ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2017-11-27OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 119
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום שלישי, ג' בכסלו התשע"ח (21 בנובמבר 2017), שעה 13:05
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 21/11/2017
פניות של תושבי מודיעין עילית והסביבה על עומסי תנועה בעקבות כניסה בודדת לעיר של שבעים אלף נפש
פרוטוקול
סדר היום
פניות של תושבי מודיעין עילית והסביבה על עומסי תנועה בעקבות כניסה בודדת לעיר של שבעים אלף נפש
מוזמנים
¶
איתן טי - מנהל תחום תקציבי פיתוח, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
ישראל אפריאט - קמ"ט תחבורה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
נאג'י סלימאן - ק' אגף התנועה מחוז ש"י, המשרד לביטחון פנים
יעקב אשר גוטרמן - ראש עיריית מודיעין עילית
טוביה פריינד - סגן ראש העיר, עיריית מודיעין עילית
מרים צין - מנהלת מחלקת תחבורה, עיריית מודיעין עילית
נחמן ניימן - חבר מועצת העיר מודיעין עילית
יונתן קליף - קב"ט באגף הביטחון, מועצה אזורית מטה בנימין
אסף פלס - סגן מנהל אגף תכנון לפרוייקטים, נתיבי ישראל
ציון פת - מנכ"ל, חברת קווים - עילית תחבורה ציבורית
הרצל לוי - מנהל אשכול חשמונאים, חברת קווים - עילית תחבורה ציבורית
משה אהרן יעקובזון - יועץ ואיש קשר לקהילה, חברת קווים - עילית תחבורה ציבורית
אברהם איינשטיין - תושב העיר מודיעין עילית
מתתיהו מרכוס - תושב העיר מודיעין עילית
אברהם נויגרשנל - תושב העיר מודיעין עילית
משה ברגמן - תושב העיר מודיעין עילית
רישום פרלמנטרי
¶
א.ב., חבר המתרגמים
פניות של תושבי מודיעין עילית והסביבה על עומסי תנועה בעקבות כניסה בודדת לעיר של שבעים אלף נפש
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ברוכים הבאים לדיון של הוועדה לפניות הציבור בעניין פניות של תושבי מודיעין עילית והסביבה על עומסי תנועה בעקבות כניסה בודדת לעיר של שבעים אלף נפש. זה נושא הדיון עכשיו. אחר כך יש לנו דיון נוסף בנושא התחבורה הציבורית, אבל קודם כול הנושא העכשווי, גם התחבורה הציבורית סובלת מזה, העניין של עומסי התנועה בעקבות כניסה בודדת לעיר של שבעים אלף נפש. אני רוצה לציין שהעיר הזאת היא העיר היהודית הגדולה ביותר ביהודה ושומרון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא משנה, זה מאוד מעניין. אני עוד זוכר שקנו את הקרקעות הראשונות שיושבים עליהן היום נדמה לי מתתיהו או חשמונאים. במקום שהיום חשמונאים או מתתיהו היה לפני 48' איזה כפר ערבי. באנו מאשדוד, מישהו ביקש ממני שאני אבוא לראות את הקרקעות, אז האוטו שלו נשבר מהאבנים והסלעים שהיו שם. לא היו כבישים ולא שבילים, שום דבר. היום כשאני עובר שם, אני רואה מה שהתפתח באזור, לא יאומן כי יסופר, אבל יש צרות של עשירים.
הוועדה מתכנסת בעקבות פניות רבות שהגיעו מאנשים שנוסעים מצומת שילת עד מודיעין עילית במשך ארבעים דקות בשעות מסוימות, נסיעה שהייתה אמורה לקחת חמש דקות. היציאה בבוקר מהיישוב נמשכת חצי שעה. פקקים משתרכים גם במערב בנימין וגם במזרח. אנחנו מדברים על עיר שבסוף 2016 כבר גרו שם 66,847 תושבים ובלי עין הרע מדי שבוע נולדים בעיר בממוצע 55 תינוקות, כמעט 3,000 תינוקות בשנה, זאת אומרת זו עיר מאוד תלויה בתחבורה לירושלים ולבני ברק ולכל המקומות באזור. העומס משפיע מאוד גם על היישובים האחרים בסביבה, חשמונאים, לפיד, כפר רות, ניל"י ועוד. לפני כמה שנים הייתה כניסה נוספת לעיר מכיוון המחסום מכבים-רעות. בשנים האחרונות היא נחסמה. משרד התחבורה אומר שיש תוכנית להרחבת הכביש. אנחנו נשמע את דברי משרד התחבורה בהמשך. התכנון צפוי להימשך כחצי שנה.
בטווח הרחוק יש תוכנית להפוך את ציר 446 לדו נתיבי בשני הכיוונים. בטווח המיידי מנסים להקל על הפקקים, אנחנו נשמע עכשיו איך. קיימת עדיפות למודיעין עילית ובכך התנועה ממערב בנימין מתעכבת. ההצעה, לשנות את הכיכר לרמזור. אנחנו לא ניכנס לפרטים אלא נשמע קודם כול כמנהג הוועדה את הפונים.
הפונים שלנו היום בדיון הזה, אברהם איינשטיין ומתתיהו מרכוס. בבקשה.
