הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 813
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ' באלול התשע"ז (11 בספטמבר 2017), שעה 14:05
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 11/09/2017
תקנות להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מס הכנסה שלילי) (העברת מידע מהמוסד לביטוח לאומי) (תיקון), התשע"ח-2017
פרוטוקול
סדר היום
תקנות להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מענק עבודה) (העברת מידע מהמוסד לביטוח לאומי) (תיקון), התשע"ז-2017
מוזמנים
¶
עוזר ליועמ"ש, רשות המסים, משרד האוצר - ישי פרלמן
מנהל תחום פרויקטים, רשות המסים, משרד האוצר - יגאל ימיני
ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - מיכל אברהם
מנהל תחום הבטחת הכנסה, המוסד לביטוח לאומי - לילי דגן
לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי - שרית דמרי-דבוש
יועצת קמל"ר לענייני ממשל, צה"ל - יונת ריין ספיר
מוזמן/ת - שי מרנס
מוזמן/ת - דן מיכאל קדרון
רישום פרלמנטרי
¶
הדר אביב
תקנות להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מענק עבודה) (העברת מידע מהמוסד לביטוח לאומי) (תיקון), התשע"ז-2017
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו עוברים לנושא: תקנות להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מענק עבודה) (העברת מידע מהמוסד לביטוח לאומי) (תיקון), התשע"ז-2017. מי מציג את התקנות?
ישי, בבקשה.
ישי פרלמן
¶
אני רק אזכיר שמדובר בחוק שנותן מענק לאנשים עובדים בעלי שכר נמוך, שניתן על-ידי רשות המסים. הרעיון שזה ניתן על-ידי רשות המסים הוא כדי לא לגרום לעודף ביורוקרטיה. לרשות המסים כבר יש מאגרי מידע נרחבים, והם יכולים לתת את המענק בלי שכל אדם יצטרך להוכיח באופן עצמאי את זה שהוא זכאי למענק על סמך המידע שכבר קיים אצלה. וכך החוק עובד: פשוט באים, מגישים בקשה, כותבים ממש מעט פרטים, כמה מעסיקים יש לך, את השם שלך, את חשבון הבנק שלך, ועל זה אתה מקבל את המענק אם אתה זכאי.
כמו כן, כדי להבין את התקנות האלה צריך להבין שרשות המסים עושה הרבה מאמצים לשם מיצוי זכויות. שני מאמצים שרלוונטיים לתקנות: האחד, שליחת מכתבים. בגלל שהמידע נמצא כבר בידי רשות המסים, אז שולחים מכתבים לכל מי שאולי זכאי. והדבר השני, יש אפליקציה שבה אתה לא צריך להזין את כל הנתונים שלך, רק את השם שלך ופרטים בסיסיים, ואז אתה יכול לדעת אם אתה זכאי לפני שאתה מגיש בקשה למענק.
התקנות האלה הן תקנות שמאפשרות לרשות המסים לקבל מידע שלא קיים אצלה, אלא קיים בביטוח לאומי כדי שהם יוכלו לתת את המענק ולתת את השירות הזה לאוכלוסיה, גם על מידע שלא קיים אצלה, שהם צריכים לצורך מענק עבודה.
ישי פרלמן
¶
מדוחות שנתיים, מדברים שמגיעים לרשות המסים מחוקים אחרים שרשות המסים מפעילה.
צריך להבהיר שהתקנות האלה הן תקנות מיוחדות למענק עבודה. זה אומר שמידע שמגיע לרשות המסים מכוח התקנות האלה לא עובר לשום אגף אחר בתוך רשות המסים, ומשמש רק לצורך מענק עבודה. יש שני תיקונים שנעשו בשנים האחרונות שבגללם אנחנו צריכים לקבל עוד מידע מביטוח לאומי שלא קיים אצלנו, והתקנות האלה מסדירות את דרך העברת המידע.
