ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 21/11/2017

חוק לפיקוח על הפעלת צהרונים התשע"ז-2017 - מעקב אחר יישום החוק, תכנית משרד החינוך "ניצנים" (צהרונים) - מעקב אחר יישום התכנית

פרוטוקול

 
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä

ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä

àåîðéè÷

2017-11-29OMNITECH



הכנסת העשרים

מושב שלישי

פרוטוקול מס' 179

מישיבת הוועדה לזכויות הילד

יום שלישי, ג' בכסלו התשע"ח (21 בנובמבר 2017), שעה 9:30
סדר היום
1. חוק לפיקוח על הפעלת צהרונים התשע"ז-2017 - מעקב אחר יישום החוק

2. תכנית משרד החינוך "ניצנים" (צהרונים) - מעקב אחר יישום התכנית
נכחו
חברי הוועדה: יפעת שאשא ביטון – היו"ר
מוזמנים
אמיר שהרבני - סגן מנהל אגף אכיפה, משרד החינוך

מיכל חורין - עורך דין, משרד החינוך

חיים דב הלפרין - מנהל אגף, משרד החינוך

פרופ' רונית אנדולט - מנהלת המחלקה לתזונה, משרד הבריאות

ד"ר יפית יצחקי - אחראית ארצית בקרה בריאות התלמיד, משרד הבריאות

נרדה שלום - מנהלת תחום בכיר מסגרות יום פיקוח, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים

רפ"ק מירב בן צור - קמ"ד מענה אזרחי, המשרד לביטחון פנים

עדית בוקאי - מנהלת צהרונים ארצית, החברה למתנ"סים

ענת פליישמן מאור - מנהלת הדרכה ברשת צהריים טובים, החברה למתנ"סים

שולי נחל - MA, מנהלת פדגוגית, רשת צהרוני החברה למתנ"סים, החברה למתנ"סים

ענבל אביב - דגן - מנהלת קשרי ממשל, ויצ"ו

זאב גולדבלט - מנכ"ל פורום ועדי ההורים היישוביים

ענת הוכנר - יו"ר ועד הורי תל אביב יפו, פורום וועדי ההורים היישוביים

יעקב אמציה דויטש - חבר הנהלה, פורום וועדי ההורים היישוביים

קונסטנטין שוויביש - מנכ"ל איגוד מורים עולים

אינסה ליאחוביצקי - רכזת גני ילדים, איגוד מורים עולים

מירי נחמיאס - עורכת דין במחלקה המשפטית, המרכז הרפורמי לדת ומדינה

סמי עטר - חבר הנהלת איגוד חנוך, איגוד מנהלי מחלקות חינוך

ד"ר עודד אבישר - מנהל אגף החינוך, התנועה הרפורמית

שיר דגן - מרכזת פורום הגנים בתל אביב, ועד הורים ארצי

אחז אגם - עורך דין, יו"ר פורום הגנים בתל אביב, ועד ההורים הארצי

עדי מן - יו״ר ועד הגנים הארצי, ועד הגנים הארצי

ירון לוי - הורה, ממובילי המאבק לצהרונים

סמדר ארז - רכזת גנים ארצית של התנועה ליהדות מתקדמת

רות לוי - עורכת דין, ארגוני סייעות

שי חדד-אבירן - רכז משקיפים, המשמר החברתי

אביבה ברעם - שדלן/ית (פוליסי בע"מ), מייצג/ת את איגוד מורים עולים - איגום (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: מעונות יום - נעמ"ת, ויצ"ו, אמונה, נאות מרגלית, נשי חרות)
מנהל/ת הוועדה
תמי ברנע
רישום פרלמנטרי
ר.כ., חבר תרגומים

1.חוק לפיקוח על הפעלת צהרונים התשע"ז-2017 - מעקב אחר יישום החוק

2.תכנית משרד החינוך "ניצנים" (צהרונים) - מעקב אחר יישום התכנית
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בוקר טוב לכולם. אני ברשותכם פותחת את דיון הוועדה בנושא הצהרונים. בוקר טוב למשרד החינוך. בעיקר אנחנו נתמקד בהפעלת תכנית ניצנים. אני רק אומר כמה דברים כדברי פתיחה, כדי שנבין כולנו מה האוריינטציה של הדיון.

קיימנו לא מעט דיונים על הצהרונים, רגע לפני שיצאה תכנית ניצנים וגם לאחריה וגם במהלך החקיקה. הדיון הזה, אני אומר בצורה הכי פשוטה, הוא לא דיון ונטילציה. שמענו כל החודשים את מה שהיה לכולם להגיד. הרבה מאד דיס אינפורמציה. אנחנו נמצאים כאן היום לשני דברים. אחד לעשות קצת סדר בכל מה שנזרק לחלל האוויר ואני רואה את זה גם במסמכים שקיבלתי לצורך העניין מהשלטון המקומי. התייחסות לכל מיני נקודות שאין להן קשר בכלל לסוגית הצהרונים, אבל הן יוצרות הרבה מאד תסכול בשטח כשמעלים אותן, כי חושבים שהדברים קשורים אחד בשני. אז אנחנו נעשה קצת סדר.

הדבר השני הוא ללמוד איפה אנחנו כן צריכים לעשות אדפטציות, כדי להגיע לשנה הבאה בצורה קצת יותר טובה, שאנחנו נהיה קצת יותר מוכנים בעיקר במקומות שלא הפעילו לפני כן צהרונים, כי אני מוכרחה לומר שמקומות שפעלו בהם צהרונים לאורך השנים יודעים לעשות את זה והם גם יידעו לעשות את ההתאמות הנדרשות לתכנית ניצנים. ונכון, פגענו לחלקם בהכנסות, הם גם כותבים את זה. כותבים את זה בצורה מפורשת בדו"ח. ההכנסות נפגעו, הכנסות ששימשו בעצם לניהול בתי ספר שהם בניהול עצמי. נפגעו ההכנסות ששימשו להפעלה של חוגים בלתי פורמאליים למגזרים מסוימים. זה בסדר. אני מבינה. גם הפעילויות האחרות הן חשובות, אבל אני מזכירה לכולם שאנחנו עשינו את המהלך הזה כדי להבטיח שההורים ישלמו עבור הצהרונים את מה שצריך עבור הצהרון ולא מעבר לזה. הרשויות באמת צריכות להיערך עכשיו להפעלה של פעילויות נוספות.

אני רוצה בתור התחלה רק לציין כמה נקודות במסגרת עשיית הסדר ואחר כך אנחנו נשמע את משרד החינוך, כדי שאתם תבינו כמה תסכול אנחנו שמענו בשטח על דברים שלא קשורים למהלך ואנחנו צריכים רגע להוריד אותם מסדר היום. אגב, הם נושאים חשובים שצריך לטפל בהם, בלי קשר ולתת להם את הדעת בלי קשר, אבל הם לא קשורים למהלך.

ועוד אמירה אחת שאנחנו נוריד אותה, כי אני יודעת שזה יעלה במהלך השיח ואין על זה ויכוח. יום לימודים ארוך זאת האופציה האופטימאלית. בסדר? הלוואי שהיינו יכולים ללכת למהלך של יום לימודים ארוך. לא ששם לא היינו שומעים צעקות ורוצים החרגות של חלק מהרשויות וכו', אבל מבחינה אופטימאלית לשם אנחנו רוצים לכוון. אבל בהעדר מענה של יום לימודים ארוך, אנחנו לא רוצים להשאיר את השטח פרוץ ולכן בעצם אנחנו יוצאים להסדרה שהיא, בואו נקרא לזה זמנית או שהיא נותנת מענה עד שאנחנו נגיע ליעד שאני בטוחה שכולנו רוצים בו.

אז אני אתחיל בסוגיות שעלו כאן. יש מספר ערים ורשויות מקומיות ורשויות אזוריות שהתייחסו בעצם למצוקות שכביכול עלו. אז אחד הדברים שעלה זה קושי בגיוס כוח אדם לצהרון. נכון, אבל האם זה קשור לתכנית או שזה משהו שלא היה בשנה שעברה או לפני שנתיים או לפני שלוש שנים. אנחנו מכירים את השיח של גיוס כוח אדם לצהרון כבר מספר שנים, בגלל המגבלות של המסגרת.
חיים דב הלפרין
יפעת, הקושי נוצר כתוצאה מהעובדה שבחלק מהמקומות הדרישה עלתה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, בסדר. אנחנו נתייחס. בנקודות להתייחסות כתוב כוח האדם בהקשר של השכר, בהקשר של האם אנחנו יוצרים מדרגים. יש מה לעשות בהקשר של כוח אדם ואנחנו כן צריכים לעשות שם התאמות, אבל גיוס כוח אדם לצהרון זו סוגיה שהיא הייתה בשיח לא בעקבות תכנית ניצנים. זאת אומרת ישבו כאן לפני שנתיים, כאן אצלי בוועדה ודיברו על הכוח לגייס כוח אדם, כי אנשים בעצם לא מקבלים שכר מעבר לשכר מינימום או כל מיני דברים אחרים. אז זו סוגיה שאינה קשורה לתכנית, דורשת התייחסות ופתרון בהקשר של התכנית, אבל זה משהו ש - - -
קריאה
בעיקר בגנים יש בעיה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, בסדר. שנייה, אני מעלה את הנקודות כי חשוב לי שהדברים יאמרו.
סמי עטר
יפעת, היא גם הפוכה. יש מקומות שזה הוריד את השכר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אנחנו נתייחס להכל. חברה, אני מעלה נקודות, בסדר, אני אומר בשביל הסדר הטוב למה אנחנו נתייחס אחר כך בהקשר של התכנית, אבל אני רוצה להראות לכם שיש פה דברים שעם ניצנים או בלי ניצנים אלה סוגיות שהיו בשטח גם בשנים קודמות. בסדר? ואם מישהו רוצה להגיד לי שבשנים הקודמות לא הייתה לו בעיה לגייס כוח אדם, בבקשה, תגידו. אנחנו יותר מנשמח לשמוע.

תכנית ניצנים באה לתת מענה לימודים רחב, אבל לצד זה אין אישור העסקה למורים מתמחים. חברה, אנחנו לא באנו לתת מענה לימודים. זה לא יום לימודים ארוך. אנחנו באנו ליצור הסדרה בתוך מערך שקיים בשטח, ללא שום פיקוח וללא שום בקרה ולראות איך אנחנו הופכים את המערכת הזו למערכת שהיא באמת סבירה ושפויה עבור הילדים. זה מה שאנחנו עשינו. אנחנו לא באנו לתת שום מענה לימודי. הלוואי שכן, אבל זה לא הסיפור.
חיים דב הלפרין
אני רוצה לתרגם את מה שכתוב לך לשפה רלבנטית, והיא שרצו הרבה מאד רשויות להעסיק סטאז'רים כחלק מהשירות שלהם. זאת הטענה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני יודעת. גם דיברו על זה.
חיים דב הלפרין
לא, והמשרד לא מכיר בזה לסטאז' ולכן יש כאילו פחת שלא מגיע כוח אדם - - -
קריאה
כתוצאה מחוסר מקום - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
חיים, אני רוצה לומר לך משהו.
חיים דב הלפרין
לא, אני אומר, המשרד עומד על דעתו בעניין הזה. זה לא - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הסוגיה של הסטאז'רים עלתה גם בדיוני החוק. זו לא מסגרת לימודית ואני לא יוצרת זילות של ההוראה ומי שרוצה להיות מורה צריך לעבור הכשרה כמורה במסגרת שהיא לימודית, נקודה.
קריאה
נכון, נכון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל אין לזה קשר לתכנית ניצנים, כי לפני תכנית ניצנים, ואני יודעת, אני בכוונה מחדדת את זה. גם לפני תכנית ניצנים מי שהגיע בעצם לעבוד בצהרון לא היה מוכר לצורך העניין כמתמחה, אבל עצם ההגדרה וזה של מנהלי מחלקת חינוך, אנחנו לא אספנו את זה מאנשים ברחוב, אוקיי? כשמנהלת חינוך כותבת שניצנים באה לתת מענה לימודי אז היא לא מבינה את מה שניצנים באה לתת וזה מה שאני מנסה רגע להסביר. שיש פה חוסר הבנה אמיתי וזה בסדר, אני לא מאשימה אף אחד, כי לוקח זמן אולי להבין את הדברים, אבל צריך רגע לפרק את כל מה שהוא בדיס אינפורמציה ולראות איך אנחנו מטפלים באמת בדברים שאנחנו צריכים לתת עליהם את מענה. אז זה לא מסגרת לימודים.

טוב, פה כתבו שהמודל פוגע בבתי ספר בניהול עצמי, שעד כה נהנו מהכנסות הספקים. מה שאומר שאפשר לקיים צהרונים בפחות כסף ממה שהם קיימו. הם אומרים את זה בצורה מאד מאד ברורה. מועצה אזורית שכותבת אין התייחסות לסייעות, מה הם עשו לפני כן. אנחנו אחר כך נשמע אם יש פה נציגים של המועצות האזוריות - - -
קריאה
לא של המועצות האזורית, של הסייעות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
של הסייעות? לא, אני מדברת על הסעות. אין התייחסות להסעות.
קריאה
יש פה נציג של האיגוד.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בסדר, אנחנו נשמע אותו.
תמי ברנע
תציגו את השם שלכם ואת התפקיד בבקשה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כרגע לא צריך להציג כלום. אני בכוונה רוצה לדבר.
תמי ברנע
מי שמדבר, כי לא כולם מכירים והפרוטוקול צריך.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אנחנו נשמע אחר כך את ההתייחסות של המועצות האזוריות. אני יודעת איך הן פעלו לפני כן, לפחות חלקן הגדול. אנחנו נשמח לשמוע התייחסות קונקרטית. לא הייתה התייחסות בצהרונים הקודמים גם לסוגית ההסעות, אז ככה שזה גם לא רלבנטי לסיפור הזה.

יש ערים שכותבות – מספר החוגים נפגע וירד, ההשערה נפגעה ובאותה נשימה אנחנו מקבלים מרשויות אחרות שאנחנו קצת הגזמנו שאנחנו דורשים בחובה שני חוגים וזה בנוסף לשני חוגי קרב. אנחנו יוצרים מעמסה על הילדים וילדים בגילאים צעירים לא צריכים כל כך הרבה חוגים. זאת אומרת אנחנו שומעים את זה משני הכיוונים. אני מוכרחה לומר לכם שבהחלט הייתה התייחסות בנושא למינונים ואין חובה בניצנים לקיים שני חוגים. אפשר לקיים גם רק חוג אחד. כתוב את זה בצורה מפורשת. פשוט צריך לגבות פחות כסף.
קריאה
לא, אבל יש פה עניין של להמיר בהעשרת תרבות, אם אפשר להמיר חוגים בהעשרה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, בסדר, אבל חברה, אני רק רוצה לומר שאין חובה לקיים את החוגים, בסדר? זה לא מופיע. מי שרוצה לגבות 935 שקלים, את המחיר המרבי, אז הוא צריך לתת במסגרת הזו יותר העשרה. אתם רוצים לקיים פחות, אתם יכולים גם לגבות פחות ואז גם ההורים ישלמו פחות. זאת אומרת הדברים הם מאד מאד ברורים, אבל לא חלה חובה כזו.

התאמת האוכל לכל תרבות. מה הקשר לתכנית ניצנים? ירקות ופירות שמגיעים רקובים. מה הקשר לתכנית ניצנים? חברה, ספק שמביא אוכל שהוא לא ראוי לאכילה הוא פושע. הוא פושע. זה בכלל לא קשור עכשיו אם זה בתוך התכנית או לא במסגרת התכנית. והסוגיה של אוכל בצהרונים לא עולה זו השאלה הראשונה. תעשו גוגל, אני מרשה לכם. אני אעצור רגע לשתי דקות, לא צריך יותר מזה, אפילו פחות ואתם תראו את ההיסטוריה לאורך שנים על הדיון של האוכל בצהרונים. אז איך זה קשור לתכנית ניצנים? כל הניסיון לרכוב על הגב של התכנית הזאת כדי להצדיק למה אנחנו נותנים לילדים שלנו לאכול גרבז', תסלחו לי, זה לא רק פתטי. בעיני זה באמת פשע. פשוט פשע.

טוב, את זה אמרנו. סייעות רפואיות וסייעות לילדים אלרגיים. לא תכנית ניצנים פגעה בהם. לא היו סייעות בצהרונים גם לפני כן. לא שזה בסדר ולא שלא היינו רוצים וניסינו גם במסגרת תכנית ניצנים להכניס את הנושא של הסייעות. אנחנו כן מנסים לתת מענה במיוחד לילדים אלרגיים, כדי שהם כן יוכלו להשתלב בצהרונים. לפני שנה לא היה שיח כזה. ניסו לקיים שיח כה ויש לו לגיטימיות, אבל הוא לא היה רלבנטי כי בכלל לא הייתה כתובת. לא היה משרד החינוך שמפקח. אנחנו אחר כך נפתח את הדיון, בסדר?

לא היה משרד חינוך שיפקח ולא הייתה מדינה שלוקחת אחריות וכל אחד יכול להפעיל צהרון על פי שיקול דעתו וזה צהרון פרטי והעניין של הסייעות בכלל לא היה רלבנטי. היום לפחות אנחנו יכולים לנהל שיח ואנחנו יודעים שאנחנו מוצאים כל מיני התאמות כאלה ואחרות בתוך המסגרת, כדי שכן נאפשר לפחות אלרגיים להשתלב בצורה מיטבית. אז הם יש סייעות רפואיות או אין, סייעות לאלרגיים או אין, לא קשור לתכנית. יש פה הרבה מאד מנהלי אגפים שחזרו על זה שהתכנית פגעה בזה שהיא הורידה את הסייעות. אין לי מושג איפה הם היו לפני כן.

הנחיה כי התכנית מחייבת סמל מוסד ולכן היא לא יכולה להתקיים במתנ"ס. היו ויכוחים בלתי פוסקים בדיוני הוועדה על הסיפור של המתנ"סים וההפעלה שלהם ושהם ביקשו שנחריג אותם. אנחנו התעקשנו לא להחריג אותם. התעקשנו. אני זוכרת שניסו לשכנע אותי מפה ואני עמדתי על הרגליים האחוריות, המתנ"סים לא מוחרגים, הם חלק מהמהלך. אז מי שכותב לי ברשות מקומית שחייבנו סמל מוסד ואי אפשר לקיים את זה במתנ"ס פשוט לא מבין. הוא לא מבין את העבודה שלו. אז גם זה לא קשור.

תשימו לב כמה ואתם יודעים מה, אני לא אלאה אתכם, אבל יש לי פה הרבה מאד דוגמאות של התייחסויות לדברים שהם באמת לא רלבנטיים. אז בואו נראה מה כן רלבנטי ובמה אנחנו כן הולכים לעסוק וכמובן אם יעלו סוגיות נוספות, אז בשמחה.

כמו שאמרתי, מקומות שלא היו בהם צהרונים אז זה בסדר, אנחנו נלווה את השנה הזו ונעשה הכל כדי שהם יוכלו לפחות לקראת השנה הבאה להיערך בהתאם, אם זה מבחינת כוח אדם, מבחינת ההבנה בכלל של הקונסטלציה. מקומות שקיימו בהם צהרונים נדרשים בעצם לעשות את ההתאמות בהתאם לסטנדרטים, כששוב, אחד הדברים שבהם אנחנו נתקלים בהכי הרבה קושי זה באמת הסוגיה של המחיר, כי יש רשויות וגופים שאנחנו פוגעים בהכנסות שלהם. אבל כמו שאמרנו ואנחנו לא מתנצלים, אנחנו כאן בשביל הציבור הרחב.

אני אתן דוגמא את אחת הערים שהייתה הרבה מאד בכותרות וזה גבעתיים, שאני מוכרחה לומר כאן בצורה מאד ברורה, הדברים ניתנים לבדיקה. אגב, כל מה שאני אומר ניתן לבדיקה. אני מקווה שגם כל מה שייטען פה בהמשך יהיה ראוי לבדיקה. גבעתיים עוד לפני תכנית ניצנים בכלל התכוונה לצאת במכרז של 950 שקלים, כשבתוכה מגולם הרווח לטובת הפעלה של בתי ספר בניהול עצמי. לגיטימי לגמרי. אגב, אני לא אומרת שום דבר ממקום של ביקורת, אני נותנת את זה רק ממקום של שיקוף. תוכלו לדבר עם ועד ההורים בגבעתיים. יש בידי גם את המסמכים. זאת אומרת הכל מגובה בראיות אמפיריות.

באה תכנית ניצנים וביקשה להוריד ל-935 שקלים. אגב, זה שומר על הסטנדרטים שלהם גם מבחינת השכר שהם שילמו ומבחינת כל הפרמטרים האחרים. והייתי מול ראש העיר לא מעט פעמים והוא אמר כן, במקום שהמדינה תכניס יד לכיס ותממן לי את בתי הספר ואת החינוך בעיר, אז אני נאלץ לממן את זה מתשלומי הצהרונים ועכשיו אתם באים וגוזרים את הרווח בתשלומי הצהרונים ואני אדרש להכניס יד לכיס. אז הוא הכניס יד לכיס, אבל לא בשביל הצהרונים אלא בשביל הדברים האחרים שהוא מימן עד כה מהתשלומים האלה.

