ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-01-03OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 113
מישיבת הוועדה המיוחדת ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור
יום שני, ז' בטבת התשע"ח (25 בדצמבר 2017), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 25/12/2017
מדד שקיפות משרדי הממשלה - משרד החקלאות ופיתוח הכפר
פרוטוקול
סדר היום
מדד שקיפות משרדי הממשלה - משרד החקלאות ופיתוח הכפר
מוזמנים
¶
שלמה בן אליהו - מנכ"ל משרד החקלאות ופיתוח הכפר
משה ויין - יועץ מנכ"ל משרד החקלאות ופיתוח הכפר
טל שמחה - יועץ למנכ"ל, לשכת מנכ"ל, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
ירון רונן - מנהל שירות למערכות מידע, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
עליזה ז'ז'ק - ממונה על חופש המידע, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
לילה חאג' יחיא - הגנת הצומח, אגף כימיה ותכשירי הדברה, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
עומר קירשטיין - עוזר מנכ"ל, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
נועם עמרן - יועץ משפטי ברשות לשירות לאומי, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
מורן הכהן-יבין - עורכת דין, לשכה משפטית, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
טלי גרוס - מתמחה בלשכה המשפטית, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
אילת אלון בוקר - עורכת דין, ממונה על חופש המידע, הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב
מוחמד קדח - עורך דין, היחידה הממשלתית לחופש המידע, משרד המשפטים
שרית כספי-אורון - ראש תחום כימיקלים ובריאות, אדם טבע ודין
ענבל לב - מנהלת צער בעלי חיים השרון, אגודת צער בעלי חיים
יעל ארקין - מנכ"לית תנו לחיות לחיות
רועי דורון - תנו לחיות לחיות
דניז קטלוניה - פעילה, אגודת צער בעלי חיים
היו"ר סתיו שפיר
¶
בוקר טוב. אנחנו נפתח את ועדת דיון ועדת השקיפות. אני שמחה לקבל לכן את נציגי משרד החקלאות ופיתוח הכפר, בראשות המנכ"ל שלמה בן אליהו. ביחד עם נציגי המשרד נמצאים איתנו כרגיל גם נציגי החברה אזרחית והארגונים שביקשו להגיע לכאן.
הדיון הזה הוא חלק ממדד השקיפות, יזמה שמי שמגיע לכאן לוועדה כבר מכיר, אנחנו במהלכה כבר מספר חודשים, במסגרתה מגיעים לכאן כל מנכ"לי משרדי הממשלה בזה אחר זה ומדווחים לציבור מה הם חושפים בפעילות המשרד שלהם. אנחנו בוחנים כל משרד לפי מדד שנקבע מראש. אתם קיבלתם אותו גם מראש. הוא בודק את המענה שלכם לשאילתות ולפניות ציבור, לבקשות חופש מידע, השקפת התקציב שלכם, השקפת ההתקשרויות.
במקרה של משרד החקלאות, שהוא גם חולש על שורה ארוכה של יחידות סמך וגופים נספחים חשובים ביותר, מהחטיבה להתיישבות ודרך מנהלת תנופה, או השירות הלאומי. בכל הגופים האלה אנחנו דנו ודיברנו בהם. בסוגיות של שקיפות ובעיקר בסוגיות של היעדר שקיפות, דיברנו עליהם כאן בוועדה, בשנה האחרונה וגם על זה אנחנו נשמח היום לקבל תשובות.
את פרטי המדד אנחנו פיתחנו ביחד עם היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים, שנציגה גם נמצאים כאן. יצטרפו, אני חושבת, במהלך הדיון גם נציגי ארגוני השקיפות וגם נציגים שקשורים בתחומים של המשרד.
אני אומר שהדרך שבה מתנהל הדיון היא בדרך כלל שהמנכ"ל מציג את עיקרי המדד והתשובות שלכם לפי מדד התשובות, ותודה שגם שלחתם לנו אותו מראש. אחר כך אנחנו נעבור לכמה שאלות שיש לי וגם לשאלות שיהיו פה מהציבור. מי שרוצה לדבר או לשאול שאלה, רק תעבירו לי בבקשה את השם שלכם וניתן לכם את רשות הדיבור.
אדוני המנכ"ל, אני מבקשת במסגרת הדברים שלך, מאחר שאנחנו כבר לא בישיבה ראשונה שעוסקת במשרד החקלאות, שתתייחס לסוגיות שגם דיברתי עליהן כאן. אני מחכה כבר הרבה מאד זמן לתקציב המלא של מנהלת תנופה, מנהלת שאחרי מנהלת סלע הייתה אמונה על הטיפול במפוני גוש קטיף. אנחנו יודעים שעדיין יש משפחות רבות ממופנה גוש קטיף, שעדיין אין להן בית קבוע 12 שנה אחרי הפינוי, דבר שהוא לא מתקבל על הדעת בשום צורה.
התקציבים שהגיעו למנהלת תנופה לאורך השנים מגיעים לכמעט 13 מיליארד שקלים, אבל המנהלת, גם כשהיא ישבה כאן בוועדה, סירבה להציג בפני הוועדה את התקציב המלא שלה – מה היא עשתה עם כל הכסף. איפה הוא הושקע? לאיפה הוא הלך? איך יכול להיות שמ-13 מיליארד שקלים, שזה בחישוב פשוט היה מספיק כדי לבנות וילה לכל תינוק, לא לכל משפחה, אלא ממש לכל ילד, איך קרה שהכסף הזה איך שהוא לא הגיע למפונים ולא דאג להם לבית קבוע, גם 12 שנים אחרי.
בנושא של החטיבה להתיישבות אנחנו יודעים מה הוחלט בפסק הדין. אני רוצה לראות איך מאז נראות תכניות העבודה של החטיבה ואיך מתחלק התקציב. גם על זה שלחנו לכם כבר מספר מכתבים לאורך השנים. אז בבקשה תתייחס גם לזה, וגם כמובן לליקויים שהתגלו בדו"ח המבקר בעניין של ניגודי עניינים במשרד, כבר מלפני יותר משנה ודרך הטיפול של המשרד בנושאים האלה. זה בנוסף כמובן למדד.
אז תודה רבה שאתם איתנו היום והבמה שלכם.
שלמה בן אליהו
¶
בוקר טוב לכל הנוכחים. אני אציג קודם כל את האנשים שנמצאים כאן מהמשרד ומיחידות הסמך. כל אחד יציג את עצמו.
הצגת נוכחים
שלמה בן אליהו
¶
אז לגבי יחידות הסמך, אני אציג והממונים יציגו את מה שאת תבקשי לגבי השירות הלאומי ולגבי רשות הבדואים.
עליזה, בבקשה.
עליזה ז'ז'ק
¶
אני קודם כל הצגתי את עצמי, אבל אני אוסיף לזה שגם אני ממונה חדשה, אני מנובמבר בתפקיד ונכנסתי לתפקיד ואני באמת רוצה לעשות הרבה ולהוציא הרבה דברים וזה לא פשוט ולא קל.
עליזה ז'ז'ק
¶
כן. לא בנושא של חופש המידע עם כל המגבלות ומה כן להוציא ומה לא להוציא והמורכבות של הדברים, אבל אני נכנסת לזה ואני אתקדם עם זה.
אתם רואים את תעודת הזהות של המשרד, אני לא רוצה לפרט כאן. אנחנו נתמקד עכשיו ביעדים בתחום הנגשת מאגרי המידע ואני אבקש מירון לפרט.
ירון רונן
¶
מאגרי המידע של משרד החקלאות מעבירים - - - גם בדטא גוב, שזה של ממשל זמין, אבל בייחוד המאגרים - - - דינאמיים ומתעדכנים ברמה יום יומית בממשקים מקוונים. הם גם מעבירים נתונים שמונגשים לציבור ואני אציג אותם ואעבור עליהם.
אז אם אנחנו מדברים על המאגר הארצי למקרים - - -, יש לנו גם - - - שתוכלו לראות את הכניסות. במאגר הארצי מדובר על סדר גודל של 160,000 כניסות בשנה.
ירון רונן
¶
אז אנחנו מדברים על חמשת המאגרים עם הכי הרבה כניסות. דיברנו על המאגר הארצי למקרים - - -, כמו שאתם רואים הכניסות הן בסדר גודל של 160,000. מתוך זה ממשיכים לתוך המאגר עם 250,000, זאת אומרת מטפלים - - - של היבטים אחרים מעבר לדף הכניסה. זאת אומרת זה לא ממש - - - את המאגר.
המאגר הבא אחריו, לילה תדבר עליו, זה תכשירי הדברה של הגנת הצומח.
ירון רונן
¶
אם נדבר על המאגר הארצי לרישום הכלבים, זה כל הנושא שבבים. הוא מכיל גם חלקיק לכל כלב, לפי החוק צער בעלי חיים צריך להיות שבב. אפשר להיכנס על פי מספר שבב או שם בעלים. אפשר לראות האם הכלב מחוסן. כל הכרטיס של הכלב.
דבר נוסף, שזה חשוב, היה למאגר הזה לא מעט רעשים, אך ועדת הכלכלה של הכנסת קבעה שבברירת המחדל חייב להתפרסם מספר טלפון וכתובת של בעלי הכלב. אם הוא רוצה, ברגע שהוא מודיע לשירותים הוטרינריים שאחראים על המאגר, הוא יכול להשאיר את הפרטים האישיים שלו, אם זה הטלפון. המאגר הזה פשוט משמש בשוטף, מעבר לסלברטיז שיש איתם איזה שהן בעיות. כלבים שהולכים לאיבוד, אפשר להגיע לווטרינר, לכל וטרינר פרטי. מי שמכיר את הווטרינרים, אנחנו מדברים על ווטרינרים ממשלתיים שזה כל הווטרינריים שבשירות הווטרינרי במשרד החקלאות. אחרי זה יש את הווטרינריים הרשותיים - - -
ירון רונן
¶
זה החלק הראשון. באותו מאגר יש גם - - - שרוצה למצוא רופא וטרינר, אם זה מחסן או אם זה לטיפולים, הוא גם יכול למצוא. הקמנו השנה מאגר של כלבים, למי שסתם מתעניין, מאגר חומרי הדברה ותכשירי הדברה. מאגרים שבעצם, את יכולה לעדכן?
לילה חאג' יחיא
¶
כן, אני אעדכן. מדובר על שני מאגרים על אותה עבודה. אחד - - - כל תכשיר הדברה שיש לו תעודת רישום בתוקף, אנחנו מפרסים את התוויות, - - - לכל תווית שתהיה גישה נוחה לכל אחד, - - - כל מידע קיים בתווית.
