ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2017-10-25OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 93
מישיבת הוועדה המיוחדת לצדק חלוקתי ולשוויון חברתי
יום שני, ג' בחשון התשע"ח (23 באוקטובר 2017), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 23/10/2017
בחינת אפליה על רקע דת במוסד לביטוח לאומי - שלילת הבטחת הכנסה לזכאים שנוסעים לאומן
פרוטוקול
סדר היום
בחינת אפליה על רקע דת במוסד לביטוח לאומי - שלילת הבטחת הכנסה לזכאים שנוסעים לאומן
מוזמנים
¶
יגאל ימיני - מנהל תחום פרויקטים, רשות המסים, משרד האוצר
עדן אברהם - מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עמנואל וייל - לשכה משפטית, שירות התעסוקה
לילי דגן - מנהלת תחום באגף הבטחת הכנסה, המוסד לביטוח לאומי
שרית דימרי דבוש - יועצת משפטית, רפרנטית לחוק הבטחת הכנסה, המוסד לביטוח לאומי
אלעד זכות - יועץ למנכ"ל, המוסד לביטוח לאומי
נחמה דותן - יו"ר תא מפקחים באיגוד העו"ס, איגוד העובדים הסוציאליים
נחמן הרמן - מנכ"ל פניות הציבור ברסלב
יצחק ויצהנדלר - רב בברסלב, מחסידי ברסלב
יעקב בן ניסן - מחסידי ברסלב
ליאור שוחט - מחסידי ברסלב
נחמן אברהם - מחסידי ברסלב
נתן דנין - מחסידי ברסלב
אברהם חזין - מנכ"ל אתר אומן שלום
פלורה קוך דוידוביץ - רכזת בכירה, מרכז המחקר והמידע של הכנסת
רישום פרלמנטרי
¶
ס.ל., חבר תרגומים
בחינת אפליה על רקע דת במוסד לביטוח לאומי - שלילת הבטחת הכנסה לזכאים שנוסעים לאומן
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
שלום וברכה, ברוכים הבאה לוועדה לצדק חלוקתי ושוויון חברתי, ועדה שהייתה במנוחה בזמן הפגרה וחוזרת לפעילות, אני מעריך אינטנסיבית במושב הקרוב, כפי שאנחנו כל הזמן מקפידים לעשות. הנושא שלפנינו היום זה בחינת האפליה על רקע דת במוסד לביטוח לאומי - שלילת הבטחת הכנסה לזכאים הנוסעים לאומן בראש השנה.
הובא לידיעתי עניין שבעיניי הוא נשמע כאבסורד לא נורמלי. אנחנו במדינת ישראל נותנים חופש דת מוחלט ומאפשרים לכל אחד במדינה הזו לקיים את הדת שלו, לכבד את הדת שלו ולהגשים את המאוויים האישיים שלו בכל מה שקשור לאמונה שלו ובדרכו. אנחנו מאפשרים למוסלמים במדינת ישראל לנסוע פעם בשנה למכה, שזה מקום מאוד מאוד קדוש בעבור האיסלם ולא פוסלים להם את קצבת הביטוח הלאומי שלהם, מאפשרים להם את זה כי אנחנו רוצים לאפשר להם את חופש הדת שלהם, וזה דבר מכובד בעיניי וראוי בעיניי. את מהנהנת בראש, למה?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
כולנו. את לא יכולה לזלזל באומן, עם כל הכבוד, ולא ברבי נחמן מברסלב. לא תפקידך. מה שמך ותפקיד לפרוטוקול?
נחמה דותן
¶
שמי נחמה דותן, אני עובדת סוציאלית, אני נציגת איגוד העובדים הסוציאליים, באה ממשפחה של חסידי גור, אז בבקשה - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
סליחה? מי שמך, גברתי? מי שמך לזלזל ב-50,000 ישראלים ויהודים שנוסעים מדי שנה לקברו של רבי נחמן מברסלב?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני מבקש להמשיך את דבריי. בסופו של דבר אנחנו יודעים שאנחנו מאפשרים לאנשים במדינת ישראל את חופש הדת שלהם, יש היום קהל רחב מאוד במדינת ישראל, סדר גודל של בין 40,000 ל-50,000 איש שמדי שנה רוצים לנסוע לרבי נחמן מברסלב. אני לא עכשיו ארחיב מי זה רבי נחמן מברסלב, אני חושב שרוב הציבור מכיר אותו. אני באופן אישי גם מגיע מדי שנה לרבי נחמן מברסלב, שמח להיות שם, אני מקבל הארה רוחנית נפלאה כשאני מגיע למקום המדהים הזה. בסופו של דבר אנחנו רוצים לכבד את הרצון של העם שלנו ושל הציבור שלנו ואם יש ציבור שרוצה לנסוע לאומן, להגשים את המאוויים הדתיים שלו, את העניין האמוני שלו, הרוחני שלו, אני לא אגזול ממנו את קצבת הביטוח הלאומי שלו בגלל זה. זה דבר שמאוד מאוד מטריד אותי ועל כן אנחנו גם עורכים את הדיון. לדעתי זה פשוט קיפוח משווע שאין לו שום הצדקה.
