ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2017-11-15OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 819
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ו' בתשרי התשע"ח (26 בספטמבר 2017), שעה 11:35
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 26/09/2017
חוק בנק ישראל (תיקון מס' 7), התשע"ט-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק בנק ישראל (תיקון מס' 4) (הוועדה ליציבות פיננסית), התשע"ז-2017.
מוזמנים
¶
לשכה משפטית, משרד האוצר - עמיהוד שמלצר
לשכה משפטית, משרד האוצר - ברוך לוברט
היועץ המשפטי-רנ"ע, משרד האוצר - אמיר וסרמן
סגנית מנהל מח' השקעות-רנ"ע, משרד האוצר - שרה קנדלר
משרד האוצר - כפיר בטט
מנהלת המחלקה המשפטית, בנק ישראל - טידה שמיר
יועמ"ש, בנק ישראל - ניצה נעמי שמיר
מחקר, בנק ישראל - מיקי קהן
סגנית היועמ"ש, בנק ישראל - אורנה רות ואגו
כלכלן– מנהל תחום, משרד השיכון - יוסי שבת
מוזמן/ת - רחל פיסם
מוזמן/ת - אייל דולב
מוזמן/ת - אלירן קנטן
מוזמן/ת - לירון קציר
מוזמן/ת - קובי אזיקרי
מוזמן/ת - עידן הרשקוביץ
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את הישיבה. אנחנו בסעיף של הצעת חוק בנק ישראל (תיקון מס 4) (הוועדה ליציבות פיננסית). טידה, יש פתרון עם הרכב הוועדה, מה שדיברנו בישיבה הקודמת?
טידה שמיר
¶
כן, כן. מכיוון שהממונה על שוק ההון הוא גם המפקח על נותני שירותים פיננסיים, אנחנו נאחד את זה. יהיה חבר אחד – סעיף (6) – שיהיה הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון והמפקח על נותני שירותים פיננסיים. וכן ירד עובד הבנק שמינה הנגיד. זה איזון.
שגית אפיק
¶
ואם יום אחד המפקח על נותני שירותים פיננסיים יהיה מישהו אחר, אני מבינה שהחוק האחר הוא כן תומך בזה.
שגית אפיק
¶
זה לא הם. יש חוק שקבע את הרשות של הממונה על שוק ההון. החוק הזה לכאורה יוצא מתוך נקודת הנחה שהמפקח על שירותים פיננסיים הוא דמות אחרת מהממונה על שוק ההון.
ברוך לוברט
¶
זה גם לא מדויק. ברירת המחדל בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים מוסדרים היא שזה הממונה על שוק ההון. זאת אומרת, הברירה היא הפוכה.
ברוך לוברט
¶
זו לא אפשרות שיש אפשרות אחרת. יש אפשרות אחרת, אבל ברירת המחדל היא שהממונה על שוק ההון הוא גם המפקח על שירותים פיננסיים מוגדרים.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, אני לא מבין. עם כל הכבוד, היות שההבנה שלי חלשה, אני רוצה הסבר יותר ברור. מה שאתם עושים עכשיו, בגלל הבעיות שהועלו – בסדר, אני לא נכנס לשאלה המשפטית בעניין – אתם מאחדים את שני התפקידים האלה באישיות אחת. אתם – משרד האוצר. מכיוון שיש לכם עכשיו, על-פי מה שאתם מסכימים, רק ארבעה חברים, מוריד בנק ישראל חבר אחד מטעמו, כדי שיהיו שמונה חברים – ארבעה לכם וארבעה לבנק ישראל.
היו"ר משה גפני
¶
עד כאן הבנתי. ברירת מחדל - אני לא יודע. דבר איתי בעברית קלה, כמו שדיברו אצלי בשכונה בתל-אביב. עכשיו בחוק יהיה כתוב שתהיה הממונה על שוק ההון ועם התפקיד הנוסף, שביום מן הימים יהיה גם אישיות אחרת.
היו"ר משה גפני
¶
אל תגיד לי ברירת מחדל, זאת אפשרות. מה זה ברירת מחדל? תחליט ממשלת ישראל או יחליט שר האוצר שהוא ממנה את פלוני אלמוני או פלונית אלמונית, אז הוא ממנה אותו לתפקיד הזה של הפיקוח על נותני שירותים פיננסיים. יש לו בן אדם מתאים.
ברוך לוברט
¶
כרגע אני חושב שיש לנו את אותו בן אדם. אני חושב שהוא ישקול את שני השיקולים. כלומר, היתה אפשרות לכתוב רק הממונה על שוק ההון, אבל אז הוא ישקול רק את השיקול של המוסדיים. אם נכתוב רק המפקח על שירותים פיננסיים מוסדרים, הוא ישקול רק את השיקול של שירותים פיננסיים מוסדרים.
היו"ר משה גפני
¶
קיבלתי את מה שהגעתם למסקנה וזה בסדר. אני בכלל בעד פשרות מפא"יניקיות כאלה, אבל אני יודע, יותר מחמישים אחוז, ששר האוצר ימנה ממונה על הפיקוח על נותני שירותים פיננסיים. ימנה, אני יודע. מה אתה מסתכל עלי ככה? לא עשיתי שום דבר רע, רק אמרתי מה אני חושב.
שגית אפיק
¶
אבל החוק אומר ששר האוצר רשאי למנות מישהו אחר לשם כך? אז הוא ימנה מישהו אחר שהוא לא הממונה על שוק ההון.
היו"ר משה גפני
¶
לא, הוא ימנה. אין לו בן אדם עכשיו, אבל הוא ימנה ממונה. זאת אפשרות קיימת? זו אפשרות קיימת. ואז מה שיקרה, יבוא משרד האוצר, בצדק מבחינתו, והוא יגיד שהוא צריך להיות בתוך הוועדה הזאת של יציבות פיננסית. קוראים לו ראובן שמעון. זה השם שלו. ראובן שמעון הזה הוא איש מקצוע, הוא צריך להיות בוועדה. מה יקרה אז? זה מה שאני שואל אותו. זה מפר את האיזון. מה יהיה אז?
