הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 113
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום רביעי, ט"ו באלול התשע"ז (06 בספטמבר 2017), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 06/09/2017
פניות ציבור בנושא התייקרות מחירי הצהרונים בשנת הלימודים תשע"ח
פרוטוקול
סדר היום
פניות ציבור בנושא התייקרות מחירי הצהרונים בשנת הלימודים תשע"ח
מוזמנים
¶
מנהל אגף משרד החינוך, משרד החינוך - חיים דב הלפרין
מנהל אגף א' תקציבים, משרד החינוך - דוד מזרחי
רפרנט חינוך באג"ת, משרד האוצר - שאול קירשנבום
מנהל תחום מטה באגף למעונות יום, משרד התמ"ת - חגי ראובן פורגס
רכז מחקר ומידע, עובדי הכנסת - עדו אבגר
מנהלת מחלקת נוער וצעירים, מרכז שלטון מקומי - הדר אליהו
יו"ר הכל למען הילד-אשדוד - משה רוטשטיין
מנכ"ל הכל למען הילד-אשדוד - חנוך וקסלמן
פונה - ניר קבלו
יו"ר מלב אל לב - יוסף בטיטו
מנכ"ל מלב אל לב - אבי גוטשטיין
מוזמן/ת - יוסי ממן
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני פותח את הישיבה לפניות הציבור בנושא התייקרות מחירי הצהרונים בשנת הלימודים תשע"ח. אני יודע שאנחנו נוגעים בנושא שמעסיק עכשיו את כל המדינה, אף אחד לא יודע מה קורה עם הצהרונים ויש מקומות שזה ממש תוהו ובוהו. הרבה הורים פנו אלינו וטוענים שבעקבות התוכנית "נטו משפחה" הם נאלצים לשלם יותר עבור הצהרונים לילדיהם לעומת שנת הלימודים הקודמת.
הבנתי שבעבר כל העניין של התמחור הלך לפי ההכנסה האישית של האיש, של האישה, של המשפחה. היום זה הולך לפי אשכולות, לפי ערים, לפי מצב סוציו-אקונומי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
באופן בסיסי יש פה עוול גדול מאוד מעצם העובדה שאדם עני, או שכונה ענייה, שגרים בעיר עשירה, שהם יוכו פעמיים והפער עוד יגדל ביניהם לבין השכנים שלהם. יישוב שבו כולם עניים – יזכה, יישוב שכולם עשירים – שיבורכו, אבל אין יישוב שבו כולם עשירים, "לא יחדל אביון מקרב הארץ". בכל יישוב יש אנשים עניים. ניקח לדוגמה עיר כמו אשדוד, שמעתי שבנמל יש אנשים שמרוויחים כפול מחברי הכנסת לחודש, אבל זה לא אומר שכל תושבי אשדוד הם אנשים עשירים. אשדוד יכולה להיות עיר עשירה, אבל יש שם שכונות רבות שבהן אנשים עניים.
קיבלנו גם פניות ספציפיות. אני אקרא לכם רק קטע במקרה מפנייה של אדם שגר באשדוד: אני עובד ואשתי עובדת – הוא כותב באיזה חברה – אנחנו מתגוררים באשדוד. יש לנו שתי בעיות, בעיה אחת שעד לשנה זו ועד בכלל הצהרונים היו תחת משרד הכלכלה והסבסוד הלך דרך המשפחות לצהרונים. כל משפחה נרשמה לצהרון והמדינה סבסדה מול התלושים שההורים הגישו, בהתאם לצרכיה האישיים והכנסותיה האישיות. החל משנת הלימודים הבאה הצהרונים יעברו למשרד החינוך, ואי לכך אין צהרונים, כי זה הולך דרך משרד החינוך לעיריות. באשדוד העירייה העבירה את זה למתנ"סים – הפונה הספציפי הזה הוא חרדי, זה אומר שהם לא עושים את זה לחרדים – הסבסוד הולך לכולם ביחד ולא לכל משפחה בנפרד. כאן הוא כותב את העניין שהעירייה שלהם עשירה, מעמד סוציו-אקונומי 5, כל הורה יצטרך לשלם 500 שקלים במקום 250 שקלים עד היום.
קודם כול השאלה העקרונית. איזו אמת מידה מוסרית, חברתית, זה לבחון הכנסות של בן-אדם לפי האזור? בלתי אפשרי לחשוב על זה. דבר שני, העברת הצהרונים מסמכות משרד הכלכלה למשרד העבודה, זה טוב או לא טוב?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הקטנים יותר זה משרד העבודה. חלק מהצהרונים של גני הילדים נשארו עדיין במסגרת משרד העבודה.
התוכנית מוערכת בעלות של 900 מיליון שקלים. עד התוכנית שילמה כל משפחה בין 900 ל-1,300 שקל לחודש לצהרון. ביישובים שנמצאים באשכול סוציו-אקונומי 3-1 התקיים סבסוד מלא של צהרונים.
במקביל ליישום תוכנית "נטו משפחה" חוקק חוק הפיקוח על הצהרונים. החוק נועד להסדיר את איכות הצוות החינוכי, המזון, הפעילות שתתקיים ומסדיר גם את התשלום שיוכלו המפעילים לגבות, עד קרוב ל-1,000 שקל לחודש. 935 שקלים ליתר דיוק.
ורד קירו-זילברמן
¶
אני חייבת לציין שהחוק אומנם חוקק ועבר בקריאה השנייה ובקריאה השלישית בכנסת, אבל החוק מותנה בתקנות ובצו של השר, והדברים האלה עוד לא קרו, אז גם המחירים כרגע, אני לא יודעת על מה הם נסמכים. בעיקרון השר צריך לקבוע אותם והוא לא עשה את זה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אגב, יש שורה של חוקים שהשרים עד היום לא עשו להם תקנות והם אות מתה. פעם כבר הצעתי הצעת חוק לקנוס שרים. זה נמצא במאגר של הכנסת, צריך אולי להפעיל את זה, ששר שבמשך הרבה זמן - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא רק משתהה, הוא עוקר את החוק מיסודו על-ידי דבר פשוט, הוא לא מכין תקנות ואין חוק, אבל זה לא המקרה.
יש פה בעיה נוספת, חלק ממפעילי הצהרונים החליטו שבמחיר שנקבע, אין להם כדאיות כלכלית להפעלה. הם החליטו שלא מפעילים את הצהרונים, ולכן הביקוש לצהרונים גבוה יותר מההיצע. לילדים רבים ברגע זה אין צהרונים.
המכרזים של המפעילים הוצאו מאוחר ובמקומות רבים שבהם יש "זוכה במכרז" הצהרון לא פועל ואין מענה לילדים אחרי השעה 13:00 בצהרים.
התוכנית שלנו לעסוק בזה היא כבר כמה שבועות. היום במקרה שמעתי בדרך ברדיו שברגע זה יש צהרונים שלא נפתחו, ויש ילדים שאין להם צהרונים.