המאגר השני הוא מאגר חומרי הדברה, שהוא גם מאגר חיבור, יש בו כמה אלמנטים שונים. אחד מהם – כל הרמות של שאריות חומרי הדברה ואפשר חיבור בהתאם לגידול וחומר הדברה מסוים. יש לנו גם אפשרות לחיבור סוגי תכשירים, אם זה תכשירים קוטלי עשבים, אורגניים או כל תכשיר אחר, שילובים והרבה מידע ל- - - ולשימוש בתכשירים.
לילה חאג' יחיא
¶
כל אחד שרוצה לדעת, נגיד נגע מסוים בחקלאות לגידול מסוים, הוא יכול להיכנס, לבחור את הנגע, לבחור את הגידול ואז הוא מקבל את רשימת כל התכשירים המאושרים לשימוש הספציפי הזה.
שרית כספי-אורון
¶
כן. רק הערה לגבי מה שאת שאלת עכשיו, לגבי השימוש בחומרי הדברה, - - - כמו לדעת באיזה אזורים גיאוגרפיים, על איזה גידולים השימוש בפועל היה. אין על זה מידע בארץ. מאגר המידע הוא מאגר מידע שמציג את חומרי ההדברה שמאושרים לשימוש ובאיזה גידולים וכמו שלילה הזכירה, אבל אין איסוף נתונים אודות השימוש בכל - - - האלה.
שלמה בן אליהו
¶
אני אסביר. כמו שיש מאגר של מכוניות, שגם זה כן כלי מסוכן, משרד התחבורה לא מפרסם איפה כל פריט נוסע. הוא מפרסם שיש מכוניות, מי הבעלים של המכונית, איך - - - שיש מכונית, מה הרישוי של המכונית, מה השימוש של המכונית – האם היא מסחרית, פרטית וכדומה.
איך החקלאי משתמש, מי משתמש, איך הוא משתמש, מה הכמות שהוא משתמש, זה לא נמצא במאגרים האלה. יש בעצם חוק שכבר חוקק שנקרא חוק השקיפות. החוק הזה בעצם נועד לתת עקיבות על כל מוצר חקלאי שיימכר, איזה תהליך, איפה הוא גדל, מי היה המגדל שלו. גם הנושא של - - - לגבי הריסוס, מה שנקרא אצלנו האמראלים וכדומה. זה עדיין לא התקדם ולא הגיע לכלל ביצוע, כי התקנות לגביו לא הושלמו.
שלמה בן אליהו
¶
לא, הבעיה היא לא התקנות. הבעיה היא שכדי שיהיה אפשר לאמת את מה שאומר החקלאי ולאמת באיזה חומרים הוא השתמש, מתי הוא השתמש ובאיזה כמות הוא השתמש, צריכים על זה מערך פיקוח ומערך הפיקוח הזה הוא מערך שצריך לפחות עשרות עובדים ו - - -
שלמה בן אליהו
¶
במובן של כל מוצר ומוצר, מה עושה שם המרסס עצמו, התשובה היא לא. מה שיש, יש לנו ניטור אחרי כן, דהיינו כשהמוצר בעצם כבר בתהליך שקטפו אותו, אז הוא נבדק. יש סקר, לא על כל מוצר, לא על כל גידול. יש סקר כדי לראות באמת אם יש שאריות חומרי הדברה. זה מה שיש.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אז כל אחד יכול לעשות מה שהוא רוצה ולשים כמה חומרי הדברה שבא לו, ואם אף אחד לא שם לב, אז סבבה?
שלמה בן אליהו
¶
לא, לא. בשביל זה יש את התוויות. זה הנושא שראית בתוויות תכשירי הדברה. דהיינו התווית בעצם אומרת שמי שמרסס, איך הוא צריך לרסס, איזה חומרים, מה השימוש, מה התמהיל של הדברים וכמה הוא מוהל את זה, לאיזה סוג גידול הוא עושה את זה ואלה בעצם התוויות. מה הוא עושה בפועל? אין על זה היום את האפשרות.
שלמה בן אליהו
¶
שאלה טובה. שאלה טובה, אנחנו צריכים כוח אדם. אנחנו רבים על זה הרבה מאד. צריכים כוח אדם לזה, זה עשרות אנשים וכיוון שאין היום את האפשרות - - -
לילה חאג' יחיא
¶
אני רוצה להוסיף על הוויכוח. אנחנו מפקחים בשני מישורים. מישור אחד בדיקה של חומרי הדברה לתוצרת חקלאית ועורכים סקר - - -
לילה חאג' יחיא
¶
לא, לא, לא. יש לנו תכנית דיגום מסודרת. המפקחים של המשרד יוצאים לדיגום אצל החקלאים ובודקים את שאריות חומרי ההדברה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
כמה פעמים חקלאי שעובד, שזאת עבודתו, שאלה הם חייו – כמה פעמים בחיים הוא פוגש בפיקוח של המשרד, בהקשר הזה של חומרי הדברה?
לילה חאג' יחיא
¶
אין לי נתון כזה, אבל אם מסתכלים על כמה המשרד עושה בדיקות שאריות ביחס לאירופה ולעולם, עושים מספר גבוה ומנרמלים את זה לתושבים, ל-100,000 תושבים וזה בהשוואות לדו"חות האירופאים.
אני רציתי גם להזכיר שאנחנו במקביל עושים גם סקר תכשירי הדברה, מפקחים שלנו. יש לנו גם תכנית שנתית. המפקחים שלנו נכנסים לחנויות המיועדות למכירת חומרי הדברה, בודקים תכשירים וגם בודקים אותם במעבדה. אז את זה עושים בשני מישורים.
לילה חאג' יחיא
¶
אין מפקחים במשרה של פיקוח על חומרי הדברה. זה כמו שראית, כל אחד עושה ויש לו כמה כובעים, אז חלק מהעובדים שהם עובדים של הגנת הצומח, גם עוזרים בפיקוח על חומרי ההדברה.
שלמה בן אליהו
¶
אני אסביר. יש סקר שאנחנו עושים, יש סקר שמשרד הבריאות עושה. משרד הבריאות עושה את הסקר לראות האם זה לגבי בריאות הציבור. שני המשרדים עושים סקרים לגבי חומרי ההדברה, אבל זה סקר. זה לא באמת עקיבות על כל ארגז ועל כל מוצר שנמכר לצרכנים.
כדי שאפשר יהיה לעשות את הדבר הזה, יש כבר את המנגנון החוקי. דהיינו יש את המנגנון של החוק. התקנות לא הושלמו, כי אין משמעות לתקנות האלה כל עוד שאין את כוח האדם. זאת אומרת התקנות נמצאות בעבודה, אבל - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
חוק הוא לא סתם. אם העבירו אותו בכנסת, אז אתם חייבים לעמוד בו. אתם לא קובעים אם החוק צריך לעבור או לא לעבור.
שלמה בן אליהו
¶
הכלים - צריכים לקבל בין 30 ל-40 תקנים כדי שאפשר יהיה לעשות את הפיקוח. אי אפשר לבוא ולהגיד למישהו תעשה א', כשאת לא מפקחת עליו.
שלמה בן אליהו
¶
ההחלטה היא שאנחנו פונים כל שנה בבקשה לתקצב את כוח האדם הזה, לא נקבל את כוח האדם הזה.
שלמה בן אליהו
¶
לא, התקנות נמצאות בהולד, אבל אין משמעות לשים אותן, אם אי אפשר באמת לפקח עליהן ולעקוב אחריהן.
שלמה בן אליהו
¶
זה לא כסף, זה כוח אדם. זה לא כסף, הבעיה היא לא כספית. הבעיה היא לא כסף, הבעיה היא תקינה.
שלמה בן אליהו
¶
לא, זה תמיד אפשר למצוא. זה לא הבעיה התקציבית. הבעיה היא שהמדינה, האוצר היום רוצה להגדיל את מצבת כוח האדם במשרדי הממשלה. לא מוכן לתקנן בתקנים שלנו. כי אי אפשר, כאשר יש לך על דברים כאלה סנקציות, זאת אומרת אם אדם פעל בניגוד לחוק, יש לזה סנקציות. אי אפשר. מישהו צריך להפעיל את הסנקציה. דהיינו לבוא, לחקור אותו, שהוא יהיה חייב למסור את המידע, כי סתם אדם שיבואו אליו לא חייב למסור את המידע מתי הוא ריסס, איפה הוא ריסס וכדומה. אם הוא עבד בניגוד לזה, זה להגיש נגדו כתב אישום.
שלמה בן אליהו
¶
לא. אני אסביר. אם נניח היא צריכה טוקסולוג כדי לנהל את הוועדה או להיות שותפה בוועדה שכולם מעורבים בה, שאנחנו מדברים כרגע על הוועדה הזאת, אם אין טוקסולוג אז אין משמעות לוועדה של תכשירי הדברה. עכשיו השאלה שלי האם לוותר על תקן של טוקסולוג ולהעביר את זה לתקן של מפקח? זאת השאלה. זאת אומרת מה שקורה, כיוון שנה יש לך פלט בכוח אדם, בעצם את כל הזמן צריכה לחשוב עכשיו, כרגע, אחרי שהורידו לנו את התקינה של כוח האדם, על מה את מוותרת, אבל להוסיף כוח אדם-.
בחלק גדול מהמקרים האלה, אם אפשר היה להפעיל כוח אדם של מיקור חוץ, אז אפשר באמת היה לפתור את הבעיה, כי במיקור חוץ זה כסף. מיקור חוץ באמת זה לא תקינה של כוח אדם. אבל מה - - - במיקור חוץ? שאם הבדיקה, אם האכיפה כאן היא אכיפה שנתונה לשיקול דעת, אז אי אפשר להשתמש במיקור חוץ. רק כאשר מיקור החוץ הוא מיקור חוץ של מה שנקרא אנשים שהם יכולים לתת את המידע, אבל שיקול הדעת נמצא בידי הרשות, יש לזה משמעות.
דהיינו היום לפי משרד המשפטים, לא ניתן לעשות מיקור חוץ כאשר התפקיד של הבן אדם הוא בעצם, כמו בתפקיד הזה כאן, של מעקב או בדיקה, ניטור אחרי שימוש בחומרי הדברה, ב - - -
שלמה בן אליהו
¶
את צודקת. אני חולק עלייך לגבי הנתונים, אבל את צודקת שהציבור צריך לדעת מה הוא אוכל. את צודקת שצריך לעקוב אחרי ה - - -
שרית כספי-אורון
¶
בחריגות במזון גם תכניות הפיקוח בעולם דוגמות ביתר את התוצרת הבעייתית, ושם, באירופה, בארצות הברית, אחוז החריגות עומד על סביב ה-3%. כאן זה איזה 12% בבדיקות של משרד החקלאות.