מתתיהו מרכוס
¶
אני מתתיהו מרכוס. תודה רבה דבר ראשון לוועדה שהיא לוקחת את הנושא הזה ומטפלת בו.
כמו שהקראתם, יש פקקים. בעצם פה כתוב שהנושא הוא הכניסה הבודדת לעיר ולא זה לכאורה פה העניין באמת. לא הכניסה הבודדת לעיר עושה את הפקקים, אלא כמו שלפעמים נתקלים בפקק, בסוף מגיעים לסוף הפקק ורואים שיש לא תאונה ולא כלום, סתם משהו, פה לעניינו הפקק שאנחנו רואים זה כיכר חשמונאים שכל אחד שמגיע מכיוון שילת למודיעין עילית צריך לעצור כמעט עצירת אפס בכיכר של חשמונאים וזה מעכב את כל התנועה אחורה וגם זה מעכב לפעמים ביציאה ממודיעין עילית את אלה שמגיעים, כי כל אחד שרוצה להיכנס לכיכר צריך להסתכל ולעצור, לראות שאין שום רכב בכיכר, אפילו שהוא לא פונה לאיפה שהוא נוסע. חוקי התנועה אומרים שאני צריך לתת זכות קדימה למי שבכיכר. אני לא יודע אם הוא נוסע ימינה או נוסע לכיוון שאני נוסע, לכן אני חייב לעצור.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
גיליתי בצרפת דבר מדהים, ששם יש חוק שכולם בכיכר צריכים לחכות לכל מי שנכנס מימין. זכות קדימה לרכב הבא מימין לכיכר. נדהמתי. אמרו לי שבכל צרפת זה כך.
מתתיהו מרכוס
¶
ברעיון אחד אומרים, פה זה רמזורים, אנחנו לא בטוחים שזה רעיון, כי אלה שרוצים לפנות לחשמונאים - - -
מתתיהו מרכוס
¶
הרעיון שאני חשבתי, לעשות נתיב עוקף כיכר. כל מי שמגיע פה לכנסת מכיוון מוזיאון ישראל, הוא לא פונה בכיכר אלא יש נתיב עוקף הכיכר, פונים ימינה. ככה אנחנו רוצים, שבכיכר חשמונאים יהיה נתיב שעוקף את הכיכר של חשמונאים. מי שרוצה להמשיך למודיעין עילית, יעשו סיבוב שעוקף את הכיכר, ימשיכו הלאה. אותו דבר גם בכיכר מודיעין עילית. אני הגעתי לפני כמה ימים מנתניה ונסעתי דרך 446 הערבי, מכיוון בית אריה. כשהגעתי לכיוון מודיעין עילית היה איזה פקק של כמה דקות טובות, חמש דקות. ב-waze הראה לי לפני כן שיש עשר דקות פקק שם, ושוב גם אותו דבר. חלק רוצים לפנות למודיעין עילית שמאלה בכיכר של מודיעין עילית, בכניסה לעיר, וחלק רוצים להמשיך ישר.
אברהם איינשטיין
¶
אני מסכים איתו ומוסיף הוספה קטנה. עד שיעשו את הנתיב עוקף כיכר, לבטל את הכיכר. עד היום תושבי חשמונאים סבלו, עד שעשו את הכיכר, אולי שלוש שנים. היום גם הם סובלים וגם אנחנו סובלים.
אברהם איינשטיין
¶
לא, מה שהיה. עד שיעשו נתיב עוקף כיכר ועד שיטפלו, זה ייקח. בינתיים אנחנו סובלים מפקקים, כמו שהרב אמר, ארבעים דקות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני מציע שאם יבוא מישהו מחשמונאים ויציע את זה, אני מקבל. תמיד בוועדה אנחנו אומרים, אף פעם אל תציעו הצעה שהיא יכולה לפגוע במישהו אחר כי אנחנו לא נקבל את זה, אפילו אחד מול אלף, כי אין לי זכות לפגוע בחשמונאים.
הרצל לוי
¶
אבן הנגף שלנו זה לא רק הכיכר שדוברה פה, אלא גם אזור התעשייה בשילת שהוא מרכז בתוכו המון תושבים שמגיעים מכאן לאזור לבצע שם קניות. כל קטע הדרך מצומת שילת עד הפנייה לאזור התעשייה, חסום בעיקר בסוף השבוע, מה שיוצר חלק מתוך העיכובים הקיימים.