אני ניסית להגיד לו רק דבר פשוט, שעבור הצהרון ההורים ישלמו את מה שצריך עבור הצהרון ואם ההורים רוצים לשלם עבור הדברים הנוספים כסף נוסף, זה בסדר גמור. שישלמו עבור הדברים האחרים, אבל שכל אזרח יידע עבור מה הוא משלם כשהוא נותן את הכסף הזה. ולמה אני נותנת את הדוגמא הזו? כי אני חושבת שגבעתיים, כרשות חזקה ורשות איכותית עם תושבים שהם לא פרירים ושהם יודעים לעמוד על מה שהם רוצים ושהם דורשים את האיכויות והסטנדרטים הגבוהים, כן יודעים לקיים צהרונים ב-950 שקלים, כשזה כולל בתוכו את הרווח. אז סימן שגם במקומות אחרים שאנחנו מכירים את הדוגמאות בעיקר מיישובים בצהרון ובדרום, שמקיימים את הצהרונים בהרבה פחות כסף ושומרים על האיכות ואנחנו לא שומעים משם קולות שהסכומים שבעצם הוגדרו בתכנית הם סכומים לא ריאליים.

סוגיות שצריך להתייחס אליהן זה סוגית כוח האדם מבחינת חלוקת השכר. אני מכירה רשויות שמקיימות את ניצנים בלי להיות חלק מהתכנית. זאת אומרת הם ויתרו על הסבסוד, הם יודעים להפעיל את הצהרון לצורך העניין לדוגמא באחת הרשויות ב-875 שקלים, הם נותנים אפילו יותר כוח אדם ממה שאנחנו ביקשנו. הם לא מוכנים להיררכיה בהגדרה של הצוות. הם לא מוכנים שתהיה למשל אשת צוות אחת שמקבלת 60 שקלים לשנה ואשת צוות אחרת שמקבלת 40 שקלים לשעה. הם אומרים שזה יוצר איזה שהוא מתח בתוך הגן. מודה, לא עד הסוף מבינה אבל יכולה לקבל אם כך הם מרגישים.

הם אמרו תנו לנו את השכר של הסייעות, שתי סייעות,X כסף, אנחנו נחלק את זה ביניהן בצורה שווה. זאת אומרת יש פה איזו שהיא דרישה להגמשה מבחינת היכולת של הרשות לשלם, ואגב הם משלמים פחות, לא יותר והם רשות חזקה, למ"ס 8. למשל גם בכיתות א'-ב' הם מחזיקים שני אנשי צוות בכל אחת מה אחת מהקבוצות. מצליחים לקיים את זה ב-875 שקלים. עם איש צוות אחד אגב הם דרשו 725 שקלים, אבל הציבור רצה יותר. שני חוגים, כולל ימי החופשה במהלך השנה. הרשות לא משלמת שקל. שקל. והם במרכז הארץ. בסדר? מי שירצה, אני מוכנה, זה קיים, זה חי. עכשיו כשאנחנו מדברים, היום בצהריים יגיעו הילדים לצהרון הזה. זה עובד כבר במשך הרבה מאד שנים, מסתבר.

עדי, אני מוכנה לשלוח אותך לשם ותראי איך זה עובד. תשמעו את זה ממקור ראשון. לא התאים להם לעשות את הפרוצדורה של הטפסים לטענותיהם, למרות שאנחנו לא מדברים פה על טפסים. יש פה מערכת ממוחשבת מאד מסודרת. אמרו תנו לנו שנה, בעוד שנה אנחנו נערך עם מישהו שיקליד את כל הנתונים שצריך, נצטרף בשנה הבאה. ויתרו על הסבסוד. התושבים לא מרוצים מזה, אבל הרשות אומרת מתאים לנו ככה וזה נשאר.

הנושא של דרישות סף מבחינת האם באמת אנחנו דורשים תעודות הוראה במקום שאנחנו יודעים שהאוריינטציה היא קצת אחרת. כולם לקחו את זה לגננות מוסמכות, אני כבר באיזה שהוא שלב הרגשתי שאולי אני לא באמת הבנתי עד הסוף את מה שהמשרד הכניס שם, אז שווה שאנחנו נתייחס ושהדברים יהיו מאד מאד גמישים.

הבעיות העיקריות שבאמת ניסינו לטפל בהן בחודשים הראשונים, בספטמבר אוקטובר, זה הנושא של אשכולות 3-4, שהפסיקו להם בעצם את הסבסוד של הרווחה ואז יוצא שהם אמנם משלמים מעט מאד ביחס לאחרים, אבל ביחס לעצמם הם משלמים הרבה יותר ממה שהם נדרשו לפני כן. אנחנו די לקראת פתרון בסוגיה הזו ולי יש שאלה למשרד החינוך.

אשכולות 6-7 נכנסו למבחני הכנסה ברווחה בכיתות ובגנים בגלל שהם לא מקבלים את הסבסוד. אשכול 8 משום מה יצא משם ואני לפחות הגשתי בקשה ואני הבנתי מרועי מהאוצר שגם לשם זה הולך לקראת פתרון, שגם באשכול 8 יהיו מבחני הכנסה, כי אנחנו יודעים שעיר כדוגמת תל אביב יש בה אזורים חזקים יותר, יש בה אזורים חלשים יותר, יש בה אוכלוסיות מוחלשות. אנחנו לא יכולים להפקיר אותן בנושא הזה וגם שם ניתן מענה.

שאלה לפני שפותחים את הדיון. אשכולות 3-4, טבריה לדוגמא, שהם נמצאים במיל"ת. מיל"ת משלמים סכום של 1,300-1,400 שקלים, בחלק מהמקומות אולי טיפה יותר. אצלנו משלמים פחות. בקריית שמונה משלמים 1,300 שקלים, כולל הזנה, כולל הכל. המגזר החרדי שם יכול היה לבחור להיכנס למיל"ת והוא פשוט בחר שלא? הוא לא יכול כי הוא מוכר ואינו רשמי?
חיים דב הלפרין
הוא לא יכול היה כי הוא מוכר שאינו רשמי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זאת אומרת שאנחנו מדברים בתוך המקומות האלה רק על אותם ארגונים, גופים או מגזרים שבעצם מצד אחד לא יכוןלים להיות מיל"ת ומצד שני מוחל עליהם חוק שפוגע בהם מבחינת מבחני הכנסה. נכון?
חיים דב הלפרין
למעט הפתרון של הרווחה, ש - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, שזה מה שכנראה הולך לקרות, אבל בגדול זה הסיפור, נכון? רציתי רק לדעת שאני מבינה את זה עד הסוף.
חיים דב הלפרין
אגב זה לא רק 4-5, יש גם את אשכול 6 שנפגעים באותה מידה, אבל המאסה העיקרית - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, אבל ב-6 אנחנו שמנו את מבחני ההכנסה. השארנו מבחני הכנסה בעצם של משרד הרווחה.
חיים דב הלפרין
רק של הגנים ולא של בתי הספר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, לא של בתי הספר. אוקיי, בסדר. אז שם אנחנו עוד צריכים לתת פתרון. טוב, אני פחות או יותר נתתי את הפרישה. אני יודעת שזה אולי יותר מדי מידע לפתיחה, אבל היה חשוב לי לשים את הדברים ולהבין שאנחנו נמצאים בתוך ים של אינפורמציה שצריך קצת לעשות בו סדר. אני מקווה שאנחנו נצא היום קצת יותר מדויקים ודברים שאנחנו צריכים לקדם אותם או לטפל בהם לקראת השנה הבאה, משרד החינוך, אנחנו נקיים פה דיונים באופן שוטף כדי לדעת שאנחנו באמת מתקדמים נכון לעבר המטרה.

אז הבמה היא שלכם להציג לנו כמה שעות יש בתכנית, כל הנתונים שקיימים, איפה אתם מזהים את הקשיים או את האתגרים ונפתח את הדיון.
קריאה
יפעת, אפשר אולי להתחיל עם מה קורה עם התקנות?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, אנחנו מתחילים עם משרד החינוך ועם תכנית ניצנים.
חיים דב הלפרין
טוב, שלום לכולם. אני רוצה להתחיל ולומר שאנחנו כאילו כבר מניחים את זה כמובן מאליו, אבל זה היה מאמץ ענק, משותף של השלטון המקומי, שכרגע לא נמצא פה, מיכל, אמציה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
השלטון המקומי עומד באיזה פקק. הבנתי שסגרו את אחת הכניסות לירושלים.
חיים דב הלפרין
בסדר. לא תדלקו את ההליקופטר הבוקר. אני אומר זה היה מאמץ גדול, משותף, שלטון מקומי, מיכל ונועה, אני גם אומר את זה בשמם כי אנשים עבדו 24/6. אמציה והרבה ועדי הורים רשותיים. אבי קמינסקי ומנהלי אגפי חינוך, כדי לרכך את השינוי שבעצם חלקו היה שינוי מנהלי, חלקו היה שינוי בתודעה. צריך לדעת שבהרבה רשויות מקומיות, אגפי החינוך, זה לא היה בשדה הראייה שלהם בכלל. זה נוהל על ידי מקום אחר והם לא ידעו מה קורה שם ופתאום אמרו להם תשמעו, אתם אחראים גם על זה. חלקם עטו על זה בשמחה וחלקם ראו בזה סוג של מטלה שהיא עוד משהו של פתיחת שנה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
של עומס, כן.
חיים דב הלפרין
כי בפתיחת שנה יש להם מלא משימות וכאילו עוד אחת גדולה נופלת על הדרך, וכמובן המון דיס אינפורמציה כפי שכבר ציינת, ובאת כל המהלך הזה תוך כדי תנועה ופתרון בעיות נקודתיות והבהרות ו - - - שעשינו תוך כדי תנועה, אני חושב שאפשרו למהלך הזה לקרות. כשלעצמי אני אומר שבעצם לכולנו לא היה שום נתון של כמה ילדים היו בגנים, במערכות ציבוריות של צהרונים שנה קודם. כלומר אין לנו שום נתון, שאנחנו יכולים להגיד ביחס לשנה שעברה אנחנו נמצאים איפה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זאת אומרת שזה רק ממחיש עד כמה זה היה מופקר ופרוץ לחלוטין.
חיים דב הלפרין
עד כמה זה היה שדה שלא הכירו אותו ברמה הציבורית ויחד עם זה ידענו שאנחנו נכנסים למקום שהייתה בו פעילות. כלומר יש מקומות שהיו שם דברים נפלאים שקרו ניסיון מעולה של גופים שצברו ויש מקומות שידענו שזה מתנהל לא לשביעות רצון אף אחד. והכניסה למהלך הזה, של מצד אחד לא לדרוך ולא לדרוס ומצד שני - - - היה מאמץ מאד גדול. אני חושב שהיום אנחנו נמצאים במקום שבו המערכת מיוצבת ואפשר גם לזקק וחלק מהדברים כבר אמרת, לזקק את הדברים שהם באמת טעונים פתרון לטווח ארוך וחלק לדעת שלא נוכל לפתור. אז זה חלק מהיתרון של הדיון בזמן שבו אנחנו נמצאים כרגע.

אז דבר ראשון אנחנו יודעים שלא כל הרשויות נכנסו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שאגב, חשוב להזכיר שבנובמבר שנה שעברה התחיל השיח גם בשלטון המקומי.
חיים דב הלפרין
נכון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני מקווה שתזכרו שכשנגיע לסוף השנה שהתחלנו את זה בנובמבר. כי שנה שעברה לא זכרו. אמרו שזה התחיל ביוני. אני רק אומרת.
חיים דב הלפרין
לא, לא הגיוני. התכלס היה להגיד תחתמו על קול קורא מחר בבוקר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נכון, התכלס. בסדר, אבל זה היה אחרי עבודה סיזיפית של הרבה מאד זמן, עם הרבה מאד גופים וזה מה שאנחנו עושים.
חיים דב הלפרין
נכון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נגיע לתכלס בסוף התהליך.
חיים דב הלפרין
אז אני אומר, חוץ מהעובדה שהיה פה מאמץ משותף אנחנו מדברים על שדה שלא היה בו מידע שאפשר להשוות. למשל נשאלתי במשרד תגיד, יש לנו 200,000 ילדים, זה יותר משנה שעברה או פחות משנה שעברה? זה כאילו שאלה שאתה מאד רוצה לענות עליה ואתה יודע שאתה לא יכול לענות עליה, כי אין לנו שום מידע מוצק שאפשר להתבסס עליו כהשוואה.

הלכנו למהלך הזה יחד עם הידיעה על קשיים מובנים בתוכו. צריך להגיד את זה על השולחן, באופן גלוי. ידענו שאין הסעות למועצות האזוריות, אין לזה תקציב. זה עוד קושי. ידענו שאין לנו פתרון לסייעות צמודות בחינוך המיוחד ולילדים שצפויים או לא צפויים להישאר בוועדה. היו להם פתרונות, חלקם אגב לא חוקיים, אבל היו סוגים של פתרונות. ידענו גם - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שאגב, הם לא ממוסדים. זאת אומרת זה לא שהתכנית נכנסה והוציאה את הפתרונות האלה.
חיים דב הלפרין
לא, לא, לא. היו כל מיני פתרונות שלמשל אמרו להורים של הילד הפגוע, תשלמו את הסייעת הצמודה ואנחנו נסכים לקבל אותו. כל מיני פתרונות שהם בעיתים בהגדרה. וידענו שאין לנו פתרון בשלב הזה לילדים האלרגניים, עד שבאמת הסדרנו את זה במהלך מוסדר, כולל היערכות לעניין הזה. וידענו, כאילו ברמה המובנית, שיש דברים שאין להם פתרון ובכל זאת חשבנו שהמהלך הזה חשוב לצאת לדרך, ואני חושב שבסך הכל אנחנו נמצאים במצב טוב.

אז אמרתי, יש רשויות שלא נכנסו. מתוך 254 רשויות 195 רשויות שנכנסו ויש כאלה שלא, כל אחד מסיבותיה. אגב, ניסיתי לנתח את הנתונים, להבין אם יש איזה שהוא מאפיין שבגללו רשות, או סוג מסוים של רשויות היו - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זהו, בתוך ה-60 האלה, כמה מהן זה מועצות אזוריות, קיבוצים?
חיים דב הלפרין
מה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בתוך ה-60 שלא נכנסו.
חיים דב הלפרין
חלק כן, חלק לא. את יכולה להגיד באותה מידה שיש חלק מועצות אזוריות שבפנים, מועצות אזוריות שבחוץ. אין איזה כלל.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, אז זאת אומרת יש כן מועצות אזוריות שהצליחו להיכנס ולהחיל את זה?
חיים דב הלפרין
בוודאי.
קריאה
חלק.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני יודעת, אני רק שואלת כי צריך להגיד לפרוטוקול.
קריאה
בחלק.
חיים דב הלפרין
לכן אני ניסיתי לנתח את הנתונים ולהגיד אם יש איזה שהוא נתון שמשקף משהו. חוץ מנתון שהוא קוריוז, להגיד שאשכול 10 כולם נכנסו, זה מצחיק, נכון? כי זה שתי רשויות, זה נכנסו בהיקף קטן, אבל זה כאילו להגיד וואו, גם אשכול 10 צריך - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל הן שם. סימן שזה אפשרי.
חיים דב הלפרין
סימן שזה אפשרי. אני אומר שזה קוריוז להגיד. בחלק מהאשכולות אתה יכול להגיד לא כל הרשויות נכנסות, באשכול 10 כולן נכנסות. אבל זה כאילו נחמד, אבל ברמה המהותית אין שום נתון שהוא נתון שאפשר להגיד שהוא נתון רוחב שאפשר להגיד עליו משהו. כלומר אי אפשר להגיד שאשכול 6 לא נכנסו כי, או באשכול 7 נכנסו כי. אין שום נתון שאפשר להצביע עליו כנתון שניתן להסיק ממנו מסקנות.

אני רוצה להגיד את הדבר שבעיני הוא מרכזי. אני חושב שהמבחן שלנו לא יהיה בהסדרה, כי באמת בשוליים אפשר להסדיר גם את נושא השכר, גם את נושא העסקת גננות, לא גננות. הדבר המרכזי הוא היכולת שלנו לתת מענה חינוכי, ליווי מקצועי לצוותים שעושים את העבודה, גם בתהליכי - - - של הכשרה וליווי שלהם לאורך זמן. כי אני אומר את זה בגלוי על השולחן הזה, אני לא רואה הרבה מורים וגננות שנכנסים לעבוד במסגרות האלה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נכון, והם גם לא היו לפני כן.
חיים דב הלפרין
נכון. פה אני אומר, המהלך הזה אני לא רואה שהוא יוביל לזה שיהיו מורים וגננות בהיקפים גדולים. זה יהיה בשוליים ולכן צריך לראות בקבוצה הזאת קבוצת עובדים ייחודית עם סממנים ייחודיים של הגדרת תנאי סף, איזה שהוא בנייה של מנגנון צמחיה פנימי ולמצב אותו. לדעתי זה גם יפתור חלק מהקושי הגדול בהעסקת כוח אדם בהיבט של תחלופה מאד גדולה וסיפורים כאלה על זה שלעובדות נוח להגיד למערכת תשמעו, אני לא בא היום כי לא בא לי ואתה צריך עכשיו להתרוצץ ולמצוא אנשים.

אני חושב שמצבנו ברשות המקומית תפקיד בעל ערך של רכז ניצנים או צהרונים רשותי, שהוא באגף החינוך, וגם אם הוא לא שם פיזית הוא חלק מהאגף החינוך. יש לו תמונת ראייה רחבה, אחריות ואני חושב שהמהלך הזה, אם נעשה אותו לא בהסתערות עכשיו כמו שעשינו בתחילת שנה, אלא באופן מיוצב, אנחנו נגיע למקום הרבה יותר טוב לקראת השנה הבאה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני רוצה להתייחס לנושא של הרכז, שזה גם דוגמא מרשות. אגב, אני אתן הרבה דוגמאות כי מן הסתם חלקכם יודעים, עם חלקכם הייתי, סליחה, לא 24/6, גם 24/7. ניצלו את הפריבילגיה שאני לא חושבת כיפה. ולכן הגיעה אליה הרבה מאד אינפורמציה כמעט מכל מקום בארץ. באמת מאילת ועד מטולה. הסיפור של רכז, שפעם אחת מדובר ברכז רשותי, אבל ביישובים יותר קטנים או במקומות שבהם יש בתי ספר בניהול עצמי, שבתי ספר רצו לקחת את האחריות, שמבחינתי זה הכי מבורך. שמנהלת בית ספר אומרת אני רוצה לדאוג לזה בתוך השטח שלי.

דיברנו על כך שיהיה אפשר לפצל בעצם את המשרה של הרכז ולאפשר שכל אחת ממנהלות בתי הספר תהיה לצורך העניין שליש רכז או רבע רכז, או שאנחנו עדיין מחייבים את הפונקציה הזאת, למרות שיש מי שמרכז את זה בפועל.
חיים דב הלפרין
אנחנו דורשים את הפונקציה הזאת, כי זו הדרך הכי פשוטה והכי יעילה לגרום לרשות לקחת אחריות. כי אחרת היא פשוט פיזרה את זה, אמרה למנהלים זה שלכם, תעשו מה בראש שלכם, אני לא במשחק. סמי יכול לחזק את זה.
סמי עטר
אבל יש פה מינימום.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
סמי, רק תגיד את השם לפרוטוקול עם התפקיד, כי הם צריכים לרשום את זה.
סמי עטר
סמי עטר, מנהל אגף חינוך במועצה האזורית מרחבים וחבר הנהלת האיגוד. אז בהחלט קודם כל מה שאמר חיים וגם מה שציינת זה נכון. אנחנו ריכזנו פה קרוב ל-70 רשויות, סקר שהחברים ביקשו לערוך אותו כדי ללמוד. וכמו שאמר חיים, אנחנו בשנה ראשונה, שרק בתקופת התארגנו עם זה וזאת שנה שמאד חשוב ללמוד אותה. החברים רצו ללמוד גם מחברים אחרים ואני לא אחזור על מה שאמרת, כי חלק מהדברים שציינת באמת זה בא מהסקר.

