ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 15/01/2018

משבר התקצוב של היחידות להתפתחות הילד

פרוטוקול

 
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä

ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä

àåîðéè÷

2018-08-07OMNITECH



הכנסת העשרים

מושב רביעי

פרוטוקול מס' 192

מישיבת הוועדה לזכויות הילד

יום שני, כ"ח בטבת התשע"ח (15 בינואר 2018), שעה 11:00
סדר היום
משבר התקצוב של היחידות להתפתחות הילד
נכחו
חברי הוועדה: יפעת שאשא ביטון – היו"ר

קארין אלהרר

יוסף ג'בארין
חברי הכנסת
חנין זועבי

יוסף עטאונה
מוזמנים
הדר ירדני - מנהלת המחלקה להתפתחות הילד ושיקומו, משרד הבריאות

איתי קלטניק - מנהל תחום בכיר זכאויות השתתפויות ושב"ן, משרד הבריאות

עדן אברהם - מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

אמיתי שוחט - מנהל תחום שילוב בחינוך, משרד המשפטים

מיכל גולד - משפטנית, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

נדב יעקב כץ - ראש מטה מנכ"ל, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים

אלנה אילת - יועצת מנכ"ל, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים

רות דיין מדר - מנהלת מחלקת חברה, ממונה בריאות, מרכז השלטון המקומי

פסקל חן - מנהלת יחידה התפתחותית, עיריית רמת גן

סיגל שלהב - מנהלת המרכז לגיל הרך, עיריית ראש העין

איתי ונה - תושב ראש העין, עיריית ראש העין

יוסף מאירוביץ - רופא ילדים ראשי, קופת חולים כללית

מיכאל דוידוביץ - מנהל התפתחות הילד, מכבי שירותי בריאות

חגית איטח - מנהלת המחלקה להתפתחות הילד, קופ"ח מאוחדת

ורד וינדמן - מנכ"לית המועצה הלאומית לשלום הילד

רחלי הכהן - עו"ד, המועצה הלאומית לשלום הילד

שיר גור - מנהלת הפורום, הפורום הארצי של היחידות להתפתחות הילד

ולרי זילכה - רכזת הפורום, פורום ארגונים והורים למען ילדים עם מוגבלות

יצחק לוין - מנכ"ל, אחיה - יחידות להתפתחות הילד

ענת בר - יו"ר הפורום של היחידות להתפתחות הילד

אהלה שר מנחם - מנהלת היחידה להתפתחות הילד, על"ה ירושלים, על"ה

הניה מרמורשטיין - מנהלת מעונות, על"ה

יעל יוספסברג - הורה, הנהלת אלו"ט

ת.ח - הורה

א.ש. - הורה

ת.ח. - הורה

נילי אייל - מנהלת הקליניקה לזכויות החולה, מכללה למינהל

ברק מכטינגר - חבר בקליניקה המשפטית, קליניקות משפטיות

דניאל פנחס - חברה בקליניקה המשפטית לזכויות החולה, המכללה למינהל

עומר אבקסיס - סטודנט, קליניקות משפטיות

לין ביצ'אצ'י - סטודנטית

משה ברדוגו - שדלן/ית (ברדוגו יועצים), מייצג/ת את אחיה
מנהל/ת הוועדה
תמי ברנע
רישום פרלמנטרי
ס.ל., חבר תרגומים

משבר התקצוב של היחידות להתפתחות הילד
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בוקר טוב לכולם. אני מתכבדת לפתוח את הדיון בנושא משבר התקצוב של היחידות להתפתחות הילד. זה למעשה דיון מעקב, כבר קיימנו כאן מספר דיונים ולאחרונה גם הוגשה בקשה מצד חברת הכנסת קארין אלהרר לקיים דיון נוסף משום שנדמה שאנחנו יושבים כאן, מעלים את המצוקות, מנסים להביא פתרונות, כל אחד יוצא מהחדר ובסופו של דבר אנחנו לא באמת מתקדמים לשום מקום. למרות שהרעיונות שעולים כאן לא פעם די מבטיחים ונותנים תקווה, בסופו של דבר אנחנו מתכנסים כאן שוב, ובתחושה שלי, אחרי שקראתי את כל הדברים, לא באמת עשינו אפילו צעד אחד קדימה.

אני ארצה לשמוע, תוך התייחסות לסיכום הדיון הקודם, את ההתייחסות של כל אחד מהמשרדים, אבל ברמה הפרקטית. לא עוד פעם להתחיל לספר רק על האתגרים ועל המצוקות וכמה קשה ומי אשם, אלא איך אנחנו באמת אולי מתכנסים בפעם הבאה ואומרים אוקיי, בואו נראה איפה התקדמנו, כי בסופו של דבר לשם אנחנו צריכים לחתור. אגב, מדיון לדיון המצוקות הולכות וגדלות, זה לא רק שאנחנו לא הולכים קדימה, גם התחושה היא שאנחנו קצת הולכים אחורה ויש אוכלוסיות נוספות שנפגעות ויש ילדים נוספים שנפגעים. המצב הוא לא מזהיר בלשון המעטה ואני חושבת שיש כאן מחויבות לכולנו סביב השולחן להביא את הסיפור הזה לכדי פתרון.

אני אקרא לפרוטוקול, משום שיש כאן הורים לילדים, אני קובעת כי לפי סעיף 120 לתקנון, ככל שתהיה בקשה או שיעלה הצורך יימחקו מהפרוטוקול המפורסם לעיון הציבור פרטים מזהים של דוברים או של קטינים שעליהם דובר בדיון, או חלקים מסוימים מתוך הדברים שנאמרו לפרוטוקול, ככל שהדבר נדרש כדי להגן על עניינם של קטינים או ככל שהדבר נדרש לבקשת מי שהשתתף בישיבה, אם העמדת הפרוטוקול לעיון הציבור עשויה לגרום לו נזק או לזולתו.

חברת הכנסת קארין אלהרר, בבקשה.
קארין אלהרר (יש עתיד)
תודה רבה, גברתי. אני מודה לך על קיומו של הדיון החשוב הזה. הנושא של מכונים להתפתחות הילד ויחידות להתפתחות הילד הם בעצם טיפולים שרואים אותם כהצלה לטווח הרחוק. אני לא צריכה להכביר במילים, ילדים שחלקם עם מוגבלות מאובחנת, חלקם ללא, אלה ילדים שמתמודדים עם קשיים ורוצים לשפר את מצבם. אין חולק שמדובר בהשקעה לטווח ארוך, אין חולק שיש מקום לתת את הטיפולים ומהר ככל שניתן.

גברתי, אנחנו מתמודדים עם מצב שכמעט בכל שבוע אנחנו שומעים על סכנת סגירה. הייתה סכנת סגירה באיכילוב, אמרו 'חוזרים בנו, אין סכנת סגירה'. ברזילי, אני ביקרתי, המקום נראה כמו מכון רפאים, באמת. המקום פשוט כמעט משותק. כי אם מורידים מהמשכורות ומורידים מכוח האדם ובד בבד אנחנו שומעים על תורים ארוכים שמשתרכים והורים שנאלצים להתמודד עם המתנה של המון חודשים ואני אומַר, גברתי, אני פניתי בעניין הזה גם במסגרת הוועדה, למשרד הבריאות, בהיותי יושבת ראש הוועדה לענייני ביקורת המדינה קיימתי דיון על דוח מבקר מדינה מאוד משמעותי שיצא בנושא של טיפולים פרא רפואיים. צריך פשוט לקרוא את הדוח כדי להבין את חומרת המצב. לאחרונה גם קיבלתי פניות, באמת, שמתחננות לסיוע, מראש העין. המכון שם, עובדות התפטרו, כי אמרו 'אי אפשר לשאת הדבר הזה'. כמובן ביקרתי גם באחיה, בבני ברק, המצב לא יכול להימשך ככה.

שמעתי את מנכ"ל משרד הבריאות שאמר 'אנחנו נבחן'. אני חייבת לומר שקצתי בהבטחות האלה ש'אנחנו נבחן'. עד שלא יהיה תקציב צבוע למכונים וליחידות אנחנו נגיע לדיונים כל פעם מחדש. אנחנו נבוא לכאן, פעם אחר פעם, לוועדה הזו, לוועדה אחרת, ואנחנו נבכה על מר גורלם של הילדים ואני אומרת, גברתי, זה מר גורלם, כי זה ילדים שזקוקים נואשות לדבר הזה כדי להיות כאחד הילדים.

אני מבקשת, גברתי, באמת, האמירה צריכה להיות שהגיע זמן תקציב צבוע, לא חלילה וחס למבחני תמיכות, שלא יצטרכו לחזר על הפתחים. זה שירות שהמדינה צריכה לתת לילדים, זה שירות שלא ההורים צריכים להתחנן אליו. בסוף הרי מה קורה? ילדים שלא יקבלו את הטיפול, הם יגיעו לחינוך המיוחד ואחר כך יהיה להם קושי להשתלב בחברה וכולנו נכה על חטא ונגיד 'איך לא פעלנו בזמן?' אז הגיע הזמן, באמת, גם ככה כבר מאוחר, גם ככה התורים בלתי נסבלים. אני ואת, גברתי, צריכות לשמוע הורים לילדים שאומרים 'אני רוצה לתת לילד שלי טיפול ואני לא יכול'?

יש את השוק הפרטי, זה נכון, אבל האם באמת זה מה שאנחנו גוזרים על ההורים, ללכת לשלם מאות שקלים לטיפול, 400 ו-300 שקלים לטיפול בודד שהמדינה מחויבת. אני מזכירה לגברתי, חוק ביטוח בריאות ממלכתי שקובע בצורה מאוד מפורשת, לא משתמעת, שחייבים לתת את הטיפול הזה.

עכשיו אני אומַר, מעבר לתקצוב של המכונים להתפתחות הילד, שהוא א'-ב', יש גם את המחסור במטפלים פרא רפואיים. אני מאוד מקווה שיושבים כאן נציגי המל"ג, הם מסרבים להגיע לוועדות, הפעם הראשונה שראיתי את זיו פניהם היה בוועדה לביקורת המדינה וגם אז הם נתנו תשובות שקוממו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, יש להם אינטרסים אחרים לשמור עליהם.
קארין אלהרר (יש עתיד)
לא, אז עם כל הכבוד לשיקול הדעת האקדמי, שאני מכבדת אותו, לא יעלה על הדעת - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שהוא חשוב, אגב, רק הוא לא חייב לבוא בסתירה.
קארין אלהרר (יש עתיד)
הוא חשוב, אבל הוא לא יכול לבוא בסתירה לצורך לאומי. יש פה צורך לאומי ברור של חסר במטפלים פרא רפואיים. אם אנחנו לא נשלים את החסר הזה אנחנו שוב נבכה כאן בעוד דיונים ועוד דיונים. והגיע הזמן שבהידברות בין משרד הבריאות לבין המל"ג תינתן משמעות גם לדבר הזה, שהוא דבר אקוטי, כי גם אם יהיה תקצוב ולא יהיו מטפלים, למי נשלם? אז אלה שני הדברים העיקריים שאני רואה.

הדבר האחרון שאני רוצה לדבר עליו והוא קשור לעניין התקצוב, אולי אפשר לתת מענה אד הוקי. גברתי, גם אם הדבר לא ייאמר בצורה מפורשת, יש פערים במימון של טופסי 17 בין קופות חולים ובין אזורים גיאוגרפיים. יש הסכמים בין קופות החולים לבין מכונים ויחידות, אבל, גברתי, זה בא על חשבון הילדים. אם קופת חולים מסוימת נותנת איקס שקלים וקופת חולים אחרת נותנת איקס פחות ואי, זה בהכרח משפיע על המכון. הוא לא יוכל לשרוד, הרי המטפל דורש את אותם תנאים, הפסיליטיז צריכים להיות נאותים באותה המידה, לא יעלה על הדעת שבגלל שאתרע מזלו של ילד והוא זקוק לטיפול פרא רפואי וגם הוא גר באזור פריפריאלי, אז הוא יקבל פחות.