הרצל לוי
¶
מצומת שילת לפנייה לאזור התעשייה, שמאלה. מי שמגיע בימי שישי, זה עיכוב של לפחות רבע שעה, מי שצריך להגיע מזרחה. השאלה אם יש אלטרנטיבה להכניס דרך תחנת הדלק את התושבים שצריכים להגיע לאזור התעשייה ולא להשתמש בתחילתו של הכביש - - -
הרצל לוי
¶
זו לא הצעה. הנתון השני הוא שהכביש עתיר במשאיות כבדות, מערבלי בטון שהם אלה שמהווים חלק מתוך העיכובים עצמם. האם אנחנו מאפשרים בשעות מסוימות לסוג הזה של כלים כבדים לנסוע? יכול להיות שבשעות שיא צריך לארגן את הנסיעות של כלי הרכב הכבדים האלה וברובם זה משאיות, מערבלי בטון וכלים מאוד כבדים שהם מהווים חלק מתוך צוואר הבקבוק של הנסיעות עצמן. הפרייבט לא מהווה קושי כי הוא נוסע.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
טוב, נשמע תיכף תשובות. לגבי הרעיון של הכניסה דרך תחנת הדלק, אני לא גר שם אבל אני מניח שמי שרוצה לקנות משהו, לא רוצה לצאת לכיוון נתב"ג. אם הוא יצא בכביש הראשי בתחנת הדלק, הוא יצטרך - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
רק כניסה? זאת אומרת לעשות חד סיטרי את הכניסה והיציאה מאזור התעשייה. אנחנו נשמע תשובה מהמשטרה. אני מקווה שהקצין שומע את ההצעה שלו ושיבדקו את זה, לעשות חד סיטרי את הכניסה והיציאה של אזור התעשייה כדי לאפשר לאנשים להיכנס דרך תחנת הדלק ולצאת דרך הכביש. זה יוריד, אתה אומר, חלק גדול מהעומס.
עכשיו אנחנו נותנים למר ישראל אפריאט, קצין מטה תחבורה, משרד הביטחון. בבקשה.
ישראל אפריאט
¶
אני אתן סקירה, אבל קודם כול בואו נעשה סדר. 70,000 תושבים, כניסה אחת. גם יכול להיות 200,000 תושבים, כניסה אחת. את מי שצריך לשאול זה לא אותנו. יש מהנדס מועצה, יש ראש עיר, איך נתת היתרי בנייה, איך נתת היתרי אכלוס? עושים תב"ע. צריך לשאול אותם, איך בנית על זה שעם 70 ו-100 ו-200 ועדיין אנחנו עם אחד. זה משהו לדורותיהם, זה לא עכשיו. אני לא מאשים את גוטרמן. גוטרמן, להיפך, הוא דוחף ומנסה לתקן עוולות עבר, אבל אין ספק שזו לא שאלה לתחבורה. אני לא מאשר תב"עות, אני לא מגביל תב"עות.
ישראל אפריאט
¶
אני אגיע לזה. יש כבר תוכניות, אנחנו ביום ראשון מתחילים לעבוד. לא רק מדברים אלא גם עושים בתחבורה, אז קודם כל השאלה לגבי כביש אחד ל-70,000 תושבים. אני הייתי שואל את מהנדס המועצה איך זה. זו לא שאלה לאיש תחבורה. אני לא קובע אכלוס, אני תחבורה.
לגבי היציאה מהיישוב, אתם יותר מצודקים. אני שלשום הייתי ב-4:00 בבוקר שם בכדי לראות איך זה מתחיל עם הפועלים הפלשתינים. יש שם מחסום מכבים בצמידות למעבר. אין פה ספק אפילו שאתה מה זה צודק. גם הנתונים מראים שאתה צודק. לא רק שאתה צודק, גם כשסופרים, יוצא שגם אתה צודק. הכביש הזה ביהודה ושומרון יצא מובהק בסגירות התנועה שמחייב הרחבה. עכשיו תגיד לי, טוב, ישראל, מה עשית עד היום?
לפני חמש שנים כשנכנסתי, הפרוייקט הראשון שעשינו זה הרחבת הכביש שלכם לחשמונאים כולל הכיכר בהתאם לספירות שאז היו לפני האכלוס של עוד שכונות, ושם אם אתה זוכר, הרחבנו שול' ואם מישהו נתקע, עכשיו יש לך שול'. אם הוא עוצר אז הוא לא פוגע באף אחד, ולהבדיל, אפס טענות. מה שכן, מאכלסים עוד, שיהיו בריאים. התב"עות בינתיים התחילו לאלכס. אתה עושה כביש אחד, אתה מקבל עוד אכלוס, אתה מקבל פקק. בכל מקום ככה זה יהיה, לא יעזור לאף אחד. תיכף אני אתן לך את הפתרונות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אולי תעשה את זה עכשיו? הזמן של הוועדה מאוד יקר. אם אתה יכול להגיע מייד לפתרונות.
ישראל אפריאט
¶
אנחנו עשינו שם קודם כול פתרון של הרחבה של 446 עם שול'. זה פעם אחת. פעם שנייה, הייתה לכם בעיה עם גרין פארק. עד כמה שאני זוכר, השכונה בחורף הייתה מנותקת מהעיר. עשינו מעביר מים, נפתר גם הסיפור הזה. 446, יש תב"ע. אנחנו במסלול לטווח ארוך, הם עכשיו מקדמים מפורט. אני מעריך מעל שנה, כי לעשות תב"ע מפורטת ולקבל התייחסות של כלל הגורמים, משרדי ממשלה, רשויות, חברת חשמל, מים, תקשורת, עד שעונים לך, עד שמחזירים תשובה, אני מעריך מעל שנה. נידרש גם אחרי זה לבצע הליך של הפקעות. אנחנו בתחום של הדיקור. איפה שיכולנו להרחיב, הרחבנו למקסימום באותו פרוייקט שעשיתי הרחבה שם.