היו"ר משה גפני
¶
תיאורטית. אני לא יודע מי יהיה יושב-ראש ועדת הכספים, אני לא יודע מי יהיה שר האוצר, אבל זה עלול לקרות.
טוב, אני מבקש שיהיה כתוב בפרוטוקול – בסדר, אני מקבל את ההצעה הזאת, זה בסדר גמור, זה שומר על האיזון, זו הסכמה שאתם מסכימים לה - שבמידה שימונה בן אדם שהוא יהיה מפקח על נותני שירותים פיננסיים ומשרד האוצר יבקש להכניס אותו לוועדה ליציבות פיננסית, בנק ישראל יכניס בן אדם שלו. אני רוצה שזה יהיה רשום בפרוטוקול, לא בחוק. אני גם מבקש שיהיה כתוב שברוך גם עשה עם הראש תנועת כן.
היו"ר משה גפני
¶
כן, נכון. זה מה שאמרתי – יישמר האיזון. לא בגלל מינוי מסוים יבואו פתאום ילכו לנגידה ויגידו לה: לא נעים, ההוא איש מקצוע , ורק נוסיף אותו. לא. אם מוסיפים אותו – אני לא אומר את זה רק לכם, הייתי אומר את זה גם כן לבנק ישראל. לבנק ישראל כבר אמרתי בישיבה הקודמת את מה שיש לי להגיד בעניין הזה: משרד האוצר הכניס רגל בדלת. בסדר. אם הם הולכים לעניין בעיניים פקוחות, אז זה בסדר גמור.
מיקי, הצעה לסדר.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
תודה רבה, אדוני. שלחתי אליך שני מכתבים – גם לך וגם לשר הכלכלה ונדמה לי גם ליועצת המשפטית וגם לטמיר. הם מונחים לפני. בשבוע האחרון ביקרתי בשני מפעלים שנפשנו יצאה אליהם. כאן בוועדה אני מטפל בהם מזה כמה חודשים – האחד הוא פניציה בצפון. ראיתי את כל המפעל עצמו ונחרדתי לגלות שיש איזשהו צו או כנראה מגמה של צו למניעת היצף. מטר זכוכית עולה 20 שקל למטר. הממשלה הטורקית מציפה את מדינת ישראל במחיר נמוך מזה, כאשר בשוק הטורקי הוא נמכר ב-20 שקל למטר ולעתים גם ב-22 שקל למטר. אבל מכיוון שהם מסבסדים את זה, הכוונה שלהם היא ברורה: להשתלט על פניציה. או לסגור אותו או לקנות אותו, כמו שהם עשו למפעל זכוכית באיטליה. את זה אנחנו לא ניתן.
יותר מכך, אדוני, נחרדתי שמנסים לעשות לנו תרגיל – לבוא ולהגיד שיביאו זכוכית ג'מבו. אני אומר לך שזה פוליטי לחלוטין, כי היבואן הוא חבר מרכז ליכוד. אני לא אתן לזה לקרות. חד-משמעית. מה קורה? יביאו זכוכית ג'מבו, זו הזכוכית הענקית, למפעלים שלהם, יחתכו אותה לחלונות בגודל שצריך, והנה עקפו - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
זה טירוף. אם יעשו לוועדה בראשותך – אני לא מכיר אותך כזה פראייר בשנים האחרונות שתיתן לעשות לך תרגיל ולעקוף עם הג'מבו – לא יקרה. לא יקרה. אני אדבר עם אלי כהן ואבקש ממך שתדבר איתו - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
- - שיחתמו על ארבע שנים. לא על שנה, משנה לשנה, אלא שלמפעל הזה יהיה אורך חיים ונשימה ולא יפטר עובדים.
דבר שני, סנרג'י. באמת, הגענו פה לתוצאות לא רעות, חברת החשמל מזמינה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לא, עזוב, אני סיירתי. אתמול הייתי שם. מפעל שהעסיק 250 עובדים – אני יכול לייתר לך את הביקור – מעסיק היום רק 100 במשמרת אחת; מתוך עשרה ליינים רק שני ליינים עובדים. עשרה. אולם שהוא פי שלושה מגודל של מגרש כדורסל, 200 מטר של כבלים. חברת החשמל רוצה מהיום להיום ונמנעים מלחתום. הוא לא רוצה סיוע ממשלתי, הוא לא רוצה כלום. מה הוא אומר? אם חברת החשמל תזמין ממני 90% ולא מהטורקים, גם למתח נמוך – כי מה קורה, אם חס וחלילה ייפול טיל במדינת ישראל, הטורקים ייתנו לנו כבלים כדי לחדש את רשת החשמל?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לכן אני מבקש – גם בעניין הזה הוצאתי לך מכתב, גם ליועצת המשפטית ולאלי כהן – למנוע היצף מהשוק הטורקי. הם הולכים להשתלט על המפעל היחידי לכבלים במדינת ישראל, ואנחנו לא ניתן את זה.
היו"ר משה גפני
¶
והבהרנו את העניין. למה אני מתעקש על זה כל כך, למה זה כל כך מדאיג אותי? מכיוון שאני חושש מכל החוק הזה. האילוצים הם אילוצים ואנחנו נעביר אותו בסוף באיזושהי צורה, אבל אם נאבד גם את האיזון – איבדנו את בנק ישראל. אני לא מציע שזה יהיה במשמרת שלכם ואחרי זה יבואו בעוד שלוש שנים ויגידו שזה כבר שר אוצר אחר, אולי אפילו נגידה אחרת. הכל יכול להשתנות, אנחנו במדינה מאוד דינמית, ואז בעצם איבדנו את בנק ישראל והוא יהפוך להיות מחלקה של האוצר. לא שאני נגד האוצר, אני דווקא בעד, אבל מה שיש להם זה מספיק והם לא צריכים עוד. גם במה שיש להם אני מקווה להסתדר איתם. מי שמבין את המערכת הכלכלית במדינת ישראל יודע שאם בנק ישראל יהיה בנק שיהיה תלוי במשרד האוצר, אז מצבנו רע מאוד מבחינה כלכלית. זה לא שיש לי חס וחלילה משהו נגד האוצר או משהו בעד בנק ישראל. אני גם לא בעד בנק ישראל, אני חושב שבנק ישראל עושה הרבה טעויות.