אני מבקשת שמשרד הבריאות, כרגולטור, אנחנו לפעמים שוכחים, אתם אומרים 'מה, זה קופות החולים, זה לא משרד הבריאות', לא, גברתי, קופות החולים הם באחריות משרד הבריאות, וגם אם יגידו אלף פעמים שזה קופת החולים אני אומרת זה משרד הבריאות. אני אבקש שבעניין הזה תינתן החלטה מדויקת שאומרת שלא יעלה על הדעת שיהיה טופס 17 שיהיה שווה 80 שקלים וטופס 17 שיהיה שווה 150.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נכון.
קארין אלהרר (יש עתיד)
תודה רבה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
תודה רבה, חברת הכנסת קארין אלהרר על הדברים ואכן נגעת כאן גם בסוגיה של התגמול הלא שווה בין הקופות. אנחנו גילינו, אגב, שדווקא בקופות הקטנות מתגמלים יותר, ככה באופן הפוך לקו המחשבה שבדרך כלל הגדולים יכולים להרשות לעצמם לתגמל יותר. אני אפתח במשרד הבריאות, אנחנו נעשה איש מקצוע, חבר כנסת, בסדר?
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
מאה אחוז.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אנחנו נפתח עם משרד הבריאות, שהם גם הראשונים בדוח ההמלצות של הוועדה הקודמת וכבר נתבקשו אז גם לערוך הערכה תקציבית מחודשת לאור הצרכים שעלו כאן, תוך כדי בחינת הפער בין התקציב שנדרש להפעלה המיטבית לבין התקציב שניתן היום, כדי שאנחנו נבין מה אנחנו רוצים לבקש וביקשנו לתקצב את היחידות להתפתחות הילד באופן ישיר או צבוע, כל אחד יקרא לזה באופן שנוח לו. נציגי משרד הבריאות, מי רוצה לספר איפה התקדמנו מאז הדיון האחרון?
איתי קלטניק
שלום רב, איתי קלטניק מהאגף לפיקוח על קופות חולים, משרד הבריאות. לגבי תקציבים, חבל שאין פה נציג של אגף התקציבים של המשרד, אבל כן נעשתה איזה שהיא עבודה להבין מה גובה הסכום שהקופות מוציאות היום לטיפולים ומה החוסר בהתאם לדוח מבקר המדינה ולמה שנשלח למשרד. כחלק מהדיון התקציבי שנערך בשבוע שעבר בא המשרד בדרישות בכדי לצבוע תקציבים ישירות להתפתחות הילד, לצערי אנחנו לא יודעים לפי החוק לצבוע תקציבים שלא במבחני התמיכה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
למה?
איתי קלטניק
אין לנו מנגנון אחר.
קריאה
נו באמת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה זאת אומרת?
איתי קלטניק
לא, באמת, אנחנו באמת - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני גם שואלת באמת. מה הבעיה להחליט שתקציב מסוים מיועד אך ורק לנושא של התפתחות הילד והם יצטרכו להוכיח שהם אכן השתמשו בו רק לטובת העניין הזה.
איתי קלטניק
המנגנון להעברת הכספים האלה הוא רק במבחני תמיכה.
קארין אלהרר (יש עתיד)
תגיד לי, אני באמת שואלת, אתם מחויבים על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי לתת טיפולים פרא רפואיים, נשמע לכם סביר שמכונים להתפתחות הילד יצטרכו לעבור את כל הגיהינום של מבחני תמיכה, ואדוני יודע שזה גיהינום קטן, כדי לקבל כסף כדי לתת שירות?
איתי קלטניק
מבחני תמיכה שרצינו לייעד לקופות החולים, שבעצם הם ייעדו את הכסף לאותם מכונים. תקצוב ישיר של מכונים, אני באגף לפיקוח על קופות חולים, אולי ד"ר הדר ירדני תוכל להתייחס אחר כך. לגבי תקצוב ישיר לנושא מסוים, מה שנכניס לסל הבריאות ייצבע לכול, אנחנו לא נוכל לייעד את הכספים לדברים ספציפיים שאנחנו רוצים. כמובן שיינתנו בהתאם לחוק, אבל אם אנחנו רוצים לייעד לדברים ספציפיים - - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
אין שום דבר שהוא צבוע ישיר במערכת הבריאות?
איתי קלטניק
לא בתוך סל הבריאות, רק במבחני תמיכה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בכספים שמעביר בעצם המשרד לקופות החולים, אתם מתקצבים את הקופות, בצורה כזו או אחרת, נכון?
איתי קלטניק
נכון, אבל זה לא צבוע, זה סל.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אתם מעבירים פול של כסף עבור כל קופה, לפי - - -
איתי קלטניק
הקפיטציה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, לפי הקפיטציה. אי אפשר שם, בתוך הדבר הגדול הזה, להגדיר סכומים שייועדו רק לנושא של התפתחות הילד, או לצורך העניין יכול להיות שזה מופיע גם עבור דברים אחרים?
איתי קלטניק
לצערי לא. גם כשוועדת הסל יושבת ומגדירה מה נכנס לסל ומה לא ומתקצבת כל טכנולוגיה או תרופה שנכנסת לסל, אתה מעביר תקציב לקופות, אבל זה לא אומר שאותו תקציב צריך להיות מנוצל כל שנה רק לזה. בעצם המנעד, הביקושים משתנים, התרופות משתנות, התחלואה משתנה, הסל אמור לשרת את כל מה שקשור בסל הבריאות ושלא יגידו בנושא מסוים נגמר התקציב לזה, אין כזה דבר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז אני רוצה לשאול אותך בצורה אחרת. אם הרעיון שלנו, כנראה שהוא לא מספיק יצירתי או ישים, ואני לא אומרת את זה בציניות, אני אומרת את זה באמת, תגידו לי אתם מה אתם יכולים לעשות כדי להבטיח שיגיעו באמת כספים בהיקפים שנדרשים להם לטובת הילדים. איך אנחנו יכולים לפקח על הסיפור הזה כדי שכספים לא יזלגו החוצה, כדי שתהיה איזה שהיא רמת אחידות בתשלום של קופות החולים למטפלים. כי הסיפור הוא לא רק בנושא של ילד מקבל פחות או יותר, אלא פשוט מטפלים יעזבו לטובת, ובצדק, מקומות אחרים, ששם הם יכולים להשתכר יותר.

בואו נחשוב רגע על רווח ותועלת, אז איך שלא נסתכל על זה, אם אנחנו לא נעשה מהלך משמעותי אנחנו פשוט מאבדים את התחום הזה. ואמרה את זה חברת הכנסת קארין אלהרר, היא נגעה בזה, אבל אני רוצה לומר את זה בצורה הכי ישירה ובוטה, גם אם אנחנו נדבר על האינטרס הכלכלי של מדינת ישראל, למדינת ישראל צריך להיות אינטרס כלכלי להשקיע בשלבים הראשונים כי היא תשלם על זה פי כמה בשלבים המאוחרים יותר, ואנחנו כולנו יודעים את זה סביב השולחן, כולנו יודעים, אנחנו באים מהתחום הזה, אנחנו באים מהשטח, זה עולה הון אחר כך. אבל כאילו יש איזה שהיא תחושה של כשנגיע לגשר נחצה אותו. אנחנו לא רוצים להגיע לגשר לחצות אותו. אנחנו רוצים, לפני שאנחנו מגיעים לגשר לתת את כל הכלים שאפשר כדי שבגשר נשלם פחות.

אז בואו תנו אתם רעיונות יצירתיים, ואם בכלל עשיתם את ההערכה התקציבית, אם אתם יודעים פחות או יותר כמה צריך בשביל לתת את המענה הזה.
חנין זועבי (הרשימה המשותפת)
אני צריכה להתערב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מאה אחוז, הוא ישיב ואז תוכלי להתייחס.
איתי קלטניק
ברשותך, כבוד יושבת הראש, אני אנסה להיות תמציתי ולהגיד מספר שלבים. משרד הבריאות כן הגיע למסקנה שחסרים תקציבים בתחום התפתחות הילד, כן עשינו הערכה תקציבית, גם בהתאם למכתב שנשלח ממבקר המדינה ומהוועדה לביקורת המדינה. בעצם בדקנו כמה ילדים מטופלים היום, לכמה חסר טיפול ועל פי זה עשינו את ההערכה התקציבית. יושבת ועדה, כמו שאתם יודעים, בראשות פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל, הוציאו כבר מסקנות אופרטיביות והוועדה חולקה לשתי תתי ועדות, אחת המקצועית ואחת הכלכלית. אני יושב בראש הכלכלית, ד"ר הדר ירדני פה יושבת בראש המקצועית. כן דובר על מבחני תמיכה ייעודיים לקופות החולים, לשם העלאת כמות הטיפולים וכמות המטופלים בתחום התפתחות הילד עם פקטור לפריפריה. זו הכוונה שלנו, זה מה שאנחנו רוצים לעשות, כלומר שקופה תקבל יותר כסף במידה שהטיפול ניתן לתושב פריפריה גיאוגרפית. זו המטרה, ברגע שיש תמרוץ לקבל יותר בעצם המשאבים בתקווה יילכו לשם.

דבר שנוסף שאנחנו רוצים ליצור זה העלאת התשתיות. עוד פעם, תינתן עדיפות לפריפריה. במשרד הבריאות קיימת מערכת GIS, שאנחנו כרגע ממפים את כלל המכונית בכלל היחידות ואנחנו רוצים לראות מקומות, לפי heatmap, חסרות יחידות, חסרים מכונים להתפתחות הילד ושם אנחנו מתכוונים לייעד את התקציבים. לצערי, אנחנו די תלויים בתקציבים, שלא בטוח שנקבל את כולם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זהו, רציתי לומר, זה נשמע טוב, אבל איפה נמצא הפער בין הרוצים לבין היישום של זה? וגם הקמה של מרכזים ומכונים, אנחנו יודעים שייקח זמן, אז צריך לראות מה עושים בשלב הביניים, זאת אומרת איפה אנחנו בפרקטיקה של מחר בבוקר?
איתי קלטניק
בפרקטיקה של מחר בבוקר אנחנו יושבים כל הזמן ומנסים לשלוט במבחני תמיכה, לצערי אני עדיין לא יודע כמה תקציב ניתן לי לגבי הדבר הזה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אתם יודעים לומר כמה תקציב חסר? אמרת שעשיתם הערכה.
איתי קלטניק
כן, אנחנו יודעים כמה תקציב חסר, זה כמה עשרות מיליונים. קיבלנו איזה שהוא פול תקציבי ממשרד האוצר, שעדיין לא דובר בתוך הבית לאן מייעדים את זה, כשייעשה התעדוף אנחנו נדע כמה בדיוק מגיע לתחום של התפתחות הילד.
קארין אלהרר (יש עתיד)
מתי זה יקרה?
איתי קלטניק
אני מאמין שבטוח בחודש הקרוב, במסגרת תכניות העבודה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זה אמור להיכנס לתקציב 2019?
איתי קלטניק
כן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זאת אומרת שאם אנחנו נלחץ מספיק וניצור לובי לדבר הזה אז יכול להיות שנצליח להשפיע כבר לקתציב הקרוב?
איתי קלטניק
אני ממש מקווה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי. ד"ר ירדני, את רוצה להוסיף משהו?
הדר ירדני
אני יכולה להוסיף עוד כמה דברים על מה שאיתי אומר. אז באמת, אם נעשה את ההפרדה בין המכונים והיחידות, כי לפעמים מדברים עליו ועושים קצת סלט, אז כן ישנה ועדה לנושא המכונים בבתי החולים, חברת הכנסת קארין הזכירה את הביקור בברזילי, ובהחלט עם תכניות אופרטיביות איך לשקם את המכונים של בתי החולים, שזו סוגיה אחת. בקשר ליחידות ההתפתחותיות, אז גם אנחנו היינו באחיה, יחד עם המשנה למנכ"ל וראש מינהל רפואה ואני, שמענו את הפורום, דובר שם גם על מבחני התמיכה ואנחנו בהחלט שוקלים את ההצעות והבקשות שהם העלו בפנינו. אנחנו סיימנו לתקן את חוזר מינהל הרפואה 19/2013, שהייתה משימה לא קטנה, שגם שם יהיו הרבה שינויים שיובילו, אני בטוחה, לשיפור המענה והשירות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שאנחנו נרגיש אותם כבר עכשיו?
הדר ירדני
כן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כמו למשל?
הדר ירדני
כמו למשל ההגדרה מה זה מרחק סביר, כמו למשל הגדרה של מתי ואיפה צריך לתת טיפול תחת קורת גג אחת, מי נכנס לתור המתנה ולאן. החוזר עבר רביזיה גדולה מאוד עם צוות מאוד גדול של אנשים ממשרד הבריאות, מכל התחומים. אני חושבת שיצא בסופו של דבר חוזר שבאמת יכול לספק מענה שונה ואחר.