ישי פרלמן
¶
אנחנו יכולים, אבל הרעיון הוא שרשות המסים מפעילה את זה הוא שלא תהיה ביורוקרטיה. אתה פשוט מגיש בקשה שבה אתה כותב את השם שלך, איזה חשבון בנק שלך, וכמה עסקים יש לך, ואנחנו יודעים כבר - - -
ישי פרלמן
¶
התקנות האלה מאפשרות את זה שאנחנו נפנה לביטוח לאומי, ביטוח לאומי ייתנו לנו את המידע שלא קיים אצלנו - - -
ישי פרלמן
¶
לא. האיש עצמו לא צריך לתת לנו כלום. כדי לא ליצור עוד ביורוקרטיה, שאנשים לא יצטרכו להגיע אלינו ולהוכיח כל מיני דברים, אנחנו פשוט רוצים לעשות את זה דרך ביטוח לאומי.
שגית אפיק
¶
אבל עדיין אפשר לפנות. אם אדם חושב שהוא זכאי, גם אם אתם לא פניתם אליו, הוא רשאי לפנות - - -
ישי פרלמן
¶
ודאי. אפשר לעשות את זה גם בצורה המסובכת, אבל את המסה הגדולה אנחנו עושים בצורה די אוטומטית.
בתקנות האלה סעיף 1 מתייחס למקרה שכבר הוגשה בקשה למענק עבודה ואנחנו צריכים לברר לגבי אדם שכבר הגיש את הבקשה. סעיף (1)(א) מתייחס להליכים של מיצוי הזכויות שדיברנו עליהם קודם.
ישי פרלמן
¶
"תקנות להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מס הכנסה שלילי) (העברת מידע מהמוסד לביטוח לאומי) (תיקון), התשע"ז-2017
בתוקף סמכותי לפי סעיף 19(ב) לחוק להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מענק עבודה), התשס"ח-2007, לאחר התייעצות עם שר הרווחה והשירותים החברתיים ושר המשפטים, ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
תיקון שם התקנות
1.
בשמן של תקנות להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מס הכנסה שלילי) (העברת מידע מהמוסד לביטוח לאומי), התשס"ח-2008, (להלן – התקנות העיקריות) במקום "(מס הכנסה שלילי)" יבוא "(מענק עבודה)"."
זה תיקון טכני שמתאים את שם התקנות לשם החוק החדש, שתוקן לפני כשנתיים.
"תיקון תקנה 1
2.
בתקנה 1 לתקנות העיקריות –
במקום תקנת משנה (א) יבוא:
"(א) המנהל רשאי לקבל מהמוסד לביטוח לאומי כל אחד מסוגי המידע שלהלן המתייחס לזכאי:
רשימת העובדים במשק ביתו הפרטי של יחיד;
(2) רשימת אבות מקבלי קצבת ילדים מאת המוסד לביטוח לאומי לפי סימן ב' לפרק ד' לחוק הביטוח הלאומי, שאינם נשואים;
(3) רשימת מקבלי גמלה או תשלום להורה עצמאי כהגדרתם בסעיף 6ג(ב) לחוק (להלן – גמלה או תשלום להורה עצמאי).""
ישי פרלמן
¶
פה אנחנו מחליפים את התקנה בגלל שאנחנו מפחיתים הרבה מהדברים שכבר יש לנו סמכות לקבל כי אנחנו לא צריכים אותם, ומה שנשאר זה רק מידע שאין לנו מהמאגרים האחרים שלנו. המידע החדש פה זה רשימת אבות מקבלי קצבת ילדים מאת המוסד לביטוח לאומי. יש בחוק הטבה לפיה מי שהוא הורה יחיד שילדים נמצאים אצלו, מקבל מענק בטווחי הכנסה יותר גדולים. דרך מקובלת להעריך אם הילדים נמצאים אצלם הוא לגבי מי שמקבל קצבת ילדים מאת המוסד לביטוח לאומי, ולכן אנחנו נניח שאב מקבל קצבת ילדים מאת המוסד לביטוח לאומי, כנראה שהילדים אצלו והוא יהיה זכאי למענק. זה רק האבות, ולא הנשים, כי בכ-95% מהמקרים נשים מקבלות קצבת ילדים, ולכן אנחנו נניח שאישה שלא נשואה ויש לה ילדים, שהילדים נמצאים אצלה ואנחנו לא נצטרך לקבל את כל המידע, שזה מידע מיותר, ופשוט ניתן לה את המענק באופן אוטומטי.