היו"ר משה גפני
¶
אני בעד בנק ישראל ובעד האוצר. צריך לשמור על האיזונים. אם המצב יהיה כזה שבו בנק ישראל יהפוך להיות מחלקה של משרד האוצר, בגלל שאם יהיה להם רוב בוועדה, אפילו אקראי, המשמעות של העניין שזה רע מאוד מבחינה כלכלית. זה למי שמבין מה מעמדו של בנק ישראל. לפעמים יש לי טענות לבנק ישראל, את יודעת את זה. נו, אז מה? לא יהיו לי טענות? לא יהיו לי טענות לבנק ישראל ברגע שבנק ישראל לא יהיה שווה כלום. זה לא יקרה במשמרת שלי, בעזרת השם.
טידה שמיר
¶
במסגרת התשובות שלנו ל-57ג(4) – שאלת אם יש קריטריונים יותר ברורים לסיכון מערכתי ממשי, שלמעשה יוצא מהטריטוריה של הוועדה ליציבות פיננסית. אני יכולה רק להסביר שמה שהגדרנו פה, אנחנו חושבים שהוא הנכון ביותר לעשות. מדובר על סיכון מערכתי שההתממשות שלו גבוהה ושכדי לטפל בו יש סיכוי שיידרשו לעשות שימוש בכספי משלם המסים. אנחנו לא חושבים שנכון להגדיר קריטריונים יותר ברורים, כי אז הקריטריונים האלה מזמינים את המשבר עצמו.
מיקי קהן
¶
ב-2008, כשהיה חשש למשבר בשוק אגרות החוב הקונצרניות, היתה החלטת ממשלה לרשת ביטחון לקופות הגמל. זו דוגמה של אירוע שמחייב החלטה שכוללת בזה שימוש בתקציב של הממשלה.
שגית אפיק
¶
"כרוך בשימוש בכספי ציבור", אבל כדי להוציא את כספי הציבור, למשל מה שהיה ב-2008, עשו חקיקה.
טידה שמיר
¶
משבר זה משהו שמגשים את עצמו. לפעמים אתה חושש ממשבר ואתה רק מדבר על זה, ואנשים כבר נכנסים לפאניקה, מושכים את החסכונות. זה הטבע של משברים מהסוג הזה.
טידה שמיר
¶
זה מה שעושה הוועדה בשגרה. הוועדה נוקטת בצעדים מניעתיים כדי שלא נגיע לשם, אבל מה שחבר הכנסת גפני מציע הוא שכשכבר חושבים שיש סיכון ההתממשות שלו די סבירה, ויכול להיות שיצטרכו - - -
היו"ר משה גפני
¶
אתם לא שמים לב למה שקורה היום בעולם ובארץ. אתם צודקים, זה משבר שיכול להגשים את עצמו, רק מה, הדיונים בוועדת הכספים הם דיונים יותר רציניים. דיווח לראש הממשלה ולשר האוצר – למחרת זה מופיע בפירוט רב ב"כלכליסט", ב"דה מרקר", ב"יתד נאמן". מופיע.
היו"ר משה גפני
¶
חשבתי על זה, אבל זה לא פתרון.
על כל פנים, אני לא מתווכח על העניין הזה, אני חושב שאתם טועים בזה. כשאתם מדווחים לראש הממשלה ולשר האוצר, זה יוצא החוצה והמשבר יכול להגשים את עצמו.
שגית אפיק
¶
את יכולה להסביר איך הודעת ההתרעה הזאת תעבוד בפועל? גם בסעיף קטן קודם נאמר: תתריע על סיכון מערכתי ממשי.
טידה שמיר
¶
סדרי עבודת הוועדה – 57ד. יושב-ראש הוועדה חשב שארבע פעמים בשנה כחובה זה יותר מדי ואנחנו מסכימים לחובה של פעמיים בשנה.
היושב-ראש גם העיר לגבי האפשרות לדרוש ישיבה מיוחדת לבקשת כל חבר. אנחנו מציעים שוב להשאיר את זה ככה במסגרת ההסכמות והאיזונים של האינטרסים השונים המיוצגים בוועדה.
היו"ר משה גפני
¶
אתם מסכימים פעמיים בשנה, וזה בסדר, אבל אי אפשר לכנס את הוועדה על-פי דרישה של כל חבר. מה זה? אני מבקש לתת לוועדה הזאת את המצב המינורי שלה. אני לא חושב שהוועדה הזאת צריכה להיות עכשיו בראש סדר העדיפות. זאת האמת, זאת עמדתי. רוצים ועדה ליציבות פיננסית? הסברתם לנו למה זה חשוב? בסדר. לכן לא ביקשתי ארבע ישיבות, כי אמרתי שזה הרבה מדי, כאילו הופכים את זה למין גוף שפועל כל הזמן. זה גוף שצריך להתריע, גוף שצריך לבדוק. בסדר, קיבלתי את זה. אם אתם אומרים שכל רגולטור שהוא חבר בוועדה יכול לכנס את הוועדה, אתם שוב מעלים את הרף. אז זה שאתם מגיעים להסכמות עם משרד האוצר, משרד האוצר יכול לקחת שלושה חברים שלו ולבקש לכנס את הוועדה. גם בנק ישראל יכול לקחת שלושה חברים שלו מתוך ארבעה ולכנס את הוועדה. לא צריך שכל חבר יכול לכנס את הוועדה, אחרת הוועדה מתכנסת כל שבועיים.
היו"ר משה גפני
¶
ברגע שדורית סלינגר יודעת שיש בעיה בנושא של הפיקוח הפיננסי היא הולכת למשרד האוצר, מדברת עם שי באב"ד. לא צריך לכנס את הוועדה כל הזמן.