מדברים כל הזמן על מחסור באנשי משרד הבריאות, אז אנחנו יודעים שכל שנה 500 קלינאים וקלינאיות תקשורת מסיימים את הלימודים, מקבלים תעודה, מעל 350 מרפאים בעיסוק, 300 פיזיותרפיסטים, על פניו כאילו אין מחסור בכוח אדם ואנחנו אף פעם לא יודעים להסביר איפה הוא נמצא.
יצחק לוין
בשוק הפרטי. איפה שמשלמים לו 250 שקל לשעה, לא איפה שמשלמים לו 62.5 שקל לטיפול, שזה ל-40 דקות.
קריאה
500 זה לא נתון מדויק.
קריאה
כולם בשוק הפרטי.
הדר ירדני
קיבלנו תקציב ואישור לביצוע סקר שיפנה אל כל אנשי מקצועות הבריאות ויברר את מקומות עבודתם ואני מקווה שבסיומו נוכל להגיד אם זה כמו שכולם אומרים פה, בשוק הפרטי, או שיש דברים אחרים שאפשר לעשות. אני חושבת שגם הסקר הזה יוכל לגרום לנו להבין את המערכת ולראות מה ואיפה אפשר לעשות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מתי אמור להסתיים הסקר?
הדר ירדני
עכשיו קיבלו אישור תקציב, אני מתארת לעצמי שזה ייקח כמה חודשים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זמן ההמתנה על פי החוזר החדש?
הדר ירדני
3 חודשים.
נילי אייל
אבל זה זמן ההמתנה גם כרגע.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שזה גם הרבה, 3 חודשים.
נילי אייל
סליחה, גברתי, זה זמן ההמתנה גם כרגע, בזה לא חל שום שינוי. 3 חודשים, אנחנו כבר מספר שנים בזמן ההמתנה הזה. זה פשוט לא מכובד.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז איזה שינוי יביא בעצם החוזר, אם זמן ההמתנה נשאר אותו זמן?
איתי קלטניק
אני אנסה לענות על השאלה. קודם כל בחוזר גם חולק היכן אמורים להיות מטופלים מקרים יותר מורכבים, פחות מורכבים, מה שאמור לנתב נכון ויעיל את הילדים למכונים או ליחידות או למטפלים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
יוגדר זמן המתנה ללקויות שונות? זמן המתנה שונה ללקויות שונות?
הדר ירדני
למקרים מורכבים ואחרים.
איתי קלטניק
למקרים מורכבים מאוד כן, זמן ההמתנה של 3 חודשים נשמע לנו סביר. היום אנחנו עדים לכך שלא עומדים - - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
באיזה עולם זה סביר? באמת אני שואלת.
הדר ירדני
זה עד רגע הטיפול.
קארין אלהרר (יש עתיד)
הדר, אני רוצה שנייה קריאת מציאות, 3 חודשים לא לוקח מהרגע שנרשמים לתור עד שהילד מתחיל לקבל טיפול. תסתובבו במכונים, זה לא קורה באמת.
הדר ירדני
תאמיני לי שאני מסתובבת.
קארין אלהרר (יש עתיד)
אבל, הדר, אני מקבלת פניות של הורים, זה לא קורה.
שיר גור
אני יכולה לתת את הנתונים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע, שנייה.
הדר ירדני
אנחנו יודעים בדיוק מה זמני ההמתנה, זה לא שפתאום באים ומגלים לנו שזמן ההמתנה הוא חצי שנה, 9 חודשים, אנחנו יודעים. תאמינו לנו, אנחנו נמצאים בשטח לפחות פעם-פעמיים בשבוע, כל פעם במקום אחר, אנחנו יודעים מה זמני ההמתנה. אנחנו מנסים בכל זאת, במסגרת הזאת של המציאות שקיימת היום בארץ, למצוא את המודל הכי אפקטיבי שבאמת הילדים היותר מורכבים יחכו כמה שפחות זמן. זה שהתור הוא תור המתנה, אנחנו יודעים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
למה אנחנו בעצם יושבים כאן? אנחנו יושבים כאן בגלל הנושא של ההמתנה הממושכת, שהיא בלתי סבירה, לפחות לדעת אנשי המקצוע שיושבים כאן.
קריאה
והמפעילים בעצמם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, אני מדברת על כל מי שנמצא כאן סביב השולחן. זמן ההמתנה לא סביר, סכנת סגירה שמרחפת כל פעם על מקום אחר, ילדים שלא מקבלים את הטיפול בזמן שהם צריכים ומתחילים לצבור פערים. זאת אומרת אנחנו נמצאים פה בדיוק בשביל זה, אז במה מועיל לי החוזר החדש?
הדר ירדני
מדברים פה כל הזמן על סכנות הסגירה, ואני לא מזלזלת בזה, באמת, היחידה בראש העין נכנסה למשבר שתלוי שם בכספים מול העירייה, אבל אף פעם לא מציינים את זה שלמשל בחודש האחרון נתתי אישור פתיחה ליחידה בבית שמש, ליחידה בבית שאן, ליחידה ב - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בואי נראה אם הם ישרדו.
קארין אלהרר (יש עתיד)
אבל מה זה נוגע לראש העין?
הדר ירדני
אנחנו גם מנסים לטפל בראש העין.
קארין אלהרר (יש עתיד)
הדר, מה זה עוזר לראש העין, עם כל הכבוד?
הדר ירדני
אני אומרת שצריך להסדיר את זה, אבל צריך גם לראות שיש צדדים חיוביים שקורים.
קארין אלהרר (יש עתיד)
הדר, הכול בסדר, ד"ר ירדני, את יודעת שאני מאוד מעריכה, באמת, היא עושה עבודה מדהימה, אין ספק שהתפקיד, היא עושה אותו על הצד הטוב ביותר במסגרת האפשרויות. דרך אגב, הטענות שלי הן לא לד"ר ירדני - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, ברור שזה לא למי שנמצא כאן, זה למשרד.
קארין אלהרר (יש עתיד)
אני רק באה ואומרת שעם כל הכבוד, אם אני הורה שזקוק לטיפול, בצער אני אומרת את זה, לא מעניין אותי שפתחו יחידה בבית שמש כשאני זקוקה ליחידה בראש העין. זה הכול.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני רוצה שאלה נוספת, גם של מה שעלה בדיון הקודם. עדיין נשמר הפער בתשלום בין - - - דיברו על כך שמי שבעצם נדרש לחכות הרבה ויכול לצאת לטיפול פרטי, אז עבור הטיפול הפרטי נותנים לו השתתפות שהיא הרבה יותר גבוהה מעלות הטיפול בקופת החולים עצמה, מה שמעודד על פניו לצאת החוצה, וגם אני כמטפלת פרטית, למה שאני אעשה הנחה בכלל? ברור שאני אבקש איזה סכום שבא לי, הם ממילא באים ומשלמים, ואז נוצר איזה שהוא אבסורד, במקום להשקיע בתוך הקופות כדי שאנשים טובים יבואו לתוך הקופות ויצמצמו את זמני התורים וכו', אנחנו מפריטים ככה, בצורה מוסווית, את כל השירותים החוצה. איך מפקחים על הסיפור הזה? זה כבר עלה כאן בדיון הקודם.
איתי קלטניק
אנחנו מסכימים שהחוזר הוא לא הפתרון האולטימטיבי, הוא מעין פלסטר, אבל אנחנו חייבים לזכור מה הביצה ומה התרנגולת. החוזר נועד בעצם לטפל בדברים האקוטיים שהיו באותו רגע, שיצאו בתוך דוח מבקר המדינה. היו תורים מאוד מאוד ארוכים ורצינו לתת אפשרות למטופלים, אם הקופות לא נותנות, בעצם לשים שוט על הקופות, כי גם לקופות זה עולה יותר. לתת את ההחזר לפי מחירון משרד הבריאות, כנראה גם לפי מה שאתן אומרות פה, המחיר הוא יותר גבוה מאשר מה שהן משלמות למטפלים ביחידות. אז אמרנו, אם אין תמרוץ כלכלי לקופות שיתמרץ אותם להתקשר עם יותר ספקים, לספק יותר ספקים בהסדר ויותר תורים בהסדר, וזה ייתן איזה שהוא שוט. אני מסכים, אנחנו מסכימים שזה לא הפתרון, שזה איזה שהוא פלסטר ביניים, אבל אנחנו לא יכולים לבטל את החוזר, זה לא פתרון אופרטיבי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אנחנו תיכף נשמע מהקופות מה האינטרס שלהם לשלם יותר או פחות?
קארין אלהרר (יש עתיד)
אבל אתם יכולים לדאוג שטופסי ה-17 יהיו שווים בכל מקום?
איתי קלטניק
היום במחירים בין קופה לספק אין לנו את האפשרות להתערב, מה שכן, אנחנו יכולים לתמרץ, כמו שאמרנו קודם.
קארין אלהרר (יש עתיד)
למה, אתם לא הרגולטור של קופות החולים?
איתי קלטניק
אנחנו הרגולטור, אבל בחוק אין לנו אפשרות להיכנס לתוך מחירים שהקופה משלמת לספק. בעצם להיפך, בחוק אנחנו מחויבים לתת את המיצוי הכלכלי לקופות החולים - - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
לא, רגע, אני - - - אבל בתור מי שאחראי - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
חברים, אי אפשר לנהל ככה דיונים סביב השולחן, אנחנו לא שומעים אף אחד וגם אין פרוטוקול, אז חבל.
קארין אלהרר (יש עתיד)
בתור מי שאחראי, באמת, האחריות היא של משרד הבריאות, להבנתי, מי שאחראי שכל ילד בישראל שזקוק לטיפול הזה יקבל אותו, אם אנחנו יודעים, וכולנו יודעים את זה, שטופסי 17 אינם שווים בכסף שבצדם, אז אנחנו גם מבינים שאיכות השירות שניתן היא שונה בין מקום למקום. אם אני רגולטור, אז אני אומרת שאני לא יכולה להסכים למצב הזה ולכן אני צריכה לדאוג שהמימוש בצד טופס 17 יהיה הגון באותה מידה בכל המקומות, כי אז אני גם יודעת שהטיפול יהיה בצורה שווה. אז למה זה לא התפקיד של הרגולטור?
איתי קלטניק
לגבי ההבדל בין האזורים, אנחנו באמת נבדוק מבחינת איכות ואין סיבה שיהיו אזורים שמקבלים טיפול באיכות יותר נמוכה. אנחנו נתייעץ בהחלט עם הלשכה המשפטית שלנו ונראה איך אנחנו מטפלים בנושא הזה.
יצחק לוין
המחיר משתנה, יש בדרום שמקבלים 60 שקל ויש במרכז שמקבלים 150 שקל, עבדכם הנאמן. המחיר הוא שונה, זה לא האיכות המקצועית.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, אבל זה משפיע גם על האיכות בסופו של דבר.
קריאה
זה משפיע על האיכות המקצועית.
יצחק לוין
אני לא מקבל, אני - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
חבר הכנסת עטאונה.
יוסף עטאונה (הרשימה המשותפת)
תודה רבה, גברתי היושבת ראש, אני חושב שהדיון הוא מאוד חשוב, מאוד משמעותי, במיוחד כשמדובר ביחידות להתפתחות הילד, במכוני התפתחות הילד וגם למרכזים לגיל הרך, שבחלק מהיישובים הערביים הם נותנים את השירות הזה. כולנו מודעים לחשיבות של הטיפול כבר בגיל צעיר ומוקדם וככל שהגילוי הוא מוקדם והטיפול הוא מקצועי כבר בהתחלה ביחידות האלה אפשר לשפר בצורה משמעותית את התפקוד, את ההתפתחות של התינוק, של הילד, ובקטע הזה קיימות כמה בעיות שהן מאוד משפיעות על התפקוד של היחידות ומרכזי הגיל הרך, במיוחד בכפרים הערבים, במיוחד בדרום.

אני חושב שההסדר הקיים היום עם קופות החולים הוא הסכם לא מספיק, היחידות לא יכולות להתקיים ב-120 שקל. מבדיקה שערכתי, הסכם, לפחות בדרום, בין קופות החולים ליחידות להתפתחות הילד הוא 120 שקל. ב-120 שקל עבור טיפול אי אפשר לקיים יחידה התפתחותית כי ביחידה התפתחותית גם יש את הניהול, גם יש את העובד הסוציאלי, גם יש את הפסיכולוג ההתפתחותי שצריך לתת את הטיפול המקיף לילדים האלה ובמציאות, ב-120 שקל, אי אפשר לקיים אותם והטיפול הוא חסר. נקודה נוספת היא המחסור במקצועות פרא רפואיים באוכלוסייה הערבית בדרום, שגם צריך להביא אותם ולשכנע אותם להגיע מהצפון, למרחקים, צריך לתת את התמרוץ הנכון וזה לא קיים.

לכן אני חושב שנקודת המפתח לכל הדיון על התקצוב של היחידות להתפתחות הילד הוא האחריות של המדינה, של משרד הבריאות. משרד הבריאות צריך לקחת אחריות ישירה בכסף צבוע למכונים האלה, שיכולים להתקיים. אי אפשר להשאיר את התינוקות, את הילדים, את המשפחות, במצוקה שלהם לחסדי קופות החולים. קופות החולים בקטע הזה, הם מנצלים את התינוקות ואת הילדים ולא נותנים את השירות המקצועי.

מדברים על בתי חולים, שיש בהם מכונים להתפתחות הילד, בכפרים הערביים אין בתי חולים, קופות החולים, לרוב, בחלק גדול מהיישובים אין קופות חולים שנותנות את השירות הרגיל שלהם, ולדבר על מכוני התפתחות, כן היו יוזמות של רשויות מקומיות, של מתנ"סים, של עמותות, הם פתחו את היחידות האלה, מקור המימון היחידי שכרגע קיים הוא הסדר מול קופת החולים, בהסדר הזה אי אפשר לקיים אותן. לכן משרד הבריאות, המדינה צריכה לקבל אחריות על מכוני ההתפתחות לילד ולתקצב אותם בצורה ברורה בכל המקומות לפי קריטריונים ברורים שיכולים להתקיים ולספק את השירות. תודה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
תודה רבה לחבר הכנסת.
שיר גור
אני יכולה להעיר משהו רק לגבי החברה הערבית?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מי גברתי?
שיר גור
אני מנהלת הפורום של היחידות. אני רוצה לתת נתון לגבי החברה הערבית, בבקשה.
תמי ברנע
תציגי את השם והתפקיד.
שיר גור
שיר גור, מנהלת הפורום הארצי של היחידות להתפתחות הילד. 120 שקל זה סכום גבוה בחברה הערבית, אני רוצה הסכמים של 65 שקלים ושל 95 שקלים, שקיימים כרגע רק בחברה הערבית.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מי מפקח על המחירים, לא משרד הבריאות?
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
אבל איך אפשר להתקיים ב-120 שקל, אפילו 65 שקל, לתת טיפול? בעל מקצוע איכותי יכול להגיע ליחידה לטיפול ב-65 שקל?
שיר גור
אני רוצה להגיד, בעובדה שאין מחיר מינימום ואין תעריף אחיד, החברה הערבית היא הראשונה שנפגעת, כי אני רואה את ההסכמים הנמוכים ביותר בחברה הערבית.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, תודה רבה, שיר. בבקשה, חברת הכנסת חנין זועבי ואחר כך אני אפנה למשרד החינוך כי בר בדיון הקודם העלינו את הסוגיה של ההכשרות של אנשי מקצוע פרא רפואיים. אני יודעת שיצא קול קורא.
תמי ברנע
הם לא פה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא הגיעו ממשרד החינוך? אוקיי. בבקשה, חברת הכנסת חנין זועבי.
חנין זועבי (הרשימה המשותפת)
האמת שמדאיגה אותי התגובה וההתייחסות של משרד הבריאות לא פחות מאשר המציאות שקיימת בשטח. כאשר נציגים של משרד הבריאות באים פה ואומרים שאין מחסור בצוותים, כל שנה יש 500 קלינאי תקשורת והם בכלל לא מתייחסים ל-20% מהאוכלוסייה שאחוז הבוגרים בכל התחומים, ממוצע אחוז הבוגרים בכל התחומים כמעט של פרא רפואי, הוא 4%. 4% ואף אחד לא מתייחס לזה. משרד הבריאות בא לפה, נציגים של משרד הבריאות, והם אומרים 'יש לנו 500-600'. כן, יש לכם, מי זה יש לנו? מי זה ה'לנו' הזה?

זו הבעיה. כלומר כאשר מדברים על פריפריה אנחנו יודעים מי המרכיב העיקרי בפריפריה, אז לא בגלל שאנחנו רוצים ממלכתיות, בצורה מלאכותית להכניס את האלמנט הלאומי, אבל הוא קיים, כי אם את מנתחת את המציאות ומנתחת את המחסור ומנתחת את הצורך ומנתחת את כוח האדם, אי אפשר לא להגיד שבחברה הערבית זה שטח הפקר, בחברה הערבית זה מצב קטסטרופלי. את מדברת על שנים, תורים של שנים, את מדברת על פחות מ-10% מהילדים שיש להם צורך שמקבלים את הצורך שלהם אחרי 7, 8, 9 חודשים, ואת מדברת על 4%. והעניין הוא לא תקציב צבוע, גברתי יושבת ראש, לפחות להכניס את זה במודעות של משרד הבריאות.

עכשיו השאיפה שלי היא באפס, ברמת אפס, שתכירי, כאשר את מדברת, תכירי שיש חברה שיש לה 4% כאשר הצורך שלה הוא יותר מ-20%. כלומר את מדברת על הספק של 20% מהצורך במקרה הטוב. ואין לנו בתי חולים ואין לנו ואין לנו, ופה נכנס המגזר הפרטי ופה נכנס שאין כלום, הפקר. לכן טופס ב-65, הפקר ממש, כי זה לא נכנס בתור תחום האחריות של משרד הבריאות.

