הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 803
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, י"ג באלול התשע"ז (04 בספטמבר 2017), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 04/09/2017
כוונת בנק מזרחי טפחות לרכוש את השליטה בבנק אגוד וההשלכות על העובדים
פרוטוקול
סדר היום
כוונת בנק מזרחי טפחות לרכוש את השליטה בבנק אגוד וההשלכות על העובדים
מוזמנים
¶
עו"ד רבקה ורבנר - סגנית ממונה ראשי, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
ארז גדי - יועץ למפקחת על הבנקים, אגף הפיקוח על הבנקים, בנק ישראל
עו"ד שלמה שתיל - אגף הפיקוח על הבנקים, בנק ישראל
שני ברסלאור - כלכלנית, רשות ההגבלים העסקיים
עו"ד אלעד מקדסי - רשות ההגבלים העסקיים
עו"ד מנחם מליק - ראש חטיבת עובדי הבנקים, ההסתדרות החדשה
רועי יעקב - ההסתדרות החדשה
ניסן לוי - סמנכ"ל, בנק מזרחי טפחות
דניאל דהן - יו"ר ועד עובדי בנק מזרחי טפחות
שמעון בן דוד - מזכיר ועד עובדי בנק מזרחי טפחות
בן ישראל לוין - יועץ אסטרטגי, ארגון עובדי בנק מזרחי טפחות
אסף לוין - יועץ אסטרטגי, ארגון עובדי בנק מזרחי טפחות
יצחק מוקמל - יו"ר ועד העובדים, בנק אגוד
אורית שביט - יו"ר ארגון המנהלים ומורשי החתימה, בנק אגוד
ירון גיאת - סגן יו"ר ארגון המנהלים ומורשי החתימה, בנק אגוד
ענת פישביין - חברת ועד ארגון המנהלים ומורשי החתימה, בנק אגוד
שי זולטי - יו"ר ועד עובדי מערכות, בנק אגוד
עמית ענבר - ועד עובדי מערכות, בנק אגוד
פרופסור ירון זליכה - יועץ לוועדי עובדי בנק אגוד
עו"ד מאיר אסרף - מייצג את ועדי עובדי בנק אגוד
נועה זלוטניק - יועצת תקשורת, ועדי העובדים של בנק אגוד
אליעזר בר - מנהל עוז – בנקים לא מעל לחוק
אליסה דברה - מנהלת עוז – בנקים לא מעל לחוק
עו"ד נילי אבן חן - סמנכ"ל כלכלה ומחקר, התנועה למען איכות השלטון בישראל
לירון הרשקוביץ - שדלן/ית (ריפבליק), מייצג/ת את עובדי בנק מזרחי טפחות
מבשרת נבו - שדלן/ית (ריפבליק), מייצג/ת את עובדי בנק מזרחי טפחות
מתן צדיק - שדלן/ית (משרד מאיר אסרף), מייצג/ת את בנק אגוד
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו עוברים לסעיף הבא: כוונת בנק מזרחי טפחות לרכוש את השליטה בבנק אגוד וההשלכות על העובדים – הצעתו של חבר הכנסת מיקי זוהר. ואני מבקש מחבר הכנסת מיקי זוהר, שאני מצטרף אליו, להעלות את העניין. ואם אפשר, לעשות את זה באופן תמציתי. בבקשה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
קודם כל, תודה, אדוני היושב ראש.
אני סמוך ובטוח שבסופו של דיון תתבהר פה סוגיה, ואני גם כמעט סמוך ובטוח בנוסף לכך שחברי הוועדה יצטרפו לדעתי אחרי שהם יבינו מה עומד פה לפנינו. אנחנו שמענו לאחרונה שבודקים אפשרות למיזוג בין שני בנקים בישראל: בנק אגוד ובנק מזרחי טפחות, כשבנק מזרחי טפחות רוצה לרכוש את בנק אגוד.
ואנחנו תוהים
¶
מה טוב המיזוג הזה למדינת ישראל, לאזרחי ישראל, לכלכלה הישראלית? והתשובה לכך, אדוני, ברורה: זה לא טוב – לא לאזרחי ישראל, לא לכלכלת ישראל ולא למדינת ישראל. צמצום של מספר הבנקים במדינת ישראל יפגע, קודם כל ובאופן ישיר באזרחי ישראל, מאחר והתחרות תיפגע. כשבנק אחד גדול כזה, חלק מששת הבנקים הגדולים במדינת ישראל, ייסגר; צריך לציין שהבנק הזה נותן היום את כל השירותים, כמו כל הבנקים במדינת ישראל; אם בנק כזה ייסגר, התחרות נפגעת באופן משמעותי. הווה אומר שהעמלות יעלו והאזרחים ישלמו יותר. ואנחנו, קודם כל, צריכים להסתכל, בראש ובראשונה, על אזרחי ישראל. זה פעם אחת.
פעם שנייה
¶
מעבר לכך, אנחנו צריכים להבין שמדובר פה, בבנק אגוד לפחות, ב-1,200 עובדים שנמצאים בסכנת פיטורים. מעבר לזה, נסתכל על עובדי בנק מזרחי טפחות, שגם הם במצוקה בלתי נסבלת אל מול ההנהלה הנוכחית, שהם לא מצליחים להגיע להבנות עמה. אני לא יודע אם הם הגיעו או לא הגיעו, אבל אני יודע שההסכם עדיין לא נחתם עם הנהלת בנק, שמתנהגת באופן, לפחות לעניות דעתי, מאוד-מאוד לא מכובד כלפי עובדיה שמביאים לה רווחים גדולים בשנים האחרונות. לראייה, דיבידנד של 120 מיליון שקל, שעכשיו הנהלת בנק מזרחי טפחות מושכת – זה פשוט בעיניי אבסורד שהעובדים לא מתוגמלים מצד אחד, אבל דיבידנדים נמשכים מצד שני, ועכשיו גם בנק מזרחי טפחות רוצה לקחת את בנק אגוד ולאכול אותו מה שנקרא, כמו לווייתן גדול בים שאוכל דג, למרות מדובר, דרך אגב, בדג גדול. דג גדול שהוא חלק מרכזי גם היום בשוק הישראלי.