מטרת הישיבה הנוכחית לחייב את הרשויות המקומיות לתת מענה למשפחות בשכבה הסוציו-אקונומית הנמוכה, שיבחנו את הסבסוד והתמיכה לפי המצב הכלכלי של המשפחה ולא לפי המצב של היישוב. אני מבין שהעיריות לא יוכלו לעמוד בזה, אז אנחנו צריכים לאפשר כמובן לממן אותן. הממשלה תצטרך לממן את העיריות על האנשים האלה.
כמנהגנו אנחנו פונים בראש ובראשונה לפונים. למרות שנציג האוצר מאוד רוצה כבר לדבר, קודם ניתן לניר קבלו, שפנה אלינו, שיגיד את דברו. בבקשה.
ניר קבלו
¶
בדיוק התחלת לדבר על זה ואמרת שהנושא הסוציו-אקונומי מאוד מטעה. אנחנו במצב סוציו-אקונומי 7 ואנחנו יישוב פריפריאלי, אנחנו נמצאים ממש בקצה המדינה.
ניר קבלו
¶
צריך לשאול את הלמ"ס. נראה לי שזו הכתובת לשאול.
האם יש צדק בהגדרות? אני חושב שזה דיון שצריך לפתוח באופן כללי איך עושים את ההגדרות של המצב הסוציו-אקונומי והאם זה באמת נכון. זה כבר נראה לי דיון למקום אחר.
אנחנו, בראש פינה לפחות, התבשרנו שבועיים לפני פתיחת שנת הלימודים – אני מדגיש שזה היה שבועיים – על עלייה דווקא במחירי הצהרונים. במתווה הראשוני לפחות דובר על 3,400 שקל לילד בגן, בצהרון.
ניר קבלו
¶
זה תוספת ותוספת של 1,400 שקל לשנה לילד בבית ספר.
כמו שהבנת זה היה רק שבועיים לפני תחילת שנת הלימודים ונאלצנו להתארגן בזריזות ובמהירות. הוקמה קבוצת היגוי, צוות היגוי שכינס את כל ההורים, והתחלנו מהלך מול המועצה ומול ראש המועצה. היו פגישות, היו דיונים. אף אחד מאתנו לא רצה להגיע למצב של השבתה, אף אחד לא רוצה להתעייף פה במאבקים, רצינו להגיע להסדר בצורה ברורה, שבא ואומר שאנחנו נשלם בהתאם למה ששילמנו בשנה הקודמת ולא תהיה עליית מחירים, וגם רצינו התחייבות על הנושא הזה.
כרגע המתווה שהוצע לנו, ולפחות התקבל על רוב ההורים, שנכון לרגע זה כל הורה ישלם עד ארבעה צ'קים עד דצמבר הקרוב, ארבעה צ'קים בהתאם למחיר של השנה שעברה, ובמהלך נובמבר-דצמבר יהיו דיונים של תקציב 2018, שבהם יוחלט אם להשאיר את המתווה - - -
ניר קבלו
¶
אנחנו מדברים על ארבעה גנים, וכיתות א' עד ג' שזה גם משהו שצריך להתייחס אליו. בהתאם לדיונים שיהיו בתקציב 2018 יוחלט אם המחיר יישאר כמו שהיה בשנה שעברה או יעלה והגזרה תישאר על כנה.
ההבטחה שניתנה לנו היא הבטחה בעל-פה, לא ניתנה לנו שום הבטחה כתובה. השבתנו את מערכת החינוך ביום הראשון, ב-1 בספטמבר, על מנת להבהיר שאנחנו רציניים מאוד, ואם בינואר הדבר הזה לא ישתנה יש לנו כוונה להמשיך במאבק, ולהמשיך אותו מאותה נקודה שהוא הפסיק.
אני רוצה לחדד שבראש פינה המתווה של העלייה במחירים קורה כמה שנים ברציפות. אני רוצה להבהיר שמבחינת התושבים, לפחות כתושבים שגרים באזור פריפריאלי, זה צריך להיות הפתרון האחרון, אנחנו האחרונים שצריכים להגיע לכיס שלהם.
חשוב להבהיר שתושבים שגרים בראש פינה, על אף שהיא מוגדרת במצב סוציו-אקונומי 7, אלה הורים שגרים ועובדים במקומות מרוחקים ממקום המגורים. לא תמיד אתה גר ועובד באותו מקום.
ניר קבלו
¶
יש. ישבנו בישיבת מליאה ואמר שם הגזבר: חבר'ה, על מה אתם מדברים? זה בסך-הכול 100 שקלים תוספת. שמעתי את הדבר הזה ואמרתי: אם יש לך שני ילדים, שלושה ילדים, זה כבר 300 שקלים תוספת, וכשאנחנו פורסים את זה על שנה, אנחנו כבר מגיעים לסכומים הרבה יותר גדולים, ויש הורים שלא יכולים לעמוד בזה. למרות המעמד של סוציו-אקונומי 7, יש הורים בראש פינה שהמחיר הזה כבד עליהם. לא כולם יוכלו לספוג את העלות הזאת, וזה דבר חמור מאוד. אנחנו לא יכולים להתייחס אך ורק לשכבה העליונה שכן יכולה. יכול להיות שאני יכול לשלם, יכול להיות שאחרים שלידי כן יכולים לשלם, אבל יש כאלה שלא יכולים. דרך אגב, גם קולם לא נשמע. לרוב הם לא אנשים שיכולים לבוא ולצעוק ולהגיד את דברם, וחשוב להבהיר את זה. אני חושב שהדיון הזה והכיוון שאתה לוקח אותו זה הדבר הכי נכון שיש, לעשות את ההבחנה הזאת בין משפחות שיכולות למשפחות שפחות יכולות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זה הכי הגיוני. אני מודה לך שהבאת לנו את הסיפור של ראש פינה כדוגמה אחת לכל הארץ. טוב שהבאת את זה. נדבר עם משה רוטשטיין, יושב-ראש "הכול למען הילד", אשדוד. תגיד קודם במשפט מה זה "הכול למען הילד".
משה רוטשטיין
¶
"הכול למען הילד" זה עמותה שהפעילה צהרונים בעיר אשדוד. בשנה שעברה היא היתה מתחת למשרד הכלכלה, משרד הרווחה. היום כמובן, היות שנהיה מושג חדש "נטו למשפחה" זה הועבר למשרד החינוך. אנחנו במצב סוציו-אקונומי 5, סוציו-אקונומי 5 עבר למשרד החינוך. ברגע שזה עבר למשרד החינוך היתה הרעה לכל הילדים.
משה רוטשטיין
¶
כן. קיבלנו סבסוד של 400 שקלים ממשרד הרווחה. מה שקרה השנה שכביכול דואגים למשפחות, אז משרד החינוך מסבסד היום בסך-הכול 300 שקלים והמדינה נותנת לקחת מההורים 350 שקלים.
שני דברים קרו פה, גם ההורים משלמים יותר וגם התקצוב פחת. לא נותנים למפעיל לקחת יותר, מגבילים את המפעיל, נותנים לו רק 650 שקלים, כשמבחינה כלכלית יש בזה קושי.
