הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 22
מישיבת הוועדה מיוחדת לפרשת היעלמותם של ילדי תימן, מזרח והבלקן
יום שלישי, י"ד באלול התשע"ז (05 בספטמבר 2017), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 05/09/2017
חוק פתיחת קבר של קטין יוצא תימן, המזרח או הבלקן לשם זיהוי ועריכת בדיקה גנטית לקשרי משפחה (הוראת שעה), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק פתיחת קבר של קטין יוצא תימן, המזרח או הבלקן לצורך ביצוע בדיקה גנטית לקשרי משפחה, התשע"ז-2017 (פ/4320/20) של חברי הכנסת נורית קורן, דוד ביטן, רועי פולקמן ויפעת שאשא ביטון
מוזמנים
¶
עו"ד ליאת יעקובוביץ' - יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד איגי פז - יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יצחק ישי - מנהל אגף קבורה, המשרד לשירותי דת
עו"ד עובדיה ויזל סנקרי - הלשכה המשפטית, המשרד לשירותי דת
יובל טלר - אגף התקציבים, משרד האוצר
עו"ד מאיר ברודר - הלשכה המשפטית, משרד הבריאות
רפ"ק ליאור שלו - מפקד חוליית נעדרים, המשרד לביטחון הפנים
מאיר אמסלם - מנהל הגנזך, רשות האוכלוסין וההגירה
עו"ד אודליה אדרי - הלשכה המשפטית, רשות האוכלוסין וההגירה
מיכל יוספוף - רשות האוכלוסין וההגירה
שמעון נבון - מנהל תחום דמי קבורה, המוסד לביטוח לאומי
ד"ר נורית בובליל - מנהלת מעבדת DNA, המכון לרפואה משפטית
ד"ר חיים כהן - אנתרופולוג משפטי, המכון לרפואה משפטית
ד"ר משה נחום - נשיא, הפדרציה העולמית ליהדות תימן
עו"ד שלמה סמרה - מזכיר, הפדרציה העולמית ליהדות תימן
שושנה אלאור - חברה, הפדרציה העולמית ליהדות תימן
שלמה בן שפרוט - חבר, הפדרציה העולמית ליהדות תימן
יגאל יוסף - חבר ועדת שלגי; חבר, עמותת אחים וקיימים
יעקב עובדיה - חבר, עמותת אחים וקיימים
הלל שמריהו - חבר, עמותת אחים וקיימים
משה פריץ - חבר, מחפשים את האח
מרים פריץ - חברה, מחפשים את האח
עידית בן שימול - פורום משפחות החטופים
עו"ד רחל דותן - פורום משפחות החטופים
רבקה טובים - פורום משפחות החטופים
ד"ר רפי שובלי - פורום משפחות החטופים
אורית בלאס - נציגת משפחות הנעלמים
דורית גאון - נציגת משפחות הנעלמים
שלמה חסדאי - נציג משפחות הנעלמים
יונה מוכתר - נציגת משפחות הנעלמים
רחמים קרווה - נציג משפחות הנעלמים
צבי חסיד - מנכ"ל, זק"א תל אביב
אורית מסמי - סמנכ"ל, פורום חברות קדישא
צילה נוימן - ראש ענף איתור נעדרים בצה"ל לשעבר, חברת Icsi
אורלי יורדן - חוקרת בענף איתור נעדרים, חברת Icsi
נרי אראלי - איתור נעדרי צה"ל, חברת Icsi
עפרה שגב - שדלן/ית (גורן עמיר), מייצג/ת פורום חברות קדישא
רישום פרלמנטרי
¶
יעקב סימן טוב
הצעת חוק פתיחת קבר של קטין יוצא תימן, המזרח או הבלקן לצורך ביצוע בדיקה גנטית לקשרי משפחה, התשע"ז-2017 (פ/4320/20)
היו"ר נורית קורן
¶
בוקר טוב. בוקר טוב לכולם. היום ה-5 לספטמבר 2017, י"ד באלול התשע"ז, השעה 12:30, ואנחנו חוזרים חזרה בפגרה כדי לדון בהצעת החוק שמדברת על פתיחת קבר של קטין יוצא תימן, המזרח או הבלקן לצורך ביצוע בדיקה גנטית לקשרי משפחה התשע"ז-2017.
אני רוצה להודות לכם שבאתם לכאן בפגרה והתפניתם מעיסוקכם, אבל אנחנו צריכים שהצעת החוק הזו תתקדם ואנחנו רוצים להביא אותה לקריאה ראשונה כמה שיותר מהר ואנחנו רוצים להצביע עליה כבר היום. אני מקווה שאנחנו נצליח לעשות את זה.
אבל לפני שאני אפתח את הדיון, אני מבקשת מהגברת עידית בן שימול לספר את הסיפור האישי של משפחתה, ממש קצר, ולומר למה נחוץ החוק שלנו.
עידית בן שימול
¶
אז אני פה בעצם כנציגה של אימא שלי. אנחנו המשפחה הראשונה שפנתה לבית המשפט כדי לבקש פתיחת קבר עבור הדוד שלי שנפטר ב-1950. במהלך השנים התקבלו מסמכים סותרים עבורו, כמו שאנחנו מכירים בשאר הסיפורים: שהוא היגר, שהוא חדל להיות תושב. ולאחרונה, אחרי שעשיתי קצת רעש בחוץ ובמשרד הפנים, פניות, אז הם החליטו שהוא נפטר . קיבלנו מסמך שהוא נפטר.
החלקה שלו נמצאת בקריית שאול. בספר הפטירות של בית העלמין מצאנו את השם שלו. בחלקת הילדים בקריית שאול אין לו קבר, אין מצבה, אבל יש חלקה שכמה פעמים באתי כדי לוודא את זה, עם איש חברה קדישא, שהצביעה על אותה חלקה ספציפית ששם הוא רשום. ולאימא שלי היה ברור שהיא רוצה לבקש פתיחת קבר. היא נורא רצתה להקים לו מצבה. היא לא מבינה. ההורים שלה לא דיברו על זה. מדובר על ניצולי שואה שלא דיברו על הרבה דברים, ויש סימן שאלה מאוד גדול סביב הילד הזה.
ולמעשה, הייתה פנייה לבית המשפט לפני שלוש וחצי שנים כבר, ועברנו תהליך מתיש ומכעיס מאוד, כי הפרקליטות ממש נאבקה בנו שנרד מהסיפור הזה. טענו שתי טענות מרכזיות: כבוד המת והעניין שלא נצליח להפיק בדיקות DNA. אנחנו לא באנו בשום דרישה מהמדינה: לא שיתקצבו את זה, לא שאנחנו רוצים לתבוע מישהו. אימא רק רוצה לדעת את האמת, ולכן זה כל כך הכעיס. נאמר לנו מהפרקליטות: למה נזכרתם עכשיו? נאמר לנו שלא לפרוטוקול שאחריכם יבואו עוד הרבה, אז עדיף שלא. ודברים שפשוט קשה להאמין, אבל כן – ככה זה מתנהל בבית המשפט.
היו"ר נורית קורן
¶
הגברת עידית בן שימול, מתי בעצם התחלתם את כל הסיפור? רק עכשיו? בשנים האחרונות? שלוש שנים? לא יותר?
עידית בן שימול
¶
כן. זאת אומרת, המסמך, בעצם כשאימא סוף-סוף גילתה איפה הוא קבור – כי היא הסתובבה בבתי עלמין וחיפשה - - -
עידית בן שימול
¶
כל השנים היא חשבה שהוא נפטר. כשעלה הסיפור עם אירועי יהוד עלו בה סימני שאלה, כי הסיפורים של הילד הזה שנלקח לבית חולים ולא הראו להורים לגופה ואין לו קבר, זה צלצל לה מוכר, ואז היא התחילה לחפש - - -. היא פשוט התחילה להסתובב ולחפש. וכשהיא מצאה את החלקה היא מאוד התרגשה והיא חשבה שזהו, שזה הסיפור, והיא תקים לו מצבה. ואז התחלנו - - - במשרד הפנים כדי לקבל פרטים עבורו בשביל לכתוב על המצבה שלו, ואז במשרד הפנים פתאום ראינו שהוא מופיע שהיגר, ועוד פנייה רשמית ואז כ"חדל להיות תושב" ב-1963.
עידית בן שימול
¶
ואני רוצה להגיד שהעניין הזה של כבוד המת: בחלקה הזו, זו חלקה שקבורים בה משהו כמו 100 ילדים. יש עשרות מצבות בודדות. אתה הולך על החלקה ואתה דורך על קברים של ילדים.
עידית בן שימול
¶
ולכן מאוד-מאוד חשוב, גם בהצעת החוק הזו, שלא ניפול. כי למעשה, מבחינתם, ברגע שיש את המסמך הזה שהם מצאו פתאום שהוא נפטר, אין ספק. מדובר פה בעניין הספק, וברגע שאין ספק, לא מאשרים פתיחת קבר. ודבר חשוב לחדד את העניין הזה: שכל המקרים האלה, שמדובר על אותן שנים עם מקרים כאלה שחוזרים על עצמם, צריך להסתכל על זה - - -
עידית בן שימול
¶
יש את התשובה הקבועה, שגם ניתנה בוועדות: שהיה מפקד בשנת 1963. ולכן כשהפוקד בא הביתה והילד לא נמצא, הפקיד – איך זה נקרא? ביטוי אומלל של פקיד זוטר. ככה יהודית היבנר אמרה בוועדה.
עידית בן שימול
¶
מן מושג מאוד ערטילאי כזה. אז המדינה, מבחינתה: אה, היה מפקד. אוקיי. זאת התשובה. זו לא תשובה.
היו"ר נורית קורן
¶
אז אנחנו בעצם חותרים שתהיה לנו תשובה ואת צודקת. אם כבר מצביעים על קבר, וזאת מטרת החוק, שאנחנו רוצים לדעת בוודאות - - -
היו"ר נורית קורן
¶
לא. הם טוענים. הם טוענים שזה הקבר, פה. חלקת הקבר היא פה. הם נתנו לך ציון של החלקה, איפה זה נמצא, ולכן זאת מטרת הצעת החוק הזאת, ואני מקווה שאנחנו באמת נתקדם ואתם לא תפלו בין הכיסאות. כי אני מאמינה שאנחנו גם נלך בצורה שמית על דברים מסוימים שיש לנו בוודאות תעודת פטירה וחלקה מסומנת.
יגאל יוסף
¶
אבל - - - הערה - - - הערה קטנה: כי כתוב פה רק יוצאי תימן, המזרח והבלקן, והם, למשל, לא יוצאי תימן. השאלה היא איך אנחנו - - -
היו"ר נורית קורן
¶
אנחנו נחליט. כן. בסדר. יכול להיות שאנחנו נשנה את זה. בסדר.