עכשיו, מעבר לזה, גם אם נשמע ונניח ונקבל טענות ששמעתי ברמזים מהנגידה או מהגברת חדווה בר, המפקחת על הבנקים, שבנק אגוד לא מצליח. בסדר? ככה שמעתי, כן? אני שמעתי שהבנק מרוויח אחוזים לא רעים מידי שנה מבחינת הרווח שלו. זה פעם אחת. פעם שנייה: אם חברי ההנהלה מאסו בבנק הזה או שאין להם כוח יותר לעסוק בתחום הבנקאות, הם יותר ממוזמנים לשים את בנק אגוד על המדף. אני בטוח שבסופו של דבר יבואו רוכשים שלא רוצים להתמזג עם בנקים אחרים. שינהלו את הבנק הזה באופן עצמאי, ייקחו את הבנק הזה ויהפכו אותו, לא לבנק השישי בגודלו, אלא לבנק השני או השלישי בגודלו, וישקיעו כסף ויעשו פעולות עסקיות כאלו ואחרות.
מה שאני רוצה לומר, ואני מצטער שהארכתי בדברים. פשוט יש הרבה סוגיות ואני חייב לומר שלא הצלחתי לנגוע בכולן, אבל אני רוצה לומר בשורה התחתונה: - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני שמח על כך.
- - המיזוג הזה שרוצים לקיים פה הוא טעות פטאלית, שמי שישלם עליה זה קודם כל אזרחי ישראל, הכלכלה הישראלית, וגם, כמובן, עובדי הבנק.
תודה רבה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אבל השאלה המעניינת היא, אדוני היושב ראש, אני רוצה לשאול אותך: האם המפקחת על הבנקים הסמיכה אותך לבוא ולתת כאן את - - - שלה לגבי - - -?
היו"ר משה גפני
¶
והיא אמרה לי – תיכף אני אבקש שאתה תאמר. תאמר בקצרה – שהיא מבקשת לדחות את הישיבה הזאת מכיוון שאין עדיין איזשהו כיוון של איחוד של הבנקים של בנק אגוד ובנק מזרחי טפחות.
היו"ר משה גפני
¶
ולכן היא מבקשת לדחות את הדיון.
ואני דיברתי גם עם חבר הכנסת מיקי זוהר, שהוא הציע את ההצעה, וגם חשבתי לעצמי וגם אמרתי את זה: הישיבה תתקיים בכל מקרה. מן הראוי היה שהמפקחת על הבנקים תהיה כאן, אבל אם לא תהיה היום, אז היא תהיה בישיבה הבאה. אבל אני אבקש שתאמר את עמדת בנק ישראל בקצרה.
שלמה שתיל
¶
אני כבר אגיד בנוגע למה שעלה לגבי הנוכחות של המפקחת. כמו שהבנו, באמת שזה היה אמור להיות דיון יחסית קצר.
שלמה שתיל
¶
בוודאי.
אז ככל שיהיה רצון והוועדה תבחר לקבוע על סדר יומה דיון מעמיק בנושא התחרות, בנושא מבנה המערכת וכולי, המפקחת תבוא ותקשיב - - -
היו"ר משה גפני
¶
דיון עמוק על מערכת הבנקאות בישראל יקיימו בוועדת הכלכלה. אנחנו לא נקיים את הדיון הזה. אנחנו מקיימים דיון על דבר אחד: על הכוונה והרצון, והוא יהיה חד משמעית שהוא עומד על סדר היום – האיחוד של בנק מזרחי טפחות עם בנק אגוד.
שלמה שתיל
¶
אוקיי. אז נכון להיום, כמו שכבר ציינת, עדיין אין עסקה בין הצדדים. מתוקף תפקידנו, הפיקוח על הבנקים, אנחנו בקשר שוטף עם הגורמים הרלוונטיים, עם הבנקים הרלוונטיים. ככל שתהיה עסקה, אתם, כולכם, תדעו.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
המפקחת נתנה אור ירוק לאפשרות שתתקיים עסקה. זה מה שפורסם. אתה מכחיש את זה עכשיו? תגיד.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
היא עושה נזק לשוק הישראלי והיא חוטאת לתפקידה, ושתבוא לתת הסברים על הטעות התפקודית שלה – לאפשר לדבר הזה להתקדם בכלל.
רחל עזריה (כולנו)
¶
- - - נדע כשזה יקרה? נו, באמת. אתה נכנס, משפט אחרי משפט, לסמטאות שאין לך - - - לצאת מהן.
שלמה שתיל
¶
אני אגיד הכול אם תתנו לי בבקשה להשלים. כבוד היושב ראש, אני אגיד הכול, כולל את עמדת - - -. אני רק רוצה לתת איזשהו רקע - - -
היו"ר משה גפני
¶
מה שאנחנו מבקשים, חברי הכנסת, אנחנו מבקשים דבר אחד: זה שעדיין אין עסקה אני יודע, אמרת את זה. זה שאנחנו מבקשים לדעת האם בנק ישראל, שהוא המפקח על הבנקים, נתן אור ירוק לניהול הדבר הזה, שיהיה איחוד של בנק אגוד ושל בנק מזרחי טפחות. אם אתה אומר כן, אני מזרז את הדיון הבא עם המפקחת על הבנקים - - -
שלמה שתיל
¶
אני אענה. אני אענה על השאלה ויותר. אוקיי?
