פרוטוקול של ישיבת ועדה
פרוטוקול של ישיבת ועדה
×?×•×ž× ×™×˜×§
2017-11-22OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 842
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, י"ז בחשון התשע"ח (06 בנובמבר 2017), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 06/11/2017
שינויים בתקציב לשנת 2017
פרוטוקול
סדר היום
שינויים בתקציב לשנת 2017
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
דוד ביטן
מיכל בירן
איתן ברושי
יצחק הרצוג
יצחק וקנין
מכלוף מיקי זוהר
אחמד טיבי
מיקי לוי
עודד פורר
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
נדב שינברגר - יועץ השר, משרד האוצר
איליה כץ - אגף תקציבים, משרד האוצר
תמיר כהן - אגף תקציבים, משרד האוצר
עמרי בן חורין - אגף תקציבים, משרד האוצר
איל מדן - משרד האוצר
ליאור קוטלר - משרד האוצר
אורי דביר - משרד האוצר
דוד גרשביץ - משרד האוצר
דניאל לורברבוים - אגף תקציבים, משרד האוצר
אמיר ברגר - רע"ן תקציבי אג"ם והסדרים, משרד הביטחון
אדוה קליין - כלכלנית בכירה, משרד הבריאות
חיים הופרט - כלכלן, משרד הבריאות
רחלי בן שמעון - מנהלת תחום תקצוב רשויות מקומיות, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
מיכאל שיזף - משקיף, המשמר החברתי
מבשרת נבו - שדלן/ית
טל בנש - שדלן/ית
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. אנחנו מתחילים בסעיף ראשון: שינויים בתקציב. זאת ההפחתה הרוחבית שנמצאת פה כבר די הרבה זמן.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
לא, הוא רק מוציא לאוורר אותה. לדעתי הוא קובר אותה עכשיו לעוד ארבעה חודשים.
היו"ר משה גפני
¶
מי מציג את הפניה? בבקשה, אתה בחור אמיץ. אבל שתדע שאם חברי ועדה או יושב ראש הוועדה, יהיה להם בעיות עם העניין הזה, אז זה לא עליך באופן אישי.
תמיר כהן
¶
אני מאגף תקציבים משרד האוצר. הפניה נועדה ליישם החלטת ממשלה 2177, שהתקבלה בדצמבר 2016. במהלך תהליך אישור התקציב לשנים 17-18 בכנסת התקבלו החלטות גם בוועדה הזאת וגם בממשלה, שהוסיפו שימושים מעבר לשימושים שהיו במסגרות התקציב המאושרות ובהתאם, בסוף דצמבר, לפני שהתקציב הוקרא בשנייה ושלישית במליאה, היה צריך לכנס את התקציב למסגרות. בהתאם לזה נעשית ההפחתה הרוחבית. הפניה הזאת נועדה - -
היו"ר משה גפני
¶
בגלל שאם הבאתם תקציב, ואתם ידעתם שאתם צריכים להביא עוד שימושים, אז אחרי זה אתם עושים את זה בהפחתה רוחבית ולא הבאתם את זה בתקציב? ככה הבנתי ממך.
תמיר כהן
¶
אז אני אבהיר: כשהתקציב הונח בפעם הראשונה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת הוא היה מכונס למסגרות החוקיות של תקציב המדינה לשנים 17-18 - -
תמיר כהן
¶
נכון. המסגרות שהממשלה אישרה. לאחר מכן, בין קריאה ראשונה לקריאה שנייה ושלישית התקבלו עוד כל מיני החלטות שגרמו לחריגה ממסגרות התקציב המאושרות. ולכן, היה צריך לעשות הפחתה רוחבית בשביל שנעמוד - -
היו"ר משה גפני
¶
קח בחשבון שאני לא מבין מהר אז אני גם אשאל ואני מתנצל שאני לא מבין, אני לא למדתי ליבה, כולם יודעים את זה: היתה קריאה ראשונה, הצבענו על זה במליאת הכנסת. בסדר.
היו"ר משה גפני
¶
רשות השידור, לא חשוב מה. שימושים חיוביים, אני לא מדבר בכלל על השימושים. לפני הקריאה השנייה והשלישית, למה לא באתם אלינו כאן, בוועדה, הרי אנחנו עמדנו לאשר את התקציב כאן לקריאה שנייה ושלישית, ולהגיד לנו: תשמעו רבותי, מה שהיה בקריאה ראשונה כבר לא רלוונטי לגבי ההתכנסות של ההוצאות ושל השימושים הנוספים. היינו מוספים את זה בתוך התקציב. ואז לא הייתם באים עכשיו עם קיצוץ "פלט". השאלה מובנת?
תמיר כהן
¶
אני אסביר, השאלה מובנת: כאשר הצביעו על התקציב בוועדת הכספים פה, ב-18 בדצמבר, בבוקר של אותו יום הממשלה כבר קיבלה את החלטת הממשלה 2177, שהיא מכילה גם את השימושים החדשים וגם מוצאת מקורות לשימושים האלה, שלא היה להם. אבל מה, התקציב כבר היה סגור מבחינה טכנית. בנינו את התקציב המפורט ולכן, לא היה ניתן להחיל את כל השימושים, זה היה כבר אחרי דפי ההחלפה. לכן, לא היה ניתן - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא תהיה הצבעה היום. אתה רואה את יואב קיש מדיח אותי מוועדת הכספים היום? אתה רואה את זה קורה מחר? אני אומר לך שזה לא קורה.
היו"ר משה גפני
¶
לא, הדיון יתקיים במלואו, מיקי. קודם יהיה דיון. בבקשה, תמשיך. אתה לא מתרגש, נכון? אתה מסביר. מה שאני שמח זה שהם שואלים את אותן שאלות. כל הזמן חשבתי שאולי אני לא מבין אז...
היו"ר משה גפני
¶
אני הייתי פה בהרבה מאוד תקציבים. בין יתר התקציבים שהייתי, הייתי בכמה תקציבים שהיו מוסיפים בעט לפני ההצבעה בוועדת הכספים. אז אם היתה בעיה טכנית - - - אני יודע לכתוב בלי נקודות ואפילו מספרים.
היו"ר משה גפני
¶
בדיוק. אתה מבין שזה מחשיד, שזה מראה משהו? אולי אין כלום מאחורי העניין אבל טכנית, היה אפשר - -
תמיר כהן
¶
אנחנו סבורים - החלטת הממשלה התקבלה באותו בוקר. הוועדה הצביעה פה על אישור התקציב לפני שהוא הלך למליאה בלילה של אותו בוקר - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אתם לא יודעים לשריין שורות במערכת? תמיר, זה ההסבר הכי מוזר ששמענו. באמת הכי מוזר.