טוב. אוקיי. אז אנחנו מתחילים בדיון בחוק. בבקשה, היועצת המשפטית שלנו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
מאחר שהתחילו כאן, הייתה הערה לגבי ההגדרה. אז אכן, בהגדרות היום כן יכולות להיכנס משפחות אשכנזיות. והטענה כרגע של משרד המשפטים והמדינה זה שאם אנחנו מחוקקים חוק שמטרתו ספציפית לגבי עדות מסוימות – המזרח הולך להשתנות כנראה לארצות ערב ואיראן. כי מבחינה ניסוחית יש לנו חוק אחד בספר החוקים שמדבר על פיצוי של פליטים יהודים במסגרת הסכמי השלום, ושם הגענו לאיזון של ארצות ערב ואיראן כשניסינו לדבר על יהודים שהם לא אשכנזים. אני מניחה שזה מה שיהיה בנוסח בסופו של דבר. לכן, שיניתי כבר עכשיו את - - -
המזרח זאת הגדרה ערטילאית מדי, אבל זאת אכן שאלה אם אנחנו מכניסים גם את יוצאי אשכנז בהצעת החוק הזאת.
היו"ר נורית קורן
¶
משרד המשפטים, תתייחסו לזה. בסדר? שאם אנחנו נוסיף גם אשכנזים. אם יש רשימה של 130 משפחות, אז חשוב שאנחנו נכלול גם אותם במידה והמקרה הזה לא ייפול בין הכיסאות. בסדר?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אז הנוסח שמונח כרגע על השולחן הוא בעצם תוצאה של הישיבה הקודמת והערות נוספות שהועברו אלינו על ידי משרדי הממשלה. את חלקן סימנתי כי אני חושבת שצריך לדון בהן, וחלקן לא סותרות את הדברים שדנו בהן עד עכשיו.
אז בסעיף ההגדרות אנחנו מגיעים בעצם לסוגיה הראשונה, בעמוד 2 בנוסח שיש לכם, וזה לגבי ההגדרה של מנוח. ולגבי הגדרה מספר 1: בדיוק העניין הזה של קטין אשר קיים רישום כדין במרשם האוכלוסין או תעודת פטירה – קובעים כי נפטר. הטענה של משרד המשפטים כרגע – תיכף הם יציגו אותה בעצמם – זה שיש להוסיף כאן קטין בן למשפחה יוצאת ארצות ערב, איראן או הבלקן, על מנת להתאים אותה למטרת החוק שהיא התמקדות בעדות האלה. ואני חושבת שצריך לדון בנושא הזה אם יש כוונה לכלול אותן. כי כרגע לפי הנוסח, המשפחות האלה נכנסות לקטגוריה הראשונה. לגבי "כדין" זאת שאלה שלי יש סימן שאלה לגביה, כי האם יש אנשים שקיבלו תעודות פטירה מהוועדות ולא פנו לוועדות או שהשמות שלהם לא מופיעים בוועדות. הם קיבלו תעודת פטירה, אבל - - - כדין, כי אנחנו מגלים היום שהיא לא כדין. אני נוטה לבקש להסיר לגבי תעודת פטירה את המילה "כדין" גם אם היא מופיעה, כי יש לנו תעודות פטירה שהן ככל הנראה לא כדין על אף שניתנו.
לגבי רישום כדין במרשם האוכלוסין – אני לא חושבת שיש בעיה. רישום כדין מופיע בחוקים אחרים וגם כאן רישום תמיד יהיה כדין, אבל לגבי תעודת פטירה, לי יש בעיה עם המילה כדין.
משה פריץ
¶
שלום. יש לי שאלה פשוטה. כתוב כאן: "- - - אשר הודעה על מותו נמסרה - - -". איך מטפלים באלה שנמסרה הודעה על מותם, אבל אין שום אישור, שום הודעת פטירה?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לכן, יש הגדרות אלטרנטיביות. זאת אומרת, הרעיון הוא שמישהו ייכנס לאחת ההגדרות האלה. אפשר גם להגיש תצהיר - - -
איגי פז
¶
בדיון הקודם שקיימנו פה בוועדה התבקשנו, משרד המשפטים, לשוב ולבחון את השאלה של תנאי הסף כדי להיכנס בעצם להליך המשפטי שאנחנו מחזיקים פה. זאת אומרת, אנחנו מדברים על הספק שבית המשפט צריך להתרשם שנמצא כדי באמת לתת למשפחה להיכנס להליך. כרגע, מה שמופיע פה בחוק זה ספק ממשי. וביקשו מאיתנו לבוא ולהוריד את רמת הספק מספק ממשי לספק סביר. אנחנו העלנו את זה אצלנו לדרגים הגבוהים יותר, למשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ובאמת הגישה הייתה לבוא לקראת המשפחות ולהקל בתנאים, וזאת בגלל הנסיבות המאוד מאוד מיוחדות של המקרה הספציפי הזה: כל הוועדות וכל המקרה. אבל אנחנו הסתכלנו על ההגדרה בעצם, של הגדרת מנוח, ובמיוחד הסתכלנו על פסקה אחת להגדרת מנוח, שמדברת על קטין אשר קיים רישום במרשם האוכלוסין על פטירה או שיש תעודת פטירה שקובעת שהוא נפטר בין 1948 עד 1970. גם 1970 זה פרק זמן מאוד-מאוד-מאוד ממושך, ועכשיו אין התייחסות. זה יכול להיות לכאורה כל קטין שנפטר בין השנים האלה שעכשיו מבקש להעלות את המקרה שלו, ואנחנו חושבים שאם רוצים להסתמך על הנסיבות המקלות של הפרשה הזאת, באמת בשביל להקל את התנאים, שהם היום קבועים.
אני מזכיר שבפסיקה של בית המשפט העליון, התנאים האלה. אני מזכיר שגם היום יש אפשרות לבוא ולהגיש בקשה, אבל התנאים בפסיקה הם תנאים מצומצמים. אנחנו רוצים עכשיו להקל על התנאים. אז צריך גם את ההגדרה שתהיה מאוד ממוקדת למקרה הספציפי ולא מעבר, כדי שמקרים אחרים שבהם אין את ההצדקה שקיימת במקרה הספציפי הזה לא ייכנסו, והם יוכלו להמשיך להגיש את הבקשות כמו שהיה בדין שבעצם קיים היום.
איגי פז
¶
וזה דבר אחד. דבר שני, שמאוד מאוד חשוב לנו להדגיש, גם לפרוטוקול וגם אם אפשר שייכנס בניסוח, בדרך שאנחנו נציע: שלא מספיק להסתמך, גם כשאנחנו מדברים על ספק סביר, זה צריך להיות איזה משהו אובייקטיבי. לא מספיק שמשפחה באה ואומרת: יש לי תחושת בטן או ששמעתי שמועה. זה צריך להיות איזשהו תצהיר שהוא - - - איזשהו מסמך. ולכן הנוסח שאנחנו מציעים זה שבית המשפט מצא כי בהתאם למסמכים, כי הנסיבות העובדתיות של המקרה מעלות ספק סביר. זאת תוספת קטנה כדי באמת להצביע על זה שיש פה ממד אובייקטיבי ולא רק משהו - - -
יגאל יוסף
¶
היושבת ראש, הערה: יש מקרים לא מעטים שאימהות אמרו שהלכו ללדת, לקחו להן את הילד ולא נרשם שום רישום.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אבל אז תראה את הגדרה מספר 2 – אתה יכול להיכנס אליה. אם אתה לא נכנס ל-1, אתה יכול להיכנס ל-2.
יגאל יוסף
¶
אבל יכול להיות שייבדק קבר שיש בו שתי גופות ויתברר שחלקי גופה נטמנו שם. ויש גם מקרים כאלה.
יגאל יוסף
¶
אני רוצה להבהיר עוד פעם: אני יודע, מכיר ושמעתי הרבה מאוד סיפורים שאימהות הגיעו ללדת, ילדו, והילד עדיין לא נרשם, והם לא יכולים להביא שום מסמכים, הם יכולים רק לכתוב סיפור. ואני הצעתי להרבה אימהות כאלה או למשפחה: תכתבו את הסיפור. האימא הייתה בהריון, ילדה ונעלם הילד בבית החולים – לקחו אותו לבית התינוקות מהאוהל. צריך לתת פתרון לזה.
אם יש פה תצהיר בלבד שהוא עומד בפני עצמו וזה יספק, אז צריך להדגיש את זה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הרי גם כדי - - - מנוח אתה צריך להתחיל ולכתוב מיהו המנוח, מה היה. אז במועד הזה אל תהיו מוטרדים. זה נכון - - -
היו"ר נורית קורן
¶
זה קודם ההגדרה, זה קודם ההגדרה. כי זו ההגדרה של מנוח קודם. מר יגאל יוסף, זו רק הגדרה של מנוח קודם. בסדר?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לא, לא, בסדר? הגדרה של מנוח גם נבנית מתצהיר. במובן הזה תנוח דעתכם שאפשר יהיה להגיש תצהיר. אם זה יהיה תצהיר עם בשר שבית המשפט יקבל או תצהיר שבית המשפט יחליט לא לקבל, זאת כבר לא שאלה שאני יכולה - - -
איגי פז
¶
אם התצהיר מבסס עובדות ולא נסמך רק על תחושות סובייקטיביות, אז אכן יכול להיות שבית המשפט יסתפק בתצהיר.
יגאל יוסף
¶
היות ואני שמעתי מהמון סיפורים – אין תחושות. זה לא תחושות. אמרו לאימהות האלה: הייתה לכן תחושה שהוא בריא, ואמרו להן: הוא מת. זו תחושה.
אבל אני שואל
¶
אותו מקרה שאימא ילדה את הילד ואין שום דבר. יגידו לה: את מדמיינת. אין לך שום אחיזה. אין לך תצהיר ועובדות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
ואין ספק שבחלק מהמקרים תהיה בעיה בגלל זה שאנחנו מאפשרים להביא רק תצהיר שתומך בבקשה. זאת עמדה שאנחנו מביעים גם כלפי בית המשפט.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
יש תצהיר ויש תצהיר. לא כל התצהירים חד הם. יש תצהיר שיכול להיות מבוסס עם תצהירים של אנשים נוספים שבאים ומעידים גם הם. זה לא חייב להיות תצהיר אחד. זה יכול להיות סדרה של תצהירים של אנשים שהיו מעורבים, שכולם אומרים אותו דבר, מכוונים לאותה מסכת עובדתית. שוב, זה דברים שאי אפשר לחזות אותם, בית המשפט יחליט, אבל אפשר להביא רק תצהיר גם למי שאין מסמכים אחרים. וזה אפשרי לפי החוק.
