הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 811
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ' באלול התשע"ז (11 בספטמבר 2017), שעה 13:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 11/09/2017
הצעה לסדר-היום: "חשש מסגירת מפעל מיחזור בקבוקי הפלסטיק היחיד בארץ ופיטורי עשרות עובדים בנגב כתוצאה מכך"
פרוטוקול
סדר היום
הצעה לסדר-היום: "חשש מסגירת מפעל מיחזור בקבוקי הפלסטיק היחיד בארץ ופיטורי עשרות עובדים בנגב כתוצאה מכך"
של חה"כ מיקי לוי (7296), חה"כ דב חנין (7301), חה"כ יעל כהן-פארן (7319), חה"כ אורי מקלב (7372) – המשך דיון
מוזמנים
¶
רפרנט המשרד להגנת הסביבה, אגף תקציבים, משרד האוצר - אורי דביר
לשכה משפטית, משרד האוצר - אפרת פרוקצ'יה
אריזות, המשרד להגנת הסביבה - נועה שפיצר
מנהל מפעל, אביב תעשיות מיחזור בע"מ - אינג' ירון מזרחי
מנהלת שיווק, אביב תעשיות מיחזור בע"מ - דפנה בן יעקב
מנהל איגוד הכימיה פרמצבטיקה ואיכ"הס, התאחדות התעשיינים בישראל - ניר קנטור
עו"ד, אסופתא תאגיד מיחזור
כרמית ברדוגו
מוזמן/ת - דן מיכאל קדרון
מוזמן/ת - אליאנה רובנוביץ
שדלן/ית (קונטקטי בע''מ) מייצג/ת את אסופתא - גילי ברנר
שדלן/ית - יובל אלגד
הצעה לסדר-היום
¶
"חשש מסגירת מפעל מיחזור בקבוקי הפלסטיק היחיד בארץ ופיטורי עשרות עובדים בנגב כתוצאה מכך"
היו"ר משה גפני
¶
שלום, אני מתכבד לפתוח ישיבה בנושא: "חשש מסגירת מפעל מיחזור בקבוקי הפלסטיק היחיד בארץ ופיטורי עשרות עובדים בנגב כתוצאה מכך". האם הגיעו לפתרון? מי נמצא פה?
היו"ר משה גפני
¶
זה לא בסדר הדבר הזה, זה לא בסדר, מפני שאנחנו מנהלים דיאלוג עם עידו סופר. אני סומך עליך - - -
היו"ר משה גפני
¶
בבקשה, תגיד. אל תזרוק למשרד להגנת הסביבה. אם אתה זורק את זה למשרד להגנת הסביבה, תסכים למה שהם אומרים. אתה מסכים?
היו"ר משה גפני
¶
אני איש ריאלי. אני מכיר אתכם ואני מכיר את השפה. דיברתי עם השר להגנת הסביבה. מקובל עלייך שמה שהוא אומר לי הוא אומר אמת? הוא אומר, אנחנו, המשרד להגנת הסביבה, מצביעים בעד, אני מציע שתלך לכחלון, מי שמתנגד זה אנשי משרד האוצר. אגב, זה נאמר כאן בוועדה. אז בשביל מה ההתפתלויות האלה? מה אתם מציעים עכשיו? המפעל עומד להיסגר.
אולי נעשה סדר. מה שקורה עכשיו זה ככה. לוקחים את בקבוקי המיחזור, מועכים אותם, מעבירים אותם, ובעצם זה מנוגד לחוק.
נועה שפיצר
¶
שמי נועה שפיצר, אני מחליפה את גיא שנמצא בחו"ל. אני מנהלת את אגף חוקי אחריות יצרן.