תמיר כהן
¶
קודם כל, בוועדה היו דפי החלפה והקראנו את כולם לפרוטוקול. בסופו של דבר, יש לוחות זמנים שאנחנו צריכים לעבוד. לפתוח את המערכת - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
אבל בוועדת הכספים באותו בוקר, הבהרתם לוועדה שהחלטת הממשלה לא נכללת בפנים ושכל החגיגות התקציביות מאותו לילה לא נכללות בפנים?
היו"ר משה גפני
¶
לא, מה ששואלת חברת הכנסת קארין אלהרר: האם אמרתם לוועדה- ולפי דעתי לא – שתדעו, זה תקציב המדינה אבל יהיו בו שינויים מכיוון שיש החלטת ממשלה שלא נמצאת בתוך התקציב הזה. לפי דעתי לא אמרתם.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
רציתם שיהיו ידיעות חיוביות שיעבירו את התקציב, ועכשיו להעביר תקציב רוחבי בשקט ובפינה חשוכה. ולשלוח, עם כל הכבוד, דבר כזה – עם כל הכבוד, אין לי חוסר כבוד אליך אבל על דבר כזה היה צריך להגיע מישהו יותר בכיר.
תמיר כהן
¶
אז אני אסביר: גם בתקציב 15-16 קרה אותו תהליך, ובבוקר כשהוועדה הצביעה פה על התקציב התקבלה החלטת ממשלה, ואנחנו סבורים שגם אז חברי הוועדה ידעו שהם מצביעים על התקציב, שהיא כוללת את ההשלכות של אותה החלטת ממשלה ולכן, גם ב-17-18 החלטת הממשלה התקבלה בבוקר, היא לא סודית. אנחנו סבורים שכל חברי הממשלה וגם חברי ועדת הכספים ידעו כשהם מצביעים על התקציב - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
חברים, אני חייב להגן עליו, אדוני. קודם כל, זה נאמר ואפשר לפתוח כאן פרוטוקולים שזעקתי מולם, שהם הולכים לעשות - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אבל הוא אומר לפרוטוקול שמכיוון שמדובר בתקציב דו-שנתי, הוא נחמד וגם ישבתי אתו, אבל הוא לא יכול לשנות את דעתי. אם התקציב הוא תקציב דו-שנתי, המצטבר הוא 11.6.
היו"ר משה גפני
¶
מיקי, זה היה באופוזיציה וגם אצלנו בקואליציה, היתה אי שביעות רצון. בעניין הזה זה בסדר. הרי אתה מדבר כללית. מה שקארין שאלה, היא שאלה משהו אחר שלפי דעתי זה לא נאמר: היתה החלטת ממשלה בבוקר, וזה לא מופיע בתקציב. האם זה נאמר לחברי הוועדה? זה לא נאמר.
היו"ר משה גפני
¶
זה לא נאמר אלא אם כן הם יגידו אחרת ונחפש את זה. אם זה לא נאמר, זה דבר שהוא לא בסדר בגלל שאנחנו לפחות, ועדת הכספים, היא שותפה בעניין הזה, אז יש כאלה בעד ויש כאלה נגד אבל זה שאתם לא מערבים אותנו בעניין הזה, זה דבר רע מאוד. עכשיו אנחנו נמצאים כולנו, יושבים פה חברי קואליציה ומדברים נגד.
תמיר כהן
¶
אז לגבי זה, באמת צריכים לבדוק בפרוטוקול. מה שכן, אני יכול לומר שחלק מהשימושים שבגינם התבצעה ההפחתה הרוחבית התקבלו בוועדה. לכן, לפחות חלק מן השימושים היו ידועים.
תמיר כהן
¶
לא. למשל התיקון שנותן מענקים גם לאלמנים ואלמנות של ניצולי שואה שאינם מקבלים קצבאות. סוגיית רשות השידור היתה ידועה לוועדה, הארכת חופשת לידה - -
היו"ר משה גפני
¶
רגע, אם אין לך תשובות טובות, אתה לא חייב להגיב כי עם כל הכבוד לשימושים שבהם מדובר, משרד האוצר והממשלה עושים הרבה מאוד פעולות. למשל, נטו המשפחה, הם לא מביאים קיצוץ רוחבי. אני הייתי בטוח שמה שאישרתם בוועדת העבודה והרווחה עם ניצולי השואה, ולא העברתם את זה פה, העברתם את זה שם, אתם לא תעשו על זה קיצוץ רוחבי אלא תביאו את זה מרזרבות.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא יכול לדעת למה אתם מתכוונים, הרי אתם הולכים בכמה מסלולים. אתם הולכים במסלול של לקחת מהרזרבה. אתם הולכים במסלול של להעביר מסעיף לסעיף. אתם הולכים במסלולים שונים. אנחנו, שצריכים לאשר את התקציב ואישרנו את התקציב, היינו צריכים לדעת מה אתם הולכים לעשות עם כל הדברים האלה. יש פה דברים שהם חמורים מאוד מכיוון שהם חלק מתקציב המדינה. אני לא יכול להאריך בעניין הזה, אתם מביאים את זה בקיצוץ "פלט"? אנחנו מדינה מסודרת? יש פה דברים חמורים שאני לא ישן בלילות בגלל שאני לא מאשר את זה. אתם צריכים להתחיל - - -
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אתה לא חייב להגן. שמע, אני חבר קואליציה, בשבילי זה גם דבר לא טוב. אם הייתי באופוזיציה אז הייתי כבר מתחיל לקרוא פרקי אבות.
היו"ר משה גפני
¶
על כל פנים, תסביר מה יש בקיצוץ, מה מקצצים ומה מוסיפים ומה עושים. אני מתנצל בפניך אבל זה המצב.
תמיר כהן
¶
שכל אחד מהרפרנטים בצוות באגף תקציבים ישב עם המשרד הרלוונטי והחליט על סדר עדיפויות, מאיפה הוא - -
תמיר כהן
¶
בסופו של דבר, כשהממשלה מחליטה שהיא רוצה להגדיל את השימושים שלה מעבר למסגרות התקציביות, זה צריך לבוא מאיפה שהוא. אנחנו, בתוך דרג מקצועי שהולכים למצב שיש שימושים מעבר למקורות שמותר על פי החוק, אנחנו מציעים בתור דרג מקצועי צעדים שלפי דעתנו נכון ללכת לכיוון שלהם.