איך אני יכול להוכיח? למשל
¶
אנחנו היינו זוג צעיר והיא ילדה, הכול בסדר. זאת אומרת, לא ראינו תינוק. אמרו לה: התינוק מת וגמרנו. אין לנו שום הוכחה. מה אנחנו יכולים לעשות?
יעקב עובדיה
¶
סליחה, יש לי בעיה: יש לי גם אח וגם בן. אז עכשיו האח, אנחנו יודעים שאמרו להם, שלחו לנו מברק: בואו לקחת אותו, והיה בדיוק חג שבועות, משהו כזה, אבא שלי אמר: אני אלך ביום ראשון, אביא אותו. אז הוא הלך ביום ראשון ואמרו לו: הילד מת. עכשיו, מה זה, תוך יום אחד ילד בריא מת?
עכשיו, הבן שלי – אנחנו הלכנו, אשתי הלכה ללדת, לידה רגילה. אז בא הרופא, אמר לה: תראי, את צעירה, יהיו לך עוד הרבה ילדים, אל תדאגי. כשבאתי אני למחרת, אמרתי להם: טוב, אני רוצה לראות. אמרו לי: אין מה לראות, יצא מת וגמרנו. אז אין לי הוכחה. מה אני - - -
היו"ר נורית קורן
¶
אז תשמע: בנושא הזה תהיה בעיה מהסיבה הפשוטה, שקודם כל זה נקרא לפי היהדות, אם הוא באמת נפטר, זה נפל ואין שום ציון של קבר, אין שום דבר. פה יש בעיה, אבל אנחנו מדברים. יש את ועדת כהן קדמי שהיא ישבה והיא נתנה תעודות פטירה, שאנשים לא ידעו עד עכשיו שיש תעודות פטירה, והן אומרות: הנה, יש קבר. הם אפילו אומרים איפה הקבר. יש לנו מקרים כאלה.
היו"ר נורית קורן
¶
אז את אלה אנחנו רוצים. אם משפחה תרצה לבוא ולפתוח, אנחנו רוצים לעזור להם ולאפשר להם לבדוק. כמו המקרה של בן שימול שיש קבר, ולכן זה מתייחס לקבר.
עידית בן שימול
¶
אני רוצה לשאול שאלה, באמת כדי להבין את זה. למשל: המקרה שלנו. היה לנו מסמך אחד, שהוא חדל להיות תושב, ממשרד הפנים; מסמך אחד שקיבלנו ממשרד הרישוי שהיה כתוב שהוא היגר, אבל בית המשפט לא קיבל אותו כי אימא שלי קיבלה את זה באופן לא חוקי; ומסמך שלישי, של משרד הפנים, שהוא נפטר.
אני מאוד חוששת שהוועדה הזאת לא תקדם את העניין מעבר למה שאנחנו עברנו בבית המשפט. כי גם שם יכול לפסוק שופט שזה לא מספיק - - -
היו"ר נורית קורן
¶
אז רק רגע, הגברת עידית בן שימול.
מר מאיר אמסלם, אבל עכשיו, ברגע שלה יש, לגברת עידית בן שימול – אנחנו ניקח דווקא את המקרה שלה, שאומר שב-1963 הוא נפקד שהוא לא נמצא. אז בעצם יש לה איזושהי תעודת פטירה שהיא קיבלה. יש תעודת פטירה, נכון?
מאיר אמסלם
¶
לא, לא, לא, לא, לא, לא, רגע, רגע, רגע.
הבדל: היא קיבלה תעודת פטירה. תעודת פטירה על דף כחול של היום?
עידית בן שימול
¶
כן, שאותה תעודה קיבלתי לפני חצי שנה כשהוא חדל להיות תושב. זו לא תעודה מקורית שניתנה בזמנו כשהוא נפטר.
מאיר אמסלם
¶
עזבי, לא משנה. לא משנה. גם תעודה מימי המנדט. כל עוד זה המקור, היא מקורית. זה לא צילום וזה לא העתק.
מאיר אמסלם
¶
עכשיו, יש מקרים שיכול להיות שבעקבות הפנייה שלך הזמינו את התיק של אותו ילד ובתיק נמצאה הודעת פטירה חתומה על ידי רופא. במקרה כזה, למשרד הפנים יש מסמך ציבורי והוא מעדכן. הסברתי את הנוהל הזה כבר בישיבות הקודמות. אוקיי?
שוב, אנחנו מדברים על פטירה בשנות ה-60 אני משער. אני לא זוכר.
מאיר אמסלם
¶
1950. יותר אחורה.
המסמכים האלו הופקדו בגנזך המדינה, כשאנחנו התמחשבנו הרבה מאוד, ויותר מדי פעמים כשהעלו את הקובץ, לא טרחו להעלות שום דבר מעבר לפרטים המאוד בסיסיים, ולכן יצא לך מה שיצא לך בפעם הראשונה – התעודה הקודמת. אם עדכנו, עדכנו על סמך משהו, לא על סמך באוויר. ועכשיו גם מתנהלת איזושהי דרך שיכול להיות שגם אני אוכל להעביר לך על סמך מה עדכנתי לך את זה. זה לא יכול להיות. זה תוך זמן קצוב יהיה.
היו"ר נורית קורן
¶
לא. ברגע שמשרד הפנים כן מוציא תעודת פטירה, כי הוא בדק את התיק ויש תעודת פטירה, אז בית המשפט אמור להסתמך על זה.
היו"ר נורית קורן
¶
למה? אבל את רוצה לבדוק, כתוב אלמוני. הוא נתן תעודת פטירה, הוא לא נתן רישיון קבורה. את צריכה רישיון קבורה כדי לדעת באמת מי נמצא.
עידית בן שימול
¶
יש לי רישיון כבר. זאת בדיוק הבעיה וזה בדיוק מה שאני אומרת והוועדה לא פותרת את זה, כי המקרה שלי הוא אחד ממאות מקרים שחוזרים על עצמם, שבואו לא נשכח שמדובר בילד שההורים לא ראו גופה. יכול להיות שנעשו פה דברים אחרים, אני לא רוצה להעלות את זה פה, אבל יש בעיה עם זה. בואו, פעם אחת ולתמיד, נפתור את הבעיה הזו: זה ה"היגר", ה"חדל להיות תושב".
עידית בן שימול
¶
אבל בית המשפט אומר: מבחינתו, יש תעודת פטירה, סגרנו את הסיפור, אין פתיחת קבר, והמשפחות נשארות עם טעם מאוד קר.
מאיר אמסלם
¶
אני מבין אותך, אבל הגברת עידית בן שימול, את צריכה להבין דבר אחד: אני נציג של גוף ממשלתי - - -
מאיר אמסלם
¶
לא, לא, לא, לא, את לא מאשימה אותי. הכול בסדר, אני מסביר לך.
אני נציג של גוף ממשלתי. אני לא עושה מה שבא לי. אני כפוף לחוקים, אני כפוף לנהלים בעקבות אותם חוקים. אתם צריכים להבין. הנהלים שלנו והחוק קובע – יש לך מסמך ציבורי? אתה מעדכן פטירה. גם אם אני מאמין בזה, גם אם אני לא מאמין בזה, אני לא זה ששופט את תוכן המסמך. אני קיבלתי מסמך שהוא קביל על פי כל החוקים וכל הנהלים ועבר אישורים בעבר – - -
מאיר אמסלם
¶
וגם מה שיושבת הראש אומרת על הקטע של ההצהרה. את אומרת: משרד הפנים נתן לי תעודה. הנה, אני נותנת את התעודה. לי הוציאו לפני חצי שנה: הנה, מסמך. יש לי פה ספק.
מאיר אמסלם
¶
אבל את צריכה להבין: משרד הפנים לא יכול לא להתייחס להודעת פטירה הנמצאת בתיק. נקודה. אני במקרה שלך, דרך אגב, לא אומר שיש. אני לא בדקתי, אני לא זוכר. לא ראיתי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
רק לוודא את - - -: ה"חדל להיות תושב". תמיד "חדל להיות תושב" מ-1964-1963 יגיד שפשוט לא נפקד?
מאיר אמסלם
¶
לא חדל להיות תושב – 1954, לא חדל להיות תושב – 1963. לא. חדל להיות תושב נקי זה חדל להיות תושב. חדל להיות תושב, דרך אגב, זה משנות ה-80 ומעלה. שלא יהיה - - -
מאיר אמסלם
¶
אבל עוד פעם, אמרתי: מה שכתוב חדל להיות תושב 1964-1963 – זה בעקבות המפקד. ובאותה שורה כתוב: חדל להיות תושב 1974, תוקף התחילה יולי 1963. צודק? זה מה שכתוב לך?
מאיר אמסלם
¶
על אותו עקרון. יולי, 7. על אותו עיקרון. מה שהסברתי: ב-1961 היה המפקד, ב-1963 עיבדו את התוצאות שלו במשרד הפנים. המפקד הזה היה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לא שלנו. אנחנו עיבדנו את הנתונים - - -. אני נותן לך את הטכני.
איגי פז
¶
בגלל שזה תיק בדלתיים סגורות, אני לא יכול להתייחס לנסיבות הספציפיות, אבל אני רק אגיד באמירה מאוד כללית שיש נסיבות מאוד ספציפיות שבגללן פסק בית המשפט את מה שפסק, ומעבר לזה אני לא אוכל להיכנס לנסיבות הספציפיות - - -
היו"ר נורית קורן
¶
אבל זה דלתיים סגורות, זה בית משפט למשפחה. אנחנו לא יכולים להתייחס לזה. זו בעיה. אבל מצד שני - - -
עידית בן שימול
¶
לא, לא, המקרה שלי לא פרטי ואני לא פה באופן פרטי. אני באמת רוצה לדעת מה יקרה עם משפחות אחרות.
היו"ר נורית קורן
¶
מבחינה משפטית, אם היא מעבירה לנו את המסמכים של בית המשפט, אני חושבת שאנחנו כן יכולים לדון בזה. המקרה הזה מקרה חשוב - - -
היו"ר נורית קורן
¶
בסדר.
אז עורך הדין איגי פז, אני מבקשת להתייחס לסוגיה הזאת ובטוח יש עוד משפחות. בסדר?
יגאל יוסף
¶
לגבי התשובה שהיועצת המשפטית נירה לאמעי רכלבסקי נתנה לי, בסעיף 4(א) בסוף כתוב "- - - לרבות תצהיר". לרבות לא עומד בפני עצמו. כי כתוב "- - - יצורפו מסמכים התומכים בקיומו של ספק ממשי - - -", ואחר כך "- - - לרבות תצהיר". זה לא עונה לי - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני מבטיחה לך שאם הממונה על נוסח החוק תחשוב שזה לא אומר ככה זה ישונה, אבל ההבנה שלנו היא שזה יכול להיות - - -
שלמה בן שפרוט
¶
קוראים לי שלמה בן שפרוט, ואני מודה למר יגאל יוסף על השאלה שלו.