קודם כל, צריך להבין שהמקור לעסקה הזו זה בעלי המניות של בנק אגוד.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אתה אומר: אם בעלי המניות, לא אכפת להם מהעובדים, לא אכפת להם מאזרחי ישראל, אז לנו גם לא צריך להיות אכפת. זה מה שאתה אומר.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
תקשיב, אתה לא יכול להתייחס אלינו כמו מטומטמים. אנחנו יודעים את הפרטים. אתה צריך להסביר למה המפקחת על הבנקים מאפשרת את העסקה הזאת ולמה היא חושבת שהיא טובה למשק. לא מי התחיל בה ומי גומר בה ולמה - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב ראש, - - - קמה ועדת חקירה פרלמנטרית. אני מצטערת. כי הם חשבו שהם מנהלים את הכנסת. עם כל הכבוד, שיענו לשאלות שלנו.
היו"ר משה גפני
¶
אין אפשרות. אין אפשרת טכנית.
בבקשה. תאמר. אל תחשוש משום דבר. תאמר. ואני מבקש לא להפריע לו.
שלמה שתיל
¶
בעלי המניות של בנק אגוד החליטו שהם רוצים למכור את האחזקות שלהם. אוקיי? הפיקוח על הבנקים אינו צד לעסקה. אני כבר אגיד את עמדת המפקחת בקשר לעסקה הספציפית. בעלי המניות הודיעו לבנק באופן רשמי, במכתב, שהם מעוניינים למכור. ההודעה הזאת נמסרה גם לציבור בדיווח לבורסה. לבנק ישראל אין סמכות ואין את היכולת למנוע - - -
שלמה שתיל
¶
אין סמכות למנוע מבעלי מניות לממש את הקניין שלהם. הם זכאים, ככל שהם ירצו בעתיד, לוותר על היתר החזקה או היתר השליטה וכולי וכולי.
לעניין העמדה של המפקחת. המפקחת כבר אמרה שככל שהעסקה הספציפית הזאת עם בנק מזרחי טפחות – וכרגע היא נמצאת במגעים ראשוניים – ככל שהיא תצא לפועל; אנחנו לא יודעים מה ההסתברות שזה יקרה, אנחנו לא יודעים מתי זה יקרה, אז היא תתמוך בעסקה.
שלמה שתיל
¶
הניתוח שאנחנו ערכנו מראה, בניגוד למה שנאמר, שבנק אגוד הוא לא גורם תחרותי משמעותי, שהתרומה שלו לתחרות היא לא גבוהה. מאידך, אנחנו מעריכים שבשוק שמורכב היום משני בנקים גדולים, אז חיזוק של בנק שלישי, כגון בנק מזרחי טפחות כשחקן דומיננטי, דווקא יגביר את התחרות.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
תקשיב, קודם כל, אני כן מוחה על העובדה שהמפקחת לא טורחת לבוא לדיון הזה. כי להגיד את הסיסמאות האלה: זה יעזור לתחרות, זה ישפיע על התחרות – גם אני זה. שיניחו חוות דעת רצינית. זה דבר ראשון. ושהמפקחת תואיל לבוא ולהסביר, כי יש לנו הרבה מאוד שאלות לגבי חוות הדעת. אבל אני רוצה להגיד שלושה דברים עקרוניים: אחד, בנק ישראל מזלזל בחוקים שהכנסת עצמה מחוקקת. אנחנו חוקקנו פה, בכנסת הזאת, את חוק הריכוזיות. בין היתר, אמרנו שזה לא ראוי שתהיה שליטה של כל כך מעט אנשים על עסקים פיננסיים, ריאליים וכולי וכולי. הבעלים של בנק מזרחי טפחות זה כמובן משפחת עופר ומשפחת ורטהיים, ועכשיו רוצים לתת להם עוד בנק. זאת אומרת, זה ממש חוק אנטי ריכוזיות. זה זלזול בכנסת ברמות שאני לא יכול להבין אותה. שניים, בגלל שהשוק הוא כל כך לא תחרותי. ההמלצה הזאת עומדת בניגוד להמלצות ועדת שטרום. זה פשוט לא יאמן. מספר השחקנים פה הוא כל כך קטן. עכשיו רוצים להקטין אותו עוד יותר. ובעיקר, אתם רוצים למכור? אין שום בעיה – תשימו את זה בבורסה. אתם רוצים למכור? תמכרו את זה לאנשים אחרים. לא. לאותם טייקונים, לאותם אנשים שנלחמים פה, בעזרת הקשרים שלהם בשלטון, כדי לצמצם את התחרות ולדפוק את האזרחים.
עכשיו, עוד דבר אחד אני רוצה להגיד לך: אנחנו צריכים לחלק את זה גם לתחומי הבנקאות. התחרות בשוק המשכנתאות – בנק אגוד הוא שחקן חשוב, הוא שחקן חשוב בתחרות בשוק המשכנתאות. ובנק מזרחי טפחות גם. והם יתחרו זה בזה בשיניים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אנחנו מסכימים בעניין הזה. אין לנו חילוקי דעות, אפילו לא בפסיק, שזה נדיר.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אדוני, יש לי הרבה דברים להגיד, אבל אתה רוצה קצר. אני רוצה שאתה תצהיר פה. תראה, הסכם העבודה בבנק מזרחי טפחות נחתם, והמשמעות היא שאם יהיה איחוד, העובדים של בנק אגוד, הם אלה שישלמו את המחיר. ואנחנו כוועדת הכספים, שמגינה על עובדים, לא יכולים לאפשר את הדבר הזה.
אני מבקש ממך את הדבר הבא: שהוועדה תצא בהצהרה, בלי קשר למפקחת, שאם לא ייחתם הסכם עם עובדי בנק אגוד, אנחנו לא נאפשר את המיזוג הזה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. תודה, תודה רבה.