נכון, רכז מסגרות הצהרון שחיים ציין, יש מינימום. ביישובים, במועצות אזוריות שאין מינימום – זה 80 מסגרות – אין רכז. זאת אומרת בואו נחשוב מה קורה - - -
חיים דב הלפרין
רק מינימום. המשרה מיוצרת מ-80 מסגרות. אם יש 40, זו חצי משרה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי.
סמי עטר
אז היחס הוא בהתאם למספר המסגרות.
חיים דב הלפרין
נכון, ודאי.
סמי עטר
אז ביישובים קטנים - - -
חיים דב הלפרין
ברגע שאתה עובר - - - מראש, אז אתה גוזר הכל משם.
סמי עטר
יחד עם זאת, עוד סוגיה, יש גם נושא של מספר הילדים ואני חוזר עוד פעם למועצות האזוריות. נכון, ציינת את הנושא של ההסעות, שלא נלקח בחשבון, כי אצלי למשל יש יישובים שלא היו להם צהרונים לפני כן וחשבו שבאמת האפשרות הזאת תבוא לידי ביטוי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה עשו אצלכם במסגרות שלא היו צהרונים לפני כן?
סמי עטר
לא הייתה להם את האפשרות הזאת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הם הגיעו הביתה בשעה אחת? לא היו בתוך בית הילדים?
סמי עטר
הגיעו בצורה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני גרתי במועצה אזורית, בעוונותיי 10 שנים. נהנתי מאד.
סמי עטר
לא הייתה להם אפשרות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני יודעת שבימים שהילדים היו מגיעים הביתה מוקדם, היה בתוך היישוב – קראו לזה בהתחלה בית ילדים, אחר כך קראו לזה מרכזון. ב-10 שנים זה התחלף כל פעם בשם, לא משנה, אבל זה היה עם אותם אנשים, באותו מקום. זאת אומרת הייתה מסגרת שאליה הגיעו הילדים. מבחינתנו לצורך העניין זה הצהרון. אין ביישובים שלכם, כי ברוב היישובים ככה זה עובד.
סמי עטר
יש. היו קיבוצים שהיו עושים את הפעילות הזאת וההורים היו משלמים במסגרת הפעילות. הם קראו לזה חינוך חברתי והיו משלמים עבור הפעילות הזאת כיום לימודים ארוך, וזה היה דרך למלא את הדרך ליום חינוך ארוך וזה נכון. למשל אצלנו לא הייתה להם את האפשרות הזאת, מאחר שהמסגרות כבר היו פחות מובנות בתוך בית הספר. לעומת זאת, ואני כבר אמרתי לחיים, יש מושבים שהסוציו אקונומי שלהם נמוך מהסוציו אקונומי של הרשות. אני רשות 5 ויש לי מושב חרדים שהוא סוציו 1 והוא לא נכנס. הוא גם לא היה במיל"ת לפני כן ועל אחת כמה וכמה הוא לא יכול להנות מניצנים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נכון.
סמי עטר
אוכלוסייה גדולה של קרוב ל-1,000 משפחות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
והיו להם צהרונים לפני כן?
סמי עטר
לא. כי גם מיל"ת לא הגדיר אותם. מיל"ת מגדיר נדמה לי בסוציו אקונומי 3?
חיים דב הלפרין
הם מוכר שאינו רשמי, זה לא רלבנטי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני רוצה לומר משהו רגע, אליה וקוץ בה ואני אומרת את האמת, גם במקום שהוא פחות נוח. תכנית ניצנים לא באה לחייב את כל הרשויות לעשות צהרון. בתכלס אנחנו יצאנו לתוך המהלך הזה כדי להסדיר את מה שקיים בשטח. אמרנו יש פה מציאות שיש בה הרבה מסגרות שאליהן מגיעים ילדים אחרי יום הלימודים, ואנחנו רוצים לעשות הסדרה בתוך המסגרות האלה. זאת אומרת לא באנו וכפינו או חייבנו רשויות מסוימות או את כל הרשויות במדינת ישראל, להיכנס לתוך המהלך הזה.

אנחנו כן מברכים על זה שבעקבות המהלך הזה יותר ילדים במדינת ישראל יהנו מצהרון, ראה ערך נהרייה. כשלא הפעילו צהרונים זה לא עניין אותם בכלל. גם אחרי התכנית הם לא רצו להיכנס ובעקבות לחץ שהפעילו התושבים בתוך היישוב, אגב פועלים שם היום צהרונים לעילה ולעילה. אני מקבלת כל פעם פידבקים מאנשים שלפני כן נלחמו כדי שיהיה צהרון והנה הם נמצאים במסגרות.

אז אני רוצה שלא ייווצר הרושם שהמדינה כאילו חייבה לעשות משהו שהוא לא מסוגל לעמוד בו.
חיים דב הלפרין
לא, ברור.
סמי עטר
אבל לעומת זאת הורים שאת ציינת אותם, ששילמו פעם מחיר נמוך - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זה דורש טיפול.
סמי עטר
זה דורש טיפול. דבר שני זה הסוציו אקונומי, שאם הרשות השתנתה וראיתי את זה בסקר, מ-3 ל-4, אז הורה נאלץ לשלם מ-180 שקלים ל-300 שקלים בחודש. כלומר יש פה פערים שלכאורה אנחנו באים פה לטובת אוכלוסיות מסוימות, אבל במקרים האלה זה לא בא לידי ביטוי. נכון, גם כוח האדם. כוח האדם שציינת - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, אבל שינוי בלמ"ס בכל מקרה יש לו השלכות רוחב. יש לו השלכות בהטבות המס שאנחנו רואים את זה. אני פוגשת את זה פשוט בהטבות המס כל הזמן. רשות עולה סוציו, אז היא נפגעת. יותר קרובה לגבול, פחות קרובה לגבול, זאת אומרת - - -
סמי עטר
נכון, אבל אם זה ב-3-4, אז שם זה מתבטא באמת בפער. כוח אדם, בהחלט ביום חינוך ארוך, שאם בעבר היינו צריכים למצוא ואנחנו מצאנו פתרון שאותה סייעת תמשיך עד 4. עניין של תגמול. לא לכל רשות יש את האפשרות הזאת למצוא את אותן סייעות שתבאנה לעבוד בתפר. אם זה ברשויות מקומיות קטנות או לפחות אזוריות, למצוא את האנשים שיכניסו את עצמם לתוך הגנים.

בתי הספר, בעיקר בכיתות א'-ב' שכבר שם מדובר, שוב פעם, אצלנו הקושי זה למצוא את ההרכב. איסוף הילדים ולהביא אותם חזרה למושבים, בעלות מאד מטורפת. כשביקשנו להעלות את המחיר, אני חושב שגם התקנות אוסרות עלינו לקחת את המחיר ביחס להסעות. וזה דבר שמדובר על מיליוני שקלים שמועצות אזוריות הציפו את זה ואנחנו רואים את זה בא לידי ביטוי גם עכשיו. כל אחד מוצא את הפתרונות ואצלי שלוש קבוצות זה בפוטנציאל, הם הרבה יותר, אבל אני לא מוצא את הדרך לממן את האוטובוסים, שאני צריך להחזיר בשעה 13:30 ובשעה 15:40 ובתפר יש לי עוד תגבורים.

כלומר מערך ההסעות הוא מאד מאד משמעותי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני גם לא חושבת שבמקרה שלכם זה צריך להיות בתוך המסגרת. שוב, אני ראיתי לנגד עיני את הפתרונות שקיימים ברוב הארץ. הרי לא קמתי עם איזה שהוא חלום בבוקר.
סמי עטר
כן, שלחנו לך את זה, שתראי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, אבל ממה שאני בדקתי במקומות שזה כן עובד, בדרך כלל זה מתקיים בתוך היישובים. זאת אומרת הסוגיה של ההסעות היא בכלל לא רלבנטית, כי הילדים ממילא מגיעים חזרה ליישוב והכל מתרחש בתוך היישוב. עכשיו, בחלק מהמקומות זה באמת פר גיל, זאת אומרת שכבת גיל של א', ב', ג', או לפני כן.
סמי עטר
בהנחה ואין - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע. או בחלק מהמקומות, שקראו לזה מרכזונים וכאלה, אז לצורך העניין זה א'-ג' ו-ד'-ו'. זאת אומרת יש כל מיני ורסיות בהתאם ליישובים. ומתוך כך אנחנו גזרנו את ההתייחסות כאן. כי אם אתה מפעיל את זה בתוך היישוב שלך, אז בבקשה. אלא מה? ופה אני חייבת לומר במאמר מוסגר לא רק לגבי הצהרונים, שלקיבוצים יש איזו שהיא נטייה להתנהל כמו מדינה בתוך מדינה, יש להם חוקים משלהם.

יש להם גם חוקים משלהם בגנים, אגב. הם גובים כמה שבא להם. הם גן פרטי. המדינה מממנת אותם, אבל הם גן פרטי. כשאנחנו מדברים על המבנים בצהרונים, לא, זה מבנה של הקיבוץ, זה פרטי. סליחה, זה מסגרת חינוכית. זאת אומרת יש פה איזה שהוא פער. אנחנו נטפל בו במסגרות אחרות. אנחנו לנגד עינינו בהפעלת הצהרונים, במועצות האזוריות, לקחנו את המודל שאני ציינתי. אני מודה, בכלל לא התייחסנו לעניין שהילדים יישארו באותה מסגרת.
סמי עטר
נכון, את צודקת. כשאותן מסגרות שציינת אין לי יוח"א. ואם יש יוח"א, אז הם לא יכולים לחזור למושבים, מאחר שהם נשארים בבית הספר עד 15:40.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נכון, אבל זה כבר סיפור אחר. אם יש יוח"א אז לא צריך אותנו בכלל. אנחנו לא רלבנטיים. עוד משהו?
סמי עטר
אני חושב שהסקר בהחלט מציג. אנחנו נמשיך להפעיל את זה. אין ספק ששיתוף הפעולה עם השלטון המקומי ועם משרד החינוך בהדדיות כל הזמן למצוא פתרונות. היה גם כנס שחיים ארגן לפני כמה זמן, כדי לחדד את השטח יותר ולראות לקראת התקנות מה באמת המרכיב המשמעותי, כדי שנוכל להמשיך ולהפעיל אותם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, תודה רבה. בבקשה, שם ותפקיד לפרוטוקול.
ענבל אביב - דגן
תודה. ענבל אביב מהאגף לקידום מעמד האישה בויצ"ו. קודם כל אני רוצה להודות לך ולכל השותפים, על זה שהעליתם ואתם שומרים את נושא הצהרונים על סדר היום ואת הצורך בהסדרה; והלוואי שבסוף השנה הזאת נהיה מאורגנים לקראת - - - יול"א, כמו שכולנו רוצים.

אני רוצה להעלות שתי נקודות - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא יקרה.
ענבל אביב - דגן
מה? אז עוד שנתיים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בצער ובכאב, כנראה שזה לא יקרה. הלוואי שיפתיעו אותנו ושאני אהיה מספיק חופרת כדי שיגידו אתם יודעים מה, תנו ושניפטר ממנה קצת. אבל כרגע אני רואה שהם עוד מצליחים לספוג אותי, אז.
ענבל אביב - דגן
אז אני רוצה להעלות שתי נקודות שלא היו בדברים שאמרת. אחת זו שעת הסיום של הצהרונים. בתל אביב בשנה שעברה חלק מהצהרונים הסתיימו בחמש והשנה כל הצהרונים מסתיימים בשעה ארבע וחצי, שזה מקשה על הורים עובדים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כי? למה?
ענבל אביב - דגן
אני מניחה שבגלל העלות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, אל תניחי. אתם ויצ"ו. בואי נדבר פתוח, ויצ"ו. השולחן הזה הוא בשביל ללמוד, נכון?
ענבל אביב - דגן
כן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אתם ויצ"ו, שגם יצאתם באיזה שהן הצהרות לא נהיה, כן נהיה.
ענבל אביב - דגן
נכון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
דיברתם על שכר הסייעות. שכחתם שלפני שנה וקצת, אני יכולה להוציא מהרישומים פה תאריך מדויק, ישבתם בצד הזה יחד עם נעמ"ת ובכו הסייעות על זה שהן מקבלות שכר מינימום. אז לא הבנתי איך פתאום נהיה שיח כאילו כל הסייעות בצהרונים מקבלות שכר בכירים ואנחנו הולכים ופוגעים בהן.

אתם הפעלתם צהרונים ב-X כסף. אגב, בתפיסה שלי ארגונים חברתיים למען נשים, לצאת לעבודה, בלי טובות שלנו בכלל, היו צריכים לנהל מערך שמאפשר באמת מחיר שפוי ויציאה לעבודה של ההורים. איזו סיבה יש לכם להוריד מ-17:00 ל-16:30? איפה הפגיעה?
ענבל אביב - דגן
זה לא - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז מי הוריד?
ענבל אביב - דגן
עיריית תל אביב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל אתם מפעילים את הצהרונים.
ענבל אביב - דגן
נכון, אבל אני אומרת שזה משהו שצריך לבדוק, את הנושא של השעה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אתם יכולים לקיים את זה עד 17:00 באותו סכום? התשובה היא כן?
סמי עטר
התשובה היא לא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
יש לכם מסמכים? אתם רוצים לפתוח? בואו נדבר כמה שולם לסייעות לפני ניצנים, וכמה משולם עכשיו בניצנים אנחנו יודעים, כי כולנו מכירים את הנתונים.
ענבל אביב - דגן
אז קודם כל אני אתנצל - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כמה עלו החוגים וכמה חוגים בכלל היו אל מול כמה עכשיו. בואו נפתח את הנתונים ונראה. את יודעת מה, יכול להיות שאתם צודקים. באמת אני אומרת לך עכשיו, לא בציניות. יכול להיות ויש מקומות בתל אביב שאני יודעת של מפעילים שכן שילמו יותר. פתחו את זה, ראינו כן, יש שם ארבעה שקלים יותר לכל סייעת בתמחור של חלק מהמפעילים, לא של כולם. אבל הם פתחו וראינו. ואז את גם יכולה להתגמש ולהגיד אוקיי, אז בואו אולי נצמצם את זה ממשהו אחר. זאת אומרת אפשר לנהל שיח. אבל כשבא מישהו ואומר לי, או כמו שכתוב פה, לא משנה שלפי זה גם אפשר לראות את רמת הרצינות של אותה רשות, אבל אנחנו לא נפגע באף אחד.

ככה: ניצנים, פגיעה קשה באיכות הצהרונים. למה? אין הסבר. מכאן ירידה דרסטית במספר הנרשמים. מספר החוגים נפגע. למה? כמה חוגים נתתם לפני כן, כמה יש עכשיו. נשמח לשמוע.
ענבל אביב - דגן
זה לא אנחנו כתבנו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני יודעת שזה לא אתם, אני יודעת מי כתב את זה. העירייה נאלצת לסבסד מיליונים. בואו תראו. באמת, בוא תראו, בואו נלמד. איפה שילמתם יותר, איפה זה לא עומד במחיר. אולי אנחנו באמת צריכים להוסיף בחלק מהרשויות. כמה אנחנו צריכים להוסיף? אם אנחנו לא נדע את הנתונים, איך באמת אנחנו נוכל להתייחס אליהם בצורה רצינית? את מבינה?

אז השאלה עכשיו של החצי שעה בתל אביב, שאגב הבנתי שבתל אביב יצא מכרז שגם יצר שם איזה שהוא בלגן בחלק מהמקומות. יש דברים שזה הרשות החליטה.
ענבל אביב - דגן
נכון, אני מסכימה. אני מעלה את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זה לא תכנית. חשוב לי שתבינו. כשמדברים אתנו על רשות מסוימת שהחליטה שתהיה מתכונת מסוימת בתוך המתווה שאנחנו הקצנו, כי המתווה שלנו אומר שיש לך אפשרות 4 או 5. באה רשות ואומרת אני קבעתי בשיח עם ההורים או בשיח עם עצמי, כי ככה נכון לנו, שזה יהיה עד 16:30 – צריך לנהל את השיח הזה עם הרשות כדי להבין איך אנחנו מתקנים את זה. אם החליטו שיהיה רק חוג אחד ושלא יהיו חופשים, צריך לנהל את השיח הזה עם הרשות. כי מבחינתנו הדברים מאד מאד ברורים. אנחנו נתנו מנעד שאפשר לשחק בו, אגב.

חיים, שזה חלק ממה שאנחנו למדנו תוך כדי תהליך. כי בהתחלה אנחנו באנו, אני מודה – אם היינו מנהלים את השיח בסביבות דצמבר-ינואר, אנחנו היינו מקובעים לתבנית מאד מאד ברורה, שצריכה להיות א', ב', ג', ד'. באו רשויות חזקות ואמרו סליחה, מה, 650? למה אנחנו צריכים להתאים את עצמנו עכשיו לדבר מאד מאד מסוים. תנו לנו טווח משחק. ואז נוצר המדרג של בין 650 שקלים ל-935 שקלים ואז בהתחלה גם בנינו. או שאתם פה ב-650 שקלים או שאתם פה ב-935 שקלים ואז זה אומר או א' או ב'. ואז הם אמרו לא. תנו לנו לשחק בתוך ה-935 שקלים. כי יכול להיות שאנחנו נרצה להשקיע יותר בחוגים, יכול להיות שאנחנו נרצה להשקיע יותר בסייעות. יכול להיות שאנחנו נרצה להשקיע יותר במשהו אחר. תנו לנו את האפשרות לשחק עם זה בתוך המנעד של ה-650 שקלים ל-935 שקלים.

