבעת עם הצרכן, מקום בו אנחנו לא מתערבים, אז צריך לכבד גם את זמנו של הצרכן. אם אתה חושב שלא תספיק להגיע, תרווח את הזמן, תקבע מועדים איך שאתה רוצה, בזה ההצעה לא מתערבת. ולכן, במקרים האלה הצרכן הוא שבוי, הוא מחכה בבית, גם הזמן שלו יקר. זה הרציונל.
היו"ר איתן כבל
¶
מה שאני אומר, נקודת המוצא חנה, שזאת נקודת המוצא. סיכמנו בינינו? צריך לעמוד בסיכום. אני לא בא ואומר עכשיו שיש כללים שאומרים כמה יכול לחכות, אבל ברמת העיקרון זאת הכוונה. אין הכוונה שמישהו שהצרכן מצפה שיפעלו מעבר לסיכום או אני לא יודע מה, לשנות את עמדתו תוך כדי המתנה. קבעתי אתך. אתה אומר לי להמתין בין שעה זו לשעה זו. הגענו, סיכמנו, גם אם אני לא אוהב את זה, זה הסיכום. לפעמים גם נותן השירות, זה גם לא מוצא חן. גם זה דבר שיכול ויקרה.
מישהו רוצה להתייחס ברשותכם? אני רוצה שנסכם את העניין הזה ברמת העיקרון. בואו נתחיל קודם כל מהגברת לאיגוד לשכות המסחר. בבקשה, שם ותפקיד.
אבי אייל
¶
אני מייצג חברות בתחום מוצרי החשמל: "אלקטרה", "תדיראן", "ראלקו". אנחנו בעצם חברת הובלות, שאנחנו מספקים להם את השירותים ללקוחות הסופיים. אנחנו מפיצים מקררים, מכונות כביסה, טלוויזיות וכיוצא בזה. חוק הטכנאים, איך שהוא מופיע היום, הוא פשוט לא יכול להתקיים עם הובלה במשאיות. אין היום שום טכנולוגיה שיכולה לתכנן קווי הפצה בחלונות זמן של שעתיים, באיחור של עד שעתיים. גם המשתנים הם המון משתנים בדרך.
עכשיו, מה חברה כמוני יכולה לעשות? או שנוריד את כמות האספקות וזה בסוף יעלה לצרכן הרבה יותר או - -
היו"ר איתן כבל
¶
זאת בדיוק הנקודה, תאתגר אותנו עם התשובה. אתה היחיד שנוסע בכבישים? המשאית שלך נוסעת – אני אגיד לך למה: - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא, תן לי. אני בא, קבעתי אתך, אתה כבר לקחת בחשבון. אגיד לך משהו: יש לי יתרון אחד - אני סיימתי לשפץ את הבית, בוועדה ליוו אותי בשיפוץ. והיתה לי את האינטראקציה הזאת באופן טבעי. אתה מזמין מוצרים, מביאים לך, אתה קובע אתם. הוא אומר לך: אני לא יכול, זה קו החלוקה שלי, לא מעניין אותי כלום וכל השיחות שכל אחד מכיר את הדברים האלה. בסוף, בסוף, בסוף, אתה בעל הניסיון, אתה זה ששולח אותם. אני מדבר על האיש שנותן להם את חלוקת העבודה. נכון? סדרן העבודה. הוא אומר: היום אתה צריך לעשות התקנה פה ופה.
היו"ר איתן כבל
¶
בסדר, הבנתי שתפסת אותי במילה, אני מתנצל. אני אסקופה הנדרסת, זה לא יקרה שוב. אני מנסה להגיד לך משהו אחר, תבין, אל תיקח אותי למקומות האלה. אנחנו מנסים להבין את העניין. אם לדוגמה אני בא מתל-אביב, מחוץ לכביש 1 או 443 ואני צריך להגיע לפה, ואני יודע שיש מבעוד מועד הפגנה בכניסה לעיר של עובדי "טבע" וקבעתי אתך. אתה לוקח ממני תמיד את הנייד או הכי טוב שתחשוב על האיש שאתה הולך אליו כמו שאתה רוצה שיחשבו עליך. הרי אתה לא קונה רק מוצרים של "אלקטרה". יש מוצרים נוספים שאתה רוצה להתקין אצלך בבית, ואתה בבית מחכה. אתה לא אומר לו: אני אקרע אותך כשתבוא ותקנה מ "אלקטרה", בסדר? כולנו נותני שירותים ומקבלי שירותים, כל אחד במגזר שלו. נכון? ולכן, מה שאני בעצם אומר לך, שהכי טוב אם אתה מבעוד מועד אומר לי: אני רוצה שתדע שעלולה להיות בעיה מחר, תחליט על מועד אחר או תדע לך שאני יכול להגיע באיחור של לפחות שעה. החיים של כוח עליון מתקיימים, ותתקן אותי, כמעט בכל עניין. יש מה שנקרא "כוח עליון" שפתאום יש פקק שמעמיד, וקרה לכל אחד ואחד מאתנו, בלתי צפוי, ומעמיד את כל התנועה על הכביש. אנחנו מדברים על מצב סביר, כשאנחנו מכירים את מפת הפקקים בישראל, אנחנו מכירים את שעות הפקקים במדינת ישראל. בגלל זה גם אתה מתזמן נכון. קורה לפעמים שאתה מגיע להתקנה מסוימת באיזה בניין מסוים. אני תמיד מצפה שתהיה היערכות מוקדמות, שכשאתה מגיע לעשות התקנה בקומה עשירית - -
היו"ר איתן כבל
¶
אתה הרי שואל אותו. שאלו אותי כשבאו אלי. אמרו לי: איזה קומה אתה? יש לך כניסה? האם יכול המקרר להיכנס דרך הדלת, האם צריך לפרק? זה לא הגיע. הוא אומר: וואלה, מה זה? זה סוג בניה חדש, לא ראיתי אף פעם בניין כזה. מה, עשו חלונות עגולים? המקרר מלבני. כל מיני דברים מהסוג הזה. בסוף, בסוף הרי אתה מגיע למקום, הנחת העבודה שאתה ביצעת את כל השאלות הנדרשות בטרם הגעת למקום. למרות זאת, יכול ותהיינה תקלות, אני לא מזלזל. העניין הוא כזה: יש הבדל גדול בין אם אתם חברה שהנהגים שלה רק חיים בתקלות, שלא מגיעים בזמן ורק הפקקים אצלכם על ה"ליין" שלכם וכל הבעיות או שעל כל 100 יש בעיה, שתי בעיות אבל הנקודה היא שאתם צריכים להגיד: בסך הכל הכללי אנחנו עומדים בתנאים שסיכמנו אותם.
אתה תרצה, אבי, לבוא ולהגיד לי מה קורה, זאת שאלה לגיטימית. אם למרות שעמדנו בכל התכניות האלה יש איזה עניין שצריך לתת עליו את הדעת, שלא נתנו את הדעת, אז בוא תגיד מה צריך לעשות אל מול - -
אתי בנדלר
¶
אני רק רוצה להוסיף עוד משפט אחד כדי שתתייחס ביחד אם אפשר: כשהוועדה דנה בזמנו בחקיקת הסעיף המקורי שהתייחס מפורשות לטכנאים, נאמר מפורשות לוועדה אם אינני טועה, שלא תמיד יכולים לדעת כמה זמן הטכנאי יתקע בבית.
אתי בנדלר
¶
הזמן הנדרש לשהייה אצל כל צרכן, סימן שאלה הרבה יותר גדול לפעמים מאשר מסירת פריט שאתם מובילים.
אבי אייל
¶
אני רוצה להתייחס למה שנאמר כאן: קודם כל, אנחנו משתמשים היום, יש טכנולוגיה שיודעת לתכנן את חלונות הזמן ואת ההפצה יחד עם "ווייז", יחד עם הפקקים, יחד עם הפקקים הצפויים ויחד עם הזמן שירות אצל הלקוח. למרות זאת, יש כל הזמן הפתעות, ולמרות ששואלים אותך את כל השאלות, אתה לא יודע למדוד את הארון בחדר המדרגות, אם המקרר עובר שם או לא עובר שם. אנחנו לוקחים את התקלות האלה בחשבון ועדין יש איחורים ויש בעיה עם משאיות - -
היו"ר איתן כבל
¶
אבי, למרות כל זאת אמרה כאן היועצת המשפטית את העניין, שאת כל הדיון הזה בעוצמות לאין שיעור יותר גדולות כי אתה רק בא, שם והולך, אז אתה יכול להיתקל - -
היו"ר איתן כבל
¶
חבר'ה, תנו לי. ברור הוא, בסוף בסוף, גם אם עקרת דלת, הרסת קיר, זה עדין לא כמו הטכנאי שמגיע לבית הלקוח ופתאום הסתבר לו שבמקום הזה חסרה לו "מופה", "מוטה", לא יודע, כל מיני שמות כאלה שהם אוהבים להגיד, ועכשיו הוא צריך לעצור את כל העבודה והבן אדם אומר לו: אדוני, אני מצטער מאוד, אתה לא יכול להשאיר אותי כמו שחברת "יס" השאירו את הבית שלי לפני כמה שבועות ונסע, אמר אין, הוא הלך.
היו"ר איתן כבל
¶
דורון, תקשיבו טוב, ברצינות. אני רוצה להגיד לכם את הדבר הבא: כשאתה בא ממקום שהמצב שלכם הוא לאין שיעור פחות בעייתי מהטכנאי.
אבי אייל
¶
ההיפך. טכנאי נוסע עם חמש, שש, עשר כתובות ביום. נהג נוסע עם 20,25 כתובות. הוא נוסע עם טנדר, אנחנו עם משאית.
הילה דוידוביץ
¶
אני ממשרד המשפטים. פסקה ו' לסעיף מדברת על מה שנקרא סוג של כוח עליון כזה, שאם האיחור נובע מסיבות שלא - -
היו"ר איתן כבל
¶
אתה יודע מה המשמעות של מה שאומרת לך הילה? לעולם, בהגדרה, מה שקבעת עם הלקוח, כשאתה אומר לו את זה, אתה יודע שאתה לא הולך לעמוד בזה.
אבי אייל
¶
למה? אתה כל הזמן יוצא מנקודת הנחה שהחברות לא מעוניינות לעמוד בזה. אנחנו מאוד מעוניינים לעמוד בזה.
היו"ר איתן כבל
¶
לא אמרתי את זה. אני לא אמרתי דבר כזה. מה העניין? אתה מנסה להגן עליך, על עצמך, גם מכל מיני מובילים שלך עצלים, שלא עושים את עבודתם. תקשיב טוב למה שאני אומר לך: מה אתה בעצם אומר לי? שנקודת המוצא שלך היא לא שיש לך תקלה כזאת אחת ל... אלא שאתה יכול למצוא את עצמך באופן תדיר לא מצליח לעמוד בהתחייבויות שלך כלפי לקוחות. זאת המשמעות כי אם זה מקרה יוצא דופן, אתה יכול לבוא ולהגיד, אם אני אתה: סליחה, אני 100 לקוחות, 1000 לקוחות, כולם עמדתי בזמן. פה אני מראה שרציתי לעמוד בזמן, היה אירוע כזה וכזה ולא הצלחתי לעמוד בזמן.
אתי בנדלר
¶
מצוין. אז אתה תפצה אותו אבל אם אתה חושב שאתה פטור מכוח החוק מפיצוי, אז תגיד לו שהתקיימו נסיבות סעיף קטן ו', שאליו הפנתה עורכת דין דוידוביץ, ואם הוא לא יקבל את זה אז הוא יתבע אותך.
היו"ר איתן כבל
¶
עכשיו, מה יקרה דורון ואבי? אם אתם תתחילו להגיש ערעורים כל שבועיים ויסתבר שאתם לא עומדים כל שבועיים או כל שבוע בהתחייבויות שלכם ללקוחות, אז אני מניח שהשופט יגיד: מעניין שזה חוזר על עצמו פעם אחר פעם, שבאים לקוחות ותובעים אתכם ואתם לא עומדים בזה. אם זה יקרה פעם ב... אני מניח שהשופט יגיד: וואלה פעם ב...