משה רוטשטיין
¶
כשזה עבר תחת משרד הרווחה זה לא עבד בלי מכרז. כל עמותה שמחליטה להפעיל צהרונים, היתה יכולה להפעיל צהרונים - - -
משה רוטשטיין
¶
הפעלנו בשנה שעברה. אנחנו פה עכשיו לפה לצהרונים שהיו מתחתינו. אנחנו לא יכולים השנה להיות הגוף המפעיל.
חנוך וקסלמן
¶
בעיר אשדוד זה נתקע בעירייה. אולי בראש פינה יש מפעילים, באשדוד אין צהרונים היום. נכון לתחילת השנה עדיין אין שום צהרונים באשדוד לציבור החרדי. לציבור הכללי זה עבר דרך המתנ"סים, והם לקחו 580-550 שקל, כשמשרד החינוך נותן את ה-350 - - -
חיים הלפרין
¶
זה תלוי ברמת השירות. כל רשות מקומית יכולה לבחור באיזה רמת שירות היא מפעילה את הצהרונים.
חנוך וקסלמן
¶
החרדים עד היום שילמו 300 שקלים, הזכאים ממשרד הכלכלה. הם אמרו: אנחנו לא נשלם עכשיו 600 שקלים.
חנוך וקסלמן
¶
מנהלי המוסדות אמרו לה "מה פתאום", עד היום שילמו 300 שקלים, ופה עם הסבסוד זה מגיע ליותר מ-800 שקלים. כרגע נציגי הציבור שלנו ניסו להוציא למכרז חיצוני דרך המשכ"ל, זה נתקע ולא פתחו. נכון להיום מפעילים כמה פרטיים, שגם את זה הם רוצים לסגור. בקיצור, אין צהרונים. אני יודע כבר על כמה שעזבו את העבודה, בגלל שיש להם ילדים בבית. אין מה לעשות, הם הודיעו למנהל: כרגע אני נשאר בבית.
אבי גוטשטיין
¶
בכל הארץ. יש לנו 90 כיתות צהרונים בכל הארץ. הפעלנו מהצפון, מטבריה, ששם הזעקה הכי גדולה - - -
אבי גוטשטיין
¶
מה שקורה שהרשויות המקומיות לקחו את הקופה כשרצו לעשות "נטו משפחה" וניצלו את זה להרוויח כסף לקופת העיר, לא שום דבר מעבר לזה. ישבתי עם ראש העיר, הראיתי לו את זה שחור על גבי לבן. לא היתה עירייה שגבתה מעל 620 שקל לצהרון לפני התוכנית הזאת של "נטו משפחה". לדוגמה באשקלון 620 שקל זה היה מחיר מרבי. בספר התקציב מופיע תקציב של 3.5 מיליון להשלמת הפערים, כי לפי כל בדיקה אי-אפשר להפעיל בפחות מ-850 שקלים. באה "נטו משפחה" לעזור למשפחות ולהביא 300 שקלים לכל כיס של משפחה. לא קראו לזה נטו עירייה, קראו לזה "נטו משפחה". כל הרשויות המקומיות בקול קורא במקום העלו את המחיר – יש פה תקציב. מהיום למה שנסבסד? אם היום עולה צהרון 620 שקלים, בקול קורא לא הגבילו אותם, זה עד יותר מ-900 שקלים – מהיום מעלים את המחיר ל-850 שקלים. אף אחד לא בדק שנים אחורה מה היה המחיר, אף אחד לא בדק מה הם גבו בעשר השנים האחרונות. 850. אחרי הסבסוד של כחלון, אחרי הסבסוד של האוצר וכל המקומות, מורידים את ה-300, נחמד מאוד, הגיעו ל-538 שקל לדוגמה באשקלון. יוצא שסך הכול הורה קיבל לכיס שלו 90-80 שקלים. ההורים כולם זועקים "הצילו", אבל הפרסומות בעיתונים "עזרנו למשפחות בזכות פרויקט ניצנים". המשפחות לא יודעות לקרוא מספרים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אתה אומר פה דבר שכל אזרח אמור היה לדעת, העיריות לוקחות את הרווח של "נטו משפחה".
אבי גוטשטיין
¶
חד-משמעית. יותר מזה, אמרתי לראש העיר, מופיעים בספר התקציב 3.5 מיליון שקל שכבר מאושרים על-ידי מועצת העיר, אתה אפילו לא צריך אופוזיציה, אתה יכול להסביר לי למה זה לא מועבר לחרדים? מה הוא אומר לי: כבר בזבזתי את זה על הקייטנות. אמרתי לו: זה סעיף של צהרונים, למה אתה מבזבז לי את זה על קייטנות? הוא אמר לי: בזבזתי את זה על סמך שקיבלתי ביולי הודעה שיהיה פרויקט "ניצנים". הוא עשה קייטנות בחצי מחיר. לא משנה שזה גם היה אפליה גדולה לציבור - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה להבין אם אני מבין נכון. אתה אומר שמה שהמדינה אמרה, שהיא רוצה לעזור לאנשים - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני אביא דוגמה. העירייה לקחה עד היום 600 שקלים לצהרון, היא העלתה את זה ל-900, ולקחה את הכסף הזה?
אבי גוטשטיין
¶
תבדוק את זה עכשיו גם במשרד הכלכלה. הם העלו את התקציב במשרד הכלכלה לעזור למשפחות, אותו דבר.
אבי גוטשטיין
¶
במשרד הכלכלה העלו את המחיר מ-400 שקל ל-600 שקל. בדקתי, כל צהרון שבשנה שעברה גבו ממנו 650 שקל, השנה העלו את המחיר ל-850, בבקשה. ההורה לא יקבל שקל מזה בכיס.
אבי גוטשטיין
¶
כן. אם כחלון באמת רוצה לעזור למשפחה שישאיר את כל האופציות, גם "ניצנים", ויבדקו אחד-אחד מה כולם עשו בכסף, שיבדקו עכשיו עשר שנים אחורה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
צריך לכתוב לשר האוצר מיד.
אני רוצה לאפשר ליועצת המשפטית להגיד משהו מאוד חשוב, כי יכול להיות שכל הסיפור הזה לא חוקי.
ורד קירו-זילברמן
¶
זה לא מדויק. אני מתייחסת לחוק לפיקוח להפעלת צהרונים, שמגדיר מה זה ילד, מגדיר מה זה צהרון בצורה רחבה מאוד, ואומר בסעיף 9 שהשר, שזה שר החינוך, בהסכמת שר האוצר, לאחר התייעצות עם ועדת החינוך, אמור לקבוע בצו מחיר חודשי מרבי לעניין שירות של צהרון שייגבה בעד כל ילד השוהה בצהרון. יש לשים לב לרמה הסוציו-אקונומית של ערים, ויש פה גם התייחסות לאזור שבו פועל הצהרון, כשהבנתי שהכוונה היתה להתייחס לאזורים יותר חלשים, גם במקומות עם רמה סוציו-אקונומית - - -
ורד קירו-זילברמן
¶
נכון. וגם את שיעור השתתפות המדינה בעלות הצהרונים בהסתמך על אותם קריטריונים. ויש סעיף שאומר, סעיף 38, ש"הוראות חוק זה לא יחולו על מסגרות שמשרד העבודה והרווחה משתתף בתקציבן". הכול טוב ויפה, הבעיה שזה עוד לא בתוקף, היות שהשר עוד לא קבע את הצו. התקנות והחוק קשורים אחד לשני.