רחל עזריה (כולנו)
¶
האמת היא שאני מסכימה עם היועצת המשפטית שלך שזה לא יקרה הרבה. אני גם אגיד לך למה – כי לכנס ועדה זה דבר לא פשוט.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
אני לא רוצה להיות נביא הזעם, אבל חוק זה יופי. לכנס ועדה לוקח זמן. אני מזמינה לשבת שעה בוועדה לביקורת המדינה ולראות איך מכנסים ועדה. זה יום לימודים ארוך.
היו"ר משה גפני
¶
טוב. שיירשם בפרוטוקול שאני חושב שזה לא היה צריך להיות, אבל זה יהיה. בסדר, אנחנו נעקוב אחרי זה.
היו"ר משה גפני
¶
יש לי ויכוח לגבי הוועדה. קיבלתי את העמדה שצריך את הוועדה, בסדר, אבל לא להלאות אותה יותר מדי.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני רוצה לחזור אחורה ולהעיר לפרוטוקול לגבי חברי הוועדה. אנחנו מדברים על חבר אחד או חברה אחת מהאוצר ומבנק ישראל.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אולי נעשה בוועדת הכספים איזה מיני ועדה, חשאית יותר? אמרת שכשבאים לעדכן אז זה מייצר הרבה הד תקשורתי. יכול להיות שצריך משהו ביניים.
היו"ר משה גפני
¶
בקדנציה הקודמת שלי, בכנסת השמונה-עשרה, השתמשתי באופציה של ועדה חסויה. את לא יכולה לתאר לעצמך מה קרה פה. יצאו הודעות שאנחנו הולכים להפציץ באיראן וצריך דחוף כסף. משהו הזוי.
היו"ר משה גפני
¶
זה היה על מכירת בנק דיסקונט. לא רצו שהמחיר – בסדר. ישב מישהו בוועדה וסמס החוצה מה אני אומר.
היו"ר משה גפני
¶
אם יש דבר שצריך לעשות עליו דיון חסוי, יש לנו את האפשרויות. עשינו את זה בקצא"א, רק מה שיצא היה שהיו אנשים שהגיעו בבוקר ואמרו דעה אחת ובאו אחר הצהרים ואמרו דעה אחרת. גם כן מעניין.
היו"ר משה גפני
¶
אתם תזכרו בעוד כמה שנים, כשיהיו בעיות, להוציא את הפרוטוקול ולקרוא את מה שאמרתי. ואז, כשיהיה ויכוח, תגידו: הנה, גפני אמר את זה אז, שיהיו בעיות. אני מקווה שלא יהיו.
היו"ר משה גפני
¶
יש ויכוח מובנה בין בנק ישראל לבין משרד האוצר. ויכוח מובנה. אם אין את הוויכוח הזה, אנחנו בצרות. הוויכוח הזה יכול לעלות לרמות מאוד גבוהות כשיש היום, לראשונה, ועדה שמורכבת משני הגופים האלה. זה יכול להגיע לוויכוח מאוד מאוד קשה. ואז אני מציע להם שיקראו את הפרוטוקול ויגידו שגפני התריע על זה. יש ויכוח מובנה בין שני הגופים האלה, בצדק. אוי ואבוי אם לא.
היו"ר משה גפני
¶
למתן את זה, שלא יהיו ארבעה דיונים בשנה ויהיו רק שניים. בקיצור, שלא יהיה מעבר לעניין הזה של להתריע על העניין. היום אני לא כל כך מודאג, מפני שבבנק ישראל יש אנשים חזקים. אבל מה יהיה בקדנציה הבאה אם יהיו אנשים חלשים?
אורנה ואגו
¶
שיתוף במידע
57ה.
(א) על אף האמור בכל דין, רשויות הפיקוח הפיננסיות ימסרו לוועדה ליציבות פיננסית כל מידע המצוי בידיהן, שיש בו כדי לסייע לוועדה בביצוע תפקידיה לפי פרק זה.
(ב) בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (א) ועל אף האמור בכל דין, רשאית הוועדה ליציבות פיננסית לדרוש מרשויות הפיקוח הפיננסיות כל מידע הדרוש לה לשם ביצוע תפקידיה לפי פרק זה.
אורנה ואגו
¶
(ג) המידע שיימסר לפי סעיף זה לוועדה ליציבות פיננסית יהיה מידע מצרפי שאין בו כדי לזהות אדם מסוים.
אורנה ואגו
¶
(ד) על אף הוראות סעיף קטן (ג) רשאית הוועדה ליציבות פיננסית לדרוש מרשות פיקוח פיננסית, לפי הוראות סעיף קטן (ב), מידע פרטני המצוי בידיה, כמפורט להלן, גם אם יש בו כדי לזהות אדם מסוים, אם לדעת הוועדה, לאחר ששמעה את עמדת רשות הפיקוח הפיננסית לעניין זה, יש למידע האמור חשיבות מערכתית והוא נחוץ, בנסיבות המיוחדות השוררות במשק באותה עת, לשם מילוי תפקידי הוועדה:
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מסכים לזה. את יכולה להמשיך, זה לא יהיה בחוק. להמציא המצאה כזאת, הזויה, שצריך לזהות אדם מסוים, בגלל שזה הולך לפגוע במשק? מי זה האדם הזה?
אורנה ואגו
¶
(2) מידע פרטני לגבי יחיד בפעילותו כגוף פיננסי בלבד, ובלבד שהיקף פעילותו של היחיד, כגוף פיננסי כאמור, עולה על ההיקף שקבע שר האוצר בהסכמת הנגיד; לדרישת מידע לפי פסקה זו יצורפו נימוקים בכתב.
היו"ר משה גפני
¶
משום שכשאת נותנת מידע על יחיד, נכנסים לתוך העניין. לאיזה צורך? אני לא אוהב העברת מידע. אני לא רוצה שנהיה כמו מדינה שהשלטון יודע הכל.