קרן חן סופר
¶
אדוני אפשר? אני יועצת משפטית באיגוד לשכות המסחר. קודם כל, נקודה קטנה: עוד הבדל מהותי בין טכנאי להובלה שאני חושבת שכדאי לתת את הדעת מעבר לכלי הרכב וכדומה, שהעניין הוא שברגע שיש תקלה שהיא בלתי צפויה, טכנאי – אתה יכול תמיד להקפיץ אדם אחר. המוביל שלך כבר העמיס על המשאית שלו את כל המוצרים שצריכים לצאת, יצא לדרך ואין להם אפשרות כרגע להקפיץ אדם אחר לאותה הובלה.
בנוסף, אם המטרה היא בסופו של יום, של כולם, לשפר את איכות החיים של הצרכן שרכש, צריך לתת את הדעת לבעיה שאני שמעתי לא מגורים אחד: היום רשתות שיווק של חשמל וכדומה מאפשרות לצרכן שמגיע לרכוש מספר מוצרים של מספר חברות ולספק לו את ההובלה למרות שזה כמה מוצרים מכמה חברות שונות.
היו"ר איתן כבל
¶
מישהו משלם לו. סליחה, אין שיירה של משאיות של מה שנקרא צבא העם, שהוא אומר: אנחנו, התפקיד שלנו בחיים זה להתנדב ולאסוף מחניות ולשלוח לאנשים. בסוף בסוף זה לא צבא העם, זה אנשים שזו פרנסתם.
דורון זינגר
¶
זו לא הנקודה שאנחנו מנסים להסביר. מה שאנחנו מנסים להסביר זה שהיום משווק שמוכר מוצרים - -
היו"ר איתן כבל
¶
הבנתי, הבנתי. אני שואל אותך כמה אירועים - יש לי שאלה כזו אליך, דורון: כמה אירועים כאלה יש לכם?
דורון זינגר
¶
40% מהסחורה שאנחנו מספקים, אנחנו מספקים אותה לחנויות במטרה שהלקוח או יקבל אותו מהחנות, וזה משה אמרנו קונסולידציה, שבעצם הוא קנה מדיח של חברה X ומקרר של חברה Y, אז אם אתה עברת עכשיו דירה, אתה לא צריך לחכות גם לחברה הזאת וגם לחברה הזאת. זה שירות שהחנות נותנת לך. היא מקבלת ממני את המוצר ומעוד חברה אחרת את המוצר והם מספקים לך. מה שאנחנו חושבים שיקרה זה שהחנויות הקטנות לא ירצו לקחת יותר את הסיכון הזה, שברגע שמרחף להם איזה סוג של קנס אם הם לא יעמדו בלוח זמנים מסוים. זו נקודה שהעלינו אותה.
היו"ר איתן כבל
¶
האמת היא – אז "בלאק פריידי", אתם תבואו ותגידו: סליחה, ב"בלאק פריידי" אתה מודיע ללקוח מראש, נניח, סתם דוגמה – כולם יודעים ש"בלאק פריידי" זה "בלאק פריידי" אחד.
קרן חן סופר
¶
אבל זו רק דוגמה. זה ענף מאוד עונתי, זו רק היתה דוגמה. יש להם עומסים בקיץ, יש עומסים לקראת חגים - -
היו"ר איתן כבל
¶
דורון, באמת תסלחו לי. אני אומר במחילה. אני ציפיתי שיהיו פה טיעונים שאנסה להתמודד אתם, כבר אמרתי לעצמי: וואלה איזה - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא להחיל את החוק עליהם, שהוא ימשיך לא להגיע. אחרי שהוא גם שעתיים, אני לא יודע מתי הם רוצים, אני גם לא מבין. אני שואל אותך שאלה: מה יספק אתכם? לא שעתיים, כמה?
דורון זינגר
¶
אני מחכה בבית. אני אגיד לך מה קרה פה: עשיתם את חוק הטכנאים? מחוק הטכנאים הזה, בסוף מי שעמד מאחורי החוק הזה זה רק החברות של מוצרי החשמל. כל חברות התקשורת, מה שאתה אומר שהיום אתה בא ומדבר על מסירה והתקנה וכל הדברים האלה, לא קרה. חברות מוצרי החשמל - -
היו"ר איתן כבל
¶
דורון אבל אנחנו פה, ובגלל זה ההתחכמות של מערכות התקשורת, להגיד שאנשים לא טכנאים - -
דורון זינגר
¶
אבל עכשיו אתה רוצה להחיל את זה על מה שאנחנו מנסים, ואתה אומר לנו שתביאו לנו משהו יותר חכם. אין משהו יותר חכם, יש מציאות.
היו"ר איתן כבל
¶
דורון, העניין ברור. ארבע שעות לא יהיה גם אם תעשה בורג פה באמצע ושפגט. ארבע שעות, נו באמת, הגזמתם. זה לא ארבע שעות בשביל שיהיה שלוש שעות.
היו"ר איתן כבל
¶
שמענו אתכם, ניתן לכם סיבוב נוסף. אתם רוצים, צאו החוצה להתייעץ על תירוץ אחר, יותר מתוחכם.
היו"ר איתן כבל
¶
זאת לא הבעיה, עיסאווי. זה אפילו לא פסיק. בסוף בסוף אתה מחכה בבית.
משה אור חי שמואלי, קבלני מיזוג, בבקשה.
משה אור חי שמואלי
¶
אני רציתי לשאול שאלה קטנה לגבי הצעת החוק, שלא היה לי ברור לגבי שעות עבודה של הטכנאי בשטח, כי אני הבנתי שם שיש איזו שהיא מחויבות לעבוד עד שעה מאוחרת כדי שהלקוח לא יפסיק - -
חנה טרי
¶
אבל יש סעיף שהסמיך את השר להחריג בנסיבות מסוימות, ויש תקנות היום שמחריגות שהשירות ניתן במלואו מחוץ לביתו של הצרכן והעבודה כרוכה בחשמל, גז או בעבודה בגובה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני זוכר. לכן אמרתי שגם זו ברכה אחרי כל השנים שאנחנו ממתינים לזה. האמת, שכחתי את זה. הייתי בטוח שזה כבר מזמן...
ג'וש גולדשמיד
¶
בוקר טוב. אני מנכ"ל המועצה לצרכנות. שוב, אני מברך בכל לב על הדיון החשוב הזה, וגם את שר הכלכלה ומשרד הכלכלה והרשות, שבעצם מרחיבים באמצעות הוועדה כמובן את החוק. אנחנו, תוך כדי שאנחנו יושבים פה כולנו, אנחנו צריכים לזכור שיש אלפי צרכנים שהסרט שהיה פעם " שכחו אותי בבית", שהיה סרט מצחיק, היום זה כבר לא מצחיק הרבה מאוד צרכנים שיושבים ואומרים להם: לא, הוא לא טכנאי, הוא רק שליח. אבל חיכיתי לך יום שלם בבית. לכן, גם על בסיס נייר העמדה שהעברנו לוועדה ממש על הדברים האלה, בהיבט של נושא הגז, בהיבט של נציג חברה שהוא לא רק טכנאי כי בסוף בסוף מה קורה? הצרכן ואלפי צרכנים יושבים שעות וימים בבית ואומרים להם: לא, הוא לא טכנאי. אני אראה לך את התעודה שלו, כתוב לו שליח. זה דבר שהגיע הזמן לעשות לזה סוף - -
ג'וש גולדשמיד
¶
אנחנו מטפלים במועצה לצרכנית במעל 40,000 פניות ציבור בשנה שהן רק קצה הקרחון כמובן בכל התחומים והתופעות. יש לנו אלפי פניות מצרכנים בנושא הזה בשלוש השנים האחרונות. רק כדוגמה – עשינו לפני חודש, מי שיסתכל באתר המועצה לצרכנות יראה "באנר" חדש של חוק הטכנאים הקיים. עוד מעט, בעזרת השם, יהיה המתוקן. שם יש את החוק ויש טפסים שעוזרים לצרכנים להגיש את הפניות. הם לא יודעים, הרבה מהם מוחלשים וקשישים ועולים חדשים והם לא מבינים מה אמרו להם. דרך אגב, נכון מה שנאמר, שהחוק קובע שעה אבל באמת אף אחד לא מתייחס לזה כשעה נקודתית אלא לוקחים את השעתיים. אין בעיה, הרי בסוף הצרכן צריך את המקרר והעסק צריך את הצרכן אז הוא יודע שעתיים, מתארגן, הילדים, הוא יודע. אבל כשמדברים על בוא נרחיב לארבע שעות - -
היו"ר איתן כבל
¶
לפעמים אתה בשעה מסוימת לא הולך להוציא את הילדים וצריך לעשות שמיניות באוויר כי תמיד הם באים בדיוק כשיצאת לדקה.
היו"ר איתן כבל
¶
אבי, אתה באת ממקום שבדיוק לא הבנת. אני אמרתי שאני נשאר כי אני כבר מכיר את המקרים האלה שכשיצאת לדקה הוא בדיוק הגיע, והוא אמר: הייתי פה ונסעתי כדי לא... עזוב את אלה שלא מגיעים. לכן אתה מאלץ אותי לא לצאת, לא לנשום , לעשות שמיניות באוויר, לדאוג לסידור להוצאת הילדים ואובדן שעות למשק.
ג'וש גולדשמיד
¶
ולא משנה אם אנחנו מדברים על משפחה וזוגות צעירים או על אוכלוסיות מוחלשות יותר כמו עולים או קשישים, בסוף כולם מחכים ולשווא. ולכן, באמת הגיע הזמן לסדר את זה. כמובן שגם הנושא של שירות מתמשך - הרי יש לנו מוצרי חשמל והחוק חל היום על השנה הראשונה. החל משנה ויום, חכה לי בבית יום שלם, אני אגיע לתקן את המקרר באיזה שהוא שלב. חכה לי, אני אולי אגיע. שוב, אני לא רוצה להאריך והכל ברור וכתוב ואני גם מברך על התיקון הזה, ובאמת הגיע הזמן שכולנו נבין שהזמן של הצרכנים לא יקר פחות מהזמן של כולם.
היו"ר איתן כבל
¶
דרך אגב, ג'וש, אני רוצה להסב את תשומת לבך ואת תשומת ליבה של חנה - עוד לא חזרו אלי. התקשרו ויש עוקץ חדש: יש את העוקץ באינטרנט שזה עוקץ בינלאומי. אתמול ראית? העוקץ קיבל גם פנים, כנראה פנים מזויפות אבל זה עוקץ בינלאומי. הם שולחים לך במייל כאילו יש לי איזה חשבון - -
היו"ר איתן כבל
¶
כן, אבל אתמול זה היה משהו חדש. מתקשרת אלי גברת ומסתבר שאלה שהיו אצלי בדיון כי זה היה 079. אמרתי: פעם ראשונה שאני רואה את הקידומת הזאת, מעניין לענות מי זה ב-079. אני עונה, עונה לי איזו בחורה צעירה, אין לה שמץ של מושג. אומר לי: נכון שנגמר לך האחריות? אני כבר קלטתי ואמרתי לה: את צודקת, מאיפה את יודעת שנגמרה לי המחשב?
היו"ר איתן כבל
¶
לא, לא. אני אומר לה: את יודעת לאיזה מכשירים הסתיימה לי האחריות? היא אומרת: לא, אני מדברת באופן כללי, אמרו לי לשאול אותך. אתה מעוניין בשירות? אמרתי לה: כן, אני מאוד מעוניין בשירות הזה.
ג'וש גולדשמיד
¶
צריך להיזהר עם זה אגב כי אם יש להם את פרטי האשראי שלך ואמרת להם בטלפון שאתה מסכים אז יהיה מעניין.
היו"ר איתן כבל
¶
- - אני אבקש שיחזרו אליך כדי לתאם את המועד איך לתאם אתי את כל הדברים ואני ממתין. אבל האמת? וואלה גו'ש, בנוכלות הזאת אתה צודק. יכול להיות מצב שהקליטו אותי - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא משנה, עזוב. הנקודה היא שבמקרה נפלו עלי. אני מניח שאנשים מבוגרים, אנשים שאין להם מושג - -
קרן חן סופר
¶
כל דבר כזה, זה אכיפה. צריך לאכוף על החברות שכושלות אבל להעמיס עוד רגולציה ועוד רגולציה על מי שפועל כדין זה גם לא סביר. נדרשת אכיפה הרבה יותר מוקפדת לכל השרלטנים בשוק. אני חושבת שזה הפתרון האמתי.