ורד קירו-זילברמן
¶
החוק הזה לכאורה אמור לסדר את כל הבלגן הזה, אבל פה נצטרך לשמוע את נציגי משרדי הממשלה, לדעת מה קורה בשטח.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
קודם כול, אני כבר רושם לי, אנחנו נפנה לשר הרווחה, שכאשר הוא עושה את הצו, שיתייחס לזה ויגביל - - -
ורד קירו-זילברמן
¶
יש עוד נקודה, שאתם העליתם פה, שמדברת על הנושא של התקצוב. "לא יחול על מסגרות שמשרד העבודה והרווחה משתתף בתקציבן" – השאלה מה זה "משתתף בתקציבן"?
ורד קירו-זילברמן
¶
אני רק רוצה לחדד את הנקודה בעקבות הדברים שהועלו פה. כשבן-אדם מקבל סבסוד פר משפחה, השאלה אם הפרשנות תהיה שזה נחשב שמשרד העבודה והרווחה משתתף בתקציבן? זו שאלה משפטית שאני ארצה את התשובה עליה. זה הכול.
חגי פורגס
¶
מעונות יום וצהרונים. קודם כול לגבי השאלה הספציפית הזאת, היתה בדיקה משפטית אצלנו, והסעיף הזה שהחוק לא חל על מסגרות, לא מדובר על צהרונים שהם נשוא הדיון הזה, אלא על מועדוניות של ילדים בסיכון. החוק חל על צהרונים שעבדנו אתם עד עכשיו. שוב, בהתאם לסעיף ההגדרות בחוק זה כן חל.
חגי פורגס
¶
לגבי מחירים, זה הדבר השני שאני רוצה להגיד בקצרה – אנחנו לא מפקחים על מחירים, אנחנו לא מגבילים מחירים, בשונה ממעונות יום שיש מחיר מפוקח. בצהרונים אנחנו רק משתתפים בסבסוד. הורה מראה לנו עמידה במבחני תעסוקה והכנסה והוא מקבל סכום. אנחנו לא קובעים את גובה שכר הלימוד שהארגון גובה ממנו, או כמה הוא צריך לשלם להורה אחרי הנחה שלנו. אנחנו אדישים לזה, אנחנו מעבירים השתתפות להורה. אנחנו לא מתעסקים בעלויות ובתמחור.
חיים הלפרין
¶
אנחנו נמצאים בסוג של משולש במובן הזה שצריכים לזכור שההשוואות לשנה שעברה בהגדרה הן בעייתיות. בשנה שעברה חוקק חוק אחר לגמרי, חוק הפיקוח על ההזנה בצהרונים, עם תקנות שמשרד הבריאות מופקד עליהן, והנגזרת הישירה של הדבר הזה – אני לא יודע כמה שילמו לארוחת צהריים בצהרונים בשנה שעברה, משהו בסביבות 9 שקלים – שהשנה אי-אפשר למצוא ארוחת צהריים כזאת. בהתאם לתקנות של משרד הבריאות שדורשות ארוחה בריאה כמו שצריך, העלות של המנה עלתה לסביבות 15 שקלים. צריך להבין שגם השוואה לשנה שעברה לא יכולה להיות אחד לאחד. צריך להניח מראש ברמה העקרונית שלו כל צהרון היה נשאר כפי שהוא היה בשנה שעברה ולא היה שום שינוי, המחיר היה עולה להורים - - -
ורד קירו-זילברמן
¶
זה לא מדויק. אין חפיפה מוחלטת בין הצהרונים שלכם לצהרונים האלה. זה לא בדיוק מדויק. לבוא ולהפיל הכול על האוכל?
חיים הלפרין
¶
לא הבנתי את ההערה. פשוט לא הבנתי אותה. אני לא מבין מה את אומרת. צהרון מוגדר בחוק שהכנסת חוקקה - - -
חיים הלפרין
¶
צהרון בהגדרה של צהרון, שהוא פעילות מעבר לשעות הלימודים, שהחברים פה הפעילו בשנה שעברה. לו המצב היה נשאר והיו מפעילים השנה מול משרד הרווחה באותה מתכונת, המחיר היה עולה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש מושג שנקרא "כוונת המחוקק" – אני יושב פה כמה שנים – האם כוונת המחוקק היתה לייקר להורים את המנה בצהרון מ-9 שקלים ל-15 שקלים? זה עיוות של החוק.
ורד קירו-זילברמן
¶
לא תמיד? אף פעם לא היה. זה קצת מקומם, בתור מי שהתעסקה בחוק הזה, לבוא ולהגיד: שימו לב, בגלל שנותנים לילדים אוכל בריא – דרך אגב, זה לא חל על כל הצהרונים, היות שהפרטיים לא, והחינוך הביתי המוכר לא. הרבה צהרונים לא נכנסו לחוק הזה. יכול להיות שאתם הכנסתם עכשיו רשימה יותר גדולה, אבל לבוא ולהגיד שבגלל שהכנסנו חוק התזונה בצהרונים? יש סעיף ספציפי, שאולי אתה לא מכיר אותו, שאומר שהתזונה צריכה להיות שווה לכל כיס. זאת אומרת, במגוון של האוכל שניתן לילדים, וכולם מסכימים פה שרצוי מאוד שהילדים יאכלו אוכל בריא, יכולים לקחת את הדברים הכי בסיסיים, וכך גם נקבע בתפריט בתקנות, כדי לאפשר שמחירי הארוחות לא יעלו, וזה נעשה בוועדת העבודה והרווחה פה בכנסת הזאת.
אבי גוטשטיין
¶
הם לא היו אמורים לעלות, כי גם הורידו יום בשרי. כל הפער שעלה, ירד ביום שהורידו מנה עיקרית לילדים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ורד, אני רוצה שתדברי עם אלאלוף, אני רוצה לברר בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות, לדון שוב בנושא הזה, האם גרמנו לייקור של כ-70%.
חיים הלפרין
¶
המחירים בוודאות עלו. אני יכול להגיד על המכרזים שלנו, שהמשרד עשה לאור המשא-ומתן עם משרד הבריאות על תזונה משנה שעברה. אחרי מכרז גדול מאוד העלות לשמחתנו עלתה רק ב-11% ביחס לשנתיים. כשאנחנו דורשים דרישות של חומרי גלם מלאים ובשר באיכות יותר גבוהה ממה שהיה ניתן לילדים, יש הפרש. אני אומר את זה רק כנתון לצורך ההשוואה.
מעבר לזה צריך להבין שבתוכנית "ניצנים" בראשית הדרך הכול התנהל מאוד בלחץ, גם המשרד מול הרשויות המקומיות, גם הרשויות המקומיות בתוכן, וחלק ממה שאתם שומעים פה זה קשיי לידה. צריך להביא את זה בחשבון בהקשר הזה.