פרופסור ירון זליכה, אתה מייצג את בנק אגוד. ברוך הבא. אתה מייצג את בנק אגוד?
ירון זליכה
¶
תודה, אדוני. אני לא מייצג, אני מייעץ. אני היועץ הכלכלי של ועד עובדי בנק אגוד. לא הבנק – ועד עובדי בנק אגוד.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
1,200 בהסכם קיבוצי. יש עוד עובדים אחרים שהם לא בהסכם הקיבוצי. בשביל הנתונים המדויקים.
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת מיקי רוזנטל, אבל חשוב לפרוטוקול. אני יודע את זה. אני למדתי את זה לפני זה.
ירון זליכה
¶
1,200 עובדים. ואנחנו מתנגדים, כתוצאה משבע סיבות. שש – אני דיבר עליהן; ואחת – איתי פה גם יושב ראש הוועד.
הסיבה הראשונה היא ההשלכה על התחרותיות. אומר לנו, ואני פותח פה סוגריים: אני שמעתי בצער רב את הדברים של נציג המפקחת. מה גם שהוא, לצערי, לא אמר אמת. זו סמכותו וחובתו של המפקח לאשר את הרכישה. אין זו סמכותו למנוע מכירה. הסמכות שלו היא לאשר - - -
ירון זליכה
¶
הבעיה היא לא שבעלי המניות של בנק אגוד רוצים למכור. שיימכרו. יש בורסה – שיימכרו. אבל המפקחת פה דואגת לרווח ההון של בעלי השליטה בזה שהיא מוכנה לתת אישור למשפחת עופר לקנות עוד בנק. זו השערורייה.
ירון זליכה
¶
אני סוגר סוגריים וחוזר לעניין - - -
הנושא הראשון הוא הנושא של התחרותיות. שימו לב: הכנסת חוקקה, וחבר הכנסת מיקי רוזנטל אמר זאת בצדק – חוקקה שני חוקים רלוונטיים. חוק אחד זה החוק של ועדת שטרום: להפריד שני גופים מתוך המערכת הבנקאית כדי לבסס שתי פלטפורמות חדשות שיתחרו בבנקים. אבל הפלטפורמות האלה – אחת מהן, ישראכרט, זהה בגודלה לבנק אגוד. פלטפורמה הונית של שניים וחצי מיליארד שקל. אגב, ללא מערכות מידע, עם ניהול חלקי ועם ידע הרבה יותר מצומצם מהידע של בנק אגוד. זאת אומרת, אם הכנסת בעצמה חושבת שישראכרט היא מחוללת תחרות משמעותית, איך יכול להיות שמשהו יותר גדול ממנה, שמתחרה כבר עכשיו, לא בתיאוריה על העץ, הוא לא יתחרה, הוא לא משמש תחרות.
יתר על כן, אתם אישרתם להפריד את לאומי קארד, ללא ידע, כשההון שלה הוא רק 1.8 מיליארד שקל. לא שניים וחצי מיליארד שקל של בנק אגוד. לא הניסיון העשיר של בנק אגוד. אז איך זה יכול להיות שלאומי קארד כן תחולל תחרות?
יתר על כן, ועדת שטרום, שאתם אישרתם, מעודדת הקמה של פלטפורמות הרבה יותר קטנות. אתם לוחצים על המפקחת שתיתן אישורים לבנקים קמעונאיים, ומתווכחים עם המפקחת אם ההון יהיה 80 מיליון שקל או 20 מיליון שקל. אתם עושים צחוק? 80 מיליון שקל כן עושה תחרות ושניים וחצי מיליארד שקל לא עושה תחרות?
ירון זליכה
¶
עוד נקודה בהקשר הזה: המהפכה הגדולה של מר משה כחלון – מהפכת הסלולר. מי חולל את התחרות? - - - שההון שלהם הוא כמו ההון של אחד הסניפים של בנק אגוד. גופים קטנים מחוללים תחרות. ואני רוצה להדגים: בנק אגוד היה זה שעשה חשבון ללא עמלות. לא הבנקים הגדולים. בנק אגוד היה זה שעשה חשבון הפוך. בנק אגוד צמח ב-10% לשנה בשנה האחרונה בשיעור הלקוחות הפעילים שלו ושילש את מספר הלקוחות בעשור האחרון. ושימו לב על מה אנחנו מדברים: על 300 אלף לקוחות. לא 300 לקוחות. אז לגבי נושא התחרות - - -
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו לא יכולים להמשיך, הבנו. תאמין לי, אתה מדבר ברור. אתה מתנגד לעניין הזה של רכישת בנק אגוד על ידי בנק מזרחי טפחות. אם רוצים למכור, אז שישימו את זה בבורסה. לא צריך - - -
ירון זליכה
¶
אני רוצה לדבר על היעילות. אומר לנו נציג המפקחת על הבנקים – בחוצפה, אני חייב להגיד – איך שהבנק לא יעיל. על סמך מה הוא אומר שהבנק לא יעיל?
ירון זליכה
¶
הוא אומר בגלל שהתשואה של ההון היא 6%. למי זה לא יעיל? זה לא יעיל אולי לבעלי השליטה הכושלים שלו, זה לא יעיל אולי לבנק מזרחי טפחות שיש בנק שמתחרה בו בשוק המשכנתאות, אבל זה מאוד יעיל לעם ישראל. והתפקיד של המפקחת על הבנקים - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני הזכרתי את ועדת החקירה הפרלמנטרית, אדוני היושב ראש, כי זאת הייתה תחושה דומה – שקובעים לנו מה סדר היום.