כאשר מדברים בצורה כזאת אז אני מבינה, אני מבינה, החברה הערבית אינה תחום אחריות וגם המגזר הפרטי והרגולציה שם אינם תחום האחריות של משרד הבריאות, אז צריכים להתחיל מאפס, להגיד שלא מתחילים בתקציב צבוע, אלא מתחילים בהכרזה על מצב חירום. כאשר את מכירה שיש מצב של חירום אז את עוברת לתכנית עבודה מיוחדת, תכנית מיוחדת ותקציב צבוע ומה לעשות בשביל להכשיר. אני לא רוצה לחזור על הדיון הזה, כי אנחנו דנים בזה גם בוועדת העבודה כבר יותר מ-16 דיונים על הכשרת ערבים בתחומים האלה של פרא רפואי ושל בריאות הנפש, כל הקשור, אבל לפחות במודעות, גברתי היושבת ראש, אני רוצה שנרגיש במודעות של הנציגים של משרד הבריאות, כאשר הם באים, אז אין עיוורון שמה, יש מין עיוורון, לפחות להפסיק את מצב התודעה של העיוורון לחברה שלמה שבה אחוז הבוגרים הוא 4%. להפסיק את מצב העיוורון לחברה שלמה, יותר מ-20% מהצורך.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
תודה רבה, חברת הכנסת חנין זועבי. אני אומר מילה על הפריפריה, בכלל על ההישרדות של היחידות, אני מלווה את היחידה בקרית שמונה כבר הרבה מאוד שנים, מתוקף תפקיד קודם שלי, אני מכירה את ההישרדות היומיומית, לא השנתית, היומיומית, שלא לדבר, אם יש מצב כלכלי בעייתי ברשות, אז גם שם הזרמת הכספים הרבה פעמים מעכבת את כל העסק, אז לצערנו הרב זאת נחלתה של הפריפריה. ונכון, כל מצוקה שאנחנו נפגוש בפריפריה, סביר להניח שבמגזר הערבי אנחנו נפגוש אותה בצורה קצת יותר חריפה. זו ההתייחסות במקביל, גם לנושא של היחידות בנפרד וגם לנושא של המכונים, כי איפה שאין בתי חולים בדרך כלל יש יחידות שמי שמחזיק אותן זה הרשויות המקומיות. בפריפריה הרשויות המקומיות, בברירת מחדל הן חלשות הרבה פעמים הרבה יותר מאשר במקומות אחרים ואז אנחנו רואים איזה שהוא כדור שלג שבעצם לא מאפשר לילדים באותם מקומות לקבל את מה שצריך.

