ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2017-11-28OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 142
מישיבת הוועדה המיוחדת לדיון בהצ"ח הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, הצ"ח התכנון והבניה (הוראת שעה) ובהצ"ח שירותים פיננסיים חוץ מוסדיים
יום שלישי, ג' בכסלו התשע"ח (21 בנובמבר 2017), שעה 12:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 21/11/2017
חוק מס ערך מוסף (תיקון מס' 56), התשע"ח-2017
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק מס ערך מוסף (תיקון מס' 55), התשע"ו-2016
מוזמנים
¶
משה אשר - מנהל רשות המסים, משרד האוצר
עופר שרון - ממונה מע"מ, רשות המסים, משרד האוצר
גיא גולדמן - עו"ד, ממונה חקיקה, רשות המסים, משרד האוצר
ירון בן נעים - מנהל תחום בכיר, פיקוח, בקרה וגביית מסים, רשות המסים, משרד האוצר
לילי אור - עו"ד, עוזרת ראשית, מחלקה משפטית, רשות המסים, משרד האוצר
נדב נגר - עוזר למנהל רשות המסים, משרד האוצר
עומר ברוך - מנהל המחלקה לכלכלת עסקים, התאחדות התעשיינים
צבי פרידמן - רו"ח, יו"ר ועדת מסים, לשכת התיאום, התאחדות התעשיינים
עדי גרינבאום - עו"ד, היועצת המשפטית, לשכת רואי החשבון בישראל
ליאת נויברט - ועדת המסים והמע"מ, לשכת רואי החשבון בישראל
אבי פרידמן - עו"ד, ועדת המסים, לשכת עורכי הדין
היו"ר רחל עזריה
¶
אני מתכבדת לפתוח את ישיבת הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בנושא הצעת חוק מס ערך מוסף (תיקון מס' 55), התשע"ו-2016 (מ/1047).
אנחנו נתחיל בהקראה. אני מבינה שהייתה עבודה מאחורי הקלעים כך שאם יש שינויים, תדווחו תוך כדי הקראה.
אבי פרידמן
¶
אנחנו מבקשים להודיע שרק אתמול התוודענו לנוסח הזה שהונח אן בוועדה ומתוך אתר הוועדה. הנוסח שהגיע אלינו לא דומה ולכן רק אתמול נחשפנו לזה.
ורד קירו זילברמן
¶
אני רוצה להסביר. מונח לפנינו נוסח שלמעשה אני גיבשתי אותו, הייעוץ המשפטי של הוועדה, כמו שמקובל בעקבות הערות שעלו בוועדה בדיון הקודם ויושבת הראש הנחתה מה לעשות , לקבל או לא לקבל. כמו שאמרה יושבת הראש, אם יש הבנות אחרות או הסכמות אחרות, נא העלו אותן והציגו אותן. הדבר הזה לא צרוב באבן אבל למען הפרוטוקול אנחנו נקריא את הנוסח היות ויש כמה דברים שכן נאמרו וסוכמו. אם יש דברים אחרים, אני אסביר את המהות. בסך הכול לא היו כאן שינויים מרחיקי לכת.
הצעת חוק מס ערך מוסף (תיקון מס' 55), התשע"ח-2017
תיקון סעיף 77
בחוק מס ערך מוסף התשל"ב-1975, בסעיף 77, אחרי סעיף קטן (ג) יבוא:
"(ד) (1) הגיש חייב במס דוח תקופתי ומצא המנהל כי נכון לערוך שומה לגבי נושא אחד
או כמה נושאים שנכללו או שהיה צריך לכלול בדוח התקופתי שהוגש, רשאי הוא לשום לפי מיטב שיטתו בשומה חלקית את המס המגיע או את מס התשומות של החייב במס הנוגעים לאותו נושא או נושאים ובלבד שבאותו מועד לא קבע לו המנהל שומה לפי סעיף קטן (א).
(2) (א) שומה חלקית לפי סעיף קטן זה ניתן לקבוע פעם אחת בלבד לגבי
אותה שנת מס.
(ב) על אף האמור בפסקה (א), לא תיקבע שומה חלקית לפי סעיף קטן זה לעוסק שמחזור עסקיו אינו עולה על חמישה מיליון שקלים חדשים לשנה אלא אחת לחמש שנים לפחות.
(3) המנהל יודיע לחייב במס על הנושא או נושאים שבכוונתו לבחון בטרם יחליט אם לקבוע שומה חלקית לפי סעיף קטן זה.
