פרוטוקול של ישיבת ועדה
פרוטוקול של ישיבת ועדה
×?×•×ž× ×™×˜×§
2017-11-15OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 623
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, י"ח בחשון התשע"ח (07 בנובמבר 2017), שעה 9:05
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 07/11/2017
חוק שירותי הסעד (תיקון מס' 8), התשע"ח–2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק שירותי הסעד (תיקון - הקמת מרכזי מיצוי זכויות), התשע"ה-2015, של חה"כ יואל חסון, מאיר כהן, יאיר לפיד, יעקב פרי, קארין אלהרר, יואל רזבוזוב, מיקי לוי, יעל גרמן, חיים ילין, אילן גילאון, יוסי יונה, דב חנין, אלי אלאלוף, יעקב מרגי, רועי פולקמן, עליזה לביא, איציק שמולי, אורי מקלב, עמר בר-לב
מוזמנים
¶
איריס פלורנטין - סמנכ"לית בכירה, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
מצדה מצלאוי - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עירית בירן - סגנית מנהל המינהל הפדגוגי, משרד החינוך
שרה כהן - מנהלת שירות הרווחה, משרד העלייה והקליטה
גלעד גושר - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
שירה אוחיון - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
ד"ר נטע הבלין - מנהלת המחלקה לזכויות רפואיות חברתיות, משרד הבריאות
דבורה לילך בן ישעיהו - עו"ד, ממונה בכירה, אגף חקיקה, המוסד לביטוח לאומי
אביבית אהרונוף - עו"ד, המועצה הלאומית לזכויות הילד
רות דיין מדר - מנהלת מחלקת חברה, מרכז השלטון המקומי
אסא בן יוסף - מנהלת תחום רווחה, מרכז השלטון המקומי
נעה עמיר - מנהלת החטיבה הציבורית, איגוד העובדים הסוציאליים
נתי ביאליסטוק כהן - מנכ"ל המרכז לעיוור
ראובן ברון - מת"ל
רויטל לן כהן - עו"ד
מידד גיסין - נשיא ארגון בעלי הסטומה
עדינה זיסר - עובדת סוציאלית, עמותת שמע
עטרת חן הורוביץ - מקדמת מדיניות, רבנים לזכויות אדם
יהודית אלוני - יועצת פרלמנטרית של חברת הכנסת חנין זועבי ועובדת סוציאלית
יעל רטנר - המשמר החברתי
טל בוסידן - מתורגמן
אליהו יצחק - פעיל חברתי
שי חדד אבירן - מוזמן/ת
קובי אמינוב - מוזמן/ת
הניה מרמורשטייין - מוזמן/ת
מרים בר ניר - מוזמן/ת
ישראל אבן זהב - מוזמן/ת
טליה דוד - מוזמן/ת
מירב צדוק - מוזמן/ת
בועז אחד העם - מוזמן/ת
מיכל שיק הר-טוב - מוזמן/ת
ליאת מורה - מוזמן/ת
רוני בונדי - שדלנ/ית (עצמאי/ת), מייצג/ת את חברות הסיעוד
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצעת חוק שירותי הסעד (תיקון - הקמת מרכזי מיצוי זכויות), התשע"ה-2015, הצעתם של חברי הכנסת יואל חסון, מאיר כהן, יאיר לפיד, יעקב פרי, קארין אלהרר, יואל רזבוזוב, מיקי לוי, יעל גרמן, חיים ילין, אילן גילאון, יוסי יונה, דב חנין, אלי אלאלוף, יעקב מרגי, רועי פולקמן, עליזה לביא, איציק שמולי, אורי מקלב, עמר בר-לב
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בוקר טוב. היום ה-7 בנובמבר 2017, י"ח בחשון התשע"ח, השעה 9:05 ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות.
אנחנו עושים רביזיה על הצעת החוק שטיפלנו בה בישיבה הקודמת – הצעת חוק שירותי הסעד (תיקון – הקמת מרכזי מיצוי זכויות), התשע"ה-2015, הצעות של חברי כנסת רבים כאשר הראשון בהם הוא יואל חסון עד עמר בר-לב. מי שרוצה את כל הרשימה, ימצא אותה בהזמנה.
אני רוצה לציין שהשינויים והתיקונים של החוק נובעים מדוח העוני ואני שמח לקדם אותם. אתם יכולים לנחש למה אבל מי שאחראי על כל המהלכים האלה לא נמצא אבל יגיע בעוד כמה דקות, זה מאיר כהן.
