פרוטוקול של ישיבת ועדה
פרוטוקול של ישיבת ועדה
×?×•×ž× ×™×˜×§
2017-11-15OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 117
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום שני, י"ז בחשון התשע"ח (06 בנובמבר 2017), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 06/11/2017
פניות ציבור בנושא הפקדת ערבויות בבתי המשפט ואופן החזרתם לערבים
פרוטוקול
סדר היום
פניות ציבור בנושא הפקדת ערבויות בבתי המשפט ואופן החזרתם לערבים
מוזמנים
¶
עינת אליהו - מנהלת גזברות, הנהלת בתי המשפט
מוחמד סרואן - מנהל תחום, הנהלת בתי המשפט
יסמין גנדלמן - עו"ד, הנהלת בתי המשפט
ענת ליברמן - ס. יועמ"ש, רשות האכיפה והגבייה
אמנון דניאל - ראש תחום פניות ציבור, סיוע לאסיר, הרשות לשיקום האסיר
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו פותחים את הדיון של הוועדה לפניות הציבור בנושא: הפקדת ערבויות בבתי המשפט ואופן החזרתם לערבים. אני רוצה לציין לפני שאני אקריא את הפנייה, שבמדינה מתוקנת, כפי שהיינו רוצים שיהיה, מי שכבר נעצר זה בגלל שהוא עבר איזו עבירה על החוק. צריך לשמור על הזכויות שלהם, אבל מדובר בעבריינים. במדינת ישראל, ולא רק בשנים האחרונות, הקלות של מעצר אנשים חפים מפשע שאפילו לא מגישים נגדם כתבי אישום - מדהימה. היה פה נשיא מדינה בשם חיים הרצוג. מספיק שנים אחורה? הוא הביע את הזעזוע ממה שהתפרסם אז, ש-80% מהאנשים העצורים לא מקבלים כתב אישום. הוא דיבר אז על הקלות הבלתי נסבלת של מעצר אנשים. עשינו אחר כך איזה תיקון חוק שאסור לפרסם את שמו עד שהוא מובא בפני שופט. בסופו של דבר, העצורים סובלים, בני משפחותיהם סובלים, הפרנסה שלהם מתקלקלת. כל הסיפור של מעצרי השווא, מה שנקרא, זה נושא חמור ביותר. בנושא של הערבויות והחזר הערבויות מדובר באנשים חפים מפשע, כי למי מחזירים ערבות? למי שלא הוגש נגדו כתב אישום. הדיון שלנו היום הוא באנשים חפים מפשע, אנשים זכאים שנקלעו לרוע מזלם לזרועות החוק. הן טוחנות לאט, אבל שוחקות עד תום.
הפנייה הספציפית שקיבלנו עוסקת באדם שהפקיד 2,000 שקל דמי ערבות בשביל חבר בבית המשפט בינואר 2017. אנחנו היום בסוף השנה הלועזית.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זה אומר שכבר 11 חודשים הכסף מופקד שם. "כשהתיק נסגר, פניתי לבית המשפט וביקשתי את הכסף בחזרה. הם הודיעו לי כי עלי להמתין 180 יום. עשיתי זאת. אפילו שלחתי להם פקס לבקשתם. למרות כל זאת, עד היום הכסף עדיין לא הושב לי. התגובה לפנייתי חוזרת על עצמה: תגיש שוב פנייה רשמית, ותעקוב אם יש החלטה. בית המשפט משתמש בטענת החשאיות על מנת להחזיק בכספים שהפקדתי, ללא שום הסבר הגיוני. אודה לכם אם תוכלו לפעול להסדרת נושא הערבויות במדינת ישראל". הוא מביא פה את העתק קבלת הערבות ואת הפנייה שהוא שלח לפני כמה חודשים.