לטווח היותר רחוק מתוכנן כביש, מקודמת תב"ע על ידי משרד השיכון מהצד המזרחי של מודיעין עילית להתחבר ישירות ל-443 אחרי כפר האורנים ושם זה הכיוון להוציא אתכם. גם אם אני אוציא אתכם, יש בלגן בצומת שילת, אז זה לא משנה אם יהיה לך דו מסלולי ותחכה בצומת שילת עוד שעתיים. הכיוון הוא להוציא אתכם ל-443 מצומת אחרת. טוב לכם, טוב לעיר מודיעין, טוב לכולם, win win.
ישראל אפריאט
¶
הוא יצא אחרי כפר האורנים קצת יותר לכיוון צומת שילת והרעיון הוא שהוא יתחבר לכביש 443. מדובר על פרוייקט שחלקו באיו"ש, חלקו בישראל. יכול להיות שיהיה פה עיכוב כי אני צריך להסתדר בשתי ועדות. יו"ש מתנהל כוועדת תכנון כמו בישראל. זה שתי ועדות כמו בשתי מדינות כאילו ואנחנו בשיתוף פעולה. צריכים באותו קצב לרוץ עם אותה תב"ע בשתי ועדות לתכנון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ישראל, אני רוצה להבין כירושלמי איפה יוצאת הצומת החדשה שאתה מדבר. כשאני מגיע מירושלים, זה לפני מודיעין?
ישראל אפריאט
¶
הכביש הזה לא יתחבר לצומת, אלא זו תידרש להיות צומת חדשה. זה פרוייקט שמקודם על ידי משרד השיכון.
ישראל אפריאט
¶
התב"ע תסתיים שנתיים-שלוש. יהיו בטוח התנגדויות וכמו שאתם יודעים, בבג"צ, אין לי לוחות זמנים כי הוא קובע דיון בשנה, אז אני לא יודע כמה ייקח.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ברגע שאמרת שצריך גם יהודה ושומרון וגם זה, הבנתי שזה לא חמש שנים. אני אומר לכם, חמש עשרה שנה מינימום.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כי עשר בג"צים כבר מוכנים. עוד לפני שסיימתי פה לדבר, מישהו כבר מכין בג"צ שלוקחים איזו קרקע של מישהו שהיה פה לפני מאה שנים, היה לו עץ זית שם באמצע הכביש.
מה עם הנתיב עוקף הכיכר?
ישראל אפריאט
¶
ביום ראשון. היציאה מחשמונאים, יחל נתיב פנייה ימינה בכיכר. היציאה מחשמונאים, זה בדיוק הפוך, דרך אגב. מי שנכנס לכיכר, התנועה העיקרית תופסת את הכיכר. הפקק למעשה הוא לא במודיעין עילית. הפקק לבאים מניל"י. אם אתה יוצא בעשר דקות, הם יוצאים בארבעים דקות. ניל"י הם הנפגעים בכיכר כי אתה התנועה העיקרית ואתה תנועה חוסמת. יש תכונות לכיכר ובקטע הזה אתה הרווחת, כי אם היית לא תנועה חוסמת, אז כנראה הפקק היה אצלם.
הפקק בדרך כלל הוא לא ביציאה ממודיעין עילית. הפקק יותר רציני לכיוון ניל"י כי הם יוצאים על בסיס תנועה חוסמת. הם למעשה חוסמים את הכיכר ולא נותנים לניל"י להיכנס, עד שמגיע פעם בעשר רכבים איזה צדיק ואומר, תעברו. זה מה שקורה בפועל. גם הכיכר הזאת, דרך אגב, שיא קיבולת, לדעתי מעל 2,000 בשעת שיא, הגיעה לשיא קיבולת. אנחנו בכל מקרה ביום ראשון קידמנו תוכנית מהירה. ראש המנהל האזרחי בעצמו מעורב בסיפור הזה.
ישראל אפריאט
¶
בן חור. הנחיית ראש המנהל הייתה מהר מאוד לטפל בחשמונאים. במקביל, סמנכ"ל של נתיבי ישראל, יהודה נתנאל הגיע למקום. שתבין שפה לא מתעסקים, אלא בכובד ראש מאוד רוצים לעזור, והבטיח במקום, אני מקדם מהר מאוד פה בחשמונאים בכדי לחלץ לפחות את חשמונאים, כי כמו שאתה יודע, אין תקציב בלתי מוגבל. זה התקציב שלו, זה מה שהוא יכול ומייד הוא נתן הנחיה לקדם. ביום ראשון מתחילות העבודות, אם לא, יום שני. זה רק עניין של תיאומים אחרונים, אבל הם אמורים להתחיל ביום ראשון.
ישראל אפריאט
¶
מי שיוצא מחשמונאים, יהיה לו נתיב פניה ימינה. הוא לא נכנס לכיכר ואז יהיה שחרור לאלה שיוצאים בבוקר.
ישראל אפריאט
¶
מישהו אמר רמזור. כשאנחנו בתחבורה קובעים איזה אלמנט, אז יש כאלה שאומרים כמוך, רמזור, יש שם כיכר, יש כאלה, ימינה, שמאלה.