היועצת המשפטית רוצה למסור הודעה?
יעל סלנט
¶
אנחנו ברביזיה על הצעת החוק, על סעיף 2ב. אני מבינה שהייתה ישיבה גדולה בראשות יושב ראש הוועדה, בהשתתפות משרד האוצר ומשרד הרווחה.
יעל סלנט
¶
מבחינת המכובדים שנכחו בישיבה. אני מבינה שהנוסח הקודם לא היה מוסכם על משרד הרווחה וגם לא על משרד האוצר. משרד הרווחה ביקש שבנוסח נאמר שמיצוי הזכויות יהיה בהתאם לתכנית הטיפול שקבע עובד סוציאלי לנזקק, ואחרי ישיבה, בה ניסה יושב ראש הוועדה להגיע להסכמות עם המשרדים השונים, הוחלט שתתווסף התוספת הזאת ונאמר בסעיף 2ב שמיצוי הזכויות יהיה בהתאם לתכנית הטיפול שקבע העובד הסוציאלי לנזקק.
כל יתר הצעת החוק נותרת כפי שהוצגה לכם בפעם הקודמת. הוספנו תיקון לחוק הנוער וגם שם אנחנו מחליפים את המונח לשכת סעד המחלקה לשירותים חברתיים.
יעל סלנט
¶
נכון. את המונח לשכת סעד בתוך המונח רשות סעד מחליפים למחלקה לשירותים חברתיים.
חוץ משני השינויים שהצגתי עכשיו, אני מבינה שהנוסח מקובל על משרדי הממשלה וכי יש הסכמה גם של האוצר וגם של הרווחה.
אני רק אציין בשולי הדברים שבפעם הקודמת ניתנה כאן הערכת עלות של ארבעה וחצי מיליארד שקלים על עצם זה שבמקום עוני והדרה אנחנו אומרים שהעוני ישמש כעילה נפרדת, כעילת נזקקת נפרדת. אני מבינה שההערכה הזאת הייתה שנויה במחלוקת ואני מבינה שמשרד האוצר לא בדיוק קיבל אותה.
יעל סלנט
¶
אנחנו נרצה לשמוע איזושהי אמירה של האוצר למרות שיש הסכמה ולכן הצעת החוק היא לא הצעת חוק תקציבית כמשמעותה בחוק יסוד: משק המדינה. עדיין הוועדה צריכה לקבוע מה עלות ההצעה הזאת. אנחנו מבקשים עד סוף הדיון שתתנו לנו את המספר.
נעה עמיר
¶
אני מנהלת החטיבה הציבורית באיגוד העובדים הסוציאליים. זה מאוד נחמד שהאוצר, הרווחה, הבריאות וכולם הסכימו אלא שיש דבר אחד קטן של איגוד העובדים הסוציאליים וזאת פעם ראשונה שאנחנו מוזמנים לדון בהצעת החוק הזאת כאשר כל הטיפול הולך ליפול על העובדים הסוציאליים.
נעה עמיר
¶
אתם יושבים כאן ומבקשים את חוות הדעת של האוצר והרווחה אבל מה אתנו? על מי זה ייפול בסוף, על פקידי האוצר שיבואו לתת את מיצוי הזכויות?
נעה עמיר
¶
אין בעיה, אבל אני רק אומרת בשורה התחתונה שאם אתם מצפים שהעובדים הסוציאליים יבצעו את הדבר הזה - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אנחנו מצפים. הם מצפים. העובדים הסוציאליים האמיתיים, אלה שלוקחים בחשבון מה צריך לעשות.
נעה עמיר
¶
כך זה נשמע. אתם מצפים שהעובדים הסוציאליים הם אלה שיקיימו את החוק הזה, צריך גם לתת להם הכשרה וגם את התקינה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ודאי. כמו כל העובדות המדהימות שיש לנו. חס וחלילה שמישהו יחשוד במילה אחת שאנחנו רוצים לפגוע. להפך.
אני רוצה לציין שאחת הנקודות המרכזיות – וזה גם ייאמר לזכותה של צפרא דוויק – שאין ועדה, כולל ועדות משנה, שלא הייתה נציגות מרשימה של העובדים הסוציאליים. כל ההמלצות נלקחו בחשבון יחד עם העובדים הסוציאליים. אני חושב שבזה השקעתם נכון והתוצאות ילכו בכיוון הזה.