החלטנו לכנס את הוועדה הזאת לא בשביל האיש הזה, שאני מניח שזה ודאי יסודר, אלא בשביל כל האנשים שעדיין מחכים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
עוד לא סודר, אבל יסודר. נדהמתי לשמוע בכמה כסף מדובר. כשקיבלתי את המכתב הזה, אמרתי: נו, קורה, אדם נפל עם 2,000 שקל, אלה לא דברים גדולים. פה התברר לי שסכום הפיקדונות הקיים היום בתיקים סגורים – שימו לב, תיקים סגורים שצריך להחזיר לו את הערבות, לא תיקים שמתנהלים בבתי משפט - החל מאוקטובר 2014 – 366 מיליוני שקלים. זה לא יאומן כי יסופר. מדובר על כספים שלא הוחזרו. אתם מבינים מה שפה קרה? מינואר 2014 ואילך קיימים 11 אלף 600 פיקדונות מעוקלים, בסכום כולל של 41 מיליון שקל. מדובר בכספים שלא מוחזרים, כי קיים עליהם עיקול על פי חוק. הכספים האלה יוחזרו במידה ויבוטל העיקול או יהיה מימוש. 324 מיליון שקל לא מוחזרים בגלל הסיבות הבאות: לא הומצאו פרטי חשבון הבנק של הזכאי לכספים. זה דבר שאני רוצה לשמוע תשובות איך יכול להיות, הרי האיש הפקיד, הרי רושמים אותו. אם הוא היה חייב, כבר היו מוצאים אותו. הסעיף השני, שלא מצליחים לאתר את הזכאי; הסעיף השלישי, שמסרבים לקבל את הכספים. זה נשמע לי מאוד מוזר, אבל כנראה שיש להם סיבות לא לקבל. הדבר הרביעי, נפטרים שאין להם עיזבון או העיזבון לא אותר. זאת אומרת, אדם יכול לגמור את חייו בעולם בלי לקבל חזרה את הכסף. אני לא מניח שכל האנשים שנותנים ערבות הם קשישים וחולים. השאלות שאנחנו שואלים: כיצד מזכירות בתי המשפט מודיעה לחייב כי קיים עיקול על הכספים, כי הרי צריך לדעת שיש עיקול; מה האפשרויות שעומדות בפניו להסרת העיקול; איך מחזירים במקרים שאין חשבון בנק. לפעמים מדובר בסכומים נמוכים שאנשים לא רוצים לטרוח וללכת. צריך לייעל את המערכת.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא, אבל שלא יצטרך לרוץ ולהביא מסמכים. לפעמים בשביל 2,000 שקל או בשביל 1,000 שקל יש אנשים שלא כדאי להם. בוודאי אם הוא צריך לשכור עורך דין, עורך הדין יעלה לו יותר מאשר ההפקדה. השאלה היא: מי מרוויח מהכסף הזה, מי מקבל את הריבית. אני מניח שאוצר המדינה. אנחנו מציגים את זה כשאלה. למה צריך 6 חודשי המתנה להחזרת הכספים אחרי סגירת התיק? אני מניח שעד שסוגרים תיק יוצאת לבן אדם הנשמה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כתבה לנו פה המנהלת, שבפועל אין לאזרחים כתובת למי לפנות. לא לכולם יש כסף לשכור עורך דין על מנת לטפל בהחזרת הכספים. לא כולם מודעים להליך הסרת העיקולים. האזרחים, שאין ידם משגת שכירת עורך דין, לא מצליחים לקבל את כספי הערבות שהופקדו. אמנון דניאל הוא ראש תחום פניות ציבור ברשות לשיקום האסיר. כן, אמנון, ספר לנו.
אמנון דניאל
¶
נודע לי על הוועדה הזאת רק בשבוע שעבר, אחרת הייתי מעביר חומר. לא מדובר רק במעצרים, מדובר גם באסירים בפועל שיש להם ערבויות שהם לא מקבלים חזרה.
אמנון דניאל
¶
כן. יש הרבה מאוד נושאים כאלה שהייתי מלכד אותם, רק לא היה לי זמן. גם קורה שיש בתיק פלילי קנס, שאז זה מגיע להנהלת בתי המשפט. דרך אגב, הם עוזרים לי המון. תוך כדי צו הבאה גם יש הפקדה. אם מחר או מחרתיים הוא נעצר, הוא לא יקבל את הכסף חזרה, הוא לא יראה אותו, כי הוא עצור שנה, שנתיים, שלוש. זה גם כן נבלע להם. זה גם נושא שצריך לתת עליו את הדעת. זה לא רק מעצרים, זה גם מאסרים בפועל. אולי הם שוכחים את זה, אולי הם לא נזכרים בזה, אולי אין להם את היכולת להביא את זה. זה נבלע.