אחרי שסמנכ"ל שלטון מקומי, גיא, גם דיבר עם האוצר ולדעתי גם נפגש עם הנציגים של - - -, ההצעה שלו היא תוך חודשיים להגיע להגדרה שהיא יותר מצמצמת לעניין מיחזור, לצמצם את ההגדרה בחוק לעניין מיחזור, לקבוע באיזושהי פלטפורמת מדיניות את המיחזור כפי שהוא רואה אותו לנכון - - -
נועה שפיצר
¶
יש למנהל האריזות, כפי שהוא מוגדר בחוק האריזות, יכולות להגדיר בהודעות מנהל את המדיניות שלו לגבי מיחזור ועוד דברים בחוק עצמו. הוא יכול להחליט שהוא מגדיר מהי שרשרת מיחזור ואיך זה מוגדר, כי המיחזור בחוק הוא הגדרה מאוד רחבה. אני חושבת שבהגדרות האלה הוא יצמצם וייתן יתרון למפעלים שעסוקים במיחזור.
ירון מזרחי
¶
אני ירון מזרחי, "אביב" תעשיות מיחזור.
אני חושב שנכון להיום ההגדרות בחוק הן שחור על גבי לבן. הן אומרות מה שאני אומר, שמיחזור חייב להיות בארץ ומוגדר בדיוק מה זה מיחזור. המשרד להגנת הסביבה הרחיב עד להיום – אני לא יודע אם יש איזושהי כוונה לשינוי, גיא לא בדיוק עדכן אותי אם הוא הולך לכתוב מכתב ומתי. אבל אם הולכים לכתוב מכתב ושיגדיר מה זה בדיוק. אם קוראים את החוק, כפי שאמרתי, זה - - -
היו"ר משה גפני
¶
טוב, לא חשוב. אתם לא מדברים בכלל. אתם אומרים לי בטלפון דברים, ואתם רוצים שאני אגיד, אבל אתם בורחים מזה. תגידו, יש כאלה שזה לא נאכף?
נועה שפיצר
¶
זה לא עניין של לא נאכף. זו שאלה של מדיניות. אני לא יכולה להגיד לך מה היה בשנים קודמות, אבל יכול להיות שהמשרד עד היום הסתפק בהגדרות הרחבות של החוק, והיום כשיש בעיה והוא מבין שצריך להגדיר קצת יותר טוב בצורה מצומצמת את המיחזור, המיחזור המוכר, לצורך הגדרתו בחוק, אז אנחנו נעשה את זה. לא רק שאנחנו נעשה את זה, גם ברגע שאנחנו מגדירים בצורה יותר טובה מהו מיחזור כפי שאנחנו רואים אותו ואנחנו יכולים לתת קריאת כיוון לשוק ולתת לו לוחות זמנים להתארגנות ולתת זמן לכל אחד להתארגן אם הוא רוצה להסב את המפעל שלו למשהו שהוא יותר טוב ונותן מיחזור כמו שאנחנו רוצים, אז זה נראה לי - - -
נועה שפיצר
¶
לצורך העניין, כשאתה מגדיר מיחזור מוכר מפה והלאה, אתה יכול לבדוק את הדברים מפה והלאה תוך מתן לוחות זמנים. אתה לא יכול לבדוק אחורה מה שאישרת.
היו"ר משה גפני
¶
את אומרת שהמשרד להגנת הסביבה הולך לאכיפה של המיחזור, שזה צריך להיעשות בארץ, לא מספיק מה שעושים היום ושולחים לחו"ל. אתם תאכפו את החוזר הזה, את הדיון הזה, את ההתנהלות הזאת, או אני לא יודע אפילו איך להגדיר את זה. בסדר.
אני רוצה לשאול – לזה הכוונה, חובת מיחזור פסולת אריזות, שכתוב, זכוכית נייר או קרטון זה 60%, מתכת זה 50%? אתם אוכפים את זה?
נועה שפיצר
¶
בוודאי. לא שאנחנו אוכפים את זה. על-פי החוק אנחנו מחויבים בדיווח לכנסת על עמידה ביעדים האלו.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא יודע באיזה חוק זה, אבל משרד האוצר לימד אותי, רק הם לא רוצים להגיד את זה בקול אז אני אומר.
נועה שפיצר
¶
בחוק הפיקדון יש יעדי איסוף ויעדי מיחזור. ועד היום – אני יכולה לומר רק את מה שאני רואה כי אני לא בדקתי את זה, לא אני זו שישבתי על המספרים, שהיתה עמידה ביעדים.