לגבי השלישי – עוד תיקון שנעשה דווקא בוועדת העבודה והרווחה לפני מספר חודשים, מדבר על זה שלא יהיה כפל הטבות, והורה עצמאי שמקבל מענק מביטוח לאומי, תשלום להורה עצמאי בהטחת הכנסה או מזונות, לא יקבל תשלום כפל של מענק עבודה, ולכן אנחנו צריכים את המידע הזה כדי שהוא לא יצטרך להוכיח לנו שהוא לא קיבל את התשלום הזה, אלא שאנחנו נוכל באופן אוטומטי לדעת שהוא לא קיבל או כן קיבל את התשלום - - -
היו"ר משה גפני
¶
איזו קצבה שהוא מקבל מביטוח לאומי, הוא לא יקבל מענק עבודה? הבטחת הכנסה, זה ברור. אני מבין. מה האחרים?
שרית דמרי-דבוש
¶
ודמי מזונות. אני עורכת-דין שרית דמרי-דבוש, מהלשכה המשפטית בביטוח לאומי. בהתאם לתיקון שנעשה בחוק הבטחת הכנסה בשנה שעברה, קבענו שהזכאים לגמלת הבטחת הכנסה, הורה עצמאי בלבד שמקבל מכוח הוראת השעה, לא יוכל לקבל אותו סכום מכוח מענק העבודה כדי לא ליצור כפל.
שרית דמרי-דבוש
¶
זה יכול להיות בשני המקרים של הבטחת הכנסה או דמי מזונות מכוח חוק תשלום מזונות. בשני החוקים האלה מדובר בקצבאות באותם סכומים - - -
ישי פרלמן
¶
"תיקון תקנה 1
2.
במקום תקנת משנה (ב) יבוא:
"(ב) מידע כאמור בפסקאות שבתקנת משנה (א) המפורטות להלן יכלול את המפורט לצדן:
לעניין פסקה (1) – סכום ההכנסה ששולמה, פרטי היחיד משלם ההכנסה והתקופה שלגביה שולם התשלום.
"(2) לעניין פסקה (3) – השנה והחודשים שבהם הזכאי קיבל גמלה או תשלום להורה עצמאי, ואת הסכום השווה להפרש שבין הגמלה או התשלום שהשתלמו לו בעד אותם חודשים לפי הוראות חוק הבטחת הכנסה (הוראת שעה ותיקוני חקיקה), התשע"ו–2016, ובין הגמלה או התשלום שהיו משתלמים לו בעד אותו חודש לולא החוק האמור (להלן – ההפרש החודשי).""
אנחנו לא צריכים לדעת בדיוק כמה הוא קיבל. אנחנו צריכים לדעת רק את ההפרש בין החוק החדש לבין החוק הישן כדי לדעת כמה לחשב, ולכן רק את זה אנחנו מקבלים.
"3.
אחרי תקנה 1 לתקנות העיקריות יבוא
¶
"העברת מידע יזומה
1א
המנהל רשאי לקבל מהמוסד לביטוח לאומי, מידע כמפורט בתקנת משנה (ב) לגבי שנת המס הקודמת לשנה שבה מועבר המידע, בלבד; מידע כאמור יימסר רק אם הוא נדרש למטרות המנויות בתקנת משנה (ה), ובמידה שנדרש.""
ישי פרלמן
¶
כל החקיקה הכללית חלה, חוק הגנת הפרטיות וכל החקיקה חלה, בנוסף פה הוספנו עוד הוראה אקסטרה, מעבר לכל החוקים.
ישי פרלמן
¶
"3.