אמנון דניאל
¶
לפני היותו אסיר, ואז כשהוא נכנס להיות אסיר זה עלה. לא הכנתי חומר, כי לא ידעתי מזה. הייתי מביא לכם את זה מדויק.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
האם חשבון הבנק של מי שעשה את זה לא פתוח בפני הנהלת בתי המשפט כדי להכניס את הכסף?
יסמין גנדלמן
¶
אני אפתח בפנייה הקונקרטית. ביקשנו מהוועדה לקבל הזדמנות פה להשיב, כי תמוה בעיני שיש פנייה כזאת שלא נענתה. זה משהו שביקשתי.
יסמין גנדלמן
¶
לגבי החזרים של כספים. החזר של פיקדון נעשה בהתאם להחלטה שיפוטית ברוב רובם של המקרים, למעט מקרה אחד, לפי חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות מעצרים), סעיף 58 - אני אפנה אתכם לשם - שאומר דבר כזה: ברגע שמופקד סכום של פיקדון כתנאי לשחרור במסגר תיק המעצרים, הסכום הזה, הפיקדון הזה יושב רק בחלוף 180 ימים מיום שהופקד, במידה ולא מוגש כתב אישום. ברגע שמוגש כתב אישום, אומר הסעיף, התנאים ממשיכים לחול. כלומר, עד שלא חולפים 180 ימים לא ניתן מבחינה חוקית להחזיר את הכספים האלה.
יסמין גנדלמן
¶
זו כבר שאלה אחרת. זה אני יכולה להפנות אתכם לסעיף שאומר את הדבר הזה בצורה מאוד מפורשת. אנחנו פועלים בהקשר הזה - -
יסמין גנדלמן
¶
אז צריך לחכות לסיום ההליך, לחכות להחלטה שיפוטית, שבית המשפט ייתן החלטה שיפוטית בקשר לפיקדון. אם יש החלטה שיפוטית שאמורה להשיב לנאשם את הכספים האלה, אנחנו הראשונים לעשות את זה.
יסמין גנדלמן
¶
הרעיון הוא שאין סמכות מינהלית לאף גורם להורות על ההחזר. בית המשפט צריך לראות שהתמלאו התנאים. יש דברים שצריך לבדוק אותם.
יסמין גנדלמן
¶
זה מאוד תלוי בהליך עצמו. צריך לראות מה בית משפט קבע. יכול להיות שהוא יקבע שהפיקדון הזה יושב. אולי הוא קוזז כפיצוי למתלונן. יש כל מיני תרחישים שיכולים לקרות, לכן נדרשת החלטה שיפוטית. ברוב רובם של המקרים אנחנו חייבים החלטה שיפוטית. אנחנו פועלים על פיה.
עינת אליהו
¶
ברגע שתיק מעצרים נפתח בבית משפט, הוא גם נסגר באותו יום, לאחר שהופקד הפיקדון, ואז העציר, העצור נכנס או לא נכנס לכלא.
יסמין גנדלמן
¶
ברגע שנפתח תיק מעצרים, ישר יש משימה למזכירות שסופרת 180 ימים. כשחולפים 180 יום, המזכירות בצורה יזומה ואקטיבית בודקת אם הוגש כתב אישום, לא הוגש כתב אישום. יש לה אפשרות לדעת ולקשור את התיק העיקרי לתיק המעצרים. אחת לחצי שנה המזכירויות עושות להן מעקב ובקרה אחרי תיקים סגורים, לוודא שאין שם כספים, ואם יש כספים, אז הם דואגים שהשופטים יקבלו החלטה, או שהם פונים לצדדים. אני רוצה לומר שהאינטרס שלנו כמערכת הוא שלא יישארו לנו כספים.