(4) שומה חלקית לפי סעיף קטן זה יכול שתיעשה בהתאם להסכם עם הנישום.
(5) דין שומה חלקית לפי סעיף קטן זה כדין שומה לכל דבר ועניין ואולם אין בשומה חלקית זו לפגוע בסמכויות המנהל או בזכויות החייב במס, לעניין שומת תקרת המס המגיע או מס התשומות של החייב במס בהתאם להוראות סעיף זה.
(6) נקבעו לגבי אותה תקופת דוח שומה חלקית לפי סעיף קטן זה ושומה לפי סעיף קטן (א) לרבות שומה שנקבעה בהסכם, בצו או בפסק דין, יקבע המנהל את השלכותיהן זו על זו ויערוך את התיאומים הנדרשים.
אני רק רוצה להסביר שמה שסוכם כבר, סעיף (2)(א) לגבי אותה שנת מס, הבנו שזה הסיכום. בהתאם להסכם עם הנישום, גם זו הייתה הסכמה של רשות המסים.
ורד קירו זילברמן
¶
לעניין סעיפים (5) ו-(6), אלה התאמות שאנחנו עשינו לפקודת מס הכנסה על מנת ליצור קוהרנטיות וכאן זה באמת בא לומר שיש זכויות החייב במס. כתוב פשוט כלשונו.
ורד קירו זילברמן
¶
זה לא משנה שום דבר. הנושא של (6), לרבות שומה שנקבעה בהסכם, בצו או בפסק דין, יש אפשרויות גם לערער על שומות ולכן אנחנו רוצים שהתיאומים יהיו לרבות שומה שנקבעה בהסכם, בצו או בפסק דין היה וזה רלוונטי כי זה גם כתוב במפורש בפקודת מס הכנסה. זה עניין טכני לחלוטין.
ורד קירו זילברמן
¶
אם זה טכני, המהות היא שיכולים להיות עוד מקומות שנקבעים בהליכים נוספים וגם בהם יצטרכו לעשות התאמה.
משה אשר
¶
לא עשינו כאן את ההבחנה בין מס הכנסה. אנחנו מתנגדים לדבר על עסקים גדולים או קטנים. זה לא הסיפור. אנחנו נקבע על פי המערכות שלנו, מערכות ניהול סיכונים, בסופו של דבר עם איזה עסקים אנחנו רוצים לעשות בדיקות. הבדיקות הן בדיקות נקודתיות ולא דרמטיות אבל זה חשוב לנו ודווקא לעסקים הקטנים המודל הזה אחר לגמרי. בעסקים הגדולים בגדול נכנסים לביקורת מלאה מכל הכיוונים. לכן דווקא המודל הזה מתאים יותר לעסקים הקטנים מאשר לעסקים הגדולים.
יחד עם זאת אנחנו הסכמנו ואמרנו שנעשה לא יותר משלוש בדיקות מהסוג הזה בתוך מרווח של חמש שנים. זאת הגבלה שניקח את על עצמנו ואת זה אני מבקש שנכלול בחקיקה.
משה אשר
¶
אין שום מסלול. זה המסלול. אין לי מסלול אחר. זהו. כל הדיון הזה בגדול נוגע רק לעסקים הקטנים או ברובו לעסקים הקטנים. העסקים הגדולים ממילא נבדקים שתי וערב בצורה של ביקורת מלאה, לא נקודתית. אבל יש כל מיני אי התאמות ודברים נקודתיים שבהם אנחנו רוצים לייצר פריסה רחבה של שומה וזה בדיוק המודל, לעשות פריסה נקודתית בעסקים לא גדולים. זה הסיפור.
משה אשר
¶
לא. אני לא מוריד. אין מחזור עסקאות. אין תנאי כזה, לא במס הכנסה ולא פה. אנחנו אומרים שכמות הבדיקות תהיה מהסוג הזה לא יותר משלוש בדיקות במשך חמש שנים. דרך אגב, אני רק אומר שהדבר הזה גם היה מקובל על לשכת רואי חשבון.
ורד קירו זילברמן
¶
זה אומר שלמעשה אתם מציעים שלכל סוג של עסק ייקבעו עד שלוש שומות חלקיות בתקופה של חמש שנים.
ורד קירו זילברמן
¶
אנחנו הצענו ששומה חלקית לפי סעיף קטן זה לכל העוסקים, או מה שאתם באמת הסכמתם עליו, ניתן לקבוע פעם אחת בלבד לגבי אותה שנת מס ובלבד – אתם רוצים לומר – שלא ייקבעו יותר משלוש שומות בתקופה של חמש שנים.