דורון זינגר
¶
המצב הזה נוצר בגלל שהורידו את חברות הביטוח, שלא יכולות לעשות יותר פוליסה על הביטוח בבית של מוצרי החשמל, ואז קמו... דרך אגב, אתה יכול לראות שהפלאפון שלי מלא בהודעות כמו שקיבלת.
היו"ר איתן כבל
¶
דורון, אתה צודק במידה מסוימת. הפוליסות של ביטוח תכולת הבית על מוצרי חשמל, אין אפשרות. האמת היא, בינינו, באים ומתקשרים אלי מחברה שלא אגיד את שמה כי אתם מובילים אותה - -
היו"ר איתן כבל
¶
הוא מתקשר אלי ואומר לי באופן רשמי, זה לא 079: ראינו שהסתיים לך הביטוח על המזגנים. אמרתי נכון, אתה צודק. מה אני צריך לעשות? העניין היה שהוא אומר לי 2,400 שקל. אמרתי: כפרה עליך, אני כל שנה מחליף מזגן. כל הארבעה יתקלקלו באותה שנה כל שנה? האמת, זה מה שקרה. החלפתי וזה עלה פחות מ-2,400 שקל. היום יש לך אחלה מזגנים בעולם של כל החברות כולל החברה המדוברת.
בבקשה.
ניר יוגב
¶
אני מנהל רגולציה, "סלקום". אני חושב שאפשר לעשות אבחנה שהיא אבחנה ראויה בין מצב שבו הלקוח נדרש להיות בבית לצורך קבלת המקרר או התקנה של שירות ואז, מכיוון שהדברים נעשים במסגרת שעות עבודה, אתה צריך באמת להפסיד שעות עבודה כדי להיות בבית. במקרים כאלה, באמת אם העוסק מאחר מסיבה כל שהיא, זה גורם לך באמת נזק מאוד ממשי לבין מצב שבו השליחות יכולה להיות גם למקום אחר. אני סתם אתן דוגמה: במקום הובלת מקרר הביתה, שברור שאתה צריך להיות בבית, הובלה של טוסטר. מתקשר אליך המוביל ואומר לך: תקשיב, אני יכול להביא לך את זה גם למקום העבודה. ואז אתה לא חייב להיות בבית, ואם במקרה כזה המוביל מאחר גם לא נגרם לך נזק מאוד גדול. ולכן, בעיני יש טעם לעשות אבחנה בין התקנה של שירות או הובלה של מוצר שבמסגרתה אתה חייב להיות בבית ואז האיחור באמת מייצר לך נזק גדול לבין מצב שהשליחות יכולה להיעשות למקום אחר.
היו"ר איתן כבל
¶
עיסאווי, אמרתי לניר שאחרי שהוא חטף את הקנס, הוא חשב שאני חשבתי שהוא בא להגיד לי בוקר טוב במשרד כי הגעתי מוקדם. הנחתי שהוא לא דאג כל כך והוא רצה להגיד לי את מה שהוא אמר עכשיו. ואני אמרתי לך: אם אתה מסכם עם אותו אחד שבא לאסוף, הספק או לא חשוב איך נקרא לו, שהוא לא צריך להמתין, שיניח את זה, אם יש לו מקום אצל השכנה או במדרגות או בעציצים ויש הסכמה ביניהם, איך כתוב בגמרא? זה נהנה וזה לא חסר. למה אני צריך פה לכתוב את זה? אני לא אכתוב את זה ואגיד לך: ניר - -
היו"ר איתן כבל
¶
- - כי אתה תייצר פתח להתחיל לפרשן את הדברים האלה, כל אחד על פי מחשבתו ורצונו. אם הגעת להסכמה אתי, התקשרת אלי, אמרתי לי: תשמע, אני בא לאסוף את הראוטר. ראוטר זה דבר קטן, יכול להיות בתוך שקית ניילון ואתה אומר: תשמע, זה יהיה תלוי על הדלת. זה יהיה בחצר, איפה שהכלב.
ניר יוגב
¶
אני לא מדבר על הדוגמה הזאת, אני מדבר על הדוגמה שאני צריך עכשיו למסור לך טוסטר. הטוסטר עלה 150 שקל, הזמנת אותו באינטרנט, עכשיו מגיע מוביל. אני בכוונה נותן דוגמה מעולם אחר. אתה בעבודה. אני לא אגיד לך: תקשיב, השארתי לך את זה בשקית בכניסה לעסק, נכון? אני צריך למסור לך את זה אז קבעתי אתך שעה. במקרה כזה, במידה והמוביל מאחר, לא באמת נגרם לך נזק שעכשיו מצדיק פיצוי של 200 שקלים על האיחור. אתה נמצא במקום העבודה, אתה ממשיך בשגרת יומך.
ניר יוגב
¶
אני לא שם לך את זה, זה בדיוק העניין. אני מודיע לך שאני מאחר, ואני חושב שבמקרים כאלה הנזק שנגרם לא גדול.
היו"ר איתן כבל
¶
תקשיב: אני, בעניין הזה, אם התקשרת אלי ואתה אומר לי: אתה במשרד? אתה לא עוזב? אני אומר: לא, אני במשרד. אני מתאחר כי יש פקק או בטובין הקודם שנתתי הטוסטר גדול ואי אפשר להכניס אותו דרך הדלת וצריך למצוא פתרון. אם אני במשרד וקבעתי אתך זמן ועדין לא הלכתי לשום מקום ולי אין בעיה עם זה, נראה לי שמישהו שיתבע למרות שהוא במשרד, אני לא רוצה... את מבינה מה שאני אומר?
אתי בנדלר
¶
לא, אני לא מבינה. אם אתה מתאם עם הלקוח לקבל את זה במשרדו, אז תביא את זה למשרדו. אני לא מבינה בכלל מה הבעיה. אנחנו, למשל, אסור לנו להכניס לכנסת. כל אחד בהתאם למגבלות שלו, אינני יודעת. אני מניחה שגם עובדי "אינטל" או "טבע" לא היו יכולים לקבל טוסטר.
היו"ר איתן כבל
¶
ניר, אם הרמת טלפון ואמרת לו: תשמע, אני צריך להביא לך את הראוטר או לקחת ממך את הראוטר והכל בסדר ואתה במשרד ואני לא צריך לחכות לך ואני לא צריך לצאת ואני לא צריך להתלבש לעשות סטריליזציה אם אני עובד ב"טבע" לפני שאני יוצא אם גם בלולים דרך אגב. אם אין שום בעיה, אני לא רואה שאנשים הם דווקנים וילכו - -
קרן חן סופר
¶
אדוני, אפשר רק הצעה אחת בעניין הזה? אני יועצת משפטית מאיגוד לשכות המסחר. הנוסח היום של החוק בעניין הזה של האפשרות הטלפונית מנוסח כפררוגטיבה של צרכן להחליט אם הוא מבקש את זה או לא. זאת אומרת, זו לא אופציה של העוסק. אם הצרכן מחליט שהוא לא רוצה לעשות את זה דרך טלפון, הוא יכול עדין לקבוע את השעה ואתה חייב לעמוד בשעתיים. אני חושבת שאפשר - -
אתי בנדלר
¶
בשום פנים ואופן לא. אני יכולה לומר לך ששאלו אותי הרבה מאוד פעמים: אבל אנחנו נודיע לך חצי שעה מראש. אז מה? אני יכולה עכשיו להגיד: אדוני היושב ראש סליחה, אני צריכה - -
קרן חן סופר
¶
לא, אבל יש לך שעתיים. יש מגבלה, לא ביקשתי להוריד את המגבלה, המגבלה קיימת. אני לא מדברת על הורדת המגבלה, את צריכה עד שעתיים אבל לפחות שתהיה לי את האופציה כעוסק, כמוביל, שיש לי באמת לוח זמנים ושגרה מאוד מאוד דינמית, לבוא ולהגיד: אוקי, אני בבוקר היום - -
אתי בנדלר
¶
תקשיבי: האופציה הזאת של מתן הודעה מראש, של חצי שעה מראש, ניתנה לכאלה שלא רוצים לחייב אותם לשבת בבית לשמור על הדלת. הם יכולים לקפוץ למכולת, לקפוץ לדואר, אינני יודעת מה, לדברים בקרבת הבית. לאנשים עובדים זה כמעט לא נותן מענה כי רוב האנשים לא יכולים בהודעה של חצי שעה מראש לעזוב את מקום עבודתם ולנסוע לביתם.
היו"ר איתן כבל
¶
תשמעי, לא תמיד הם עומדים בזה אבל אני מבקש. אני אומר לו: תשמע, כשאתה בדרכך אלי, אם לא קשה לך להתקשר. זה טוב לו וזה טוב גם ללקוח. לא כולם עושים את זה אבל אם אתה יכול להתקשר אלי חצי שעה מראש, בהנחת העבודה שזה נהנה וזה לא חסר. שני הצדדים, מקובל עליהם כדי שכל אחד מהם אם רצה לצאת לשנייה או אפילו לדבר בטלפון. לפעמים הוא לא מוצא את הכתובת ואתה אומר: אני רוצה שהקו יהיה פנוי כי הוא אומר: באתי, לא מצאתי ונסעתי. אתם לא יכולים לשלוט בכל מגוון האפשרויות. למרות זאת, מה שאני אומר לכם, העניין של הסרה וזה, זה ברור. השאלה זה ההתחכמות - -
דורון זינגר
¶
זה, דרך אגב, עשינו בפועל. גם כשבאנו לשים לא על ידי הובלה, על ידי אנשי שירות והיינו מאחרים, לא ידענו בכלל שיש התחכמות כזאת.
היו"ר איתן כבל
¶
כן, אבל בדרך כלל זה לא... הרי אתה יודע, זה לא שאני יושב בבית. אני מנסה שיהיו לי רעיונות אבל זה לא שאני - -
דורון זינגר
¶
באמת אני שואל אותך מהחוויה שסיפרת ששיפצת, ככה התנהגו אליך חברות? ככה התנהגו אליך, אמרו לך: שב, לא מעניין אותי - - - בלי לדעת שאתה איתן כבל?
היו"ר איתן כבל
¶
אתה רוצה לשמוע ממני, דורון? אני רוצה לומר לך, תקשיב טוב: קודם כל, לא תמיד אני זה שעושה את ההזמנה. רעייתי עושה. אני לא רוצה לספר לך פה דברים שעזוב, באמת, כי אני לא במקום עכשיו להביא את העניינים האישיים שלי לתוך התהליך אבל אני רוצה לומר לך שזה גיהינום בחלק מהדברים. אני לא רוצה לשתף פה את כולם - כשהוא אומר לך: אני בא ביום שישי בשעה זאת וזאת כי המתקין שלי מקרית-שמונה. אני, אין לי מים, לא יכול, ואתה 48 שעות לא יכול להפעיל את המקלחת. למה איפה אני אתקלח? בחצר עם דוד? בסוף שילמתי ממיטב כספי, לא ביקשתי מאף אחד שיעשה לי טובות, לא ביקשתי שיאמר לי אני ככה אני ככה. בחיים לא ביקשתי טובה בגלל מי שאני. כל העניין הזה הוא שאני רוצה שכולם יתנו את השירות כמו בן אדם. אני ממתין, אני מחכה, בחייך.
דורון זינגר
¶
שתדע. כי אני אגיד לך מה? בשוק התחרותי היום שיש, השוק המסחרי, ואתם קצת לא אגיד מפריעים לו אבל קצת אתה בא אומר וקובע סטנדרט מסוים - -
דורון זינגר
¶
אני אגיד לך משהו: אם יש חוסר צדק וחוסר יושרה, יש פה גוף שרשאי לעשות עיצומים כספיים, תקרעו אותם, תפרקו אותם. אבל אתם, בגלל כל מיני קיקיונים כאלה ואחרים שבסוף גם כשהם מקבלים קנס הם לא משלמים - -
היו"ר איתן כבל
¶
איך אמר לך ג'וש? וזה רק אצל ג'וש: יש לנו תחרות גם בקרב נותני שירותי צרכנות אז יש כמה וכמה גופים, כל אחד עם האלפים שלו.