שיר, בבקשה, בפריסה, ואז אנחנו נבקש מקופות החולים להתייחס ונאפשר גם לשותפים האחרים. בבקשה.
שיר גור
אני רוצה להתחיל בכמה נתונים. ראשית, ד"ר ירדני אמרה שלא נדבר על סגירה ועל פתיחה וכך הלאה ואני מסכימה איתה.
הדר ירדני
שאפשר לציין גם דברים חיוביים שקורים.
שיר גור
אני חושבת שאנחנו צריכים לדבר על מספר ילדים מטופלים, לא על סגירה ולא על פתיחה. אם בראש העין מטופלים היום 30 ילדים, זה כאילו אין יחידה. זו המשמעות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כמה ילדים זקוקים לטיפול?
שיר גור
היו קודם 100 ילדים מטופלים לפני המשבר, היו 100 ילדים בתור, זאת אומרת אנחנו מדברים על 200 ילדים רק מכללית שמחכים בתור לטיפול בראש העין וכשמטופלים 30 ילדים זה בעצם להגיד יש לי יחידה, זה להגיד אין לי יחידה. כי 30 ילדים על עיר כמו ראש העין, המשמעות היא שאין טיפול לילדים. אז אני חושבת שמה שמשרד הבריאות צריך לדבר עליו, לא סגירה ולא פתיחה ולא זה, אלא כמה ילדים מטופלים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כמה ילדים מטופלים בארץ בכלל וכמה ילדים נמצאים בהמתנה?
שיר גור
אז אני אגיד. מהנתונים שלנו יש 20,000 ילדים שממתינים בתורים, אנחנו היינו במצב שטיפלנו בכמויות גדולות של ילדים, כ-30,000, והתחלנו להצטמצם.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
מספרים גדולים, לא כמויות.
שיר גור
כן, סליחה. התחלנו להצטמצם, אנחנו רואים תהליך של הצטמצמות ביחידות. התהליך נובע מזה ששעת טיפול יקרה ואנחנו מקבלים רק חלק ממנה מהקופה. זאת אומרת הרשות, החברה למתנ"סים, העמותה, צריכה להשלים את החוסר והיא יכולה להשלים אותו עבור מספר מסוים של ילדים וככל שהרשויות פחות רוצות לתמוך בדבר הזה אז אנחנו רואים מצב שבו המספרים של הילדים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רוצות או יכולות.
שיר גור
רוצות או יכולות, נכון. אני אגיד ככה, אני מסתובבת ברשויות והרבה ראשי ערים אומרים לי 'אני מחזיק את זה עד הבחירות, באוקטובר אני לא מחזיק את הדבר הזה יותר. אין שום סיבה שאני אממן שירות של קופת חולים'. אין סיבה. ואנחנו צופים באוקטובר סגירה של יחידות. זה המצב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ד"ר ירדני, איך אנחנו מגשרים באמת על הסיפור הזה? איך אנחנו יוצרים מצב שאנחנו לא נתונים לחסדיו של אף ראש רשות או של מנהיגות מקומית שכן מתאים לה או לא מתאים לה עכשיו להחזיק את הסיפור הזה, היא כן יכולה או לא יכולה. כי אנחנו די כבולים בעניין הזה.
שיר גור
אני יכולה להציע.
הדר ירדני
אני חושבת שכולם אמרו את זה פה, מהתשלום - - -
שיר גור
אני אגיד ככה, אם תהיה תמיכה ביחידות עצמן, לא תמיכה עוד פעם באמצעות קופות החולים, שמשאירה אותנו כעניים בפתח, עומדים, מתחננים, החברה הערבית מקבלת פחות, מי שמנהל משא ומתן יותר טוב במרכז מקבל יותר. אם לא נהיה במצב הזה אלא תהיה תמיכה ישירות ביחידות, הגופים המפעילים, דהיינו הרשויות, החברה למתנ"סים, העמותות, מתחייבות להחזיק את הדבר הזה, דהיינו מתחייבות לתת מבנה, מתחייבות לשלם את התשלומים, מתחייבות לתת מזכירה ושירותי ניקיון. אני חושבת שזה לטובת כל העניין, שהתמיכות ייעשו ליחידות. אם אנחנו נראה תמיכות לקופות ואנחנו עדיין נראה סכומים נמוכים אנחנו בסופו של דבר לא נחזיק את היחידות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
את אומרת תקצוב ישיר ליחידות? זה מה שאת אומרת? הבנתי אותך נכון?
שיר גור
כן. אני אומרת, אנחנו רוצים לקבל תקצוב ישיר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זה בעצם מה שביקשנו בפעם הקודמת, גם בהמלצות, או הגדלת התקציב של משרד הבריאות לטובת הסיפור הזה. אני מבינה נכון?
הדר ירדני
מה שבעצם אמרתי גם מקודם, שבפגישה שקיימנו באחיה יחד עם המשנה למנכ"ל באמת הם פנו אלינו בבקשה שמבחני התמיכה יהיו ישירות ליחידות ולא לקופות חולים. זה משהו שאנחנו בודקים כרגע במשרד, אני לא בטוחה שיש לנו מנגנון שיכול לעשות מבחני תמיכה לתקצוב יחידות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בונים.
הדר ירדני
הנושא הוא בבדיקה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
עזבו, יש הרבה דברים, בלי לפגוע בקופות חלילה, אני יודעת שיש נציגים, אני עוד לא יודעת לזהות אותם סביב השולחן אז אני יכולה לדבר חופשי, אבל יש הרבה דברים שכשאנחנו מעבירים לקופות אנחנו מפספסים בגדול. כל הסיפור של קיצורי תורים בכלל, אגב, לא רק בסיפור של התפתחות הילד, במקום לשלם למי שאמור לקצר את התור אנחנו משלמים לקופות החולים שמחליטות מה נכון להם, איך, כמה, למה ואיפה, לעשות את הדבר הזה. אולי הגיע הזמן שהמדינה, אם היא רואה שאנחנו מקרטעים, תקשיבו, את הדיונים האלה לא אני הבאתי לוועדה, הם לא התחילו כשאני באתי, הם התחילו הרבה לפניי ואני מתפללת שהם לא ימשיכו אחריי כי לא יהיה צריך, אבל בקצב הזה של איך שאנחנו מתקדמים כאן, סביר להניח שגם מי שיישב פה בפעם הבאה ימשיך את הדיונים האלה. אז בואו ניקח אחריות, בואו ניקח את המושכות לידיים, נייצר מנגנונים שמסוגלים לתת את הכסף ישירות למי שצריך לתת את השירות. אז אני מבינה שהיום אין מנגנון, בואו נחשוב איך מייצרים כזה דבר.
שיר גור
אני רוצה רק להגיד עוד נתון אחד לגבי משך ההמתנה. כרגע, ביחידות, מבדיקה אחרונה שעשינו 50% מהילדים יחכו לטיפול 5 חודשים ויותר.
נילי אייל
גברתי, מונח בפנייך, דרך אגב, ובפני חברת הכנסת אלהרר וחברי הכנסת האחרים הדוח של המרכז הקליני מהמכללה למינהל ושל אלו"ט, הנתונים שלנו תואמים לחלוטין לנתונים שמוצגים כאן, 50% מהילדים יחכו לפחות 5 חודשים ומעלה ואותם ילדים נפלטים לשוק הפרטי, כשאלינו מגיעות פניות רבות של הורים שלא מסוגלים לשלם את הפער בין תעריף משרד הבריאות לבין המחיר בשוק הפרטי והם פשוט פונים ואומרים לנו שהילד לא מקבל טיפול. זאת המשמעות. משכי הזמן נכונים גם לגבי האבחון וגם לגבי הטיפול.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אגב, מה שיכול ליצור מצג שווא שכאילו הכסף לא מנוצל בגלל שאין מי שינצל אותו אם לא מסוגלים לתת את ה - - -
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
כן, רק תסבירי אם זה 5 חודשים כדי להגיע - - -
נילי אייל
גברתי, לאבחון 43% מהמשתתפים בסקר דיווחו שהם נאלצו להמתין משך זמן של 10 עד 12 חודשים. לאבחון. העלות של אבחון היא 3,000 שקל.
שיר גור
אנחנו לא מדברים על טיפול, על שלב ההתחלה, על האבחון.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
עוד לפני שהם מגיעים לטיפול.
שיר גור
10 עד 12 חודשים.
נילי אייל
לאבחון, כשללא אבחון ילד אינו זכאי להיות מוגדר כמי שנמצא על הספקטרום ועל כן ממילא הוא לא זכאי גם לטיפולים עצמם. אני חייבת לומר שאני שומעת בסבלנות רבה את דבריהם של משרד הבריאות וגברתי אמרה שמדובר כאן בעניין של שנים. אני ישבתי כאן בשנת 2011, בפגישה של הוועדה לזכויות הילד, שבה נדונה השאלה האם יש להטיל על קופות החולים את החובה לספק את הטיפולים לילדים אוטיסטיים. פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות דאז, הבהיר לקופות החולים שעליהם לתת את הטיפול בצורה ישירה. משרד הבריאות התחייב, ויש החלטה של פרופ' גמזו מ-2011, הוחלט כי משרד הבריאות יערוך הכשרה וכן הלאה וכן תקציבים נוספים. החוזרים שעליהם אתם מדברים, שהם חוזרים, לדעתי, כבר רביעי וחמישי - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ושהם רק פלסטר, הם אומרים לנו בעצמם.
נילי אייל
קובעים כבר חלק מהדברים שנאמרו ממילא, משכי המתנה של 3 חודשים. מרכזים שאמורים לרכז את כל הטיפולים בילדים, החוזרים האלה קיימים, אבל הם לא מפוקחים. מה שאני רוצה לדעת, הרי משרד הבריאות, שהוא רגולטור, יש לכם את אגף ביקורת ואיכות, אתם יכולים להגיע לקופות החולים, הכסף לא צבוע, אבל תשאלו אותם מה הם עשו עם התקציבים האלה, האם הם אכן משתמשים בהם, שאלה אחת. מדוע לקופות החולים יש אינטרס לא לספק את הטיפולים לילדים, לגרום להם לצאת לשוק הפרטי, לשלם להם החזר ולגרום להם לשלם את ההפרש. אז השילוב הזה, זה כמו שאמרה גברתי, בקצב הזה אני אגיע בעוד חמש שנים לישיבה. עברו שש שנים שבהם אנחנו שומעים את אותם דברים. שום מינהל תקין לא היה מביא למצב שאחרי שש שנים אנחנו באותו מצב. הצעד הבא, ואולי זה חלק ממה שאולי יעודד אתכם לקבוע - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, את לא תתפרצי כדי לדבר. לא את, אני תוך כדי פשוט גורמת לכל מיני רעיונות להתפוגג.
נילי אייל
אוקיי. למשל אחד הרעיונות שעלו בעבר זה הרעיון שקופות החולים לא יוכלו עוד לומר להורה, 'אם אני לא יכול לספק לך את הטיפול אז תפנה באופן פרטי', כי זאת שיטה נהדרת לקופות החולים, שדרך אגב הם ניסו לשמר אותה ב-2011. ההורה פונה באופן פרטי, הם משלמים לו את התעריף של 120 שקל - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא לדבר על מה שזה מזמין, אבל אנחנו לא נכניס את זה כאן לשולחן.
נילי אייל
כן, שזה עניין אחר. אז גם זה נותר. אני רוצה, למשל, שקופות החולים, בואו, תתחילו להחזיר לי את המחיר המלא שאני משלמת לקלינאי התקשורת, שאני משלמת לריפוי בעיסוק. אל תחזירו לי 120, תחזירו לי 300. זה מביא אותי לשלב הבא, אולי השלב הבא צריך להיות, בהתחשב בהתנהלות של משרד הבריאות ושל קופות החולים, שההורים יגישו תובנה ייצוגית והנה יופי של תביעה של כסף.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
אם אפשר, גברתי יושבת הראש, אמרת משהו שנשמע לי כל כך חמור, אני רוצה להיות בטוח שהבנתי נכון, את מדברת על 43% מהילדים שממתינים לתור יותר מ-10 חודשים?
נילי אייל
לתור לאבחון.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
עכשיו מה זה אומר תור לאבחון? שיש רופא שהמליץ שהם צריכים לעבור אבחון או ש - - -
נילי אייל
זה אומר, משמעות הדבר היא שמדיווחים מקדימים של ההורים, איזה שהוא איסוף ראשוני, עלו חשדות, הילד קיבל הפניה רפואית, זה לא על דעתם של ההורים. אתה לא יכול להגיע לאבחון - - -
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
מי מפנה?
נילי אייל
מי שמפנה הוא רופא משפחה, נוירולוג בשלבים מוקדמים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא משנה, זו החלטה מקצועית.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
לא, הכוונה שלי שזה לא ההורים החליטו, לילד יש הכוונה מקצועית. לא, אני רוצה להדגיש את זה.
נילי אייל
כן, למשל מוסד חינוכי.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
ומה שצריך רק להוסיף לנתון הזה, ש-10 חודשים בשלב הזה של התפתחות הילד זה תקופה קריטית, זה יכול - - -
שיר גור
10 חודשים ואחר כך עוד 5 חודשים עד לטיפול.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הם גם מקבלים גם עד גיל שש, נכון?
נילי אייל
שוב, לגבי ילדים שהם סומטיים, זה שונה, לגבי ילדים אוטיסטיים, אם הם בגן שמקבל סל בריאות מקדם, אז זה מגיל שבע, אבל אין ספק שהדברים שנאמרו הם נכונים. ככל שמדובר בילדים אוטיסטיים, והיום יש הרבה מחקרים שמוכיחים את זה, ככל שהטיפול מתחיל בשלב מוקדם יותר, וזה חלק ניכר מהמאמצים היום, הפוטנציאל - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, זה ברור.
נילי אייל
ולמשל אני באמת רוצה לדעת האם ילדים אוטיסטים יוגדרו בחוזר כמקרים מורכבים שלגביהם זמני ההמתנה הם שונים. מה מוגדר כמקרה מורכב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי. תודה רבה. שיר, את רוצה לסיים את הדברים במשפט? כי כל פעם אנחנו קוטעים אותך.
שיר גור
אני באמת קוראת למשרד הבריאות לבדוק את העניין של התמיכה הישירה. אני רק אסביר, אנחנו חוששים ממצב שבו תמיכה לקופת החולים תוביל למצב שבו הקופות יעדיפו לתת טיפול פרטי. עכשיו, אנחנו מדברים רק על משך התור ועל ההחזרים ועל האם יכולים לשלם או לא. אני רוצה להגיד, מבחינת ילדים מורכבים, זאת אומרת ילדים שצריכים יותר מטיפול אחד, זה ברור שהמקום, וכולם יסכימו איתי, גם הקופות מהנהנות, המקום הטוב ביותר בשבילם לקבל טיפול הוא ביחידה. היחידה, לעומת המטפל הפרטי, היא גוף מפוקח על ידי משרד הבריאות, גוף מבוקר, יש אצלנו ישיבות צוות, יש תיאום בין מטפלים, זה המקום הטוב ביותר לילדים לקבל שירות ולא כדאי לשכוח את זה כשאנחנו מדברים רק על פתרונות כספיים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, תודה רבה, שיר.
ענת בר
אפשר שנייה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע, אנחנו נשמע את אחת האימהות, את הקופות ואחר כך נגיע לכבודה, מי את?
ענת בר
ענת בר, אני גם יושבת ראש הפורום וגם מנהלת את מרכז - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז אנחנו נחזור בסדר הזה שהצגנו. רק אני אומרת לאימהות, בלי שמות, קחו בחשבון שלמרות מה שהקראתי לפרוטוקול ולמרות שלא מציינים שמות אנחנו בשידור, וגם אם הייתי מנתקת את השידור, קחו בחשבון שיש פה אנשים בחדר שאין לנו שליטה עליהם, הם יכולים להקליט. זאת אומרת, אתן לגמרי חשופות, חשוב לי שתדענה זאת, בסדר?
א.ש.
שמות של הילדים, כן?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, בלי שמות של הילדים. גם לא שלכם, כי אם את תגידי מה השם שלך ושם המשפחה.
א.ש.
אני אתחיל בזה שממש עצוב לי להיות פה, כי לא האמנתי שאני אגיע למצב של חוסר אונים עם הבן שלי, שאני לא אדע איך לעזור לו. אני מורה במקצועי, עזבתי את העבודה, יש לי חמישה ילדים, שלושה מהם טופלו ביחידות המרכז לגיל הרך בראש העין, שמבחינתי המקום הזה הציל לי את אחד הילדים, הוא מצא לו מקום בשנה שעברה. המצוקה שלי התחילה עם הבן הקטן שלי, ראיתי מגיל ממש צעיר, הוא היום בן שלוש וחצי, ראיתי ממש מגיל צעיר שהוא צריך טיפול וישר הרצתי את הכול, ידעתי שזה לוקח זמן, לקחתי אותו לאבחון, פניתי לרופא, אמרתי לו 'גם הבן השני עם אותם תסמינים, בוא תעזור לי', באמת הוא ישר הוציא לי הפניה, הלכתי לאבחון, סיימתי את כל האבחונים, זה היה בינואר שנה שעברה. חיכיתי 8 חודשים. 8 חודשים שאני מתקשרת כל הזמן למרכז, להציק להם, 'נו, מה קורה עם הבן שלי? נו, תקדמו לי את התור, תעזרו לי', אני גמישה מבחינת כל השעות, אין שום בעיה, אחרי 8 חודשים התחלנו את הטיפול בספטמבר ואחרי חודשיים הטיפול נפסק. ילד שהתקדם - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
למה?
א.ש.
כי המטפלות התפטרו. על חשבון הגב של הבן שלי. ולא רק של הבן שלי, של עוד ילדים. מה אני אמורה לעשות? אני לא אלך לפרטי. כמו שאמרה שיר, המרכז לגיל הרך בראש העין הוא מקום מפוקח, מאוד מקצועי, עם נשות מקצוע מהשורה הראשונה, שנותנות את הנשמה, ושוב, היו לי עוד שני ילדים וטופלו שם והם התקדמו ממש יפה. אז אני לא אלך לפרטי. מצד שני, מה שהקופה מציעה, קופת חולים כללית, שאני וחמשת ילדיי מבוטחים בה, וגם בעלי, היא מציעה שאני אלך לקלינאית, שאני אצטרך לשלם לה מראש ואחרי זה לקבל החזר. קודם כל אין לי את הכסף לזה, זה דבר ראשון, דבר שני, זו שיטה שמתישה אותי כי גם ככה אני כל היום בסבב ובריצות עם הילדים. אז למה לא עוזרים לי? למה הבן שלי צריך להיות בחוסר אונים כזה? ואני מסתכלת על כל יום שעובר מהצד ולא יכולה לעזור לו. אני לא מבינה את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
למעשה הילד לא נמצא בטיפול כבר מנובמבר, אם אני מחשבת נכון?
סיגל שלהב
מה-1 בדצמבר.
קריאה
כן. סיגל היא מנהלת את היחידה בראש העין.
א.ש.
הוא התקדם מאוד במרכז, ממש, ואני כל הזמן, אני פשוט אוהבת את המקום הזה, זה נכס לראש העין, זה מקום יחיד לחברי קופת חולים כללית. אין עוד מקום כזה, העיר מתאכלסת ברמה מטורפת, מה יעשו שאר הילדים? אני לא יודעת. כרגע אני במצוקה כי אין לי איך לעזור לו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
סיגל, מדברים פה על מטפלות שהתפטרו. התפטרו כי? מה ניסיתם כדי לגייס כוח אדם חדש? ספרי לי על המורכבות כדי שנבין - - -
סיגל שלהב
קודם כל אני בתפקיד רק חצי שנה, אבל המאבק הוא מאבק ארוך שנים, הוא בעצם נוהל מול העירייה כי העירייה היא זאת שמחזיקה את המרכז. תנאי ההעסקה שלהם, גם השכר, גם כל מיני דברים כמו כשיש ביטולים של תורים אז לא מתקבל כסף מקופת חולים והן לא מקבלות כסף.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הן עובדות בעצם פר שעה, פר טיפול?
סיגל שלהב
כן, הן עובדות בצורת העסקה כזאת, ככה זה, לדעתי, גם ברוב היחידות ההתפתחותיות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז איזה ביטחון תעסוקתי יש להן?
סיגל שלהב
אז זו הבעיה, שיש חודשים מסוימים, כמו דצמבר, שכל הילדים חולים, ואוגוסט, כשהם יוצאים לחופש, שהן מרוויחות חצי מהשכר. אז בעצם היה מאבק ארוך שנים, הגיע לאיזה שהוא שיא מול העירייה והן התפטרו ועכשיו ייאמר לזכות העירייה שכן התגייסה כדי לראות איך מחזיקים את המקום הזה. זאת עירייה במצב כלכלי לא פשוט, בגלל ההתאכלסות המאוד מהירה ומאוד מסיבית ואנחנו היום באיזה שהוא משא ומתן עם קופת חולים, שהם צריכים להעלות את התעריף, ופשוט מנכ"ל העירייה אמר להם 'זה לא הגיוני שאת הגירעון שלכם אנחנו נצטרך לכסות מהגירעון שלנו'.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני מכירה את זה.
סיגל שלהב
כן. השירות בעצם אמור להיות שירות של קופת חולים, זאת אומרת העירייה לא אמורה לתת אותו והשירות שניתן אצלנו, באמת, הוא שירות ברמה הכי גבוהה שיש, הקשר עם הקהילה, עם הגנים. אני לא אגיד את שמה, היא לא סיפרה על הילד הגדול, שבזכות שיתוף פעולה של שתי מטפלות משני תחומים שונים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
היא אמרה שנמצאה לו מסגרת.
סיגל שלהב
כן, אלה דברים שאנחנו עושים אותם על בסיס יומיומי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל עדיין, גם אם הייתם במצב כביכול תפעולי תקין ולא היו מתפטרים, עדיין אתם נותנים מענה לקבוצה מאוד מאוד קטנה של ילדים. זאת אומרת איך שאנחנו לא נהפוך אנחנו נראה שיש ילדים שנמצאים מחוץ למעגל הזה וצריכים לקבל את הטיפול, עוד לפני המשבר.
סיגל שלהב
כן, גם כשעבדנו לפני המשבר, בשיא, כשטיפלנו ב-100 ילדים, היו לנו 100 ילדים ברשימת המתנה ואלה נתונים שרק יילכו ויחמירו כי העיר מתאכלסת במשפחות עם ילדים מאוד צעירים וככה גם הרבה משברים סביב הגירה וסביב מעבר בתים, כן, אנחנו - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני חייבת להגיד שככל שאני הופכת בזה, קשה לי לקבל את הסיפור שהרשות המקומית צריכה לקחת אחריות על הסיפור הזה.
קארין אלהרר (יש עתיד)
למה היא צריכה לשלם את זה? באמת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כאילו אנחנו מצפים מרשות מקומית, שבקושי מסוגלת להתמודד עם הדברים הבסיסיים שלה, בקיום היומיומי של התושבים שם, אז היא גם צריכה לקחת על עצמה את הטיפולים הפרא רפואיים של הילדים, כשאנחנו משלמים ביטוח בריאות ואנחנו משלמים קופת חולים ואנחנו משלמים כל מה שמבקשים, וואלה, מגיעים למקום שבו אנחנו צריכים את הקופות, אנחנו צריכים את משרד הבריאות, והנה אנחנו נתונים לחסדיהם של כל כך הרבה אנשים אחרים. באמת, אני אומרת, קשה לי להבין את זה אפילו. אני מנסה למצוא איזה שהוא היגיון בסיפור הזה, אני לא מצליחה. איך פותרים את הפלונטר הזה? ד"ר ירדני ואיתי, איך פותרים את הפלונטר הזה? איך אנחנו מפסיקים את התלות בהם?

אתם גם חסרי אונים בסיפור, נכון? תגידו מה צריך לעשות כדי שאנחנו נקדם פעם אחת את הפתרון.
איתי קלטניק
תראו, הנושא הוא בהחלט לא פשוט וחלק מהצעדים, מה שדיברנו, על המיפוי של ה-GIS, אנחנו נראה איזה יחידות בעצם, או שלא יכולות להתקיים, או אזורים שחסרים. המהלכים שאנחנו יכולים לעשות, זה באמת לפתח את השירותים האלה בקהילה. לתת לקופות איזה שהוא תמריץ, איזה שהוא - - - קודם כל הן צריכות לעמוד בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, לזמן סביר, מרחק סביר. כאשר נמפה ונגלה שלקופות אין שירות באותו מקום, כלומר אם בראש העין נסגר שירות ולקופה מסוימת אין מענה, היא חייבת לתת מענה לאותם - - -
קריאה
אני מציעה שתעזבו את הקופות - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
יש לי תחושה שהקופות לא ממש סופרות אותנו. מי נציגי הקופות?
קריאה
הקופות לא ישרתו אותנו במקרה הזה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הקופות לא ממש סופרות אותנו.
יוסף מאירוביץ
הנה נציגי הקופות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז קדימה, מי אדוני?
יוסף מאירוביץ
אני פרופ' יוסי מאירוביץ, אני רכז רפואת ילדים בכללית. קודם כל הדיון הזה הוא בהחלט דיון מאוד רגשי, מאוד נוגע ללב, אני במקצועי רופא ילדים, אז אפשר להבין שגם נוגע ללבי. כשמדברים על המצב הכללי אז אני אתן אולי הקדמה קצרה. דרך אחת, זה מה שנאמר פה, להוסיף עוד מתקנים, עוד כספים, עוד דברים, שזה נשמע סוג של פתרון. הדרך הנוספת, אנחנו עוסקים ברפואה פה וברפואה דבר אחד בטוח, שיש לנו מצב שיש הגברה מאוד של המודעות, כתוצאה מזה יש הגברה מאוד גדולה של הביקושים ובחלקם הגדול הם בהחלט מוצדקים.