שמענו. דברי טעם. אוקיי. הלכנו עם הרשויות בעניין הזה. זאת אומרת הייתה פה הרבה מאד גמישות לאורך הדרך ביכולת לשחק. אז אם רשות מסוימת קובעת נתון מסוים, צריך לפנות לרשות, כי זו לא התכנית.
ענבל אביב - דגן
בסדר גמור. אני רק אומרת שצריך לראות אם זה תופעה ולא רק בתל אביב.
קריאה
אני יכול להתייחס לנקודה - - -
ענבל אביב - דגן
רק שנייה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
תדבר אחריה.
ענבל אביב - דגן
נקודה נוספת בנושא של ההנחות לחד הוריות. נכון שבפועל כולם משלמים פחות, אבל עדיין ההנחות לחד הוריות ניתנו מתוך תפיסה שמשפחות שעומד בראשן רק הורה אחד מרוויחות פחות ממשפחות שיש בהן שני הורים. ככה נכון שבפועל הן משלמות פחות, אבל הן לא זוכות להנחה שהמטרה שלה היא ליצור שוויון. אני חושבת שצריך וכדאי לבדוק גם את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
את מדברת על חד הוריות שאחרי הסבסוד משלמות יותר ממה שהן שילמו בעבר?
ענבל אביב - דגן
לא, אני אומרת ש - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, זה חשוב. לא "לא".
ענבל אביב - דגן
אז אני מסבירה עוד פעם. אני מסכימה עם מה שאת אומרת, שבסוף כולם משלמים פחות. כולם נהנו מההנחה, אבל בשנה שעברה או בשנים קודמות ההנחה לחד הוריות ניתנה מתוך תפיסה שההכנסות של משפחות חד הוריות נמוכות מההכנסות של - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מתוך התפיסה של בואו נמשיך להגיד שיש מי שחלש בחברה. אני רוצה רגע להגיד לך משהו.
ענבל אביב - דגן
לא, אבל - - - מתוך איזו שהיא מטרה לקדם שוויון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע, רגע. אם אישה או גבר, לא משנה, משפחה קשת יום שילמה בשנה שעברה 600 שקלים והשנה משלמת 500 שקלים, את יודעת מה, משלמת 600 שקלים.
ענבל אביב - דגן
אני מסכימה איתך.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
600 שקלים. מה ההבדל בין שנה שעברה להשנה. מה זה משנה עכשיו מאיפה המקור של ההוזלה? זה פעם אחת. את יודעת איפה יש בעיה ואני מסכימה לגמרי ועל זה אנחנו נלחמו בתחילת השנה? במקומות שבהם אימהות חד הוריות לפני הסבסוד, או בכלל משפחות במצוקה, לפני הסבסוד שילמו פחות ממה שהן משלמות היום, אחרי הסבסוד.
ענבל אביב - דגן
זה ברור. זה חד משמעית, ברור.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שם אין שאלה שאנחנו צריכים לעשות הכל כדי לפתור את הסוגיה הזו ונעמדנו עם הרגליים האחוריות. אבל לקבל הנחה לשם זה שאת בהגדרה יותר חלשה ממישהו אחר אז את צריכה לשלם פחות ממנו? מה זה ההנצחה החברתית הזאת?
ענבל אביב - דגן
אבל זה היה הרציונל להנחות שניתנו ל - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא הרציונל הוא לא פרס תנחומים על זה שאתה חד הורי או שאתה חלש.
ענבל אביב - דגן
זה לא פרס תנחומים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הרציונל הוא שאתה תשלם פחות, שאתה תשלם את המחיר הסביר או מחיר שפוי ואתה תשלם פחות ממה שנקבע לפני כן. הרי הסבסוד בא בסופו של דבר להקל על כולם ולא מתוך שיקול של חולשה או משהו, אלא מתוך הכרה בזה שהנטל על ההורים הוא גדול. גם על זוג הורים שעובד מהבוקר עד הלילה ומשתכר יפה, לכאורה, הנטל הוא גדול ואנחנו מנסים לראות איך אנחנו בעצם באים ומקלים.
ענבל אביב - דגן
אני מסכימה עם כל מה שאת אומרת. אני רק אומרת שכשיש הנחה של 700 שקלים למשפחה שיש בה שתי משכורות, זה נטל יותר קל ממשפחה שמקבלת משכורת אחת, וזה היה הרציונל מלכתחילה, לתת הנחה לחד הוריות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בכל מקום שהם לא משלמים יותר משנה קודמת, אני חושבת שזה בסדר.
ענבל אביב - דגן
עוד נקודה שלא עלתה זה האם היה צמצום במקומות שהיו צהרונים לחינוך המיוחד ובגלל הגודל זה הצטמצם. אני לא יודעת, אני מעלה את השאלה למשרד החינוך.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נכון, זו גם סוגיה שעלתה. מה הקשר, חיים, באמת עכשיו, יכול להיות שיש, כי את זה אני לא מבינה. מה הקשר לצהרונים של החינוך המיוחד? היו צהרונים של משרד החינוך שבוטלו בגלל ניצנים לחינוך המיוחד? לא היה דבר כזה בכלל.
ענבל אביב - דגן
לא - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז מה הקשר.
ענבל אביב - דגן
אנחנו למשל כן מפעילים צהרונים של החינוך המיוחד בתל אביב. אני רק אומרת ששווה לשקול אם היום - - -
חיים דב הלפרין
מתוקצבים באופן שונה, בפערים דרמטיים ביחס לצהרון רגיל מתוך מגמה שההורים ישלמו את אותו סכום?
ענבל אביב - דגן
לא, מה שאני שואלת זה דבר אחר. אני שואלת אם שנה שעברה היו מפעילים פרטיים שהפעילו צהרונים לחינוך המיוחד, שהמשמעות זה יותר צוות ופחות ילדים, והאם הם לא מפעילים את הצהרונים האלה בגלל ההוזלה. אנחנו ממשיכים להפעיל את זה. אני אומרת שצריך לבדוק את זה ברמה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל אני לא מבינה מה הקשר לתכנית. באמת אני שואלת.
ענבל אביב - דגן
הכסף.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הכסף מה? כי ההורים שילמו יותר?
ענבל אביב - דגן
לא, בלי קשר להורים. אם פעל למפעיל היה יותר כסף כי ההורים שילמו - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מאיפה יותר כסף, כי ההורים שילמו יותר?
ענבל אביב - דגן
מההורים ששילמו יותר, כן. כי פעם שילמו 1,200 שקלים והיום משלמים 900 שקלים, היו לגופים המפעילים עוד 300 שקלים פר ילד שהיום אין להם. הכסף הזה במקרים מסוימים אפשר להפעיל צהרונים לחינוך המיוחד. אני שואלת - - -
סמי עטר
ישנם ילדים בחינוך המיוחד שהשתלבו בצהרון בית ספר כשהמפעיל היה למעשה מחויב. היום מחויבים להכניס את הילדים לצהרון גם אם אתה חינוך מיוחד, לא המסגרות לחינוך מיוחד והמפעיל היום מחויב לשלב אותו. נכון, אין סייעת ממשיכה איתו בצהרון - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל גם לא הייתה לפני כן.
ענבל אביב - דגן
אני לא מדברת על - - - של ילדים, אני מדברת על מסגרות קטנות - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, אני מנסה להבין את הקשר. אם אני רוצה לסגור את זה במסגרת התכנית - - -
ענבל אביב - דגן
אולי - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, אני צריכה להבין את הקשר בין התכנית. זו מסגרת פרטית, בסדר? זו מסגרת בוא נגיד וולונטרית, זה לא חוק חינוך חובה.
ענבל אביב - דגן
נכון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בגלל זה גם לא כל הרשויות מפעילות. אגב, השבוע הייתי ברשות מקומית שמימיה לא הפעילה צהרונים. בתפיסה, היו שם אולי שניים שלושה צהרונים פרטיים והם רצו לנצל את ההזדמנות של התכנית ולהכניס את ניצנים ואז הם אמרו ניצנים נכשל. ואז הגעתי עד אליהם להבין איפה ניצנים נכשל, מתוך רצון לאמיתי לעזור. לשבת איתם, לראות איך אנחנו בונים את זה. ואז הם לבד אמרו לא, אין תרבות בתוך היישוב של צהרון. הורים לא רוצים לשלוח לצהרון. אז מה הקשר לתכנית עכשיו?
ענבל אביב - דגן
לא, אני מסכימה איתך.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זאת אומרת עם ניצנים או בלי ניצנים, מה הקשר לתכנית? על אותו בסיס הנושא של החינוך המיוחד.
ענבל אביב - דגן
נכון. אני אומרת שיש מפעילים ששנה שעברה הפעילו צהרונים לחינוך המיוחד, שהמשמעות שלהם היא צהרונים קטנים יותר של 12 או 15 ילדים, עם צוות של שני אנשי צוות. יכול להיות שבשנה שעברה, בגלל שהם קיבלו יותר כסף מכלל ההורים, הייתה להם את היכולת הכלכלית להפעיל צהרונים כאלה. אני שואלת האם משרד החינוך או אחרים יודעים אם היה שינוי בהיבט הזה או לא.
סמי עטר
חברת הכנסת יפעת שאשא, כן, היו רשויות שמממנו את הפער של השעתיים, מאחר שלא רצו את האפשרות שילד ילך הביתה. זה באחריות הכלכלית של הרשות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, בטח, כי הם קיבלו הרבה כסף מהצהרונים עצמם. אוקיי.
ענבל אביב - דגן
עוד נקודה אחרונה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שווה בדיקה רק לגבי אם יש לזה השלכות של התכנית. אני לא מוצאת כרגע קשר, לפחות מהנתונים שאתם מביאים, בין התכנית לבין זה, אבל אם יש איזה שהוא קשר סיבתי, שווה לבדוק את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
יש תלונות - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, יש תלונות על זה שלא פותחים צהרונים לחינוך מיוחד, אבל גם שנה שעברה, אתם רוצים לראות כמה פניות ציבור יש לי משנה שעברה על זה שמשרד החינוך לא פותח צהרונים לחינוך מיוחד? אבל זה בכלל לא היה במשרד החינוך, זה גם לא היה בכלל. זאת אומרת הסיפור של החינוך המיוחד, צריך גם רגע לחדד את זה. זה הסיפור של החינוך המיוחד של ילדים שמשולבים במסגרות של חינוך רגיל.
ענבל אביב - דגן
לא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אל תגידי לי "לא", כי ילד בחינוך המיוחד שנמצא בתוך מסגרת של חינוך מיוחד פר-אקסלנס, בין אם זה גן או בין אם זה בית ספר, הוא נמצא ביום לימודים ארוך.
ענבל אביב - דגן
לא נכון, זה לא נכון. בגנים הפרטיים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
חלק. זה תלוי באפיון שלהם. זה בהתאם לאפיונים שלהם.
קריאה
ו - - - להכניס את זה.
ענבל אביב - דגן
אני שואלת על הילדים שמסיימים בשתיים.
חיים דב הלפרין
בואו נגמור את הדיון הזה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
צריך לבדוק את זה.
חיים דב הלפרין
שני דברים. אחד, אנחנו לא יודעים על שום בעיה מהותית של צהרון שלא נפתח בגלל הדבר הזה, כי הצהרונים של החינוך המיוחד מתוקצבים באופן שונה, אמרתי את זה קודם, דרמטית הרבה יותר גבוה מאשר צהרון רגיל. אחד.
ענבל אביב - דגן
יופי.
חיים דב הלפרין
שניים, גם כמות הילדים שם היא בהגדרה יותר קטנה, זה לא אותה מסגרת.
ענבל אביב - דגן
נכון.
אחז אגם
אבל היא העלתה בדיוק את הבעיה. הבעיה היא שבעבר היה קצת יותר בשר למפעילים להגיד וואלה, לא איכפת לי - - -
תמי ברנע
תציג את השם שלך בבקשה.
אחז אגם
אחז אגם, יושב ראש פורום הגנים בוועד הורי תל אביב. בעבר היה להם יותר בשר לשחק ולתת יותר ולתת כאלה שצריכים באמת. היא דיברה על שלוש סוגיות שלגבי כולן יכול להיות שאנחנו נגיד עכשיו למה אחרים סבסדו אותם, אבל בפועל היו הורים ששילמו והמחירים שהיו קצת יותר גבוהים אפשרו לעשות דברים יותר לטובת האחרים. הנחות לחד הוריות, פתיחת יותר גנים לחינוך המיוחד, תנאים יותר טובים. יותר אנשי צוות. עוד שנייה אני גם אדבר על העניין שהאוכל הוא לא סוגיה חדשה, אבל הוא הוחמר מאד בגלל התכנית.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
למה, כי בתכנית כתוב להם להביא בלי תולעת, זה לא נכנס לצהרון?
אחז אגם
לא, לא. לא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, אני מנסה להבין פשוט איפה הקשר?
אחז אגם
אז אני אסביר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
חוץ מזה שזה הפך להיות תירוץ.
אחז אגם
לא, לא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ובסדר. או זה שהרשות לא הזמינה מספיק מנות. בתחילת השנה בכלל התמודדתי עם הסוגיה – לא הזמינו מספיק מנות. מי לא הזמין? חיים הלפרין לא הזמין? מי אמור להזמין את זה? כשל ניהולי. אתם ערבבתם בין כשל ניהולי מקצועי לבין מה שמוגדר בתכנית.
אחז אגם
מה שאת אומרת זה נכון, אבל.
קריאה
בחלקו.
אחז אגם
אבל כאשר למפעיל או אם זה הרשות וכדומה, יש יכולת לתמרן כי יש לו קצת יותר כסף ואז הוא יכול להביא 10 - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ואז הוא מזמין בדיוק מנות?
אחז אגם
לא, ואז הוא מביא עשר מנות אקסטרה, כי לא אכפת לו, כי זה לא פוגע.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אקסטרה למי?
אחז אגם
למה שצריך.
קריאה
לא יודעת. נשארים רעבים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה זה "למה שצריך"? אם יש לי 30 ילדים אני צריכה 30 מנות ואז יש מנה לכל ילד.
אחז אגם
לא בהכרח.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
למה?
אחז אגם
כי יש ילדים לפעמים שנשארים רעבים אז מביאים להם קצת יותר ודואגים שיהיה להם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, רגע, רגע, שנייה. אלה שתי סוגיות שונות. להגיד אנחנו מביאים אקסטרה כי יש ילדים שנשארים רעבים ואנחנו נותנים להם מנה שנייה, זה סיפור אחד, שאפשר להתווכח עליו כרגע. אבל לא להזמין מראש את מספר המנות שתהיה מנה לכל ילד, זה כבר סיפור אחר.
אחז אגם
יפעת, אני רציתי להגיד - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, אז אל תגיד לי "לא", כי אני רוצה להבין איפה הבעיה. בזה שאין מנות אקסטרה לתת שתי מנות לכל ילד או בזה שלא הספיקו מספיק מנות כדי שתהיה מנה אחת לכל ילד?
אחז אגם
אני לא נכנסתי לסוגיה - - -
ענת הוכנר
אם לא הזמינו מנות זה לא בסדר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נכון.
אחז אגם
רגע, זה לא רלבנטי.
ענת הוכנר
אבל יש גם בעיה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז תיכף אנחנו נדבר.
ענת הוכנר
זה כמו שאת אומרת, יש שלושה חוגים, על הנייר חוגים. בפועל לא טובים. אז מה עושים?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
תיכף נבדוק, בסדר? תיכף אנחנו נטפל.
אחז אגם
אבל אני פחות - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אתם לא הייתם בפתיחה, חבל.
ענת הוכנר
אני יודעת, סליחה. אנחנו שעתיים וחצי בדרך מתל אביב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני יודעת.
אחז אגם
אני פחות נכנסתי לעניין של כמות המנות, כי אני מסכים איתך שכמות המנות זה כשל תכנוני.
ענת הוכנר
כשל ניהולי.
אחז אגם
אבל אם את אומרת מה העניין של האוכל, אם בעבר המפעיל, בגלל שהיה לו קצת יותר כסף היה יכול להזמין מנות באיכות יותר טובה והיה יכול לשלם יותר על מנות, כרגע אין לו וזה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
המפעילים שלכם יכולים להביא לנו את התמחור של כמה הם שילמו למנה בעבר אל מול כמה הם משלמים היום?
אחז אגם
בטח. אלף אני שמח שאמרת מקודם שמפעילים אצלנו הראו לך שהם שילמו יותר, אבל יותר מזה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא כולם. חלק. ולסייעת אחת. מה זה, ארבעה שקלים או משהו כזה? זה לא כולם.
אחז אגם
אבל אני מוכן - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ברוב המקומות זה לא קורה. זה קרה הפוך לא בארבעה שקלים, בעשרות שקלים למטה וצריך להגיד את זה.
אחז אגם
לא, אבל לא אצלנו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
גם בתל אביב.
אחז אגם
לא בתל אביב. אבל אני אומר לך כזה דבר, את אמרת קודם וזה משהו אני מוכן לקבל ואפילו לקחת. אם הרשות תראה איך היא הכניסה יד לכיס, כי היא אומרת שהיא הכניסה יד לכיס ואני מניח שהרשות שלי, כך לפחות היא טוענת, לא תרצה להמשיך להכניס יד לכיס וזה יפגעו בנו כהורים. אנחנו נבקש מהם שיציגו לכם בדיוק למה היא הכניסה לזה ואם אפשר יהיה לשנות את הדברים האלה תהיה בעיה.

אני אומר שוב, היכולת לגבות קצת יותר כסף אפשרה לקחת אנשים יותר טובים, באיכות יותר טובה. אתם אמרתם בעצמכם שיש קושי להביא כוח אדם ולכן אם בעבר היה אפשר לקחת גננת טובה מראשון לציון כדי שתבוא, היום בגלל התמחור היא לא תבוא. אלף היא תשאר בראשון לציון, ו-ב', בשביל שעתיים ב-50 או ב-60 שקלים היא תבוא? לא יקרה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל לפני כן היא באה. זה לא בשביל 60, זה בשביל 62 שקלים.
אחז אגם
כי לפני כן שילמו לה 90 שקלים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
חברה, באף מקום, באף מקום, גם לא אצלכם לא שילמו 90 שקלים בצהרון.
אחז אגם
אני אראה לך גם מקומות ששילמו 90 שקלים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז תביא לי לראות מקומות ששילמו 90 שקלים. אני יכולה להחליט שאני משלמת עכשיו לאיזו שהיא סייעת או גננת 100 שקלים.
חיים דב הלפרין
לא, לשעה או לשלוש, רק שנבין.
אחז אגם
לא, אני לא אומר לכם שזה בכל מקום, אבל זה קרה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
תקשיבו חברים, אני לא מדברת על המקומות המאד מאד מאד מאד מאד ואם בפרוטוקול אפשר פשוט להכפיל את זה ולכתוב עוד הרבה מאד נקודתיים. ברוב המקומות זה לא קורה. אם שומעות אותן הסייעות עכשיו ברחבי הארץ שאתה מדבר על 90 שקלים וגם על ה-64 שקלים שהן קיבלו, או שהן יחשבו שאנחנו מנותקים כאן. גם ככה חושבים שהמקום הזה מנותק. או שהן תחשבנה שהן פשוט לא שומעות טוב.
אחז אגם
אבל זה חוזר לנקודה הראשונה שגם אנחנו התרענו לפני כניסת התכנית. התכנית הזאת היא מצוינת, אבל היא לא מתאימה באופן שווה לכל המקומות בכל הארץ. ואם את מוכנה להגיד היום תשמע, יכול להיות שהמקום שלכם הוא מאד ספציפי ומאד קיצוני והדברים שם מתנהלים קצת אחרת, אז היה מקום גם לתמחר את זה בצורה אחרת, שהיא מתאימה למצב הסוציו אקונומי.
ענת הוכנר
היא מבוקרת על ידיכם.
אחז אגם
כי בהרבה מקומות אחרים כמעט בכל דבר עושים את זה, אפילו ברמת הסבסוד לגנים. אני שמח שאמרת בתחילה שאשכול 8 הולך להיכנס ואני מאד מקווה שהגנים של - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
למבחן ההכנסה.
אחז אגם
כן, שהגנים בתל אביב יוכלו להיכנס, אבל כמו שהיה אפשר להחריג את זה, היה אפשר גם להחריג הפוך.
חיים דב הלפרין
לא, היא לא אמרה את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, אני אמרתי שאנחנו - - -
חיים דב הלפרין
אמרת שמבחן ההכנסה. הוא חושב שניצנים יכנסו לאשכול 8.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, אני אמרתי, הדגשתי, מבחן הכנסה.
חיים דב הלפרין
אבל הוא חשב - - -
אחז אגם
לא, לא, חיים, אני מבין את הסיטואציה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע, הוא מקליט. מה שהוא לא הבין טוב הוא יוכל אחר כך לחזור ולשמוע.
אחז אגם
הבנתי מצוין. אבל מה שאני אומר זה שגם היה מקום להתחשב במקומות שבהם העלויות יותר גבוהות, האיכות הרבה יותר גבוהה. בתל אביב האיכות נפגעה. לא משנה מה תגידו או תעשו אלף זה, בתל אביב - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אגב, זה לא מה שראש העיר שלכם אומר. אתם בקשר איתו?
ענת הוכנר
אנחנו בקשר איתו וזה לא מה שהוא אומר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני רוצה רגע לומר משהו לגבי תל אביב. קודם כל אני אומרת מה שאמרתי בתחילת הדיון - כל מה שיש לכם נתונים אחרים, תביאו. תביאו. לא – היינו, סבסדנו, עשינו ועכשיו בואי תנחשי כמה ולפי תחושת הבטן שלנו אנחנו נשנה את המחיר כי הם שילמו יותר או הכניסו יד לכיס.
אחז אגם
יפעת, מרימים את הכפפה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע, ואני אמרתי לכם את זה גם כשאני באתי – את היית בדיון שבאתי אליכם לתל אביב, נכון? אני אמרתי את זה גם אז.
קריאה
כשבאת אלינו לתל אביב אני הייתי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
תקשיבי, הזיכרון שלי. אני אמרתי את זה גם אז - תביאו. ואמרתי את זה גם כאן לויצ"ו. יש קושי – תביאו. שנבין מה הקושי, שנבין איפה הפער, שנדע מה צריך לשנות ואיך צריך לשנות, בסדר? תביאו. נעבוד. אני יודעת לעבוד עם מספרים. אני אשת אקדמיה, מה לעשות, לא אדבר בכללי, אני יודעת לדבר פר נתונים.
ענת הוכנר
את המספרים הבאנו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לגבי תל אביב, בסדר? ואתם יכולים לשאול שם את החברה ואתם גם יודעים את זה. ישבו אצלי. לא ביוני. הרבה הרבה קודם. ישבו איתי. אמרו תקשיבי, יהיה לנו קשה כי אנחנו היום מסבסדים בכמה מיליונים שאנחנו מכניסים מהצהרונים, פעילויות בדרום העיר, שהיא עיר קשה והם צריכים לסבסד וזה בסדר. שחלילה לא יישמע ממני שלא צריך לדאוג למקומות האלה, בסדר? מממנים את הפעילויות שם ויום לימודים ארוך שהם מפעילים בעצמם או מתוך מדיניות שלהם והם מממנים את זה ופעילויות בחינוך הבלתי פורמאלי בכלל בעיר ועוד נתנו לי שורה שלמה של דברים.