אני מאוד אשמח להשתכנע שהוא לא גורם תחרותי – בנק אגוד. אגב, אם אתם תואילו בטובכם כבר לחשוף מסמכים משמעותיים שבנק ישראל עובד עליה ועמל עליהם: בין אם מדובר בדו"חות ביקורת ובין אם מדובר בניתוחי תחרות כאלה משמעותיים, אנחנו נשמח לשמוע עליהם וללמוד מהם. כי יכול להיות שהוא לא מחולל תחרות באמת. אני לא פוסלת. אגב, אני מוכרחה להגיד לכם משהו: אני לא פוסלת את העמדה על זה, אבל איך אני יכולה לפסול או לא לפסול עמדה כזאת אם אנחנו לא יודעים ואין לנו נתונים?
אבל אדוני היושב ראש, אתה חייב להיות איתי. אדוני היושב ראש, אתה חייב להיות איתי. בסדר? כי אמרתי משהו פוזיטיבי. אמרתי שאני לא פוסלת את עמדת המפקחת, אז אתה לא מקשיב.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
בדיוק.
עכשיו, אני רוצה להגיד שלושה דברים קריטיים, בעיניי: אחד, מערכת המחשב. תראו, אחד הדברים שהכי מכבידים על בנק אגוד כרגע זו הוצאה מאוד-מאוד גדולה של 200 מיליון שקלים, שהיא חיונית כדי שהבנק יעבור למאה ה-21, למאה ה-22. בוועדת הרפורמות, כשעסקו ברפורמות האלה, התחייב משרד האוצר שהוא יבנה מערכת שתאפשר, לא רק לבנק אגוד, אלא גם לבנקים ולפלטפורמות רלוונטיות אחרות, "להתלבש" בעצם על מערכת כזאת.
אני אומרת, אדוני היושב ראש, בואו נוודא שמשרד האוצר אכן עומד בהבטחתו. אם אני זוכרת נכון, בספטמבר היו אמורים להודיע על הקמת מערכת כזאת. זאת אומרת, זה היה פותר חלק ניכר מהבעיה, כולל סוגיית התשואה על ההון, אגב, כי זאת הוצאה אדירה.
דבר שני
¶
יכול להיות שצריך לשקול בעת הזאת, במיוחד לנוכח עמדת המפקחת, לקצר את תקופת הצינון שהטילו על חברות האשראי בנושא מתן שירותים בנקאיים. תראה, מצד אחד, הבנקים לא ממהרים למכור אותם - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
הם בתקופה מאוד-מאוד בעייתית. הם בתקופה מאוד בעייתית, משום שהדירקטוריון שלהם מורכב מנציגי הבנקים והם למעשה כבר לא אמורים ליהנות מהיתרון שכאילו הבנקים כבעלים נותנים להם. זאת אומרת, צריך לראות האם הם יכולים. האם הם יכולים לתת יותר מהר שירותים בנקאיים. ואגב, שירותים פיננסיים נוספים.
הדבר האחרון, אני רוצה להגיד לכם - - -: זה מעיד כ-1,000 עדים, אדוני היושב ראש, על דבר מאוד פשוט: שאת התחרותיות צריך להפריד מנושא היציבות. בנק ישראל והפיקוח על הבנקים לא יכולים להמשיך לטפל בשני הדברים האלה. זה דבר שכבר עסקו בו ועסקו בו בוועדה שעסקה בריכוזיות במערכת הבנקאית. אין ברירה, צריך לדון מחדש.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
הפיקוח על הבנקים נקרע בין התפקיד שלו לשמור על יציבות המערכת הבנקאית לבין החובה שלו בעיניי - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
מעולה. אבל עם כל הכבוד, אתם, ככל הידוע לי, עדיין לא הממונה. כמו שהמפקחת לא פה, גם אתם הרשיתם לעצמכם שהממונה לא תגיע, עם כל הכבוד.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
התהליכים מתנהלים בצורה עקומה, ועל נושא העובדים כבר אמרו חבריי.
אדוני היושב ראש, אתה שמעת מה - - -? על מערכת המחשב אתה הבנת?
היו"ר משה גפני
¶
טוב. טוב.
חברת הכנסת איילת נחמיאס ורבין, תודה רבה.
בנק מזרחי טפחות. עובדי בנק מזרחי טפחות, בבקשה.
יצחק מוקמל
¶
אנחנו עוד לא שם, אדוני היושב ראש. כל המטרה שלנו היא לא להיות בנק מזרחי טפחות. אין לנו עניין בבנק מזרחי טפחות. המטרה שלנו היא לא להיות בנק מזרחי טפחות.
יצחק מוקמל
¶
שמי יצחק מוקמל, אני יושב ראש ועד העובדים של בנק אגוד. יש פה גם חברים נוספים מהוועד שמייצגים ועדים - - -
היו"ר משה גפני
¶
דרך אגב, אני רוצה להגיד לך: אני כיושב ראש הוועדה הייתי צריך להיות בפגרה. הייתי צריך לנסוע לארצות הברית לטיול. במקום זה אכפת לי מהנושא שלכם. ברגע שחבר הכנסת מיקי זוהר אמר לי להעלות את העניין הזה, דבר ראשון, אחרי הפגרה המרוכזת, שהעצבים עלו לי עד לשמיים שאי אפשר היה לפתוח פה את הבניין, אז דבר ראשון אני עושה דיון שלכם.
עכשיו, זה דיון קצר. ב-11:30 אנחנו צריכים לעבור לדיון אחר. אני מתכוון לתאם עם כל הנוגעים בדבר: עם המפקחת על הבנקים ועם הממונה על ההגבלים העסקיים ואנחנו נקיים דיון יותר ארוך. זה יהיה - - - לפי בקשה של - - - על הריכוזיות.