היו"ר רחל עזריה
¶
אתה אומר שבמקום לעשות משהו לעסקים קטנים, כיוון שאתה לא רוצה להגדיר את קו הגבול של מה זה עסק קטן, אתה נתת איזה שינוי לכולם.
היו"ר רחל עזריה
¶
היועצת המשפטית, אני מבקשת שתבהירי את העניין הזה. אנחנו הבהרנו אותו ואני מבקשת שתבהירי אותו.
משה אשר
¶
אנחנו מקבלים את הערתו של אבי. נבהיר את זה. אם נגענו בשנת מס מסוימת בנושא מסוים, לאותה שנה בכל נושא אחר לא נחזור.
אבי פרידמן
¶
נקודה שנייה. אמרנו בפעם הקודמת שהעמדה שלנו היא שעדיין אין מקום להשוואה בין מס הכנסה למע"מ. האמצעים האחרים, אנחנו, לשכת עורכי הדין, לא רואה מה התיקון הזה בכלל מוסיף לרשות המסים ולכן אנחנו מתנגדים.
היו"ר רחל עזריה
¶
אני חייבת לומר לך שבכל הדיונים המוזיקה הייתה אחרת. הגישה הייתה שלהפך, אנחנו רוצים להקל על הרגולציה ולגרום לכך שהרגולציה תהיה בהירה יותר ולכן אנחנו רוצים שיהיה כמה שיותר דומה אופן ההתנהלות במס הכנסה ואופן ההתנהלות במע"מ.
אבי פרידמן
¶
כן, אבל לא קיבלנו למשל תשובה להערה שהעלית בפעם הקודמת. במע"מ יש הרבה יותר סמכויות. אם רוצים להשוות, למה לא להפחית מעודף הסמכויות של מע"מ?
משה אשר
¶
לא נוגעים בהן. זה לא המגרש וזה לא החוק. אנחנו מטפלים עכשיו בשומה חלקית ומנסים להשוות אותה למה שנעשה במס הכנסה. דיברנו על שתי הוראות נוהל שאחת מהן כבר הופצה והשנייה תופץ בימים הקרובים לגבי ההתנהלות בהליכי שומה במס.
היו"ר רחל עזריה
¶
אני מבקשת שתעבירו לנו את הנוהל עכשיו בזמן הדיון. את הטיוטה. לא נפיץ אבל תעביר אותה אלינו כי בזמנו זה היה הסיכום, שזה יובא. בסדר.
גיא גולדמן
¶
אין דברי הסבר. דברי ההסבר כבר יצאו.
הפסקה הראשונה מדברת על תקופת הדיווח. לא ניתן להוציא יותר משומה חלקית אחת לשנת מס מסוימת. הפסקה השנייה היא הגבלה לגבי מספר הפעמים שאפשר להוציא שומות חלקיות. לא ניתן יהיה להוציא יותר משלוש שומות חלקיות לאותו עוסק בתקופה של חמש שנות מס.
צבי פרידמן
¶
הייתה לנו ישיבה לפני מספר ימים ברשות המסים עם שרגא ברוש והגענו לסיכומים שמשום מה לא מופיעים כאן ואני רוצה לחדד אותם. נאמרו דברים אבל חלק מהדברים לא נאמרו ואני רוצה לחזור עליהם.
קודם כל, במע"מ יש 12 דוחות, יש מס עסקאות ומס תשומות. סיכמנו שלא יצאו בחודש אחד מס עסקאות או מס תשומות, הכול תהיה שומה אחת וזה יהיה רשום. מה שכתוב כאן בחוק זה את המס המגיע או את מה התשומות. סיכמנו שיהיה רק אחד.
צבי פרידמן
¶
אם יש לכם כמה נושאים, תעשה שומה כללית. אומרת רשות המסים שיש נושא מסוים כמו למשל חברות ליסינג. על זה עושים שומה חלקית. זה נושא אחד. אל תטרטרו את הציבור לגבי מספר נושאים. נושא אחד. יש לכם יותר מנושא אחד, תעשו שומה כללית. הרי יש לכם אפשרות לעשות שומה כללית. זה נועד לשומה אחת ולא נועד למספר נושאים ולכן אנחנו מבקשים לתקן ולומר לגבי נושא אחד מסוים ולא לגבי מספר נושאים.
לגבי שומה חלקית, לפי סעיף (2), לקבוע פעם אחת בלבד לגבי אותה שנת מס ואנחנו מציעים להוסיף ובלבד שלא תיעשה שומה חלקית יותר משתי פעמים במשך חמש שנים. רבותיי, רוצים לעשות את האיזון.