לימיני יושב יושב ראש חיל"ה, שהם ישבו ובחנו, כי כמו בכל מצב, גם בנושא כאבי גב, גם בנושא סרטן הערמונית, כל דבר, צריכים להסתכל איך אנחנו מתמקדים בדברים שמצד אחד הטיפול שלנו מועיל, ושתיים, לא נגיע למצב שבו עודף הביקושים הלא מוצדקים יציף את המערכת
קריאה
מה לא מוצדק פה?
יוסף מאירוביץ
למשל, אני אתן בעניין הזה ליושב ראש חיל"ה לדבר, אבל אני אתן דוגמה, שאני כרופא ילדים, כשאני שואל, אנמנזה, כל אחד שבא אליי, אני אנדוקרינולוג, בגלל בעיות גדילה אליי מגיעים מן הסתם אנשים שהם מהמרכז, אנשים מבוססים. כשאני שואל אותם 'היו בעיות התפתחות?', אני שואל כל אחד את זה, ואז האמא אומרת 'כן, היה לו בהחלט טונוס מופחת, הוא היה בהתפתחות הילד', איפה הוא גר? הוא גר באחת השכונות המאוד מבוססות, ומה הוא עושה היום? הוא שחקן כדורסל, הוא בא אליי בגלל זה והם באו כדי שהוא יהיה באן בי איי ולא רק במכבי. מה אני רוצה להגיד בזה? בצורה הזאת שאנחנו קובעים רק אורכי תור, בלי להסתכל על הקריטריונים הרפואיים אנחנו נעשה דבר פשוט מאוד, אלה שיש להם כסף ואלה שיודעים לצעוק ואלה שהם מהמרכז, יגיעו ויקבלו את השירותים ולעומת זאת דווקא בפריפריה, דווקא שם, אם לא יתבצעו ה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זה משהו שנגעתי בו בדברים קודם, ששאלתי את משרד הבריאות אם יש הגדרה של אבחונים שונים עם זמני המתנה שונים. דיברנו על זה גם בדיון הקודם - - -
קריאה
תמיד יש שיקול דעת רפואי, הוא בתור רופא יכול להקדים את ה - - -
יוסף מאירוביץ
זה לא נכון כי לפי ההגדרות היום צריכים מישהו שמגיע עם הפניה להתפתחות הילד, תוך 3 חודשים לקבל תור. עכשיו אני אגיד כמה - - -
נילי אייל
אבל התור בתוך התור הוא שלך. תגדיר אתה מי דחוף יותר, מי דחוף פחות.
יוסף מאירוביץ
אני אציג פה לפחות מה אנחנו עושים כקופות ואני חושב שכדאי לתת את הקרדיט לקופות כי בסופו של דבר, למרות שאנחנו זוכים להשמצות כל הזמן, אנחנו מנסים בעזרת מה שיש לתת את המיטב. מה אנחנו עושים? קודם כל אנחנו מתמקדים בניתוב. הניתוב זה, כמו שהסברתי קודם, זה לקחת את הילד שהפנתה הגננת מהגן ואמרה שהוא לא מחזיק טוב את העיפרון, ולעומת זאת הילד שהוזכר פה בצורה כל כך מרגשת ונכונה, שיש לו בעיה מורכבת, שהוא צריך באמת לקבל טיפול הכי מוקדם שיש, לקבל טיפול מורכב, עם כל הדברים, ולתת לו קדימות מיידית ולתת לו את הטיפול הנדרש, ולילד שמחזיק לא טוב את העיפרון, לתת לו קדימות פחותה מזה. לכן יש לנו מערכות, לנו, אני בטוח שגם לקופות האחרות, שקודם כל בוחנות את ההפניות, בוחנות אותן ונותנות את הקדימות הנכונה.
נילי אייל
אבל איך אתה יכול להגיד את זה כשילדים אוטיסטים - - -
יוסף מאירוביץ
אל תצעקי, כי אמרת דברים שהם לפי דעתי לא מבוססים.
נילי אייל
שהם לא מבוססים?
יוסף מאירוביץ
אני לא חושב שמי שצועק יותר הוא נכון יותר, אנא, תני לי לסיים.
נילי אייל
אני גם לא חושבת שמי שמדבר בשקט ואומר דברים לא מדויקים הוא גם צודק.
יוסף מאירוביץ
לא, אני לא מוכן לשיטה הזאת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
יש לכם באמת פילוח של - - -
יוסף מאירוביץ
אבל תני לי רק לסיים, כי זה שהיא צעקה זה יפה מאוד, אבל זה לא כנסת פה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
גם בכנסת לא אמורים לצעוק.
יוסף מאירוביץ
הנקודה השנייה שאנחנו מנסים לעשות זה לגייס כוח אדם. יש מחסור למשל ברופאי התפתחות הילד, אני חושב שאם היה ניתן תעדוף באמצעות, כמו שמשרד הבריאות עשה בדברים אחרים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
משרד החינוך הגיש לנו בתשובה שהיו שלושה מחזורים ועכשיו - - -
יוסף מאירוביץ
אני מדבר על רופא. רופא התפתחותי. יש מחסור בזה, אנחנו חושבים שיש מקום, אנחנו ביצענו גם בדרום, גם בצפון, פעילויות לממן רופאים במקצועות האלה, לגייס אותם. אני בטוח שגם קופות אחרות עושות. יש עוד דרך שאנחנו משתמשים בה ואני מקווה שהיא תוכח כיעילה, זה און ליין. יש לנו מערכות שאנחנו ישבנו על זה הרבה מאוד כי לא מעט הורים מוכנים, באמצעות הדרכה און ליין, שזה גם מתאים לסגנון החיים היומי, לתת להם הדרכה שהיא מותנית בזה שהילד מתאים לסוג הזה של ההדרכה ואנחנו מפתחים את הנושא הזה. יש לנו גם קבוצות של העצמת הורים, שאנחנו עושים, שבחלק מהמקרים, הקלים, לא הקשים, שניתן על ידי הדרכת הורים לתת להם אפשרות לעשות טיפולים בבית.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, כל זה נחמד, אבל הטיפולים לילדים - - -
קריאה
בטיפולים לא קורה שום דבר, זה תיאוריות.
קארין אלהרר (יש עתיד)
אני רוצה רגע לשאול שאלה. פרופ' מאירוביץ, אני מבינה את מה שאתה אומר, אני חייבת להודות שבסוף כל ילד להורה הוא הדבר החשוב ביותר ולא אמור לעניין אותם תורים של אחרים, אבל אני מסכימה שבשיקול המערכתי צריך לתעדף. יחד עם זאת אני רוצה לשאול אותך, אתה רופא, אתה אמון על הבריאות של הילדים הללו, האם דעתך נוחה מזה שקופת החולים שאתה עובד בה נותנת מימונים לטופסי 17 בתעריפים שונים ומגוונים ובעצם פועל יוצא הוא שילדים מקבלים שירות פחות טוב באזורים מסוימים בארץ.
יוסף מאירוביץ
אנחנו בהחלט לא מרוצים מזה שבפריפריה השירות הוא פחות טוב.
קארין אלהרר (יש עתיד)
זה תלוי בכם.
יוסף מאירוביץ
זה לא תלוי רק בנו, זה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז במי זה תלוי?
קארין אלהרר (יש עתיד)
למה לא?
יוסף מאירוביץ
אני אגיד לך למה לא. כי אם ניקח לדוגמה את הדרום, בדרום קיים מחסור בכוח אדם, חלק גדול מהעובדים שם עוזבים אחרי זמן לא ארוך - - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
במרכז לא חסר כוח אדם?
קריאה
חסר, חסר, חסר הרבה מאוד.
יוסף מאירוביץ
הרבה פחות.
יצחק לוין
חסר הרבה מאוד. ולא פחות, אלא נהיה יותר חמור.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
חברים, בואו.
יצחק לוין
אבל אל תגיד דברים לא נכונים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, בוא תנהל את הישיבה גם, בסדר?
יוסף מאירוביץ
אני יכול להגיד שבדרום בוצעו מאמצים, יצרו הסכמים עם מי שקיים שם, נתנו באמצעות הסכמים מועדפים לעובדים תמרוץ לעבוד יותר, כי זה בסופו של דבר - - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
אדרבא ואדרבא, רק שהנתונים מלמדים שדווקא בדרום המימון של טופס ה-17 הוא בעלות נמוכה יותר. רק עובדה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ואני רק אוסיף ואומר, במיוחד בכל מה שקשור בכללית, אגב, שדווקא בפריפריות אחוז המבוטחים בכללית פי כמה גבוה מכל הקופות האחרות והם נפגעים שם בפריפריה, כי התחושה היא שאיפשהו ככה מוותרים עליהם, או כבר אומרים 'גם ככה הם רגילים לקבל פחות, אז לא נורא, אז גם כאן אנחנו נוותר'. זה אני אומרת לך בתחושה אישית של מי שמגיעה משם ומכירה את הנתונים, לא רק בהיבט הזה. אני חושבת שקופת חולים כללית צריכה לעשות באמת חישוב מסלול מחדש ולראות איך מתחילים לעשות השוואה. אני כבר לא אומרת לכם שתעשו העדפה מתקנת.
יוסף מאירוביץ
עושים העדפה מתקנת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל אנחנו לא מרגישים. אני אומרת לך. זה לא משמועות, אני חיה שם, לא מרגישים.
מיכאל דוידוביץ
ברשותך, מכבי גם רוצים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, אני מיד אתן לך, אני רק רוצה לא לפתח עכשיו שיח, רק לדעת, יש לכם בתוך ה-50% של ממתינים פילוח לגבי מורכבויות?
שיר גור
לא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז שווה לראות - - -
שיר גור
חשוב לי רק להגיד על הביקושים הלא מוצדקים, כל ילד שמחכה בתור - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, הוא לא אמר לא מוצדקים, הוא דיבר על דחוף ו - - -
שיר גור
לא, הוא אמר ביקושים לא מוצדקים.
יוסף מאירוביץ
לא אמרתי, לא השתמשתי במושג הזה, ממש לא. אמרתי תעדוף.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, אמרתי, אני לא מפתחת שיח.
שיר גור
לא משנה, אני רק אגיד שכל מי שמחכה בתור הוא ילד שעבר אבחון וקיבל טופס 17 מהקופה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אין פה שאלה והוא צריך וכולם צריכים לקבל את הטיפול, אבל בואו, אתם רוצים להיות מקצועיים ורציניים? אז בואו נהיה עד הסוף. הרי ברור לנו שבכל דבר יש את העניין של הדחיפות ושל החירום אל מול הדברים שאם נטפל בהם בעוד שבועיים, חודש, חודשיים, זה לא יהיה דרמה. אבל אחרים, אם לא נטפל בהם בעוד שבוע, זה כן תהיה דרמה.
שיר גור
אנחנו בהחלט מפעילים שיקול דעת ביחידות, מקבלים ילדים שאנחנו רואים שזה יותר דחוף - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל בפילוחים של ה-50% את לא יודעת?
שיר גור
בפילוחים של הממתינים, אני לא יכולה לפלח 20,000 ילדים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז שווה לראות כדי שאנחנו - - -
קריאה
מה זה דחוף ומה זה לא דחוף?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נתנו דוגמה ובואו ניתן לרופא, אולי הוא גם יתייחס. פרופ' יוסף מאירוביץ נתן דוגמה של החזקה של העיפרון אל מול משהו הרבה הרבה יותר מורכב, מה לעשות שבשיקול המקצועי, שלו, לא שלי, אני לא רופאה, צריך לתעדף את הסיפור המורכב. בבקשה, מכבי.
מיכאל דוידוביץ
שלום רב. ד"ר מיקי דוידוביץ, אני בשני כובעים, אני גם אחראי על תחום התפתחות הילד במכבי, כנוירולוג ילדים, זה המקצוע שלי, וגם יושב ראש החברה להתפתחות הילד בהסתדרות הרפואית. התבקשתי גם על ידי פרופ' אידלמן להגיע, אז אמרתי לו שאני כבר מגיע מטעם מכבי.

הבעיה היא ברורה לגמרי ויש באמת הרגשה של דה ז'ה וו שבאים עוד פעם ועוד פעם והדברים לא משתנים, אבל - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אנחנו יכולים לעשות את אותו פרוטוקול של פעם קודמת.
מיכאל דוידוביץ
לא, לפחות לי יש כמה בשורות. אל"ף, אנחנו כן העלינו, ובצורה גורפת, לכל הארץ את התשלום. זאת אומרת אני, כאחראי על התחום הזה, פניתי להנהלה שלנו והם הסכימו בצורה גורפת, אין שוני בין צפון, דרום ומרכז, כולם לדעתי מקבלים את השכר כרגע, התגמול המשמעותי ביותר. עדיין אי אפשר להילחם ברפואה הפרטית כאשר הטעות הזאת, ואנחנו לא רוצים אותה, של ההחזרים לטיפולים הפרטיים נמשכים. אני בשיניים, כאיש מקצוע, מנסה לעצור את העזיבה של האנשים שעובדים איתי 10 ו-20 שנה, באותה יחידה שאני עובד, אני רואה את הילדים שאתם מדברים עליהם, אני אומר 'למה אתם עוזבים?' הם אומרים לי 'ככה, כי יש פרטי היום'. הפרטי הזה, בגלל שיש את ההחזרים, צריך לעשות מהלך - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הוא גם מקבל שם יותר בלי שהוא יבקש יותר.
מיכאל דוידוביץ
בוודאי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הוא רק יוצא החוצה הוא קיבל יותר, הוא עוד לא יצר תעריף.
מיכאל דוידוביץ
אבל לא לדבר על הניסיון ועל הישיבות שאנחנו משקיעים בצוות כדי שיגדל ויתפתח, והפרטי, בצורת ההחזרים של היום, היא פשוט הורסת את התחום שלנו, הרס אמיתי, כי העובדות של מקצועות הבריאות, וגם הרופאים, אומרים, אין תחום ברפואה שיש דבר כזה, אם אתה מחכה 3 חודשים תקבל פרטי. אם אני מחכה לניתוח קטרקט אני אקבל פרטי כשאין - - - לא, אומרים לי 'תחכה לניתוח שלך', פה יוצא ואוצ'ר. ברגע שיוצא ואוצ'ר העובדים עוזבים החוצה ואומרים - - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
התורים היו בלתי נסבלים וזה הפתרון ש - - -
מיכאל דוידוביץ
אבל אולי צריך - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל הוואוצ'ר יוצא על מחיר שהוא יותר גבוה ממה שיש בקופה.
מיכאל דוידוביץ
רק שנייה, רק שנייה. זה לא עובד ככה. צריך לעשות, אפשר לעשות איזה שהם תשלומים אחרים אם אתה לא עומד בזמני המתנה. ברגע שפתחת את השוק הפרטי יצרת בעיה שאי אפשר לסתום את זה. אני אומר לכם, כמי שכל הזמן עובד עם הצוות.