היו"ר איתן כבל
¶
זה לא רגולציה. אני שואל אותך שאלה. אלוהים ישמור, למה לקרוא רגולציה על דבר שאמור להיות ברור מאליו. הרי מהי נקודת המוצא? אם הכל היה בסדר - -
היו"ר איתן כבל
¶
אז אין בעיה. גברתי, ממה נפשך היו אצלנו אומרים? אם את בסדר, הכל בסדר. אם את לא בסדר – אמרתי לך יתרה מכך: גם אם חס וחלילה היה אירוע, יכול ויקרה שאתם תקפידו ותשקיעו ובא איזה מוביל, זה קורה, כמו שבא אלי - גם עשה לי קצר בבית, גם ניתק את כל הטלוויזיה והלך. וזה לא היה לטפס לקומה עשירית או לעבוד מבחוץ. מה אני מנסה לומר לך? בשביל זה, למגינת לבו של ניר לא אמרתי אני מתנתק מהחברה ועובר. אני מניח שיש מקרים שיש עובד מסוים אבל זה עדין לא משחיר את פניה של כל החברה אלא אם פתאום יסתבר שזה לא עניין מקרי אלא שזאת תופעה, שזה השירות שהחברה נותנת. יש חברות, ואני לא רוצה להגיד כאן שמות שאפילו שווה להן מה שנקרא להיות חוטא נשכר כי כשההכנסות שלו מיליארד והקנס הוא מיליון, זה אפילו לא רבב על הבגד.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אסיים ואומר לך, ואני אאפשר לך עיסאווי. אני חוזר לדוגמה הזאת כי גם אתם עמדתם אז, את לא היית בתפקידך אבל קודמיך עמדו על רגליהן האחוריות, וקודמתך ידעה לעמוד על רגליה האחוריות. היא עשתה עבודה מצוינת, שוש רבינוביץ'. באמת עשתה עבודה מצוינת. ואני יכול להגיד לך את הדבר הבא, אני חוזר על הסיפור שאולי הוא גולת הכותרת, של החזר כספי: את יודעת איזה תיאורי זוועה היו פה על החברה הישראלית? שנשים תבואנה בערב, תקננה את החליפה הכי טובה, תלך בערב לחתונה והתפתח ליין חתונות של אלה שבאים – את זוכרת?
היו"ר איתן כבל
¶
לובשים ולמחרת בבוקר מחזירים, מבטלים את העסקה. אמרתי וואלה, אני גר פה, במדינה הזאת. מה, כולם נוכלים? כולם רמאים? ממש לא. אז אני מודיע לך שלא רק שזה לא קרה אלא מסתבר שהאופן שבו החוק עובד בישראל הוא אפילו טוב יותר, כך לפחות על פי עבודה שעשה דוקטור מאוניברסיטת בר-אילן, שעשה עבודת מחקר על העניין הזה, שבישראל זה עובד לאין שיעור. מספר הנוכלים לא עלה, לא קם דור חדש של נוכלים משודרגים כתוצאה מהעניין. בסוף מי שנוכל הוא נוכל, לא משנה איך – בוא נגיד את זה ככה: אנחנו לא עַם עם ייחודיות בתחום הזה כי בסוף אדם הוא אדם, כי יצר האדם רע מנעוריו ובגלל זה יש חינוך, בשביל זה יש מערכות שמלמדות אותך לא לנכלל ולעשות את העבודה. אלה החיים. מה את חושבת שפה, כתוצאה מהחקיקה, זה יוריד את ה... יוריד אבל להגיד שזה יפתור את הבעיה? לא. כל מנעול יש לו מפתח כמו פה. אמרנו חוק הטכנאים, אז הוא אומר שהוא לא טכנאי. טכנאים, אז הוא אומר שהוא לא עשה התקנה ולא הסרה. כל הזמן משתכללים.
עיסאווי בבקשה.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
חברים, בשעה האחרונה מאז שהתחיל הדיון אנחנו דנים על אותה נקודה: שעתיים איחור טכנאי או יותר. אני מבין אתכם אבל להגיד לכם משהו? אם נותנים לכם ארבע או חמש שעות, האיחור יימשך. אני מבין את הדיון שמתנהל, אנחנו רוצים כמה שיותר שעות, שלוש, ארבע, חמש שעות שטכנאי יוכל לאחר אבל חברים, אין לזה סוף. אני חושב, איתן, שמיצינו את עצמנו. שעתיים זה זמן מאוד מאוד סביר. שעתיים זה זמן שאתם יכולים לעמוד בו בצורה מכובדת. כל הדיון שמתנהל, אנחנו חוזרים על אותם דברים ועומדים באותו מקום. אני חושב שכל מילה מיותרת - -
דורון זינגר
¶
רק חשוב לי להגיד שלא דיברנו על הטכנאים. באמת. אנחנו דיברנו על מקרר ששוקל 200 קילו או מכונת כביסה ששוקלת 100 קילו.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
לא משנה. דורון, אם אתה ביודעין יודע את הבעייתיות של הסוגיה הזאת, אתה כבר מסוגל להביא את הפתרון, וזה לא משנה אם זה שעתיים על פי חוק או ארבע שעות על פי מה שאתה מבקש.
וגיף אליאב
¶
אני עורך דין מרשות ההסתדרות לצרכנות. אני רוצה לחדד נקודה: קודם כל, אנחנו כמובן מברכים על ההצעה. הצעת החוק לא אוסרת על איחורים, היא רק קובעת שברגע שיש איחור, יש פיצוי ללא הוכחת נזק. זאת אומרת שהצרכן רשאי גם היום ללכת ולהגיד תביעה. מרגע שיש את הצעת החוק המקורית, אז במקום ללכת לבתי משפט ולהתווכח מה הפיצוי ומה האיחור ומה הסיבות, החברה, יש איזה שהוא מנגנון וסכום, יותר קל לה במובן מסוים לפצות. אני, אישית, כמו כל מי שנמצא פה נתקל במצבים האלה וקיבלתי פיצוי למשל מחברת "תדיראן", שהטכנאי לא הגיע. במקום להתווכח כמה עולה יום עבודה שלי ולמה הם איחרו, יש נוסחה מוגדרת ואז אפשר לקבל פיצוי. האיסור קיים גם היום, העניין הוא חוזי. אם התחייבת להגיע בשעות מסוימות, אתה חייב להגיע. ברגע שיש פיצוי ללא הוכחת נזק הוא לא קובע איסור חדש. הוא בסך הכל קובע שהפיצוי הוא בסכום מסוים. אם אתה חושב שהנזק שלך יותר גדול, אתה מנכ"ל החברה והפסדת אלפי שקלים, מותר לך להגיש תביעה. האיסור קיים גם היום. בסך הכל מדברים על נוסחה של פיצוי ללא הוכחת נזק כדי להקל גם על החברה, גם על הצרכן ועל בתי המשפט. הם לא יצטרכו להתמודד עם סוגיות כל כך קטנות.
עכשיו, אדוני היושב ראש, אני המון פעמים נותן דוגמה של ועדת הכלכלה. מכל רחבי המדינה עשרות אנשים צריכים להגיע בשעה מדויקת ומגיעים בזמן. אני אמרתי את זה גם במשרדים ממשלתיים, בהרבה מקומות, כשרוצים להגיע בזמן, מגיעים בזמן. ויש פה לפעמים דיונים של עשרות רבות של אנשים והם מצליחים להגיע לירושלים, פקקים לא פקקים, אנשים רוצים להגיע והם מגיעים. זה עניין של שיקול דעת, ואני באמת משתמש בדוגמה הזאת - -
היו"ר איתן כבל
¶
ברור. וגיף תקשיב: אם יש שביתת נכים כל השנה, כל יום, אז אתה צריך לדעת להכין את הלו"ז לפי זה. אם זה לא מתוכנן, כמו שאמרתי לך, אם ידעת מראש ואתה יודע לבוא ללקוח, מה טובו אוהליך. אם לא, אתה יכול להגיד: סליחה, באתי - מה, לא קרה לי לפני שבוע? סגרו את - -
וגיף אליאב
¶
זה לא קנס. אתה יכול להגיד שיש נסיבות שמצדיקות לא לשלם ויש ערכאות משפטיות. אף אחד לא מייתר את הצורך בפניה. אם אתה סבור שיש נסיבות של כוח עליון אז אתה יכול לתת גם תשובה לצרכן אבל באותם מקרים, כשאתה תדע שאין לך סיבה ותגיע לערכאות, אתה תחטוף הוצאות. בעצם אתה תלך לערכאות רק באותם מקרים שיש נסיבות.
היו"ר איתן כבל
¶
חבר'ה, אבי ודורון, אני מצטער מאוד. על זה נאמר: אתם צועקים כי הטיעון חלש. בבקשה, כן גברתי.
היו"ר איתן כבל
¶
לא לכם, אתם הרגולטור, עם ירון דקל. הוא התקשר למוקד של חברת חשמל, רצה לקבל שירות ואמרו לו: אתה במקום המאה שישים ו...
היו"ר איתן כבל
¶
אבל היא הרגולציה. ואז, אחרי שעתיים הוא אומר: טוב, אני אנסה שוב. הוא התקדם למקום ה-122 או ה-130.
היו"ר איתן כבל
¶
אז זה היה בכל הרשת, חבל לך על הזמן. אמרנו להם, דרך אגב, שיש עוד מעט חוק של עד שש דקות למרות שאיך אמרתם? אצלנו, הרגולציה, הכל מתקתק חבל על הזמן.
מירב יוסף
¶
איתן, אתה יודע שאי אפשר לעשות לי ריכוך.
אני רוצה לדבר לגבי הצעת החוק הזאת: היתה לי התכתבו עם חנה במייל בעקבות ההרחבות שרצו לעשות. מבחינת הצעת החוק, אנחנו לא רואים איך היא חלה על מוצר שמספקת חברת החשמל.
היו"ר איתן כבל
¶
בואי נעשה חשבון: וואלה, את אלופה, את גם עושה את עבודתך נאמנה, את מגיעה כמעט כל דיון שנוגע - -
מירב יוסף
¶
למשל, פירוט מרכיבי התשלום הקבוע. זה משהו שהוועדה עשתה והרגולציה הפנימה פנימה. אני לא אומרת - -
מירב יוסף
¶
החוכמה לא אצלנו כולה אבל מה שכן, לגבי הצעת החוק הזו, אני מסתכלת עליה וטובין או הסרה והתקנה, שום דבר ממה שיש כאן לא קשור לחשמל.
אתי בנדלר
¶
פסקה 6 חדש המוצעת, שעדין לא קראנו את הפסקאות אבל לכאורה נדרש ביקור טכנאי או נציג אחר מטעמו של הצרכן, להלן – נותן השירות, למענו של הצרכן... יתאם נותן השירות את המועד ואת שעת הביקור. לעניין נותן שירות או מי שמחויב לתת שירות באחד מאלה – פסקה 6 המוצעת אומרת: בהתאם לחוזה למתן שירות מתמשך – זה לטובין או... נכון, זה לא זה. זה לא ברור מכוח הפסקה. אולי זה לא חל באמת.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים יקרים, אני רוצה להסביר: אני קיבלתי טופס 4, אוקי? עכשיו אתם צריכים לחבר אותי לחשמל. העבודה היא בבית שלי - -
מירב יוסף
¶
אני לא חושבת שמשהו בהצעת החוק, בתכלית הצעת החוק הוא לא בסדר. אני אומרת שמבחינת הרגולציה של חברת חשמל, כשבאים לעשות חיבור לבית, אז יש רגולציה שלמה שמדברת על איך מדברים לבית, ויש שם פיצויים מאוד מאוד גבוהים לצרכן אם לא עמדו בלוחות הזמנים. זה פיצויים שבכלל חוק הגנת הצרכן לא קשור אליהם ולא מתייחס אליהם.
מירב יוסף
¶
כעיקרון, חיבור לוקח לפי שלושה שלבים, לפי איך שהצרכן בוחר: יש תוך כמה, תוך חודש, שיהיה לו חיבור בתוך הבית או לחילופין, איך שהוא בוחר לשלם את השלושה שלבים - -
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, תסלחו לי. ברשותך, יש כמה סוגים, ואני אומר את זה גם מניסיון. טופס 4 - אני עכשיו קובע אתו, עזבי 30 יום, סיימנו את כל התהליכים האלה והוא צריך לבוא ביום זה וזה בשעה זאת וזאת כדי לבצע את החיבור מהקו הראשי אל תוך הבית.