אז ראשון הדוברים, כדי שיציג את הדברים, יצחק ויצהנדלר, רב מברסלב, הוא יציג את העניין למה צריך לנסוע לאומן מבחינתכם ולמה כמות כזו גדולה של אנשים במדינת ישראל מדי שנה, לא רק בראש השנה, צריך לומר שלאורך כל השנה יש אינספור ביקורים שם, במאות אלפים, לדעתי, אבל בראש השנה ספציפית יש עשרות רבות של אלפים שמגיעים לשם. בוא תסביר לציבור למה אנשים רוצים לנסוע לשם.
יצחק ויצהנדלר
¶
דבר ראשון, אנחנו מודים על עצם הפגישה היום ואנחנו שמחים שהגענו לפה ושיש אוזן קשבת שרוצה לשמוע את הדבר. אז דבר ראשון תודה רבה.
דבר שני, כמו שאמרת בשתי מילים, רבי נחמן מברסלב זה צדיק מפורסם שהייחודיות שלו, היא הזכירה חסידות גור למשל, אבל הייחודית של חסידות ברסלב שונה מכל החסידויות, ולמה? לכל החסידויות, ברגע שהאדמו"ר נפטר יש ממשיך בפועל, חסידות ברסלב היא החסידות היחידה שקיימת למעלה מ-200 שנה ללא אדמו"ר עם גוף. אף אחד לא הכיר פה את רבי נחמן ולא אמורים להכיר אותו, אבל החסידות היא נצחית וקיימת. מה שהוא אמר, ניצחתי ואנצח, ועוד כאלה מילים יפות, לכל מה שהוא אמר יש קבלות בפועל, לא בדמיונות, לא צריך אמונה לזה, זה קיים, זה עובדות. בכל השנים, 200 שנה, נוסעים למקום הזה. היו תקופות של יותר מסירות נפש, תקופות של פחות מסירות נפש, אני הייתי שם כבר לפני 45 שנה בדרכים לא דרכים, יש לי אזרחות אמריקאית, הגענו לשם ועשינו שם דברים מעל החוקיות של שם, אבל הגענו וזה היה לכל אורך הדורות, אנשים נסעו לשם, והדבר יימשך עד ביאת גואל צדק, בעזרת ה'.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אוקיי, אדוני, תודה רבה, המסר ברור. אני רוצה שתמחיש, למה ישנם הרבה מאוד אזרחים במדינת ישראל ויהודים ברחבי העולם שטורחים להגיע לציוּן הזה מדי שנה.
יצחק ויצהנדלר
¶
דבר פשוט ויסודי, ההבטחה שלו. ההבטחה שלו שהוא הבטיח, שמי שיבוא לקבר שלו ויגיד את עשרת מזמורי תהלים, מה שנקרא התיקון הכללי, עם פרוטה לצדקה, הוא הבטיח הבטחות שאין שום צדיק בהיסטוריה היהודית שהבטיח דבר כזה. הצדיק הזה, יש לו קבלות על מה שהוא אומר, הדבר הזה נמשך וזה נצחי. אנשים מאמינים בזה, רואים ישועות, רואים דברים. זה חי, הדבר חי. אז אנשים לא מהססים - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
כמה אנשים מגיעים מדי שנה? אולי נעבור לנחמן הרמן, מנכ"ל פניות ציבור ברסלב, שאולי יגיד לנו גם כמה אנשים מגיעים מדי שנה בשנה?