חיים הלפרין
¶
כשהמדינה אמרה שהיא נותנת מימון לכלל האוכלוסייה, היא יצאה מהעיקרון של מענה לכל ילד והגדירה עיקרון של מענה לכל רשות, בהתאם למצב הסוציו-אקונומי שלה, תוך כדי אפשרות לרשויות לבצע מנגנונים פנימיים בתוכן.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
האם יש בחוק דבר כזה? ראש עיר או עירייה יכולים להקים ועדה ולבדוק משפחה שאין לה ולסייע?
חיים הלפרין
¶
עוד מעט נגיע להורים. כשיצאנו בקול קורא הגדרנו שיש מחיר בסיסי, שהוא 650 שקל, שהוא מחיר הצהרון, לא מחיר להורה.
חיים הלפרין
¶
היא לא צריכה לגבות את זה. זה המחיר של הצהרון, והגבייה מההורים היא בהתאם להפחתה של הסבסוד שהמשרד נותן. אם באשדוד יש 300 שקל סבסוד להורה, פירושו שהיא צריכה לדרוש מההורים - - -
חיים הלפרין
¶
היא יכולה לדרוש מההורים על הצהרון הבסיסי, שפירושו מ-14:00 עד 16:00 או מ-13:00 עד 16:00, בהתאם לגמר הלימודים, ב-184 ימי לימודים בשנה. זו התוכנית, היא כוללת עובדים, היא כוללת ארוחת צהריים, היא כוללת לפחות חוג אחד בשבוע. זו התשתית. יכולים ההורים בצדק להגיד: 16:00 לא טוב לנו, אנחנו מבקשים 16:30, אנחנו לא רוצים בימי החופשות של חנוכה, פסח וכו' להיות עם הילדים בבית, אנחנו מבקשים תוספת, את התוספת הזאת הגבלנו עד 935 שקלים. הרשות לא יכולה להגיד: אתם רוצים גם וגם, יהיה לכם 1,200 שקלים.
חיים הלפרין
¶
עוד רגע נגיע לזה. זה המתווה שהגדרנו לרשויות, וכמובן בתווך הזה שבין 650 שקלים ל-935 לילד הגדרנו שיש אפשרות גם לעשות רכיב של הנחות, כמו לתת מענה לשלושה ילדים, לתת מענה למשפחות חלשות, ואז הרשות יכולה לשחק עם התקציב הנוסף הזה ולתת מענה לאוכלוסיות החלשות.
עוד דבר שהגדרנו, והוא חשוב מאוד, שבתוך התהליך הזה נציגי הורים חייבים להיות שותפים. כלומר, אי-אפשר לנהל את זה באיזה בונקר, ואחר-כך להודיע להורים: החלטנו, תשברו את הראש. מבחינתנו, כשאנחנו מתחילים לבחון, כשהרשויות נכנסות למערכת ומדווחות על ילדים, חלק מהדיווח – הם צריכים עד לאמצע ספטמבר לגמור לדווח – זה ועדת ההיגוי הרשותית, מה היא בחרה, איך היא בחרה, מהו המתווה.
שלומית אבינוח-קואולמן
¶
מה קורה עם הצהרונים שלא נפתחו? הורים ששילמו על צהרון והצהרון לא נפתח מסיבותיו הוא. האם יש לכם מענה להורים האלה?
חיים הלפרין
¶
אם זה "ניצנים", האכיפה מאוד פשוטה. אם זה "ניצנים", כלומר, הרשות ענתה לקול קורא, היא מחויבת לעמוד בו. אם היא לא תעמוד בו, אני פשוט לא אממן אותה.
חיים הלפרין
¶
ברגע שהרשות תדווח ואני אראה שההורים לא היו שם, אני מחזיר את הדיון לרשות המקומית. אם ההורים לא שותפים לזה והם לא מסכימים למתווה הזה, הם חוזרים למתווה הבסיסי, ובהתאם לזה אנחנו נסבסד אותם, אחרת זה לא יעבוד. כלומר, הרשות המקומית יודעת, ועל זה היא חתומה במתווה מול המשרד, שהיא חייבת לעמוד בכללים שנקבעו. היו רשויות שאמרו: לא מדובשך ולא מעוקצך, אנחנו עשירים מספיק, אנחנו מסתדרים בלעדיכם, אנחנו רוצים לגבות מההורים כמה שאנחנו רוצים, ההורים שמחים וכולם שמחים, כי לכולם יש. דווקא המענה הציבורי נועד לתת מענה גם לרשויות שרוצות לקחת אחריות וגם לאפשר דיפרנציאציה ברשות המקומית, וברוב הרשויות זה עובד כך, וזה עובד יפה. אנחנו מדברים פה במקרי קצה.
חיים הלפרין
¶
אנחנו לוקחים משהו כמו 3%-2% מהרכיב הנוסף יחד עם הורים בהסכמה, וזה חלק מהיופי. הם אמרו: בזה אנחנו נותנים מענה.
אבי גוטשטיין
¶
יש לי משהו קטן חשוב לנושא הזה. כשעשו את פרויקט "ניצנים", הם לקחו אשכול מסוים והגדירו את כל העיר כאותו כאשכול, לא משנה מי גר בעיר. משרד החינוך עשה פה עוול עצום, הם לא ביטלו את כל הפרויקטים, הם ביטלו רק את משרד הכלכלה. יש במשרד החינוך שלושה פרויקטים להפעלת צהרונים, עד היום הזה, גם יוח"א, גם מיל"ת וגם "ניצנים", ולא ביטלו את כולם. לדוגמה, מי שבשנים קודמות היה לו יוח"א ומיל"ת, ששם משרד החינוך סבסד והרשויות המקומיות סבסדו, השאירו להם אותו, לא הפכו את כל העיר למעמד של סוציו-אקונומי 1, החליטו לבטל רק את משרד הכלכלה. אשקלון, לדוגמה, כל אזור שכונות המצוקה, לא צריכים ועדות ולא צריכים הנחות, כי יש להם יוח"א ומיל"ת, חוזה חתום - - -
אבי גוטשטיין
¶
משרד החינוך לא מממן, אפילו בדקתי כלכלית. עירייה שמפעילה היום מיל"ת היא פשוט מפסידה כסף לקופת העיר - - -
אבי גוטשטיין
¶
הטענה שלי היא איך יכול להיות שמשרד החינוך מצד אחד מחליט שעיר שלמה היא ברמה סוציו-אקונומית 1, מצד שני, נותן לרשות המקומית, לכל גני העירייה להמשיך להפעיל פרויקט לא של "ניצנים", אבל רק לא לדתיים וחרדים.
אבי גוטשטיין
¶
יש לי 29 כיתות גן של מוכשר באותן שכונות, הן לא יקבלו יוח"א, לא יקבלו מיל"ת, אלה ילכו ל"ניצנים" במחיר היקר. בגני העירייה כיום משלמים 100 שקל. אם אתה נכנס מהצד הזה של המבנה, אתה משלם 100, אתה נכנס מהצד השני – 600 שקלים. אמרתי להורים: תעשו טובה, תיכנסו מהצד השני ותעברו דרך השירותים, תשלמו פחות כסף.