שרית כספי-אורון
¶
וגם חייבים לציין שגם הבדיקות של משרד החקלאות וגם הבדיקות של משרד הבריאות, שם אחוז החריגות היה השנה 7%, שנה שעברה הוא היה יותר, אבל הוא גם לא מונע שיווק של התוצרת החריגה. אנחנו עדיין אוכלים אותה והחשיפה שלנו היא גבוהה.
לילה חאג' יחיא
¶
אני חייבת לענות. קודם כל יש הבדל עצום בין להגיד תוצרת חריגה לתוצרת רעילה. זה שני מושגים - - -
לילה חאג' יחיא
¶
אמרו כן מזון רעיל, אז יש הבדל עצום. כשמדברים על נתונים, אז אני אגיד כמה נתונים. מדובר באירופה על ממוצע של 16 בדיקות ל-100,000 תושבים שעושים באירופה. אנחנו עושים בארץ מעל 30 בדיקות פר 100,000 תושבים ואנחנו גם רק עולים והולכים לעשות עוד יותר.
שנית, מדברים על אחוזי חריגה. בארצות הברית אומרים שיש מעט חריגה, אבל לא אומרים שמדובר שם על ערכי שארית גבוהים. כבר יש התחלות של סדר גודל אחד מעל - - - פחות מחמירים. אז פחות חריגות. לא נכון לעשות השוואות עם דו"חות של ה-FDA, שכל ארצות הברית הגדולה עושה פחות. אם מסתכלים על מספר הבדיקות שעושים בתוצרת חקלאית טרייה, הם פחות ממה שעושים בארץ. אז זו השוואה לא נכונה.
לילה חאג' יחיא
¶
לפני כחודש יצא גם הפרסום של שנת 2015 של ה-FDA. בפרסומים של אירופה רואים שיש הבדל עצום בין מדינה למדינה וכשאומרים אירופה, זה לא שאומרים שאירופה כולה שווה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
בסדר, אבל אנחנו מדינה, ברוך השם, עם הרבה תוצרת חקלאית, אנחנו חיים פה עם הרבה מאד תזונה שמגיעה ממש מכאן, תזונה מקומית מפירות וירקות מקומיים וזה דבר שאנחנו מתגאים בו. אנחנו גם צריכים להתגאות בזה שאנחנו בודקים ומפקחים ומעודדים שיהיה פחות שימוש ברעלים.
שלמה בן אליהו
¶
רגע, נגעתם בנקודה אחרת. נקודה שיהיה כמה שפחות שימוש בחומרי הדברה. זה נושא אחד בפני עצמו שאני יכול להרחיב עליו.
שלמה בן אליהו
¶
אז תרשי לי, נעשה סוגריים. מה עושים כדי לממש אותן? ראו, הנטייה כרגע בעולם כולו וגם אצלנו, היא בעצם לעבור, בוא נקרא לזה לתחליפי הדברה, שהם בעצם הדברה שנקרא לה הדברה ביולוגית או בצורות אחרות. צריכים להבין שהדברה גורמת לכך שיהיה לי יותר כמות והכמות תהיה גם יותר איכותית. מצד שני יש את הנושא באמת של הבריאות ואלה הם שני הממשקים.
שלמה בן אליהו
¶
הוא נושא גדול מבחינתנו ואנחנו הולכים כרגע - ופרסמנו את זה - לכמה וכמה מהלכים. המהלך הגדול הראשון הוא להוריד הרבה מחומרי ההדברה שמותרים נכון להיום. גם באירופה ירדו בחומרים הפעילים משנת 1993 להיום מכ-900 חומרים פעילים שהם מותרים, ל-150 חומרים פעילים שהיום מותרים. יש שונות בין הרישוי של חומרי ההדברה באירופה לארצות הברית, אבל גם אם אני אקח את הרישוי המחמיר של אירופה, יש כרגע דיונים באירופה לצמצם בכמויות די דרסטיות את החומרים שרשאים להשתמש בהם כחומרי הדברה - --
היו"ר סתיו שפיר
¶
אבל אתה מבין שפה ואני רגע לוקחת - - -, כי אנחנו בוועדת השקיפות, ופה השקיפות לציבור היא נורא חשובה. כי כשהציבור יודע מה הוא בסוף מקבל ויכול למדוד ולהשוות ובאמת לייצר תחרות גם על הבסיס הזה, כשהיום הדבר הזה נכנס יותר ויותר לתודעה, אז לציבור יש כוח. בכוח הקנייה שלו הוא יכול להפעיל לחץ כדי לייצר - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
אתם צריכים להביא לכך שהנתונים יפורסמו לציבור בצורה ישירה, לא רק על רשימת החומרים, אלא על מה קורה ואיפה הם - - -
שלמה בן אליהו
¶
לא. אי אפשר. את לא יכולה. נסביר. את יכולה לפרסם איזה חומרים יש, את יכולה לפרסם לאיזה גידולים הם ישימים, את יכולה לפרסם - - -
שלמה בן אליהו
¶
לא, זה התקנות, אבל אי אפשר לעשות תקנות ולהגיד לו אתה חייב לעשות א', ב', ג', ד', כשאין - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
לפני הפיקוח, הבנתי את העניין עם הפיקוח. אנחנו גם ננסה לשאול את הממשלה איך יכול להיות שדבר כזה לא מיושם. אני אתכם על זה. אני שואלת בינתיים, שלב ראשון, למה לא לדרוש שהמידע הזה יועבר אליכם מהיצרנים?
שלמה בן אליהו
¶
אז מה שקורה היום בפועל זה בצורה כזאת, זה שהרשתות הגדולות, מעבר לכללים שאנחנו אומרים בתוויות, בבדיקות שאנחנו עושים את הסקרים, הם מבקשים מהספקים שלהם, ויש להם גם את הכוח הכלכלי. לי את הכוח הכלכלי. להם יש את הכוח הכלכלי לבוא ולהגיד – לגבי המוצר הזה – אם אתה לא תביא לי תוצאות של בדיקות מעבדה שמראות א', ב', ג', ד', אני לא אשים אותו על הדוכן שלי. ולכן היום ברשתות יש בדיקה שהיא מאלצת בעצם את החקלאים להצהיר מה הם עושים.
שלמה בן אליהו
¶
את צודקת. את צודקת. אנחנו נשמח מאד אם תהיה את האפשרות הזאת באמת לפרסם את כל הנתון לגבי כל הגידולים החקלאיים, את כל התהליך, מה המקור, איפה הם גדלו, מה הריסוס.
שלמה בן אליהו
¶
החוק לא קובע את זה. החוק אומר שאפשר להתקין תקנות לצורך יישום החוק. כדי להתקין את התקנות האלה, אי אפשר להתקין את התקנות האלה אם אין לי את האפשרות לבקש מאותו אדם תן לי את הנתון הזה, תראה לי אותו, אני בודק אותך. אני חוקר אותך, אני אוכף אותך.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אתה א ומר שאין לך את האפשרות לפקח על זה, כי אין לך עדיין תקנים, אבל יש לך אפשרות לבקש ממנו את המידע. זה שני דברים שונים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
זה גם הרי תהליך. ייקח זמן עד שהם ימסרו את המידע ועד שתתחיל לפקח עליהם, כל הדבר הזה זה תהליכים. בואו נתחיל מלמסור מידע.
שלמה בן אליהו
¶
אז אני אומר, הנושא המרכזי שמבחינתנו הוא הנושא של כוח האדם. הנושא של כוח האדם הזה אין לו - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
אבל שיפרסמו את המידע הזה. אתה יכול לפרסם את המידע הזה גם במאגר שלכם. אנשים יכולים להיכנס. אם לאנשים יש תלונה, הם הרגישו שמשהו לא בסדר, אחר כך הם בסוף אלה שאוכלים את זה, הם יכולים לפנות אליכם באיזו שהיא תיבת תלונות ותתחילו את הפיקוח מתוך תלונות שמגיעות מהציבור, בתור התחלה, בתקנים שכבר קיימים. יש דרכים שהן יותר הדרגתיות. זה לא אידיאלי, אבל - - -
לילה חאג' יחיא
¶
אני גם יכולה להוסיף שקודם כל אנחנו מפרסמים בצורה מפורטת מאד בשנה האחרונה, לפחות בשנה שאני בתפקיד הזה, שמפרסמים את כל התוצאות של שאריות חומרי הדברה בצורה מפורטת ביותר. זה אחד.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אבל זה לא משנה לציבור. הציבור בסוף רוצה לדעת אם אני קונה אצלו, האם זה משהו שאני יכול לסמוך עליו. ככה מייצרים גם לחץ של צרכנים, כדי שהאיכות תהיה יותר טובה.
לילה חאג' יחיא
¶
אנחנו יחד עם כל תוצאה שהיא חריגה, יחידת החקירה במשרד הולכת לחקלאי, מתשאלת אותו, יודעת מה הוא ריסס ומה - - -
שלמה בן אליהו
¶
אני אגיד לך מה שכן עשינו בשלב האחרון. זה היה שאנחנו ביקשנו לתקן את התקנות, כמו שאת אומרת, כדי לפחות גם בלי אכיפה, זאת אומרת חקלאי שירצה לעבוד, שייתן את המידע, ייתן את המידע ונוכל לפרסם אותו. אבל כדי שנוכל לעשות את הדבר הזה, היינו צריכים את ההסכמה של משרד הבריאות ומשרד הבריאות אמר אני לא אתן לכם לקדם את התקנות בנושא הזה ואנחנו צריכים את ההסכמה שלו. הוא לא ייתן לתקן את התקנות עד שאנחנו לא נתקן את החקיקה הראשית, שבעצם נותנת את האפשרות לעשות-. בחקיקה הראשית הייתה תקלה שלא הכניסו שם את האפשרות לעשות את הבקרה ואת הפיקוח והוא לא רוצה שנרוץ קדימה והוא לא התיר לנו להוציא את התקנות האלה.