היו"ר משה גפני
¶
לי מפריע. יש מקרים שבהם צריך לדבר על היחיד, זה ברור, אבל לא זה המקרה. אנחנו מדברים פה על ועדה של יציבות פיננסית ואת רוצה להשתמש בזה כדי לדעת אם יש יציבות פיננסית כן או לו ואת מדברת על בן אדם פרטי. הוא לא עשה שום עבירה. הוא לא עשה תספורת, כלום. גוף פיננסי, כן.
טידה שמיר
¶
שגית אפיק מציעה שיהיה כתוב: מידע פרטני לגבי פעילותו של יחיד כגוף פיננסי. לא: יחיד בפעילותו כגוף פיננסי.
שגית אפיק
¶
לא צריך אפילו את המילה "יחיד". אני מציעה: לגבי פעילותו של גוף פיננסי, ובלבד שהיקף פעילותו כגוף פיננסי כאמור עולה על ההיקף.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אבל לא לכתוב יחיד. אנחנו מדברים על מישהו של חטא ולא פשע, הוא עשה עסקים. את רוצה להשתמש בזה לנושא ציבורי? אז אם את מדברת על יחיד שעשה פעולות, עשה תספורת, עשה כל מיני פעילויות בנקאיות שהן לא בסדר, אז צריך לדבר על היחיד, אבל זה לא המקרה.
אמיר וסרמן
¶
כרשות חוקרת מתקבלים אצלנו לעתים מידעים רגישים במהלך חקירה או קודם להליך של חקירה או של בירור מינהלי, ואנחנו רוצים להחריג את זה מהמידעים שהוועדה יכולה לדרוש מאתנו. קשה לנו לחשוב על מידעים כאלה שיהיו רלוונטיים בהיבט של יציבות פיננסית, אבל עדיין כשמדובר במידעים שיכולים להיות מאוד רגישים לא היינו רוצים שתהיה אפשרות לקבל אותם. מה שאנחנו מבקשים זה רק שיקול דעת להעביר מידע כזה לוועדה אם נראה צורך בכך.
שגית אפיק
¶
תכף תקראו את התיקון שאתם רוצים. יש לי רק שאלה: זה לא רלוונטי לאף רגולטור אחר? כלומר, הצורך הזה בשיקול דעת נוסף. אין רגישות?
טידה שמיר
¶
בדיוק. אנחנו מבקשים לא לייחד את זה לרשות לניירות ערך, כי גם רגולטורים אחרים מקבלים לפעמים מידע מודיעיני.
אורנה ואגו
¶
במקביל, צריך לעשות סידור ולאפשר להעביר מידע אם בכל זאת הרגולטור עצמו סובר שחשוב להעביר מידע. צריך שיהיה לו שיקול דעת והוא רשאי.
אורנה ואגו
¶
ב-57ה(א) ו-(ב) בסיומת של שניהם יהיה: למעט מידע מודיעיני או מידע שמקורו בחקירה פלילית או מינהלית.
אורנה ואגו
¶
התרעה על סיכון מערכתי ממשי והמלצות על האמצעים לטיפול בו
57ו.
(א) מצאה הוועדה ליציבות פיננסית כי קיים סיכון מערכתי ממשי וכי נקיטת אמצעים בידי רשויות הפיקוח הפיננסיות הנוגעות בדבר עשויה למנוע את הסיכון או להפחיתו, תמסור לרשויות הפיקוח האמורות הודעת התרעה על סיכון כאמור ועל הצורך בנקיטת אמצעים למניעתו או להפחתתו.
(ב) מסרה הוועדה ליציבות פיננסית הודעת התרעה לפי סעיף קטן (א) רשאית היא להמליץ לרשויות הפיקוח הפיננסיות שלהן נשלחה ההתרעה על האמצעים הדרושים למניעה או להפחתה של הסיכון המערכתי הממשי; הייתה ההמלצה לקידום חיקוק, תופנה גם לשר שהחיקוק נמצא בתחום אחריותו.
(ג) בהמלצה ייקבע מועד לתגובת רשות הפיקוח הפיננסית או השר שאליהם הופנתה ההמלצה (בסעיף זה – הנמען); הנמען יודיע לוועדה ליציבות פיננסית עד למועד שנקבע כאמור, אם אימץ את ההמלצה ואם לא אימץ את ההמלצה – את הנימוקים לכך.
(ד) מצאה הוועדה ליציבות פיננסית שתגובת הנמען אינה מספקת או שההמלצה אינה מיושמת, תודיע על כך לנמען.
(ה) הוועדה ליציבות פיננסית רשאית, בהחלטה שהתקבלה ברוב של 80% מהמשתתפים בהצבעה ולאחר ששמעה את הנמען, לפרסם לציבור התרעה או המלצה שמסרה לפי סעיף זה, ובלבד שלא ייכלל בפרסום כאמור מידע פרטני שיש בו כדי לזהות יחיד בפעילותו כגוף פיננסי או כלקוח; החליטה הוועדה ליציבות פיננסית לפרסם לציבור התרעה או המלצה שמסרה, יכלול הפרסום את עמדת הנמען.
טידה שמיר
¶
כמו שאמרנו, הוועדה היא בעיקרה ועדה שאין לה סמכויות החלטה או קביעת מדיניות. זו ועדה לשיתוף במידע ולגיבוש דרכי פעולה ביחד. הכלים היותר אופרטיביים של הוועדה לעניין הזה הם של מתן התרעות או המלצות לרשויות הפיקוח. אין לה סמכות – יש גם סעיף אחר כך שקובע במפורש שאין בזה כדי לפגוע בסמכויות של כל רגולטור, ובצדק – לחייב או לכפות את העמדה שלה על אותו רגולטור. האמצעי לחייב התייחסות ולשקול את ההמלצות של הוועדה, זה במנגנון של אמץ או הסבר. זה מה שמוצע פה, שהוועדה – אם היא מזהה סיכון ממשי אצל מישהו מהרגולטורים, זה עיקר מטרתה, היא תציין את זה, תביא את זה בפניו.