יסמין גנדלמן
¶
אני יכולה להפנות גם לסעיף חקיקה בהקשר הזה. אני אפנה לתקנות בית המשפט בהוצאה לפועל. תקנה 2 אומרת שברגע שקמה הזכאות לכספים, החובה היא על המבקש, על הזכאי לפנות ולקבל את הכספים האלה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ככה מסבירים? המנהלת שואלת - איך מסבירים את הסכום הזה. עכשיו אני מבין את הסכום הזה, כי אם האדם צריך להיות מטורטר בשביל 2,000 שקל, הוא אומר: מה - -
ורד קירו-זילברמן
¶
אני רוצה שנייה להסביר, פשוט רק לעשות סדר. היכולת, האפשרות של בתי משפט לדרוש או לבקש ערבויות, פיקדונות, נובעת מחוקים מסוימים שמאפשרים. יש סעיפים בחוקים שמאפשרים. אנחנו מדברים על מצב שבו אנחנו רוצים, בעילות מסוימות, להחזיר את אותו פיקדון או את אותה ערבות. יש לנו הליכים פליליים והליכים אזרחיים. פה אומרת יסמין, ובצדק, שיש לנו מגוון רחב מאוד של כל מיני הליכים אזרחיים שמאפשרים לבית המשפט לבקש הטלת פיקדון. גם עליהם אנחנו מדברים. זה לא רק מעצרים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תסבירי את המילה "אזרחיים". אם יש לי עם קבלן איזה סכסוך, בית המשפט אומר לשים כסף?
ורד קירו-זילברמן
¶
למשל, בחוק נוער (טיפול והשגחה) רשאי בית המשפט לחייב את הקטין או את האחראי עליו במתן ערובה למילוי הוראות בית המשפט. זה כל מיני הוראות שקשורות לקטינים. תקנות סדר הדין - -
ורד קירו-זילברמן
¶
לגבי ההליכים האזרחיים, באמת ה-180 יום זה למעצרים. כלומר, ברגע שב-180 יום האלה לא מוגש כתב אישום, התקנות, חוק סדר הדין הפלילי אומר שהערבות פשוט בטלה. בהליכים האזרחיים, התקנות מדברות על זה שפעם שאותו זכאי ביקש - זה יכול להיות בעייתי שאנשים צריכים לבקש, למרות שהבנתי מהתגובה של הנהלת בתי המשפט שהם נוקטים בהליכים יזומים לפנות לאנשים - יש להם 60 ימים להחזיר את הכספים בתוספת ריבית.
ורד קירו-זילברמן
¶
נכון, בהליכים האזרחיים הם דורשים החלטה שיפוטית לעניין הזה. אני לא יודעת כמה זמן לוקחת פרוצדורה של החלטה שיפוטית. הטענה שלהם היא שבלי החלטה שיפוטית הם לא יכולים להחזיר את הכספים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יכול להיות למוטב בלבד. מה אם הוא אדם עני שאין לו חשבון בנק והוא נקלע למעצר, הומלס כזה?
עינת אליהו
¶
אם ניתן לו צ'ק למוטב בלבד, הוא עדיין לא יוכל לפדות אותו, כי אתה יכול להפקיד אותו רק לחשבון.
אמנון דניאל
¶
מביאים להם טלכרט. אין להם חשבון בנק. על זה אני מדבר. הרבה אצלנו מסובכים בנושאים האלה. אם הוא צריך מעכשיו לעכשיו כסף, נותנים לו טלכרט, הוא מושך.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אם אני מבקש להגיש הצעת חוק או תקנה שבמקום 180 יום יהיה 30 יום, זה אפשרי מבחינתכם?
ורד קירו-זילברמן
¶
לא. אומרים שאם תוך 180 ימים מרגע שהוא מגיש את הערובה לא מוגש כתב אישום, הערבות בוטלה באותו רגע.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זאת אומרת, אני יכול להשיב לפונה, להגיד לו: תשמע, ה-180 יום הם כדי לוודא האם להגיש כתב אישום או לא.
שלומית אבינוח-קואולמן
¶
אם תשלם במזומן, אתה לא תקבל את הכסף במזומן. אם אין לך חשבון בנק, אתה לא מקבל.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
צודקת המנהלת שאני צריך להתמקד ב-300 המיליון האלה, כי פה מדובר על כסף שכבר הוחלט להחזיר.
יסמין גנדלמן
¶
אם אנחנו מפיקים דוח, זה ייחשב כתיק סגור, ההליך עצמו לא מתנהל, אבל יש תנאי כזה או אחר שהאדם נדרש לבצע.