בגדול, מה שאני מנסה לעדכן, שיום ראשון או שבוע הבא העבודות בחשמונאים יחלו. העבודות בחשמונאים, היה הסדר עם ראש המנהל האזרחי, גוטרמן ואבי רואה. שלושתם ישבו לפתור את הבעיה בחשמונאים.
ישראל אפריאט
¶
שאמורות להתחיל העבודות ביום ראשון, כבוד הרב גוטרמן. את השני לא, כי עד שלא תסגרו, אתה ואבי רואה, מה אתם רוצים - - -
ישראל אפריאט
¶
כבוד הרב, אני מאמין שאתה גם לא בדיוק זוכר, אז תרשה לי. היינו שם, אמרנו, פנייה ימנית של היוצאים מחשמונאים ימינה. זה מה שסוכם.
ישראל אפריאט
¶
כמו שאתה יודע, אסור לי לצאת מדיקור. זה לא שטח שלי ולכן אנחנו ביהודה ושומרון מוגבלים לשטח שכבר לקחנו.
ישראל אפריאט
¶
דיקור, אני דוקר עם תוכנית חדשה את התוכנית הישנה. כשאני דוקר, אסור לה לצאת מתחום התוכנית הקודמת. אם יצאתי, אני צריך כבר לעשות הפקעות. זה חוקים של מדינה.
לגבי רמזור, הסוגיה של רמזור, רק שתבינו, אני הסברתי איזה אלמנט שמים. יש כאלה שיודעים הכול, אני מאלה שלא יודע. אני מאלה שאומר, תעשו ספירות תנועה. מכל זרוע אני רוצה לדעת. רמזור, יש בו יתרון שהוא מעביר תנועה יותר גדולה, כי בבוקר צד אחד, אחרי צהריים צד שני, אני שם כמה תוכנות כשבשעה מסוימת הוא נותן תנועה עיקרית לפה, אחרי צהריים תנועה עיקרית לשם, לכן התכונה של רמזור היא הרבה יותר מעבירה תנועה. רמת השירות יותר טובה. מה שכן, הוא פחות בטיחותי מכיכר.
ישראל אפריאט
¶
אתה פגעת בדיוק. התכנון המפורט, הפרוגרמה להרחבה של הכביש הזה, שמדברים עליה במסגרת התכנון המפורט, כל הצמתים, רמזורים.
איך אמר אבי רואה? יש את הדחוף ויש את החשוב. אנחנו עד היום עבדנו על הדחוף. על הדחוף מה שיכולנו לעשות מהיר, זה לעשות רה ארגון בתחבורה ציבורית. קווים פנימיים במודיעין עילית, היו 198 נסיעות, היום 1,060.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ישראל, אני עכשיו מסכם למנהלת את מה שאתה אמרת. לגבי הטווח הארוך עושים כביש שייקח כך וכך שנים, אל תכתבי את המספר, אני תיכף אוסיף את זה, שיוציא את מודיעין עילית לצומת נוספת באזור צומת מכבים-רעות ל-443. ביום ראשון בבוקר הם פותחים ציר ימינה מחשמונאים החוצה, שלא יחלוף בכיכר, לשחרר את הכיכר. הוא גם ממליץ לעשות רמזור במקום כיכר.
אני רוצה להיות ממוקד מטרה היות ואנחנו חרגנו מהזמן של הדיון, לגבי הרמזור. סגן ניצב נאג'י סלימאן, מה אתה אומר על החלפת כיכר ברמזור, לפחות בטווח של השנה-שנה הקרובות?
נאג'י סלימאן
¶
בוא נגיד ככה, מניסיון החיים שלי בתפקיד כבר שנתיים, אין ספק שרמזור מזרז את התנועה והיום עם עידן הטכנולוגיות, הוא יודע לעשות את הוויסות הנכון ולתת תמיד עדיפות לכלי רכב שנמצאים בפקק והוא בעצם מזין את התנועה. בכל מקום שהצבנו רמזור, זה מוצלח. אמר את זה גם ישראל, אולי לא שמתם לזה לב, כיכר, אחד הדברים שלו, זה נכון שהוא מעכב תנועה אבל הוא יותר בטיחותי. אתה מתעכב קצת אבל אתה מגיע בשלום הביתה, ואילו ברמזור הבעיה שאם אתה מפספס את הרמזור, חלילה אתה יכול בסופו של דבר להיגמר בתאונה קטלנית.
תנועה ערה מאוד, כלי רכב שעוברים בציר, זהו, אז לזה יש יתרון ויש חסרון. שוב אני אומר עוד פעם, בסופו של דבר עם - - - התנועה, אין ספק שצריך רמזור בסופו של דבר.
ישראל אפריאט
¶
אני אמרתי, הספירות מראות מובהק, רמזור. אין פה ויכוח בכלל. אמרתי להם, אתם יותר מצודקים. רמזור, הפתרון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מבחינת נתיבי ישראל, אני רוצה פתרון לטווח הקצר. הארוך כבר שמענו. אני רוצה בקצרה. מה אתה יכול לעשות מחר בבוקר כדי לשחרר למשל מה שהם ביקשו, נתיב לכיוון מודיעין?