אגב, כמו שבמתנ"סים, האמירה שלהם הייתה שאני פוגעת בקשישים. איך פגעתי בקשישים אם אני מדברת על הצהרונים? אה, כי הצהרונים מממנים את כל הפעילויות של הגיל השלישי, שזה בסדר וחשוב. חס וחלילה אין לי, להיפך, אני רוצה שאנחנו נתמוך בקשישים, אבל השאלה שעולה מכאן היא האם ההורים צריכים לממן בתשלום הצהרון גם את כל הפעילויות האחרות שהעירייה מממנת, במקום שבאמת אם היא רוצה תכניס את היד לכיס. אז נכון, הם מכניסים היום את היד לכיס לא כדי לממן את הצהרון של הבן או הבת שלך, אלא כדי לממן את כל הדברים האחרים שבעבר היה להם כסף מתשלומי הצהרונים. אז צריך גם לדייק את הדברים האלה.
ענת הוכנר
אבל צריך לדייק אותם. זה לא - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע, שנייה. אני אתן לך גם לדבר אחר כך. ואני רק רוצה להזכיר לכולם שהמחאה, ואמרתי את זה גם אז, המחאה על סיפור הצהרונים לא צמחה בקריית שמונה, שם יש יום לימודים ארוך. גם לא במקומות אחרים בדרום.
אחז אגם
גם לא בתל אביב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע, היא צמחה בתל אביב.
אחז אגם
היא לא צמחה בתל אביב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
היא צמחה בתל אביב.
אחז אגם
היא לא צמחה בתל אביב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
היא צמחה בתל אביב, חברים, אתם - - -
ירון לוי
את האמת אני חלק ממובילי המחאה וזה בבת ים, לא תל אביב.
אחז אגם
ירון הוא לא תל אביבי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
תל אביב רבתי.
אחז אגם
אה, אוקיי.
קריאה
הולך להיות איחוד, אז איפה שהוא - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זה צמח במרכז. זה צמח בתל אביב, כן, גם בתל אביב. אתה יודע מה?
ענת הוכנר
זה צמח בתל אביב ויש לו סיבה והוא היה צריך לצמוח משם, כי זה חלק מהתפקיד של עיר גדולה ומובילה שעמדה בבעיה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בסדר, הכל בסדר.
קריאה
מה התפקיד שלך?
ענת הוכנר
אני יושבת ראש ועד ההורים של תל אביב-יפו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בסדר, רגע, אני אתן לכם לדבר, אני רק רק רוצה לסגור את הסוגיות - - -
ענת הוכנר
אבל יש פה נתונים לא נכונים על העיר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז אנחנו ניתן לך דבר אחר כך. אגב, אני חושבת שגם את היית אצלי במשרד, כשהייתה מנהלת מחלקת חינוך - - -
ענת הוכנר
ברור. יחד עם המנהלת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ודיברנו. אתם נתתם לי. אני לא מכירה את תל אביב בנתונים שלה, מעבר למה שאני קיבלתי מכם.
ענת הוכנר
נכון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
עכשיו מה שאני מנסה להגיד בסופו של דבר - - -
ענת הוכנר
ואת אמרת לנו שבסוף המחיר לא יזוז.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ממש לא.
ענת הוכנר
זו הייתה האמירה לאורך כל התהליך, גם בדיונים ובכל מקום.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ממש לא. ממש לא. בשום מקום לא אמרתי המחיר לא יזוז. אני כן אמרתי ואגב, אתם כן הייתם שותפים לשינוי שאני הצגתי כאן. אני לא יודעת אם אתם נכנסתם לפני או אחרי שאני דיברתי על זה. לשינוי שאנחנו אמרנו בתוך ה-935 שקלים, אנחנו ניתן לכם את האפשרות לשחק איך אתם משלמים, או מה קורה עם החוגים.
ענת הוכנר
אבל לא יותר מ-935 שקלים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל את ה-935 שקלים אנחנו לא נפרוץ.
ענת הוכנר
אז זה כן נכון מה שאני אומרת.
רות לוי
אני יכולה להביא משהו נוסף לשולחן?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בוודאי, עוד הרבה דברים נוספים. בקיצור, הסיפור הזה, המחאה הזו וכל הנושא של הסבסודים שהיו, נכון, פגענו. אני לרגע לא מסתירה את זה. אני גם לא מתכוונת להתנצל על זה. אני חושבת שהורים ואני אמשיך להגיד את זה כל עוד אני כאן, הורים צריכים לשלם עבור מה שהם מקבלים, נקודה. נקודה. לשלם על הצהרון - - -
ענת הוכנר
אתם לא מרשים.
רות לוי
סליחה, מה עם לשלם עבור מה שהם רוצים?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שנייה, שנייה.
רות לוי
אני רוצה לדעת מה קורה אם - - -
ענת הוכנר
לא, אבל אתם לא מרשים לשלם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
את רוצה את רשות הדיבור?
רות לוי
מאד.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז את תחכי. כי אם את תדברי עכשיו את פשוט תפסידי את רשות הדיבור, חבל. לא יכול להיות שהם ישלמו על צהרון - וזה מוכח, כי אם בתשלום של הצהרון אני משלמת עוד כמה דברים בדרך, אז זה מוכח שאני משלמת יותר ממה שאני צריכה עבור מה שאני צריכה. זה הסיפור. זה הקו שהנחה אותנו ובעובדה בשטח. מי שטוען אחרת שיציג את הנתונים.

אגב, יושבת כאן מריה ממרכז המחקר והמידע של הכנסת. אתם יודעים שהדיון הזה היה צריך להיות בתחילת שנה? אני אמרת הדיון הראשון שאני עושה כשאני באה לכנסת כבר בתחילת המושב, זה הצהרונים. כדי שאנחנו נתחיל כבר לעבוד, לא נחכה. אתם יודעים איזה קושי היה לנו לאסוף? עד היום אגב, גם לא קיבלנו את כל הנתונים. איזה קושי היה לנו לאסוף חוץ מסיסמאות, לאסוף נתונים מהרשויות. הם לא מוכנים לחשוף. אז שתבינו שכל מי שעכשיו מנסה לשכנע אותנו במשהו, תביאו. אני מוכנה ואני אומרת לכם, הנה, תכתבו בפרוטוקול. אם אני אגלה שיש מקומות מסוימים שבאמת באופן סביר היו שם דברים שמציגים את השינוי שלנו גם מבחינת פריצת המחיר, וואלה, הנה, אני מתחייבת, אני נלחמת בשבילכם. בסדר? תביאו. תביאו, אני רוצה לראות בעיניים.
אחז אגם
יפעת, רציתי רק לסיים ולומר, ממש משפט אחרון, שגם הסוגיה ואני יודע שישבנו על הנושא הזה מנובמבר שנה שעברה, אבל בסופו של דבר החוק - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אתה יכול להגיד את זה עוד פעם, שאם בפרוטוקול לא כתבו?
אחז אגם
אבל החוק בסופו של דבר כן נכנס רק ביולי והסיטואציה שבה החוק נכנס ובצורה מהירה ובצורה חפוזה, יצא מצב שהיא שאלה פה ובצדק למה 16:30, כי לא הייתה ברירה. כי לא היינו מתחילים שנה אם זה לא היה 16:30. ולכן היה פה מקום לחשוב - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
יעשו עליכם שרירים ואתם פשוט - - -
אחז אגם
יכול להיות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
עשו עליכם שרירים והתקפלתם. אם מתנ"ס אומר אין לי הרשמה לילדים ויש הרשמת המתנה של 60 ילדים, אצלי ביד, במייל, והוא לא רושם ופתאום ב-31 באוגוסט הם אומרים טוב, אנחנו כן נפתח, אחרי שכל ההורים כבר נתנו להם להתבשל, כדי שיפעילו לחץ על כל העולם שאולי אנחנו נחריג אותם. אז חברה, עשו עליכם שרירים. ניצלו את ההורים ואתה יודע מה? בזכות ההתעקשות שלנו אנחנו לא הובלנו לשבירה של המהלך הזה, כי אנחנו ידענו שמשחקים בכם.
אחז אגם
אבל התחלנו את השנה - - -
ענת הוכנר
זה לא ממש פייר. אתם מעמידים אותנו שם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, לא, סליחה. אנחנו לא מעמידים אתכם. אין מה לעשות, כמו כל רפורמה גדולה צריך להבין - - -
אחז אגם
יפעת, אבל התחלנו את השנה עם 20 גנים תלת גילאים שזה מבחינתי אחד מהדברים הכי חמורים שיש, בגלל שלא הייתה כמות. היום יש הרבה מאד הורים שלא יכולים כבר להיכנס. בתל אביב יש גם סיטואציה שבה יש גנים קטנים, קטנים שהם פחות מ-20, שבהם המפעיל אומר – ובצדק – אם ב-22 עשיתם לי את הברייקניג, אני לא לוקח גן של 17. אני לא לוקח גן של 16. ומה קורה? ההורים נדפקים. שאז זה בסדר שלצורך המובן הכללי עשינו שירות. אבל בפועל התעלמנו ממקומות שבהם, ושוב אני חוזר לאותה סיטואציה שבה היה אפשר לסבסד דברים כאלה על ידי התשלום היותר והאפשרי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ואתה חושב שכל ההורים בתל אביב היו מוכנים לשלם יותר כדי לסבסד את הגחמה של המפעיל? אני שואלת אותך עכשיו באמת: אתה חושב שכל ההורים איתך בעניין הזה?
ענת הוכנר
לא, אבל הם היו מוכנים בשביל האיכות של הצהרון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שנייה רגע, האיכות של הצהרון לא נפגעת ב-935 שקלים.
קריאה
אצלנו כן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, אז תיכף אנחנו ניתן לכם את האפשרות לדבר. אחז, בוא נסגור את הסיפור של תל אביב. שאלתי אותך שאלה. קח אותה הביתה, תשאל גם את האנשים שצופים בך, אם כל ההורים בתל אביב מוכנים לשלם על איזו שהיא גחמה של מפעיל כי הוא החליט לעשות שריר ולהגיד אוקיי, רגע, זאת המציאות.
אחז אגם
כל ההורים בתל אביב היו שמחים לחזור ל-17 ילדים בגן.
רות לוי
אני רוצה להציג סוגיה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בבקשה.
קריאה
יש פה רשימה שנרשמו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
חברה, אתם תדברו. אתם רוצים לנהל את הדיון? בואו.
קריאה
לא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז רגע. בבקשה.
רות לוי
שלום, קוראים לי רותי לוי. אני ראש חטיבת החינוך בהסתדרות ואני מייצגת את הסייעות. תכנית ניצנים נעשתה איך שהוא בלי שידענו ומאחורינו ואז מרכז השלטון המקומי בא והציג בפנינו תכנית. ומה שקורה הוא שהסייעות מאד נפגעות. הן נאלצות - וגם הייתה לנו שיחה מאד ארוכה עם מרכז השלטון המקומי - נאלצות במקומות מסוימים לעבוד עד שעה חמש. ואני פונה כעת להורים. אם סייעת - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בלי תוספת?
רות לוי
תוספת של שעות נוספות, אבל אם הורה מרשה שסייעת תעבוד משבע וחצי בבוקר עד חמש אחרי הצהריים, ההורים קשה להם לעבוד עם הילד שלהם. הגננת הולכת בסביבות שתיים. אין לכם כוח אדם של גננות. הסייעות נאלצות לעשות את זה. הן מתרסקות, הן ממוטטות. העבודה היא מאד קשה, ולא משנה כמה תשלמו להן. זה לא הגיוני.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה קורה במקומות שיש יוח"א ומיל"ת? הן גם עובדות ככה.
רות לוי
ביוח"א עד שלוש וחצי.
חיים דב הלפרין
עד שלוש וחצי ארבע. בגנים זה ארבע.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז זה עוד שעה.
רות לוי
זה לא אנושי. אי אפשר. זה בלתי אפשרי. ויש ילדים קטנים בני שלוש וארבע, שכל היום צריכים להחליף להם טיטולים. זה אי אפשר פיזית.
סמי עטר
זה מה שאמרתי, צריך למצוא סייעות מחליפות.
רות לוי
אז צריך למצוא פתרון שיקל על הסייעות, שיוריד את השעות. אני הגשתי הצעת חוק לחבר הכנסת מרגי. זה עוד אצלו, אני לא יודעת למה זה לא זז. הן צריכות לעבוד פחות ואז יש שני סשנים של סייעות, כאלה שתעבודנה בבוקר וכאלה שתעבודנה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הסייעות בכלל הן של השלטון המקומי. אם את רוצה לפתוח את זה, זה לא הדיון פה, אבל בהחלט - - -
רות לוי
זה גם הדיון פה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא. מה שאני הולכת להגיד הוא לא הדיון פה, אבל הוא כן לדיון במקום אחר ואני בקשר עם מרגי בסיפור הזה.
רות לוי
אז תעזרי לנו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הסיפור שאנחנו הולכים לטפל בו הוא בעצם הנושא של ההכשרה ושל הייעוד של הסייעות, שבאמת יהיה מכוון חינוך, כי היום אנחנו יודעים, הם מופעלים על ידי השלטון המקומי. היום את מזכירה בבית ספר, מחר את סייעת, מחרתיים את עושה בכלל משהו אחר ברשות. שום אוריינטציה של חינוך. לא זה מה שאנחנו רוצים בתוך גני הילדים. בואו נגיד את זה.

הדבר השני, בכלל לפי חוקי התקשיר אתם מחויבים עד שעה מסוימת. אנחנו יודעים שבגלל שמערכת החינוך עובדת עם חופשים וכאלה, אז אתם לא תמיד נכללים בתוך הפול הזה. זה משהו שנוצר בהיסטוריה, ועכשיו כשבאים לתקן אותו אז אומרים פוגעים לנו בזכויות העבודה.
רות לוי
אבל פוגעים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כל הסיפור הזה – אנחנו נתווכח עליו – שייך לדיון אחר. לגבי הנושא של הצהרונים, מה שהעלית נרשם.
חיים דב הלפרין
אני פותח סוגריים – בית ספר של הקיץ. סוגר סוגריים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
גם את בית הספר של הקיץ אתה רוצה להביא לפה?
קריאה
לא, לא, מה זה קשור בית ספר של הקיץ?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, אנחנו נעשה עכשיו סדר. את, אחר כך את. בבקשה, שם לפרוטוקול. מירי נחמיאס ואחר כך את.
מירי נחמיאס
מירי נחמיאס מהתנועה הרפורמית. קודם כל גם אני מאד מברכת על הדיון כבר עכשיו, כי הורים נרשמים לקראת ינואר ואנחנו מייצגים שורה של 30 גנים מוכרים שאינם רשמיים. אנחנו רוצים לדעת מה קורה שנה הבאה, כיוון שבעצם מה שהחוק הזה עושה שנה הבאה, הוא משווה את המעמד של גנים רשמיים עם גנים מוכרים שאינם רשמיים. הרי בבוקר אנחנו כבר לא יכולים לגבות את מה שגבינו ועד עכשיו זה הושת על הצהרון ואני לא מדברת על סכומי עתק. אני מדברת על סכומים שמאפשרים מזון יותר טוב, על צוות יותר גדול.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה זה מזון יותר טוב? כמה שילמתם למנה?
מירי נחמיאס
שנייה. אוכל, אני מדברת - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, לא רגע, לא רגע. תפסיקו לדבר איתי בסיסמאות. אני רוצה לראות את הדברים.
מירי נחמיאס
אני לא רוצה לדבר על המזון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
למה? את העלית את זה. אני רוצה שתגידי לי כמה שילמתם אז וכמה אתם משלמים היום.
מירי נחמיאס
שנייה, שנייה. רגע, אני אשמח להשלים את המשפט. אותי כאמא, אני אומרת לך, פחות מעניין המזון. מעניין אותי צוות - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אותי מאד מעניין.
מירי נחמיאס
לא, שנייה. צוות על מספר ילדים. וההורים שלנו, שבוחרים לשלוח למוכר שאינו רשמי ומכיוון שמוכנים להכניס את היד לכיס ולשלם עוד 500 שקלים בחודש כדי שיהיו עוד שתי סייעות עד ארבע וחצי ושיהיה צוות יותר גדול. ועכשיו אני רוצה להבין, זאת אומרת צריך להבין שהחוק הזה בעצם השווה את המעמד של המוכר שאינו רשמי לרשמי, שאנחנו לא מקבלים מבנים, אנחנו לא מקבלים שיפוצי קיץ ואנחנו מממנים סייעת וגננת. אנחנו לא מקבלים את זה לא מהרשות המקומית ולא ממשרד החינוך.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אתה רוצה לענות לה, או שאני אענה לה? תענה לה, שזה יהיה - - -
חיים דב הלפרין
קודם כל כיוון שהיית מעורבת בהחרגה שלהם גם השנה - - -
מירי נחמיאס
לא, אבל אני באמת פונה בשאלה. אני לא באה לתקוף. אנחנו רוצים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ההחרגה היא לשנה בלבד וכי היה לחץ פוליטי. אני מודה. נכנסנו לפוליטיקות כי לא הייתה לנו ברירה, שהיו שם.
מירי נחמיאס
אבל מה אנחנו אמורים לעשות בשנה הבאה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אתם מקבלים סבסוד מהמדינה?
מירי נחמיאס
לא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, בכלל? את לא מקבלת סבסוד מהמדינה?
מירי נחמיאס
הם מקבלים 600 שקלים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שאלתי אם אתם מקבלים סבסוד מהמדינה.
מירי נחמיאס
אנחנו מקבלים 600 - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
התשובה היא כן. נכון שאתם ממנתם דרך הבוקר כביכול, או לקחתם איזו שהיא עסקת חבילה, כל אחד לפי מה שבא לו - - -
מירי נחמיאס
נכון, נכון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כולכם שילמתם גם פחות או יותר אותו דבר, אבל כל אחד במוכר שאינו רשמי גבה כמה שהוא רוצה. זאת אומרת אין איזה שהוא כלל אצבע. בקיצור, הגיע הזמן להסדיר גם את הסיפור הזה. יש לכם שנה. במקום לשבת פה להתווכח איתי - - -
מירי נחמיאס
לא, בבקשה, אני לא מתווכחת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
יש לכם שנה להתארגן לשנה הבאה.
מירי נחמיאס
אז אנחנו שואלים מה אנחנו אמורים לעשות, כי בעצם המדינה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
להתאים את עצמכם בבקשה.
מירי נחמיאס
לא, סליחה רגע. אני רק אשלים את מה שרציתי לומר. אין מספיק גנים לכל הילדים, נכון? אז יש מוכר שאינו רשמי. עכשיו הוצאתם את השטיח מתחת לרגליים שלנו. איך? אתם לא מממנים לא סייעת, לא גננת, דבר שבכל גן עירייה מקבלים. התשלום של ההורים הוא על סייעת וגננת. אנחנו לא מקבלים את זה מהמדינה.
קריאה
ומבנה.
מירי נחמיאס
מבנה, שאנחנו לא מקבלים הקצאה מהעירייה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בבקשה.
חיים דב הלפרין
מיכל פה מהלשכה המשפטית - - -
יעקב אמציה דויטש
בצהרון המדינה לא מממנת את הסייעת. זה מתוך התשלום שההורים משלמים. יש אולי סבסוד ואת זה אתם תקבלו לפי היישוב שלכם. צריך להגיד משהו ש - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, כן, ברור. אנחנו יודעים שזה - - -
חיים דב הלפרין
הצו שהשר יחתום עליו השנה ואם יהיה צורך - - - לשנה הבאה, לקראת הסגירה שלו אנחנו נשב לשימוע יחד עם המוכרים שאינם רשמיים ונראה איך אפשר להסדיר ומה אפשר להסדיר ומה נכון להסדיר ומה לא נכון להסדיר.
מיכל חורין
יהיה שוני בתעריף בין הגנים המוכרים שאינם רשמיים לבין הגנים הרשמיים בעצם.
קריאה
דיון משפטי - - -
חיים דב הלפרין
אמרתי שהם יוזמו לשימוע.
מיכל חורין
כן, הם יוזמנו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל אני מבקשת ובאמת אני אומרת וטוב שאתם אומרים את זה כדי שעכשיו אני אדע להיות איתכם בקשר יותר צפוף. שלא תהיה פריצות של הסיפור הזה כמו שעשינו בגנים הפרטיים. אני לא מוכנה שיהיו עסקים כלכליים.
מירי נחמיאס
מה זה הגנים הפרטיים?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני מדברת עם משרד החינוך. את רוצה, תדברי - - -
מירי נחמיאס
אני שואלת שאלה – מה זה הגנים הפרטיים? זה לא מובן לי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
גן פרטי זה מי שפתח את זה על קרקע פרטית, בבית שלו ואינו מקבל שקל מהמדינה. בסדר?
מירי נחמיאס
אבל איזה גנים מעל גיל 3? איזה גנים יש כאלה? אנחנו גם, זאת אומרת - - -
מיכל חורין
קודם כל התנאים בתקנות יחולו על כל הצהרונים באופן גורף, אז זה התנאים. מבחינת התעריפים יהיה ביטוי להבדל בין הצהרונים שפועלים בתוך המבנים של המוסדות המוכרים שאינם רשמיים. אבל שוב, זה יהיה פערים ש - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כשהם קטנים. נכון, וזה מה שאני אומרת.
מיכל חורין
לא תהיה שם - - - ופריצה של - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני לא רוצה וזה בסדר. מותר להם להרוויח ואנחנו - - -
מירי נחמיאס
סליחה, לא, זה לא נכון - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
את נכנסת לי בדברים.
מירי נחמיאס
אבל אני רוצה רגע לחדד את הסוגיה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אנחנו הבנו אותה. תאמיני לי, אנחנו שם דיברנו עליה כמה חודשים.
מירי נחמיאס
לא, לא. כי יש הבדל בין גן פרטי שהוא לא מפוקח והוא עושה הכל והוא עסק, לבין גן של עמותת הורים, מוכר שאינו רשמי שמפוקח.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אתם מרוויחים. אתם גוף רווחי?
מירי נחמיאס
אנחנו לא מרוויחים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל ישבה אצלי בתוך הדיון בחורה מהמוכר שאינו רשמי ואמרה כן, אנחנו גוף רווחי. ואת יודעת מה, הרי ברור ש - - -
מירי נחמיאס
איך עמותה יכולה להיות גוף רווחי?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ברור לי שאתם לא עושים את זה לשם שמיים.
מירי נחמיאס
העמותה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני יודעת, אתם לא עושים את זה לשם שמיים ואתם גם לא אמורים לעשות את זה לשם שמיים ואתם אמורים גם להתפרנס מזה והכל בסדר. התפקיד שלנו פה זה לפקח עבור ההורים שזה לא יהיה גוף כלכלי.
קריאה
לא, ממש לא.
מירי נחמיאס
- - - הורים מכירה היטב את המוכר שאינו רשמי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ננהל שיח? ננהל שיח. זהו.
מירי נחמיאס
בסדר, אבל יש הבדל.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בסדר, ננהל שיח. בואי, לא כולם צריכים עכשיו להיות שותפים לוויכוח הזה.
מיכל חורין
התעריף לא יהיה מהשמיים. לא נפיל אותו מהשמיים, זה מתבסס על מודלים כלכליים. אנחנו לא - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בבקשה, אחר כך המשרד לביטחון הפנים. אני נצמדת לרשימה ואתם תהיו הבאים בתור.
עדית בוקאי
עדית בוקאי, מנהלת רשת הצהרונים של החברה למתנ"סים. קודם כל אני רוצה להגיד שאנחנו כן נמצאים היום בנקודה אחרת מפתיחת השנה, דרך שיתוף פעולה מאד מאד הדוק ומשמעותי עם חיים ממשרד החינוך, עם קשב לצרכים של השטח, עם ניסיון להיות קשובים לצרכים ולתקן תוך כדי תנועה. כמו שהמהלך הזה התחיל בצורה מאד מאד מהירה, אז אני חושבת שהרבה מן הפתרון תלוי ביכולת להקשיב ולתקן תוך כדי. זה דבר ראשון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני רוצה לשאול אתכם. יש פה מיתוסים ואני אשבור אותם לאורך כל הדרך, גם אם תתייאשו לשמוע. זו שנה ראשונה שהמתנ"סים מפעילים צהרון.
עדית בוקאי
רגע, לא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא.
עדית בוקאי
ברור שלא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אתם מפעילים את זה בכל הארץ, נכון? אני יודעת גם על מקומות שאתם מפעילים את זה בפחות, אגב, ממה שאנחנו ביקשנו במחיר המינימום. זאת אומרת אתם יודעים להתארגן, נכון? מה שאנחנו עשינו בעצם זה - - -
עדית בוקאי
אבל אנחנו לא מפעילים בכל הארץ.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא בכל הארץ. אתם מפעילים בהרבה מאד מקומות בארץ.
עדית בוקאי
בהרבה מקומות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני יודעת איפה אתם נמצאים. זאת אומרת שאתם יודעים להתארגן. זה פעם אחת. מה שאנחנו ביקשנו זה לעשות את ההתאמות. אצלכם בעיקר ההתאמות נעשו גם בהיקפי המחיר ואני יודעת שזה מחיר בתוך המערך הכללי של שיקולי הרשת, בתזוזות של הכספים. קוראים לזה גם סבסודים צולבים שנעשו שם. סיפרו לנו את זה הראשים שלכם במפגשים שהיו בינינו. אז הסיפור של המתנ"סים זה לא שהם באמת היו צריכים להתארגן לקראת שנה חדשה.
עדית בוקאי
או-אה, כמה כן. בואי אני אספר לך, בסדר?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
קדימה.
עדית בוקאי
קודם כל זה מתקשר למה שאמרת קודם, על הרווחים, עודפיףם, רשויות, תקציב. צריך לדעת ואני הראשונה שאמרתי בוועדת חינוך, אפשר להוציא את זה מהפרוטוקולים, גם שודרתי בטלוויזיה בערב. הייתה שיטה בארץ שהיא לא המצאה של מתנ"סים. היא משהו שהיה מקובל פה ונהוג מזה הרבה מאד שנים במסגרת תקציבי הרשויות, שמשתמשים בעודפים שקיימים בכספים לטובת מימון של דברים אחרים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בסדר גמור.
עדית בוקאי
האם זה נכון? האם זה צריך? האם זה צודק? לא. מסכימה שלא, אבל ככה זה היה ולא ביום אחד ובזריקה של עט משנים את המציאות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מאה אחוז, אז רק חשוב לי שזה ייאמר, שפה היינו צריכים לעשות את השינוי.
עדית בוקאי
רגע, אני אמרתי את זה גם אז ואני יודעת - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כי כל השיח הלך ל – שינינו את האיכות, שינינו את הסטנדרטים.
עדית בוקאי
אבל יפעת, זה לא המתנ"סים. במחילה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בסדר, אוקיי.
עדית בוקאי
מי שמתקצב זה הרשות מתקצבת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני מברכת אותך על הכנות ונכון, ואתם - - -
עדית בוקאי
זה נאמר כבר בתחילת הדרך ואני ממשיכה, כי כמוכם גם אנחנו ארגון חברתי ואנחנו בהחלט - - - בזה, אבל אם ככה הזה עובד, אז ככה זה עובד. אני מקווה שהמהלך הנוכחי יביא לשינוי באופן כזה שיגידו תקציב לאוכלוסיות, תקציב רווחה ולא אחרת. זה קודם כל צריך להעמיד את הדברים על דיוקם. האם צריך להיערך? בוודאי שצריך להיערך. זה שאתה יודע להפעיל צהרון ואתה יודע את המשנה ואתה יודע איך צריך להיראות תקציב ואתה יודע שיש לך תכנית פדגוגית ויש לך תפיסה ארגונית, זה לא אומר שאתה לא צריך לדעת עכשיו, כשנכנסה תכנית חדשה, איך תידרש לדווח - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
איך אני מממן את הדברים האחרים.
עדית בוקאי
מה צריך להיות השינויים בשכר. מעכשיו לעכשיו חלו שינויים מאז'וריים עד רמה אנומלית לגמרי, שיש סייעות שהיה צריך להוריד להן שכר ואחרות שהיה צריך להרים להן שכר. בתוך המערכות הקיימות היה מנעד, מנעד שנתן משמעות בשכר לוותק, לאיכות, לכאלה שרצויות יותר ופחות. המערכת החדשה לא נתנה מענה לזה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
טוב, זה חלק מההמלצות שיהיו בדיון וגם עם זה פתחתי את הדיון, שאנחנו נעשה את האדפטציה לגבי המנעד. שאתם תוכלו לשחק, שאתם תקבלו את הסך הכל של תשלום השכר ויוכלו לשחק בזה בתוכו.
עדית בוקאי
חיים יודע שאני מעמידה את המערכות שלי, כולל סקרים פנימיים אצלי וכל מידע שצריך. הוא גם יודע, אנחנו בקשר הרבה מאד.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אנחנו מפרגנים לכם על זה. באמת.
עדית בוקאי
אנחנו באמת רוצים שזה יצליח ואנחנו רואים במערכת הזאת לא סתם כצהרון, אלא כהזדמנות חינוכית של ממש ובאמת אנחנו עובדים לקראת העניין הזה. אני גם יכולה להגיד, ומצטערת שאני מעידה על המערכות שלי, המערכות של הרשת שאני אמונה עובדות טוב ומכוונות ומבקרות גם את עצמן. הן גם צוינו לטובה בדו"ח המבקר בזמנו, כשזה עלה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
והן עובדות טוב ואיכותי גם עכשיו בצהרונים.
עדית בוקאי
כן, ובוודאי שיש מקומות ופה צריך להגיד. כשמדברים על שופר בעקבות השינוי, ירד בעקבות השינוי, זה לא גוף אחד. יש מנעד מאד רחב. יש כאלה אולי בתל אביב, אולי גם בתל אביב לא, לא יודעת, כאלה שנהגו לתת יותר מתוך זה שמפעיל היה מאד אחראי ויש לו תפיסה חינוכית ושואף לעשות עבודה טובה ומיצה כל שקל לטובת עבודה חינוכית; ויש כאלה שפחות. בכל מקום יש שונות. אז יש כאלה שהאיכות שלהם ירדה, יש כאלה שהאיכות שלהן עלתה.