אמרנו, טוב, אוקיי, כמו שאת אומרת, גם כש/אין אכיפה ואין בקרה ואין פיקוח ואין ענישה, לפחות בואו נגיד לחקלאי שכן רוצה - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, להיפך. אני אומרת בואו נשתמע בכוח של הציבור. כל החקלאים צריכים לפרסם, לציבור תהיה - - -
שרית כספי-אורון
¶
אם תשלימו את עיקרון העקיבות, שזה מהשדה לצלחת, לדעת מה המסלול של המזון ומה האופנה של מזון בשדה ואנחנו מסכימים עם משרד הבריאות. מדובר בתיקון של משפט בחוק הראשי, על מנת לאפשר את העקיבות הזאת ומשום מהמשרד החקלאות עוסק בזה כבר שנתיים ועדיין בלי התיקון הקטן הזה בחוק. באמת, ברגע שיהיה את התיקון של העקיבות - - -
שלמה בן אליהו
¶
יש תזכיר חוק שהופץ. אנחנו מחכים שזה יתוקן. שכנענו את שר הבריאות שלא ימתין לתיקון החוק ויאפשר לנו לעשות את התקנות. בישיבה שהייתה לפני כחודש קיבלנו את הסכמתו ובאמת פורסם התזכיר והתקנות מתקנות. אבל כל זה אני אומר עדיין לא יהיה משמעותי ולא יהיה ישים ולא יהיה אפקטיבי, אם לא יהיה באמת את כוח האדם שיכול לעשות את כל הבקרה הזאת.
עליזה ז'ז'ק
¶
לא, ממש לא. ואני יכולה לומר שבחודש הקודם - - - אבל עבדתי 86 שעות נוספות בחודש הקודם ואני יכולה לומר שלא טיפלתי בהרבה ולא סגרתי הרבה ולא צמצמתי הרבה פערים. זה משהו שבאמת דורש - - -
עליזה ז'ז'ק
¶
כן, אבל לא-. אם אני מסתכלת על כל ה-157 פניות, אז הרבה בנחלים, בנהלים. מה שעבר לי האמת בראש עכשיו, בזמן שאנחנו מדברים, זה שבאמת אנחנו צריכים אולי לראות איך לפרסם את מה שמפרסמים. כביכול הדברים שלי נמצאים באתר, איך לתת לזה איזה שהוא פרסום. אולי בחלק של חופש המידע באתר, לתת שם - יש לכם את זה ואת זה עם קישור.
עליזה ז'ז'ק
¶
כן. שזה יכול לחסוך כי יש הרבה פניות שהן מה זה מורכבות. אני עוד לא שוחה בחומר, אבל צריך לפנות לאיזה שבעה גורמים בתוך המשרד בשביל לקבל תשובה, אישור לזה, אישור לזה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
הבנתי. הרשות הממשלתית לחופש המידע, אתה רוצה להעיר משהו על איפה משרד החקלאות עומד מול משרדים אחרים?
מוחמד קדח
¶
כן, בעיקר לגבי המגמה. בשנת 2016, לפי הנתונים שפרסם משרד החקלאות, אנחנו זיהינו איזו שהיא בעייתיות מסוימת, שהתחילה אגב באיחור בשליחת החומרים אלינו. דיווח הממונה נשלח אלינו באיחור, אבל אחר כך, כשהדיווח פורסם, עלה ממנו שיש גידול במספר הבקשות שהוגשו, משהו כ-50% תוספת וגידול גם בגזרת המידע, כל המידע, כפי שניתן לראות גם בשקף הזה - כשעושים השווה משנת 2015 עד 2017.
עוד נקודה שהיא גם חשובה בהקשר הזה, שהעילה לאי מסירת המידע, ואני מניח שזה יבוא בשקף הבא, עדיין נותרה שהמידע לא אותר וזה משהו כמו 45%, או שנוצר ברשות אחרת. אבל יותר מכל, מה שהצביע עליו הממונה הקודם, זה הנושא של העיכוב במתן תשובות לפי המועדים שבחוק וניתן לראות גם את הנתון הזה מהדו"חות שפורסמו.
מוחמד קדח
¶
כן. אני מניח שאנחנו תיכף נראה את השקף הזה. אנחנו ראינו בשנת 2016 שבמקום שכ-15% שנעו בין - - -
מוחמד קדח
¶
טוב, לא רואים את זה פה, אבל אפשר להתרשם ממספר הבקשות שלא טופלו באותה שנה. בשנת 2015 היו 21, יש כ-10% נוספים. לפי הנתונים שפורסמו, מתוך 137 בקשות שהוגשו בשנת 2016, אז רק 90 נענו באותה שנה והיתר הפך לסוג של מלאי ועל זה הצביע הממונה בדו"ח השנתי - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
הבנתי. אם יש כל כך הרבה בקשות – אני שואלת את שלמה כגורם האחראי פה – באיזה היקף משרה, כמה שעות את יכולה להשקיע בסיפור של חופש מידע?
שלמה בן אליהו
¶
תראי, אני חושב שבאמת מה שצריכים לעשות זה לעשות ברמה הרוחבית. זאת אומרת אם הנציבות הייתה מחייבת תקינה בתפקיד הזה, ששני אנשים או יותר נפח משרד, אז זה היה נכנס לסטנדרט.
היו"ר סתיו שפיר
¶
תראה, הם מחייבים. שוב, החוק מחייב לענות על פניות. אגב, חלק מהפניות היו יכולות להיחסך אולי, אם הייתם חושפים יותר מידע.
עליזה ז'ז'ק
¶
אבל גם בפניות המורכבות יש 100 סעיפים – בהגזמה כמובן טוטאלית – 10 סעיפים, 15 סעיפים, שאני מניחה שחמישה מתוכם נמצאים באתר ואם זה עמותות, אז יכול להיות שהם מכירים אותם ואיפה הם ורק צריך להיכנס ולראות. זה חלק מזה שאולי צריך לפרסם באמת מה נמצא ואיפה באתר ולעזור ולהקל על זה. אבל אז, אם בקשה היא יותר מצומצמת, אז אולי גם יותר קל לענות עליה מהר יותר.
שלמה בן אליהו
¶
אנחנו מקבלים לפעמים בקשות שזה מגיע אלי ואתה רואה שלענות עליהן צריך לקחת לפחות שמונה חודשים והיקפים של כוח אדם להעסיק בזה. כי השאלות הן שאלות - - -
שלמה בן אליהו
¶
קיבלנו אפילו שאילתא מחבר כנסת כרגע, שהמשמעות שלה היא עבודה של חצי שנה רק לרכז את הנתונים שהוא מבקש.
שלמה בן אליהו
¶
כן. איך בעצם עובד התהליך המחקרי ואיך הוא מתרחש. יוצאים קולות קוראים גם בעולם ובעצם מוסדות המחקר בישראל, האוניברסיטאות וולקני פונים בעצם - - -
שלמה בן אליהו
¶
כל הכסף זה היה בסדר, אבל אם שואלים תגיד לי מה הנושא של המחקר, כמה שנים היה המחקר, פירוט של המחקר.
שלמה בן אליהו
¶
לא, זה לא תקציבים. אם זה שאלה שהיא מספרית, שאפשר ללחוץ על המחשב, תאמיני לי שהוא היה מקבל את זה תוך שבוע, אפילו פחות, אוקיי? אבל הסדרה של השאלות שהייתה שם, היו צריכים כמעט להכין תוכנה מיוחדת בשביל לענות לו את התשובות.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אבל זה מידע שבוא תסכים איתי, היום בעידן שדברים נמצאים על המחשב, זה לא שאתם צריכים ללכת לאסוף מסמכים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
בסדר, אבל זה מידע שבאמת צריך להיות בצורה מסודרת במחשב. מדובר במידע תקציבי, כמה כסף - - -
שלמה בן אליהו
¶
זה לא תקציבי. אם הייתה שאלה תקציבית אז היינו עונים עליה בתוך שבוע. השאלות הן לא תקציביות, הן שאלות מאד מורכבות, מאד יורדים לרמת פירוט של שנים שהוא רוצה, לא שנה אחת. זה דברים שדורשים הרבה כוח אדם והרבה - - -
מוחמד קדח
¶
אגב, לפי חוזר נציבות שירות המדינה, קיימות שתי אפשרויות למינוי. או בקול קורא, שזה נותן תוספת דרגה לממונה הקיים בנוסף על תפקידו, אם אין נפח פעילות גדול, אבל בהחלט במשרדים הגדולים שיש בהם נפח גדול של עבודה, בקשות חופש מידע או ככלל גודל המשרד שצריך לפרסם מידע - - - ביתר החובות האחרות. אז יש כמה משרדים שפעלו לפי החוזר ומינו ממונה בתקן מלא. אז גם זאת אפשרות שקיימת ואני שומע שבשנת 2017 יש כבר 157 בקשות, ובנוסף ליתר הדברים - - -
מוחמד קדח
¶
זה מתקרב. זאת אומרת אין איזה שהוא קנה מידה כזה, בגדול זה המשרד בעצמו צריך לתת את המצע הזה בפני הנציבות וגם אנחנו יכולים לעזור כמה שנוכל בהקשר הזה, אבל אנחנו לא קיבלנו פנייה בנושא הזה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אגב, אתם נעזרים ביחידה לחופש המידע? כי יש להם כלים נפלאים והם באמת עושים עבודה מצוינת.
שרית כספי-אורון
¶
אנחנו נשמח להתאים את הבקשה לחופש מידע תמורת שהוועדה הבין משרדית תהיה שקופה, אז לא נצטרך לבקש פרוטוקולים וסדרי יום.
לילה חאג' יחיא
¶
לרשות חומרי הדברה יש לנו ועדה סטטוטורית, ועדה בין משרדית המייעצת לנו על רישום תכשירים. אז מה שקורה, רוב ה- - -
לילה חאג' יחיא
¶
הוועדה מורכבת מ-13 חברים ש-4 מהם הם ממשרד הבריאות ויושב הראש הוא ממשרד הבריאות. ארבעה ממשרד החקלאות, שניים ממשרד העבודה, שניים מהגנת הסביבה ואחד נציג הצרכנים.
לילה חאג' יחיא
¶
הוועדה הבין משרדית דנה בבקשות של חברות. מדובר על חומר מוגש מיצרנים מחו"ל. החומר כולו על תיקים טוקסוקולוגיים. זה חומר חסוי של יצרן ו - - -
לילה חאג' יחיא
¶
אנחנו מדברים על פרוטוקול עכשיו, על דיון. לא מדובר על אישור. ברגע שזה מאושר, אז כל דבר שמאושר בסוף יש לנו אישור של תכשיר, אז כמובן הוא מפורסם. אז יש הבדל בין פרוטוקולים - - -
לילה חאג' יחיא
¶
לא. קודם כל אם המידע מפורסם לציבור, אני חושבת שאין בו טעם מאחר שהוא לא יבין מה הוא רוצה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, עזבי עכשיו מה הציבור מבין ומה הוא לא מבין. אנחנו לא מתעסקים עם מה הציבור מבין. אני אגיד לך באמת, מניסיוני, כשאני התחלתי לחשוף את תקציב המדינה, אמרו לי עזבי, אל תתעסקי בזה, הציבור לא מבין. וואלה, מהניסיון הקטן שלי פה אני רואה שהציבור מבין ואפילו חשוב לו לראות מה קורה בתקציב.