יצחק ויצהנדלר
¶
סליחה, אני רק אקרא אותם. מי שמגיע למקום שם רואה דבר פלאי, כל השנה מנופים ובניינים קמים כפטריות אחרי הגשם, כל השנה, יש שם היום 26 קייטרינגים, בתי מלון. במירון, שנוסעים בכמות יותר אנשים, אין את מה שיש שם, כי שם צריכים לנסוע לפחות לשבוע. יש שם את כל הטוב שבעולם ואנשים מגיעים לשם מכל העולם.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני רוצה להתמקד, ברשותכם, במהות הדיון, שמדברת על הישראלים שנוסעים לשם שנשללת מהם הקצבה עקב הנסיעה לשם. לכן אני רוצה לדעת כמה ישראלים בשנה נוסעים לאומן, שנבין את סדר גודל הסוגיה.
נחמן הרמן
¶
קודם כל ברשות יושב ראש הוועדה, חבר הכנסת, ברשותכם, סדר הגודל שמגיעים כל שנה, ישראלים, מגיעים כ-40,000 איש, רק מהארץ, אני לא מדבר על מי שמגיע משאר העולם, וזה הולך וגדל משנה לשנה. זאת אומרת אם אנחנו מדברים עכשיו על מספר, בשנה הבאה הוא כבר יהיה מספר אחר, שהוא לא יהיה מדויק עכשיו. מתוכם אנחנו יכולים לשער כמה אנשים עובדים, ובעיקר על מה שאנחנו הולכים לדבר עכשיו, על הבעיה של אנשים שהם עובדים, משלמי מסים, חצי משרה - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
ביטוח לאומי פה? אתם יודעים להגיד לי כמה אנשים שנוסעים לאומן מפסידים את הגמלה שלהם?
שרית דימרי דבוש
¶
אין לנו את הנתון הזה, כי אנחנו לא יודעים לאן אנשים טסים. אנחנו מקבלים מידע מרשות האוכלוסין רק על היציאה לחו"ל, אנחנו לא יודעים לאן הם טסים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אבל אפשר לבקש ולבדוק, או לחייב את אותו אזרח שנוסע לחוץ לארץ להצהיר בפני המוסד לביטוח לאומי על הנסיעה שלו, מה מטרתה, שהיא למטרות דתיות, ואם זה למטרת הגשמת העניין הדתי שלו, שלא ייפגע בקצבה שלו, כפי שאתם לא פוגעים בקצבאות של מוסלמים שנוסעים למכה.
שרית דימרי דבוש
¶
אם יורשה לי אני יכולה לתאר כאן את המצב החוקי. אם יותר לי אני אנסה לתאר כאן את כל המצב.
נחמן הרמן
¶
ברשותך, אפשר לבדוק את זה, מי נוסע לאומן בתאריכים האלה, זה דבר מאוד פשוט שאין בזה שום בעיה.
נחמן הרמן
¶
אנחנו דיברנו על אדם שעובד 80 שעות בחודש והוא משלם מסים כמו כולם, יש לו קצבה שהיא השלמה, זה נקרא השלמת הכנסה, אם הוא נוסע בפעם השנייה לחו"ל, שזה המעמד החוקי של מה שאנחנו רוצים לומר, אז מורידים לו את כל הקצבה של אותו חודש. אם אני טועה, אתן יכולות לתקן אותי.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הוא ייצא גם מאה פעמים, הוא רוצה למטרות שלו ואתם לא יכולים למנוע ממנו את זה. אם הוא הולך למטרות של ההגשמה הדתית שלו - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
רגע, ואם אדם צריך לנסוע לבקר משפחה, שמישהו הולך לעולמו וצריך לתת לו אפשרות, נכון שאתם מאפשרים לו?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
עוד מעט, אתם לקראת הסוף. אתם עוד תדברו. תנו להם, הם הגיעו מוכנים, אנחנו נקשיב להם, נתן דנין.
נתן דנין
¶
תודה. בעבר קיבלתי קצבת נכות וכשהפסיקו לי אותה אז שלחו אותי לחתום בלשכה, אני חותם שם, יש לי בעיה רפואית שאני לא יכול לפרט אותה. בכל אופן גם שלחו אותי לכמה מקומות בהתחלה, אני חותם פעם בחודש בלשכה ויצאתי לאומן, זו פעם שנייה שיצאתי לחוץ לארץ, אז זה יצא שני חודשים, ספטמבר ואוקטובר, אז לא קיבלתי עליהם. פעם אחרת שבאתי לחתום בלשכה אני רואה טופס שמי שנסע למכה בפעם השנייה, זה לא נחשב כיציאה מהארץ. זה ממש דקר לי, גם בכיס, הכי הרבה דקר לי בכיס, לא אכפת לי שהם לא - - - אנשים אחרים. משנה שעברה עד עכשיו אני עוד סופג גם את ההוצאה של הטיסה שטסתי וגם שלא קיבלתי. זה הפך לי את כל החיים, הדבר הזה, ממש כאב לי.