גם אני, בתוך המערכות שלי ואגב, עשיתי סקר שהעברתי אותו לחיים וליורם, לראות. אחת השאלות הייתה האם כוח הגיוס שלכם השתפר, האם הצלחתם להביא כוח אדם אחר. האם ההורים מעידים עלם שיפור באיכות? גם אנחנו מנסים להתייחס למערכת הזאת בצורה-. זה לא כאחד ולראייה שונות מאד מאד גדולה.

אני רוצה כן להגיד, אני חושבת שהמערכת מתקדמת. אנחנו מתקדמים למקום טוב יותר, אבל יש כמה נקודות שבעיני הן מפתחות להצלחה בתוך השינוי הזה. הדבר הראשון שאני רוצה להגיד זו איזו שהיא גמישות טיפולית. אם אני כמערכת פותחת צהרון מחר בבוקר ואין לי מושג, כולל עד לרגע זה, באיזה אופן אני אצטרך לדווח על מה שעשיתי כמפעיל. אני לא יודעת אם אני אצטרך – עד לרגע זה – האם אני אצטרך לדווח לדוגמא אם כל יום אני עושה רישום של כמה ילדים היו בצהרון, יום אחד היו 29, יום אחד היו 30, יום אחד יוסי לא בא, אז זה ירד ל-28 וכו'. האם אני אצטרך לשלם את מנות המזון על היום שהוא לא היה, כן היה וזה.

לכן, אפרופו מה שאמר פה חברי, אותם מפעילים שמוצאים את עצמם, כן יצטרכו, לא - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה היה לפני כן? הרי אתם משלמים לספק, אתם לא משלמים למשרד החינוך.
עדית בוקאי
אז נכון, אז השיח עם הספק, מאחר שאני שילמתי את השכר, לא אני, המפעיל שילם את השכר, עושה איזה שהוא שיח הדדיות של ספק לקוח- - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל גם היום את משלמת. אבל גם היום את עושה את זה. אנחנו לא באנו ונכנסנו לכם בשיח עם הספקים.
עדית בוקאי
אבל מה שאני מנסה להסביר - - -
ענת הוכנר
לפחות גמישות. למפעילים יש לפחות גמישות.
עדית בוקאי
רגע, מה שאני מנסה להסביר זה שהמקום הזה חייב טיפונת להתגמש כדי לייצר איזה שהוא מרחב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
קיבלנו. כתבתי את זה גם פה.
עדית בוקאי
רגע.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
קיבלנו, לא רגע. שנייה, את אמרת משהו מאד מאד כולל ויש בו הרבה מאד סעיפים. על הגמישות אנחנו מסכימים.
עדית בוקאי
אני רוצה ל - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שנייה. על השיח שלך עם הספק, אם את כן משלמת על מנה שכן הגיעה או לא הגיעה, מה זה קשור לחיים?
עדית בוקאי
לא, אני לא שם. אני בשיח בדיווח. אני חושבת שחשוב מאד, ואגב מה שיש בראש למפעילים היום, כשהם חושבים על רמת הדיווח שהם יידרשו אליה, זה דו"חות צילה, שמי שמכיר אותם יודע שהם הצריכו כמעט שתי משרות רק לטובת הדיווח. אני לא ראיתי את זה בשום תקציב ניצנים, את דו"ח הדיווח. זאת אומרת אני הייתי רוצה לראות אם אני הולכת לדיווחים סיזיפיים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זה מי שמרכז את זה, לא?
עדית בוקאי
דיווחים סיזיפיים שיצריכו כוח אדם שרק יושב על הדיווח כל היום. הנתון הזה - - -
ענת הוכנר
אבל ההורה משלם מלא ואתם לא - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
טוב, הסיפור הוא לא ברמה של אם משה הגיע לצהרון ביום א', כן או לא, נכון? ממה שאני ראיתי לפחות.
חיים דב הלפרין
הדיווח צריך להיות ברמה של דף נוכחות בגן, שבו רשומים כל הילדים וכל יום מסומן מי הגיע ומי לא הגיע. זה א'-ב' של ניהול הכי פשוט ואחריות הכי בסיסית.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אנחנו נשב ונדבר על צורת הדיווח ואנחנו נביא את הסוגיה הזו כשלעצמה לדיון הבא, גם כדי לפתוח ולפרוש את זה, וגם כדי לראות ביחד איך אנחנו מנהלים את זה נכון.
חיים דב הלפרין
לא, אבל מה שעדי מעירה פה, שהם לא יודעים איך לדווח במובן הזה של מה רמת הרזולוציה שנדרשת ממפעיל.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, כן, אני הבנתי.
חיים דב הלפרין
אז אני אומר קודם כל הרשויות כבר יודעות את זה, אז כדאי שתתעדכנו מה פורמט הדיווח. הרשויות יודעות וזה הרבה יותר ידידותי מאשר צילה, בגלל ששיטת המימון היא פר ראש, אז לכן הרבה יותר קל לקבל את הדיווח.
ענת הוכנר
פר ראש, פר מספר הילדים?
חיים דב הלפרין
ויחד עם זה צריך לדעת שמי שייפול במדגם של בקרת עומק, שנבדוק גם כמה הוא משלם ומתי הוא משלם וכו', אז יצטרך לדווח הרבה יותר. מה לעשות?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, אנחנו נביא את הסוגיה הזו של הדיווח, שגם נפרק אותה, נלמד אותה, שגם מי שעדיין מרגיש שהוא לא שוחה בזה עד הסוף יוכל לבוא ולהיות שותף. אנחנו נקדיש לזה את ה - - -
ענת הוכנר
המפעיל מקבל פר ילדים פר יום?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אנחנו נקיים על זה דיון.
ענת הוכנר
לא, אני שואלת היום. אם ילד לא בא, אז המפעיל לא מקבל על היום הזה?
עדית בוקאי
זה נורא תלוי בהסדרים. באופן עקרוני - - -
ענת הוכנר
מה זה תלוי? אם זה חוק, זה אחד.
עדית בוקאי
תראי, אני כן רוצה להגיב על הדבר הזה. מי שמפעיל צהרון ונמצא בתובענות של השטח, שאגב לא נהיה לה היום חופש יותר גדול, בסדר?
ענת הוכנר
בדיוק הפוך.
עדית בוקאי
היא מערכת מאד תובענית. אני יכולה להגיד לכם, שלא יישמע ציני, אבל בתחילתה של התכנית היו לי רכזות שהזמינו להן אמבולנס, שפונו לבית חולים. המערכות הן מערכות מאד תובעניות, שאנחנו דוחפים אותן לצאת לשטח ולעשות עבודה של נוכחות במסגרות והלוגיסטיקה והטיפול משאירים אותם במשרדים. צריך לראות איך מקלים על המערכת ולא מקשים עליה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, אני הבנתי. נקדיש לזה דיון שלם. יותר מזה? נדבר על זה לעומק.
ענת הוכנר
בסדר, אבל אפשר לקבל עובדה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
תיכף. אני אתן לך את רשות הדיבור.
ענת הוכנר
אם ילד היה 25 יום, הוא מקבל רק - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
תקשיבי, בסוף אנחנו נגיע לסיום הדיון ואני אפילו לא אוכל לתת לך לדבר. אז שנייה, אני מבטיחה לתת לך.
ענת הוכנר
אבל זה משהו שבחוק הבטיחו, כשדיברו על - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
את תוכלי לשאול את הכל, שנייה. למה אנחנו מנהלות את הויכוח?
עדית בוקאי
לא סיימתי. רק משפט אחרון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז משפט אחרון.
עדית בוקאי
משפט אחרון לסיום. נושא השכר של הצוותים – לא שמעתי אם אתם מתכוונים לעשות עם זה משהו. אני הייתי שמחה או שיהיה חופש למפעיל בתוך התקציב לשלם שכר - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
את לא שמעת אותי אומרת את זה שמונה פעמים? כבר לא היה לי נעים שהם יגידו היא לא זוכרת שהיא אמרה את זה. אמרתי את זה.
קריאה
היא אמרה.
עדית בוקאי
שהולך להיות חוק. בסדר. שאפו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
עכשיו אתה, אחר כך את ואחר כך אמציה. אמציה, אתה תסלח לה, כי אם היא לא תשחרר, לא נתקדם פה.
ענת הוכנר
זה לא, זה גם אחרי שאני משחררת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז נשאיר אותך לסוף. בבקשה.
ירון לוי
קודם כל תודה רבה. שמי ירון לוי מבת ים, אני חלק ממובילי מאבק כל נושא הצהרונים, אבל היום הגעתי בכובע של הורה. ביחד עם אשתי אורטל, לקחנו חופש מהעבודה. למעשה, כשנתקלתי בחוסר תשובות בעירייה, רציתי לבוא לכאן ולהבין מה קורה.

הנושא הראשון זה המזון, כמו שכולם דיברו. הנתון הוא 220 שקלים לפני שתכנית ניצנים יצאה, שהעירייה תקצבה פר ילד, שזה יוצא 11 שקלים למנה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מאיזו רשות אתה?
ירון לוי
בת ים. זה הנתון שקיבלנו. אני לא יודע מה קורה עכשיו, אחרי ההוזלה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
והיום זה מתוקצב יותר.
חיים דב הלפרין
לא, אבל בבת ים לדעתי אין ניצנים בגנים.
ירון לוי
לא בגנים לא. יש בבתי הספר. אנחנו בעצם נתקלנו במקרה אחד, כשהבן שלי טייל בגינה בשעות הצהריים ושכחו לנעול את השער.
קריאה
אנחנו - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, אתם לא. אני תיכף אדבר על זה. אל תתלהבו.
ירון לוי
זה הנושא של ההנחיות שהם לא קיבלו, המובילה והסייעת, שצריך לנעול את השלושה שערים והילד הסתובב בגינה. הלכתי למחלקה לגיל הרך ואמרו לי שאין צוות - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שבגלל צהרונים הילד יכול להסתובב בגינה?
ירון לוי
לא. ביקשנו לדעת מה אנחנו עושים בנדון, אמרו שאין צוות להחליף. כרגע הצוות ימשיך והם ידברו איתם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל מה זה קשור לצהרונים? זה כשל ניהולי מקצועי. מה זה קשור לניצנים?
ירון לוי
אז תכנית ניצנים, לגבי הפיקוח על המזון. המזון מגיע אלינו בתשע בבוקר במקרה הטוב. אני גם אספתי קצת מחברת הקייטרינג שמביאה. למה הבאתי את זה? הילדים לא אוכלים את האוכל של הצהרון, וזה לא קשור כרגע למחיר. התמחור, הכל אותו דבר, זה אותה חברה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זה גם לא קשור לתכנית. זה שיח שכבר קיימנו פה ויצא חוק בעקבותיו וצריך לטפל בו, בלי שום קשר.
ירון לוי
אבל מי אוכף את החוק? לאן אני פונה? יש לי כשל כרגע שהמזון מגיע בשעה מאד מוקדמת והוא לא מגיע טרי לילדים, לאן אני הולך ברשות המקומית?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז אני אומר לך משהו לגבי זה.
ירון לוי
אני יודע שכתוב בחוק, אבל אני לא יודע למי לפנות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני אומר לך משהו לגבי זה. אנחנו נקיים פה דיון במיוחד גם לאחר שנכנס חוק מזון בריא בצהרונים. הוא נכנס לתוקף. זה לא קשור לניצנים אגב, גם בלי טובות שלנו זה היה נכנס. אני בכוונה אומרת את זה ככה כל הזמן, כדי שתבינו שאנחנו לא באנו והמצאנו את העולם. ובכלל, יש גם את הסוגיה של מזון במערכת החינוך. גם ביוח"א ומילת זה שיח שעולה כל שנה מחדש. גם במקומות אגב שעושים את זה כבר הרבה מאד שנים. אני לא מכירה את קריית שמונה למשל בלי התכנית הזאת.

אני מסכימה אתכם שאם אנחנו לא ניכנס בכל הכוח בסיפור הזה, אנחנו נמשיך לראות תולעים ושערות וירקות רקובים.
ירון לוי
פתרון. יש לי גם פתרון קטן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אנחנו נקיים על זה דיון בנפרד. בכלל, לא קשור לצהרונים, בכלל על הנושא של מזון שמגיע לילדים, בין אם זה במסגרות חינוך במסגרת הפורמאלית ובין אם זה במסגרות של הצהרונים. בסדר?
ירון לוי
אוקיי. ודבר אחרון שמתקשר לכל הדברים כאן, זה - - -
חיים דב הלפרין
מי הספק שלכם?
ירון לוי
מבושלת ועוד חברת קייטרינג של - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אגב, אתם באמת יכולים להתלונן למשרד הבריאות, נכון?
ירון לוי
יש כאן נתון מאד יפה. יש תאריך - - -
חיים דב הלפרין
אגב, הספק עצמו נבדק ואיכות האוכל שלו היא בסדר גמור.
יעקב אמציה דויטש
החוק - - - לספק, דרך אגב. הסנקציות הן מולו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נכון, נכון.
ירון לוי
אני הייתי שמח אם היה תאריך, סליחה לא תאריך, שעת הגעה. מתי האוכל מוכן.
יעקב אמציה דויטש
הספק היום בודק איך הוא יכול לאחסן את האוכל עד שמגישים.
ירון לוי
זה מאד מעניין, כי אם אני מגיע לבית הספר וזה במסדרון, בצד בתשע בבוקר ואני מסתכל לראות מתי הכינו את האוכל, לא רשום כאן שעה, רשום תאריך. אני חושב שהחוק מחייב גם תאריך תפוגה של האוכל.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כדי שניכנס לזה - - -
חיים דב הלפרין
לא, אין תפוגה. היום.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ירון, כדי שניכנס לזה בצורה רצינית ובגלל שזה לא תוצר לוואי של התכנית וצריך לתת לזה מענה באופן רוחבי בכל המקומות שבהם ילדים מקבלים בעצם מזון בשעות הלימודים, לצורך העניין בין שמונה לארבע, אז אנחנו נקיים דיון בנפרד, כדי שהדברים גם יהיו ברורים.
ירון לוי
אני אשמח לסכם במשפט אחרון בנושא הסייעות, שאצלנו, לפחות בבת ים, קיצרו להן. לקחו את הסייעת שהיא הופכת עכשיו לנקות גם את הצהרון והיא מנקה גם את השירותים בעקבות כנראה תכנית ניצנים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
למה, כתוב בתכנית ניצנים הוראה שהסייעת צריכה לנקות את השירותים?
קריאה
מה פתאום.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא אני רוצה להבין פשוט את הקשר שהרשות עושה בין הדברים.
קריאה
למה, מי מנקה את השירותים?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא משנה, אבל אני - - -
ענת הוכנר
אבל האחראים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל מה זה קשור לתכנית ניצנים? ולפני כן מה היה? בגלל שתכנית ניצנים נכנסה אז כתוב שהיא צריכה לנקות את הצהרונים? אני באמת שואלת.
ירון לוי
אני אגיד במה זה קשור, שהורידו להן ופגעו להן בזכויות שלהן. הורידו לסייעת רבע שעה ברגע שהיא מגיעה לילדים. הילדים מקבלים את האוכל מאוחר יותר. זה קשור, כי אין כסף לרשות המקומית.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
יש את זמן החפיפה, לא? שמוגדר בכלל אחרת.
ירון לוי
אז אצלנו זה לא עובד.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ירון, אז הם פשוט לא מקיימים את ה - - -
ירון לוי
למי אני הולך?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
למי במשרד החינוך?
חיים דב הלפרין
קודם כל יש אגף חינוך בעיריית בת ים.
ירון לוי
אני מכיר אותו טוב ועם התשובות שקיבלתי הגעתי לכאן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הבעיה שהעיריות מורחות אותם. סליחה שאני אומרת את זה. העיריות אומרות להם-. תקשיבו, קודם כל אני שמחה שאני כאן ושיש את כחלון ושיש את חיים ושיש עוד כל מיני דמויות, למה? מהיום כל מה שלא טוב ברשות, לא משנה עכשיו למה זה קשור, מה קרה לכם? זה הרפורמה של כחלון. זה משרד החינוך. זה תכנית ניצנים. לא קשור בכלל, אבל יש על מי לזרוק את זה.