אני רוצה להגיד שלא כל תוספת במשימות שיש לנו היום בהיערכות החדשה של המערכת החברתית מול העוני, זאת לא סיבה לשיפור תנאי העסקה של העובדים. העובדים יקבלו את שיפור תנאי ההעסקה במשא ומתן אחר ומסודר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אל תפריעי לי באמצע דבריי. אני חוזר ואומר שזה לא המקום היום לדון בתנאי ההעסקה של העובדים הסוציאליים.
אני רוצה להשלים את דבריה של יעל סלנט היועצת המשפטית. נאמר לי שמנכ"ל הרווחה, אביגדור קפלן, היו לו חששות. אני שוחחתי אתו אתמול בשיחה אישית והתחייבתי שבמידה ויהיו שינויים שיגרמו לתוספות תקציביות ויידרשו תוספות תקציביות, אנחנו ננסה לתקן את זה לקראת קריאה השנייה והשלישית.
אני מזכיר שהרביזיה של היום היא רק לקראת קריאה ראשונה. זאת אומרת, זה חומר לקריאה ראשונה. בין השנייה לשלישית, אם יהיו מחלוקות, נדון. אני חוזר ואומר שהחישוב של ארבעה וחצי מיליארד שקלים הוא חישוב נכון כשעושים את זה פשטני אבל הוא לא עומד במציאות ובתכנית עבודה הגיונית שאני חושב שהחוק הזה יביא לשולחן העובדים הסוציאליים ומערכות ישראל כולן. מיגור העוני לא יסתיים בידי גוף זה או אחר.
יעל סלנט
¶
בכל זאת, אדוני, ברשותך. משרד האוצר, אתם צריכים לתת לנו אמירה כי הוועדה צריכה לקבוע את עלות ההצעה בדברי ההסבר. אנחנו מבינים שיש תמיכה ולכן זה לא תקציבי כמו בחוק יסוד: משק המדינה אבל עדיין אנחנו צריכים אמירה ברורה שלכם לגבי העלות. אנחנו כבר רודפים אחריכם זמן רב בנושא הזה.
שירה אוחיון
¶
הלשכה המשפטית במשרד האוצר. אגף התקציבים לא כאן אבל אני בקשר אתו. ממה שאני מבינה, בדיון הקודם ההערכה של משרד הרווחה הייתה שהעלות היא כארבעה וחצי מיליארד שקלים. אנחנו עומדים מאחורי ההערכה הזאת. שוב, זו הערכה של משרד הרווחה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לקחת את מספר המשפחות העניות והכפלתם? זאת תכנית עבודה? באמת. אני לא בעד שנשלה את הציבור כי אחר יגידו קיבלתם ארבעה וחצי מיליארד ואנחנו עוד בעוני. אוי ואבוי למי שיעז להציג מספר כזה.
איריס פלורנטין
¶
אני יכולה להסביר את זה. ראש מינהל שירותים חברתיים ואישיים במשרד הרווחה. אכן ישבנו בחדרו של חבר הכנסת ואנחנו באמת הגענו להצעה הזאת בשיתוף פעולה ואנחנו לא מתנגדים לה. אני חוזרת על מה שאתה אמרת בסיכום שלך עם המנכ"ל. אנחנו באמת בחשש שיבואו דרישות תקציביות ולכן זה יחזור בין קריאה שנייה ושלישית.
לגבי התקציב. כיוון שאני הכנתי אותו, הוא בהחלט היה בתיאום עם האוצר, אני רוצה להסביר איך הוא נבנה.
אנחנו לקחנו את מספר העניים בהם אנחנו מטפלים היום במשרד הרווחה. הוספנו את מספר העניים שאנחנו יודעים שעשויים להגיע מתוך מספר העניים הרשומים והנתונים שיש בביטוח לאומי ובמקומות אחרים ועשינו חישוב כמה עולה לנו אדם נוסף כזה לטפל בו עם כל המשאבים שנצטרך לתת כדי לעשות מיצוי זכויות. כך נעשה החישוב. אני אשמח להראות את המסמך הזה לכל מי שצריך. אין לי אותו כאן, אבל בהחלט אפשר לעבור על המסמך ולהראות איך נעשה החישוב.