צבי פרידמן
¶
כן. הנישום לא יכול להיות מטורטר. הוא רוצה את הוודאות, הוא רוצה את סופיות השומה. רוצים להכניס את העסקים והם מקבלים הודעה ממס הכנסה, הם תופסים חיל ורעדה. לקבל כבר שלוש פעמים, עשר פעמים ועוד שומה חלקית ולא שומה חלקית, מס תשומות, צריך למצוא את האיזון הנכון בין הרצון של רשות המסים, הרצות לגבות מס, ואני מאוד מעריך את זה, לבין הטרדה של ציבור הנישומים. זה מטריד אותם, זה מפריע להם ואין להם אי ודאות.
לכן אני אומר שרק נושא אחד, לא מספר נושאים, ודאי לא מספר נושאים. מס מחזור ומס תשומות יהיה באחד. לא יכול להיות מס מחזור לחוד ומס תשומות לחוד. להגביל פעם בשנה ולא יותר מפעמיים בחמש שנים כי זה מספיק ואפילו יותר מדי.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני צריך לצאת לחדש את הישיבה אצלנו. אני נמצא כאן רק כדי לדעת שאכן יהיה תיקון פקודת מס הכנסה.
היו"ר רחל עזריה
¶
הסיכום בינינו היה, ודיברנו על זה במליאה, שהחלק של הניכויים ייעשה לפי הסיכום שהיה אצלך בוועדה ולא יסור ימינה ושמאלה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
המשמעות של העניין היא שהם יכולים לבוא לוועדת הכספים ואחרי כן הם יבואו לכאן או לוועדה אחרת, בעיקר לכאן, ומה שלא היה אצלי, יהיה כאן.
היו"ר רחל עזריה
¶
אני יושבת ראש הוועדה. זאת קצת התנהלות מוזרה במובן שזכות הדיבור אצלי. הסיכום היה שכל מה שיהיה בניכויים, כיוון שזה כן תיקון לפקודת מס הכנסה, רשות המסים אמרה שבטעות זה לא היה בחלק שאצלך והם רוצים להעביר את זה. מה שאנחנו סיכמנו אז במליאה, היה דין ודברים בינינו, שלא יהיה כאן שום שינוי ממה שהיה אצלך. זאת אומרת, החלק הזה לא יהיה כאילו היה אצלך, לא הצליחו ובאו לוועדה אחרת וכאילו מגיעים לסיכום אחר.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
לא היה סיכום כזה. אני לא זוכר סיכום כזה ואסור שיהיה סיכום כה מכיוון שהמשמעות של העניין היא - - -
היו"ר רחל עזריה
¶
בוא נדבר אנחנו שנינו. נעשה הפסקה לכמה דקות, נצא החוצה ונדבר.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:00 ונתחדשה בשעה 13:10.)
היו"ר רחל עזריה
¶
בבקשה. את החלק של הניכויים אנחנו נוריד. זה יעכב את התקדמות החוק. אנחנו רוצים לסיים את הצעת החוק הזו היום. אם תרצו, יש עכשיו הזדמנויות שונות להעביר את זה.
עוד התייחסויות.
ליאת נויברט
¶
אני רוצה להתייחס. כנראה יש איזשהו פער ואולי היו סיכומים אחרים אבל אני רוצה להסב את תשומת הלב למשהו מאוד חשוב שצריך לתת עליו את הדעת.
צריך להבין שכאשר יש הליך של ביקורת בחברה, זה לא משנה אם זה על נושא או על נושאים, מעבר לעובדה שבכל חודש כמעט, כמעט כל העוסקים יש להם איזשהו דין ודברים – אם לא כל חודש, על בסיס של כמה חודשים – כי יש חשבוניות ויש שאלות לגבי החשבוניות. היום המערכת מדווחת, כל העוסקים כמעט במשק, למעט הקטנים, מדווחים ב-PSM-874, שזאת מערכת שיש לגביה הצלבות. דברים קופצים, מע"מ מתקשרים, שואלים שאלות, הרבה פעמים מוצאים חיובים ספציפיים על חשבוניות ספציפיות. זאת אומרת, זה לא שאין מערכת היום שבודקת און ליין ומוציאה חיובית אם יש טעויות או חשבוניות שלא כדין. זה קורה היום.