תמיר כהן
¶
אנחנו, בתור דרג מקצועי, מביאים לצעדים שלפי דעתנו חשוב ללכת וצריך לעשות אותם. בסופו של דבר, הממשלה היא הריבון והיא רוצה מדיניות מסוימת - -
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, את זה הבנו אבל קיצצתם במשרדי הממשלה על פי שאמרו לכם מי במשרד? השר? היועצת המשפטית? מי?
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
שימו לב אבל שכשנותנים דברים, מגיעים למסיבות עיתונאים, מגיע שר האוצר בעצמו, כשבאים להנחית גזירות על אזרחי מדינת ישראל, קיצוצים בחינוך, ברווחה ובבריאות, לא מגיע שר האוצר.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
הקיצוץ הרוחבי הוא גזירות, רק גזירות פחדניות בלי להגיד מה יותר חשוב ממה, לזרוק את זה על המשרדים.
איליה כץ
¶
נמצאים פה מסביב לשולחן הוועדה נציגים של כל הצוותים הרלוונטיים באגף תקציבים, נציגים של משרדי הממשלה, ואנחנו נשמח לעבור משרד משרד ולהסביר מה השימושים שחלקם אישרה הכנסת, והן השימושים שהממשלה אישרה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה, טוב שהם נמצאים, אני גם אשאל אותם אבל קודם אתן לחברי הכנסת. דב חנין ואחריו מיקי רוזנטל. אם אפשר רק לא להאריך מדי. כל אחד יכול לדבר פה יום שלם.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה אדוני היושב ראש. אני אשתדל בשלוש דקות לסכם את העניין: אדוני היושב ראש, אני חושב שזאת דוגמה לזה שלממשלה הזאת לגמרי אין חוצפה. אין גבול לחוצפה שלכם. אתם מציעים לקצץ 1.1 מיליארד שקלים. למשל, יותר מ-200,000,000 מתקציב התחבורה, כולם תקועים בפקקים, יש מה לעשות בתקציב התחבורה. אגב, מה מקצצים בתקציב התחבורה? פרויקטים קטנים. כל הדברים שזה לא סרט גדול, איזה שהוא מחלף ענקי. כל הדברים שעושים שינוי אמתי בחיים של אנשים, אותם מקצצים. מקצצים במשרד התחבורה פיתוח עירוני. בטח, הכי קל לקצץ פיתוח עירוני במשרד התחבורה. מקצצים 43,000,000 שקלים בבריאות. מגיעים לבתי חולים? אתם רואים מה קורה בבתי החולים? מקצצים 32,000,000 שקלים בתקציבי הרווחה.
עכשיו, למה עושים את זה? קודם כל, כי זה חלק מאותה מלחמה נגד מה שנתניהו קרא "האיש השמן", שכבר הפך להיות רזה וממשיך להרזות כל הזמן. מדינת ישראל היא מדינה עם ההוצאה הציבורית האזרחית הכי נמוכה בעולם המערבי, ואתם ממשיכים לקצץ. זה עדין האיש השמן שעובר דיאטה רצחנית בבריאות, ברווחה, בתחבורה ציבורית, בכל דבר. למה אתם עושים את זה? אז יש את ה-150,000,000 שקל של גחמת רשות השידור. כן? כל התרגילים של נתניהו מרשות השידור – 150,000,000 שקל? על זה נשלם בבריאות וברווחה ובתחבורה. אבל זה הכסף הקטן כי במרכז החדר הזה יש פיל ענקי, והפיל הזה הוא הפיל של המיליארדים הרבים שבמקביל לקיצוץ אתם מוכנים לחלק מתקציב המדינה, מכספי המדינה, למי שיש לו הרבה. לעשירים, לבעלי הון.
מאז שהממשלה הזאת עלתה אתם קיצצתם במיסים יותר מ-13 מיליארד שקלים. יותר מ-13 מיליארד שקלים קיצוצי מיסים רק בממשלה הנוכחית. מס החברות, הורדתם אותו מ-26.5% ל-24%. זו פגיעה של 3.5 מיליארד שקלים בשנה. אתם עוד רוצים להוריד אותו בשנה הקרובה ל-23%, עוד 1.5 מיליארד שקלים. בזה אתם מוכנים - -
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא, לא. רגע דב, לא מתנהל דיאלוג. אני מבקש שתרשמו. יש את הצוותים שעוסקים בעניין הזה, תרשמו את הנקודות שחברי הכנסת מעלים ותשיבו.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
הקיצוץ הזה, לפי התחשיב שמתפרסם היום ב"דה-מרקר" - 1.5 מיליארד שקלים למדרגה הנוספת שאתם רוצים להוריד ל-23%.
אני רוצה אבל להזכיר שכשנתניהו נבחר להיות שר אוצר בשנת 2003, מס החברות עמד על 36%. בארה"ב הוא היום עומד על 40%. אתם רוצים להוביל אותנו ל-23%, כשכל אחוז כזה זה 1.5 מיליארד. אז את זה אתם מוכנים לתת בהקלות מס, שאומרת נגידת בנק ישראל שאין מאחוריהן שום תבונה כלכלית. שאלה הקלות שמחוללות אי שוויון הולך ומעמיק בתוך החברה הישראלית, ולנו אתם באים היום ואומרים שצריך לקצץ מיליארד שקלים מהבריאות, מהחברה, מהרווחה, מהתחבורה?
