הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 802
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, י"ג באלול התשע"ז (04 בספטמבר 2017), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 04/09/2017
תקנות הדרכונים (הוראת שעה מס' 2), התשע״ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
תקנות הדרכונים (הוראת שעה מס' 2) התשע"ז-2017
מוזמנים
¶
פרופ' שלמה מור יוסף - מנכ"ל, רשות האוכלוסין וההגירה
עו"ד עירית וייסבלום - הלשכה המשפטית, רשות האוכלוסין וההגירה
אלי לוי - מנהל תחום דרכונים, רשות האוכלוסין וההגירה
נילי ברוש - עוזרת שר הפנים, משרד הפנים
רובי שמש - יועץ שר הפנים, משרד הפנים
יעל לינדנברג - אגף התקציבים, משרד האוצר
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו עוברים לסעיף תקנות הדרכונים (הוראת שעה מס' 2) התשע"ז-2017.
בבקשה. מי מציג את תקנות הדרכונים?
שלמה מור יוסף
¶
אנחנו מביאים פה יוזמה שלנו ושל השר אריה דרעי, בעקבות חוסר היכולת שלנו להתמודד עם מבול בקשות הדרכונים בחודשים האחרונים, והגענו למסקנה שחלק מהאנשים באים לקבל דרכון ביומטרי, ועד שאנחנו מנפיקים להם את הדרכון הם צריכים לנסוע, ואז הם צריכים להנפיק דרכון זמני ואז הם משלמים פעמיים: פעם על הדרכון הביומטרי ופעם על הדרכון הזמני. ואנחנו רצינו, לקבוצת האנשים הזאת, לאפשר להם לשלם רק פעם אחת. ואם אנחנו לא עמדנו בניפוק הדרכון בזמן, אז עבור הדרכון הזמני הם יקבלו אותו ללא תשלום. זה מהות הרעיון, זה מהות התיקון, זו הוראת שעה שאמורה להסתיים בסוף תקופת החגים. ואני יכול להגיד שאנחנו מדביקים את הפער וכמות הדרכונים שהצטברה מצטמצמת, ואנחנו נעמוד, בסוף תקופת החגים, ביכולת להנפיק דרכונים תוך עשרה ימי עסקים, כפי שהתחייבנו. אז רצינו, לתקופה הקצרה הזאת, לפתור את האזרחים מתשלום כפול.
היו"ר משה גפני
¶
אני רק רוצה, אם אתה יכול להסביר. אנחנו מקבלים פניות, שזה באמת הופך להיות בלתי נסבל. אני לא אוהב את הדרכון הביומטרי. בסדר. הבעתי את דעתי מתי שהיה החוק הזה. אחרי זה אני, כחבר קואליציה, נאלצתי להצביע בעד, וכחבר של שר הפנים נאלצתי להצביע בעד. אני לא אוהב את הדבר הזה. לפחות המאגר יצא מהעניין. דעתי לא חשובה. יש חוק במדינת ישראל, והחוק מדבר על דרכון ביומטרי.
מה שקרה זה שהממשלה לא הייתה ערוכה לנושא והגיע מבול של אנשים. גם הרבה אנשים נוסעים לחוץ לארץ וגם אי אפשר היה לעמוד בקצב הזה של הנפקת דרכון ביומטרי. אני מאוד הערכתי את זה שנפגשנו לפני החופשה המרוכזת. שאלת האם אפשר לעשות את הדבר הזה. אני מיד הבעתי את הסכמתי. אני חושב שכל דבר שיכול להוריד את הכמות של האנשים שמחכים בתור, בגלל שזה מעצבן נורא, אני אתמוך בזה, אני אסכים לעניין הזה.
אני שואל: איך זה יוריד את הכמות? כמה זמן לוקח לכם כדי להנפיק דרכון ביומטרי? איך זה יוריד את הכמות? הרי אני צריך לשלם. אם אתה אומר: אתה פטור. אתה נוסע עכשיו, אתה פטור, ואנחנו נשלח לך את הדרכון הביומטרי במהלך החורף ואז תשלם עליו – אני מבין. אבל אם אתה אומר שאתה נותן את זה רק לאלה ששילמו, אז בלאו הכי הוא עמד בתור.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני גם רוצה לומר בכלל שכל העניין של תעודות הזהות הביומטריות – יש בלגן. מישהי סיפרה לי: היא ניסתה לקבוע, ואז היא מקבלת אס.אמ.אס שהם לא מצליחים לקבוע לה כי יש עומס כל כך גדול. ואז, שבוע אחר כך היא מקבלת אס.אמ.אס שקבעו לה; ואז, שבוע אחר כך היא מקבלת שוב אס.אמ.אס שלא מצליחים לקבוע כי יש תור מאוד גדול. ואז היא שוב מקבלת אס.אמ.אס שהם מתנצלים אם - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
ואז כשהיא מגיעה לעשות את זה, מסתבר שבכלל לא עומדים בתור. אין מועד ואין כלום. עכשיו, צריך להבין שזה תוקע. כאילו, יש פה תהליכים מטורפים.