תקשיב, הרשויות, באמת אני אומרת לך, לא בציניות.
חיים דב הלפרין
אני יודע.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כל כשל שלהן זה אתה. אחר כך הן תבדוקנה מה קשור. תתלונן. אני אומרת לך – תפנה אלינו. תפנה למשרד החינוך. אם אתה רואה שהרשות גם - - -
קריאה
אני מבקשת להפנות גם אלי אם יש בעיה עם סייעות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בבקשה.
קריאה
ואם מתעמרים בהן. אני מבקשת לפנות אלי.
ירון לוי
מתעמרים. מורידים להן. הורידו להן את הלבוש.
קריאה
אני מבקשת שתפנה אלי. זה חשוב לי.
ירון לוי
אני אפנה אלייך בצורה מסודרת. תודה רבה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי. ענת ואחר כך אמציה ואחר כך עודד ואנחנו צריכים להיות ממוקדים, ובאמת בדברים שהם בהשלכות של התכנית.
ענת הוכנר
כן. יש משהו באמירה שלך, שחלק מהדרישה לשינוי צהרונים יצאה מתל אביב. וכמו שאת יודעת, החוק תפס את תל אביב כשהיא לקראת לעשות הסדרה של כל הצהרונים בעיר ולכן ברגע הראשון זה אולי אפילו נראה דברים שפוגשים אחד את השני. איפה נוצרה עיקר הבעיה? קודם כל אני אומר שנאמר יותר מפעם אחת שהרפורמה הזאת לא תפגע במה שקיים. ממש בהבטחה שהיא לא תרע את מה שקיים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נכון.
ענת הוכנר
אז אני יכולה לדבר על תל אביב. לדעתי זה בעיה של עוד רשויות גדולות. הפגיעה היא מאד גדולה. היא מאד גדולה וסיבתה שאנחנו נדרשים לעבוד על פי אותן עלויות. אני שואלת עכשיו מדוע, כמו שאנחנו מקבלים רק 150 שקלים סבסוד, מכיוון שאנחנו רשות חזקה וזה נכון לתת לנו 150 שקלים ולתת למקום אחר 650 שקלים, אבל באותה רמה היה צריך המשרד להחליט על שני סטים של עלויות בהתאם - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
החלטנו. 650 ו - - -
ענת הוכנר
לא, לא, לא. סטים של עלות.
חיים דב הלפרין
לא, היא מדברת על עלויות שכר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני יודעת.
ענת הוכנר
סטים של עלות הפעלה של מועדונית אמיתית. כמה עולה מדריך, כמה עולים דברים כאלה ולקבוע לכל רשות איפה היא נמצאת, כמו במדד הסוציו אקונומי. ואז תקבעו אתם, תחליטו לנו מה. אבל ב-935 שקלים המועדוניות שלנו היום רחוקות מאד מאיפה שהן היו. העירייה שלנו משלמת לדברים במועדונית. משלמת לבתי הספר שגם נפגעו מזה ולא בתי ספר בצפון תל אביב. בית ספר עצמו שהיה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
דווקא בצפון תל אביב - - -
ענת הוכנר
בדרום תל אביב, סליחה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ברמת אביב אתם יודעים שיש לי פניות? כשהיה כל השיח בתל אביב פנו אלי הורים, מאיפה? מרמת אביב. אני ראיתי רמת אביב, ידעתי שמגיע אלי עכשיו עוד צרור של יריות. נשמתי. התחלתי לקרוא. מסתבר מה כתוב? הם כותבים אפילו אנחנו ברמת אביב, קיבלנו בשנים הקודמות פחות ממה – הם לא הבינו את הצעקות מתל אביב של מה היותר שהם קיבלו כל הזמן. סיפרו שהם קיבלו גם פחות ממה שיש בתכנית ניצנים ושהם שילמו הרבה יותר ושעכשיו הם משלמים את אותו סכום ומקבלים יותר ממה שהיה לפני כן.
ענת הוכנר
אבל מה זה יותר? אחד מה זה יותר, שניים - - -
אחז אגם
יפעת, תעבירי לי את האנשים האלה אחר כך.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בשמחה.
ענת הוכנר
רק שנייה. אחד בשמחה, כי אני יודעת להגיד לך שיש לנו 48 מועדוניות בבתי ספר ועוד 400 וכמה גנים. נדמה לי ששיר, שמרכזת פה את היסודיים ואחז את ה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, אני מכירה כבר בעל פה.
ענת הוכנר
סבבה. עזבי שהקיץ שלנו לא היה קיץ.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
גם שלי.
ענת הוכנר
ותחילת שנה לא הייתה תחילת שנה, זה גם עכשיו. ואני יודעת להגיד לך שאני באופן אישי הייתי בקרב מול כל המפעילים שאם לא מתאים להם שילכו. אז זה לא שעשו עלינו ספקולציות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ובסוף לא הלכו. רובם לא הלכו.
ענת הוכנר
סבבה, אבל תקשיבי, כשיש לנו שלושה חוגים, אבל הם לא טובים, אז זה לא עוזר. כשיש לנו יחס צוות בן אדם במקום 1 ל-18, 1 ל-27 או 35, זה לא טוב. זה אותו דבר, אבל זה לא טוב. באמת לפעמים הפתרון נורא פשוט.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בכל תל אביב זה היה ככה?
ענת הוכנר
בכל תל אביב זה היה ככה, למעט הדרום.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, בואי נעשה סיכום כזה. תראי, אני לא אשאל אתכם כמה שילמתם לפני כן, כי אני יודעת שגם - - -
ענת הוכנר
המון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע.
ענת הוכנר
בשביל זה רצינו להסדיר את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כי אני יודעת שגם שם זה דיפרנציאלי.
ענת הוכנר
לא, ההסדרה הייתה אמורה להיות בסכום.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני לא מדברת על ההסדרה, אני מדברת רגע לפני שאנחנו עשינו את ההסדרה.
שיר דגן
בהסדרה 1,200 שקלים.
ענת הוכנר
היה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שנייה. הסיפור היה דיפרנציאלי. עדיין מתוך הסכום הזה – ואני עכשיו נכנסת למתמטיקה פשוטה, עוד לפני שאני נוגעת לרזולוציות. בתוך הסכום הזה שאתם שילמתם, מומנו עוד דברים אחרים שלא קשורים למה שאתם קיבלתם.
ענת הוכנר
אני חושבת שלא. מימנו בבית ספר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
את יכולה. זה לא עניין של מה אנחנו חושבים, זה עניין של מה היה. לא משנה – מומנו בבית הספר, ממונו אחרי הצהריים, מומנו - - -
ענת הוכנר
אבל העיר שלנו עובדת בניהול עצמי וזה חלק מ - - - של ניהול עצמי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל סליחה, ענת, שנייה, את מפספסת. זה לא משנה, כל מה שמימן זה חשוב. אני לא חושבת שאף אחד לקח את זה לכיס שלו. ראש העיר לא לקח את זה לעצמו לממן את הקניות של הבית, אבל הוא מימן בזה פעילויות אחרות שהן לא הצהרון עצמו. לא המסגרת שעכשיו את תיארת לי. מה שאומר שמתמטית אפשר לקיים את אותו צהרון שקיבלתם בלי שנגענו בו. אנחנו לא מחילים עליהם את ניצנים, בסדר? את אותו צהרון שאת קיבלת והוא לשביעות רצונך ואנחנו אומרים לך אוקיי, שיהיה לבריאות, תשאירו ככה, יכולתם לקבל בפחות כסף.
ענת הוכנר
כן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ואז לא הייתם. זה הסיפור.
ענת הוכנר
אבל אנחנו לא יכולים להפעיל אותו ברמה ב-935 שקלים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע, שנייה רגע. לשם אנחנו נכנסו.
שיר דגן
אנחנו גם רצינו לשלם פחות. 1,100 זה היה החישוב. אנחנו חישבנו את זה כ-1,100.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שנייה, שנייה.
ענת הוכנר
אבל ב-935 שקלים מפעילים פרטיים, שגם מופעל עליהם מע"מ, לא מסוגלים לתת לנו את הצהרון שהיה והבטחתם לנו שהוא יהיה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הבנתי את זה. הבנתי, שנייה. קודם כל נתחיל בזה ואני כן רוצה להמשיך את הקו, שבמתמטיקה הפשוטה יכולתם לשלם פחות. עכשיו, כמה פחות? תפתחו ספרים. עיריית תל אביב לא מוכנה לפתוח ספרים עד עצם היום הזה. אמת? עד עצם היום הזה הם לא מוכנים לפתוח ספרים והסכומים שנגזרו מהרווח של הצהרונים גם כל פעם משתנים ולתדהמתי הם עולים. כל פעם שאני אומרת איזה סכום וטעיתי, הם מתקנים אותי גבוה, כאילו פגעתי בהם, שהם לא ירוויחו מספיק.

אז אני אומרת, בשביל ליצור הסדרה ואמרתי את זה בתחילת הדיון, למה אנחנו יושבים פה עכשיו? כדי ללמוד רגע. ואם מישהו חושב שבאמת בחלקת אלוהים הקטנה שלו, שיכול להיות שהיא חריגה משאר המקומות ואנחנו נקבל את זה באהבה והכל - - -
אחז אגם
היא לא כזאת קטנה.
ענת הוכנר
היא לא חריגה גם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע, רגע. יש התנהלות שהיא מצריכה שינוי או התאמה מצדנו – תביאו את המספרים, אבל אמיתי. מספרים שיחתמו. לא מישהו שעכשיו יושב לי במשרד ומשרבב לי איזה משהו, כי גם את זה אני מכירה, ונשב ונפתח את זה; ואז אנחנו נראה איפה אנחנו באמת צריכים לעשות את השינוי. בתוך הגמישות, בא באמת יאפשר לכם את ההתניידות ואת המשחק ומה לא. בואו, אני מוכנה לנהל אתכם את השיח המקצועי הזה. אני לא רוצה לנהל יותר את השיח של ה - - -
ענת הוכנר
את מוכנה לנהל את השיח המקצועי, כשבסוף את אומרת זה יישאר 935 שקלים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה אני אמרתי בתחילת הדברים שלי אליה? שאני מוכנה לעשות את ההתאמות, אם תביאו ותראו לי נתונים. כאילו כמה פעמים עוד? רשמתם את זה? כדי שאם מישהו פספס - - -
ענת הוכנר
סבבה. לקחנו ונעשה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
באמת. אני מנהלת שיח חרשים.
ענת הוכנר
שלא מוכתב 935 שקלים. אז זה בעניין ה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע, נקודה נוספת שאני רוצה להעלות.
אחז אגם
יפעת, זה מוקלט, אגב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מצוין.
תמי ברנע
יש את זה משודר גם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא משנה, תני לו. זה עושה לו בשביל ההרגשה הטובה. לפחות משהו פה עושה לו הרגשה טובה. סוגיה נוספת שאני רוצה להעלות, שגם הרשויות צריכות לקחת את זה לתשומת ליבן, ואגב, כלפיהן אנחנו צריכים לבוא לא בטענות, אבל לבוא ולדרוש את מה שצריך, זה שהם לקחו את ניצנים ואת החוק ואת הכל, הם הורידו או גזרו איזה שהוא משהו בתוך המסגרת, אבל את הרווח של עצמם הם השאירו, ואז ברור שהצהרון ייפגע.
ענת הוכנר
איפה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בחלק מהמקומות.
ענת הוכנר
אצלנו לא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שווה לראות, כי בתל אביב אמרו שאתם עדיין גובים והעירייה עדיין גובה תקורות ועדיין לוקחת איזה שהוא סכום שנשאר לרשות.
ענת הוכנר
בוועד חינוך לא - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בסדר, אני אומרת מה הטענות שהגיעו אלינו. אז בשביל לנהל שיח אמיתי - - -
ענת הוכנר
אנחנו לקחנו את מה שאמרת. דבר שלא קשור רק לתל אביב, שאני חושבת שצריכים לתת עליו את הדעת, זה האיסור. נכון שזה אמור להיות מין תחליף ליום לימודים ארוך, מתי שהוא, לכיוון יום לימודים ארוך, אולי פעם ימומן, הכל בסדר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בחלום.
ענת הוכנר
חלום. הלוואי. מתנהל אצלנו מאיר בדרום תל אביב בעונג רב. עדיין לא ברור למה הורה שכל השנה לא יכול או לא רוצה לשים ילד בצהרון, לא עובדים או משהו כזה, לא יכול לרשום את הילד לקייטנות של החגים. התכנית לא מרשה לו.
שיר דגן
או להירשם לחלק מהימים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל זה לא העניין של התכנית שלנו.
ענת הוכנר
זה התכנית. התשובה היא התכנית לא מרשה.
חיים דב הלפרין
לא, לא, רגע, אני רוצה לענות בעניין הזה. אי אפשר לשחק משחק כפול ולדבר במונחים של עולם של חינוך. מי שנרשם לצהרון, רוצה ומתחייב לתכנית של שנה שלמה. עזבו רגע את ההיעדרויות ואת ה - - -
שיר דגן
אבל זה לא היה ככה עד היום.
חיים דב הלפרין
שנייה.
ענת הוכנר
לא, זה התכנית שלהם. סגרנו.
חיים דב הלפרין
זה התכנית של רוב ההורים, לא שלך. רוב ההורים רשמו את הילדים שלהם והם רוצים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נורא חם. תקררו אותם, בגלל זה הם כועסים לי פה. תקררו קצת את החדר.
חיים דב הלפרין
רוב ההורים רוצים - - -
ענת הוכנר
חיים, זה לא ההגדרה.
חיים דב הלפרין
אבל אני רוצה - - -
ענת הוכנר
זו הגדרה שלכם, לא רוב ההורים רוצים.
חיים דב הלפרין
את רוצה להקשיב רגע?
ענת הוכנר
כן.
חיים דב הלפרין
אני מנסה להקשיב לך. רוב ההורים שרושמים את הילדים שלהם מחודש ספטמבר עד שהעסק נגמר, רוצים שהילד שלהם יהיה במסגרת מוסדרת, רצופה, מתחילת שנה ועד סופה.
ענת הוכנר
נכון.
חיים דב הלפרין
ולכן אם מישהו רוצה להוסיף ילדים, לא משנה כרגע מתי, הוא צריך לשקול את השיקול החינוכי – מתי הדבר הזה גורם נזק.
ענת הוכנר
ברור.
חיים דב הלפרין
כלומר אם יש 20 ילדים בגן ורוצים לצרף שניים וזה אפשרי, סבבה. רוצים לצרף עשרה, זה מחייב את הרשות להעסיק עוד כוח אדם, שהיא עכשיו צריכה לחפש אותו וזה מחייב שינוי. אז אם הרשות יכולה, זאת ההנחיה. אם הרשות יכולה ולוקחת את זה על עצמה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
חברה, גם או שזה מערכת מוסדרת או שזו מערכת שלא מוסדרת.
ענת הוכנר
מה זה אם הרשות יכולה? סליחה.
חיים דב הלפרין
יכולה להתארגן.
קריאה
- - - לשלושה ימים בשבוע. בתחילת שנה - - - שרק שלושה ימים מסוימים בשבוע. - - - נרשם רק לחופשות.
קריאה
אבל יש נציגות - - -
ענת הוכנר
מי מדבר על תל אביב?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
חברה, אין פרוטוקול ככה. ענת, משפט סיכום.
ענת הוכנר
אני מבקשת להבין את זה. קודם כל לא מה שהיה רע, אוקיי? אנשים משתמשים במועדוניות בעיקר לא מפדגוגיות חינוכיות, הרבה יותר מהעבודה ש - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בגלל שהם צריכים לעבוד.
ענת הוכנר
שהם עובדים והם משתכרים והם צריכים לעשות דברים. מילא שאתם לא מרשים שיירשמו לחלק מהימים - - -
שיר דגן
שזה גם לא בסדר. זה גם לא בסדר.
ענת הוכנר
לא ברור לי, אבל סבבה. לא יודעת. אבל מה הבעיה שלא מרשים בחופשות?
חיים דב הלפרין
אני חושב שעניתי לך ולא הקשבת לי. עניתי.
ענת הוכנר
אז איך מבקשים שזה יידון?
חיים דב הלפרין
אני חוזר, אם הרשות יכולה להתארגן, סבבה. אם היא אומרת לא יכולה להתארגן, אז זה לא - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נכון, זה תלוי ברשות.
ענת הוכנר
מה זה הרשות? המפעילים אומרים שתכנית ניצנים לא מאפשרת את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, הבנו. אבל זה שהמפעיל-. המפעיל גם אמר שבגללו מגיעים תולעים באוכל.
ענת הוכנר
חוק ניצנים מרשה את זה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז הם אמרו. וגם בגלל חיים הם לא הזמינו מספיק מנות.
ענת הוכנר
סליחה, חוק ניצנים מרשה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בבקשה, אמציה.
קריאה
יפעת, אני יכולה להגיד שאני נתקלתי ביותר מאמא אחת שבעבר הייתה נרשמת לחלק מהימים - - -
חיים דב הלפרין
גם אמרתי את זה וגם כתבי את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני יודעת. בסדר, אבל אי אפשר לעשות הסדרה ובסוף לתת מענה להכל ובסוף יש גם דברים שהם החלטה של רשות. זו החלטה של הרשות, נקודה.
ענת הוכנר
בגדול הורה גם משלם על המעט ימים פחות ממה שהוא ישלם על הכל.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
זו החלטה של רשות. בבקשה, אמציה. וחברה, כבר לוחצים לי שם בדלתות, אז אני תשתדלו לו באמירות ביניים, כי אנחנו רוצים לאסוף את הנתונים ואני מבטיחה לכם, אנחנו ניפגש פה עוד חודש, בסדר? לא בסוף שנה. אנחנו ניפגש. מה לעשות חיים, עד שהכל יהיה מסודר אנחנו נשמור על קשר רציף. בבקשה אמציה.
יעקב אמציה דויטש
שלום. אמציה מפורום ועדי ההורים היישוביים. אני ראש צוות הצהרונים שם ואנחנו שותפים לתהליך מתחילתו. אני הולך לדבר על דברים עקרוניים, כלומר לא על הרמה של העלות של ארוחה או משהו, יש מספיק מקומות שנדבר על הדברים האלה.

אני חושב שהבעיות שלנו נובעות בעיקר משני דברים. אחד זה החיפזון. עשינו את זה כמה שבועות לפני תחילת השנה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, אבל אמציה, ממתי ישבנו?
קריאה
לא היישום.
יעקב אמציה דויטש
לא, רגע, שנייה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא היישום, החוק.
חיים דב הלפרין
לא, הוא מדבר על ההתארגנות - - -
יעקב אמציה דויטש
אני מדבר על עצמנו, עלינו, אני לא - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שנייה, תקשיבו. כנסת, עבודת הכנסת. אני מרגישה שכשאנחנו ילדים טובים אנחנו מקבלים נו, נו, נו, וכשאנחנו - - -
יעקב אמציה דויטש
אני לא - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רגע. בדרך כלל איך זה קורה בכנסת? מגישים חוק, שמים אותו, מצביעים ועכשיו בואו נדבר. אנחנו לא עשינו את זה. לא שיחקנו פה פוליטיקה על אף אחד. באנו, ישבנו עם כל מה שצריך. אמרנו לפני שאנחנו שמים את החוק, אנחנו יושבים עם כולם כמה חודשים טובים, כולל עם התכנית ובונים את הכל. מגיעים לאיזה שהוא קונסוננס ואחר כך נביא את זה להצבעה וזה מה שעשינו.