שרית דימרי דבוש
¶
אני לא מתווכחת איתך, אם הוא יוצא פעם אחת בשנה לא תישלל לו הזכאות כל עוד הוא עומד במבחן ההתייצבות. אתם מבקשים להרחיב בצורה ניכרת את הוראות החוק. אנו סבורים שאם רוצים להרחיב את הוראות החוק צריך לשנות את זה בהוראות חקיקה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
רגע, חברים. אתם לוקחים לנו את כל הקרדיט של הדיון, רק התחלנו, תן לנו לסיים פה כמו שצריך ואחרי זה אנחנו גם נעשה חוק לחסידי גור.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אנחנו נאפשר, אני חושב, לכל אדם, זה לדעתי הדבר הנכון, שירצה להגשים את העניין הדתי האמוני שלו, לעשות את זה בלי לפגוע בו. אם ערבי מוסלמי רוצה לנסוע למכה עשר פעמים בחייו, שייסע עשר פעמים בחייו. זה לא אמור לשלול לו את הגמלה, הוא לא נוסע לשם לחצי שנה, הוא נוסע לשם לימים בודדים וחוזר ארצה. אפשר גם לוודא שהוא טס באמת למקום הרלוונטי, אפשר לוודא שהוא נוסע לאותו מקום והוא לא משקר. יש דרכים במדינת ישראל לאכוף את הדברים האלה, לבדוק, כולל צילום דרכון, עם חותמת של ביקורת הגבולות שאכן הוא נכנס למדינה הספציפית וחזר מהמדינה הספציפית, ואנחנו לא נשלול גמלה. זה באמת אבסורד שאני לא מבין אותו. יכול להיות שהוא רלוונטי לגבי אנשים שבאמת רוצים לצאת מהארץ, לקבל גמלה בלי להיות פה בארץ, דבר שלדעתי הוא לא מקובל ולכן אני מסכים עם העיקרון של החוק, אבל לא עם העניין הספציפי הזה, שבן אדם רוצה להגשים את העניין האמוני הדתי שלו וימנעו את זה ממנו. זה חלק מהדמוקרטיה, בדמוקרטיה גם מאפשרים חופש דת.
נחמן הרמן
¶
ברשותך גם, הנסיעות בדרך כלל, כשמדברים על זה, במכתב שאתם עניתם לנו, המנכ"ל של ביטוח לאומי ענה, סגן השר פרוש, אז הוא מציין שם שיש מבחן הכנסה. הם אמרו, בעברית פשוטה, 'תשמע, אתה מרוויח, אתה טס לך לחו"ל, אתה רוצה גם השלמות? המדינה לא עושה כזה דבר'. אנחנו באים ואומרים דבר אחד, אנשים מסרו את נפשם לנסוע לשם, הוא לא נוסע לעשות בטן-גב.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
טוב, יש עוד מישהו שרוצה לומר משהו לפני שאנחנו עוברים לביטוח לאומי? אתה רוצה, אדוני עוזר השר?
ליאור שוחט
¶
ברשותך, אם אפשר. אני אשלים את דבריו של הרב ויצהנדלר, מדובר ברב שלנו, זה כמו לנסוע לרב שלך, זה לא לנסוע אפילו - - - קראת לזה משהו דתי יהודי, זה לא נסעתי לכותל, זה הרב שלנו, אין לנו לאן ללכת. גם אם לרב שלי אני לא יכול ללכת אז שללת לי גם את ה - - - אני לא יכול ללכת אליו, אני לא יכול לנסוע אליו לשבת או לנסוע בחג.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
ברור, טענה רצינית וחשובה. אבל אני חייב לומר שמצד שני אנחנו לא נוכל לאפשר, גם אם נלך על חקיקה בעניין הזה ושינוי חקיקה, לא נוכל לאפשר יותר מדי נסיעות בשנה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
חלילה, אף אחד גם לא ישלם לך, רק אולי לא יענישו אותך, וזה לגיטימי לדרוש את זה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
להשוות, ואפילו להרחיב קצת את התנאים של המוסלמים, שכל שנה הם יוכלו לנסוע, לאו דווקא פעם בשנה. אם הם רוצים מדי שנה לנסוע להגשים את העניין האמוני שלהם, שייסעו. עכשיו גורמי המקצוע.