רחל עזריה (כולנו)
¶
זה בדיוק העניין, זה פותר חלקית מאוד. אחד, זה לא פותר את העניין של תעודות הזהות. זה לא פותר את העניין של תעודות הזהות. וכל מי שצריך תעודת זהות או עדכון של פרטים; אין מה לעשות, אנשים חיים ונושמים, נולדים ילדים, נוסעים, והשאלה היא איך מתכוונים לטפל בזה? כי כרגע המצב הוא, אני אגיד בכנות: זה מרגיש לי כמו הדואר. כאילו שהרגנו את הדואר מבפנים. עכשיו, הדואר הרגנו – עוד מילא. לא קרה איזה - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
זה לא טוב. זה לא טוב. זה לא טוב. אבל אם לא תהיה לנו יכולת לקבל דרכונים ותעודות זהות ואישורים על ילדים – זה אי אפשר.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
קודם כל, אני שמח שאתם מוזילים. זאת אומרת, לפחות שהציבור לא יישא את העלויות הכפולות הללו, וזה הדבר הכי חשוב.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
מעבר לעובדה שאתם באמת צריכים להתגבר על הבלגן הנוראי שנוצר, וזה נוצר, אני לא רוצה לחזור, אבל בין היתר בגלל שהממשלה לא נערכה.
אבל השאלה שלי היא שאלה קונקרטית: המשמעות היא שעכשיו ינפיקו מאות אלפי דרכונים, וכמה העלות של הדבר הזה? ומאיזה מקור תקציבי אתם מתכוונים לקחת את זה? כי כשרצינו להוזיל פה את האגרות, אמרו לנו: יווווו, כל דרכון זה ככה וזה המון כסף. עכשיו, פתאום באבחה אתם מבטלים את האגרה. מאיזה מקור תקציבי וכמה זה יעלה?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
בסדר, אבל באותו כסף מנפיקים לך עכשיו שני דרכונים. אז המשמעות היא כלכלית דרמטית.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
הערה קטנה: חברת הכנסת רחל עזריה פשוט הזכירה לי משהו בעניין תעודות הזהות הביומטריות, ואני חושבת שגם יועצת השר מכירה את זה. המדינה הנפיקה כמות הרבה יותר גדולה מאשר היה הביקוש במשך תקופה ארוכה. ככל שאני יודעת, יש לפחות שני מיליון תעודות זהות ביומטריות. אני פשוט הייתי מעורבת בזה מהצד האחר שמעניין אותך, וזה שתעשייה לא ישראלית קיבלה את המכרז בצורה מעוררת תמיהות לכל הפחות. אבל זה לא העניין שלנו היום. אז אני אומרת: איך זה יכול להיות, מה שחברת הכנסת רחל עזריה אומרת – למה בכלל יש זמן המתנה? כי שוכבות תעודות זהות ביומטריות - - -
שלמה מור יוסף
¶
תראו, כל הרעיון שבאתי לפה היום הוא באמת רעיון להסתכל על האזרח מבחינת המחויבות הכספית שלו. אני לא מדבר עכשיו על הניהול של התורים. אני אתייחס לזה. זאת אומרת, אנחנו ראינו מצב שאזרח משלם פעמיים, כאשר הוא משלם פעמיים בגלל אי היעילות שלנו. אז אמרנו. וזה הנושא. הנושא פה הוא לא קיצור תורים ולא שיפור שירות. הנושא הוא שהאזרח, בנקודת הזמן הזאת, שעדיין אי היעילות שלנו לא ממשיכה, אנחנו אומרים: בואו נפתור אותו מהתשלום - - -
היו"ר משה גפני
¶
בוא נעשה, ברשותך, סדר כדי שגם אני אבין. אם אני אבין אז כולם יבינו. אז קודם כל שגם אני אבין.