היו"ר איתן כבל
¶
שניה, תרשי לי. אם לא צריך, אז ממילא הוא לא מתקשר אליו. אני אומר לך, אם את שואלת אותי, בבתים פרטיים עם קבלן, הוא מגיע – מה, מישהו בא, עולה במדרגות, רואה לוח והוא מחבר אותו? יש כאלה שאני אזכיר לך, שזה בעצם תיקון בבתים. יש היום בתים שהחיבור עדין – את זוכרת את אלה עם השיערוך של החשמל?
היו"ר איתן כבל
¶
יקירה, את יודעת, מה שעשוי טוב, אני לא מתכוון לקלקל אותו. אני רק מבקש שאנחנו נראה את זה אצלנו, תעבירי את זה אלינו לקראת הקריאה השנייה והשלישית. אני כבר אומר שאם יסתבר שזה תואם ולא מתכתב עם החוק וזה פחות טוב או פחות נותן מענה, זה לא ייחשב כנושא חדש מבחינתי. אני אומר את זה כדי שיהיה ברור. אני נותן לך את הקרדיט שאנחנו נבדוק שאתם לא בעמדה מוחלשת. דהיינו, במצב כזה שהכללים שלכם פחות טובים ופחות מתכתבים. אם יסתבר שהכללים שלכם פחות טובים, אנחנו... בסדר? מקובל עליך.
חנה טרי
¶
זה תלוי אם יש משהו בתיקון שדורש הגעה לבית הצרכן. זאת השאלה. מכיוון שאני לא מכירה את סוג התיקונים של חברת החשמל - -
אתי בנדלר
¶
אבל לא כל התיקונים מוכנסים לתוך הנוסח המוצע של הסעיף. לכן, אני מציע שכשנקרא את הסעיף נתייחס לעניין.
אתי בנדלר
¶
מה עם טכנאי גז? בדיקות תקופתיות של מתקני גז ביתיים? אין כאן אף אחד שמייצג אותם? הם הוזמנו אדוני.
אתי בנדלר
¶
מישהו שמייצג הובלות של רהיטים למשל, כי היו כאן רק מאיגוד של הובלת מוצרי חשמל – אתם מייצגים רק סקטור מסוים, נכון?
היו"ר איתן כבל
¶
הלאה. בסוף בסוף, חברים יקרים, מה כל כל מסובך? קבעת עם מישהו? אני רוצה לראות שתקבע עם החברה שלך או עם אשתך ולא תעמוד. אתה לא תגיד לה: המעלית נתקעה בקומה עשירית או שאתה צריך להוציא את הילד שלך מהגן או דברים שהם...
אני אקריא.
הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון – פיצוי על איחור טכנאי בעת התקנה או הסרה של טובין),
התשע"ז - 2017
תיקון סעיף 18א 1. בחוק הגנת הצרכן, התשמ"א–1981 , בסעיף 18א(ג), במקום פסקה (1) יבוא:
"(1) נדרש ביקור טכנאי או נציג אחר מטעמו של העוסק (להלן - נותן השירות) במענו של צרכן
יתאם נותן השירות את המועד ואת שעת הביקור עם הצרכן.
לעניין סעיפים קטנים (ג) עד (ו), נותן שירות הוא מי שמחויב לתת שירות באחד מאלה:
(1) קיום חיובים בתקופת אחריות לפי סעיף קטן (א);
(2) בהתאם לחוזה למתן שירות שבו השירות מותנה בתקינות הטובין הנמצאים אצל הצרכן ;
(3) התקנה או הסרה של טובין שנרכשו או הושכרו מהעוסק;
(4) הובלה של טובין שנרכשו מעוסק;
(5) בדיקות תקופתיות במתקני גז ביתיים:
(6) בהתאם לחוזה למתן שירות מתמשך לתיקון טובין תמורת תשלום."
אתי בנדלר
¶
יש לי מספר הערות קטנות, אדוני: 1. חנה והילה, לעניין סעיפים קטנים (ג)-(ו) - מדוע רק (ג)-(ו) ולמה (א) לא רלוונטי למשל לצורך העניין?
אתי בנדלר
¶
אני סימנתי לעצמי סעיף של שירות לאחר מכירה - נמחק. אני חושבת שגם סעיף קטן (א) רלוונטי אבל נבדוק את זה ברמה של נוסח, ברשותך אדוני היושב ראש. אחר כך, בפסקה 3: התקנה או הסרה של טובין שנרכשו או הושכרו מהעוסק או שהושאלו על ידו כי למשל ממירים, בדרך כלל זה לא נמכר ולא נרכשו אלא זו השאלה של הציוד.
היו"ר איתן כבל
¶
את מכירה את זה? תקשיב טוב טוב, ניר, אבל הנוכלות הזאת, סליחה על הביטוי, נצטרך לעשות סדר עם הסיפור של הממירים. אתה מתנתק ממנו, פתאום הוא נזכר אנלוגי, אפילו בווייטנאם כבר לא משתמשים בזה, אפילו בחלקים, אין לך למי לפזר את זה, הוא אומר לך: מה עם הממיר?
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, אין בעיה. אם זה היה חשוב לו, למה לא לקח? אם הוא היה צריך לשלוח את זה באנייה מסוימת לשלוח, היה איזה ספק ווייטנאמי שחיכה בנמל, וחיכה בדיוק לממיר האנלוגי כי הוא גורס אותו ועושה ממנו חלקי חילוף דיגיטליים – עזבי, שנינו הרי יודעים את העניין הזה, אביגיל. זה לא העניין. העניין בסוף שמתחילים לחפש אותך על כל מיני דברים. לכן אמרתי: היה חשוב לך? למה לא לקחת? דרך אגב, אין שום הוכחה שאני לא אמרתי לך לא לקחת. אולי שכחת?
היו"ר איתן כבל
¶
דרך אגב, אפרופו, לא מופרך מה שאומר ניר במובן הזה שיש את החברות החדשות שנמצאות בשוק ואינני קובע, אני לא מחובר להן, ואני לא קובע אם הן טובות. זה כל אחד ישקול את השיקול העסקי של מה נכון לו אבל העניין הזה הוא באמת מתקיים כשאתה רוצה לעבור מחברה לחברה, וזה לא רק שם. גם אם אתה רוצה לעבור מ"יס" ל"הוט" או מ"הוט" ל"יס". אין צדיקים בסדום. במובן הזה, כל אחד בתורו, וכנראה שגם יגיע תורכם.
וגיף אליאב
¶
אני מוסיף מלח על הפצעים: אני החזרתי סים של "סלקום" באיחור של כמה ימים, ועל סים משומש חויבתי 100 או 150 שקל בטענה שזה ציוד שהייתי צריך להחזיר אותו תוך שבועיים. אז אני מציע ל"סלקום" לא להצהיר - -
וגיף אליאב
¶
זה כבר באמת נושא אחר על סים שאף אחד לא יעשה בו שימוש, אני איחרתי בהחזרת הסים לחברת "סלקום", אבל הבעיה שאתה כועס על כל מיני חברות ואתה לא יודע למי להתחבר אחר כך.
אתי בנדלר
¶
בפסקה 3, שאלה: הובלה של טובין שנרכשו מעוסק. האם מדובר רק על טובין שנרכשו או גם הושכרו? בכוונה התייחסתם רק לרכישה?
חנה טרי
¶
הכוונה באמת להובלה הקלאסית שדיברנו עליה בדיון הקודם כשאת נכנסת לחנות, קונה מוצר, את אמורה לחכות בבית עד שהמוצר מגיע - -
היו"ר איתן כבל
¶
למה אני אומר לך? כשדיברה מירב, את קבעת באמת, את התייחסת למצפן של החוק. המצפן של החוק הוא: קבעתי אתך. בעצם לא משנה מה, סיכמתי אתך שעה ובמשך שעתיים – אז מה זה משנה אם זו השכרה, קניה?
חנה טרי
¶
לא, אני פשוט לא יודעת באיזה מקרים זה חל. אני לא רוצה סתם לחוקק משהו שאני לא יודעת למה הכוונה. זאת אומרת, יכול להיות שבהשכרה זה באמת נכנס לגבי התקנה או הסרה של טובין שנרכשו או הושכרו או הושאלו מהעוסק. אז אם זה נכנס לפסקה 3, יכול להיות שלא צריך לומר את זה בפסקה 4. אני פשוט לא יודעת באיזה מקרים מדובר בהשכרה מעוסק שלא נכנס לפסקה 3.
היו"ר איתן כבל
¶
כן. - - ואני שוכר מוצרים לאירוע מאוד מסוים. יש לי בערב אירוע ואני שוכר את הציוד. קבענו זמן, ולפעמים זה אפילו יותר גרוע בהשכרה כי זה נכנס לתחום של לו"ז מאוד מאוד צפוף חלק מהעניינים, ואני מגיע וצריך אחר כך לקבל שירות ואני לא מקבל את השירות הזה. אבל אני מציע את הדבר הבא - -
הילה דוידוביץ
¶
אבל אולי שם אתה אפילו לא רוצה את השעתיים האלו אלא שיגיעו בזמן, ואז כשאתה מחליט - - - אז יש להם לגיטימציה של שעתיים.
היו"ר איתן כבל
¶
זה ממש כלום, זה חסר משמעות. אני מציע, הילה, שבהכנה לקריאה שניה ושלישית, אם נחשוב שצריך - -
אתי בנדלר
¶
רגע, עוד לא גמרנו. היתה לי התלבטות בפסקה 6, אני מנסה להיזכר: התלבטתי אם המילה "טובין" נכונה כאן, את זוכרת למה?
אתי בנדלר
¶
אני התלבטתי ואני לא זוכרת. כשקראתי את זה התלבטתי ביני לביני, הרי אחד המזכרים שהוועדה ביקשה להכניס תחת הסעיף הזה היה אותן חברות שנותנות שירות אינסטלציה בבית מטעם חברת הביטוח. השאלה היא האם למשל תיקון אינסטלציה זה טובין? אני לא יודעת.
הילה דוידוביץ
¶
אני יודעת שיש חברות שמציעות - לא הייתי קוראת לזה ביטוח כי לביטוח יש חוק נפרד שיש גם - - -. זאת אומרת, אסור לך לתת ביטוח אם אתה לא בעל רישיון של מבטח, אז לא הייתי רוצה לקרוא לזה לא ביטוח ולא מבטח ולא מטעם.
אתי בנדלר
¶
לא, רגע, אני רוצה להסביר: החוק זה אינו חל על יחסים בין צרכן לבין חברת הביטוח, גם אם הביטוח הוא לנזקי צנרת מים. על זה אין בעיה, לכן אני לא מדברת על זה, גם כתבתי לכם במייל. אני לא מדברת על מישור היחסים בין הצרכן לבין חברת הביטוח אלא שכשאת באה להפעיל את הביטוח, מי שנותן לך את השירות זה חברה עסקית שאותה מפעילה, שחברת הביטוח קשורה איתה בחוזה.
הילה דוידוביץ
¶
אני לא יודעת אבל אני לא הבנתי שאת מדברת על זה. אני הבנתי שאת מדברת על החברות שפשוט נותנות שירותי - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא רוצה עכשיו לפתוח את זה אבל זאת נקודה שהיא פצע כואב אצל הצרכנים באשר הם בישראל. אתה מפעיל את הביטוח, הביטוח אומר שצריך לתקן את הנזילה מהשכן או לא חשוב מה. לא חברת הביטוח מגיעה, חברת הביטוח יש לה התקשרות עם סוגים שונים של נותני שירותים. השאלה שעומדת כאן לפתחנו, הילה וחנה: נכון שהוא מופעל מעצם החיוב שלנו עם הביטוח אבל הוא עוסק עכשיו לכל דבר ועניין, וההתחייבות ביני לבינו על הלו"ז היא התחייבות ביני לבין נותן השירות המסוים הזה, היא לא מול חברת הביטוח.
אתי בנדלר
¶
אז אני אציין אדוני, שבעת הכנת הצעת החוק לקריאה השנייה והשלישית תבחן הוועדה את נותני שירותים מטעם חברות הביטוח.
וגיף אליאב
¶
יש לי שאלה לגבי אחריו מורחבת: שנה ראשונה זה בפנים. מה קורה אם יש אחריות של שלוש שנים על מוצר, שזה לא בתשלום נוסף, מה שמופיע בסעיף קטן (6)? אני מדבר על זה שנותנים אחריות שלוש שנים ואז אחרי שנה ראשונה, הרי אותם חיובים חבים על החברה אבל לכאורה זה לא מופיע פה. אנחנו לא מדברים על שירות נוסף בתשלום אלא אנחנו מדברים על אחריות מורחבת.