עמנואל וייל
¶
אני עורך דין עמנואל וייל משירות התעסוקה. כמובן מה שכאן על הפרק זה לא החשיבות של חסידות ברסלב והכבוד אליהם, זאת לא השאלה. קודם כל, כל הסוגיה הזאת, אני רוצה להזכיר גם לחבר הכנסת הנכבד, עלתה לא מזמן בפסק דין מאוד ארוך של בית הדין הארצי לעבודה שניתן בספטמבר 2015 ושם הוא מפרט את כל העקרונות של הבטחת הכנסה בנסיעה לחוץ לארץ, אני אתן אחר כך את מראה המקום של פסק הדין.
עמנואל וייל
¶
כמובן. הוא לקח גם בחשבון, במיוחד לגבי אומן, הוא אמר שהעובדה שזו לא פעם ראשונה, בספטמבר 15', שהנושא הזה של אומן עולה, למרות שזה לא עיקר פסק הדין, ועובדה שהמחוקק לא הבהיר את זה, סימן שהוא לא רוצה. היו לו הרבה הזדמנויות.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הוא לא עשה שינוי. אני מבין את הטענה של בית המשפט ומכבד אותה, ולכן מה שהוא אומר שם בעצם שהגיע הזמן לעשות שינוי חקיקה.
עמנואל וייל
¶
הוא אמר מה שהכנסת תחוקק. צריך להבין שני דברים. אמרו פה 'אנחנו לא רוצים שישלמו עבורנו', אבל כולנו יודעים שזה משחק סכום אפס בגלל שמישהו משלם את הדבר הזה, את הגמלה הזאת, וזה משלם המסים. גם פסק הדין מתייחס לנושא הזה. אין דבר כזה שלא מענישים, ברגע ש - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אבל אני אגיד לך משהו, כשיש גמלה, מה הדמוקרטיה במדינת ישראל מכתיבה? היא מכתיבה שכל אחד עושה בכספו מה שהוא רוצה. יש כאלה שיעדיפו לאכול אוכל משובח ויש כאלה שיעדיפו לנסוע לאומן ולא לאכול בכלל, אני סתם נותן לך כדוגמה, ואני כדמוקרט לא רוצה להתערב לאדם פרטי בהחלטותיו ובחייו האישיים, הוא יכול לצמצם את זה ממקור מסוים לטובת משהו אחר. יש גם קהל גדול, חרדי, שחי בסגפנות, חיים חיי צנע כדי לעבוד את הקדוש ברוך הוא, ואני מכבד אותם על כך, ויש כאלה אחרים שאומרים לא, אני רוצה לחיות טוב, להרוויח, להתפרנס, ולא מעניין אותי לימוד תורה. כל אחד במדינה הזו עושה מה שהוא מאמין בו בדמוקרטיה היפהפייה הזאת שיש פה במדינת ישראל, אבל עם ערכים מאוד מאוד ברורים, שהם על רוח היהדות. רוח היהדות מאפשרת חופש, כמו הדמוקרטיה, ואם אנחנו רוצים לאפשר חופש, אם אדם רוצה לנסוע לאומן אנחנו לא יכולים לשלול לו את הגמלה על זה, ובלבד שיוכיח שהנסיעה שלו הייתה נסיעה באמת למטרות כאלה, למטרות הגשמת הדת שלו, האמונה שלו.
עמנואל וייל
¶
בכל זאת, לא מדובר כאן מה אדם עושה בכסף שלו הפרטי, בגלל שאנחנו מדברים בשלב של האם בכלל הכסף יעבור אליו ויהפוך פרטי מקצבת הבטחת הכנסה.
עמנואל וייל
¶
כן, נכון, אבל אנחנו מדברים פה על האם להעביר לו. על זה אנחנו מדברים היום, האם להעביר לו או לא.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אדוני, אני אחדד. יש מבחן קריטריונים, אם הוא עומד בקריטריונים הוא זכאי, עובד, לא עובד, נכה, לא נכה וכדומה. עמד בקריטריונים, הכסף הזה לא של המדינה, הוא שלו, כחוק, כדין, אני לא יכול לגזול את זה ממנו. אגב, גם אם הוא אפילו חייב לי כסף אני לא יכול לעקל לו את הכסף הזה, זה כסף שהוא קודש לטובת אותו זכאי.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז אני אומר, אני לא ביקשתי מימון לנסיעה, ביקשתי לא להעניש את האיש על עצם הרצון שלו לקיים את האמונה שלו, נקודה. זו דרישה לגיטימית.