טידה שמיר
¶
לא חשבנו שצריך לפרט טכנית. זה יכול להיות בעל-פה, באותה ישיבה או בישיבה אחר כך, או בכתב. אתם רואים איזושהי בעיה?
שגית אפיק
¶
אין טכניקה. כלומר, היא מתכנסת, היא מקיימת ישיבה, בישיבה היא אומרת לו? יש פרוטוקול לדבר הזה או שהיא מוציאה משהו בכתב? חיי המעשה הם לפעמים - - -
טידה שמיר
¶
זה סעיף קטן (ב), שהיא רשאית להמליץ על אמצעים. הכלי לתת לזה יותר שיניים זה בחובה לאותו אחד שאליו הופנתה ההתרעה וההמלצה להסביר אם הוא מקבל את זה או לא.
שגית אפיק
¶
עוד לפני זה. אולי במקום הזה שמדובר על קידום חיקוק ויש הפניה לשר, אולי פה ועדת הכספים כן יכולה להשתלב ולקבל איזשהו דיווח בשלב הזה, כי זה כבר הופך להיות משהו שהוא יותר חיצוני ופחות משהו סודי שאתם רוצים לשמור עליו בשקט.
היו"ר מיקי לוי
¶
אם זה יוצא החוצה, אין שום סיבה שלא יבוא לכאן. כל זמן שזה סודי, לא רוצים לדעת. כמה שפחות לדעת, יותר טוב.
שגית אפיק
¶
אבל פה שלחתם כבר התרעה, יש המלצה על משהו, על קידום מסוים או על אמצעים מסוימים. אני חושבת שבשלב הזה לעדכן גם את ועדת הכספים, לדווח לה, זה לא יכול לפגוע וזה כן יכול לתרום.
היו"ר מיקי לוי
¶
אפשר אפילו – אני סתם מציע משהו קצת נמוך יותר בשלב הזה – להודיע ליו"ר ועדת הכספים, ואם הוא יחליט לכנס את הוועדה ולעדכן, אז בבקשה. אני מעריך שיו"ר ועדת הכספים ינהג משנה זהירות לפני שהוא מכנס מין קהלים כאלה גדולים. זה מוריד קצת את הסף.
כפיר בטט
¶
אנחנו עדיין סבורים שגם במצב התרעה – שכמו שאמרתם שזה סוג של מפל, זה שלבים. קודם יש את ההתרעה ואחר כך יש המלצה לקידום חיקוק – עדיין הדרך - - -
היו"ר מיקי לוי
¶
תעשו לנו טובה, ברגע שזה מגיע לאוצר – דקה אחרי כך זה ב"דה מרקר". מה אתם מבלבלים לנו את המוח, חבר'ה.
כפיר בטט
¶
קודם כל מדווחים לשר שאחראי על זה, שברוב המקרים זה יהיה כנראה שר האוצר, אבל כמו שבדיווח לפני כן, ככל שפחות אנשים יודעים בתהליך, עד שבאמת מתקבלת ההחלטה הסופית להגיע לכנסת ולחוקק את החוק שמעמיד את המערכת הפיננסית באיזשהו סיכון, אנחנו חוששים שאם הדבר יצא החוצה זה רק יכול להחמיר את המשבר. לכן, כל עוד לא מוגשת הצעת חקיקה - - -
היו"ר מיקי לוי
¶
תתקנו – לא כינוס ועדת הכספים, אלא הודעה אישית ליושב-ראש הוועדה. הוא יחליט מה הוא רוצה לעשות. בסופו של דבר המקום הזה מפקח. הכנסת מפקחת.
כפיר בטט
¶
המקום הזה הרי יפקח. בסופו של דבר, כשתגיע חקיקה, הרי ברור שהיא תגיע למקום הזה. ולכן, בכל מקרה, כאשר הדבר יגיע לכדי בשלות, שבאמת יש החלטה שהולכים לבצע את אותו אקט מסוים כדי למנוע את אותו דבר שלא יקרה, בסופו של דבר זה יגיע לפה.
כפיר בטט
¶
בעולם הזה של סיכונים מערכתיים החשש היותר גדול הוא שהדבר הזה מרחיב את עצמו. ברגע שהדבר מתפרס לכמה שיותר גורמים - - -
היו"ר מיקי לוי
¶
כשזה מגיע לשר האוצר, כמה שותפי סוד יש באוצר, בכל אגף התקציבים? הרי הייתי שם, אני מכיר את זה.
היו"ר מיקי לוי
¶
לא אמרתי ועדה. הורדתי את הסף ואמרתי: לא כינוס הוועדה, תודיעו ליושב-ראש הוועדה. מה, הוא לא יכול להיות שותף סוד - סליחה על המילה – ופקיד באגף התקציבים כן יכול להיות שותף סוד? מה קרה? הוא יחליט, הוא המפקח. הכנסת מפקחת.
אייל לב ארי
¶
אני חושב שאם אנחנו מגיעים למצב שהוועדה מגיעה ל-80%, כלומר היא כופה פרסום, זה מצב חריג שבו כלו כל הקיצים מבחינת הוועדה ומבחינת יכולת השכנוע של הוועדה פנימה. אפרופו האזנה, אם זה כבר בחוץ, אנחנו נמצאים בשלב יותר מוקדם.
שגית אפיק
¶
כלומר, בשלב הזה של ה-80%, בוודאי ובוודאי שוועדת הכספים צריכה להיות. היא חלק מהציבור, אבל זה לא רלוונטי. לכן היה רצוי שהיא תדע על זה קודם באיזשהו אופן ואולי תתרום את תרומתה.
היו"ר מיקי לוי
¶
היושב-ראש שלה. הוא יחליט אחר כך, אולי יש לו איזשהם צעדים, אולי הוא רוצה לרוץ לרשות הממשלה, אולי הוא רוצה לכנס את הוועדה. בסופו של דבר, הוועדה הזאת היא ועדה מפקחת, היא לא חותמת גומי. ואם זה יצא לשר, אין שום סיבה שזה לא יבוא לכאן. לא אמרתי לכל הוועדה, חברי הוועדה מדליפים ובמשרדי ממשלה לא מדליפים, זה בסדר, אבל על יושב-ראש הוועדה אני סומך.
