ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2017-11-30OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 612
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, ד' בחשון התשע"ח (24 באוקטובר 2017), שעה 11:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 24/10/2017
צו לשינוי שיטת העדכון של פנסיה תקציבית (גמלאי הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות התקציביות), התשע״ח-2017
פרוטוקול
סדר היום
צו לשינוי שיטת העדכון של פנסיה תקציבית גמלאי הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות התקציביות, התשע"ז–2017
מוזמנים
¶
אריאל פרץ - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
אלי וייץ - יועץ, משרד האוצר
נועם ריף - עו"ד בלשכה המשפטית באגף השכר והסכמי עבודה, משרד האוצר
משה בכר - רפרנט חינוך והשכלה גבוהה, משרד האוצר
טל אוברמן - רפרנטית באגף השכר והסכמי עבודה, משרד האוצר
יואב טאובמן - ממונה באגף תקצוב, המועצה להשכלה גבוהה
דבורה מרגוליס - ראש מינהל ור"ה, ועד ראשי האוניברסיטאות
עידית שבתאי סידיס - שדלן/ית (פוליסי בע"מ), מייצג/ת את ועד ראשי האוניברסיטאות
גילי ברנר - שדלן/ית
רישום פרלמנטרי
¶
יפעת קדם
צו לשינוי שיטת העדכון של פנסיה תקציבית גמלאי הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות התקציביות התשע"ז–2017
היו"ר אלי אלאלוף
¶
היום ה-24.10.2017, ד' בחשון תשע"ח, השעה 11:38. האחריות על האיחור היא עלי, אני מתנצל על כך. צו לשינוי שיטת העדכון של פנסיה תקציבית גמלאי הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות התקציביות. אנשי האוצר רוצים להציג את זה?
נועם ריף
¶
אני משפטן באגף הממונה על השכר במשרד האוצר שהיה מעורב במו"מ בהסכם הקיבוצי שעליו הצו מבוסס. אני אסביר על מהות השינוי בשיטת העדכון לפנסיה, אבל לפני זה חשוב לנו לומר שהשינוי הזה הוא חלק ממהלך רחב בפנסיה התקציבית בכל המגזר הציבורי שנמצא לקראת סופו. השינוי הזה בשיטת העדכון כבר נעשה בשירות המדינה ב-2009 בכוחות הביטחון, המורים והגננות, הרשויות המקומיות. רוב המגזר הציבורי כבר עשה את השינוי הזה. הסגל האקדמי הבכיר הוא אחת מהאוכלוסיות האחרונות.
נועם ריף
¶
נכון, גם חברת החשמל מ-2012. בכל המקרים זה נעשה אחרי הסכם קיבוצי, בהסכמה, בהידברות עם ארגוני העובדים. במקרה הזה נמצא פה יו"ר המועצה המתאמת של ארגוני הסגל הבכיר. כך זה נעשה גם כאן, נחתם הסכם קיבוצי. כחלק מסיכום כלכלי רחב יותר חלק מזה זה שינוי שיטת הפנסיה.
אני אסביר בקצרה על השינוי. השיטה הישנה של עדכון הפנסיה התקציבית הייתה מה שנקרא הצמדה לעובדים הפעילים. כל פעם שהיה הסכם שכר חדש וניתנו תוספות שכר לעובדים הפעילים, הגמלאי גם קיבל תוספת מקבילה לפנסיה שלו. לשיטה הזאת היו כמה חסרונות. היא גרמה לחוסר ודאות של הגמלאי לגבי העדכונים העתידיים של הפנסיה שלו, פחות שמרה לאורך זמן על הערך הכספי של הגמלאי. למשל, בתקופות של אינפלציה מאוד גבוהה, תוספות השכר לא תמיד מספיקות כדי לשמור על הערך הריאלי של הגמלה. בשביל המדינה והגופים זו שיטה שהקשתה על תכנון ההשפעות התקציביות לטווח ארוך של הפנסיה התקציבית ומערכת השכר, לכן המעבר שנעשה הוא לשיטת עדכון של הצמדה למדד. פעם בשנה מסתכלים על העלייה במדד בשנה האחרונה. השיטה החדשה היא שיטת ההצמדה למדד. פעם בשנה, ב-1 בינואר בודקים את העלייה במדד. במידה והמדד עלה, הפנסיה מתעדכנת לפי המדד. כשהמדד יורד, הפנסיה לא יורדת, אלא מחכים לעלייה עתידית, ואז מחשיבים את העלייה המצטברת. בשיטה הזאת יש יותר ודאות עתידית לגמלאי ויש שמירה על ערך הגמלה לאורך זמן, כי זה צמוד למדד וליוקר המחייה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תרשה לי שאלת הבהרה. כל ההסכם הזה הוא על מי שנמצא היום בפנסיה תקציבית. החדשים שנכנסים היום למערכת לא יהיו, זאת אומרת, יש להם הסכם אחר, קרנות פנסיה אחרות, לא תקציבית. כמה פנסיונרים עוד קשורים לפנסיה תקציבית?