עינת אליהו
¶
כשיש זוג גרושים שהאימא רוצה לצאת עם הילדה שלה, היא רוצה לעזוב את הארץ, אז היא חייבת להפקיד לפי החלטה שיפוטית למרות שהתיק כבר סגור, סכום עירבון כדי שהיא תוכל לצאת. כשהיא חוזרת מחזירים לה את העירבון. העירבון הזה בתוך התיק עד שהיא תחזור, למרות שהוא תיק סגור.
שלומית אבינוח-קואולמן
¶
אני אמשיך את הדוגמה שלך. נניח שלאימא הזאת אין חשבון בנק, הסבתא של הילדה נתנה 5,000 שקל שהאימא הפקידה. איך האימא מקבלת את הכסף?
שלומית אבינוח-קואולמן
¶
זו אוטופיה. אני לא מכירה את זה באופן אישי, אבל זה נשמע לי too good to be true.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הסכום פה הוא אגדי, 300 מיליון. אתם יודעים כמה אנחנו נלחמים פה על 30 מיליון לנכים ולקשישים?
יסמין גנדלמן
¶
אתם צריכים להבין גם שהרבה פעמים אנחנו לא מקבלים פרטים בהליכים הפליליים מגורמי התביעה, יש לנו קושי בלאתר את האנשים.
מוחמד סרואן
¶
אז אמרנו, אפשר להעביר לצד ג'. לגבי הבקשה הזאת, העתירה או הפנייה הזאת, הפונה אומר: הפקדתי בשביל חבר. התשלום בשביל חבר לא נחשב עליו, זה נחשב על החבר.
מוחמד סרואן
¶
כן, אבל הכסף אם יוחזר, הוא יוחזר לחשוד. למה? אם בית המשפט ירצה לחלט את הכסף כי האדם לא עמד בתנאים, הכסף יחולט. הערב לא יכול להגיד "הכסף שלי".
יסמין גנדלמן
¶
אני רוצה לומר שהאינטרס שלנו כמערכת הוא להחזיר את הכספים, כי כשהכספים האלה שוכבים אצלנו הם צוברים ריביות. ברגע שאנחנו מאתרים את האנשים אנחנו משלמים את זה בתוספת של ריבית.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז אם ככה, סעיף 2, שלא מצליחים לאתר את הזכאי - - בעיני זה מידע שהמדינה הזאת, אם היא רוצה, יודעת לא רק איפה אני נמצא, היא יודעת לעלות על הטלפון שלי.
מוחמד סרואן
¶
אנחנו, לצערי, לא מסוכרנים עם מרשם האוכלוסין. פשוט לא נתנו לנו את הרישיון להיכנס, לבדוק.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אפשר לפתור את הבעיה. היה לנו פה דיון בנושא אחר שמשרד הפנים ומשרד הרישוי לא היו מסוכרנים. עשינו את זה תוך כמה דקות. מאז כל רישיונות הנהיגה רצים.
יסמין גנדלמן
¶
פנינו לאפוטרופוס. אנחנו שוקלים שאת כל אותם כספים ששוכבים אצלנו ועשינו הרבה מאוד ניסיונות כדי לאתר את האנשים, פשוט להעביר אליהם כגורם שמנחה בדבר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אם הייתי יודע, הייתי מזמין את משרד הפנים. בשעתו הזמנו גם את רשות האוכלוסין וגם את משרד התחבורה.
מוחמד סרואן
¶
אני לא יוזם טלפונית, אני יוזם במכתב. אם דואר ישראל לא הצליח, יש פקידים שהתפקיד שלהם זה למסור, הם מגיעים לבן אדם הביתה. אם האדם עבר כתובת, אין לי איך להגיע אליו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אולי תעשו תקנה כך שכשמישהו משלם ערבות אתם רושמים את מספר חשבון הבנק שממנו זה משולם.
עינת אליהו
¶
אנחנו היום כן מנסים להפעיל במזכירויות בית המשפט שכל מי שמגיע ומפקיד, כבר בזמן ההפקדה לקחת את מספר החשבון, אבל לא כולם רוצים לתת את זה. לנו יש אינטרס כן לעשות את זה, זה חוסך לנו עבודה.
עינת אליהו
¶
זה מוסבר. את צריכה להבין שהאינטרס שלנו הוא להשיג את פרטי חשבון הבנק, זה חוסך לנו עבודה בסוף סגירת התיק.