ההנחה מאחורי זה הייתה שעובד סוציאלי צריך לעשות מיצוי זכויות בהתאם למה שכתוב כאן. יש הרבה מאוד פעולות נוסח נושמים לרווחה במרכזי עוצמה שהוא יצטרך לעשות וגם פעולות מופחתות. מכאן בא התמחור.
אני נתתי שלושה תמחורים, בין הגבוה עד הנמוך, כשאני נותנת אפשרויות שונות של מיצוי זכויות ברמות השונות לפי הנדרש. כמובן לא כל אדם ואדם צריך אותה רמה של מיצוי זכויות. אני אשמח לשבת עם מי שצריך על כך.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אנחנו ביקשנו שיתקיים פיילוט ולצורך הפיילוט משרד האוצר היה מוכן להוסיף תוספת עד שנתיים של עשרה מיליון שקלים. גם זה חלק מהמשחק. אני גם רוצה לציין, ואני חוזר ואומר, שבמערכת הקיימת, על בסיס כוח האדם הקיים, ובמידה ויקבל את ההכשרה הנדרשת, הוא מסוגל להוציא הרבה משפחות מהעוני. לפעמים זאת תהיה שעה, דבר שעושים היום ואולי בלי הגדרה, כאשר באה אליו משפחה או הם הולכים למשפחה ומנתחים את המצב ואומרים שמגיע להם שבמשרד השיכון יעשו א', ב', ג', ד' וזה נגמר. אל תחבקו יותר מדי את המטופלים שלכם. תנו להם להשתחרר. אתמול עברה הצעת חוק שלנו שמתקנת את זמן ההמתנה עד להליכה לקבל את הזכויות של מובטל. שלושה חודשים נותנים לו לחיות לבד, שיסתדר. זה גם מקל על המערכת, זה גם בונה את העצמאות של המשפחות, של המובטל, וגם כאן כך יהיה. הוא יבנה את העצמאות.
אני לא עובד סוציאלי מדופלם אבל יש לי ניסיון של עובד סוציאלי בינוני בחיים. אני מציע שבאמת לא נבהיל את הקהל, לא נפרסם מספרים שיטעו את הציבור, יסבכו את הטיפול. כל אחד מאתנו יכול לעזור להוציא מהעוני. כל אחד ולא רק אתם.
אני חושב שנתנו מספיק הבהרות ואפשר לעבור להקראה.
אסא בן יוסף
¶
מרכז השלטון המקומי. רציתי להוסיף שדעתנו הרבה יותר נוחה עם השינוי של בהתאם לתכנית הטיפול ובהתאם להחלטה של העובד המטפל. יחד עם זאת, צריך לקחת בחשבון שהתוספת של עוני בהגדרת הנזקקות עשויה – ואני אומרת עשויה ולא עלולה – להוסיף לנו קהל מטופלים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני כן יודע. אם תוציאו משפחות מהעוני, תאמיני לי שהם יזדקקו לפחות שירותים חברתיים.
אסא בן יוסף
¶
אבל מיצוי זכויות כשלעצמו לא מוציא אדם מעוני. יש שרשרת של פעולות שצריכות להיעשות, שלא כולן תלויות בעובדי הרווחה ובשירותי הרווחה. אני חושבת שצריך לקחת את זה בחשבון בהערכה התקציבית, אם ולכשהיא תהיה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני יכול להבטיח דבר אחד בשם הוועדה, כל עוד אני כאן. הנושא הזה של העוני לא ירד מסדר היום של הוועדה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אז יצטרכו לבדוק, להמשיך, לריב ולהתמודד. אני לא רוצה "לאיים" בכך שיש לנו חמישים חברי כנסת תומכים. יש לנו 120 חברי כנסת תומכים כי זה נושא שכל המדינה רוצה להתמודד אתו. קחו את זה בחשבון.
מצדה מצלאוי
¶
משרד המשפטים. מי שטיפלה בהצעת החוק מטעמנו הייתה עורכת הדין מרנה והיא יצאה לחופשת לידה.
מצדה מצלאוי
¶
תודה. בכל אופן, משרד הרווחה טוען שזה נוסח שהיה מוסכם אבל בכל מקרה הנוסח הזה הגיע אלינו רק אתמול.
מצדה מצלאוי
¶
אני לא מפקפקת. אני רק אומרת שהנוסח הזה, ראיתי שהנוסח נשלח על ידי היועצת המשפטית לוועדה, לא נשלח אלינו.