יצחק מוקמל
¶
ובכל זאת, אני רוצה להגיד כמה מילים על עובדי בנק אגוד, בקצרה. תראה, כמו שאמר פרופסור ירון זליכה, פועל יוצא מכל מה שאנחנו מדברים עכשיו עליו, זה שבעצם במקום ש-1,200 עובדים של בנק אגוד ייתנו שירות, ישרתו את הציבור, ייתנו תחרות, בעצם הולכים 1,200 עובדים הביתה ומאפשרים לטייקונים להרוויח יותר כסף ועובדים הולכים הביתה.
אנחנו, עובדי בנק אגוד, נעשה הכול. אנחנו לא יכולים לקבוע מי יהיו הבעלים – זה נכון. אנחנו רק רוצים לקבוע שבנק אגוד יישאר מאז ולתמיד.
יצחק מוקמל
¶
ביקשנו אתמול לדבר – נקבעה פגישה עם הבעלים. רצינו לבדוק היתכנות, אולי בכל זאת אפשר לבוא ולהגיד: בנק אגוד יישאר עם הבעלים הנוכחיים, עם תכנית הבראה. אנחנו כבר חודש מנסים. הפגישה נדחתה מהיום להיום בגלל איזושהי בעיה שאני לא יודע למה. אבל לא משנה, תתקיים פגישה. אנחנו כעובדים תמיד היינו מוכנים לתרום את חלקנו. גם בעבר ויתרנו על שכר, עשינו תכנית התייעלות כבר כמעט שלוש פעמים בלי לבקש שום תמורה כמו בבנקים אחרים.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב ראש, תשמע, הרי זה ברור שלבעלים של הבנק יש את הזכות, יש להם את הזכות הקניינית. ואם הם חפצים למכור את הבנק, אז זו זכותם. אבל מצד שני, אנחנו, פה, הכנסת, והרפורמות שחוללנו כאן, באים ואומרים, ואנחנו פה פונים שוב למפקחת שלא נמצאת כאן, שבעצם יש לה את הסמכות לאשר או לא לאשר. ואנחנו כאן, העמדה שלנו מאוחדת, אני חושב של כל חברות וחברי הכנסת כאן, שאנחנו מטילים ספק מאוד-מאוד רב באשר לתבונה שמנחה את המפקחת על הבנקים בתהליך הזה של אישור, היה והיא תרצה לאשר. אני חושב שאנחנו פה נתנגד בצורה מאוד-מאוד תקיפה למהלך שכזה, משום שאנחנו חושבים שזה בהחלט לא מעודד תחרות בעולם הבנקאי, וודאי זה פוגע שלא לצורך בעובדים הללו.
עלתה כאן האופציה הנוספת. עלתה. אתם יודעים? רוצים למכור? בבקשה. המפקחת על הבנקים תאשר? תאשר. אבל אנא, אל תמכרו את זה לטייקון אחר, אל תמכרו את זה לבנק אחר. מן הסתם, יש אנשים אחרים או בעלי עניין אחרים שיכולים לרכוש את זה.
לכן, מבחינתנו, אנחנו מכבדים את הזכות הקניינית של הבנק למכור את הבנק במידה והוא לא חפץ בו. אנחנו כן תובעים: גם מהמפקחת על הבנקים וגם מהממונה על ההגבלים העסקיים לא לאשר את המהלך הזה, כדי שאנחנו אכן רוצים לעודד תחרות בבנקים ולשמור על מקומות העבודה של העובדים.
דניאל דהן
¶
שלום. שלום. תודה לך, אדוני היושב ראש, על כינוס הוועדה בפגרה. תודה לחבר הכנסת מיקי זוהר שסייע לנו רבות ולחברי הוועדה.
אם אני צריך לקשור את העניין של הרכישה של בנק מזרחי טפחות - - -
דניאל דהן
¶
אז יתד נאמן ציטט אולי את - - -. היה סיכום במשא ומתן אחרי שביתה של שבועיים, שאנחנו ממשיכים כמובן לנסות לסגור אותו. הבנק ממשיך להתנהל באותה התנהלות כפי שנהג לפני כן. ואם אני צריך לדאוג לעובדי בנק אגוד אז אני אגיד להם שיש לנו הנהלה שלצערי הרב ממשיכה להתעמר, גם עכשיו, אחרי השביתה, בעובדים שלה. אני יכול להגיד לכם דבר מאוד חמור שהיה אתמול: בישיבה של ועדה, ועדת אשראי של הבנק, המנכ"ל הפסיק את הישיבה והוציא עובד ששבת מהישיבה. זאת התעמרות חמורה מאוד. אז אם אני צריך לדאוג לחברים שלנו, אז זאת הדאגה הראשונה. שיש לנו עסק עם אנשים שצריך לוודא שלפני שבאים, לפני שנכנסים לחופה הזאת, תסגרו את כל הפינות. כדאי לכם מאוד לסגור את כל הפינות, כי לצערי - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
אז בואו נתחיל טיפה בעבר. בעבר היו הרבה יותר בנקים בישראל, ועם השנים הרבה יותר בנקים נקנו, אוחדו, מוזגו לאורך ההיסטוריה. היום יש לנו מעט מאוד בנקים. והוגדר כיעד בתחילת הקדנציה להגדיל את התחרות ולאפשר פתיחה של בנקים חדשים. וראה זה פלא, אנחנו רואים תופעה הפוכה: בעצם, מיזוג של שני בנקים.
רחל עזריה (כולנו)
¶
לא, יש גם הסכמה.