עוד דבר אחד, הקדימות. כהר"י קבענו, לא יכול להיות שמשרד הבריאות נותן לנו רגולציה של 3 חודשים, בלי לתת לי, שעברתי כל כך הרבה שנים של פרקטיס כדי להגיד 'זה ילד דחוף', לא הכללית, זה באופן כללי, 'זה דחוף, זה לא דחוף'. זאת אומרת, כמו שבכל דבר אחר, אני אומר 'הילד עם חום, צריך דיקור או לא צריך', זה התפקיד שלי. ברגע שעל אחיזת עיפרון זה בדיוק דחוף כמו ילד עם אוטיזם, האמא שיש לה את הילד עם אחיזת העיפרון אומרת 'אבל מגיע לי גם תוך איקס זמן' והיא צודקת. ולכן צריך לתת כן איזה שהוא כבוד גם למקצוע פה ולהגיד תנו אפשרות לאיזה שהוא מרווח לפי - - - אתם לא מקשיבים, משרד הבריאות, אבל זה מה שפניתי אליכם, כמה וכמה פעמים, כדי שיהיה לנו איזה שהוא כוח. בשביל מה למדנו 20 שנה?
קארין אלהרר (יש עתיד)
רגע, היום לא נותנים לכם לעשות תעדוף?
מיכאל דוידוביץ
לא.
קריאה
אין שום בעיה של תעדוף בתוך ה-3 חודשים, זה לפי שיקול דעת רפואי.
קארין אלהרר (יש עתיד)
אז מה הבעיה?
מיכאל דוידוביץ
אני רוצה להסביר לכם - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע, סליחה, ד"ר דוידוביץ. אנחנו דיברנו על זה בדיון קודם, על כך שאוטומטית אחרי 3 חודשים הם זכאים לצאת החוצה. ודיברנו על זה בדיון שיש ילדים שגם אם הם יחכו עוד חודש זה לא דרמה ואז אנחנו אולי נצמצם את כל הסיפור הזה של הפרטי ונתחיל להחזיר חזרה את האנשים לקופות.
מיכאל דוידוביץ
בדיוק הנקודה הזאת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז מה? אז גם הפלסטר שאנחנו עושים עכשיו בחוזר, באמת אני אומרת לכם, וחלילה לא מתוך מקום של - - -
יוסף מאירוביץ
גם לצנתור אין דבר כזה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל רק ממה ששמעתי פה, תוותרו, תוותרו עליו, חבל על האנרגיות ש - - -
הדר ירדני
היה דיון גדול מאוד במשרד הבריאות - - -
יוסף מאירוביץ
אני אומר, גם לצנתור לב, שזה לא נושא שאני עוסק בו, אני לא מכיר שאם התור הוא יותר מחודש, ושם מדובר על זמנים הרבה יותר דחופים, אין דבר כזה.
מיכאל דוידוביץ
עוד נקודה אחת. אין פה נציג של משרד החינוך, אני רוצה להגיד לכם שהחודש האחרון אספתי כמה בקשות, יש אליי, כאחראי, לטיפולים של קלינאות תקשורת וריפוי בעיסוק, לגנים שהמדינה פתחה ואין בהם מטפלים. יושבת הראש אמרה 'אני משלמת ביטוח בריאות, אז מגיע לי', אבל את גם משלמת כדי שיהיה בגן של החינוך המיוחד קלינאי תקשורת, ואז הם באים לקופה ואומרים 'אנחנו מיד תוך ה-3 חודשים האלה רוצים טיפול ומיידי' ואנחנו נותנים את זה, אבל זה נוגס בילדים האחרים. אין אינסוף תקציב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, זה חלק מה - - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
אם היו מיישמים את דוח מבקר המדינה הדברים היו נראים אחרת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זה חלק מחוליים של הרבה מאוד שנים ואמרתי את זה גם בתחילת הדברים, עושים את זה גם בהתפתחות הילד, שאנחנו הכול בכאן ועכשיו, אין שום תכנית לטווח ארוך, אין שום אופק, אין שום הסתכלות על הצרכים העתידיים וזו הסיבה שאנחנו לא מצליחים להדביק את הפער. אנחנו כל הזמן סביב הזנב של עצמנו. אני מסכימה איתך לגמרי.
יוסף מאירוביץ
זה גם מופיע בדוח המבקר, חוסר הקשר הזה, מה שנאמר פה, בין מערכת החינוך למערכת הבריאות שגורם לזה שיש באמת זליגה של משאבים שחסרים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז אם מדברים על הפרא רפואי, אז זה מה שמשרד החינוך הוציא, שלושה מחזורים חדשים, אבל הם יהיו רק בעוד איקס זמן. אני מניחה שעד שנגיע לאיקס זמן הזה כבר נצטרך יותר.
חנין זועבי (הרשימה המשותפת)
ויותר חמור, אין הכרה בבעיה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ענת, בבקשה, ואחר כך הבחור שמולי.
חנין זועבי (הרשימה המשותפת)
משרד הבריאות לא מכיר בבעיה, זו הבעיה הגדולה.
ענת בר
קודם כל אנחנו באמת בפורום שלא מבדיל בין ילד לילד, אם הוא מהפריפריה, אם הוא דתי, אם הוא חילוני, אם הוא ערבי, אם הוא יהודי, אם הוא ילד או ילדה, זה דבר מאוד מאוד חשוב כי הוא באמת מכת מדינה. דיברתם על הפריפריה ואני רוצה להגיד משהו לגבי הפריפריה. אל"ף, יש פריפריה חברתית, גם מי שלא נמצא בקרית שמונה או בדימונה, יש פריפריה, זה יכול להיות בראש העין, זה יכול להיות ברחובות, זה יכול להיות ביפו, זה לא משנה, יש פה כיסים גדולים של מצוקה שהם לא רק פריפריה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ידוע.
ענת בר
אבל בפריפריה יש עוד עניין, ולא משנה אם היא חברתית או גיאוגרפית. הורים לא רצים לקבל טיפול, הם לא עושים ביקוש יתר, להיפך, הם עומדים, הם מחכים, הם מוכנים שיגידו להם 'הילד במעקב', הם בכלל לא פונים, אנחנו מחזרים אחריהם כל כך הרבה חודשים כדי שבכלל הם יפנו. אז כשאומרים שיש 20,000 ילדים עם טופס 17 ביד או עם אישור לטופס 17 ביד, זה אומר שיש עוד הרבה יותר ילדים שבכלל לא הגענו אליהם. שאין תכניות איתור, שלא רואים אותם, שהם יכולים להיות כאלה שפשוט לא מוצאים את עצמם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה זה לא רואים אותם? הם לא במערכת חינוך?
ענת בר
אל"ף, לא, כי מערכת החינוך מתחילה מגיל 3, ובי"ת, לא רואים אותם כיוון שהם נמצאים בבתים של אנשים שלא מתריעים. ואם אין תכניות איתור בתוך מסגרות חינוכיות גם ההורים האלה לא יגיעו. עכשיו, כל הסיפור הזה של להוציא ילדים לפרטי, זה רק אוכלוסיות מבוססות יכולות לעשות, זה לא האוכלוסיות שאנחנו רוצים ומשאת חיינו לטפל בהם. אנחנו רוצים לאפשר בסיס שוויוני, תקין, התפתחותית, לכלל הילדים. אז לא מדובר פה בהכרח רק על היציאה לפרטי.

מבחינת הצוות, אני רוצה לדבר על היציאה לפרטי. אנחנו מכשירים את הצוות, זה לוקח הרבה שעות להכשיר אותו. אנחנו לא מקבלים ליחידה מישהי עם 10 שנות ניסיון, אנחנו מקבלים מישהי ליחידה ותודות למשרד הבריאות שמאפשר את ההתמחות אצלנו ביחידות אנחנו מקבלים אותה אחרי הלימודים. מתי היא יוצאת לפרטי? אחרי שהשקענו בה את כל השעות ואז היא יוצאת לפרטי. היא לעולם לא תקבל יותר הדרכה, אלא אם כן היא תרצה בזה, זה משהו אחר לגמרי. אז לא מספיק שאנחנו בגירעון מושלם, אנחנו גם משקיעים בצוותים כל כך הרבה.

עכשיו לגבי 3 החודשים. אני דווקא חששתי שהסד הזה יירד מקופות החולים, 3 החודשים האלה. אני דווקא שמחה שהוא נשאר, כי מבחינתנו זה אומר שיש איזה סד לקופת החולים, לא למשוך את הזמן עד אינסוף. זה לא ניתוח חד פעמי, זה לא ניתוח לב, אפילו שהוא חמור, אבל הוא עדיין חד פעמי, פה מדובר על תהליך טיפולי רציף וילד צריך להיכנס לתהליך הזה והוא צריך להיכנס לזה מהר ולא לחכות עוד חודש או עוד חודשיים וגם היום בפועל הוא כבר מחכה ומחכה הרבה, גם לאבחון וגם לטיפול. אז אני דווקא חושבת שהשארת הסד הזה היא לטובתנו ולטובת - - -
קריאה
כולנו.
ענת בר
אני רוצה לדבר על ההעברה, התחלנו וקצת זלגנו פה למקומות אחרים. הנושא הזה של הרשות המקומית או הגורם המפעיל - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רק במשפט, כי אנחנו צריכים עוד לשמוע פה.
ענת בר
במשפט, אוקיי, ועל הנושא של התקצוב הישיר. אני גם חושבת שתקצוב ישיר, ממה שאני מכירה, הוא התקצוב הנכון ליחידות כיוון שתקצוב ישיר יגיע ישירות לילד. הוא יגיע ב - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ענת, זה כתוב כבר בהמלצות. תוסיפי דברים שלא נאמרו, בסדר?
ענת בר
אוקיי, דברים שלא נאמרו. אני חושבת שיש שפות שונות בין - - - טוב, אני לא רוצה, אמרנו את זה בדיון הקודם, זה אני לא אגיד. אני חושבת שיש אבחון בחסר ולא דווקא אבחון עודף, בגלל מה שאמרתי קודם. ההפרשים בין הקופות הם חמורים בעיניי והנושא של - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אמרנו.
ענת בר
אוקיי, טוב. אז בבקשה, אחרים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, כי יכול להיות שיש מישהו שרוצה להוסיף תובנה חדשה שלפחות נצא מפה עם משהו.
ענת בר
נכון, את צודקת. אני רק רוצה להגיד שליחידה יש משהו מאוד יעיל, שהיחידה מרכזת טיפולים מכל הקופות, היא יושבת בתוך אזור אחד והיא לא נתונה לכל קופה. זאת אומרת אם כל קופה הייתה צריכה להקים משלה, אז בעיר קטנה כמו שאני יושבת בה, שזה טירת הכרמל, היו נגיד ארבע קופות שמממנות כל אחת את היחידה שלה. יחידה אחת, יעילה מאוד.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
טירת כרמל דווקא עובדים יפה, אני הייתי שם.
ענת בר
היית אצלי. נכון. בגלל זה חשבתי שתדעי מי אני.
מיכאל דוידוביץ
אני רק אוסיף כמה ילדים מטופלים בהתפתחות הילד, אולי זה יהיה חשוב פה לדיון, כי החסר הזה שמדובר פה, אני לא חושב שברמה איזה שהיא עולמית אנחנו בחסר. אנחנו מטפלים, בין 15% ל-20% מהילדים עוברים עד גיל 6 את התפתחות הילד. לפי כל עקומה אין כמות כזו שזה חסר, זה הרבה מאוד ילדים. תחשבו, 15% עד 20% מכל הילדים מקבלים טיפולים בהתפתחות הילד ולכן תמיד יהיה מצב שאולי איזה שהם הורים לא מביאים ויש הורים שמביאים ביתר, ברמה ארצית אנחנו בנתון מאוד גדול.
ענת בר
אני מזמינה אותך להסתכל על נתונים - - -
יוסף מאירוביץ
אני רק מתפרץ פעם אחת. המשמעות של 20% שמגיעים להתפתחות הילד היא שהרבה ילדים שלא צריכים את הטיפול מקבלים ולעומת זאת בהחלט יש כאלה שבשוליים החברתיים שלא מגיעים לטיפול.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני מסכימה איתך עם הדבר הזה.
ענת בר
עוד משפט אחד.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, אבל אז הם לא יוכלו לדבר, אנחנו נועלים את הדיון בעוד חמש דקות.
ענת בר
שנה אחורה היינו כמעט בכפול מטפלים ממה שיש היום בתוך היחידות כולן. זאת אומרת גם אם יחידה לא נסגרה, יש לנו יחידות עם שניים-שלושה מטפלים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אנחנו מבינים, כי הם זולגים לפרטי. בבקשה. שם ותפקיד לפרוטוקול, ובבקשה בקצרה.
יצחק לוין
שלום, יצחק לוין, מנכ"ל עמותת אחיה, ללמוד שאתה יכול. אני מופיע בכמה ועדות כבר ואני שמח על הדיון הזה. אני מדגיש, אני לא מתכוון נגד מישהו או מישהי, על המצב. אחיה מפעיל שתי יחידות להתפתחות הילד משנת 98', 50,000 טיפולים בשנה, יושבים במרכז הארץ. במדינת ישראל יש 500,000 חוץ קופתיים, את זה אנחנו יודעים מהפורום שאנחנו חברים בו, ממילא אחיה הוא 10% מתוך האוכלוסייה בכלל שבאה לטפל טיפולים חוץ קופתיים.