אדוני היושב ראש, אין גבול לחוצפה. אני רוצה לסיים ולהגיד שאני הייתי מציע לך דווקא להביא את הנושא הזה להצבעה. הממשלה כל כך לוחצת, נראה מה אומרים חברי הכנסת. אני שומע מחברי בקואליציה שאפילו הם כבר לא מוכנים להשלים עם הדברים האלה, ואני מקווה שזה יתבטא גם בהצבעה שתהיה כאן.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש. אני אומר את הדבר הבא: באמת, זה לא יכול להיות – ראשון ברמה העקרונית: לא יכול להיות שאגף תקציבים, עם כל הכבוד, מזלזל בצורה כזאת בכנסת. אתם לא יכולים לבוא ביום של האישור ולא להסתייג ולומר: תראו, יש לנו בעיה טכנית אבל המשמעות היא שהתקציב שאתם מצביעים עליו הוא תקציב לא אמתי. זה ממש מקומם. זה הופך אותנו, חברי הכנסת, לחותמת גומי ואנחנו לא נהיה כאלה. זה לא הגיוני אבל הדבר העקרוני החשוב שבעתיים הוא שכאילו אגף תקציבים והחשב הכללי זה שני עולמות שונים. כאילו לא אותו תקציב. יש עודפי גביה של מיליארדי שקלים, ולא משנה, יש כלל הוצאה ואנחנו חייבים לעמוד בו וזה קדוש. כלל הוצאה הוא המצאה של כלכלנים, וכסף הוא כסף - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
חס וחלילה. אני אמרתי שהבחירה לעשות קיצוץ רוחבי במקום למשל לשנות את כלל ההוצאה או לחילופין לעשות – הוא החלטה מקוממת, במיוחד כשאנחנו יודעים מה העודפים. תראה, מצד אחד – נדב, אני אגיד לך את זה באופן יותר פשוט: אנחנו מתקרבים לתקופת בחירות, וזה כל הסיפור. אנחנו מתקרבים לבחירות - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אתם חשבתם שהבחירות יהיו יותר מוקדמות, בגלל זה חילקתם קודם. אתם יצאתם גם בקמפיין שלם.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אם כבר נצמדים לעובדות, אז הדבר המשמעותי הוא כדלקמן: אנחנו לא יכולים להעביר את זה, בטח לא כשמדובר בפגיעה בשירותים. אתם צריכים למשוך את הבקשה הזאת ולעשות בה שינוי. לא יכול להיות שתחתכו עכשיו בתקציבי בריאות ובתקציבי רווחה כשהתופסת העיקרית היא תוספת לביטחון. - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
זה דבר שלא יכול להיות. אנחנו עוד לא שמענו בוועדה ההיא מה ההסברים אבל - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
שמע, עם כל הכבוד, התוספות לביטחון, שזה גם לא מסתיים בזה. יש תוספות נוספות שהם רוצים לביטחון. לא נאפשר קיצוץ של השירותים החברתיים בעת הזו כי יש המון כסף. גפני, אני מקווה שגם אתה בדעה הזאת.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
תודה אדוני. אדוני תראה, הרי כל המהות של תקציב זה מדיניות. ממשלה אומרת: זה המדיניות שלנו, אלה סדרי העדיפויות שלנו, זה מה שאנחנו אמרנו פה גם כשאישרנו את התקציב, כשיש פה כמה דברים שאני לא מבין: - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
נדב תרשום: גם אני מוכן לוותר על תוספת לח"כים. הביטחון, מופיע פה מצד אחד שמורידים 220,000,000 שקל מהביטחון ומוסיפים 350. מקצצים פה 220,000,000 שקל. זאת אומרת, שלא יגידו שכל הקיצוץ של המיליארד שקל הוא בגלל 350,000,000 שקל לביטחון. 220,000,000 שקל הם לוקחים ממשרד הביטחון. זאת אומרת, כל הסיפור של משרד הביטחון פה, לפחות לפי הנתונים שהבאתם לפנינו, הוא 130,000,000 שקל. אם אתם לא מצליחים למצוא ברזרבות 130,000,000 שקל בשביל לא לעשות קיצוץ ועדין לא לפגוע בתקציב הביטחון אז משהו פה לא מסתדר לי. זה דבר אחד.
דבר שני
¶
כשאני מדבר על מדיניות – חלק מהקיצוץ הזה הוא גם בשביל לתת רבע מיליארד שקל להארכת חופשת לידה בשבוע. יכול להיות שזה חשוב מאוד, השאלה אם זה יותר חשוב מיום חינוך ארוך או שזה יותר חשוב מהסעות של תלמידים או שזה יותר חשוב מתקציב הבריאות ומנושאים אחרים, ואולי זה גם יותר חשוב מהנושא של הפנסיה של הקשישים, שלא מגיעים לרף של קו העוני, לא מצליחים להעלות אותו.
עכשיו, בתוך הדברים האלה, אני חושב שאם רוצים לעשות דיון על מדיניות אז בואו נעשה דיון על מדיניות. אם רוצים לחלק מיליארד שקל, אנחנו נעשה פה את הדיון לאן הולכים מיליארד שקל. עושים את זה על מה? כשב-2016 אתם סיימתם את השנה עם עודפי גביה של למעלה משישה מיליארד שקל. השנה הזו בכלל עם עודפי גביה של הרבה מעבר לזה, המספר יותר קרוב ל-10 כשעושים את כל החשבונות - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא, אני מדבר על 2016. אני עוד לא נוגע ב-2017 בכלל. אז למה לבוא לעשות את הקיצוץ הזה?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
תראו, שוב פעם מגיעה הבקשה הזאת לקיצוץ של 1.5 מיליארד שקלים, מתוכם 300 בהרשאה להתחייב. כשאני אומר 11.6%, אנשי האוצר מתקנים אותי אבל הם היו יכולים לתקן אותי אם היינו מדברים על תקציב חד-שנתי, והוועדה הזאת התנגדה לתקציב דו-שנתי, אתה יודע את זה היטב. ובתוך התקציב הדו-שנתי למפרע מביאים סעיפים ועושים "פלט" זה 11.6%. 5.8% כל שנה. אז בתפיסת העולם שלהם לא, זה כל שנה 5.8%. בתפיסת העולם שלי, אם יש תקציב אחד שהוא תקציב דו-שנתי, זה 11.6%, אי אפשר להסתכל על זה אחרת.