היו"ר איתן כבל
¶
לכן אני חוזר למה שחנה אמרה, ברשותכם: חנה קבעה את הכלל פה, הוא הכלל המוביל כאן, בתוך החוק במובן הזה שלא משנה זה נכלל, לא נכלל, כן נכלל. במובן הזה שברגע שהזמנתי אלי הביתה והגעתי אתו - בעצם ההסכמה היא סוג של הסכמה חוזית בינינו.
הילה דוידוביץ
¶
לא, אבל כל החובות האלה חלות לא רק על השעתיים כי כשקובעים שעה, צריך לעמוד בה וכל מה שנאמר פה אבל יש פה גם בסעיף 1א שמדבר שאותו מי שנכנס תחת הסעיף צריך - -
אתי בנדלר
¶
עדין זה לא אומר, אגב, צריכים לתקן את זה. זו ההערה הבאה שלי כי בסעיף 1א שלא מוצע לתקן אותו נאמר: ביקור טכנאי במענו של הצרכן יהיה בין השעות 8:00-19:00 וגו', וכאן צריך לכתוב: ביקור נותן שירות.
הילה דוידוביץ
¶
אוקי, אז אם זה לא חל, מבחינתי, אני יותר רגועה אבל פשוט גם מבחינת השעות, אותם עוסקים שנכנסים תחת הסעיף צריכים לתת גם את השהות לאפשר לצרכן - -
הילה דוידוביץ
¶
אז אני אומרת שזה לא רק לעמוד בזמנים, שאני מסכימה אלא גם שעות מתן השירות, שזה גם יום שישי וערב חג, ומ-8:00 בבוקר עד 19:00 בערב. השאלה אם כשמרחיבים את האחריות מעבר למה שהחוק נותן, חוץ מהשעתיים ומוסיפים את הזמינות הזו שצריכה להיות, השאלה אם לא מכבידים פה יותר מדי.
היו"ר איתן כבל
¶
כאילו בסוף בסוף, אני לא אמרתי לו שום דבר. אני מתקשר אליך, נכון? את צריכה לספק לי שירות. את אומרת לי: תשמע, אני יודעת לספק את השירות בימים א'-ו' בין השעות כך וכך. מתי אדוני יכול? עכשיו, אני יכול לבוא ולהגיד, וזה בדרך כלל מה שקורה, זה בשיחה. זה מה שמתנהל בשיחה.
אתי בנדלר
¶
לא, אבל אדוני, השאלה היא האם להחיל את השעות המורחבות עד שעה 19:00 בערב על כל נותני השירותים שעכשיו מוצע להכניס אותם תחת כנפי החוק?
קרן חן סופר
¶
הנה, הם עכשיו אומרים שהם לא עובדים בימי שישי. זאת דוגמה. הם אומרים עכשיו שבימי שישי הם לא נותנים שירותים. מה זה חייבים?
היו"ר איתן כבל
¶
הבנתי. אני חושב שזה צריך להתכתב עם שעות העבודה של כל עסק. אני לא בא עכשיו - זה הגיוני. אני לא עכשיו אגרום לכל אלה להגיד להם: בגלל שזה, אתה עכשיו תעבוד שישה ימים בשבוע.
אתי בנדלר
¶
אני אסביר שוב: לגבי טכנאי – בתקופת האחריות החוקית חלות מספר חובות. אחת מהן היא גם החובה לתת שירות בכל ימות השבוע עד השעה 19:00 בערב - -
היו"ר איתן כבל
¶
גברתי, סליחה: יש הבדל גדול בין טכנאי בתקופת השירות החוקית שלו, האחריות החוקית, לבין הובלה. הובלה, אני מוכן לקבל את זה שלא אגרום לכך שכל חברה וחברה, משנה לה את מועדי – תיקון, אני קניתי ממך? אין לי שום ספק שהוא בכל זמן נתון צריך לבוא. זה שזה בכלל יש דברים שאתה צריך לבוא באמצע הלילה ואתה לא בא עד הבוקר – אז אני לא אומר לו: תבוא אלי באמצע הלילה. אני מחכה, גם כשיש לי נזילה בתוך הבית, אני נאלץ לסגור את המים ולמלא – כולנו מכירים את זה. לא חשבתי לרגע שאני אזמין אותו באמצע הלילה כדי שיבוא לתקן לי. לפעמים אתה מגיע לבית, הבית כולו נוזל מהשכנים, אני אומר את זה לצערי גם מניסיון אישי שקרה לי, שזו אחת הרעות החולות שמתקיימות בתוך הבניינים במדינת ישראל, בעיקר בתים אפילו לא ישנים מאוד. צנרת מברזל וכולי, היום כבר עושים את זה אחרת.
לגופו של עניין, מה שאני רוצה להגיד לך: זה אני יודע להתכתב גברתי, עם העניין הזה של הובלה אבל מעבר לזאת, תיקון - חד-משמעית אני נשאר... אני דיברתי רק על הובלה, שזה יהיה במסגרת השעות, ואתה אומר לו את זה כמו לי, דרך אגב. אני צריך לספר לך, אתה שומע? אני לא רוצה להגיד. באמת, מישהו שהיה הכי בסדר בעולם איתי אבל יש דברים שקורים. לא הלכתי ותבעתי אותו, בסדר? לא הלכתי עכשיו לתבוע אותו. ארבע פעמים קבעו איתי. ארבע פעמים, בסדר? אני לא בא, והוא מכיר אותי, הוא יודע שאני חבר כנסת, שאני יושב ראש ועדת הכלכלה. קרה לו, דברים קורים. זה לא שאמרתי שלא אבל אם הייתי יודע שאני לא המקרה היחיד וזו השיטה ששולטת בשרלטנות והמקום הזה לא נוהג לספק את הדברים, הבנתי שמה לעשות? נפל עלי האירוע הזה, וזה דבר שיכול ויקרה.
אתי בנדלר
¶
אז אם כך אדוני, מה שאתה אומר שהרחבת השעות שבהן נותן השירות יהיה חייב לתת את השירות, דהיינו עד שעה 19:00 בערב כולל יום שישי, לא תחול על מובילים. אני מציעה גם לתעד את זה שלא תחול על ההרחבה שהוועדה אישרה – עדין לא אישרה, עדין לא הצביעה בפסקה 6, בסעיף הקטן הקודם: בהתאם לחוזה למתן שירות מתמשך לתיקון טובין תמורת תשלום. זאת אומרת, אם אני חותמת עם מישהו על חוזה, הוא אומר לי מראש ששעות העבודה שלו הן לא - -
אתי בנדלר
¶
עדין אין הרחבת אחריות בכלל אלא אם כן מלכתחילה הוועדה תבדוק את זה בעת הכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית. אם כך, בסעיף 1א המדבר על שעות הביקור של טכנאי כרגע, במקום טכנאי יבוא: ביקור נותן שירות המנוי בפסקאות 1-3 ו-5 שבפסקה 1.
שירה דימניק
¶
אני ממשרד האוצר. שאלה שעולה מתוך איך שהצעת החוק כתובה – כתוב: הובלה של טובין שנרכשו מהעוסק, ואנחנו כל הזמן מדברים כאן על נושא של מובילים, של מוצרי אלקטרוניקה ורהיטים שעלו כאן אבל מאיך שזה כתוב, זה נשמע שזה הובלה לא רק של טובין ושל רהיטים אלא שזה חל על למשל הובלה של משלוחים של מזון. רציתי לשאול אם זה נכלל בפנים? אם עכשיו כל עסקי המסעדנות, כששולחים אליך פיצה הביתה, האם זה נכלל בתוך הובלה?
שירה דימניק
¶
לא, זאת לא הכוונה אבל כיוון שזה כתוב, צריך לדעת שיש פה אולי עוד בעלי עניין שזה משפיע עליהם.
היו"ר איתן כבל
¶
גברתי הבנו. אני אגיד לך מה ההבדל: זה שיש לך עסקה קודם כל, לא עסקה מתמשכת. אני אגיד לך את העניין: פה אני לקוח שבוי שלו, אני הזמנתי ממנו, הוא היחיד שיכול להוביל לי או לתקן לי מטעם החברה.
היו"ר איתן כבל
¶
נו באמת. זה לא 90 שקל הובלה של הגעה עם הקטנוע של הפיצה, שאתה יכול להגיד לו אל תבוא אלי, אני אקח מהפיצה האחרת. זה לא עובד ככה.
היו"ר איתן כבל
¶
בדרך כלל אתה לוקח פה מוצרים באלפי שקלים או מעבר לכך. אתה לא עושה משלוח שהוא יותר יקר מהמוצר. עזוב, אל תוריד אותנו למקומות האלה. אם זה, אני אומר את זה ליועצים המשפטיים שזו איננה הכוונה.
חנה טרי
¶
אבל אין לך באמת אפשרות מעשית. אם יש לו מחסן אני לא יודעת איפה, זה לא באמת אפשרות מעשית ללכת ולקחת - - -
חנה טרי
¶
אבל אם אני הולכת לסופר ואני מבצעת רכישה ואני בוחרת שלא לקחת את זה איתי אלא להזמין משלוח - -
היו"ר איתן כבל
¶
שניה. אני אגיד לכם את הדבר הבא: הכוונה היא בואו לא ניקח את הפיצה או הסנדוויץ' מהסנדוויצ'יה ונהפוך את זה עכשיו להיום הרת עולם, היום תעמיד במשפט כי בסוף הסופר - הזמנת, נכון? למרות שאתה לא שבוי שלו אם הוא לא עומד בתנאים, פעם אחת הוא אומר לך: אדוני, אתה לא תעמוד בזה – פה אני לא אגיד לו: אם אתה לא תעמוד בזמן בהבאת הטלוויזיה או המקרר, בפעם הבאה אני לא אקנה ממך. זה לא עומד באותו מקום.
עכשיו, הכוונה של הגברת ממשרד האוצר – אני לא רוצה לרדת או לעלות ברזולוציות למצבים שאני מזמין לי פיצה והוא לא עומד ואני אלך ואתבע אותו. צריך להגיד מזון טרי, מזון שמסופק מהרגע להרגע כי בסוף "מי עדן" ומים, אני לא יודע.
שירה דימניק
¶
רק הדוגמה שבאמת על משלוחים, הם בטווח של שלוש שעות. הם לא נותנים טווח של שעתיים. אני מדברת על סופרמרקט, שאתה עושה משלוח לבית, הם נותנים לך תווכים של כמה שעות שהם לא שעתיים.
אתי בנדלר
¶
אני אגיד לך מה: מניסיוני אני יכולה לומר לך שסופרים עושים משלוחים גם בשעות הערב והלילה, וזה הבדל מאוד מאוד גדול כי אתה יכול לתאם אתם.
היו"ר איתן כבל
¶
הטווח שלך הוא לאין שיעור יותר גדול. אגיד לך עוד משהו? תסלח לי, כמה תלונות הגיעו לך על זה שלא הביאו להם מה"שופרסל" או מאחד ה...
ג'וש גולדשמיד
¶
בודדים מאוד כי יחסית – בוא נגיד שישבתי בשבועיים האחרונים עם שני מנכ"לים של רשתות שיווק, זה באמת זניח כי בהרבה מקרים במידה והצרכן מסכים, וזה קורה בעשרות אחוזים של המקרים, לא נכנסים הביתה. שים לי את זה, זה קורה המון.
היו"ר איתן כבל
¶
תקשיבי: הוא שם את המוצר בכניסה, מראש סוכם אתו. פה אתה לא יכול לסכם אתו שתשים לו את המקרר: אח שלי, שמתי לך אותו למטה ליד המעלית, זה מסודר בדיוק שזה ייכנס.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, לא. ארבע שעות זה לא זמן סביר. אתה יכול לתת לי את זה עד 19:00. פה הוא מגיע לי ב-10:00, מתי שאני מתאם אתו, שאני יודע שאני יכול... פה אני גם מוגבל בזמן, אני צריך להיות על הקו שלכם. פה הוא אומר לי: מתי אתה יכול לבוא? אם יש מישהו בבית, אני לא מחכה לו אפילו. אם הוא אומר שהוא לא, אז אני מגיע בערב. 21:00,22:00, הם מגיעים לפעמים גם בשעות כאלה. אין בעיה.