היו"ר מיקי לוי
¶
משרדי הממשלה "לא" מדליפים. הוא גורם מפקח, ואם הברוך כל כך גדול, שהוא יהיה אפילו שותף לברוך ויחליט אם הוא רוצה לכנס את חברי הכנסת או ועדת משנה סודית כדי לקדם חקיקה, לעצור. משהו. אבל לא יכול להיות שאתם מנטרלים את הגורם המפקח. הכנסת מפקחת.
כפיר בטט
¶
אבל אפילו הכינוס של ועדת משנה סודית ככל שתהיה, אפילו כינוסה, יכול ליצור את אותה בהלה שאנחנו כל כך רוצים למנוע.
כפיר בטט
¶
הכל יכול לצאת. בואו נצא מנקודת הנחה שהכל יכול לצאת. גם הרגולטור האמון, שאמור להתריע בפני הוועדה, יכול להוציא את זה לציבור לפני שזה מגיע. הכל יכול להיות.
היו"ר מיקי לוי
¶
אני שואל אותך דבר פשוט – להביא לידיעת יושב-ראש הוועדה - ברגע שזה יצא לשר וחצי מאגף התקציבים שותפי סוד, לא יכול להיות שראש הוועדה לא ידע. חברים, הוא מפקח. הוועדה הזאת מפקחת.
(היו"ר משה גפני, 12:30)
היו"ר משה גפני
¶
יש בעיה. היות שאתה היית באוצר, אתה לא מודע לזה. אני לא הייתי שר ולא הייתי כלום, אני בכנסת. בממשלה מתייחסים לכנסת כגוף שלא צריך לדווח לו הרבה.
למה, מה שביקש מיקי לוי מפריע? למה זה מפריע?
שגית אפיק
¶
אבל כשממליצים לרשויות הפיקוח על האמצעים למניעה או להפחתה והיתה המלצה לקידום חקיקה, תפנה גם לוועדה.
היו"ר משה גפני
¶
היו"ר ימסור את זה לכמה חברים בוועדה שעוסקים בעניין הזה, בשקט, ויגיד להם לא לפרסם. אצלנו לא יוצא שום דבר. כשאתם אומרים לא, לא יוצא שום דבר. יוצא דווקא במקומות אחרים.
היו"ר משה גפני
¶
דווקא מפה לא יוצא. במקרה ההרכב הוא גם כזה, שמי שפעיל בענייני הוועדה ואומרים לו להוציא – כשאני מבקש לא להוציא או כשאתם מבקשים לא להוציא – זה לא יוצא.
טידה שמיר
¶
סיפר לי פעם סטנלי פישר שהוא היה מועמד לאיזשהו תפקיד והוא מאוד התרגש, צלצל לאיש אמון שלו ואמר לו: אני רוצה לבקש ממך משהו, אבל אני צריך לדעת שזה יישאר אצלך. אז הוא אמר לו: תראה, לגבי אני יכול להתחייב, לגבי זה שאני אספר לו – אני לא יודע.
היו"ר משה גפני
¶
אני יכול להתחייב לגבי אלה שאני אגיד להם, אבל זה בכלל לא משנה. אני אתן לכם דוגמה של איזה שר או שרה, שהיא במקרה בתפקיד הזה. אז מה יהיה אז? זה לא יודלף, זה יהיה בחדשות של הטלוויזיה בערב.
כפיר בטט
¶
אנחנו סבורים שבמצב הספציפי הזה, שבו נותנים את ההמלצה לשר, השר צריך לקבל החלטה אם הוא מביא את הצעת החוק כהצעת חוק ממשלתית.
היו"ר משה גפני
¶
מה דעתך להגיד את זה גם ליושב-ראש הוועדה? להגיד לו: אין עדיין החלטה, תדע שזה נמצא בחלל האוויר. דרך אגב, יש הרבה דברים שאומרים לי, שלא נוגעים דווקא אליכם, אלא בדרגים הבכירים יותר. אני חושב שזה צריך להיות, אתם צריכים לכבד גם את הכנסת.
היו"ר משה גפני
¶
אני מודה לך מאוד על זה שעוד לא אמרת שגם מה שמגיע לכנסת אל תדונו, מפני שזה מה שאתם עושים.
היו"ר משה גפני
¶
את זה הבנתי. בשביל מה אתה אומר את זה? סתם לעצבן? מספיק עצבנתם אותו, למה אתם מעצבים גם אותי?
היו"ר משה גפני
¶
זה שזה מגיע לכנסת וצריך לחוקק, זה ברור. לצערכם הרב, אתם הייתם מעדיפים לחוקק בעצמכם. אבל אנחנו מדברים על משהו אחר, אנחנו מדברים על יחסים שונים מאשר מה שהתקנון אומר שצריך לחוקק. אנחנו מדברים על יחסים שבהם יש בעיה. כל הוועדה הזאת מוקמת על מנת לשמר יציבות פיננסית. הוועדה הגיעה למסקנה שצריך לעשות פעולות כאלה ואחרות, למה לא צריך לערב את ועדת הכספים בעניין?
כפיר בטט
¶
כי השר או השרה צריכים לקבל את ההחלטה אם להגיש את הצעת החוק. הם בשלב שחייבים לערב אותם במידה ורוצים להביא הצעת החוק.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
הוועדה אמורה לפקח. ואם השר יגיד: טוב, בסדר, שמישהו אחר יתעסק עם זה, ולא יעשה כלום – אין גורם מפקח. חייבים שהוועדה תהיה מפקחת.
ברוך לוברט
¶
אם אני מבין נכון את ההצעה, השאלה שלי היא על האפשרות לצמצם את הפער ולהכניס את ועדת כספים בסעיף קטן (ד).