אני במאבק עם בית החולים מאיר 30 שנה. אמרו שאימא שלי לא ילדה והיא לקחה חומרים והיא הזתה את הסיפור. בעקבות המסמכים שאתם פרסמתם הצלחתי לקבל מהם. יש לי כרגע מכתב מספר לידות. אימא שלי ילדה ילדה בריאה בשלושה קילו ו-30 גרם, יפה, ולמחרת הודיעו לה שהיא חולה ולקחו אותה לירושלים, ויום אחרי זה הודיעו שהיא מתה. זהו. לא תעודת לידה, לא תעודת פטירה, שום דבר. שום דבר.
זה מתחבר בדיוק למה שהוא אמר. אני כרגע הולך בערפל. אני לא יכול לבקש כלום. אין שום הצהרה. ברוך השם שקיבלתי את זה, - -
שלמה בן שפרוט
¶
- - ואימא שלי, שתהיה בריאה, בת 90 לפני שבועיים, בסדר? ואומרים שהיא לא הזתה ולא לקחה כל מיני חומרים.
איך אני מתקדם מכאן לפי החוק הזה כשאין לי תעודת פטירה, והלוואי, לפחות שהייתה איזושהי תעודה. כלום.
היו"ר נורית קורן
¶
כן. אז קודם כל אני אבקש ממך להגיש את כל המסמכים לוועדה ואנחנו נראה מה נוכל לעשות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני חושבת שחשוב להבהיר שבניגוד למה שקורה אצלכם שאין חוק, הלוא גם מה שיש בידייך זה מסמכים שייתכן שהם מעלים ספק. כי יש לך תעודת פטירה מצד אחד. אף אחד לא אומר שההתנהלות של משרד הפנים, ומשרד הפנים לא יכול להגיד בעצמו שהאדם הזה בטוח - - -
עידית בן שימול
¶
אז הנה. אז אפרופו הספק הממשי, הם כותבים: לדידי, מהמסמכים שהציגה המבקשת לא עולה חשד ממשי שאח המבקשת לא נפטר ולא נקבר במקום שנטען. וכפי שציינתי לעיל, אלמלא פרשת ילדי תימן, ספק אם עמדה המבקשת בנטל ההוכחה הנדרש. אבל זה בדיוק העניין. וכן לקשור את זה למקרים האלה, ושלא ניפול שוב פעם במקום הזה.
היו"ר נורית קורן
¶
בסדר. אנחנו נדון בישיבה סגורה עם כל המשרדים ונראה בדיוק איך אנחנו יכולים להקיף גם את המקרים האלה. בסדר? אוקיי.
כן. כן, משרד הבריאות.
מאיר ברודר
¶
עורך הדין מאיר ברודר, משרד הבריאות.
אני מנסה לחזור לנוסח - - -, ובהמשך ישיר לדברים שעורך הדין איגי פז אמר, אני חושב שהיום הגדרת המנוח בסעיף 1, שזה קטין אשר קיים רישום כדין, זו הגדרה מאוד-מאוד-מאוד רחבה והיא גם לא עולה בקנה אחד עם באמת הורתו ולידתו של החוק הזה ומהותו. היא הצעת חוק פתיחת קבר של קטין יוצא תימן או ארצות ערב, איראן או הבלקן, וזו המשמעות של החוק הזה.
צריכים לזכור שבאמת כל הליך של פתיחת קבר הוא הליך מאוד-מאוד מורכב, ואני אזכיר מה שבית המשפט העליון אמר: הליך הוצאת גופה מקבר למטרות זיהוי ולקיחת דגימה גנטית שלה הינו הליך מורכב, רגיש מאין כמותו ומעורבים בו שיקולים רבים וביניהם שיקולים אתיים, מוסריים, דתיים, רפואיים ואנושיים.
מאיר ברודר
¶
ולכן אנחנו בעצם באים ומייצרים פה איזשהו חוק שהוא ספציפית לפרשה הזאת, הפרשה העגומה הזאת - - -
מאיר ברודר
¶
ובשביל לסגור אותה. ולכן אנחנו חייבים להגדיר את המנוח כשהוא רק מיוחס לפרשה הזאת. כי יש לי חשש מאוד-מאוד כבד שכל ההדים האלו סביב הפרשה הזאת יגרמו למשפחות שהן גם לא קשורות לפרשה הזאת. כי כל אחד פתאום יהיה לו איזשהו צל של ספק. ומה שאנחנו עושים היום בסעיף 1, אנחנו בעצם מאפשרים לכל קטין שנפטר בשנים האלו, בין 1948 ל-1970, לבוא ולבקש.
מאיר ברודר
¶
לכן, מה שאני מציע זה אחת משתיים: או שאנחנו נגדיר, בדיוק כמו בסעיף 2, שזה קטין בן למשפחה יוצאת תימן, ארצות ערב ואיראן, אשר קיים רישום כדין. זאת אומרת, להתאים את זה לכותרת. או שאפשר לאחד את זה באותו סעיף. לומר שקטין בן למשפחת יוצאי תימן, ארצות ערב או הבלקן אשר קיים רישום כדין במרשם האוכלוסין או אשר הודעה על מותו נמסרה - - - למוסד רפואי - - -
היו"ר נורית קורן
¶
בסדר, אבל אנחנו צריכים גם לחשוב על כל המשפחות האשכנזיות שגם אותן צריך להכניס. אז צריך להרחיב.
מאיר ברודר
¶
אני לא רוצה להוציא אותה, אבל אני לא רוצה להכניס לפה אלפי אנשים כשאנחנו מבינים מה המשמעויות.
רפי שובלי
¶
אני לא הייתי בדיון הקודם כי לא יכולתי להגיע, אבל קראתי את הפרוטוקול מה-3 לאוגוסט וגם את נוסח החוק, שעכשיו אני מבין שקיבלנו קצת שינויים.
רפי שובלי
¶
הרושם הכללי שלי כשקראתי את כל הדברים האלה ואת פסק הדין של הגברת עידית בן שימול, ששלחה לי את זה באדיבותה, שדבר שלטענתי היה צריך להיות יחסית פשוט הפך להיות מאוד מסובך, וכשמשהו מסתבך זה בטח לא דבר טוב, ותהיה לי גם הצעה בסוף הדברים שלי. אם היא תהיה רלוונטית, זה אתם תחליטו.
לגבי ההגדרה הגיאוגרפית "ארצות ערב ואיראן" – היא לא מתאימה. אני יכול לתת לך מקומות כמו בוכרה שלא מתאים להגדרה הזו וצריך לחשוב עליה. אבל זה דבר קטן. זו לא טענה עקרונית. אני בטוח שפה אפשר יהיה להגיע.
לגבי השנים – 1970-1948. הגברת תמר מרגלית, שהקראתי את הסיפור שלה פה, זה מ-1973. כלומר, אם כבר באים לפתור בעיה, אז צריך לכלול את כל המקרים.
רפי שובלי
¶
לפני 1948, כשהייתה אוטונומיה יישובית, וזו אחריות של המוסדות, זו לא אחריות של הבריטים, וגם אחרי שנת 1970. בכלל, השנים לא צריכות להופיע, אלא יותר מאפייני המקרה. ולכן להגביל, להתחיל להגביל, לא פה ולא שם וכל מיני שיקולים, זה ייצור מצב של בעיה בצד הבעיה. כלומר, נמצאנו שאנחנו משאירים בעיות ואז - - - טענות על הסתרה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אבל אתה מסכים איתי ש-1970 כי אנחנו חייבים למצוא כאן? אנחנו עושים כאן מהלך שהוא באמת מאוד ייחודי.
איגי פז
¶
ככל - - - ככה יותר קשה לנו לבוא ולהגיד שהתנאים יהיו מאוד-מאוד מקלים. אפשר לחשוב על אפשרות שלגבי פסקה אחת יהיה ספק ממשי, נלך על תנאים מאוד-מאוד מחמירים וזו גם אפשרות
איגי פז
¶
אם הוועדה תחליט שהיא רוצה ללכת על מסלול כזה ומסלול כזה, אנחנו חושבים שזה מייצר איזושהי אבחנה שהיא קצת קשה, במיוחד בהינתן זה שגם היום ניתן גם לכל אדם להגיש בקשה לבית משפט, אבל התנאים הם אלה שהותוו בפסיקה. אם אנחנו הולכים על תנאים שהם מקלים, זה צריך להיות נקודתי. זו העמדה שלנו.
רפי שובלי
¶
תראו, הייתי רוצה לרכז את הטיעונים. אני רוצה רק להגיד שאם יהיו מקרים שיקבלו תשובה שלילית, זה יעלה שוב את הטענות של ההסתרה וכל העניין ואז נמצאנו לא פותרים, פותרים ולא פותרים או לא פותרים ולא - - -. לכן, האזכור של השנים, יש בו בעיה שצריך להתייחס אליה. צריך שיהיה איזשהו, יכול להיות הליך מנהלי פשוט שיחליט מיהו המקרה המתאים לפתיחת קבר, ואני גם לא חושב שתהיה התנפלות המונית. משפחות לא. זה לא תחביב של אף אחד לפתוח קבר של הילד שלו או של אחיו. אני לא חושב שתהיה פה איזושהי התנפלות שמישהו כאן חושש מפניה, גם אם לא תהיה הגבלת התאריכים.
לגבי התוכן של החוק. קודם כל, הצורך בקיומו של ספק ממשי או סביר או כל נוסח אחר שנתון בעצם לשיקולו של בית המשפט, בעיניי מייתר את הצורך בחוק, מכיוון שהדיון כולו מניח שמערכת בתי המשפט היא מערכת ניטרלית, שזה איזשהו היכל של צדק שבאים אליו ומי יודע מה מקבלים שם – הם חפים מכל אינטרס והמשפחות צריכות לבטוח בהם. המציאות לא כזאת. אנחנו יודעים שהמערכת המשפטית עסקה והייתה שותפה בטיוח הפרשה, בטיוח חסר בושה של הפרשה, ולכן זאת איננה מערכת שאני צריך מראש לסמוך עליה ולתת בה אמון. אין לנו אמון במערכת הזו. האמון שלנו בה הוא פחות או יותר אפס. אני יכול גם להגיד שבכל המקרים שהיו בוועדות ויש להם קבר, בדרך כלל הוועדה קבעה, שופט העליון קדמי קבע שהתינוק נפטר בוודאות. כלומר, אין פה ספק ממשי בידי המשפחה - - -
רפי שובלי
¶
ברוב המקרים האלה יש ניסוח חד משמעי. הנושא של ודאות ביניים או ודאות קרובה זה מיעוט המקרים. כלומר, כבר לפי החוק, לפי הניסוח של כל הספקות האלה, ועדת קדמי לא תאפשר. ואני לא רואה אף שופט מערער על הפסיקה של השופט קדמי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אבל ככה מתנהלת מערכת המשפט. ואם - - - את זה לספק סביר. הרי גם השופטים יושבים בתוך עמם. אם אתה כבר מדבר על ההשתנות של המערכת המשפטית, אז היום יש יותר שופטים ממוצא מזרחי, אם תרשו לי לקרוא לזה ככה, מאשר בעבר.