כרמית ברדוגו
¶
אני אשמח להרחיב בעניין היעדים.
אני כרמית ברדוגו, מתאגיד מיחזור "אסופתא". אנחנו עובדים במקביל עם תאגיד "אל"ה". אנחנו תאגיד פרטי שעובד במקביל עם תאגיד אל"ה.
אנחנו מכירים טוב את הנתונים, אנחנו יודעים היום שהנתונים של הגדולים, מה שבעבר לא נאמר, תאגיד אל"ה הודה לפני כמה חודשים ש-30% ממיחזור מיכלי המשקה המשפחתיים מגיע בכלל מתחנות מעבר ולא מהכלובים. לדעתנו, ויש עוד הרבה שתומכים בדעתנו, ברמה משפטית, איסוף מתחנות מעבר, שזה מזבלות, על חשבון הציבור, לא יכול להיחשב כחלק מעמידה ביעדים. ולכן, אם מסתכלים על זה ככה ואומרים שתחנות מעבר, כמו בחוקים סביבתיים אחרים, אגב – גם בחוק האריזות אסור לאסוף מתחנות מעבר, גם בחוק האלקטרוניקה אסור לאסוף מתחנות מעבר, ולכן הם לא עומדים ביעדים. לטענתם, מכל הכלובים, 22 אלף כלובים שיש לנו בארץ, אוספים רק 30% מכלל המיכלים המשפחתיים. היעד בחוק הוא 55%. לכן הם לא עומדים ביעדים.
נועה שפיצר
¶
אני רוצה לחדד. אנחנו כרגע מדברים על עניין המיחזור ולא לעניין האיסוף. חברתי כרמית מדברת על יעדי האיסוף. אנחנו רוצים לדבר על המיחזור, על שלב המיחזור.
היו"ר משה גפני
¶
איך אנחנו מעדיפים את המפעל בארץ על פני חו"ל? שזה לא יהיה יבוא אלא שהמיחזור יהיה כאן?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אנחנו כאן לא בדיון על המיחזור, עם כל הכבוד לך. אנחנו כאן כדי לעזור למפעל שלא ייסגר, חלילה, כי מה שמעניין אותנו זה העובדים כרגע. לא שלא אכפת לנו מהסביבה. מאוד אכפת לנו, לכל היושבים מסביב. זה אחד הנושאים הכי כואבים לנו, אבל זה לא הדיון. איך אנחנו עכשיו עוזרים למפעל? זה הדיון.
נועה שפיצר
¶
אני אגיד שוב, אם אנחנו מצמצמים את ההגדרות של מיחזור, אנחנו נותנים יתרון למפעל "אביב" על פני מפעלים אחרים. מפעלים אחרים שיינתנו להם לוחות זמנים, יוכלו להחליט אם הם הופכים למפעל מיחזור או לא למפעל מיחזור. לגבי נושאים אחרים של תמיכות, יש פה את הנציגים של האוצר.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
בואי נהיה קונקרטיים – אתם תוך חודשיים, 60 יום, מוציאים את המכתב הזה, את ההוראה, את התיקון, את חוזר מנכ"ל, כמו שאמרת?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
והרי ההתחשבנות עם המפעלים נעשית רטרואקטיבית, שנה אחורה. אם ההוראה הזאת החדשה תהיה בעוד 60 יום, מדובר רק לגבי 2018. נכון?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
האם כבוד האוצר מוכנים רק לגבי 2017 להגיע איתו לאיזשהו הסדר לגבי ההוצאות שהיו לו באופן חד-פעמי, לא באופן קבוע, שחלילה לא יקבע תקדים?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
את צודקת. אני כמובן בעד שוויון. השאלה היא אם יש עוד מפעלים שעונים לקריטריון הזה. התשובה היא לא, ולכן אתם יכולים להגיד קול קורא ל-2017, ואין אף אחד שעשה את המיחזור הקונקרטי הזה.