אבי גוטשטיין
¶
חד-משמעית. במבנה אחד יושב גן עירוני עם צהרון מיל"ת ובאותו מבנה צהרון "ניצנים". ההורה הזה משלם 100 שקל לחודש במיל"ת, עם חוזה מול משרד החינוך, וההורה השני – 600 שקל.
חיים הלפרין
¶
יש פה ניסיון לעסוק במדיניות כוללת של משרד החינוך. חוק יום חינוך ארוך חל על המערכת הרשמית ועל רשתות החינוך המוכרות, שזה מערכת החינוך התורני והחינוך העצמאי. מוסדות מוכרים שאינם רשמיים אינם זכאים לתוכניות של המשרד כל עוד המשרד לא גמר לתקצב את המסה הגדולה של החינוך הרשמי והחינוך שמוגדר בשתי הרשתות. אם מישהו בחר להקים גן - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אתה יודע שבאמריקה יש הפרדת דת מהמדינה, ולמדינה אסור לתקצב מוסדות לימוד פרטיים, אבל בכל מה שנוגע לצהרונים, לאוכל, למצב סוציאלי, להסעות וכל הדברים האלה, אמריקה לא מפלה בין נוצרים, יהודים, בודהיסטים. פה במדינת ישראל, בגלוי ובפומבי אומרים שיש כאלה ויש כאלה. אני לא מבין את זה. אני לא מדבר על הלימוד, אני מדבר על הצהרונים.
אבי גוטשטיין
¶
על אוכל. ילד חילוני שאוכל ויש חרדי שאוכל סנדוויץ' עם פסטרמה כי הבאנו לו בכוח. זו המציאות שהיתה אתמול בצהריים. פניתי כמה פעמים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה שבנושאים הסוציאליים, כמו אוכל וצהרונים, לא יהיה שום הבדל. תארו לעצמכם שמחר במשרד הרווחה, בבתי חולים, יגידו שילד שלא שייך לחינוך הממלכתי לא יקבל טיפול – איך קוראים לרופא המפורסם הזה שפרש מהדסה?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אגב, אני חייב לציין שבמשרד הכלכלה, שזה משרד העבודה היום, אין אפליות כאלה בגני הילדים. למה במשרד החינוך זה חייב להיות?
חיים הלפרין
¶
חוק יוח"א חל כפי שהוא חל, והנגזרת של זה שאתה יודע למי אתה יכול לתת ולמי לא. אנחנו חורגים מהנושא שלשמו התכנסנו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
רק שלא יגידו שמדינת ישראל היא מדינה שוויונית ושבג"צ יושב כל היום על שוויון. אין שוויון, יש אפליה, יש עוינות. אני חייב לומר את זה כנציג ציבור, כנציג ציבור חרדי, ואנחנו לא נשלים עם זה. מדובר על אוכל. בלימודים אני מבין, הוא לומד ליב"ה, הוא לא לומד ליב"ה, אבל באוכל, בצהרונים, בדברים כאלה, בתוכניות תזונה? גם בהסעות יש הבדלים כאלה?
דודי מזרחי
¶
לא רק סטה מהעניין. זה הגיוני וזה נושא טעון, הוא אמוציונלי. ברור שזה נושא טעון, אבל אני מבקש כמה דברים לשים על השולחן.
ראשית, אני רק חייב להתייחס למה שאמרת בסוף דבריך. אני לא חושב שיש אפליה, בטח לא לפי סוג פיקוח. כל תלמיד שלומד בחינוך הרשמי, או במעיין החינוך התורני, או בחינוך העצמאי, מקבל תקצוב מלא. יש כאן סוגיות אחרות. אני לא יודע אם זה המקום הספציפי לפתוח אותן בנוגע להיקף לימודי היסוד ובהתאמה - - -
דודי מזרחי
¶
החלטת הממשלה שאנחנו נסמכים עליה קבעה שגובה הסבסוד של הצהרון נגזר מהתקצוב של המסגרת, אנחנו נצמדים למסגרת האורגנית. לצורך העניין גני ילדים שמתוקצבים באופן שווה, אין שם ההיבט של לימודי יסוד, או לימודי ליב"ה, כולם מתוקצבים ב-100% ואין שום הבחנה. ההבחנה נמצאת רק בבתי ספר. זה דיון ששווה לעשות, אני מסכים, אבל אנחנו נסמכים על החלטת הממשלה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הבנתי מה שאתה אומר, מבחינתך אתה צודק. אני רוצה לנתק את זה, זה דבר סוציאלי שלא שייך לפה. בבקשה.
דודי מזרחי
¶
אני רוצה לעשות כאן סדר בדבר שאני לא בטוח שהוא מובן, אולי גם לכם, חברים, שהגעתם מאשדוד. יש הבדל בין צהרונים שפועלים במסגרת תוכנית "ניצנים", לבין צהרונים שלא פועלים במסגרת תוכנית "ניצנים".
דודי מזרחי
¶
נשמע כאילו כולם יודעים על מה מדובר, אז נפתח את זה. בעקבות התוכנית שהשיק משרד האוצר, "נטו משפחה", עברה החלטת ממשלה שמשרד החינוך, משרד האוצר, ומשרד הרווחה והשירותים החברתיים, שותפים לה ועמדו מאחוריה. גובשה תוכנית להקים ולסבסד צהרונים במדינת ישראל בהיקף חסר תקדים. התוכנית הזאת אגב מוערכת בכ-1.3 מיליארדי שקלים בשנה.
דודי מזרחי
¶
סוכם שהפיקוח על הצהרונים יעבור למשרד החינוך, סוכם שהסטנדרט של הצהרונים ישתפר ושהמצב של רוב משקי הבית והאזרחים, כתוצאה מהמהלך הזה, בסופו של דבר ישתפר.
במסגרת החלטת הממשלה סוכם שהתקצוב לצהרונים יהיה דיפרנציאלי, בהתאם לאשכול הלמ"ס של הרשות המקומית. כאשר באשכולות 3-1 הסבסוד הוא כמעט מלא, 600 שקלים בחודש לתלמיד, וככל שיורדים בסבסוד, ההיקף יורד. זו תוכנית "ניצנים" שמשרד החינוך שקד עליה.
במקביל לתוכנית "ניצנים" היתה יוזמת חקיקה בכנסת, בוועדת החינוך, לפיקוח על הצהרונים, כאשר היוזמה של חברי הכנסת אמרה שהם רוצים לעשות שני דברים: לתת משנה תוקף להחלטת הממשלה ולעגן בחקיקה את המחיר המקסימלי, המרבי, שניתן יהיה לגבות על צהרון. יתרה מזו, במקומות שמשרד החינוך לא פועל בהם, כי החלטת הממשלה הגבילה אותו מבחינה תקציבית, לצורך העניין באשכולות 10-6 של הלמ"ס אנחנו לא פועלים בגני ילדים בכלל, והגדירה ששם, באשכולות 10-6 בגני ילדים יהיה פיקוח למחיר המקסימלי שניתן יהיה לגבות מההורים ויהיה פיקוח על האיכות.