היו"ר נורית קורן
¶
דוקטור רפי שובלי, אני הסכמתי שיהיה פה הליך בבית משפט מהסיבה הפשוטה: קודם כל, אנחנו יודעים שלפעמים צריך יהיה לפתוח עוד קבר ליד. זה אחד. שניים, יכול להיות שבמשפחה יהיו חילוקי דעות. יגידו: אנחנו לא רוצים לפתוח. צד אחד ככה, צד אחד ככה. צריך בית משפט שיאזן ויקבל את כל התמונה.
אני מאמינה היום שגם בית המשפט יחשוב פעמיים לפני שהוא אומר לא, והם רואים את כל מה שנעשה פה, הם רואים את כל התהליך. כולם מבינים שכן צריך לפתוח על מנת פעם אחת ולתמיד לתקן את העוול ולהגיע לזה, ואנחנו צריכים - - - כמה שפחות שיקול דעת.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
מר יגאל יוסף, השופטים מפרשים את החוק לפי מטרתו. מטרתו של החוק היא לאפשר את חקר האמת לגבי מותם ומקום קבורתם - - -
רפי שובלי
¶
עכשיו, לגבי אותם מקרים שהיה רישום פטירה כוזב ושרשרת מסמכים עוקבת – זה מקרים שהמשפחה לא תוכל לטעון על ספק סביר מכיוון שיש שרשרת מסמכים עקבית ובית המשפט לא ייתן מענה לדברים האלה. הגברת עידית בן שימול, כשבאו פקידים ונתנו הסדרים, גם אם הם סבירים וגם אם הם לא סבירים, עצם העובדה שיש איזשהו הסדר, יכול לאתגר את הנושא הזה של ספק ולא לתת מענה למשפחות מסוימות.
לגבי פתיחת הקבר שמותנית בקיומו של סיכוי להפיק DNA, זה גם כן איזשהו דיון תיאורטי שמשמש, לדעתי, רק כדי לענות תשובה - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני מסכימה שאת זה כדאי להוריד כי אנחנו שמענו שאי אפשר לצפות את זה מראש בכל מקרה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אגב, ההיתכנות הזאת היא דבר לא סביר. שמענו כאן שצריך להוציא את החומר הגנטי, להביא אותו למעבדה ורק שם - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
שמענו כאן שאי אפשר להגיד באופן גורף אם יש היתכנות או אין היתכנות לפני שבודקים את - - -
צבי חסיד
¶
לא, לא. אבל היא במפורש אמרה שאחרי כמה ניסיונות יהיה כבר - - -. היא תוכל להגיד באופן גורף. יוציאו חמש גופות בגיל שנה וייראו שאי אפשר - - -
היו"ר נורית קורן
¶
סליחה, סליחה. יושבת פה אשת מקצוע והיא אמרה בפירוש שהיא לא יודעת. היא לא שוללת. צריך לנסות ולראות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אבל המקום שהמשפט הזה מופיע כרגע בחוק הוא מקום לא סביר. כי בית משפט לא יכול לדעת בשלב הזה, כשרק מתחילים – הוא לא יכול לדעת אם יש היתכנות או אין היתכנות.
רפי שובלי
¶
אבל במשפט שבפסק הדין שהגברת עידית בן שימול קיבלה – בפירוש יש התייחסות לעניין הזה וכותבים שזה מכשלה בפתיחת הקבר. והיו צריכים להתעלם מהפסיקה - - -
רפי שובלי
¶
- - למרות שחלק מהקברים היו ריקים נמצאו 22 שרידים של אנשים שונים, שזה מסבך את העניין בכל מקרה, וצריך לחשוב על איזשהו הליך מהיר לפתור את הבעיה הזו שיש שריד של יותר מילד אחד.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
התייחסנו לזה שבית המשפט צריך מראש להתייחס בצו למקרה שיש יותר מגופה אחת או יותר משריד אחד.
רפי שובלי
¶
לגבי שיקולים מיוחדים הקשורים לכבוד המת – הסעיף האחרון – אני מניח שהכוונה בניסוח הזה היא טובה, אני רק חושש שיכול להיות שהיא תשמש לרעה במובן של שיקולים מיוחדים למה לא לפתוח קברים. אז אני לא יודע. אולי אין ברירה וצריך לכתוב את זה, אבל שופטים הם עם שמרן ואני חושב שכל דבר שהוא כללי מדי, לדעתי הוא בסוף עלול להתגלות בפרקטיקה כמכשלה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הרעיון הוא שעצם פתיחת הקבר וההוצאה, זאת לא פגיעה אוטומטית בכבוד המת. אחרת, למה - - - את החוק הזה?
רפי שובלי
¶
לגבי הסעיף של העלויות והתקציב, שהיה דיון בישיבה הקודמת, אז היה דיון ראוי לגבי העלויות למדינה, לגבי כל ההליך הזה. על מה שלא היה דיון: היות וצריך פנייה לבית המשפט – מה העלות למשפחה? שאלו את הגברת עידית בן שימול: מאבק של שלוש שנים, כמה הוא צריך לעלות? וכמה הוא בעצמו מהווה מכשלה? כלומר, המסלול כאן, יש פה בעיה מבחינת חלק מהמשפחות, שאולי לא יהיו להן את האמצעים לעשות את הדבר הזה: לקחת עורך דין ולנהל תהליך.
לסיכום, יש פה כמה בעיות בנוסח של החוק - - -
רפי שובלי
¶
רק הצעה לסיום: אני הבנתי שהיה פה איזה סיפור של איזושהי פרוצדורה של פתיחת קברים של נעדרי צה"ל. יכול להיות שצריך ללמוד מהפרוצדורה הזאת - - -
היו"ר נורית קורן
¶
אנחנו, להזכירכם, רק לפני קריאה ראשונה. יש לנו עוד שנייה ושלישית, ואנחנו נכניס את כל מה צריך. לאט-לאט.
אני קודם כל רוצה להודות לחברי הכנסת שטרחו בפגרה ובאו לדיון שלנו. אז חבר הכנסת ישראל אייכלר, בבקשה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
שוב אני רוצה להודות ליושבת ראש על ניהול העניין הזה. גם כשלא הייתי פה עקבתי אחרי הדיון. יש לנו עניין גדול מאוד לחשוף את התעלומות, ועל זה לא צריך להוסיף מילה, כל זמן שזה נעשה על פי ההלכה והחלטה של מועצת הרבנות הראשית ובית הדין הרבני. אני מודה למנהלת שהביאה לי את הפסיקה של הרב עובדיה יוסף. אני לא צריך יותר מאשר לצטט שורה אחת ממנו, שאומר בסיום התשובה שלו בעניין הזה שלמרות שעל פי ההלכה אסור לפתוח קבר אחרי סתימת הגולל, אבל לצורך גדול לברר את הדברים ולהוקיע בשער בת רבים עושה רשע גדול כזה אנשי דמים ומרמה – כך כותב הרב עובדיה יוסף – ואולי נזכה לבאר בקרב ישראל, נראה שיש להתיר לפתוח הקברים, והוא מביא פה את השולחן ערוך יורה דעה, שכל שהוא לצורך מצווה, אין חשש בפתיחת הקבר לראות מה שצריך. ולכן אני לא רואה שום בעיה בעצם פתיחת הקבר על פי ההלכה. אבל מה? בחוק עצמו אני לא רואה את המחויבות לפסיקת הרבנות הראשית ולהנחיה ההלכתית.
היו"ר נורית קורן
¶
כן, רגע. רגע, חברים. אני הבטחתי לכם: החוק הזה לא הולך בלי פסיקה של הרבנות – חדשה. למרות שלי מספיק, ויש לנו את הרב עובדיה יוסף, זכרונו לברכה, - -
היו"ר נורית קורן
¶
- - ויש לנו את הרב קאפח, זכרונו לברכה, אבל יהיה לנו דיון בוועדת כבוד המת. חבל שהרב רוז'ה לא פה, אבל יהיה פסק הלכה. חברים, להירגע.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אני רק רוצה להגיד את העיקרון, אחר כך תדברו על הפרטים. אני סומך עליכם. חבר הכנסת אורי מקלב גם - - - את העניינים שזה יהיה - - -
היו"ר נורית קורן
¶
כן. בסדר. בסדר. כן. הכול יהיה. חבר הכנסת ישראל אייכלר וחבר הכנסת אורי מקלב, הכול יהיה על פי פסק הלכה ועל פי ההלכה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
כן. ואני רוצה את זה בחוק.
אני רוצה לומר דבר כזה: אנחנו צריכים לדעת שאותם יהודים, בעיקר יהודי תימן והמזרח וגם יהודי מזרח אירופה ברובם, היו יהודים שהאמינו בתחיית המתים ומאמינים בתחיית המתים והשארת הנפש. לכן, המגע בקבר הוא דבר בחרדת קודש, כמו שכתוב בהלכה. כמו שהרב עובדיה יוסף כותב, שצריך לעשות את זה בחרדת קודש.
בית קברות הוא מקום קדוש שקשור לדת אפריורי. למה? כי יש מדינות ועמים ששורפים את הגופות – אם מיד ואם אחרי שנה. בעם ישראל זה דבר הכי מחריד לשרוף גופות. ומה אנחנו רואים? שהיחס של עם ישראל לבית הקברות ולקבר זה עניין של קדושה ודת, ולכן צריך להיות בחוק ברור. כמו שברור פה שצריך להיות בית משפט, צריך להיות ברור שצריך להיות על פי ניהול של הרבנות הראשית או מפקח מטעמה – הרב רוז'ה. לא משנה לי מי – שזה יהיה על פי ההלכה. ואז אנחנו נגיע גם לחקר המת וגם נשמור על כבוד המת.
זה מה שרציתי להגיד.