עמנואל וייל
¶
הנושא של חופש הדת והעובדה שלא משלמים למי שנוסע לחוץ לארץ גם נידונה בפסק הדין וגם נדחתה. אני לא אחזור על הדברים, אני בטוח - - -
עמנואל וייל
¶
עוד שנייה אחת. הנושא, הרי כולם מסכימים, זה לא הנחת תפילין, זה לא מצווה שחלה על כולם, לעלות לאומן, מדובר בקבוצה מסוימת.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא, זה לא קבוצה מסוימת, זה לא רק חסידי ברסלב. אני יכול להראות לך אלפים, אם לא עשרות אלפים, של אנשים שהם לא חסידי ברסלב והם נוסעים לאומן.
עמנואל וייל
¶
בסדר, אני רק אומר, השלכות הרוחב של הדבר הזה, צריך להבין, אני רוצה ללכת לקבר הבעל שם טוב, אני לא חסיד ברסלב, כל אחד יוכל לנסוע, אני חסיד חב"ד, אני רוצה לנסוע לניו יורק, לקבר של הרבי מלובביץ' - - -
עמנואל וייל
¶
צריך להבין את הדבר הזה וזה אומר גם שכל המוסלמים שרוצים לנסוע, לא כחובה, אלא כרשות למכה, גם יקבלו את אותם קריטריונים.
עמנואל וייל
¶
היא משלמת את הקצבה. הוא יכול לנסוע אם זה כל כך חשוב, הרי אין בעיה של חופש מדת, אף ףאחד לא - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז אתה אומר, אם אני רואה אותו יושב בביתו, כבול באזיקים לביתו, אני משלם לו את הקצבה, אבל אם הוא נסע אני לא משלם לו את הקצבה כי הוא העז לנסוע.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
מה זה קשור? תסביר לי רגע, אני רוצה להבין את הרציונל. למה זה צריך להפריע למדינה שמישהו נסע לחוץ לארץ?
עמנואל וייל
¶
אבל הקריטריונים של טריטוריאליות, גם בפסק הדין זה נאמר, סעיף 14 אומר שאנחנו לא נותנים למי שנמצא בחוץ לארץ, הוא לא זכאי.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
ידידי, זה רוע לב. זה רוע לב. מה אני צריך לקחת קצבה לאדם שרוצה לנסוע לראות את הרב שלו בחוץ לארץ? למה?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא, אדוני, נסיעה לתקופה קצרה שהחוק גם צריך להגביל אותה, נניח בת עשרה ימים, לכל היותר, או שבוע ימים לכל היותר, יהיה האדם זכאי לעשות אותה. אין שום בעיה עם זה. למה? למה לי לפגוע בו? לא מספיק לא שפר עליו גורלו, שהוא צריך לקבל קצבת הבטחת הכנסה או קצבת ביטוח לאומי, כי הוא לא איזה מישהו שקל לו. הרי מי שמקבל את הקצבה הזו אלה לא אנשים עשירים, זה אנשים שלא שפר עליהם מזלם, אז אני אוסיף לו, מה שנקרא, שמן למדורה ואני גם אכאיב לו בזה שאני לא אתן לו לממש את הרצון האמוני שלו? למה?
עמנואל וייל
¶
אז בעצם החוק, אתם רוצים להגיד בסופו של דבר שכל אזרח שרוצה לנסוע לאיזה שהוא מקום לחוץ לארץ לצרכים דתיים, שיצהיר שזה לצרכים דתיים - - -
עמנואל וייל
¶
אז הייתי בניו יורק, אני יודע שהוא הלך לקבר של הרבי מלובביץ'? בעיקרון, אני רק רוצה שיבינו את ההשלכות, כל אזרח במדינת ישראל שרוצה לנסוע לאיזה שהוא מקום דתי - - -
עמנואל וייל
¶
ניתן לו בשנה לעשות את זה. פשוט צריך להבין את השלכות הרוחב. זה לא רק הם, זה יהיה כל אזרח.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
כן, חד משמעית, למה לא? למה לא לתת לכל אזרח במדינת ישראל אפשרות לצאת מהארץ שבוע בלי לשלול לו את הגמלה? למה לא?
שרית דימרי דבוש
¶
אדוני, אני חושבת שגדר המחלוקת היא לא באמת גדולה. אם יותר לי לפרט קצת על מה היום המצב החוקי, כמובן לכנסת תמיד יש את הסמכות לתקן את החוק ולהציע הצעות חוק בהתאם למדיניות של הכנסת.