היו"ר סתיו שפיר
¶
ועדה בין משרדית חייבת לפרסם פרוטוקולים. אם יש דברים שיש בהם חיסיון עסקי או משהו כזה, אז בסדר, אפשר להסיר. החוק מחריג את זה, אבל את הפרוטוקול עצמו את חייבת לפרסם.
לילה חאג' יחיא
¶
שנייה, אני אסביר לך. הרוב הוא חסוי. אפילו יש לנו מקרים שיצרנים מחו"ל שולחים את החומר ישירות אלינו בלי לעבור דרך החברה הרושמת בגלל שהם לא רוצים לפזר את הידע שלהם. זה דבר אחד.
דבר שני, בוועדה הבין משרדית יש עבודה לגבי הערכה מחדש של תכשירים. אנחנו מפרסמים - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
בסדר, אני מבינה, אבל אני לא מבקשת ממך לפרסם את ההרכבים הספציפיים של החומרים, מה שאסור בגלל חיסיון עסקי. אני מבקשת את העמדות של האנשים בוועדה – אני בעד, אני נגד. זה חומר מסוכן מדי, בזה כדאי לא להשתמש. למה בכל זאת להשתמש. דברים כאלה אתם לא יכולים לא לפרסם.
לילה חאג' יחיא
¶
זה מהניסיון שלי. אני רוצה גם להדגיש שיש הבדל בין הדיונים בוועדה. בדיונים של הערכה מחדש של חומרי הדברה, אנחנו ממילא כבר קודם מפרסמים. היום התחלנו ועלינו מדרגה ופרסמנו וקיבלנו התייחסויות של הציבור, שיושבים מולי וגם מעבירים לנו התייחסות. פרסמנו את זה לא בשביל לעשות וי, אלא בשביל לשתף את הציבור גם ב - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
אני רוצה לראות על מה מדובר. אנחנו פשוט חייבים להתקדם לנושא הבא, אני מצטערת.
חטיבת התיישבות ותנופה, אני לא יכולה לשחרר אתכם לפני שניגע בשני הנושאים החשובים האלה.
שלמה בן אליהו
¶
לא הגענו לכאן עם החומרים האלה, כי ראינו מה הבקשה ולזה התכוננו. אם את רוצה ישיבה נפרדת, אני אביא לך את כל החומרים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אם הייתי מקבלת 10 שקלים על כל פעם שהייתי שומעת את המשפט – אני אביא לך את כל החומרים בעניין של שני הגופים האלה – אז כבר הייתי יכולה לממן אותם.
שלמה בן אליהו
¶
אני מבקש שתעשי על זה ישיבה נפרדת ותקבלי את כל החומרים, את מה שתבקשי. לישיבה הזאת אנחנו התכוננו להביא לפי ה - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
אגב, לא כל כך ברור למה. לא כל כך ברור למה החטיבה להתיישבות ולמה השירות הלאומי, שבכלל כל קשר לחקלאות הוא מקרי בהחלט, או הגרעינים. כל הדברים האלה – ממש לא ברור למה זה נמצא תחת משרד החקלאות ולמה משרד החקלאות מתעסק בכלל בנושאים האלה ולא מרכז את כל משאביו לתמיכה בחקלאות. לא ברור.
אבל מאחר שאתם אחראים על הגופים האלה והגופים האלה לא מדווחים על התקציב שלהם לציבור, עדיין אי אפשר למצוא את זה. תכניות עבודה – לא מדווחים. חטיבת התיישבות – לא מדווחים, אז אנחנו חייבים לשאול את השאלות האלה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
השירות הלאומי – עכשיו היו על זה דיונים ובגלל זה אני חושבת שלא זימנו אתכם ישירות לוועדה, כי זה גם היה בדיונים במשרד הרווחה. שני הגופים האלה – גופים מאד מאד חשובים, עשירים בתקציבים – שלא ביצעו את המוטל עליהם בכמה וכמה דוגמאות. החטיבה להתיישבות – אנחנו לא צריכים לחזור על כל הנושא שפורסם בדו"ח המבקר רק לפני חצי שנה. גרעינים בפריפריה שהיו אמורים לקבל קצב לא תוקצבו. גרעינים במרכז הארץ שקשורים בשר, באורי אריאל, כן תוקצבו. ממש לא ברור למה גרעין ברמת אביב ג' צריך לקבל תקציב מהחטיבה להתיישבות על חשבון גרעין בדרום הארץ.
איפה זה עומד היום? אחרי בית משפט, אחרי בג"ץ, אחרי דו"ח מבקר המדינה.
שלמה בן אליהו
¶
כדי שנדייק אותך, אני מציע שבאמת נעשה ישיבה ספציפית לדברים האלה ותקבלי תשובה מפורטת על כך שאלה ושאלה. אנחנו קיבלנו את הדרישה של הדיון היום, בעצם לענות על הפורמט שאתם הגשתם. מילאנו אותו והתחלנו לענות עליו ונמצאים פה אנשים. את רוצה דיון על החטיבה?
שלמה בן אליהו
¶
אני אומר שוב, אם יש שאלות תקציביות, את רוצה פירוט תקציבי, תקבלי על הכל. צריך לזכור דבר כזה - - -
שלמה בן אליהו
¶
אני אסביר. כל דבר של תקציב, זה לא משנה אם של החטיבה, של השירות הלאומי, של רשות הבדואים או של הגרעינים וכדומה, הכל באמת עובד כמו - - - ממשלתית רגילה. אין הבדל.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אני לא רוצה לבקש ,אני רוצה כרגע להיכנס למחשב, האינטרנט פה מולי, לפתוח, ללחוץ על שורת החיפוש ולראות את כל התקציב של חטיבת ההתיישבות ושל מנהלת תנופה.
שלמה בן אליהו
¶
את התקנה שיש לגבי כל נושא ונושא. זה לא ברמה של-. אם השאלה היא איך השתמשו בתקנה, למשל דוגמא, עשינו כעת את המכרז, דוגמא קול קורא לגבי שווקי איכרים. אז יש תקנה של פרסום של שווקי איכרים. אם את רוצה רמת פעילות מי זכה בתקנה הזאת, בקול הקורא, איזה רשות זכתה בזה, באיזה סכום היא זכתה בזה, זה לא נמצא. זה לא נמצא ברמה התקציבית. בתקציבית יש לך - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
של משרד הרווחה, אני יכולה להיכנס ולראות את כל ההתקשרויות של משרד הרווחה ואת כל ההוצאות ומה היה במכרז ומה היה בפטור ולמה זה היה בפטור. כשאני מנסה להיכנס לחטיבה להתיישבות או לתנופה ולהבין איך קרה ש-13 מיליון שקלים של תנופה לא הגיעו בסופו של דבר לטיפול במפונים אחרי 12 שנה, אין לי דרך לקבל את התשובה על זה. ואגב, גם מבקר המדינה, כשהוא חיפש והוא מחפש כבר כמה חודשים את הנתונים על הדבר הזה – כמו שאתה יודע, אחרי שפנינו אליו – גם הם לא מצליחים להוציא את כל הנתונים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אז בטח ובטח הציבור הרחב שמנסה פשוט להיכנס באינטרנט ולראות מה קורה עם הכסף שלו, שזה דבר שאני בטוחה שתסכים איתי שיש לו זכות מלאה לקבל, איך הוא יכול לראות את זה?
שלמה בן אליהו
¶
אני אסביר לך. אני אומר את הטריק – לא לבקש מעט תקציב. אין משמעות לשאול מה תקציב המדינה ומה כתוב בתקציב המדינה, מה קיים בקול הקורא. אין לזה שום משמעות.
שלמה בן אליהו
¶
שנייה, אני מסביר. תבקשי תמיד את הדו"ח של החשב, דו"ח ביצוע. מה שחשוב כרגע זה לא מה תוקצב, אלא מה בוצע.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אני לא יודעת אם שמעת, אבל בדיוק הגשתי בג"ץ כדי לקבל גישה למרכבה ולראות את הביצוע בעצמי, אבל - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
בסדר, אז ביקשתי כמה דברים. ביקשתי את כל ההתקשרויות, ביקשתי את כל התמיכות, ביקשתי מכרזים – מה בפטור ומה לא.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אגב, את רשימת הבקשות קיבלתם כבר לפני יותר משנה – רשימת בקשות מאד מפורטת שלי על כל מה שאני רוצה לראות בתוך התקציב של החטיבה ושל תנופה.
שלמה בן אליהו
¶
אני מבקש ממך, תעשי ישיבה בנפרד על החטיבה או על תנופה, איך שתבחרי. אפילו שתי ישיבות ותקבלי את כל המידע.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אני שואלת אבל שאלה פשוטה. עכשיו, כשאני נכנסת לאינטרנט – איפה אני רואה את המידע הזה?
היו"ר סתיו שפיר
¶
אני גם לא רואה כאלה יחידי סגולה לקבל את המידע הזה, אחרי שהם פנו אליך והם מבקשים ממך. עכשיו באינטרנט, כשאני הולכת לחפש את המידע, כמו על כל גוף ממשלתי, איפה אני מוצאת אותו?
שלמה בן אליהו
¶
אז אני מסביר, יש מידע שהוא מידע של תקצוב. יש מידע של קולות קוראים ואם את רוצה מידע - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
אבל ביקשתי, אני רוצה לראות התקשרויות, מכרזים, תמיכות. בוא נתחיל מזה. איפה אני עכשיו באינטרנט רואה את זה?
היו"ר סתיו שפיר
¶
אני לא מדברת על מרכבה. יש לכם היום בחוק, בנוהל ממשלתי, אתם חייבים לפרסם התקשרויות, תמיכות ותקציב. זה כבר קיים בחוק. אתה רוצה שאני אחוקק אותו מחדש? איפה אני רואה את החוק? את הביצוע שלו?
מוחמד קדח
¶
טוב, אז בדו"ח ההתקשרויות אני ראיתי שפורסמו שלושה דו"חות אחרונים של החטיבה להתיישבות. לגבי השירות האזרחי, אני ראיתי שפורסמו דו"חות, אמנם חלקם באיחור, אבל זה במסגרת מצומצמת, כי דו"ח ההתקשרות מטבע הדברים לא כולל את כל ההוצאות ולא כולל את כל הביצוע.
היו"ר סתיו שפיר
¶
בואו נסתכל רגע. איפה אני מחפשת עכשיו? אתם אמורים לפרסם על פי חוק את כל הנתונים האלה. עכשיו אני רוצה לחפש את הנתונים, איפה אני מוצאת איתם? בוא תלך איתי בבקשה יד ביד, תראה לי איפה אני מחפשת את זה.