היו"ר משה גפני
¶
תקשיבי לי רגע. יש גבול - - - שאנחנו יכולים לעשות. אתם לא רוצים לתת כסף, הצעתם הצעה, קיבלנו אותה. אני אגבה את זה, אגב, בהצעת חוק. למה צריך 60 יום? למה אי אפשר לעשות נוהל כזה ב-25 ימים?
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אז קיבלנו את ההצעה הזאת. אומר חבר הכנסת מיקי רוזנטל, ואני מצטרף אליו, מה יקרה בינתיים? המפעל ייסגר וכל מה שהם יעשו, כשתגיע 2018 כבר לא יהיה למי לעזור.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מקבלים את ההצעה הזאת, אנחנו נגבה אותה בהצעת חוק, שאם יצטרכו, אנחנו נראה שאתם לא עומדים בזה, אנחנו נגיש את הצעת החוק הזה, על הדברים האלה שאתם אמרתם. אני סומך על המשרד להגנת הסביבה שהוא אכן יעשה את זה. מה עושים עד 2018? צריך להעביר להם כסף מהקרן לשמירת הניקיון. אין לזה השלכת רוחב. זה לא דבר שנעשה באופן קבוע. אנחנו מקבלים את ההצעה שלכם. הרי אתם לא יכולים לבוא אלינו לדיונים כשאתם לא מוכנים לתרום אפילו שום דבר לעניין.
אפרת פרוקצ'יה
¶
נבחן את העניין מול משרד המשפטים, זה מעלה שאלות בנושא שוויון - - - אבל אם מדובר בתקופה קצרה ויש - - -
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אני מסכם כדלהלן.
אנחנו מקבלים את ההצעה שאכן המשרד להגנת הסביבה יעשה את הנוהל, את כל מה שנלווה לעניין. אנחנו במקביל נניח הצעת חוק, זה לא יכול להיות עכשיו, אבל נניח הצעת חוק שאנחנו הכנו אותה במקביל לעניין הזה. אנחנו מבקשים שמשרד האוצר, היות ואנחנו מקבלים את ההצעה שלו, אין פתרון ל"אביב" מיחזור עד 2018. המפעל עלול להיסגר, וכל מה שדיברנו עד עכשיו יורד לטמיון. אנחנו מבקשים להבהיר בפני מי שצריך לבוא איתו בדברים כדי שהמפעל ישרוד, עד ינואר 2018 להעביר לו כסף מהקרן לשמירת הניקיון.
כרמית ברדוגו
¶
אני יודעת שבחוק הפיקדון, מן הסתם, כל מיכלי המשקה הם מקור מאוד-מאוד חשוב למפעלים של מיחזור פלסטיק, ובמיוחד ל"אביב". אנחנו תומכים בהרחבת חוק הפיקדון. אנחנו אומרים, בוא נרחיב את חוק הפיקדון גם למיכלי המשקה הגדולים. יש עוד מיליארד בקבוקים שרק כ-30% מהם נאספים וממוחזרים. אנחנו היום בלית ברירה מייצאים הכול לחו"ל. את כל הפלסטיק שלנו אנחנו מייצאים לחו"ל כי אין לנו מפעל - - -
אנחנו מוכנים להתחייב לא לייצא - - -
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. בהצעת החוק שאנחנו מגישים יהיה גם חוק הפיקדון. אני לא בטוח שאנחנו נעביר את החוק הזה, אני מניח שהם ינגישו את זה. אז נצטרך לדבר על זה בנפרד. אני לא דוחה את מה שאת אומרת.
ניר קנטור
¶
ניר קנטור, מהתאחדות התעשיינים.
אני רק רוצה לחדד נקודה אחת ששמעתי פה ולי היא עדיין לא ברורה. הסוגיה של היערכות המשק. נועה ציינה פה שהם הכינו את ההצעה הזאת ובתוך חודשיים תהיה הגדרה מדויקת, אבל היא אמרה שצריך לתת גם לאחרים, לאלה שהיום לא ממחזרים באותה צורה, צריך לתת להם זמן היערכות. זמן ההיערכות הזה יכול להיות גם לאחר דצמבר 2017, וזה אומר שהפיצוי או השיפוי שיידרש פה הוא יותר אחורה.