עכשיו, על מה אנחנו מדברים? אם יש עודפי תקציב כל כך גדולים ואנחנו מקשקשים כאן אם לתת למבוגרים, לזקנים, או לא לתת להם, אז אנחנו צריכים לעשות "פלט" רוחבי. אני חושב שבעיקרון, גם אולי רוב חברי הוועדה, שונאים את המושג הזה או אתקן את עצמי: לא אוהבים את המושג של "פלט רוחבי" כי הוא פוגע בכולם ללא שום אבחנה, בלי לעשות סדר עדיפויות. נכון שזה הכי קל. למה? כי לא יוצרים ויכוח בין השרים עצמם - בוועדה הזאת אנחנו מתמודדים עם הרבה דברים כואבים מאוד, קצבאות נמוכות, מפעלים שקורסים. חברים, אי אפשר עם עודפי תקציב כאלה ענקיים לבוא לוועדה הזאת וחכו, עוד לא הגענו לקרן קיימת כי זה חלק מהעניין, וקרן קיימת לא נותנת את הכסף - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
כן, שבוע מעניין עם לחץ אדיר. אני חושב שהבקשה הזאת אינה ראויה. לא היה צריך להביא אותה. היה צריך למצוא הסדר מעודפי התקציב ולא לפגוע במשרדים עצמם. הרי מה יעשה נפתלי בנט? יוריד משעות הלימוד. מה יעשה שר האוצר ליצמן? יקנה פחות אמ.אר.אי.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
תקשיבו, זאת פשוט התנהגות פחדנית שלא נראתה כאן כבר שנים. אנחנו מכירים התנהלות בתקציבים, והממשלה אומרת - -
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
אנחנו מכירים תקציבים, אנחנו מכירים התנהלות, אנחנו מריבות מה יותר חשוב, מה פחות חשוב. דיונים שקורים מאחורי הקלעים. האוצר בא ואומר: את זה שמרנו לרזרבה לדיונים על התקציב מאחורי הקלעים לדרישות לגיטימיות של ח"כים, את כל זה אנחנו מכירים. אבל מה שקורה בזמן האחרון – שוב, לא היום אבל כן בתקופה של כחלון כשר אוצר, זו התנהלות שהיא ממש פחדנית. את כל הגזירות, את כל המכות להנחית מגלגלים למישהו אחר. בסוף ישב שר החינוך, לא שיש לי איזו אמפתיה מיוחדת אליו, כידוע, אבל הוא יצטרך לשבת וינחיתו עליו את הקיצוץ הרוחבי הזה והוא יצטרך לחשוב במה הוא מקצץ, באיזה תכניות - -
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
אם הוא תכנן על זה, ואם הוא תכנן על זה ואתם מקצצים לו עכשיו, הוא יצטרך לקצץ בדברים שהוא כבר תכנן עליהם בתכניות חינוכיות - -
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
ויותר מהכל, נשאלת השאלה למה? כשיש עודפי גביה, למה זה לא מגיע ביחד לכאן, לאותו דיון? ביד אחת אתם מחליטים לתת את זה לאנשים שמרוויחים הרבה, לחברות שוב הנחה במס חברות, שוב הנחה למי שמשתכר משכורות גבוהות ולעומת זאת, לשירותי חינוך, רווחה, בריאות, שכל הציבור נהנה מהם, שם אתם מניפים את הגרזן, ואפילו הוא לא מגיע לכאן לעמוד בעצמו להגן אל זה.
היו"ר משה גפני
¶
נדב. אני הולך להגיד שני דברים: בגלל שאמרת מה שהיה פעם, במציאות של הממשלה הנוכחית אין גזירות. אני הייתי בקדנציות כשהיו גזירות קשות מאוד על הציבור. עכשיו, יש ויכוח – היות ויש עודף הכנסות באמת באופן מרשים, לפי דעתי חלק מזה זה חד-פעמי, אנחנו נקיים את הדיון כאן, אנחנו לא נברח מהעניין הזה. נקיים את הדיון מה צריך לעשות כאשר יש עודף הכנסות, כאשר המצב הוא כזה שאין גזירות וצריך להחליט במה מיטיבים: האם בהפחתת מס? האם מיטיבים ב - -
היו"ר משה גפני
¶
אז בגלל שפחדתי שתגידי את זה, אז שתדעי שה"פלט" הזה הגיע לפה יומיים לפני חג השבועות. עכשיו, את מכירה את לוח השנה העברי, עד עכשיו זה לא בא לדיון בכלל אז תהיי רגועה עם העניין הזה.
היו"ר משה גפני
¶
היה חג שבועות עכשיו. אנחנו צריכים לקיים את הדיון הזה עם שר האוצר אבל למען האמת ההיסטורית, צריך להגיד שזאת קדנציה שאין גזירות. בסדר, יש קיצוץ רוחבי, זה המקסימום שהגענו אליו. יש קדנציות - בקדנציה הקודמת היו גזירות ממש. מה יכולים לעשות? זאת היתה תמונת המצב אז צריך להיות דבקים במציאות הזאת אבל אני מסכים לחלוטין שכאשר יש עודפי תקציב, לא צריך לעשות את זה בצורה הזאת אבל נראה, אם יהיה רוב, נצביע.
מוסי, בבקשה.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש ותודה למוסי. אני רוצה לומר את הדבר הבא: אני שומעת לאחרונה לא רק שיש עודפי תקציב, זה בסדר וזה מוברך, אבל אני שומעת שרוצים להפחית מיסים - -
היו"ר משה גפני
¶
חלק מעודפי התקציב, ברשותך, זו היתה החלטה של הוועדה. אנחנו פה התמודדנו עם רשות המיסים.
היו"ר משה גפני
¶
"מובילאיי" לא אנחנו, זו באמת תוצאה של השוק הפרטי. אנחנו נאבקנו פה עם רשות המיסים על הדיבידנד המותר. אנחנו אמרנו שייכנס עם זה כסף. אנחנו נגיע לדעתי להכנסות השנה, הכנסות שהן באמת יהיו חד-פעמיות של 20 מיליארד שקל, שזה חסר תקדים לחלוטין. נכון?
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
זה מבורך. אני באמת מברכת על זה לא בציניות בכלל, אבל אני באמת חושבת שלהוריד מיסים, שזה משהו שאני שומעת עליו, זה דבר נכון וטוב שיש שירותים שניתנים לאזרחים. עכשיו, אני אנצל את רשות הדיבור שלי כדי לשאול את הרפרנטים שעוסקים בבריאות ורווחה, שיסבירו לוועדה מה יורד בבריאות ומה יורד ברווחה במדויק. בסדר, אדוני היושב ראש? אני מבקשת שהרפרנטים מאגף תקציבים שעוסקים בבריאות ורווחה יסבירו לוועדה לפרטי פרטים מה מתכוונים לקצץ בבריאות ומה ברווחה.
מוסי רז (מרצ)
¶
לכן רציתי להיות אחרי קארין, כי היא שכנעה אותי. אני, כשעבר התקציב, אני לא הייתי חבר כנסת אז יכולתי לצפות בערוץ 99 ולקרוא את העיתונות הכלכלית, ואני שמעתי שבמשרד האוצר ושר האוצר ובכלל, בקואליציה אומרים שאומרים שהתקציב מעולה, אין כדוגמתו, התקציב הכי חברתי אפילו אמרו שהיה פה אי פעם. אז אם כך, למה לשנות? ואם ידעו שרוצים לשנות, למה אמרו את זה? זה דבר שאני רוצה לשאול.