אסף פלס
¶
אני חושב שישראל הציג את כל האפשרויות. מה שאנחנו עושים זה באמת תכנון של ההרחבה לדו-נתיבי, דו-מסלולי. אני לא ראיתי את הספירות אבל אם אתם אומרים שיש הצדק, אז לרמזר את הכיכרות האלה. אנחנו בנתיבי ישראל עושים את הפנייה ימינה. זה משהו שאנחנו עושים, את היציאה החופשית מחשמונאים. הדבר המיידי שאפשר לבחון אותו, שוב, להנחיה של משרד התחבורה, זה לבצע רמזורים, זאת אומרת לפרק את הכיכרות האלה, לבצע רמזורים על בסיס תוואי של דו-נתיבי, דו-מסלולי בטווח של שנתיים, משהו כזה.
אסף פלס
¶
כי זה צריך להיות מותאם לתצורה הסופית. זה דו-נתיבי, דו-מסלולי לשני הכיוונים. זה לא להניח רמזור על צומת קיים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זאת אומרת, הבשורה שיוצאת מהוועדה בדיון הזה לתושבי מודיעין עילית, ששנתיים אין להם על מה לדבר.
ישראל אפריאט
¶
לא, לא. לגבי חשמונאים ניתן פתרון. שבוע שעבר פנה סגן ראש מועצת בנימין וגם גוטרמן דיבר על זה. אני השבוע אבקש מנתיבי ישראל שיתחילו ספירות תנועה גם ביציאה ממודיעין עילית. אני מתכוון להוציא פנייה גם למשרד התחבורה לגבי הסדרה של פתרון על פי ספירות התנועה שיצאו.
לגבי יהודה ושומרון, הפרוגרמה שיצאה לתכנון ההרחבה, כבר יש הנחיה ברורה, רמזורים, כי הספירות מראות מובהק. אנחנו מתחילים ביום ראשון, חשמונאים. כמו שאמרתי, גם לנתיבי ישראל וגם למשרד התחבורה אין תקציב בלתי מוגבל, אז פה תקצבו את זה. אני עכשיו אתחיל את התהליך גם במודיעין עילית, לנסות לעשות משהו. צריך לוודא גם שלא יוצאים מהדיקור, כי דיקור זה הפקעות. במידה ויתאפשר, נקדם גם את זה.
אסף פלס
¶
רק אשלים מילה אחת, זו נקודה שאולי חשוב להבהיר. לכל הקטע הזה בין מודיעין עילית ועד לפיד יש לנו צוות מלא, מושלם, כולל מנהל פרוייקט, כולל מתכנן כדי לבחון את כל הקטע הזה. יש כבר צוות שיבחן, כולל ספירות. ישראל, אתה לא צריך לתת הנחייה.
נאג'י סלימאן
¶
לפני, דרך אגב, שבאנו לכאן, ראש המועצה ואבי רואה, גם הנציגים של העיר דיברו איתנו. אנחנו בעצם שמים ניידות משטרה שלנו שמווסתות את התנועה, עוזרים כמה שיותר בהתאם ליכולת שלנו. יש לנו גם אמצעים מוגבלים.
איפה שיש מעבר של כלי רכב כמעבר וגם עוד אנשים, זה מייצר בעיה כי באים כלי הרכב הפלשתינים, חונים איפה שלא מוסדר וזה מעכב את התנועה. ראינו את זה במיתר, ראינו את זה בהרבה מקומות. צריך לעשות את ההפרדה בין מעבר כלי רכב לבין מעבר אנשים. אני מדבר על פלשתינים שיוצאים לארץ בהיתרים. צריך להגדיר את זה. איפה שיש הפרדה, זה מוצלח. איפה שזה ביחד, זה יוצר בעיה.
נאג'י סלימאן
¶
לגבי המשאיות, מה שהוא מדבר כאן, הוא מדבר על שטח של אזור מחוז מרכז, בכלל לא קשור אלינו, כך שאני לא יכול לקבל החלטה במה שקשור למחוז מרכז.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הוא דיבר על שני דברים. הכניסה לאזור התעשייה זה דבר אחד. הוא דיבר על עוד דבר, ששעות מסוימות כשמשאיות נוסעות, למשל בבוקר בעלייה לירושלים לפני שהרחיבו את הכביש, עד 9:00 בבוקר משאיות לא נכנסו לכביש וזה עזר מאוד לתנועה.
נאג'י סלימאן
¶
אני גם מסכים עם מה שאומר קמ"ט תחבורה. כדי להגביל אדם שלא ייסע בשעות מסוימות, צריך לתת לו אלטרנטיבה ואם אין אלטרנטיבה, אי אפשר להגביל.
נאג'י סלימאן
¶
כן, אבל מה עשו? כדי להבין את המשמעות, נכון, הוא מנע את הבעיה בירושלים בכביש 1 אבל העתיק אותה ל-443.