ברוך לוברט
¶
לא בסעיף קטן (ה). אני אומר לא בסעיף קטן (ה), בסעיף קטן (ד). בסופו של דבר בסעיף קטן (ד) – הרי האירוע או התקלה יכולה להיווצר כאשר השר או הנמען לא מקבל את ההמלצה. בסופו של דבר, אם הנמען מקבל את ההמלצה - - -
ברוך לוברט
¶
בסדר, אבל אני אומר שככה לפחות המשקל של הפיקוח יהיה יותר משמעותי אם ההמלצה לא מתקבלת. אם ההמלצה מתקבלת, ממילא זה יגיע גם לוועדה. לכן אני חושב שיכול להיות שיש מקום להכניס את זה ב- - -
שגית אפיק
¶
גם אם ההמלצה מתקבלת ייקח המון זמן עד שזה יגיע לוועדה. חקיקה לא מקדמים ביומיים. זה ייקח המון זמן, זה תהליך.
היו"ר משה גפני
¶
אתה לא שומע מה שאני אומר. אני רוצה הסבר למה בשעה שאומרים שיש בעיה, למה לא להגיד את זה גם ליושב-ראש ועדת הכספים? הרי אנחנו חלק מהתהליכים. תנמקו למה לא. בקיצור, יש בעיה עם היציבות הפיננסית. בשביל זה הוקמה הוועדה – מתברר שיש בעיה עם יציבות פיננסית ואומרים שצריך לעשות פעולות. למה לא להגיד את זה גם ליושב-ראש ועדת הכספים? מה הסיבה? למה להגיד את זה לשר או לשרה או למי שהוא הנמען בעניין הזה? למה לא להגיד ליושב-ראש הוועדה? כל היום אנחנו עוסקים פה בפעילות כלכלית, אנחנו צריכים להעביר חוקים, אנחנו צריכים להעביר תקנות, דנים בנושאים שונים. למה יושב-ראש הוועדה לא צריך לדעת את זה? אני אתן לך דוגמה – מגיעות כל מיני העברות ביטחוניות. לא אומרים את זה לוועדה, אבל אומרים את זה ליושב-ראש הוועדה. למה זה לא?
כפיר בטט
¶
אני חושב שכל המנגנון שניסינו לתאר פה זה על מי שחייב לדעת, שידע רק ברגע שהוא חייב לדעת. זה כל המהלך.
כפיר בטט
¶
אני מבין את תפקיד הפיקוח של הכנסת, אבל הסיטואציה פה היא סיטואציה מאוד רגישה. גם תפקיד התקשורת הוא לפקח על הממשלה - - -
כפיר בטט
¶
בוודאי, אבל פה החשש הגדול מאוד הוא מהדבר שמאכיל את עצמו. משבר פיננסי מתגלגל יכול להתגלגל מסיטואציה מאוד מאוד פשוטה.
כפיר בטט
¶
אני מבין, אבל היה היגיון שהנחה אותנו. ראשית, אני אגיד שהדלפה יכולה להגיע מכל מקום לאורך השרשרת. אף אחד כבר לא חושש שבכנסת או גורם כזה או אחר יש לו יותר סכנה להדליף, אבל בסיס ההיגיון שהנחה אותנו הוא שכל מי שחייב לדעת – ידע, ולא יותר מזה. בעינינו אין הכרח שהכנסת תדע בשלב שבו יש התרעה לאותו חשש. זה ההיגיון שהנחה אותנו. ככל שהדבר הזה מתפרס יותר, החשש מתעצם.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
אני אסביר מאיפה אני מגיעה. התפקיד של ועדת כספים, בכלל של ועדה בכנסת, הוא לפקח על עבודת הממשלה. אם הממשלה מתמהמהת/מנסה למצוא פתרונות פחות טובים, למה שגם יו"ר הוועדה לא יהיה מעורב?
היו"ר משה גפני
¶
גבירותי ורבותי, אנחנו מסיימים את הדיון עכשיו. אני צריך ללכת לראש הממשלה לדבר איתו על דברים סודיים. ביקשו ממני כמה פעמים בקדנציה הזאת להיות שר בממשלה ולא רציתי. אתם צריכים לשנות קונספציה. אני אומר לכם לטובת העניין – הקונספציה הזאת שאנחנו משהו אחר, שאתם תשבו עם השרים, תעבדו עליהם או שתגידו להם או שתעשו – הכל בסדר. זה בסדר. מדובר על ועדה חדשה שמדברת על משהו ערטילאי, לא משהו שמדבר על חקיקה או על תקנות, אלא להתריע על חוסר יציבות פיננסית. אם אתם אומרים שבשלב הזה, כשאתם אומרים את זה לשר פלוני או לשרים פלונים ואתם לא אומרים את זה ליושב-ראש הוועדה ואומרים לו: תשמע, אם זה יוצא החוצה, זה נזק עצום, כי זה יגשים את עצמו – ואתם לא סומכים על יושב-ראש הוועדה, ואני אגיד לכם בדיוק למי אני הולך לדווח על זה, מי האנשים מתוך חברי הוועדה, מהקואליציה ומהאופוזיציה, שעד היום שמרו על סודיות. עכשיו אל תעבירו בראש כל מיני שמות. השמות האלה נמצאים לכם בממשלה.
היו"ר משה גפני
¶
נכון. אם אתם לא סומכים על זה, אתם בקונספציה מאוד רעה. אני מבקש שתחשבו על זה. מגיע יום כיפור, גם אני צריך לחזור בתשובה וגם אתם. נו, מה לעשות.
אנחנו עוצרים כאן. אין לנו עוד הרבה בעיות, נכון?
היו"ר משה גפני
¶
אז ככה – אני הולך עכשיו לתת דרשה גדולה, אבל היות שאני ממהר לראש הממשלה - - -. שאלה טובה, אבל הנה, אם אני מציע לה, אז אני מציע לה.
תודה רבה, גמר חתימה טובה לכולם. תודה רבה לכולם, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:45.