היו"ר נורית קורן
¶
על פי ההלכה. ואני כאן רוצה להרגיע את כולם, רוצה להרגיע את כל הדתיים: גם אנחנו דתיים, אנחנו יהודים. יותר גרוע זה היה לעשות כל העוול: לקחת את הילדים, לקבור אותם או לא לקבור אותם או להעלים אותם – זה עוול יותר גדול. הגענו הזמן לתת למשפחות לדעת שזה הקבר, שהילד מת. די, לסגור את הגולל על הפרשה הזאת.
היו"ר נורית קורן
¶
דבר נוסף שאני רוצה רק לומר לכם: שניכם לא הייתם איתנו בסיור בגבעת שאול – פה בירושלים – בחלקת הילדים, וזה, מבחינתי יותר מזעזע: שקוברים על קברים שנמצאים וממשיכים הלאה. אפילו שיש את זה - - -
היו"ר נורית קורן
¶
בלי לשאול את המשפחות, בלי להודיע למשפחות שמי שרוצה לעשות מצבה, יוכל לבוא. חבר הכנסת ישראל אייכלר, אתה יכול לבוא לעזרתי פה וגם חבר הכנסת אורי מקלב. שניכם, בואו לעזרתי, בואו נשנה את החוק הזה – אחרי הנוהג הזה, שזה דווקא נוהג אשכנזי, כי אני ביררתי את זה – שמאפשר לקבור קברים חדשים מעל, וזה נעשה עכשיו, בזמן הזה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אגב, זה יוצר בעיה נוספת, מה שאמרת עכשיו. כי אם את רוצה לחשוף קבר אחד, תפגעי בקבר השני.
היו"ר נורית קורן
¶
בגלל זה חשוב שניתן את הדין גם על זה, וכאן רשום שאנחנו צריכים לפתוח ויהיו עוד קברים מסביב ובית הדין יצטרך לשמוע את המשפחות האחרות.
חבר הכנסת אורי מקלב, בבקשה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
תודה רבה.
באמת - - - סוגיה שיש פגיעה בכבוד המת, אנחנו הראשונים שאנחנו נהיה שותפים לכל דיון בעניין הזה ובשינוי בעניין הזה. אבל רק כפתיחה על הדברים, אנחנו באמת מודים על המאמץ שאת עושה ואנחנו גם שותפים בחקר האמת לגבי ילדי תימן והבלקן וכל מיש באמת עבר וכל המשפחות והאוכלוסיות במדינת ישראל שעברו עוול גדול מאוד, ופגיעה – הייתי אומר אפילו אכזרית והתעללות רגשית ופיזית, שנעשתה בחסות שלטונית, שהיא הייתה בזמנם מנוכרת, מתנשאת ופטרונית. אנחנו, בעניין הזה אומרים את הדברים הכי חריפים שיכולים להיות על מה שהיה אז, ואנחנו גם היום תומכים בכל בירור האמת: לא כהשקפה אישית, אלא גם כהשקפה הלכתית שתומכת בחקר הייחוס והזהות האישית של כל אחד ואחד, כמובן המשפחתית. ואנחנו גם שותפים, ואת יודעת את זה, גברתי היושבת ראש, שנושא המאגר הגנטי שנמצא בוועדה שלנו, של ועדת המדע והטכנולוגיה – אנחנו מקדמים את זה גם בחקיקה. הכול כדי שיהיה אפשר להגיע לזהות האישית ובייחוס של כל אחד ואחד שאנחנו לא יודעים מה קורה איתו.
אבל אין גם ספק שהמחוללים של החוק הזה זה ילדי תימן – מה שנעשה ברובם של ילדי תימן.
היו"ר נורית קורן
¶
כן, אבל חבר הכנסת אורי מקלב, אני ממש מבקשת: המשפחות, ילדי תימן – ההגדרה כרגע היא המזרח והבלקן. צריך להגיד אותה, וגם יש אשכנזים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
נכון, אבל אני אומר: המחוללים, הדבר היהודי, מי שהביא את זה, מי שהביא. בחוק זה דברים ברורים. זה כמובן או אולי הרוב שנעשה זה היה בילדי תימן, והם דווקא עדה שמציינת את המסורת ואת שמירת המסורת וההקפדה ההלכתית, שגם מי שלא עלה היום דתי, אבל ידוע בשמירה ובכבוד שהוא נותן למסורת.
ובהתייחס למה שנאמר פה, לא מדובר עכשיו בהצעת חוק שבאה לדבר על האם יש אישור להקמת מצבה או אין אישור להקמת מצבה, בספק או לא. לא. מדובר כאן במשהו הרבה יותר מרחיק לכת: מדובר על פתיחת קבר. ואנחנו יודעים את פתיחת הקבר באומה היהודית באופן כללי, וודאי כל הנושא של גופות, נושא של השארת הנפש. אבל הרגישות, המאמצים הגדולים שאנחנו עושים כדי להקפיד בכל נושא של נגיעה בנפטר ושמירה על כבודו העכשווי כשהוא נפטר וגם העתידי בעניין הזה. ובזה הרבה דברים וסיפורים של מסירות - - - אנשים להביא אדם לקבר שלו, לא לגעת בו, לשמור על כבודו גם אחרי הפטירה. זה משהו שנמצא באומה היהודית - - - שאנחנו מצוינים, ואנחנו בזה שונים מאומות העולם האחרות או בחלק – ודאי.
עכשיו, מה שאנחנו חושבים, שבבסיס של החוק צריך להיות שהנושא של כבוד המת, כשמדובר על כבוד המת והנושא ההלכתי של כבוד המת, צריך להיות בתוך הסעיפים האלה, שזה יהיה ברור. גם כשבית המשפט בא ודן בשיקולים המיוחדים; אני לא מדבר עכשיו בפתיחה, אנחנו מדברים בדיונים - - - בסעיף שעכשיו אנחנו הולכים לדון - - -; שגם בדיון הזה, הנושא של כבוד המת צריך להיות חלק מהשאלה של הפתיחה: גם לגבי הקבר עצמו וגם לגבי הסובבים. אנחנו צריכים לדעת שחלק מפתיחת הקברים האלה, מדובר גם בדברים שצריך להיות לזה השלכה. זה לא - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
ודאי. יכול להיות קבר שהיום יש שאנחנו רוצים לפתוח בו שמעליו כבר יש קברים. כשזה נעשה בסדר או לא בסדר, אבל שנעשו. אז יש כאן לא רק פגיעה בכבוד המת - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בסעיף 7 מדובר על הפתיחה עצמה. כשמדובר על הפתיחה עצמה. אנחנו מדברים גם כשמדובר רק על שיקולים מיוחדים הקשורים לכבוד המת בלי שצריך להיות שאינם שאלה של פתיחה.
עכשיו, בגלל שאת יודעת שיישבנו בעניין הזה, ישבנו והיו לנו דיונים בתוך הקואליציה עצמה ואחרי זה גם עם היועץ המשפטי וגם עם יושבת ראש הוועדה. ואני באמת רוצה לציין, בסופו של דבר, את הנכונות בעניין הזה בלי שאנחנו - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
ודאי.
במה שהיועצת המשפטית נירה לאמעי רכלבסקי - - - אותי וגם דיברתי עם הרב הראשי – גם אם יש פסיקה כוללת, וזה לא נקרא פגיעה בכבוד המת, כשיש עניין לברר את חקר האמת, אבל אחרי זה וספציפית, על כל פתיחה ופתיחה צריך להיות השילוב של ההלכה. ההלכה היא לעסוק - - - אבל היא לא מדברת על כל דבר, וזה - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
- - - הכוונה שלא רוצים שהשאלה שדן בה הפסק של, למשל, הרב עובדיה יוסף; שהשאלה הזאת מלכתחילה תגיע לפתחו של בית המשפט ויתחילו לדון באופן כללי בשאלה - - - למטרה הזאת. כי אנחנו רואים שהחוק מביא את המטרה - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כן, אבל בית המשפט לא דן באופן כללי בדבר. בית המשפט עכשיו דן באופן ספציפי בבקשה ספציפית.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הסיבה שזה סוייג כי הרעיון הוא שאנחנו לא מעוניינים, ואומרים את זה כאן בצורה ברורה. כמו כשפותחים למקרים פליליים, בית המשפט לא דן עכשיו בשאלה אם מותר להוציא קבר כשיש חשד, שצריך לפתוח אותו כי יש חשד שבוצעה עבירה לגביו, וצריך לזכור שקברים נפתחים בהליכים אחרים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
בגלל זה אנחנו מנסים למצות את העניין ההלכתי קודם. הרעיון הוא לא שבית המשפט, בגלל שנניח אחד מהקרובים של מי שקבור ליד הוא רב והוא ירצה שבית המשפט עכשיו ידון בשאלה הלכתית שאם בכלל מותר למטרה הזאת לפתוח קברים. הרעיון הוא שלא. ההליך הזה לא יימשך עכשיו לשאלה הזאת.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
גם עם פתיחת קבר, כשאנחנו יודעים, וכשמגיעה לבית משפט פתיחת קבר בגלל מעשה פלילי, אנחנו יודעים שזה על קבר - - - נושא פלילי או לא.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל יודעים. אבל כשיש ספק, אז זו כבר לא שאלה שהיא חד ערכית: האם מותר לפתוח או לא? השאלה אם בכלל זה הקבר הזה או לא הקבר הזה? אולי של מישהו אחר. או יכול להיות שאנחנו פוגעים במישהו אחר ואז יש את ההתייחסות בצדדים של הספק. אתה לא - - - כאן דבר - - - אם מותר. אם היה באפילה
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לכן, אנחנו לא אומרים שאנחנו מתנגדים. אנחנו אומרים שכל הנושא הזה של פתיחה צריך להיות משולב ושזור בתוך ההחלטה ובתוך השיקולים עם הנושא הזה שיש בו. הוא עכשיו החלטה האם מותר או לא מותר. הרי בית המשפט יכול לקבל פסיקה עכשיו שמותר לפתוח. בית המשפט בא לדון בכל בקשה בגלל המורכבות שיש בזה, בגלל הספקות, בגלל דבר לא ברור, בגלל - - -, בגלל שאנחנו רוצים לדבר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אז אנחנו נמצא את הניסוח. נמצא את הניסוח שלא מדובר - - - האם לא, בגלל שיש את הנושא העקרוני שכן ואנחנו אמרנו - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל בתוך הדבר הזה, כמו שבית המשפט לא מקבל החלטה אחת, שאם יש צורך לזהות מישהו, אז מותר לפתוח קברים ואפשר לפתוח קבר בגלל שיש לנו ספק. בית המשפט בא ודן על כל ההיבטים והוא רוצה לשמוע מה הספק, מה הצדדים שבספק, איזה דברים, מה מערכת האיזונים שיש לנו בתוך - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אם זו הייתה שאלה של הקמת מצבה היינו איתה הרבה יותר גמישים - - - אבל מדובר כאן - - -
היו"ר נורית קורן
¶
אבל זה לא עניין של הקמת מצבה. אתה צריך לדעת את הזהות של אותו אחד. ואם אתה פותח את האחד ותצטרך לפתוח גם ליד? הרי מדובר גם בזה שליד שיש גם ספק.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אנחנו יכולים היום לפגוע בנפטר אחר. מה שאנחנו היום יודעים שפגענו במישהו אחר, אנחנו היום נפגע במישהו אחר בגלל שאנחנו - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אז יכול להיות שיש מקרים שאפשר. יכול להיות שיש מקרים. אני לא אומר שאי אפשר. יכול להיות שלפעמים יש דרכים איך לעשות את זה על ידי - - -. כל זה צריך להיות בכבוד המת - - - בגלל שאנחנו רוצים - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני דיברתי עם הרב רוז'ה. אי אפשר לדבר על הרב רוז'ה, גם שהוא לא נמצא כאן, שהוא נתן לי איזה משהו גורף. אני נפגשתי איתו. הוא אמר: אולי לא הבינו אותי נכון.