ישראל אפריאט
¶
הוא קודם אמר משפט שהוא היה הכי נכון. מה שקורה שם בבוקר ואנחנו היינו שם, שלשום במקרה הייתי שם ב-4:00 בבוקר. הצומת של מודיעין עילית בצמידות למעבר חשמונאים. המעברים ביהודה ושומרון, ואני אומר את זה בצורה הכי פשוטה, צריכים לקבל פתרון של אכיפה. אנחנו מסדירים חניות, מסדירים את הכול. בסוף כולם עומדים על החניות, באמצע הכביש, מעלים ומורידים. אין אכיפה.
ישראל אפריאט
¶
כבוד הרב, אתה יודע שאני אומר רק את האמת. אני גם לא נבחר ציבור. בחלק הזה יש בעיה והמעבר צריך לקבל פתרון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לפי זמן הדיבור שדיברת, אתה יכול ללכת לבחירות.
איתן טי, מנהל תחום תקציבי פיתוח של משרד התחבורה. לגבי התקציב, הרי כל מה שהם דיברו פה עולה כסף וכסף גדול. מה מבחינת זרימת הכסף? יש כסף לכל הדברים האלה?
איתן טי
¶
כרגע הוקצב לתכנון 8 מיליון שקלים, תכנון של הרחבה של 446. צריך לראות עוד כמה יעלו ההפקעות שם באזור, אם יהיו, איך יהיו.
איתן טי
¶
כרגע אנחנו נערכים לדיוני תקציב 2019. זה יעלה במסגרת דיוני התקציב. זה גם עלה במסגרת הדיונים שהממשלה - - -
יעקב אשר גוטרמן
¶
יושב פה ישראל אפריאט. הנושא הבעייתי של מודיעין עילית זה הנושא הסטטוטורי. התקציב הוא משני. מודיעין עילית זו עיר שקמה, קודם כל בינוי, אחר כך תכנון, כמו בזמן חומה ומגדל, באו איזו התנחלות שחשבו שיגורו שם מאה משפחות. גרים היום למעלה מ-12,000 משפחות. לא תכננו את העיר בכלל כעיר, לא הייתה תוכנית אב. אין החלטת ממשלה על הקמת העיר. הכול הוקם, יהודים טובים שלקחו, שליחות למצוא את הפתרון של הדיור של הציבור החרדי והם לקחו את תא השטח הזה ובנו. אין לזה קשר. הכבישים בתוך העיר זה שטחים לא בתחום השיפוט של העיר. כל כבישי הטבעת בבתי משפט, בדיונים. זה לא באחריות העירייה. העירייה לא יכולה להוציא אפילו היתר בנייה שם. כל כביש שאני צריך בעיר לסדר אותו, צריך לרוץ למנהל האזרחי שקמ"ט תחבורה יאשר.
יעקב אשר גוטרמן
¶
לכן הבעיה היא הנושא הסטטוטורי. כביש 446, להרחיב אותו. מלפיד זה 1.8 קילומטר סך הכול. יש תב"ע מאושרת עם דיקור, שאנחנו מבטלים את הרחבת הכביש. יש דו-מסלולי בתחום הדיקור והתב"ע של הכביש. משרד התחבורה בלי כל מיני בעיות לקח על עצמו לתכנן ולקדם את התכנון, מינה חברה מנהלת שבזמנו ניהלה את כביש מספר 1 בירושלים וקיצרה לוחות זמנים בניגוד לתחזית שכביש 1 היה צריך להיות הרבה שנים. הביאו את החבר'ה הכי טובים שינהלו את הפרוייקט הזה.
הנושא של התקציב לא עומד על הפרק. נכון שראש הממשלה התחייב במסגרת הדיונים על כבישים ביהודה ושומרון, לתת את הכביש הזה ויש התחייבות בכתב של ראש הממשלה, אבל אנחנו גם לא צריכים את זה. אנחנו מאמינים לשר התחבורה ישראל כץ שהוא הבטיח לי באופן אישי בישיבת ממשלה שהוא מתקצב את הכביש הזה במיידית. נתן לי הבטחה אישית, אפשר לשאול אותו, ואני סומך עליו, וגם החבר'ה של משרד התחבורה עובדים בהתאם לרוח המפקד. הם לא מכשילים. כל האגפים, נת"ע, סמנכ"ל התקציבים, מנהלי הפרוייקטים במשרד התחבורה, כל המערכת עובדת להביא את הכסף ואני גם יודע שבדיוני התקציב זה עומד באגף תקציבים. הם מתקצבים את הכביש הזה. אני לא מוטרד מהעניין הזה, אני מוטרד מכל מיני אמרות שמדברים פה על סטטוטוריקה, כי זה מוביל אותנו לתהום. הבעיה של העיר הזו היא סטטוטוריקה.
דבר שני, לגבי האקמול שדיבר עכשיו ישראל, שהוא בישר שביום ראשון מתחילים לעבוד. זה אקמול לא פורטה, זה אקמול לייט. הסיפור של החקיקה, חשמונאים ימינה, הוא פותר משני אולי בבוקר. הבעיה זה הכניסות לעיר בשעות אחר הצהריים וערבי שבת. משהו מעניין מאוד, שמודיעין עילית בדרך כלל זו הייתה עיר שבערב שבת הייתה מתרוקנת כמעט, כל הצעירים יוצאים להורים, למשפחה. היום הכניסות יותר גדולות מהיציאות.