סוג המידע שהמנהל רשאי לקבל מהמוסד לביטוח לאומי הוא אחד מאלה:
רשימה של שמם ומספר זהותם של אבות מקבלי קצבת ילדים מאת המוסד לביטוח לאומי לפי סימן ב' לפרק ד' לחוק הביטוח הלאומי, שאינם נשואים;
רשימה של שמם ומספר זהותם של מי שקיבלו גמלה או תשלום להורה עצמאי, את פירוט החודשים שבעדם קיבלו את הגמלה או התשלום כאמור, ואת סכום ההפרש החודשי;
מידע לפי תקנה זו, יוכל המנהל לקבל מהמוסד לביטוח לאומי פעמיים בשנה בלבד, ביום 30 באפריל וביום 30 באוקטובר של שנת המס שבה מועבר המידע, והכל באמצעות תקשורת בין מחשבים."
ישי פרלמן
¶
להבהיר שלא שולחים מסמכים.
"3.
מידע שיקבל המנהל ממוסד לביטוח לאומי לפי תקנה זו ישמר במאגר מידע כמשמעותו בסעיף 7 לחוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981, שהוא מאגר ייעודי, בנפרד מכל מאגר מידע אחר, אשר המנהל לא יכול לעיין בו (בתקנה זו – מאגר המידע), והמידע יימחק ממאגר המידע ביום 31 בדצמבר של השנה שבה מועבר המידע."
כדי שלא יישמר מידע עודף.
"3.
לא יועבר מידע ממאגר המידע אלא למטרות המפורטות להלן בלבד:
לשם בדיקה של זכאותו למענק לפי החוק של מי שביקש לברר את זכאותו למענק;
לשם פנייה אל מי שישנה אפשרות שיקבל מענק לפי החוק אם יגיש לצורך כך תביעה בכדי ליידעו באפשרות כאמור; פנייה לפי פסקה זו תיעשה באופן ממוחשב באמצעות תוכנה שפיתח המנהל לצורך כך."
שני הסעיפים האלה נותנים אקסטרה הגנה, שאפילו עובדי רשות המסים לא יכולים - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
יש בחוקים אחרים שעשינו פה בעלי תפקידים מוגדרים שצריך להגדיר אותם גם בחוק הזה. צריך להגדיר שהמנהל רשאי להסמיך את X, Y ו-Z, מנהל מחלקת הביטחון, מנהל הגבייה המיוחדת, למשל, ורק האנשים האלה ותו לא. זה צריך להיכתב.
יגאל ימיני
¶
זה מופיע בהחלט. שמי יגאל ימיני, מרשות המסים, מענק עבודה. הרי כל המידע מגיע לשם, מביטוח לאומי לשם. יש שם שני אנשים ספציפיים, בלעדיים, שמתעסקים במידע הזה.
ישי פרלמן
¶
אני רוצה להסביר מבחינה משפטית איך זה עובד. הגדרה של מנהל בחוק מענק עבודה היא כהגדרתו בסעיף 1 לפקודה, שזה מנהל רשות המסים, לרבות סגן המנהל ששר האוצר מינה אותו לעניין חוק זה, כולו או חלקו.
שר האוצר ממנה ברשומות אנשים ספציפיים, שמית, שרק הם יכולים לראות את המידע הזה.
היו"ר משה גפני
¶
בשעתו, גם בחוק וגם בתקנות, קבענו, היות ומדובר על דברים רגישים, זה מאגרי מידע, מי שרשאי להיכנס – קבענו בחוק מי זה.
ישי פרלמן
¶
זה תפעול של החוק. אנשים מתקשרים לדעת מה קורה עם המענק שלהם וצריך שמישהו יענה להם. זה לא מידע יותר רגיש מאשר מידע אחר שיש במאגרים של ביטוח לאומי או של רשות המסים. בביטוח לאומי מי יכול לראות את המידע הזה?
יגאל ימיני
¶
זה קיים כבר. זה מה שכתוב בחוק, שהמנהל לעניין החוק הזה הוא רק מי שהשר הסמיך אותו וקבע אותו בתקנות.