בתקופה שהתחלנו לשבת בנובמבר, לצורך העניין, יכולתי להגיש את הצעת החוק, להצביע עליה ואז היינו מקיימים לצורך העניין, ואני אומרת לך, זה בעיקר היה שיח פוליטי ולא שיח מקצועי כפי שנעשה בתוך התהליך. אז לבוא ולהגיד שזה חיפזון, אני אומרת לכם, זה לא נכון. אנחנו הצבענו בסוף השנה, אחרי שעבדנו שנה שלמה, אבל הצבענו על מה שאנחנו יודעים שעבדנו כל החודשים האלה.
יעקב אמציה דויטש
בסדר, אבל מבחינת חלק מהספקים, חלק מהרשויות, הם באמת קיבלו את זה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מי ששיחק ראש קטן. מי שנצנץ.
יעקב אמציה דויטש
בזה אני מסכים איתך. הדבר השני הוא שעדיין חסרות לנו התקנות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נכון.
יעקב אמציה דויטש
וזה גם משאיר כל מיני פינות פתוחות. כי אנחנו יודעים שלחוקים אחרים יש תקנות, זה חוסך את כל השאלות. וזה גם חבל מאד שאין לנו את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נכון.
יעקב אמציה דויטש
אני חושב שהמילה שחזרה פה הכי הרבה פעמים, וגם אצלי זה נמצא במרכז של הדברים שרציתי להגיד, זה באמת אותה גמישות. היישובים שונים גם במה שהם רגילים, גם במצב האמיתי שלהם, בין אם זה המצב הכלכלי, בין אם זה המצב של התשתיות ועוד אלף ואחד דברים אחרים. התכנית היום מאד קשוחה והיא מאד קשיחה. יש לנו גמישות, לא גמישות, אבל יש לנו שונות בסבסוד, יש לנו שונות בעוד הרבה דברים אחרים שמקבלים, ואז פתאום מה התקציב של הדבר הזה ומה התקציב של כל סעיף? כולם אותו דבר. זה לא הגיוני. כלומר בזה אנחנו צריכים לטפל, כי זה לא יכול להיות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אמציה, כל מה שנאמר זה גם כתוב, אז בוא רק תוסיף לנו, כדי שנוכל להתייחס לנקודות נוספות.
יעקב אמציה דויטש
בסדר, אני אומר שזה במוקד של העניין הזה. טוב, שוב, אני לא נכנס לסעיפים הקטנים, המסגרות הקטנות. לכל זה אנחנו נצטרך לתת מענה וחשוב גם שאנחנו נדע שעדיין לא כל הרשויות – מבחינתי הרשות זה המדינה – יודעות לתת את השירות הזה לבד. אנחנו עדיין תלויים בספקים חיצוניים בהמון מקומות בארץ. ספקים אני מדבר על פרטיים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
גם חלק זה בחירה וזה גם בסדר.
יעקב אמציה דויטש
סליחה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
וחלק זה גם מתוך בחירה וגם זה בסדר.
יעקב אמציה דויטש
בסדר, אני אומר, אנחנו חושבים שבכל מקרה אנחנו לא יכולים להגיד להם כמו את הגן או בית הספר, זה ממלכתי ואין לנו ספק חיצוני שמפעיל לי עכשיו בית ספר או גן בבוקר. ולכן אנחנו צריכים לראות שבאמת אנחנו מסוגלים להביא את הספקים. אני מדבר על רווח שהוא מבוקר. אנחנו יודעים לעשות את זה. המשרד יודע לעשות את והוא עושה את זה בספרי לימוד, הוא עושה את זה בפולין, הוא עושה את זה בתל"ן. הוא יודע לתת מחיר שהספקים רוצים ורודפים אחרינו לתת את השירות. אז צריך לראות איך אנחנו יוצרים את האיזון. אני לא מדבר על פריצה של כל הגבולות. אנחנו צריכים איזון שיביא את הספקים ל - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הרווח הוא מבוקר. יש מקומות שמפעילים ב-670 שקלים והם מרוויחים. אגב, ביישוב שאני נתתי לכם דוגמא, שהוא למ"ס 8, ב-875 שקלים נשאר הרווח של הניהול העצמי. זאת אומרת בית ספר לוקח את הרווח לעצמו לפעילויות. זה אפשרי. זה לא משהו שאנחנו המצאנו.
יעקב אמציה דויטש
בסדר, אבל שוב, זה שונה גם בין המקומות בארץ.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני כן מסכימה לגבי מרכז הארץ. אני בכוונה נתתי את כל הנתונים האלה כדי שאתם תבינו ואני אומרת לכם, אנחנו ניפגש אחר כך ונשלח אתכם, שתלמדו. אני לא אומרת את זה בשידור, כדי שלא כל הארץ תלך אליהם ואחר כך הם עוד יאשימו אותי. יגידו אה, אנחנו טובים, אנחנו משלמים את המחיר.

לגבי הגמישות הפנימית, אנחנו בהחלט מקבלים. אנחנו גם נרשום את זה כאן ואנחנו נטפל. נבוא עם תשובות.
יעקב אמציה דויטש
אוקיי הפרק האחרון שאני רוצה לדבר עליו זה נושא סבסוד. יש פה שני דברים. דבר ראשון הסבסוד היום הוא לא לכולם. הסבסוד היום הוא יישובי. אנחנו יודעים שיישובי לא מתייחס למשפחה לפי המצב שלה ובתוך היישובי - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
דיברנו על זה.
יעקב אמציה דויטש
ואנחנו חייבים לראות איך עוברים לסבסוד שהוא אישי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
דיברנו על זה. במקומות שהמחיר אחרי סבסוד יותר גבוה ממה שהם קיבלו והוא אחרי מבחני הכנסה, אנחנו מטפלים.
יעקב אמציה דויטש
בסדר, אבל אנחנו יודעים היום לתת סבסוד בנושאים אחרים שהוא אישי, ואני חושב שאפשר לעשות את זה והמשרד גם יודע לעשות את זה בנושאים אחרים.

הדבר השני זה המקור היום של הסבסוד, זה נטו משפחה שאנחנו לא יודעים מה העתיד שלו. זה לא בבסיס התקציב ואני לא רוצה שנדבר על משהו - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
תקשיב, אתה מדבר איתי על הצרות של העתיד. אני מדברת איתך פה על צרות של ההווה.
יעקב אמציה דויטש
לא, אבל אני לא רוצה שנעשה משהו שמחר ייפול. קראנו לזה בית ספר של החופש הגדול.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ההסדרה היא בלי שום קשר.
יעקב אמציה דויטש
אני מדבר מהניסיון של החיים, שהוא לא טוב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
ההסדרה של הצהרונים – תקשיבו, וזה גם חלק מהערבוב שעשו פה. יש נטו משפחה, שזה בעצם שר האוצר, שאגב בכלל אין לו קשר לא לניצנים ולא לכלום. הקשר היחידי שלו, שהוא עשה, שמשרד האוצר הוציא כסף כדי לסבסד. בסדר? זה הסיפור שלו. ככה שכל הטענות שיש לכם זה אני ומשרד החינוך. זה מי שאתם רוצים, אבל זה לא שם. הם שמו כסף.

אנחנו באים ויוצרים הסדרה גם במסגרת החוק לגבי הנושא של הצהרונים בכלל. עם נטו משפחה, בלי נטו משפחה, אנחנו אומרים השטח הזה פרוץ, אנחנו צריכים לראות איך אנחנו מסדירים אותו. אז כולנו שואפים שהסבסוד ימשיך ואין קשר - - -
יעקב אמציה דויטש
בסדר, זה נכון, אבל אנחנו שוב - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אבל חשוב לזכור שזה ערוץ מקביל ואנחנו יוצרים את ההסדרה, שזה ערוץ אחר.
יעקב אמציה דויטש
בסדר, ואנחנו מנצלים כל הזדמנות שלנו מול המחוקקים. מנצלים את העניין הזה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
וזו אגב ההזדמנות לומר, כי אין לנו הרבה זמן, אני חייבת להתחיל דיון אחר, אנחנו כבר באיחור, שהסיפור של התקנון שזה נ' של משרד החינוך, למרות שב-15 באוגוסט יצא מסמך של משרד החינוך, יחד עם השלטון המקומי, לכל הרשויות. הוא גם אצלי ואני גם העברתי אותו.
יעקב אמציה דויטש
של ניצנים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
לא, לא של ניצנים. שהחוק עבר ושניצנים הוא בעצם פלטפורמה לקיום החוק. עכשיו, יש רשויות שנצנצו ואמרו אין תקנה כתקנה, אנחנו לא עושים. הכי אבסורד זה שהם אמרו אנחנו לא יכולים, החוק יצא מהר. את ניצנים אנחנו נעשה ב-א'-ב', אבל בגנים לצורך העניין אנחנו לא מחויבים, אז אנחנו לא נעשה. אז רגע, מה ההבדל? זאת אומרת אם אתם מסוגלים להתאים את עצמכם כאן, למה אתם לא מסוגלים להתאים את עצמכם כאן? הרי אנחנו מדברים על אותה תכנית.

בסופו של דבר זה גם קם על רצון טוב או על באמת איזו שהיא מחויבות של הרשויות עצמן. מי שמשלם מחיר בסופו של דבר זה התושבים ולדעתי הכתובת צריכה להיות בשיח ביניהם.
יעקב אמציה דויטש
לגמרי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
שנה הבאה אין תירוצים. אין תירוצים. התקנות תיכף יוצאות. גם מי שלא רצה להבין, אנחנו נדאג בכל החודשים שיש לנו עכשיו שהוא יבין שהוא מחויב לסיפור הזה והוא יצטרך להתאים את עצמו למתווה.

אני אתן לעדי ממש במשפט ושיר ממש במשפט, לא את כל מה שדיברנו כבר בכל הפעמים.
קריאה
לא, לא, הוא רשום מהתחלה.
עודד אבישר
אני רשום.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
במשפט. בבקשה, אתה צודק, מחילה, במשפט.
קריאה
הוא אמר שעדי תדבר בשמנו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
עדי מדברת, לא משנה. דבר במשפט, חבל על הזמן. גם רק אם יש לך מה להוסיף, לא להתחיל לטחון את המוכר שאינו רשמי מחדש. אנחנו נקיים על זה דיון.
עודד אבישר
לא, אני רוצה לדבר דווקא ברמה העקרונית, שאני חושב שבסופו של דבר ישנה ירידה מאד משמעותית גם באיכות של הסייעות, גם באיכות התכנים ואני חושב שאי אפשר להתעלם מכך.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
איך באיכות הסייעות? תן לי דוגמא. לא סיסמאות.
עודד אבישר
אני אתן לך דוגמא. אצלנו עובדות סייעות בגנים אצלנו שהם המשיכו בצהרון, שזה היה מכלול אחד ארוך של יום לימודים ארוך. ומרגע שנכנסה תכנית ניצנים, אז אותן סייעות שהיו עובדות קבועות של 12 חודשים, שקיבלו את משכורתן עם ותק, עם כל מה שהיה כרוך מזה, של עובדות מן המניין, פוטרו כי לא הייתה ברירה, כי ניצנים לקחו את זה והם - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה זה קשור? ניצנים לא לקחו, אתה ממשיך להעסיק אותן.
עודד אבישר
לא, לא, לא.
רות לוי
בירושלים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
את לא, את כבר קיבלת את רשות הדיבור שלך.
רות לוי
אני רק מבהירה. בירושלים עיריית ירושלים - - -
עודד אבישר
לא, בירושלים, עיריית ירושלים למשל החליטה שכל הצהרונים שהיו מופעלים על ידי גופים שונים, אפילו לא ב-935 - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה אתה רוצה מחיים? תבוא לראש עיריית ירושלים. מה אתה רוצה מחיים? באמת אני שואלת.
עודד אבישר
הנקודה היא שחיים הוא המפקח, סליחה..
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני לא אלך לקנות חלב אצל הקצב. באמת, אתם כל הזמן מערבבים את זה.
עודד אבישר
יפעת, תקשיבי רגע. הנקודה היא שחיים הוא המפקח. חיים צריך לפקח על התכנים ולראות מה קורה בתוך המסגרת התקציבית הזאת, שאני חושב שהיא לא ריאלית, ה-935 שקלים, גם אם מישהו חושב שכן. אני חושב ש-1,100-1,200 שקלים זה הריאלי, אם רוצים לשמור על איכות של תכנים, של חוגים, של מפעילים, של מי נכנס לצהרון. איזה סייעות נכנסות לצהרון. תבדקו בבקשה ארצית את רמת ה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כמה שולם לסייעות שלכם לפני ניצנים בשנה שעברה ולפני שנתיים?
עודד אבישר
זה משתנה לפי הוותק, אבל זה היה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בין כמה לכמה?
עודד אבישר
בין 40 שקלים ל-60 שקלים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נו, מה אתה רוצה, זו התכנית. אוקיי, זה מה שמתוקצב בתכנית.
עודד אבישר
לא נכון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מה לא נכון? זה מה שכתוב.
עודד אבישר
לא נכון, הם משלמים להם שכר מינימום, על מה אתם מדברים?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אז בוא נסכם.
עודד אבישר
בניצנים, בניצנים. ב-10 חודשים בלבד ואחר כך הן מפוטרות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, בואו נסכם. עד עוד חודש בדיון תלמד את ניצנים ותראה מה הנתונים אומרים שם. ומי שעובר על החוק, אנחנו נדע גם להתמודד איתו.
רות לוי
אבל הוא צודק. משרד החינוך שולח, אבל הרשויות המקומיות לא מעבירות לסייעות את הסכום הזה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בבקשה, עדי. אז מי שלא מעביר, לא יקבל את התקצוב. מאד פשוט.
רות לוי
אז אני צריכה לעבור עיר-עיר ולדווח למשרד החינוך.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בוודאי שכן.
רות לוי
אוקיי, אני אעשה את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בוודאי. בבקשה עדי.
קריאה
בשנה הבאה יש גם סנקציות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
כן, ושנה הבאה יש סנקציות של עד 50,000 שקלים למי שבעצם לא מקיים את החוק. בבקשה, תדווחו.
רות לוי
בסדר. אני אתחיל לדווח.
עדי מן
תודה על זכות הדיבור, גברתי יושבת הראש. יום חשוב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
רק מהר, עדי, כי תיכף - - -
עדי מן
מהר, מהר. אני רק סוגרת מעגל. פתחת את הדיון בנושא יום לימודים ארוך ואמרת שתקוותך ממש ממש ממש בקצה ואני מבקשת לא להרים ידיים. יום לימודים ארוך זה הפתרון לכל הסוגיות. לסוגית הבעיות, לסוגית - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
הסכמנו על זה מההתחלה.
עדי מן
להכל, הכל, הכל. יום לימודים ארוך תחת מטריה של משרד החינוך, באחריות ובפיקוח משרד החינוך, סייעות, עובדות של משרד החינוך, הגנים וילדים בכיתות א'-ב'-ג' יהיו ברמה הרבה יותר טובה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, מקובל, עדי. חבל על הזמן. זהו? סבבה. אז הנה, פתחנו עם זה וסגרנו עם זה. שיר, משפט על מה שהיה לך להוסיף.
שיר דגן
אני רק רוצה בקצרה להגיד שבפועל אני נפגשתי ממש בשבוע-שבועיים האחרונים עם כלל יושבי הראש של בתי הספר. בנושא הצהרונים הם מדווחים על זה שיש ירידה דרסטית באיכות של הצהרון, גם במה שדיברנו, קודם כל ביחס כמות צוות מול כמות ילדים. דרסטית, ירדנו כאילו פי שניים. זה מטורף. איכות הצוות ירדה ואני רוצה להגיד שגם הנושא של ההנחה אצלנו מאד מאד משמעותי בעיר. והדבר האחרון שהיה לי מאד חשוב, שזה משהו שנתקלתי בו כבר בהתחלה, הצפתי אותו ולא קיבלתי על זה שום מענה. המתווה מחולק ל-650 שקלים ול-285 שקלים. במתווה של ה-650 שקלים אין שום התייחסות לזה שיש הרבה מקומות, דיברנו על זה, שמפעילים מפעילים פרטיים ועל ה-650 שקלים האלה הם משלמים מע"מ ובמתווה זה לא מופיע; וזה חלק מהדברים שעל זה הילדים אצלנו מקבלים פחות על זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, אז קודם כל זה מוכר. לגבי מה שאמרת - - -
עדי מן
על אף שהצפתי לראות אם על זה מקבלים פטור, לא קיבלתי מענה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, לגבי מה שאמרת לפני כן ואת פשוט לא היית פה בפתיחת הדיון כשאני אמרתי, אין יותר סיסמאות סביב השולחן הזה. ירדה האיכות, פגעו או עשו. שיביאו לי בבקשה את המסמכים חתומים, של החשבונות שהם שילמו לפני שנה. אני רוצה להשוות אותם לתכנית. איפה שיש פערים שאנחנו נבין שהם סבירים, אנחנו נחשוב איך אנחנו מתקנים את זה. הוגן?
ענת הוכנר
לקחנו את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
נראה. תזכרו מה אני אומרת לכם. אנחנו נגיע ליוני – את המסמכים אנחנו לא נקבל.
עדי מן
אבל זה לא רק זה. זה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
בבקשה, משרד החינוך סוגר את הדיון ואני מסכמת.
מיכל חורין
אני רק רוצה לומר מילה אחת אחת לגבי התקנות. באמת בתקופה הקרובה נביא את התקנות ואת הצו עם המחירים. במקביל אנחנו עושים איזו שהיא עבודה לטובת המוכרים שאינם רשמיים לקראת השנה הבאה. אני באמת מקווה שבתקופה הקרובה התקנות יובאו לאישור ועדת החינוך.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
מאה אחוז.
קריאה
מה זה בתקופה הקרובה?
חיים דב הלפרין
בחורף.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
למרות שאני עדיין חושבת שרוב הרשויות עם הראש הגדול כבר התאימו את עצמן לניצנים, בלי שהן מקבלות את הסבסוד. ובעובדה – 190 וכמה רשויות מתוך 250, אני חושבת שהנתון הזה מדבר בעד עצמו. מי שבחר שלא, ה-נ' הוא אצלו.

בבקשה, חיים.
חיים דב הלפרין
משפט אחרון, סליחה. אני רוצה להגיד בסופו של כל הדיון הזה ובמהלך השנה הזאת המשתנה העיקרי שמשפיע על איכות הפעילות הזה זה האם הרשות לקחה אחריות על הדבר הזה או לא לקחה. כל היתר הוא נגזרות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
חד משמעית ואני חושבת שזה גם נשמע בדבריי לאורך כל הדיון.
רות לוי
אני רק רוצה לבקש ממשרד החינוך ומהוועדה לשתף את ההסתדרות. אתם מפילים על העובדים, אתם אומרים איכות הסייעות ירדה. איך ירדה איכות הסייעות? זה אותה סייעת. האיכות ירדה כי העובדת אמרה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
תודה שאת אומרת את זה.
רות לוי
תשתפו אותנו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אוקיי, תודה רבה על החיזוק של הדברים. בגלל זה אני אמרתי להפסיק לדבר בסיסמאות ולהתחיל לבוא עם נתונים ואני מסכימה לגמרי עם מה שאת אומרת וזה אפילו נשמע יותר טוב כשאת אומרת את זה מאשר אני, ואני לא אומרת את זה בציניות.

קודם כל אני רוצה להודות למשרד החינוך. אני יודעת באיזה לחצים עמדתם ואני יודעת לגבי הקיץ שעברנו ביחד ואת פתיחת שנת הלימודים ולא הרפיתם ואני רוצה להודות לכם על כל העבודה, על שיתוף הפעולה ועל כל מה שאתם עושים גם עכשיו.

אני רוצה להתייחס לנושא שעלה של כוח אדם, של הגמשה בתוך החלוקה. אז אנחנו נתייחס לתוך הפרמטרים ואנחנו ניקח את זה ונשליך מזה גם לסעיפים האחרים. לצורך העניין, מבחינת עלויות של חוגים, אנחנו יודעים שיש חוגים שעולים ככה וחוגים שעולים אחרת. ננסה לבנות את התקציב בצורה כזו שהם יוכלו לשחק בתוכו, כל אחד לפי המקומות שלו, בלי לשבור את המסגרות.
חיים דב הלפרין
אגב, כבר השנה אפשרנו את זה ובקול הקורא המעודכן שאנחנו נוציא בינואר זה יבוא לידי ביטוי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
אני יודעת. אני בכוונה אומרת את זה גם כדי שאנחנו נביא את זה רשמי ושזה יהיה מובן וברור לכולם.

אנחנו נקיים דיוני המשך, אחד – על הנושא של הדיווח. אנחנו נביא את זה לפה כדי שאולי כשאנשים גם ייחשפו לזה אז זה פחות ירתיע ויפחיד, וגם על הנושא של המזון. אז יהיו לנו שני דיוני המשך ובמהלך התקופה אנחנו גם כמובן נדבר על ההגמשה ועל הדברים החדשים שייצאו מתוך השיח הזה לקראת השנה הבאה.

תודה רבה לכולכם.

הישיבה ננעלה בשעה 11:45.

קוד המקור של הנתונים