יעקב אשר גוטרמן
¶
לא רק ההורים. מכל העולם באים למודיעין עילית. אפשר לראות את הפקקים שמשפיעים כבר על צומת שילת, בערב שבת. היינו רוצים בפגישה שלי עם אבי רואה - - -
יעקב אשר גוטרמן
¶
עם אבי רואה שהוא ראש מועצת בנימין, סיכמתי. מתתיהו למשל זה משהו הזוי, היא מושב בתחומי פיזית אבל לא שייך אלי מוניציפאלית, ושם יש אפשרות לעוד כניסה ימינה לכיוון הזה. בזמנו אנשי מתתיהו התנגדו כי זה אנשים משלנו, זה כולה 65 משפחות. אבי רואה סיכם איתי עם ראש המינהל, היינו אצלו בפגישה, יש פרוטוקול על זה, חבל שלא הבאנו את הפרוטוקול, סיכם שהם יכנסו ימינה שם ואז זה יזרום. אז סיכמנו, שלב א', שבזמן חירום, נגיד מתהפכת משאית או קורה דבר חירום, ממתתיהו פותחים את הכניסה, זאת אומרת כבר תהיה זרימה של תנועה לכיוון מודיעין עילית. אנחנו הולכים לסדר אותו גם שזה יהיה מסודר באופן קבוע ואז זה מוריד את הלחץ המיידי.
יעקב אשר גוטרמן
¶
אל תוך היישוב ליד כיבוי אש, לא בתוך הבתים. זה גובל, זה אזור תעשייה שנמצא שם. אין בעיה, צריך רק רצון טוב. אבי רואה הסכים. אני מקווה שבקרוב יהיה לזה ביטוי ואדון אפריאט יאשר את זה. זה תפקידו לאשר את זה. הוא חותם על כל דבר שזז ביהודה ושומרון בנושא תחבורה. כולנו נבקש מישראל אפריאט שיחתום על התוכנית הזאת לפתוח לנו את הכניסה בצד ימין שנוכל לשחרר את הלחץ, ובא לציון גואל.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תודה רבה. אני מסכם את הדיון.
הוועדה דנה בבעיית העומס על הכביש שיוצא ממודיעין עילית לצומת שילת. שמענו כמה דברים שאני רוצה לציין אותם: א', יפתח נתיב עוקף כיכר מחשמונאים ימינה. יתחילו את העבודות ביום ראשון הקרוב.
הוועדה מבקשת להגביל שעות נסיעת משאיות כבדות, מערבלי בטון, טריילרים וכדומה בשעות העומס.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לפחות בשעות הבוקר בין 7:00 ל-9:00 ובין 15:00 ל-17:00 אחר הצהריים.
אנחנו מבקשים ליצור מייד פנייה נוספת כפי שהציג פה ראש העיר, דרך השטחים של אזור מתתיהו כדי לפתוח את העומס לכיוון מודיעין עילית.
אנחנו מבקשים לקבל את הצעת מר הרצל לוי מקווים ואנחנו נפנה לכל הגורמים ששייכים לזה, לעשות כניסה דרך תחנת הדלק לאזור התעשייה של שילת והיציאה מכביש 446 שיהיה רק חד סיטרי באופן שלא יחסום את הכביש.
רשמנו את הודעת משרד התחבורה שייצא לתכנון תב"ע וביצוע לעשות כביש של ארבעה מסלולים וגם להוסיף כביש כניסה ויציאה נוסף ממודיעין עילית לכיוון אזור מכבים-רעות. אנחנו נפנה לרמ"י בעניין הזה.
הוועדה רשמה בפניה את הודעת המשטרה כי יהיה תגבור של ניידות משטרה לווסת את התנועה וגם למנוע מאנשים שמחנים - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא לאפשר חניות ואנשים בשטח. אני באמצע סיכום הדברים, לכן אני מבקש את הריכוז שלכם.
הוועדה רשמה בפניה שכבר הוקצב 8 מיליון מתוך 120 מיליון ולדברי ראש העיר יש התחייבות של ראש הממשלה על 120 מיליון שקל.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ושר התחבורה ישראל כץ שבלעדיו לא ירים איש את גלגלו ואת רכבו במדינת ישראל. נקווה שבתקציב 2019 כבר יהיה תקציב לכביש הזה.
הוועדה מבקשת לזרז את הדיונים בוועדות כדי שלפחות בעוד עשר שנים יהיה הכביש החדש עם הצומת החדשה למודיעין עילית.
אני מבקש לדון, העירייה ומשרד התחבורה והמשטרה, מייד, לרמזר את הכיכרות עד שיהיו הכבישים המרחביים ולהבטיח את הביטחון של הנוסעים כמובן, אבל אם כולם קובעים שהרמזור יזרז את התנועה, אז צריך לעשות רמזור עם כל אמצעי הבטיחות וכל הבמפרים וכל מה שצריך לעשות. השלב הראשון, רמזורים. זה מה שאני מבקש. מה שקרה, שאחרי שאושר רמזור בבית חלקיה, לקח שנה שלמה, אז אני מקווה שפה זה יהיה הרבה יותר מהר.
אני רוצה להודות לכל המשתתפים.
הישיבה ננעלה בשעה 13:50.