משה בכר
¶
2003. הדור השני שנכנס לפנסיה צוברת היה ב-2003. אני מזכיר שכל המשק עבר בתחילת שנות ה-2000 מפנסיה תקציבית לצוברת, זאת אומרת, עובדים חדשים נכנסים רק למסלול של צוברת. זה התחיל בשלטון המקומי, במשרדי הממשלה, בחברות ממשלתיות, בכוחות הביטחון.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה נותן ביטחון לפנסיונרים? הצעדים שאתם ממליצים עליהם נותנים לכם ביטחון, הרגשת ביטחון?
אלי וייץ
¶
זה נותן ודאות. יש תקופות שבהן הסכמי שכר נחתמים אחת ללא מעט שנים, ואז ככל שהגמלאי מזדקן יותר כך הוא מפסיד, כי אין הסכם שכר שמתקן את הגמלה שלו. זה פותר את הבעיה הזאת לגמלאי הזקן יותר. לגמלאי הצעיר יותר זה נותן ודאות, כי כל שנה זה מתעדכן. רק להמשיך את ההערה של משה בכר - יש 7 אוניברסיטאות סך הכל שעושות מחקר, כש-4 מהן הן תקציביות. 3 האוניברסיטאות האחרות הן צוברות. מחצית מחברי הסגל או מרביתם הם בצוברת כבר.
נועם ריף
¶
הצו הזה הולך לשנות, לתקן את ההבדל. עובדי המדינה שבפנסיה תקציבית כבר נמצאים בשיטת העדכון שלפי המדד.
נועם ריף
¶
השינוי הזה כבר נעשה במרבית המגזר הציבורי - גם במשרדי הממשלה, גם ברשויות המקומיות, בחברות הנמלים, בחברת החשמל, בכוחות הביטחון, שוטרים, סוהרים, מורים וגננות.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
למה זה לא מתוך התקציב הזה? האוניברסיטה היא המעסיקה של העובדים, נכון? היא משלמת להם. למה שלא ישלמו את זה מהתקציב שלהן?
נועם ריף
¶
האוניברסיטה משלמת את זה מהתקציב שלה, אבל בכל מקום שבו השינוי הזה נעשה, זה נעשה בהסכמה עם העובדים. קודם נחתם הסכם קיבוצי, לאחר מכן - - בשירות המדינה הפנסיה התקציבית היא בחוק המדינה (גמלאות). אז תוקן החוק. כאן יש מסגרת חוקית אחרת שאני תיכף אציג. גם כאן קודם נחתם הסכם קיבוצי בין האוניברסיטאות לארגוני הסגל הבכיר יחד עם הממונה על השכר, שזה אנחנו. הצו הזה, בהתאם לחוק לשינוי שיטת העדכון, ייתן לזה תוקף של חקיקה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
השאלה של ישראל, אם מותר לי לפרש אותו, היא אם השינוי הזה דורש דרישה תקציבית חדשה מהאוצר, או זה הכל מתוך התקציב הרגיל של האוניברסיטאות.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
מה הפרסומים שזה עולה 700 מיליון שקל? אני יוצא מתוך הנחה שלעובד מגיע פנסיה תקציבית, את כל הזכויות שלו.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
פנסיה תקציבית. אם הוא חתום על זה, מגיע לו, אסור לפגוע בזכויותיו. המוסד כמוסד יקבל 700 מיליון שקל על זה?
נועם ריף
¶
לנושא הזה שלנו אין קשר להסכם ההבראה של האוניברסיטה העברית. זה הסכם שנחתם כבגר לפני כמה וכמה חודשים. הסכם שכר עושים אחת לכמה שנים, אחרי שנגמר התוקף של ההסכם הקודם. להסכם הזה יש תוספות שכר, תוספות לגמלאים, וגם שינוי שיטת - -
נועם ריף
¶
הצו הזה ייתן תוקף של חקיקה למה שסוכם. ההסכם מתנה את כניסת השינוי לתוקף בזה שיהיה צו של האוצר באישור הוועדה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
פה בכתבה כתוב - אני לא כלכלן, אני לא נמצא שם - שהולכים להזרים 700 מיליון שקל במשך עשור.
אלי וייץ
¶
לא. באוניברסיטת תל אביב אין בעיה שכזו. אני לא חושב שה-700 מיליון שקל לעברית הם תוצאה של פנסיה תקציבית. יש שם כל מיני דברים אחרים, לא רק פנסיה תקציבית.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה לא עולה לאוצר המדינה, זה רק נכנס. זה הסכם שאנחנו צריכים לאשר בין האוניברסיטה לאוצר.