יעל סלנט
¶
בהתאם לתכנית הטיפול, זה משהו שדנו בו. זה נוסח שמשרד המשפטים היה מודע לו והוא היה בדיון על הנוסח. בדיון הקודם יושב ראש הוועדה וחברי הכנסת ביקשו להוריד את "בהתאם לתכנית הטיפול" ולכן הורדנו אבל הדברים כל הזמן נדונו גם עם משרד המשפטים. בכל מקרה, ככל שיש לכם השגות נוספות, נוכל לדבר עליהן בקריאה הראשונה.
מצדה מצלאוי
¶
נכון. אני אשמח שבהמשך זה יהיה בתיאום אתנו. עברנו אתמול על הנוסח ויש איזשהו עניין שאנחנו כן רוצים לחדד. בהתאם לנוסח שאומר "והכל בהתאם לתכנית הטיפול", זה נוסח שהוא קצת חלש מבחינתנו. אנחנו רוצים להדגיש שככל שתכנית הטיפול קובעת שיש צורך בסיוע, זה אכן יהיה לא רשות אלא חובה לתת את הסיוע הזה.
לכן חשבנו שנכון יותר לרשום שהכול ככל הנדרש לצורך יישום או מימוש תכנית הטיפול. זה נוסח שהוא יותר מדגיש, שככל שתכנית הטיפול אכן קובעת שיש צורך בסיוע, הוא אכן יינתן וזה לא יהיה לשיקול דעת של העובד הסוציאלי.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש לי הצעה לשתי הלשכות המשפטיות המכובדות. אני מציע שנעביר את זה כפי שזה בקריאה ראשונה. יש לנו זמן לקראת הקריאה השנייה והשלישית לעשות את התיקונים. תתווכחו על נוסח זה או אחר. אני סומך עליכם שתמצאו לנו את הנוסח הטוב ביותר.
נעה עמיר
¶
לשם הפרוטוקול. אני מבינה שההצעה כן הולכת לעבור כך. קודם כל, אני רוצה לומר לפרוטוקול שאנחנו מבקשים להיות חלק מהדיונים שיהיו בעתיד בנושא הזה. הכוונה גם הדיונים הפנימיים ולאו דווקא הניסוחים המשפטיים כי בסופו של דבר העובדים הסוציאליים הם אלה שצריכים לבצע את זה.
אני שוב רוצה לומר שאני לא יודעת איך אדוני חושב שזאת לא תוספת - - -
נעה עמיר
¶
אני רוצה לומר לפרוטוקול שיש כאן תוספת עבודה מאוד משמעותית לעובדים הסוציאליים. יש כאן גם צורך עצום בהכשרה נוספת כי העובדים הסוציאליים לא יודעים לתת היום את כל הנושא של מיצוי זכויות בכל מה שקשור.
יש לי שאלה מאוד חשובה. נגיד והעובד הסוציאלי לא נתן את הסיוע במאתיים אחוזים, כי הוא לא ידע למשל איך למצות זכויות של הקשיש שבדיוק נקלע לתאונת דרכים. באים אליו בטענות?
נעה עמיר
¶
ההצעה הזאת לא נותנת את הדעת. מי אשם בזה? מי הסמכות? אסא, אני צריכה גם את התמיכה שלך כאן. במידה והעובד הסוציאלי לא ידע לתת במאה אחוזים, יבואו אליו בטענות?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ראשית, אנחנו ברביזיה וזה אומר משהו. שנית, אני מציע שבאמת אם תתמודדו עם העוני – ואני בטוח שתצליחו – תהיה לכם פחות עבודה בסעיפים אחרים ויותר מעשים שיוציאו אנשים מהעוני. אז תהיה פחות עבודה. פחות אנשים עניים, פחות עבודה לרווחה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
גברת, את מפריעה לי. אני קורא לך פעם ראשונה. אני רוצה שיהיה ברור שאף אחד לא מנסה להתחמק ולהטיל על מישהו אחריות כלשהי. המדינה אחראית על כך שעשרים אחוזים מהאוכלוסייה היא ענייה. לא אתם. אוי ואבוי אם היה לכל אחד את היכולת להשפיע כך בצורה כל כך שלילית.
אני חוזר ואומר שאנחנו ברביזיה. אני מבקש להצביע על הרביזיה.