אני רוצה להציע לך, יושב ראש הוועדה הנכבד גפני: אני קורא בעיתון שרוצים להביא לפה קיצוץ מיסים. אז אני מציע לאחד את שתי ההצעות, לדון יחד כששתיהן מונחות על השולחן. מצד אחד, הורדת המיסים ומצד שני, הגזירות על הציבור, ואז נחליט אם יש החלטה להטיל את הגזירות הללו על הציבור לאור הורדת המיסים שמציעים לנו, ונראה לי שאני יודע מה תהיה עמדתי אבל שזה יהיה ישר מול הציבור ושלא יגידו לי: חוק – גם התקציב זה חוק. כל דבר שאנחנו עוסקים פה זה חוק. נכון, כלל ההוצאה זה חוק, בסדר. חוק אפשר לשנות, הרי בשביל זה קיים הבית הזה, בשביל לשנות חוקים. לעשות חוקים טובים יותר.
אז אני מציע לא לקבל החלטה היום. שיביאו את ההצעה שלהם להפחתת מיסים, שיצהירו את ההצהרה שלהם ואז נקיים את הדיון, נשמע את הדברים יחד.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב ראש, חברי הכנסת, אני מצטער על האיחור. אני חושב שיכול להיות שידונו בתקציב 2019 במהלך התקופה הקרובה, ואני לא מתערב בזה אבל בוודאות, גפני, הממשלה אמורה להביא תקציב משלים, זה גם חלק מההסדר של - - - ל-2018.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
ואני מבין שעוד לא ברורה בדיוק התוצאה של 2017, אני מכיר את המספר שאתה אומר, 20 מיליארד אבל האם זה לא נכון גם ממשרד האוצר, לשלב את היעדים של ההשלמות של תקציב 2018 עם הקיצוץ "פלט" שתמיד הוא בעייתי כי הוא פוגע בחלשים ובקטנים, וזה החיסרון שלו.
אני חושב שהשאלה היא לא עד כמה מקצצים אלא מה עושים עם הכסף. עיקר הטענות ששמעתי מהזמן שאני פה, שפוגעים בכמה מקומות רגישים אבל השאלה היא אם העברת המשאבים בחלק מהמשימות הם באמת המשימות שוועדת הכספים נותנת עליהם את העדיפות או זאת בוודאי עדיפות של הממשלה.
לכן, אני חושב שמצד אחד צריך לברך את הממשלה שהיא שומרת על המסגרת. מצד שני, השאלה אם היעדים שמוצגים פה הם באמת היעדים? אני רוצה לומר שאתה עשית כבר כמה דיונים עם שי באב"ד או נציגיו, בוועדה שהוקמה לחיזוק התעשייה. ברור שזו החלטה שתעלה כסף - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני יודע, אבל זאת החלטה שתעלה כסף, וגם החקלאות, כפי שאתה יודע, זקוקה לחיזוקים.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
והמגזר היצרני, עם כל הכבוד, למכירת מכוניות, זה לא מספיק מפרנס פה ממכירת מכוניות. אז אני שואל, כשמדברים פה על קיצוץ "פלט", לאן הולך הכסף? אני חושב שהבעיה העיקרית היא לא רק מאיפה לוקחים אלא לאן לוקחים. למשל, יושב פה ראש מועצה אזורית בנימין – 70,000,000 שקל להעתקת ישוב עמונה למקום חדש הוא במחלוקת. 70,000,000 זה חצי מהסכום שהממשלה התחייבה - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אתה יודע שאני מסתדר בעניין הזה. אני אומר שהממשלה דיברה, אבי ידידי, על 150,000,000 וכרגע מופיע פה רק חלק
אבל אני רוצה משפט אחרון
¶
חברי מהאוצר, גפני זה חשוב לי, תשמע משפט אחד שבשבילו עשיתי את כל ההקדמה: כמו שדואגים לעמונה צריכים לדאוג לעין-גדי ומצפה-שלם. אלה שני ישובים שאין עליהם מחלוקת, אחד ביהודה ושומרון ואחד בעין-גדי. כולנו שרנו את השירים של עין-גדי. הישובים האלה בסכנה גדולה בגלל הבולענים, שלא בגללם הם נהרסו. לא בגלל הישובים, בגלל תופעת הטבע ואני לא נכנס לזה. אני שואל איפה דואגים? מדובר פה על מאות מיליונים שצריכים להבטיח. האם זה יהיה בתקציב 18? זה לא יכול לחכות לתקציב 19. הישובים שם או שיתחסלו או שיצילו אותם. זוהי שליחות של עם ישראל, זה לא עסק פרטי.
לכן, כשאני שואל את עצמי - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
כן אבל אם הממשלה מחליטה שהקיצוץ הזה, לאן הוא הולך? אם הממשלה מחליטה שב-2018 יוסיפו ארבעה מיליארד, הרוב לטיפול בנכים אני מבין. זאת אומרת שאם לא לוקחים בחשבון את הקיצוץ, אם הקצבה ל-18 כבר סוכמה ואם תקציב 19 לא עולה מחר בבוקר, אנחנו משאירים פצועים בשטח. אז זה נכון שעמונה תהיה מוסדרת ואת עין-גדי יפרקו. אני לא חושב על סדר העדיפות של ממשלת ישראל. לפרק את עין-גדי ולהעתיק את עמונה. תודה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. רווחה ובריאות את ביקשת, נכון? יש מישהו שמוכן ממשרד האוצר להסביר לנו מה הולך להיפגע ברווחה ובריאות? אנחנו נלך פחות או יותר - -
איל מדן
¶
היושב ראש, אם אפשר ברשותך לפני הנושא הזה, אני אשמח לשאלה שעלתה פה לפני זה לגבי הפרוטוקול, ולהפנות את הוועדה להודעת ועדת הכספים מה-19.12 - -
איל מדן
¶
רכז מקרו באגף תקציבים באוצר, איתי טמקין: "הממשלה אישרה קיצוץ של 4.5% ואתמול החליטה על עוד 1.3%, בינתיים 5.8% ב-2017. זה אותם שני קיצוצים רוחביים ב-2017. עם כל הקיצוצים הרוחביים ותקציב 2017 ו-2018, הגידולים הנומינליים הכי גדולים בשנים האחרונות על אף הקיצוצים." זה מתוך הפרוטוקול של הוועדה, ויש עוד פרוטוקול של יעל מבורך לשאלה של מיקי לוי וחבר הכנסת לשעבר טרכטנברג – מסבירים את זה לפרוטוקול. אז רק לשאלתכם.