בדברים האלה אנחנו באים לקראת. אמרתי הקדמה ארוכה. אנחנו רוצים את טובת העניין, רוצים לחקר האמת, רוצים להיות שותפים בעניין הזה, אנחנו רואים בזה באמת גם משהו ערכי ולעשות את זה. אבל יחד עם זה, לא יכול להיות כשזה יבוא להיות לידי דיון שבחוק יהיה כתוב שבכלל הם לא צד לעניין. לכן, השאלה של כבוד המת צריכה להיות בתוך השיקול הזה.
היו"ר נורית קורן
¶
יש פה הוראה, גם אם יהיו דברים נוספים. יכול להיות שיבואו לבית המשפט כמה משפחות שהן בסמוך, שממילא צריך לפתוח לכולם. הדבר הזה שווה יותר - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
ואם לא ממילא? ואם לא ממילא? ואם לא המילים "צריך לפתוח קבר אחר" או - - - דרך קבר אחר. השאלה של כבוד המת – איך זה יבוא לידי ביטוי בחוק?
היו"ר נורית קורן
¶
חבר הכנסת אורי מקלב, הדבר החשוב ביותר זה שאנחנו רוצים לזהות מי נמצא באותו קבר, לראות ולאפשר למשפחות. יש משפחות שרוצות לשבת שבעה – זה נמנע מהן – והן רוצות לעשות גם מצבה. ואם אנחנו לא נגיע אחת ולתמיד לדברים האלה, הגיע הזמן שזה מה שאנחנו צריכים לעשות, ואני לא רוצה ששום גורם יבוא ויפעיל פה לחץ.
כן.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
רק עוד הערה אחת: אני חוששת שאנחנו, בהליך הזה, נמצא שאנחנו כופים על ההליך הזה דברים שלא קיימים בהליכים מקבילים של פתיחת קברים. מפסקי דין שאני ראיתי לא נעשו דיונים מעמיקים. אני גם לא יודעת אם יש בחוק בכלל שיקולים שמחייבים את בית המשפט לשקול את כבוד המת בהליכים מקבילים. כי בפסקי דין שאני ראיתי לגבי - - -
מרים פריץ
¶
שמי מרים פריץ.
כשקברו אותו אמרו לנו שיבואו לקחת אותו. באנו לבית החולים, אמרו שקברו אותו עם איזה זקן. איפה כבוד המת פה, של החברה קדישא? עכשיו אנחנו באים - - - אומרים לנו: הוא קבור שם. שום דבר.
מרים פריץ
¶
איפה כבוד המת פה, אלוהים אדירים? איפה כבוד המת, שהם כבר מדברים על זה כל כך הרבה, אם קוברים תינוק עם זקן?
היו"ר נורית קורן
¶
זה לא מתקבל ונעשו הרבה דברים. אתם צודקים. ולכן אנחנו יושבים פה ואנחנו מנסים לקחת את כל המקרים.
אורית בלאס
¶
שלום, שמי אורית בלאס. יש לי דוד שככל הנראה נחטף. אני רק רציתי להעלות איזושהי סוגיה שאני לא בטוחה שאתם מכירים אותה. הדוד שלי, יום אחרי הברית, הגיעו איתו לבית חולים. הוא עדיין לא היה רשום בשום מקום.
אורית בלאס
¶
כן.
נאמר לסבא שלי, ממש שעה אחרי שהוא הגיע, שהוא נפטר. לא יכלו להראות לו ואמרו לו: הוא כבר נקבר – שעה אחרי שהוא הגיע. ואמרו לו שבגלל שההלכה – תינוקות מתחת לגיל חודש לא מגיעים, ככל הנראה, לקבורה הלכתית. סליחה אם אני לא בקיאה בהלכה. הוא נקבר, מן הסתם, בקבורה לא יהודית או מה שזה לא יהיה.
השאלה שלי היא אם אתם מכירים את הדבר הזה ואם הוא איפשהו נמצא פה בחוק לגבי ילדים שהם מתחת לגיל חודש, שלא הגיעו לקבורה הלכתית? אז אין להם בדיוק קברים. אני לא יודעת איך קברו אותם. להערכתי, לא קברו אותו בשום מקום.
היו"ר נורית קורן
¶
יושבת שם הנציגה של פורום החברות קדישא. עם ילדים שלא היה להם חודש, אז יש קצת בעיה.
אורית מסמי
¶
כן, אני מפורום חברות הקדישא. אורית מסמי.
אכן, תינוקות מתחת לגיל חודש, במיוחד בשנים ההן, יש אפשרות. זה לא שהם לא נקברו לפי ההלכה. הם כמובן נקברו לפי ההלכה ויש לזה כללים ברורים, אבל אכן, יכול להיות שהם לא נקברו בנפרד ובמאובחן מתינוקות אחרים. כלומר, סוג של קבר אחים. היום זה מוסדר, זה שונה, זה אחרת, אבל בשנות ה-60 לא מן הנמנע שזה כך, אבל ודאי שנקברו. אני מניחה.
אורית מסמי
¶
לא. תינוק אחרי ברית, כבר תעודת זהות יש לו.
יש רישיון קבורה. אני לא יודעת להגיד לך אם הוא קיים היום, אם אפשר לאתר אותו, אבל לפי הנוהל, כן. יש רישיון קבורה לתינוק. ברגע שהוא נשם נשימה ואם יש לו תעודת זהות, אז מוציאים לו - - -
היו"ר נורית קורן
¶
כן, אבל יש לנו בעיה שלפעמים תעודות הזהות נרשמו הרבה יותר מאוחר, וכאן תהיה בעיה קשה. השאלה: איך אפשר?
מר מאיר אמסלם, בבקשה, משרד הפנים. אם יש בעיה כזאת שבעצם תינוק נולד. כאן אומרים אפילו שעשו ברית. אין לנו בעצם תעודת זהות. אנחנו לא יכולים כל כך להתקדם עם זה.
מאיר אמסלם
¶
אז את תעבירי.
עכשיו, נכון שיש מקרים שאנחנו לא הצלחנו לעלות על מספר זהות. אני לא אגיד לך שמצאנו במאה אחוז מהמקרים, אבל כיום גם מתבצע הליך בגנזך המדינה שאמור למצוא פתרון גם לנושא הזה. גנזך המדינה בעצם עובר עכשיו תהליך דיגיטציה, סריקה של כל התיקים שלנו שמופקדים אצלו. בסיום התהליך – זה לא עניין של יום-יומיים, מדברים פה על שנים – אנחנו נקבל את הקובץ, וככה, כל החוסרים האלה בעצם יצוצו מחדש.
עכשיו, במקרים כמו שלה פונים אליי. אם יש לי איזושהי דרך – הגענו. את ראית גם בעצמך שהצלחנו להגיע למספר ילדים שלא היו לנו מספרי זהות – כן מצאנו. סביר מאוד להניח שאם אין לי איזשהו קשר, משהו מיוחד, יהיה לי מאוד קשה. אני לא אומר שזה בלתי אפשרי. בעיקרון, ילד שנולד בשנים ההן; אני לא אגיד לך שזה כמו היום. היום נולד בחיים, ניתנת תעודת זהות. נקודה.
מאיר אמסלם
¶
אם הוא היה חי כמה ימים לפי ניסיון העבר, יש רישומים, צריכים להיות רישומים: גם על הלידה, גם על הפטירה, ויכול מאוד להיות שיש לנו תיק של שאלון הרישום של הזה. פשוט לא קיים - - -
משה נחום
¶
גברתי היושבת ראש, אני רוצה לשאול את חבר הכנסת אורי מקלב: קודם כל, דיברת על האפשרות לפתוח קבר. גם הרב עובדיה יוסף התיר זאת, אבל זה נלקח מהרמב"ם בדיני אבלות. אם יש צורך לפתוח קבר כדי לתת מנוח להורים או לאנשים שקשורים למת, חובה לפתוח את הקבר. וזה נלקח מהרשב"י, מהזוהר הקדוש: "דורש אלמנותה, גלף גלופה, קודשא בריך הוא - - - עם נשא". וכשאנשים דנים באנשים, חובה לשים - - - לתת את הדעת על כך.
דבר שני, גברתי היושבת ראש
¶
איך אנחנו מתמודדים? אתם מדברים על קברים בודדים. איך אנחנו מתמודדים על שלושה קברים כשבאחד נקברו 200 והוא היה ריק; השני 22 גופות בעיר עתלית ונמצא ריק; והשלישי, בנחלאות בירושלים – 18 ילדים וזה נמצא ריק? - - -
ועדת החקירה הממלכתית לא אמרה אמת. עצם העובדה ששופט בית המשפט העליון, כבוד השופט אליקים רובינשטיין, כותב חוות דעת בעיצומה של עבודת ועדת החקירה הממלכתית והוא אומר שהוא לא - - - שילד נחטף. זו ועדה ואת צריכה, לדעתי, לבדוק את זה.
משה נחום
¶
אני רוצה לומר לחברות הקדישא ולנציגים שלה: היא לא תאמר את האמת, וכשמדברים על רישומים, על רישומים כוזבים, כשמדובר על קברים, על קברים ריקים, אני לוקח אחריות מלאה על זה, כי 32 שנה בזבזתי על הנושא הזה של חקירת הקברים. כולם ריקים, והרב עוזי משולם צדק. הוא היה מורה הדרך שלי בכל אורך העניין הזה של החטיפות והניסויים הרפואיים. צריך לבדוק גם את הניסויים הרפואיים של שיבא.
היו"ר נורית קורן
¶
בסדר. אנחנו כרגע בהצעת החוק, דוקטור משה נחום, ואני צריכה קצת להתקדם.