הוראת החוק היום קובעת, ביחס לזכאי שהוא בגיל העבודה, אני לא מדברת על זכאים שהם לא בגיל העבודה, שיש הוראות חוק שונות והן מאפשרות בצורה ניכרת נסיעה לחו"ל משמעותית שונה, אז אנחנו מדברים כרגע רק על הקבוצה שהיא בגיל העבודה. הוראת החוק אומרת שזכאי לגמלת הבטחת הכנסה זכאי לצאת פעם אחת בשנה קלנדרית, בלי שזה ישלול לו את הזכאות, מלבד שאם הוא מחויב במבחן תעסוקה הוא לא יפספס היעדרות. לכן אם הוא מחויב פעם בחודש להתייצב, הוא יכול לצאת בין יום ההתייצבות האחרון עד היום הבא של ההתייצבות.
שרית דימרי דבוש
¶
זה המצב החוקי הקיים. מי שצריך להתייצב פעם בשבוע, הוא צריך לקיים את ההתייצבות פעם בשבוע. זה החוק היום, זה מה שקובע החוק, אני מדברת על אנשים בגיל העבודה. נקודת המוצא של המחוקק, וחבל שאין כאן את נציגי האוצר, זה חוק אוצרי, זה לא מכספי ביטוח לאומי, זה מתקציב המדינה, חוק הבטחת הכנסה, גם נשים את זה על השולחן, זה לא ביטוח של ביטוח לאומי, זה חוק אוצרי ולכן כל משהו שהוא בעל השלכות תקציביות, ויש כאן השלכות רוחב תקציביות משמעותיות לאור ה - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני יודע בדיוק, זה לא קל למצוא היום עבודה וגם אם אנחנו מוצאים להם עבודה הם הולכים והם יכולים גם לסרב לעבודה והם גם יכולים ללכת לעבוד יומיים ולחזור ולהגיד 'זה לא מתאים לי'. עזבי, מי שרוצה לעבוד עובד, אנחנו יודעים בדיוק איך זה עובד במדינת ישראל - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
שנייה רגע, גברתי. במדינת ישראל יודעים איך זה עובד, אחוזי האבטלה שלנו נמוכים כי יש לנו עם חרוץ והרוב הגדול רוצים ללכת לעבוד ויש לנו הרבה מקומות תעסוקה ומי שרוצה לעבוד עובד.
ליאור שוחט
¶
אני עובד כמו כולם, מקבל קצבת השלמת הכנסה. על יציאה לחוץ לארץ, שמתוכה שלושה ימים הם קודש וערב חג, שגם ישראלי שנשאר פה לא עובד, למה ישללו לי?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
חברים, אני אפסיק את הדיון. אם זה לא ייפסק אני אפסיק את הדיון, זה לא שוק פה, חבר'ה. יש יושב ראש, הוא מנהל את הדיון, יש זכות דיבור, כל אחד יכול לדבר בזכותו ולא להתפרץ אחד לדברי השני, בבקשה.
תראו, מדינת ישראל, יש בה הרבה פוליטיקלי קורקט, הרבה אוהבים ליפות את הדברים, אני לא מהצד הזה של המפה, אני אומר את האמת כמו שהיא וכל אחד יכול לאכול אותה איך שהוא מבין, אבל אני אומר את האמת. מי שרוצה לעבוד במדינת ישראל עובד ומי שלא יכול לא יכול, אם מנכות, מבעיות, אין מה לעשות ומי שלא רוצה לא רוצה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני אומר לך שאתה צודק שבגילאים הללו, שם יש קושי, אני מסכים איתך, אני לא חולק על הטענה הזו, אבל הרוב הגדול, כפי שציינתי, מ-100,000 האנשים שזכאים לקצבת הבטחת הכנסה, אם היו רוצים לצאת לעבוד היו יכולים לצאת לעבוד. יש כאלה שמעדיפים לא לעבוד, לקבל את הכסף מהמדינה וללכת ללמוד תורה. אני לא הולך להתעמת עם האנשים הללו, אני מכבד את הרצון שלהם. גם אם החוק הישראלי קובע שכל אחד צריך לצאת לעבוד ואם הוא לא רוצה לצאת לעבוד הוא צריך להפסיד את הקצבה שלו, אני אומר להם 'אתם רוצים ללמוד תורה? תלמדו תורה', אין לי שום בעיה עם זה. זו האמונה שלי.