מה שקורה כשיש הליך של ביקורת, חברה בדרך כלל נדרשת להשקיע משאבים רבים של זמן בהתנהלות מול הרשות. הרשות מזמינה לעדות, הרשות מזמינה לחקירה, הרשות לפעמים מתשאלת עובדים רבים בחברה, במיוחד על הסוגיות הספציפיות. אני יכולה להגיד לכם שכאשר יש ביקורת על רכבים, לפעמים מתשאלים גם עובדים בחברה ושואלים האם אתה נוסע רק בית-עבודה, כמה פעמים בשבוע אתה מסתובב עם הרכב ללקוחות, וזה פשוט גוזל זמן מאוד משמעותי מחברה. תחשבו שאם על פני תקופה – אני לא רוצה להיכנס לתקופות של זמן – זה יהיה באופן תדיר, אנחנו בעצם משתקים חברות שלמות במשק לתקופת אותה ביקורת. זה זמן ואלה אנרגיות ולכן צריך לתת את הדעת איך עושים את זה, באיזה היקף ואיזה החלטות אנחנו מקבלים כאן בעניין הזה. כרגע אנחנו נמצאים בפני מצב שגם כך אנחנו מקבלים ריקושטים על התהליכים עצמם. תבוא ותוסיף לזה עוד סיטואציה שעל נושא או על נושאים אפשר לעשות לתקופה של שנה שומה חלקית, מה יהיה?
עומר ברוך
¶
התאחדות התעשיינים. אני רוצה לחזק את הדברים שנאמרו כאן על ידי ליאת. נושא העסקים הקטנים שהמחזורים שלהם לא נותנים להם את היכולת להשקיע בתשומות, לתת מענה מלא לרשות המסים, יסבלו כאן כפליים בסופו של דבר כי מעבר ליכולת שלהם לתת מענה ברמה הטכנולוגית של היום, הם גם יצטרכו לתת מענה ברמה היישומית. דבר שיכול לפגוע להם גם במחזור וגם בפעילות של החברה ובסופו של דבר יכול לפגוע בכמות העסקים במשק.
צבי פרידמן
¶
אני רוצה להוסיף. לגבי עסקים קטנים, אנחנו לא אומרים שלא תבדקו אותם אבל לגביהם תעשו שומה מלאה ולא שומה חלקית.
ליאת נויברט
¶
אם הגיעו לסיכום, משה אמר לי שהוא היה בדין ודברים עם ג'ק שהוא יושב ראש ועדת המסים, אולי כדאי פשוט להבין – ג'ק כרגע בטיסה – ולנסות לסכם את הדברים.
משה אשר
¶
עם כל הכבוד, זה שאתם לא מתואמים, אני לא נכנס לזה וזאת לא בעיה שלנו. אני אומר שאנחנו אומרים כל הזמן את אותו הדבר ואנחנו משיבים אותו הדבר. אני מנסה להסביר לכם את המודל. המודל הזה בסופו של יום באופן יחסי דווקא הולך להוריד את הממשק.
היו"ר רחל עזריה
¶
נכון. אני חושבת שבתקופת הביניים זה כאילו מלחיץ כי זה בעצם לשנות את השיטה אבל בעיני לטווח הארוך זה מאפשר מסלולים פשוטים יותר.
משה אשר
¶
תאפשרו לי להסביר את המודל. אתם יורים לכיוון מסוים ואתם לא מקשיבים. בואו ניקח לדוגמה את העסק הקטן. אומרים, תיכנס, נבדוק את הכול. לבדוק את הכול, זה באמת להטריף את העסק ובאמת לבוא ולשתק אותו. אנחנו אומרים לא את הכול. אנחנו גם לא רוצים שתבוא למשרד, הכול יהיה בהתכתבות. המודל בבסיסו יושב על התכתבות בנושא מסוים. זה הנושא שלנו, תן לנו את המסמכים, את הדוקומנטים ונקבל החלטה. זה הכול. אני רוצה שתקשיבו ותפנימו.
המודל יושב על זה שאנחנו נבדוק בצורה אנליטית דברים ונעלה את הנושאים שאנחנו רוצים, נושא או נושאים, ונשלח דרך יחידה מרכזית. בגדול רוב המקרים יהיו ביחידות מרכזיות. יכול להיות שיהיו יחידות שטח, אבל באופן עקרוני יחידות מרכזיות וההתקשרות תהיה בצורה של מיילים נקודתית. עשינו פיילוט כזה בתיאום עם לשכת רואי חשבון ולשכת יועצי המס והפיילוט היה מוצלח מאוד. אספנו כסף ממש מהרצפה על כל מיני תיקונים, דברים כאלה ואחרים, לאו דווקא בדוח המפורט. בדרך כלל התיקונים של הדוח המפורט בכלל לא באירוע הזה. אלה תיקונים טכניים שנובעים מזה שדרשת חשבונית כפולה, תבטל אותה. זה לא קשור לכאן. כאן יש דברים יותר מורכבים מעט אבל לא הרבה.