כן, עורכת הדין רחל דותן, בבקשה.
רחל דותן
¶
לא. גם לאחר שהעניין, ההערה של עורך הדין איגי פז, אני שאלתי אותו בינינו; כרגע, כשמדברים על ספק סביר, אז צמצמנו, ובינתיים קיבלתי נוסח חדש שיש צמצום נוסף של רישום כדין - - -
רחל דותן
¶
עכשיו, אני עדיין רוצה להעיר על כך שבעקבות פסק הדין של משפחת בן שימול, ואני קראתי את פסק הדין, ובפסק הדין בפירוש, כל עוד יש שיקול דעת וספק כלשהו לבית המשפט והמסמכים; הרי על פי פסק הדין הוצגו בדיוק המסמכים שיש בידי כל המשפחות. זה לא מקרה שהוא שונה. הוצגו כל המסמכים ובדיוק בנקודה הזו בית המשפט פסק. מכיוון שיש סתירות בין המסמכים, בדיוק בגלל זה בית המשפט לא קיבל ודחה את התביעה.
רחל דותן
¶
אבל עדיין השארתם את זה, עדיין החוק - - - בידי בית המשפט כאשר יש פה ספק סביר, וזה בדיוק פסק הדין. קראתי את פסק הדין. כעורכת דין, בדיוק זה פסק הדין, שהוצגו אותם מסמכים, אותם נתונים.
היו"ר נורית קורן
¶
בסדר. אנחנו ניתן את הדעת על הנושא הזה. אנחנו נשב ונדבר בנושא של הגברת עידית בן שימול.
צילה נוימן
¶
צילה נוימן.
אני רוצה להציע ניסוח נוסף לחוק בסעיף 4. מי שמשפחתו הודיעה על היעלמותו של ילד וצוות החקירה הגיע למסקנה שאכן קיים כאן ילד שנפטר, יובא התיק בפני בית המשפט להחלטה בעניין פתיחת קבר.
צילה נוימן
¶
למה? לא. כל משפחה שתטען שהיה להם תינוק והוא נפטר או נעלם – הם לא יודעים מה עלה בגורלו – וצוות החקירה - - -
היו"ר נורית קורן
¶
נכון. אז המשפחות תצטרכנה להביא את כל המידע שיש, האפשרי, כדי שבית המשפט יראה מה הספק.
היו"ר נורית קורן
¶
אז תקשיב: אני ממש מבקשת סליחה. הדיון – אני רוצה לסגור אותו. הוא מאוד-מאוד לחוץ. אנחנו נעשה דיון נוסף. אנחנו לא סיכמנו, ועדיף שאתה תתחיל את הנקודות שאתה - - -
היו"ר נורית קורן
¶
בדיוק. אולי תשלח לנו בכתב, נעביר לכל הנציגים ונדבר על זה לפני. יהיה שבוע שלם לדון בכל הדברים. אני אשמח מאוד, חשוב מאוד. כי אנחנו כאן מעלים כל רגע ואנחנו לא נותנים מספיק את הדעת לכל נקודה.
צבי חסיד
¶
כן, אבל נקודה אחת: הייתה לי שיחה עם עוזר הרב הראשי לפני שהגעתי לפה, לישיבה, הרב פרנק, והוא אמר לי בצורה ברורה שבחוות הדעת שהרב הראשי הוציא הוא לא הבין את המשמעויות של פגיעה בקברים נוספים מסביב, הוא לא הבין את המשמעויות - - -
היו"ר נורית קורן
¶
בוא נפסיק את הדיון פה. אני לא רוצה לקחת את זה למקום אחר. הוציאו חוות דעת. מה שהוציאו, הכול טוב ויפה. אני לא מתייחסת כרגע - - -
היו"ר נורית קורן
¶
אני ביקשתי מהרב הראשי לכנס את ועדת כבוד המת, וכשאנחנו נגיע לוועדה נציג את החוק, נציג את כל הטיעונים. אני אקבל מהם את פסק ההלכה, אנחנו נשב על זה כמו שצריך והכול ייכנס לחוק.
היו"ר נורית קורן
¶
אז אני רוצה להרגיע אתכם ואני מבקשת: אני לא רוצה שזה ידבר עם הרב וזה ידבר עם הרב וכל אחד ילעיט אותו בדברים אחרים. יש פה נייר, יש לנו עמדה, תהיה ועדה, הכול פתוח, אנחנו לא הולכים להסתיר שום דבר. אני ממש מבקשת: אני לא רוצה שאנחנו נעשה כל כך הרבה רוח ובסוף החוק ייפול. בבקשה. בבקשה.
היו"ר נורית קורן
¶
אם לא הייתה פגרה של כל המשרדים הממשלתיים זה כבר היה פה והיה מונח לפנינו, כי אני ביקשתי - - -
היו"ר נורית קורן
¶
אז אנחנו מקווים שזה יהיה אחרי, אבל זו סוגיה אחרת. יש עוד נקודות שאנחנו צריכים לסגור.
אז אני מבקשת ככה מכל נציגי המשרדים: פחות או יותר העלינו פה את הנקודות ואנחנו רוצים להקיף כמה שיותר מקרים ולאפשר לכמה שיותר משפחות לפתוח את הקבר ולצמצם פה שיקולי דת וקשיים ולהסתמך על חוקים קיימים כשיש פתיחת קברים.
משרד המשפטים – עורך הדין איגי פז, ממך אני מבקשת לדעת כאשר המדינה באה ומבקשת במקרים של נעדרים, של נעדרי צה"ל, מה בעצם נשקל שם? מה בית המשפט שוקל שיקולים, אם אתם בכלל מגיעים לבית המשפט? יכול להיות שהם לא מגיעים בכלל לבית המשפט.
היו"ר נורית קורן
¶
אני רק מבקשת, כדי שהציבור גם יידע, בסדר כדי שהציבור יידע, אני רוצה לבקש, שיהיה לנו. נפתח את הדיון באמת על מה נסמכים בנושא הזה כשפותחים קברים של נעדרים של צה"ל, ואנחנו נתחיל את הדיון מזה כדי שהציבור גם יידע. למה? כי בטח מגיעים גם כן לבתי משפט למשפחה, הדיון גם בדלתיים סגורות - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
השאלה היא מה רוחב היריעה של הדיון ההלכתי בכבוד המת, כשאנחנו מנסים לצמצם כאן את רוחב היריעה בגלל שיש בידינו פסקי הלכה, ועד כמה היום באמת נדרשים לזה, כי אנחנו סיכמנו פה שלא מחמירים - - -
איגי פז
¶
חשוב רק לחדד שערך כבוד המת הוא לא רק ערך דתי. זאת אומרת, לצורך העניין, גם אם יש מישהו שהוא חסר דת, עדיין יש כבוד המת - - - וזה ערך - - -
היו"ר נורית קורן
¶
בסדר.
עורך הדין איגי פז, אני ממש מבקשת ממך: תפשט את פסק הדין של בית המשפט העליון. תגידו לנו מה נשקל כדי שהציבור לפחות ישמע, יוכל לדעת בנושא הזה.
נורית בובליל
¶
אני ממש מוכרחה להוסיף משהו בעניין הזה. דוקטור נורית בובליל, המכון לרפואה משפטית.
אנחנו בודקים את הדגימות שצה"ל מספק. אנחנו מכירים מעט את התהליך הזה. צריך להבחין: לכל הבקשות האלה שמגיעות לבית המשפט, יש באמת את המקרים שבית המשפט מאשר. אין לי מושג באמת מה השיקולים, אני לא צד בזה והוא מאשר בסוף. אבל יש הרבה מאוד מקרים של משפחות שביקשו דרך בתי המשפט לפתוח קברים, לזהות חללים שצה"ל הכריז כחללים מתים, ממלחמת יום כיפור ואילך, שבהם הייתה שאלה האם באמת זה האיש הזה, האם הזיהוי נכון, ובית המשפט אסר באופן גורף מתוך אותו שיקול שהגברת עידית בן שימול מספרת עליו – חוסר הרצון הזה, החשש מה זה יגרוף: ברגע שאתה פותח תקדים אחד, מה יבוא אחר כך. זה נכון שהמקרים שונים, זה נסיבות שונות.
נורית בובליל
¶
אין ספק. ואנחנו בסוף בודקים. אני בסוף צד מקצועי. אבל אני חושבת שמה שעולה פה, ואני גם עומדת ברמת גילוי נאות: אני את הגברת עידית בן שימול פגשתי עוד במהלך העתירה. השיקול הזה: מה הסיכוי שה-DNA יעשה את שלו, הוא שיקול ראוי. אני חוזרת על אותה התשובה שאני נשאלת תמיד: יש סיכוי, אני לא יודעת להעריך אותו. הוא נמוך, אבל הוא קיים.
נורית בובליל
¶
ובנוסף לזה אני רוצה להוסיף רק עוד דבר אחד: במעמד של פתיחה של קבר, כמו שהוסדר כאן, ברגע שדוקטור חיים כהן, שהוא הקולגה שלי, שהוא האנתרופולוג הפורנזי שעליו אנחנו נסמוך – יש ערך אדיר מבחינת הפתיחה של קבר. כמה אנשים יהיו שם בקבר, זו עבודה אנתרופולוגית. האם זה זכרים או נקבות? ייתכן שהוא יוכל להגיד. ולכן גם במידה וייפתחו קברים ויהיו שם עצמות, ומבחינה זאת היה בעבר ניסיון והיו שם עצמות, הסדר והיכולת של התרומה האנתרופולוגית, שהיא לא קשורה ל-DNA, לבוא ולומר: יש כאן שלושה אנשים, ארבעה אנשים, בגילאים כאלה ואחרים – יש לזה ערך חשוב מבחינת חקר האמת. ולכן השאלה: מה הסיכוי שה-DNA יצליח הוא אחד ההיבטים, אבל הוא לא היחיד שיש פה ברמת המקצועית, הכוונה שלי.
היו"ר נורית קורן
¶
דוקטור נורית בובליל, יכול להיות שאני אבקש ממך איזו חוות דעת שנצרף לחוק, להצעת החוק, אם יש איזה מסמך, - -
היו"ר נורית קורן
¶
- - כדי שבית המשפט יוכל לקחת גם את מה שאת אומרת, כי זה מאוד-מאוד חשוב.
טוב. אני מודה לכולם. אנחנו נקיים דיון נוסף בהצעת החוק ביום חמישי הבא, ה-14 לספטמבר, בשעה 11:30 באולם ירושלים. אז כל הצוות המקצועי מוזמן וכבר להירשם.
תודה רבה לכם.
הישיבה ננעלה בשעה 13:59.