מה שאתם אומרים, אתם באים עם תקנות ואתם אומרים ככה: אני רוצה לנסוע לחוץ לארץ. אני בא למשרד הפנים, לרשות האוכלוסין וההגירה ואני מבקש דרכון. אומרים לי, בלשכה אומרים לי: בסדר. זה עולה כך וכך כסף. תלוי אם זה בשדה התעופה או שזה בלשכה.
היו"ר משה גפני
¶
אז אתם אומרים ככה. אתם אומרים: אנחנו ניתן לך עכשיו דרכון זמני ואתה תשלם פעם אחת, - -
היו"ר משה גפני
¶
לא, זה דווקא בסדר. אני מסכים לזה. אני חושב שזה נכון. אני חושב שזה לא מספיק, אבל אני חושב שזה בסדר גמור.
אני צריך לחכות בתור כדי לשלם על הדרכון.
שלמה מור יוסף
¶
אתה יכול לשלם את זה באינטרנט ולבוא אחרי תשלום ללשכה, ואתה יכול לשלם בלשכה כשאתה מגיע - - -
שלמה מור יוסף
¶
חברים, בכל מקרה הוא חייב להגיע כי הוא צריך לעשות הרכשה ביומטרית. אנחנו מדברים על אנשים שבאו להוציא דרכון, והם צריכים להוציא דרכון ביומטרי.
היו"ר משה גפני
¶
אני הגעתי ללשכה. אני אזרח רגיל, באתי ללשכה ועברנו את התהליך הזה – מה שאמרת. כדי להגיע ולבקש את הדרכון הביומטרי ולשלם עליו, אני צריך לחכות בתור.
שלמה מור יוסף
¶
יש שתי דרכים לקבל דרכון ביומטרי: אחת, זה להזמין תור דרך האפליקציה שקיימת, ואז אתה מגיע בזמן ובמועד, מחכה חמש דקות ומקבל את הדרכון. שתיים, אנשים שלא הזמינו או שהתור היה או שהתאריך היה - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני קיבלתי הזמנה לחתונה בארצות הברית, ואין לי דרכון ואני רוצה דרכון – אני בא ללשכה שלכם.
שלמה מור יוסף
¶
קודם כל, יש אנשים שקיבלו את ההזמנה לחתונה, הם נכנסים לאפליקציה, מזמינים תור, התור מתאים להם בתקופת הנסיעה, והם באים בתור והם מקבלים ולא צריכים לעמוד בתור מעבר לחמש-עשר דקות, ואז עושים להם את ההרכשה הביומטרית.
יש אנשים שבאים לסניף. אז אנחנו נתנו הנחייה – קוראים לזה אצלנו בשפה, הסלנג שלנו: מזדמנים. ונתנו הנחייה. בהתחלה הייתה הנחייה: רק מוזמנים. עם התקופה שראינו שזה לא עובד, אמרנו: יש מזדמנים. כל מי שבא - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
סליחה, כבוד היושב ראש, אם זאת השיטה, אז למה שמישהו יקבע תור? ישלח אס.אמ.אס. יתקשר, ישלחו לו שלוש פעמים, ישנו לו את זה. אם השיטה היא לבוא, אז תגידו שהשיטה היא לבוא.
היו"ר משה גפני
¶
אבל הוא לא אמר שהשיטה היא לבוא. אני, למשל, אם הייתי צריך להוציא דרכון, לא הייתי הולך לשום אפליקציה ושום כלום – הייתי הולך למשרד שלהם. ואם מדובר על אדם מבוגר שבכלל אין לו אפליקציה ואין לו כלום – זה מה שהוא יעשה.
רחל עזריה (כולנו)
¶
לא. לא. לא, לא. כי אם אומרים: למה זה לוקח שעה עד שלוש שעות? אז אני אומרת: אוקיי. אם רוצים שהשיטה עכשיו, שכולם, כמו שהיה פעם, יביאו וייתפסו תור ב-7:00 בבוקר, יישנו שם לילה לפני כדי לתפוס תור – אז אפשר לעבור לשיטה הזו, במיוחד כשהאס.אמ.אסים לא עובדים.