וצריך להבין שתמיד יש סיבות להסביר. תמיד. הרי זו אחת הבעיות שתמיד אפשר להסביר למה בנקודה הזאת, למרות שבאופן כללי אנחנו רוצים הרבה בנקים, פה יש איזושהי עילה: כי הבעלים רצו ככה, כי יצא ככה, כי יצא ככה. תמיד זה ככה. כשעושים שינוי, בטח כשעושים שינוי גדול, בצעדים הראשונים אנחנו צריכים הרבה יותר רוח גבית והרבה יותר מאמץ כדי שזה יצליח. ואתם עושים בדיוק ההיפך, לצערי. במקום להבין כי אם אנחנו באמת רוצים להגדיל את התחרותיות לאורך זמן, אז צריך לעשות צעדים שיאפשרו את זה. בעצם מה שעושים, גם מאותתים לאחרים. זה הכיוון. לא תהיה פה תחרות.
עכשיו, אנחנו לא נסכים לזה – ועדת הכספים. אנחנו לא נסכים לזה. יש התנגדות מקיר לקיר לעניין הזה. ולא יכול להיות שאנחנו ניתן לזה לקרות.
אני רוצה לומר עוד דבר אחד אחרון: בנקים קטנים, יש להם ערך, לא רק מבחינת מי שנמצא אצלם ומקבל מהם את השירותים, אלא יש להם ערך כי אין להם ברירה. בגלל שהם קטנים, הם צריכים כל הזמן לבוא עם הדבר הבא. וזה אחד היתרונות של בנקים קטנים. אז תמיד אפשר להסביר למה בנק קטן אולי לא מחלק מספיק דיבידנדים, אבל יש לו הרבה מאוד ערכים לא רק בגלל מחולל התחרות הספציפי של הלקוחות הספציפיים, אלא הוא, בסופו של דבר, משפיע על כלל ההתנהלות של המערכת הבנקאית. אז לכן אני - - -
היו"ר משה גפני
¶
חברת הכנסת רחל עזריה, דברי טעם. בסדר. תודה רבה.
הממונה על ההגבלים העסקיים – יש מישהו מטעמה?
אלעד מקדסי
¶
חשוב להבין שאנחנו לא הבענו עמדה ולא יכולים להביע עמדה נחרצת בקשר למיזוג בשלב הזה. התפקיד שלנו נכנס לתוקף לגבי אישור המיזוג רק אחרי שתהיה עסקה. תוגש הודעת מיזוג, אנחנו נפתח בבדיקת המיזוג.
היו"ר משה גפני
¶
טוב. טוב. תודה רבה. תודה. לישיבה הבאה אנחנו נבקש את הממונה על ההגבלים העסקיים. אנחנו גם נבדוק את זה מבחינת החוק.
עורכת הדין נילי אבן חן. את יכולה במשפט? אנחנו כבר מסיימים.
נילי אבן חן
¶
אני אגיד משפט אחד: זו לא הפעם הראשונה שהפיקוח על הבנקים מטרפד את נושא התחרות, אחרי שיש לנו חקיקה מפורשת שאמורה לעודד את התחרות. אני מזכירה פה גם את בנק Pepper, שבמקום - - -
נילי אבן חן
¶
חקיקת שטרום הגדירה כיעד פתיחת בנקים חדשים נוספים. בשביל להגיע ליעד הזה חקיקת שטרום דיברה על מספר מהלכים, כמו - - -
נילי אבן חן
¶
אני לא אפרט. רק אני אגיד שבשביל שהתנאים האלה יתקיימו, בנק ישראל צריך לשתף פעולה. ובנק ישראל לא משתף פעולה. התנאים האלה לא קורים, ולכן לא נפתחים בנקים חדשים.
נילי אבן חן
¶
ולכן, קודם כל, כשתגיע לפה המפקחת על הבנקים, צריך לתת דין וחשבון למה היא לא פועלת על מנת - - -
נילי אבן חן
¶
ואני רק מציינת שבנק אגוד זה לא המהלך היחיד שהיא עשתה, אלא שגם צריך לדון בחוסר התחרות - - - כתוצאה מאי התנגדותה גם לבנק Pepper, שהוא - - -
שלמה שתיל
¶
אז קודם כל, עלו פה כל מיני חלופות. הפיקוח על הבנקים יבחן לעומק ובצורה חיובית כל חלופה, כל הצעה שתגיע לשולחנו. אנחנו שומעים כבר הרבה שנים כל מיני רעיונות ורוכשים וכולי וכולי שבוודאי יבואו, ועד עכשיו שום דבר מהדברים האלה לא קרם עור וגידים. ברגע שתהיה חלופה כזו אנחנו נבחן אותה, בדיוק כמו שאנחנו בוחנים את החלופה שכרגע על הפרק. זה אחד.
שלמה שתיל
¶
העלו פה חלופות של מכירה בבורסה. מי שייבחן את מחזורי המסחר במניה של בנק אגוד יראה שזה פשוט לא מעשי וזה לא יכול לקרות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
תודה.
אז קודם כל אני חייב לומר בראשית דבריי שהדיון הזה התחיל בגלל סוגיית המשא ומתן בין עובדי בנק מזרחי טפחות להנהלת הבנק, שעד היום, דרך אגב, לא נגמר. אגב, אני שמעתי שיש אפילו התעמרות בעובדים, התחילו כבר לאיים על עובדים, וגם המשא ומתן הזה תקוע. כמובן שאני אעקוב אחרי הסוגיה הזאת עד תומה. זה אחד.
שניים, אני רוצה לומר כך
¶
אני מציע לאדוני היושב ראש להגיש הצעת חוק, יחד איתי, שתקבע שכל מיזוג של בנק בישראל חייב לבוא או לאישור או לעדכון בוועדת הכספים או לדיון בוועדת הכספים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אולי אישור, גם אפשרות. אני לא יודע. עדיין יש עניין של הפרדת הרשויות. אני לא רוצה יותר מדי להיכנס לעבודתה של המפקחת, אבל אני כן חושב שחשוב שבמקרים כאלו, שכל אזרחי ישראל יכולים לשלם פה את המחיר בכיסם, שהוועדה תהיה עם היד על הדופק. זה תפקידה. יש כאלה נושאים שמגיעים בסופו של דבר לאישור הוועדה. צריך גם את הנושא הזה - - - אדוני, לעשות את זה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. תודה רבה.