שלומית אבינוח-קואולמן
¶
היום התקשר אזרח לוועדה: תגידו לרב אייכלר שקיבלתי היום ברכת שנה טובה בדואר. לסמוך על דואר ישראל בשביל זה - -
מוחמד סרואן
¶
בקטע של דואר עשינו יותר מזה. דואר ישראל לא עובד איתנו כמו שעם כל גופי המדינה או האזרחים. יש לנו דואר שליחים.
אמנון דניאל
¶
נניח שבסוף מסתבר שיש לו חוב. האם חוזר לו הכסף, או שמורידים לו אף על פי שיש לו הסדר? אם בן אדם בא ומפקיד את הכסף אף על פי שיש לו הסדר בתיק פיצוי פלילי, ייקחו לו את הכסף על החשבון.
מוחמד סרואן
¶
חלק מהכספים הם בהגדרת "הופקדו" לצורך פיצוי למתלונן. המתלונן רוצה לשכוח. הפיקדון הופקד על מנת לפצות את המתלונן, אבל המתלונן לא רוצה את הכסף.
עינת אליהו
¶
אני יכולה לתת דוגמה של מקרה שלאזרח יש עיקול על חשבון בנק, כשהעיקול לא מופיע אצלנו, אנחנו לא יודעים שיש לו עיקול בחשבון בנק, ואז כשאני פונה אליו לקבל את מספר חשבון הבנק, הוא אומר: לא רוצה לתת כרגע.
יסמין גנדלמן
¶
לא, פה לא צריך החלטה שיפוטית. זה המקרה היחיד שהדין מחייב אותי להשיב את הכספים ללא החלטה שיפוטית.
מוחמד סרואן
¶
ברור. נניח שאני חשוד, ומישהו הפקיד עבורי ערבות על מנת להשתחרר. הכסף על שמי. אם הפרתי את הערבות, הכסף מחולט.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זאת אומרת, מחזירים לאיש עצמו, כשהאיש עצמו לא איכפת לו מהחבר. ואז צריך לתבוע את החבר?
אמנון דניאל
¶
זה ממש לא הוגן. אני פעם הייתי חתום על ערבות למישהו שאף על פי שההוראה הייתה להיות במרחק של 500 מטר מהבית הוא נכנס לבית. למה הערב צריך לשלם את הכסף הזה?
עינת אליהו
¶
ברגע שיוצא שובר תשלום על שם החשוד - נניח על שם משה כהן - ואריה הולך להפקיד, אז אריה משלם את השובר של משה כהן במזומן. לא יודעים שאריה הוא זה שהפקיד. הכסף נרשם על שמו של החשוד.
מוחמד סרואן
¶
בית המשפט יכול להגיד שהערבות תהיה ערבות עצמית, זאת אומרת, שהחשוד ישלם. הוא יכול להגיד שהערבות תהיה של צד ג', ואז הערב צריך לשלם. ברגע שהוא אומר שהחשוד ישלם, אז לא חשוב מי שילם, זה שולם על שם החשוד.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אתם אומרים שבתיק שלא הוגש כתב אישום, אוטומטית אחרי 180 יום הוא מקבל את זה חזרה בלי החלטת שופט.
שלומית אבינוח-קואולמן
¶
מבחינתכם הכסף הופקד, לא משנה על ידי מי, אם על ידי החשוד או על ידי מישהו שבא בשמו. למה אתם כמערכת, כמזכירות בתי משפט לא רושמים את פרטי המשלם?
מוחמד סרואן
¶
אם בית משפט הטיל על החשוד לשלם והוא או בני משפחתו שילמו, אני צריך להחזיר לחשוד. אני לא יודע מה התחשבנות ביניהם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני מבין את מה שאתה אומר, שאי אפשר להחזיר לחבר כי אולי יש סכסוך ביניהם או אולי הוא החזיר לו כבר את הכסף, אבל לצורך איתור בוודאי שיהיו לכם רשומים הכתובת ופרטי הבנק של השני.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לפעמים הכמות קובעת איכות. אם לא היה מדובר ב-300 מיליון שקל, היה מדובר ב-5 מיליון שקל, היית צודקת. ב-324 מיליון שקל יש לקונה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
האפוטרופוס זה לא פתרון, הוא יחלק את זה לעמותות. מה הרווחת? הוא לא יחזיר את זה לזכאים.