היו"ר משה גפני
¶
אני מודה לך שעשית מאמץ להגיד את זה אבל לא זה מה ששאלנו. בסדר, לא חשוב, זה בסדר. זה נאמר אבל לא נאמר את שהיה צריך להיאמר והיה אפשר לתקן את זה בגלל שיכול להיות שאני הייתי דורש, כיושב ראש הוועדה, לתקן בעט. לא לבוא אחרי זה עם קיצוץ רוחבי, עם כל מה שנלווה לעניין.
יש רק דבר אחד שמפריע לי: זה הרבה זמן שוכב על שולחן הוועדה. אתם רואים גם עכשיו כשהבאתי את זה, שמתי את נפשי בכפי ושמתי את זה על סדר היום אחרי שגם נדב לחץ עלי. אתם יודעים את הקושי שיש בעניין הזה, והוא קושי אמתי. זה לא קושי פוליטי שיש פה איזה עניין. למה שמתם בנושא הזה דברים קריטיים? מיגון הניוד למשל, כשמדובר על פיקוח נפש, כל עוד שזה לא מאושר, ה-45,000,000 שקל האלה לא עוברים. אני בשעתו, בקדנציה הקודמת שלי כראש ועדה, עמדתי בתוקף עם משרד האוצר על זה שיביאו כסף למגן. אתה יכול להגיד שלא יגורו ביהודה ושומרון, אתה יכול להגיד שיגורו באלסקה אבל ילדים נוסעים שם ואוטובוס נשרף. אז למה אין את המיגון הזה? וכולם אמרו את זה, חברי האופוזיציה אמרו. יש פה את הנושא של הביטחון. אתם יודעים מה חלק מהביטחון, לאן הכסף הזה הולך. אז אני לא יודע מה שעושים, אולי עושים קומבינציה אבל מדובר באמת על ביטחון המדינה. בסדר, אז יש דברים שאולי אפשר לשחק עם זה אבל יש דברים שעוד קצת זמן - -
מוסי רז (מרצ)
¶
אבל לאן הולך הכסף שאתה אומר שאנחנו יודעים. אמרת: אתם יודעים לאן חלק מתקציב הביטחון הולך...
היו"ר משה גפני
¶
לא, אני לא יכול להגיד. אני יודע, גם דיברו אתי ראשי השירותים. אני יודע על מה מודבר. אז אם לא עושים קומבינציה בכסף הזה ומעבירים בדלת אחורית אז מדובר בפגיעה בביטחון המדינה. זאת האמת. ומיגון הניוד בוודאי, אין ספק. אני לא איש ימין אבל נלחמתי אז על המיגון הזה וגם עכשיו. מגיעים אלי חברי כנסת, בעיקר מהבית היהודי, וכל הזמן צועקים עלי למה אתה לא מביא את זה. לא חשוב, האמת שהייתי יכול להגיד להם: אתם יכולים לקחת את הכסף ממה שאתם מורידים לחרדים כל הזמן אבל נשאיר את זה לפעם אחרת, זו חגיגה אחרת.
היו"ר משה גפני
¶
אתה יודע מה? אני לא יכול להתאפק. יש סעיף במשרד החינוך, סעיף על אנשי משרד האוצר שאומר שאלה שעובדים במוסדות, מלמדים הוראה וכל הדבר הזה, הם מקבלים הלוואה מותנית אם מצבם הכלכלי קשה. יש קריטריונים. בסדר, אז גם בנות הסמינרים החרדים גם מקבלות את זה, קיבלו כל השנים. הלכו עכשיו, מחקו את הסעיף של החרדיות, מחקו, והעבירו את הכסף לסעיף הכללי. אתם יכולים לקחת את זה למיגון הניוד.
היו"ר משה גפני
¶
לא קם יועץ משפטי בממשלה הזאת שיגיד: רגע, זה חוסר שוויוניות. למה בת שמצבה הכלכלי קשה, שלומדת בסמינר וולף בבני-ברק, למה עכשיו היא לא תקבל הלוואה מותנית? למה? בגלל שהיא חרדית? מחקו את הסעיף, לך תבדוק.
היו"ר משה גפני
¶
לא, איזה הצעת חוק? היה עם בגרות חרדית, יש כאלה שמלמדים בגרות, אז יש שם תוספת של כסף. שנה שעברה לא נתנו את זה לחרדים אז התקשרתי, שאלתי למה? אז אמרו לי: בסדר, יחזירו. היום עשו קריטריון חדש, שהחרדים יצאו מזה. חבל על הזמן. תשמע, איזה תחכום. בסדר.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
עכשיו אני יודע למה אנחנו מברכים כל יום ברכה מיוחדת על השופטים: "אשיבה שפטיך כבראשנה ויעציך כבתחלה".
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
לא, מה זה סעיף 24? אדוני, אני לא יודעת קודים. תגידי לי בבקשה בדיוק מה הפרויקטים שנפגעים - -
ליאור קוטלר
¶
סעיף 24 - ההפחתות בוצעו בשיתוף משרד הבריאות ובשיתוף כל הגורמים המקצועיים. יושבת כאן נציגת אגף התקציבים של משרד הבריאות ואפשר יהיה לעבור תכנית, תכנית אם תרצו.
אדוה קליין
¶
כן, אני עובדת משרד הבריאות. כמו שליאור אמרה, אני אעבור על סעיף 24, הסעיף של משרד הבריאות: הקיצוץ שנעשה בסך 34,5000,000 שקלים נעשה כמובן בשיתוף - -
אדוה קליין
¶
אז ה-34,500,000 שקלים הם מתוך "פלט" שבעיקר רובם עם תקנות של תקנות קניות ומטה של תפעול ותחזוקה - -
אדוה קליין
¶
כן. בדרך כלל לוקחים את התקנות שהן עבור תקציב מטה משרד הבריאות, פחות תקנות שנוגעות עבור שירותים לאזרח. זה עיקר הפערים - -
היו"ר משה גפני
¶
רגע, רק שהיא תשלים. תשלמי בבקשה. זה לא בנושא של שירותים שוטפים אלא בתקציב קניות וכדומה.
אדוה קליין
¶
לא. רוב הדברים פה זה בגלל עיכוב של ביצוע של פרויקטים. אנחנו מבצעים איזה שהוא תהליך של תחזיות ביצוע, אנחנו רואים איפה אנחנו עומדים...