היו"ר משה גפני
¶
מר ימיני, אנחנו רגישים לעניין של העברת מידע. לצורך חשיבות העניין אנחנו נתמוך בזה. זה לא דבר של מה בכך אצלנו. כשהיו בעבר דיונים מהסוג הזה, אמרו מי האנשים שאותם ימנו. היות וזה מאגר מידע, אנחנו חוששים מזה. אם אתה אומר לפרוטוקול מי בעלי התפקידים שהם אלה ששר האוצר יצטרך למנות אותם לפרסם ברשומות, תגיד מי בעלי התפקידים, כדי שנדע.
יגאל ימיני
¶
אני חוזר, שם יש שני אנשים בלבד שרואים את כל המידע. במשרדים, אלה שיקבלו את הסמכות, כל אחד יכול לראות את האיזור שלו. נגיד, בעפולה יכול לראות את עפולה, טבריה לא יכול לראות את המידע של עפולה. מאוד סגור המידע, מאוד ספציפי, וגם עובדים ספציפיים בתוך פקיד שומה טבריה יכולים לראות את המידע של טבריה בלבד. ככה כל המשרדים אצלנו עובדים.
יגאל ימיני
¶
לא, זה לא לפי תפקידים. לכל משרד יש את התפקידים האלה, שהם מבצעים את הפעולות במס הכנסה, שינויים במענק עבודה. הם חשופים למידע הזה, והמידע הזה לא שונה ממידע שכבר קיים ושהם רואים אותו. זה לא שונה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
זה לא מרגיע אותנו. מדובר במאות אנשים. אתה לא אומר את זה, אתה נמנע מלהגיב.
יגאל ימיני
¶
בסביבות 60 אנשים, וכל אחד לפי האיזור שלו. לא כל ה-60 יכולים לראות את כל המידע, מאילת עד מטולה. אילת רואה את אילת, ואולי שלושה עובדים רואים באילת את שלהם. זהו.
יגאל ימיני
¶
נכון. גם אני, שאני אחראי על מענק עבודה, אני רואה את כל הארץ, אבל אני לא רואה את כל המידע, אני רואה רק את מי שהגיש תביעה, לא מי שלא הגיש את התביעה. גם אני ממודר במידה מסוימת. רק שם, שני אנשים ספציפיים שמכירים את המידע מביטוח לאומי, הם רואים את הכול, וזהו.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
בסדר, אתם מבינים למה אנחנו שואלים את השאלות האלה. אתה יודע, כל אחד יכול להיות נפגע מהדבר הזה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע שנאשר את זה, אבל אנחנו נקיים דיון על המידע שיש לרשות המסים, הנושא הכללי. הרי פה מוחקים חלק. צריך לראות כמה מידע יש לכם, יכול להיות שמתחת לרדאר קיבלתם את כל המידע של המדינה. אנחנו לא רוצים להיות מדינה שיש מידע על האזרחים באופן גורף. אנחנו לא רוצים את זה, אנחנו נגד זה. אני מתנגד להעברת מידע רגילות. נצטרך לקיים על זה דיון כי יכול להיות שזה מידע מיותר שיש לרשות המסים.
הלאה.
ישי פרלמן
¶
"תחולה
4.
תקנות אלה יחולו על מידע הנדרש למנהל לפי תקנות אלה לצורך ביצוע תפקידו בתשלום מענק החל ביום תחילתן של תקנות אלה."
יגאל ימיני
¶
מה זה גמלאות? מה זה נכות? מי שנקבע לו שכר מינימום מותאם על ידי משרד הכלכלה, באופן ספציפי, אין הרבה כאלה.
היו"ר משה גפני
¶
תקנות להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים(מענק עבודה) (העברת מידע מהמוסד לביטוח לאומי) (תיקון), התשע"ז-2017. מי בעד אישור התקנות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
תקנות להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים(מענק עבודה) (העברת מידע מהמוסד לביטוח לאומי) (תיקון), התשע"ז-2017, אושרו.