אמנון דניאל
¶
יש פה עניין של היגיון. אם אני מחויב לשלם לבית המשפט המחוזי בירושלים או לבית משפט השלום בירושלים מזומן, למה אותו פקיד לא יכול לשלם לי את הכסף במזומן?
אמנון דניאל
¶
זה לא הגון. את יודעת שיש צווי מעצר מעכשיו לעכשיו? בן אדם יביא את החברים שלו לשלם רק בשביל שהם ישחררו אותו, ואז הוא יחפש את החברים שלו כדי לקבל את הכסף חזרה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אתה צודק. יש במדינת ישראל הרבה תשלומים שמשלמים במזומן, אם זה קופת חולים וכל מיני מקומות, ומקבלים את ההחזר במזומן.
עינת אליהו
¶
יש גם לזה תשובה. כל האיתור של הפיקדונות האלה נמצא בתהליך עבודה של 3 שנים. אנחנו לקראת 2018 מנסים בשיתוף האוצר לעשות קול קורא לאנשים שיש להם פיקדונות בבתי משפט, שייכנסו לאיזה שהוא אתר. אנחנו הולכים לבנות איזה משהו שלפי תעודת זהות, ברגע שיש לרשותו כסף שעומד בבתי משפט, הוא יבוא אלינו ויקבל את הכסף.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני מבית מרקחת של קופת חולים קיבלתי החזר. על תרופה שהייתה צריכה אישור אני שילמתי במזומן. כשקיבלתי את האישור, באתי השבוע ונתן לי הרוקח.
עינת אליהו
¶
כשאתה עושה איזו שהיא בדיקה אצל רופא ומגיש בקשה להחזר כספים, אתה מקבל את זה בחשבון הבנק שלך.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני מדבר על מה שהיה לי ביום שישי. קנינו תרופה במחיר מלא. אחרי שזה אושר באתי לרוקח והוא נתן לי חזרה 240 שקלים.
אמנון דניאל
¶
אדם משתחרר מבית סוהר, אין לו דמי קיום. ביטוח לאומי נותן לו חודשיים הבטחת הכנסה. אם אין לו חשבון בנק, איך הוא עושה את זה? בטלכרט.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו נבקש מהיועצת המשפטית לבדוק את האפשרויות החוקיות איך למנוע הצטברות כספים בהנהלת בתי המשפט בסכום של מאות מיליונים. מדובר בסכום גבוה, כשהכמות קובעת את האיכות. הציבור זכאי לכסף הזה. כל המצב עכשיו הוא בלתי אפשרי. אנחנו מציעים 3 אפשרויות: אל"ף, פנייה לרשות האוכלוסין ולמשרד המשפטים בבקשה להצליב ולהעביר את נתוני מרשם האוכלוסין על מנת לאתר את הזכאים, דבר הכי פשוט. דבר שני, הוועדה רשמה את הודעת הנהלת בתי המשפט שהולכים לעשות אתר, או שבאתר שלכם תהיה אפשרות לקרוא לאנשים להיכנס עם תעודת זהות על-מנת לראות אם הם זכאים.
רשות האכיפה והגבייה, מה קורה אצלכם כשאתם צריכים להחזיר למישהו כסף?
ענת ליברמן
¶
ככל הידוע לנו, אין פיקדונות שלא הוחזרו. המערכת לא מאפשרת לסגור תיק אם לא הוחזר פיקדון. מבדיקה שעשינו, אין תיקים סגורים שיש בהם פיקדונות. בנוסף, אחת לשלושה חודשים שולפים דוח, בודקים אם יש פיקדונות למעלה משנה שלא היו לגביהם החלטות, שלא נעשה דבר.
ענת ליברמן
¶
כן, אבל גם בלי קשר זה נמצא בתוך תיק הוצאה לפועל. יש לנו את הפרטים של הזוכה שאליו מעבירים את הכסף, את הפרטים של החייב.