אדוה קליין
¶
אז אנחנו נגיד: תכנית 240205 של תפעול מטה. מה שנמצא שם זה בעיקר טיפול של יחידות המטה. יש לנו פה קניות של מינהל משאבי אנוש, כל הציוד המשרדי - -
חיים הופרט
¶
כי אין שר שלא מתנגד לקיצוץ תקציב משרדו אבל השאלה מה המשמעות של הקיצוץ הזה על תקציבי המשרד - - -
חיים הופרט
¶
אני כלכלן של אגף תקציבים במשרד הבריאות.
ברמה העקרונית, זה סט של סעיפים תקציביים, שהרציונל שבמקום לבצע "פלט" רוחבי על התקנות האלה, המטרה היתה לבצע "פלט" שהוא חכם יותר, שהמטרה שלו היתה לבוא ולהגיד: כאן אנחנו צופים – הרי ה"פלט" נחת עלינו במאי, זאת אומרת שיכולנו לעשות תהליכים ולהגיד מה יידחה לנו לשנה הבאה ומה אנחנו יכולים לדחות משנה הבאה, ומה יש לנו ירידה בביקושים ושירותים חברתיים. אני יודע, חברת הכנסת אלהרר, שנושא השירותים הוא נושא שבוועדה לביקורת דיברנו הרבה - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
נכון. אני רוצה להגיד לך משהו חיים: אני רואה את הטבלה, ואני רואה - אדוני היושב ראש, זה חשוב. אדוני היושב ראש, אני רוצה לשמוע – אני רואה 570 בבריאות הנפש. אני רואה 2,163 בגריאטריה. אדוני - -
חיים הופרט
¶
אז אפשר לרדת: בגריאטריה זה עובד לפי ביקוש לקודים סיעודיים. זאת אומרת, אנשים שמגיעים לקבל קוד סיעודי ממשרד הבריאות. אם בשנה מסוימת מגיעים פחות קודים, כמובן שאפשר להביא את הנתונים בכתב אם צריך. רק כדי לסבר את האוזן: התקציב של הקודים הסיעודיים הוא 2.5 מיליארד שקל, סטייה של עשירית אחוז - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
לא, אני רוצה רק משפט סיכום: אדוני, בשנה שבה אנחנו נחשפים באמת להתעללויות ולמצב של חיסרון תקציבי במשרד הבריאות, ראיתי את זה בוועדה לביקורת המדינה שהנציגים הגיעו ואמרו שיש להם בעיות תקציביות והם לא יכולים לנהל את זה כמו שצריך, אני לא מצליחה להבין איך אחרי סדר העדיפויות מקצצים בגריאטריה ובריאות הנפש, בדברים שאי אפשר לתאר בכלל.
איל מדן
¶
אני רפרנט במשרד האוצר. אז עיקר ההפחתה נובעת מתקציבי תפעול ומחשוב, ומתכניות שבאותה העת לא הגיעו להבשלה מלאה ולכן, נוצרו עודפי תקציב, יתרות תקציב, שמהם נלקחו הכספים להפחתה. הפחתה בגובה של 31,000,000.
היו"ר משה גפני
¶
טוב, הבנתי. בבקשה. אני רוצה לסיים את הדיון. אני רוצה לדעת לדיון הבא, האם אפשר לקחת את הכסף הזה מעודפי התקציב שיתקבלו?
תמיר כהן
¶
אני אענה, אני אתייחס לבריאות ורווחה: אני לא יודע לרדת ל - - - כמו שאנשי המקצוע של אגף תקציבים ממשרד הבריאות אבל אני יכול ממבט מלמעלה לומר מה קרה לתקציב הרווחה ותקציב הבריאות במעבר בין תקציב 16 ל-17. תקציב משרד הבריאות גדל מ-29.8 מיליארד ל-34.2 – גידול של 15%. תקציב משרד הרווחה גדל מ-6.5 מיליארד ל-7 מיליארד. כלומר - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
תמיר, אני לא רוצה לפגוע בכבודך אבל גם אתה יודע שיש גידול בצורך התקציבי ויש גידול טבעי.
היו"ר משה גפני
¶
קארין, הבנו. אני כבר לא יכול להמשיך בגלל שהשעה מאוחרת. יש גידול בתקציב, בסדר. לא משכנע אותנו. הלאה.
תמיר כהן
¶
לעניין שאלתך לגבי עודפי התקציב – אז עודפי התקציב זה מושג שאני מסתייג ממנו, הוא לא קיים. שוב, אני אעשה סדר: כפי שחברי ועדת הכספים וחברי הכנסת שיושבים פה יודעים, יש הבדלה בין צד ההכנסה לצד ההוצאה. לדייק עוד במושגים שנאמרו פה: אין עודפי גביה ממיסים. יש גביה מעבר לתחזיות. תקציב המדינה הוא עדין גירעוני השנה, בשנת 2017.
תמיר כהן
¶
כן. בשנה שעברה הביצוע בסך התקציב היה על 100.01% השנה אנחנו צופים שהוא יהיה גם באזור הזה. לגבי ההכנסות – התחזית המקורית לשנת 2017 עמדה על 294.5 מיליארד שקל. כרגע צפי ההכנסות לסוף השנה צפוי להיות גבוה בכ-17 מיליארד שקל.
היו"ר משה גפני
¶
טוב, הבנו. אני חולק עליך. יש אפשרות להביא את הכסף הזה מכספים אחרים, כפי שעשיתם בדברים אחרים.
היו"ר משה גפני
¶
אני שואל פעם נוספת: האם אפשר את מיגון הניוד להפריד מהעניין הזה ולהעביר את ה-45,000,000? אם כן, אני מצביע על מיגון הניוד עכשיו.
היו"ר משה גפני
¶
הרי אתם הפרדתם. כמה פעמים שביקשתי מכם, הפרדתם. יש עד עכשיו העברה ששוכבת על שולחן הוועדה. אישרנו את כל ההעברה והיה משהו שלא. עד עכשיו הפרדתם.
היו"ר משה גפני
¶
עמדת משרד האוצר לא מעניינת אותי. אנחנו עוברים לסעיף הבא. תודה רבה. עמדת משרד האוצר. תדעו לכם שמיגון הניוד על הראש שלכם. אני מבקש להפריד אותו, אני מביא ואתו מחר. אם אתם מפרידים, אני מביא אותו מחר להצבעה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אבל אתה יכול לעשות הפוך: אתה יכול עכשיו לקבל את ההחלטה ושהם יערערו עליה.
היו"ר משה גפני
¶
אני יכול לקבל החלטה? בסדר, יש כללים במדינה הזאת.
הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:12.