בהתייחס לדיון שנאמר כאן בואו נחשוב קצת אחורה בצורה מקיפה, מתחילת הדיון ועד עכשיו. למשרד הבריאות באמת יש בעיה, הוא יכול לתת רק בתמיכות, הוא כן רוצה, הוא לא רוצה, הוא יכול או לא יכול. אני חושב שבואו נצא מהעניין הזה לחלוטין, אני שמעתי אותם כי אירחתי אותם באחיה לפני כשבועיים-שלושה, למעשה יש כאן איזה שהוא קיר בטון שאנחנו מנסים עם איזה שהוא דיסק לנסות לפרוץ אותו. בואו נעזוב את זה, אני אמרתי משהו מאוד פשוט, בואו תחשבו עליו, נצא מהקופסה. יחידה התפתחותית זה כמו בית ספר, בית ספר שצומח כשאנחנו מתקצבים אותו. כל ילד זו כיתה, אם יש לנו 50,000 טיפולים או 500,000 טיפולים יש לנו 500,000 כיתות, צריכים לקחת את כל הנושא הזה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, כל ילד הוא כיתה או כל טיפול הוא כיתה?
יצחק לוין
כל ילד וכל טיפול הוא כיתה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כי לא בהכרח - - -
יצחק לוין
לא, רוב הטיפולים הם לילד, זה לא בקבוצות, מסיבות מקצועיות שלא נרחיב על זה כרגע.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא משנה, לא הבנת מה שאני אומרת.
יצחק לוין
נצא בכלל מהעניין הזה שאנחנו בכלל לא צריכים לנסות לקחת מצב קיים ולנסות להבקיע אותו, כי זה לא הולך, יש בעיות, כמו שאומרים הנציגים, וזה יכול ללכת. יש אפשרות של ועדות לתמיכות ישירות, כי הם צריכים להיות רק ישיר, לא שאנחנו נהיה תלותיים בקופות החולים, או אפילו לעשות כמו שעושים בתל השומר, תמיכה ישירה.

הנושא הזה שלוקחים את מינהל הרפואה, אין הלימה בינו לבין התקציב. הנושא הוא, רבותיי, כסף, מי שישקיע 260 שקל - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני חושבת שהבנו את זה בתחילת הישיבה.
יצחק לוין
לא, מי שיש לו 260 שקל, לא יחסר לו, לא מטפלים, דמעות של הורים ייחסכו ממנו ואנחנו נוכל להפעיל את זה בכיף. אנחנו, באחיה, משלמים בשנה מיליון שקל בגירעון ומכסים את זה בשנוררציה, סליחה, גיוס משאבים. זה ייפסק אם ייתנו את המחיר הנכון ואפשר להתפשר. ממילא כל הנושא של מה שקורה בפריפריה, אחוז תקצוב כזה או אחר, הדיון יהיה מיותר, צריכים ללכת לגופו של עניין ומי שלא רוצה מוזמן לבוא לבני ברק, כמו שעשו נציגי משרד הבריאות, בכבוד גדול, יראה את הדברים מקרוב ותודה רבה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מסכימה איתך. תודה רבה.
הניה מרמורשטיין
אני רוצה להוסיף, אני באה מעל"ה, לנו היו 500 טיפולים בשבוע וצמצמנו ל-20 טיפולים בגלל שהיה לנו מיליון שקל דפיציט במשך שלוש שנים. כל הילדים האלה עומדים עכשיו בתור. כולם רודפים אחרינו - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
המצוקות ידועות.
הניה מרמורשטיין
לנו נתנו, ההסכמים עם הקופות הכי הכי גרועים, יש לנו את המטפלים הכי הכי מקצועיים ולא נותנים אותם כי לא נותנים כסף.
יצחק לוין
בואו נחשוב מחוץ לקופסה, זה מה שצריך לעשות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
תודה רבה. בבקשה.
יעל יוספסברג
שמי יעל, אני נמצאת בהנהלת אלו"ט, אני אמא לילד על הספקטרום, ילד שאובחן בגיל שנה וחצי, היום הוא בן 13. אני בעצם יושבת פה ואני חייבת להגיד, אני שומעת את כולכם ואת כל המשפטים ואת כל האמירות ואני קוראת ומתעניינת ורואה שבעצם אנחנו לא מתקדמים לשום מקום. אנחנו דנים ודנים ויושבים לי פה אנשים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, אמרתי, אפשר להוציא את הפרוטוקול של הדיון הקודם.
יעל יוספסברג
יושבים פה אנשים ממשרד הבריאות, מקופות החולים, אתם מדברים גבוהה גבוהה. אנחנו אימהות לילדים על הספקטרום, אנחנו חיות את זה. הבן שלי כשהוא אובחן בגיל שנה וחצי, לי לא נותרה ברירה, ואני למזלי, אנחנו משפחה עובדת ואנחנו פנינו למגזר הפרטי לקבלת אבחון. ואני חייבת לספר את הסיפור האישי שלי ואני אעשה את זה מאוד בקצרה. אני בגיל שנה וחצי היה ילד, היה גולם בבית, גולם שלא יצר קשר עין, גולם שלא פצה את הפה, גולם, שנה וחצי. הוא אובחן, נכנס למסגרת טיפולית של לפחות שני טיפולים או שלושה טיפולים בשבוע, לגן תקשורתי שנלחמנו לפתוח אותו, נלחמנו שהוא יקבל את הטיפולים הפרא רפואיים הנדרשים ובגיל שנתיים, כשנדרשתי לסכם את השנתיים הראשונות לגן, נכנסתי לגן עם דמעות ואמרתי להם 'אני רוצה להגיד לכם תודה רבה, יש לי ילד בבית'. זה בדיוק, על זה אני מדברת. האבחון המוקדם, הטיפול המוקדם בגיל צעיר, יכול להביא את הילדים שלנו למקומות שהשמים הם הגבול, וכן בטווח הארוך למדינת ישראל זה יעלה הרבה פחות כסף, זה שווה, ואני אומרת, אפשר להגיע, תנו לנו את האפשרות להגיע. 500 קלינאיות תקשורת, ואני חייבת כאן לדייק, אנחנו יודעים על הנתון שמכללת הדסה ציינה באחת הוועדות בשבוע שעבר. אני ניגשתי לנציגה בסוף הדיון ואמרתי לה 'תקשיבי, יש לך כאן קופה נהדרת, תני לי, אני צריכה לגנים במרכז, אני צריכה לבתי ספר במרכז' והמשפט שהיא אמרה לי, 'לא, יש לי 500 קלינאיות תקשורת, אבל אף אחת מהן לא מתמחה בתחום האוטיזם'.
קריאה
אין התמחות בתחום האוטיזם, כמו שאין התמחות בכל תחום אחר.
יעל יוספסברג
אין התמחות בתחום האוטיזם, אין מסלול, אין הכשרה, אז יש 500 קלינאיות תקשורת, אבל הן לא עוזרות לנו כרגע. אם לא תהיה איזה שהיא התוויה, אז הן קיימות, אבל זה לא עוזר לנו.
קריאה
אין התמחות, זה חוסר הורמון גדילה מסיבה זו או אחרת.
יעל יוספסברג
אוקיי, אבל אפשר, במסגרת שנת הלימודים או במסגרת שנה שלישית, להעביר אותן מסלול הכשרה. אתם יותר אנשי מקצוע ממני, לכם הפתרונות, לא לי.
קריאה
כמו שאפשר בתחום של CP וכמו שאפשר בתחום של תסמונת דאון.
יעל יוספסברג
אוקיי, אז בואו נבנה התוויה, אנחנו מדברים על מחסור, בואו נראה איך אנחנו פותרים את המחסור. לשבת פה ועדה אחרי ועדה ולדון ולא להגיע עם פתרונות ולשבת בשולחנות עגולים, לי כהורה, או להורים לילדים על הספקטרום, זה לא נותן לנו שום פתרון. ילד שממתין לאבחון למעלה משנה, 10 או 12 חודשים, זו שערורייה. הזמן כאן משחק.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, תודה רבה. אני רוצה, ברשותכם, לסכם את הדיון. אמרתי כבר מקודם, בתחושה שלי אפשר להוציא את אותו - - -
ת.ח.
אני אגיד במשפט קצר, בנוסף לכל הבעיות המורכבות יש לי שני ילדים עם בעיות של הגייה. גם בעיות של הגייה, אם לא מטפלים בהן בגיל הנכון הן מושלכות לעתיד. זה לא משהו שלוקחים את זה בחשבון בתור מזורז, אנחנו נמצאים בחלק של ה-50% ש - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כמה זמן אתם מחכים לטיפול?
ת.ח.
המתנתי לתור וקיבלתי תור אחרי 9 חודשים ויש לי עוד ילד שאני עדיין ממתינה חצי שנה לתור.
קריאה
את מוכנה להגיד באיזה קופה את?
ת.ח.
אני בכללית.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זה אומר שהכללית, אם לא במרכז הזה, לא יודעת לתת טיפול בראש העין.
ת.ח.
אנחנו פשוט אבודים.
נילי אייל
גברתי, יש לי שאלה בעניין אופרטיבי. השאלה היא האם באמת אפשר לקבל החלטה על עניין היכולת של הקופות להפנות לטיפולים פרטיים? או לחילופין, לעניין ההחזרים? אחד מהשניים, או שהאפשרות להפנות לטיפול פרטי תבוטל ואז, דרך אגב, גם לנו מבחינה משפטית - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כבר דיברנו על זה. משרד הבריאות החזיר תשובה, שאני יכולה להבין אותה במציאות שאנחנו נמצאים בה, שהוא לא יבטל את הטיפולים הפרטיים כי אם הוא יבטל את הטיפולים הפרטיים אז גם לא יהיה לכם מענה, לא בתוך הקופות ואחר כך לא בטיפול הפרטי. מה שכן צריך לעשות זה כן להפעיל פה את הנושא של שיקול דעת, של את מי מפנים לטיפול פרטי כי אי אפשר לחכות עוד זמן ומי אפשר שהוא יקבל את הטיפול בעוד חודש או חודשיים. חייבת להיות פה גמישות. זה הסיפור שצריך לדבר בו.
נילי אייל
סליחה, ומה עם התעריפים? אם זה המצב, מדוע שקופות החולים לא יחזירו את התשלום המלא להורים ורק יחזירו להם 50%?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כי אז בכלל את תראי איך כולם הולכים לטיפול הפרטי כי איזה אינטרס יש לי בכלל להישאר בקופה כשאני יכולה לקבל את זה פרטי במקום אחר ולקבל את כל ההחזר הכספי. עזבי, איך שאנחנו לא מסתכלים על זה זו ביצה ותרנגולת.

מה שאני כן רוצה לומר, אני יוצאת מפה בתחושה קשה. אני לא יודעת מה איתכם, אני רואה את חברתי, חברת הכנסת קארין אלהרר, ככה מהנהנת, כי די דיברנו על כל מה שדיברנו בדיון הקודם, לא באמת התקדמנו לשום מקום, אבל יש פה אמירה מאוד מאוד ברורה וחד משמעית, המדינה חייבת לקחת אחריות, אנחנו לא יכולים להשאיר את זה בחסדיהם של קופות החולים ובטח לא ברשויות המקומיות ובטח לא בעמותה כזאת או אחרת, כי אנחנו רואים שגם העמותות לא שורדות את זה, גם במקומות שאני מכירה העמותות לא שורדות את זה ואז בעצם הילדים שלנו תלויים לא רק בגורם אחד, אלא בכל כך הרבה גורמים שחלקם אפילו לא מתקשרים אחד עם השני והתוצאה היא ברורה. התוצאה נדונה היום והיא נדונה לפני מספר חודשים ולפני שנה ולפני שנתיים ומסתבר שגם לפני חמש ושש שנים. מדברים איתי פה על 2011, אנחנו כבר ב-2018 והתחושה היא שאנחנו לא מתקדמים לשום מקום.

אז אם אנחנו לא נקבל החלטה אמיצה ונקים את המנגנונים שצריך כדי לתקצב באופן ישיר את היחידות ואת המכונים, כדי שאנחנו נדע שהכסף מגיע באופן ישיר לילדים שלנו, שאנחנו נפקח על התקציב שאנחנו מעבירים כדי לוודא פעם אחת שהוא לא דיפרנציאלי, אלא שבאמת יש תעריפים אחידים, שאנחנו לא רואים את מה שקורה היום, לא רק בין הקופות, אלא גם בתוך הקופות באזורים השונים. תראו כמה שונות יש לנו בסיפור הזה של התפתחות הילד והתחושה היא שכאילו אנחנו לא באמת מצליחים להחזיק פה משהו, שהכול לגמרי פרוץ.

אז בואו, אני מבינה את החוזר ועוד חוזר, שבו קבלו החלטה אמיצה שאנחנו משנים את הקונספט בכלל של הטיפול וההתמודדות בהתפתחות הילד, כי אם לא, אנחנו ניפגש פה בעוד דיון, עם הרבה מאוד תקווה בהתחלה ואני מניחה שאנחנו נסכם באותו אופן, אם לא יהיה פה שינוי דרמטי.
קארין אלהרר (יש עתיד)
גברתי, אני רוצה להציע שנקיים דיון מעקב בעוד חודש. אומר משרד הבריאות שבעוד כחודש תתקבל החלטה לגבי צביעת תקצוב בתוך משרד הבריאות לעניין התפתחות הילד. אני שוחחתי גם עם המנכ"ל בשבוע שעבר והוא אמר שבאמת יש כוונה כזאת. אני מציעה שבתוך חודש יגיע לכאן מנכ"ל משרד הבריאות, כי זה לא פייר לבוא בטענות לד"ר הדר ירדני כשאין לה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נכון, אבל הם מייצגים את המשרד.
קארין אלהרר (יש עתיד)
לא, בסדר, אז אני מציעה שהמנכ"ל יבוא, יסתכל לכולם בעיניים, יגיד מה הוא עשה בעניין הזה. אני חושבת שאין ספק במשרד הבריאות שיש צורך אקוטי בשינוי משמעותי, גם בתקציבים וגם באיך לחלק את התקציבים. הגיע הזמן שהם יבואו וייתנו את ההסברים כאן בוועדה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
תודה רבה ואני רק אוסיף דבר נוסף, לגבי הנושא של התקצוב, קביעה של או תעריפים אחידים או לפחות תעריפי מינימום, כי השונות הזו שקיימת היום, היא לא מוסיפה לאף אחד ולא רק שהיא לא מצמצמת פערים, היא מרחיבה אותם. אז לפחות את הסוגיה הזו גם לקחת לתשומת לב.

תודה רבה לכולם.

הישיבה ננעלה בשעה 12:30.

קוד המקור של הנתונים