לכן התהליך הזה דווקא הולך לפשט. זה לא יחייב אותנו לעשות ביקורת מלאה ולכן זה יקטין את הבירוקרטיה מול העסק הקטן ויאפשר לנו לעשות פריסה יותר רחבה של ביקורות וזה נכון, היום אחוז הביקורות שלנו מצחיק. אנחנו עושים פחות מאחוז אחד ביקורות על 550 אלף עוסקים. זה לא נראה לי סביר. זאת לא ביקורת. זאת אפילו לא נגיעה. נכון שאין לנו מספיק אלפי עובדים שיעשו עוד הרבה, אז אנחנו עובדים בצורה נקודתית פעם בנושא הזה, פעם בנושא הזה, פעם בעסק הזה ופעם בעסק הזה ולכן אנחנו מגדילים את הכיסוי ועושים בדיקות נקודתיות שלנו נראה שיש להן איזשהו ערך מוסף בנושא הזה וגם העוסק ירגיש שהוא ייבדק אם כי זה לא ידרוש לא ממנו ולא מיועץ המס או רואה החשבון עבודה גדולה מדי.
זה הרעיון של המודל הה.
לגבי התשומות ועסקאות. אנחנו בנייר הקודם שהוצאנו וכבר הוגש לוועדה, הוצאנו נוהל למשרדים שלא יהיו מקרים שמוציאים עסקאות בנפרד ושומות בנפרד אלא הכול ביחד. לכן בנושא הזה פתרנו את הבעיה בנוהל.
משה אשר
¶
החוק הוא אותו חוק אבל בנוהל עבודה שלנו, זה מה שכתבנו וזה רלוונטי לא רק לשומה החלקית אלא זה רלוונטי לכל שומה ורוב השומות הן דווקא לא השומות החלקיות אלא השומות הרגילות. לכן זה לא קשור לחוק.
לגבי ההיקף. אנחנו סיכמנו, כדי להגיע לטרדה פחות גדולה, לשלוש פעמים בתוך חמש שנים. זה מה שסיכמנו. אני חושב שזה מאוזן מאוד. יותר מזה, פשוט לא נגביל את עצמנו.
ליאת נויברט
¶
נשיא לשכת רואי חשבון כתב לי עכשיו שלמיטב ידיעתו אין סיכום. אני מציעה לנסות אולי לדחות את זה לדיון הבא.
ליאת נויברט
¶
יש לי שאלה מבחינת ההתנהלות. הרי יש כאן הצגה של מצב, האם אפשר שלא יהיה הליך של ביקורת רגילה אלא יהיה הליך של ביקורת שהוא שונה. הליך של ביקורת שיתנהל בצורה און ליין.
משה אשר
¶
באופן עקרוני, כן.
יש לך את ההתכתבות במיילים עם ג'ק בלנגה לגבי שומה החלקית? תעלה את זה עכשיו.
ליאת נויברט
¶
יש כאן פער. אם זה כך, אם אנחנו בעצם אומרים שיש הליך של ביקורת שהוא שונה מהרגיל, שהוא מעניק סמכויות שונות למבקר, כי נכון להיום בביקורות יש גביית עדות, יש חקירות, יש זימונים.
משה אשר
¶
אני הסברתי שבאופן עקרוני אנחנו מקימים יחידה חדשה שהיא אמורה לטפל בזה. זאת יחידה שאמורה לטפל בזה בהתכתבות. אני אמרתי שזה הרוב. זה לא הכול. יהיו גם דברים שיצטרכו לבוא למשרד. נניח המשרד יחליט שהוא רוצה לבדוק תכנון מס חייב דיווח, לא קשור לאנליתיקה. היא יגיד שהוא עכשיו רוצה שכן יבואו אלי, לנקודה הזאת. תהיה אולי עדות או לא עדות, אבל זה יהיה נקודתי.
ליאת נויברט
¶
אבל אי אפשר להשאיר אותם פתוחים. אם אנחנו באים ועושים תיקון חקיקה, מן הראוי שנבוא גם ונציב את כללי המסגרת איך ננהל את הדברים.