יעל סלנט
¶
עכשיו נצביע על תיקון הנוסח.
אנחנו בעצם מתקנים בתוך סעיף 3 את סעיף 2ב. אנחנו אומרים שהסיוע במיצוי הזכויות יינתן בהתאם לתכנית הטיפול שקבע עובד סוציאלי לנזקק.
אנחנו כן חושבים שככל שהעובד הסוציאלי קבע פוזיטיבית שהנזקק צריך לקבל מיצוי זכויות, הוא יקבל מיצוי זכויות.
לכן אני חושבת שיכול להיות שהבעיה כאן, אם היא קיימת, אולי היא עניין של דיוק אבל בהחלט זאת הייתה כוונת הוועדה שאם העובד הסוציאלי קבע פוזיטיבית שצריך מיצוי זכויות, הוא יקבל מיצוי זכויות. ככל שצריך ללטש את הנוסח הזה, אפשר לעשות את זה אבל זאת כוונת הוועדה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
שאלה, ברשותך. מאיפה עובד סוציאלי יודע את כל המידע שמגיע לאותו בן אדם וזכויותיו? מאיפה הוא מקבל את המידע?
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
לא. אני אחדד. לבן אדם יש זכויות ממשרד הרווחה, יש לו זכויות ממשרד הבריאות, אולי יש לו הנחות או הטבות ממשרד התחבורה. איך כל זה יהיה מרוכז?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה שיתוף פעולה עם המשפחה. המשפחה צריכה להצהיר ולעובד הסוציאלי יש את היכולת שלו להתערב בכל משרד ומשרד ולקבל את האינפורמציה ישירות מהמשרד.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
שמשרדי הממשלה פשוט צריכים להנגיש את המידע שיש אצלם. לעובד סוציאלי או לכל פקיד אחר מוסמך שמטפל בכל הנושא של מיצוי זכויות צריכה להיות נגישות למאגרי מידע של משרדי ממשלה שם יש את המידע הרלוונטי. לפעמים עובד סוציאלי, הוא גם כן בן אדם, לא יודע לחפש בכל המאגרים. איך אנחנו עושים את זה? יכול להיות שזה דיון לשלב הבא של החקיקה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ראשית, אני מציע את זה. שנית, אם עובד סוציאלי לא מסוגל לעשות ואין לו את ההכשרה המתאימה, איך האזרח העני יקבל?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה חלק מהדברים שגילינו בדוח העוני, בוועדות השונות, וזה שהעובדים הסוציאליים יקבלו את ההכשרה הנדרשת. אף בית ספר לעבודה סוציאלית, עד לפני שנתיים, לא היה לו קורס בהכשרת עובדים סוציאליים להתמודדות עם העוני. זה התחיל בהמלצה של פרופסור מיכל נבו, שהיום נדמה לי עוזרת למשרד הרווחה. זאת אחת הנקודות עליה היא המליצה, הצורך בהכשרה ולהכשרה מעשית את העובדים הסוציאליים. אני מסכים שזאת היום עבודת פרך אבל זה יהיה יותר מסודר בהמשך. זה חלק מהתקנות שיבואו אחרי החוק.
יש לי בקשה, יוליה, עם כל הכבוד. או להיות בישיבות או לעשות ישיבה חדשה מכל ישיבה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
יש לי גם הצעת חוק שגם אתה חתום עליה, בדיוק על הנושא הזה וקצת יותר לרוחב. אני כבר חושבת קדימה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני לא אקשה עליך. אם זה המצב, אנחנו נתקדם אתו. האם להכניס בסעיף איזושהי אמירה דקלרטיבית, או בסעיף אחר, שכל משרדי הממשלה והגורמים הממשלתיים מחויבים לסייע לעובד סוציאלי בקבלת מידע?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא עכשיו. לא נעשה פרשנות על פרשנות.