רבותיי, אני מבקש לסכם את הדיון כדלהלן: אני ביקשתי לא לדחות את הדיון הזה ולעשות אותו בעוד, אני לא יודע, עוד חודש. ביקשתי לעשות אותו מיד כשחוזרים מהפגרה המרוכזת, מהחופשה המרוכזת, ולעשות אותו דיון קצר. צריך להגיע לכאן עכשיו שר הכלכלה והתעשייה. ואני אומר כדלהלן: יש בקשה של חברת הוועדה, זהבה גלאון, על הנושא של הריכוזיות. שאני הבטחתי לה שאנחנו נקיים דיון על זה, ודחיתי ודחיתי ודחיתי, ואני הולך לקיים את הדיון הזה. ואני אבקש, מכיוון שיש איזו נגישות גם לעניין הזה, באותו יום לקיים דיון מקיף על הנושא של בנק אגוד, בנק מזרחי טפחות וכל מה שנלווה לעניין הזה. ואני מבקש שבדיון הזה תשתתף גם המפקחת על הבנקים. אנחנו נתאם את המועד. גם הממונה על ההגבלים על העסקיים. אני אבקש שיבוא מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, שיבוא המנהל של בנק אגוד. את העובדים שמענו. אנחנו יודעים. אנחנו מייצגים את העובדים. זאת ועדה שהדבר שהכי חשוב לה זה קודם כל העבדים. ואנחנו נבקש מאנשים שנוגעים בדבר שיבואו לכאן. ומה לעשות, אין צו שמביא אנשים, אבל אנשים באים. אוהבים לבוא בגלל שיש גם בדיחות בדרך. אז יבואו.
אני מבקש מהיועצת המשפטית של הוועדה לבחון מה תפקידה, מבחינה חוקית, של המפקחת על הבנקים ושל הממונה על ההגבלים העסקיים. האם המפקחת על הבנקים צריכה לאשר או לא לאשר, צריכה להתערב או יכולה להתערב בשעה שמתקיים דיון מהסוג הזה. והאם הממונה על ההגבלים העסקיים צריכה לחכות רק עד שנחתם הסכם או שהיא יכולה להתערב קודם כשהיא צופה שהולך להיות פה דבר, מה שעלה כאן, בדיון, בוועדה. יכולה להיות פה פגיעה בציבור מבחינת - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מסכים. רבותיי, אני מאוד ביקורתי על מה שקורה בבנק ישראל, אני מרגיש שייכות לעניין. אני חוקקתי את החוק של בנק ישראל. היא תגיע. לא צריך להגיד סתם. היא תגיע. לא היה מקרה שאמרנו לה שאנחנו מבקשים שהיא תבוא - - -
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אבל אני לא מתכוון לזה, אדוני היושב ראש. אני מתכוון לעמדה הנחרצת שלה לאורך - - - עד כה, שכאשר - - - המפקחת על הבנקים מונעת תחרות - - -
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אז מה? היא תבוא לפה, היא תסביר את עצמה. בסדר.
חבר הכנסת יוסי יונה, לימדו אותי שצריך להיאבק עם מה שיש. מה שיש זה הסמכויות שיש לנו, ואפשר להשתמש גם בסמכויות שאין לנו - - -
היו"ר משה גפני
¶
על כל פנים, אני אבקש, ואז גם אני רוצה את הנושא של ים המלח. באותו יום - - - את העניין הזה. אני מבקש. אנחנו נתאם מועד, ומהיכרותי עם גברת חדווה בר ומהיכרותי עם הממונה על ההגבלים העסקים, אנחנו נתאם מועד והן יבואו. אין סיבה שלא יבואו. לא צריך לדבר באם לא. אין אם לא. הם באים.
היו"ר משה גפני
¶
כן. זה סתם. לא צריך להגיד את זה.
אני, בעניין הזה, משבח את המפקחת על הבנקים. אני לא בטוח שאני משבח אותה בעמדתה בעניין של בנק אגוד, אבל בעניין הזה, שהיא אישה מנומסת וועדת הכספים מזמינה אותה, היא תבוא. נצטרך רק לתאם את המועד. היה פעם, אני זוכר, שהיא לא רצתה לבוא על איזה נושא, ואני רוצה להגיד שהיא אפילו צדקה ושכנעתי אותה לבוא, ולא קרה כלום. לא חשוב. זה סודות ביני לבינה. זה סודות בין יושב ראש ועדת הכספים לבין המפקחת על הבנקים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב ראש, אני כן מבקש שתגיד משהו בסיפור על העובדים. שלא יקודם בלי החלטות - - - בשום מקרה.
היו"ר משה גפני
¶
כן. נכון. אני מבקש לומר, במה שהעלו חברי הוועדה או במה שהעלה חבר הכנסת מיקי רוזנטל, במה שאני מעלה: הנושא שהכי חשוב לנו בעניין הזה; חשוב לנו גם הנושא של התחרות וכל מה שנלווה לעניין, אבל הדבר הכי חשוב: אנחנו על עובדים – אצלנו זה דבר שאנחנו נלחמים על זה בכל הכוח. עשינו את זה עם שתולה, עשינו את זה עם הרבה מפעלים, עשינו את זה עם טבע.
היו"ר משה גפני
¶
הנושא של העובדים אצלנו הוא נושא חשוב.
אני מודה לכם על ההשתתפות בדיון. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:11.