רק נשים את זה על השולחן, היו הרבה רשויות במדינת ישראל שגבו מההורים סכומים של 1,200, 1,300, 1,400 ו-1,500 שקל לצהרון בגן - - -
דודי מזרחי
¶
תני לי רק להשלים. אני מבטיח, כל שאלה שתרצו, אני אתייחס.
כאשר גבו את הסכומים האלה לצהרונים באשכולות 10-6 – גם במקומות נמוכים יותר ראינו את זה, אם תרצו, אני אביא לכם דוגמאות לרשויות כאלה – כתוצאה מהמהלך, הכוונה של המשרד היא להגביל את המחיר המרבי שניתן לגבות לצהרון, גם אם הוא לא מסובסד ל-935 שקלים.
כפי שאמר חיים קודם לכן, בנינו מודל מצומצם, מודל רחב יותר, כשגם המודל המצומצם של צהרון שעולה 650 שקל בחודש אנחנו חושבים שהוא מודל ראוי. זה לפני סבסוד. הוא כולל ארוחה חמה, הוא כולל צוות שמקבל שכר ראוי, הוא כולל העשרה, כל אחד לפי השקפת עולמו. זו מסגרת ראויה.
עם זאת, חלק מהמחאות שאתם שומעים בתקשורת הן של אותם מפעילי צהרונים ואותן רשויות שעד היום התפרנסו מהפעלת הצהרונים ומימנו באמצעות הצהרונים רכיבים אחרים לפעילות ברשות. אגב, לא הכול זה דברים פסולים. יש רשויות שהשתמשו בהכנסות מהצהרונים לממן או פעילות רווחה, או פעילויות חינוך בלתי פורמלי, יש גם דברים כאלה. זה מהלך שקצת טרף את הקלפים, ואני אשאיל את הביטוי הבא, קצת הזיז את הגבינה לחלק מהאנשים, וזה מחייב כאן שינוי מערכות וזה תהליך מורכב.
אני רוצה לצלול לבעיה הספציפית שיש. ברגע שאנחנו מדברים על מהלכים רחבים מאוד של סבסוד צהרונים ב-1.3 מיליארדי שקלים ולא בעשרות מיליונים, אנחנו מדברים על מערך שלא יכול להתנהל שמית. למדינת ישראל אין תשתית מובנית של מידע על המצב של כל אזרח ואזרח, זה דבר שהוא כמעט בלתי אפשרי - - -
דודי מזרחי
¶
תרשה לי להשלים, אני אגיד לך איך אנחנו חושבים אולי לתת לזה מענה. אם אני מסתכל על כל מנגנוני התקצוב הרוחביים של מדינת ישראל, בטח במערכת החינוך שאנחנו מדברים על 2.2 תלמידים, אנחנו לא מסוגלים לבדוק משפחה-משפחה באופן רוחבי - -
דודי מזרחי
¶
אני מבטיח להתייחס.
- - ולכן המודל הבסיסי שלנו אומר שאנחנו נשענים על אשכול הלמ"ס של הרשות המקומית. במקביל, כפי שאמר חיים, היתרנו לרשות המקומית לגבות מההורים, בהסכמה, מעבר ל-650 שקלים, כדי לאפשר את אותה ערבות הדדית בתוך הרשות המקומית, ובתוך כך לתקצב את זה. יש רשויות, אני יכול להביא לכם דוגמאות, שעושות את זה, ועושות את זה יפה מאוד.
עם זאת, אנחנו מודעים לכך, בין היתר בעקבות הפניות שקיבלנו, שבמקרים מסוימים נוצרה אנומליה ויש כאן איזה עוול שנוצר, שיש אזרחים שהמצב שלהם הורע לעומת המצב שהיה אשתקד, וצריך לייצר כאן איזה מענה.
אנחנו בוחנים ממש בימים אלה יחד עם משרד האוצר – נציג האוצר יצא, אבל אני אדבר גם בשמו – אנחנו בוחנים יחד עם משרד האוצר ועם משרד הרווחה והשירותים החברתיים איך אנחנו יכולים במקביל למהלך הרוחבי לתת מענה נקודתי גם השנה הזאת לאותם אזרחים שנפגעו כתוצאה מכך.
אני לא יודע הרגע להיות איש בשורה ולהגיד ספציפית מה המענה שאנחנו הולכים לתת, אבל ניתן מענה ויהיה מענה בהקדם. אנחנו נודיע על כך בצורה מסודרת באמצעות הרשויות המקומיות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כמה זמן ייקח המבחן הזה? שנת הלימודים כבר התחילה. אתם צריכים, שבועיים, חודש? כמה אתם צריכים לזה?
דודי מזרחי
¶
זה לא תלוי רק במשרד החינוך. צריך להבין שאנחנו מבחינתנו, משרד החינוך, אין לנו מניעה שמשרד הרווחה והשירותים החברתיים ימשיך לתקצב את אותן משפחות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
עם משרד הרווחה יש לנו ניסיון רע מאוד, הם יכולים לתקצב רק אנשים שהם ממש חולים, או מקרים סוציאליים. זה מדיון קודם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
למשל דוגמה פשוטה שהועלתה פה. קודם כול, למנוע מראשי ערים, כמו שאפשרתם להם לקחת עוד על שירותים נוספים – למנוע מהם לקחת יותר על הבסיס, כדי שהם לא ינצלו את מה שהמדינה נתנה למשפחה לקחת לעירייה. זה דבר ראשון שאתם אמורים לעשות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
דבר שני, בכל עיר, יכולה להיות אפילו ועדה עירונית שתחליט לגבי שכונה מסוימת, או אפילו אנשים מסוימים, כמו שיש להם הנחות במעונות, אותם טפסים, אותן הכנסות, שתהיה להם גם הנחה בצהרונים. פשוט מאוד.
אבי גוטשטיין
¶
עוד תשובה שצריך לתת, למה השאירו בחלק מהערים חוץ מ"ניצנים" את הפרויקטים האחרים. עדיין השאירו שלושה סוגי פרויקטים בערים מסוימות, למרות שזה סוציו-אקונומי 1. באשקלון לדוגמה השאירו 30 גנים במיל"ת תחת משרד החינוך.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבי גוטשטיין, כולנו התפעלנו מהידע שלך והיכולת שלך בפרטים, אבל זה לא נושא הדיון. נתמקד בנושא הדיון, כי מה שאמר דודי מאוד חשוב. אני רוצה שבתוך כמה ימים תגבשו פתרונות לאותן לקונות שנוצרו פה ושתהיה בשורה.
שלומית אבינוח-קואולמן
¶
סליחה שאני מתפרצת לדבריך. אני תושבת גדרה, היו לנו הרבה צהרונים פרטיים שפעלו, ועכשיו הבנתי שחלק נסגרו וחלק הרעו את התנאים, כי הם לא יכולים לעמוד במה שמחייבים. שוב, זה גדרה.