רגע. אני רק צריכה לסיים את הסיפור, כתבתי לה. היא לא קיבלה את האס.אמ.אס שמפעיל את תעודת הזהות. אז היא קיבלה תעודת זהות ביומטרית אחרי שלושה חודשי מאבק ומאמץ והיא לא קיבלה את האס.אמ.אס אז אי אפשר להפעיל את - - -
היו"ר משה גפני
¶
פרופסור שלמה מור יוסף ורבותיי אנשי משרד הפנים, אני רוצה לסכם את מה שאמרתם. אתם באתם לכאן בבקשה שאם מישהו מגיש בקשה לדרכון ביומטרי, הוא יקבל דרכון זמני בגלל שהוא צריך לנסוע מהר והוא מבקש את זה באופן מיידי. הוא יקבל דרכון זמני. הוא לא ישלם פעמיים. הוא שילם על הדרכון הביומטרי, וממילא הוא מקבל עכשיו, לפי התקנות האלה, אם אכן יאושרו, דרכון זמני בחינם.
היו"ר משה גפני
¶
רק שנייה, שנייה.
אני בשם הוועדה מבקש מכם, יש בעיה גדולה. אנחנו מקבלים פניות – כולנו. אני גם מקבל לפנות. אנשים מגיעים ללשכות. זה עוד לא התחיל בזמן שלכם, זה התחיל עוד הרבה קודם. אנשים באים ללשכות, והם יכולים לחזור הביתה מבלי שהם יקבלו איזשהו תור או איזשהו דבר שהוא יכול לתת מענה. והמציאות הזאת, שזה לא נושא הדיון, אלא זה מעניין לעניין באותו עניין, אנחנו פונים אליכם ואנחנו אומרים לכם: תדעו לכם שיש טענות קשות של אזרחים רגילים שאנחנו מקבלים – שאנשים מחכים, ולפעמים אפילו לא מגיע התור שלהם.
היו"ר משה גפני
¶
צריך להתגבר על הדבר הזה: או להביא עוד כוח אדם או לעשות עוד פעולות, שהפעולות האלה יגרמו לכך שאנשים.
אני מברך אתכם על התקנות האלה, אני אמרתי לך את זה גם אז, אני חושב שזה נכון. זה לא מספיק כדי להתגבר על התורים.
כמה זה עולה? האמת שלא כל כך מעניין אותי, אבל כמה זה עולה?
שלמה מור יוסף
¶
אנחנו מדברים פה על הוראת שעה מאוד מצומצמת ואנחנו מדברים על תשלום כפול. זאת אומרת, האזרח כבר שילם פעם אחת. אנחנו הארכנו את זה בסדר גודל של לא יותר ממיליון שקל. יושבת פה נציגת משרד האוצר. ישבנו יחד עם אגף התקציבים וזה מקובל - - -
יעל לינדנברג
¶
- - - זו שאלה טובה ואני אתייחס לזה.
קודם כל, מדובר באמת בהוראת שעה לתקופה מוגבלת, לתקופת החגים, שהיא תקופה עמוסה יותר. והרשות אומרת שהם גם צופים שאחרי התקופה הזאת ירד העומס, ולכן הבעיה הזאת תפחת.
אני אדגיש שמדובר בוויתור על האגרה מדרכון זמני שבשנים קודמות לא הייתה נגבית בהיקפים האלו. כלומר, לא מדובר פה באיזשהו משהו בבסיס התקציב או בהכנסות משמעותיות שהיו בעבר והשנה אנחנו מוותרים עליהן. מדובר בהכנסות, שלכאורה היו הכנסות נוספות על - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
כמה העלות של דרכון כזה, זמני? הם מדברים על מיליון שקל. כמה העלות של דרכון כזה?
שלמה מור יוסף
¶
לא, אבל זה לא הולך ככה. כשאני אמרתי מיליון שקלים זה כמה כסף לא ייכנס. לא כמה זה יעלה, אלא כמה כסף לא ייכנס. זה לפי ה-400 שקלים, לא לפי - - -
היו"ר משה גפני
¶
אגב, התברר לי, בתקנות הדרכונים, שאם רוצים, אפשר לעשות מהר את התקנות. כשאנחנו דיברנו, אמרנו זה ייקח חודש-חודש וחצי. עשיתם את זה בשלושה ימים.
היו"ר משה גפני
¶
כשאומרים לי: תקנות צריך לקחת חודש וחצי, אני אביא את תקנות הדרכונים שהיה בשלושה ימים.
עירית וייסבלום
¶
"בתוקף סמכותי לפי סעיף 10 לחוק הדרכונים, התשי"ב-1952, באישור שר האוצר לפי סעיף 39ב לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, ובאישור ועדת הכספים של הכנסת לפי סעיף 1(ב) לחוק-יסוד: משק המדינה, אני מתקין תקנות אלה:
הוראת שעה – 1. בתקופה שעד יום - - -". המקור זה כ"ט באלול. אפשר יהיה להסכים על תאריך מאוחר יותר - - -
שלמה מור יוסף
¶
יום לפני ערב סוכות, כן. כי ערב סוכות לא עובדים ובכל סוכות זו חופשה מרוכזת. אז יום לפני ערב סוכות.