ענת ליברמן
¶
לא במזומן. או בצ'קים או במס"ב. אצלנו, צריך לזכור, שהרבה פעמים הפיקדון מוחזר לתיק. נניח הפיקדון הופקד על ידי החייב כי הוא רצה לצאת מהארץ. אמרו לו: אין בעיה, תצא מהארץ, אבל תפקיד עשרת אלפים שקל כי יש לך חוב של x שקלים. כשהוא חוזר, או שמחזירים את זה לו, או שדוחפים לו את זה כבר לתיק, כלומר, הכסף מזכה את התיק.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
צריך להתאים את זה, פשוט מאוד. אני מבקש לבדוק אפשרות חוקית, אם בתקנה או בחוק, שמי ששילם במזומן יוכל לקבל את הכסף חזרה במזומן. אם צריך הצעת חוק, אני מוכן להגיש הצעת חוק כך שתהיה לכם אפשרות להחזיר במזומן לאנשים שאין להם חשבון בנק, שהם אנשים מסכנים ששילמו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זה לא היקפים גדולים. בגלל שזה לא הרבה זה הכי פשוט להחזיר להם. אם אני נותן לפקידים שלכם אפשרות לתת מזומן, הם נותנים מזומן.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני לא יודע, כי אם מדובר ב-300 מיליון, אני בטוח שיש איזה 50 מיליון של אנשים שאין להם חשבונות. בדרך כלל זה אנשים מסובכים.
הסעיף השלישי, אני מבקש להקפיד על לקיחה מהערב שמפקיד את הערבות תיעוד של חשבון הבנק שלו והכתובת, כדי שתוכלו לאתר את הזכאי על מנת לזכות אותו בסכום. אני חושב שאם ארבעת הדברים ייעשו, שזה את מה שאתם אמרתם ומה שאנחנו ביקשנו, אנחנו נוריד לפחות 250 מיליון מתוך ה-300 מיליון. כך אני חושב. אני מחכה ליום שבו יהיה פרסום על זה. הוועדה תרצה לשמוע על כך על-מנת לעזור. תגידו לנו מתי אפשר להיכנס, אם זה חודש או חודשיים. אנחנו תיכף ב-2018.
עינת אליהו
¶
לעניין הכמות והאיכות. אני לא יודעת אם אתם יודעים, אבל בבתי משפט נפתחים 700 אלף תיקים בשנה. זה אומר 210 אלף תיקים ב-3 שנים. מתוך ה-210 אלף תיקים יש לנו 11 אלף תיקים, שזה פחות מ-10%, שלא הוחזרו. זאת אומרת, זה סדר גודל של 5%.
עינת אליהו
¶
עדיין. יש תיקים שמופקדים שם במכה אחת 150 אלף שקלים, ויש תיקים שמופקדים בהם רק 2,000 שקלים. אי אפשר לעשות את היחס הזה. צריך לעשות את היחס לפי כמות התיקים.
עינת אליהו
¶
כן. עוד דבר אחד שאני רוצה להוסיף כי אתה אמרת שהאנשים האלה מסובכים. המדינה מסתכלת על האזרח שמסובך בכסף כאדם שחייב לך, לה ולי כספים. אתם כאנשים שהוא חייב לכם כספים הטלתם עליו עיקול. כשאני באה להחזיר לאדם שיש עליו עיקול, זה אומר שהכסף שהולך אליו בא בקדימות על החוב שלך, שלה ושלה. המדינה נותנת יד להעלמת כספים שלא כדין.
עינת אליהו
¶
אני מדברת על עיקולים של הוצאה לפועל. אתה עקלת עיקול על אזרח. על אזרח פלוני הטילו 3 אנשים עיקולים שונים. ברגע שהמדינה באה להחזיר לו את הכסף, זה אומר שהכסף שלו קודם לעיקולים שלכם, הוא חייב לכם כספים, כשהמדינה מעלימה כספים במקום להעביר אליכם.
אמנון דניאל
¶
אם יש חוב בהנהלת בתי משפט של עשרת אלפים שקלים, זה נשאר עשרת אלפים, אבל אם זה במרכז לגביית קנסות, העשרת אלפים נהייה 20, ואז החוב שהוא הפקיד מתקזז. איפה הקנסות?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני כן רוצה להשוות מבחינת ההחזרים. אני רוצה להודות לכם שהייתם איתנו, ואנחנו נעקוב.
הישיבה ננעלה בשעה 14:45.