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני רק רוצה להשלים. שנייה, חברים. הצגתי את עמדתי האישית עכשיו, לא הצגתי את עמדת המדינה. בסוגיה שלפנינו ישנם 100,000 איש שמתוכם, אם אני מגזים, יימצאו אולי 5,000 איש שירצו לנסוע לחוץ לארץ לשבוע ימים, אולי, אני מגזים אפילו במה שאני חושב שאני אומר. אם אותם 5,000 איש ירצו לצאת לחוץ לארץ לשבוע ימים, אני לא חושב שמדינת ישראל צריכה להעניש אותם בזה שהם רוצים לצאת לחוץ לכמה ימים ולא לתת להם את הקצבה. אני סבור שכל מי שרוצה לצאת לחוץ לארץ למספר ימים, וזה לא משנה, הדיון הזה התחיל מהמרכיב הדתי, הקיפוח, אבל עכשיו הוא כבר עובר לפסים הרבה יותר רחבים בעיניי, שלדעתי כל אדם שרוצה לצאת לשבוע ימים פעם בשנה, שיאשרו לו, ומעבר לזה, אם זה על מרכיב דתי, אז על אחת כמה וכמה שהוא רוצה להגשים את האמונה שלו. לכן אני לא רואה שום סיבה שהחקיקה הקיימת - - -
שרית דימרי דבוש
¶
אדוני, זה קיים, הם יכולים לצאת. אם הם חייבים להתייצב פעם בשבוע הם יכולים לצאת לחו"ל לשבוע. זה קיים בחוק, הם פשוט חייבים ל - - -
ליאור שוחט
¶
אם יצאת פעם אחת, פעם אחת יצאת לשבוע, מבחינה דתית זה עוד עניין, זה לא כמו שאם יש לי אירוע משפחתי - - -
עמנואל וייל
¶
אדוני, צריך להגיד דברים אמת, הם מדברים על פעם שנייה, אדוני, בהגינותו הוא אומר את זה. זה בסדר.
שרית דימרי דבוש
¶
אם הוא חייב להתייצב פעם בשבוע, בשבוע הזה, ואם הוא צריך להתייצב פעם בחודש זה יכול להיות גם - - -
לילי דגן
¶
ובתקופת חגים, כשהלשכה סגורה, זה יכול להיות גם שבועיים. נגיד אם הוא יצא בשבוע שלפני סוכות ובסוכות - - -
שרית דימרי דבוש
¶
זה, אדוני, המצב החוקי היום. כמובן הכנסת תמיד רשאית לשנות את המשוואה, אני רק אוסיף שיש חריגים בעניין ניחום אבלים, שאנחנו גם כמובן מאפשרים אבל לקרוב - - -
נחמן הרמן
¶
אדם יצא ליומיים לבר מצווה של אחיו, פעם ראשונה בשנה, בפעם השנייה הוא רצה לצאת מסיבה דתית.
ליאור שוחט
¶
אצלנו כל שנה זה פעם בחיים, לנו יש ראש השנה. זה ראש השנה. גם אתם חוגגים ראש השנה. זה תחילת שנה, זה יום שלנו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
חברים, אני רוצה לסכם את הדיון. הוועדה מודה לחברים על הבאת הסוגיה בפני הוועדה, זה נושא חשוב. הוועדה תומכת בכל אדם המבקש להגשים את אמונתו הדתית ובמקרה דנן אדם המבקש להגיע לאומן לקברו של רבי נחמן מברסלב על מנת להגשים את האמונה שלו ואת הדרך הדתית שהוא מאמין בה, ולא משנה מאיזה דת הוא מגיע.
שתיים, הוועדה סוברת כי אין לשלול זכאות של אדם להבטחת הכנסה בשל נסיעה לצרכי דת. הוועדה קובעת כי יש להשוות מימוש הזכאות שניתנת למוסלמי גם ליהודי, מימוש לצורך זה, כגון חסיד ברסלב שרוצה להגיע לאומן, או חסיד חב"ד שרוצה להגיע לרבי מלובביץ'.
הוועדה מבינה את קושי הסוגיה ואת העניין המנהלי שצריך לבדוק אותו בכובד ראש, לאור המדרון החלקלק שיכול להיגרם כתוצאה משינוי החקיקה. הוועדה תפעל לשינוי חקיקה בנושא זה תוך כדי התחשבות בכלל הגורמים והנושאים שיכולים לעלות כתוצאה מחקיקה זו על מנת להביא למצב בו כל אדם יוכל להגשים את אמונתו הדתית בלי הפרעה של המדינה.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:05.