אתי בנדלר
¶
לא, הם לא חלק מהחוק. תסתכל על פסקאות 1-6 ותראה. אבל רגע, תכף נדבר על זה. אם כך, מה עם תובלה של טובין שנרכשו - - - אני צריכה להבין אם לא רוצים שהתחולה של זה תהיה כל כך רחבה אז אני צריכה לדעת איך לצמצם את זה.
היו"ר איתן כבל
¶
לא אמרתי שאני לא רוצה שהוא יהיה כל כך רחב. אני רק אמרתי שמוצרים, בסוף בסוף, כל מה שאני רוצה זה שה"טייק אוויי" לא יהיה כלול בתוך התהליך הזה. זה הכל. גם אני לא יודע איך להגיד לך את זה עכשיו, ברגע הזה. אני מציע שבהכנה לקריאה שנייה ושלישית אנחנו - -
היו"ר איתן כבל
¶
זה לא הסיפור הגדול. על זה נאמר: לא זו אף זו. אני אסביר לך מה זה "לא זו אף זו": למרות שהרבה מזמינים, רוב התלונות הן - -
היו"ר איתן כבל
¶
נו באמת. אתה לא מצפה? עזוב, בחייך. אתה יכול להרים את הקול, זה יישמע יותר חזק. בחייך, אני בא כדי שתתנו לי טענות... אתה רואה שיש פה שאלות שעולות ואני אומר: וואלה, שאלות. אתה מאתגר אותי בשאלות האלה. שאלה שאלה הגברת מהאוצר - -
אבי אייל
¶
אני הייתי מזמין את הוועדה פעם אחת לשבת בחברה שעושה את זה בשמחה כדי שבאמת תבינו. זה נורא קל לשבת פה ולהגיד - -
היו"ר איתן כבל
¶
אתה מבין? נחזיק ידיים. נגיד: אוקי, אל תהיה בלחץ, תירגע, נביא לך מים. נכון שאתה ממהר וקבעת, לא נורא, בוא נחזיק ידיים חזק ובוא ביחד נתפלל.
אביגיל גוטליב
¶
איתן אבל מדובר פה על מערכות מאוד מתוחכמות שאתם לא נותנים את הדעת לזה אפילו. א. זמן היערכות שנדרש כדי לרכוש את המערכות האלה ולתפעל אותן - -
היו"ר איתן כבל
¶
תגיד, אם כבר, אני רוצה לשאול אותך שאלה: הזמנת מוצר הביתה ותיאמת. כמה זמן יוצא לך לחכות או שתמיד מגיעים לך בזמן?
היו"ר איתן כבל
¶
דרך אגב, אין שום בעיה עם זה. מי שנותן שירות טוב, יבורך. אנחנו נבוא בפעם הבאה גם כן. נזמין מאותה חברה.
דורון זינגר
¶
היא פתח פה סוגריים, אני לא מכיר את התהליכים וההליכים שאתם הולכים אבל גם בנושא של חוק הטכנאים נתתם איזה זמן התארגנות כי אנחנו באמת צריכים זמן התארגנות בשביל לקנות תוכנות מסוימות. אני באמת אומר את זה.
אתי בנדלר
¶
אדוני, אני לא סיימתי: בסעיף קטן (ג) מה שהוצע לתקן זה את פיסקה (1). דיברנו עכשיו על פסקה (1א) של החוק, ששם אנחנו נחליף את המילה "ביקור טכנאי" במילים "נותן שירות" באותן פסקאות שאליהן הפנינו. לאחר מכן, יש פסקה (2) המתייחסת לזמן ההמתנה. ברור שכאן אנחנו צריכים לשנות ל"נותן שירות" כי על זה מדובר. וגם פסקה (3), שעניינו בזכותו של נותן השירות להודיע לצרכן שהוא לא יצליח להגיע בשעה הנקובה והוא דוחה על כן את הביקור עד ערב קודם הביקור הצפוי עד שעה 20:00 - גם כאן כמובן צריכים לשנות לנותן שירות.
לאחר מכן, בסעיף קטן (ד) יש הסנקציה או הפיצוי המוסכם ללא הוכחת נזק – גם כאן סעיף קטן
(ד)(1) מדבר על : תואם מועד לביקור טכנאי בהתאם להוראות סעיף קטן (ג), נצטרך לשנות את זה גם כאן לנותן שירות. ובסעיף קטן (ו) להרחיב את זה באופן שאם נבע האיחור מסיבות שנותן השירות לע ידע עליהן בעת קביעת המועד ושעת הביקור – צריכים למחוק את המילים "של הטכנאי" ולא היה עליו לדעת עליהן, או שלא ראה ולא היה עליו לראותן מראש, ולא יכול היה למנען, לא יהיה צרכן זכאי לפיצוי לפי סעיף זה. את ההגנה הזאת יש להרחיב לגבי כל נותני השירות שזה חל עליהם ולא רק על טכנאי.
ג'וש גולדשמיד
¶
אגב, יש מורכבות בסעיף הזה, אם יורשה לי כי בעצם הרבה פעמים עוסק לא ידע מראש שנותן השירות מטעמו או הטכנאי מחר יהיה חולה, ואנחנו רואים מאות פניות של צרכנים על זה שנתפסים לסעיף הזה, והעוסק אומר: לא ידעתי מראש. עכשיו, זה לא כוח עליון - -
אתי בנדלר
¶
ג'וש, להבנתי זה נושא חדש לחלוטין, ממש לא קשור להצעת החוק. אני מציעה שתעביר ליושב ראש הוועדה אם יש באמת בעיות רציניות עם פרשנות הסעיף הזה כדי שיושב ראש הוועדה ישקול מה לעשות עם זה אבל אני לא חושבת שאגב התיקון יש - - -
אתי בנדלר
¶
נדמה לי שלא. יכול להיות שצריכים לשנות גם את הסעיפים של הפיצויים של העיצומים הכספיים ככל שמפנים לטכנאי.
אתי בנדלר
¶
ככל שמפנים למילה טכנאי, יכול להיות שיש צורך לשנות, אני לא בדקתי את זה, לעשות את ההתאמות הנדרשות בסעיפים נוספים.
היו"ר איתן כבל
¶
ברשותכם, לפני זמן היערכות אני רוצה להגיד מילה: אני רוצה שיהיה ברור שכל התקשרות שהיא ארוכת טווח מ"תמי 4" ועד "מי עדן" ועד "מעיינות" ועד לא חשוב מה, זה בוודאי, זה ברור שהטכנאי צריך לעמוד בכללים האלה, נותן השירות, זאת המילה שצריך להשתמש בה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אומר שזה יהיה מובן מאליו, שכל מי שיש לו התקשרות ארוכת טווח, מהתקשרות שעשיתי עם "סלקום" - -
חנה טרי
¶
לא קבענו איזה שהוא כלל גורף שאומר שכל מי שיש אצלו עסקה מתמשכת. כרגע מה שחל זה מה שקבענו פה. זאת אומרת, זה צריך להיות תיקון במענו של צרכן ובנסיבות המנויות פה.
חנה טרי
¶
"תמי 4", ככל שזה בשנת האחריות הראשונה זה נכנס לפסקה 1. ככל שלא, אז אני לא בטוחה שזה חוזה למתן שירות שבו השירות מותנה בתקינות כי אתה קונה את המוצר, ואחר כך יש לך עסקה נוספת שזה סננים.
היו"ר איתן כבל
¶
מה זה משנה? אני באתי, תיאמתי – חנה, אני מנסה להגיד לך את הדבר הבא: יש לי מוצר, קניתי ממך מוצר. ברור שהוא צריך תיקון, יכול והוא התקלקל. אני באתי, הרמתי טלפון אליך - -
חנה טרי
¶
שוב, החוק אומר שנת אחריות אחת ואז הוא חייב לעמוד בכל התנאים. מעבר לזה, רק אם הוא עושה עכשיו, זה למתן שירות מתמשך בתיקון טובין אבל אם הוא לא עושה איתי חוזה מתמשך לתיקון טובין והוא כבר לא בשנת האחריות, אין איזו שהיא אמירה גורפת כללית שאומרת שהוא חייב לבוא לתקן - -
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, בואו נעשה אבחנה. אני לא אמרתי, למרות שאם את שואלת אותי, גם אם אין לי הסכם אתך, ברגע שאני התקשרתי אליך ואמרתי לך, קבעתי אתך את המועד לתאם את ההגעה לתקן ולא הגעת, מה ההבדל אם יש לי? סיכמתי אתך.
וגיף אליאב
¶
שיש הסכם לתקופה קצובה. הרי גם אם זה אחריות - - זה לא מופיע על הסכם, כרגע זה לא חל. אני רוצה לחדד את הנקודה.
וגיף אליאב
¶
לא רק עניין של מורחבת. לוקחים רק עסקה מסוימת שזה תיקון מוצרים בתשלום ומכניסים את זה פנימה כי אומרים – אבל זה נכון גם לאספקת שירותים בתקופה. הרי "תמי 4" זה לא רק שירותים, זה לספק מים. זה אחריות מורחבת וזה גם הסכם אבל שהוא לא לשנה אלא ליותר שנים. צריך להתייחס למסגרת של תקופה קצובה ומתן שירותים במסגרת אותה תקופה כי ההתייחסות שלנו פה לעסקה היא מאוד מסוימת שזה תיקונים והדברים האלה. יש הרבה עסקאות שלא נכנסות. תקופה קצובה היא כן נותנת מסגרת, לפחות שבאותה תקופה - -
היו"ר איתן כבל
¶
בשבילי תקופה קצובה היתה כאילו עסקה מתמשכת, אתה בכל התקופה הזאת, זה מובן מאליו מבחינתי. אתי, את מבינה מה שאני אומר? כל עסקה שאני עושה אתך לטווח ארוך, זה יכול להיות מ"הוט", "יס", "סלקום".
חנה טרי
¶
לא, זה חל. לגביהם זה חל כי כתוב: אם זה חוזה למתן השירות, כל עוד יתקלקל משהו שקשור למתן השירות הוא חייב אבל אצל "תמי 4" זה שונה כי אתה קונה את הבר מים, קנית מוצר. מעבר לזה, אתה לא חייב לעשות עסקה מתמשכת לעניין של החלפת הסננים וכולי. אתה לא חייב. זה כאילו שתי עסקאות נפרדות. מה קורה עם מתקלקל המוצר? זה קשור לעסקה המתמשכת של הסננים? אני לא יודעת.
ג'וש גולדשמיד
¶
מה שכתוב פה שזה תמורת תשלום. הסעיף האחרון זה חוזה מתן שירות מתמשך לתיקון תמורת תשלום. יש מקרים שזה לא תמורת תשלום, זה מגולם במחיר.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה לחשוב על זה לדיון הבא. אני רוצה שנקבע לדיון הבא מסגרות, כולנו נחשוב. תראו, מצד אחד, אני למשל סבור שכל מי שיש לו עסקה מתמשכת, אני לא יודע, זה לא חשמל, דברים אחרים. אני לא יודע, אני רוצה שנחשוב על זה. "תמי 4" - אלא אם כן אתה אומר לי מראש: דע לך, בסיום השנה הזאת אין בינינו שום דבר, וזה כמו "מי עדן". "מיד עדן", אחרי 12 חודש, אני לא זוכר כמה, הוא אומר לך: המכשיר עכשיו שלך. אם אתה רוצה - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא, גם המכשיר המצ'וקמק הזה, גם הוא מתקלקל. כשאתה שם לו את המים עליו, גם הוא מתקלקל.
חנה טרי
¶
אני קונה תנור ואחרי שנות האחריות הוא מתקלקל. אז מה, אתה הופך את העסקה לעסקה מתמשכת בגלל שהוא עדין אצלך בבית אז הוא יכול להתקלקל?
לאה ורון
¶
ואז אני עוברת דירה אחרי חצי שנה, ואני פונה לחברה בבקשה שיעבירו לי את המכשיר כי את לא יכולה להעביר את המכשיר לבד, ואז את יכולה לחכות בבית יומיים כדי שהם יגיעו.