עירית וייסבלום
¶
"- - - בתוספת לתקנות הדרכונים, התש"ם-1980, יראו כאילו אחרי פרט 6א בא:
6א1. על אף האמור בפרטים 1, 2, 4, 5 ו-6א - - -". כאן אנחנו נכניס את החידוד: "- - - מי שהגיש בקשה למסמך נסיעה ביומטרי והוכיח או הצהיר כי מועד יציאתו מישראל הוא עד יום ל' בתשרי התשע"ח (20 באוקטובר 2017) פטור מתשלום אגרה בעד דרכון זמני או תעודת מעבר זמנית המונפקים בלשכת רשות האוכלוסין וההגירה, ובלבד שהבקשה אינה מוגשת בתוך שני ימי עבודה לפני מועד יציאת המבקש מישראל".
שגית אפיק
¶
עכשיו, אני מבינה שזה יחול בשני מצבים: אחד, זה שכבר הגיש בקשה לביומטרי ועכשיו הוא יודע שהוא רוצה לטוס בחגים, אז הוא בא ומבקש את הזמני. אז הוא שוב עומד בתור בשביל לקבל את הזמני?
שגית אפיק
¶
יכול לקבל את זה בלשכה. ומי שרוצה, עכשיו, חדש; הוא רואה את התקנות, הוא יודע שהוא צריך לטוס לחוץ לארץ – אז הוא מגיע אליכם, משלם על ביומטרי קבוע ומקבל זמני לבקשתו.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני רוצה לשאול לגבי העניין של מוכיח בטיסה. יהיו אנשים שיחששו ולא ייקנו את הכרטיס כי הם לא בטוחים - - -
שלמה מור יוסף
¶
אם הוא עומד בתנאים האלה, אז כן. אם הוא בא יום לפני הטיסה, אז לא. זאת אומרת, יש הרי בנתב"ג מסלול רגיל שהוא כל השנה פועל. משלא עשה שום דבר ובא ברגע האחרון, אז יש לו את המסלול הזה.
עירית וייסבלום
¶
כי אנחנו לא רוצים שאנשים ינצלו את התקנות האלה ועכשיו יזמינו למחר טיסה. הנה, עכשיו. אנחנו רוצים בכל זאת שאנשים שכבר הזמינו ונתקעו בגלל המצב - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
רק לומר מילה: שלא ישתמע שאתם לא עושים את עבודתכם נאמנה. אני פשוט חושבת שהמהפכה הזאת כל כך גדולה שהיא פשוט עלולה להכריע, וזה מה שאנחנו רואים עכשיו. וכבר ראינו בכמה ארגונים ממשלתיים גדולים שזה מה שקרה. נתתי את הדוגמה של הדואר, ואני חושבת שאנחנו צריכים לוודא שזה נעשה כמו שצריך ויש המון-המון עבודה, ואני אשמח אם נעשה עוד דיון בנושא.
היו"ר משה גפני
¶
אני מקווה שלא נצטרך להגיע לעוד דיון בגלל שלא נקבל תלונות והם יתגברו על התורים הארוכים, שזו הבעיה המרכזית.
רחל עזריה (כולנו)
¶
כן, אבל גם החוסר. אני חושבת שבגלל שזה ביומטרי. זה לא שאתה בא ומנפיק תעודה בשביל תעודה.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אבל אני אומרת עוד משהו, כבוד היושב ראש: זה לא רק שאתה בא, מנפיק תעודה ויש לך תעודה. יש עוד פרוצדורה ארוכה שצריך להתנהל סביבה: או שהיא לא מתרחשת כמו שצריך או שהיא לא ברורה לאנשים. אני לא יודעת. אבל זה משהו בתהליך, ואז יוצא שאתה. יש פה איזשהו משהו שלא עובד.
היו"ר משה גפני
¶
טוב, תודה רבה.
תקנות הדרכונים (הוראת שעה מס' 2) התשע"ז-2017 עם השינוי בתאריך, כפי שאמרתם. אגב, זה על דעת שר הפנים?
היו"ר משה גפני
¶
שלא - - -
ועל החידוד של מה שחידדתם בנוסח.
מי בעד אישור התקנות, ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
תקנות הדרכונים (הוראת שעה מס' 2) התשע"ז-2017, אושרו.