שלומית אבינוח-קואולמן
¶
שנייה רגע. אני עובדת פה בכנסת ופנתה אליי תושבת מביתר עילית ואומרת שאין לה צהרון, הם לא יודעים מה קורה. כלומר, היא מביאה את הילד ואין צהרון כי עוד לא הסתדר שם. היא לא יודעת מה קורה מ-13:00. עוד מישהו פנה שהסייעות בעקבות התוכנית החדשה עובדות עד 16:00, ואז הן צריכות לנקות את הגן תוך כדי כך שהילדים נמצאים, כי ב-16:00 כבר אף אחד לא משלם להם. נוצרו פה הרבה עיוותים, וזה מחייב פיקוח ואכיפה בשטח. על זה צריך לתת את הדעת. זו תוכנית של ניסוי ותהייה תוך כדי, אבל מדובר בילדים קטנים. הבטחתי להעלות את זה לדיון, כי הורים התלוננו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה שתכניסי לסיכום שאנחנו מבקשים שיהיה פיקוח ואכיפה, וגם מה שאומרת ורד, שיעשו תקנות וצווים ברורים שימנעו את הניצול של התוכניות האלה על-ידי עיריות וגורמים בעלי עניין.
משה רוטשטיין
¶
מה שקורה במדינה כולה, החלוקה הזאת בין משרד החינוך למשרד הרווחה, שסבסוד לחלשים יותר, 5-4, המדינה מסבסדת בסך הכול ב-300 שקל, במשרד הרווחה ל-6 ו-7 מסבסדים ב-600 שקל.
משה רוטשטיין
¶
אם הוא גר באשדוד, המדינה מסבסדת אותו ב-300 שקל. אם הוא גר בראש העין, המדינה תסבסד אותו ב-600 שקל. למה? כי הוא עשיר יותר.
דודי מזרחי
¶
כעיקרון המחיר המרבי של 935 שקלים לא נקבע כלאחר יד. עשינו תהליך ארוך וממושך יחד עם מרכז השלטון המקומי, עם עשרות רשויות מקומיות, עם מפעילי מתנ"סים. זה מתחיל מלמטה למעלה.
דודי מזרחי
¶
כן, אבל כל מסגרת שמתוקצבת על-ידי אני לא צריך לחכות לצו. עצם התקצוב של משרד החינוך – אגב, ברוב המסגרות את צודקת, ואנחנו גם נביא בהקדם. צריך להבין שהחוק חוקק לפני כחודש, אנחנו כאן בתהליך חקיקה מטורף.
במענה לשאלה, התעריף של ה-935 שקלים – אני באופן אישי ישבתי עם עשרות רשויות ועם גורמים שטענו שהם לא מסוגלים לעמוד בתעריף הזה. ברגע שיורד רכיב אחר רכיב אתה רואה שאין כמעט מסגרת ראויה מאוד שאי-אפשר להעמיד בתעריף הזה. מתי אי-אפשר? מתי שיש גופים שפועלים למטרת רווח. זה תעריף, נכון, הוא לא מאפשר רווח, הוא נועד לאפשר קיום מסגרות באופן תקין, ראוי, עם תקורה סבירה שאפשר לעמוד בה, או ברגע שמישהו משתמש בתקציב הזה או בסכום הזה של הצהרונים לפעילות אחרת. ברגע שהגדיר המחוקק שאי-אפשר לעשות את זה ושהמסגרת הזאת נכנסת לפיקוח, אין אפשרות לכל מיני גורמים שבעבר נהנו מהכספים האלה למטרות אחרות. אגב, בחקיקה יש לנו סנקציות תקציביות של קנסות כנגד מי שיפר את החוק.
אבי גוטשטיין
¶
בדקנו את הבעיה. הרשויות מימנו את זה מכספן בספר התקציב, הן עכשיו לא רוצות יותר לממן. זה צהרונים של משרד החינוך - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לסכם, כי כבר עברנו את זמן הדיון. הוועדה רואה בחומרה שבשנת הלימודים תשע"ח ייצא שהורי הילדים משלמים יותר מאשר שילמו בשנה שעברה. מתברר שהרעיון של "נטו משפחה" לפי מצב סוציו-אקונומי של העיר ולא של האדם הפרטי ולא של השכונה עמד לרועץ להרבה משפחות וחייבים לתקן את זה מיד.
אנחנו מבקשים משר האוצר, שר החינוך ושר העבודה להתקין את התקנות הנדרשות לחוק הזה ואת הצווים, באופן שיתאימו, שהאנשים העניים לא ישלמו יותר ממה שהם שילמו בשנה שעברה.
מתברר בדיון שמפעילי הצהרונים מקבלים פחות תמיכה וסבסוד מהמדינה לעומת מה שקיבלו עד היום.
דודי מזרחי
¶
זה לא נכון. זו טענה לא נכונה. זו טענה בהגדרה לא נכונה. אני בעד שנהיה מדויקים, אם יש לקונה, זו לקונה שהתייחסנו אליה, שבאמת צריך לפתור אותה, לגבי משפחות מעוטות יכולת.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
שמעת דברים שלו שיש מקרים שבהם הורה עשיר מקבל סבסוד יותר גדול מהורה עני, כי הוא חי בעיר שהמצב הסוציו-אקונומי שלה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני מוסיף. יש מקרים שמפעילי הצהרונים מקבלים פחות תמיכה וסבסוד מהמדינה לעומת השנה שעברה.
השוואה באוכל שניתן לכל הילדים בצהרונים – אנחנו מבקשים שהנושא של הצהרונים לא יהיה קשור להבדל בין מערכות חינוך כאלה ואחרות. כמו שבמעונות של משרד העבודה אין שום הבדל בין ילד לילד כך בעניין הצהרונים אסור שיהיה הבדל בין ילד שלומד בחינוך כזה או חינוך אחר. כל הילדים אוכלים אותו דבר.
אנחנו מבקשים ששר החינוך יגביל את העלאת המחיר בעיריות. לא ייתכן שהורים ישלמו יותר ממה ששילמו בשנה שעברה – על זה דיברנו.
אנחנו רוצים לאסור על רשויות מקומיות לקחת את התוספת לתקציבן, זאת אומרת מה שהן מרוויחות שייך להורים, וההורים צריכים ליהנות מזה.
אנחנו מבקשים ממשרד החינוך להפעיל מערך פיקוח ואכיפה לכל מה שנעשה סביב נושא הצהרונים.
אנחנו מבקשים שיהיה פרסום ברשויות המקומיות על האפשרות לתת הנחות להורים שמתקשים בתשלום עבור הצהרונים. אני רוצה אם אפשר לקבל, בתוך חודש לוועדה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני מדבר על מכתב שתספרו לנו מה עשיתם בעניין הזה. חודש זה כבר פתיחת שנת הלימודים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בתוך 45 יום הוועדה מבקשת ממשרד החינוך לקבל דוח איך התארגנו ואיך תוקנו הליקויים שבתחילת הפעלת הצהרונים. אני רוצה להודות לכולכם, שתהיה לכם שנה טובה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:07.