מי בעד אישור הנוסח החדש? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
הנוסח החדש נתקבל.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני רק רוצה להזכיר שהרביזיה אושרה עם התחייבות שאני נתתי למנכ"ל משרד הרווחה עת אמרתי שבמידה ויהיו דרישות תקציביות בתוך החוק, אנחנו נתקן את הדברים בהתאם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה יהיה בתיאום עם כולם. זכות הבכורה תינתן למנכ"ל משרד הרווחה, בצדק, כי הוא האחראי אחר כך ליישום. כולכם תהיו בתמונה. החוק בקריאה שנייה ושלישית, הוא כאן, אתכם, עם כולכם. אני מזכיר שזה אקט דמוקרטי מדהים. זה לא שהמחוקקים נסגרים בחדר וקובעים לכולם את מה שקורה. לא. אתכם.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
הערה קטנה. דיברתי על זה כבר עם מנכ"ל משרד הרווחה בדיון הקודם שהיה כאן, אז העליתי את הנושא. אני מבקשת מיושב ראש הוועדה לשים לב. במדינת ישראל שני מיליון אנשים לא דוברים עברית. זאת אומרת, אנחנו הולכים למהלך כזה ענק, מיצוי זכויות והנגשת מידע צריכים להיות בשפה שבן אדם מסוגל להבין אותה. אם העובד הסוציאלי דובר עברית ובא קשיש דובר ערבית או רוסית או צרפתית, שהעברית לא שגורה בפיו, זאת בעיה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
יש לנו קבוצות גדולות בארץ שאלה השפות אותן הן דוברות. אני לא רוצה שיהיה מצב שעשינו משהו אבל בתכל'ס זה לא יהיה.
אני מבקשת מכל הגורמים. שוחחתי על זה וגם הערב יש לי פגישה עם מנכ"ל משרד הרווחה ואני אעלה את הנושא. זה כבר עלה והוא הבטיח לחשוב על זה. אני מבקשת מהיושב ראש.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
כן, אבל מבחינת החוק הזה, אני מבקשת, אם אתה מסכים שבקריאה שנייה ושלישית נעלה את הנושא הזה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
המידע צריך להיות מונגש בשפה שהלקוח, הבן אדם בצד השני, מבין על מה מדובר.
עירית בירן
¶
משרד החינוך. אני רוצה לספר שאנחנו התחלנו בתוך המשרד קודם כל עם החינוך המיוחד, שם זה היה צוואר בקבוק כאשר הורים לא ידעו למה הילד זכאי, לאיזה שירות כולל הסעות וכולי. פלטפורמה של ישראל דיגיטלית עזרה לנו בפיתוח ואנחנו בימים הקרובים מתכננים להעלות אותה לאוויר ואנחנו רוצים שהיא תתחבר לתוך המהלך.
בשבוע הבא אנחנו יושבים אתם, עם כל אגפי המשרד, כדי לראות איזה עוד דברים צריך להנגיש להורים שלא יודעים. יש הורים שנכנסים לאינטרנט ויודעים להוציא את כל האינפורמציה, מה מגיע לילד וכולי, אבל יש אוכלוסייה שלא יודעת ואנחנו רוצים שכל המערכות האלה, ברגע שאפשר יהיה לעשות את הסנכרון, יעבדו כך. אני לא יודעת אם המשרדים האחרים עובדים מול ישראל דיגיטלית אבל אתנו הם התחברו ואנחנו חושבים שזה מאוד עוזר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אלה בעיות אחרות. תודה. אני חייב להגיד, ולא מפני שאת יושבת כאן אלא מפני שהדיון היה דיון ביני – אני מודה באשמה, אני הזמנתי - לבין הרפרנטים של האוצר ואחראים על תכנית העוני במשרדים השונים. תאמינו לי שיש כאן התקדמות מדהימה המבוססת על הנכסים של המדינה והנכס הוא בעיקר כוח האדם שלה והוא קיים ויודע לשנות ולתת כתף כשיש לו משימה חדשה. הוא יודע לעשות את זה בצורה מתואמת, ללא שום צורך במהנדס תעשייה וניהול שישאל האם קיבלתם עוד משימה ולא ביקשתם פיצוי. חברים, כל אחד מאתנו יכול לעשות עוד יותר במסגרת התפקיד שלו והשכר שלו ובמיוחד הלב שלו.
אני מצטט את אימא שלי. ללב אין מגבלה. יש פתגם בערבית האומר שתמיד יש רוחב בלב. כמה שמכניסים יותר משימות להתמודדות חברתית, תאמינו לי שהלב שלנו והיכולת שלנו מתרחבים.
אני רוצה להודות לכם. זאת רק התחלה. אנחנו לא נרים ידיים. אני שמח שזאת אחת המשימות הקרדינליות, כל הנושא של ההתמודדות עם העוני. בעזרת השם ננצח.
תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 09:35.