היו"ר רחל עזריה
¶
לא נצא מהוויכוח הזה. אני חושבת שבחוק כפי שהוא הגיע לוועדה עשינו הרבה מאוד שינויים לטובת העסקים, אחד בטיוטה ואחד בהנחיות. שינינו הרבה מאוד לטובת העסקים, גם העניין של את מי מתשאלים, שזה נושא שהוא מאוד משמעותי.
משה אשר
¶
אנחנו כתבנו את זה בדיוק במס הכנסה. נושא או נושאים. יכולים להיות שני נושאים, אולי שלושה נושאים, אלה לא אמורים להיות מאה נושאים. אני גם לא רוצה לרשום כמה.
היו"ר רחל עזריה
¶
לא. הסיכום היה שזה פעם אחת. מותר לו לשאול כמה נושאים בפעם אחת. הרי הרעיון היה לא לשגע את העסק. מה שהיה מאוד חשוב, מה שבעיני הוא מאוד חשוב, זה העניין של כמות הרגולציה. אם כל חודש או כל שנה באים עם עוד אחד ועוד אחד, זה מה שבעיני בעייתי. יש עוד נושא ועוד נושא ועוד נושא שכל חודש באים עם נושא חדש, זה בעייתי. יש הבדל בין נושא אחד לבין ביקורת מלאה ואני לא חושבת שאפשר להגביל את זה לנושא אחד כי גם איך תגדירי נושא. בסוף אנחנו אומרים שיכולים להיות כמה נושאים שבודקים אותם בבת אחת וזה בשומה החלקית אבל יש בדיקה אחת בשנה. אפשר לעשות שומה חלקית אחת בשנה ואפילו פחות כי זה רק שלוש בתוך חמש שנים.
צבי פרידמן
¶
אני רוצה להסביר. אני מבין את המודל של רשות המסים. לכן, אם אנחנו רוצים להגיע לאיזון הנכון, פתאום שמענו שבחברות הליסינג מנכים מס תשומות. זה נושא אחד, תבדקו. בזה עושים שומה חלקית. אבל לא מספר נושאים. יש אפשרות לשומה מלאה, אז עושים מספר נושאים.
היו"ר רחל עזריה
¶
בסדר. גם זה חשוב. היו נושאים שהיו מאוד חשובים לכם. כמעט כל הדברים שהיו חשובים, בטח הדברים שהועלו בחזית, טופלו. עכשיו אתם מעלים עוד נושא. אצלנו קוראים לזה טענת נושא חדש. אני מצטערת, את זה אנחנו לא נסגור.
ליאת נויברט
¶
אני רוצה להסביר משהו. כשבאים עם מספר נושאים במע"מ, בשונה ממס הכנסה, יש בדרך כלל בחברה נושאים מאוד ספציפיים שמע"מ באים לבדוק. יגיע מבקר ויאמר שהוא בודק רכבים, ניכוי תשומות עובדים, הוא בודק דיווח עסקאות מע"מ אפס ולא מע"מ מלא, שאלה בדרך כלל הנושאים המרכזיים שבודקים בחברה. יבוא ויגיד שהוא מוציא שומה חלקית על שלושת או ארבעת הנושאים האלה. זה הכול פתוח.
היו"ר רחל עזריה
¶
אני חייבת לומר שאני חושבת שיש כאן שינוי בשיטה. עוברים משומה מלאה. לא עוברים אבל רוצים לעשות גם את המהלך של שומה חלקית. אם השומה החלקית הופכת להיות שומה מלאה, בשביל מה הם יעשו את זה?
היו"ר רחל עזריה
¶
אם זה החשש שלכם שזה יהפוך משומה חלקית להיות שומה מלאה, המטרה היא לא לעשות שומה מלאה.
אבי פרידמן
¶
אין לנו חשש שהוא יעבור. יש לנו פשוט חשש מעודף של חלקיות. עקרונית כל נושא הוא תיאורטית כל עסקה.
אבי פרידמן
¶
אין בעיה עם זה. ממה שאנחנו הצלחנו להבין, יש לכם את כל הסמכות גם לבדוק ולחקור ואתם בעצם אומרים שהשומה החלקית הזו מסייעת, אמורה לסייע, לכם לבודק נושא מסוים. לא הצלחתי אני להבין, קטונתי מלהבין, למה, במה זה שונה ממה שיש לכם היום.
צבי פרידמן
¶
כבוד היושבת ראש, אני רוצה להבהיר את הנקודה ולומר מה מפריע לנו. אחד הדברים החשובים בדיני המס הוא שהנישום רוצה ודאות. כאן עשו לו שומה חלקית, בואי נגיד שנתנו לו חמישה נושאים והוא למעשה חשב שהכול כבר גמור.