שלמה בן אליהו
¶
אני חוזר על מה שאמרתי – אם את רוצה פירוט לגבי כל יחידה בפני עצמה – התקשרויות, חוזים, תקציבים – לאן הלכו – אנחנו נביא לך את זה בישיבה נפרדת.
היו"ר סתיו שפיר
¶
זה אמור להיות באינטרנט. אני אעשה איתכם – קבענו – ישיבה נפרדת בעוד שבועיים – קבענו עכשיו על השעון, אפשר כבר לתאם. בשנייה שסיימנו את הוועדה הזאת נתאם ישיבה נפרדת. עכשיו אני רוצה – אתם אמורים לבצע את החוק הזה. קודם אמרת לי על חוק אחר שאתם לא מבצעים – אנחנו לא יכולים, אין לנו תקנים.
שלמה בן אליהו
¶
אני אענה לך. אנחנו משרד שיחסית נקרא רציני במובן הזה שלקראת הישיבה הזאת עשינו הכנה, עשינו הכנה עם כל האנשים, רואים מה על סדר היום, מתכוננים ומגישים ומתכוננים לשאלות ולתשובות. אם את תשימי לי על סדר היום את החטיבה – חטיבה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
שלמה, אני שואלת שאלה פשוטה: החוק היום מחייב אתכם כבר לפרסם את המידע. אני לא אמורה לבקש אותה. אני לא אמורה לפנות אליכם.
היו"ר סתיו שפיר
¶
למרות שהחוק מחייב, אני פניתי אליכם אין ספור פעמים. יש לי תיקייה כזאת של הפניות אליכם בשני הנושאים המאד מאד חשובים האלה, שאזרחי ישראל נפגעים מהם, כי הם לא מתפקדים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
דו"ח מבקר המדינה ביקר אתכם בצורה מאד מאד חריפה גם על ההתנהלות שלכם במשרד השיכון, על כל מיני עובדים שהם לא עובדים אמיתיים, מתנדבים של אורי אריאל, שישבו במשרד ותפרו לעצמם מכרזים והעבירו לעצמם כספים – את זה אומר דו"ח המבקר, לא אני – מבקר המדינה. זה כבר פורסם במאי, אתם ראיתם את הדו"ח הזה לראשונה כבר לפני שנה וחצי, יותר, שנתיים. עכשיו אני שואלת אותך אחרי כל הדברים האלה - - -
שלמה בן אליהו
¶
אוקיי, עירבת פה עכשיו שמונה דברים בבת אחת. אם את רוצה על כל אחד בפני עצמו – על דו"ח מבקר המדינה, על הנושא של גרעינים, על נושא השירות הלאומי – תעשי ישיבה, תקבלי את הכל.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אני אעשה על זה ישיבה נפרדת ובלי קשר לישיבה הנפרדת, מאחר שהנושא הזה נמצא על סדר היום כבר 200 שנה - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, לא, סליחה. אני קוראת לכם לישיבה. לא בכל ישיבת ועדה אתם מקבלים כזה פירוט ברור של מה אתם צריכים להביא. שלמה, בישיבה שלנו קיבלתם פירוט על מדד השקיפות.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אז אני שואלת שאלה אחרת. אתה המנכ"ל. הסיבה שמגיעים לכאן מנכ"לי משרדים, המטרה שלה היא שכשנשאלות שאלות מהותיות, אז יהיה אפשר כבר כאן לדבר על מה התשובה ואם אין תשובה אפשר גם להגיד אנחנו עובדים על זה, זה היעד שלנו.
שלמה בן אליהו
¶
לא, אז אני מסביר לך. תקבלי את כל התשובות לכל השאלות. אנחנו התכוננו היום למה שביקשו מאיתנו. את רוצה לעשות דיון על נושא של גרעינים – גרעינים.
שלמה בן אליהו
¶
אני לא אגיד לך כרגע. אני אסביר לך – תעשי ישיבה – אני אגיד לך על כל נושא ונושא מה כן מפורסם, מה לא מפורסם, איך מפורסם, איך אפשר להגיע אליו. דברים שאי אפשר להגיע אליהם – אם את צריכה אותם – תקבלי אותם.
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, שנייה, אני מצטערת, אני לא יכולה לקבל את התשובה הזאת. אנחנו דנים בנושא הזה לא בפעם הראשונה ולא השנייה ולא ה-20. זה כבר חוזר על עצמו כל כך הרבה פעמים לאורך השנים האחרונות. אנחנו יודעים טוב מאד למה אתם מסתירים את המידע הזה. אנחנו יודעים טוב מאד. כמו שדו"ח מבקר המדינה חשף בפנינו כמה פעמים, יש סיבה להסתרת המידע הזה. הכסף הלך למקומות שהוא לא היה אמור ללכת אליהם. יש שם הערות חמורות על מינהל תקין במשרד. כל הדברים האלה כבר ידועים.
עכשיו אני שואלת, אחרי שכבר כל הדו"חות האלה מאחורינו, המטרה של הדו"חות האלה היא שתשתפרו. אתם מקבלים כזה דו"ח חריף ואני יודעת שבנושא של הגרעינים הלכתם ועברתם בין הגרעינים ורציתם להוכיח שיפור וניסיתם לקדם את הדברים האלה. יש דו"ח כל כך חמור. אני שואלת שאלה פשוטה: החוק כבר מחייב אתכם לפרסם את התקציבים, את ההתקשרויות ואת התמיכות – איפה זה נמצא? זה לא שאלה שאתה צריך להתכונן בשבילה. אתה לא צריך להתכונן בשביל השאלה הזאת חודש. באמת.
היו"ר סתיו שפיר
¶
בבקשה תעבירי לי את כל ההתקשרויות. אני אגיד לך מה מנהלת תנופה העבירה לי כשקיימנו איתם ישיבה. ביקשתי מהם פרוט של כל ההוצאות על 13 מיליארד שקלים שהם קיבלו - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
זה לא קשור שזה עובר אישור. בסדר, גם ההתקשרות על הדבר הזה שהודעתם עם עמותת זהות, שאחרי שהיא עברה אישורים הבנתם פתאום שאתם לא יכולים לעשות את ההתקשרות הזאת, אלף כי אין באמת קשר למשרד החקלאות, ב' כי יש שם תמיכה כפולה. בבקשה. ואז ביטלתם אותה, אחרי שהיא כבר עברה את כל האישורים – פתאום בתקשורת שמו לב שיש פה משהו לא תקין, אז חזרתם בכם והחזרתם את זה. זה לא כל כך - - -
שלמה בן אליהו
¶
לא, יש לנו תשובה לדו"ח המבקר, בהתייחסות לדו"ח המבקר, אבל לבוא ולהגיד? יש ועדות שהן אמורות לאשר הוצאות תקציביות. יש ועדות שאמורות ויש חשב שאמור לראות שהכסף הולך למטרות הנכונות. הבירוקרטיה אצלנו חוגגת במובן הזה שאין דבר שאפשר להגניב אותו או להסתיר אותו, או הוא לא עובר איזה 8 או 30 עיניים. אין דבר כזה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
ובכל זאת ישבה פה אצלי בוועדה נציגת משרד השיכון בתקופתכם במשרד השיכון, ואמרה בוועדה לפרוטוקול שמי זה היה? דורפמן, היה מגיע אליה למשרד, היה נמצא במשרד, מסתובב במשרד כאילו שהוא עובד במשרד, מציג את עצמו כראש מנהלת הגרעינים, על אף שהוא לא היה בשום תפקיד רשמי והיא לא ידעה בדיוק מה תפקידו ומה הוא אמור לעשות, אבל הציגו אותו כעובד המשרד. בסוף מסתבר בדו"ח המבקר שהוא גם העביר לגרעינים שלו כסף.
שלמה בן אליהו
¶
אם את רוצה התייחסות לדו"ח המבקר והתייחסות לדורפמן או דברים כאלה, אני אבוא ואציג בפנייך את כל הדברים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אני רוצה לשאול במה זה תוקן. אני רוצה לראות את רשימת הגרעינים שמקבלים היום תמיכות ובאיזה סכומים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אבל אני חושבת שהמידע הזה צריך להיות נגיש לציבור, עוד לפני שאני מבקשת. פה אנחנו כנראה לא מבינים אחד את השני.
שלמה בן אליהו
¶
לא, אני מסביר. המידע לאן הכסף הלך, מי קיבל בפועל, כמה קיבל בפועל – כל מה שתבקשי תקבלי.
היו"ר סתיו שפיר
¶
כל המכתבים – תאספו, תכתבו במייל שלכם את המייל שלי, תראו את כל המכתבים שקיבלתם בעניין החטיבה להתיישבות ותנופה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
ותראו את כל השאלות שהמטרתי לאורך השנים האחרונות על המשרד וראו את זה כחומרים הכנה לוועדה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
ולגבי כל פעולות מנהלת גרעיני המשימה – את כל פירוט הגרעינים, באיזה היקף של תמיכה הם מקבלים. האם זה כבר הועבר אליהם.
שלמה בן אליהו
¶
בואי נעשה ישיבה. בגלל שזה הרבה חומר על כל אחד ואחד, אני מציע שתעשי כמה ישיבות. ישיבה אחת על נושא של מנהלת תנופה, ישיבה נוספת על גרעינים. את רוצה על החטיבה? עם על החטיבה. כל תחום שתבקשי – נעשה ישיבה נפרדת ואם תמקדי אותנו למה את רוצה, נשלח את החומר לפני כדי שתתכונני אליו ונעשה פה את הדיון.
היו"ר סתיו שפיר
¶
שוב, אתם נדרשים כבר להעלות אותו. זה חשוב שהדבר הזה יובהר. החומר הזה אמור להיות באינטרנט כבר עכשיו, לפני שאני ביקשתי.
משה ויין
¶
בוודאי. גם של מינהל המחקר, גם של המשרד. בלשונית משרד החקלאות הם יכולים להיכנס. לשונית של משרד החקלאות פרסומים, חוק חופש המידע, יש לנו, זה מחולק לרבעונים. לפחות שנתיים וחצי.
היו"ר סתיו שפיר
¶
תגיד ניסיתי לראות מה קורה ומה תנופה עשתה עם 13 מיליארד שקלים שהיא קיבלה? בדקת את זה פעם?
שלמה בן אליהו
¶
תקשיבי, אני מכיר את מנהלת תנופה מגלגולים קודמים שגם הייתי במשרד השיכון ודברים כאלה וצר לי לאכזב אותך, לא תמצאי שם שקל שהלך לאיבוד ולא רשום.