היו"ר איתן כבל
¶
לא. אני אגיד לכם למה אני מתכוון, מה אני אומר: הרי פה, כל השירותים האלה זה לא שירותים שאני מבקש אותם בחינם. כל העניין הוא שאני אומר: אני משלם לך עבור השירות המתמשך הזה. כל מה שאני מבקש זה שכשאני מסכם אתך מתי אתה בא לעשות את הטיפול הזה, את התיקון, את ההעברה, שתעמוד בזמן. זה הכל.
חנה טרי
¶
לא, אבל בשירות זה נכון וזה קיים, וזה היה קיים לפני התיקון. שירות שמותנה בתקינות טובין. לא יכול להיות מצב שאני משלמת עבור שירות, המוצר התקלקל, ואני לא יכולה לצעוק ואני בינתיים משלמת אבל כשמדובר בטובין, שם הקושי שלי.
היו"ר איתן כבל
¶
אם אני בא, אני כבר לא בתקופת האחריות. יש לי מזגן, סתם לדוגמה, ואני החלטתי שאני לא מחדש את האחריות - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני מעדיף בדרך כלל שהחברה תתקן לי את המוצר גם אם זה עולה לי קצת יותר אבל בדרך כלל - -
היו"ר איתן כבל
¶
שאלה, אני שואל את עצמי את השאלה. בסוף, זה לא משנה אם אני בתקופת הביטוח או לא בתקופת הביטוח, אני משלם.
הילה דוידוביץ
¶
כן אבל מצד שני, ידעת אולי מראש, אני חושבת, צריך לשים את הגבול איפה שהוא כי אם אתה קובע פה איזה תנאי שאתה מכניס אותו עכשיו לכל החוזים, אתה קובע שעכשיו כל שירות צריך להינתן בשעות האלה. מצד שני, אם ידעת מראש בדיוק את - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא אומר על השעות. עזבי עכשיו שעות. אני מנסה, הילה, לעשות התקדמות. הבנו מי ייכלל בתוך השעות, מי בזה, תקופת הביטוח וכולי. אני התקשרתי לחברה מ"אלקטרה". אני אומר לו: המזגן שלי מקולקל וכמה יעלה לי? הוא אומר לי: הביקור, גם אם הכל בסדר, 250 ש"ח, נדמה לי שכולם היום גובים את זה, גם אם הוא בא ולא נגע. הוא אומר: אני אבוא. אם יש דברים שהם מצריכים מעבר, על הכיפק. אני אומר לו: מקובל, מתי אתה מגיע? הוא אומר: אני מגיע בין 10:00 ל-12:00 - -
היו"ר איתן כבל
¶
בסדר, קיבלתי. מה הבעיה שלי? הבעיה שלי שגם בארבע שעות לא עומדים. הרי מה העניין? אם כולם עומדים בזמן, אז הוא יודע להגיד אני אגיע ארבע שעות. נניח שהשוק היה מתנהל בצורה הזו, אני מניח שהיינו יודעים להתכוונן בצורה כזו או אחרת אל תוך התהליך הזה. אני אפילו מוכן ללכת שאם זה לא במסגרת האחריות, אני הייתי מוכן לבוא ולהגיד: על פי הכללים ארבע שעות.
היו"ר איתן כבל
¶
אין כללים. למה אני אומר את זה? כי בסוף אנחנו כל הזמן מדברים על הזמן החשוב, נכון? זאת נקודת המוצא, שאתה גורם לבן אדם לשבת בבית, סיכמת אתו - -
היו"ר איתן כבל
¶
את צודקת גברתי.
בסדר, אני מציע את הדבר הבא: עולות שאלות באופן טבעי כמו בכל חקיקה. השאלה שהכי מטרידה אותי פה זה למצוא את הנוסח כפי שהגברת מהאוצר הציגה. זאת אומרת, למצוא את אותה נקודה שלא כל אחד יגיד שכל פיצרייה או שאתה מזמין ממנה, וכבר היו דברים מעולם שאחרי שעתיים לא הגיעו.
היו"ר איתן כבל
¶
אמרתי שהמוצרים האלה למרות שהסופר יותר קל לי, אפשר למצוא לו את המענה אבל אני יותר מודאג מהעניינים האלה של ה"טייק אוויי", שאתה מזמין משלוח של אוכל טרי, שאתה בדרך כלל אמור לאכול אותו באותו זמן. אני לא יודע לתת עדין תשובה לעניין הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, אני אסביר לך מה אני אומר, ניר: היא צודקת, כי מה העניין? יכול לבוא מחר מישהו ומבחינתו אם אין כאן קו שיודע לעשות את האבחנה, אז כל פיצרייה – העניין הוא שאני אומר מה ההבדל, אפרופו התשובה שאת נתת? כשאתה מזמין מהפיצרייה, אתה לא לקוח שבוי. אם הוא לא הגיע, הרי איך זה עובד? שנינו יודעים את זה.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, תסלח לי, תן לי להסביר לך. מה, אתה חברת פיצות? משלוח פיצה? העניין הוא כזה: אם אני בבית או במשרד והזמנת אוכל, קבעת אתו, הוא אומר לך: חצי שעה אני אגיע. מה קורה? אחרי חצי שעה אתה מתקשר אליו והוא אומר: הנה, אני פה ברמזור למטה. עבר הרמזור והוא לא מגיע. אתה אומר לו: אח שלי, או שאתה מבטל לו, בדרך כלל זה מה שקורה. אתה לא אומר לו: אם אתה לא מגיע עם המקרר, תחזיר את המקרר לחנות. אין לך את הפריבילגיה להגיד את זה. הסכומים, עם כל הכבוד, זה לא 90 שקל או גם אם הזמנת ארבע קופסאות משפחתיות והחבר'ה באו, כולם חוגגים אצלך בבית, בסוף אתה חונן לאדם דעת ומלמד לאנוש בינה. אתה לא יכול לעשות השוואה של עניינים שכאלה לעניין שכזה אבל אני מסכים אתך שעל מנת שלא תיפול שגגה, צריך למצוא את החידוד היותר נכון. לא יודע להגיד לך אותו ברגע זה כי תמיד יש גם את אלה, נכון, אני מסכים, שכל היום יושבים ורק מחכים לתקלות מהסוג הזה אבל גם כן, אפרופו, גם בית משפט, כשאתה מגיע אליו עם דבר שכזה, זה לא שאתה עכשיו הולך ומקבל מיד את הסעד. את מבינה למה אני מתכוון.
אתי בנדלר
¶
אדוני, כדי לקדם את העניין אני מציעה שהוועדה תאשר או שאדוני יאשר את התיקונים שאושרו עד כה. אני אציין בדברי ההסבר שבעת הכנת הצעת החוק לקריאה השנייה והשלישית, תבחן ועדת הכלכלה מספר נושאים: למשל, לגבי פסקה 4, החרגה של סוגי טובין מסוימים דוגמת משלוח מהיר. תבחן הרחבה לגבי חברות הנותנות שירותים במען הצרכן מטעם חברות ביטוח כמו שירותי אינסטלציה או נזילת מים. היא תבחן הרחבה לגבי תקופת אחריות מורחבת וזהו. אלה הדברים שאנחנו נבדוק.
היו"ר איתן כבל
¶
הבעיה זה לא בגלל ההבדל. קודם כל יש הבדל כי החוזה הוא עם חברת הביטוח, והיא מפעילה את...
דורון זינגר
¶
אולי תראה את הדברים אחרת. אתה ראית את זה עד עכשיו מהכיסא של הצרכן. באמת. אולי תחליט שאפשר להוריד את זה לשעה?
היו"ר איתן כבל
¶
תקשיב, דורון, אני לארג' בנקודת המוצא שלי, בגלל זה התחלתי משעתיים. דורון, אתה יודע, אני תמיד אומר פה את הקלישאה שאני רק נראה טוב, אני כבר ראיתי הרבה. אז באמת, אני כבר לא ילד. דרך אגב, גם למה שעכשיו אנחנו מחוקקים, דקה אחרי שנסיים את החקיקה, מה אתה חושב? שלא ישבו במקומות השונים למצוא את המעקף ואם התכוון במקום ו... יאמר גם? כי הוא רק אמר ו.. ולא אמר גם? בחייך, זה קורה לנו בחקיקה כל שני וחמישי. מה אתה חושב? יש את חוק השלוש דקות. אפרופו, יושב פה "סלקום".
אתי בנדלר
¶
אוקי. אז אדוני, אני מציעה שתצביע על התיקון המוצע בסעיף 18א רבא, בסעיף קטן (ג) בפסקה (1א) ובפסקה (2) ובפסקה (3), ובסעיף קטן (ד)(1) וכן בסעיף קטן (ו), בהתאם לתיקונים ש - - -
אתי בנדלר
¶
אוקי. עכשיו אני מציעה בכל זאת, בהתאם לבקשה כאן, לקבוע גם סעיף תחילה בגלל שזה מחייב היערכות.
דורון זינגר
¶
כל מה שתחת המילה טכנאים, אנחנו לא צריכים דקה אחת של עיכוב, אנחנו בסדר. כל מה שבתחום של הובלה, אנחנו צריכים זמן התארגנות לראות היום בשוק - -
דורון זינגר
¶
אני לא רוצה להגיד משהו אבל בחוק הטכנאים נתתם אם אני לא טועה, בזמנו, מעל שנה זמן התארגנות.
אתי בנדלר
¶
גם כאן אני מציעה שאני אציין במפורש שמועד התחילה ייקבע בדיוני הכנת הצעת החוק לקריאה השנייה והשלישית. ועד אז, תמציאו לוועדה נתונים בדבר הלוגיסטיקה הנדרשת לצורך יישום החוק.
היו"ר איתן כבל
¶
דורון, אתה אמרת שזה לא יותר מ-10% מהמקרים אולי 15% מהמקרים. בנקודת המוצא, זה לא כצעקתה.
דורון זינגר
¶
כתוצאה, אבל אתה מבין שעכשיו אני צריך להסתכל על הדברים בצורה אחרת. היום, כשאני נותן את החלון של הארבע שעות עם שעה התראה, שזה השירות שחשבתי שהוא שירות טוב שאני נותן בתחום ההובלות, ואבי הוא הבעלים של חברת הובלה, הוא בכלל נותן לך כמו האיש עם הפיצה? שאתה עוקב אחרי המוביל של המקרר שלך. בבוקר אתה מקבלSMS ורואה את הנקודות שלו בדרך. אז יש תוכנות שהן טובות יותר - -
היו"ר איתן כבל
¶
אין בעיה. אם הכל יהיה בסדר – ראיתי, יש עכשיו אפליקציה כזאת דרך אגב. ראיתי שאתה מתקין אותה ואתה יכול לראות את הנסיעה של הרכב המסוים הזה, לעקוב אחריו.
אביגיל גוטליב
¶
אתה צריך לקחת בחשבון גם עסקים קטנים ובינוניים של ההובלה. דרך אגב, הרשות לעסקים קטנים, אני לא יודעת איפה היא בתוך כל הסיפור הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
אביגיל, אני רוצה להגיד לך את הדבר הבא, אני רוצה לגלות לך סוד: לא משנה אם אתה עסק קטן או עסק גדול, לחצתי אתך יד, קבעתי אתך זמן, אשתך היא עסק פרטי או הבעל שלך או בן הזוג שלך הוא פרטי, הוא אחד. לא צריך חברה של עסקים קטנים או בינוניים, אפשר גם את לה"ב, עוד יותר קטנים. מה העניין? באמת? אתה קובע אתי זמן. זה כמו בכל דבר: אם אתה כל יום מאחר הביתה, אתה אומר אני מגיע אבל כל יום אתה מאחר אז מה? אם זה פעם ב... וקורה, ותקלה ויש הפגנה ויש שביתה, בסדר, גם זה מובן. אנחנו מדברים מה קורה בסך הכל הכללי במרחב השנתי. תשמעי, תמיד אני אומר שכשאתה מתארגן לפרויקט, בסדר. השוטף הוא הבעיה ואתה צריך להתארגן לשוטף. רק כשאני בא לקנות אתה אומר: אני אגיע אליך בזמן, אני אבוא בזחילה כולי מלא בוץ כדי לתקן לך בחוץ...
אתי בנדלר
¶
אדוני, על כל פנים, בעת ההכנה לקריאה השנייה והשלישית תבחן הוועדה אם יש מקום לקבוע מועד תחילה - - - לשם היערכות ליישום הצעת החוק.