נועם ריף
¶
שיטת העדכון החדשה מאפשרת לתכנן לטווח הארוך את ההשפעות. בשיטה הישנה אי אפשר היה לדעת מה היו הסכמי השכר, איך זה ישפיע על הפנסיה התקציבית.
נועם ריף
¶
לנו כממונה על השכר יש סמכות על גופים שמוגדרים כגופים מתוקצבים או נתמכים בחוק יסודות התקציב.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
לא קשור. גם באוניברסיטאות המדינה לא מתערבת בתכני הלימודים. בשום אופן. שם משרד החינוך לא יעז, יש מל"ג, יש ות"ת. מה ששאל היושב-ראש זו השאלה – כמה זה יעלה מעבר. האם האוניברסיטה תשלם את זה, או המדינה תשלם את מה שאתם עושים עכשיו?
משה בכר
¶
למה שאנחנו עושים היום אין עלות כלכלית. אני רוצה קצת לעשות סדר. האוניברסיטאות מקבלות תקצוב מהות"ת. אגב, זה לא מכסה להן מאה אחוז מהתקצוב שלהן. יש מודל תקצוב. אם רוצים להרחיב, אפשר להרחיב.
משה בכר
¶
אני לא חושב שזה המקום הנכון. יש סיכום רב שנתי עם ות"ת. המהלך הזה שאנחנו עושים עכשיו לא מצריך שינוי של הסיכום של האוצר עם הות"ת בתקציב המדינה ולא שינוי באופן שהות"ת מתנהל מול האוניברסיטאות.
משה בכר
¶
אני אומר, המהלך הזה צופה פני עתיד. עד עכשיו הקצבה הייתה צמודה לשכר הפעיל. מה שיש להם עד עכשיו יש להם, עכשיו אנחנו צריכים לראות איך זה יוצמד מכאן והלאה. עד עכשיו זה היה צמוד לשכר הפעילים, להסכמי השכר שיש, עכשיו זה יוצמד למדד. מדד זה דבר הרבה יותר ודאי, זה הכל.
נועה בן שבת
¶
אולי השאלה היא לא לגבי ההצמדה, כי זה יכול להיות יותר, זה יכול להיות פחות, אלא לגבי התוספות שניתנות במקביל. במקביל להצמדה ניתנות תוספות. זה דבר שגם נשמע לגבי שירות המדינה, לגבי צה"ל. בכל הגופים שעברו ניתנו תוספות בצד המעבר הזה. אולי השאלה היא לגבי התוספות האלו, האם הן הובאו בחשבון בתקציב.
משה בכר
¶
לא. התחזית שלנו היא שלא יידרש יותר כסף. לאוניברסיטאות יש אקטוארים שהתפקיד שלהם להעריך את החבות האקטוארית. הם צריכים עכשיו לתקן את הדוחות הכספיים לגבי הפירוט האקטוארי, שזה כמובן דבר שלא משולם בבת אחת אלא על פני עשרות שנים.
משה בכר
¶
המהלך הזה יסייע גם לעברית ולכל האוניברסיטאות להתמודד, יותר לתכנן את ההוצאה השוטפת על הפנסיה מהתקציב השוטף של האוניברסיטה. זה מהלך שבהחלט יסייע לעברית, אבל יש לה הרבה בעיות מעבר לזה. כמו שאלי ציין, יש 4 אוניברסיטאות שיש להן פנסיה תקציבית, כשרק העברית נקלעה לבעיות.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
הוא אמר שההסכם לפני כמה חודשים לא קשור לפנסיה הזאת, שזה משהו מזערי לעומת ה-700. השאלה היא למה עשו את ההסכם הקודם, מי היה אחראי על ההסכם הקודם.
נועם ריף
¶
נכון, זה לא יפחית את הפנסיה של אף גמלאי, זה משנה את השיטה שבה בעתיד הפנסיה תתעדכן. אין סיטואציה שבה הגמלה יורדת.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
לצורך הפרוטוקול אני רוצה לרשום את מה שאמר היושב-ראש. צריך לחשוב כשמחוקקים מה מעמד הסגל בישיבות. במשך שנים רבות אף אחד לא חשב שיש להם זכויות אדם, זכויות עובד.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לי יש בן דוד שהופתעתי – אני צעיר לעומתו – שעוד עובד. הוא אמר לי: מזה הוא חי. אין לו פנסיה. הוא בן 78. זה נורא.