משה אשר
¶
לא. התכתבות, זה זה. אי אפשר להגיד אותו הדבר פעמיים. זה אותו הדבר. יש שומה חלקית ויש שומה מלאה.
גיא גולדמן
¶
הערות טכניות. בפסקה (4) אנחנו במע"מ עם חייב במס ולא עם נישום. בפסקה (6), צו או פסק דין, צו זה ממס הכנסה. אלה רק מינוחים.
גיא גולדמן
¶
גברתי, אני חייב לומר מילה על התהליך. מנהל הרשות לקח לתשומת לבו את הערות הוועדה באותו יום של הדיון הקודם למרות שזה היה לפני חודש. קרא לי ללשכה, דיברנו עם לשכת רואי חשבון וסגרנו את זה באותו יום, כמה שעות אחרי הדיון.
היו"ר רחל עזריה
¶
מה הפערים? לא היה סיכום לגבי מה? זה לא לעניין. אנחנו שלחנו אתכם להסכמות. אנחנו דחינו את הדיון. זה תיקון קטן שהיה אמור לעבור מזמן. אני הלכתי אתכם. התחלנו עם זה בפגרה ואנחנו כבר כמה חודשים אחרי כן. היו לא מעט ישיבות. אם את רוצה לומר משהו ספציפי שאת רוצה שנעלה כאן ונראה אם אפשר להגיע להסכמות לגביו, בסדר.
היו"ר רחל עזריה
¶
לא. אנחנו עשינו הקלה לכולם. הרעיון של ג'ק היה שאנחנו נעשה את ההקלה הזאת לעסקים הקטנים. הם אמרו שהם לא יכולים להגדיר עסקים קטנים ועשו את ההקלה הזאת לכולם.
היו"ר רחל עזריה
¶
לכן הוא אמר, במקום לעשות לפי מחזור כספי, כי הוא לא רוצה להגדיר מחזור כספי, ההקלה שביקשנו לעסקים קטנים, הוא נתן לכולם. זו הייתה ההסכמה אליה הגענו.
אבי פרידמן
¶
אפשר יהיה לשמוע את הנוסח שבמקום החמישה מיליון? אנחנו מבקשים לשמוע את הנוסח שעלה כאן, במקום החמישה מיליון.
גיא גולדמן
¶
התיקון הוא ל-(2)(ב). במקום הנוסח הקיים יופיע: שומה החלקית לפי סעיף קטן זה לא תיקבע יותר משלוש פעמים במהלך חמש שנות מס.
כמובן שמדברים על שומות חלקיות לעסק אחד.
היו"ר רחל עזריה
¶
אנחנו מחדשים את הישיבה.
אנחנו נקיים הצבעה. נקיים את ההצבעה בנוהל כזה שמאפשר לפתוח מחדש.
היו"ר רחל עזריה
¶
פני החידוד אני רוצה לומר שקראתי בעיתון שהיה לך ביום ראשון אירוע מרגש, הפתעה. בכנס יועצי המס חגגו מסיבת פרישה מוקדמת. מזל טוב. אריאלה היא זו שעלתה על כך והעבירה. נשמע מאוד מרגש. אפילו היה סרטון שסקר בקצרה את ילדותך, האופניים הראשונים שקיבלת בגיל ארבע.
ורד קירו זילברמן
¶
בעיקרון הנוסח שהוקרא, ההערות שהתקבלו בסופו של דבר, במקום (2)(ב), אנחנו נשנה את זה. אני רק מציינת שיתכן שאחר כך בנסחות יהיו חידודים אלה ואחרים. לכן אני מציינת את המהות שבסופו של דבר חשוב שתהיה מוסכמת על כולם. אנחנו מדברים על כך שלא ידובר על מחזור עסקים של חמישה מיליון שקלים אלא על שלא תיעשה שומה חלקית יותר משלוש פעמים במהלך חמש שנות מס לחייב מסוים כאשר הדגש הוא על חייב ולא על הנושא המסוים.
ההערות הטכניות שקיבלתי מרשות המסים מתקבלות וייכנסו לנוסח.
היו"ר רחל עזריה
¶
בסדר. אנחנו עוברים להצבעה. מי בעד אישור הצעת חוק מס ערך מוסף (תיקון מס' 55), התשע"ח-2017?
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת חוק מס ערך מוסף (תיקון מס' 55), התשע"ח-2017, נתקבלה.