שלמה בן אליהו
¶
שנייה, לא. ביקשתי ממבקר המדינה שיבדוק את הדבר הזה, הוא בודק את זה כרגע. אין שום סיכוי שדבר שעובר דרך הבירוקרטיה הממשלתית, אין לו - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
אז למה כשתנופה העבירו לי את המסמכים הם העבירו מסמכים שיש בהם פירוט תקציבי של שליש ממה שביקשתי?
היו"ר סתיו שפיר
¶
איפה המידע הזה של תנופה שקודם הדפסת? זה של תנופה. לא, תנופה אין לי פה. אתמול קיבלנו פירוט מידע בעקבות הפנייה שלי למבקר, על הסיפור של תנופה וגם משרד המבקר לא הצליח לפצח את מלוא הביצוע של התקציבים. אז אני שואלת שאלה פשוטה – איפה רואים את זה?
שלמה בן אליהו
¶
אני אנסה להביא לך לכאן את כל האנשים גם כן מהמשרדים האחרים שעלו, כי זה עבר הרי גלגולים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
זה עדיין נמצא בבדיקה וזה עוד נמצא בתהליך. אנחנו שלחנו פנייה כדי לקבל את המידע העדכני.
שלמה בן אליהו
¶
במשרד החקלאות. אז אני אומר, את כל התקציבים שהיו פועלים במשרד החקלאות או במשרד השיכון, את יכולה לקבל. תקציבים שהיו לפני כן במשרד ראש הממשלה – תבקשי ממשרד ראש הממשלה. אני יכול לתת לך את הנתונים שנמצאים אצלנו במחשב, לא נתונים שנמצאים במשרד ראש הממשלה.
שלמה בן אליהו
¶
אז תבקשי מהם, כמו כל המשרדים שיבואו ויציגו לך את זה. יציגו לך את זה. אין כאן כסף שנכנס מאגף תקציבים, מהכנסת - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
אבל אני אומרת לך שעשיתי את זה כבר. אז למה לא קיבלתי את התשובות? מה לא עשיתי נכון? ואולי תלמד אותי מה לא עשיתי נכון בישיבה הקודמת על מנהלת תנופה, שגרם לכך שיצאתי מהישיבה הזאת בלי תשובות, על אף שהיו פה נציגי משרד ראש הממשלה, היו פה נציגי מנהלת תנופה. היו פה נציגים של המפונים. מה היה חסר?
שלמה בן אליהו
¶
אין תקציב – אני אומרת לך מתוך ניסיון, יש לי שערות לבנות והייתי בהרבה תקופות – אין תקציב שמתגלגל במשרדי ממשלה - - -
שלמה בן אליהו
¶
את צריכה לראות לא מה התקציב, את צריכה לראות מה הביצוע. לא לראות מה תוקצב אלא לראות מה בוצע.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אוקיי, אז זה מה שאנחנו נבקש לישיבה הבאה בנושא הזה. אנחנו נקבע את הישיבה הזאת לעוד שבועיים.
עליזה ז'ז'ק
¶
בכל מקרה, למרות הגידול הבאמת משמעותי, אני חושבת, בפניות שאנחנו מקבלים, אנחנו עוברים לשקף הבא. אנחנו רואים שבשנת 2017 - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
זה יפה וטוב, אבל באמת קשה. צריך לקחת בחשבון גם שקשה לפנות להליכים משפטיים בכל מצב של חופש מידע, כי בסוף לאזרח הרגיל ללכת ולהוציא את הוצאות בית המשפט, זה לא דבר הגיוני.
עליזה ז'ז'ק
¶
לא, ברור. אני מקווה שעצם זה שאנחנו כן ניתן תשובות וכן נענה לפניות, גם אם זה באיחור ואני יודעת כבר מראש שיש לי איחור בתשובות, אז לפחות שבאמת ניתן את התשובות וזה לא יצור גרירה למצבים יותר חמורים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אוקיי. שתדעי, את בעיקר, שגם אנחנו – כמובן שהיחידה הממשלתית לחופש המידע וגם אנחנו כאן בוועדה עומדים לרשותך. כשיש שאלות של איך לקחת את המידע שכבר עבדת, לפרסם אותו ולהפוך אותו ליותר מונגש לציבור, אז אנחנו מאד נשמח לסייע בזה.
מוחמד קדח
¶
וזו ההזדמנות להזכיר שיש נוהל פרסום תשובות באתר. בשנת 2017 לצערי משרד החקלאות לא פרסם אף תשובה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
באמת, גם יש פה תשובות נורא מורכבות, כמו מה שהזכרת, שדורשות הרבה איסוף מידע. אחרי שכבר אוספים את כל המידע הזה - - -
עליזה ז'ז'ק
¶
היא נמצאת בין השאילתות של שנת 2015, אבל היא רשומה שאילתה חדשה. זה אתם בכנסת, זה לא אנחנו. אין לי מושג בזה.
שלמה בן אליהו
¶
היא ארכאית. אין לה מספר, אז אי אפשר לעקוב אחריה, אבל היא היחידה שהיא בלי מספר. מתוך ה-11 – 9% - זה אחת. זאת אומרת זו שאילתה אחת שכנראה רשמו אותה בשנת 2015. מנסים כעת לאתר אותה, לראות איפה היא, אבל בעצם חוץ מזה - - -
מוחמד קדח
¶
אני ציינתי לגבי שירות אזרחי הם פורסמו, אבל באיחור. ולגבי הרשות להסדרת התיישבות הבדואים, אני לא בטוח, כי לא בדקתי את הנושא הספציפי לגבי הרשות עצמה, אבל - - -
מוחמד קדח
¶
הסוד של ההצלחה הוא שייתנו המשאבים הדרושים, שהממונה הקודם הצביע על החוסר בהם ובנוסף גם הגיבוי והרוח הגבית לעבודה של הממונה, כדי שהנושא הזה יוטמע בכל המחלקות ובכל האגפים במשרד והם צריכים שאכן הדבר הזה יקרה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
טוב, תודה. אני מודה לכם על ההכנה לוועדה ועל הנוכחות בהרכב מלא וגם על הרבה מאד נכונות להשקיף מידע ולתת תשובות מפורטות. המון המון תודה לכם.
נשארנו עם הרבה מאד שאלות. אני אפרט חלק מהן ואת היתר, בעניין הדיונים הבאים, אני אשלח לכם במייל.
רצינו בהקשר של ההדברה לבקש את רשימת הפעולות שנעשו כדי לספק מידע על פיזור גיאוגרפי והיקף שימוש בפועל בחומרי הדברה ואיפה זה כמובן מפורסם לציבור. הדברים האלה צריכים להיות מפורסמים לציבור.
לילה חאג' יחיא
¶
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת כבר כמה שנים נתונים לגבי מכירה של חומרי הדברה בארץ ואת הנתון שיש מקבלים ב- - -
שרית כספי-אורון
¶
היקף השימוש בפועל ומה שהלמ"ס מפרסם, שבוא נגיד שזה שיפור מעל כלום, אבל הוא לא מאד מפורט לגבי החומרים הפעילים. אין מידע גיאוגרפי, אין מידע לגבי איזה גידולים הם מרוססים. אז זה מידע מאד מאד חלקי והיה רצוי ש - - -
שלמה בן אליהו
¶
נכון, אבל אני אומר, כל הדברים האחרים זה בעצם כפלסטר. חוק הסטנדרטים הוא החוק שאנחנו רוצים שהוא יהיה, שהוא יישום.
שלמה בן אליהו
¶
אנחנו נשמח אם זה יהיה. אני אומר שמבחינתנו יש לנו יחידה שעוסקת בזה. זה חשוב לנו. זה באינטרס שלנו. אני חייב לומר שהשאלה שאת שאלת כאן כרגע - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
טוב, אז אנחנו נבקש גם תשובה בכתב על רשימת הנתונים האלה – מה מונע או מה עוצר מלפרסם אותם. אני גם אפנה באופן אישי בעניין של למה החוק לא מיושם, אבדוק מה הפעולות שאנחנו יכולים לעשות כדי לדחוף את יישמו.
שלמה בן אליהו
¶
לכן אני אומר, השאלה פה, אם אפשר לדייק אותה. זאת אומרת לגבי הנתון שאת רוצה, אם את רוצה נתון כמה חקלאים רכשו איזה חומרים, או מה החקלאים רכשו - - -
שלמה בן אליהו
¶
לא, רמות שימוש פירושו, עוד פעם אני חוזר. מידע שיש מי קנה, קנו חומרי הדברה ואיך השתמשו בהם – את זה אין לנו.
היו"ר סתיו שפיר
¶
תראה, זה נורא נורא פשוט. תחשוב על עצמך – אנחנו מסתכלים על הכל מנוקדת המבט של הצרכן – תחשוב על עצמך עכשיו שאתה רוצה לבחור איפה לקנות.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אבל אנחנו מנסים לראות איך מיישמים חלק מהדברים שנמצאים בחוק. אתה שם אותנו בלופ. אתה אומר לי יש חוק כבר, אבל החוק לא יכול להיות מיושם, כי לא נתנו לנו את האפשרות של התקנים, אז אנחנו לא מתקינים תקנות. אז אתה כל פעם מחזיר אותי לנקודת ההתחלה. בואו נעשה כמה צעדים קדימה, למרות שאנחנו - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
אנחנו מדינת הסטארטאפ. גם חקלאות וגם סטארטאפ, הכל ביחד זה מחייב סטנדרט ממש גבוה. אנחנו לא מחכים ל - - -
לילה חאג' יחיא
¶
יכול להיות שזה טוב וכן חשוב לנו גם לדעת אם יש תקדימים בעולם, מאחר שאנחנו יודעים שבנושא חומרי הדברה יש הרבה שונות בעולם. אז אם יש משהו כזה, תגידו לנו - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
בדיקה שלכם לגבי האפשרות לבקש, במסגרת האילוצים על אותה חקיקה, חובת דיווח עצמית של החקלאים. כלומר שפשוט תצא הוראה שהם ידווחו. אני מניחה רגע את נושא הפיקוח בצד.
היו"ר סתיו שפיר
¶
נעשה את זה באופן עצמאי שלכם. פרוטוקולים של הוועדה הבין משרדית, גם את הפירוט החלקי שלהם. כלומר גם אם זה אומר רק שני אחוזים, בכל זאת לראות מה מרחש שם. הוועדה סבורה שצריך לפרסם.
לילה חאג' יחיא
¶
אנחנו גם סבורים שצריך לפרסם. סליחה שקטעתי. אני הצגתי מה ההרכב של הוועדה בנושא שהיא מייעצת, אבל היום אנחנו - - - - את משרד החקלאות, ולהיפך, אנחנו עובדים על זה שכמה שיותר תהיה שקיפות. אין לנו מה להסתיר במשרד וחשוב גם ל - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
אוקיי, אז בבקשה. את רוצה להגיד בדקה? יש לנו ממש דקה, כי אני כבר בסיכום, אז זה צריך להיות ממש בקצרה. חשבתי שיצאתם מפה.