נועם ריף
¶
כמה מילים על החוק שמכוחו מוציאים את הצו. קוראים לו החוק לשינוי שיטת העדכון של פנסיה תקציבית. כמו שהזכרנו קודם, כשעשו את השינוי הזה במדינה, זה היה תיקון של חוק הגמלאות. כשרצו לעשות את השינוי בחברת החשמל, חוקקו את החוק הזה שמאפשר לעשות את השינוי בחברת החשמל וגם מאפשר להחיל את החוק בעתיד על מעסיקים נוספים בצו של שר האוצר ובאישור הוועדה. זה הצו שמוצע לפנינו.
נועה בן שבת
¶
רק לוודא, האם ההסכם המקורי של הפנסיה התקציבית היה גם כן הסכם קיבוצי? גם המקור היה הסכם קיבוצי?
נועה בן שבת
¶
צו לשינוי שיטת העדכון של פנסיה תקציבית (גמלאי הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות התקציביות), התשע"ז-2017
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 4 ו-5 לחוק לשינוי שיטת העדכון של פנסיה תקציבית, התשע"ב-2012 (להלן – החוק), באישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מצווה לאמור:
הגדרות. בצו זה –
"גמלאי האוניברסיטאות התקציביות" – גמלאי ותיק של סגל אקדמי בכיר באחת האוניברסיטאות התקציביות, והמועד הקובע לעניין זה הוא ב' בטבת התשע"ז (31 בדצמבר 2016);
אנחנו ביקשנו את ההבהרה הזאת, כי יש הגדרה בחוק מי הוא גמלאי ותיק. בעניין הזה קבוע המועד הקובע, שזה מועד תיקון ההסכם. אנחנו רואים שההסכם אומר שהמועד הקובע יהיה המועד הזה. הוא מחיל את ההוראות שלו מאותו מועד על גמלאי שפרש באותו מועד, לכן אנחנו קובעים שזה המועד הקובע גם בהתאם להסכם הקיבוצי. אנחנו מדברים על גמלאי שפרש לפני המועד הזה, או על שאר של גמלאי שנפטר לפני המועד הזה ולפני שיצא לקצבה, או שיצא לקצבה לפי המועד הזה. גם על הגמלאי וגם על השארים. יש עוד גמלאים שכבר יצאו לפנסיה. יש גמלאים שעוד לא יצאו לתקציבית בכלל, ויש גמלאים שיצאו לפנסיה תקציבית אחרי המועד הזה. שינוי השיטה חל עליהם, כי שינוי השיטה מתרחש לפי הסכם הקיבוצי, אבל הצו לא נוגע אליהם, כי לא נדרש לגביהם, הם עדיין לא פרשו במועד ההסכם, לכן לא היה צריך להתייחס אליהם בצו הזה.
נועה בן שבת
¶
"האוניברסיטאות התקציביות" – האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת חיפה, הטכניון מכון טכנולוגי לישראל ואוניברסיטת תל-אביב;
"הוראות מקבילות" – פסקה (1) להגדרה "הוראות מגבילות";
"הסכם קיבוצי באוניברסיטאות" – הסכם קיבוצי מיוחד שנחתם בין המוסדות להשכלה גבוהה בישראל לבין ארגוני הסגל האקדמי הבכיר במוסדות להשכלה גבוהה בישראל מיום ה' בכסלו התשע"ז (4 בדצמבר 2016), כפי שתוקן בהסכם הקיבוצי שנחתם בין הצדדים ביום ב' באב התשע"ז (25 ביולי 2017).
עדכון המשכורת הקובעת. הוראות סעיף 2 לחוק יחולו בשינויים המפורטים בסעיף 4(ב) לחוק על גמלאי האוניברסיטאות התקציביות, והמועד לעניין ההגדרה "המשכורת הקובעת" שבסעיף 2 האמור יהיה יום י"ז בטבת התשע"ז (15 בינואר 2017).
תוספות לקצבה. לגמלאי האוניברסיטאות התקציביות ישולמו תוספות לקצבה כאמור בסעיפים 15 ו-17 להסכם הקיבוצי באוניברסיטאות, בכפוף להוראות המגבילות ובהתאם למועדים שנקבעו בהסכם הקיבוצי באוניברסיטאות, ובלבד שמתקיימים לגבי אותו גמלאי התנאים לתשלום התוספות האמורות לקצבה כפיש הוסכמו בהסכם הקיבוצי באוניברסיטאות, לרבות מועד הפרישה, כאמור בסעיף 5 לחוק.
משנים את השיטה בצו, ומעניקים את התוספות בהתאם להסכם הקיבוצי.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש לכם הערות לצו הזה? מי בעד, מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
צו לשינוי שיטת העדכון של פנסיה תקציבית (גמלאי הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות התקציביות), התשע"ז-2017, אושר.