יעל ארקין
¶
בהרבה עניינים. סתם לדוגמא עכשיו הגשנו בקשה בנושא של הכלביות – ביקורות בכלביות, איפה נעשו, כל השאלות. איזה ליקויים נמצאו. אז באמת קיבלתי את הדו"חות, אבל השם של הכלבייה מושחר.
טלי גרוס
¶
הם גוף מבוקר ובחוק זה מוגדר כצד ג' ויש עשרות כלביות ולפנות לכולן כצד ג' זה פשוט משאבים בלי סבירים שצריך - - -
יעל ארקין
¶
אני רק רוצה להגיד שלפני שנה קיבלתי חומר על שנה וחצי ושום דבר לא היה מושחר ובעקבות זה הוצאתי את דו"ח הכלביות שהיה עליו דיון שבוע שעבר בכנסת.
שלמה בן אליהו
¶
כן, הכיוון הכללי זה שזה עניין של זמן. זאת אומרת אם את רוצה את הדו"ח, הם צריכים לפנות על פי החוק לכלביות הפרטיות ולהגיד להן תשמעו, רבותי, אנחנו רוצים את הנתון הזה. אתם מסכימים?
היו"ר סתיו שפיר
¶
כמה זמן צריך כדי להפיק דו"ח כזה, עם השמות של הכלביות, כדי לפנות לצד ג' ולבקש את האישור שלהם?
יעל ארקין
¶
אבל לא ברור לי למה, כי הדו"ח עצמו הוא דו"ח של משרד החקלאות. מי שמבקר זה ד"ר נירית ציפורי או מנהלי הלשכות. הם עושים את הביקורות. זה לא קשור לרשות.
היו"ר סתיו שפיר
¶
רגע, שנייה. יכול להיות שתוכל לעזור לנו פה. אם זה נתונים רק של הביקורת של משרד החקלאות, למה יש פה עניין של צד ג'?
מוחמד קדח
¶
ככלל יש את סעיף 13 בחוק חופש המידע, שמקום שצד ג' עלול להיפגע, אז חייבים לתת לו הזדמנות להתנגד.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אבל מה זה להיפגע? זו ביקורת שהם ערכו במקום. הדיון פה הוא על איזה ביקורת עושה משרד החקלאות, זה לא על - - -
מוחמד קדח
¶
אני מניח שאם הגיעו למסקנה שצריך לפנות לצד ג', אז הם הגיעו קודם למסקנה שצד ג' עלול להיפגע וכנראה שהתגלו - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
תוכלו לעשות איזו שהיא בדיקה אצלכם, של האם זה באמת דורש צד ג' במקרה שמדובר פה בביקורת? כלומר איך אפשר להקל ולהפוך את העניין הזה ליותר מהיר, כי זה באמת דו"ח נורא נורא חשוב. הציבור חייב לדעת.
מוחמד קדח
¶
כן, אבל לפני זה אני מניח, כמו שציינה טלי, שלוקח כ-40 שעות כדי לטפל בבקשות ה אלה של צד ג' - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
אז בואו נראה אם באמת צריך צד ג' בעניין הזה. לי זה נשמע שלא בטוח, אבל אני לא משפטנית.
יעל ארקין
¶
כן. אני כתבתי שם גם בנושא של חזירים, אבל אנחנו כל הזמן ניגשים לעתירות מנהליות כדי לקבל את המידעים. שום דבר לא הולך קל. גם בחזיריות קיבלנו ניירת. את שמות החזיריות השחירו לנו. אז היינו צריכים לגשת לבית המשפט, כי אם אנחנו רוצים להוציא צו מניעה נגד אותה חזיריה, שיש שם הפרות מאד מאד נוראיות, באמת. אני לא אפרט פה. אז ניגשנו לבית המשפט ובית המשפט הורה כן לתת לנו את השמות של החזיריות ובאמת הגשנו עכשיו נגדם צווי מניעה.
יעל ארקין
¶
אני מעסיקה מחלקה משפטית שלמה כדי להתעסק במידעים שאני צריכה לקבל באופן חופשי ממשרד החקלאות.
שלמה בן אליהו
¶
תסלחי לי, אני רק אענה לך תשובה. התשובה היא כמו שענו לך כרגע, שזה לא באופן חופשי - - -
שלמה בן אליהו
¶
אז אני אסביר. אם באת המחלקה המשפטית של הרשות ושלנו הגיעו למסקנה שלא צריכים להשחיר כי זה מידע שאפשר לפרסם אותו בלי להשחיר, נשמח. אין לנו איזה אינטרס להשחיר את השמות האלה. אבל אם המחלקה המשפטית אומרת שצריכים לקבל את האישור של צד ג', אז צריכים לקבל את האישור של צד ג'.
שלמה בן אליהו
¶
אז לכן ביקשנו הפעם, הוועדה מבקשת לא רק מהלשכה המשפטית שלנו אלא ששני הגופים הממשלתיים, ישבו ביניהם היועצים המשפטיים ויגיעו למסקנה אולי באמת לא צריכים לפנות לצד ג' בשביל לתת את השמות האלה.
יעל ארקין
¶
כן, זה כמו שאומרים לי לבוא בזוגלובק לצלם חומר, בתנאי שלא נעשה בזה שימוש נגד זוגלובק. חומר. תנו לנו חומר. אנחנו יודעים מה לעשות איתו, זה התפקיד שלנו. אם אתם לא עושים את העבודה, תנו לנו לעשות את העבודה. אני לא צריכה, ודרך אגב יש נגדכם גם בג"ץ בנושא של אי מענה על תלונות. אנחנו מגישים עשרות תלונות על התעללות בבעלי חיים. אף אחד לא מעדכן אותנו. אני פתאום מגלה שאם כבר הוגש כתב אישום, נעשו עסקאות. אני רוצה לדעת מזה. יש לי את האפשרות לגשת לבית המשפט ולערער על עסקאות כאלה. אני רוצה לדעת עליהן לפני כן.
כל המידע, בוא, אתה יודע, אתה גם מכיר את זה שאני מוציאה לכם מכתבים, גם לי לא עונים. ועדת לוקר, החלטה 833.
היו"ר סתיו שפיר
¶
טוב, תראי, בואי נעשה ככה: תפני אלי את כל הדברים שלא נענו. אנחנו נטפל בזה בוועדה מול המשרד.
היו"ר סתיו שפיר
¶
וגם כמובן, נעשה את זה במקביל, ביחד עם הרשות הממשלתית לחופש המידע ונראה שהדברים מפורסמים. זה באינטרס של כולם כאן.
היו"ר סתיו שפיר
¶
כולם פה גם היו רוצים לא להשחיר את השמות, אני מאמינה. בואו נפתור את הבעיה הזאת, כי בלי שיש את השמות של הכלביות, אף אחד לא יכול להשתמש במידע וזה הופך את המידע לחלוטין למיותר. זאת אומרת לפרסם מידע חלקי במקרה הזה, זה לא לפרסם מידע. אין מה לעשות עם זה כשלא יודעים במי מדובר ולאיפה ללכת. ופה באמת זה צורך ציבורי אמיתי.
אני רוצה להעיר משהו בנושאים האחרונים שדיברנו עליהם. שוב, שימוש בכספי ציבור זה דבר שצריך להיות מפורסם כדיפולט ברזולוציה הכי גבוהה שיש. כל שקל של כספי המיסים של אזרחי ישראל זה דבר שצריך להיות מדווח.
במקומות כאלה כמו שהזכרנו, של החטיבה להתיישבות, שאמונה על פרויקטים נרחבים של התיישבות בכל רחבי הארץ, בנושא של הגרעינים, שהם עונים על אחד הנושאים החשובים ביותר, ממש המשימות הלאומיות החשובות ביותר של דורנו בגרעינים העירוניים ובהתחדשות עירונית ובנושאים של מנהלת תנופה, שפה הנזק שנגרם מכך שיש עדיין מאות משפחות ללא בית – 12 שנה אחרי הפינוי – זה דבר שאמור היה להיות מובן מאליו שזה צריך להיות מטופל כבר לפני שנים. זה שהגענו עד לנקודה הזאת, זה פשוט בלתי נתפס.
ועובדה שכל התקציבים האלה וכל השימושים שנעשו בכספי ציבור בכל התחומים שהזכרתי, לא מפורסמים. הגרעינים, הביצועים, לאן זה הגיע ולאן זה לא הגיע. מי אמור לקבל את הכסף ומתי הוא אמור לקבל את הכסף. דברים שהציבור צריך כדי לעשות בכסף הזה שימוש – זה דבר שהוא בלתי נתפס.
אנחנו קיימנו על זה כבר שורה ארוכה של דיונים גם בוועדה הזאת, גם בוועדה לביקורת המדינה, גם בוועדת הרווחה, גם בוועדת כספים. התשובה החוזרת של – תבקשי, נעביר לך את כל המידע – אני מצטערת שלמה, שמעתי אותה כל כך הרבה פעמים מהנציגים של הגופים האלה, שקצת הפסקתי להאמין.
אז אני מקווה עכשיו להאמין לך ולקבל את המידע הזה בתוך שבועיים, כדי שנוכל לקיים על זה דיון מהותי ולהבין איפה כל הדברים עומדים. זה מידע שצריך לעמוד לרשות הציבור באינטרנט ולא רק לרשות חברי הכנסת כשהם מבקשים והיום זה עוד לא עומד גם לרשות חברי הכנסת.
אנחנו נקיים על תנופה ובהמשך גם על החטיבה – על תנופה זה פשוט מבחינת סדרי העדיפויות שלנו נמצא בסדר עדיפויות מאד מאד גבוה, כי זה דבר שצריך לפתור כבר בתוך שבועיים ואחר כך נקבע גם את הדיונים הבאים.
אני כן מבקשת את המידע כמה שיותר מהר, כדי שנוכל כבר ללמוד אותו.
שלמה בן אליהו
¶
אני רק רוצה לכוון אתכם בלוח הזמנים שלנו, זה יעזור לכם. יש דיונים בממשלה לגבי תקציב 2019 ב-10, 11 בחודש ינואר ולכן אם תעשו את זה אחרי התאריכים האלה, אז יהיה אפשר יותר להתכנס לדברים האלה, כי עד אז המשרדים מושבתים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
בטח, כן. מה שעומד בראש מעיינם זה השקיפות של התקציב. טוב, יש לנו עוד נקודות שפספסתי?
את יתר הדברים ואת הפירוט על היחידות הכפופות אנחנו נשלח לכם גם במייל.
המון המון תודה לכולכם.